DiemerNieuws

18 mei 2017

DiemerNieuws 18 mei 2017


Veel steunbetuigingen voor Comité Hoogbouw Nee

DIEMEN - Het Comité Hoogbouw Nee, dat zich verzet tegen de geplande bouw van een appartementencomplex van tien verdiepingen aan de Arent Krijtsstraat 1, krijgt veel steunbetuigingen van inwoners van Diemen.

Het comité is opgericht door Ronald Vriend en Terry Hoekstra, bewoners van respectievelijk de Johan van Soesdijkstraat en de Reinier Castelijnstraat. Het comité is enkele weken geleden begonnen met het verspreiden van flyers in het centrum van Diemen. "De steunbetuigingen stromen inmiddels binnen. Het geeft een geweldig gevoel te merken dat bewoners begaan zijn met het oude centrum. Veel mensen reageren met de opmerking dat er al veel verloren is gegaan in het centrum van Diemen."

Een projectontwikkelaar wil op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg een appartementencomplex van tien verdiepingen bouwen. Op die plek staat nu het slooppand waarin in het verleden onder meer AVVL en Yarden waren gevestigd. Het pand is overigens nog steeds niet gesloopt.

Het comité en de sympathisanten zijn tegen de bouw van zo'n hoog gebouw. Zij zijn van mening dat het dominante gebouw de zichtlijnen in de wijde omgeving voorgoed zal veranderen.

Lees verder op pagina 5.

Inbraak in De Schakel

DIEMEN - Onbekenden hebben in de nacht van vorige week woensdag op donderdag ingebroken bij De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46A.

De inbrekers forceerden de voordeur van het gebouw en drongen binnen. De inbrekers ontvreemdden een klein bedrag aan geld, zes flessen whiskey en een kleine geluidsinstallatie. Daarnaast werd er veel schade in het gebouw aangericht. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er in De Schakel is ingebroken. Ook in de nacht van 26 op 27 april drongen inbrekers het gebouw binnen.

De Schakel is een gebouw waar veel verenigingen hun bijeenkomsten houden. Het gaat om verenigingen die lid zijn van de Algemene Schakelvereniging (ASV), maar ook om andere organisaties of verenigingen, zoals de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB en schaakvereniging Oosten-Toren. Die laatste vereniging verhuisde twee jaar geleden van Amsterdam naar Diemen. Er is nauwelijks geld in het gebouw aanwezig. De ASV betreurt het dat de inbrekers schade in en aan het gebouw hebben aangericht.

'Geef maximum-snelheid beter aan'

DIEMEN - Een inwoner van Diemen-Noord hoopt dat de gemeente bereid is om op meer plekken in die wijk aan te geven dat er maximaal dertig kilometer per uur mag worden gereden.

"Als je onder de tunnel vandaan komt en Diemen-Noord binnenrijdt, staan er borden dat de maximumsnelheid dertig kilometer per uur is. Maar verderop in de wijk wordt de maximumsnelheid nergens meer aangegeven. Dat vind ik raar, want als ik op de snelweg rijd wordt er elke honderd meter aangegeven wat de maximumsnelheid is", aldus de bewoner van Diemen-Noord. "Ik zou graag zien dat de gemeente om de zoveel meter in Diemen-Noord aangeeft dat de maximumsnelheid dertig kilometer per uur is. Dat kan bijvoorbeeld op de weg zelf worden aangegeven."
Lees verder op pagina 5.

Gemeentehuis in kleuren regenboog

Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog, wethouder Jeroen Klaasse en Pink Diemen hebben dinsdagavond de regenboogletters op het gemeentehuis van Diemen ontstoken. De letters 'gemeentehuis' op de gevel van het gemeentehuis waren voorheen blauw maar zijn nu uitgevoerd in de regenboogkleuren. De gemeente wil hiermee benadrukken dat zij een Regenbooggemeente is. Gemeenten die deel uitmaken van het netwerk van Regenbooggemeenten streven ernaar om de acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders te verbeteren.

64

doelpunten heeft SV Diemen in de competitie gemaakt

Van de lezers

Vrijheidsmaaltijd

Via deze ingezonden brief wil ik graag een reactie geven op de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei op het Diemerplein. Ten eerste hulde aan alle vrijwilligers en de burgemeester, van wie het initiatief kwam, en voor de wijze waar op het allemaal tot stand is gekomen.

Helaas toch wat kanttekeningen. De organisatie had bepaald dat tijdens het halen van eten tafels aangewezen werden om chaos te voorkomen. Wat een terechte beslissing was. Helaas werd het protocol niet aan alle tafels gerespecteerd, met als resultaat dat de mensen aan de tafel waaraan wij zaten om 19.00 uur nóg zaten te wachten op de eerste hap. Wij hoorden dat er mensen toen al voor de tweede keer hun bord gingen vullen. Bij navraag bij een van de vrijwilligers werd helaas irritant gereageerd.

Toen mijn vriendin en tafelgenoten eindelijk eten gingen halen was door de lage temperatuur buiten het eten koud geworden in de gamellen. Ondanks de kou (waar niemand wat aan kon doen) ging het ook om de saamhorigheid van de mensen uit onze gemeente en dat zal ongetwijfeld een succes zijn geweest.

