DiemerNieuws

19 februari 2015

DiemerNieuws 19 februari 2015


Nog geen duidelijkheid over omvang markt

DIEMEN - Het is nog niet zeker of de markt in de toekomst alleen op het Diemerplein wordt gehouden of dat er ook kramen op de Ouddiemerlaan mogen blijven staan. De mening van de politieke partijen in de gemeenteraad over de plek van de markt is verdeeld.

De marktkramen die langs de horecazaken op het Diemerplein staan worden niet omgedraaid. Wel komen er openingen tussen de kramen zodat de horecazaken vanaf de markt makkelijker te bereiken zijn en beter zichtbaar worden.

Een wens is om in de zomermaanden een mooi terras op de markt te situeren. Dit gaat echter wel ten koste van een aantal marktkramen, aldus een marktkoopman.
Gerrie Golsteijn van de marktcommissie en twee marktkooplieden spraken in tijdens de informatieve raadsvergadering van donderdagavond. Golsteijn legde uit dat de markt in de toekomst moet groeien en dat daarvoor plek voor kramen op de Ouddiemerlaan noodzakelijk is. Hij ziet graag dat het aanbod op de markt toeneemt, zoals marktkooplieden die schoenen en herenkleding verkopen. Deze ondernemers ontbreken nu, maar waren in het verleden echte publiekstrekkers. Hij wees er ook op dat een aantal ondernemers de auto wel achter de kraam moet parkeren omdat die dienst doet als magazijn en koelruimte voor artikelen die snel bederven. De gemeente wil dat de auto's van de markt verdwijnen.

Vervolg op pagina 5

Rochdale plaatst 61 camera's in flat

DIEMEN - Om de overlast in de flat aan de Rode Kruislaan terug te dringen is woningstichting Rochdale in samenwerking met de politie een proef gestart. In de flat zijn 61 camera's opgehangen en er is een nieuwe methode om overlast te melden. Ook woonstichting De Key wil de overlast terugdringen en zet sinds december studentenbeheerders in in de studentenflats aan de Rode Kruislaan.

Via een camerameldpunt kunnen bewoners anoniem melding maken van een overlastsituatie. Zo hebben zij gezamenlijk zelf meer invloed op de leefbaarheid in de flat. De camerabeelden worden op afstand bekeken door een gespecialiseerd bedrijf op het moment dat huurders misstanden hebben waargenomen en dit melden met de informatie 'wat, waar en wanneer'. Er wordt met de politie samengewerkt om de meldingen ook direct te kunnen opvolgen.

Er zijn zo veel camera's geplaatst omdat het een enorm flatgebouw betreft met veel centrale entrees en trappenhuizen. De camera's hangen met name op die plekken om enerzijds bewoners een gevoel van veiligheid te geven en om anderzijds adequater en actiever te kunnen reageren als er in de flat dingen gebeuren die niet wenselijk zijn. Denk aan het plassen in de (nood)trappenhuizen, personen die daar doelloos rondhangen, vernielingen aanrichten of de boel vervuilen, meldt Rochdale. Naast het cameratoezicht lopen twee beveiligers 10 uur per week (op verschillende dagen en tijdstippen) in de flats rond om een beeld te krijgen van wat waar gebeurt. Ook deze informatie wordt doorgegeven aan de politie zodat zij beter kan anticiperen op niet wenselijke situaties. Hester van Buren, lid van de raad van bestuur van Rochdale, hoopt dat de maatregelen helpen om de overlast terug te dringen. "De 61 camera's blijven voor onbepaalde tijd hangen, de proef met de beveiligers duurt voorlopig drie maanden. Na afloop van die periode evalueren wij de situatie."
De Key heeft, in samenwerking met de Academie van de stad, in december 10 studentbeheerders aangesteld in de studentenflats aan de Rode Kruislaan.
Lees verder op pagina 2

De Key start herstel Beukenhorst

DIEMEN - Woonstichting De Key is woensdag 18 februari gestart met het herstellen van de woningen in het hoge deel van de flat Beukenhorst.

Volgende week wordt een nieuwe liftconstructie geplaatst. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind mei afgerond. Bewoners en omwonenden hebben een informatieboekje over de werkzaamheden ontvangen en konden vragen stellen tijdens een inloop afgelopen maandagavond. De Key houdt bewoners op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden via nieuwsbrieven, een wekelijks planningsoverzicht op de bouwkeet en via dekey.nl/beukenhorst. Ook de lift in het lage deel moet nog worden gerenoveerd, maar dat werk zal pas beginnen als al het werk in het hoge deel van de flat klaar is en ook dan zullen de bewoners eerst uitgebreid geïnformeerd worden, meldt De Key.

De bewoners van de 32 meest beschadigde woningen, die tijdelijk elders wonen, kunnen vanaf eind mei eindelijk weer terug naar hun eigen huis. Zij zullen samen met hun woonbegeleider hun terugkeer naar De Beukenhorst na de werkzaamheden voorbereiden.

Western- evenement op manege

Deelnemers maken zich op voor de wedstrijd op de manege. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op de Double R Ranch in Diemen is afgelopen weekeinde een westernevenement gehouden.

Ruim dertig deelnemers gingen de strijd met elkaar aan. De ruiters van de Double R Ranch leverden goede prestaties en vielen op door hun prachtige outfit. Zij worden gesponsord door Merkenbureau Den Herder uit Diemen.

De wedstrijden stonden in het teken van educatie. De jury gaf de deelnemers de nodige tips die van invloed kunnen zijn op hun toekomstige prestaties.

8000

meter is de langste afstand van de DiemerCross

Beheerders

Vervolg van voorpagina

De studentbeheerders werken veel samen met de beheerders van de complexen. De studentbeheerders letten op zaken als veiligheid en leefbaarheid. De proef met studentbeheerders is in eerste instantie voor anderhalf jaar. Aan het einde van deze periode wordt besloten of De Key doorgaat met studentbeheerders.
Beheerders van De Key blijven tijdens kantooruren het aanspreekpunt voor de bewoners.

Van de lezers

Foutje bedankt
Op 24 december heb ik via mijn bezoekersvergunning (al de 2e) een kenteken ingevoerd. Hierop kreeg ik als reactie 'succesvol aangemeld'. De dame van de parkeercontrole bleef nogal lang bij de auto staan, dus vroeg ik wat er aan de hand was. Het bleek dat ik 7 tekens had ingevoerd i.p.v. 6 (die wel correct waren). Op mijn mobiel heb ik haar laten zien dat ik me aangemeld had en geen foutmelding had gekregen. Ik dacht dat zij me kon adviseren, want zij werkt bij die Dienst. Nee dus. Ik kreeg op dat moment de print niet, dus dacht 'dit loopt met een sisser af'. Nee hoor, een naheffing van 83 euro. Terwijl nota bene de parkeertijd via mijn pas was afgehouden. Bij Ruimtelijk Beleid kreeg ik te horen dat zoiets wel eens kan gebeuren. Bij hoge uitzondering heb ik kwijtschelding gekregen, met de mededeling dat ik het de volgende keer wel goed moet doen. Dat belerende toontje vind ik grievend, omdat dezelfde Dienst hier zelf heeft gefaald en dat is al eerder gebeurd. 40 uren op mijn tegoed inhouden i.p.v. 4 uur (gelukkig houd ik zelf de uren goed bij) en in de correspondentie van hen wordt ik Dhr. Koster genoemd, terwijl ik al bijna 78 jaar als vrouw door het leven ga.
Frieda Jansen-Koster

