DiemerNieuws

22 maart 2018

DiemerNieuws 22 maart 2018


GroenLinks grote winnaar

GroenLinks viert het goede resultaat dat burgemeester Boog net bekend heeft gemaakt. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN GroenLinks heeft woensdag de meeste stemmen gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij haalde 2397 stemmen en komt daarmee met vijf zetels in de gemeenteraad. De opkomst was ruim 50%.

Om 23.15 uur maakte burgemeester Erik Boog de voorlopige uitslag bekend. Door de verdeling van restzetels kan de uiteindelijke uitslag nog afwijken. Winnaar GroenLinks wordt met 2397 stemmen (1022 in 2014) en 5 zetels de grootste partij in de raad. D66 kreeg 1933 stemmen (1569) en komt daarmee op 4 zetels (3 in 2014). PvdA kreeg 1367 stemmen (1508) en komt daarmee op 3 zetels (4). VVD houdt met 1597 stemmen (1502) 3 zetels (3). Leefbaar Diemen verliest flink en heeft 820 stemmen gekregen (1232), de lokale partij komt met 2 zetels in de gemeenteraad (3). De Partij van de Ouderen kreeg 351 stemmen (985) en heeft geen zetel bemachtigd. CDA houdt met 698 stemmen (751) 1 zetel. Ouderenpartij Diemen deed niet mee in 2014, maar de fractieleden die de afgelopen vier jaar als PvdO in de gemeenteraad zaten krijgen 1094 stemmen en daarmee 2 zetels. Nieuwkomer Ons Diemen kreeg 768 stemmen en komt daarmee met 1 zetel in de gemeenteraad.

50,52% van de stemgerechtigde Diemenaren bracht een stem uit. Dat is iets meer dan in 2014, toen kwam 49,16% naar de stembus.

3

De nieuwkomers

DIEMEN De twee nieuwe partijen die woensdag meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen, Ouderenpartij Diemen en Ons Diemen, krijgen samen drie zetels in de gemeenteraad.

Helemaal nieuw is de Ouderenpartij Diemen trouwens niet. Tot een paar maanden geleden zaten kandidaten Peter Prins en Sylvia Raveling van de Ouderenpartij Diemen als Partij van de Ouderen (PvdO) in de gemeenteraad. Zij gingen rond de jaarwisseling verder als Ouderenpartij Diemen, dat nu twee zetels haalt, of eigenlijk houdt, het is maar hoe je het ziet. De PvdO deed overigens wel mee, maar kreeg vooralsnog niet voldoende stemmen voor een zetel.

De andere nieuwkomer, Ons Diemen met lijsttrekker Wim Advokaat, behaalde één zetel.

Referendum

DIEMEN Er werd gisteren ook gestemd voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017).

De uitkomst van het referendum in Diemen wordt in de loop van donderdagochtend bekendgemaakt.

Finaliste Miss Teen

Foto: LongJoy Photography

Michelle van Zon uit Diemen is finaliste Miss Teen Noord-Holland.

9

Weerbericht

Temperatuur stijgend naar normale waarden

Met een ijzig laatste weekeinde heeft de astronomische winter vaarwel gezwaaid. De lente begon officieel dinsdag. Het was zonnig bij 7 graden. Daarna komt het weer van tijd tot tijd onder invloed van uitlopers van Atlantische depressies. De stroming wordt zuidwestelijk. Het wordt licht wisselvallig en de temperatuur stijgt naar normale waarden voor eind maart.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het goeddeels droog. Er is veel bewolking met soms enkele streepjes zon. Het wordt 8 graden bij een matige zuidenwind. In het weekeinde is het afwisselend bewolkt met soms ruimte voor zonneschijn. Het droge weer overheerst, maar het blijft niet geheel droog. In de nacht daalt het kwik naar 3 graden, overdag oplopend naar 10 à 11 graden. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor eind maart. Er waait een matige wind tussen zuid en west.

Trend na het weekeinde

Het weerbeeld voor maandag is een mix van wolken, zon en kans op een bui. Vanaf dinsdag bepaalt een actieve oceaandepressie het weer. De kans op regen neemt toe. Overdag wordt het circa 8 graden. Het wisselvallige weer houdt waarschijnlijk tot in het paasweekeinde aan.

Weetje

De staart van maart is zo lang als de maand zelf. Maart wordt lentemaand genoemd, maar sluit vaak meer bij de winter aan. Afgelopen zaterdag 17 maart was het met een maximum van -0.3 graden recordkoud voor half maart. Ook zondag 18 maart was met +1 graad extreem koud. In contrast daarmee werd het op 17 en 18 maart 1990 met 21 graden juist recordvroeg warm.

De trekhondenwet van 1911

Ook op oude foto's en prentbriefkaarten van Diemen zie je de hondenkar nog weleens. Toch bestond er toen, we praten over de tijd rond 1900, verzet tegen het gebruik van de hond als trekdier. Om het allemaal een beetje aandacht te geven organiseerde de Bond tot bescherming van den Trekhond in Nederland op donderdag 27 juli 1903 een concours in Weesp voor trekhonden uit Weesp en de omliggende dorpen waaronder Diemen. Er dingen vier groepen mee: reuen, teven, enkelspannen en meerspannen. In elke groep is een eerste prijs van ƒ 3,50, twee tweede prijzen van ƒ 2,50, twee derde prijzen van ƒ 1,50 en twee vierde prijzen van ƒ 1,-. Bovendien zijn beschikbaar een medaille voor het beste hondentuig en bovendien nog diploma's voor eervolle vermeldingen. De keurmeester is de heer Seegers uit Amsterdam, die al veel over het lot van de trekhonden heeft geschreven.