Ingeborg van Rossum, Diemen-Noord

Olympisch kampioene en brede mannen

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1992 was de sportschool van Herman Gorter aan de Muiderstraatweg de ideale plaats om zich voor te bereiden. Tegen alle deskundige adviezen in beschouwde Ellen van Langen krachttraining als een preventie tegen blessures en ging er gewoon mee door. De brede mannen in de sportschool vonden het aanvankelijk maar een beetje raar zoals Ellen trainde. Heel veel herhalen en weinig kilo's. Natuurlijk hadden ze respect voor Ellen; ze snapten ook wel dat zij met hun brede torso's de 800 meter niet in haar tijd van 1.55 minuten zouden lopen. Maar ze wisten zeker dat ze rond de 2 minuten zouden lopen. Dat wilden ze ook wel even laten zien. Enfin, de snelste deed er 3.40 minuten over. Ellen kon een glimlach niet onderdrukken en het was uit met de kritiek op haar eigen manier van krachttraining. Een dikke pleister op de wonde voor de mannen was natuurlijk wel dat het hier ging op een hele grote Olympisch kampioene. Wat waren ze trots op haar, de mannen in de sportschool aan de Muiderstraatweg, toen een fantastische Ellen van Langen in 1992 in Barcelona goud pakte in een waanzinnige finale.

Rotary Diemen viert 20-jarig bestaan met fietsroute door Diemen

Rotary zet fietsroute uit

DIEMEN - Rotary Club Diemen bestaat op 20 mei 2017 twintig jaar. Om dat te vieren heeft de club een fietsroute uitgezet.

De route leidt langs bekende en onbekende plekjes in Diemen. Tijdens het fietsen kunnen kortingsbonnen worden ingeleverd. Ook bevat het routeboekje een quiz over Diemen. De gratis routeboekjes zijn vanaf 20 mei beschikbaar.

Vanaf 20 mei kan iedereen de fietstocht van circa elf kilometer rijden. De start is bij het Wapen van Diemen. Hier liggen ook de routeboekjes. De fietsroute leidt langs allerlei bekende en onbekende plekjes van Diemen. Rotary Club Diemen wil hiermee de variatie van Diemen laten zien. Er zitten vijf kortingsbonnen in het boekje van winkeliers langs de route: coffeebar Bicker, ijssalon Donatella, bloemist Bonfleur, Chocolaterie Stam en het Wapen van Diemen.

In het routeboekje staan zeven quizvragen over Diemen. De antwoorden kunnen worden doorgegeven via rotarydiemen@gmail.com of worden ingeleverd bij het Wapen van Diemen op het eindpunt van de route. Onder de goede inzendingen wordt op 1 juli een dinerbon verloot voor twee personen t.w.v. 75 euro bij het Wapen van Diemen.

De gratis routeboekjes liggen in de openbare bibliotheek, bij Bicker, Donatella, Bonfleur en Chocolaterie Stam en het Wapen van Diemen. Geïnteresseerden kunnen de route ook downloaden via www.rotary.nl/diemen.

Al 20 jaar heeft Diemen een Rotaryclub. Deze serviceclub is opgezet vanuit de gedachte: dienstbaarheid boven eigenbelang. Rotary Diemen bestaat uit een groep enthousiaste en betrokken mannen en vrouwen met verschillende werk- en levenservaring. De club komt elke dinsdag bij elkaar in het Wapen van Diemen. Rotary-leden zetten zich er met elkaar voor in om de wereld een stukje beter te maken.

Weerbericht

Vanaf donderdag koeler en wisselvallig
Mei ging dinsdag en woensdag zomeren dankzij een hogedrukzone die van Spanje tot boven het Oostzeegebied reikte. Een zuidoostelijke stroming voerde subtropische lucht aan. Vanaf donderdag wordt de warmte snel afgebouwd. Een lagedrukzone ten noordwesten van de Britse Eilanden doet zich dan gelden. Er kunnen enkele buien vallen en het wordt koeler.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het met 15 à 16 graden koel. Het is tamelijk bewolkt en er is kans op enige tijd buiige regen. Later schijnt af en toe de zon. In het weekeinde neemt de buienkans af, maar met name zaterdag kan er nog een bui vallen. De zon krijgt geleidelijk wat meer ruimte. Met een maximum van 17 à 18 graden is de temperatuur ongeveer gelijk aan het langjarig gemiddelde voor eind mei. Er waait een overwegend matige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
Het lagedrukgebied trekt weg. De stroming wordt weer zuidelijk. De temperatuur loopt maandag op tot ruim 20 graden. Daarna daalt de luchtdruk opnieuw rond de Britse eilanden. Het is licht wisselvallig met zon, wolken en soms een bui. De maxima liggen rond 18 graden.

Weetje
Van bloeimaand mei verwacht menigeen fraai voorzomers weer. Het weerverloop is echter veel gevarieerder. Koude noordenwinden kunnen in mei nogal eens overheersen, zoals in de eerste 10 dagen van deze maand. Gemiddeld komen in mei 10 dagen voor met een maximum van 20 graden of hoger, waarvan 3 zomerse dagen met een maximum van 25 graden of meer.

Willem Groeneveld ontvangt het Groene Lintje

DIEMEN - De afdeling Diemen van GroenLinks Diemen heeft op 16 mei het Groene Lintje uitgereikt aan Willem Groeneveld.

Als ambtenaar was hij 22 jaar verantwoordelijk voor het milieu- en duurzaamheidsbeleid van de gemeente Diemen. Nu hij bijna met pensioen gaat, wilde GroenLinks hem graag laten merken dat zijn inzet niet onopgemerkt is gebleven.

Joke Schenk, voorzitter van de afdeling Diemen van GroenLinks, speldde het Groene Lintje op bij Willem Groeneveld. Wethouder Ruud Grondel van GroenLinks was hierbij aanwezig.

Hoe was Diemen betrokken bij de aanleg van het spoorwegnet?

Nieuw tijdschrift Historische Kring Diemen

De spoorbruggen over de Weesper- en Muidertrekvaart in 1985. Foto: Willem J.A. Mol

door Taco ten Dam

DIEMEN - Wat deed een Engelsman in 1877 in Diemerbrug? Hoe zag het centrum van Diemen er 120 jaar geleden uit? Wat deden de Amsterdamse rijkeluiszoontjes toen in Diemerbrug? Hoe was Diemen betrokken bij de aanleg van het spoorwegnet rond 1930? Hoe zag de verloren strijd eruit van Arie Roest tegen de ambtelijke molens in de jaren 70? En wat laat Willem A.J. Mol, gedreven en gepassioneerd fotograaf, ons zien op de talloze foto's die hij van Diemen maakte? Wat is de geschiedenis van een enthousiaste Diemense postzegelclub?

