DiemerNieuws

27 november 2014

DiemerNieuws 27 november 2014


Minister noemt Campus Diemen Zuid voorbeeld

André Snippe, burgemeester Amy Koopmanschap en minister Stef Blok. Foto: Trudy Kroese

door Oscar Borghardt

DIEMEN - Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst en burgemeester Amy Koopmanschap hebben donderdagmiddag Campus Diemen Zuid officieel geopend.

Minister Blok noemde de campus een voorbeeld voor andere gemeenten in het land, omdat door het project een bijdrage is geleverd aan het oplossen van twee problemen: het gebrek aan huisvesting voor studenten en de leegstand van kantoorgebouwen. Op het podium van de partytent die op het terrein van de campus voor de feestelijke opening was neergezet, drukten de minister en de burgemeester op een rode knop die een vuurwerk boven de campus in gang zette.

De VVD-minister refereerde in zijn toespraak aan zijn eigen tijd als student. Hij ging in Leiden naar de middelbare school en schreef zich als student in aan de Universiteit van Groningen. "Ook in de tijd dat ik ging studeren was het moeilijk om aan een studentenkamer te komen. Maar als je zoals ik naar een universiteit ver van je woonplaats ging, kwam je boven aan de lijst voor een studentenkamer te staan. Wij deelden een keuken en een douche, het was niet echt schoon maar wel gezellig. Na verloop van tijd maakte ik promotie en kreeg een studentenkamer in het centrum. Ook daar was het niet echt schoon, maar het was wel dicht bij de cafés."
André Snippe had de minister kort daarvoor rondgeleid door appartementen op Campus Diemen Zuid. De minister was onder de indruk van de kwaliteit van de appartementen. Als het aan de minister ligt dient Campus Diemen Zuid als voorbeeld voor andere gemeenten in het land. In veel plaatsen is er een tekort aan woonruimte voor studenten - al is de situatie in vergelijking met een aantal jaren geleden verbeterd - en staan er veel kantoren leeg.
Burgemeester Koopmanschap en wethouder Lex Scholten stonden namens de gemeente stil bij het belang van de ontwikkeling van het gebied. In het verleden was er sprake van een plek met leegstaande kantoorgebouwen en een omgeving die buiten de spitsuren nauwelijks leven kende. De gemeente heeft nauw samengewerkt met Snippe Projecten en diens partners Bouwbedrijf Van Wijnen de Chalet Groep. Het resultaat is ernaar: vijf voormalige kantoorgebouwen zijn getransformeerd tot gebouwen met appartementen voor studenten. Daarnaast zijn er op de begane grond veel voorzieningen zoals horecabedrijven en een fitnesscentrum gekomen. Voorzieningen waar ook omwonenden gebruik van kunnen maken. Daarnaast is de omgeving levendiger geworden. Dit heeft een positief effect op de sociale veiligheid. Maar er staat nog meer te gebeuren: in Bergwijkpark wordt een woonwijk ontwikkeld waar minimaal 3000 woningen komen: Holland Park.

Andere regels huurwoningen

DIEMEN - De regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen veranderen in 2015 met de invoering van de nieuwe Huisvestingswet. Woonduur telt niet langer mee, alleen inschrijvingsduur bij WoningNet. Hoewel gemeenten minder huizen mogen toewijzen aan mensen met een binding aan de regio of de gemeente, zal dat in de praktijk in Diemen niet veranderen.

Op dit moment wordt in Diemen 50% van de vrijkomende woningen gereserveerd voor mensen met een urgentieverklaring en de doelgroep starters. De nieuwe Huisvestingswet moet ervoor zorgen dat iedereen in Nederland kan wonen waar hij wil. Daardoor mogen gemeenten geen woningen meer reserveren voor mensen die in hun regio of gemeente wonen of werken. "Omdat de Stadsregio Amsterdam echter een regio is met schaarste aan sociale huurwoningen mogen de gemeenten hier nog 50% zelf toewijzen, de helft daarvan regionaal en de helft lokaal. De toewijzing van urgente gevallen gaat van het regionale quotum af, waardoor er ook ruimte blijft voor voorrang aan starters in Diemen", aldus wethouder Lex Scholten.
Woningen zullen volgens de nieuwe regels niet langer worden toegewezen op basis van woonduur. Wie wil verhuizen naar een andere sociale huurwoning moet ingeschreven zijn bij WoningNet en de inschrijfduur telt bij de toewijzing. Er is wel een overgangsregeling: van mensen die zich voor 1 juli 2015 inschrijven wordt de woonduur automatisch omgezet naar inschrijfduur. Daar zitten wel kosten aan, op dit moment eenmalig 50 euro inschrijving plus 10 euro per jaar. "De stadsregio gaat nog met WoningNet en de wooncorporaties in overleg of deze tarieven niet omlaag kunnen", aldus Scholten.

Het voorstel van de Stadsregio wordt binnenkort naar de gemeenteraad van Diemen gestuurd. Tot 20 januari 2015 kan een zienswijze worden ingediend. Op 1 juli 2015 moet de nieuwe huisvestingsverordening ingaan.

Duo aangehouden wegens fraude met uitkeringen

DIEMEN - De politie heeft dinsdagochtend 18 november in een woning in Diemen een man (32) en een vrouw (25) aangehouden.

Zij worden ervan verdacht dat zij fraude met uitkeringen hebben gepleegd. Onder leiding van een rechter-comissaris ging de politie de woning binnen.

Agenten verrichtten huiszoeking in de woning. Er werden diverse goederen in beslag genomen.

Het onderzoek is nog niet afgerond.

9

tennisbanen worden op het tennispark van de ATVD
aangelegd

HKD verhuist naar Schakel

DIEMEN - De Historische Kring Diemen verhuist naar De Schakel

De Historische Kring Diemen krijgt de ruimte in De Schakel die in het verleden werd gebruikt door de peuterspeelzaal. John Cuijpers, voorzitter van Historische Kring Diemen: "We krijgen een prachtige ruimte in De Schakel, mede dankzij de gemeente Diemen. De Schakel ligt centraal en is goed bereikbaar. Ook zijn er diverse andere Diemense verenigingen in het gebouw gevestigd. Wij zijn van plan in de ruimte een oudheidskamer in te richten zodat heel Diemen op gezette tijden kan genieten van onze collectie van onder andere archeologisch materiaal."

Het bestuur van de Historische Kring Diemen hoopt dat er rond 1 januari verhuisd kan worden.

De Historische Kring Diemen had lange tijd de beschikking over een eigen ruimte in de brandweerkazerne, maar moest vertrekken in verband met de geplande verbouwing van de brandweerkazerne. Sinds maart van dit jaar heeft de Historische Kring Diemen een tijdelijke accommodatie in een container aan de Muiderstraatweg.