Waterschade
In het artikel 'Waterschade aan woningen Diemerkade' in deze krant zegt de gemeente dat de woningen zijn aangelegd met een kruipruimte en geen kelder. De woningen zijn echter voorzien van een kelderkast die op de bouwtekeningen staat aangegeven. Vervolgens wijdt de gemeente de wateroverlast aan de hoge grondwaterstand. Uit gegevens van de gemeente blijkt dat de grondwaterstand in januari 2013 vergelijkbaar hoog was. De kruipruimtes waren toen droog. Na de bouwwerkzaamheden in de straat is wateroverlast ontstaan. De gemeente zegt verder dat zwaar verkeer niet over de pas aangelegde straten mocht rijden, maar wees wel een depot voor bouwmateriaal aan, gelegen aan de Diemerkade. Hierdoor reden vrachtwagens af en aan, over de Diemerkade, met ladingen van wel 20.000 kg zand per rit. Bovendien is volgens een besluit uit 1958 de grond onder dezelfde straten te slap om verkeer met een wieldruk van meer dan 600 kg te dragen. Dat betekent dat de vrachtwagens, inclusief lading, slechts 6000 kg mochten wegen. Maar het meest kwalijke is voor ons de brief van de gemeente aan de bewoners van de Diemerkade na het verschijnen van het artikel. Daarin wordt medegedeeld dat de gemeente een onderzoek is gestart (waarin de schade aan de huizen niet eens wordt meegenomen) en pas in mei de resultaten heeft, dus nog geen oplossing. Ondertussen pompen de bewoners elke week hun kruipruimtes leeg en krijgen zij steeds meer last van opbollende vloeren, gebroken tegels en klemmende deuren. Namens bewoners van de Diemerkade

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer, soms veel wind
Continentale hogedrukgebieden zwaaien de scepter. Het is droog met vrij veel zonneschijn. De nachten zijn koud met begin deze week een minimum van –5 graden. Vrijdag verandert dit. Er passeert een frontaal systeem. Daarachter komt een westelijke stroming op gang. Dat luidt zo voor de krokusvakantie een wisselvallige periode in. De kans op nachtvorst neemt af.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag neemt de bewolking toe. Er valt enige tijd regen. Het wordt 7 graden. Zaterdag kan het vooral in de nacht en ochtend regenen. Vanaf de middag neemt de neerslagkans stilaan af. Zondag start waarschijnlijk droog met af en toe zon. In de loop van de dag verschijnt er meer bewolking met in de avond weer toenemende kans op regen. De minima liggen dichtbij het vriespunt. Overdag tot 6 à 7 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
De westcirculatie komt na het weekeinde verder op stoom. Het wisselvallige weer houdt de hele week aan. De zuidwester pakt maandag door naar hard of stormachtig. Ook de rest van de week blijft het winderig bij een maximum van 6 à 8 graden. De kans op nachtvorst is klein.
Weetje
Het noordoosten van de VS beleeft dit jaar een zeer sneeuwrijke winter. Vorig jaar was de winter zeer streng. IJzige poollucht uit Canada stroomt dan de oceaan op. Die lucht botst met subtropische lucht waardoor depressies activeren alsook de westcirculatie. Zachte en vochtige lucht stroomt daarmee naar West-Europa, waardoor beide winters bij ons juist zacht waren.

Auto brandt uit

DIEMEN - In de nacht van donderdag op vrijdag is aan de Schouw in Diemen-Noord een personenauto uitgebrand.

Een auto die naast de uitgebrande auto geparkeerd stond raakte beschadigd. De brandweer is enige tijd bezig geweest om de brand te blussen.

De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Het onderzoek is in volle gang.

Slok teveel op

DIEMEN - De politie heeft zaterdagavond een automobilist aangehouden van wie het rijbewijs was ingenomen. De man bleek te veel te hebben gedronken. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Agenten zagen de man om 22.10 uur rijden op De Sniep.

Zij trokken het kenteken van de auto na en stelden vast dat het rijbewijs van de eigenaar van de auto enige tijd geleden was ingenomen omdat hij met te veel alcohol op achter het stuur had plaatsgenomen.

De agenten lieten de automobilist stoppen en namen de bestuurder een blaastest af.

Hieruit bleek dat de bestuurder drie keer zo veel had gedronken als is toegestaan bij het besturen van een auto. De agenten hebben de bestuurder meegenomen naar het politiebureau en proces-verbaal opgemaakt.

De connectie Barend Servet en Nescio

'Waar al die leuke plantjes groeiden, zijn nu stenen dood en grijs' zijn de niet zo bekende derde en vierde regels van Barends Servets onvergetelijke Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan? Vervang de plantjes door het Bos van Betlem en de rest door de snelweg. De geschiedenis van het vroegere paradijselijke oord aan de Muiderstraatweg bij het Merwedekanaal. Begin jaren 30 stempelde Herman Betlem zelf achter op de prentbriefkaarten dat het Venetië van het Noorden (telefoonnummer 22) te bereiken was met de Gooische Tram (elk half uur!), de Gooi-Expresse (een bus) en met het beroemde Bootje van Bergman dat aangemeerd lag in het Watertaxi-Station tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Voeg daarbij de vele fietsers uit vooral Amsterdam en je komt in de zomermaanden al snel op honderden bezoekers per dag die kwamen vissen, zwemmen en jawel - Venetië - gondelvaren. Het is allang verleden tijd. In de jaren 50 verheugde een van de beste schrijvers van het Nederlands taalgebied, Nescio (pseudoniem van J.H.F. Grönloh), zich keer op keer op het uitzicht op het Bos van Betlem als hij hoog gezeten in de trein de plek passeerde.

Jeugdconsulent zorgt voor maatwerk jeugdzorg

Nieuwe jeugdwet: gemeente verantwoordelijk voor alle jeugdhulp

Jeugdconsulent Nathalie Groot werkt vanuit De Brede HOED. Foto: Trudy Kroese

De Jeugdwet

Op 1 januari is de nieuwe Jeugdwet ingegaan. De gemeente is nu bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Diemen biedt veel preventieve en laagdrempelige steun via bijvoorbeeld cursussen voor ouders en jeugdigen en ouder- en kindcoaches. Via Het Brede HOEDteam is er hulp als er meerdere problemen spelen in een gezin. Voor specialistische jeugdhulp zijn er diverse jeugdhulpaanbieders.

DIEMEN - Nathalie Groot is sinds 1 januari de jeugdconsulent van de gemeente Diemen. Zij is medewerker van het Team WMO en helpt jeugdigen en hun ouders die specialistische jeugdzorg nodig hebben.

