DiemerNieuws

18 oktober 2018

DiemerNieuws 18 oktober 2018


'Fusieplan prullenbak in'

DIEMEN Het college van B en W is onaangenaam verrast door de fusieplannen van burgemeester Eenhoorn van Amstelveen. Het Diemense gemeentebestuur ziet niets in een grootschalige herindeling in de regio. Volgens burgemeester Boog mag het fusieplan dan ook meteen de prullenbak in.

Eenhoorn heeft vorige week namens Amstelveen gepleit voor één grote Amstelland-gemeente, bestaande uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel zonder Duivendrecht. Voor Diemen en Duivendrecht lijkt Amstelveen te zinspelen op een toekomst bij Amsterdam.

Burgemeester Boog: "Wij als gemeentebestuur van Diemen zien niets in een grootschalige herindeling in de regio. Diemen bij Amsterdam of verdwijnen in één grote Amstelland-gemeente? Nee, dat zien wij niet zitten en dat is ook niet nodig. Onze bestuurskracht om zelfstandig te kunnen blijven is goed. Diemen groeit en heeft een stabiel en ambitieus bestuur. Wij vinden een gemeente dicht bij de mensen en met korte lijnen naar de samenleving belangrijk."

Samenwerken

"En natuurlijk: samenwerken met andere gemeenten en partners moet in deze tijd en dat doen we dan ook. Daarbij kijken wij bij elke opgave op welke schaal wij het meest effectief kunnen samenwerken. Daarom werken wij op sommige terreinen met Ouder-Amstel en Uithoorn samen, en op andere gebieden met Amsterdam. Ook in het Amstelland-Meerlanden-verband en in de Metropoolregio Amsterdam zoeken wij de verbinding. Wij investeren in die samenwerking en willen altijd kijken hoe wij die kunnen versterken. Maar ondersneeuwen in een grote fusiegemeente of bij een stadsdeel van Amsterdam gevoegd worden? Dat lijkt ons absoluut niet in het belang van de inwoners van Diemen", aldus Boog.

Boog noemt het pleidooi vanuit Amstelveen voor een grote fusiegemeente ook opvallend. "Blijkbaar voelt Amstelveen zich onmachtig en onzeker."

5

Gemeente neemt maatregelen verkeer

DIEMEN De gemeente neemt maatregelen om de veiligheid van het verkeer in het centrum te verbeteren. Door de werkzaamheden voor de rotonde is er soms sprake van onduidelijke situaties.

Veel automobilisten die vanuit de richting van Plantage de Sniep komen rijden de Burgemeester de Kievietstraat in en slaan vervolgens linksaf de Ouddiemerlaan in. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Vanwege de aanleg van de rotonde maken automobilisten gebruik van de tijdelijke weg langs de kinderboerderij.

5

Wethouder Nuijens hangt koolmezenkastjes op tegen eikenprocessierups

DIEMEN Wethouder Jorrit Nuijens van Openbare Ruimte heeft maandag de eerste van 100 koolmezenkastjes opgehangen in een eikenboom in Diemen- Zuid. Nuijens: "Door het ophangen van de kastjes maken we de omgeving voor koolmezen aantrekkelijk. Hiermee hopen we veel mezen aan te trekken."

3

Hockey

Foto: Jan Ronday

De jeugd van Hockeyclub Diemen traint sinds begin dit seizoen op de banen van tennisvereniging TVDZ.

11

Wederopbouwwet

Nog vele jaren na de Tweede Wereldoorlog heeft ons land zich moeten herstellen van de oorlogsschade. Met name was er een enorme stagnatie in de woningbouw vanwege een groot tekort aan bouwmateriaal en geld. Diemen had op dit punt natuurlijk een enorme behoefte aan woningen na de kaalslag van de nazi's. Toch was jaren na de oorlog de Wederopbouwwet nog steeds van kracht. Door middel van deze wet wilde de regering nieuwbouw in goede banen leiden en komen tot een eerlijke verdeling van de beschikbare middelen.

Het Algemeen Dagblad van 21 november 1956 vermeldt een advertentie van de gemeente Diemen. "Burgemeester en wethouders van Diemen brengen ter openbare kennis, dat van heden af tot 29 november 1956, op het bureau van Gemeentewerken, Ouderkerkerlaan 39 ter inzage ligt de aanvrage van de heer J. H. Tijhuis te Diemen, om met toepassing van artikel 20 van de Wederopbouwwet, vergunning te mogen ontvangen, voor de bouw van een dubbel woonhuis aan de Prins Bernhardlaan. (kadastraal bekend gemeente Diemen, Sectie F. nr. 86 Ged.). Wie het hier mee eens, moet een briefje aan het College schrijven."

