DiemerNieuws

6 maart 2014

DiemerNieuws 6 maart 2014


Verhuizing Historische Kring Diemen

foto: Trudy Kroese

De Historische Kring Diemen (HKD) is zaterdag verhuisd naar een tijdelijk onderkomen in een container aan de Muiderstraatweg. De vereniging moest haar ruimte in de brandweerkazerne verlaten wegens de toekomstige renovatie van de kazerne. Voorzitter John Cuijpers gaat ervan uit dat de HKD binnen afzienbare tijd nieuwe, definitieve huisvesting krijgt. "Koninklijke Saan heeft de verhuizing uitstekend gedaan", aldus Cuijpers. Leden van de HKD hielpen mee met de verhuizing.

Honden krijgen eigen speelplaatsen

DIEMEN - Honden krijgen in de toekomst vijf eigen speelplaatsen verspreid over Diemen. Dat heeft het college van B & W besloten. De speelplaatsen zijn onderdeel van een aanpassing van de hondenregels en -voorzieningen in Diemen.

Loslopende honden en hondenverontreiniging, zeg maar hondenpoep, vormen regelmatig een probleem. Regels zijn niet duidelijk genoeg en dat zorgt voor veel discussies op straat met handhavers, meldt het college. Ook tussen bewoners en hondenbezitters zijn nogal eens discussies. In de Prinses Marijkestraat bijvoorbeeld. "In het plantsoen worden dagelijks honden uitgelaten, het wordt niet opgeruimd en het stinkt enorm", aldus een bewoner. "Volgens de hondenbezitters is dit een hondentoilet, maar borden ontbreken."

In principe zijn er twee hoofdregels: binnen de bouwde kom moeten honden altijd aangelijnd zijn, met uitzondering van sommige plekken waar honden helemaal niet mogen komen en losloopplaatsen waar honden juist níet aangelijnd hoeven worden, en hun baasjes moeten altijd en overal de poep opruimen en daarvoor de middelen bij zich hebben.

Om meer duidelijkheid te scheppen over de regels neemt het college nu een aantal maatregelen. Zo wordt er een nieuwe hondenkaart uitgegeven en de bebording in de gemeente vervangen. Er zijn 21 losloopgebieden aangewezen en vijf speciale hondenspeelplaatsen 'met een picknicktafel, speelattributen van natuurlijke waarde en waar nodig een houten hekwerk'. Daaraan blijkt volgens het college behoefte te bestaan op basis van klachten en vragen van burgers en raadsleden.

Over de kosten voor de maatregelen uitte raadslid Rosali Herder van Leefbaar Diemen tijdens de informatieve raadsvergadering over dit onderwerp haar verontwaardiging. "Mijn hond krijgt in de toekomst een hondenspeelplaats, kosten € 6.000,- per stuk. Volgens mij is de bebording ook duidelijk genoeg. Ik erger me aan de kosten die hiermee gemoeid zijn."

Lees verder op pagina 5

Lijsttrekkers zaterdag in debat

DIEMEN - Zaterdag 8 maart vindt in De Omval het DiemerNieuws lijsttrekkersdebat plaats. Het debat duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Het debat staat uiteraard in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen die op woensdag 19 maart worden gehouden.

Het DiemerNieuws nodigt inwoners van Diemen uit om het debat zaterdagmiddag bij te wonen. De lijsttrekkers van de partijen die op 19 maart meedoen aan de verkiezingen gaan die middag met elkaar in discussie.

Het debat biedt inwoners van Diemen een extra mogelijkheid om zich te informeren over de standpunten van de politieke partijen in Diemen. Bezoekers van het debat krijgen de gelegenheid om vragen te stellen aan de lijsttrekkers.

40

doelpunten maakten de dames van SV Zeeburg

Internationale Vrouwendag in Diemen

DIEMEN - Zaterdag worden er twee bijeenkomsten gehouden in het kader van Internationale Vrouwendag. PvdA Diemen organiseert de Malala-loop en in De Ontmoeting wordt een bijeenkomst gehouden waar diverse groepen uit Diemen zich presenteren. Iedereen is welkom.

De Malala-loop, die om 12.30 uur voor De Omval begint, is geïnspireerd op de Afgaanse Malala Yousafzai. Zij wilde graag naar school en werd daarom neergeschoten. PvdA Diemen wil samen door Diemen wandelen om aandacht te vragen voor het feit dat 32 miljoen meisjes wereldwijd niet naar school gaan, omdat ze meisje zijn. De wandeling duurt ongeveer een half uur, waarna in De Omval nog een speech volgt door gastspreekster Rubina Boasman, bestuurslid van het ROC van Amsterdam. Aanmelden via f.polsbroek@diemen.nl of m.sikkens@diemen.nl.

In De Ontmoeting staan van 11.00 tot 13.00 uur energie, liefde en fantasie centraal. Deze Vrouwendag heeft als motto: 'Elf! Het hoeft niet altijd zelf, twee keer één is leuker dan alléén!' Er is veel eenzaamheid in Diemen en de organisatoren willen laten zien dat er in Diemen ook veel initiatieven zijn om te verbinden en elkaar te leren kennen. Via het delen van een ladder (Peerby) of een auto (Snapcar) bijvoorbeeld, of klussen (Serve the City), een buurtmoestuin (Prinses op de Erwt) of koken voor een ander (Thuis afgehaald).

Weerbericht

Droog en rustig voorjaarsweer, koude nachten
Een lagedrukgebied trekt naar het zuiden weg ten faveure van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Deze krijgt verbinding met een Noord-Russisch hogedrukgebied. Daardoor verdwijnt na lange tijd de wisselvalligheid. Er breekt een periode aan van stabiel vroeg voorjaarsweer met geregeld zonneschijn. In de middag is het zacht, de nachten zijn koud.

Vrijdag en het weekeinde
Zowel vrijdag als tijdens het weekeinde blijft het droog met flinke zonnige perioden. Soms trekken een paar wolkenvelden over. De nachten zijn koud met minima rond het vriespunt met in het weekeinde kans op vorst aan de grond. Met een maximum vrijdag en zaterdag van circa 13 graden zijn het bijna lentedagen. Zeker zondag, want dan kan het zelfs 15 graden worden. Er waait alle dagen een zwak tot matig briesje tussen zuid en zuidoost.

Trend na het weekeinde
Grote kans dat ook na het weekeinde hogedrukgebieden de scepter zwaaien. De zon blijft een belangrijke rol spelen. Soms schuiven wolkenvelden over met plaatselijk een licht buitje. De nachten zijn koud met kans op nachtvorst. Overdag liggen de maxima tussen 10 en 15 graden.
Weetje
De meteorologische lente is van start. De gemiddelde temperatuur in de voorbije winter was 6.0 graden. Dat is een gedeelde tweede plaats met de winter van 1989-1990. De zachtste winter ooit blijft 2006-2007 met 6.5 graden. Een record was nu wel het aantal vorstnachten van slechts 10. Het oude record stond op 15. Het was de meest vorstarme winter ooit.

Dr Dushkind en Elisabeth Bas aan de Hartveldseweg

De firma Goedhart verzorgde decennialang de rokertjes in het dorp Diemen. Al in 1882 was er de eerste heer Goedhart aan de Hartveldseweg met een sigarenwinkel. De vele boeren onder zijn klandizie kochten massaal pruimtabak. "Dat gaat niet, hè? Met een sigaar in je mond de koeien melken", gaf een boer eens als uitleg toen hem gevraagd werd waarom de boeren amper rookten.

Goedhart bewees de liefhebbers van het oude Diemen een enorme dienst door series prentbriefkaarten te laten maken. De afbeeldingen tonen ons heden ten dage hoe Diemen er rond 1910 uitzag. In 1931 nam zijn zoon de zaak over. De winkel aan de Hartveldseweg lag toen centraal in het koopcentrum van Diemen. Toch was het moeilijk in de crisisjaren de nering draaiende te houden. Terwijl zijn vrouw de sigarenzaak deed, hield de heer Goedhart zijn baan bij de PTT aan. Toen de zaken beter gingen, stapte Goedhart zelf ook in de winkel en af en toe sprong zijn dochter bij. Met de komst van het nieuwe winkelcentrum in Diemen viel in 1976 het doek voor de sigarenboer en zijn vrouw. Na 45 jaar vertrokken ook de 'Laatsten der Hartveldseweg'.

Carpe Diem met Bende van Beuving in De Omval

Ernest Beuving treedt op in De Omval met Carpe Diem.

DIEMEN - Een bijzonder concert in De Omval morgen, vrijdag 7 maart. Gemengd koor Carpe Diem uit Diemen treedt dan samen met Ernest Beuving en De Bende van Beuving op.