Een praktijkvoorbeeld: Thomas is 15 jaar en zit op het voortgezet speciaal onderwijs. Thomas is gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis. Hij heeft al hulp gehad en zijn moeder helpt hem met zijn weekplanning, maar sinds hij op de middelbare school zit merken zijn ouders dat hij extra hulp nodig heeft. Zo wordt hij bijvoorbeeld woedend als de bus te laat is. Ook heeft Thomas moeite met het invullen van zijn vrije tijd. Zijn moeder neemt contact op met de jeugdconsulent. In een gesprek thuis wordt samen gekeken welke oplossingen het gezin zelf kan bedenken. Thomas vertelt dat hij best wil sporten met zijn oudere neef. Die wil dit ook, maar vindt het lastig als Thomas boos wordt. Er wordt afgesproken dat Thomas twee uur in de week ondersteuning krijgt van een individuele begeleider. Met hem gaat hij dagelijkse taken oefenen, zoals zelf boodschappen doen en zelfstandig met het openbaar vervoer reizen. Ook gaat zijn begeleider een aantal keer mee met Thomas en zijn neef om hen tips te geven hoe ze samen leuk kunnen sporten.

Jeugdconsulent Nathalie zorgt dat jeugdigen van 0 tot 23 jaar als dat nodig is de juiste hulp krijgen. Zelf, of in de buurt waar dat kan, specialistische jeugdzorg als dat moet: maatwerk dus. In het geval van Thomas vroegen zijn ouders zelf om hulp, maar dat verzoek kan ook via bijvoorbeeld huisartsen of ouder-kindcoaches komen. "Tijdens een huisbezoek kijk ik wat het gezin zelf al geprobeerd heeft op te lossen en ook wat mensen uit het netwerk van het gezin kunnen doen. Dat is soms meer dan mensen denken. Maar als er specialistische jeugdzorg nodig is, krijgt een gezin of de jeugdige die ook. Ik verwijs het gezin dan door naar de meest geschikte zorginstelling."

Zelf waar dat kan, specialistische jeugdzorg als dat moet

De gemeente is vanaf 1 januari verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdzorg. Tegelijkertijd is duidelijk dat het op termijn met een kleiner budget zal moeten, wel tot 20% minder. Heeft dat invloed op de toewijzingen door de jeugdconsulent, immers in dienst van de gemeente? "De benadering is anders, we kijken echt wat mensen nodig hebben en omdat we nu rechtstreeks kunnen doorverwijzen kan dat sneller", zegt Sandra Folkerts, projectleider transitie jeugdzorg van de gemeente Diemen. "Daarmee voorkom je vaak dat de problemen alleen maar groter, en dus duurder, worden. De jeugdconsulent is vrij om te verwijzen naar de gecontracteerde partijen, daar zijn geen beperkingen opgelegd." Nathalie vult aan: "En er zijn veel jeugdzorginstellingen gecontracteerd, dus er is veel keuzevrijheid."

Toekomst van markt

Vervolg van voorpagina

Wethouder Jeroen Klaasse adviseerde marktkooplieden die de auto per se op de markt nodig hebben een vergunning aan te vragen, andere auto's moeten naar een andere parkeerplaats.

Alle fracties in de gemeenteraad onderschrijven het belang van een goed functionerende en gezellige weekmarkt.

Jan Sikking van Leefbaar Diemen kwam met de suggestie om de fietsnietjes te plaatsen op de parkeerplaatsen aan de Ouddiemerlaan, zodat daar ruimte blijft voor marktkramen. Klaasse legde uit dat dit niet mogelijk is door het contract tussen de gemeente en Delta Lloyd, eigenaar van het winkelcentrum. In het contract is vastgelegd dat er een aantal parkeerplaatsen op maaiveldniveau moet zijn.

De VVD kwam met een voorstel voor goedkoop parkeren op het terrein achter Theater De Omval. De fractie van de PvdA is voor een compacte markt, dus geen kramen op de Ouddiemerlaan. Die mening is ook de fractie van D66 toegedaan. De Partij van de Ouderen heeft begrip voor de wens van de marktkooplieden om ook kramen op de Ouddiemerlaan neer te kunnen zetten. De partij vraagt zich af of het mogelijk is om betaald parkeren tijdens de markt op woensdag af te schaffen.

De SP neemt de mening van de marktkooplieden serieus en lijkt het een goed idee om op de Ouddiemerlaan zo nu en dan een themamarkt te houden. De fractie van het CDA steunt de markt ook en is eveneens voorstander van een terras. De fractie van GroenLinks is voorstander van fietsnietjes op de Ouddiemerlaan, maar wil dat voorkomen wordt dat daar fietswrakken komen te staan.

Ook gebouw De Duif aan de Schouw gesloopt

De bijzondere glijbaan van De Duif stond er vorige week nog. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Aan de Schouw in Diemen-Noord is de sloop van het oude gebouw van basisschool De Duif bijna afgerond.

Op de plek van de school zullen 32 eengezinswoningen gebouwd worden. Op de locatie van 't Palet aan de Rietgors vordert de bouw van de 28 nieuwe woningen die daar komen ondertussen gestaag. De huizen worden naar verwachting deze zomer opgeleverd.
De huizen op de locatie van De Duif zijn, als alles mee zit, eind dit jaar klaar. Wanneer na de sloop het heiwerk kan starten, is afhankelijk van wanneer de heistelling beschikbaar is voor de 28 meter lange heipalen die nodig zijn.

Inschrijven voor kunstroute

DIEMEN - Op zaterdag 11 en zondag 12 april 2015 wordt in Diemen weer de driejaarlijkse kunstroute gehouden.

Tal van plaatselijke kunstenaars zetten hun werkruimte, vaak hun huis, open voor bezoekers. In 2012 waren er meer dan veertig deelnemers op ongeveer dertig locaties. De kunstroute wordt sinds 2009 georganiseerd door de vereniging Kunstzin Diemen, maar staat ook open voor niet-leden van die club.
Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 28 februari aanmelden via kunstzindiemen@hotmail.nl. Zij krijgen dan een inschrijfformulier thuisgestuurd.

Valentijnsconcert voor bewoners Berkenstede

De bewoners genoten van een vioolconcert bij de koffie.

DIEMEN - Bewoners van woonzorgcentrum Berkenstede werden afgelopen zaterdag verrast met een valentijnsconcert van leerlingen van De Muziekschool Diemen. Serve the City Diemen had voor deze speciale projectdag in valentijnssfeer hulp van vrijwilligers van de Winkel van Sinkel in Berkenstede, die de koffie verzorgden, en van de bewoners met een lichtverstandelijke beperking van de Sierpeerhof. Zij bakten ruim 100 valentijnskoekjes en versierden 100 valentijnskaartjes die werden uitgedeeld op verschillende afdelingen van Berkenstede.

Just Do It: jongeren in Diemen tonen hun creativiteit

Jongeren presenteren ideeën aan jury

Jongeren en leden van de jury.

DIEMEN - Jongeren uit Diemen hebben op woensdag 11 februari in De Omval ideeën toegelicht die deel uitmaken van de tweede editie van Just Do It.