De antwoorden staan allemaal in het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen dat voor het 27ste jaar verhalen en beelden van Diemen publiceert. Hans Goedhart is geboren en getogen in Diemen. Hij is de jongste zoon van Chris en Annie Goedhart die tot 1976 een sigarenwinkel hadden aan de Hartveldseweg in het nu verdwenen blokje huizen naast de Ouddiemerlaan. Het is voor veel mensen nauwelijks voorstelbaar hoe pittoresk dit stukje Diemen eruitzag, maar gelukkig hebben we de foto's nog. Hans beschikt niet alleen over een vaardige pen waarmee hij de familiegeschiedenis in korte lijnen beschrijft, maar ook over schitterende foto's van de familie en de buurt, unieke opnamen die al rond 1880 gemaakt werden in opdracht van de familie Goedhart.

De Hartveldseweg hoek Ouddiemerlaan rond 1920. In het hoekpand de winkel van Chris Kok, daarnaast schoenmaker Cocu, dan sigaren- en tabakshandel van Jan Goedhart en daarnaast fietsenhandel Pereboom. Foto: Collectie Hans Goedhart
1983. Melkboer Klaas Kersbergen op de Burgemeester Van Tienenweg. Kersbergen bleef na zijn pensionering actief als hobbyboer. Foto: Willem A.J. Mol
Boerderij Vredehof na de jarenlange renovatie door Arie Roest. Arie vernieuwde o.a. het dak en legde het bouwjaartal 1774 in gekleurde pannen op het dak. Foto: Arie Roest
9 december 1978: ruilhoek op de jeugdpostzegeltentoonstelling Prophil-Diemen. Foto: foto collectie De Zegelaars

De Engelse graficus en schrijver Charles Wood verbleef in 1877 in Amsterdam en reisde met een Nederlandse vriend naar Diemerbrug om diens familiegraf op Rustoord te bezoeken. Het leverde een smaakvol en hilarisch verslag op van een vreemdeling in het kleine Diemerbrug. Hetzelfde Diemerbrug overigens waar in diezelfde periode onder anderen de Amsterdamse burgemeesterszoon Coo den Tex en zijn maatje Oscar Carré op zondag met grote regelmaat de lokale horeca bezochten.

Alfred Bakker beschrijft nauwgezet de aanleg van de ringspoorbaan die rond 1930 aangelegd werd om de drukte voor het Amsterdamse Centraal Station enigszins te ontlasten. De aanleg had grote gevolgen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Diemen. Het uitgebreide verhaal is geïllustreerd met veel beeld en uniek kaartmateriaal.

De geschiedenis van Diemenaar Arie Roest en boerderij Vredehof is het verhaal van de strijd om een eeuwenoude boerderij aan de Ouddiemerlaan te behouden. In 1975 betrok meestertimmerman Roest de boerderij en werkte jarenlang aan herstelwerkzaamheden. Uiteindelijk eiste bouwer Verwelius het pand op en stelde de rechter de bouwer in het gelijk. Van de ene dag op de andere moest Roest weg, waarna het gebouw nog zeven jaar leegstond.

Hans C.G. Mol schonk de HKD kort geleden een grote collectie foto's die een geweldig tijdsbeeld geven uit de jaren 60 en tientallen jaren daarna. De foto's van zijn vader tonen het Diemen van weleer, de verdwenen boerderijen, de paard en wagens in de straten, de aanleg van de tramlijn op de Hartveldseweg en veel meer.

Peter Prins beschrijft de geschiedenis van de postzegelclubs in Diemen. Postzegelvereniging De Zegelaars is nog steeds zeer actief. Vorige maand organiseerde de club nog een grote filatelistische manifestatie in de Prins Bernhardlaan met deelnemers uit het hele land.

Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

Pannavoetballer Samir Kali gaat voor wereldtitel

Balvirtuoos uit Diemen werd vorig jaar vierde

Samir traint in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Samir Kali (18) uit Diemen doet op zaterdag 20 en zondag 21 mei mee aan het wereldkampioenschap pannavoetbal in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Samir werd tijdens het WK in 2016, dat eveneens plaatsvond in Kopenhagen, vierde. Hij hoopt zondag wereldkampioen te worden.

Samir: "Ik ben door de organisatie uitgenodigd om mee te doen aan het WK pannavoetbal. Ik heb de afgelopen periode heel veel getraind en ben er fysiek en mentaal klaar voor. Ik hoop dat ik wereldkampioen word. Ik maak zeker een goede kans."

Samir reist vrijdagavond met zijn manager per vliegtuig naar Kopenhagen. De finale van het WK vindt plaats op zondag 21 mei. Samir wordt die dag 19 jaar. Samir is pannavoetballer en freestylevoetballer. De balvirtuoos groeide op in Diemen en woont in Diemen-Zuid. De jonge Diemenaar heeft een Facebookpagina, Samir Skills, die zo'n 13.000 volgers heeft. 1044 mensen volgen hem via Instagram. Hij ziet zijn toekomst duidelijk voor zich. Hij wil zijn opleiding afronden en een eigen school voor freestylevoetbal openen. Samir geeft regelmatig freestylevoetbalshows. Hij toont dan zijn virtuoze techniek.

Samir is vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Hij helpt de buurtsportcoaches van de SWD met het organiseren van voetbaltoernooien in Diemen. Samir: "Bij pannavoetbal speel je één tegen één in een kleine ruimte. Als je een tegenstander door de benen speelt, een panna, heb je de wedstrijd gewonnen. Bij freestylevoetbal doe je een battle tegen een tegenstander. Je toont dan je techniek en trucs. Een jury bepaalt welke speler de battle wint."