Weerbericht

Overwegend droog, geregeld zon, minder warm

Restanten van tropische orkanen hebben een omvangrijk lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa gevormd. De stroming bleef daardoor zuid tot zuidoost en het warme weer kon langer aanhouden. Omdat zich boven het Noordzeegebied nu een nieuwe hogedrukzone gaat vormen wordt de stroming noord tot noordoost. Het wordt minder warm, maar het blijft vrijwel droog.

Vrijdag + het weekeinde

Donderdag kwam een einde aan een lange reeks van 8 dagen met een maximum boven 20 graden. Vrijdag wordt het bij een matige noordoostenwind 15 graden. Het blijft zowel vrijdag als in het weekeinde vrijwel droog met een mix van zon en wolken. De nachten zijn fris met kans op mist en een minimum rond 5 graden. Overdag wordt het circa 16 graden. Er waait een meestal matige wind, eerst noordoostelijk, geleidelijk draaiend naar west tot zuidwest.

Trend na het weekeinde

Boven de Atlantische Oceaan ontstaat een krachtig hogedrukgebied, tegelijk is de luchtdruk laag boven Noord-Europa. Het Noordzeegebied krijgt dan te maken met polaire lucht uit het noordwesten. Het is licht wisselvallig met soms wat regen. De maxima liggen rond 13 graden.

Weetje

Het was zaterdag met 26.3 graden de warmste 13e oktober ooit gemeten. Het vorig record was 23.6 graden in 1990. Tevens was het de meest late zomerse dag (25+) in het jaar en bovendien de op één na warmste oktoberdag ooit. De warmste blijft 26.5 graden op 4 oktober 1983. Ook de 22.8 graden op 12 oktober en 24.2 graden op 14 oktober waren datumrecords.

Bijeenkomst Vaart in Diemen in teken van veiligheid

DIEMEN Ondernemend Diemen nodigt mede namens de gemeente alle ondernemers uit voor een bijeenkomst op 20 november.

De bijeenkomst staat in het teken van veiligheid. Er wordt ingegaan op vragen over veiligheid van het online en offline werken en hoe ondernemers zich daar tegen kunnen beschermen. De avond wordt begeleid door NOS presentatrice Cindy de Koning.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden van de website: www.ondernemenddiemen.nl.

Wmo-raad volgt beleid gemeente op de voet

Wmo-raad zoekt nieuwe leden

De Wmo-raad is op zoek naar nieuwe leden. Voorzitter Wilfred van der Wateren vertelt over de activiteiten van de Wmo-raad.

De Wmo-raad, links Wilfred van der Wateren. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Wmo-raad bestaat uit betrokken inwoners van Diemen die het beleid en de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in de gemeente kritisch volgen.

De Wmo wordt uitgevoerd door gemeenten. Uitgangspunt is dat iedereen kan meedoen in de samenleving en zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven. De meeste mensen kunnen hier zelf voor zorgen. Mensen die dat niet kunnen door ziekte, ouderdom of een handicap kunnen terecht bij de gemeente in De Brede HOED.

Wilfred van der Wateren is voorzitter van de Wmo-raad. Hij werd in januari 2011 lid en is sinds 1 januari 2016 voorzitter. "De Wmo-raad houdt zich bezig met het beleid en de uitvoering van de Wmo in Diemen. Wij behandelen dus geen gevallen van individuele personen. Wij krijgen alle gemeentelijke stukken die betrekking hebben op de Wmo en lezen die kritisch. Daarnaast geven wij gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente."

Het werk van de Wmo-raad is divers. De leden houden zich bezig met beleidsstukken, die vaak betrekking hebben op praktische zaken als hulp bij huishouden, individuele begeleiding, dagbesteding, hulpmiddelen zoals rolstoelen en scootmobiels en het aanpassen van woningen door bijvoorbeeld het installeren van een traplift of een aanpassing van de badkamer. De Wmo-raad komt tien keer per jaar bijeen in het gemeentehuis. De beleidsmedewerker van de gemeente die verantwoordelijk is voor de Wmo is altijd bij het overleg aanwezig. Zo nu en dan schuift de verantwoordelijke wethouder Jeroen Klaasse aan.