Just Do It houdt in dat jongeren tussen de 13 en 18 jaar uit Diemen ideeën aandragen voor maatschappelijke projecten in Diemen. Medewerkers van Stichting Welzijn Diemen (SWD) begeleiden die jongeren vervolgens om het project daadwerkelijk voor te bereiden en uit te voeren. Een aantal jongeren heeft op 11 februari ideeën gepitcht die vervolgens werden beoordeeld door een jury. Wethouder Ruud Grondel en Arie van 't Hoog, directeur van SWD, maakten deel uit van de jury.
Just Do It Diemen is een initiatief van Stichting Welzijn Diemen dat vorig jaar voor het eerst werd gehouden. Het doel van Just Do It is om jongeren te helpen bij het voorbereiden en uitvoeren van een maatschappelijk project. Het is de bedoeling dat jongeren zelf met initiatieven voor projecten komen. Vorig jaar kwamen jongeren bijvoorbeeld met ideeën om een voetbaltoernooi in Diemen te organiseren en de kantoren van de SWD in De Omval te schilderen. Dit was het zakgeldproject dat werd gehouden in samenwerking met WonenPlus. Jongeren die een maatschappelijk project hebben uitgevoerd krijgen hier iets voor terug. De jongeren die in De Omval hebben geschilderd kregen bijvoorbeeld kaartjes voor Walibi. Andere projecten die vorig jaar werden georganiseerd waren een filmavond, een tienerdisco, een buurtfeest en ontmoetingen tussen senioren en tieners in Diemen. Op 11 februari werden er voor de jury 9 ideeën gepitcht. Twee van die ideeën kregen van de jury het groene licht om te worden uitgevoerd. Het gaat om het organiseren van een theaterstuk en een zaalvoetbaltoernooi.

De andere zeven ideeën kunnen door de jongeren nader worden uitgewerkt en worden dan opnieuw beoordeeld.

Woonduur wordt inschrijfduur

DIEMEN - De regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen veranderen door de invoering van de nieuwe Huisvestingswet. Woonduur telt niet langer mee, alleen inschrijfduur bij WoningNet.

Tot nu toe was het in de stadsregio Amsterdam zo dat wie de langste wachttijd heeft, bij de meeste aangeboden huurwoningen het eerst aan de beurt is. Zowel de woonduur als de inschrijfduur bij WoningNet telde. Dat verandert vanaf 1 juli 2015. Dan vervalt de woonduur en geldt alleen nog de datum van inschrijving bij WoningNet. Ook vervallen de regelingen die met woonduur te maken hebben: het samenvoegen van woonduur bij samenwonen of tijdelijk behoud van woonduur en inschrijfduur na verhuizing.

Er is wel een overgangsregeling: van mensen die zich voor 1 juli 2015 inschrijven bij WoningNet wordt de woonduur automatisch omgezet naar inschrijfduur. Zo kan de opgebouwde woonduur na 1 juli 2015 nog vijftien jaar gebruikt worden bij een verhuizing naar een sociale huurwoning. Iedereen die in de toekomst in aanmerking wil komen voor een sociale huurwoning in de Stadsregio Amsterdam zou zich dus in moeten schrijven bij WoningNet. Niet alleen huurders, ook mensen met een koopwoning. Alleen zo wordt inschrijfduur opgebouwd en die is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een huurwoning. Daar zitten wel kosten aan: op dit moment eenmalig 50 euro inschrijving plus 10 euro per jaar. "De stadsregio gaat nog met WoningNet en de wooncorporaties in overleg of deze tarieven niet omlaag kunnen, maar dat zal niet binnen afzienbare termijn gebeuren", aldus wethouder Lex Scholten.

Samuel van Gelder

21 jaar
Eigenaar Outdoor Bootcamp Diemen
Diemenaar sinds geboorte

Wat doet Outdoor Bootcamp Diemen?
"Ik geef al anderhalf jaar training op diverse plekken in Diemen. De training is voor mensen van elk niveau en afhankelijk van het individu wordt de intensiteit van de training aangepast. Daarnaast werk ik in de weekeinden als personal trainer bij Train More in Diemen. Ik doe ook een hbo-studie Sport en Bewegen in Haarlem."

Wat zijn jouw hobby's?
"Naast training geven en zelf (kracht)trainen ga ik graag uit. Niet naar clubs, maar vooral uit eten, naar de bioscoop en wat drinken op een terras."

Welke muziek draai je?
"Als ik met een (bootcamp)training bezig ben vooral up-temponummers variërend van trance tot aan dubstep. Thuis luister ik daarentegen meestal naar rustige muziek van bijvoorbeeld Ed Sheeran."

Wat is jouw favoriete vakantieland?
"Dit jaar ga ik samen met mijn vriendin en een aantal vrienden op vakantie naar Thailand. Daar ben ik nog nooit geweest, maar volgens mij is Thailand een heel bijzonder land."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Ik vind De Sniep en het Diemerbos mooie plekken om te sporten. Daarnaast kom ik graag in Train More."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik vind het jammer dat de velden in Diemen waar jongeren kunnen sporten, bijvoorbeeld voetballen, geen verlichting hebben. Ik denk dat de reden daarvan is dat die velden dicht bij woningen liggen. Maar ik denk dat jongeren het prettig vinden als daar verlichting komt, dan kunnen ze ook 's avonds sporten. Ook zou ik het goed vinden als de paden waarop veel wordt hardgelopen worden verlicht. Als voorbeeld noem ik het pad bij het benzinestation in Diemen-Noord."

Leden D66 doen mee aan DiemerCross

DIEMEN - Acht leden van D66 doen zondag mee aan de DiemerCross. De democraten grijpen dit sportevenement aan om aandacht te vragen voor de Provinciale Statenverkiezingen die op 18 maart worden gehouden.

Voorzitter Mart Roumen van de afdeling Diemen van D66 vindt het belangrijk dat er ook op dit soort momenten stil wordt gestaan bij belangrijke zaken als verkiezingen.

"Er is geen mooiere gelegenheid dan al hardlopend elkaar te treffen. Het is gezond, in de natuur en bovendien lopen we door het prachtige Diemerbos, waar de provincie Noord-Holland ook veel over te zeggen heeft." Naast veel lokale leden van D66 loopt er ook een verkiesbare kandidaat mee: Ilse Zaal is de nummer twee op de provinciale lijst van de democraten. Na afloop is zij bereid om - enigszins kortademig - vragen van Diemenaren te beantwoorden.

Politiehond helpt bij aanhouding

Diemen - In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 februari heeft de politie drie personen aangehouden op verdenking van woninginbraak in Diemen-Noord. Politiehond Luca en een getuige hebben agenten geholpen om de verdachten op te sporen.

De bewoonster overliep rond 02.40 uur drie inbrekers en belde 112. Zij vluchtten. Bij de zoektocht naar de verdachten schakelde de politie de hulp van Luca in die één verdachte vond en beet. Een getuige leidde de politie naar een andere verdachte. De drie verdachten, afkomstig uit Woerden, zijn allemaal aangehouden. Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een vierde verdachte. Zijn identiteit is bekend, hij wordt nog gezocht.