Samir traint minimaal vier uur per dag. Meestal traint hij in de buurt van de Beukenhorst. Daar ligt een pannaveldje waar hij aan zijn techniek kan werken.

Verzet tegen hoogbouw

Vervolg van de voorpagina.

Daarnaast heeft de bouw van het appartementencomplex gevolgen voor de bewoners van de Arent Krijtsstraat, Johan van Soesdijkstraat en andere straten in de directe omgeving. "In de winter zal de galerij als een lichtbak de horizon vervuilen. Voor velen betekent dit geen avondzon en voor de bewoners van de Arent Krijtsstraat en Johan van Soesdijkstraat dat zij geen middag- en avondzon meer zullen hebben", aldus het comité. Zij vrezen verder ook parkeeroverlast in de buurt.

Het comité startte eerder een onlinepetitie tegen de bouw van het complex. Die leverde dertig steunbetuigingen op. De onlinepetitie is inmiddels gesloten. De flyeractie heeft tot dusver 200 steunbetuigingen opgeleverd en ook op de Facebookpagina van het comité zijn steunbetuigingen geplaatst.

Vriend en Hoekstra hebben al gesproken met de fracties van de VVD en GroenLinks en hebben een uitnodiging van D66 ontvangen om rond de tafel te zitten. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van juni zullen zij inspreken.

Hard rijden in Noord

Vervolg van de voorpagina.

"Het valt mij op dat veel automobilisten hier te hard rijden, ik schat een kilometer of zestig, tachtig per uur. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, want er spelen hier veel kinderen op straat", aldus de bewoner.

Een woordvoerder van de gemeente reageert: "Dat op autosnelwegen en autowegen bij hectometerpaaltjes de snelheid wordt herhaald heeft te maken met het gegeven dat de weggebruikers aan de inrichting van genoemde wegen niet kan herleiden wat de gewenste snelheidslimiet is door de grote diversiteit hierin (130,120, 100, 80 en 70). Bij de herinrichting van de wijk Buytenstee is deze meer conform 30 km per uur ingericht dan voorheen het geval was en met name op de versmalde 'hoofdwegen' zijn meer drempels aangelegd. Bij het begin van de wijk is een duidelijke overgang naar de 30 km/uurzone aangelegd door middel van een aanduiding '30' op het wegdek en dwarsstrepen. Aan weerszijden van de weg staan portalen met borden '30 km/uur zone'. Deze maatregelen zijn ons inziens voldoende om de weggebruiker duidelijk te maken en het gevoel te geven dat het een 30 km-zone betreft. Wij zijn twee jaar geleden gestart met sanering van verkeersborden en -aanduidingen om de overkill aan informatie voor weggebruikers te verminderen."

Anja van Diemen

Eigenaar van diverse zaken in winkelcentrum Diemerplein

Diemenaar sinds haar geboorte (met onderbrekingen)

Je bent eigenaar van vier zaken in winkelcentrum Diemerplein.
"Ik ben eigenaar van Basic-Line, samen met mijn dochter Nikki eigenaar van Salon van Diemen en samen met Judith Langenberg eigenaar van Ja Leuk en Ja Leuk extra."

Diemenaar of Diemenees?
"Ik ben hier geboren, dus officieel een Diemenees. Ik vind het hier heel prettig, ook omdat Diemen dicht bij Amsterdam ligt."

Wat heb je met Amsterdam?
"Toen ik jong was heb ik een aantal jaren in Amsterdam gewoond. Ik heb toen in diverse kapsalons in Amsterdam gewerkt. Later ben ik weer in Diemen gaan wonen. Ik kom nog regelmatig in Amsterdam, meestal om een hapje te eten."

Waar ben je trots op?
"Op mijn kinderen. Mijn dochter Nikki en ik hebben samen Salon van Diemen en mijn zoon Dax heeft Gym020 op De Sniep, en mijn (schoon)zoon Lagerweij Schilders en Schoonmaakbedrijf."

Jouw favoriete vakantieland?
"Spanje. We gaan daar een paar keer per jaar naartoe. Wij zitten altijd in Calpe, dat ligt aan de Costa Blanca. Het is er altijd mooi weer en de omgeving is daar mooi en prettig."

Bij welke zaak in Diemen kom je graag?
"Bij Drusius in winkelcentrum Diemerplein. Na het werk even lekker een hapje en drankje doen."

Naar welke artiesten luister je graag?
"Eigenlijk is mijn smaak heel divers: van Aznavour tot Gladys Night en Hazes."

Als ik een dag burgemeester van Diemen was zou ik....
"De parkeersituatie hier in het centrum duidelijker en overzichtelijker maken. Op de ene plek geldt betaald parkeren en iets verderop is een blauwe zone. Dat leidt wel eens tot misverstanden. Ook vind ik dat de parkeerwachten soms iets toleranter mogen zijn."

Veiligheidsdag: gratis controle van caravans

DIEMEN - Inwoners van Diemen die een caravan bezitten kunnen die op zondag 21 mei gratis laten controleren tijdens de Veiligheidsdag van het Loswalfestival.

De politie, brandweer en de gemeente Diemen organiseren zondag een gratis controle van caravans. De controles worden uitgevoerd door de verkeerspolitie.

Agenten van de verkeerspolitie zullen de caravans op diverse belangrijke punten nakijken. Het doel is dat de inwoners van Diemen binnenkort veilig op vakantie kunnen met hun caravan. Geïnteresseerden wordt verzocht om zo snel mogelijk een e-mail te sturen naar OOV@diemen.nl. Er zal dan een tijdstip worden gepland voor controle van de caravan.

Voor meer informatie kan de website www.loswalfestival.nl worden bezocht.