Van der Wateren is tevreden over het functioneren van de Wmo in Diemen. "Wij volgen het beleid en de uitvoering kritisch, maar stellen vast dat er in Diemen veel goed is geregeld. De Brede HOED is een duidelijke aanwinst. Wij hebben indertijd ook advies gegeven over De Brede HOED." De beleidsmedewerker van de gemeente is eveneens van mening dat De Brede HOED goed functioneert. "Mensen komen met hun vraag in De Brede HOED. Zij worden dan naar de juiste instantie verwezen."

De Wmo-raad is op zoek naar vier nieuwe leden. Van der Wateren: "Leden van de Wmo-raad worden voor een periode van vier jaar benoemd. Daarna mogen zij nog een periode van vier jaar lid zijn. Ik stop zelf met ingang van januari 2019 en nog een aantal leden van de Wmo-raad stopt binnen afzienbare tijd. Wij zijn op zoek naar betrokken inwoners van Diemen die affiniteit hebben met zaken die betrekking hebben op de Wmo."

Informatie: diemen.nl. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar wmoraad@diemen.nl.

Koolmezen

Vervolg van voorpagina.

Nuijens: "De koolmezen bestrijden op een natuurlijke manier de eikenprocessierupsen. Koolmezen kunnen namelijk heel veel eikenprocessierupsen opeten. Hoe meer koolmezen, hoe beter dus!"

Tot nu toe werd de rups in Diemen alleen bestreden door de nesten weg te zuigen. De gemeente vindt het beter als de rupsen door hun natuurlijke vijanden aangepakt worden. Daarom plaatst de gemeente nu honderd kastjes op locaties waar afgelopen jaar veel eikenprocessierupsen zijn aangetroffen. In het voorjaar wordt bekeken waar nesten van de eikenprocessierupsen aanwezig zijn en hoe de rupsen zich ontwikkelen.

De koolmezen eten veel rupsen, maar er zullen altijd rupsen overblijven. Op een gegeven moment ontwikkelen zich op de rups brandharen, die bij contact met mens of dier een allergische reactie kunnen veroorzaken. Op dat moment worden de nesten alsnog leeggezogen door een gespecialiseerd bedrijf. Voor de koolmezen maakt dat niet uit, die hebben genoeg ander voedsel. Aan het eind van het seizoen, als de koolmezen zijn uitgevlogen, worden de huisjes leeggehaald zodat ze komend jaar weer nieuwe mezen kunnen ontvangen.

Ook in de tuin

Jorrit Nuijens: "Ook bewoners kunnen een handje helpen om meer (kool)mezen in hun tuin te krijgen. Bijvoorbeeld in de winter zorgen voor voedsel zoals vetbollen of vogelzaad en door het plaatsen van waterbakjes. Ook kunnen ze hun tuin vogelvriendelijk inrichten, met besdragende struiken en nectarrijke bloemen."

Foto-expositie 13 in Diemen van Allard Faas in gemeentehuis

Het affiche van 13 in Diemen Foto: Allard Faas

DIEMEN In het gemeentehuis zijn vanaf vrijdag 26 oktober 13 foto's van 13 jongeren van 13 jaar uit Diemen te zien. Het betreft de expositie van het project '13 in Diemen' van Allard Faas. De officiële opening vindt plaats op dinsdag 30 oktober.

Allard Faas is regisseur en fotograaf. Hij huurt samen met zijn partner Cora Bronkers, die beeldredacteur is, tijdelijk de pastorie van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg. Zij werken daar en organiseren er regelmatig activiteiten. Allard en Cora hebben drie kinderen en wonen sinds ruim twee jaar in het centrum van Diemen. Allard: "Ik liep al langer met het idee rond om een serie portretten van jongeren van 13 in Diemen te maken. 13 is eigenlijk een vreemde leeftijd. Je bent dan overal te groot voor, maar ook overal te klein voor. Jongeren van 13 fietsen Diemen uit om naar de middelbare school in Amsterdam te gaan, maar over vijf jaar zijn zij 18 jaar en kunnen zij bijvoorbeeld lid worden van de gemeenteraad en belangrijke besluiten nemen."
Faas was een van de winnaars van de Daarom Diemen Challenge en kreeg een financiële bijdrage om zijn project te realiseren. "Die bijdrage was fijn omdat ik zo'n project anders niet of veel kleiner had moeten doen. Nu heb ik bijvoorbeeld met een middenformaat camera kunnen fotograferen, waardoor de foto's enorm veel detail hebben." Het was niet makkelijk om de jongeren te bereiken, want Allard heeft zelf geen kinderen in die leeftijd. "Het moeilijkst waren de eersten, daarna kwamen er vrienden van vrienden die het ook leuk vonden om mee te doen. Naarmate het project meer bekendheid kreeg, werd er ook gereageerd op oproepjes." De expositie is tot en met 16 november te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur.

