DiemerNieuws

18 februari 2016

DiemerNieuws 18 februari 2016


Raad moet lusten en lasten festivals afwegen

Februari 2016: zo ziet het festivalterrein er nu uit. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Acht festivals in het Diemerbos: een goed initiatief om jongeren naar het bos te trekken, het bos en Diemen meer naamsbekendheid te geven en ook nog eens geld in het laatje te brengen voor Staatsbosbeheer? Of een 'wanhoopsdaad van Staatsbosbeheer om geld binnen te halen ten koste van het bos', zoals een van de zeven insprekers het vorige week formuleerde in de gemeenteraad. De meningen zijn sterk verdeeld, bleek ook hier weer. Vanavond, donderdag 18 februari, besluit de gemeenteraad.

Zorgen over de bereikbaarheid van het bos voor andere gebruikers tijdens de festivals, geluidsoverlast voor omwonenden en mogelijke schade aan de natuur, dat waren de bezwaren van de insprekers tegen het voorstel van het college van B en W. Aan de andere kant betoogde Riena Tienkamp van Staatsbosbeheer (SBB) dat het bos er voor iedereen is en dat de inkomsten van de festivals, vorig jaar 25.000 euro, een substantiële aanvulling vormen op het budget van SBB. Producent Daniel van Drunen van Chasing the Hihat legde uit welke maatregelen de organisatie neemt om overlast en schade te beperken.

Evenementen voor de jeugd op een bijzondere locatie, de levendigheid, bekendheid van het Diemerbos en Diemen en inkomsten voor Staatsbosbeheer werden door raadsleden genoemd als pluspunten. Voor andere raadsleden wogen de pijnpunten als geluidsoverlast, schade aan de natuur en de kosten weer zwaar. En moeten het wel alleen maar dit soort muziek- en dancefestivals zijn? 2016 wordt in ieder geval nog een extra pilotjaar om het beleid rond dit soort evenementen te bepalen.
Een van de insprekers, en tegenstander van zo veel festivals, is Lourens Burgers van de Vrienden van het Diemerbos (VvhD). Hij denkt al te weten welke kant het uitgaat. "De optie dat in 2016 in totaal weer acht festivals worden gehouden, waardoor het bos gedurende twee keer 19 dagen in het teken van festivals staat, werd breed ondersteund in de raad. De omwonenden zullen het merken. Het pleidooi dat de VvhD en andere organisaties hielden om een beter evenwicht te krijgen tussen de lusten van de festivalgangers en de overlast daarvan voor de bewoners kreeg de handen van de leden van de raad niet op elkaar."

Op pagina 9: de voors en tegens van acht festivals in het Diemerbos

Jongen (17) beroofd in Diemen-Zuid

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof die in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.30 uur in Diemen-Zuid heeft plaatsgevonden. Een 17-jarige jongen uit Engeland is toen onder bedreiging van geweld beroofd.

De jeugdige Engelsman ging uit in het centrum van Amsterdam en ontmoette daar twee mannen die zich uitgaven voor Engelsman. Een van de mannen vertelde dat hij diskjockey was. De twee mannen nodigden de jongen uit om mee te gaan naar een feest buiten Amsterdam. Ze namen een taxi en lieten zich bij het Reigerpad in Diemen-Zuid afzetten. Toen de mannen uit de taxi waren gestapt veranderde de sfeer onmiddellijk. Zij bedreigden de jongen met geweld en dwongen hem zijn portemonnee en telefoon af te staan. Het slachtoffer zag dat een van de overvallers een mes bij zich had. Na de beroving sloegen de twee daders op de vlucht.

De twee overvallers waren negroïde mannen van tussen de 25 en 28 jaar en droegen donkere kleding. Een van de daders is tussen de 1.85 en 1.90 meter lang, heeft een slank postuur en kort zwart haar. De tweede dader is tussen de 1.70 en 1.75 meter lang en heeft een gezet postuur. Getuigen of mensen die over meer informatie beschikken kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

'Unieke kans voor onderdoorgang spoor'

DIEMEN - Vanavond (donderdag) besluit de gemeenteraad over het aangaan van een bestuursovereenkomst tussen Diemen en het Rijk voor ondertunneling van de spoorwegovergang. Een unieke kans. Maar dan moet de gemeente nu wel voortmaken met het besluit, anders gaat deze unieke kans voorbij.

De onderdoorgang is een al lang gekoesterde wens in Diemen. Maar tot niet zo lang geleden een financieel onhaalbaar project, omdat Diemen voor 90% van de kosten zou moeten opdraaien. 30 miljoen euro kost de onderdoorgang zoals die in het voorstel van het college staat. Nu de overweg in Diemen een van de eerste overwegen is die in het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen van het Rijk zou kunnen worden aangepakt, draagt het Rijk voor 50% bij in de kosten. Daarnaast is er ook nog eens budget beschikbaar van de provincie Noord-Holland, de Stadsregio Amsterdam en OV SAAL (verbetering spoorverbinding Schiphol-Lelystad). Daarmee wordt de onderdoorgang in Diemen haalbaar. Maar dan moet de gemeente nu wel voortmaken met het besluit, anders gaat deze unieke kans voorbij, meldde wethouder Lex Scholten vorige week tijdens de informatieve raadsvergadering.

Van de 30 miljoen draagt het Rijk dus 15 miljoen euro bij. Uit de budgetten van provincie, stadsregio en OV SAAL is nog eens 13,5 miljoen euro beschikbaar. Blijft over voor Diemen: 1,5 miljoen euro. En dat kan de gemeente betalen; in de meerjarenbegroting is al 5 miljoen euro gereserveerd voor een onderdoorgang.

