DiemerNieuws

15 december 2016

DiemerNieuws 15 december 2016


Diemer December Dagen: lichten kerstboom branden

Veel belangstelling voor Diemer December Dagen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Marit Engelberts hebben donderdagavond de Diemer December Dagen officieel geopend door het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom voor het gemeentehuis.

Er waren veel belangstellenden aanwezig. Zij luisterden naar de muziek van de koren Carpe Diem, Edog en Peter's Angels en genoten van een glaasje glühwein of warme chocolademelk die door leden van Scouting Diemen werd ingeschonken. De glühwein was beschikbaar gesteld door Albert Heijn, de chocolademelk door supermarkt Deen. Bezoekers konden bij Van Wijk's Gebakkraam voor het gemeentehuis een gratis oliebol afhalen. Burgemeester Boog vertelde in zijn speech dat het echtpaar Van Wijk al 35 jaar met de gebakkraam in Diemen staat en ook nog eens 35 jaar getrouwd is. Hij had dan ook een verrassing voor mevrouw en meneer Van Dijk: een bos bloemen. Kinderen konden broodjes en marshmallows bakken die door Scouting Diemen beschikbaar waren gesteld.

Tweede jaar
Het is het tweede jaar in successie dat de Diemer December Dagen worden gehouden. Ook vorig jaar werd de opening verricht door de burgemeester en de toenmalige kinderburgemeester Mirthe Chung. Het is echter al het derde jaar op rij dat er een grote kerstboom voor het gemeentehuis staat. De kerstboom die nu voor het gemeentehuis staat is circa elf meter hoog en is afkomstig uit de Belgische Ardennen. Veel versierselen die in de kerstboom hangen zijn gemaakt door kinderen van BSO Popeye, BSO Kind & Co en bezoekers van de bijeenkomsten voor senioren die Stichting Welzijn Diemen in het Noorderlicht en Huis van de Buurt 't Kruidvat houdt. De gemeente heeft een aantal ballen van Daarom Diemen in de kerstboom gehangen.

Gemak
De nieuwe kinderburgemeester Marit Engelberts had duidelijk geen last van plankenkoorts. Zij had het naar haar zin en voelde zich op haar gemak. De 11-jarige leerlinge van groep 8 van de Noorderbreedte in Diemen-Noord werd vergezeld door haar ouders en broertje Kasper (9), die middenvelder is van het eerste team van spelers onder de 11 jaar van SV Diemen.

Invalide vrouw: verzakte parkeerplaats is gevaarlijk

DIEMEN - Een 61-jarige invalide bewoonster van de Burgemeester Van Tienenweg verzoekt de gemeente al jaren om de kwaliteit van de invalidenparkeerplaats voor haar woning te verbeteren.

De vrouw woont in het stuk van de Burgemeester Van Tienenweg dat vlak bij de Schoolstraat ligt. In die straat is sprake van verzakking van het wegdek, een probleem dat in vrijwel geheel Diemen speelt. De invalidenparkeerplaats van de bewoonster laat inderdaad veel te wensen over. In het wegdek zitten grote gaten, die al snel vollopen met water. Als de bewoonster haar auto parkeert moet zij goed uitkijken dat de wielen van de auto niet in de gaten terechtkomen. Dit is al diverse keren gebeurd. Ook moet zij bij het wegrijden zo veel gas geven dat de kans op een aanrijding groot is.

De bewoonster, die met ernstige gezondheidsklachten kampt en haar rechterarm niet kan gebruiken, heeft dikwijls moeite om in en uit haar auto te stappen. Door de verzakking van de straat staat de auto laag ten opzichte van het trottoir. "Ik ben heel vaak bijna gevallen en de kans is groot dat ik binnenkort een keer echt val." Zij heeft een aantal jaar geleden contact opgenomen met de gemeente. "Een jaar of drie, vier geleden is er een man van de gemeente langsgeweest. Daarna heb ik lang niets gehoord. Nadat ik opnieuw contact met de gemeente had opgenomen zijn ongeveer een jaar later een vrouw en een man van de gemeente bij mij geweest. Die vrouw heeft foto's van de parkeerplaats genomen. Er is toen weer niets gebeurd. Enige tijd geleden is er opnieuw iemand van de gemeente bij mij op bezoek geweest. Hij heeft verteld dat deze straat en straten in de omgeving worden opgeknapt. Dit moet voor het einde van volgend jaar klaar zijn. Tot die tijd wordt er niets aan mijn parkeerplaats gedaan. Voor mij is dat geen oplossing."
Lees verder op pagina 3.

12 personen in slooppand

DIEMEN - Maandag bleken opnieuw twaalf personen illegaal in het pand op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg te verblijven. Op verzoek van de gemeente hebben zij het pand verlaten.

Het pand wordt gesloopt. Zoals gebruikelijk was maandag bij de start van de sloopwerkzaamheden een bouwinspecteur van de gemeente aanwezig. Op zijn verzoek verlieten de aanwezigen zonder tegenstand het pand. Vorige week woensdag trof de eigenaar ook al meer dan 20 illegale bewoners in het pand aan. Toen was de gemeente niet aanwezig. "Of er toen ook een gezin bij was, zoals eerder is gemeld, is ons dan ook niet bekend", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Maandag waren er geen minderjarigen in het pand; als dat wel zo zou zijn, zouden wij de jeugdzorg hebben ingeschakeld."

Maandag is begonnen met voorbereidende werkzaamheden voor de sloop die naar verwachting anderhalve week duren. Daarna start de sloop.