Verkeers-maatregelen

Vervolg van de voorpagina

Bij de kinderboerderij staat op een bord aangegeven dat zij route C dienen te volgen. Een bord met de letter C was tot voor kort echter pas te vinden voorbij Sporthal Diemen op de hoek van de Prinses Beatrixlaan. Veel automobilisten rijden de Burgemeester de Kievietstraat in en slaan aan het einde van die straat niet rechtsaf de Ouddiemerlaan in, maar gaan linksaf en rijden tegen het verkeer in.

De Ouddiemerlaan wordt niet alleen intensief gebruikt door automobilisten, maar ook door fietsers en bromfietsers.

Eenrichtingsverkeer

Deze week is er vlak voor de bushalte op de Prins Bernhardlaan een bord met de letter C geplaatst dat automobilisten aangeeft dat zij dienen door te rijden naar de Prinses Beatrixlaan Vanaf vrijdagavond wordt in de Burgemeester de Kievietstraat tussen de Prins Bernhardlaan en de Nicolaas Lublinkstraat eenrichtingsverkeer ingesteld. Dit blijft zo totdat de werkzaamheden voor de rotonde voltooid zijn, naar verwachting begin februari 2019.

Lijn 19 wordt vier dagen vervangen door bus

DIEMEN Lijn 19 rijdt van zaterdag 20 tot en met dinsdag 23 oktober niet in Diemen. Dit in verband met werkzaamheden voor de aanleg van de rotonde op de hoek van de Prins Bernhardlaan en de Muiderstraatweg.

Reizigers kunnen gebruikmaken van bus 29. Bus 29 begint bij het Amstelstation en rijdt via de Middenweg (tramhalte Brinkstraat) en Hartveldseweg naar de Muiderstraatweg en het eindpunt op De Sniep). Daarvandaan rijdt de bus terug en via de Prins Bernhardlaan, de Prinses Beatrixlaan en de Burgemeester Bickerstraat naar de Hartveldseweg, en vervolgens naar de tramhalte Brinkstraat en het Amstelstation. De bus stopt niet op de haltes tussen Amstelstation en Brinkstraat. Op zaterdag 20, maandag 22 en dinsdag 23 oktober worden bomen op de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg verplant.

Amilcar Bouterse

Eigenaar Surinaams eetcafé Bean There, sinds 8 maanden inwoner van Diemen

Foto: Trudy Kroese

Hoe gaat het met Bean There?
"Heel goed, zeker sinds wij elke dag van 16.00 tot 22.00 uur open zijn. Ik hoop in de toekomst op vrijdag en zaterdag tot 01.00 uur open te gaan en dan professionele cocktails te gaan schenken. Ik vind het leuk dat wij een divers publiek ontvangen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Vooral sport. Ik heb in het verleden aan basketbal, boksen en kickboksen gedaan en doe tegenwoordig aan fitness. Verder vind ik het ook leuk om met mensen te praten."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik heb een heel diverse smaak. Ik draai in de auto soms muziek van André Hazes en thuis dikwijls Surinaamse muziek. Als ik muziek luister maak ik negentig procent van de tijd gebruik van Spotify. De overige tijd luister ik via Sonos."

Wat is jouw beste eigenschap?
"Ik heb een lange adem en kan over het algemeen goed met mensen overweg."

En jouw slechtste eigenschap?
"Ik ben ongeduldig en soms te kritisch op mijzelf."

Jouw favoriete boek?
"'Verslaafd aan liefde' van Joost Geurtz. Ik lees graag boeken over filosofie."

Wat vind je leuke vakantielanden?
"Ik vind Thailand een mooi land. Mijn vriendin en ik zijn daar dit jaar geweest. Ook Portugal is een favoriet vakantieland."

Heb je een favoriete plek in Diemen?
"Ik vind het Diemerbos een mooie plek. Ik ga regelmatig wandelen in het Diemerbos om mijn hoofd leeg te maken of om na te denken."

