DiemerNieuws

4 oktober 2018

DiemerNieuws 4 oktober 2018


'Man die snackbar ramde manisch'

Diemen De 26-jarige Duivendrechter die op 20 juni van dit jaar met zijn auto een snackbar aan de Kruidenhof in Diemen-Zuid inreed, was hoogstwaarschijnlijk manisch. Dit staat in een van de rapportages die over de man zijn opgemaakt.

Vrijdagmiddag was bij de rechtbank Amsterdam de eerste pro-formazitting in de strafzaak tegen de Duivendrechter die zelf niet aanwezig was. De officier van justitie beschuldigt hem van poging tot moord. Hij zou bewust met zijn auto de snackbar aan de Kruidenhof zijn ingereden, waar op dat moment een aantal mensen aanwezig was. Bij de crash raakten de verdachte en twee mensen gewond. Waarom de man met zijn auto de snackbar ramde, werd vrijdagmiddag niet duidelijk. Een woordvoerder van de politie liet eerder weten dat zij die dag de Duivendrechter wilden aanhouden, omdat zij dachten dat hij onder invloed was. De man zou ervandoor zijn gegaan en uiteindelijk de snackbar in zijn gereden. Deskundigen hebben de verdachte onderzocht en concluderen dat de man tijdens de crash verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij zou manisch zijn geweest en lijden aan een ziekelijke stoornis. In hun rapportages adviseren zij de verdachte TBS met voorwaarden op te leggen.

De strafzaak is vrijdag voor maximaal drie maanden aangehouden, om de reclassering de tijd te geven een rapport over de verdachte op te stellen.

Raad wijst motie nieuwbouwstop Buitenlust af

DIEMEN Een motie van Leefbaar Diemen voor een nieuwbouwstop in de wijk Buitenlust is door de gemeenteraad verworpen. Alleen de fracties van de VVD en Ons Diemen, die de motie mede indienden, steunden de motie. Wethouder Lex Scholten maakte duidelijk dat er geen sprake is van nieuwbouwplannen.

De gemeente is op zoek naar zogenaamde 'postzegelgebieden' voor woningbouw. Het gaat om kleine gebieden voor een beperkt aantal woningen. De plek van het sportveld in Buitenlust is een van de plekken die mogelijk worden onderzocht.

De indieners van de motie zijn van mening dat Buitenlust stedenbouwkundig is uitontwikkeld en vinden dat de plek van het sportveld niet is bedoeld voor intensieve (gestapelde) nieuwbouw. De oppositiepartij wees er ook op dat de bewoners van Buitenlust tegen woningbouw zijn.

Wethouder Lex Scholten van Wonen gaf aan dat er helemaal geen sprake is van nieuwbouwplannen voor Buitenlust. Het speelveld in Buitenlust is een van de locaties waar onderzoek zal worden verricht. De wethouder vertelde dat de gemeente bij elke locatie waar onderzoek voor woningbouw speelt overleg zal voeren met de bewoners voordat een plan wordt ontwikkeld. Of er voldoende gelegenheid is om buiten te spelen en groen in de buurt blijft, maakt deel uit van de onderzoeken.

Genieten van lekkernijen tijdens Proef Diemerplein

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het evenement Proef Diemerplein is zaterdag gehouden. Bezoekers genoten van de lekkernijen. Diverse verswinkels, horecazaken en de supermarkten van winkelcentrum Diemerplein deden mee. Antoine Vincke, winnaar van het tv-programma 'De Nieuwe Lekkerbek', deelde zijn winnende lasagneschijf uit.

Rabobank sluit op 1 december

DIEMEN De Rabobank op het Diemerplein sluit op 1 december.

De geldautomaat aan de buitenkant en de automaat om geld te storten, eveneens aan de buitenkant, blijven wel. De bank ontvangt minder klanten omdat veel mensen online bankieren.

'Sprookjes-huwelijk'

Foto: feyona van der molen fotografie

Yvonne de Haan en Wil Arp beleefden vrijdag een heel bijzondere dag.