In 1911 wordt in Nederland de trekhondenwet ingevoerd. Dat was echt nodig, want veel honden lijden verschrikkelijk en kennen weinig mededogen van hun bazen. De hond en zijn baas moeten vanaf dat moment geregistreerd staan en jaarlijks moeten hond, kar en tuig worden gecontroleerd.

Inschrijven voor Nescioloop

DIEMEN Atletiekvereniging AV'23 in de Watergraafsmeer organiseert op zondag 8 april de Nescioloop. AV'23 heeft veel leden die in Diemen wonen.

De start en finish vinden plaats op het terrein van AV'23 aan de Radioweg 89 in Amsterdam. De starttijden zijn: 09.40 uur: jeugdlopen, 10.30 uur: 15 kilometer KNAU-wedstrijd en trimloop, 10.38 uur: 8 kilometer trimloop. Naast de vaste afstanden van 8 en 15 kilometer zijn er drie jeugdafstanden: 750 meter (tot 7 jaar), 1923 meter (tot 10 jaar) en 3250 meter (tot 15 jaar).

Voorinschrijven kan tot en met woensdag 4 april. Na-inschrijving is mogelijk zolang de voorraad strekt en uiterlijk tot 30 minuten voor de start. Denk aan de contante betaling bij na-inschrijving. Dit jaar is er speciaal voor kinderen die meelopen en voor kinderen van ouders die meelopen het Kinderfestijn.

www.nescioloop.nl.

Leerlingen De Nieuwe Kring helpen in Albert Heijn

Kick Stuut (4) rekent boodschappen af. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Leerlingen van de groep De Tuin (groepen 1 en 2) van De Nieuwe Kring hebben vrijdagochtend meegeholpen in de Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein.

De leerlingen werden begeleid door juf Claudine Gimbergh, een stagiaire, een aantal moeders en een vader. De leerlingen kregen een rondleiding door de supermarkt en mochten even de grote vriezer in waar het kouder is dan -20 graden. Ook hielpen zij het personeel van Albert Heijn, onder meer met kassawerk. De leerlingen hadden veel plezier en werden prima begeleid door het personeel van Albert Heijn. Het bezoek maakte deel uit van het project Smakelijk Eten dat de kleuters van De Nieuwe Kring volgen.

GroenLinks wijst Ruud Grondel als formateur aan

Winnaar van verkiezingen nodigt alle partijen uit voor gesprek

GroenLinks heeft haar huidige wethouder Ruud Grondel tot formateur benoemd en heeft alle partijen uitgenodigd voor een openbare bijeenkomst die vrijdagavond plaatsvindt in het gemeentehuis. Aanvang 20.00 uur.

Burgemeester Erik Boog en Wahida Amier stemden samen met de 101-jarige mevrouw Huijmans.

DIEMEN Nicole van Engelen, lijsttrekker van GroenLinks, toonde zich woensdagavond zeer tevreden met de verkiezingsuitslag. "Ik ben heel blij met deze uitslag. De coalitie heeft een stabiel beleid gevoerd. Ik ben blij dat D66 tegen de landelijke trend in gewonnen heeft en dat de PvdA eveneens tegen de landelijke trend in minder heeft verloren. GroenLinks heeft intensief en goed campagne gevoerd en ook een duidelijk verhaal verteld. Wij hebben duidelijk gemaakt dat wij veel sociale woningen willen bouwen en zuinig met het groen willen omgaan."

Jeroen Klaasse, lijsttrekker van D66, toonde zich eveneens zeer tevreden met de verkiezingsuitslag. "Wij zijn van drie naar vier zetels gegaan."

Ook lijsttrekker Lex Scholten van de PvdA kan leven met de uitslag. De PvdA ging van vier naar drie zetels, maar verloor minder dan sommige sociaaldemocraten hadden verwacht. "De huidige minderheidscoalitie is een meerderheidscoalitie geworden", aldus Scholten.

Coalitiepartijen hebben nu ruime meerderheid in de gemeenteraad

De grootste oppositiepartij VVD bleef stabiel en behoudt drie zetels. Lijsttrekker Brigitte Wielage vertelde dat de VVD op winst van één zetel had gehoopt.


GroenLinks, D66 en de PvdA vormen de huidige coalitie. De coalitie had voor de verkiezingen van woensdag de steun van een minderheid in de gemeenteraad.

Prioriteiten

GroenLinks-lijsttrekker Nicole van Engelen vertelde dat de partij die als grote winnaar uit de bus is gekomen vrijdag met alle partijen die in de nieuwe gemeenteraad zijn gekozen gezamenlijk over de verkiezingsuitslag wil praten. De openbare bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis en begint om 20.00 uur. "Wij willen van alle partijen die in de gemeenteraad zijn gekozen twee zaken weten: Hoe kijken zij naar de verkiezingsuitslag en wat zijn hun prioriteiten voor de komende vier jaar. Pas daarna gaan wij kijken wat de beste combinatie is. Uiteraard sluiten wij niet uit dat wij doorgaan met deze coalitie. Maar wij sluiten geen enkele partij uit."