De raad had donderdag nog een hoop vragen over de inpassing van de tunnel en de inrichting van het gebied eromheen, met name de wijken Buitenlust en Spoorzicht. Maar die plannen worden later uitgewerkt, vertelde Scholten. "Daar moet de tijd voor genomen worden om dat goed te doen. Zaak is om nu de vaart erin te houden nu er gelden van de andere partijen beschikbaar zijn." Het verplaatsen van het perron van de 'Weesperzijde' naar de 'Amsterdamzijde' staat ook op de wensenlijst. Daarover meldde Scholten dat het meegenomen wordt in de studie van het inrichtingsplan. "Maar Rijk, noch provincie, noch stadsregio gaat daaraan mee betalen. Volgens een grove inschatting van ProRail zou dat ongeveer 6 miljoen euro kosten." Te betalen door de gemeente dus.

4

doelpunten maakte SV Diemen voor rust tegen De Meteoor

Taart

Johan Jägers en Brigitte Wielage van VVD Diemen en Hans van Straaten, Statenlid van de VVD in Noord-Holland namen taart en bloemen mee voor André Snippe (tweede van rechts). Foto: Rainier Kruisheer

DIEMEN - Zondag 14 februari was het Valentijnsdag. Een mooie gelegenheid om een persoon of organisatie eens in het zonnetje te zetten, vonden D66 en de VVD.

VVD Diemen hield de Valentijnsactie voor de tiende keer en huldigde vrijdag 12 februari André Snippe, de projectontwikkelaar die Campus Diemen Zuid mogelijk maakte en nu werkt aan de herontwikkeling van Bergwijkpark naar de nieuwe woonwijk Holland Park. "De heer Snippe is behalve de initiator en ontwikkelaar van het project ook persoonlijk zeer betrokken bij het project. Hij toont dat hij echt iets 'goeds' wil neerzetten in Diemen en kiest daarbij altijd voor het betere alternatief", aldus VVD Diemen.

D66 bracht zondag 14 februari een taart naar John Cuijpers, voorzitter van de Historische Kring Diemen (HKD). Cuijpers kreeg de taart in Paviljoen Puur, vlak voordat de historische wandeling begon die hij regelmatig begeleidt over Fort Diemerdam. "De HKD is heel actief om het verleden in beeld te brengen en de waarde ervan uit te dragen", was de motivatie van D66 Diemen om de HKD te trakteren.

John Cuijpers (links) kreeg de taart van Amélie Strens, Statenlid voor D66 Noord-Holland en fractievoorzitter Kai de Haan van D66 Diemen.

Weerbericht

In het weekeinde wisselvallig en zacht, veel wind
Een hogedrukgebied zorgde voor een tijdelijke winterprik bij zonnige weersomstandigheden. Het systeem trekt naar het oosten weg. Vrijdag dringt een zwakke oceaanstoring tot onze omgeving door. In het weekeinde trekt een actief lagedrukgebied het Noordzeegebied binnen. Er voltrekt zich dan een snelle overgang naar wisselvallig en zacht weer met veel wind.

Vrijdag + het weekeinde
In de nacht naar vrijdag vriest het licht (-2 graden). Er kan lokaal een winters buitje vallen. Overdag schijnt de zon, afgewisseld door wolkenvelden. Het wordt 6 graden. Zaterdag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. De nachtelijke vorst verdwijnt, overdag wordt het zo'n 9 graden. Zondag overheerst de bewolking met kans op regen. De zuidwestenwind wakkert in het weekeinde aan tot krachtig of hard. Zondag loopt de temperatuur op naar 10 à 11 graden.

Trend na het weekeinde
Langs de oostflank van een Atlantisch hogedrukgebied wordt met een stevige noordwestelijke stroming onstabiele polaire lucht aangevoerd. Het is wisselvallig met kans op enkele buien, lokaal met hagel. De maxima vallen terug naar 6 à 7 graden. Er is soms kans op nachtvorst.

Weetje
De koudste februari ooit gemeten was februari 1956, exact 60 jaar geleden. De gemiddelde temperatuur was -6.7 graden, tegen + 3.3 normaal. Het was ook de op een na koudste maand ooit. Alleen januari 1823 was nog iets kouder (-7.0 graden). De hevige koudegolf zette pas eind januari in. Daarvoor stelde de winter weinig voor. Op 16 februari werd het -22 graden.

Andreas Leonard van Tienen en het Raadhuis

Van 1861 tot 1882 was A.L. van Tienen (1829-1903) burgemeester van Diemen en de Watergraafsmeer. Tijdens zijn burgemeesterschap besloot Van Tienen dat het college van burgemeesters en wethouders en de Diemense gemeenteraad eindelijk recht hadden op een eigen raadhuis. Tevens moest het maar eens afgelopen zijn met het vergaderen in de bedompte zaaltjes van de diverse Diemense horecagelegenheden. Gezellig was het daar natuurlijk wel (zo dicht bij de bevolking en de bierpomp), maar niet erg efficiënt. Voor de aanbesteding van het nieuw te bouwen gemeentehuis werd in het Nieuws van den Dag van 12 maart 1880 de volgende advertentie geplaatst: "Burgemeester en Wethouders der gemeente Diemen zullen op Vrijdag 2 April, des middags te 12 uren, in het Koffiehuis van den Heer K. Pereboom, aldaar, in het openbaar Aanbesteden: Het Bouwen van een Raadhuis met Dokterswoning, ten Noordoosten v/d Hartsvelderweg (sic) bij Diemerbrug. De Besteding geschiedt bij enkele inschrijving. Bestek en Teekeningen liggen vanaf 22 Maart 1880 ter inzage in voornoemd Koffiehuis. De Aanwijzing in loco wordt gegeven op Donderdag 25 Maart, des voormiddags te 11 uren. Bestekken zijn tegen betaling ter Gemeente-Secretarie van Watergraafsmeer verkrijgbaar. (get.) A.L. van Tienen, Burgemeester, (get.) J.H. de Kieviet, loco-Secretaris."