'Klap van de korenmolen' heet de voorstelling. Het is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving, zijn band en Carpe Diem. Een concert met tussendoor veel humor, imitaties, echte verhalen, spontaniteit, en geen geposeer. Beuving werkt samen met vier topmuzikanten en in iedere plaats een lokaal koor. In Diemen is dat Carpe Diem. "Het koor zingt heerlijk mee en ligt tussendoor ook onder de stoel van het lachen", laat Beuving weten. "Na twee heerlijke repetities met het koor heb ik weer bevestigd gekregen dat zingen leeftijdloos is." Dat belooft wat!
'Klap van de Korenmolen' begint morgenavond om 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Fietsbrug afgesloten

DIEMEN - Het fiets- en voetgangersbruggetje van het Reigerpad naar de Rozenburglaan is door de gemeente afgesloten.

Doordat in korte tijd verschillende planken afgebroken zijn, is de veiligheid volgens de gemeente niet meer te garanderen. Fietsers en voetgangers worden met borden omgeleid.
De brug wordt vervangen door een nieuwe brug die iets schuiner komt te liggen. Het werk daaraan kan in verband met het aanvragen van de nodige vergunningen pas halverwege juni beginnen. Als alles volgens planning verloopt, kan de nieuwe brug half juli in gebruik genomen worden.

Nieuwe zaak met kinderkleding en kleding voor baby's krijgt positieve reacties

Micha's Kids Fashion is nu in winkelcentrum Diemerplein gevestigd

Micha Worms (links) in Micha's Kids Fashion. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Micha's Kids Fashion is sinds vorige week zaterdag gevestigd in winkelcentrum Diemerplein. De officiële opening vond zaterdagmiddag plaats.

De zaak die kinderkleding en kleding voor baby's verkoopt is eigendom van de familie Worms uit Diemen. Micha's Kids Fashion was tot medio februari gevestigd in winkelcentrum Diemen-Noord aan het Gruttoplein.

Micha Worms, de jongste zoon van Ruben en Monique Worms, is dagelijks in de winkel aanwezig. Zijn vader en moeder helpen vaak mee in de zaak. Schoondochter Caitlyn, vriendin van de oudste zoon, helpt mee op de vrijdag. Ruben Worms legt uit waarom de zaak van Diemen-Noord naar het centrum is verhuisd.

"Wij hebben heel prettig in het winkelcentrum in Diemen-Noord gewerkt. Wij hebben er een klantenkring opgebouwd en veel mensen leren kennen. Maar wij zien veel meer groeimogelijkheden in winkelcentrum Diemerplein. We merken dat de mensen in dit winkelcentrum echt gaan winkelen en ik ben overtuigd van de potentie van dit winkelcentrum. Er zijn de laatste tijd weer nieuwe zaken bijgekomen en er komen nog meer ondernemers bij. Het wordt hier steeds drukker."

Micha's Kids Fashion richt zich op baby's en kinderen van nul tot en met veertien jaar. Ruben: "Wij verkopen merkkleding voor, zeg maar, het middensegment." Hij somt de merken op die in de winkel verkrijgbaar zijn: "Mim-Pi, Retour, Geisha, My Brand, Antony Morato, Circle of Trust en Blue Rebel. Daarnaast verkopen wij vier merken voor baby's: Baby Face, IDO, Banpidano en Bam Bam."

Micha's Kids Fashion heeft ruim anderhalf jaar in Diemen-Noord gezeten. De familie Worms heeft het assortiment in de winkel afgestemd op de wensen van klanten. "Wij hebben ons assortiment de afgelopen anderhalf jaar aangepast", aldus Ruben. "Wij hebben gereageerd op de wensen en opmerkingen van onze klanten."

Op zaterdag 22 februari opende de zaak de deuren. De officiële opening vond afgelopen zaterdagmiddag plaats. Tijdens de druk bezochte openingsreceptie werd voor de winkel een kindermodeshow gehouden die veel belangstelling trok. De modeshow werd georganiseerd door Julika van dansschool Black en White uit Diemen.

De familie Worms is zeer blij met de nieuwe zaak. Ruben: "Er zijn erg veel mensen binnen geweest om even te kijken of om een of meerdere artikelen te kopen. Wij verwachten veel van onze nieuwe zaak. Wij zitten op een goede locatie en er lopen hier veel mensen langs. Het aantal mensen dat wij hebben mogen ontvangen is boven verwachting. De reacties waren ook heel positief. Deze zaak is ruimer dan onze vorige zaak. Op zaterdag en woensdag is het tot dusver heel druk geweest. Woensdagmiddag zijn de kinderen vrij en ook de markt zorgt voor extra klandizie. De markt wordt altijd goed bezocht, ook door mensen van buiten Diemen. Ik merk dat wij daar als winkeliers ook profijt van hebben. De winkels en de markt versterken elkaar." Ruben Worms en zijn vrouw Monique zijn al jaren actief in de mode. Zij zijn beiden begonnen als verkoper in modewinkels in het centrum van Amsterdam, onder meer in zaken in de Kalverstraat en op de Nieuwendijk. Zo'n twaalf jaar geleden begonnen zij met een agentuur van het kinderkledingmerk Mim-Pi. Zij werken vanuit het World Fashion Centre in Amsterdam en leveren artikelen aan zo'n 250 winkels in het land.

Hippe kledingzaak JA Leuk! in trek bij dames

Judith Langenberg en Anja van Diemen voor hun zaak JA Leuk! Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Judith Langenberg en Anja van Diemen hebben donderdagavond hun nieuwe zaak JA Leuk! geopend in winkelcentrum Diemerplein. De openingsreceptie van de nieuwe modezaak voor dames trok veel belangstellenden.

Anja van Diemen is bij de meeste inwoners van Diemen bekend. Zij is eigenaar van modezaak Basic-Line in het winkelcentrum en samen met haar dochter Nikki eigenaar van Salon van Diemen, de kapsalon die naast Basic-Line is gevestigd. Judith Langenberg werkt al enige tijd bij Basic-Line.

Anja van Diemen hoopt dat JA Leuk! een positieve invloed heeft op het gedeelte van het winkelcentrum waar haar zaken zijn gevestigd. Toen Judith en Anja de mogelijkheid kregen om de winkelruimte naast de Douglas te huren, gingen zij nadenken over een concept dat een toegevoegde waarde voor het winkelcentrum heeft. De slogan van JA Leuk! luidt dan ook niet voor niets: 'Hip voor de kleine knip'.

Anja: "Wij verkopen hippe kleding en accessoires zoals shawls, tassen, hoeden, schoenen en sieraden die maximaal veertig euro kosten. Er is geen enkel artikel in de zaak te vinden dat meer dan veertig euro kost."

Anja en Judith zijn door hun jarenlange ervaring zeer thuis in de mode. Elke veertien dagen gaan zij naar Parijs. In de Franse hoofdstad zoeken zij bij leveranciers waarmee zij goede contacten hebben kledingstukken en accessoires uit die exact in de formule van JA Leuk! passen.

"Nee, JA Leuk! en Basic-Line zijn geen concurrenten van elkaar. Het zijn zaken met verschillende concepten die elkaar juist aanvullen. Wij richten ons overigens op vrouwen van alle leeftijden: wij streven ernaar dat een vrouw hier samen met haar dochter of kleindochter kan slagen", aldus Anja.

Judith is verbaasd over de enorme toeloop. "Donderdagavond hebben wij tijdens de openingsreceptie al veel artikelen verkocht en toen wij vrijdag om 09.00 uur open gingen was het meteen heel druk. De aanloop heeft ons beiden verrast."

Judith heeft niets te veel gezegd, want het is deze vrijdagmiddag heel druk in de zaak. De dames die aanwezig zijn passen kleding of vragen advies aan Anja, Judith en haar dochter Yasmin. Een moeder en dochter staan bij de kassa en rekenen vijf artikelen af. Zij betalen in totaal negentig euro. Zij zijn enthousiast over de nieuwe zaak. "Ja, ik vind deze zaak een aanwinst voor het winkelcentrum", aldus de dochter. "Er hangt hier veel mooie en hippe kleding. Wij zullen zeker vaak terugkomen."

Speeddaten met raadsleden

DIEMEN - Wie wil kennismaken met kandidaten van alle politieke partijen die meedoen aan de de gemeenteraadsverkiezingen kan op vrijdag 14 maart komen speeddaten bij Grand Café Blauw in De Omval.

Inwoners van Diemen kunnen tussen 20.00 en 21.00 uur in een aantal korte rondes vragen stellen of suggesties doorgeven aan de kandidaat-raadsleden. Belangstellenden kunnen zo binnenlopen, vooraf aanmelden is niet nodig.

Geen aanvragen reis- documenten

DIEMEN - Vandaag en morgen is het aanvragen van een nieuw paspoort of identiteitskaart niet mogelijk.