Als de drie huidige partijen opnieuw de coalitie gaan vormen blijven Jeroen Klaasse (D66) en Lex Scholten (PvdA) wethouder. Nicole van Engelen is geen wethouderskandidaat voor GroenLinks. Dat is het Amsterdamse raadslid Jorrit Nuijens. Hij woont in Amsterdam, maar heeft aangegeven dat hij naar Diemen verhuist als hij wethouder in Diemen wordt.

Alles bij het oude

Ons Diemen is met één zetel een nieuwkomer in de gemeenteraad. Lijsttrekker Wim Advokaat had woensdagavond een dubbel gevoel. Hij is blij dat Ons Diemen in de gemeenteraad debuteert, maar had op meer zetels gerekend. "In feite blijft alles bij het oude, maar wij zullen de komende vier jaar van ons laten horen en over vier jaar sterker zijn."

Ouderenpartijen

Peter Prins, lijsttrekker van Ouderenpartij Diemen, had op meer zetels gerekend dan de twee die het zijn geworden. "De verkiezingsuitslag maakt wat mij betreft twee zaken duidelijk: wij hebben onze naamsverandering goed doorstaan, maar aan de andere kant heeft de Partij van de Ouderen 351 stemmen gehaald die ons misschien wel een restzetel hebben gekost."

Lange dag voor leden stembureaus

DIEMEN De leden van de dertien stembureaus hebben een lange en drukke dag achter de rug.

De voorzitters van de stembureaus verzamelden zich om 06.30 uur bij het centraal stembureau in het gemeentehuis. Daar haalden zij onder andere de processen-verbaal op waarin de uitslagen van de verkiezingen worden gemeld. Rond 07.00 uur waren de leden van de stembureaus aanwezig in het stembureau waar zij die dag aan de slag gingen. De stembureaus gingen om 07.30 uur open. Bij een aantal stembureaus stonden al mensen voor deur. Nadat de stembureaus om 21.00 uur waren gesloten werd er meteen begonnen met het tellen van de stemmen voor de gemeenteraad en het referendum. De leden van de stembureaus kregen hierbij hulp van tellers. Alle stemmen waren om 23.15 uur geteld.

102 kandidaten

DIEMEN Inwoners van Diemen die voor de gemeenteraad stemden konden woensdag kiezen uit 102 kandidaten. GroenLinks had de meeste kandidaten op het stembiljet (19), de Partij van de Ouderen de minste (4).

Het aantal kandidaten: GroenLinks: 19, CDA: 15, D66: 14, Ouderenpartij Diemen: 12, PvdA, VVD en Ons Diemen alle 10, Leefbaar Diemen 8 en PvdO 4.

Van de 102 kandidaten die op de stembiljetten stonden woont er slechts één niet in Diemen: Mariska van Delft, die op de achtste plaats van de kandidatenlijst van de VVD staat. Zij woont in Amsterdam. Zij heeft bij het centraal stembureau een intentieverklaring afgegeven dat zij in Diemen komt wonen als ze wordt gekozen.

Raadswissel

DIEMEN Volgende week wordt afscheid genomen van de oude gemeenteraad en de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

In de vergadering van woensdag 28 maart wordt afscheid genomen van de oude gemeenteraad. Een dag later volgt de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Die samenstelling kan overigens nog wijzigen als het college van B en W na de coalitiebesprekingen wordt gevormd. Diverse partijen hebben aangegeven dat hun lijsttrekker ook wethouderskandidaat is.

IJssalon Donatella in nieuwe ruime zaak in Arent Krijtsstraat

Donatella verkoopt nu 36 smaken ijs. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN IJssalon Donatella is nu gevestigd in een nieuwe zaak in de Arent Krijtsstraat 15-17. De zaak is vrijdag opengegaan. Zondag was er een openingsparty.

Yasar en Corina zijn de eigenaars van Donatella. Zij zaten de afgelopen zes jaar met Donatella in een pand aan de overkant van de straat. Donatella beschikt nu over een ruime en fraaie zaak met 48 zitplaatsen en een speelruimte voor kinderen: Donatella Funland.

Corina: "In deze zaak kunnen onze gasten lekker gaan zitten en van hun ijs genieten. Daar was echt behoefte aan, merkten wij. Diemen heeft nu de grootste ijssalon van Amsterdam en omgeving. Ons assortiment is uitgebreid van 24 naar 36 smaken. Dus onze gasten kunnen elke smaak op elk moment in onze zaak aantreffen. Yasar maakt elke ochtend zelf het ijs. Wij verkopen ook diverse soorten koffie, thee en gebak. Ons assortiment is tevens uitgebreid met ijscoupes. Binnenkort gaan wij ook pannenkoeken verkopen. Mensen kunnen ook voor kinderpartijtjes bij ons terecht. Kinderen krijgen dan een glas limonade, een pannenkoek en een kinderijsje."

Donatella trekt veel klanten uit Diemen en plaatsen in de regio, vertelt Corina. "Mensen komen speciaal naar Diemen omdat ze ons ijs zo lekker vinden. Dat waarderen wij enorm. Kwaliteit en service vinden wij zeer belangrijk." In tegenstelling tot het verleden is Donatella nu 52 weken per jaar geopend. De ijssalon is zeven dagen per week van 13.00 tot 21.00 uur geopend. Binnenkort worden de openingstijden verruimd van 12.00 tot 22.00 uur. IJssalon Donatella is op zoek naar personeel. Geïnteresseerden kunnen langskomen bij de zaak in de Arent Krijtsstraat.