Valentijnsfeest in Berkenstede

Arend en Karin werden verliefd in Berkenstede.

DIEMEN - De Winkel van Sinkel in woon- en zorgcentrum Berkenstede heeft zondagmiddag een Valentijnsfeest gehouden.

Er was speciale aandacht voor Arend en Karin die elkaar hebben ontmoet op de revalidatieafdeling in Berkenstede en verliefd zijn geworden. Burgemeester Erik Boog en zijn vriendin Wahida kwamen langs en hebben samen met bewoners gedanst.

De Winkel van Sinkel bedankt iedereen die spullen heeft ingebracht en gekocht. Van de opbrengst kon dit feest worden georganiseerd.

Hardlopers maken zich op voor DiemerCross

Parcours is uitdaging voor veel atleten

Start van de eerste editie van de DiemerCross in 2012. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In het Diemerbos vindt zondag 21 februari de DiemerCross plaats. Het is de vijfde keer dat de DiemerCross wordt gehouden. Het evenement wordt georganiseerd door atletiekvereniging AV'23 uit de Watergraafsmeer, Staatsbosbeheer en de gemeente Diemen.

Scouting Diemen, Outside Coaching, dweilorkest de Neuteblazers uit Diemen, Brandweer Amsterdam-Amstelland en Jumbo Diemen-Zuid verlenen hun medewerking aan de DiemerCross. De DiemerCross is een uitdaging voor jeugdige en volwassen hardlopers. Het evenement is elk jaar in trek bij veel hardlopers vanwege het veeleisende parcours, de prachtige omgeving en de prettige sfeer.

Samuel van Gelder uit Diemen is een van de organisatoren van de DiemerCross: "Een crossloop is niet hetzelfde als een standaard loopevenement. Tijdens een crossloop word je uitgedaagd om hard te lopen op een onverharde ondergrond zoals door de modder of over grasvelden. Een extra pittige, maar leuke uitdaging voor hardlopers."

Jeugdige deelnemer toont karakter. Foto: Trudy Kroese

Evenement vindt voor vijfde keer plaats

De jeugdcross voor jongeren tot en met 12 jaar gaat om 11.30 uur van start. De jongeren lopen 1700 meter. Om 12.00 uur begint de Gaaspcross (DiemerCross light). Deelnemers lopen een ronde van 4500 meter. In het verleden konden deelnemers ook al kiezen voor een wedstrijd van 'slechts' een ronde. Het verschil met voorgaande jaren is dat deelnemers aan de DiemerCross light over een lichter parcours lopen: meer over asfalt en minder door de modder.
Zwaar parcours
De DiemerCross (Veeneikcross) start om 12.45 uur. De deelnemers lopen 8500 meter over een zwaar parcours. Hoe zwaar het parcours zondagmiddag exact zal zijn zal voor een groot deel afhangen van het weer. In voorgaande jaren moesten deelnemers door grote stukken modder lopen dat extra zwaar was geworden doordat het in de dagen voor de wedstrijd hard had geregend. Ook is er een editie geweest waarbij de deelnemers door de sneeuw moesten lopen. De omstandigheden maken de DiemerCross voor liefhebbers extra speciaal.

Burgemeester Erik Boog, wethouder van Sportzaken Jeroen Klaasse en kinderburgemeester Mirthe Chung zullen aanwezig zijn en het startschot geven.

Omstandigheden maken DiemerCross speciaal

Samuel van Gelder verzorgt ook dit jaar met Outside Coaching kort voor aanvang van de Gaaspcross en de Veeneikcross een warming-up voor de deelnemers. Deze vinden vlak bij de startplek plaats en zijn gratis.

In de week voorafgaand aan de DiemerCross kunnen deelnemers die zich voor 12 februari hebben ingeschreven hun startnummer afhalen bij Robeu Sport in winkelcentrum Diemerplein. Deelnemers die zich na 12 februari hebben ingeschreven kunnen hun startnummer op zondag 21 februari tot 15 minuten voor de start afhalen in de tent bij het parkeerterrein van het Diemerbos.
Leden van Scouting Diemen zullen zelfgemaakte hamburgers en soep verkopen. De Neuteblazers zullen de deelnemers van de DiemerCross muzikaal begeleiden. Brandweer Amsterdam-Amstelland verkoopt koffie en thee. De Jumbo uit Diemen-Zuid biedt de deelnemers aan de DiemerCross ook dit jaar weer gratis fruit en iets te drinken aan.

Inschrijven kan tot en met vrijdag 19 februari 2016 via de website www.inschrijven.nl. Na-inschrijven is mogelijk op zondag 21 februari tot 15 minuten voor de start van de wedstrijd.

Team
Het is ook mogelijk om als team deel te nemen aan de DiemerCross, bijvoorbeeld met vrienden, leden van een sportclub of collega's. Een team bestaat uit vier deelnemers (mannen, vrouwen of gemengd) die dezelfde afstand lopen. Hiervoor kan op twee manieren worden ingeschreven: de vier deelnemers kunnen zich individueel inschrijven via www.inschrijven.nl of een e-mail sturen naar diemercross@gmail.com met de namen van de deelnemers en de teamnaam.

Via de website diemercross.av23.nl is er meer informatie over het evenement te vinden. Dagelijkse informatie en inspiratie is te vinden op de Facebookpagina: www.facebook.com/Diemercross.

Weer ingebroken

DIEMEN - Dinsdagochtend om 05.30 uur is er ingebroken in de zaak Vivánt Gamble in winkelcentrum Diemen-Noord. In de nacht van 3 op 4 februari werd de zaak ook bezocht door inbrekers.