Van de lezers

Hoge brug
Het pas aangelegde Nelson Mandelapark, vlak naast mijn deur, is een aanwinst voor Diemen. Het gebied rondom de eilandjes en de waterpartijen nodigt uit tot een wandeling. Als hoogbejaarde is het een aardig stukje om naar de achterzijde van het winkelcentrum te lopen. Totdat de provisorische brug werd vervangen door de Ubuntubrug. Bij de opening stelde wethouder Lex Scholten dat de brug relatief hoog is. Nou, die relatieve hoogte is voor mij, en vele andere mensen op leeftijd die met de rollator of volle boodschappenwagen de brug moeten 'nemen', niet relatief hoog, maar te hoog. Reden voor de hoogte, stelt de wethouder, is dat de baggerboot van Waternet onder de brug moet kunnen doorvaren. Wat een drogreden! Die boot moet toch ook onder de Amandlabrug door? En die vormt voor bejaarden geen beletsel. Wie is er verantwoordelijk voor deze misser?
B. Römer, Diemen

Weerbericht

Vrijwel droog, zonnige perioden, geleidelijk kouder
In deze laatste week van de meteorologische herfst houdt het overwegend droge en eerst nog vrij zachte herfstweer aan. Het dominerende weersysteem is een krachtig hogedrukgebied boven Rusland. In het weekeinde krijgt het een verbinding met het Azorenhogedrukgebied. Met een iets aantrekkende oostenwind wordt dan geleidelijk koudere lucht aangevoerd.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag blijft het droog met eerst kans op lage wolken. Daarna volgt ook zonneschijn. Het wordt zo'n 9 graden. In het weekeinde houdt het droge en rustige weer aan. In de nacht ontstaat lokaal mist of lage bewolking. In de loop van de ochtend en middag kan de zon door de bewolking prikken. Er waait een matige oostenwind, later zondag iets in kracht toenemend. De minima liggen rond het vriespunt. Overdag wordt het circa 5 à 6 graden.

Trend na het weekeinde
Maandag start de meteorologische winter met zonneschijn en lichte vorst in de nacht. Vanaf dinsdag zwaait een nieuw Atlantisch hogedrukgebied de scepter. Na wat lichte neerslag volgt wederom een vrijwel droge periode met lichte vorst in de nacht en circa 3 à 4 graden overdag.
Weetje
Na het weekeinde wordt de balans opgemaakt van dit herfstseizoen. Vast ligt dat de herfst in zijn geheel droog, zonnig en zeer zacht is verlopen. Ook november droeg daar een belangrijk steentje aan bij. November 2014 is droog (circa 40 mm regen tegen 80 mm normaal), zonnig (circa 90 uur tegen 65 uur normaal) en het is de op vier na zachtste november sinds 1901.

Een treurig schouwspel

Glasfabriek Anna van firma Delius op de Sniep staat in het historisch geheugen van Diemen gegrift als verbonden met het rampzalige ongeluk dat op 5 februari 1909 de kleine gemeenschap van Diemen trof en waarbij negen jongemannen verdronken in de ijskoude Muidertrekvaart. Een paar maanden daarvoor was de glasfabriek ook al in het nieuws. De fabriek had tijdelijk de werkzaamheden stilgelegd en had zelfs een deurwaarder ingeschakeld om zeven gezinnen uit hun huisje aan de Muiderstraatweg te zetten. Huisjes die de glasfabriek nota bene had laten bouwen voor de werknemers. De journalist van het Algemeen Handelsblad schreef over een "treurig schouwspel aan den Muiderstraatweg te Diemen". Volgens de journalist waren "deze menschen van week tot week blijven wachten op het weer in werking stellen dier fabriek, om weer aan den arbeid te kunnen gaan. Doch hierop schijnt de eerste weken nog geen kans te bestaan". Gelukkig was daar burgemeester Bicker die zich een ware burgervader toonde. Door zijn goede zorgen werden al de gezinnen voorlopig onder dak gebracht in de leegstaande verffabriek Benardin aan de Hartveldseweg, "zoodat ze niet onder den blooten hemel behoeven te kamperen", aldus de krant van 30 oktober 1908.

Jongste zwemmers De Meeuwen behalen derde plaats tijdens regiokampioenschappen

DIEMEN - Tijdens de zeer spannende regiokampioenschappen in Hilversum hebben de minioren (zwemmers van 7 tot en met 11 jaar) van De Meeuwen een prachtige derde plaats behaald.

Voor het eerst in de geschiedenis van deze kampioenschappen eindigde De Meeuwen zo hoog. Er zijn veel nieuwe persoonlijke records gezwommen, waarbij Reda Emrani en Dion Fuijkschot de grootste vooruitgang hebben geboekt.

Tijdens de eerste tussenstand stond De Meeuwen op een zevende plek, maar de zwemmers uit Diemen klommen daarna op naar de vijfde plek. Bij de prijsuitreiking bleek dat de estafettezwemmers van De Meeuwen in de slotfase van de wedstrijd zo goed hadden gepresteerd dat de Diemense vereniging op de derde plaats was geëindigd. De feestvreugde was groot en de glimmende beker werd enthousiast in ontvangst genomen.

Beeld van sokkel gereden

DIEMEN - Het beeld 'Wachten' van de Diemense kunstenares Gina Miltenburg staat al enige tijd niet op de vertrouwde plek voor woon- en zorgcentrum De Diem.

Het beeld, dat eigendom is van de gemeente, is door een glazenwasser van de sokkel gereden en staat nu in De Diem. Personeel van De Diem krijgt soms vragen over wat er met het beeld is gebeurd. Er zijn mensen die denken dat het beeld is gestolen. Het is de bedoeling dat het beeld binnenkort weer op de sokkel wordt geplaatst.

Boek over moeders en dochters

DIEMEN - Het nieuwste boek van de Diemense schrijfster Linde ten Broek, 'Moeders & Dochters', verschijnt op 2 december.

Ten Broek interviewde meer dan 30 vrouwen die heel open vertelden over hun moeder-dochterrelatie en maakte voor het boek een selectie uit de gesprekken. De boeklancering is op 2 december in een Amsterdamse boekhandel en het boek is vanaf die dag te koop via www.gopher.nl.

Vrijwilligers- onderscheidingen 2014

'Eigenlijk verdienen alle vrijwilligers een onderscheiding'

(Bijna) Alle onderscheiden vrijwilligers met de leden van de commissie en burgemeester Koopmanschap. Foto: Trudy Kroese

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Onder grote belangstelling werden vorige week vrijdagavond de vrijwilligersonderscheidingen 2014 uitgereikt in het gemeentehuis. Negen Diemenaren kregen dit jaar een onderscheiding voor hun vrijwilligerswerk.

Raadsleden Rob Verheuvel, Jeannette Pietersen, Janneke de Graaff en Sylvia Raveling vormen deze raadsperiode de commissie vrijwilligersonderscheidingen. De onderscheidingen zijn een blijk van waardering van de gemeenteraad van Diemen voor het werk van Diemense vrijwilligers. Het is de elfde keer op rij dat de vrijwilligersonderscheidingen worden uitgereikt en ruim 75 Diemenaren gingen de gehuldigden van 2014 voor. De commissie had het niet makkelijk om uit de vele voordrachten een keuze te maken, vertellen de commissieleden. "Alle vrijwilligers verdienen eigenlijk een onderscheiding."

