DiemerNieuws

30 november 2017

DiemerNieuws 30 november 2017


Albert Heijn op campus overvallen

Diemen Supermarkt Albert Heijn op Campus Diemen Zuid is zaterdagavond overvallen. De politie zoekt getuigen.

Een man kwam zaterdagavond rond 18.20 uur de supermarkt binnen en liet een personeelslid onder dreiging van een vuurwapen de kassa openmaken. Na een greep uit de kassa verliet de man de supermarkt en vluchtte vermoedelijk samen met iemand op een scooter in onbekende richting. Bij de overval raakte niemand gewond. In de winkel waren meerdere klanten aanwezig die getuige waren. Assistent-supermarktmanager Arie van den Boom was zaterdagavond op het moment van de overval in de zaak aanwezig. "Ik hoorde in mijn oortje dat er iets aan de hand was en ben meteen naar de kassa gerend. Ik dacht dat er sprake was van winkeldiefstal. Er rende een man achter mij langs de zaak uit. Dat bleek later de overvaller te zijn."

De Albert Heijn op Campus Diemen Zuid ging in oktober 2013 open. Het is de tweede keer dat de zaak is overvallen. De eerste overval vond plaats in december 2016. Supermarktmanager Mijndert van der Ploeg: "Wij hebben een aantal maatregelen genomen om de kans op een overval zo klein mogelijk te maken. De gemeente werkt uitstekend mee en de beveiligers van de campus staan hier elke avond tegen sluitingstijd voor de deur om de zaak in de gaten te houden. Maar helaas kunnen we dit soort zaken niet voorkomen."

3

Lex Scholten lijsttrekker van de PvdA

DIEMEN Lex Scholten is lijsttrekker van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart 2018 worden gehouden. Scholten is momenteel wethouder van de PvdA.

Sofie Kuilman staat op plaats twee, Nico Portegijs op plaats drie, Frank Geerts op de vierde plaats en Joke Verheuvel op plek vijf. De zesde plaats wordt ingenomen door Paul Ruijg, Ben Ziepzeerder staat op de zevende plaats, Farida Polsbroek op plek acht, Steven Dijk op de negende plaats en Ivan Pengel op plek tien. Een opvallende naam op de lijst is die van Steven Dijk. Hij was in het verleden wethouder van de PvdA en later Leefbaar Diemen.

Goede mix

Jeroen Slot, voorzitter van de afdeling Diemen van de PvdA: "We hebben gezocht naar een goede mix tussen ervaring en nieuwe mensen, zo staan bij de eerste zes op de lijst vier nieuwe gezichten. Sofie Kuilman die tweede op de lijst staat is met haar 22 jaar de jongste kandidaat."

De huidige raadsleden Jaap van Loenen en Cees Ouwendijk staan niet op de kandidatenlijst van de PvdA. De twee raadsleden waren op een onverkiesbare plek op de lijst geplaatst en besloten zich terug te trekken.

Van Loenen verruilt fractie PvdA voor CDA

DIEMEN Jaap van Loenen maakte dinsdag bekend dat hij de fractie van de PvdA in de gemeenteraad heeft verlaten. Hij is overgestapt naar de fractie van het CDA.

Van Loenen geeft aan dat er de afgelopen periode een verschil van inzicht was ontstaan tussen de fractie van de PvdA en hem.

13

Foto's maken flat aan Rode Kruislaan aantrekkelijker

De onthulling van de foto's aan de Rode Kruislaan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In de flat aan de Rode Kruislaan zijn twaalf foto's opgehangen, waaronder negen foto's van bewoners. Het betreft hier een initiatief van de bewoners die actief zijn met Community Building. De foto's werden vorige week woensdag onthuld tijdens een bijeenkomst bij de flat. Volgend jaar worden er elders in de flat meer foto's opgehangen.

Vrijwilligers-onderscheidingen

Foto: Trudy Kroese

De gemeenteraad heeft zes vrijwilligersonderscheidingen uitgereikt.

3

Weerbericht

Tot zondag meestal droog, lichte vorst in de nacht

De meteorologische winter staat in de startblokken. Vrijdag klinkt het startschot. Het weer volgt dit verloop met lichte vorst in de nacht. Tussen een langgerekt lagedrukgebied van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee en een Atlantisch hogedrukgebied voert een noordelijke stroming dan koude lucht aan.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht van vrijdag en zaterdag vriest het licht (tot -3 graden). Overdag blijft het beide dagen droog. Er is kans op mist. Naast bewolking kan overdag de zon nu en dan schijnen. Bij een matige wind, eerst noordoost, later draaiend naar west, wordt het 3 à 4 graden. In de loop van zaterdag volgt meer bewolking met in de avond kans op wat regen. Zondag vriest het 's nachts nauwelijks meer. Overdag is er veel bewolking met af en toe regen. De zuidwestenwind trekt iets aan. Het wordt 8 graden.