De daders wisten ook deze keer het winkelcentrum binnen te komen door de bedieningskasten van het rolluik en de schuifdeuren kapot te maken. Hierna hebben zij een raam van een deur van de winkel er uitgeslagen om zo de winkel in te kunnen.

Door de melder van de inbraak was gezien dat er drie daders op een motorscooter zijn weggereden in de richting van de Kanaaldijk in Diemen. De daders droegen allen donkere kleding en leken dezelfde soort regenjas aan te hebben. Tevens zouden de jongens een grote tas bij zich hebben met hierop witte letters. Een zoekactie van de politie naar de daders heeft niets opgeleverd.

'Mislukte liquidatie-poging angst-aanjagend'

DIEMEN - 'Angstaanjagend', noemt het Openbaar Ministerie de mislukte liquidatiepoging op Peter 'Pjotr' R. in Diemen-Noord, vorig jaar november. Dat meldt RTV NH.

In de rechtbank van Amsterdam diende woensdag de pro-formazitting tegen drie verdachten (23, 26 en 33). Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de verdachten zware criminelen.

Bij de mislukte liquidatiepoging werd Peter R. op 5 november onder vuur genomen. Hij is een bekende van de politie en zit in het criminele milieu. R. werd beschoten met een automatisch wapen toen hij in een auto zat op een parkeerterrein aan het Fregat. Hij werd verschillende keren geraakt, maar overleefde de aanslag.

Op verschillende plaatsen in Amsterdam en Osdorp werden vier verdachten ingerekend voor betrokkenheid bij de mislukte moordaanslag. Bij huiszoeking vonden rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen, kogelwerende vesten en twee kilogram explosieven. De politie zat de verdachten al voor de liquidatiepoging op de hielen. Zo werden de mannen nauwlettend gevolgd door een observatieteam, bleek bij de pro-formazitting. Op een gegeven moment wilde de politie ook afluisterapparatuur aanbrengen in een van de auto's van de verdachten. Dat ging echter niet, omdat die op dat moment werd gebruikt bij de liquidatiepoging.

Tweede leven voor kapotte apparaten in het Repair Café

Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Met een kopje koffie onder handbereik een kapot koffiezetapparaat repareren. Afgelopen zaterdag was daar ook nog een stuk taart bij in het Repair Café Diemen in de kantine van de gemeentewerf, om de prijs van 1.000 euro te vieren die de organisatie heeft gewonnen in de actie WeCycle. Het was druk. De vrijwillige reparateurs bogen zich over 13 kapotte apparaten. En daar zaten bijzondere reparaties bij, zoals een platenspeler en een 60 jaar oude buizenradio, die reparateur Louis weer aan de praat kreeg. Negen apparaten kregen zo zaterdag een tweede leven.

Afscheid van een lieve en zorgzame levensgenieter

Veel mensen nemen afscheid van Vincent van Os

Vincent van Os. Foto: Familie van Os

DIEMEN - 'De liefste man van Diemen en omstreken is niet meer', zo luidde het dankwoord van zijn vrouw Sonja tijdens de uitvaartplechtigheid van Vincent van Os.

Vincent van Os overleed op zaterdag 6 februari op 51-jarige leeftijd na een gevecht tegen een slopende ziekte. Afgelopen vrijdag en zaterdag stonden in het teken van het afscheid van Vincent. Vrijdagavond namen honderden belangstellenden afscheid van hem in Café 't Pandje, zijn stamcafé, waar hij bijna twintig jaar geleden tijdens het Diemer Festijn zijn vrouw Sonja leerde kennen. Samen hebben zij twee zonen: Stan (17) en Lars (7). De uitvaartplechtigheid vond zaterdag plaats in de kapel van het OLVG locatie West (voormalig Sint Lucas Andreas Ziekenhuis). Een bijzondere plek. Vincent werkte lange tijd en met veel plezier als een zeer gewaardeerde operatieassistent in het ziekenhuis. Vele tientallen collega's vormden zaterdag een erehaag voor Vincent. Het was enorm druk. Niet iedereen kon een plaats in de kapel vinden, honderden belangstellenden volgden de plechtigheid op een scherm in het auditorium van het ziekenhuis. Tijdens toespraken van zijn zonen, zuster Saskia, zwager Edwin en collega Margret werd nog eens benadrukt dat Vincent een fijn persoon was: een lieve en zorgzame echtgenoot, vader, broer en zoon en een vriend op wie je altijd kon rekenen. Hij hield ervan om mensen te helpen en een goed gevoel te geven. Ook toen hij al ziek was, bleef hij geïnteresseerd in anderen. Als operatieassistent was hij toegewijd en betrouwbaar. Veel chirurgen werkten graag met hem samen. Vincent was een levensgenieter. Hij hield van motorrijden en ging graag naar het café. Hij was een man met humor en soms heerlijk scherp. "Je hoeft niet in een boom te hangen om een eikel te zijn", zo fileerde hij eens een specialist in het ziekenhuis. Hij kon het zich permitteren.

College stelt extra geld beschikbaar voor jeugd

DIEMEN - Het college van B en W heeft besloten een incidentele subsidie beschikbaar te stellen aan de huisartsenpraktijken in Diemen-Noord, Diemen-Zuid en in De Brede HOED. De subsidie is voor de continuering en uitbreiding van een pilot waarbij de praktijkondersteuners ingezet kunnen worden voor jeugd met lichte psychische problematiek.