Deze periode is nodig om de systemen te kunnen aanpassen aan nieuwe reisdocumenten. Vanaf zondag 9 maart 2014 wordt de geldigheidsduur van het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart voor personen van 18 jaar of ouder namelijk verlengd van vijf naar tien jaar. Door de nieuwe geldigheidsduur worden paspoorten en identiteitskaarten duurder.

Lijst in braille

DIEMEN - De kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing is ook in braille beschikbaar.

De lijst in braille is sinds vorige week in te zien bij de balie van het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis. De lijst mag niet meegenomen worden.

Burgemeester huldigt Henny Ploeg van Diemer Harmonie

Burgemeester Amy Koopmanschap en Henny Ploeg. Foto: Trudy Kroese

Henny Ploeg, fluitiste van de Diemer Harmonie, is maandagavond gehuldigd door burgemeester Amy Koopmanschap. Dit gebeurde tijdens een repetitie van de harmonie in Theater De Omval. De burgemeester huldigde Henny Ploeg omdat zij zestig jaar lid is van de Diemense vereniging. De burgemeester overhandigde haar de gouden speld van de KNFM (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen). Voorzitter Hubert de Leeuw benoemde haar tot erelid. Het orkest bracht haar een muzikale serenade met een speciale uitvoering van Sylva Nigra.

Studenten helpen Stichting Loswalfestival

Vijf studenten zullen festival nadrukkelijk onder de aandacht brengen

Rachel, Tessa, Elles, Elise en Irene. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Vijf studenten Vrijetijdsmanagement aan de Hogeschool Inholland in Diemen helpen de komende maanden mee aan de organisatie van het Loswalfestival. Ook tijdens het festival zijn zij in Diemen aanwezig. Zij werken nauw samen met de Stichting Loswalfestival.

Het gaat om Elise Rooijakkers, Irene Smits, Elles van Wieren, Rachel Cornelisz en Tessa van der Wurff. De vijf studenten wonen geen van allen in Diemen, maar Irene kent de gemeente goed, omdat haar vriend daar woont. Zij heeft in het verleden het Diemer Festijn bezocht en kent ook de plaatselijke horecazaken.

Enquête
De dames zijn momenteel bezig met een enquête onder inwoners en ondernemers in Diemen. Zij peilen hun belangstelling voor het Loswalfestival en vragen hen naar de sterke en minder sterke punten van het evenement. Ook verzoeken zij mensen ideeën in te brengen waarmee het festival nog aantrekkelijker gemaakt kan worden.

Guerrilla-marketing
De studenten zullen de komende maanden diverse keren op een speciale wijze aandacht vragen voor het Loswalfestival via een zogenaamde guerrilla-marketingactie. Dit komt erop neer dat zij met heel weinig middelen het maximale effect willen bereiken. De opzet van deze acties is om de aandacht van veel mensen te trekken met het gevolg dat het Loswalfestival 'the talk of the town' wordt.

Toekomst
De vijf studenten hebben hun toekomstplannen nog niet tot in detail uitgestippeld. De meesten van hen willen na afronding van hun studie evenementen organiseren. Een aantal van hen hoopt een eigen bedrijf te starten en op die wijze evenementen te organiseren. Elles van Wieren wil ook een eigen bedrijf opzetten, maar geeft er de voorkeur aan dit te doen in een land waar de zon vaak schijnt.

Mark Manden

Lifttechnicus
Vrijwilliger voor Serve the City 
en Volle Evangelie Gemeente
41 jaar, Diemenaar sinds 1973

Wat is het eerstvolgende project voor StC Diemen?
"Op 15 maart met een groep van HVO-Querido naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Het wordt heel gezellig en ik hoop dat veel mensen zich aanmelden."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Er ligt wel een boek met een laag stof erop. Als ik in bed lig, slaap ik binnen 4 seconden."

Favoriete film?
"Een échte James Bond-film."

Favoriete plekje in Diemen?
"Bij ons in de wijk, waar mijn huis woont. Verder is bijna alles 'nieuw' in Diemen, dus je kunt niet echt over een dorp met sfeer spreken."

Dagje vrij, wat doe je?
"Allerlei dingen regelen, bakkie doen met mijn vrouw Esther bij Drusius of klusjes doen."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik snurk als de beste en waar ik dit jaar naartoe ga op vakantie."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Vanillekwark, sushi en stroopwafels met chocola. En brand thuis. Verder word ik eigenlijk nergens wakker van."

Luieren of een klusje doen?
"Luieren is niets voor mij, doch wel af en toe nodig. Dus: klusjes doen."

Stad of dorp?
"Dorp heeft iets knussigs. Dan dat maar. Stad heeft wel weer alles."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met
Jezus Christus."

Welk lokale nieuws houdt je bezig?
"Ik volg meestal wel de ontwikkeling en afronding van het Centrumplan in dit blad."

Als je een dagje burgemeester was...
"... zou ik goed en geïnteresseerd luisteren naar de inwoners en doen wat ze willen."

Ga je stemmen op 19 maart?
"Natuurlijk. Jammer dat er geen ChristenUnie is in Diemen. Ik moet nog evengoed de andere programma's doorlezen."

DIEMEN - Vijf studenten Vrije tijdsmanagement aan de Hogeschool InHolland helpen de komende maanden mee aan de organsiatie van het Loswalfestival. Ook tijdens het festival zijn zij in Diemen aanwezig. Zij werken nauw samen met de Stichting Loswalfestival.

Het gaat om Elise Rooijakkers, Irene Smits, Elles van Wieren, Rachel Cornelisz en Tessa van der Wurff. De vijf stdenten wonen geen van allen in Diemen, maar Irene kent het dorp goed, omdat haar vriend daar woont. Zij heeft in het verleden het Diemer Festijn bezocht en kent ook plaatselijke horcazaken.

De dames zijn momenteel bezig met een enquête onder inwoners en ondernemers in Diemen. Zij peilen hun belangstelling voor het Loswalfestival en vragen hen naar de sterke en minder sterke punten van het evenement. Ook verzoeken zij mensen ideeën in te brengen die het festival nog aantrekkelijker kunnen maken.

Honden

Vervolg van de voorpagina

De kosten voor het aanleggen van de hondenvoorzieningen worden zoveel mogelijk verdeeld over de komende jaren omdat de werkzaamheden waar mogelijk worden uitgevoerd bij regulier onderhoud. De speciale hondenvuilnisbakken, de depodogs, voldoen niet en worden vervangen als zij defect zijn. De nieuwe bebording, kosten € 15.000,- euro, en de nieuwe hondenkaart worden in 2014 meteen aangepakt. Ook wordt dit najaar de eerste van de vijf hondenspeelplaatsen aangelegd bij de Tobias Asserlaan.

Automobilist overleden na ongeluk

DIEMEN - Een 71-jarige inwoner van Amsterdam is in de nacht van zaterdag op zondag in een ziekenhuis overleden nadat hij zaterdagavond op de Hartveldseweg met zijn auto tegen een boom was gebotst.

Een woordvoerder van de politie meldde dat de man zaterdagavond rond 23.30 onwel werd en de macht over zijn stuur verloor. De man reed op dat moment in de richting van Amsterdam. De auto kwam ter hoogte van de Arent Krijtsstraat op de andere helft van de weg terecht en botste vervolgens tegen een boom.

Personeel van hulpdiensten heeft de man ter plaatse gereanimeerd. Hij werd naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht, waar hij zondagochtend overleed.

Diefstal na bedreiging

DIEMEN - Een 17-jarige inwoner van Diemen is vorige week woensdagmiddag beroofd van een hoofdtelefoon.

De jongen had de hoofdtelefoon aangeboden via Martkplaats. Iemand had een bod op de hoofdtelefoon gedaan waarna er woensdagmiddag een afspraak werd gemaakt op de Ouderkerkerlaan. De 'koper' bedreigde de Diemenaar met geweld en nam de hoofdtelefoon mee. De politie adviseert om bij een dergelijke transactie altijd op drukke plekken af te spreken en altijd iemand mee te nemen.

Diefstal

DIEMEN - Een 23-jarige vrouw uit Diemen is zaterdag in Hilversum beroofd van haar mobiele telefoon.

Een man pakte even na 17.00 uur haar telefoon uit haar hand en rende daarna hard weg in de richting van de Kleine Drift. De politie is een onderzoek gestart.

Zakkenrollers slaan toe

DIEMEN - Een vrouw is vorige week woensdagmiddag in de winkel van Kruidvat in winkelcentrum Diemerplein slachtoffer geworden van een zakkenroller.

De vrouw had haar tas niet goed afgesloten. Een zakkenroller profiteerde hiervan en ontvreemdde ongemerkt onder andere een identiteitsbewijs, bankpassen en geld.