Trend na het weekeinde

Na de passage van een warmtefront zondag met wat regen is het maandag met 9 graden vrij zacht. Op sinterklaasdag passeert een koufront met daarachter opnieuw polaire lucht. Daarin ontstaan geregeld buien, lokaal met hagel. De maxima liggen rond 6 à 7 graden.

Weetje

In november kan het al vroeg winters koud zijn. Vorig jaar werd het in de laatste novembernachten -7 graden. In 2010 bleef het tussen 28 november en 4 december ook overdag vriezen. Er viel sneeuw. In enkele nachten daalde het kwik tot -10 graden. Volop winters was het in november 1993. Tussen 16 en 30 november vroor het elke nacht tussen -3 en -9 graden. Op 5 dagen bleef het ook overdag vriezen.

Good Old Piet verrast bij 50 jaar Saan

De Koninklijke Saan bestaat 120 jaar. In 1947 kon het bedrijf al rekenen op een warme sympathie van de Diemense bevolking. "Welke Diemenaar kent Saan niet?" schreef de Diemer Courant destijds al bij het 50-jarig bestaan. "Buurtvereniging „De Kieviet" en de Diemer Harmonie brachten gezamenlijk een bloemen- en muzikale, hulde, terwijl tevens een groot aantal dorpsbewoners van hun belangstelling blijk gaven. De kinderen van „De Kieviet" torsten allemaal een bouquet bloemen mee, alsmede een grote bloemenmand, welke laatste door de voorzitter met de felicitaties werd overhandigd. Ook de voorzitter van de Diemer Harmonie feliciteerde de familie Saan met dit jubileum. Enkele kinderen van Kieviet droegen een gedicht voor, waarin o.m. gezegd werd: „Gaan we met de Kieviet ergens heen, Naar Circus Knie of Valkeveen, Dan vraagt het bestuur aan Opa of Piet, Of ze ons rijden, dat weigeren ze niet."

Opa Piet was door dit alles zeer verrast. Hoewel Gold Old Piet rustend burger is, kan hij nog moeilijk afscheid van zijn werk nemen. Bijna elke dag kan men hem meer aan de Muiderstraatweg dan op de Ouddiemerlaan vinden.

Kop

Hier de tekst.Hier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekstHier de tekst

Zes Diemenaren ontvangen vrijwilligersonderscheiding

Raadsleden reiken onderscheidingen uit

DIEMEN De gemeenteraad heeft vrijdagavond zes vrijwilligersonderscheidingen uitgereikt aan inwoners van Diemen.

Onderscheidingen en bloemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De zes inwoners van Diemen kregen de vrijwilligersonderscheiding tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis.

Brigitte Wielage (VVD), Jeannette Pietersen (D66) en Sylvia Raveling (Partij van de Ouderen) vormden namens de gemeenteraad een werkgroep die de inzendingen heeft beoordeeld. De drie raadsleden reikten de vrijwilligersonderscheidingen ook uit.

De volgende personen hebben een vrijwilligersonderscheiding ontvangen: Cobi Apeldoorn-van Schaick ontving de onderscheiding voor haar vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk Diemen. Zij leert vluchtelingen zelfredzaam te worden, is actief bij projecten rond inburgering en geeft Nederlandse lessen, Erik Damman voor zijn vele activiteiten voor Edog Muzikaal Theater en Ad Jansen voor zijn vrijwilligerswerk voor de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden en de afdeling Diemen van De Zonnebloem. Dick Stam kreeg de vrijwilligersonderscheiding voor zijn inzet bij ouderenbond PCOB, SIGMA team Rode Kruis, Tuinvereniging O.N.A., vogelhuisjes aan Rode Kruislaan, voorlichting Noorderbreedte en het Alzheimer Café, Gerda Blok-De Ruiter vanwege haar activiteiten als vrijwilliger bij de PCOB, Cliëntenbelang Amsterdam, als bestuurslid van de voormalige Prinses Margrietschool en haar inzet als mantelzorger. Lau Demmers kreeg de onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk bij de Diemer IJsclub. Hij is 25 jaar voorzitter en actief bij het jeugdschaatsen, jurylid bij wedstrijden en actief bij de Diemense natuurijsbaan op De Sniep.

Optredens van OnPoint Dancelab en Zonnebloem

Er waren optredens van OnPoint Dancelab en de band Zonnebloem. Raadsleden serveerden drankjes en hapjes.

Overval

Vervolg van voorpagina.

Van der Ploeg: "Het personeelslid dat bedreigd is, is enorm geschrokken. Wij hebben procedures om hiermee om te gaan. We spreken vaak met haar en hebben ook Slachtofferhulp ingeschakeld."