De school startte met 10 kinderen

Basisschool De Nieuwe Kring viert dit schooljaar het 30-jarig bestaan

DIEMEN - Basisschool De Nieuwe Kring viert dit schooljaar het 30-jarig bestaan. Wie had dat gedacht toen de school, na jaren strijd met de gemeente tot aan de Raad van State toe, in 1984 de deuren opende met 10 leerlingen? De toenmalige gemeentebestuurders in ieder geval niet. Binnen 5 jaar moest de Jenaplanschool groeien naar 60 leerlingen, anders moest de school weer sluiten. Maar zover is het nooit gekomen. Inmiddels heeft De Nieuwe Kring met 370 leerlingen in 15 groepen een vaste plek in Diemen en is het contact met de gemeente, en ook met de andere scholen, heel wat warmer.

Rina de Blieck en Ben Willers voor De Nieuwe Kring anno 2015. Foto: Trudy Kroese

Een stukje geschiedenis. In 1971 kreeg Diemen Centrum een derde openbare lagere school: De Kring, die werkte volgens de Jenaplanmethode. De school moest echter in 1980 alweer sluiten van de gemeente. Een groep ouders was het daar niet mee eens en besloot zelf een Jenaplanschool op te richten. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar in 1983 besliste de Raad van State dat de gemeente Diemen medewerking moest verlenen aan de oprichting van De Nieuwe Kring. In augustus 1984 was het zover en opende de school aan de Prinses Marijkestraat.

Ben Willers werd in 1984 de eerste schoolleider van De Nieuwe Kring en bleef tot 1996 aan de school verbonden. Rina de Blieck kwam er in 1985 bij als kleuterjuffrouw en werkt nog steeds op de school als schoolleider en zorgbegeleider. Samen bekijken ze een van de eerste groepsfoto's uit 1986/1987. Ze weten alle namen nog en menig kind-van-toen brengt nu weer zijn eigen kind naar De Nieuwe Kring of werkt er zelf.

Ben: "Net toen de laatste 16 kinderen van De Kring klaar waren, kregen de ouders in 1983 toestemming om een nieuwe school te starten. Maar er waren dus geen kinderen, ouders en leerkrachten meer. We hielden informatiebijeenkomsten en startten met tien kinderen, waarvan vier uit één gezin."

Feest

Alle leerlingen deden begin februari mee aan een geslaagde poging om het record ballonnen-hooghouden te breken, de eerste festiviteit om het 30-jarig bestaan te vieren.

Donderdag 30 april is er een feestavond en de feestcommissie hoopt dat alle oud-leerlingen en oud-leerkrachten komen en dat zij, net als vroeger op school, een act op het podium zullen brengen. Aanmelden via administratie@nieuwekring.nl. Via de Facebookpagina '30 Jaar Jenaplanbasisschool De Nieuwe Kring!' is meer informatie te vinden.
Voor de kinderen die nu op school zitten, is het woensdag 24 juni feest.

Groep 3 t/m 8 in 1986, uiterst links Rina de Blieck, uiterst rechts Ben Willers.

De gemeente dacht in 1984 niet dat De Nieuwe Kring binnen 5 jaar
60 leerlingen kon trekken

Hoewel het de eerste tijd niet makkelijk was, was dat terugkijkend wel de mooiste tijd, daar zijn Rina en Ben het over eens. "De eerste jaren waren zo intensief, toen woonden we bijna op school. Ik weet nog dat we niet eens geld hadden om de oude kachel te laten branden, als we die al aan kregen", vertelt Rina. "Dat eerste jaar was de bekostiging berekend op basis van die eerste tien leerlingen, daar konden we één maand de kachel van laten branden. Toen het GEB op de stoep stond om ons af te sluiten, is de Vereniging Verenigde Bijzondere Scholen in de bres gesprongen en heeft ervoor gezorgd dat de school het eerste jaar kon bestaan." Rina: "Ook de manier van lesgeven was die eerste periode veel vrijer en met minder papierwerk en toetsen dan nu. Wij werkten veel met ervaringsonderwijs, dan gingen we banden plakken bijvoorbeeld." De gemeente was faliekant tegen de oprichting van De Nieuwe Kring en gaf de school vijf jaar om minstens 60 leerlingen aan te trekken, met het idee dat dat niet haalbaar zou zijn. Dat aantal werd echter al binnen drie jaar gehaald. "Ik weet nog wie dat was, die 60e: Lianne", zegt Rina. "Na tien jaar zaten we al op de 100." De school groeide vooral met kleuters. Rina heeft wel voor een klas van 49 kleuters gestaan.

In 1997 verhuisde De Nieuwe Kring naar de Prins Bernhardlaan en betrok daar lokalen in de oude Dunantschool, die toen samen ging met de Dallingaschool. "Maar niet alle lokalen; sommige bleven dicht in het begin omdat we niet groot genoeg zouden zijn." Lange tijd huisde de school in het oude gebouw, met noodlokalen en seminoodlokalen. "Als we zouden groeien konden we aanspraak maken op nieuwbouw, de zes groepen die we hadden moesten negen tot twaalf groepen worden", vertelt Rina. "Met alle procedures die gevolgd moesten worden zijn we wel tien jaar bezig geweest. Eigenlijk herhaalde de geschiedenis zich: de kinderen van de ouders zich hiervoor ingezet hebben, maakten de nieuwbouw niet meer mee."

'In dit gebouw kunnen we echt onderwijzen hoe we willen'

Tijdens de bouw van de nieuwe school aan de Prins Bernhardlaan verhuisde De Nieuwe Kring in 2007 voor twee jaar naar noodgebouwen in Diemen-Zuid. "Wij hebben met elkaar mogen helpen het oude gebouw te slopen: eerst een dag schilderen en spelletjes doen met alle kinderen, - alles mocht, het werd toch gesloopt - eind van de dag kwam oud-leerling Lange Frans optreden en toen kwam de sloperskogel. Ik had het daar best even moeilijk mee, maar de kinderen hadden een fantastische dag gehad", vertelt Rina.

In 2009 kon eindelijk het nieuwe gebouw betrokken worden. "Het is een mooie plek waar we echt kunnen onderwijzen hoe we willen, met bijvoorbeeld de Heemtuin en de kinderkeuken", aldus Rina. Ben: "Als ik hier een enkele keer kom (Ben begeleidt nu stagiaires van de Pabo, red.) voel ik nog steeds dezelfde sfeer als die eerste jaren." Dat is wel een compliment, vindt Rina. "Wat uniek is aan onze school? Volgens de Jenaplangedachte is elk kind uniek, je doet het met elkaar samen, het is een schoolleefgemeenschap, daar deel je de verantwoordelijkheid met de ouders."

Ook aan tradities wordt gehecht: "Van de ene naar de andere groep worden kinderen 'de klas uit geveegd' en in groep 8 worden ze door hun ouders de school uit gedragen na de musical en de disco", vertelt Rina. "O, doen jullie dat nog steeds?", zegt Ben.

Over 30 jaar is De Nieuwe Kring er nog, denken Rina en Ben. "De Nieuwe Kring heeft zijn bestaansrecht bewezen in Diemen en ook wel daarbuiten", vindt Ben. "Na 10 jaar is dat ook wel toegegeven door de gemeente." Het contact met de gemeente en ook andere scholen is nu goed. Rina ziet vaak dat leerlingen van toen hun eigen kinderen ook aanmelden op De Nieuwe Kring. "Ik kwam laatst de moeder van de eerste vier kinderen in 1984 tegen, die kwam haar kleinkind ophalen."