Een man was eerder die dag bijna het slachtoffer geworden van twee zakkenrollers. Hij werd rond 10.00 uur op het Diemerplein benaderd door twee mannen, een forse man van ongeveer 65 jaar en een ongeveer 18-jarige man. Zij vroegen hem naar een garagebedrijf in de buurt. De man merkte dat zijn portemonnee uit zijn broekzak werd getrokken. Hij had zijn portemonnee met een touwtje aan zijn broekzak vastgemaakt, omdat hij twee weken eerder was gerold. Dit keer bleef het bij een poging. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem).

8 / 16

Waarom moeten de inwoners van Diemen per se op uw partij stemmen?

VVD

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Negen partijen strijden om de 21 zetels. In de aanloop daarnaar vraagt het DiemerNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

Deze week krijgen de partijen de kans om de kiezer voor zich te winnen. De vraag luidt: waarom moeten de inwoners van Diemen per se op uw partij stemmen? (en waarom niet op de andere partijen).

Meer horen van de partijen? Kom dan aanstaande zaterdag 8 maart naar De Omval. Daar gaan de lijsttrrekkers van alle partijen tussen 14.00 en 16.00 uur in debat in het DiemerNieuws lijsttrekkersdebat. Iedereen is welkom.

Portemonnee

De bewoners van Diemen moeten op de VVD stemmen omdat de VVD vindt dat Diemenaren goed moeten worden geïnformeerd en tijdig worden betrokken bij besluitvorming. De VVD is daarbij voor keuzevrijheid en vindt het dus een goede zaak dat er nu eindelijk een tweede supermarkt lijkt te komen in het winkelcentrum.

De VVD wil dat de parkeertarieven laag blijven in Diemen. Het betaald parkeren mag niet als melkkoe worden gebruikt. De VVD is voor parkeertarieven gebaseerd op minuten, dus niet naar boven afronden op een kwartier of een half uur.

Na de enorme lastenverhoging gedurende de afgelopen vier jaar met zo'n 20% door de huidige coalitie, is het tijd om rekening te houden met de portemonnee van alle Diemenaren. Met de VVD in het college bent u hiervan verzekerd. Prioriteiten hierbij zijn de beperking van de afvalstoffenheffing en de hondenbelasting.

De VVD Diemen wil samenwerken met andere gemeenten waarbij de zelfstandigheid van Diemen voorop staat. Bij een juiste keuze van samenwerkingspartners zal dit leiden tot verbetering van kwaliteit van de dienstverlening en de lagere kosten voor de Diemenaren. Samenwerking zal er ook toe leiden dat de extra zorgtaken die richting de gemeente komen goed kunnen worden uitgevoerd en dat iedereen de zorg krijgt die noodzakelijk is.

De VVD ziet graag een nauwere samenwerking tussen lokale ondernemers en de overheid om gemeenschappelijke doelen zoals werkgelegenheid te realiseren.

Voor de VVD is handhaving van regels een kerntaak van de gemeente. Maar regels die niet te handhaven zijn moeten worden afgeschaft.

Portemonnee

CDA

CDA Diemen heeft de inhoud van het verkiezingsprogramma niet zelf bedacht, maar helemaal laten bepalen door inwoners en ondernemers van Diemen. Uit alle geledingen van Diemen, van jong tot oud, van werkend tot gepensioneerd, van Diemenees tot Diemenaar, van partijlid tot 'politiek blanco', is een groep gevormd (denktank) die met elkaar heeft benoemd wat nu en de komende vier jaar belangrijk is voor iedereen die in Diemen woont, werkt en recreëert.

Het CDA hoeft dan ook niet, zo vlak voor de verkiezingen, aan de inwoners en ondernemers te vragen aan welke punten uit het programma aandacht besteed moet gaan worden: alles wat er in staat is naar voren gebracht als belangrijke onderwerpen.

En na de verkiezingen, of het CDA nu wel of niet deel uitmaakt van een te vormen coalitie, zal de fractie onverminderd doorgaan met het in gesprek blijven met iedereen. En hoe groter CDA Diemen wordt, des te beter zal dat in gesprek blijven lukken, en tegelijk wordt de kans veel groter dat we die belangrijke zaken in Diemen kunnen realiseren. Kies daarom voor het CDA, kies voor een partij die vanuit overtuiging opkomt voor de belangen van iedereen en voor een evenwichtige afweging van al die belangen, maar wel met extra aandacht voor kwetsbare mensen of zij die dat dreigen te worden.

Overtuiging

Wij doen het samen met u voor Diemen!

SP

Wij vinden allemaal solidariteit belangrijk. Solidariteit zit in ons hart. Met mensen die extra zorg nodig hebben of hun baan kwijtraken. Met mensen die door allerlei redenen met grote schulden komen te zitten. Solidariteit waarmee wij gezamenlijk voorzieningen betalen. Zoals de bibliotheek of het zwembad.

SP'ers zijn mensen voor wie solidariteit heel belangrijk is. Dat is het altijd geweest en dat zal het altijd blijven.

Deze verkiezingen gaan, nog veel meer dan anders, over hoe wij solidair kunnen zijn in Diemen. En dan denken wij aan de mensen die het echt nodig hebben. Bijvoorbeeld de specialistische gezondheidszorg voor jongeren. Of de dagbesteding voor ouderen en gehandicapten. Maar ook perspectief op eerlijk werk en inkomen voor mensen die onder de nieuwe Participatiewet komen te vallen.

Armoedebeleid

Dit zijn de onderwerpen waar de gemeenteraad de komende vier jaar besluiten over moet gaan nemen. Maar ze gaan wel gepaard met enorme bezuinigingen vanuit Den Haag.

De SP heeft uw stem nodig om solidaire keuzes te kunnen maken in de gemeenteraad. Wij staan voor genoeg geld om kwaliteit in de zorg te handhaven. Voor ouderen én voor jongeren. De SP wil een respectvolle benadering van uitkeringsgerechtigden. En het bieden van perspectief in plaats van straf. De SP is tegen armoede. Een breed armoedebeleid blijft daarom hartstikke nodig in deze tijden van werkeloosheid en stijgende kosten van levensonderhoud.

Solidariteit

Kortom, SP Diemen maakt keuzes voor solidariteit in plaats van deze af te breken. Doe mee en stem SP!

Partij van de Ouderen

Wij geven ouderen een stem in de gemeentepolitiek. Dat is de belangrijkste reden om 19 maart lijst 9 te stemmen. Mensen vanaf zo'n 50 jaar oud zijn een snel groeiende groep in de samenleving. Dat zijn niet allemaal gezonde en welvarende ouderen. Wie alleen AOW ontvangt, leeft onder de armoedegrens.

Het is ons opgevallen dat de meeste andere partijen weinig aandacht besteden aan ouderen. Ze gooien hen op één hoop met anderen. Partijen die vroeger jongeren, vrouwen of migranten positief discrimineerden, doen dat nu niet met ouderen. Leest u er de verkiezingsprogramma's maar op na. Dan zult u begrijpen hoe weinig andere partijen met ouderen op hebben.

Het lijkt alsof andere partijen zich niet realiseren dat ouderen zwaar zijn getroffen door dit kabinet. De vertrouwde thuiszorg wordt afgebroken, de verzorgingstehuizen worden gesloten, veel ouderen moeten een beroep doen op de Voedselbank, en wie met 45 jaar zijn baan verliest, lijkt definitief uit de arbeidsmarkt te zijn gestoten.

Arbeidsmarkt

Als wij in de gemeenteraad worden gekozen, zullen we strijden voor eerlijke en betaalbare thuiszorg in Diemen. Wij willen de verarming en het isolement van ouderen aanpakken. Wij zullen optreden voor een banenplan voor ouderen, waarbij ook jongeren naar de arbeidsmarkt worden geholpen. Wij willen ook dat er meer huisvesting komt waar ouderen langer zelfstandig en samen met anderen kunnen wonen.

Wij geven niet de garantie dat we alle problemen oplossen. Maar wij geven ouderen wél een stem in de Diemense gemeenteraad. Wij laten hen niet buiten de boot vallen! Als u dat óók wilt, stem dan op lijst 9, Partij van de Ouderen.

Thuiszorg

Sociaal Diemen

Het antwoord is simpel: in een democratisch land doe je het samen. Het zou niet goed zijn om burgers te adviseren enkel en alleen op jouw partij te stemmen. Ik ga de burgers nooit en te nimmer vragen om alleen op mijn partij te stemmen, dit kan gewoon niet omdat een politieke partij niet de wijsheid in pacht heeft.

Wij horen allen ons steentje bij te dragen. In Nederland kunnen we gelukkig spreken van een echte democratie waarbij een ieder gelijke kansen heeft. De meerderheid van stemmen bepaalt wie regeert. Dat wil niet zeggen dat je met de anderen niets te maken hebt. Je zal hoe dan ook rekening met de anderen moeten houden. Wij willen immers de belangen van de burgers in Diemen behartigen.

Dit doe je als politieke partij vanuit verschillende invalshoeken. Sociaal Diemen wil graag met anderen samenwerken. Wij staan daarom open voor de mening van anderen.