'Gelukkig zijn er ieder jaar weer veel aanmeldingen'

Voor wie zou zo'n avond nou spannender zijn? Voor de vrijwilligers die gehuldigd gaan worden en nietsvermoedend met een smoes zijn meegekomen naar het gemeentehuis of voor de mensen die hen hebben aangemeld en weten dat 'hun' kandidaat zo in het zonnetje zal worden gezet?

Chris Kalshoven van WonenPlus is de eerste die de onderscheiding opgespeld krijgt. Hij is al jaren een trouwe kracht bij WonenPlus en Stichting Welzijn Diemen (SWD). Zijn briljante ideeën worden enorm gewaardeerd door de klanten en medewerkers van WonenPlus en SWD.

Een onderscheiding was er ook voor niet één, maar twee actieve vrijwilligers bij Tennisvereniging Diemen Zuid. Wim van den Haak is al sinds de oprichting betrokken bij de vereniging en als AOW'er nog steeds actief in verschillende commissies. Donna Reestman is met haar 19 jaar toch ook al jaren actief voor de jeugd van de club.

Greet Kessen is al heel lang actief in De Schakel. Al 30 jaar houdt zij het gebouw schoon, zij staat iedere maandagavond achter de bar en zij runt, ook al 28 jaar, om de week de sjoelclub.

Cees Stam verzorgt al 30 jaar de meest prachtige decors voor EDOG. Niks is te gek, ook niet als het om het vinden van de beste rekwisieten gaat. En wat hij niet kan vinden, maakt hij zelf.

Els Nuisker zet zich in voor mensen binnen en buiten Diemen. Met 'Diemenaren helpen Roemenië', De Wereldwinkel (nu het Elsengroen), en al zeven jaar in het door haar opgerichte ontmoetingscentrum El'sina.

Jacques van Zon treedt na acht jaar, omdat het statutair moet, af als voorzitter van Stichting Welzijn Diemen. Hij loodste in die tijd de stichting door zwaar weer. In alle vrijwilligersfuncties die hij daarnaast ook nog bekleed heeft zette hij zich altijd in om iets te kunnen betekenen voor mensen die het moeilijk hebben, financieel of anderszins.

Pamela Ockhuysen verzorgt al jarenlang haar langdurig zieke moeder en is een 'Winkel van Sinkel' begonnen in Berkenstede, met tweedehands kleding en andere spulletjes. De opbrengst, ook van verstelwerk dat zij doet voor bewoners, wordt gebruikt voor activiteiten voor de bewoners.

Danny Post is al vanaf zijn zestiende, met een korte pauze, actief voor de Kinderzomerspelen (KZS). Vrijwel al zijn vakantiedagen worden opgenomen om alles vlekkeloos te laten verlopen. Als zijn collega-vrijwilligers na het opspelden van de prijs het befaamde KZS-dansje inzetten, danst de hele zaal mee.

Burgemeester Koopmanschap is trots op de vele vrijwilligers in Diemen. "Dit is al de elfde keer dat we onderscheidingen uitreiken en ieder jaar krijgen we weer veel aanmeldingen, het houdt niet op. Gelukkig maar, deze onderscheiding moet het 50-jarig bestaan halen."

Nieuwe tarieven openbaar vervoer

DIEMEN - Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam heeft de OV-tarieven voor 2015 in de concessiegebieden Amsterdam, Amstelland- Meerlanden, Zaanstreek en Waterland vastgesteld.

Het basistarief per rit gaat in alle concessies 1 cent omhoog voor alle groepen. Reizigers zonder korting betalen 88 cent en kinderen en 65+'ers 58 cent. Voor reizen op saldo betaalt men 1x het basistarief en vervolgens een bedrag per kilometer. De nieuwe kilometerprijs is in de concessies Amsterdam en Waterland 15,1 cent, in de concessie Amstelland en Meerlanden 14 cent en in de concessie Zaanstreek 14,1 cent.

Amsterdam
De concessie Amsterdam bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Diemen en Duivendrecht. GVB is hier de vervoerder. De tarieven voor dag- en meerdagenkaarten blijven ongewijzigd. De prijs van het uurskaartje wordt met 10 cent verhoogd naar € 2,90. Verder worden er in Amsterdam twee nieuwe producten geïntroduceerd: de Amsterdam Travel Ticket voor toeristen die op Schiphol aankomen (dagkaart Schiphol-Amsterdam NS/GVB) en een dagkaart voor kinderen van € 2,50.

Poging inbraak in woning

DIEMEN - Onbekenden hebben zondagavond geprobeerd in te breken in een woning in de Emmastraat in het centrum van Diemen.

De poging tot inbraak werd even voor 23.00 uur bij de politie gemeld. Agenten stelden vast dat de tuindeur beschadigd was. De inbrekers hadden geprobeerd om de deur te forceren, maar waren hier niet in geslaagd. De politie onderzoekt de zaak.

Man geeft collega kopstoot

DIEMEN - De politie heeft dinsdag een 33-jarige Amsterdammer aangehouden omdat hij zijn collega een kopstoot had gegeven.

Beide mannen werken bij een bedrijf in Diemen. Nadat er ruzie was uitgebroken gaf de verdachte zijn collega een kopstoot. De politie arresteerde de verdachte.

Nieuwe expositie geopend in gemeentehuis

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Vorige week opende burgemeester Koopmanschap in het gemeentehuis de expositie 'Connect', met werk van kunstschilder Paul Smulders en beeldhouwer Willem Harbers. Beide kunstenaars wonen en werken in Amsterdam. Smulders laat zich in zijn schilderwerk zonder vooropgezet plan leiden door zijn schildermateriaal. Harbers is beeldhouwer en werkt met marmer. Zijn industriële vormen refereren aan beweging of productie. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 10 januari 2015 in het gemeentehuis op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

Sabrina Braun

35 jaar
Docente Nederlands als tweede taal en Spaans
Diemenaar sinds 2011

Aan wie geef jij Nederlandse les?
"Aan expats, inburgeraars, Staatsexamenkandidaten, vluchtelingen, buitenlanders die beter Nederlands willen leren, Nederlandse studenten die beter willen leren schrijven, leerlingen die bijles nodig hebben, onder andere via NT2 Digitaal."

Van welke Nederlandse gewoonten kijken jouw cursisten uit andere landen raar op?
"Ze vinden het raar dat we in Nederland trakteren als we jarig zijn. Verder vinden ze Nederlanders heel direct, maar ook heel erg vriendelijk."

Favoriete plekje in Diemen?
"De kinderboerderij en het Diemerbos. De twee plekken waar wij als gezinnetje lekker kunnen bijkomen van een drukke werkweek."

Boerenkool met worst of couscous?
"Ik vind beide gerechten lekker en houd wel van wat afwisseling. Couscous is wel iets ingewikkelder om klaar te maken."

Stad of dorp?
"Ik ben een stadsmens. Ik ben in Amsterdam geboren. Nu ik een kind van twee heb en zeven maanden zwanger ben, vind ik dat in Diemen wonen echt de juiste keuze is geweest."

Welke poster hing er boven je bed?
"Posters uit de Hitkrant, zoals die van Jason Donovan."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met een paar familieleden die zijn overleden zou ik wel even willen bijkletsen."