Wethouder Ruud Grondel van Welzijn: "Sinds 2015 is de gemeente op grond van de Jeugdwet verantwoordelijk voor de hulp, zorg en ondersteuning aan kinderen, jongeren en hun ouders. Dat biedt ons de mogelijkheid om zaken anders aan te pakken; we geloven namelijk in integrale zorg, dichtbij en laagdrempelig op plaatsen waar jongeren en gezinnen vaak komen. Al enige tijd kunnen jeugdigen die lichte psychische klachten hebben door de huisarts verwezen worden naar een speciaal opgeleide praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner gaat met de jongere in gesprek en kijkt wat er mogelijk en noodzakelijk is om tot een oplossing te komen. Het blijkt dat deze aanpak heel succesvol is. Tot nu toe werd dit aanbod betaald door de zorgverzekeraars; er is nu een landelijke discussie of de zorgverzekeraars of de gemeente dit moeten gaan betalen. Wij willen de uitkomst van die discussie niet afwachten: we vinden het belangrijk om deze bewezen, succesvolle aanpak te continueren en geven daarom deze subsidie. Door in een vroeg stadium passende ondersteuning te bieden, hopen we dat de problemen niet verergeren, waardoor mogelijk minder beroep moet worden gedaan op specialistische voorzieningen. Daarnaast kan de praktijkondersteuner de verbindende schakel worden tussen de huisartsenpraktijken en de aanbieders van advies en ondersteuning in De Brede HOED."

Pilot
De huisarts is naast de jeugdgezondheidszorg, de school (bijvoorbeeld de leerkracht of de ouder-kindcoach) en de kinderopvang ook een plek waar jongeren of ouders makkelijk naartoe kunnen gaan met een hulpvraag. De pilot loopt tot eind van het jaar en wordt daarna geëvalueerd.

Mirjam Gloudemans


Medewerker Burgerzaken
gemeente Diemen
Diemenees, 51 jaar

Wat voor zaken regel je?
"Van alles; van de wieg tot het graf, zeggen ze wel eens. Ik ben vooral bezig met het plannen van huwelijken. Verder behandel ik de aanvragen van mensen die de Nederlandse nationaliteit willen verkrijgen. Iedere zes weken is er een naturalisatieceremonie in het gemeentehuis."

Vorig jaar een recordaantal huwelijken met de trouwmarathon?
"Bijna een record, het was natuurlijk wel heel bijzonder om zo veel huwelijken op één dag te voltrekken."

Wat maakt je werk zo leuk?
"Dat iedere dag anders is en er veel contact is met de burgers."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik ben getrouwd en heb een dochter en een schoonzoon die beiden bij ons wonen. Handbal is mijn grootste hobby: ik speel al ruim 43 jaar handbal bij SV Zeeburg."

Voor welke tv-serie blijf je thuis?
"Ik laat er geen uitje voor schieten, maar ik ben fan van series als 'CSI' en 'The Blacklist'."

Welke poster hing er boven je bed?
"Van Ajax en 'Grease'."

Natuurijs of zo snel mogelijk lente?
"Echte vrieskou vind ik prima, maar als de lente komt, geniet ik wel extra."

Waar kun je je druk over maken?
"Als mensen hun afspraken niet nakomen."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn beide oma's."

Dagje vrij, wat doe je?
"Een dagje lekker weg of met mooi weer in de tuin zitten, ook heerlijk."

Daarom Diemen
"Gewoon omdat het heerlijk vertoeven is."

Als je een dagje burgemeester was...
"Zou ik toch proberen meer levendigheid in Diemen te brengen, zonder dat dit meteen overlast hoeft te veroorzaken."

Wat is je levensmotto?
"Geniet van iedere dag, en blijf vrolijk!"

Vrouw van schoudertas beroofd

DIEMEN - Een 24-jarige vrouw is woensdagavond 10 februari in Diemen-Zuid het slachtoffer geworden van een straatroof.

De vrouw liep die avond rond 19.00 uur in Diemen-Zuid door Bergwijkpark in de richting van Campus Diemen Zuid. Twee mannen die uit de tegenovergestelde richting kwamen passeerden haar. Even daarna merkte de vrouw dat er iemand aan een hengsel van haar handtas trok die zij om haar schouder had hangen.

De vrouw dacht aanvankelijk dat het een bekende van haar was die haar aandacht wilde trekken of een grap wilde uithalen. Dit bleek echter niet het geval. Een van de twee mannen die haar kort daarvoor had gepasseerd rukte de tas van de schouder van de vrouw.

Op de vlucht
De twee mannen zijn daarna op de vlucht geslagen. De politie verzoekt getuigen zich te melden via telefoonnummer 0900-8844.

Zakkenroller

DIEMEN - Een jongen is donderdagmiddag tussen 16.45 en 17.00 uur slachtoffer geworden van een zakkenroller.

Hij stapte op het station in het centrum uit de trein en merkte even later toen hij op de Rode Kruislaan liep dat zijn telefoon was ontvreemd.

De lusten en lasten van muziekfestivals in het Diemerbos

22Fest in 2015. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Vanavond moet de gemeenteraad een besluit nemen over festivals in het Diemerbos. Een overzicht van argumenten voor en tegen.

Geluid
In het voorstel wordt voor twee weekenden een hoger geluidsniveau toegestaan dan voor de andere twee. Het hoogste geluidsniveau komt volgens het college overeen met dat van vorig jaar. Onderzoek door een extern bureau wees uit dat de festivals niet onnodig luid waren. Toch waren er veel klachten, ook uit omliggende gemeenten. Vrienden van het Diemerbos (VvhD) is op zich niet tegen festivals. "Dit is een recreatiebos, geen natuurbos; wij zijn dan ook niet tegen festivals, maar wel binnen redelijke proporties", zegt voorzitter Lourens Burgers. Als het aan de bewoners van Groot Geerdinkhof in Amsterdam ligt, komen er helemaal geen festivals. "Door velen is vorig jaar kritiek geleverd, wij verwachtten een voorstel met minder overlast, maar dit levert meer overlast op. Waarom komen de belangen van de bewoners er zo bekaaid af?"