9

Weerbericht

Eerst vrij zonnig, later kans op een bui

Oktober is koel en onbestendig begonnen. Dinsdag verliep regenachtig, Woensdag trok een Atlantisch hogedrukgebied via Frankrijk oostwaarts. Dat leidde ook in onze omgeving tot enkele droge dagen met zonneschijn en een hogere temperatuur. In de loop van het weekeinde nadert een randstoring met kans op enkele buien. Zondag is het dan tijdelijk weer koeler.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog en vrij zonnig. Het wordt 19 à 20 graden. Zaterdag schijnt eerst de zon. Bij een matige zuidenbries loopt de temperatuur op tot 20 à 21 graden. In de middag kunnen stapelwolken ontstaan met in de avond kans op een bui. In de nacht naar zondag valt regen. Overdag trekken bewolking en regen weg en schijnt de zon af en toe. Het is beduidend koeler met een maximum van 15 graden. Er waait een matige wind, ruimend via west naar noord.

Trend na het weekeinde

Een uitloper van het Azorenhoog trekt via het Noordzeegebied oostwaarts. Er volgt opnieuw droog en veelal zonnig weer. Bij een zuiden- tot zuidoostenwind gaat de temperatuur weer stijgen tot rond 20 graden of iets hoger. Eind van de week neemt de kans op een bui toe.

Weetje

September 2018 was met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 14.7 graden, tegen 14.5 graden normaal, weinig aan de warme kant. September was wel zeer zonnig met 192 zonuren, tegen 138 uren normaal. In deze 21e eeuw waren alleen september 2003 en 2016 zonniger. Het was landelijk vrij droog. In onze regio viel met 80 mm de normale hoeveelheid regen.

Koos Alberts en Diemen

Foto: HKD

Als zijn vader in 1961 café 't Straatje in de Burgemeester Bickerstraat overneemt, komt Koos Krommenhoek als tiener in Diemen wonen. Koos vindt het heerlijk in Diemen. Vaak wandelt hij met herdershond Hertha naar de Diem; Hertha met de vishengels in zijn bek. Het is altijd gezellig in het café, maar Koos zal zijn hele leven geen druppel alcohol drinken en geen sigaret roken. Hij voetbalt bij DVAV, nu sv Diemen, en gaat vaak kijken naar zijn zwager Piet die bij Ajax en later Haarlem voetbalt. In 1967 trouwt hij met zijn jeugdliefde Joke Hoeben, een vrouw uit duizenden. Op de grote dag haalt hij Joke op. In een koetsje over de Middenweg naar de Indische buurt en terug naar het raadhuis aan de Hartveldseweg. Hij schaamt zich rot, bang dat zijn vrienden hem zien. Hij wordt later mateloos populair als de zanger Koos Alberts. Heel Nederland houdt zijn adem in als Koos na een ongeluk voor zijn leven vecht. Hij raakt verlamd en is gekluisterd aan een rolstoel. "Weet je," zegt hij zachtjes als de HKD in 2008 met hem over Diemen praat, "ik zou nog weleens met de bal over het veld willen hollen." Hij miste het zo. Het gevoel van vrijheid op de groene mat.

Foto: HKD

Knuffelmiddag en keuring op kinderboerderij

DIEMEN Op de kinderboerderij in Diemen wordt op zondag 7 oktober vanaf 10.00 uur door kleindierenvereniging Ornis een kistkeuring van konijnen, duiven en cavia's gehouden.

Iedereen is welkom en kan vragen stellen aan de keurmeester.

Tevens wordt zondag de jaarlijkse knuffelmiddag gehouden. Die begint rond het middaguur. Iedereen kan de dieren van dichtbij benaderen en aaien. De verzorgers zullen proberen om alle vragen te beantwoorden.

Ponyritje

Kinderen kunnen zich mooi laten schminken, een ritje op de pony maken of lekker springen op het springkussen.

Het programma eindigt om 15.00 uur.

Heiwerkzaamheden op Punt Sniep

DIEMEN Op Punt Sniep worden sinds maandag heiwerkzaamheden verricht. De werkzaamheden gaan naar verwachting tot de kerst duren.

Op Punt Sniep komt een nieuwbouwproject. Er komen 202 huurwoningen verspreid over tien woonblokken. Het betreft huurwoningen in de vrije sector. Daarnaast komen er 182 ondergrondse parkeerplaatsen, 52 bovengrondse parkeerplaatsen en 530 m² aan commerciële ruimte.

De hoop is erop gevestigd dat er op Punt Sniep een grand café met een terras komt. Ook komt er een haventje.

De verwachting is dat het nieuwbouwproject in de eerste helft van 2020 wordt opgeleverd.