Wat weten mensen niet van je?
"In 2010 ben ik naar Denemarken verhuisd met mijn partner. Toen was ik zelf cursiste en leerde de Deense taal tussen de inburgeraars en taalverbeteraars van Aarhus."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik ervoor zorgen dat er ook voorscholen in Diemen komen. In Amsterdam zijn er wel voorscholen, waarom niet in Diemen?"

Waar mag deze krant wel eens meer over schrijven?
"Misschien een reactie van de burgemeester op jouw vraag/mijn antwoord hierboven."

Campus Diemen Zuid is populaire woonplek studenten

Bord André Snippeplein onthuld

André Snippe onder het bord van het plein dat zijn naam draagt. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Genodigden, onder wie studenten die er wonen, waren donderdagmiddag en -avond aanwezig bij de officiële opening van Campus Diemen Zuid. Naast officiële toespraken en de openingshandeling waren er ook drankjes, hapjes en muziek. Niet onbelangrijk voor de aanwezige studenten.

Voor de officiële opening kreeg het plein van de campus een naam: het André Snippeplein. Op het naambordje staat dat hij de oprichter is van Campus Diemen Zuid. De tekst op het bordje klopt volledig. Campus Diemen Zuid doet in alles denken aan het beeld dat velen van campussen in de Verenigde Staten hebben. In veel gevallen is dat beeld ontstaan door films en televisieseries. Er zijn inmiddels 940 appartementen waar 1000 studenten wonen. De campus is populair, getuige de wachtlijst van 300 studenten die er maar wat graag willen wonen.

De appartementen zijn luxueus en van vele gemakken voorzien. Ook de voorzieningen op de campus zelf zijn optimaal: diverse horecabedrijven, een fitnesscentrum, winkels en een steunpunt van de politie waar met de buurtregisseur van de politie kan worden gesproken. Professionele beveiligers waken zeven dagen per week 24 uur per etmaal over de veiligheid van de studenten. De bewoners van de campus komen overal vandaan, ook uit Diemen trouwens! Hoewel de studenten voor veel op de campus terecht kunnen is een van de troeven de ligging dicht bij Amsterdam. Studenten kunnen in de metro stappen en zijn in iets meer dan een kwartier in het centrum van de hoofdstad. Een rit op de fiets is ook gemakkelijk te doen. Belangrijk, want in Amsterdam zijn twee universiteiten en diverse hogescholen gevestigd. Maar het riante aanbod van het uitgaansleven in Amsterdam zal voor veel studenten reden zijn geweest om juist op Campus Diemen Zuid te gaan wonen.

Klachten over overgang spoor

DIEMEN - Enkele inwoners van Diemen hebben recent bij ProRail geklaagd over onveilige situaties op de spoorwegovergang in het centrum. Het gaat om klachten over het niet sluiten van enkele van de spoorbomen bij het naderen van een trein.

Ook bij de gemeente zijn klachten binnengekomen. De gemeente heeft deze meldingen doorgegeven aan ProRail. ProRail heeft de situatie onderzocht en laat weten dat het niet sluiten van de spoorbomen te maken heeft met het radarsysteem. De overweg in het centrum van Diemen is uitgerust met een radarsysteem dat waarneemt of er nog verkeer op de overweg is als er een trein aankomt. In het geval van de meldingen was de radar geactiveerd. Dat betekent dat iemand de spoorbomen was gepasseerd op het moment dat deze naar beneden gingen omdat er een trein aankwam. De spoorbomen in de uitrijrichting bleven langer open zodat die persoon nog van de overweg af kon komen. Het is dus juist bedoeld om mensen en/of voertuigen op tijd van de overweg te krijgen (ook als ze een rood knipperlicht hebben genegeerd). Het kan daardoor lijken dat de bomen niet tijdig sluiten.

Kinder- boerderij blijft dicht

DIEMEN - De kinderboerderij in Diemen moet tot 14 december gesloten blijven in verband met vogelgriep.

Ron van der Werf van de kinderboerderij: "In verband met de vogelgriep mogen mensen niet in contact komen met de dieren op de kinderboerderij. Wij hebben vernomen dat wij daarom na deze week nog twee weken gesloten moeten blijven."

Opbrengst 't Brinkie naar actie ebola

DIEMEN - De volledige opbrengst uit de inzamelbussen van 't Brinkie van 5 november tot eind december 2014 gaat naar de actie 'Stop de ebola-ramp'.

Inwoners van Diemen kunnen hun buitenlandse biljetten en munten deponeren in de inzamelbussen van 't Brinkie. Er staan in Diemen twee inzamelbussen: bij slijterij Tiemessen in winkelcentrum Diemerplein en bij kringloopwinkel Rataplan aan de Weesperstraat.

Winkeliers Noord houden stempelactie

DIEMEN - Klanten van winkelcentrum Diemen-Noord aan het Gruttoplein kunnen meedoen aan een stempelactie die van 1 tot en met 18 december duurt.

Klanten kunnen bij de elf deelnemende winkels een stempelkaart afhalen. Bij elke aankoop die zij doen ontvangen zij een stempel op hun kaart. Als er negen stempels op de kaart staan is die vol en kan de kaart worden ingeleverd bij een van de deelnemende winkeliers. Klanten mogen een onbeperkt aantal stempelkaarten inleveren.

Op 19 december is de prijsuitreiking van de stempelactie. Er zijn diverse mooie prijzen te winnen. De hoofdprijs is een flatscreentelevisie.

De ondernemers willen door de stempelactie het klanten nog aantrekkelijker maken om in de feestmaand december inkopen te doen in winkelcentrum Diemen-Noord.

'Daders en slachtoffers van straatroven worden steeds jonger'

Yvette Baas vertrekt als politiechef van Diemen-Ouder-Amstel

DIEMEN - Yvette Baas (49) stopt per 1 januari 2015 als chef van de Robuuste Basiseenheid van de politie Diemen-Ouder-Amstel. Zij was 5,5 jaar chef van de politie in Diemen en Ouder-Amstel en blikt terug op een intensieve periode. Yvette Baas wordt opgevolgd door Jack Tulen en Reinier de la Rie.

Yvette Baas vertrekt als politichef. Foto: Trudy Kroese

Waarom vertrek je uit Diemen?
"Dat is het gevolg van de reorganisatie bij de nationale politie. Ik heb bij de politie in Hoorn gesolliciteerd en ben aangenomen als chef. Ik heb hier altijd prettig gewerkt, maar vind het goed dat er anderen voor mij in de plaats komen. Ik heb een bepaalde visie op het werk en het is goed dat er een frisse wind gaat waaien."

Wat is jouw visie?
"Ik vind dat de politie het werk samen met de burgers, ondernemers en scholen moet doen. Wij hebben hen altijd bij ons werk betrokken. Denk daarbij aan Keurmerk Veilig Ondernemen, het Epjo-project voor leerlingen van de basisscholen en het project Samen Veilig, waar wij momenteel middenin zitten. Bij het Epjo-project, dat wij samen met de Peter Faber Stichting en het Openbaar Ministerie doen, komen mensen met een strafblad kinderen op school vertellen over de keuzes die zij hebben gemaakt en wat daarvan de gevolgen later in het leven zijn geweest. Wij willen die kinderen bewust maken van hun keuzes."