DiemerCross zondag in Diemerbos

Evenement trekt hardlopers uit Diemen en de regio

De jeugdcross trekt veel kinderen en jongeren. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In het Diemerbos vindt op zondag 22 februari de vierde editie van de DiemerCross plaats. Het evenement wordt georganiseerd door atletiekvereniging AV '23 uit de Watergraafsmeer en Claudia Hoogerheijde, tot vorig jaar inwoner van Diemen. Belangstellenden kunnen zich tot vrijdagavond 24.00 uur inschrijven via de website www.inschrijven.nl en zondagochtend vanaf 10.00 uur in het Diemerbos.

De DiemerCross is een echte uitdaging voor hardlopers. Zij lopen in een mooie omgeving over een zwaar parcours. De jeugdcross is dit jaar voor het eerst gesplitst in twee leeftijdscategorieën. Jeugd tot en met twaalf jaar loopt een afstand van 1700 meter, jongens en meisjes van 13 tot en met 17 jaar lopen 2800 meter. Het startschot van beide lopen wordt om 11.30 uur verricht door wethouder Jeroen Klaasse van Sport.

Deelnemers vanaf 18 jaar kunnen tijdens de DiemerCross kiezen uit twee afstanden: 4500 of 8000 meter. Burgemeester Amy Koopmanschap verricht om 12.15 uur het startschot voor de DiemerCross.

Het parcours van de DiemerCross is elk jaar zwaar

Om 12.00 uur start er op initiatief van de Vrienden van het Diemerbos een wandeling door het Diemerbos. De wandeling duurt ongeveer een uur en staat onder leiding van leden van natuurvereniging IVN uit Diemen, die de wandelaars allerlei interessante informatie zal verstrekken over het prachtige bos.

Populariteit
De DiemerCross is een evenementen dat sterk aan populariteit heeft gewonnen. Elk jaar zijn er veel belangstellenden in het Diemerbos aanwezig om de verrichtingen van de deelnemers te bekijken en hen aan te moedigen.

Tijdens de DiemerCross zijn er diverse leuke activiteiten in het Diemerbos. Dweilorkest De Neuteblazers uit Diemen zorgt tijdens het evenement voor muzikale begeleiding. Het optreden van de Neuteblazers is mogelijk gemaakt door Koninklijke Saan. Scouting Diemen verzorgt de catering. Vanuit een verzorgingscontainer die beschikbaar is gesteld door de Brandweer Amsterdam Amstelland verkopen zij onder meer broodjes hamburger, soep, koffie en thee. Jumbo Diemen-Zuid stelt ook dit jaar gratis appels en bananen beschikbaar voor de deelnemers van de DiemerCross.

Deelnemers aan de DiemerCross kunnen vanaf 11.55 uur op het parkeerterrein bij het Diemerbos deelnemen aan een warming-up die wordt verzorgd door Samuel van Gelder van Outside Bootcamp Diemen. De 21-jarige Van Gelder verzorgde ook vorig jaar de warming-up. "De deelnemers kunnen twintig minuten voor de start meedoen aan de warming-up. Die duurt een kwartier, daarna kunnen zij naar de start lopen. Het is erg belangrijk om voor een wedstrijd als de DiemerCross een warming-up te doen. Tijdens de warming-up worden de spieren losgemaakt en komen er in het lichaam processen op gang", aldus Van Gelder.

Claudia Hoogerheijde vertelt dat er zich maandagochtend al 150 hardlopers hadden ingeschreven. "Maar ervaring van voorgaande edities leert dat veel mensen het weer afwachten en zich pas laat inschrijven. De DiemerCross is door het weer een onvoorspelbare hardloopwedstrijd. Maar zeker is dat de deelnemers door de modder moeten lopen. De hardlopers moeten tijdens de DiemerCross hard werken, maar komen altijd voldaan de finish over."

19 en 24 februari

Film in De Omval

'The Salt of the Earth' is een visuele odyssee door de carrière van fotograaf Sebastiao Salgado. In zijn zwart-witfoto's beeldhouwt hij met licht en ruimte en vat hij een diepe empathie op voor de mensen die hij fotografeert. Aanvang 20.00 uur, dinsdag 14.00 uur en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 20 februari

Aquadisco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Potje van de buurt

Er is weer een potje van de buurt in Huis van de buurt 't Kruidvat. Op het menu: heldere kippensoep, pittige boerenkool met worst, toetje en koffie toe. Kosten € 5,-, 12.30 uur aan tafel. Aanmelden uiterlijk donderdag 19 februari: 020-6953224.

Cabaret in De Omval

Eric Koller speelt 'Koller blijft thuis!' Koller heeft zijn huiskamer in de bus geladen en verwelkomt u graag, bij hem thuis, in uw theater. 20.30 uur, € 17,-.Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Elfstedentocht

In Huis van de Buurt 't Kruidvat wordt het spannende spel 'Elfstedentocht' gespeeld. Wie weet er als eerste de Bonkevaart te bereiken voor de eindsprint? Aanvang 14.00 uur. Entree gratis. Informatie: 06-12620423.

Bingo

Om 19.30 uur gaan de balletjes weer rollen in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Een gezellig potje bingo waar leuke prijzen te winnen zijn. Informatie: 06-19776374.

zaterdag 21 februari

Muzikaal Cabaret

De getergde mannen spelen 'Dat hakt erin zeg!' Drie oude, door de wol geverfde rotten uit het Kleinkunstcircuit in een afgelegen kroeg in Geurlo op de grens van ergens en nergens. 20.30 uur, € 16,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 22 februari

Kamermuziek

In De Hoop treden op Stephan Heber, cello, en Cecilia Bernardini, viool. Zij spelen muziek van Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Nicolo Paganini, Allessandro Rolla en Maurice Ravel. Aanvang 15.00 uur. Informatie: www.schuilkerkdehoop.nl.

Jeugdtheater

Kleintje Kaf Olaf en de Zingende Zeerovers. In de derde voorstelling van het muziektheatergezelschap Kleintje Kaf mag Olaf het Gansje mee op reis met de roemruchte zeerover Claes Compaen. Voor kinderen vanaf 3 jaar. 11.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Filateliebeurs

De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden € 1,-. Informatie: Loek en Gonny Verschut, 020-6942002.

dinsdag 24 februari

Jeugdfilm

'Emil & Ida van de Hazelhoeve' is een film voor kinderen vanaf 3 jaar, gebaseerd op de boeken 'Michiel van de Hazelhoeve' van Astrid Lindgren. Na afloop van de film krijgen de kinderen een glaasje limonade en een koekje. Tevens zijn er mooie kleurplaten van de film om mee te nemen of in te kleuren in het theater. 11.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

woensdag 25 februari

Bridge

Op 25 februari start bij Sans Atout de cursus Bridge in een flits 2. De cursus is bedoeld voor mensen die de beginnerscursus hebben gedaan en voor thuisbridgers die beter willen leren spelen. De lessen worden gegeven in De Schakel op woensdag van 14.00 tot 16.30 uur. Docent is Nico Portegijs. Prijs voor 12 lessen, een drive en het cursusboek is € 60,-. Voor inschrijven of informatie: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.