Onderzoek nieuwe huisvesting Saan

DIEMEN Koninklijke Saan, de gemeente Diemen, Depot Diemen en Nuon hebben vorige week dinsdag een intentieovereenkomst getekend voor het onderzoeken van nieuwe huisvesting voor Koninklijke Saan binnen de gemeente Diemen.

De vier partijen hebben daarmee de intentie om te onderzoeken of de locatie aan de Overdiemerweg de meest geschikte is voor de nieuwe huisvesting van Saan, formeel bekrachtigd. De locatie is eigendom van Nuon. Koninklijke Saan heeft haar hoofdvestiging en een tweede bedrijfsterrein aan de Weesperstraat in Diemen. De hoofdvestiging is meer dan veertig jaar geleden gebouwd. De bedrijfsgebouwen zijn toe aan een grondige renovatie. Bovendien is de verdeling over twee terreinen niet meer ideaal en is de huidige ligging in de directe nabijheid van woongebieden niet wenselijk. Saan is daarom op zoek naar een nieuwe locatie waar het bedrijf zich weer verder kan ontwikkelen. Het bedrijf is al sinds de oprichting, 120 jaar geleden, verbonden aan Diemen en wil graag binnen de gemeente blijven. De gemeente wil zich inspannen om Saan, dat voor veel werkgelegenheid zorgt en een ruime maatschappelijke bijdrage levert, te helpen bij het vinden van passende huisvesting binnen de gemeentegrenzen.

Nuon heeft een terrein voor de productie en distributie van elektriciteit op eigen grond aan de Overdiemerweg in Diemen. Voor de bedrijfsvoering is niet alle grond in gebruik en Nuon is bereid om in gesprek te treden met Saan inzake het in erfpacht uitgeven van het stuk grond voor een functie die bij de bedrijfsvoering van Nuon past. Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst zijn de partijen overeengekomen zich actief in te spannen om tot goede en bindende afspraken te komen die de nieuwbouw voor Saan mogelijk maken.

Wethouder Lex Scholten van Ruimtelijke Ontwikkeling is blij met deze stap. "Ontwikkelaar Depot Diemen zou hier een distributiecentrum bouwen. Dat wordt omgezet nu blijkt dat een vestiging van Saan op die locatie tot de mogelijkheden behoort. De gemeente heeft alle betrokken partijen bij elkaar gebracht met dit resultaat. Wat er met de huidige locatie van Saan gaat gebeuren is nog niet bekend. Woningbouw op die plek behoort wat de gemeente betreft tot de mogelijkheden."

Daan de Jongh

Zwemmer bij De Meeuwen
9 jaar
Woont zijn hele leven in Diemen

Wat doe je bij De Meeuwen?
"Ik doe aan wedstrijdzwemmen. Nadat ik mijn A-, B- en C-diploma had gehaald wilde ik doorgaan met zwemmen. Ik ben toen gaan wedstrijdzwemmen. Ik train meestal vijf keer per week en doe mee aan wedstrijden. Ik win vaak wedstrijden."

Je houdt een actie voor Unicef.
"Ik doe op 8 april mee aan de Ranomiwedstrijd in Den Haag. Voor deze wedstrijd zamel ik geld in voor Unicef. Dit geld is voor kinderen die het niet zo goed hebben als ik. Bij mij in de klas zit ook een jongen die uit Syrië komt en hij heeft veel verteld over hoe het in dat land is."

Wat zijn jouw hobby's?
"Naast zwemmen voetbal. Ik zit op CTO '70 in Duivendrecht. Ik zit in het tweede team van jongens onder de 11 jaar. Ik speel meestal in de verdediging, maar soms voorin."

Wie is jouw favoriete voetballer?
"Messi."

Waar speel je het liefst?
"Het veldje waar wij voetballen in de wijk Biesbosch waar wij wonen. Wij maken met jassen twee doelen."

Jouw favoriete plek in Diemen?
"Het zwembad en het veld van CTO '70, maar dat ligt in Duivendrecht."

Wat eet je het liefst?
"Noedels en shoarma. Mijn vader maakt heel lekkere shoarma."

Wat zijn jouw favoriete vakken op school?
"Rekenen en gym. Ik vind woordenschat het minst leuke vak. Daar ben ik ook niet zo goed in."

Meer informatie over de actie van Daan is te vinden op https://helpmee.unicef.nl/ranomicup2018/2-5600.

Gemeente koopt 20 hectare natuurgebied

DIEMEN Het college van B en W heeft besloten 20 hectare natuurgebied in de Diemerpolder te kopen. Met deze aankoop is € 640.000 gemoeid.

Op korte termijn zal de gemeenteraad om krediet worden gevraagd. De grond is in het bezit van het ministerie van Economische Zaken. Het gebied is belangrijk voor natuur en recreatie, omdat het een deel is van de Diemerscheg. Wethouder Lex Scholten: "Met deze aankoop houden wij als overheid invloed doordat de natuurbestemming zowel in het bestemmingsplan als in de Provinciale Verordening stevig is verankerd. De prijs is laag en dat past prima binnen de financiën van Diemen." Wethouder: Ruud Grondel: "We zorgen hiermee dat het gebied openbaar toegankelijk is. Het beheer door Groengebied Amstelland wordt voortgezet. Hiermee hebben wij ook invloed op het beheer."