Sportclubs beraden zich over rookbeleid op accommodaties

SV Diemen neemt binnenkort een besluit over het rookbeleid bij de club.

DIEMEN Roken en sport gaan niet samen. Sportverenigingen in Diemen met een buitenaccommodatie denken na over het rookbeleid.

Het bestuur van SV Diemen gaat binnenkort een besluit nemen over het rookbeleid bij de club. Dat vertelt voorzitter Henk van der Weele: "Persoonlijk ben ik voor het volledig rookvrij maken van onze accommodatie. Mensen kunnen dan op het parkeerterrein roken." Bij SV Diemen mag in het clubgebouw niet worden gerookt. Het is wel toegestaan om buiten het clubgebouw en langs de velden te roken. Ook tijdens jeugdwedstrijden. Als het aan Van der Weele ligt verandert dit dus. "Wij huren ons complex van de gemeente Diemen en het is dus openbaar terrein. Om een rookvrije accommodatie te krijgen, hebben wij de gemeente hard nodig."

Korfbalvereniging DKV Victoria bespreekt het rookbeleid tijdens de algemene ledenvergadering die op 17 oktober wordt gehouden. Voorzitter Richard Groenveld: "Wij zullen de leden dan voorstellen om onze hele accommodatie rookvrij te maken. Nu mag er in het clubgebouw niet worden gerookt, maar buiten wel. De sportbonden, waaronder het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond, willen ook dat er een rookverbod komt en wij willen als DKV Victoria bijdragen aan een gezonde levensstijl." Groenveld verwacht niet dat de handhaving een probleem zal zijn. "Wij gaan geen rookpolitie instellen, maar het gaat hier om een voorstel dat wij aan de leden voorleggen. Als onze leden akkoord gaan, verwacht ik dat iedereen er zich aan houdt en dat onze leden iemand die toch rookt daarop aanspreken."

Handbalvereniging SV Zeeburg voert nog geen actief beleid om het roken langs de velden op de accommodatie aan de Prins Bernhardlaan te verbieden. "Tot dusver gaat het goed. Ouders van jeugdleden en andere toeschouwers die even willen roken gaan in de regel even ergens anders staan. Het roken heeft tot dusver niet tot problemen geleid. Maar ik ben het er als voorzitter van SV Zeeburg wel mee eens dat het goed is als er niet langs de velden wordt gerookt. Misschien moeten we deze discussie intern aangaan", aldus voorzitter Rob van Dijk.

Hans de Jong, voorzitter van Tennisvereniging Diemen-Zuid (TVDZ): "Er mag bij ons niet worden gerookt in het clubhuis en op de tennisbanen. Maar wel op het terras. Wij hebben bij de ingang van het clubgebouw een rookvrije tafel op het terras. Mensen hoeven dan niet door een rookwalm naar het clubgebouw te lopen. Onder onze leden is een kleine groep verstokte rokers. Wij hebben tijdens een algemene ledenvergadering weleens voorgesteld om de hele accommodatie rookvrij te maken. Een aantal leden heeft toen gemeld in dat geval bij onze club te vertrekken. Daar zitten wij als bestuur niet op te wachten."

In de clubhuizen mag al niet meer gerookt worden

Tennisvereniging ATVD wil het tennispark aan de Willem de Zwijgerlaan in de nabije toekomst rookvrij maken. Bestuurslid Léon Ellermeijer: "Sinds enkele jaren mag er in ons paviljoen niet meer worden gerookt. Wij gaan tijdens de algemene ledenvergadering die in januari 2019 plaatsvindt praten over het rookbeleid: om na het paviljoen ook het terras rookvrij te maken. Doel is om uiteindelijk het gehele tennispark rookvrij te maken. Er zal waarschijnlijk een werkgroep worden geformeerd die zich hiermee bezig zal houden. De werkgroep zal bestaan uit rokers en niet-rokers." Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors denkt ook na over het rookbeleid. Bestuurslid Wytze Veenstra: "Er mag in ons clubgebouw niet worden gerookt. Buiten wel, maar tijdens evenementen van de jeugd wordt er steeds minder gerookt en worden mensen die wel roken soms met een scheef gezicht aangekeken. Wij volgen uiteraard de maatschappelijke discussie over roken op sportaccommodaties. Het rookbeleid van sportclubs in Diemen is ook onderwerp van gesprek geweest tijdens de laatste vergadering van de sportraad Diemen."