Toegankelijkheid van het bos
Twee maal drie weken is het bos minder toegankelijk voor andere gebruikers van het bos. Het college wijst erop dat de festivals beslag leggen op 'slechts 4% van het hele Diemerbos'. "Het zijn wel de vier meest gebruikte procenten van het bos", reageert Burgers daarop. Natuurvereniging IVN Diemen heeft moeite met het voorstel omdat het natuurbeleving dicht bij huis, een speerpunt van IVN, in de weg staat. "Al die tijd kunnen andere recreanten niet van het bos genieten."

Schade aan de natuur
Het moet gezegd: het festivalterrein is ook nu nog steeds niet hersteld. De grasvelden zijn nog zwart op meerdere plekken. Enerzijds het gevolg van een slechte afwatering in het bos, anderzijds zat het weer tegen. Het terrein was na het laatste festivalweekend onbegaanbaar door grote hoeveelheden regen, terwijl het voorafgaand aan de festivals in juni juist te droog was om de grasmat te verbeteren. Maatregelen om de grasmat te verbeteren en drainagesystemen langs de paden voordat het festivalseizoen begint, staan op de planning. Er is geen schade aan de ecologie geconstateerd bij onderzoek door Staatsbosbeheer (SBB). "Wij beheren meerdere gebieden voor veel mensen met veel verschillende voorkeuren. We beschermen niet alleen, de gebieden moeten ook beleefd kunnen worden", aldus Riena Tienkamp, hoofd van SBB Noord-Holland. "In het Diemerbos is plek voor rust, ruimte, spelen, hardlopen, honden uitlaten, scouting en een groep festivalgangers. Bij alle activiteiten wordt rekening gehouden met bescherming van de natuur, met inachtneming van de flora- en faunawet. Al deze verschillende vormen van recreatie en natuur gaan in het Diemerbos heel goed samen. De festivals zijn op terrein dat er voor aangelegd is, in het minst kwetsbare deel van het bos." Niet iedereen is er zeker van dat er geen schade is. "Het Diemerbos lijdt wel degelijk schade, het bos moet zich maar aanpassen aan festivals, dat is de omgekeerde wereld", aldus inspreekster Van Breenen.

Inkomsten
De festivals leveren Staatsbosbeheer geld op: in 2015 was dat 25.000 euro. En dat is hard nodig, want ieder jaar komt de organisatie 350.000 euro tekort, aldus Tienkamp. Of dit een substantiële bron van inkomsten is, daar lopen de meningen over uiteen, en ook of het opweegt tegen de overlast. De handhaving kost de gemeente bijna 20.000 euro. "Dat kun je niet met elkaar verrekenen", zegt wethouder Ruud Grondel. "Als de gemeente ervoor kiest om een vergunning te verlenen hoort daar handhaving bij, net als bij andere evenementen."

Evenement voor jongeren
De jongerenraad hield een enquête onder Diemense jongeren. "De enquête gaf een unaniem positief beeld: jongeren zijn heel blij dat de festivals in het Diemerbos zijn, een keer niet in Amsterdam. Het Diemerbos is een heel mooie locatie, dat draagt bij aan het plezier."

Diemerbos op de kaart
"We zijn blij dat jongeren de bijzondere locatie waarderen en het bos zo leren kennen", aldus Tienkamp. "Het bos op de kaart zetten bij jongeren kan ook met minder dancefestivals of andere, minder luidruchtige evenementen en meer jongeren dan die van festivals houden", vindt IVN. VvhD pleit voor het combineren met andersoortige evenementen in de weken tussen de festivals. Iets waar producent Daniel van Drunen voor openstaat, vertelde hij.

Wie wil er voor ons naar het theater?

Twee vrijkaartjes voor een voorstelling in Theater De Omval winnen en uw recensie in het DiemerNieuws? Dat kan bij het theaterconcert 'Suus zingt Annie MG' van Suzan Seegers op vrijdag 19 februari.

Hoe?
Als u wordt uitgenodigd om deze keer onze recensent te zijn voor 'Mijn Avondje Omval' kunt u eerst samen van de voorstelling genieten en schrijft u daarna in een kort verslag (van ongeveer 200 woorden) wat u van de avond vond, met een leuke foto. Uw recensie wordt gepubliceerd in het DiemerNieuws.

Stuur voor vrijdag 19 februari 10.00 uur een e-mail met uw naam naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Zet in het onderwerp 'vrijkaarten Suzan Seegers'. U hoort dan zo snel mogelijk of u de vrijkaarten hebt gewonnen.

18 en 23 februari

Film in De Omval

'Our Little Sister' is de nieuwste film van Hirokazu Kore-Eda ('Like Father Like Son', 'After Life'). Officiële Selectie voor de Competitie van het 68ste Filmfestival van Cannes. Donderdag 20.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 19 februari

Aqua Disco

Aquadisco in het Duranbad, voor kinderen tot 14 jaar. Aanvang 19.30 uur, kosten € 5,-.

Suzan Seegers

Suus zingt Annie MG in Theater De Omval. Met behulp van Annies liedjes en gedichten schetst Suzan Seegers, de kleine vrouw met de grote stem, een eigenwijs en soms ietwat ondeugend portret van Annie. 20.30 uur. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 21 februari

Computerclub

ComputerClub Minerva houdt een bijeenkomst in Het Noorderlicht, 11.00 tot 14.00 uur. Het thema deze keer: uw ervaringen met Windows 10.

IDFA on Tour

Diverse documentaires in Theater De Omval in 'The Best of IDFA on Tour'. De beste films van het IDFA op één dag te zien in De Omval. 11.00 uur. € 25,-.