11.612

euro hebben clubs opgehaald tijdens de Grote Clubactie
in Diemen

Weerbericht

Aanhoudend rustig en droog, geleidelijk iets kouder
Het weer wordt bepaald door een standvastig en omvangrijk hogedrukgebied. Het breidt zich nog verder uit over West- en Centraal Europa. Geleidelijk neemt de nachtvorstkans iets toe. De mate waarin hangt af van de ligging van de kern van het hogedrukgebied. Dat bepaalt de richting van waaruit de lucht wordt aangevoerd. Doorzettende vrieskou wordt niet verwacht.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag blijft het droog. Er is veel laaghangende bewolking en mist. Hetzelfde weerbeeld wordt voor het weekeinde verwacht. Het blijft daarbij droog, al zijn een paar spatjes lichte motregen soms niet uitgesloten. Lokaal kan het soms opklaren. Er is dan even ruimte voor de zon. Er waait een zwakke zuiden- tot zuidoostenwind. In de nacht daalt de temperatuur tot rond 1 à 2 graden met kans op vorst aan de grond. Overdag oplopend tot 5 à 6 graden.

Trend na het weekeinde
Het hogedrukgebied houdt eerst stand. De temperatuurontwikkeling is onzeker omdat de kern van het hogedrukgebied verschuift. De ligging daarvan bepaalt windrichting en temperatuur, alsook de kans op zon. Eind van de week kan de neerslagkans toenemen en wordt het zachter.

Weetje
De dagen worden, tot de 'winterwende' op 21 december, steeds korter. Het zijn de donkere dagen voor Kerstmis. Het is overdag maar een beperkt aantal uren licht. Op de kortste dag is dat 7 uur en 45 minuten. Gemiddeld schijnt de zon in december anderhalf uur per dag. Er zijn dagen waarop de zon (deels) schijnt, maar de kans op een reeks zonloze grijze dagen is groot.

Schandelijke toestanden bij de Gooische stoomtram (2)

De Gooische Stoomtram bezorgde bij veel mensen dubbele gevoelens. Enerzijds was er de romantische gedachte aan het imposante gevaarte dat 60 jaar lang door de Watergraafsmeer via Diemen naar 't Gooi denderde. Aan de andere kant was de Gooische Moordenaar gevreesd vanwege de talloze ongelukken met fatale afloop. De oprichters, onder wie de burgemeester van Diemen A.L. van Tienen, kregen vaak lof toegezwaaid. Minder bekend zijn de erbarmelijke omstandigheden waaronder werknemers van de Gooische Stoomtram Maatschappij moesten werken. Een journalist van Recht voor Allen nam het in 1899 voor hen op: "Op zichzelf genomen is de verantwoordelijkheid van den machinist en het gevaar voor het publiek zeer groot. Wij zullen echter zien, dat dit nog maar zeer gering is in vergelijking van den schandelijk langen diensttijd en de uiterst geringe bezoldiging. (...) Men ziet, dat de machinisten drie dagen achtereen een diensttijd hebben van 18 tot bijna 19 uur, dan een dag van een korteren diensttijd, om daarna weer drie lange werkdagen en eindelijk één dag vrij te krijgen." In zijn oordeel is de journalist duidelijk: "De Gooische Stoomtram Maatschappij beschouwt haar personeel als uit slaven samengesteld."

Succes voor zwemmers van De Meeuwen

DIEMEN - De Meeuwen is op de tweede plaats geëindigd tijdens de Peter's Cup in het nieuwe zwembad in Almere Poort.

Er deden zeventien wedstrijdzwemmers van De Meeuwen mee. Er werden 19 individuele medailles behaald door Nicole den Turk, Axel Eisinga, Rémon Hofstee, Robin de Bonis, Mathieu Fuijkschot, Abel Bonvie, Maurits van Bommel, Nienke Heijt, Dominique de Bonis, Merijn Lakeman, Elitsa Veldhuis, Dion Fuijkschot, Dan Cohen en Thomas Santos Andersen. Op basis van alle resultaten werd De Meeuwen tweede.

Doppenactie stopt

DIEMEN - De inzameling van flessendoppen via Doppen uit Diemen stopt per 1 januari.
Diemen en omgeving was iedere maand goed voor 5060 zakken. De opbrengst is voor KNGF. De kiloprijs is echter zo laag geworden dat deze niet meer tegen de (transport)kosten opweegt.

Burgemeester wil uitbreiding sluitingsbeleid

Actief sluitingsbeleid moet Diemen veiliger maken

Burgemeester Boog: 'Laat ons optreden voor alle verhuurders een waarschuwing zijn.' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft sinds vorig jaar november elf panden in Diemen (tijdelijk) gesloten vanwege illegale hennepteelt of de aanwezigheid van harddrugs. In één pand werden ook vuurwapens aangetroffen. Het betrof zes woningen, vier bedrijfspanden en een caravan.

Op basis van de Opiumwet heeft de burgemeester de bevoegdheid panden tijdelijk te sluiten wanneer daar veel drugs aangetroffen worden. Burgemeester Boog heeft vorig jaar besloten deze wet in Diemen actief toe te passen. Hij licht toe: "In deze gevallen gaat het niet om kleinschalige teelt voor eigen gebruik, maar om professionele teelt. Dit gebeurt vaak door criminele organisaties. Stroom wordt meestal illegaal afgetapt en daardoor is er brandgevaar voor de directe omgeving. Daarnaast trekt dit soort panden vaak ook andere criminaliteit aan. Ik sta voor de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente: daarom zijn we actief bezig met het sluiten van dergelijke panden en moeten verdachten door justitie vervolgd worden."
Burgemeester Boog wijst verhuurders in Diemen erop dat zij voorzichtig moeten zijn met het verhuren van hun panden. "Laat ons optreden voor alle verhuurders een waarschuwing zijn. Als blijkt dat er in jouw pand drugs worden geteeld of worden verhandeld, dan ga je niet vrijuit. We zullen het pand (tijdelijk) sluiten en alle kosten verhalen. En als je dit soort praktijken faciliteert, kun je ook strafrechtelijk vervolgd worden." Woningcorporaties kunnen ook het huurcontract verbreken.