Het aantal rookvrije buitensportverenigingen in Noord-Holland is flink toegenomen. Per 1 september waren 92 clubs in de provincie geheel of gedeeltelijk rookvrij; vorig jaar waren dat er nog 21. Daarmee dragen steeds meer clubs in Noord-Holland bij aan een rookvrije generatie. Ook landelijk is het beeld positief: meer dan 550 buitensportverenigingen in Nederland waren per 1 september rookvrij. Dat is flink meer dan vorig jaar, toen ruim 150 clubs de stap naar rookvrij hadden gezet. Ook het maatschappelijk draagvlak voor rookvrij sporten is groot; maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Dit heeft de Nederlandse Hartstichting bekendgemaakt.

Anonieme getuige legt verklaring af over brand studentenflat

Foto: Trudy Kroese

Diemen In de strafzaak tegen de drie verdachten van de brand in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan heeft zich een anonieme getuige gemeld.

Dit heeft de officier van justitie vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een pro-formazitting. Waarom de getuige anoniem wil blijven en wat zijn of haar relatie tot de drie verdachten is, werd niet duidelijk. Volgens de anonieme getuige zouden Gilermo I. (24) en Rachid V. (26) tegen betaling de brand in de benedenwoning van de zus van Gilermo, de 23-jarige Simona I., hebben gesticht. Zij zou via haar brandverzekering de verzekeringspenningen hebben willen opstrijken. De getuige bevestigt hiermee ook het verhaal van broer en zus Gilermo I. en Simona I. Zij verklaarden eerder dit jaar betrokken te zijn geweest bij de brandstichting. De derde verdachte, Rachid V., blijft zijn betrokkenheid bij de brandstichting ontkennen.

De brand in de flat ontstond in de nacht van 18 op 19 juli vorig jaar in de benedenwoning van verdachte Simona I. Bij de brand kwam de 27-jarige student David Swart om het leven. Hij woonde op de twaalfde verdieping en werd door de brandweer pas de volgende ochtend na de evacuatie aangetroffen. Zijn vriendin raakte zwaargewond. Volgens de verklaring van Gilermo I. had zijn zus kort voor de brand een brandverzekering afgesloten. Door de flat in brand te steken zou zij het verzekeringsgeld uitgekeerd krijgen. De strafzaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. Onder meer om de anonieme getuige nader te kunnen horen. Wanneer de inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Directeur Noorderbreedte met pensioen

DIEMEN De directeur van brede school Noorderbreedte Frans Verstraten gaat met ingang van 1 februari 2019 met pensioen.

Hij wordt opgevolgd door Peggy Tholen. Zij is momenteel adjunct-directeur van de Noorderbreedte. Verstraten is sinds de start van de Noorderbreedte aan het begin van het schooljaar 2014-2015 directeur van de school.

Wethouder Scholten opent verkeersbrug in Holland Park

Wethouder Lex Scholten knipt het lint door. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Wethouder Lex Scholten heeft dinsdagmiddag een van de verkeersbruggen in Holland Park geopend. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de nieuwbouwwijk.

In Holland Park werden dinsdag de twee eerste verkeersbruggen over de nieuw aangelegde grachten opgeleverd. De brug die door wethouder Scholten werd geopend is brug 16, die bij blok 16 aan het Zilvermeeuwpad ligt. De naam van de brug is Michel de Klerkbrug. De andere brug heet Karel de Bazelbrug. Het ontwerp is van Karres en Brands en is technisch uitgewerkt door ingenieurs van ABT.

Met de opening van de brug werd opnieuw stilgestaan bij de stormachtige ontwikkeling van Holland Park. Op de plek waar in het recente verleden kantoren stonden, waarvan er veel al lange tijd leegstonden, is de laatste jaren een prachtige nieuwbouwwijk gekomen. Er zijn al bijna 700 woningen in Holland Park opgeleverd. Dit worden er in totaal een kleine 3.000. Het inwoneraantal van Diemen groeit hierdoor tot ongeveer 35.000. Scholten sprak met trots over Holland Park. Hij vertelde dat het niet alleen om een wijk gaat met prachtige woningen, maar ook om een wijk die mooi en gevarieerd wordt ingericht. Er komen bijvoorbeeld diverse grachten in de wijk. Holland Park is zeer in trek. Niet alleen door de kwaliteit van de woningen en de wijk, maar ook door de uitstekende locatie. Amsterdam is bijvoorbeeld dichtbij en goed bereikbaar per openbaar vervoer en de fiets. Op de foto staan André Snippe, eigenaar/directeur van Snippe Projecten BV/ directie Bergwijkstadspark B.V., wethouder Lex Scholten, Robèrt Verheijden, eigenaar van Bouwaccent Vastgoedontwikkeling en Michael van Galen, bestuurder van Bergwijkstadspark BV.