De Albert Heijn op Campus Diemen Zuid trekt veel klanten, geeft Van der Ploeg aan. De zaak ligt vlak bij station Diemen-Zuid en dicht bij de woonwijken in Diemen-Zuid. "Ik schat dat zo'n vijftig procent van onze klanten op de campus woont. Daarnaast komen hier veel buurtbewoners. Mensen die uit de trein of metro zijn gestapt lopen hier naar binnen om boodschappen te doen."

Signalement

De politie beschikt over het volgende signalement van de overvaller. Het gaat om een donkergetinte man met een lang postuur. Hij was gekleed in een zwart/grijze jas met capuchon (paarskleurig aan de binnenkant), zwarte broek met witte opdruk op de achterzijde en een blauw/grijze reflecterende zonnebril. Hij droeg een schoudertas met witte opdruk, vermoedelijk van het merk Duffel. De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844. Informatie kan ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Jongerenraad organiseert feest in Theater de Omval

DIEMEN Diemen Represent is de naam van het feest dat de jongerenraad van Diemen op zaterdag 2 december in Theater De Omval organiseert.

Het feest duurt van 20.30 tot 00.30 uur en is bestemd voor jongeren uit Diemen van elf tot en met vijftien jaar. De toegang is gratis, maar er is een beperkt aantal plaatsen, dus vol is vol.

Er zijn die avond optredens van Whipcream, Thomas Mendell, Nigel Dymez en Sico Vox. Bezoekers mogen geen alcohol drinken en niet roken. Het gebruik van drugs is uiteraard verboden.

De jongerenraad bestaat uit jongeren in Diemen die gevraagd en ongevraagd advies geven aan het college van B en W en de gemeenteraad. Meer informatie is te vinden op de website www.jongerenvandiemen.nl.

Afra Laan winnares van de Kunstprijs Diemen 2017

De winnaars en de leden van de jury. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Afra Laan heeft de Kunstprijs Diemen 2017 gewonnen. De jury beoordeelde haar beeldhouwwerk zonder titel als beste inzending. De prijsuitreiking vond donderdagavond plaats in het gemeentehuis.

De Kunstprijs Diemen 2017 werd ook dit jaar georganiseerd door Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen. Voorzitter Steven Dijk en Annemarie van Bolhuis organiseerden de Kunstprijs Diemen namens Kunstzin Diemen.

De jury bestond uit wethouder van Cultuur Jeroen Klaasse (voorzitter), kunstenaar Nina Rave en Joke Bouma, inwoonster van Diemen. Er deden dit jaar 35 deelnemers mee aan de Kunstprijs Diemen, van wie een zonder mededinging. Die laatste was Steven Dijk. De jury opereerde overigens volstrekt onafhankelijk van Kunstzin Diemen.

De jury koos Afra Laan als winnares. Liedje de Rooij werd tweede met het schilderij 'Touch and support'. Liedje was een van de organisatoren van de eerste twee kunstroutes van Diemen. Casper Le Fèvre werd derde met de bewerkte foto 'Brantasgracht'. Het was de derde keer in successie dat Le Fèvre de derde prijs in de wacht sleepte. Hij was overigens niet aanwezig bij de prijsuitreiking.

Publieksprijs

De publieksprijs ging dit jaar voor de derde keer op rij naar Marja Eelman. Zij kreeg de prijs voor haar kunstwerk 'Ik hou van lezen'. Bezoekers van de tentoonstelling in het gemeentehuis met werk van de deelnemers aan de Kunstprijs Diemen 2017 konden hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Er werden in totaal 134 geldige stemmen uitgebracht. Vier deelnemers kwamen in de dubbele cijfers. Marja Eelman werd winnares met 27 stemmen.

Inschrijven voor Santa Run en Rollator Run


DIEMEN In de maand december worden er weer veel activiteiten gehouden. Deelnemers aan de Daarom Diemen Santa Run en de Rollator Run kunnen zich nu al inschrijven. Beide evenementen worden op het Diemerpein gehouden en georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen en de gemeente.

Op vrijdag 15 december vindt de tweede editie van de Daarom Diemen Santa Run plaats. Er wordt voor het eerst ook een Rollator Run gehouden.

Diemerplein

Dionne Tool, buurtsportcoach van de Stichting Welzijn Diemen. "De Rollator Run is bedoeld voor mensen die echt afhankelijk zijn van een rollator. Zij lopen een rondje op het parcours op het Diemerplein. De Rollator Run start om 14.30 uur, deelnemers kunnen zich vanaf 14.00 uur inschrijven."

Mini- en maxirun

De Santa Run bestaat uit twee races. Kinderen van vier, vijf en zes jaar gaan om 16.45 uur van start voor de minirun en rennen drie ronden over het parcours. Kinderen van zeven tot en met twaalf jaar starten om 17.00 uur met de maxirun van zes ronden. Inschrijven kan vanaf 16.00 uur. De warming-up begint om 16.30 uur. Na afloop is de prijsuitreiking. De Santa Run bleek vorig jaar een succes. Er deden 71 kinderen mee.