Fusieplan

Vervolg van de voorpagina

Boog: "De ambtelijke en bestuurlijke samenwerking tussen de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer gaat niet goed en Amstelveen lijkt onzeker over haar positie in de Metropoolregio Amsterdam. Dit pleidooi zien wij daarom als een noodgreep, want de verdere analyse van Eenhoorn is zeer mager en eenzijdig. Ook de wijze waarop de collega-bestuurders in de regio met dit voorstel werden overvallen bevreemdt ons, en levert ook geen bijdrage aan een open discussie over samenwerking in de regio. Van ons mag dit fusieplan dan ook meteen de prullenbak in."

Man beroofd

DIEMEN Een man is op dinsdagavond 9 oktober omstreeks 20.30 uur bij het station in Diemen-Zuid beroofd.

De man werd door een groepje mannen bedreigd en van enkele persoonlijke eigendommen beroofd.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Swingen tijdens Zondagmiddagpodium

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In De Schakel is zondag weer het Zondagmiddagpodium voor senioren van Stichting Welzijn gehouden. De bezoekers genoten van Indonesisch eten en van een optreden van zangeres Wendy Molee. Veel bezoekers maakten een dansje.

Lezing over bewegen bij PCOB

Prof. dr. Erik Scherder over invloed van bewegen op hersenen

Elke dag een uur bewegen is goed voor hersenen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Prof. dr. Erik Scherder geeft op donderdag 25 oktober tijdens de ledenbijeenkomst van de afdeling Diemen van de ouderenbond PCOB een lezing: 'Hoe blijven uw lichaam en hersenen langer fit door bewegen?'

De lezing vindt plaats in de kerk De Ontmoeting in de Schoolstraat 8 en duurt van 14.00 tot uiterlijk 16.00 uur. De zaal gaat om 13.30 uur open.

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen in Groningen. Hij doet al lange tijd onderzoek naar het belang van lichaamsbeweging. "Bewegen is niet alleen goed voor de lichamelijke conditie, maar ook voor je cognitie."

Elke dag een uur bewegen

Scherder geeft aan dat het voor iedereen - en dus zeker voor senioren - van groot belang is om genoeg te bewegen. "Het beste is om elke dag een uur lang onafgebroken te bewegen. Dus wandelen, fietsen of op een andere manier. De hond uitlaten is hiervan een goed voorbeeld. Het beste is om een hond uit te laten die flink doorloopt."

Levensstijl

Hij vertelt dat mensen die nu nog inactief zijn veel kunnen winnen door hun levensstijl te veranderen en een actiever leven te gaan leiden. Scherder, die op 1 december 67 jaar wordt, beweegt zelf ook veel. "Ik fiets elke dag minimaal een uur naar en van mijn werk aan de VU. En ook als ik patiënten bezoek maak ik gebruik van de fiets. En in de weekeinden beweeg ik ook minimaal een uur per dag."

Loek Stomps, waarnemend voorzitter en secretaris van de afdeling Diemen van de PCOB, over de lezing. "Wij zijn indertijd als PCOB door de VU benaderd om mee te doen aan een onderzoek van de heer Scherder. Een groot aantal leden heeft meegedaan aan het onderzoek. Als tegenprestatie geeft de heer Scherder deze lezing."

Jonny & the Jazzuits + Natasia, zaterdag in Schuilkerk de Hoop. Foto: Michiel Grootendorst

Donderdag 18 oktober

Marc-Marie Huijbregts

20.30 uur | Theater de Omval

Dé oudejaars 2018. Met Marc-Marie onderweg naar morgen. Hoe was 2018? Denk daar zelf ook maar over na, want het zou zomaar kunnen dat het u tijdens de voorstelling gevraagd wordt. Entree € 17,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

19 & 23 oktober

Film: 'BlacKkKlansman'

20.00 uur | Theater de Omval

Het ongelooflijke en waargebeurde verhaal van Ron Stallworth, een Afro-Amerikaanse agent die begin jaren zeventig de Ku Klux Klan wist te infiltreren. Entree € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Zaterdag 20 oktober

Koffieklets bij HKD

11.00 uur | De Schakel

Onder het genot van een kopje koffie kennismaken met de historie van Diemen. Tevens zijn we geïnteresseerd in verhalen en foto's van ons dorp.

Jonny & the Jazzuits + Natasia

20.00 uur | Schuilkerk De Hoop

Met een aanstekelijke mix van jazz, gospel, spirituals en worship brengen Jonny & the Jazzuits een positief muziekfeest. Nu met speciale gast: de veelzijdige zangeres Natasia.

Zondag 21 oktober

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. W. Brouwer uit Duivendrecht-Diemen.