Goede samenwerking
Gemeente en politie werken volgens de burgemeester goed samen om dit aangescherpte beleid uit te voeren. Maar de burgemeester wil verder gaan en het actief sluitingsbeleid uitbreiden. Een voorstel daartoe wordt op 15 december door de gemeenteraad besproken. Boog: "Ik heb de gemeenteraad voorgesteld om ook openbaar toegankelijke ruimtes te kunnen sluiten als er (vuur)wapens worden aangetroffen, er sprake is van illegaal gokken, er gediscrimineerd wordt of als er andere ernstige inbreuken op de openbare orde plaatsvinden of dreigen. Ik hoop dat de raad mij hierin steunt. Zo kunnen we Diemen weer wat veiliger maken."

Burgemeester hoopt op steun van gemeenteraad

De burgemeester geeft aan dat er op dit moment geen concrete aanleiding is om het actief sluitingsbeleid uit te breiden. Hij wil dat de gemeenteraad het sluitingsbeleid uitbreidt zodat hij indien nodig maatregelen kan nemen.

Parkeerplaats

Vervolg van de voorpagina.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er inderdaad iemand van de gemeente is langsgeweest om naar de invalidenparkeerplaats te kijken. "Naast de stoeprand is de aansluiting van het asfalt met de weg wat verzakt. Dat is mogelijk lastig, maar niet gevaarlijk. Als mevrouw haar auto iets verder weg van de stoeprand parkeert, heeft ze er helemaal geen last van", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Annette Gerritsen stopt

DIEMEN - Schaatster Annette Gerritsen uit Diemen heeft besloten een punt te zetten achter haar loopbaan.

De 31-jarige schaatsster, die de laatste jaren weinig sportieve hoogtepunten kende, maakte haar keuze bekend tijdens het wereldbekerweekend in Thialf in Heerenveen. Gerritsen kampt al enige tijd met blessures. Hierdoor miste zij het begin van het schaatsseizoen. De schaatsster, die uit Ilpendam komt, beleefde haar hoogtepunt op de Olympische Spelen van 2010, waar ze zilver won op de 1.000 meter.

Gerritsen ontving eerder dit jaar de onderscheiding die hoort bij de titel Sportvrouw van het Jaar van Diemen. Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken reikte de onderscheiding uit.

Celstraffen voor moord

DIEMEN - Sakuntala J. (56) en Hans van A. (71) zijn door het gerechtshof veroordeeld tot gevangenisstraffen van negen jaar voor een moord in Diemen in 2011.

De 45-jarige Soerenderpersad (Soentje) Birtantie werd hierbij om het leven gebracht. Zijn lichaam werd in juni 2011 gevonden in de Weespertrekvaart in Diemen. Hij bleek gestikt door geweld of verdrinking, of door een combinatie daarvan.

Bijdrage Meerlanden voor zeven Diemense clubs

Burgemeester Erik Boog reikte de cheques uit. Foto: Rob Essenberg (Meerlanden)

DIEMEN - Zeven goede doelen en verenigingen uit Diemen kregen vorige week uit handen van burgemeester Erik Boog een cheque van het Meerlandenfonds.

Voor deze tiende editie had afvalinzamelaar Meerlanden 55.000 euro in het fonds gestort om goede doelen en verenigingen uit de gemeenten waar zij actief is een steuntje te geven. Cheques waren er in Diemen voor Atletiekvereniging AV'23 (DiemerCross), Bewonerscommissie Beukenhorst, EDOG Muzikaal Theater, Gemengd Ouderenkoor Carpe Diem, Handbalvereniging SV Zeeburg, Stichting Jazzfestival Duke op het Diemerplein en Zangkoor de Baksmaten.

'Schoten' in winkel-centrum

DIEMEN - De politie loste enkele schoten in winkelcentrum 'Diemerplein' vorige week donderdag. Het waren losse flodders die gebruikt werden tijdens een oefening.

Er was één 'verdachte' met een automatisch vuurwapen die moest worden uitgeschakeld. Hierbij werd gebruikgemaakt van speciale (blauwe) oefenwapens.

Alle kerststukjes en oliebollen waren op

Foto: Trudy Kroese

Diemen - Allerhande kerstspulletjes gingen grif van de hand tijdens de kerstmarkt in de Sint Petrus' Bandenkerk afgelopen zaterdag. De zelfgemaakte kerststukjes waren helemaal uitverkocht, net als de oliebollen. Die werden gebakken door Anja en Eric Kap, met veel hulp van hun twee dochtertjes. Het meel was gedoneerd door de werkgever van Eric. De kerstmarkt leverde een mooie bijdrage op voor het restauratiefonds van de kerk: ruim 2300 euro. Aanstaande zondag is er weer volop kerstsfeer in de kerk: het kerstconcert met vier koren begint om 14.30 uur.

Helga Gernaat

Survivalsporter en hardloper
46 jaar
Diemenaar sinds 2001

Foto: Bennie Slagers

In welk seizoen sport je het liefst?
"Ik vind het heerlijk dat Nederland vier verschillende seizoenen heeft. Lekker warm in de zomer. In de herfst prachtig hardlopen met al die mooie herfstkleuren. De winter heb ik het liefst echt koud met sneeuw die kraakt bij iedere stap, fantastisch. En met de eerste zonnestralen van de lente word je weer helemaal blij en vrolijk."

Verder in het dagelijks leven?
"Werk ik als HR-administrator en staat mijn gezin voorop."

Beschrijf jezelf in 5 woorden.
"Eerlijk, doorzetter, sportief, competitief, eigenwijs."