Echtpaar is 60 jaar getrouwd

Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Het echtpaar Van Raaij-van Kerkhoff was op zondag 14 mei 60 jaar getrouwd. Burgemeester Erik Boog bracht hen maandagochtend een bezoek. Het echtpaar woont in het centrum van Diemen. De burgemeester feliciteerde het echtpaar namens het gemeentebestuur en overhandigde mevrouw en meneer tevens bloemen en chocolade.

Loswalfestival wordt voor tiende keer gehouden

Activiteiten voor alle leeftijden op en rond de loswal

DIEMEN - Het Loswalfestival wordt dit jaar van vrijdag 19 mei tot en met zondag 21 mei gehouden. Bezoekers kunnen drie dagen lang genieten van allerlei activiteiten. Het is de tiende editie van het Loswalfestival. Danny Mica, voorzitter van de Stichting Loswalfestival, vertelt over het festival.

Kinderen vermaken zich op klimwand van Scouting Diemen. Foto: Ingrid van Vlijmen

Danny Mica en zijn vrouw Danielle woonden ruim tien jaar geleden aan de Hartveldseweg. Zij stonden vaak op het balkon van hun woning en keken dan naar de loswal, een plek waar toen nog weinig activiteiten plaatsvonden. Het betrof toen nog slechts de intocht van Sinterklaas in november en de kermis in het voorjaar.

Danny en Danielle zagen de potentie van het terrein en besloten het Loswalfestival te organiseren. Er werd een stichting opgericht, een team van vrijwilligers samengesteld van wie er veel al jaren actief waren tijdens de Kinderzomerspelen, er werd contact gelegd met de gemeente, naar sponsors gezocht en een programma samengesteld. In 2008 werd het Loswalfestival voor de eerste keer gehouden. Het Loswalfestival is inmiddels niet meer weg te denken en heeft een prominente plaats ingenomen op de evenementenagenda van Diemen.

Danny Mica: "Wij hebben in de beginfase veel steun gekregen van Jos Muller, ambtenaar van de afdeling Sportzaken van de gemeente Diemen, en Dick Dijkman van Drukkerij Dijkman. Hij heeft ons geholpen met het vinden van sponsors. Dick is helaas overleden."

De braderie op zaterdag is altijd een trekpleister. Foto: Ingrid van Vlijmen
Baas B.

De nieuwe mascotte van de gemeente, Diemo, is ook aanwezig

De organisatie van het Loswalfestival is door de jaren heen veranderd. De eerste jaren sliepen leden van de stichting en vrijwilligers in de tent om de apparatuur en andere spullen te bewaken. Dit was verre van ideaal: het was vermoeiend, soms koud, muggen hadden vrij spel en de kerkklok van de Sint-Petrus' Banden, die elk half uur slaat, hield hen uit de slaap. De laatste jaren zorgen professionele krachten voor de bewaking.

Danny Mica: "De huidige formule van het Loswalfestival is goed. Het evenement duurt drie dagen en is gericht op iedereen, ook op gezinnen en kinderen. Daarnaast krijgen verenigingen, waaronder sportverenigingen, de gelegenheid om zich te presenteren. De Veiligheidsdag die op zondag plaatsvindt spreekt ook veel mensen aan."

Ook dit jaar wordt de sportvereniging van het jaar bekendgemaakt

Tijdens het Loswalfestival van vorig jaar werd voor het eerst de verkiezing van de sportvereniging van het jaar gehouden. Die prijs ging toen naar handbalvereniging SV Zeeburg. Ook werden sporttoppers van diverse verenigingen in het zonnetje gezet. Dit zijn leden die zich op vrijwillige basis voor de verenigingen inzetten. Vrijdagavond 19 mei wordt er opnieuw een sportvereniging van het jaar beken gemaakt en zullen ook sporttoppers van verenigingen veel aandacht krijgen. De presentatie wordt verzorgd door Steven Dijk, in het verleden wethouder van Sportzaken in Diemen.

Het Loswalfestival en het water van de Weespertrekvaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op zaterdag 20 mei zijn er diverse activiteiten in en boven het water. "Scouting Diemen spant touwen over de Weespertrekvaart. Kinderen kunnen dan proberen om naar de overkant te klimmen. Ook kunnen zij in ballonnen over het water rollen. Stagiaires van het ROC van Amstelveen, waarmee het Loswalfestival samenwerkt, organiseren spelletjes waarbij gebruik wordt gemaakt van bootjes. Om 14.45 uur hopen we dat zo veel mogelijk kinderen een 'bommetje' in het water maken. Elwin Lindeman presenteert dat onderdeel van het programma."

Mica is tevreden over het aanbod van artiesten. Op vrijdagavond treden Traffasi-man en Baas B. en Brutus op. Die laatste twee maakten in het verleden deel uit van de vermaarde band Lange Frans en Baas B. Een deel van het programma op vrijdagavond wordt gesponsord door café 't Pandje. Het betreft optredens van Dave Miller, Dennis van Veen en Sven Versteeg. Die laatste is een jonge, talentvolle zanger uit Diemen. Zaterdagavond is er de Q-Music Foute Party, met medewerking van onder de Party Animals.

Vrijdagmiddag en -avond is er een sportmarkt en een kleine braderie. Bijzonder is dat schaatsliefhebbers tussen 18.00 uur en 20.00 uur kunnen schaatsen op een kunstijsbaan. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de Diemer IJsclub. Zaterdag overdag en 's avonds zijn er allerlei activiteiten: een grote braderie, kinderactiviteiten, oud-Hollandse spellen en de kindervoorstelling 'ZieZo Marokko: Welcome aboard', een act waarbij twee stewardessen de bezoekers als het ware meenemen in het vliegtuig naar Marokko. Ook zijn er activiteiten in en rond het water, een basketbalshowcase, Woezel en Pip komen naar de loswal en de nieuwe mascotte van de gemeente, Diemo, zal aanwezig zijn. Zondag wordt het Loswalfestival afgesloten met de Veiligheidsdag

Het volledige programma is te vinden op www.loswalfestival.nl.