Computerinloop

10.00 uur | Wijkcentrum het Noorderlicht

Vragen op computergebied? Loop binnen en neem uw laptop, tablet of telefoon mee.

Paddenstoelenwandeling

11.00 uur | Natuurpark Spoorzicht

Start parkeerplaats aan de noordkant van NS-station Diemen (Centrum). Spiegeltje meenemen. Vrijwillige bijdrage welkom. Info: natuurindiemen@gmail.com. 11.00-13.00 uur.

Saan Museum

13.00 uur | Saan Museum

Het museum is open tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Bingo

13.30 uur | 't Kruidvat

Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50. Halve boekjes en losse kaartjes zijn ook verkrijgbaar. Informatie: 06-19776374.

Oktoberfest

13.30 uur | Het Noorderlicht

Themamiddag in Duitse en Tiroler sferen met zanger Folkert en DJ Wil. Schlagers en Nederlandse en Engelstalige liedjes. € 4,-. Info: 06 - 24528317.

Dinsdag 23 oktober

Oefenuur OBA

15.00 uur | OBA Diemen

Oefen zelf met taal, rekenen of computeren, begeleiding aanwezig. Oefen ook met inburgeringsexamen en staatsexamens. Meedoen is gratis.

Woensdag 24 oktober

Cursus Verliesverwerking

13.30 uur | De Brede HOED

Start 7 november. Heeft u een dierbare verloren door een overlijden? Het verwerken van verlies hoeft u niet alleen te doen. 8 bijeenkomsten. Aanmelden: j.poppes@madizo.nl of m.ackerman@madizo.nl.

Pink Diemen

19.30 uur | Grand café Blauw

Voor en door homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender, ruimdenkende, zich afvragende en interseksuele mensen in Diemen.

Donderdag 25 oktober

Samen lunchen

12.00 uur | Het Noorderlicht

Schuif aan en eet mee voor € 2,-. Informatie: 06-24528317.

Lezing

14.00 uur | De Ontmoeting

Prof. Erik Scherder vertelt op zijn bekende manier over hoe uw lichaam en hersenen door bewegen langer fit kunnen blijven. Alle senioren van Diemen zijn welkom, toegang gratis.

Jeugdtheater: 'Meneer Monster'

13.00 & 15.00 uur |
Theater de Omval

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen is door Meneer Monster omgetoverd tot een nét zo waanzinnige theatervoorstelling vol krankzinnige humor en magische theatertovenarij. Voor zowel jong als oud. 5+, entree € 14,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Bezwaar tegen bio-massacentrale Nuon

DIEMEN Duurzaam Dorp Diemen (DDD) is tegen het plan van Nuon om in Diemen een biomassacentrale te bouwen. De fractie van GroenLinks heeft hierover vragen gesteld aan het college van B en W.

DDD (voorheen Diemer Klimaatnetwerk) is een groeiende groep van Diemenaren die werken aan bewustwording rond onderwerpen als energiebesparing, duurzame energie en CO2-reductie. "Het is Duurzaam Dorp Diemen ter ore gekomen dat Nuon van plan is om in Diemen een biomassacentrale van 120 MW te bouwen. De tender en vergunningsprocedure hiervoor is opgestart. Wij zijn daar zeer verontrust over en zijn verbaasd dat dit bericht nog niet door de gemeente onder de aandacht is gebracht. Het standpunt van Duurzaam Dorp Diemen is dat biomassa geen duurzame oplossing is", aldus Duurzaam Dorp Diemen.

Discussies

De fractie van GroenLinks wijst er onder meer op dat er veel discussie is over biomassacentrales. De partij wil dat het college van B en W eerst de uitkomst van die discussies afwacht voordat het verzoek om een vergunning wordt behandeld.

Jeugd Hockeyclub Diemen traint op banen TVDZ

Jeugdleden van Hockeyclub Diemen. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Hockeyclub Diemen (HCD) traint sinds het begin van dit seizoen op de kunstgrasbanen van Tennisvereniging Diemen-Zuid (TVDZ).

De in 2017 opgerichte hockeyclub beschikt nog niet over een eigen accommodatie. Sinds woensdag 5 september trainen de jeugdspelers van HCD op de kunstgrasbanen 1, 2 en 3 van TVDZ. Voor de competitie kan HCD voorlopig gebruikmaken van de velden van Hockeyclub IJburg.