Nieuwe keerlus lijn 9 in gebruik genomen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Bij het eindpunt van lijn 9 op de Sniep is een nieuwe keerlus in gebruik genomen. Vanwege de werkzaamheden kon de tram van donderdagavond tot maandagochtend niet rijden in Diemen en werd vervangen door bus 29. In de keerlus wordt een woningcomplex gebouwd.

Verder onderzoek naar openstellen van busbaan voor auto's in Diemen-Zuid

Gemeente gaat reacties informatieavond verwerken

De gemeente heeft onlangs het verkeersplan voor Diemen-Zuid gepresenteerd. Hierin staan voorstellen om de busbaan open te stellen voor auto's.

Busbaan in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Voordat de busbaan eventueel wordt opengesteld voor autoverkeer wordt die aangepast. In het verkeersplan staat tevens dat de maximumsnelheid op alle hoofdwegen in Diemen-Zuid 30 kilometer per uur wordt. Dit geldt ook voor de busbaan. Nu is die op sommige hoofdwegen nog 50 kilometer per uur.

Als de busbaan inderdaad opengaat kunnen automobilisten die vanuit de richting van station Diemen-Zuid komen, kiezen om aan het einde van de busbaan linksaf te slaan en naar de Venserbrug te rijden, of door te rijden in de richting van de Diemerbrug. Automobilisten die vanuit de richting van de Diemerbrug komen hoeven niet meer door de woonwijken te 'slingeren', maar kunnen dan doorrijden in de richting van station Diemen-Zuid en Holland Park.

Een van de gevolgen van het openstellen van de busbaan is dat automobilisten zullen moeten wachten als een bus bij een halte stopt. Dit kan tot files leiden. Volgens het plan wordt de busbaan aangepast zodat die op sommige plekken verder van de woningen komt te liggen. Dit moet de geluidsoverlast voor omwonenden tegengaan. Ook komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Dit moet de sociale veiligheid van voetgangers en fietsers verbeteren. Er is tevens een plan om even voorbij de Diemerbrug een rotonde aan te leggen. Via deze rotonde kan het verkeer in de richting van de busbaan rijden, of in de richting van de wijk Schelpenhoek.
Tijdens een informatieavond in Huis van de Buurt 't Kruidvat bleek opnieuw dat er onder inwoners van Diemen-Zuid voor- en tegenstanders zijn van het openstellen van de busbaan voor autoverkeer. Veel bewoners van de woonwijken storen zich aan het autoverkeer. Dat is toegenomen sinds de oplevering van de woningen in Holland Park. "Ik woon ruim veertig jaar in Tapijtschelp en merk dat er steeds meer auto's door de wijk rijden. Wat mij betreft gaat de busbaan open", aldus een bewoner. Een bewoonster die vlak bij de busbaan woont deelt die mening niet. "Wij zijn hier juist komen wonen omdat het rustig is. Als er auto's over de busbaan gaan rijden wordt het veel drukker in de omgeving van onze woning. Ook maak ik mij zorgen over de veiligheid. Er steken veel kinderen over die naar de scholen gaan."

Er zijn voor- en tegenstanders van openstellen busbaan

Inspraakronde

De gemeente zal de opmerkingen en punten van kritiek die zijn gemaakt inventariseren en in een reactienota behandelen. Ook worden er onderzoeken gedaan met betrekking tot het geluid dat het openstellen van de busbaan voor autoverkeer zal veroorzaken.

Pas daarna komt er een definitief voorstel. Vervolgens komt er een inspraakronde.

Michelle van Zon finaliste Miss Teen Noord-Holland

Michelle van Zon. Foto: LongJoy Photography

DIEMEN Michelle van Zon (18) uit Diemen is finaliste van de Miss Teen-verkiezing van Noord-Holland in de leeftijdscategorie 15-18 jaar. De finale wordt op 6 mei in Purmerend gehouden.

Michelle besloot zich vorig jaar in te schrijven. Zij stuurde een uitgebreide motivatie en een aantal foto's, die door haar goede vriendin Ismay Hoogwoud zijn gemaakt, naar de organisatie. Samen met nog 99 meisjes werd zij geselecteerd om mee te doen aan de eerste ronde. Modellenwerk heeft Michelle van jongs af aan aangetrokken. Zij heeft al ervaring als model, maar beseft dat zij met haar 1.69 meter net te klein is om kleding te kunnen showen. Michelle: "De eerste ronde werd in Hoorn gehouden. Wij moesten in groepjes drie keer voor een jury verschijnen. De eerste keer droegen wij een jurk, de tweede keer een bikini. Wij moesten ook een aantal vragen beantwoorden. De derde keer dat wij voor de jury moesten verschijnen moesten wij vragen in het Engels beantwoorden. Daarna moesten wij wachten op de uitslag van de jury. De jury maakte later bekend dat ik een van de zeventien finalisten ben geworden." De finalisten moeten zo veel mogelijk geld ophalen voor de Linda Foundation en deelnemen aan diverse activiteiten, zoals kickboksen. "Tijdens de finale maakt het bedrag dat de finalisten hebben opgehaald twintig procent van de beoordeling uit. Dertig procent van de beoordeling komt voort uit de inzet tijdens de activiteiten en 50 procent van de beoordeling is het resultaat van hoe wij ons tijdens de finale presenteren. De winnares mag meedoen aan de landelijke finale en de winnares daarvan aan een internationale finale." Michelle volgt een opleiding voor junior styliste aan het ROC in Hilversum. Zij is van plan om nadat zij die opleiding heeft voltooid, verder te gaan met een hbo-opleiding. Stemmen op Michelle kan door een sms te sturen aan: Poll noordholland Michelle naar 3010.