DiemerCross

De DiemerCross wordt gehouden in het Diemerbos. Er is een jeugdcross voor jongeren tot en met 12 jaar, de Gaaspcross (DiemerCross light) van 4500 meter en de DiemerCross (Veeneikcross), 8500 meter over een zwaar parcours. Outside Training verzorgt de officiële warming-up en een gratis corestabilitytraining ter voorbereiding op de DiemerCross. Aanmelden kan via facebook.com/events/464274927103934/.

Bingo

In het Huis van de Buurt Het Kruidvat wordt een gezellige prijzenbingo gehouden. 13.30 tot 17.00 uur. Boekje voor 5 rondes € 7,50. Halve boekjes zijn ook verkrijgbaar. Informatie: 06-19776374.

Handlettering

Handlettering workshop in het atelier van Mira Groenveld in Diemen-Noord. 14.00 - 16.30 uur. Kosten € 25,-. Opgeven via mira@groenvelddesign.nl.

Dansmiddag

Zin in een gezellige zondagmiddag met wat beweging? In het Noorderlicht wordt iedere derde zondag van de maand een gezellige (stijl)dansmiddag voor 50+ georganiseerd. 14.30-17.30 uur.

maandag 22 februari

Volksdansen

Elke maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur organiseert ANBO Diemen volksdansen in De Schakel onder leiding van dansdocente Tilly Pelser. Kosten voor deze dansmiddagen: € 18,- plus voor een kopje thee met een versnapering € 1,- per keer. Contactpersoon: mevrouw Hannah Tokkie, 020-6905445.

Lady's Boxing

Gratis try-out les 'Lady's Boxing', met plezier werken aan je conditie en je figuur verbeteren. Aanmelden: 06-53809261 of mira@wellnessprojects.nl.

dinsdag 23 februari

Creatieve inloop

Om de week houdt ANBO Diemen op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur een creatieve inloop in De Schakel. Kosten: €1,- inclusief een kopje koffie of thee met een versnapering. Contactpersoon: mevrouw Carry Vonk, 020-698 2361.

woensdag 24 februari

Computercursus

Aanmelden voor de cursus Windows 8.1. voor beginners bij PCOB-Enter kan nog. Ook kunt u elke woensdag terecht op de inloop/oefenochtend in De Schakel, van 09.00 tot 12.00 uur. Informatie en opgave voor een cursus: 06-43734155.

Koersbal

Elke woensdag van 13.00 tot 16.00 uur organiseert ANBO Diemen Koersbal in De Schakel. Kosten: € 1,- inclusief een kopje koffie of thee met een versnapering. Contactpersoon: mevrouw Lucie Eijken, 020-6994596.

Jeugdfilm

Voor kinderen vanaf 6 jaar draait in Theater de Omval 'Reis naar het Noorden'. St. Petersburg, 1882. Sasha is een aristocratisch meisje en een groot bewonderaar van haar opa. Hij is een ontdekkingsreiziger die niet meer terugkwam van een expeditie naar de Noordpool. 14.30 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Bingo

Gezellige bingomiddag in zorgcentrum de Diem aan de Arent Krijtsstraat 48. Aanvang 14.30 uur, de zaal is open om 14.15 uur. Deelnemen kost € 2,50 inclusief koffie/thee. Voor bewoners is dat € 1,50.

donderdag 25 februari

Film in De Omval

'The Danish Girl' vertelt het bijzondere liefdesverhaal gebaseerd op het leven van de kunstenaars Einar en Gerda Wegener (Eddie Redmayne en Alicia Vikander). 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 26 februari

Workshop

In de praktijk voor oefentherapie in de burgemeester Bickerstraat wordt een ervaringsgerichte kennismaking Mindfulness gegeven. 10.00 tot 12.00 uur, kosten € 10,-. Aanmelden: 020-6001316 of info@oefentherapiediemen.nl.

10 / 12

Gezocht winkelmedewerker met kennis in acquaristiek. Zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

GALERIE DIEMEN MOET SLUITEN! Vrijdag vanaf 10.00 uur verkoop van inboedel. Bieden op de piano, eiken kast, vrieskist, en nog veel meer. Sla je slag!

Verdienen uw voeten medische aandacht? of een verwenbeurt?
pedicuresalon Astrid Lissenburg in Diemen-Zuid heeft nog een aantal plekjes vrij.
Bel naar 06-11309111of kijk op www.pedicuresalon-astrid.nl.
Aangesloten bij Provoet en Procert.

Dames SV Zeeburg winnen

Ploeg lijkt op weg naar titel in de zaal

SV Zeeburg speelde attractief tegen Legmeervogels. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen Legmeervogels gewonnen: 30-14. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 14-5. SV Zeeburg blijft lijstaanvoerder.

Beide ploegen begonnen goed in Sporthal Diemen. In de eerste tien minuten ging de wedstrijd gelijk op. Door het snelle spel van SV Zeeburg werd er echter ook paniekerig gespeeld en werden de aanvallen te snel en onzuiver afgerond.

SV Zeeburg kreeg na tien minuten meer grip op het spel en ging minder slordig spelen. De thuisclub kreeg ook veel strafworpen na verdedigende fouten van Legmeervogels. SV Zeeburg had halverwege de wedstrijden een comfortabele voorsprong van 14-5 opgebouwd.

In de tweede helft leed SV Zeeburg minder balverlies en werd er zuiverder op doel geschoten. Ook werd er gescoord uit mooie en snelle tegenaanvallen.

SV Zeeburg kreeg opnieuw veel strafworpen mee die alle werden benut door strafworpspecialist Nikki van Bel. SV Zeeburg bouwde de voorsprong op Legmeervogels uit en won uiteindelijk met 30-14.