Bingo

Gezellige bingo in zorgcentrum De Diem. Aanvang 14.30 uur, zaal open om 14.00 uur. Deelname 2 euro, voor bewoners 1 euro.

donderdag 26 februari

PCOB

Ledenbijeenkomst van de PCOB met als thema Grote Godsdiensten. De bijeenkomst begint om 14.00 uur in De Schakel. Toegang gratis. Ook niet-leden van de PCOB zijn welkom.

Film in De Omval

'The Imitation Game'. Indrukwekkend drama over de Britse wiskundige Alan Turing die de Duitse Enigmacode kraakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 27 februari

Theaterconcert

Lucretia van der Vloot komt met de try-out van haar nieuwe voorstelling 'Altijd Alles' naar De Omval. Zij zingt de mooiste liedjes uit haar bijna 25-jarige theatercarrière, aangevuld met nieuwe songs. 20.30 uur, € 17,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 1 maart

Bridge+

Bridgeclubs Sans Atout en Diemen Noord organiseren in De Schakel Bridge+. Bridgeclinic met het thema 'Ingooi en Eliminatie' van Nico Portegijs. Aanvang 12.00 uur. Aansluitend een bridgedrive, aanvang 13.00 uur. Inschrijven: Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Drankenplaats Dorpsplein 54, 1115 CW Duivendrecht: Hele liter Ketel 1 Jenever 12,50, liter Bacardi Superior 16,50, Smirnoff liter 13,95. Johnnie Walker black liter 27,50. Tel.: 020-3701112. www.drankenplaats.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-25 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroep
bussum@hotmail.com.

Bejaard echtpaar in Diemen-Noord vraagt per 1 maart Ned. sprekende huishoudelijke hulp voor 3 x 2 uur per maand. Tel.: 020-6003612

TAXI CENTRALE DIEMEN
020-6905858

Smashing '72 verliest

Volleybalsters behalen twee punten

Smashing '72 gaf goed partij. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de thuiswedstrijd tegen Prima Donna verloren: 2-3.

In de eerste set probeerden de dames van Smashing '72 het de ploeg uit Huizen nog moeilijk te maken (24-26), maar in het tweede bedrijf wist de uitploeg volledige grip op de wedstrijd te krijgen (19-25). De Diemense dames gaven echter niet op en met de ingewisselde buitenaanvalster Genita Rozanblad namen zij halverwege de set een voorsprong van negen punten (15-6). Huizen werd verrast door de wedstrijdmentaliteit van Smashing '72 en voelde de druk toenemen (25-16). Diemens servicegeweld forceerde een falende passing en sterk verdedigend werk brak het vertrouwen van de powerhitters bij Huizen. Jeugdspeelster Serena van Overbeeke deed nog een duit in het zakje met een service-ace bij haar eerste balcontact. Smashing ' 72 schreef de vierde setwinst op een wankelend Huizen bij met maar liefst 25-10. In de beslissende vijfde set trok Huizen de wedstrijd vanaf 11-11 naar zich toe (12-15).

Badmintonners pakken titel

DIEMEN - Het eerste herenteam van Badminton Vereniging Diemen is ongeslagen kampioen geworden in de tweede klasse van regio Noord-Holland.

Van de tachtig wedstrijden die werden gespeeld werden er slechts tien verloren. Er speelden 41 heren in de competitie. Winston Sanijo won 28 van de 28 partijen, Youssef Airoude 27 van de 29 wedstrijden en Safeer Alam 25 van de 27 duels. Zij vormen de top drie van de individuele klassering. Joal Ponson eindigde op de zevende plek met 15 keer winst uit 17 wedstrijden en Hans Losekoot won 12 van de 17 wedstrijden en eindigde daarmee als 12de van de 41 spelers.

Van Egmond wordt trainer SV Diemen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Martin van Egmond wordt met ingang van het seizoen 2015-2016 trainer van SV Diemen.

Het bestuur van SV Diemen en de trainer ondertekenden maandagavond een contract voor een jaar.
Vierde klasse F
Martin van Egmond is nu nog trainer van SV Ouderkerk. Die club komt net als SV Diemen uit in de vierde klasse F.

Beide club staan hoog op de ranglijst en doen mee om de titel.
Stuut
Martin van Egmond volgt na dit seizoen Mark Stuut op. De trainer van SV Diemen liet onlangs weten dat hij na afloop van dit seizoen stopt in verband met drukke werkzaamheden.

SV Diemen wint van Geinburgia: 7-1

DIEMEN - SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen Geinburgia afgetekend gewonnen: 7-1. Bij rust leidde SV Diemen met 5-0.

De doelpunten van SV Diemen kwamen op naam van Dennis van Bree (2x), Bright Uwusu (2x), Jesse Ringelberg en Quincy Molly. Geinburgia maakte een eigen doelpunt. Sporting Martinus won uit bij CTO '70 en blijft lijstaanvoerder met 39 punten uit 15 duels. SV Diemen staat met 38 uit 16 wedstrijden op de tweede plaats. SV Ouderkerk en Fortius volgen met respectievelijk 36 en 35 punten uit 15 wedstrijden. SV Diemen speelde een uitstekende eerste helft waarin veel kansen werden gecreëerd die ook werden benut. De ploeg kwam voor de pauze op een 5-0 voorsprong. Kort na rust haalde trainer Marc Stuut Rémon van Asselt, Marc Moelee en Mike Groenteman naar de kant. SV Diemen voerde de voorsprong op naar 7-0. Daarna konden de bezoekers uit Driemond iets terugdoen: 7-1.

SV Diemen speelt zondag thuis tegen TABA. De wedstrijd begint om 14.30 uur. De club uit Amsterdam staat op de laatste plaats van de ranglijst. De spelers van SV Diemen weten wat de opdracht is: drie punten pakken.

Overwinningen voor teams van De Meeuwen

DIEMEN - Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft de uitwedstrijd tegen de Duinkikkers met 4-6 gewonnen. Het eerste damesteam van de club won voor eigen publiek met 13-2 van De Otters.

Het eerste herenteam boekte een knappe zege op een tegenstander waarvan eerder dit seizoen nog werd verloren (2-7).

De thuisploeg uit Ridderkerk nam in de eerste periode een 1-0 voorsprong. In de tweede periode kwamen de bezoekers uit Diemen op een 1-2 voorsprong. De derde periode werd afgesloten met een 2-4 voorsprong voor de ploeg uit Diemen. Keeper Marc van Lammeren stopte een strafworp.

In de laatste periode kwam Duinkikkers terug tot 4-5, maar vlak voor het slotsignaal van de scheidsrechter stelde De Meeuwen de punten veilig: 4-6.

Het eerste damesteam van De Meeuwen was veel sterker dan De Otters uit Bussum: 13-2. Eerder dit seizoen werd er al met 4-1 van die ploeg gewonnen. Het eerste damesteam van De Meeuwen toonde opnieuw aan dat de ploeg dit seizoen enorm is gegroeid.

SV Zeeburg verliest

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen Wasmeer verloren: 24-21. Bij rust leidde de thuisclub met 12-11.