Gelijke kansen

Indien mogelijk willen wij graag met de anderen die dit ook willen opkomen voor de belangen van de burgers in Diemen.

Onze slogan is: Samenwerken aan het behoud van een sociaal Diemen.

Samenwerken

PvdA

Bij de PvdA telt iedereen mee.

Met de PvdA in het Diemense gemeentebestuur is veel bereikt: de openbare ruimte is verbeterd, de studentencampus Diemen Zuid, het Diemerbos vernieuwd, de veiligheid verbeterd, betere begeleiding van uitkeringsgerechtigden naar werk, uitbreiding van het armoedebeleid, nieuw ingericht centrumgebied, opknappen van Rustoord, nieuwe speelplekken in Diemen-Noord en het Van Markenplantsoen en gezondheidszorg, maatschappelijk werk en jeugdzorg ondergebracht in een nieuwe accommodatie De Brede HOED. De kracht van Diemen is dat veel mensen elkaar kennen en ontmoeten. Bloeiende verenigingen, goede sportaccommodaties en ontmoetingsruimten als De Schakel en Theater De Omval dragen hiertoe bij. Een prettige, schone en mooie openbare ruimte vindt de PvdA ook belangrijk voor die ontmoeting en de veiligheid. De PvdA wil verder werken aan betaalbaar wonen, onderwijs, goede ouderenvoorzieningen, winkelvoorzieningen, gezondheidszorg, kansen op de arbeidsmarkt en een menswaardige inkomensvoorziening voor de medeburgers die niet in hun eigen inkomen kunnen voorzien.

Dankzij de PvdA gaat de woningbouw op De Sniep en Bergwijkpark voortvarend. Hiermee neemt de financiële draagkracht van Diemen toe en hoeven de lasten niet verder te worden verhoogd. Diemen is een prettige gemeente om te leven en te ondernemen. Op 19 maart 2014 bepaalt u welke partijen, raadsleden en wethouders Diemen tot maart 2018 gaan besturen en prettig houden. Dat zijn niet Samson, Pechtold of Wilders, maar mensen zoals u en ik, die je dagelijks in Diemen tegenkomt. Juist in financieel zware tijden is een goed, ervaren en sociaal gemeentebestuur belangrijk. De PvdA-Diemen staat daarvoor garant, met sterke Diemense wethouders, raadsleden en een hart voor Diemen.

Kracht van Diemen

Leefbaar Diemen

Deze stelling is voor Leefbaar Diemen heel duidelijk. Wij zijn opgericht in januari 2000 en staan bekend als een stevige, loyale, lokale partij. Geen ruziemakers maar doeners. Een partij die er is voor haar inwoners in Diemen. Een partij die de problemen niet uit de weg gaat.

Wij zijn een met de inwoners van Diemen en proberen met hen in moeilijke situaties tot een compromis te komen. Wij hebben gelukkig vanuit Den Haag geen partijdiscipline en kunnen ons dan ook op het belang van de inwoners richten. Ondanks de soms ingewikkelde materie die in de gemeente speelt, hebben wij toch in de eerste plaats het belang van de inwoners van Diemen voor ogen.

Dus ik zou zeggen: kies met de gemeenteraadsverkiezingen voor een lokale partij en dat is natuurlijk Leefbaar Diemen. Een partij die geen hoogwaardigheidsbekleders nodig heeft om de partij aanzien te geven. Een partij die het met haar eigen beperkte middelen moet doen. Maar wel een partij die hart heeft voor de inwoners van Diemen.

Lokale partij

Als ik u was zou ik op een van de 11 personen van Leefbaar Diemen stemmen, u krijgt daar echt geen spijt van. Weinig lokale partijen in Nederland kunnen zich beroepen op een meer dan twaalfjarig bestaansrecht. Leefbaar Diemen kan dat wel.

D66

D66 is een progressieve sociaal-liberale partij. Progressief omdat D66 is gericht op vooruitgang. Niet bang voor veranderingen, innovatief en creatief. Liberaal omdat D66 vertrouwt op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen. Maar ook sociaal, omdat de verbondenheid tussen mensen in een samenleving even belangrijk is als individuele vrijheid. Deze verbondenheid vormt de basis voor een veilige en rechtvaardige samenleving.

Uiteraard zet D66 zich de komende vier jaar in voor een veilig Diemen met een verzorgde openbare ruimte. Daarnaast richt D66 de blik verder op de toekomst en dat betekent aandacht voor duurzaamheid en innovatie. Ook moeten de gemeentelijke lasten voor alle inwoners binnen de perken blijven. Verder is D66 een echte onderwijspartij. D66 is voorstander van een doorgaande ontwikkeling van brede scholen waarbij het initiatief bij de schoolleiding en de leerkrachten zelf ligt.

Ondernemers zijn de motor van onze economie. De overheid moet vooral een faciliterende rol hebben en de regelgeving moet zo veel mogelijk beperkt zijn. De gemeente moet een ondernemende bestuursstijl nastreven en zich richten op de wensen en behoeften van ondernemers en individuele burgers. Inwoners horen de kans te krijgen om mee te denken en te beslissen over onderwerpen die voor hen van belang zijn. Wij horen graag uw mening! Openbaar bestuur is er voor de burger en niet andersom.

Onderwijs

D66 Diemen is de partij van de toekomst. Wij komen op voor uw lokale belang in Diemen en zijn in het hele land herkenbaar als progressieve sociaal-liberale partij.

Innovatie

GroenLinks

GroenLinks is al heel lang een stabiele partij in de Diemense politiek. De fractie werkt hard, met plezier, en overweegt haar standpunten zorgvuldig. Regelmatig vragen we betrokkenen, zoals buurtbewoners of winkeliers, naar hun mening. GroenLinks is de partij die begrijpt dat mens en milieu van elkaar afhankelijk zijn. Vanuit idealen over een open, respectvolle maatschappij knokken wij voor het behoud van natuur, het welzijn van mens en dier in een gezonde omgeving en de collectieve ondersteuning van iedereen die dat nodig heeft.

In Diemen hebben we de afgelopen twee raadsperioden meegedaan in het college van burgemeester en wethouders met onze wethouder Ruud Grondel. In deze jaren is er door Ruud veel bereikt, zoals het natuurlijk groen onderhoud in en om Diemen, de mooie fietsroute naar Muiden, het OuderKindCentrum, de Brede Scholen en het convenant voor windmolens bij Diemen. Bovendien heeft hij al veel op de rails gezet voor de drie grote taken die het Rijk overhevelt naar de gemeenten: jeugdzorg, thuiszorg en de nieuwe regelingen voor werk en inkomen. Zo zijn er goede afspraken gemaakt om met alle betrokkenen tot hechtere samenwerking te komen, zowel in de jeugdzorg als in de thuiszorg, en er is een stevige dialoog met bedrijven in de regio om gehandicapten goede werkplekken te kunnen bieden en om leer-werkplekken uit te breiden.

GroenLinks doet geen beloften die ze niet waar kan maken, maar werkt aan duurzame oplossingen die ook goed zijn voor de komende generaties Diemenaren.

Op de rails

Met uw stem kan GroenLinks, met Ruud Grondel, verder in de komende vier jaar.

Samen activiteiten ondernemen

HVO Querido zoekt aansluiting met buurtbewoners

Bewoner Abdullah en teammanager Cecilia Petit van HVO Querido hopen op meer contact met de buurt. Foto: Trudy Kroese

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - In Diemen begeleidt HVO Querido mensen met een chronische psychiatrische aandoening. Zij willen graag meer samen doen met buurtbewoners. In wijkcentrum het Kruidvat wordt daar al aan gewerkt en binnenkort is er een uitje met Serve the City Diemen naar het Tropenmuseum, georganiseerd samen met Abdullah die in een huis van HVO Querido woont.

HVO Querido biedt in Diemen voor ongeveer zestig mensen beschermd wonen in groepswoningen. Circa tien personen wonen zelfstandig met begeleiding. De cliënten krijgen, waar nodig, hulp bij het omgaan met hun psychiatrische klachten en andere psychische en sociale problemen, hun dagbesteding, financiën, medicijngebruik en het opbouwen en onderhouden van sociale contacten. "Dat laatste is enorm belangrijk voor onze cliënten", vertelt Cecilia Petit, teammanager voor Diemen van HVO Querido. "Wij hebben gemerkt dat zij zich beter voelen en beter functioneren als zij steun krijgen uit hun eigen netwerk van bekenden dan louter van betaalde professionals. We werken ontwikkelingsgericht, dat betekent dat we proberen de bewoners weer zoveel mogelijk zelfstandig te laten wonen. In hoeverre dat kan, is voor iedereen verschillend." Vanaf 1 januari 2015 moet de gemeente voor een deel van de cliënten gaan bepalen welke zorg er nodig is als die zorg van de AWBZ wordt overgeheveld naar de WMO. "Het risico bestaat dat cliënten een terugval krijgen als zij te weinig begeleiding krijgen als het een tijdje beter met ze gaat, maar ik heb er vertrouwen in dat het in Diemen goed zal gaan."