Steeds jonger

Politie was massaal aanwezig na gasontploffing Beukenhorst. Foto: Trudy Kroese

'De samenwerking met de burgemeesters verloopt erg goed'

Hoe beoordeel je de veiligheidssituatie in Diemen?
"De definitieve cijfers van dit jaar zijn pas aan het einde van het jaar bekend. Maar in 2013 hebben wij een afname van het aantal inbraken in woningen en straatroven gezien. Bij straatroven is er een tendens dat de leeftijd van de slachtoffers en daders steeds jonger wordt. De politie zal altijd veel aandacht blijven besteden aan wat wij highimpactmisdaden noemen: straatroven, winkelovervallen en inbraken."

Welke incidenten hebben veel indruk op je gemaakt?
"Uiteraard de gasontploffing in Beukenhorst, maar ook de liquidatie in Diemen-Noord en de aanslagen met bommen op woningen in Diemen-Noord. Daarnaast hebben wij te maken gehad met een aantal zelfdodingen: mensen die voor de trein of van een flat zijn gesprongen. Een zelfdoding maakt diepe indruk op de agenten die de zaak moeten afhandelen. Ik probeer deze collega's altijd op te vangen en waak over hun welzijn. Verder hebben wij te maken gekregen met diverse kraakacties. In een aantal gevallen hebben de buurtregisseurs voor een oplossing gezorgd. Maar er zijn ook situaties geweest waarbij de mobiele eenheid heeft opgetreden."

'Een zelfdoding maakt diepe indruk op agenten'

Wat merken de inwoners van Diemen tot dusver van invoering van de nationale politie op 1 januari van dit jaar?
"Op dit moment is alles nog zoals het voor 1 januari van dit jaar was. Het politiebureau in Diemen blijft open, maar er gaan wel dingen veranderen. In de toekomst zal het bureau niet meer 24 uur per etmaal geopend zijn. Maar inwoners van Diemen zullen altijd op het bureau in Diemen aangifte kunnen doen en uiteraard zal de politie 24 uur per etmaal reageren op een noodoproep."

Zichtbaar

De politie in Diemen is duidelijk zichtbaar op straat.
"Wij streven ernaar dat wijkagenten 70 procent van de beschikbare tijd op straat werken zodat ze slechts 30 procent van hun tijd op het bureau zijn, onder andere om administratief werk te doen. Maar in het geval van de gasexplosie in Beukenhorst was bijna 100 procent van de agenten ter plekke aanwezig. Dat betekende dat wij later administratieve zaken moesten inhalen. Maar wij moesten er ook voor zorgen dat de politie ook in die periode zichtbaar op straat aanwezig was."

Ben je zelf veel op straat?
"Niet heel vaak, maar wel tijdens grote evenementen als het Diemer Festijn en diverse keren tijdens de jaarwisseling."

De politie heeft de afgelopen jaren twee steunpunten geopend.
"Er zijn sinds dit jaar steunpunten op Campus Diemen Zuid en bij winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid. Die steunpunten zijn niet bemand, maar mensen die dat willen kunnen daar spreken met de buurtregisseur. Van die mogelijkheid wordt gebruik gemaakt."

Hoe is jouw contact met de burgemeesters van Diemen en Ouder-Amstel?
"Heel goed. Ik praat om de week met burgemeester Koopmanschap van Diemen en om de week met burgemeester Blankers van Ouder-Amstel. De samenwerking met de twee burgemeesters verloopt erg goed. Om mij even tot burgemeester Koopmanschap te beperken: zij staat voor de mensen in Diemen en durft ook beslissingen te nemen. Ook als sommige mensen het niet met die beslissing eens zijn. Burgemeester Koopmanschap heeft een duidelijke visie en ik denk dat Diemen ook in de toekomst van haar visie zal profiteren. In mijn nieuwe functie krijg ik te maken met zes burgemeesters. Ik hoop dat de samenwerking net zo goed zal verlopen als die met burgemeester Koopmanschap en burgemeester Blankers."

Twee opvolgers

ATVD moderniseert tennispark

Tennisvereniging legt negen nieuwe tennisbanen aan

Ruud Minnema en Joke Bouma. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het tennispark van ATVD (Algemene Tennis Vereniging Diemen) wordt gerenoveerd. Er worden nieuwe tennisbanen aangelegd en het complex wordt gemoderniseerd. Voorzitter Joke Bouma en vicevoorzitter Ruud Minnema, tevens vertegenwoordiger van de financiële commissie van de vereniging, geven informatie over de metamorfose van het tennispark.

De negen tennisbanen die worden vervangen lagen er sinds 1991. Ruud Minnema: "Er worden negen nieuwe gravelbanen aangelegd met een verbeterde drainage. Onder de oude banen lag om de vier meter drainage, onder de nieuwe banen om de twee meter. Dit maakt het mogelijk om de banen intensiever te bespelen. In het verleden duurde ons seizoen van 1 april tot 1 november, in de toekomst duurt het seizoen van 1 maart tot 1 december. In 2015 begint het seizoen echter pas medio maart. De aannemer is op 1 maart klaar met het werk, daarna moeten de banen worden afgewerkt en het tennispark worden ingericht."

Joke Bouma: "De twee tennisbanen die voor het paviljoen liggen worden een kwartslag gedraaid. Tot voor kort keken de mensen vanaf het terras op twee tennisbanen die verticaal lagen, binnenkort kijken zij uit op twee banen die horizontaal liggen. Het zicht op de twee banen wordt dan veel beter. Daardoor ontstaat er een centre court. Overigens wordt het zicht op alle negen banen beter. Ook worden er nieuwe paden aangelegd zodat de banen beter bereikbaar zijn."

ATVD wil nog meer uitstralen dat tennis een familiesport is

Op het tennispark worden ook een minicourt voor de jeugd aangelegd en nieuwe speelvoorzieningen voor kinderen. ATVD wil nog meer uitstralen dat tennis een familiesport is. Ouders kunnen zich op het tennispark vermaken, terwijl er voor kinderen veel te doen is.

ATVD financiert de renovatie van het tennispark met eigen geld. Minnema: "Wij investeren drie ton, inclusief btw. Wij kunnen dit doen doordat wij een strikt financieel beleid voeren, de bar in eigen beheer hebben en kunnen rekenen op de inzet van zo'n 70 vrijwilligers. Van alle leden wordt verwacht dat zij per seizoen een aantal bardiensten draaien."

ATVD is een tennisvereniging waar leden competitie kunnen spelen en recreatief kunnen tennissen. De minimumleeftijd is zes jaar. "Wij hebben veertig teams die in de competitie van de KNLTB uitkomen. De teams zijn actief op verschillende niveaus. Het hoogste team speelt in de tweede klasse. Wij hebben vijf gekwalificeerde tennisleraren bij wie onze leden les kunnen nemen", aldus Bouma.