Edog Muzikaal Theater speelt twee avonden musical 'All Shook Up'

Sporthal Diemen is omgebouwd tot theater

Edog Muzikaal Theater speelt op vrijdagavond 23 en en zaterdagavond 24 maart in Sporthal Diemen de musical 'All Shook Up'.

Edog bouwt sporthal om tot theater. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De twee voorstellingen in Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan 2 beginnen om 20.00 uur. De zaal gaat op beide dagen om 19.00 uur open.

'All Shook Up' is geschreven door Joe DiPietro en werd in 2005 voor het eerst opgevoerd in de Verenigde Staten. 'All Shook Up' vertelt het verhaal van de macho Chad die met motorpech strandt in een plattelandsdorpje. Net uit de gevangenis en gewapend met een gitaar, leren jack en een scherp oog voor vrouwen, wordt het anders zo rustige plaatsje door hem binnen 24 uur compleet op z'n kop gezet. Ook het leven van Natalie, die als reparateur werkt aan het herstel van de motor van Chad, krijgt van de ene op de andere dag een totaal andere wending. De jonge vrouw droomt er al tijden van de wijde wereld in te trekken en ziet in de sexy Chad de ideale reisgezel. Zij probeert hem op eigenzinnige wijze hiervan te overtuigen.

Jeroen Damman (23) is opbouwcoördinator van Edog en speelt tevens een van de rollen. Hij is de zoon van Erik Damman, de regisseur van Edog Muzikaal Theater. "Ik ben min of meer opgegroeid tussen de coulissen van Edog. Toen ik een week oud was namen mijn ouders mij al mee naar repetities. Het bestuur en de artistieke leiding van Edog besluiten elk jaar voor april welk stuk er het volgende jaar wordt opgevoerd. Wij zijn in april 2017 begonnen met repeteren. Wij repeteerden aanvankelijk elke maandagavond in Theater de Omval. De laatste zes weken waren er ook op woensdagavond repetities."

Edog treedt op in winkelcentrum Diemerplein.

Edog kan een beroep doen op veel vrijwilligers

Edog Muzikaal Theater heeft ongeveer zestig leden en een aantal vrijwilligers, onder wie leden van de bouwploeg.

Vrijwilligers van Edog, onder wie de leden van de bouwploeg, zijn dinsdag begonnen met het ombouwen van Sporthal Diemen tot een echt theater. Het podium wordt opgebouwd door professionals. Dat geldt ook voor het licht en geluid. De leden van de bouwploeg helpen die mensen. Het podium ziet er elk jaar anders uit. Dit jaar staat het orkest op het podium. Er kunnen zo'n vijfhonderd bezoekers in de sporthal.

De leden van Edog repeteerden de laatste tijd twee keer per week

Edog Muzikaal Theater doet er alles aan om de zaal twee avonden vol te krijgen. De afgelopen drie zaterdagen trad Edog op in winkelcentrum Diemerplein om zo de aandacht op de voorstellingen te vestigen. Jeroen vertelt dat de reacties positief waren. Er zijn nog kaarten voor beide voorstellingen te krijgen. Kaarten kunnen worden gereserveerd via de website Edog.nl. Het is ook mogelijk om telefonisch kaarten te bestellen: 06-46170561.

IJshockeyclinic leden Gym020

Ron Berteling en Dax van de Velden geven ijshockeyclinic

De deelnemers in de Jaap Edenhal. Foto: Gym020

DIEMEN Twintig leden van Gym020 uit Diemen hebben zondag deelgenomen aan een ijshockeyclinic in de Jaap Edenhal. De clinic werd gegeven door Ron Berteling en Dax van de Velden. Dax is de eigenaar van Gym020.

Zowel Dax als Ron heeft zijn sporen verdiend in de ijshockeywereld. Ron Berteling (60) is een voormalig professioneel ijshockeyer die maar liefst 213 keer uitkwam voor het Nederlands team. Berteling speelde in het legendarische Nederlandse ijshockeyteam dat in 1980 deelnam aan de Olympische Spelen in Lake Placid in de Verenigde Staten. Dax van de Velden (25) kwam 21 keer uit voor het Nederlands team. Anderhalf jaar geleden besloot hij te stoppen met ijshockey bij Amstel Tijgers om zich volledig te richten op zijn Gym020. Berteling was bij Amstel Tijgers de coach van Dax. Ron en Dax kregen tijdens de clinic hulp van de voormalige ijshockeyer Fred Schep. De clinic werd gehouden in het kader van het eenjarig bestaan van Gym020 in januari. De deelnemende leden van Gym020 kregen voor aanvang van de clinic eerst wat achtergrondinformatie over ijshockey. Berteling wist hen ook te vertellen dat het behoorlijk wat sportieve inspanning zou gaan kosten en dat zij hoogstwaarschijnlijk uitgeput van het ijs zouden stappen. Vervolgens legde hij hen uit hoe zij hun uitrusting moesten aantrekken. De clinic begon met een schaatsles. Hierdoor konden de deelnemers voorzichtig wennen aan het schaatsen op de ijshockeyschaatsen. Na de schaatslessen mochten de leden van Gym020 op een half ijshockeyveld een heus potje ijshockey spelen.