Kerstmuts

De organisatie hoopt dat deelnemers aan de Santa Run zich speciaal in kerstsfeer kleden. Alle deelnemers krijgen een kerstmuts die zij mogen houden.

Deelnemers aan de Rollator Run en de mini- en maxirun kunnen zich van tevoren inschrijven via de website www.welzijndiemen.nl of door een e-mail te sturen aan d.tool@welzijndiemen.nl. Telefonisch aanmelden kan ook via nummer 06-45125494.

Winterspelen

Op zaterdag 23 december worden de winterspelen op het Diemerplein gehouden. Jong en oud kunnen zich dan uitleven op een schaatsbaan van kunststof en ook aan andere activiteiten meedoen, zoals de snowboard-simulator.
Dionne Tool: "Het is de vierde keer dat de winterspelen worden gehouden. De eerste keer stond er veel wind, de tweede keer regende het en vorig jaar was het erg koud. Wij hopen dat het weer dit jaar meewerkt."

Sinterklaas

Kindervriend
Leeftijd onbekend
Bezoekt Diemen sinds
mensenheugenis

Foto: Trudy Kroese

U heeft het momenteel erg druk.
"Jazeker, de pieten en ik maken veel overuren, maar dat geeft niet. Ik vind het heel fijn dat ik nog werk heb en ik kan in de zomer uitrusten in Spanje."

Bezoekt u Diemen graag?
"Ik vind het een heerlijke gemeente. Toen ik vorige week zaterdag met de stoomboot aankwam en de brug over de Keulsevaart - ik noem de Weespertrekvaart nog altijd zo - omhoog zag gaan en de klok van de rooms-katholieke kerk hoorde luiden was ik ontroerd. Ik zag duizenden lieve kinderen staan. De kinderen in Diemen zijn de allerliefste. Dat heb ik ook aan de burgemeester en de kinderburgemeester verteld."

Welk boek ligt er naast het Grote Boek op uw nachtkastje?
"Ik lees graag sprookjes, vooral oude sprookjes van Hans Christian Andersen en de gebroeders Grimm."

Heeft u tijd voor hobby's?
"Op dit moment niet, maar tijdens andere momenten van het jaar sjoel ik graag en leg ik graag grote puzzels. Daarnaast vind ik het leuk om gedichten te maken."

Wat vindt u de mooiste plek in Diemen?
"De Ouddiemerlaan, vanaf het begin tot aan het einde. Ik vind de Ouddiemerlaan niet alleen een mooie laan, maar heb er ook mooie herinneringen aan."

U viert uw verjaardag op 5 december, wat doet u op 6 december, de dag dat u jarig bent?
"Wij zitten dan weer op de stoomboot die ons naar Spanje brengt. De pieten en ik drinken een glaasje en gaan lekker eten. Maar ik ga niet vertellen wat wij die dag verder allemaal doen. Het is leuker als de kinderen niet alles weten, sommige dingen moeten geheim blijven."

Voorproefje Jazzfestival Duke op het Diemerplein

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In Theater de Omval is vorige week woensdagavond een voorproefje gegeven van het jazzfestival Duke op het Diemerplein dat op 3 juni 2018 voor de vijfde keer wordt gehouden. Er waren optredens van Sterren van Peter, leden van Voice Female, het Ad Oud Kwartet en MDM. Ook was er een lezing over Duke Ellington door Louis Tavecchio.

Gaasperdammerweg weekend dicht

Foto: Rijkswaterstaat

DIEMEN De A9 Gaasperdammerweg is van vrijdag 1 december 22.00 uur tot maandag 4 december 05.00 uur dicht tussen de knooppunten Diemen en Holendrecht.

Ook alle tussenliggende op- en afritten zijn dicht. Verkeer kan niet vanaf de A9 de A2 richting Utrecht en de A9 Schiphol/Amstelveen op. Ook de verbindingsboog van knooppunt Diemen naar de A9 is dicht. De A9 richting de A1 (Almere) is gewoon open.

Er wordt in dit weekend onder andere een nieuwe fly-over aangesloten op de S111 Muntbergweg. Daardoor verandert daar vanaf 4 december 05.00 uur de verkeerssituatie. Verkeer dat vanaf de S111 naar de A2 Utrecht of A9 Schiphol wil, houdt vanaf dan rechts aan (dat is nu links). Verkeer dat richting A2 Zaanstad/Amsterdam wil houdt links aan (dat is nu rechts). De nieuwe situatie wordt ter plaatse met borden aangegeven.

20 jaar zang en theater van Voice Female

DIEMEN 20 jaar zingen de dames van Theaterkoor Voice Female al samen. Ze begonnen als een 'gewoon' koor, zingend op een rijtje met de bladmuziek in de hand. Maar de zangeressen wilden meer dan alleen zingen. In hun voorstellingen combineren ze daarom zang met toneel en bijzondere aankleding. Met succes.