ATVD heeft momenteel 640 leden. De vereniging streeft ernaar om dit aantal te laten groeien. Het binnenkort prachtig gerenoveerde tennispark, de centrale ligging in het centrum van Diemen en de prettige sfeer zijn sterke troeven van de vereniging. Studenten tot en met 23 jaar krijgen korting op de contributie. ATVD houdt elk jaar diverse grote evenementen: de clubkampioenschappen en het open toernooi. Tijdens het laatste evenement verschijnen ook veel tennissers van andere verenigingen uit de regio op de banen. ATVD heeft recent een nieuwe hoofdsponsor voor het open toernooi aangetrokken: Robeu Sport dat in winkelcentrum Diemerplein gevestigd is. De vereniging houdt tevens G-toernooien voor tennissers met een geestelijke beperking.

27 november en 2 december

Film in De Omval

In 'Under the Skin' schittert Scarlett Johansson als een buitenaardse femme fatale. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 28 november

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Linedance

Vanaf 28 november elke vrijdagavond om 19.30 uur linedance in wijkcentrum Noorderlicht. Informatie: Martina de Vries, 06-13512008.

Jazz in De Omval

'A Night At The Blue Note' is een hommage aan de muziek van de jaren veertig en vijftig. Gespeeld door Ben van den Dungen, een van Nederlands meest toonaangevende saxofonisten. 20.30 uur, € 16,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 29 november

Bezoek van Sint

Sinterklaas brengt van 13.00 tot 14.00 uur een bezoek aan winkelcentrum Diemerplein. Hij zal de winkels in het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum bezoeken. Uiteraard zal hij alle tijd nemen voor de kinderen.

Bezoek van Sint

Sinterklaas brengt vanaf 13.00 uur een bezoek aan winkelcentrum Diemen-Noord. In een van de etalages in het winkelcentrum is een bijzondere sinterklaascollectie te bewonderen.

zondag 30 november

Kamermuziek

Topamateurmusici in De Hoop: Het Freling Trio bestaat uit Nicole Freling – fagot, Ella Broekstra – klarinet en Cristina Lavini - piano. Zij spelen trio's van Beethoven, Rota en Glinka, alsmede 8 stukken voor klarinet, altviool en piano van Bruch. De Hoop, aanvang: 15.00 uur. Kaarten aan de zaal of reserveren via Hans Westerbeek, 020-3317135, vriendenvandehoop@planet.nl.

Klaverjassen

In het Noorderlicht kan vanaf 13.00 uur weer een kaartje worden gelegd. € 3,50 pp. Informatie: mevr. Massink 020-6652241 of dhr. Roy 06-48937220.

Sinterklaasfilm

Vandaag in De Omval: 'De club van Sinterklaas & het Pratende paard'. De Pieten van De Club van Sinterklaas kijken vreemd op als Amerigo, het paard van Sinterklaas, plotseling kan praten. 14.00 uur, € 8,-. Reserveren via ww.theaterdeomval.nl.

maandag 1 december

Aqua Fauna

Aquariumvereniging Aqua Fauna komt bijeen in De Schakel vanaf 20.00 uur. Liefhebbers worden geholpen met problemen en er worden vissen geruild.


Computercursus

Bij voldoende deelname start PCOB-enter in januari 2015 weer een cursus Windows 7 voor beginners. Aanmelden: 06-43734155 (elke donderdag van 18.00 – 21.00 uur) of op woensdagochtend in De Schakel.

Sinterklaasmiddag

Een gezellige spelmiddag voor senioren in het teken van Sinterklaas in 't Noorderlicht. 14.00 tot 16.00 uur, € 2,50.

dinsdag 2 december

Godsdienstlessen

Bijbelse Verhalen in de Stad biedt godsdienstlessen aan. Vandaag aandacht voor Sinterklaas. De lessen worden gegeven in brede school Noorderbreedte en zijn open voor alle kinderen uit Diemen. Aanmelden: bijbelseverhalenindestad.nl.

woensdag 3 december

Sinterklaasvoorlezen

'Hoe het komt dat Sinterklaas nooit koude voeten heeft' heet het sinterklaasverhaal dat jeugdbibliothecaris Jeaan de Gelder voorleest in de bibliotheek. Muzikaal begeleid door leerlingen van de Muziekschool Diemen. 15.00 uur, entree gratis.

Cabaret in De Omval

'De Partizanen' is het debuutprogramma van De Partizanen. Kenners noemen het cabaret. De Partizanen noemen het een beweging. 20.30 uur, € 14,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

4 en 7 december

Film in De Omval

'Samba', Franse komedie van de makers van 'Intouchables'. Samba kwam tien jaar geleden vanuit Senegal naar Frankrijk, waar het ene na het andere rotbaantje op hem wachtte. Aanvang: donderdag 20.00 uur, zondag 11.30 uur. € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 5 december

Nordic walking

Elke vrijdag wordt er om 9.30 uur door een groep enthousiaste senioren een goed uur gelopen met nordicwalkingstokken. Het vertrekpunt is Huis van de Buurt 't Kruidvat, meedoen is gratis. Informatie: Cecile, 020-6981467.

Dialezing India

SWD organiseert in De Schakel een dialezing over India. Gea en Harry Zuiderent laten de bezoekers genieten van schitterende natuur, theeplantages en rijstterrassen en prachtige kloosters en tempels. 10.00-12.00 uur, €3,-. Informatie: 06-54678741.

vrijdag 5 december en zaterdag 6 december

Bezoek Sinterklaas

De mensen van het restauratiefonds van de Sint Petrus' Bandenkerk regelen bezoeken aan huis van de goede Sint en twee van zijn Pieten. De opbrengst komt ten goede aan de restauratie en het onderhoud van de kerk. Informatie: 06-46097323 of ellenvandenheuvel@hotmail.nl.

zondag 7 december

Bingo

Om 13.30 uur gaan de balletjes weer rollen in wijkcentrum Noorderlicht. Er zijn leuke prijzen te winnen. Informatie: Martina de Vries, 06–13512008.

Bridge+

Bridgeclubs Sans Atout en Diemen Noord organiseren in De Schakel een bridgeclinic, onderwerp 'Reverse'. Docent is Nico Portegijs. Aanvang 12.00 uur. Aansluitend een bridgedrive, aanvang 13.00 uur. Inschrijven: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

SV Diemen speelt gelijk: 0-0

SV Diemen niet langer koploper

SV Diemen en NFC leverden veel strijd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft voor eigen publiek met 0-0 gelijk gespeeld tegen NFC. SV Diemen is door dit resultaat niet langer lijstaanvoerder in de vierde klasse F. De ploeg van trainer Marc Stuut heeft een punt achterstand op concurrenten SV Ouderkerk en Sporting Martinus.

Marc Stuut kon voor het duel tegen NFC geen beroep doen op de geschorste Rémon van Asselt en Koen Schreuder. Van Asselt zat de tweede van drie wedstrijden schorsing uit, Schreuder was geschorst omdat hij twee weken geleden tegen Zuidoost United zijn vierde gele kaart van het seizoen had ontvangen. Kai Minnema en Jesse Ringelberg ontbraken vanwege een blessure. Een aantal spelers dat aan de aftrap verscheen was niet geheel fit, onder wie Boaz Saam. Stuut was tevreden over de eerste helft. "Dat was een van de beste helften die wij deze competitie hebben gespeeld. Twee minuten voor rust raakte Manolito Joren geblesseerd. Dat betekende dat ik een aantal spelers op een andere plek in het elftal moest zetten. De tweede helft speelden wij minder, maar het was wel een echte wedstrijd. Op basis van de hele wedstrijd is een gelijkspel een terecht resultaat."