Dax is zeer tevreden over de middag: "De deelnemers hebben hun best gedaan en vonden het erg leuk, bleek uit de enthousiaste reacties. Na de clinic hebben wij als afsluiter gezamenlijk wat gegeten en gedronken in horecazaak Jaap op de Jaap Edenbaan. Het was een perfecte middag en wat ons betreft voor herhaling vatbaar."

Het duo Willers-van den Berg, zondag 25 maart in De Hoop.

Donderdag 22 maart

PCOB Diemen

14.00 uur | De Schakel

Boeiende presentatie met lichtbeelden over De Gooische Tram, ook wel de 'Gooische moordenaar' genoemd. Leden en niet-leden zijn welkom, toegang gratis.

23 & 24 maart

'All Shook Up', de musical

20.00 uur | Sporthal Diemen

Edog Muzikaal Theater presenteert deze musical met maar liefst 25 heerlijke Elvis Presley-nummers. Kaarten: http://bit.ly/Edog-allshookup-DiemerNieuws.

Zaterdag 24 maart

Cameretten Finalisten

20.30 uur | Theater de Omval

Laat je verrassen door een nieuwe lichting cabaretiers en zie de topcabaretiers van morgen.

Zondag 25 maart

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Palmzondagviering. Voorganger: mw. H. Smeulers uit Zwijndrecht.

Palmzondag

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Eucharistiegezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is pastor A. Tönis.

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

Georganiseerd door filatelieclub de Zegelaars. 10.00-16.00 uur. Handelaren, 5- en 10-centsboeken en advies. Entree voor niet-leden €1,-. Informatie: 020-6942002.

Concert Willers-van den Berg

15.00 uur | Schuilkerk De Hoop

Het duo Martijn Willers, piano en Joris van den Berg, cello, speelt de cellosonates 2, 3 en 5 van Beethoven.

Open dag TVDZ

12.00 uur | Tennisvereniging TVDZ

De open dag duurt tot 17.00 uur.

Maandag 26 maart

Kleurrijke Ouderkringen

9.00 uur | El'sina

Voor ouders die nieuw zijn in Nederland. Door alles in het Nederlands te bespreken, wordt tegelijkertijd de taal geoefend. Info: 06-24603742.

Paasfeest Noorderlicht

11.00 uur | Het Noorderlicht

Quiz, spel en feestelijke lunch. Alleen ochtend, lunch of middag kan ook. Tot 15.00 uur, € 3,-. Graag opgeven: 06-24528317.

Dinsdag 27 maart

'The Florida Project'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Kleurrijke film over de sociale onderklasse in Amerika.

Woensdag 28 maart


Enter inloopochtend

9.00 uur | De Schakel

Elke woensdag inloopoefenochtend tot 12.00 uur. Informatie: 06-43734155.

Bingomiddag

14.30 uur | Zorgcentrum De Diem

Deelname € 2,50, voor bewoners €1,50.

P!nk Diemen!

19.30 uur | Grand café Blauw

Voor en door homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender, ruimdenkende, zich afvragende en interseksuele mensen.

'Er mag gedanst worden'

20.30 uur | Theater de Omval

In zijn debuutvoorstelling belandt Thijs van de Meeberg geheel onbedoeld in activiteitencentrum Het Klaverblad.

Donderdag 29 maart

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Gratis spreekuren voor mensen die problemen hebben met hun werkgever, verhuurder of met overheidsinstanties. Zo nodig verwijzen we door. Info: 06-31063039.

Witte Donderdag

19.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Eucharistieviering met het Stanzakoor. Voorganger is pastor A. Tönis.

Kerkdienst Witte Donderdag

19.30 uur | De Ontmoeting

Met H. Avondmaal. Voorganger ds T.C. Wielsma uit Uithoorn.

'Doof kind'

20.00 uur | Theater de Omval

'Doof kind' schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven.

Voedselbank houdt winkelactie bij Albert Heijn

DIEMEN De Stichting Voedselbank Diemen houdt op zaterdag 24 maart weer een winkelactie. Vrijwilligers van de voedselbank staan zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur bij Albert Heijn in Winkelcentrum Diemerplein.

Gerda Smit, voorzitter van de Stichting Voedselbank Diemen: "Albert Heijn heeft het initiatief genomen voor een landelijke winkelactie. Albert Heijn is van mening dat iedereen goede paasdagen verdient. De winkelactie is er dan ook op gericht om artikelen te verzamelen die in het teken staan van Pasen."

Pasen

De Stichting Voedselbank Diemen verzoekt mensen die zaterdag boodschappen doen bij Albert Heijn een of meerdere artikelen extra te kopen en die te schenken aan de vrijwilligers van de voedselbank. De mensen van de voedselbank kunnen die artikelen toevoegen aan de voedselpakketten die de cliënten elke week ontvangen bij het uitgiftepunt in Diemen.

De Voedselbank Diemen bestaat twaalf jaar. Er zijn momenteel 67 gezinnen cliënt bij de voedselbank.