Welke series kijk je graag?
"Suits, Blacklist, CSI Cyber, Expeditie Robinson."

Welk nummer moet in de Top 2000?
"'Cold as Ice' van Foreigner moet er zeker in."

Favoriete stekje in Diemen?
"Onze buurt de Griend, wij vinden het erg gezellig hier en hebben leuke buren."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn opa die 15 jaar geleden is overleden."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Mijn huis verbouwen, maar zeker niet verhuizen. Daarnaast misschien een leuk appartementje in Oostenrijk."

Hoe ziet je ideale weekend eruit?
"Lekker rustig wakker worden, sporten en dan gezellig thuis lunchen met mijn man Jerry en mijn zoontje Sepp."

Waar kun je je druk over maken?
"Onnodig geweld, misbruik, mishandeling van kinderen en dieren."

Diemen mist nog…
"Buitensportactiviteiten zoals survivalsport."

Als je burgemeester was...
"Dan zou ik zorgen voor meer zorg en activiteiten voor ouderen. En dat kinderen uit minderbedeelde gezinnen aan een sport kunnen deelnemen en dat er voor al deze kindjes ook cadeautjes zijn tijdens sinterklaas en kerst en niet te vergeten op verjaardagen."

Parcours van Santa Run gewijzigd

DIEMEN - De Daarom Diemen Santa Run wordt op vrijdag 16 december voor de eerste keer gehouden.

Kinderen van vier tot en met zes jaar kunnen deelnemen aan de Mini Santa Run. Zij lopen een kort parcours over het Diemerplein. Kinderen vanaf zeven jaar die deelnemen aan de Maxi Santa Run zouden aanvankelijk een parcours door het centrum van Diemen lopen. Dit is nu veranderd. Zij leggen diverse ronden af op het parcours op het Diemerplein. De kinderen kunnen zich vanaf 16.00 uur verzamelen op het Diemerplein en hun startnummer en kerstmuts ophalen. De warming-up start om 16.30 uur. De Mini Santa Run begint om 16.45 uur en om 17.00 uur gaat de Maxi Santa Run van start. De inschrijvingstermijn is verlengd. Deelnemers kunnen zich tot en met donderdagavond 15 december inschrijven door een e-mail te sturen naar d.tool@welzijndiemen.nl.

Mevrouw Huijmans-Goedemans viert haar honderdste verjaardag

De 100-jarige is nog lid van twee klaverjasclubs

Mevrouw Huijmans kreeg bezoek van burgemeester Boog. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Mevrouw Huijmans-Goedemans kreeg maandag bezoek van burgemeester Erik Boog ter ere van haar honderdste verjaardag een dag eerder.

De oudste bewoonster van de Bloementoren in Berkenstede is in 1958 in Diemen komen wonen toen zij trouwde met meneer Huijmans, die weduwnaar was. In één klap kreeg ze er daarmee ook een zoon en dochter bij. De familie is inmiddels flink uitgedijd: er zijn acht kleinkinderen, tien achterkleinkinderen en zelfs al achter-achterkleinkinderen. "Hoeveel precies? Ik ben de tel kwijt, hoor", vertelt dochter Cathy Schenk. Haar broer woont in Nieuw-Zeeland. Maar twee kleindochters en een achterkleindochter uit Nieuw-Zeeland en Australië waren zondag wel bij de high tea ter ere van haar verjaardag. Mevrouw Huijsmans werd in de Jordaan geboren. "Ze heeft nog steeds haar Amsterdamse humor en ze is nog enorm pienter en bijdehand", vertelt mevrouw Schenk. Ze gaat nog regelmatig klaverjassen bij een van de twee clubs waar ze lid van is in De Schakel en in Het Noorderlicht. Haar 'chauffeurtje', zoals ze hem noemt, Ton Krefft, brengt haar daar altijd heen.

Actie Voedselbank

DIEMEN - De Voedselbank Diemen houdt op zaterdag 17 december een winkelactie bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein en Jumbo Vlaanderen in Diemen-Zuid.

Vrijwilligers van de Stichting Voedselbank Diemen staan van 10.00 tot 17.00 uur bij de twee supermarkten en hopen dat klanten extra artikelen willen kopen en die willen afstaan aan de Voedselbank Diemen.

Nieuwe fietstunnel Diemerbos

DIEMEN - Na lange tijd kunnen fietsers en voetgangers vanaf morgen weer de beide delen van het Diemerbos aan weerszijden van de A9 bereiken. De nieuwe fietstunnel gaat open.

De nieuwe verbinding verbindt de Diemense kant van het bos met de Driemondse zijde aan de andere kant van de A9. In april 2017 gaat ook de iets noordelijker gelegen bestaande fietstunnel weer open. Deze was sinds het voorjaar van 2014 afgesloten vanwege de verbreding van de A9. Daardoor was het lange tijd niet mogelijk om van de ene naar de andere kant van het bos te gaan.

In juni 2017 opent Rijkswaterstaat ook een fietstunnel en een fietsbrug aan de noordzijde van knooppunt Diemen, die deel uitmaken van de fietsverbinding tussen Diemen en IJburg.

240 brieven en kaarten voor Amnesty

Deelnemers schrijven brieven aan autoriteiten. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Geen vergadering in de raadzaal in het gemeentehuis afgelopen vrijdag, maar vrijwel alle raadszetels waren wel bezet met briefschrijvers voor Amnesty International in het kader van de Dag van de Mensenrechten.

De schrijfmarathon van Amnesty International, Werkgroep Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk was een succes. Aan het einde van de dag hadden 40 deelnemers 120 brieven en 121 kaarten geschreven voor politieke gevangen en aan de autoriteiten van de landen waar zij in de gevangenis zitten.