SV Ouderkerk en Sporting Martinus zijn beide koploper. Zij hebben 24 punten uit 10 duels. SV Diemen en Fortius volgen op 1 punt. SV Diemen speelt zondag een cruciaal duel. De ploeg gaat op bezoek bij Fortius. De wedstrijd begint om 14.00 uur. "Ik wist dat november een lastige maand zou worden met een aantal moeilijke duels. De afgelopen periode hebben wij met schorsingen te maken gekregen. En een aantal spelers is geblesseerd of niet geheel fit. Met name het ontbreken van Kai Minnema is van belang. Ik hoop dat wij tot de winterstop goede resultaten kunnen behalen en na de winterstop weer een mooie serie kunnen neerzetten. Er staan nu vier ploegen kort op elkaar. Maar het is belangrijk dat wij de eerste periode binnenhebben", aldus Marc Stuut.

Henning Jensen

Ajax heeft al ruim 40 jaar iets met Deense voetballers. Tom Söndergaard was de eerste. Hij speelde in het seizoen 1969-1970 voor de ploeg uit De Meer. Later volgden spelers als onder anderen de jeugdige Frank Arnesen en Sören Lerby, de briljante dribbelaar Jesper Olsen en Michael en Brian Laudrup. In dit lijstje mag de naam van Henning Jensen niet ontbreken.

De Deense aanvaller maakte in het begin van de jaren 70 furore als snelle aanvaller van Borussia Mönchengladbach, de ploeg die veel aantrekkelijker speelde dan Bayern München, maar minder succesvol was. 1976 maakte Jensen een droomtransfer naar Real Madrid. Hij haalde in de hoofdstad van Spanje nog maar zelden het niveau waarmee hij zich in de Duitse Bundesliga onderscheidde.

In 1979 nam Ajax Henning Jensen over van de Koninklijken uit Madrid. De Deen moest de opvolger worden van de immens populaire Ray Clark. De Engelsman was een traditionele Engelse stormram: sterk in de lucht, hard en soms zelfs gemeen en een specialist vanaf 11 meter.

De inmiddels 30-jarige Jensen bleek een heel ander type speler dan zijn voorganger. Jensen was een stylist met een gave techniek en veel spelinzicht. Supporters in De Meer zagen het al snel: Jensen speelde niet graag meer in de punt van de aanval, maar liet zich liever iets terugzakken om het spel te verdelen. Hij speelde bij Ajax als spits, op de vleugel en later als offensieve middenvelder.

In het eerste seizoen dat Jensen voor Ajax speelde werden de Amsterdammers landskampioen en verloren de bekerfinale. In het Europa Cup I-toernooi werd de finale net misgelopen. Ajax moest in de halve finale buigen voor de Engelse kampioen Nottingham Forest. De ploeg van de excentrieke trainer Brian Clough won uiteindelijk de cup. In het tweede seizoen van Jensen eindige Ajax op de tweede plaats en verloor het wederom de bekerfinale.

De Deen keerde daarna terug naar zijn geboorteland.

DKV Victoria is in Delft te sterk voor Paal Centraal

DIEMEN - DKV Victoria heeft de uitwedstrijd tegen Paal Centraal gewonnen. De korfballers uit Diemen waren in Delft te sterk voor het studententeam van de TU: 18-14.

DKV Victoria begon fel en sloeg binnen tien minuten een gat van zes punten. PC was overdonderd en ging op zoek naar zichzelf. De bezoekers gingen door en leidden bij rust met 10-6. In het tweede bedrijf kwam DKV Victoria moeilijk uit de verf. Het scoren lukte in het eerste kwartier helemaal niet en PC kwam terug in de wedstrijd (10-10). De ploeg uit Diemen traint veel op conditie en dat was te merken. PC had haar krachten gebruikt om op gelijke hoogte te komen, maar DKV Victoria bleek sterker. Mede door de goede conditie werd de wedstrijd uiteindelijk gewonnen. Zondag speelt DKV Victoria thuis tegen tegen Conventus (aanvang 15.40 uur). Conventus is de directe concurrent. Als de ploeg uit Diemen deze wedstrijd ook wint, blijft het team meedraaien in de top en houdt het Swift bij.

Nederlaag SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondag verloren van Westside: 25-31.

Westside is een team dat het niet van snelheid maar van de jarenlange eredivisie-ervaring moet hebben. De tactiek van SV Zeeburg was erop gericht om de opponent met snelheid te bestrijden en de spelmaakster vast te zetten. De wedstrijd begon niet goed voor SV Zeeburg. De aanval was rommelig en te langzaam. De verdediging was niet fel genoeg, waardoor er regelmatig een speelster van Westsite vrij voor het doel stond. Ook dekking op de spelmaakster van Westsite hielp niet. Al snel stond SV Zeeburg op achterstand. Na 20 minuten begon het beter te lopen. Er werd snel gespeeld en met vlagen werd Westsite zoek gespeeld waardoor de achterstand verkleind kon worden tot 14-18 bij rust. De tweede helft was iets beter dan de eerste helft. De verdediging was een stuk feller en op sommige momenten waren er goede aanvallen te zien van SV Zeeburg. De thuisclub kon het de tegenstander niet echt meer moeilijk maken en Westsite kon de wedstrijd geroutineerd uitspelen: 25-31.

Heren van De Meeuwen spelen gelijk

DIEMEN - Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft thuis gelijk gespeeld tegen nummer 2 Oceanus: 4-4.

De Meeuwen kampte met veel afzeggingen waardoor er een aantal spelers vanuit het tweede mee moest doen. Ondanks alle afzeggingen begon de ploeg sterk. De Meeuwen wist aan het einde van de eerste periode te profiteren van een overtalsituatie: 1-0. In de tweede periode nam De Meeuwen een 2-0 voorsprong. Aan het einde van de tweede periode kwam De Meeuwen zelfs op een 3-0 voorsprong. In de derde periode wist Oceanus iets terug te doen en twee maal door de verdediging heen te komen waardoor de stand op 3-2 kwam. Uit opnieuw een overtalsituatie kwam De Meeuwen op een 4-2 voorsprong. In de vierde periode bleven de ervaren gasten uit Aalsmeer rustig en waren iets beter dan De Meeuwen. Dit resulteerde in twee doelpunten: 4-4.

Het eerste damesteam won in Nieuwegein met 10-7 van Aquarijn 2. De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op: 4-4. Door een mooi doelpunt van Suzanne Portegijs en en een treffer van Sophia Lunenburg kwamen de bezoeksters op een 6-4 voorsprong. De dames uit Diemen liepen uit naar een 10-7 eindstand.