SV Zeeburg klopt Cometas

Team wacht belangrijk duel tegen US

SV Zeeburg pakte belangrijke punten. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen Cometas gewonnen: 27-20. Bij rust leidde de ploeg uit Diemen met 19-10.

De speelsters van SV Zeeburg wisten dat de thuiswedstrijd tegen Cometas moest worden gewonnen om in de race te blijven voor de titel in de hoofdklasse van de zaalcompetitie.

De dames uit Diemen hadden afgelopen week hard en goed getraind en verschenen vol vertrouwen in de zaal. SV Zeeburg begon echter niet goed aan de wedstrijd en moest toestaan dat de bezoeksters op voorsprong kwamen.

Initiatief

Na vijf minuten spelen nam SV Zeeburg het initiatief. De dames uit Diemen speelden goed samen, de verdediging stond goed en de kansen werden benut. Bij rust leidde SV Zeeburg met 19-10.

De coaches drukten de speelsters in de rust op het hart om geconcentreerd te blijven spelen en te blijven knokken. Aan het begin van de tweede helft verslapte de thuisploeg enige tijd. Maar SV Zeeburg kwam geen moment in de problemen en won het duel afgetekend met 27-20.

Koppositie

SV Zeeburg en Geel Zwart delen de koppositie in de hoofdklasse van de zaalcompetitie. Beide ploegen hebben na 20 duels 33 punten. Het doelsaldo van SV Zeeburg (+105) is veel beter dan dat van Geel Zwart (+84). Er zijn nog twee wedstrijden te spelen.

SV Zeeburg speelt op zaterdag 24 maart een uitwedstrijd tegen US. De wedstrijd wordt in sporthal de Pijp in Amsterdam gespeeld en begint om 20.15 uur. SV Zeeburg hoopt dat veel supporters de ploeg in Amsterdam zullen steunen.

SV Diemen verliest

DIEMEN SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen United Davo met 4-3 verloren. Bij rust leidde SV Diemen met 0-2.

SV Diemen kwam in de eerste helft op voorsprong door twee treffers van aanvaller Bright Owusu. Na rust gaf de ploeg van trainer Gerrie Breugem de zege onnodig uit handen. United Davo scoorde twee keer en kwam langszij. Daarna zette Bright Owusu de bezoekers op een 2-3 voorsprong. De thuisclub slaagde erin om daarna twee keer te scoren en de volle winst te pakken. Maxim Stefels en Bright Owusu kregen een rode kaart van de scheidsrechter. SV Diemen heeft na 18 duels 22 punten en staat op de negende plaats van de derde klasse C. SV Diemen wacht zondag een zwaar duel. De ploeg speelt thuis tegen Sporting Martinus dat op de derde plaats staat. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

DKV Victoria wint promotieduel

DKV Victoria promoveert naar tweede klasse. Foto: DKV Victoria

DIEMEN DKV Victoria is gepromoveerd naar de tweede klasse van de zaalcompetitie. De korfballers uit Diemen wonnen zondagmiddag in Delft de promotiewedstrijd tegen SDO: 19-17.

Het was even slikken voor de Diemer korfballers toen vorige week het kampioenschap op een knullige manier werd verspeeld. Maar DKV Victoria herstelde zich in het promotieduel tegen SDO. De ploegen deden weinig voor elkaar onder. Er werd gestreden voor elke bal en er werden harde duels uitgevochten. De ruststand van 12-11 was in het voordeel van DKV Victoria. In de tweede helft nam de spanning bij SDO toe, terwijl DKV Victoria geduldig bleef zoeken naar de juiste kansen. Het was Laura de Nooij die met twee afstandsschoten het verschil weer op twee bracht. Met een stand van 18-16 op het scorebord en nog tien minuten te spelen, brak een spannende slotfase aan. SDO maakte 18-17. De ervaren Michiel Boer Rookhuizen maakte er direct 19-17 van. In de laatste vijf minuten kreeg SDO nog kansen om aan te haken, maar miste een strafworp. DKV Victoria speelde de wedstrijd goed uit.

TVDZ houdt open dag

DIEMEN Tennisvereniging Diemen Zuid (TVDZ) houdt op zondag 25 maart de jaarlijkse open dag. De open dag duurt van 12.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de open dag wordt er een tennistoernooi gespeeld (mixed dubbel). Tevens is er livemuziek van de seniorenrockband Nine Shades of Grey. TVDZ beschikt op de Sportlaan over een accommodatie met zes tennisbanen van kunstgras, een oefenkooi en een gezellig clubgebouw. Er wordt het hele jaar door getennist. TVDZ heeft zo'n 350 leden. Tijdens de open dag geldt ook een aanbieding: senioren kunnen op die dag lid worden tot 31 december 2018 en betalen hiervoor 99 euro. Jeugdleden kunnen zich op deze dag inschrijven en betalen tot het einde van het jaar 2018 slechts 75 euro.

Smashing '72 pakt winst

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de thuiswedstrijd tegen Wham Wham gewonnen: 3-1.

De setstanden waren 16-25, 25-19, 25-12 en 25-20. Smashing '72 staat op de tweede plaats in de promotieklasse A. De ploeg heeft zes punten achterstand op koploper VV Amsterdam. De komende weken speelt het team van coach Nicole de Lange tegen de nummers 4 en 5 van de ranglijst.