DiemerNieuws

19 april 2018

DiemerNieuws 19 april 2018


Kritiek op nieuw plan A. Krijtsstraat

DIEMEN De gemeenteraad stelt op 26 april de stedenbouwkundige uitgangspunten voor nieuwbouw in de Arent Krijtsstraat 1 vast.

Op basis van die uitgangspunten gaat projectontwikkelaar AM in gesprek met bewoners en ondernemers. Buurtbewoners hebben kritiek op het (voorlopige) plan en de politieke partijen zijn verdeeld. Het is nu al duidelijk dat het om een gebouw gaat met 51 woningen en op sommige plekken maximaal zeven of acht bouwlagen. Maar dat kunnen ook minder bouwlagen worden. Tijdens de drukbezochte informatieve raadsvergadering die donderdagavond werd gehouden, namen vijf insprekers het woord. Zij vinden het geplande gebouw nog steeds te groot en op sommige plaatsen te hoog en niet in het dorpse karakter van de buurt passen. Een aantal van hen ziet liever dat er een mooi park op die plek komt. Tevens zijn zij niet tevreden over het participatietraject. Zij zijn van mening dat het college van B en W de plannen al heeft dichtgetimmerd en dat de invloed van de bewoners nog maar gering is. Ronald Vriend van Comité Hoogbouw Nee: "Tijdens de inspraakavond is gebleken dat veel omwonenden tegen hoogbouw en verdichting zijn. Het beste zou zijn als er geen nieuwbouw komt en er een parkje wordt aangelegd. Ik heb er in mijn betoog op gewezen dat de kinderen in de buurt geen plekken hebben om te spelen."

3

Tweede verdachte brandstichting bekent

Diemen In de strafzaak tegen de drie verdachten van de brandstichting in een studentenflat aan de Rode Kruislaan in de nacht van 18 op 19 juli 2017 heeft ook een tweede verdachte een bekentenis afgelegd.

Bij de brand kwam de 27-jarige bewoner David Swart om het leven. Hij woonde op de twaalfde verdieping en werd door de brandweer pas de volgende ochtend na de evacuatie aangetroffen. Zijn vriendin en een andere vrouw raakten raakten zwaargewond. De 23-jarige Simona I. heeft verklaard betrokken te zijn geweest bij de brandstichting om een verzekeringsbedrag te kunnen opstrijken. Hiermee bevestigt zij het verhaal van haar 24-jarige broer Gilermo I., die eerder al verklaarde de brand te hebben gesticht om de verzekering op te lichten. De derde verdachte, Rachid V. (26), blijft zijn betrokkenheid bij de brandstichting ontkennen.

Brandverzekering

Tijdens een pro-formazitting vorige week donderdag bij de Rechtbank van Amsterdam vroeg advocaat Roethof van Rachid V. om diens voorlopige hechtenis te schorsen. Dit verzoek wees de rechtbank af, omdat zij vindt dat er nog voldoende ernstige bezwaren zijn waarop de verdachte vastzit. Zo zou hij eenzelfde brandwond op zijn been hebben als medeverdachte Gilermo, liep hij kort na de brand op krukken en is er een getuige die naar aanleiding van de beelden van Opsporing Verzocht V. herkende. De brand ontstond in de benedenwoning van verdachte Simona I. Volgens de verklaring van haar broer had zijn zus kort voor de brand een brandverzekering afgesloten. Door de flat in brand te steken zou de zus het verzekeringsgeld uitgekeerd krijgen.

Hoe de rolverdeling bij de brandstichting was en welke afspraken de verdachten onderling hadden gemaakt, werd niet duidelijk. De strafzaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. Er moet onder meer een reclasseringsrapportage worden opgemaakt en er wordt nog gekeken naar de betrokkenheid van de brandweer.

Modeshows in winkelcentrum Diemerplein

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In winkelcentrum Diemerplein zijn zaterdagmiddag diverse modeshows gehouden. Een aantal modellen showde voorjaarsmode en aanverwante artikelen van een groot aantal winkels in het winkelcentrum. De modellen werden muzikaal begeleid door het duo Allez Allez uit België.

Nagelstudio

Kim Wijngaard en Esther Schneider openden in januari Nagelstudio Diemen in de Burgemeester Bickerstraat. Zij hebben veel klanten.

13

Weerbericht

Zonnig en droog, in het weekeinde iets minder warm

Het weer staat onder invloed van een krachtige hogedrukzone boven het Noordzeegebied. Het veroorzaakt droog, zonnig en warm weer met een aflandige oostenwind. De aprilzomer piekt donderdag. Daarna schuift het zwaartepunt van de hoge luchtdruk tijdelijk naar het westen. De stroming wordt dan noordwest tot noord en de temperatuur komt iets lager te liggen.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog en vrij zonnig. De wind draait naar noordwest. De warmte tempert een beetje. Het wordt 22 à 23 graden. Zaterdag is het wederom droog en vrij zonnig, al zijn enkele wolkenvelden niet uitgesloten. Er waait een matige wind tussen noord en noordoost. Het wordt 18 à 19 graden. Zondag loopt de temperatuur bij een oostenwind weer iets op naar 20 à 21 graden. Er is zonneschijn, maar later op de dag komt er mogelijk wat meer bewolking.

Trend na het weekeinde

Komende week komt het zwaartepunt van de hoge luchtdruk op de Atlantische Oceaan te liggen. De stroming wordt dan westelijk of noordwestelijk. Het wordt wisselvallig. De kans op nu en dan regen neemt toe. De maximumtemperatuur daalt naar rond 14 à 15 graden.

Weetje

Donderdag 19 april kan met een maximum van 25 à 26 graden een dagrecord worden behaald. Het oude dagrecord staat op 24.3 graden op 19 april 1988. Het absolute warmterecord voor april stond lange tijd op 27.8 graden op 21 april 1968. Elf jaar geleden sneuvelde dit record. In de droogste, zonnigste en warmste april ooit, in 2007, werd het op 15 april 28.9 graden.

Vlak voor de Hongerwinter

In het vierde oorlogsjaar deelden velen in Diemen de zorg om het groeiende voedseltekort. Gek genoeg slaagden betrokkenen er niet in alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Er waren mensen die vonden dat de overheid (lees: het gemeentebestuur) de leiding moest hebben om het probleem het hoofd te bieden. Maar er waren ook burgers die het initiatief in handen namen en de overheid passeerden. Van overheidswege maakten gemeentesecretaris Van Silfhout en bakker Baak ("bakt beter brood'') een noodvoedingsplan. Met het handboek 'Keukens van het Rijksbureau voor voedselvoorzieningen in oorlogstijd' erbij richtten zij een noodkeuken in op de overdekte speelplaats van de kleuterschool. Boeren uit de omtrek leverden 'kookpotten' of waterfornuizen. Het hele plan werd zo opgezet dat bij een nijpend tekort aan voedsel de keuken direct in werking kon worden gesteld.

Dokter Van Gemert en architect De Boer namen watermonsters uit de Diemense waterputten. Het resultaat van het onderzoek van de Amsterdamse GGD op de zuiverheid van het water was bedroevend. De 1000 waterzuiveringstabletten die het provinciaal bestuur had geleverd, waren niet voldoende om 4000 inwoners voor langere tijd van zuiver drinkwater te voorzien.

Dartteam Cheers 1 kampioen van de vierde divisie

Cheers 1. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het eerste dartteam van Grand Café Cheers is op dinsdag 10 april kampioen geworden van de vierde divisie van de Dart Organisatie Regio Amsterdam.

Cheers 1 had nog één punt nodig tegen Under Pressure uit Zaandam en won de uitwedstrijd met 9-0. Met nog twee wedstrijden te gaan en een voorsprong van maar liefst 29 punten is het dartteam uit Diemen niet meer in te halen. Eigenaar van Grand Café Cheers Angelo Stassen is een van de spelers en tevens de captain van het team. De overige spelers zijn: Richard Barrington Hill, Richard Standaar, Jetse de Groot, Aaron Jacobs, Roscoe Klein Obbink en Pieter Gelens.

Bazaar in de Ontmoeting

DIEMEN In De Ontmoeting in de Schoolstraat wordt dit weekend een bazaar gehouden.

Er zijn artikelen te koop voor een aantrekkelijk bedrag. Ook zijn er een rad van avontuur en het enveloppenspel met leuke prijzen. De opbrengst wordt besteed aan de aanschaf van communicatieapparatuur en klein meubilair. Mensen kunnen donderdagavond 19 april van 19.00 tot 21.00 spullen langsbrengen in de Ontmoeting. Er is behoefte aan boeken, speelgoed, kerstspullen, sieraden, glaswerk, potten en pannen, klein huisraad en mooie kleding.

Vrijdag 20 april (19.00-21.00 uur) en zaterdag 21 april (10.30-14.30 uur).

Grote zorgen om pastorie Sint Petrus' Banden

Parochiebestuur zou pastorie graag verkopen om pand te redden

De bouwkundige staat van de pastorie van Sint Petrus' Banden, een rijksmonument, is zo slecht dat erfgoedvereniging Heemschut aan de bel trekt.

De pastorie tussen de Sint Petrus' Bandenkerk en Schuilkerk de Hoop, alle drie rijksmonumenten. Foto: Ingrid Voet

DIEMEN Heemschut dringt er bij de eigenaar, het parochiebestuur van Sint Petrus' Banden, en de gemeente op aan dat er maatregelen worden genomen om het gebouw te behoeden voor verval. Het parochiebestuur wil niets liever, maar moet daarvoor het pand verkopen. En daarvoor geeft het bisdom maar geen toestemming.

Bij een inspectie constateerde Henk Dirkx van Heemschut: "De pastorie verkeert in een erbarmelijke toestand en gaat hard achteruit, het is zorgwekkend. De gemeente heeft bij een rijksmonument als de pastorie de plicht om te handhaven als er sprake is van schade en moet dan de eigenaar aanspreken. Dat is het parochiebestuur, maar ik vind dat in deze het bisdom ook moet worden aangesproken. Ondanks de slechte staat waarin het gebouw verkeert, zijn er binnen nog veel oorspronkelijke details bewaard gebleven. Het is betrekkelijk eenvoudig om het pand te renoveren en één of meer functies aan het pand te geven."

Stilgezeten heeft het parochiebestuur niet. De zaak was in 2014 eigenlijk al beklonken: Stadsherstel wilde de pastorie overnemen om er woningen in te realiseren, toen de enige manier om de pastorie te redden. Geld om het pand zelf op te knappen had - en heeft - de parochie niet. Toen al waren de enorme bouwkundige problemen van het pand, ouder dan de kerk zelf, bekend. Het bisdom vond in 2016 de verkoop van de pastorie een uitgelezen kans om ook het kerkgebouw zelf van de hand te doen. Het parochiebestuur wist dat te voorkomen, maar vervolgens treuzelde het bisdom zo lang met de handtekening onder de overdracht aan Stadsherstel, dat deze organisatie zich terugtrok. Een enorme teleurstelling voor het parochiebestuur. Sinds vorig jaar wordt het pand verhuurd. Van de huuropbrengst kan de - tijdelijke - pastorieruimte aan Beukenhorst worden bekostigd. "Wij missen nog steeds de toestemming van het bisdom om de pastorie te verkopen", meldt Hanneke van Wel, voorzitter van het parochiebestuur. In oktober 2017 is wel de door het bisdom gevraagde vitaliteitsnota voor zeven kerken in de regio, waaronder de Sint Petrus' Banden, ingeleverd. "Het draagvlak voor de kerk in Diemen is groot, we hebben een levendige parochie met veel vrijwilligers."

'Het draagvlak is groot, we hebben een levendige parochie'

Jeroen Klaasse, wethouder Cultuurhistorie, deelt de zorgen over de pastorie. "Wij zijn niet de eigenaar, dus we willen eerst in gesprek met het parochiebestuur en mogelijk vervolgens met het bisdom. We zien graag een plan waarin de pastorie wordt opgeknapt en een toekomstbestendige nieuwe functie krijgt. Het is fijn dat Heemschut zich ook om het monument bekommert. Mogelijk kunnen zij met hun expertise het kerkbestuur adviezen geven."

Vooralsnog blijft het stil vanuit het bisdom. De bemoeienis van Heemschut, overigens niet door het parochiebestuur gevraagd, zou misschien wel kunnen helpen om het project weer vlot te trekken. Van Wel hoopt het van harte.

A. Krijtsstraat

Foto: Trudy Kroese

Vervolg van voorpagina.

"Sommige kinderen moeten zich op een klein balkon vermaken. Wat de participatie betreft ligt er al veel vast. Er komen 51 woningen van 70 vierkante meter. Wij mogen bij wijze van spreken alleen maar meepraten over de kleur van de kozijnen. Ik ben van mening dat als AM eerst samen met de bewoners was gaan praten, zonder de wethouder en andere mensen van de gemeente, wij er uit waren gekomen", aldus Vriend. Hij heeft zich ook verbaasd over de opstelling van politieke partijen. "GroenLinks, D66, de PvdA en de Ouderenpartij Diemen zijn voorstander van het plan. D66 was een half jaar geleden nog tegen hoogbouw." Voor het nieuwbouwproject geldt een parkeernorm van 0.45 per woning. Dat betekent dat een aanzienlijk aantal huurders niet in aanmerking komt voor een parkeervergunning. "Als er inderdaad betaald parkeren wordt ingevoerd kun je erop wachten dat bewoners die geen parkeervergunning krijgen naar de rechter stappen. Zij zullen zich beroepen op het gelijkheidsbeginsel", aldus Vriend.

GroenLinks, D66, de PvdA en de Partij van de Ouderen kunnen zich vinden in het voorstel. Kai de Haan, fractievoorzitter van D66: "Wij waren tegen het vorige plan omdat er een erg hoog gebouw kwam. Wij praten nu over de stedenbouwkundige uitgangspunten. Dit is nog een voorfase. Wij zullen het nieuwe plan in de toekomst beoordelen." De andere fracties hebben een andere mening. Het CDA vindt dat de participatie niet goed is geregeld en dat de bewoners zich gepasseerd voelen. De VVD deelt die mening en wil verder garanties dat de huurwoningen van middelhoge huur in de toekomst niet heel duur worden. De liberalen vinden de parkeernorm ook te laag. Leefbaar Diemen, dat in het verkiezingsprogramma aangaf dat zij een parkje op die plek wil, is tegenstander van hoogbouw. Leefbaar Diemen is evenmin te spreken over de participatie en vindt de parkeernorm van 0.45 niet goed en denkt dat dit tot parkeerproblemen in de wijk gaat leiden. Ook Ons Diemen heeft kritiek op de participatie en de parkeernorm. Wethouder Scholten gaf aan dat het volgens hem niet mogelijk is om al in een heel vroege fase met bewoners om de tafel te gaan zitten zonder dat de financiële en technische randvoorwaarden bekend zijn. Het is van belang dat er een plan wordt gepresenteerd dat financieel en technisch haalbaar is. Hij is van mening dat er nog voldoende inspraak voor bewoners is. Daarnaast geeft hij aan dat er in meer plaatsen in vergelijkbare situaties geen parkeervergunningen worden afgegeven.

Paaldansspektakel in Theater de Omval

De dansers die vorig jaar meededen.

DIEMEN Pole Dance Factory Amsterdam geeft op zondag 22 april twee shows in Theater de Omval.

De shows beginnen om 16.00 uur (zaal open om 15.30 uur) en 19.00 uur (zaal open om 18.30 uur). Het gaat om afwisselende shows met paaldansen, aerial silks en aerial hoop door studenten en docenten van Pole Dance Factory Amsterdam. Naast studenten en docenten van Pole Dance Factory Amsterdam zal de eigenaresse, Tatjana van Onna, uiteraard zelf ook optreden zondag. In januari 2017 gaf de dansstudio ook al twee voorstellingen in Theater de Omval. Die voorstellingen trokken toen veel bezoekers en waren een groot succes.

Lianne Brand doet de public relations voor Pole Dance Factory Amsterdam. "Er doen zondag ruim honderd dansers mee, onder wie twee mannen en dertien kinderen. De kinderen treden natuurlijk alleen 's middags op. De dansers bereiden zich al maanden voor op de shows in Diemen. Pole Dance Factory Amsterdam heeft twee vestigingen in Amsterdam: PDFA-Oost aan de H.J.E. Wenckebachweg en PDFA-Noord aan de Digitaalstraat (NDSM). We hebben bewust weer voor Theater de Omval gekozen. Het is een intiem theater met een goed podium dat over genoeg ruimte voor de palen en voldoende hoogte voor de silks beschikt. Vorig jaar waren beide voorstellingen uitverkocht en de sfeer was super. Er doen zeker ook diverse paaldanseressen uit Diemen mee. De shows worden net als vorig jaar gepresenteerd door Anouk Blom. Zij zal de verschillende acts op geheel eigen wijze introduceren en ervoor zorgen dat de vaart erin blijft."

Kaarten kosten € 20,- en zijn te bestellen via www.pdfamsterdam.com/agenda. Kaarten kunnen ook aan de deur worden gekocht (mits de shows dan niet online al uitverkocht zijn). De prijs is dan € 22,50.

Liedje de Rooij

Neemt deel aan Kunstroute
van Diemen
Woont sinds 1968 in Diemen

Je hebt de Kunstroute van Diemen in 2003 opgericht.
"De reden dat ik dat toen heb gedaan was omdat er in Diemen nog geen kunstroute was. In Amsterdam wel. Ik ben er toen een half jaar mee bezig geweest. Wij moesten mensen bij elkaar brengen en subsidie aan de gemeente vragen. Het was een groot succes. Diemen stond toen bij wijze van spreken op zijn kop."

Je doet komend weekeinde opnieuw mee.
"Ik exposeer zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur in mijn woning en voortuin op het Van Medenbach Wakkerplein 6 in het centrum van Diemen. Bezoekers kunnen allerlei schilderijen zien: abstract, maar ook figuratief. Ik werk altijd in mijn atelier op de Zeeburgerdijk in Amsterdam. Ik heb werk van het atelier naar mijn woning gebracht. In mijn atelier in Amsterdam geef ik ook les en expressietherapie."

Wat is jouw favoriete kunststad?
"Amsterdam. Daar is veel te zien. Maar ook Florence is mooi."

Jouw favoriete muziek?
"Ik houd erg van muziek uit de vroege middeleeuwen."

Wie zijn jouw favoriete kunstenaars?
"Marlene Dumas, Egon Schiele en Picasso. Er is nu in Parijs een expositie van Picasso met schilderijen die hij in 1932 heeft gemaakt. Hij heeft in dat jaar veel schilderijen gemaakt."

Waarom is kunst belangrijk?
"Ik vind het goed als mensen kennis van kunst krijgen en zich dan afvragen of zij zelf kunnen schilderen. Ik ben van mening dat als mensen kleuren kunnen onderscheiden zij ook kunnen schilderen. Zij hoeven geen figuratief schilderij te maken, maar kunnen wel abstract werk maken."

Auto's bekrast

DIEMEN De politie ontving de afgelopen twee weken twee aangiftes van vernieling van een auto van bewoners van de Gerardt Burghoutweg.

Toen politieagenten een kijkje gingen nemen in de straat zagen zij dat er ongeveer twaalf auto's stonden met één of meerdere krassen. Er zaten grote en lange krassen tussen. Hierdoor denkt de politie dat iemand de auto's heeft bekrast.

Autobanden-dief gepakt

DIEMEN De politie heeft maandag in Diemen-Zuid een man aangehouden die twee banden inclusief velgen van een auto heeft gestolen.

De politie kreeg maandagochtend vroeg een melding van een bewoner van Venusschelp die wakker was geworden van zijn autoalarm. Hij zag dat er twee banden inclusief velgen van zijn auto waren gestolen; de auto stond aan één kant op een stapeltje bakstenen. De politie kon de dief korte tijd later aanhouden, de banden en velgen zijn nog niet teruggevonden.

Diemenaar verdachte liquidatie

DIEMEN Dinsdagochtend vroeg heeft een arrestatieteam in Diemen een Diemenaar (25) aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Ergin Basakçi, vorig jaar augustus op een terras in Rotterdam.

Eerder werden al twee Amsterdammers aangehouden in verband met de moord. Die zitten nog vast. Na zijn aanhouding is de woning van de Diemenaar doorzocht. De politie nam verschillende telefoons in beslag. Het motief voor de moord op Basakçi is nog niet duidelijk. Er is een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Brand

DIEMEN In een woning aan Meelbeskamp in Diemen-Zuid woedde dinsdag brand.

Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit de voordeur naar buiten. Gelukkig hadden de bewoners de woning al verlaten en zijn ze ongedeerd gebleven. De brandweer laat weten dat de brand is ontstaan in de meterkast van de woning. De oorzaak is nog onbekend.

Elke maand film in De Verbinding

DIEMEN In het gebouw De Verbinding op het Van Markenplantsoen wordt vanaf donderdag 26 april elke maand een film vertoond.

Het gaat om films van min of meer vroegere datum die een plaats in de internationale filmcanon veroverd hebben en nog maar sporadisch te zien zijn. De aanvangstijd is steeds om 20.00 uur en bezoekers betalen vijf euro. Na afloop is er iets te drinken. 26 april: 'Elephant' (2003) van Guus van Sant. De film sluit aan bij het nieuws van wapengebruik in de VS: een dag op een middelbare school in Portland, Oregon loopt uit op een bloedbad. Deels gebaseerd op de aanslag op Columbine High School. Won in 2003 Gouden Palm in Cannes. 24 mei: 'Punch-drunk love' (2002), 28 juni: 'Der Amerikanische Freund' (1977) en 26 juli 'Picknick at Hanging Rock' (1975).

Echtpaar Van Buuren-Jonker 60 jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het echtpaar Van Buuren-Jonker was op dinsdag 10 april zestig jaar getrouwd. Zij kregen bezoek van wethouder Lex Scholten, die de felicitaties van het gemeentebestuur overbracht. Het echtpaar woont zelfstandig in het centrum van Diemen.

'Belangrijk is dat de club zich in de gemeenschap laat zien'

Henk van der Weele, voorzitter van SV Diemen

Henk van der Weele (55) is sinds november 2017 voorzitter van SV Diemen. Hij vertelt over de recente ontwikkelingen bij de voetbalclub.

Henk van der Weele is sinds november voorzitter van SV Diemen. Foto: Trudy Kroese

Wat is jouw verleden bij SV Diemen?
"Mijn vader Willem van der Weele is een geboren Diemerbrugger. Hij heeft altijd bij DVAV gespeeld. SV Diemen heette tot in de jaren zeventig DVAV. Nadat hij mijn moeder heeft leren kennen is hij naar Amsterdam verhuisd, maar is altijd lid gebleven. Hij heeft zich tot zijn overlijden ingezet voor de club. Zo maakte hij deel uit van de kantinecommissie, drukte het clubblad De Treffer en was betrokken bij de oprichting van de zaterdagafdeling. Hij is erelid."

"Ik ben op mijn achtste jaar bij DVAV begonnen en heb tot mijn 44e bij SV Diemen gevoetbald. De laatste jaren speelde ik in een vriendenteam. Onze zoon Troy van twaalf speelt in het tweede team van onder de 13 bij SV Diemen."

Hoe staat de club ervoor?
"Goed, maar het kan altijd beter. Wij hebben zo'n 1.000 leden van wie er 70 procent in de jeugd spelen. Het gaat goed met onze jeugd. Maar ons jasje zit krap. Wij hebben echt een extra veld nodig. Als het vierde veld er niet komt, dan zullen wij op termijn een ledenstop voor de jeugd moeten afkondigen. Dat zou slecht zijn, want dat stagneert de doorstroming van onderaf en dan bestaat de kans op krimp."

'Het moet leuk zijn om bij SV Diemen te komen en te blijven voetballen'

Komt het vierde veld er?
"Ja, daar gaan wij als SV Diemen wel van uit. Het liefst hebben wij een eigen veld, maar als het niet anders kan zijn wij zeker bereid om een nieuw veld gezamenlijk te gebruiken met TIW-Survivors. Aan ons zal het niet liggen."

Ambities

'SV Diemen is dé voetbalclub van Diemen'

Wat zijn de ambities van SV Diemen.
"Wij hebben vier pijlers: de jeugd, het eerste zondagteam, het eerste zaterdagteam en het eerste vrouwenteam. Maar uiteraard zijn de andere seniorenteams net zo belangrijk. Het eerste zondagteam handhaaft zich in de derde klasse, het eerste zaterdagteam gaat nacompetitie spelen en het eerste vrouwenteam is kampioen geworden en speelt volgend jaar derde klasse."

Eerste zondagteam

"Het beleid van de vereniging is dat het eerste zondagteam een goede derdeklasser is met af en toe een uitschieter naar de tweede klasse. Ik denk daar anders over. Diemen groeit enorm en heeft over een aantal jaren 35.000 inwoners. Daar hoort een goede tweedeklasser bij, die af en toe in de eerste klasse kan uitkomen."

Hoe gaan jullie dat doen? SV Diemen betaalt geen spelers.
"Dat klopt en dat gaan we ook niet doen. Ik denk meer in de richting van aanbieden van extra's zoals een trainingskamp in het buitenland, het volgen van een cursus of opleiding of een bijdrage in de contributie. Daarnaast moet het leuk zijn om bij SV Diemen te komen en te blijven voetballen."

"Belangrijk daarbij is dat de club zich in de gemeenschap van Diemen laat zien. Dat doen wij nog te weinig, maar daar worden de eerste stappen binnenkort in gezet. Wij zijn in gesprek met onder andere Ondernemend Diemen. Eind mei houden wij in samenwerking met Ondernemend Diemen een netwerkbijeenkomst voor alle Diemense bedrijven, met als thema 'Verbinden en inspireren'. Verbinden van SV Diemen met de gemeenschap en inspireren door het luisteren naar onder anderen Bert van Oostveen en de mensen van Picnic. We proberen als club de samenwerking met ondernemers en sociale partners te verbeteren, om een klimaat te scheppen waar iedereen beter van wordt en het leuk vindt om met ons samen te werken."

Vanzelfsprekend

"SV Diemen is dé voetbalclub van Diemen en ik zou willen dat als mensen willen gaan voetballen, het dan vanzelfsprekend is dat ze dat bij ons gaan doen en niet aan de andere kant van de snelweg!"

DIEMEN In het Daarom Duurzaam Diemen Actieplan 2030 staan ambitieuze plannen. Er zijn ook diverse acties gepland om de doelen te bereiken.

Het Daarom Duurzaam Diemen Actieplan 2030 is in februari gemaakt tijdens een tweedaags werkatelier over duurzaamheid in het Saan Museum. Er hebben zestig inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, politici en medewerkers van de gemeente Diemen aan gewerkt.

In het plan staan de volgende initiatieven: Bewustwording en gedragsverandering (onder deze noemer zijn drie initiatieven samengevoegd); Bewust omgaan met voeding; Duurzame energie voor en met iedereen; Reduceren van restafval; Behoud van biodiversiteit en klimaatadaptatie en Slimme en groene mobiliteit. Er zijn nu kleinere groepen die de verschillende initiatieven verder uitwerken en kijken wat en wie er nodig zijn om het verder te brengen.

Daarom Duurzaam Diemen wil werken aan bewustwording en gedragsverandering bij inwoners van Demen en de lokale bedrijven. Dit kan worden bereikt door publiekscampagnes. Daarom Duurzaam Diemen wil jaarlijks een of meerdere evenementen of campagnes rond een specifiek thema organiseren. Het kan hier gaan om thema's als voeding, water, energie, afval, vervoer en groene ruimte. Bewustwording en gedragsverandering keren bij alle initiatieven terug.

Bewust omgaan met voeding moet mensen aanzetten tot gedragsverandering. Steeds duidelijker is geworden dat mensen met dagelijkse eetgewoontes een groot verschil kunt maken op de vervuiling en uitputting van de aarde. Het betreft hier bijvoorbeeld de keuze voor plantaardig in plaats van dierlijk voedsel. Dus minder vlees eten. Daarnaast is het belangrijk om geen eten te verspillen verspillen en het besef te hebben waar het eten vandaan komt. Na de herhaalde campagnes 'Weet wat je eet!' maken steeds meer mensen bewustere keuzes in de producten die ze kopen. Ze willen weten wat er in hun eten zit en waar het vandaan komt. Ze willen gezond en eerlijk eten, met zo min mogelijke verspilling, met oog voor het dierenwelzijn en voor het milieu.

Sophie Tjebbes van Daarom Duurzaam Diemen gaat filmavonden in Theater de Omval organiseren die in het teken staan van dit thema. Tijdens die filmavonden kunnen bezoekers genieten van en duurzame maaltijd. Tjebbes kreeg hiervoor onlangs geld voor van de gemeente tijdens de uitreiking van de Daarom Diemen Challenge Awards.

Reduceren van restafval bij inwoners en bedrijven is eveneens een belangrijk punt. Ook hier zijn bewustwording gedragsverandering belangrijke pijlers. Inwoners van Diemen kunnen door het goed scheiden van afval een grote bijdrage leveren aan het reduceren van het restafval. dit is zeer belangrijk voor het milieu. Leden van een werkgroep van Ondernemend Diemen gaan maandelijks deelnemen aan bij Milieu Service Nederland,.

Daarom Duurzaam Diemen besteedt veel aandacht aan energiebesparing en het energieneutraal maken van woningen en bedrijven. Het doel is om nieuwbouw vanaf 2018 niet meer op gas aan te sluiten. De laatste jaren zijn overigens steeds minder nieuwbouwwoningen op het gas aangesloten. Daarnaast moet er een plan komen om wijk tot wijk van het gas af te gaan en te helpen bij het oprichten van energiecoöperaties voor zonnepanelen en windturbines. Dit moet het gebruik van zonnepanelen en windturbines stimuleren. Daarom Duurzaam Diemen wil laten zien dat energiebesparing geld oplevert door te helpen bij kosten-batenanalyse van energiemaatregelen.

Een sterke biodiversiteit en klimaatadaptatie is eveneens van groot belang. Een groene omgeving zorgt niet alleen voor een prettige leefomgeving, maar ook voor leefomgeving, maar ook voor de opvang van overvloedig regenwater. Daarom Duurzaam Diemen wil een toetsing van de (her)inrichting openbare ruimte op biodiversiteit en klimaatadaptatie (ontstenen), een Ecolint en voorlichtingsprogramma's voor de tuininrichting. Vergroening van buurten en tuinen door bewonersgroepen

Daarom Duurzaam Diemen streeft ook naar slimme en groene mobiliteit. Er is op dit gebied al veel bereikt en in gang gezet. Het centrum is autoluw, er zijn steeds meer fietspaden aangelegd en Diemen is ontsloten door uitstekend openbaar vervoer (trein, tram, metro, bus). Veel inwoners van Diemen maken intensief gebruik van het openbaar vervoer.

Diemen en de directe omgeving zijn de laatste jaren steeds beter bereikbaar geworden. Elektrische auto's en autodelen komen steeds meer beschikbaar voor iedereen. Dat zorgt ervoor dat inwoners en ondernemingen in Diemen eraan gewend raken te bekijken wat de meest efficiënte en duurzame manier van verplaatsen en transport voor hen is en daarvoor te gaan. Daarom Duurzaam Diemen wil een nog fijnmaziger fietsnetwerk, fietssnelpaden, een beter fietsverbinding over de Diemerbrug, busbanen voor elektrische shutlles, meer elektrische oplaadpalen voor auto's en fietsen en een overstap van bedrijven op elektrisch vervoer.

'We hebben veel vaste klanten'

Nagelstudio Diemen is sinds januari open

Esther en Kim: 'Bij ons staan professionaliteit, kwaliteit, service en flexibiliteit op de eerste plaats.'

DIEMEN Kim Wijngaard en Esther Schneider openden begin januari Nagelstudio Diemen in de Burgemeester Bickerstraat 13.

Nagelstudio Diemen ligt vlak achter het Sport Medisch Centrum Diemen (SMC Diemen) aan het parkeerterrein achter de woningen aan de Burgmeester Bickerstraat.

Kim en Esther hebben beiden een opleiding als nagelstyliste en pedicure afgerond en beschikken over veel ervaring. Kim werkt alleen nog als nagelstyliste, Esther als nagelstyliste, pedicure en schoonheidsspecialiste (elders). Zij hebben in het verleden vaker samengewerkt. Dat beviel zo goed dat zij in januari samen een bedrijf zijn begonnen. Esther: "Bij ons staan professionaliteit, kwaliteit, service en flexibiliteit op de eerste plaats. Wij zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur geopend, maar onze klanten kunnen ook in de avonduren afspreken. Eigenlijk beginnen we meestal al om 8.00 uur omdat we het zo druk hebben. Daarom zoeken we er ook iemand bij om ons te versterken."

Verzorgde nagels

Klanten kunnen bij Nagelstudio Diemen voor veel behandelingen terecht, waaronder manicure, pedicure, kunstnagels en gellak. Daarnaast verkoopt Nagelstudio Diemen diverse verzorgingsproducten en make-up. Kim: "Wij hebben een grote diversiteit aan klanten. Vrouwen van 16 tot 85 jaar, maar ook mannen. Die komen vooral voor manicure. Klanten komen overal vandaan: uit Diemen, Amsterdam, Amstelveen en zelfs uit Putten en Veghel. We hebben veel vaste klanten. Nieuwe klanten komen hier vooral via mond-tot-mondreclame. Wij zijn ook zeer actief op sociale media, zoals Facebook en Instagram." Kim en Esther merken dat vrouwen met allerlei achtergronden hun nagelstudio bezoeken. "Wij merken dat veel vrouwen het prettig vinden om verzorgde nagels te hebben. Zij voelen zich dan erg vrouwelijk en zijn vaak zelfverzekerder", aldus Esther.

Film 'The Insult', donderdag 19 en dinsdag 24 april in Theater de Omval.

Vrijdag 20 april

Hatha Yoga lessen

10.15 uur |
Gymlokaal Schoolstraat

Hatha Yogales voor alle leeftijden. De houdingen worden met duidelijke aanwijzingen rustig en veilig opgebouwd. Informatie: 06-50266143 of info@asmarayoga.nl.

Aron Elstak

20.30 uur | Theater de Omval

Aron neemt u in 'Kijkt u even mee' mee door de massa van soaps, talentenjachten, scripted reality's en documentaires.

Zaterdag 21 april

Dood paard

20.30 uur | Theater de Omval

Het toneelstuk 'Matglazen Vensters' over Doeze en Tacita, een echtpaar aan de verkeerde kant van de vijftig. Het is met de rust gedaan als zoon Beau uit een eerder huwelijk van Doeze zich meldt.

Zondag 22 april

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Intrededienst van de nieuwe predikant ds. W.H. Brouwer. De andere voorganger is ds. O. Sondorp.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Gezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is dhr. H. Peters.

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

Handelaren en 5- en 10-centsboeken en advies over uw 'vergeten' verzameling. 10.00 -16.00 uur, entree voor niet-leden 1 euro. Informatie: 020-6942002.

Maandag 23 april

Beauty-inloop Noorderlicht

11.00 uur | Het Noorderlicht

Elke maandag zijn een schoonheidsspecialiste en pedicure aanwezig om senioren een behandeling te geven. In april en mei gratis, daarna kleine bijdrage. Informatie: 06-24528317.

Dinsdag 24 april

Zumba in het Noorderlicht

11.15 uur | Het Noorderlicht

Elke dinsdag bewegen op gezellige en swingende muziek. € 1,50 per keer. Informatie: 06-24528317.

Boodschappenbus

11.00 uur | Diemerplein

Elke dinsdag en donderdag, 11.00-15.00 uur, kunnen ouderen voor het doen van boodschappen op het Diemerplein gehaald en gebracht worden. Eén dag van tevoren aanmelden via 020-6603300.

Film: 'The Insult'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Een incident tussen twee mannen leidt tot een zaak van nationaal belang waarin de Libanese burgeroorlog een schaduw op de hedendaagse maatschappij werpt.

InloopKoorPlus+

20.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Liederen uit de hele wereld. Informatie: marjonbar@gmail.com.

Woensdag 25 april

Enter Inloopochtend

9.00 uur | De Schakel

Inloop-oefenochtend, 09.00-12.00 uur. Informatie: 06-43734155.

Bingomiddag

14.30 uur | Zorgcentrum De Diem

De zaal is open vanaf 14.15 uur. Deelname € 2,50, bewoners € 1,50.

Donderdag 26 april

Taalcafé

13.00 uur | 't Kruidvat

Wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten.

'200 jaar Koninkrijk'

14.00 uur | De Schakel

PCOB Diemen organiseert een presentatie met veel foto's, schilderijen en tekeningen over ruim 200 jaar koninkrijk door dhr. Van der Spek. Zowel leden als niet-leden zijn welkom, toegang gratis.

Film: 'Phantom Thread'

20.00 uur | Theater de Omval

Regisseur Paul Thomas Anderson en drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis werken opnieuw samen voor deze film die zich afspeelt in het Londen van de jaren vijftig. Tickets: www.theaterdeomval.nl.

Vrijdag 27 april

Diemer Harmonie

10.00 uur | Gemeentehuis

Koningsdagconcert onder leiding van Vincent van den Bijlaard voor de trappen van het gemeentehuis.