'Het mooie is dat we elkaar kunnen helpen'

HVO Querido ziet zich ook geconfronteerd met de nodige bezuinigingen en vanuit het Rijk wordt verwacht dat mensen die lichtere vormen van zorg nodig hebben langer zelfstandig blijven wonen en meer een beroep doen op hun netwerk en vrijwilligers voor hulp. "Wij zijn al erg bezig om juist die netwerken van onze bewoners stevig te maken. Dus dit is voor ons niet nieuw. Ik vrees dat er uit deze maatregel minder winst te behalen valt dan men verwacht", vertelt Cecilia. "Onze bewoners willen graag zelf ook dingen doen en dat hoeft niet alleen binnen HVO Querido te zijn. Zo is wijkcentrum 't Kruidvat van Stichting Welzijn Diemen een plek waar onze bewoners samen met andere buurtbewoners aan allerlei activiteiten kunnen deelnemen en ook zelf activiteiten kunnen organiseren en begeleiden. Waarom ook niet, het is goed om de talenten van onze cliënten te benutten. Een aantal van hen gaat bijvoorbeeld ook klusjes doen in het Kruidvat."

Abdullah woont nu een jaar of twee in een huis van HVO Querido in Diemen. Hij heeft al een wandelclub opgezet en organiseert met StC Diemen volgende week het bezoek aan het Tropenmuseum. "Het mooie is dat we elkaar kunnen helpen. Er zijn genoeg enthousiaste bewoners die iets voor de buurt willen doen. Als je eerst maar contact hebt met buurtbewoners, dan komen de activiteiten vanzelf."

Cecilia begrijpt dat er soms wel een drempel is voor buurtbewoners. "Een initiatief als dat van StC Diemen helpt die drempel te overwinnen. We hopen dat Diemenaren die ons willen steunen contact met ons opnemen. Dat kan van alles zijn: een klusje doen, een buddy om samen te wandelen, Engelse les of een creatieve workshop geven, bijvoorbeeld."

Cecilia Petit is te bereiken via Cecilia.petit@hvoquerido.nl. Over het project van StC is meer informatie te vinden op www.stcdiemen.nl.

Parkeren (1)
Met belangstelling las ik wat de politieke partijen vinden over het parkeerbeleid in Diemen. De meningen liepen hier en daar ver uiteen. Wat ik echter bij alle partijen heb gemist, is de parkeervergunning voor bezoekers. Ik vermoed dat dit bewust is. Onlangs vond een bezoeker een bon onder zijn ruitenwisser. Voor de zoveelste keer. Deze bon was uitgeschreven één uur voordat ik mijn bezoeker had afgemeld! Hoe kon dit gebeuren? Na onderzoek bleek dat er ook een blauwe parkeerkaart in de auto lag en deze gaf aan dat de parkeertijd was verstreken. Er is niet gekeken of het parkeergeld op een andere manier was betaald. Later bleek dit ook niet te kunnen omdat de aan de parkeerwachters verstrekte software op hun iPhone, waarmee een en ander kan worden gecontroleerd, niet samengaat met het gebruikte controlesysteem. Op mijn vraag dat ik dus niet 'het enige slachtoffer kon zijn' werd bevestigend geantwoord.
Liever de burger een bezwaarschrift laten indienen die zij overigens winnen; liever de burger ten onrechte vooruit laten betalen; liever de burger veel frustratie en irritatie bezorgen; liever burgertje pesten dan een goed functionerend systeem aanschaffen. Politiek Diemen, u bent verantwoordelijk voor de invoering van dit systeem. Ga u schamen en los dit op.
Jos Pouw

Parkeren (2)
Mijn mening over het parkeerbeleid is wat minder positief dan die van de meeste partijen. De oorzaak? Automobilisten die om te pinnen de stoep oprijden, uitstappen en de auto laten staan met deur open, draaiende motor en muziek aan. De Schakel die parkeren voor het gebouw reserveert voor leden, waardoor het terrein het grootste deel van de dag leeg is. Leden die tegen het verkeer in de straat in of uit rijden en ruim voor 21.00 uur plekken voor vergunninghouders gebruiken. Bezoekers die in de zoektocht naar een plekje de borden niet hebben gezien of gelezen. En dat parkeerbeleid hebben we omdat we inwoners de stad uit hebben gejaagd naar randgemeenten en veel bezoekers in het winkelcentrum willen hebben.
Mijn ideeën: vergunningen worden betaald door de betalende parkeerders. Parkeerbeleid wordt met kleuren langs de weg duidelijk aangegeven: blauw, rood (betalen), geel (vergunning). Forensen krijgen een parkeerterrein bij de beginhalte van lijn 9 waar men tegen betaling bewaakt kan parkeren. Goedkoper en veiliger dan in de stad. Inkomsten uit braakliggende grond voor Diemen. Minder parkeerdruk in Diemen en Amsterdam. Meer klanten voor het GVB. Het controleren van de regels moet doorgaan tot 21.00 uur: ook (juist) 's avonds worden er overtredingen gemaakt die overlast veroorzaken. Gehandicapten mogen van mij gratis parkeren waar ze willen. Hun handicap is al lastig en duur

genoeg, betalen om met die auto aan de samenleving te kunnen deelnemen is dan een extra handicap. En schaf de parkeerplaatsen aan het begin van de Bickerstraat af of maak ze groter, zodat de bus niet elk half uur toeterend het kruispunt blokkeert omdat iemand slordig geparkeerd heeft.

Evert Kuiken

DIEMEN - De directie van de Nederlandse Spoorwegen neemt deze maand een besluit over het wel of niet heropenen van de kiosk bij het station in het centrum van Diemen. Dit laat een woordvoerder van de NS weten.

De kiosk bij het station in het centrum van Diemen is nog steeds gesloten. Op 8 november 2013 werd de kiosk 's morgens vroeg overvallen. De medewerker die aanwezig was werd bedreigd met een wapen. Het was niet de eerste keer dat de kiosk het doelwit was van overvallers.

De Nederlandse Spoorwegen besloten meteen na de overval om de kiosk voorlopig te sluiten. De NS meldde toen dat er zou worden gekeken op welke manier service aan de reiziger kan worden geboden en tevens voor de medewerkers van de kiosk een veilige werkomgeving kan worden gegarandeerd. Daarna zou de kiosk weer opengaan, aldus de NS.

Vier maanden na de laatste overval is het luik van de kiosk nog steeds gesloten. Een brief achter het raam maakt melding van het feit dat de kiosk enige dagen gesloten is en spoedig open zal gaan. Het schrijven is overduidelijk gedateerd. Het werd meteen na de laatste overval opgehangen.

In de gemeenteraad zijn ook vragen gesteld over de gesloten kiosk. Het gemeentebestuur heeft altijd benadrukt dat een zaak in het voormalige stationsgebouw van belang is. Niet alleen om service aan reizigers te kunnen verlenen, maar ook omdat dit een positief effect heeft op (het gevoel van) veiligheid van mensen op de perrons van het station en de directe omgeving.

CDA trakeert op concert

Leden van De Adelaar geven concert.

DIEMEN - Het CDA legde zaterdagmiddag op een bijzondere wijze contact met de inwoners van Diemen. De partij trakteerde de inwoners van Diemen op een percussieconcert van de slagwerkgroep van De Adelaar uit Weesp. Lijsttrekker Janneke de Graaff en andere leden van de partij gingen op het Diemerplein in gesprek met aanwezigen en legden de standpunten en visie van het CDA uit.

zaterdag 8 maart

Serve the City Diemen

StC Diemen wil graag van Diemenaren die zelfstandig wonen horen waar zij zelf noden zien. Daarom zijn ze vandaag van 11.30 tot 14.30 bij het winkelcentrum Diemerplein aanwezig om te horen hoe StC iets voor hen, of iemand in hun omgeving, zou kunnen betekenen.

Malala-loop

Op deze Internationale Vrouwendag organiseert PvdA-Diemen de Malala-loop, een wandeling geïnspireerd op het Afghaanse meisje Malala Yousafzai. Zij wilde graag naar school en werd daarom neergeschoten. Met de wandeling door Diemen wil de PvdA aandacht vragen voor het feit dat 32 miljoen meisjes wereldwijd niet naar school gaan, omdat ze meisje zijn. Om 12.30 uur verzamelen voor De Omval, de wandeling duurt ongeveer 30 minuten, waarna in het theater een hapje en een drankje en een speech door gastspreekster Rubina Boasman, Bestuurslid ROC van Amsterdam. Aanmelden kan via f.polsbroek@diemen.nl of m.sikkens@diemen.nl.