Voor de wedstrijd hadden beide ploegen twaalf punten. In de eerste helft ging het gelijk op. Het spel van SV Zeeburg was wat rommelig en er werden veel kansen gemist. Halverwege de tweede helft gooide Zeeburg het verdedigingssysteem om waardoor Wasmeer minder makkelijk van afstand kon scoren als daarvoor.

De tweede helft was het spel van SV Zeeburg erg slordig en werd er te gehaast gespeeld. Vooral in de aanval werd er te weinig gecreëerd. Wasmeer kon uitlopen en SV Zeeburg kon de achterstand niet meer inhalen: 24-21.

De dames van SV Zeeburg zijn nu twee weekenden vrij. Op zondag 8 maart staat de uitwedstrijd tegen Leidsche Rijn 2 op het programma.

DKV Victoria verliest bij Ten Donck

DIEMEN - DKV Victoria heeft de uitwedstrijd tegen Ten Donck verloren: 23-14.

De eerste helft kwamen de korfballers uit Diemen niet in het spel. De thuisclub nam een voorsprong van zes punten. DKV Victoria liet zich niet uit het veld slaan en vocht voor elk punt. Ook in de verdediging werd er gevochten voor ballen en de ploeg ging op zoek naar de zwakke plekken bij Ten Donck. In het begin van de tweede helft leek DKV Victoria die gevonden te hebben en kwam de ploeg terug tot een doelpunt verschil. Toch was dat niet genoeg. De heren van Ten Donck kwamen op schot.

Ten Donck sloeg daarna toe en nam een voorsprong van vijf punten die later groter werd. Eindstand: 23-14. DKV Victoria is zeker niet weggespeeld, maar heeft in de wedstrijd te kampen gehad met pech.

Komend weekeinde is de ploeg vrij.

Bijna alle grote merken op AutoRAI

Al 15.000 kaarten verkocht

Na vier jaar wachten is er weer een AutoRAI.

Dit jaar is hij er weer, de AutoRAI. Zowel de importeurs als het publiek zijn (weer) enthousiast voor dit grootste auto-evenement in Nederland. AutoRAI 2015 opent haar deuren van vrijdag 17 tot en met zondag 26 april in Amsterdam RAI.

Zeker 90% van de grote merken is aanwezig. "Auto-importeurs geloven duidelijk in het samen met hen nieuw ontwikkelde beursconcept", meldt de organisatie. Ook op het gebied van onderdelen, accessoires en diensten is de animo groot. Uiteraard zijn er veel nieuwe activiteiten om te bekijken of aan mee te doen. De volgende merken zijn in ieder geval aanwezig: Audi, Bentley, BMW, Citroën, Dacia, Ford, Honda, Hyundai, KIA, Lamborghini, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Skoda, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen en Volvo.

Toegangskaarten
Ook vanuit bezoekers is veel interesse. Er zijn al ruim 15.000 toegangskaarten verkocht. Dat de kaartverkoop al zo'n vaart heeft genomen, heeft volgens Roelant Groen, beursmanager AutoRAI, twee redenen: "Vergeleken met eerdere edities is duidelijk te zien dat de kaartverkopen via internet de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. We zien dit ook terug bij andere beurzen die Amsterdam RAI organiseert. Een tweede, belangrijkere reden is dat autoliefhebbers bijna vier jaar hebben moeten wachten op de AutoRAI."

Bestverkochte compacte auto

De Ford Fiesta was afgelopen jaar opnieuw de bestverkochte compacte auto in Europa. 308.999 klanten kozen in 2014 voor de Fiesta en daarmee werd de populaire Ford voor het derde jaar op rij de meest verkochte auto in Europa. Een van de meest populaire motoren is de 1.0-liter EcoBoost. Om aan de groeiende vraag te voldoen verhoogt Ford de productie van de Fiesta in de fabriek in Keulen. Er rollen dan 1850 Fiesta's per dag van de band, driehonderd meer dan nu. De Fiesta is nu ook te bestellen met een nieuwe 1.5 TDCi motor met een CO2-uitstoot van slechts 82 gram per kilometer. Met slechts 14% bijtelling zal deze motor een populaire keuze worden onder zakelijke rijders.

Opel ADAM: met de S van gespierd

Een nog sportievere versie: de ADAM S.

De Opel ADAM is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste auto's in het zogenoemde lifestyleminisegment. Binnenkort verschijnt de Opel ADAM S.

Ten opzichte van de reguliere ADAM heeft de S een gespierd uiterlijk. Het interieur biedt een fraaie mix van autosportaccenten, hoogwaardige materialen, toonaangevende connectiviteit en talrijke comfort- en veiligheidssystemen. Het hart is de nieuwe 1,4-liter Turbo ECOTEC benzinemotor met een vermogen van 110 kW (150 pk) en 220 Nm koppel. De motor reageert daarmee uiterst vlot op het gaspedaal. De ADAM S is voorzien van een speciaal afgesteld sportonderstel, een zeer scherpe besturing, uitschakelbaar ESP-systeem en extra krachtige OPC-remmen. De ADAM S is weliswaar minder extreem dan de succesvolle rallyversie, maar staat wel garant voor een flinke dosis rijplezier en een hoog prestatieniveau.

Nieuwe Toyota Avensis onderweg

De Toyota Avensis 1.6 Diesel valt in de 20% bijtellingsschaal.

Toyota presenteert op de Autosalon van Genève (3-15 maart) de nieuwe Toyota Avensis.

De in Europa ontworpen Avensis zal scherp geprijsd zijn en beschikt standaard over een omvangrijke, actieve veiligheidsuitrusting. De 1.6 Diesel valt in de 20% bijtellingsschaal en voor de Nederlandse markt zal een extra rijk uitgeruste Lease Pro-versie beschikbaar komen met een aantrekkelijk leasetarief.

De innovatieve, actieve veiligheidsuitrusting staat centraal, wat gewaardeerd wordt door de berijder. De nieuwe range motoren is prestatiegericht en gaat tegelijkertijd efficiënt met brandstof om. Hierdoor komt de 1.6 Diesel in aanmerking voor een fiscale bijtelling van 20%.

Yaris de zuinigste
Nog meer Toyota-nieuws. De Toyota Yaris Hybrid is door de ANWB en Natuur & Milieu wederom uitgeroepen tot zuinigste benzineauto op de markt. Met een praktijkverbruik van 1 op 20,2 is de onlangs grondig vernieuwde Yaris Hybrid winnaar in de categorie 'benzine klein'. In de categorie 'benzine middelgroot' staat de in de 14% bijtelling vallende Auris TS Hybrid Lease op nummer 1.

In de Kadjar het avontuur tegemoet

Na het succes van de Renault Captur introduceert Renault nu de Kadjar. De nieuwe crossover in het C-segment valt op door zijn vloeiende design en een sportieve uitstraling. Renault noemt de Kadjar een SUV, hatchback én stationwagon tegelijk. De keuze uit twee- en vierwielaandrijving is een typisch SUV-kenmerk. Voor zijn flexibele interieur vond de Kadjar inspiratie in stationwagons. Verder valt de hoogwaardige interieurafwerking op. De Kadjar verschijnt in juni op de Nederlandse markt.