Zanger Sven Versteeg (20) heeft ambitie

Zanger treedt op tijdens Loswalfestival en in café 't Pandje

DIEMEN - Zanger Sven Versteeg (20) uit Diemen treedt op vrijdagavond 19 mei op tijdens het Loswalfestival. Een dag later, op zaterdagavond 20 mei, treedt hij op in café 't Pandje. Een introductie van een ambitieuze zanger.

Sven Versteeg werd geboren in een ziekenhuis in Amsterdam. Hij groeide op in Diemen-Noord, waar hij nog steeds woont. Hij ging naar basisschool De Duif in Diemen en daarna naar het Vechtstede College in Weesp.

Sven: "Ik ben begonnen op de afdeling havo/vwo. Maar toen ik een jaar of twaalf was kwam ik via een docente, Saskia van Oostveen, in contact met geluidstechniek. Ik werd ook dj. Ik vond geluidstechniek zo leuk dat ik besloot dat daar mijn toekomst lag. Ik ben overgestapt naar vmbo-techniek en doe nu een opleiding evenemententechniek met specialisatie geluid aan het Media College Amsterdam. Ik hoop die opleiding binnenkort af te ronden."

Sven Versteeg richt zich een jaar lang volledig op zijn zangcarrière

Hij werkt als geluidsman voor diverse artiesten, onder wie Pascal Redeker. Sinds begin dit jaar is hij actief als zanger. "Ik heb in januari meegedaan aan een talentenjacht in café Jantjes Verjaardag in Amsterdam. Het was de eerste keer dat ik voor zo'n groot publiek zong. Er deden 75 kandidaten mee en ik werd vijfde. Dat was boven verwachting. Een van de juryeden was de zanger Quincy die in Diemen woont. Hij was positief over mij."

Sven heeft daarna besloten om zich een jaar lang volledig op zijn zangcarrière te richten. "Andere jongeren gaan een jaar in het buitenland studeren of een reis maken. Ik wil kijken hoever ik dit jaar kan komen met zingen."

Sven treedt al regelmatig op, onder andere in café Toeters & Bellen in Weesp en in Den Bosch. Vrijdagavond dus op het Loswalfestival en zaterdagavond in café 't Pandje. Hij gaat ervan uit dat er veel familieleden, vrienden en bekenden naar zijn twee optredens komen kijken. Hij groeide thuis op met countrymuziek en muziek die daaraan is gerelateerd. "Ik houd van artiesten als Johnny Cash, Ilse de Lange, Waylon en Kensington, maar ook van Nederlandstalige artiesten zoals André Hazes. Ik zing zelf vooral Nederlandstalige nummers, maar wil ook mijn Engelstalige repertoire uitbreiden." Sven heeft onlangs zijn eerste single opgenomen. Het nummer heet 'Alles'. "Het nummer is geschreven door Jan Rooymans. Hij schrijft ook nummers voor onder anderen Frans Duijts en Wolter Kroes. We hebben de single opgenomen in de studio van Jan in Scheveningen. Vorige week hebben wij de mix van de single afgemaakt. Over enkele weken gaan we een clip opnemen. Dat gebeurt in Malaga in Spanje."

Sven kijkt uit naar zijn twee optredens in Diemen. "Voordat ik optreed ben ik niet heel erg nerveus. Ik heb wel last van een gezonde spanning, maar die verdwijnt op het moment dat ik het podium op stap en begin te zingen. Ik krijg ook advies van artiesten die over veel ervaring beschikken. Een van hen is Dave Miller. Hij treedt vrijdag ook op tijdens het Loswalfestival en zaterdagavond in café 't Pandje."

Sven is ambitieus. Hij hoopt dat zijn single aanslaat en zijn reputatie groeit. "Mijn doel is dat ik aan het einde van het jaar elke week diverse keren kan optreden."

Saan Museum. Foto: Oscar Borghardt

zaterdag 20 mei

Fotoworkshop voor kinderen

Pastorie Diemen 14.00 uur

'Diemen op dia' is een serie workshops waarin Allard Faas en Cora Bronkers met kinderen (6 tot 13 jaar) bijzondere plekken in Diemen gaan fotograferen. Zaterdag 20 mei vindt de eerste uit de serie plaats, in en rondom de pastorie van de Sint Petrus' Banden aan de Hartveldseweg. Na een korte instructie gaan de kinderen in groepjes van twee met een analoge camera op ontdekkingsreis door de pastorie en de kerk. Het resultaat zal half juni te zien zijn tijdens een expositie in de pastorie.

TGD speelt 'De ingebeelde zieke' van Molière

Theater de Omval 20.00 uur

Theatergroep Diemen speelt 'De ingebeelde zieke' van Molière. Er valt heel wat te lachen om de hoofdpersoon in deze sprankelende komedie, maar de man zelf, Gerard genaamd, beschouwt het leven allerminst als een lolletje. Hij is immers ziek, doodziek, en hij gaat behoorlijk ver om dit waanidee in stand te houden. Gerard is verslaafd aan de medische zorg; hij wil het liefst een hele familie van dokters, zodat hij altijd hulp kan krijgen, alle geneesmiddelen bij de hand heeft en vierentwintig uur per dag naar een spreekuur kan.

zondag 21 mei

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Kerkdienst. Voorganger drs. E.E. Aarsen-Schiering uit Amsterdam.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Hagunnankoor. Voorganger is pastor A. Tönis.