Elfjes

Energie, Liefde, Fantasie… Dat zijn zachte krachten die op Vrouwendag, zaterdag 8 maart, aandacht krijgen in De Ontmoeting. Tussen 11.00 en 13.00 uur worden vrouwen én mannen en kinderen uitgenodigd om te vieren dat we er voor elkaar kunnen zíjn in het leven. Er is veel verborgen eenzaamheid in Diemen. Onder ouderen, bij anderstaligen, langdurig zieken, maar ook bij kinderen. Op Vrouwendag willen de organisatoren laten ervaren dat er in Diemen ook veel initiatieven zijn om te verbinden, elkaar te leren kennen. Tijdens de bijeenkomst presenteren diverse groepen uit Diemen zich met hun initiatief om samen te werken en te delen, waarmee zij bijdragen aan een duurzame samenleving.

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om half negen 's morgens buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

zondag 9 maart

Muziek in De Omval

Fantasten staat al zeven jaar garant voor superenergieke, multidisciplinaire voorstellingen met dans, mime, spel, bewegend beeld en livemuziek. 'Isolement' is de vijfde voorstelling van het theatergezelschap en verbeeldt dit thema zoals u van haar gewend bent: visueel kleurrijk, muzikaal, dansant en met humor. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 14,-. Reserveren via ww.theaterdeomval.nl.

Bingo

Cafe restaurant Roediez organiseert een bingomiddag voor jong en oud. Aanvang 14.00 uur. De toegang is gratis. Er zijn schitterende prijzen te winnen. Inlichtingen: 020-8450483.

Zondagmiddagpodium 50+

De Diemense zanger Jacques Vet treedt weer op in gebouw De Schakel. Hij zorgt voor een portie meezingers, dansnummers en ook een aantal mooie luisterliedjes. Iedereen is van harte welkom om te dansen en van zijn muziek te genieten van 14.30 tot 16.30 uur. Entree € 3,-. Meer informatie bij Rens Tas: 06-22563192.

woensdag 12 maart

Opvoeden & Zo

In De Brede HOED wordt een cursus gegeven voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. De cursus behandelt o.a. positief omgaan met je kind, luisteren, grenzen stellen, belonen en straffen. De cursus is gratis en bestaat uit 6 bijeenkomsten die beginnen om 19.30 uur en 2 uur duren. Opvoeden & Zo wordt gegeven door Carien Ruijter, pedagogisch adviseur in Diemen. Aanmelden via cruijter@ggd.amsterdam.nl of 020-5555848.

Film in De Omval

Ben Stiller regisseert en speelt de hoofdrol in 'The Secret Life of Walter Mitty', een inspirerend avontuur over het ware potentieel dat in iedereen schuilt. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Lezing in bieb

De 79e Boekenweek vindt plaats van zaterdag 8 t/m zondag 16 maart. Het thema is Reizen, het motto: Ondertussen ergens anders. Jelle Brandt Corstius komt naar de bibliotheek in Diemen. Vanaf 20.00 uur is hij te gast om te vertellen over zijn reisboeken en het essay dat hij speciaal voor deze Boekenweek heeft geschreven. Lezing in samenwerking met Boekhandel Bruna in Diemen. Toegang € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Reserveren aanbevolen, via 020-6902353 of die@oba.nl.

vrijdag 14 maart

Rijbewijskeuring

Senioren die een oproep hebben ontvangen voor een rijbewijskeuring kunnen vandaag terecht in wijkcentrum 't Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan. De keuring kost € 30,-. Een afspraak maakt u via telefoonnummer 06-20670105. Het keuringsformulier, de zogenaamde Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag, is verkrijgbaar bij de gemeente en via het internet op mijn.cbr.nl (inloggen via DigiD).

Politiek speeddaten

Om zwevende kiezers te helpen bij het maken van een keuze of voor vragen en suggesties aan kandidaat-raadsleden is er de gelegenheid om te speeddaten met hen. In Grand Café Blauw kunnen inwoners van Diemen van 20.00 uur tot 21.00 uur in een aantal korte rondes vragen stellen aan (kandidaat-)raadsleden van alle politieke partijen in de gemeenteraad. Belangstellenden kunnen zo binnenlopen, vooraf aanmelden is niet nodig.

Cabaret in De Omval

Emilio Guzman speelt 'Een dunne dekmantel'. Emilio wordt ook wel Socialio genoemd. Hij is vriendelijk, bindend en bovenal conflictvermijdend. Maar nu heeft Guzman geen zin meer om gelaten toe te kijken. Socialio is boos! De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 15,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 6 maart

Film in De Omval

Ben Stiller regisseert en speelt de hoofdrol in The Secret Life of Walter Mitty, een inspirerend avontuur over het ware potentieel dat in iedereen schuilt. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 7 maart

Muziek in De Omval

'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving, zijn heerlijke band De bende van Beuving en gemengd koor Carpe Diem uit Diemen. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Hardlopen

OostWestWelzijn geeft vandaag een gratis introductietraining 'Beginnen met hardlopen'. De training begint om 19.30 uur aan de Diemerkade 52-achterom. Als het wat voor je is, zijn er meerdere tijdstippen voor vaste training mogelijk. Aanmelden via oostwestwelzijn.com.

Wijzer in Diemen

Een nostalgische filmochtend in gebouw de Schakel. Frans Roffel draait 16 mm-(documentaire)filmpjes over Amsterdam en ons prachtige land. De filmochtend duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Entree € 2,50. Meer informatie: Cor de Best 06–54678741.

maandag 10 maart

Ponykamp

In de zomervakantie organiseert Vereniging Manege de Eenhoorn in Diemen ponykampen voor kinderen vanaf acht jaar. Deze zijn iedere week (van 7 juli tot 11 augustus) van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur. Naast ponyrijden gaan de kinderen zwemmen, spelletjes doen en nog veel meer leuks. De ponykampen zijn zowel voor leden als voor niet-leden en voor beginners en kinderen met ervaring. Kinderen moeten wel acht jaar of ouder zijn. Kijk voor meer informatie op www.manegedeeenhoorn.com.

donderdag 13 maart

Film in De Omval

Shell gaat over de zeventienjarige Shell die leeft te midden van de Schotse Hooglanden. Hier, geïsoleerd van de rest van de wereld, woont en werkt ze in het pompstation van haar vader. Nu Shell bijna volwassen is, krijgt ze aandacht van twee mannen: leeftijdgenoot Adam en de gescheiden vader Hugh. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8.-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 15 maart

Serve the City

StC Diemen gaat samen met mensen die begeleiding bij het wonen krijgen vanuit HVO Querido naar het Tropenmuseum. Zij zoeken nog begeleiders. Het bezoek duurt van 11.00 tot 15.30 uur. Meer informatie op www.stcdiemen.nl.

Muziek in De Omval

Wat zou er gebeurd zijn als The Beatles na hun laatste album Abbey Road gewoon bij elkaar waren gebleven? De Beatles tributeband Her Majesty - met in de gelederen de populaire singer-songwriter Bertolf - fantaseert hierover tijdens het swingende theaterconcert 'Back to Abbey Road'. Het concert begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 16 maart

Computerclub

Computerclub Minerva houdt de maandelijkse bijeenkomst in Het Noorderlicht, van 11.00 tot 14.00 uur.

Toneel in De Omval

Albertine de Kanter, Annelies van der Bie en Stef Feld spelen 'Slotakkoorden'. Niet één, maar twee voorstellingen. 'Naar Padua', over het huwelijk van een middelbaar echtpaar dat zijn beste tijd heeft gehad. 'Dicht bij jou' gaat over een ouder echtpaar waarvan de vrouw dementeert. De voorstelling begint om 14.00 uur, een kaartje kost € 19,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

woensdag 19 maart

Muziek in De Omval

Beppe Costa, bekend muzikant, acteur en componist, speelt 'Vroeger was ik kosmonaut'. Costa speelt afwisselend bij Orkater, RO-theater, film en televisie (Ja Zuster, Nee Zuster (2002), Koefnoen, t Schaep met de 5 Pooten en Villa Achterwerk), heeft de fantastische band Meral's Harem opgericht. Dit is zijn tweede keer soloprogramma. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 13,-. Reser


veren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 20 maart

Film in De Omval

'Philomena' vertelt het waargebeurde verhaal van Lee, een zwangere vrouw in het Ierland van de jaren vijftig. Een hartverwarmend, komisch drama dat op diverse filmfestivals door zowel pers als publiek omarmd werd. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 21 maart

Creatief Diemen

Van 19.00 tot 22,00 uur geven Mary en Ilona een creatieve workshop in inspiratiecentrum El'sina. Het thema is Pasen en met vilt kunnen er versieringen voor aan een paastak worden gemaakt. Kosten € 19,95, aanmelden voor 18 maart via workshopindiemen@gmail.com of 06-38025284.