'Sport loopt dwars door hiërarchie'

Mart Roumen is actief op diverse terreinen

DIEMEN - Diemenaar Mart Roumen (26) is een veelzijdig man. Hij is onder andere sportjournalist, presentator, voorzitter van de afdeling Diemen van D66 en zet zich in als ambassadeur van Nederland Cares en het Anti-Discriminatie Bureau Zeeland. De kans is groot dat hij begin 2017 uit Diemen vertrekt omdat de woning die hij huurt onlangs is verkocht. "Als ik uit wordt gemaakt voor zakkenvuller, leg ik uit dat ik in al die jaren nul euro heb verdiend."

Mart Roumen: 'Bij sport spreekt de strijd mij aan, maar ook het sociale aspect.' Foto's: Trudy Kroese

Mart Roumen werd geboren in 's-Heer-Arendskerke in Zeeland en beleefde een rustige jeugd in die provincie. Toch wist hij al op jonge leeftijd dat hij daar niet zou blijven. "Aan het einde van de middelbare school heb ik drie zomers als strandwacht in Domburg gewerkt. De combinatie van vrijheid en sport trok mij enorm. Daarnaast wilde ik indertijd technisch directeur van Feyenoord worden. De opleiding Sport, Management en Ondernemen was een logische stap. Ik ging in Geuzenveld wonen. Het beviel mij direct in Amsterdam. Ik kreeg energie van de stad en had meteen een intensief sociaal leven. De vrijheid beviel mij enorm."

Wat ben je na je studie gaan doen?
"Ik heb die studie niet afgemaakt. Na twee jaar werd ik sportcoördinator in Almere, en ging ik ook werken bij de Alliantie Gelijkspelen, met als doel om de sport homovriendelijker te maken. Ik was 19 jaar en zat aan tafel met mensen van NOC*NSF, de KNVB en betaald voetbalclubs. Voor mij was dat echt fantastisch om mee te maken. In die tijd portretteerde ik openlijk homoseksuele topsporters, en ook topsportboegbeelden die zich uitspraken voor een homovriendelijke sportwereld, zoals Ron Vlaar, hij was toen aanvoerder van Feyenoord. Dat interviewen vond ik eigenlijk de allerleukste component van mijn werk, waardoor ik de mogelijkheid onderzocht om daar mijn werk van te maken. Ik schreef sollicitatiebrieven naar de Volkskrant en Het Parool. Marije Randewijk, de chef Sport van de Volkskrant, reageerde positief. Ik mocht toen meewerken en in de keuken kijken van een A-merk als de Volkskrant. Een ingrijpende gebeurtenis in mijn privéleven maakte echter een abrupt einde aan deze stage. Later heb ik die lijn weer opgepakt door grote projecten op te pakken voor het sportmerk Helden en voor NPO Radio 1. Nu werk ik bij Ziggo als sportredacteur."

Wat doe je daar precies?
"Ik ben verantwoordelijk voor de uitingen rondom alle grote campagnes. Het werk is heel gevarieerd, van de sponsordeal met Ajax tot het eenjarig bestaan van Ziggo Sport. Wij zijn momenteel met een heel toffe campagne bezig. Zondag mogen twee teams die zich na diverse voorronden hebben geplaatst op het veld van de Amsterdam Arena op de X-Box FIFA 17 tegen elkaar spelen. Die finale gaat tussen teams van twee supporters van Ajax en twee supporters van PSV. Het is prachtig voor de deelnemers en een goede campagne voor Ziggo."

Mart Roumen als presentator van de Sportploeg van het Jaar tijdens het Loswalfestival.

'Ook ik word weleens uitgemaakt voor zakkenvuller'

Waar komt jouw fascinatie voor sport vandaan?
"Ik heb in de jeugd van VV Arendskerke gevoetbald en mijn moeder en mijn broer hebben getennist. Maar ik kom niet uit een echte sportfamilie. Bij sport spreekt de strijd mij aan, maar ook het sociale aspect. Sport speelt een belangrijke rol in het leven van veel mensen en wordt onderschat door de overheid, politici en andere beleidsmakers. Sport loopt dwars door hiërarchie. Als de directeur en de koffiejuffrouw over voetbal praten spreken zij elkaars taal. Die verbroedering vind ik echt schitterend."

Hoe ben je bij D66 terechtgekomen?"
"In 2006 bestond de fractie van D66 in de Tweede Kamer uit drie leden: Alexander Pechtold, Boris van der Ham en Fatma Koser Kaya. Ik vond het mooi hoe die kleine club het eigengereid opnam tegen de andere fracties en ook de ideeën van D66 spraken mij aan: het vrijzinnige, de aandacht voor keuzevrijheid en het gelijkstellen van christendom, islam en humanisme. Ik ben toen lid geworden van D66 en de Jonge Democraten. Later heb ik ontdekt dat er ook een lokale D66-afdeling actief was en heb ik daar ook stapsgewijs een actievere rol genomen. Nu ben ik voorzitter van de afdeling."

'De combinatie van vrijheid
en sport trok mij enorm'

Hoe vind je dat D66 het in Diemen doet?
"De vereniging is superactief als we het vergelijken met andere partijen. Daarnaast vind ik dat wethouder Jeroen Klaasse en de fractie het erg goed doen. Jeroen is erin geslaagd om een aantal zaken voor elkaar te krijgen door zijn inhoudelijke kennis van de dossiers en zijn sympathieke uitstraling. Ik heb de indruk dat de samenwerking binnen het college van B en W goed is en op vertrouwen is gebaseerd."