Gideon Swaab, voorzitter van Hockeyclub Diemen: "Wij hebben 150 leden die verdeeld zijn over 13 teams: 2 mini's (jongste jeugd), 4 F-teams, 6 E-teams en een D-team. Er is bij de meisjes nog ruimte in 2e jaars E-teams; die meisjes zijn 9 jaar. Zij spelen ook competitie in de ZOJECO."

Hockeyclub hoopt snel over accommodatie te beschikken

Zeven teams van HCD doen op zondagochtend mee aan de competitie van de ZOJECO. Dit is een afkorting van de Zondagjeugdcompetitie. Swaab: "Onze F-teams en E-teams spelen op zondagochtend in die competitie. De thuiswedstrijden worden gespeeld op de velden van Hockeyclub IJburg. Wij zijn blij dat wij bij die vereniging terechtkunnen. D-teams mogen helaas niet meedoen aan die competitie. Alleen de meisjesteams spelen competitie."

Hockeyclub Diemen heeft met TVDZ de afspraak gemaakt dat de jeugdleden voor één seizoen op woensdagmiddagen mogen trainen op de tennisbanen. Swaab: "Wij zijn heel blij met dit gebaar van TVDZ. Er kan goed worden getraind op de tennisbanen, de ouders kunnen lekker op het terras naar de trainingen kijken en de accommodatie is goed bereikbaar."

Eigen accommodatie

Hockeyclub Diemen hoopt snel over een eigen accommodatie in Diemen te beschikken. Swaab: "Ondanks dat we voor dit seizoen een oplossing hebben, blijft het voor ons als vereniging van groot belang dat wij van de gemeente op korte termijn een toekomstperspectief krijgen waar HC Diemen zich definitief kan vestigen. Alleen dan kunnen wij de groei realiseren die wij willen en de Diemense kinderen laten hockeyen binnen hun woonplaats."

Hans de Jong, voorzitter van TVDZ, over de geste van de tennisclub: "Wij zijn blij dat wij Hockeyclub Diemen kunnen faciliteren. Wij zijn destijds als beginnende tennisvereniging ook geholpen door andere verenigingen, zoals handbalvereniging SV Zeeburg, korfbalvereniging KVD en voetbalvereniging Sporting Amsterdam."

'Straat van Diemen' feestelijk geopend

Optreden van Motion Dance Studio.

DIEMEN 'De Straat van Diemen' in de publiekshal van het gemeentehuis is zaterdag geopend. Burgemeester Erik Boog onthulde daarna een kunstwerk in de publiekshal van het gemeentehuis.

De hal van het gemeentehuis is getransformeerd tot 'Straat van Diemen'. Die 'straat' loopt van de ingang van de voorkant van het gemeentehuis tot aan de ingang aan de achterzijde. In het concept van de Straat van Diemen vormt de centrale hal een plek waar mensen gemakkelijk doorheen kunnen lopen, met aan weerszijden de voorzieningen en dienstverlening van de gemeente. Bezoekers van het gemeentehuis worden ontvangen door een gastvrouw of gastheer van de gemeente. Ook zijn er in de publiekshal zitjes, de zogenaamde treincoupés, waar gesprekken gevoerd kunnen worden.

Boog ging ook in op de verbouwing van de raadszaal. Er is ingespeeld op het feit dat Diemen in de toekomst meer raadsleden krijgt omdat het inwoneraantal groeit. Ook is de raadszaal multifunctioneel ingericht, als gevolg waarvan de zaal voor andere bijeenkomsten kan worden gebruikt dan vergaderingen van de gemeenteraad. Er waren optredens van de Muziekschool Diemen en Motion Dance Studio. In de raadszaal konden belangstellenden op een groot scherm van het Rotterdamse bedrijf Graffitinetwerk NL digitaal graffiti maken. Dat een meisje haar naam en 'I love Ajax' op het scherm spoot was puur toeval.

Belangstellenden bekijken de 'Straat van Diemen'.
Burgemeester Boog onthult het kunstwerk.
Digitaal graffiti maken in raadszaal. Foto's: Trudy Kroese

SV Zeeburg wint opnieuw

Dames delen koppositie

Dames SV Zeeburg speelden fel en snel. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen Aalsmeer met 32-14 gewonnen. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 14-8.

In de eerste paar minuten van de wedstrijd gingen de teams gelijk op. SV Zeeburg speelde slordig en Aalsmeer nam de leiding. Daarna herstelde de thuisploeg zich en scoorde drie keer op rij.

Vanaf dat moment werd het niet meer spannend. SV Zeeburg speelde fel, snel en gefocust en ging met een comfortabele voorsprong de rust in.