Muziektheater in De Omval

Ruim 35 jaar na hun eerste optreden komen de drie oprichters van de groep Purper bijeen voor een ongedwongen samenzijn met liedjes en acts van toen en nu. Erik Brey, Haye van der Heyden en Jan Dagevos spelen 'Toen we jongens waren'. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 17,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

SV Diemen wacht acht finales

Punten zijn hard nodig om directe degradatie te voorkomen

Selectie SV Diemen traint vol overtuiging. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - Het eerste zondagteam van SV Diemen staat enkele spannende maanden te wachten. In de resterende acht competitiewedstrijden van het seizoen zullen de nodige punten moeten worden behaald om in de derde klasse te blijven. Zondag speelt SV Diemen tegen DSS. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Na 18 van de 26 wedstrijden staat SV Diemen op de 14e en onderste plaats in de derde klasse C. De ploeg van trainer Robin Ernest heeft twaalf punten. De achterstand op de nummer 13 en nummer 12 is miniem. SV Nieuw West, dat op plaats 13 staat, heeft dertien punten, de nummer 12 Sporting Martinus heeft veertien punten behaald. RCH staat op plaats 11 met negentien punten.

De ploegen die op de plaatsen 13 en 14 eindigen degraderen naar de vierde klasse. De nummers 11 en 12 spelen nacompetitie. De nacompetitie lijkt voor SV Diemen het hoogst haalbare, want nummer 10 DSS heeft inmiddels 23 punten.

SV Diemen was afgelopen zondag vrij en won de week daarvoor met 1-4 bij RKDES. Dat was de eerste zege na een reeks waarin teleurstellende resultaten werden geboekt. De hoop is dat die zege een omslagpunt kan zijn. SV Diemen wacht nu acht finales in de competitie waarin directe degradatie kan worden voorkomen. Trainer Robin Ernest heeft er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. "De selectie is nu bijna weer compleet en dat betekent dat ik tussen spelers kan kiezen. Dat is lange tijd niet het geval geweest. De spelers weten waar wij staan en weten ook wat er nu moet gebeuren. Dat is heel belangrijk. Onze doelstelling is om directe degradatie te voorkomen en wij zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken. In de nacompetitie beginnen alle ploegen met 0 punten en hebben wij het in eigen hand."

Robin Ernest verlaat SV Diemen aan het einde van dit seizoen. Hij heeft er dan drie jaar als trainer van de club opzitten. Hij wordt volgend seizoen opgevolgd door Marc Stuut.

"Tevens investeren we veel in de technische staf. Alle trainers zijn gediplomeerd en we proberen de kwaliteit van de spelers te verbeteren. Alex Vaassen, de bondscoach van het Nederlands jeugdteam, is een aantal keren per maand aanwezig tijdens de trainingen van de jeugd van SV Zeeburg. Hij geeft onze eigen trainers advies waardoor de kwaliteit van de trainingen steeds beter wordt. Hij leidt ook een aantal beleidsavonden waardoor de betrokkenheid van de leden en de commissies bij de vereniging nadrukkelijk gestimuleerd worden. Dit past bij onze ambities", aldus Douven.

SV Zeeburg heeft begin dit jaar de plannen voor een nieuw clubgebouw gepresenteerd. Dit houdt in dat het huidige, verouderde clubgebouw ingrijpend wordt verbouwd. Later dit jaar beschikt SV Zeeburg over een prachtig nieuw clubgebouw met een terras met uitzicht op twee velden waarop wordt getraind en wedstrijden worden gespeeld. SV Zeeburg zal op korte termijn de omgevingsvergunning bij de gemeente aanvragen en de opstalovereenkomst met de gemeente tekenen. Het is de bedoeling dat er dit voorjaar gestart wordt met de werkzaamheden.

De teams van SV Zeeburg zijn momenteel bezig met de zaalcompetitie en er zijn weer enkele kampioenen te melden. Zo worden de Dames 2, de C3 en de E1 komend weekend kampioen en eindigen bijna alle overige teams in de top van hun poule. Over enkele weken begint de veldcompetitie weer.

Klassieker

Zondagmiddag op de bank naar Feyenoord-Ajax gekeken. Het resultaat beviel mij zeer, het spel van de twee clubs minder. De klassieker was wat betreft spelpeil en spektakel zeker geen echte klassieker. Deze editie van Feyenoord-Ajax zal ik snel vergeten.

Tijdens de wedstrijd zat ik te whatsappen met een collega en een ex-collega. De collega is voor Ajax, de ex-collega voor Feyenoord. Daar kan die laatste weinig aan doen, want hij is geboren in Rotterdam en woont er nog steeds.

Opvallend was hoe verschillend beide heren de wedstrijd beleefden. De Ajax-supporter leek rustig te kijken en ging ervan uit dat Ajax wel zou winnen. Na de 1-0 door Pelle waren de berichtjes uit Rotterdam voorspelbaar. Maar ik moest erom lachen. De Ajax-supporter leek zich geen zorgen te maken.

Na de 1-1 en de 1-2 veranderde de toon van de berichten die vanuit Rotterdam naar mijn telefoon werden gestuurd. De scheidsrechter en zijn assistenten bleken veel fouten te maken, die uiteraard in het voordeel van Ajax uitvielen. De elleboogstoot van Pelle tegen Veltman was niet alleen door de scheidsrechter gemist, de ex-collega uit Rotterdam leek ook even de andere kant te hebben opgekeken. Dat laatste geloofde ik uiteraard niet. De commentator van Fox Sports was ook niet objectief, aldus de Rotterdammer.

De Rotterdammer leek echt met de nederlaag te zitten. Ik liet hem weten dat Feyenoord-Ajax voor mij inmiddels niet meer is dan een competitiewedstrijd. Wel met een extra scherp randje. Echte topduels spelen wij tegenwoordig in het najaar in de groepsfase van de Champions League. Ik vertelde hem dat de vierde titel op rij Ajax niet meer kan ontgaan. De opmerking van de ex-collega dat de blikjes Red Bull sinds donderdagavond gretig aftrek vinden in de grootste havenstad van Nederland kon ik uiteraard waarderen. Ook Feyenoord-Ajax blijft gewoon een voetbalwedstrijd. Veel rivaliteit, maar we moeten het niet groter maken dan het is.

SV Zeeburg trekt veel nieuwe jeugdleden

DIEMEN - Het gaat goed met handbalvereniging SV Zeeburg. Er heeft zich de laatste maanden een flink aantal nieuwe leden bij de vereniging in Diemen aangemeld. Het betreft met name leden die uitkomen in de jeugdafdeling.

Volgens voorzitter Giovanni Douven is de komst van de nieuwe leden een bevestiging dat het beleid van de club goed is. "Tijdens dit seizoen is er een volledig meisjesteam bijgekomen. Dit team speelt nu als de A2 in de competitie. Daarnaast zijn er ook diverse spelers bijgekomen die nu in andere jeugdteams uitkomen. We hebben ervoor gekozen om de ontwikkeling (en niet de prestatie) van de leden en teams centraal te plaatsen in ons technisch beleid en dat oogst alom waardering bij ouders en leden."

De B1 van de meisjes van SV Zeeburg speelt op het hoogste niveau in de jeugddivisie. De eerste teams van de Dames, A en B, gaan met Pinksteren naar een internationaal toernooi in Duitsland en er worden ook voor de jongste jeugd vele activiteiten georganiseerd.

SV Zeeburg boekt monsterzege: 6-40

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft in Aalsmeer korte metten gemaakt met FIQAS/Aalsmeer. Er werd met maar liefst 6-40 gewonnen.

De handbalsters uit Diemen wisten dat zij een tegenstander ontmoetten die niet al te sterk was. Vooraf werd dan ook de doelstelling uitgesproken om veertig doelpunten te maken. De dames uit Diemen slaagden in deze opzet. Een prestatie van formaat.

SV Zeeburg had geen kind aan de thuisclub en had bij rust al een riante voorsprong: 2-21. Na de hervatting werd de score opgevoerd naar 6-40.


Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Bent u op zoek naar een ligplaats voor uw boot, wij hebben de ideale plek voor u op 15 minuten afstand van
Amsterdam! Max. afm. 7,25 meter. Huurprijs in overleg. Als u interesse heeft stuur mij een mail op het volgende adres: postmm@hotmail.com of bel naar 06-46347636.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Belastingaangifte en Fiscaal Advies voor ondernemer en particulier www.fiscaalburo.nl of 06-53723637

PEDICURE komt aan huis, tevens reparaties kleding en gordijnen, haal-en-brengservice: 06-42161131

Wilt u RUUD GRONDEL als wethouder in Diemen? Stem dan GROENLINKS!

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Te koop: 2-zits bank met losse kussens € 50,-.
Tel.: 020-6902424

Erv. zelfst. hulp in de huishouding zoekt werk. € 12,50 per uur. Tel.: 06-83127868