Fortenvaarexcursie naar Fort Diemerdam

Fort Diemerdam 10.30 uur

Het fort aan de Ossenmarkt in Weesp is het startpunt van deze nieuwe vaarexcursie. Deelnemers krijgen een historische rondleiding in en om het torenfort. Hierna volgt een vaartocht over de Vecht, door Muiden, langs het Muiderslot en over het IJmeer naar Fort Diemerdam. Hier is gelegenheid voor een drankje en hapje of een lunch in Paviljoen Puur. Deelname/entree: € 24,50, inclusief toegang tot de twee forten, koffie en thee, twee rondleidingen met gids, vaartocht en infopakket Waterlinies. Lunch en drankjes in Paviljoen Puur zijn voor eigen rekening. Reserveringen: www.leisurehistory.nl of 06-27498352.

Open dag Saan Museum

Saan Museum 13.00 uur

Zondag 21 mei is er een open dag van het Saan Museum aan de Weesperstraat 78-82. De open dag duurt van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. In het Saan Museum komt de bijna 120-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven. Te zien zijn onder meer historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen van vroeger.

Bingo 't Kruidvat

Huis van de Buurt 't Kruidvat 13.30 uur

Een gezellige prijzenbingo van 13.30 tot 17.00 uur. Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50. Halve boekjes zijn ook verkrijgbaar. Meer informatie: 06-19776374.

TGD speelt 'De ingebeelde zieke' van Molière

Theater de Omval 14.00 uur

Theatergroep Diemen speelt 'De ingebeelde zieke' van Molière. Er valt heel wat te lachen om de hoofdpersoon in deze sprankelende komedie, maar de man zelf, Gerard genaamd, beschouwt het leven allerminst als een lolletje. Hij is immers ziek, doodziek, en hij gaat behoorlijk ver om dit waanidee in stand te houden. Gerard is verslaafd aan de medische zorg; hij wil het liefst een hele familie van dokters, zodat hij altijd hulp kan krijgen, alle geneesmiddelen bij de hand heeft en vierentwintig uur per dag naar een spreekuur kan.

dinsdag 23 mei

'A United Kingdom'

Theater de Omval 14.00 uur en 20.00 uur

'A United Kingdom' is een waargebeurd drama over een Botswaanse prins die in de jaren 40 internationale opschudding veroorzaakt wanneer hij met een blanke Londense vrouw trouwt. Ondanks diplomatieke druk twijfelt het paar nooit aan hun liefde voor elkaar. In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken: zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Het geplande huwelijk stoot op veel verzet; niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs Zuid Afrikaanse regering.

Filmavond 'Catholicism'

Berkenstede 304

'Catholicism' is een unieke reis door de wereld van het katholieke geloof, gepresenteerd door mgr. Robert Barron. In deze serie worden alle aspecten van het katholieke geloof behandeld. Mgr. Robert Barron neemt bezoekers mee op een ontdekkingstocht. Ook legt hij op zijn eigen wijze het geloof uit. De filmavond wordt gehouden in de ruimte van het tijdelijke secretariaat van de parochie in Berkenstede 304. De aanvang is om 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.30 uur.

Het Saan Museum is zondag weer open. Foto: Saan

zaterdag 20 mei

De Ingebeelde Zieke
van Molière

Theater de Omval 20:00 uur

Theatergroep Diemen speelt De Ingebeelde Zieke van Molière. Er valt heel wat te lachen om de hoofdpersoon in deze komedie, maar de man zelf beschouwt het leven allerminst als een lolletje. Zondag is er ook een voorstelling (14.00 uur).

zondag 21 mei

Oldtimers

Saan Museum 13:00 uur

In het Saan Museum komt de bijna 120-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven. Te zien zijn onder meer historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen van vroeger. De toegang, aan de Weesperstraat 78-82 in Diemen, is zoals altijd gratis.

Bingo 't Kruidvat

Huis van de Buurt 't Kruidvat 13:30 uur

Gezellige prijzenbingo gehouden van 13:30 tot 17:00 uur. Een boekje voor 5 rondes kost €7,50. Halve boekjes zijn ook verkrijgbaar.

dinsdag 23 mei

A United Kingdom

Theater de Omval 14:00 uur

Waargebeurd drama over een Botswaanse prins die in de jaren '40 internationale opschudding veroorzaakt wanneer hij met een blanke Londense vrouw trouwt.

Filmavond Catholism

Sint Petrus' Bandenkerk 20:00 uur

Enn unieke reis door de wereld van het katholieke geloof gepresenteerd door Mgr Robert Barron. De avond begint om 20.00 uur in ons tijdelijke secretariaat Berkenstede nr. 304, Diemen . De zaal is geopend vanaf 19.30 uur.

woensdag 24 mei

Plukexcursie

Diemen 9:30 uur

Op deze 'Wilde woensdag'gaan we in Diemen op zoek naar eetbare planten en theekruiden. Na afloop krijg je enkele recepten mee, om thuis aan de slag te kunnen. Tijd: 9.30 tot 12.00/12.30 uur. Kosten: € 6,- per persoon, ten behoeve van de onderhoudspot van Natuurpark Spoorzicht. Aanmelden: uiterlijk zaterdag 20 mei (liefst eerder) Via: natuurindiemen@gmail.com.

PinkDiemen ontmoeting

Theater de Omval 19:30 uur

Ontmoeting in Café Blauw, de Omval. waar Diemenaren (homo, lesbo, biseksueel, transgender, ruimdenkende, interseksuele en zich afvragende) elkaar kunnen treffen. Pink Diemen is de gelegenheid voor LHBT'ers uit Diemen en omgeving om nieuwe mensen in en uit de eigen buurt te leren kennen in een relaxte sfeer. Vanaf 19.30 uur. Zie ook www.pinkdiemen.nl.

donderdag 25 mei

Dauwtrappen en Oecumenische viering

Sint Petrus' Bandenkerk 8:45 uur

Verzamelen op het Kerkplein voor de Sint Petrus' Bandenkerk om gezamenlijk een wandeling te maken door Diemen. De route is toegankelijk voor rolstoelen. Aansluitend is er een oecumenische viering om 10.30 uur in de tuin van de Ontmoeting. De voorgangers zijn, pastor H. Hartog en Dhr. R. Lammertsen.