Er is veel kritiek op de zogenaamde politieke elite.
"De manier waarop landelijke politici soms worden benaderd vind ik onredelijk en soms heel agressief. Dat merken we als D66 Diemen ook wel op straat. Ook ik word weleens uitgemaakt voor 'zakkenvuller'. Ik leg die mensen dan uit dat ik vrijwillig voor D66 werk en in al die jaren nul euro heb ontvangen. Dan komen ze vaak wel tot inkeer. Het bedrag dat raadsleden ontvangen is niet hoog. Mensen die in de lokale politiek actief zijn, steken daar heel veel van hun vrije tijd in."

Binnenkort verschijnt jouw roman.
"Een van mijn twee broers, Thijs, had kanker. Hij woont in Berlijn. Ik heb een roman geschreven en in een studio opgenomen, met de titel 'De Puurste Chocolade'. Door dit boek kon ik op afstand iets voor mijn broer betekenen. Ik stuurde hem elke avond om 21.00 uur een audiofragment van het boek. Het is fictie, maar er zitten wel veel knipogen in die verwijzen naar ons leven. Aanvankelijk zou het boek eind november uitkomen, maar omdat mijn broer met een tegenslag te maken kreeg, heb ik de presentatie uitgesteld. Het boek verschijnt naar verwachting medio februari 2017. Het audioboek is nu al wel gratis te beluisteren op YouTube: http://bit.ly/2hmTqVE."

Winterspelen op Diemerplein

Veel te doen voor kinderen en tieners

De winterspelen in 2015.

DIEMEN - De winterspelen van Diemen worden op vrijdag 23 december voor het derde achtereenvolgende jaar gehouden op het Diemerplein. Het evenement dat officieel de naam draagt Daarom Diemen Winterspelen duurt van 14.00 tot 20.00 uur.

Tijdens de eerste twee edities van de winterspelen zat het weer niet mee. In 2014 stond er een harde wind en vorig jaar regende het langdurig. Dionne Tool, buurtsportcoach van de Stichting Welzijn Diemen (SWD), hoopt dit jaar op beter weer. "Driemaal is wat ons betreft scheepsrecht. Wij hopen op een koude, heldere en droge dag."

Dionne en haar collega Rens Wit, eveneens buurtsportcoach bij de SWD, organiseren de winterspelen samen met de gemeente, leden van de Diemer IJsclub en een aantal vrijwilligers.

De winterspelen zijn gericht op kinderen en tieners uit Diemen. Er zijn op vrijdag 23 december diverse activiteiten op en rond de kunststof ijsbaan, die op die ochtend op het Diemerplein wordt geplaatst. Dionne vertelt dat de winterspelen dit jaar nog groter worden aangepakt dan tijdens de eerste twee edities. Kinderen kunnen zich uitleven op de schaatsbaan. Zij kunnen zowel vrij schaatsen als deelnemen aan activiteiten die door de Diemer IJsclub worden georganiseerd. Het gaat hierbij om schaatsclinics, ijshockeywedstrijdjes, estafetteraces en discoschaatsen.

"Er zijn ook op andere plaatsen op het Diemerplein activiteiten: een springkussen, een snowboardsimulator, waarop het niet makkelijk is om overeind te blijven, en een winterestafette. De activiteiten op de schaatsbaan zijn vooral voor kinderen bedoeld, maar de snowboardsimulator en de winterestafette zijn ook geschikt voor iets oudere bezoekers", aldus Dionne.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zal het terrein van de winterspelen met hekken worden afgesloten. Dionne: "Er komen twee ingangen. Deelnemers aan de winterspelen krijgen bij de ingang een strippenkaart die zij kunnen gebruiken om mee te doen aan de activiteiten op de ijsbaan en elders op het plein. Zij kunnen die dag ook een keer een portie poffertjes en een beker warme chocolademelk halen bij een kraampje dat op het Diemerplein komt te staan. De strippenkaart zou aanvankelijk een euro kosten, maar wordt gesponsord door de Diemer IJsclub. Hierdoor is de toegang gratis."

De film 'Perfetti Sconosciuti', donderdag en dinsdag in De Omval.

vrijdag 16 december

Psycho Neurobics

't Kruidvat 19.00 uur

Seminar van de Stichting Sigfa Holland. Contact: sigfaholland@gmail.com, 06-85768118 of 06-8434407. Kosten: een vrijwillige bijdrage.

'Volpone'

Theater De Omval 20.30 uur

'Volpone' is een meedogenloze satire over graaizucht en geilheid, geschreven door Ben Jonson, een tijdgenoot van Shakespeare, die nu eindelijk weer wordt gespeeld. Volpone (vos), een puissant rijke Venetiaanse edelman, doet alsof hij stervende is na een lang ziekbed om zo Voltore (gier), Corbaccio (raaf) en Corvino (kraai) te misleiden. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 16 december

Het Weihnachtsoratorium

OBA Diemen 10.00 uur

Lezing door Wout Strootman. Voor de kersttijd van 1734 schreef J.S Bach (1685-1750) kerkmuziekstukken die wij gezamenlijk kennen onder de naam 'Weihnachtsoratorium'. Toegang met OBA-pas € 5,- / normaal € 10,-. Reserveren 020-6902353 of diemen@oba.nl.


zaterdag 17 december

Indiase Dans

Theater De Omval 20.00 uur

Uitvoering van Indiase dans door dansschool Natya Sudha. Er zijn nog enkele kaarten te koop: info@natyasudha.com.

zondag 18 december

Filateliebeurs

De Schakel 10.00 uur

Filatelieclub De Zegelaars. Handelaren en 5- en 10-centsboeken en advies over 'vergeten' verzamelingsalbums. Entree voor niet-leden € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Viering 4e advent

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en Communiegezinsviering met het PeeBee Kinderkoor. Mw. J. Kronenberg gaat voor.


Kerstbingo

't Kruidvat 11.00 uur

Gezellige prijzenbingo tot 18.00 uur. Later aanschuiven kan ook. Een boekje voor 10 rondes kost € 15,-. Losse blaadjes zijn ook verkrijgbaar. Informatie: 06-19776374.