Smashing '72 met twee punten naar huis

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft in Loosdrecht een sprankelende wedstrijd tegen Lovoc gespeeld.

De nieuwe trainster Joyce van Beijnum is al een aantal weken aan de slag bij Smashing en maakte nu ook als coach haar debuut bij de Diemense ploeg. Smashing verloor de vijfde tie-breakset en nam twee welverdiende punten mee naar huis. In de eerste set speelde Smashing erg goed, maar Lovoc ook (25-18). In de tweede set waren de rollen omgedraaid: de Diemense dames kwamen steeds beter in hun spel en ook de speelsters aan de kant lieten zich met up-tempo yells van hun beste kant zien (21-25). Die lijn werd voortgezet in de derde set, vooral dankzij een stralende Anuska Schurman die op de middenpositie werd ingewisseld. De set werd gekenmerkt door succesvolle blokkeeracties en direct scorende services (19-25). In de vierde set beet Loosdrecht van zich af en verdiende daarmee een tie-breakset (25-19). De omschakeling van zicht op een 1-3 overwinning naar het moeten spelen van een vijfde set bleek voor de Diemense ploeg lastig en duurde te lang. Lovoc won de set met 10-15 en daarmee de wedstrijd (3-2). Ondanks het 3-2 verlies speelde Smashing de beste wedstrijd sinds tijden. Zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen koploper Gemini uit Hilversum op het programma. Aanvang 18.15 uur in Sporthal Diemen.

Nieuwe generatie BMW X6

6 december bij de dealer

Een blikvanger van formaat.

De nieuwe BMW X6 staat vanaf zaterdag 6 december, de dag van de marktintroductie, meteen in de showrooms van de BMW-dealers.

Dankzij aanzienlijk lagere verbruiks- en CO2-cijfers pakt de prijsstelling van de nieuwe, rijker uitgeruste X6 gunstiger uit. De xDrive30d is leverbaar vanaf € 85.300 en de xDrive50i vanaf € 123.100. De ultieme BMW X6 M50d komt op € 120.700.

De nieuwe BMW X6 is nog meer dan voorheen een blikvanger van formaat. De voorzijde oogt krachtig door de bi-xenonlichtunits met de dubbele ronde koplampen en de verbrede grille met de dubbele nieren.
Opvallend is het X-vormige lijnenspel in de bumper, met daaronder een matzilverkleurige beschermplaat. Verder is de BMW X6 voor een lagere luchtweerstand voorzien van Air Curtains aan de voorzijde en Air Breathers achter de voorwielkasten. Het brandstofverbruik is tot 22% lager dan voorheen. De cijfers lopen uiteen van gemiddeld 6,0 tot 9,7 l/100 km met een CO2-uitstoot tussen157 en 225 g/km. Dat is te danken aan het lagere gewicht, de lagere luchtweerstand en de BMW EfficientDynamics-technologie.

Het interieur is ruim en luxe. De achterbank is in drie delen neerklapbaar. De inhoud van de bagageruimte varieert van 580 liter tot maximaal 1.525 liter (75 liter meer dan in de vorige BMW X6). Driving Assistant en ConnectedDrive zijn standaard.

Outlander PHEV ook als stoere X-Line

Stoere details benadrukken het 4WD-karakter.

De Mitsubishi Outlander PHEV heeft een stoere broer, de X-line. Die biedt meer extra's zonder meerprijs.
Het verschil zit 'm in het exterieur, waarmee het 4WD-karakter van 's werelds eerste Plug-in Hybride SUV extra wordt benadrukt. Zo heeft de X-line standaard zilverkleurige dakrails, 'skidplates' aan de voor- en achterzijde, een andere grille en zwarte mistlampranden. Het stoere 4WD-karakter wordt verder versterkt door de in zwart kunststof uitgevoerde wielkastranden, dorpels en onderzijde van de bumpers. Vanaf de Executive Edition komen daar nog opvallende, two-tone 18 inch lichtmetalen velgen bij. Voor alle uitvoeringen geldt dat het kleuraanbod van de Outlander PHEV is uitgebreid met de metallic carrosseriekleur Cool Silver. De Business Editionis er vanaf € 39.990,-.

Nieuwe Opel Corsa heeft veel aan boord

Opel legt de lat hoog in de compacte klasse.

Eind dit jaar rolt de nieuwe Opel Corsa van de vijfde generatie van de band.

De uitstraling is vernieuwd en de rijervaring verbeterd dankzij met een nieuw onderstel en geoptimaliseerde stuurinrichting. Zijn nieuwe generatie benzinemotoren en ingrijpend vernieuwde dieselmotor bieden meer comfort en leveren topprestaties bij een laag verbruik. Met het nieuwe onderstel is de nieuwe Corsa nu stabieler, zowel in rechte lijn als in bochten. Met het nieuwe schokdempingssysteem absorbeert hij de oneffenheden in de weg veel beter en biedt hij een ongeëvenaard comfort voor een compacte auto. Het hoogtepunt onder de motorkap is Opels nieuwe driecilinder benzinemotor, de 1.0 Direct Injection Turbo. Speciaal voor de Nederlandse markt komt Opel in 2015 met een extra zuinige 1.3 CDTI-dieselversie. Ook aan boord: automatisch parkeren en verkeersbordherkenning.

Pure sportiviteit

Oké, hij is niet voor iedereen weggelegd. Maar iedereen mag er wel naar kijken. De nieuwe Porsche 911 Carrera GTS- en Carrera 4 GTS-modellen staan vanaf 29 november bij de Nederlandse Porsche Centra. Ze vallen op door hun pure sportiviteit, zowel in coupé- als in cabriolet-uitvoering. Elke 911 Carrera GTS heeft een 316 kW/430 pk sterke zescilinder boxermotor die voor topprestaties zorgt. Met elk ander onderdeel en detail van de auto vormt dat één brok pure sportiviteit. Vanaf € 145.200.

Nieuwe Honda Jazz komt er aan

Honda presenteerde onlangs in Parijs een prototype van de nieuwe Jazz. In de zomer van 2015 is de Jazz te koop. Hij rijdt zuiniger en presteert beter dankzij een nieuwe 1.3-liter i-VTEC-benzinemotor die is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak (ter vervanging van de vorige versnellingsbak met vijf versnellingen) of een CVT-transmissie. Het prototype toont een gloednieuw koetswerkontwerp met een gestroomlijnde en moderne look. Van buiten is de auto even groot als de huidige Jazz, maar binnen is meer ruimte gecreëerd. De brandstoftank zit in het midden van de auto. De nieuwe wielophanging biedt zowel de bestuurder als de passagiers meer comfort.

IKONENKUNST bijeenkomst 11 en 16 dec. 20-21 uur Theater de Omval Diemen Vrij entree 020-6990717

Gezocht: Medewerker horeca (32 uur per week) van half januari tot half mei 2015 in Grand Café Blauw van Theater De Omval, bij voorkeur met SVH. Kijk op
Theaterdeomval.nl/vacatures.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Het Elsengroen feliciteert Els Nuisker met haar vrijwilligersonderscheiding ontvangen voor haar vele jaren vrijwilligerswerk in de gemeente Diemen.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl