DiemerNieuws

2 januari 2014

DiemerNieuws 2 januari 2014


Steunpunt politie campus gaat open

DIEMEN - Het steunpunt van de politie van wijkteam Diemen op de Campus Diemen Zuid gaat vandaag (2 januari) open. Gerard Doornekamp, buurtregisseur buitengebied van de politie, zal hier regelmatig aanwezig zijn.

De omgeving achter het station in Diemen-Zuid heeft sinds de zomer een metamorfose ondergaan. In de kantoorgebouwen waarvan er diverse al jaren leeg stonden zijn appartementen voor studenten gebouwd. Op de studentencampus wonen nu zo'n zeshonderd studenten, in het najaar loopt dit aantal op tot meer dan duizend studenten.

De politie van wijkteam Diemen speelt hierop in met de opening van een steunpunt op het terrein van Campus Diemen Zuid. Doornekamp: "Ik zal twee avonden per week vanuit het steunpunt werken. Dat betekent niet dat ik dan de hele avond in het steunpunt aanwezig ben, want ik ga zoveel als mogelijk de wijk in: lopend, op de fiets of op de brommer. Het is belangrijk dat politiemensen zichtbaar zijn en kunnen worden aangesproken. De beveiligers die op de studentencampus werken hebben mijn telefoonnummer. Dus mensen die naar mij op zoek zijn kunnen mij bellen en een afspraak maken. Bij het steunpunt kunnen overigens geen aangiften worden gedaan of gevonden voorwerpen worden afgegeven. Daarvoor dienen mensen naar het politiebureau in het centrum te gaan."

De omgeving van station Diemen-Zuid is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Waar vroeger alleen bedrijven waren zijn er nu in de omgeving containerdorpen voor studenten en buitenlandse werknemers en sinds kort dus de Campus Diemen Zuid, waar naast appartementen voor studenten ook horecabedrijven en winkels zijn gevestigd. "De omgeving is veranderd en daar spelen wij als politie op in door het steunpunt te openen", aldus Doornekamp.
De eigenaar van de studentencampus huurt zeven dagen per week 24 uur per etmaal particuliere beveiligers in. Doornekamp en zijn collega's werken nauw met hen samen.

Vervolg op pagina 2.

College wijkt niet: Nuonweg gaat dicht

DIEMEN - Het college van B en W blijft bij het standpunt dat de Overdiemerweg, beter bekend als de Nuonweg, wordt gesloten op het moment dat de Oostelijke Ontsluiting IJburg gereed is. Dit zal later dit jaar het geval zijn.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met een motie van de VVD Amsterdam om alles in het werk te stellen om de Nuonweg open te houden. Het college van B en W in de hoofdstad moet in samenspraak met Nuon, Maxis en de gemeenten Diemen en Muiden tot een oplossing komen om de weg open te houden voor auto- en fietsverkeer.

Wethouder Lex Scholten van Verkeer wijst erop dat Nuon meerdere malen en nog zeer recent heeft aangegeven dat zij de weg wil afsluiten uit het oogpunt van de veiligheid op het Nuonterrein. "Naar opvatting van de gemeente Diemen is de leefbaarheid en de levendigheid van woongebieden gediend met de aanwezigheid van voorzieningen, waaronder winkels in de woonwijken. Dat is ook goed voor bewoners die niet met de auto hun dagelijkse boodschappen willen of kunnen doen. Daarom stimuleert de gemeente ondernemers te investeren in winkelvoorzieningen in woonwijken. De afgelopen jaren is er voor enkele tientallen miljoenen geïnvesteerd in winkelvoorzieningen. Bij hun investeringsbeslissingen hebben ondernemers ongetwijfeld de ontsluiting van IJburg en Diemen en de aanwezigheid van winkelvoorzieningen in de omgeving meegewogen. Het verder openstellen van de Nuonweg achten wij dan ook een schending van het gewekte vertrouwen."

Scholten wijst er tevens op dat als de Nuonweg wordt opengehouden en de Oostelijke Ontsluiting IJburg in gebruik wordt genomen er een volwaardige parallelroute ontstaat aan de A1 tussen Muiden, Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost.

Vervolg op pagina 5.

Twee nieuwe partijen

DIEMEN - hebben zich in Diemen geregistreerd voor de raadsverkiezingen van 19 maart.

Dat zijn de Partij voor de Ouderen en Sociaal Diemen. Alle partijen die aan de verkiezingen willen deelnemen moeten uiterlijk 3 februari hun kandidatenlijst bij de gemeente indienen. Dan wordt duidelijk of zij daadwerkelijk deelnemen aan de verkiezingen. Naast de twee nieuwe partijen doen VVD, PvdA, GroenLinks, SP, D66, Leefbaar Diemen en het CDA mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Democraten Diemen doet niet meer mee. Democraten Diemen-raadslid Maarten Israël staat op de vierde plaats van de kandidatenlijst van de VVD. Peter Prins is lijsttrekker voor de Partij voor de Ouderen, Sociaal Diemen is de partij van Ray Pengel. Hij stapte eind vorig jaar uit de fractie van de PvdA en is nu raadslid namens de fractie Pengel.

Digitale krant vernieuwd

DIEMEN - Het DiemerNieuws is in een nieuw digitaal formaat beschikbaar. Hierdoor is het veel makkelijker om de krant te lezen op de computer, de tablet of de smartphone.

Het digitale DiemerNieuws leest als een blog, met schermvullende foto's en teksten. Artikelen kunnen gedeeld worden via Facebook, Twitter en e-mail. Gratis aanmelden kan op www.diemernieuws.nl. Wie dat snel doet, maakt kans op een iPad mini.

Diemen knalt het nieuwe jaar in

Rond de jaarwisseling is er in Diemen weer volop vuurwerk afgestoken. Trudy Kroese legde het op deze foto vast. De schade in de openbare ruimte lijkt op het eerste gezicht mee te vallen, zo meldt de gemeente, Rond de vorige jaarwisseling waren er opvallend veel vernielingen in Diemen.

5

keer promoveerden de heren van Blue Stars in de laatste 6 seizoenen

Ooggetuige

Van het ongeluk dat op 18 mei 1935 plaats vond tussen de motortram van de GTM en een verhuiswagen van de fa. Saan bleek een ooggetuige te zijn. Joop Vervetjes (geen familie van de horeca-tak) was in 1935 leerling-automonteur bij Garage Saan. In 1997 stuurde de heer Vervetjes een uitvoerig verslag van zijn bevindingen aan de Historische Kring Diemen: "Zoals gewoonlijk ging ik 's morgens om een uur of acht naar mijn werk. Ik reed met de fiets op de Muiderstraatweg, ongeveer ter hoogte van de Ouddiemerlaan. Ik zag al vanuit de verte dat er iets goed mis moest zijn. Het pronkstuk van de fa. Saan, een Mercedes verhuiswagen met een torpedofront, stond gedeeltelijk op de trambaan. Deze wagen had Saan onlangs overgenomen van de Hema en om laten bouwen tot verhuiswagen. Zeker een kwart van de gesloten laadbak was door de tram tegen de hoek van de gevel van het huis aan de Muiderstraatweg nr. 17 gedrukt. Toevallig was dat het huis waar mijn grootouders hebben gewoond. De ravage was enorm: het zware chassis van de verhuiswagen was geheel verbogen. Ook de motor was meegebogen en van het vliegwielhuis afgeknapt. Een van de inzittenden die met de schrik vrij kwam bleek mijn baas 'Opa' Saan te zijn."

In de prijzen

Zes blije prijswinnaars kunnen gaan shoppen in het winkelcentrum. Foto: Commascom

DIEMEN - Afgelopen zaterdag vielen weer vijf deelnemers aan de spaaractie 'Winkel en Win bij het Diemerplein' in de prijzen.

Uit handen van Wendy Timar van Kellebelle Damesmode ontvingen de prijswinnaars hun cheque met een shoptegoed. De gelukkige prijswinnaars zijn de dames Van Veen, Karnekamp, Tertaas, Spier en Van Vuuren. Ook de winnares van de Like & Win-actie, mevrouw Valois-Smith kreeg haar prijs.
De spaaractie is inmiddels afgelopen, maar iedereen die volle spaarkaarten heeft ingeleverd maakt nog kans op een groot prijzenpakket met als superhoofdprijs een LED TV. Aanstaande zondag is de grote prijsuitreiking om 15.00 uur in winkelcentrum Diemerplein tijdens de koopzondag. De prijswinnaars hebben persoonlijk bericht ontvangen, maar ook op de dag zelf zullen er nog spaarkaarten getrokken worden voor mooie prijzen.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en zacht winterweer
Boven Canada en het noorden van de Verenigde Staten is het extreem koud. Die ijzige poollucht stroomt de Atlantische Oceaan op. Daarmee wordt de straalstroom geactiveerd en ook de lagedrukgebieden (depressies) die in de westelijke luchtstroming naar Europa trekken. Daardoor kan bij ons het wisselvallige zachte winterweer onverminderd aanhouden.

Vanaf de jaarwisseling t/m vrijdag
Het zal er om spannen of de jaarwisseling droog gaat verlopen. Oudejaarsvond gaat het enige tijd regenen. Tijdens of na middernacht wordt het droog. Nieuwjaarsdag verloopt deels droog met af en toe zon. Donderdag en vrijdag nemen de regenkansen weer toe. Er is meestal veel bewolking. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt circa 9 graden.

Het weekeinde
Tijdens het eerste januariweekeinde houdt het zachte winterweer aan. Zaterdag schijnt nu en dan de zon, al kan het lokaal breder opklaren. Later raakt het bewolkt met kans op wat regen. In de nacht naar zondag en overdag kan het geruime tijd regenen. Later klaart het wat op. Er waait een matige zuidwestenwind. De nachten zijn vorstvrij. Overdag wordt het 8 à 9 graden.

Weetje
De gemiddelde dag- en nachttemperatuur over het jaar 2013 bedraagt 9.8 graden. Dat is iets onder normaal. Het was zodoende een vrij koud jaar. In deze eeuw was alleen het jaar 2010 kouder. Slechts 4 maanden waren warmer dan normaal: juli, augustus, oktober en december. De (afgelopen) winter en het voorjaar waren koud, maar de zomer was warm.

Steunpunt politie

Vervolg van voorpagina

De buurtregisseur is dikwijls in zijn gebied te vinden, ook in de avonduren en in de weekeinden. "Ik word regelmatig aangesproken door studenten. Vaak krijg ik vragen over veiligheid en waar zij kunnen pinnen. Ik verwijs hen naar de pinautomaat bij de Kruidenhof en geef ze meteen het advies om dit als het even kan niet in hun eentje of in de donkere, stille uren te doen."

DiemerNieuwsquiz 2013

Alle antwoorden

Het pak verse sneeuw maakte de Diemer Cross extra zwaar. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Hoe goed bent u op de hoogte van wat er het afgelopen jaar in Diemen gebeurde? Op de redactie ontvingen we vele inzendingen voor de DiemerNieuwsquiz. De juiste antwoorden vindt u hier. Om uw antwoorden vast te controleren, of gewoon ter lering en vermaak bij wijze van laatste terugblik op vorig jaar. De 'DiemerNieuwskenner van 2013' wordt volgende week bekendgemaakt.

De antwoorden:

1. Ook in Diemen ging rond de jaarwisseling weer veel vuurwerk de lucht in. Wat is waar?
B. Bij het meldpunt vuurwerkoverlast van GroenLinks kwamen ook veel meldingen uit Diemen binnen

Rosali Herder zocht naar brievenbussen in Diemen-Centrum. Foto: Trudy Kroese
Burgemeester Koopmanschap kreeg van CvdK Johan Remkes waarschijnlijk een van de laatste lintjes uit naam van koningin Beatrix. Hij kwam daarvoor speciaal naar Diemen en vertelde dat zij het lintje kreeg voor veel meer verdiensten dan alleen haar tienjarig jubileum als burgemeester van Diemen. Foto: Trudy Kroese
Nee, dit is niet de voorzitter van de Nederlandse Klaverjas Unie noch van de Algemene Nederlandse Sjoelbond: Henk Abels heette tot 2012 Sint Nicolaas welkom in Diemen. Foto: Trudy Kroese
Geloof het of niet, maar het waren vrijgezellen waar flink op geboden werd tijdens de veiling in het Wapen van Diemen t.b.v. KiKa. Foto: Trudy Kroese

2. Voor de tweede keer werd er dit jaar, op 27 januari, een Open Podium georganiseerd met beeldende kunst, zang, dans en muziek van diverse Diemense verenigingen. Waar was dat
C. In De Omval

3. Wat maakte de Diemer Cross dit jaar extra zwaar?
C. Een pak verse sneeuw dat in de nacht voor de hardloopwedstrijd was gevallen

4. Leo van Staveren nam na 43 jaar afscheid van zijn zaak in de Arent Krijtsstraat. Hoe wordt deze Diemenaar ook wel genoemd?
A. De rijwielprofessor

5. Wie is de kazernemanager van de brandweer in Diemen?
B. Ger Dijkers

6. ProRail maakte bekend dat zij dieren in zou gaan zetten om konijnen langs de spoorlijn te verjagen. Welke dieren kregen deze taak toebedeeld?
C. Fretten

7. In Het Wapen van Diemen werd een veiling gehouden ten bate van KiKa. Waarop konden de aanwezigen eigenlijk bieden?
A. Vrijgezellen, zowel mannen als vrouwen

8. Bij de jaarlijkse lintjesregen werd degene die de lintjes in Diemen altijd uitreikt zelf ook verrast met een koninklijke onderscheiding. Wat maakte het lintje dat commissaris van de Koningin Johan Remkes bij burgemeester Koopmanschap opspeldde extra bijzonder?
B. Het is heel waarschijnlijk dat het een van de laatste lintjes was die uit naam van koningin Beatrix werden uitgereikt

9. Welk land bezochten de D1 en D2 pupillen van SV Diemen?
A. Denemarken

10. Basisschool 't Palet kreeg een nieuwe directeur. Wat is haar naam?
C. Peggy Tholen

11. Waarom ging de waterpolowedstrijd tijdens het Loswalfestival niet door?
B. Het water was te koud

12. Het carillon kwam na jaren op de gemeentewerf gelegen te hebben weer terug in het centrum, op het dak van het gemeentehuis. Maar waar hing dat carillon eerst?
C. Aan de Rabobank

13. De KinderZomerspelen waren wederom een groot succes. Coördinaor Danny Post raakte alleen wel zijn lange haren kwijt. Waarom kreeg hij een nieuwe coup?
A. Hij had gewed dat zijn haar er af zou gaan als er meer dan 150 kinderen zouden komen; dat aantal werd met gemak gehaald

14. Waarnaar ging het Diemense raadslid Rosali Herder deze zomer met onze verslaggever op zoek in het centrum van Diemen?
B. Naar brievenbussen

15. Schippers op pleziervaartuigen moesten deze zomer wel opschieten als zij de Diemer bruggen wilden passeren. Waarom?
C. De bruggen worden sinds dit jaar in opdracht van de gemeente na 18.00 uur niet meer bediend

16. Ook de geschiedenis wordt in het DiemerNieuws niet vergeten. Welke criminele naam had de tram die al voor lijn 9 door Diemen reed?
C. De Gooische Moordenaar

17. Wat was dit jaar het thema van het 31e Diemer Festijn?
A. Kerst

18. Stichting Welzijn Diemen vierde haar 40e verjaardag. Wat was de allereerste naam van het georganiseerde welzijnswerk in Diemen?
B. Vereniging voor Samenlevingsopbouw

19. Hoe heette de eenmalige expositie die op 20 oktober in De Omval te zien was?
A. Diemen als Kunstwerk

20. Welk raadslid verliet in oktober zijn partij en ging verder als eenmansfractie?
C. Ray Pengel

21. Henk Abels nam afscheid van de Algemene Schakelvereniging nadat hij er jarenlang voorzitter was. Welke belangrijke persoon mocht hij in die functie ieder jaar welkom heten in Diemen?
B. Sint Nicolaas

22. Welke debutante scoorde maar liefst drie keer in haar eerste wedstrijd voor de dames 1 van De Meeuwen?
C. Marith Roelen

23. Welk evenement voor en door jongeren is weer terug en beleefde op 21 december een speciale kersteditie?
B. Rock Out

24. Vrijwilligers van sportclubs moesten in december onverwacht samen de handen uit de mouwen steken. Waarom?
C. De luchthal had de storm van 5 december niet doorstaan en moest opnieuw worden neergezet

Bonusvraag
De juiste namen bij de foto's:
A. Jonas Ossendrijver
B. Fergil Hesterman
C. Giovanni Douven
D. Mark van der Harst

Plaatjes mixen tijdens DJ Workshop

Foto: Aram Goudsmit

DJ Fellex geeft aanwijzingen aan dj's in spe die meedoen aan de DJ workshop in Het Noorderlicht afgelopen vrijdag. Voor kinderen, tieners en jongeren is er veel te doen deze kerstvakantie, Stichting Welzijn Diemen organiseert allerlei activiteiten. Zo waren er kerstspelen op kerstavond en een kerstdiner, bereid voor en door jongeren op tweede kerstdag. De jongeren waardeerden het: "Bij het kerstdiner was het erg druk, maar er was genoeg eten voor iedereen", aldus ambulant jongerenwerker Ibrahim Aarab. Tot en met zondag zijn er nog elke dag activiteiten.

Deelnemers kerstommegang trotseren regen en wind

Op diverse plekken werd stuk uit kerstverhaal voorgelezen

De kameel trok veel aandacht. Foto: Aram Goudsmit

DIEMEN - Het zat de deelnemers aan de kerstommegang dit jaar niet mee. Zij liepen door regen en wind van het gemeentehuis naar de kerk Sint Petrus' Banden. Maar jong en oud genoten van de tweede editie van de kerstommegang.

De deelnemers verzamelden zich op kerstavond rond 17.00 uur bij het gemeentehuis. Zij hadden allemaal regenkleding aan en een paraplu in de hand. Een grote kameel trok de aandacht van de toeschouwers. De Neuteblazers zorgden voor muziek. Burgemeester Amy Koopmanschap las op het plein voor het gemeentehuis een stuk uit het kerstverhaal voor.

De route van de kerstommegang was ditmaal anders dan vorig jaar. Er werd van het gemeentehuis, via het Diemerplein koers gezet in de richting van de Diemer Apotheek. Daar las Carla Willemse een stuk uit het kerstverhaal voor. Op het Van Medenbach Wakkerplein las Gina Miltenburg voor. Zij is de echtgenote van de voormalige huisarts Wim Miltenburg. Via de Burgemeester van Tienenweg trok de stoet in de richting van de kerk de Ontmoeting. Daar was het de beurt van Jacques Groot om voor te lezen.

Het eindpunt van de kerstommegang was het plein voor de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden. Han Hartog, diaken van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden, las daar als laatste een stuk uit het kerstverhaal voor. Terwijl de kerkklokken het kerstfeest aankondigden konden deelnemers aan de kerstommegang een warm glas drinken: er was keuze tussen glühwein en chocolademelk. Ad Jansen, een van de initiatiefnemers, is zeer te spreken over de kerstommegang. "Het was slecht weer, maar er waren toch veel mensen aanwezig. De sfeer was heel goed en wij hebben veel positieve reacties ontvangen. Wij zijn ontzettend blij met de hulp van Scouting Diemen."

Nelly Knop

Vrijwilligster voor 
Potje van de Buurt
60 jaar
Diemenaar sinds 1986

Foto: Aram Goudsmit

Een echte keukenprinses?
"Volgens anderen wel, dat mag je niet van jezelf zeggen, hè. Maar van mijn man kreeg ik gisteren nog een ster voor het eten."

Wat heb je het laatst voor Potje van de Buurt gekookt?
"Voor het kerstbuffet heb ik een vegetarische hartige taart en krabsalade gemaakt. Ik vind het Potje van de Buurt een heel sympathiek idee. Om de beurt is een van de vier vaste vrijwilligers chef-kok en de rest assisteert. We koken met liefde, dat is het belangrijkste ingrediënt."

Wat heb je zelf gegeten met kerst?
"Kalfsoester en hertenfilet. Dat was wel een uitzondering, ik eet weinig vlees."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De erfenis van Fontanelli' van Eschbach ben ik aan het herlezen, ik raad het iedereen aan."

Wie zou je nog wel eens willen spreken?
"Mijn zusje die overleden is."

Wat kan er beter in Diemen?
"De fietsenrekken, daarvoor moet je je zware fiets zo hoog optillen. De ouderwetse waren veel beter."

Als je een dagje burgemeester was...
"...zou ik zorgen voor meer ouderenvervoer. Nu moeten mensen vaak lang wachten en dat weerhoudt ze om naar clubjes te gaan. Ik zou ook niet meer toestaan dat er hoge, grote bomen in woonwijken worden geplant. Die nemen zoveel licht weg."

Stad of dorp
"Dorp."

Wat weten mensen niet van je?
"
Dat ik altijd veel te laat naar bed ga."

Welke muziek heb je het laatst aangeschaft?
"Mumford and Sons, daar word je zo vrolijk van."

Trots op?
"Het vrijwilligerswerk van mijn man Ruud."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Een patatje met dubbel mayonaise."

Discussie over Nuonweg gaat door

Vervolg van voorpagina

"Dit zal zal tot een dramatische toename van sluipverkeer in Diemen leiden. Dit boven op de nu al dagelijkse hinder van sluipverkeer in Diemen. Een dergelijke toename van verkeershinder vinden wij ontoelaatbaar", aldus de wethouder. Het college van B en W is van mening dat het initiatiefvoorstel van de VVD Amsterdam in het geheel niet ingaat op deze problematiek en ziet daarom geen aanleiding om de opvattingen te wijzigen.

Het college van B en W ziet verder niets in de door de gemeente Muiden gevraagde tijdelijke verlenging van openstelling van de Nuonweg. De reden hiervan is dat er in 2014 wordt gestart met de ombouw van de Gaasperdammerweg. Dit zal gedurende enkele jaren leiden tot verkeersproblemen op zowel de A9 als de A1. Het gevolg hiervan is dat er een groter verkeersaanbod ontstaat op het wegennet in de buurt en een toename van het sluipverkeer.

Afspraken over handhaving

DIEMEN - Om de manier van optreden tegen overtredingen door verschillende handhavers in Diemen goed op elkaar af te stemmen, hebben de gemeente Diemen, Staatsbosbeheer, Groengebied Amstelland, het Openbaar Ministerie en de politie een handhavingsarrangement ondertekend.

Belangrijkste doel is dat de bestuursrechtelijke en strafrechtelijke instrumenten op elkaar worden afgestemd. In het handhavingsarrangement staat voor iedere overtreding beschreven wie de regie heeft en zijn afspraken gemaakt over hoe de partners elkaar informeren.
Burgemeester Amy Koopmanschap is blij met het arrangement. "Het is goed dat de al bestaande afspraken tussen de partners helder zijn vastgelegd in het arrangement. Met het uitwisselen van goede informatie en een duidelijke taakomschrijving kan handhaving nog effectiever worden ingezet."

Bijdrage uit Meerlanden- fonds

DIEMEN - Drie organisaties uit Diemen hebben vorige week woensdag een bijdrage ontvangen uit het Meerlandenfonds. Er hadden zich 11 goede doelen en verenigingen uit Diemen aangemeld.

In totaal hebben 100 verenigingen en goede doelen uit het verzorgingsgebied van afvalverwerker Meerlanden een bijdrage ontvangen. Van de Diemense aanmelders kregen De Diemer IJsclub, De werkgroep Amsterdam/Diemen van de MS Vereniging Nederland en Vluchtelingenwerk SVAZ locatie Diemen een bijdrage. Tegelijkertijd werd het Meerlandenfondsforum op de website van Meerlanden gepresenteerd.

MaDi krijgt steun van Oranje Fonds

DIEMEN - MaDi Zuidoost en Diemen, dat het maatschappelijk werk in Diemen uitvoert, krijgt € 40.000 van het Oranje Fonds.

De stichting heeft de bijdrage gekregen om de inzet van vrijwilligers binnen de schuldhulpverlening (SHV) te vergroten. "Hiermee kan MaDi nog meer vrijwilligers inzetten. Zo worden bewoners nog beter ondersteund, door zowel een professional als een vrijwilliger, bij het aanvragen en doorlopen van een SHV-traject", zegt Jurenne Hooi, directeur-bestuurder MaDi Zuidoost en Diemen.

'De dienstverlening aan de burgers blijft op het huidige niveau'

Burgemeester Amy Koopmanschap kijkt terug en blikt vooruit

DIEMEN - Het is een traditie dat burgemeester Amy Koopmanschap in de eerste uitgave van het DiemerNieuws van het jaar terugblikt op het jaar dat achter ons ligt en vooruitkijkt naar het jaar dat net is begonnen. 2013 was een jaar waarin veel is gebeurd en 2014 wordt een jaar waarin een aantal veranderingen zal plaatsvinden. Zo zijn er op woensdag 19 maart gemeenteraadsverkiezingen. De inwoners van Diemen kiezen dan een nieuw gemeentebestuur.

'Binnen het college van B en W ben ik eigenlijk de enige die zeker weet dat ik ook na de gemeenteraadsverkiezingen deel uitmaak van dat college.' Foto: Aram Goudsmit

Hoe kijkt u terug op 2013?
"Als een jaar waarin heel veel is gebeurd, maar dat is eigenlijk elk jaar het geval. Campus Diemen Zuid is in ontwikkeling gegaan en er zijn veel studenten komen wonen. Daar ben ik trots op. We moeten niet vergeten dat een aantal van die panden die nu deel uitmaken van de Campus nooit verhuurd zijn en altijd leeg hebben gestaan. Er is nu sprake van een positieve flow: het gebied leeft en er zijn veel activiteiten. De eigenaar en ontwikkelaar heeft ons veel complimenten gegeven. De lijnen tussen de eigenaar en de gemeente zijn kort, maar het is niet de eigenaar die alles bepaalt wat daar gebeurt. De zaken gaan in overleg met de gemeente."

Ook de ontwikkeling van Plantage De Sniep gaat de goede kant op, er worden steeds woningen gebouwd en opgeleverd.
"Ja, het plan wordt nu in fasen uitgevoerd. De tijd van de grote projecten is voorbij. Al besef ik dat deze opmerking haaks staat op hetgeen er op Campus Diemen Zuid plaatsvindt. De Brede HOED wordt komende week officieel geopend. Ik vind de Brede HOED een goed initiatief; de huisartsen in het centrum van Diemen werken inmiddels in het gebouw en andere eerstelijnhulpverleners en het Wmo-loket zitten daar ook. Dit zal tot samenwerking en kruisbestuiving leiden en is vooral voor de burgers erg handig."

Dit jaar wordt ook de brede school in Diemen-Noord geopend.
"Ik vind het gebouw op het eerste gezicht stevig, maar het wordt wel een mooi herkenningspunt. Het gebouw krijgt een belangrijke functie in de wijk met twee basisscholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang."

'Wij hebben geen keuze dan samen te werken'

"Ik ben ook tevreden over de ontwikkeling van winkelcentrum Diemerplein. Het winkelcentrum is meer gaan leven, er zijn diverse activiteiten georganiseerd. Er zijn winkels bijgekomen en dit jaar komen er vast nog meer winkels bij. Ik hoop dat er op korte termijn mooie terrassen op het plein voor het winkelcentrum komen, zodat we echt een levendig hart van ons dorp hebben. De markt is ook weer terug op de vertrouwde plek op het plein. Dat wordt door de bezoekers gewaardeerd."

De veiligheid blijft een bron van zorg, denkt u maar aan de straatroven en de woninginbraken.
"Er wordt een landelijke campagne gevoerd om woninginbraken tegen te gaan. De nadruk ligt daarbij op preventie. Mensen kunnen zelf veel doen om te voorkomen dat inbrekers erin slagen hun woning binnen te komen. Die maatregelen zijn belangrijk. Binnenkort starten we met het project Samen Veilig. De gemeente, politie en brandweer besteden dan uitgebreid aandacht aan de veiligheid in en rond om woningen in Diemen. Maar nogmaals: er is hier ook een grote rol voor bewoners weggelegd."

'Diemen blijft een zelfstandige gemeente'

De gemeente wil het werk van de particuliere beveiligers bij station Diemen-Zuid vervangen door cameratoezicht.
"Door de komst van de studenten op de Campus is daar een andere situatie ontstaan. Het is veel levendiger geworden in de omgeving van het station. Het eerste half jaar verandert er niets, maar wij blijven de situatie monitoren. De beveiligers stoppen pas met hun werk als de situatie dit toelaat."

Kijkt u uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart?
"Jazeker. Het aantal zetels in de gemeenteraad gaat van 19 naar 21. Dit is het gevolg van het gestegen inwoneraantal, er wonen nu meer dan 25.000 mensen in Diemen. Ik ben erg benieuwd naar de uitslag van de verkiezingen. Hoe wordt de samenstelling van de gemeenteraad en hoe gaat het college van B en W er uitzien? Binnen het college van B en W ben ik eigenlijk de enige die zeker weet dat ik ook in de nieuwe periode deel uitmaak van dat college. Ik denk dat het voor de politieke partijen belangrijk is dat zij zich in de periode voor de verkiezingen op hun standpunten oriënteren. Als je naar de verkiezingsprogramma's van vier jaar geleden kijkt zie je dat veel zaken van toen niet meer spelen en andere zaken nog niet aan de orde waren. Om een voorbeeld te geven: er waren toen nog helemaal geen plannen voor de ontwikkeling van Campus Diemen Zuid."

Hoe gaat het verder met het samenwerkingsverband Duo+?
"De gemeenteraad heeft het college van B en W een krediet gegeven om de samenwerking met de gemeenten Ouder-Amstel, Uithoorn en Ronde Venen nader te onderzoeken. Wij hebben geen keuze dan samen te werken. Gemeenten krijgen minder geld van het Rijk en daarnaast meer taken vanuit Den Haag. Wij willen de dienstverlening aan de burger op het huidige niveau houden. De ambtenaren blijven actief op hun eigen werkgebied, maar gaan wel nauw samenwerken met hun collega's in andere gemeenten. De kans is aanwezig dat sommige ambtenaren in een andere plaats dan nu gaan werken."

Dat leidt tot onzekerheid onder de ambtenaren.
"Ja, mensen binnen onze organisatie zijn onzeker omdat zij niet weten wat er exact op hen afkomt. Maar wij zullen de komende zes maanden gebruiken om alle medewerkers duidelijk te maken wat een eventuele samenwerking voor hen betekent. Een besluit over samenwerking met andere gemeenten wordt pas na de gemeenteraadsverkiezingen genomen."

Wat betekent die samenwerking voor de inwoners van Diemen?
"De dienstverlening aan de burgers blijft op het huidige niveau. Inwoners van Diemen kunnen ook in de toekomst rechtstreeks met de gemeente bellen en e-mailen en bij het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis met hun vragen terecht. Ook kunnen zij in de toekomst bij de afdeling Burgerzaken in het gemeentehuis een paspoort of rijbewijs aanvragen. Die zaken veranderen niet. Het is juist de bedoeling dat de samenwerking met andere gemeenten een positief effect heeft op de bedrijfsvoering van de gemeente Diemen."

De gemeente blijft 100 procent zelfstandig?
Ja. Het onderzoek is erop gericht dat de vier gemeenten gaan samenwerken, maar wel zelfstandig blijven. Diemen blijft een zelfstandige gemeente met een eigen gemeentebestuur dat het beleid bepaalt en controleert."

2014 is ook een sportjaar. Gaat u de Winterspelen in Rusland en het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië volgen?
"Ik ga de Olympische Spelen intensief volgen. Hoewel ik zelf niet kan schaatsen ben ik een schaatsfanaat. Ik vind het zelfs leuk om alle wedstrijden op de 10 kilometer uit te kijken. Schaatsen verveelt mij nooit. Hoewel ik geen echte voetballiefhebber ben, zal ik het WK wel volgen. Dat is een evenement waar je niet aan ontkomt."

Koninklijke onderscheiding

Burgemeester Koopmanschap ontving op vrijdag 26 april een koninklijke onderscheiding. De versierselen die bij de onderscheiding horen werden bij haar opgespeld door de commissaris van de Koningin van Noord-Holland Johan Remkes.

Burgemeester Koopmanschap had die ochtend in het gemeentehuis net een aantal inwoners van Diemen verrast met een koninklijke onderscheiding. Toen zij hiermee klaar was, werd ze tot haar verbazing opgewacht door Johan Remkes. De koninklijke onderscheiding verraste de burgemeester volledig. 

10 / 16

Nieuw geluid op Radio Diemen

Het zaterdagochtendgevoel in Vrienden van Diemen en Radio Oud-Diemen op zondag

Frank Roos (op de achtergrond) en Rien Schimmel laten de zaterdagochtend voortaan heel anders klinken.

DIEMEN - Voor de trouwe luisteraars die op zaterdagochtend 4 januari om 10.00 uur op de radio afstemmen op RTV Diemen, zal het allemaal anders klinken dan zij gewend zijn. Wel het vertrouwde stemgeluid van presentatoren Rien Schimmel en Frank Roos, maar de eerste uitzending van een fonkelnieuw programma: 'Vrienden van Diemen'.

Tussen 10.00 en 12.00 uur richten de presentatoren zich met hun muziekkeus op de jaren 60 en 70 met een enkel uitstapje naar iets vroeger en iets later. Maar er is veel meer: elke zaterdag bellen de presentatoren met een Diemenaar om zijn of haar zaterdagochtendgevoel te peilen, vertellen een bijzonder verhaal over een plaat, draaien cabaret en gaan in op plaatselijke gebeurtenissen, waaronder optredens in De Omval. Aansluitend bij de muziek uit de pophistorie vragen ze luisteraars om inzicht te geven in een schoolrapport van lang geleden.

De twee presentatoren zijn al jarenlang op zaterdagochtend te horen op Radio Diemen. Schimmel neemt na ruim vijftien jaar afscheid van 'Tea for Two' waarin hij vooral oude muziek uit de jaren 40 en 50 draaide. Roos vindt het na 160 interviews in 'Eentje van Diemen' wel genoeg geweest. "Eentje van Diemen was vreselijk leuk om te maken, wat een interessante mensen kom je tegen als je zo'n programma maakt. Maar het is tijd voor iets nieuws", aldus Roos.

'Vrienden van Diemen wordt een licht programma dat wel ergens over gaat'

De titel van het nieuwe programma 'Vrienden van Diemen' was snel gevonden. De twee kennen elkaar al sinds de middelbare school in de jaren 60 en ze hopen voor het programma een grote vriendenkring op te bouwen onder de luisteraars. "Daarom hebben we een mailadres vriendenvandiemen@rtvdiemen.nl en sturen we iedereen die contact opneemt elke week bijzonderheden over het programma", vertelt Roos. "Uit de vriendenkring van luisteraars gaan we mensen bellen om hun zaterdagochtendgevoel te peilen."

Wat is het zaterdagochtendgevoel van de vrienden zelf? "We willen er een licht en ontspannend programma van maken, maar we vinden het belangrijk dat het ook ergens over gaat. Door het format, het tempo en de muziekkeuze zal Radio Diemen op zaterdagochtend heel anders klinken. Ik ben trots op de eigen vormgeving van het programma, die is gerealiseerd met de stem van acteur John Jones."

Radio Oud-Diemen
Naast Vrienden van Diemen op zaterdag komt er ook op zondag een nieuw programma op Radio Diemen. Vanaf zondag 5 januari duikt Roos iedere zondag in de dorpshistorie in het programma Radio Oud-Diemen. "Ik vertel mooie verhalen uit het verleden, zoals over de megabioscoop die er nooit kwam, de Gooise Stoomtram en uitspanning Betlem." Verder zijn er gesproken portretten van bekende Diemenaren uit het verleden en oud nieuws uit de Diemer Courant van de jaren 70 en 80. "Ik heb zelf jaren in Diemen voor de krant gewerkt en vertel over dingen die ik heb meegemaakt. Ik kan ook putten uit het tijdschrift van de Historische Kring Diemen. Het eerste onderwerp? De geschiedenis van Modderdorp, een tuinhuisjespark waar in de jaren 50 gezinnen permanent woonden vanwege de woningnood. Daar zit een heel interessant verhaal achter."

Vrienden van Diemen is iedere zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur te horen op Radio Diemen. Radio Oud-Diemen wordt iedere zondag uitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur.

vrijdag 3 januari

Zwemmen

SWD organiseert vandaag de traditionele zwemactiviteit in het Mirandabad. Vertrek om 12.00 uur. Aanmelden kan via Hafid Ouaali, houaali@stichtingwelzijndiemen.nl.

Dialezing

Witte Wieven en de Vliegende Hollander; Meteo Maarssen geeft een lezing over de herkomst van weerspreuken en sagen met de relatie tot het weer en onze kalender. De dialezing in De Schakel is van 10.00 tot 12.00 uur, kosten € 2,50. Informatie: 06–5467871 of cverhoef@stichtingwelzijndiemen.nl.

zaterdag 4 januari

Kickboksen

SWD verzorgt tussen 17.00 en 19.00 uur kickbokslessen voor jongeren in gymzaal Noorderlicht. Meedoen is gratis. Aanmelden kan via Hafid Ouaali, houaali@stichtingwelzijndiemen.nl.

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier tot die tijd aan de weg zetten.

zondag 5 januari

Peuterfestival

De Omval is vandaag weer helemaal ingericht voor de allerkleinsten. Acteur en speldocent Ton Meijer speelt 'Aadje Piraatje in gevaar', een nieuwe voorstelling gebaseerd op het tweede boek over deze kleine en innemende piraat. Aanvang 9.30 uur. Keetje Clown is een vrolijke voorstelling van Cees Brandt, dé expert op het gebied van peuter- en kleutertheater. De voorstelling begint om 12.00 uur. Beide voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Een kaartje kost € 9,- per voorstelling.

Zaalvoetbal

SWD organiseert in Sporthal Voordewind WK zaalvoetbal voor tieners en jongeren. Tieners 12 t/m 16 jaar, 18.00 tot 19.00 uur, jongeren 17 t/m 24 jaar, 19.00 tot 21.00 uur. Meedoen is gratis. Aanmelden kan via Hafid Ouaali, houaali@stichtingwelzijndiemen.nl.

Nieuwjaarsbingo

Om 13.30 uur gaan de balletjes weer rollen in wijkcentrum Noorderlicht. Men kan genieten van een gezellig potje nieuwjaarsbingo waar leuke prijzen te winnen zijn. Informatie: Martina de Vries, 06-13512008.

maandag 6 januari

Nieuwjaarsreceptie

De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het college van burgemester en wethouders begint om 20.00 uur in de hal van het gemeentehuis. Naast de traditionele nieuwjaarstoespraak van de burgemeester treedt MDM Jazz op.

Bewegingslessen

Elke maandag en donderdagochtend worden er bewegingslessen gegeven voor mensen van 70+ op basis van oefentherapie Mensendieck in de praktijk in de burgemeester Bickerstraat 17. De kosten zijn € 5,- per les en deelname is per maand. Aanmelden of informatie in de praktijk of via 020-6001316 of info@mensendieckdiemen.nl.

dinsdag 7 januari

Computercursus

PCOB Diemen start op 7 januari weer met computercursussen voor beginners voor internet en e-mail. De cursussen duren 8 weken en worden gegeven in De Schakel. Inlichtingen en aanmeldingen: op woensdag- en donderdag tussen 19.00 en 21.00 uur via telefoonnummer 06-43734155, of op woensdagochtend in het leslokaal in De Schakel.

woensdag 8 januari

Bridgecursus

Bridgeclub Sans Atout organiseert vanaf 8 januari in de Schakel een vervolgcursus bridge, iedere woensdagavond vanaf 19.30 uur. Docent is Nico Portegijs. De cursus beslaat 14 avonden, 12 lesavonden en 2 avonden bridgedrive. Kosten inclusief lesmateriaal € 60,- (of € 75,- inclusief 1 jaar lidmaatschap Sans Atout). Inschrijven of informatie via Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, telefoon 020-4638952, e-mail bridge@boekservices.nl.

donderdag 9 januari

Nieuwjaarsreceptie PCOB

De PCOB afdelíng Díemen nodigt iedereen uit voor haar nieuwjaarsreceptie. Deze wordt gehouden van 15.30 tot 17.30 uur in De Schakel.

9 en 12 januari

Film in De Omval

Het 12-jarige genie T.S. Spivet woont met zijn familie op een ranch in Montana. Op een dag krijgt hij een telefoontje van het Smithsonian in Washington. Voor een van zijn uitvindingen heeft hij de prestigieuze Baird-prijs in de wacht gesleept en hij mag die in ontvangst nemen op een prijsuitreiking. Aanvang 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

vrijdag 10 januari

Toneel in De Omval

Ingeborg Elzevier, Kitty Courbois en Sigrid Koetse spelen in de nieuwe komedie 'La Paloma'. Twee oude dames leven een deel van het jaar in een zomerhuisje in het bos. Weg uit die drukke en onoverzichtelijke stad. Het lijkt een vredig bestaan, maar dan verschijnt hun oudste zuster ten tonele. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 18,50.

zondag 12 januari

Zondagmiddag Podium

De Diemense zanger Jacques Vet treedt weer op in gebouw De Schakel. Hij zorgt voor een portie meezingers, dansnummers en ook een aantal mooie luisterliedjes. Iedereen is van harte welkom op deze gezellige middag die duurt van 14.30 tot 16.30 uur. Entree € 3,-. Meer informatie bij Rens Tas: 06-22563192.

dinsdag 14 januari

Sneak Preview

Op deze dinsdagavond kunt u genieten van een voorproefje van vijf voorstellingen die nog naar De Omval komen dit seizoen. De bende van Beuving, Ellen Dikker, Jeffrey Spalbur, Niki Romijn en Ronald Snijders komen vast een stukje van hun voorstelling spelen. Entree € 5,-, aanvang 20.30 uur.

Voelsprietencafé

Kunst- en Cultuurnetwerk Diemen houdt haar maandelijkse Voelsprietencafé in De Omval. Aanvang 20.30 uur.

woensdag 15 januari

Cursus Beter Omgaan met Pubers

Op woensdag 15 januari 2014 begint deze cursus voor ouders van kinderen tussen 12 en 18 jaar weer. De cursus wordt gegeven door pedagogisch adviseur Carien Ruijter in De Brede Hoed, er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden via 020-5555848 of cruijter@ggd.amsterdam.nl.

donderdag 16 januari

Film in De Omval

La vie d'Adèle, zo puur en eerlijk kom je ze zelden tegen in de bioscoop. De winnaar van de Gouden Palm, over een meisje dat ontdekt dat ze lesbisch is en zich in haar eerste liefde stort, is betoverend in zijn realisme. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

vrijdag 17 januari

Bridgecursus

Bridge Club Diemen Noord organiseert vanaf vrijdag 17 januari een beginnerscursus bridge. Het zijn 12 bijeenkomsten in Het Noorderlicht van 13.30 tot 16.00 uur. Deelname kost € 65,- voor 12 lessen, inclusief het cursusboek Bridge in een flits 1. Na de lessen kunnen cursisten lid worden van de bridgeclub en spelen op donderdagavond in een aparte beginnerslijn met extra begeleiding. Meer informatie en aanmelden bij Irma Blits, 020-6981261 of irmablits@live.nl.

Traces

De jonge formatie Ti-an-guis (spreek uit tie-an-kiez) is een kersverse ster aan het wereldmuziekfirmament. De vijf muzikanten, afkomstig uit Mexico, Brazilië, Portugal en Kroatië, ontmoetten elkaar op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en waagden de sprong naar het terra incognita van de wereldmuziek. Traces is daarvan het eerste, welklinkende resultaat. De Omval, aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,-.

zaterdag 18 januari

Cabaret

Karin Bruers & Henk van Straten vormen samen een onwaarschijnlijk duo. Zo schelen zij twintig jaar, vijf liter tatoeage-inkt en twee borsten. Anderzijds vullen zij elkaar grandioos aan. In hun voorstelling Geniet er maar van (met als bedenkelijke ondertitel: te laat voor geen kinderen) verkennen ze de pieken en vooral ook dalen van hun ouderschap, en dissen zij smeuïgheden op uit hun eigen kindertijd. De Omval, aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 16,50.

dinsdag 21 januari

Film in De Omval

La vie d'Adèle, zo puur en eerlijk kom je ze zelden tegen in de bioscoop. De winnaar van de Gouden Palm, over een meisje dat ontdekt dat ze lesbisch is en zich in haar eerste liefde stort, is betoverend in zijn realisme. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

woensdag 22 januari

Cabaret

Ronald Snijders komt met 'Een andere show' naar De Omval. Wie houdt van absurdisme is bij Ronald Snijders volledig thuis. Hij presenteert een groots opgezette split-personalityshow. Het showballet, de kandidaten, de gastartiesten en de gestoorde nieuwsbulletins, het komt allemaal uit zijn hoofd. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 14,-.