Kerstconcert

Sint Petrus' Bandenkerk 14.30 uur

Het traditionele kerstconcert met samenzang. Met medewerking van het Mariakoor uit Volendam, the Free Willies uit Amstelveen en uit onze eigen parochie het Hagunnan jongerenkoor en het La Stanza dameskoor. De toegang is vrij, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd t.b.v. het restauratiefonds.

maandag 19 december

Kerst High Tea

Het Noorderlicht 13.00 uur

De vrijwilligers zorgen voor lekkere hapjes. Bezoekers mogen natuurlijk zelf ook wat maken en meenemen, maar het is niet verplicht. Aanmelden via d.tool@welzijndiemen.nl, 06-45125494 of maandag in het Noorderlicht tussen 10.30 en 15.30 uur. Dat kan tot en met vrijdag 16 december. € 3,50 per persoon, te voldoen op de dag zelf.

Kerstconcerten

Diemerplein & De Diem
13.00, 14.00 & 19.30 uur

Een ensemble uit de Diemer Harmonie verzorgt in de middag onder leiding van Leo van Raam twee optredens in winkelcentrum Diemerplein. Om 19.30 uur onder leiding van Vincent van den Bijlaard een kerstprogramma in zorgcentrum De Diem. Niet alleen voor de bewoners, iedereen is welkom.

dinsdag 20 december

'Perfetti Sconosciuti'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

Eva en Rocco, een getrouwd stel van rond de veertig, hebben drie bevriende stellen uitgenodigd voor een etentje bij hun thuis. Eva stelt jolig voor dat iedereen zijn mobieltje op tafel legt en dat ze alle binnenkomende telefoontjes en berichtjes die avond met elkaar zullen delen. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 21 december

PinkDiemen

Theater de Omval 19.30 uur

Ontmoeting in Grand Café Blauw, waar Diemenaren (homo, lesbo, biseksueel, transgender, ruimdenkende, interseksuele en zich afvragende) elkaar kunnen treffen. Zie ook pinkdiemen.nl of de Facebookpagina.

donderdag 22 december

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het o.a. aanvragen van DigiD, Woningnet, invullen en uitprinten van officiële documenten.

Ochtend inloop

Noorderlicht 9.00 uur

Met de mogelijkheid om te sjoelen, kaarten en/of rummikuppen.

Klaverjassen

Het Noorderlicht 14.00 uur

Van 14.00 tot 16.00 uur is er klaverjassen in wijkcentrum het Noorderlicht.

Lies Sminia won twee vrijkaarten voor de kerstshow van de improvisatietalenten van Op Sterk Water in Theater De Omval op zaterdag 10 december. Hieronder haar recensie.

Wat een improvisatietalent en snelheid hebben de mannen van Op Sterk Water!

Het was voor ons de eerste kennismaking met deze groep, maar het was zeker niet de laatste keer. Heel scherp en goed op elkaar ingespeeld maakten ze samen met het publiek de show. Halverwege de voorstelling hadden we kramp in onze kaken van het lachen en niet alleen de woorden, maar ook de mimiek van de mannen zorgden er bij ons voor dat we aan één stuk door gelachen hebben.

Zoals vaker met improvisatiecabaret is het publiek niet veilig! Zo was Sandra meteen de pineut en bleek ze niet van één maar van alle vier een date te zijn op dezelfde kerstborrel. Met een groot scherm in het decor waar ze à la minute beeld en film op konden projecteren, maakten ze er meteen een andere sfeer en scène van.

Het is wat ons betreft zeker een aanrader en met echt een goede cappuccino vooraf en een Palmpje na de voorstelling maak je er een fijne avond uit van. Deze theatergroep mag De Omval vaker uitnodigen! De volgende dag bezocht ik met mijn kinderen ook nog de voorstelling van Dirk Scheele, dus het was een fijn weekendje Omval voor ons!

SV Diemen is te sterk voor Roda '23: 4-0

Ploeg wint voor tweede keer in successie

SV Diemen boekte opnieuw goede prestatie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen Roda '23 met 4-0 gewonnen. Bij rust leidde SV Diemen met 1-0.

Gianno dos Passos zette SV Diemen in de eerste helft op een 1-0 voorsprong. Een minuut na de hervatting was het opnieuw Gianno dos Passos die voor SV Diemen scoorde en de stand op 2-0 bracht. Niels Verheul maakte de 3-0 en Tommy Gans bepaalde de eindstand op 4-0.

SV Diemen, dat vorige week de uitwedstrijd tegen Laren '99 met 0-4 won, staat nu op de voorlaatste plaats van de derde klasse C. De ploeg heeft na dertien duels twaalf punten. VVA Spartaan is hekkensluiter. Die ploeg heeft zeven punten, maar speelde pas tien duels. VVA Spartaan stelde in een aantal duels een speler op die niet speelgerechtigd was. De resultaten van drie duels die werden gewonnen werden geschrapt. Die drie wedstrijden worden opnieuw gespeeld. De achterstand van SV Diemen op de concurrenten is klein. Fortius, Laren '99, SV Ouderkerk en Sporting Martinus hebben veertien punten. Fortius kwam dertien keer in actie, de andere drie ploegen pas twaalf keer.

SV Diemen-trainer Gerrie Breugem is tevreden over de resultaten van de laatste weken. "De situatie ziet er nu een stuk rooskleuriger uit dan twee weken geleden. We hebben tegen Roda '23 een paar keer geluk gehad, maar dat mag wel een keer. Aan de andere kant hadden wij nog meer doelpunten kunnen maken. De ploegen staan nu dicht bij elkaar. Er zijn vier ploegen met veertien punten en de twee ploegen die op de vijfde plaats staan hebben vijf punten meer dan wij. Dat is bizar."