Na de hervatting verdedigde SV Zeeburg nog beter en ging sneller in de richting van het doel van Aalsmeer. Er werden mooie aanvallen met verschillende systemen uitgespeeld, de cirkel werd regelmatig gevonden en er werd gescoord via lobjes en break-outs.

Zelfs in ondertal konden de dames van SV Zeeburg een aantal doelpunten maken. SV Zeeburg had direct antwoord op de lange aanvallen en foutjes van Aalsmeer. Het is uiteindelijk 32-14 geworden.

Kampioen

De handbalsters uit Diemen hebben voor dit seizoen de doelstelling uitgesproken dat zij kampioen willen worden van de hoofdklasse E van de zaalcompetitie. De ploeg uit Diemen heeft de eerste drie competitieduels gewonnen en heeft zes punten. SV Zeeburg deelt de koppositie met VZV. SV Zeeburg komt komend weekeinde niet in actie vanwege de herfstvakantie. De eerstvolgende competitiewedstrijd is op zaterdag 27 oktober. SV Zeeburg gaat dan op bezoek bij Cometas. De wedstrijd in Leeuwarden begint om 19.15 uur.

Korfbalvereniging DKV Victoria heeft nieuwe hoofdsponsor

De selectie van DKV Victoria. Foto: DKV Victoria

DIEMEN Het bedrijf VLOOOER Amsterdam/Houten heeft zich voor drie jaar als hoofdsponsor verbonden aan korfbalvereniging DKV Victoria.

Het vlaggenschip van de vereniging is volledig in het nieuw gestoken. Op de compleet nieuwe set kleding prijkt de naam van de hoofdsponsor. Henk van Empelen, directeur/eigenaar van VLOOOER, is tevens hoofdcoach van het eerste team van de vereniging. DKV Victoria en de hoofdcoach hebben zichzelf ten doel gesteld om met het eerste team op het veld te promoveren en in de zaal, waar al in een hogere klasse wordt gespeeld, bovenin mee te doen. Gezien de talentvolle jeugdige groep kan ook het tweede team zowel op het veld als in de zaal promoveren. In de rol van hoofdsponsor wil Henk van Empelen graag een bijdrage leveren aan de maatschappelijke functie die de vereniging vervult. DKV Victoria wordt gekenmerkt door saamhorigheid, samenwerken, prestatie en bovenal plezier. "Ik ben al sinds mijn jeugd lid van DKV Victoria. Het is fijn om iets terug te kunnen geven aan de vereniging die mij zo veel heeft gegeven."

SV Diemen verliest bij Bloemendaal

DIEMEN SV Diemen heeft zondag de uitwedstrijd tegen Bloemendaal verloren: 2-1. Bij rust leidde de thuisclub met 1-0.

Het doelpunt van SV Diemen was een eigen inzet van een speler van Bloemendaal.

SV Diemen heeft na vier duels drie punten en staat samen met nog vijf ploegen op de voorlaatste plaats, Zwanenburg is hekkensluiter. Die ploeg heeft nog geen punten. SV Diemen speelt zondag opnieuw een uitwedstrijd. De ploeg van trainer Mark Steur gaat dan op bezoek bij HBC. De wedstrijd in Heemstede begint om 14.00 uur. HBC staat met negen punten uit vier duels op een gedeelde tweede plaats in de derde klasse C. IVV is koploper. Die ploeg heeft na vier duels twaalf punten.

Winst voor teams De Meeuwen

DIEMEN Het eerste herenteam en het eerste damesteam van De Meeuwen hebben zaterdag hun competitieduel gewonnen.

Het eerste herenteam won de thuiswedstrijd tegen ZPCH met 10-5. Het waterpoloteam uit Diemen heeft na twee duels vier punten en staat op de zesde plaats in de tweede klasse A. De ploeg speelt op zaterdag 20 oktober thuis tegen ZV Haerlem. De wedstrijd in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran begint om 20.30 uur.

De dames wonnen hun thuisduel tegen De Ham afgetekend: 10-3. De dames staan met drie punten uit drie duels op de zevende plaats in de tweede klasse A. De dames spelen zaterdag 20 oktober thuis tegen MSV Zeemacht. De wedstrijd begint om 19.40 uur.

Nederlaag dames Smashing '72

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de uitwedstrijd tegen Spaarnestad met 3-1 verloren.

De setstanden waren 26-24, 25-16, 17-25 en 25-20. Smashing '72 speelt op zaterdag 20 oktober thuis tegen Dinto. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 17.00 uur.