Lady Macbeth

Theater de Omval 20:00 uur

Een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld. Het verhaal is gesitueerd in het Engelse Northumberland van 1865. De jonge Katherine (een veelbelovende rol van aanstormend talent Florence Pugh) wordt door haar vader verkocht aan een sadistische, rijke mijntycoon. Hij heeft haar op het oog als echtgenote voor zijn even onvriendelijke als autoritaire zoon. Katherine wordt stelselmatig vernederd en moet verplicht binnenshuis blijven. Heel af en toe ontsnapt ze naar de hei, waar ze zich vrij voelt. Als Katherine een allesverzengende relatie aanknoopt met een knecht, gaat het mis. Dit indrukwekkende speelfilmdebuut van theater- en operaregisseur William Oldroyd is een adaptatie van Nikolaj Leskovs roman 'Lady Macbeth uit het district Mtsensk' (1865). In 1934 werd dit verhaal door Sjostakovitsj bewerkt tot opera. Er is nog een voorstelling op zondag 28 mei.

vrijdag 26 mei

Frederic Chopin in Parijs

Bibliotheek Diemen 10:00 uur

Kom naar de lezing door Wout Strootman, over het leven van Frederic Chopin. Volg hem vanuit zij thuisland Polen naar Parijs waar hij uitgroeit tot een van de grootste componisten ter wereld. Entree met Oba-pas: gratis/anders € 5,00 Reserveren gewenst telf: 020-6902353

Psycho Neurobics Sigfa

Huis van de Buurt 't Kruidvat 19:00 uur

Groeien in je spiritualiteit tegen een vrijwillige bijdrage.

zondag 28 mei

Postzegelbeurs

De Schakel 10:00 uur

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Entree voor niet-leden is € 1,00.

SV Diemen blijft in derde klasse

Ploeg wint uitwedstrijd tegen Roda '23: 1-3

Keeper Dave Moen speelde zijn laatste duel voor SV Diemen. Foto: Koos van der Leest

DIEMEN - SV Diemen heeft zondag de uitwedstrijd tegen Roda '23 met 1-3 gewonnen. De ploeg van trainer Gerrie Breugem blijft door de overwinning in de derde klasse.

Bij rust was de stand 1-1. Roda '23 kwam op voorsprong. Giliano Eijken benutte daarna een strafschop en bracht SV Diemen op 1-1. In de tweede helft benutte Giliano Eijken opnieuw een penalty (1-2) en bepaalde Gianno dos Passos de eindstand op 1-3.

SV Diemen is met 35 punten uit 26 competitieduels als negende geëindigd in de derde klasse C. SV Ouderkerk en Fortius zijn veroordeeld tot het spelen van nacompetitie en zullen er alles aan moeten doen om degradatie naar de vierde klasse te voorkomen. ASV Arsenal en VVA/Spartaan zijn gedegradeerd naar de vierde klasse.

FC Weesp werd verrassend kampioen. Die ploeg won zondag met 1-3 van Olympia Haarlem. Bloemendaal, dat voor de laatste competitieronde twee punten meer had dan FC Weesp, ging onderuit bij het laag geklasseerde ASV Arsenal (2-1). Hierdoor pakte FC Weesp de titel.

Gerrie Breugem is tevreden met de eindklassering van zijn ploeg. "We zijn op de negende plaats geëindigd en als je naar de ranglijst kijkt, krijg je het idee dat er het hele seizoen niets aan de hand is geweest. Maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost om ons in de derde klasse te handhaven. Afgelopen zondag was het ook een zware wedstrijd. Er werd door sommige mensen vooraf gezegd dat Roda '23 de wedstrijd zou laten lopen en ons zou laten winnen. Nou, dat is geenszins het geval geweest. Roda '23 ging er vol op."

Drie spelers van SV Diemen hadden eerder al aangegeven dat zij de club verlaten. Doelman Dave Moen en Tijs Ernest spelen met ingang van volgend seizoen voor de amateurs van Ajax, aanvaller Giliano Eijken gaat naar SDZ. "Rémon van Asselt heeft bekendgemaakt dat hij stopt en Marco Moelee twijfelt nog. Spelers kunnen tot en met 15 juni naar een andere club gaan, dus we zullen moeten afwachten. Natuurlijk zijn wij ook bezig om de selectie te versterken. Wij hopen daar binnenkort meer over te kunnen zeggen", aldus Breugem.

Team meisjes onder 13 jaar van SV Diemen kampioen

Team levert goede prestatie

De trotse ploeg.

DIEMEN - Het team van meisjes onder 13 jaar van SV Diemen is kampioen geworden.

De ploeg ging op bezoek bij nummer twee Kadoelen. De meiden van SV Diemen toonden zich sterker dan Kadoelen en wonnen met 2-4. Bij rust leidden de bezoeksters uit Diemen met 1-2.

Ouders, andere familieleden, vrienden en bekenden van de speelsters stonden langs de lijn en zagen de ploeg uit Diemen kampioen worden.

Het team van meisjes onder 13 jaar van SV Diemen heeft een geweldige prestatie geleverd. De meiden begonnen met 7 tegen 7 op een half veld en promoveerden afgelopen winter naar de tweede klasse, waarin dus meteen de titel werd gegrepen. Op de foto: eerste rij van links naar rechts: Monique (trainster), Beau, Sam, Selina, Maryam, Natalie, Indy, Rosalie, Alisha P, Carmen, Alisha B, Dana, Angelina. Tweede rij van links naar rechts: Badhu, Caya, Demi (trainster), Imane, Marousha (trainster) en Bente.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 11 jaar ervaring en met goede ref. Mevrouw Els 10 euro p/u.Tel.: 06-82957186.