Komend weekeinde is er een inhaalprogramma. SV Diemen is nu aan de winterstop begonnen. De ploeg speelt de eerstvolgende competitiewedstrijd op zondag 29 januari 2017. SV Diemen gaat dan op bezoek bij VVA Spartaan. "Wij zijn in vorm en eigenlijk is het jammer dat wij nu aan de winterstop zijn begonnen. VVA Spartaan zal de komende periode een aantal inhaalduels spelen en wij zullen die ploeg gaan bekijken. In januari zullen wij een aantal oefenduels spelen", aldus Breugem.

Meiden SV Zeeburg in Spanje

Toernooi was leerzaam en leuk

De ploeg van SV Zeeburg. Foto: SV Zeeburg

DIEMEN - Een talenten-opleidingsteam van speelsters van dertien tot en met achttien jaar van handbalvereniging SV Zeeburg heeft deelgenomen aan een toernooi in Spanje.

De equipe van SV Zeeburg bestond uit veertien speelsters, twee trainers, een sportpsycholoog en een coach.

De dag na aankomst werd de eerste wedstrijd gespeeld. De tegenstander was een andere ploeg uit Nederland. Het werd een spannend duel waarin SV Zeeburg in de laatste minuut de gelijkmaker maakte. Er moest om een golden goal worden gespeeld. Helaas was de laatste punt van de wedstrijd voor de tegenstander. Eindstand 23-24.

Daarna stond er geen wedstrijd meer op het programma. Het team maakte een strandwandeling, ging lekker zwemmen in zee en verkende de stad. Daarna was er in het hotel tijd voor de nodige ontspanning. De volgende dag stonden er twee duels op het programma. SV Zeeburg speelde die dag eerst tegen een Spaanse tegenstander. Het spel van die ploeg was anders dan SV Zeeburg gewend was. De dames uit Diemen hadden vooral moeite met het fysieke spel van de Spaanse dames. De eindstand van de wedstrijd was 27-32 in het voordeel van de Spanjaarden.

Gezellig
Er was niet veel tijd voordat de volgende wedstrijd begon. Er werd in het hotel gegeten en daarna begon de voorbereiding op de tweede wedstrijd van die dag. De twee teams reisden samen in een bus naar de plaats waar de wedstrijd werd gespeeld. Het was gezelliger dan gedacht: er werd gezongen en gedanst. Maar vanaf het moment dat de wedstrijd begon waren de speelsters van beide teams weer 'sportvijanden'. De vermoeidheid brak SV Zeeburg uiteindelijk op. Er moest genoegen worden genomen met een 27-37 nederlaag. In de avond werd er feestgevierd in het hotel. De volgende ochtend vroeg gingen de meiden allemaal nog halfslapend de bus in op weg naar het vliegveld, om in de middag weer op Schiphol te landen.

Het was voor de meiden van SV Zeeburg een zeer leerzaam, maar ook heel leuk weekend.

Winst voor SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen US met 21-20 gewonnen.

De dames van SV Zeeburg wisten dat het een lastige wedstrijd zou worden. Door de blessures en afwezigheid van vaste speelsters deden er maar liefst vier speelsters uit andere teams mee. Vanaf het eerste moment was het tempo hoog en werd aan beide kanten goed verdedigd. Langzaam maar zeker kwam SV Zeeburg steeds beter in de wedstrijd, maar ook US bleef goed spelen. In de eerste helft ging het gelijk op. Wel was het SV Zeeburg dat elke keer een punt voor bleef staan. Zo gingen de dames met 10-9 de rust in. Na rust kwam SV Zeeburg scherp uit de kleedkamer. SV Zeeburg liep uit en nam een voorsprong van vijf punten. De laatste vijf minuten werd het spel van Zeeburg rommeliger en kwam US terug in de wedstrijd. Met nog een minuut op de klok stond het 21-20 voor de thuisclub en veroverde US de bal. De keepster van SV Zeeburg hield de gelijkmaker uit het doel. KRAS/Volendam is met zeventien punten uit tien duels koploper in de hoofdklasse. SV Zeeburg en Geel Zwart hebben een punt achterstand. SV Zeeburg gaat zaterdag op bezoek bij Cometas. De wedstrijd in Leeuwarden begint om 19.15 uur.

Dames De Meeuwen winnen

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft thuis gewonnen van DTW: 8-3. Het eerste herenteam speelde voor eigen publiek gelijk tegen De Duinkikkers: 8-8.

De dames van De Meeuwen en DTW waren aanvankelijk aan elkaar gewaagd. In de eerste periode werd niet gescoord. Aan het begin van de tweede periode kwam DWT iets beter uit de startblokken en kwam met 0-1 voor. Die voorsprong werd al snel door Tessa Coumou tenietgedaan. De tweede periode eindigde in 1-1. In de derde periode was de stand na enkele minuten 3-2. Toen begon De Meeuwen gas te geven. Door zeer scherpe en mooie acties van onder anderen Tessa Coumou, Amy Waardenburg en Marith Roelen was de stand na de derde periode 5-2. In de vierde periode deelde De Meeuwen de genadeklap uit. Door sterk spel en goed samenspel wonnen de dames uit Diemen met 8-3. Tessa Coumou werd Woman of the Match.

De Meeuwen speelt zondagmiddag een uitwedstrijd tegen Jaws Amsterdam. Aanvang: 15.30 uur.

14 / 16

15 / 16

Voor alle klussen in en om het huis: vloeren/ tegelen/schilderen etc. - alle reparaties - ruim 20 jaar ervaring - flexibel en betrouwbaar. Voor een vrijblijvende offerte: 06-54623051/ 020-6908997

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595