Teams Smashing '72 kampioen

Veel teams speelden thuis tijdens Smashing Saturday

De B1 van Smashing '72 werd kampioen op Smashing Saturday. Foto: Smashing '72

DIEMEN Tijdens Smashing Saturday dat zaterdag plaatsvond in Sporthal Diemen zijn twee teams van volleybalvereniging Smashing '72 kampioen geworden.

De teams van Meisjes B1 en Heren 2 wisten beide voor aanvang van hun wedstrijd dat een 3-1 overwinning voldoende was voor de titel. Om 13.00 uur mocht Meisjes B1 als eerste van start. In de eerste set werd Huizen overrompeld met veel snel spel en een prima service. De tweede set ging iets moeizamer, maar met 19 tegenpunten werd het een ruime zege. In de derde set kwam de pass wat onder druk, maar halverwege keerde dat om en werd probleemloos de titel binnengehaald. De vierde set was daarmee een formaliteit, maar werd ook gepakt. Het laatste punt werd gemaakt met een harde middenaanval van de talentvolle Yara Kluiters. Daarmee werd een succesvol seizoen, zonder één nederlaag waarbij setwinsten van 25-1 en zelfs 25-0 geen uitzondering waren, met het verdiende kampioenschap afgesloten.

Om 17.00 uur was het de beurt aan Heren 2. Sieds van der Schaaf, coach van Meisjes B1, kon binnen zes uur 2x kampioen worden. In de eerste set leek dat ook te lukken, want die werd makkelijk gewonnen van KVA, de belangrijkste concurrent voor de titel. KVA schakelde echter twee tandjes bij en liet Heren 2 kansloos in set twee. Heren 2 deed er nog een schepje bovenop, maar bij 20-24 in de derde set was de titel ver weg. Maar een side-out en drie killblocks deden wonderen en via 27-25 was de titel opeens weer in zicht. In de vierde set bleef Heren 2 steeds aan de goede kant van de score en kon met 25-17 de promotie naar de 2e klasse pakken. 's Avonds was er in Laterr in Sporthal Diemen een feest voor de oudste aspiranten en volwassen leden.

SV Diemen VR1 pakt titel

DIEMEN Het eerste vrouwenteam van SV Diemen is zaterdag kampioen geworden van de vierde klasse B.

Het team won de uitwedstrijd tegen Wartburgia met 1-5. SV Diemen VR 1 komt volgend seizoen uit in de derde klasse. Op zaterdag 19 mei speelt het team de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De speelsters hopen dat er veel toeschouwers aanwezig zullen zijn tijdens deze 'feestwedstrijd'.

Versterking

Nu de VR1 is doorgestoten tot de derde klasse zoekt SV Diemen versterking. Voor de meisjes onder 19 (meiden geboren in 2000, 2001 en 2002) is er plek. Ook voor de meisjes onder 15 (geboren in 2004, 2005) zoekt de vereniging speelsters. Op de maandagen 7, 14, 21 en 28 mei zijn er open trainingen.

Op zaterdag 2 juni organiseert SV Diemen weer een meisjestalentendag voor pupillen. Meisjes geboren in 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011 mogen deze dag naar SV Diemen komen. Aanmelden voor de open trainingen en voor de talentendag kan via vrouwenmeisjes@svdiemen.nl.

SV Diemen verliest van VVH Velserbroek: 1-2

SV Diemen incasseert nederlaag. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft zondag voor eigen publiek een nederlaag moeten incasseren tegen het laaggeplaatste VVH Velserbroek: 1-2. Bij rust was de stand gelijk: 1-1.

SV Diemen startte als favoriet aan het duel. Maxim Stefels zette de ploeg van trainer Gerrie Breugem op voorsprong. Maar de bezoekers maakten voor de pauze gelijk. Na de hervatting wilde SV Diemen de drie punten veiligstellen, maar VVH Velserbroek nam een 1-2 voorsprong en wist die vast te houden. SV Diemen-speler Boaz Saam kreeg vlak voor tijd een rode kaart van de scheidsrechter.

SV Diemen staat met 26 punten uit 22 duels op de tiende plaats van de derde klasse C. United Davo (21 uit 22), Wijk aan Zee (20 uit 21), VVH Velserbroek (17 uit 22) en Spaarnwoude (12 uit 22) staan onder SV Diemen. Zondag speelt de ploeg een uitwedstrijd tegen ZSGOWMS. De wedstrijd begint om 14.00 uur. De ploeg van trainer Breugem kan een zwaar duel verwachten, want ZSGOWMS staat op de vijfde plaats van de ranglijst.

Van Leeuwen verlengt contract SV Zeeburg

DIEMEN Doug van Leeuwen heeft zijn contract als trainer/coach van het eerste damesteam van handbalvereniging SV Zeeburg met een jaar verlengd.

Van Leeuwen is al vier seizoenen trainer/coach van het eerste damesteam van de vereniging. Er is een nieuwe technische staf samengesteld die het eerste damesteam van de handbalvereniging gaat begeleiden. Dionne Tool en Wesley Abbenes zijn volgend seizoen de assistenten van Van Leeuwen, Sascha Tikink wordt fysiotherapeut van de ploeg. Dionne Tool was jarenlang aanvoerder van het eerste damesteam van SV Zeeburg. Aan het begin van het afgelopen seizoen moest zij met handbal stoppen vanwege een blessure.

Hoofdklasse

Het eerste damesteam van SV Zeeburg komt uit in de hoofdklasse van de zaalcompetitie. Tijdens het onlangs voltooide seizoen van de zaalcompetitie eindige de ploeg als tweede. SV Zeeburg had slechts twee punten achterstand op kampioen Geel Zwart.