Alle Tijd (2015).

"O, kijk nou eens, wat waren we nog jong!" "O ja, dat was leuk, allemaal op een picknickkleedje." "Weet je nog die opkomst bij 'Zonde', met ijsjes en sigaretten." Zangeressen van het eerste uur Saskia van Pelt en Sandra Poorthuis bladeren door de fotoboeken: 20 jaar Voice Female in heel veel mooie foto's.

Vaste kern

De twee zangeressen zijn trouwens lang niet de enigen die er al alle 20 jaar bij zijn. Van de 29 vrouwen die het koor nu telt, bestaat de 'vaste kern', zoals ze dat zelf noemen, uit zo'n 20 vrouwen. Ook dirigent Peter Schoenaker is al 15 jaar bij het koor en regisseur Karin Jönsthövel een jaar of zeven. Blijkbaar is het zo leuk bij het theaterkoor dat mensen niet weg willen. "We zijn dan ook niet zomaar een groep vrouwen die een keer per week samen zingen op maandag en verder niet. We zijn een hechte groep en we staan klaar voor elkaar. We hebben in die 20 jaar ook al het nodige lief en leed gedeeld. Sterfgevallen van partners, en de geboortes van kleinkinderen."

Carnival des Animaux (2006).
Zonde! (2013). Foto: Anne Lakeman
Joie de Vivre (2017).
MUSICall (2004).
Hoog Water (2008).
Carnival des Animaux (2006).
Cherchez la Femme (2011).
Zonde! (2013). Foto: Trudy Kroese

Rekwisieten, kostuums en choreografie zijn erg belangrijk. Naast mooi zingen natuurlijk

Joie de Vivre

Die kleinkinderen zijn erg belangrijk, blijkt in de nieuwe voorstelling 'Joie de Vivre'. Tweemaal trad Voice Female afgelopen weekend op voor een uitverkochte zaal in Theater Crea in Amsterdam. Dat belooft wat voor de voorstellingen in huistheater de Omval op 16 en 17 december. Maar goed, die kleinkinderen: 30 zijn het er al en de 31e is op komst. Een waar 'Joie de Vivre'. En die vreugden in het leven, ook de heimelijke genoegens, daar draait het om in deze voorstelling. Iedere zangeres mocht vertellen waar zij blij van werd. Reizen, familie, de natuur, de zon en je laten verwennen werden vaak genoemd. Jönsthövel zocht er een mooi repertoire bij en Schoenaker arrangeerde vrijwel ieder nummer speciaal voor het koor. Van 'Happy' van Pharell Williams tot 'Ohne Dich' van Rammstein, en van 'Zeur niet' van Annie M.G. Schmidt tot 'Le mal de vivre' van Barbara. En van allerhande rommelmarktspullen op het podium tot een choreografie met zaklampen: het komt allemaal voorbij in de wervelende voorstelling vol verschillende emoties en energie.

'We zijn een hechte groep en hebben al het nodige lief en leed gedeeld'

Veel geleerd

Rekwisieten, kostuums en choreografie zijn bij Voice Female erg belangrijk. Naast mooi zingen natuurlijk. Dat vraagt best wat van de koorleden. "Alles moet uit het hoofd en tegelijk moet de choreografie goed uitgevoerd worden. We gaan steeds een stapje verder om dat te vervolmaken", vertelt Saskia. "We hebben heel veel geleerd in die 20 jaar", voegt Sandra toe. "Hoe kom je op, hoe vul je het podium uit. We lopen elkaar ook niet meer in de weg. Als je dan bedenkt dat we het bij een van de eerste voorstellingen nog heel wat vonden dat we met zijn allen een vlag vasthielden."

Bijzondere voorstellingen

Iedere twee jaar werkt het koor aan een groot project dat wordt afgesloten met een grote voorstelling. De zangeressen van Voice Female kunnen terugblikken op een hele lijst van bijzondere voorstellingen: 'MUSICall' (die met die vlag), 'Carnival des Animaux', 'Hoog Water', 'Cherchez la Femme', 'Zonde!' en 'Alle Tijd'.

En dan nog alle andere optredens, bijvoorbeeld met Lange Frans, Baas B en Thé Lau in 'Voice Female and Friends' in 2009. En ook de Mad Tea Parties, een van de manieren om geld in te zamelen om de grote, tweejaarlijkse voorstellingen mogelijk te maken, en optredens bij allerlei gelegenheden, soms van een deel van het koor als 'Peter's Angels'. Deze week nog traden de zangeressen op tijdens de Vriendenavond van jazzfestival Duke op het Diemerplein, op het jazzfestival zelf waren ze ook te horen. Daarnaast treedt Voice Female op bij gelegenheden als de Gemeentedag, de herdenking op begraafplaats Rustoord en het Open Podium in de Omval.

In de voorbereidingen voor 'Alle Tijd' werd ook tijd gemaakt voor het project TIJDLOOS, waarin samen werd gezongen met een groep ouderen. In vier workshops werden enkele liedjes en bewegingen ingestudeerd onder leiding van Schoenaker, Jönsthövel en een aantal koorleden van Voice Female. De succesvolle presentatie vond plaats in december 2015.

Ook buiten Diemen geeft Voice Female regelmatig concerten, zoals nu met 'Joie de Vivre'. Met 'Cherchez la Femme' ging het koor 'on tour' naar het Ostadetheater in Amsterdam en Spant! in Bussum. Afgelopen zomer gaven de zangeressen op de Parade een kort optreden met Kiki Schippers.

Muzikale begeleiding

Waar Voice Female zich ook in onderscheidt bij de voorstellingen is de muzikale begeleiding. Er is niet altijd begeleiding van alleen een piano, maar ook bijvoorbeeld van een strijkkwartet en slagwerk bij de voorstelling 'Zonde!' Bij 'Cherchez la Femme' was er de bijzondere samenwerking met boyband De Daltons en VJ Henry Verboket en in 'Hoog Water' speelde een harpiste mee. "Peter (Schoenaker) verzint steeds spannende combinaties. In 'Joie de Vivre' worden we begeleid door een ensemble met een accordeon, gitaar en fagot", vertelt Saskia.

The best of...

Hoewel de laatste voorstelling eigenlijk altijd de leukste is, verheugen Saskia en Sandra zich ook op het project na 'Joie de Vivre' in juni 2018: 'The Best of...'. "Het is allemaal zo leuk, dit is echt een goede reden om al die oude liedjes weer eens te doen."

Maar eerst nog 'Joie de Vivre': 16 en 17 december in Theater de Omval. Er zijn nu nog kaarten. Alle informatie is te vinden op voicefemale.nl.

Koninklijke onderscheiding

Marianne van Staa krijgt lintje voor Steunpunt Seksueel Geweld

Marianne van Staa kreeg de koninklijke onderscheiding in Amsterdam.

DIEMEN Burgemeester Erik Boog van Diemen heeft mevrouw Marianne van Staa koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde donderdag 23 november tijdens het jubileumsymposium '30 jaar Steunpunt Seksueel Geweld' in Amsterdam. Marianne van Staa is de oprichtster van dit steunpunt en geeft er al 30 jaar leiding aan.

Marianne van Staa is haar tijd altijd ver vooruit geweest. Seksueel geweld is een complexe problematiek waar de meeste mensen het liefst van wegkijken. Marianne van Staa heeft altijd onverschrokken het initiatief genomen om goede zorg en opvang voor slachtoffers te realiseren, waarbij ze ook oog heeft voor andere betrokkenen. Ze is in staat (geweest) diverse instanties en instellingen met elkaar te laten samenwerken vanuit haar visie dat seksueel geweld alleen afdoende aangepakt kan worden vanuit multidisciplinaire en intersectorale samenwerking.

Volgens ingewijden heeft Marianne van Staa een niet meer weg te denken plek in de stad veroverd. Ze is bij vele zaken casemanager geweest én heeft ook een essentiële rol gespeeld bij onder andere de Amsterdamse zedenzaak. Marianne van Staa ontvangt de koninklijke onderscheiding dan ook vanwege haar uitzonderlijke betekenis voor de regio Amsterdam-Amstelland en de GGD Amsterdam. Een aantal projecten zijn mede door haar een succes geworden. Het Scenario Zedenzaken en Maatschappelijke Onrust bijvoorbeeld, voor het snel op gang brengen van hulp en voorlichting voor kinderen en volwassenen die (vermoedelijk) het slachtoffer van seksueel misbruik op een school, in een instelling of vereniging zijn geweest. Deze aanpak is door verschillende veiligheidsregio's overgenomen
Burgemeester Erik Boog: "Marianne is een strategisch denkende en handelende vakvrouw. Iemand die het verschil maakt. Vanwege haar inzet, betrokkenheid en grote bevlogenheid is zij een voorbeeld voor ons allemaal."

De film 'Loving Vincent', 7 december in de Omval.

Vrijdag 1 december

Leon van der Zanden

20.30 uur | Theater de Omval

De voorstelling 'Kameleon' lijkt van toevalligheden aan elkaar te hangen, maar elk moment blijkt onderdeel van een groots plan.

Jubileumactie Wereldwinkel

10.00 uur | Diemerplein

Iedere vrijdag en zaterdag staat de Wereldwinkel op het Diemerplein. De jubileumactie i.s.m. Unicef 'Geef een schooltas', duurt nog t/m 5 december.

Zaterdag 2 december

Repair Café

14.00 uur | Huis van de Buurt 't Kruidvat

Tot 16.30 uur. Wij zijn er voor reparaties aan klein huishoudelijke apparaten, speelgoed en elektronische apparatuur.

Zondag 3 december

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

1e advent. Voorganger is mevr. H. Smeulers. Na de dienst bent u welkom voor koffie of thee.

Viering 1e advent

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Woord- en communiegezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is mw. J. Kronenberg.

Bridge+

12.00 uur | De Schakel

Om 12.00 uur start de clinic gegeven door Nico Portegijs. Aansluitend om 13.15 uur een bridgedrive. Entree € 2,50 voor ASV-leden, anderen betalen € 3,50.

Maandag 4 december

Lezing Sinterklaas

10.30 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Henk Butink vertelt in een boeiende presentatie met beeld en geluid hoe het feest hier is gekomen en hoe het zich heeft ontwikkeld. Kosten: € 2,- inclusief koffie met wat lekkers. Meer info: 06-24528317.

Sinterklaas dobbelspel

13.30 uur | Het Noorderlicht

Gezellige middag met spel en vrolijke (peper)noot van Wil. Meenemen: cadeautje van € 2,-. Meer info: 06-24528317.

Dinsdag 5 december

'Un Beau Soleil Interieur'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Een sfeervolle en weemoedige romantische komedie met Juliette Binoche ('The English Patient') over de relaties van een vrouw van in de vijftig, onlangs gescheiden en op zoek naar een zinvolle liefde.

Woensdag 6 december

Erik van Muiswinkel

20.30 uur | Theater de Omval

Stevige grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes, waarbij enig welgemeend moralisme heel goed past.

Donderdag 7 december

Goedemorgen donderdag!

9.00 uur | Het Noorderlicht

Koffiedrinken en daarna sjoelen en/of rummikub spelen. Meer informatie: 06-24528317.

'Loving Vincent'

20.00 uur | Theater de Omval

Een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld.

Vrijdag 8 december

Amnesty's schrijfmarathon

10.00 uur | Gemeentehuis Diemen

Amnesty's jaarlijkse schrijfmarathon in Diemen van 10.00 tot 17.00 uur. Schrijf mee! Voor meer informatie en contact: https://ddo.amnesty.nl.

Sign O' The Times

20:00 uur | Theater de Omval

De digitaal gerestaureerde versie van de concertfilm geregisseerd door Prince, Sign O' The Times, een concert dat muziekgeschiedenis schreef, komt na 30 jaar terug naar de bioscoopzalen.

Zaterdag 9 december

'Sneeuwwitje'

11.00 uur | Theater de Omval

Het Kleine Theater brengt 'Sneeuwwitje', het sprookje dat honderden jaren geleden begon, weer tot leven. Jeugd 3+.

Kerstmarkt

10.00 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

10.00-15.00 uur. Alle denkbare kerstartikelen en oliebollen.

Van Loenen

Vervolg van voorpagina.

Van Loenen: "Als voornaamste reden van mijn besluit kan ik aangeven dat het verschil van inzicht over de benadering van een aantal onderwerpen tot interne spanningen heeft geleid. Dan doel ik onder andere op de inspraak over de hoogbouw in de Arent Krijtsstraat en Bergwijkpark. Er wordt naar mijn mening niet voldoende naar de mensen geluisterd." Daarnaast heeft Van Loenen zich gestoord aan het niet nakomen van procedures binnen de PvdA, geeft hij aan. Nadat hij zich had teruggetrokken uit de selectieprocedure van de PvdA kwam hij al snel bij het CDA uit. "Ik ben onder de indruk van de menselijke opstelling en benadering van CDA-raadslid Janneke de Graaff. Dat is de reden dat ik ben overgestapt naar het CDA."

Van Loenen heeft niet overwogen - zoals afgesproken binnen de PvdA Diemen - om zijn zetel af te staan. "Nee dat klopt, er bestaat geen verplichting om deze af te staan, maar ik wil niet dieper op deze zaak ingaan want dat geeft alleen maar slachtoffers en daar is Diemen niet bij gebaat. De zetel staat op naam en ik ben ervan overtuigd dat mijn keuze in dit geval voor de nog resterende periode voor beide partijen de beste geweest is. Ik kijk, samen met Janneke de Graaff, met vertrouwen uit naar een goede samenwerking met alle partijen inclusief de PvdA in Diemen".

SV Zeeburg verliest topper

Achterstand op koploper bedraagt nu vijf punten

Een speelster van SV Zeeburg schiet op doel. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de topper tegen Geel Zwart verloren: 27-31. De achterstand van de handbalsters uit Diemen op koploper Geel Zwart bedraagt nu vijf punten.

SV Zeeburg startte goed en nam meteen een voorsprong. Het tempo in de wedstrijd lag hoog met veel en snelle aanvallen over en weer. Geel Zwart kwam echter door een aantal snelle tegenaanvallen op voorsprong. Omdat SV Zeeburg moeite had om door de verdediging van Geel Zwart heen te komen, liep Geel Zwart uit naar een 12-16 voorsprong bij rust.

Na rust ging het beter bij SV Zeeburg: er was meer druk in de aanval en de verdediging sloot beter. SV Zeeburg kon af en toe een paar punten inlopen, maar het was niet genoeg om op gelijke hoogte te komen met Geel Zwart.

Door een aanpassing in de verdediging van SV Zeeburg aan het einde van wedstrijd kreeg Geel Zwart het nog even moeilijk en leek de thuisclub terug te kunnen komen. Maar de tijd bleek te kort en Geel Zwart pakte de winst: 27-31.

Koploper

Geel Zwart lijkt dit seizoen ongenaakbaar. De ploeg heeft alle acht competitieduels gewonnen en is met zestien punten koploper in de hoofdklasse van de zaalcompetitie. KSV en SV Zeeburg delen de tweede plaats. Beide teams hebben na acht duels elf punten. Het doelsaldo van KSV is beter dan dat van SV Zeeburg. SV Zeeburg wacht op zaterdag 2 december opnieuw een lastig duel. De ploeg gaat dan op bezoek bij Cometas. De wedstrijd in Leeuwarden begint om 19.15 uur. De Friezen hebben na acht duels tien punten en staan op de derde plaats.

Zwemmers van De Meeuwen boeken succes

Het team van De Meeuwen. Foto: De Meeuwen

DIEMEN Wedstrijdzwemmers van De Meeuwen hebben de afgelopen twee weekeinden meegedaan aan de Winter Regiokampioenschappen MidWest in het Koning Willem-Alexander zwembad in Hoofddorp.

Het team van De Meeuwen bestond uit Chantal en Nicole den Turk, Mathieu en Dion Fuijkschot, Robin en Dominique de Bonis, Merijn Lakeman en Servahnio Steffens. Het eerste weekend zwom Chantal twee keer een clubrecord (200 meter vrije slag en de 400 meter wisselslag). Zij behaalde op de 200 meter vrije slag een gouden medaille en brons op de 400 meter wisselslag. Het tweede weekend zwom Nicole een clubrecord op de 200 meter rugslag en behaalde een gouden medaille. Haar zus Chantal zwom zelfs drie clubrecords (100 meter vrije slag, 400 meter vrije slag en 200 meter wisselslag) en behaalde 1x goud, 2x zilver en 1x brons. Dion (50 meter rugslag) en Servahnio (50 meter schoolslag) wisten ieder een zilveren plak te bemachtigen. De grootste verbetering kwam op naam van Servahnio, die 11 seconden van zijn tijd op de 200 meter vrije slag af wist te zwemmen.

SV Diemen verliest van Bloemendaal

DIEMEN SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen Bloemendaal met 3-2 verloren. Bij rust leidde de ploeg van trainer Gerrie Breugem met 0-2. Beide treffers van SV Diemen werden gemaakt door Marco Moelee.

Breugem: "Toen wij bij rust met 0-2 voor stonden dacht iedereen dat wij de wedstrijd zouden gaan winnen. De oorspronkelijke scheidsrechter belde af omdat hij met autopech langs de kant van de weg stond. De scheidsrechter die inviel heeft veel invloed op het resultaat van de wedstrijd gehad. Bloemendaal kreeg een penalty die door Jeffrey Meering werd gestopt. De scheidsrechter liet de penalty overnemen omdat Jeffrey te vroeg had bewogen. Dan kun je per weekeinde in het amateurvoetbal wel honderden strafschoppen laten overnemen. En iedereen weet dat ik het zelden over de scheidsrechter heb."

SV Diemen staat nu op de laatste plaats in de derde klasse C. De ploeg heeft na negen competitieduels zeven punten. VVH Velserbroek heeft eveneens zeven punten, maar heeft een beter doelsaldo dan SV Diemen. SV Diemen speelt zondag thuis tegen ZSGOWMS. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Nederlaag teams De Meeuwen

DIEMEN Het eerste heren- en damesteam van De Meeuwen hebben beide hun competitieduel verloren.

De heren gingen in de uitwedstrijd tegen HZC de Robben met 8-5 onderuit. De dames verloren met 11-6 bij Oceanus.

Het eerste herenteam staat met twaalf punten uit zes duels op de vierde plaats van de derde klasse A. De dames staan voorlaatste in de eerste klasse A. De dames hebben na acht wedstrijden twee punten.

Smashing wint

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de uitwedstrijd tegen Wham Wham met 1-3 gewonnen.

De setstanden waren 22-25, 25-20, 26-28 en 12-25. Smashing' 72 is na een serie goed resultaten gestegen op de ranglijst van de promotieklasse A. De ploeg van coach Nicole de Lange staat op de tweede plaats.