donderdag 23 januari

Film in De Omval

La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino is een weelderig vormgegeven film, veelvuldig vergeleken met Fellini's beste werk. Jep is 65 geworden en blikt terug op zijn leven. Ooit schreef hij een succesvolle roman. Nu is hij journalist en begeeft hij zich in de hoogste kringen. Hij vraagt zich af wat de waarde is van de feesten en de vrouwen. Is dit zijn wereld? De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

vrijdag 24 januari

Toneel

Diana Dobbelman en Bruni Heinke spelen vandaag in De Omval 'Het gaat nog'. De twee zusters Ellen en Kitty, inmiddels in de zeventig, willen door samen te gaan wonen de eenzaamheid voorkomen. De een is pas weduwe geworden en de ander al lang is gescheiden. Hun nostalgische idee van samenwonen wordt overschaduwd door de realiteit dat ze allebei al een leven achter de rug hebben. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 17,50.

zaterdag 25 januari

Cabaret

'Er is geen plan B' heet de voorstelling die Soundos vandaag in De Omval speelt. Deze show wordt de enige waarin ze haar geheimen gaat delen. Geheel op haar eigen manier: eerlijk, energiek en niet onbelangrijk, met een lach! Aanvang 20.30 uur een kaartje kost € 14,50.

zondag 26 januari

Kamermuziek

In de serie Kamermuziek in De Hoop vandaag The Spirit of Gambo: vier viola da gamba's. Artistiek leider is Freek Borstlap, één van de internationaal toonaangevende viola da gamba-spelers. Het gezelschap speelt 'Reis om de wereld in 12 toonsoorten'. Aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de zaal (open om 14.30 uur) of te reserveren via 020-3317135 of vriendenvandehoop@planet.nl.

dinsdag 28 januari

Film in De Omval

La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino is een weelderig vormgegeven film, veelvuldig vergeleken met Fellini's beste werk. Jep is 65 geworden en blikt terug op zijn leven. Ooit schreef hij een succesvolle roman. Nu is hij journalist en begeeft hij zich in de hoogste kringen. Hij vraagt zich af wat de waarde is van de feesten en de vrouwen. Is dit zijn wereld? De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

donderdag 30 januari

Film in De Omval

In de Japanse film Like Father, Like Son krijgt de hardwerkende architect Ryota uit het gezin Nonomiya een telefoontje van het ziekenhuis met de melding dat zijn zesjarig zoontje bij de geboorte per vergissing werd verwisseld. Idem voor de Saiki-familie, met drie kinderen. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

vrijdag 31 januari

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Cabaret

Na vier avondvullende voorstellingen mag Jeffrey Spalburg zichzelf gerust een Baas noemen. Maar zeg nou eerlijk: Wie is er nog baas? Wie heeft het nog echt voor het zeggen? Als je eigen kinderen je de baas zijn en je je chef mag 'jij- en jouwen'? In 'Baas' zegt Jeffrey waar het op staat, zonder gemaar. De Omval, aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50.

SV Diemen

Foto: Aram Goudsmit

SV Diemen handhaafde zich in de derde klasse van de KNVB. In de zomer zag de ploeg een aantal spelers vertrekken. De formatie van trainer Robin Ernest heeft het ook dit seizoen niet makkelijk. De ploeg zal er alles aan moeten doen om prolongatie van de status van derdeklasser veilig te stellen. De vereniging beschikt sinds het begin van dit seizoen over drie kunstgrasvelden. Het gras van het hoofdveld maakte plaats voor kunstgras en het kunstgras van de andere velden werd vervangen.

Smashing '72

Smashing '72 is een volleybalvereniging die nadrukkelijk aan de weg timmert. Vlak voor het einde van het jaar slaagde het eerste damesteam erin om winterkampioen te worden in de eerste klasse van Regio West. De dames uit Diemen hopen deze fraaie positie uiteraard tot aan het einde van het seizoen vast te houden. Tijdens de laatste wedstrijd voor de winterstop, die in Amsterdam werd gespeeld, konden de dames uit Diemen rekenen op veel steun van het meegereisde publiek.

Mark van der Harst

Foto: Aram Goudsmit

Diemen kent ook een aantal mensen dat het als individuele sporter goed doet. Marathonschaatser Mark van der Harst ontwikkelt zich tot een steeds betere schaatser op de lange afstand. Van der Harst komt uit een echte schaatsfamilie en werd al jong lid van de Diemer IJsclub. Hij hoopt ooit de Elfstedentocht te voltooien. Zij ouders deden dit al.

Mooi jaar

We kijken terug op een voor Ajax weer succesvol jaar. Uiteraard verwachten wij dat Ajax dit jaar opnieuw kampioen wordt. Een terugblik en een kijkje naar de toekomst.

Gaat niet al te lang meer duren:
de vierde ster.

Verstandig:
Cillessen in plaats van Vermeer in het doel.

Revelatie 1:
Daley Blind.

Comeback:
Klaassen.

Anti-voetbal:
AC Milan.

Niet in Arena gezien:
Messi.

Punten laten liggen:
In Glasgow tegen Celtic.

Op zijn 'Duits' winnen:
Bij Cambuur en bij Roda JC.

Niet op zijn 'Duits' winnen:
Thuis tegen AC Milan.

Helaas vertrokken:
Christian Eriksen.

Scheelt heel veel geld aan salaris:
Het vertrek van Sulejmani.

Revelatie II:
Joël Veltman.

Imponerend:
Thuiszege op FC Barcelona.

Eindhoven:
Winst en verlies.

Rotterdam:
Heel lang niet geweest.

WK in Brazilië:
Na achtste finale weer op Schiphol.

Blessureleed:
Boilesen.

Zal vertrekken:
Vermeer.

Zal belofte inlossen:
Fischer.

Echte Ajacieden:
Supporters die de club in binnen- en buitenland steunen.

Blue Stars

Foto: Aram Goudsmit

Het gaat goed met het eerste herentam van Blue Stars. De basketballers promoveerden in het voorjaar naar de hoofdklasse van het rayon. Het was alweer de vijfde pomotie in zes jaar tijd; een prestatie van formaat.

TIW-Survivors

Foto: Aram Goudsmit

De honkballers van TIW-Survivors kijken terug op een seizoen dat allerminst geslaagd was. De club degradeerde in het najaar van de eerste klasse naar de tweede klasse. TIW-Survivors zal komend seizoen veerkracht moeten tonen en op jacht gaan naar promotie naar de eerste klasse.

15 / 16

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

Karatever. Ryo Un Kai start vanaf 7 Jan. www.ryounkai.nl. Lft. vanaf 14 jr.

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620

www.flitzenzo.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Lees ook