SV Zeeburg is met 23 punten uit 13 duels koploper van de zaalcompetitie. HVBS/Fidelitas staat met 19 punten op de tweede plaats, Houten volgt met 18 punten. VOC staat op de vierde plek. Die ploeg heeft 18 punten uit 14 duels. SV Zeeburg heeft een grote kans om kampioen te worden en te promoveren naar de hoofdklasse.

Zondag speelt SV Zeeburg een uitwedstrijd tegen SDS 99. De wedstrijd in Sporthal De Hilt in Eemnes begint om 14.05 uur.

SV Diemen wint bij De Meteoor: 0-6

SV Diemen scoorde zes keer tegen De Meteoor. Foto: Michelle de Haas.

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen De Meteoor met 0-6 gewonnen. Bij rust leidden de bezoekers al met 0-4.

In de eerste 10 minuten was het nog even aftasten op een zwaar veld. Na een kwartier kreeg een verdediger van De Meteoor direct rood voor een slaande beweging richting Mitchell de Vries. Vervolgens maakte SV Diemen zeer goed gebruik van de overtalsituatie en maakte het korte metten met De Meteoor. Aanvaller Dennis van Bree zette SV Diemen op voorsprong. Daarna maakte Manolito Joren twee doelpunten en bepaalde Giliano Eijken de ruststand op 0-4 in het voordeel van SV Diemen. Na de hervatting kwam de zege van SV Diemen geen moment in gevaar. Kay Minnema en Dennis van Bree bepaalden de eindstand op 0-6. SV Diemen blijft na de overwinning op De Meteoor op de vierde plaats staan in de derde klasse C. De ploeg heeft na 16 duels 31 punten. AGB verspeelde voor eigen publiek dure punten door gelijk te spelen tegen SV Ouderkerk. AGB staat nu op de derde plaats met 32 punten uit 16 wedstrijden. ASV Arsenal heeft 33 punten na 16 duels en staat op de tweede plaats. OSV is lijstaanvoerder en heeft 34 punten uit 16 wedstrijden. SV Diemen speelt zondag huis tegen DSOV. De wedstrijd start om 14.30 uur.

Nederlaag DKV Victoria

DIEMEN - De goede reeks van DKV Victoria in de zaalcompetitie is ten einde. De korfballers uit Diemen incasseerden zondagmiddag in Den Haag de eerste nederlaag van dit jaar tegen de koploper Dubbel Zes: 21-13.

Dubbel Zes was de betere ploeg. De korfballers uit Diemen begonnen goed. De ploeg kwam weliswaar op achterstand, maar wist zich goed terug te knokken in de wedstrijd. De bezoekers slaagden erin om een achterstand van drie punten om te buigen in een voorsprong. Maar al het harde werk brak de spelers van DKV Victoria uiteindelijk op: het had veel kracht gekost om Dubbel Zes bij te houden. De thuisploeg ging in de laatste fase van de wedstrijd makkelijker scoren en wist de volle winst te grijpen: 21-13.

De ploeg uit Diemen doet nog mee in de strijd om de tweede plaats.

Dames en heren van De Meeuwen winnen

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft zaterdag in Utrecht gewonnen van Zwemvereniging Utrecht: 1-8. De Meeuwen blijft koploper.

Het was geen spannende wedstrijd. Door een verdedigende fout van De Meeuwen kwamen de dames uit Utrecht op een 1-0 voorsprong. Hierna gaf De Meeuwen gas. Door mooie acties van de aanvallende speelsters en een goede verdediging wist De Meeuwen een mooie overwinning te boeken: 1-8. De Meeuwen is koploper met 40 punten uit 14 wedstrijden. Jaws is tweede met 37 punten uit 16 duels. Zaterdag speelt De Meeuwen thuis tegen Noordkop, aanvang 20.25 uur. De heren van De Meeuwen wonnen zaterdag de uitwedstrijd tegen Aquarijn: 2-7. Na de tweede periode was de stand nog gelijk, maar daarna sloeg het team uit Diemen toe en stelde de overwinning veilig. Het team speelt zaterdagavond thuis tegen De Vuursche. De wedstrijd begint om 21.15 uur.

Jeugdige zwemmers van De Meeuwen winnen maar liefst 31 medailles

Een aantal van de succesvolle zwemmers van De Meeuwen. Foto: De Meeuwen

DIEMEN - Zwemmers van De Meeuwen hebben zondag tijdens de regionale sprintkampioenschappen in Hoofddorp maar liefst 31 medailles gewonnen.

Mathieu Fuijkschot wist drie gouden medailles te winnen op de 50 meter vrije slag, de 50 meter rugslag en 50 meter vlinderslag. Verder wonnen Dominique de Bonis, Noah Blijd en Dion Fuijkschot ieder twee keer goud en een keer zilver. Ook was er tweemaal goud voor Daan de Jongh op de 50 meter rugslag en 50 meter schoolslag. Loukman Bouayad wist een gouden, zilveren en bronzen medaille te scoren op respectievelijk de 50 meter rugslag, 50 meter vrije slag en 50 meter schoolslag. Ook Antonio Falcao Ferreira wist al een bronzen medaille op de 50 meter schoolslag te behalen, terwijl hij nog niet zo lang bij De Meeuwen zwemt. Bronzen plakken waren er voor Leonid Fokeev, Aidan Wallace en Merijn Lakeman. Naomi Horstman won twee keer brons bij de meisjes geboren in 2007 op de 50 meter vrije slag en 50 meter rugslag. Puck van den Heuvel pakte een zilveren medaille op de 50 meter schoolslag. Haar jongere zus Sacha van den Heuvel won een zilveren medaille op de 50 meter rugslag en brons op de 50 meter vlinderslag. Chantal den Turk behaalde driemaal een bronzen medaille, haar zusje Nicole den Turk haalde een gouden medaille op de 50 meter rugslag.