Raad dringt aan op restauratie pastorie

DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdag een motie aangenomen die wethouder Klaasse van Kunst & Cultuur steun in de rug geeft bij zijn onderhandelingen met het bestuur van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden en het bisdom Haarlem over de restauratie van de pastorie aan de Hartveldsweg.

De pastorie is hard aan restauratie toe. Het parochiebestuur, dat eigenaar is van de pastorie, is volgens wethouder Klaasse van goede wil, maar beschikt over onvoldoende financiële middelen voor de restauratie. Het parochiebestuur is wat betreft het nemen van besluiten afhankelijk van het bisdom in Haarlem, zo vertelde de wethouder.

De motie die werd ingediend door Leefbaar Diemen, Ouderenpartij Diemen, Ons Diemen, GroenLinks, D66 en de VVD draagt wethouder Klaasse op om het overleg met het parochiebestuur, het bisdom en eventueel andere partijen voort te zetten en indien de gesprekken niet leiden tot restauratie van de pastorie, een handhavingstraject te starten. De gemeente kan dan middelen inzetten om het parochiebestuur tot actie aan te zetten. De fractie van het CDA stemde voor de motie. De PvdA stemde als enige tegen. De sociaaldemocraten vinden de motie overbodig vanwege het werk dat de wethouder al verzet voor de restauratie van de pastorie.

Allard Faas en Cora Bronkers huren de pastorie tijdelijk van het parochiebestuur en organiseren daar diverse activiteiten.

Monique Mattiesing


Projectleider Serve the City Diemen, 46 jaar, Diemenaar sinds 2016

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als financieel administratief medewerker."

Hoe breng je je vrije tijd door?
"Ik ga graag naar de sportschool voor cardiotraining. Ook besteed ik mijn vrije tijd aan vrijwilligerswerk."

Wat is jouw rol op de projectdag van StC op 6 oktober?
"Ik coördineer het project 'Jij bent de ster!'. Met de vrijwilligers bereiden we een lunch en gaan we naar het Museum voor Beeld en Geluid met de cliënten van HVO. We maken er een onvergetelijke dag van."

Wie is je grote held?
"Mijn held was Prince, zijn teksten en beleving van muziek hebben op mij een hele diepe indruk gemaakt."

Beste eigenschap?
"Dat ik heel zorgzaam ben en altijd mijn afspraken nakom."

En je slechtste?
"Ik kan heel slecht tegen onrechtvaardigheid."

Favoriete dag van de week?
"Maandag, dan kun je weer terugkijken op alle mooie herinneringen van afgelopen week."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Graag met Beau van Erven Dorens, over zijn programma 'Five Days Inside'. Dit omdat ik er met heel veel respect naar heb gekeken."

Wakker te maken voor?
"Mij mag je zeker wakker maken voor zuurkoolstamppot, heerlijk."

Wat is jouw favoriete stek?
"Diemen Centrum, daar kan je voor alles terecht: winkels, restaurants en het theater."

Wat ontbreekt er nog in Diemen?
"Spa- en wellnesscentra."

Als je de burgemeester was..."
"Dan zou ik de criminaliteit aanpakken en zorgen dat de inwoners van Diemen zich veiliger voelen."

Gemeente houdt training over veiligheid

DIEMEN De gemeente houdt op woensdagavond 10 oktober een preventietraining over veiligheid voor ondernemers en winkeliers.

De training vindt plaats in het gemeentehuis en duurt van 18.30 tot 22.00 uur. Vanaf 18.00 uur is er een inloop met soep en een broodje. Tijdens deze training leren ondernemers hoe ze een fysieke of digitale aanval kunnen voorkomen. De training wordt gegeven in samenwerking met Allerto. Aanmelden voor de training kan door een e-mail te sturen naar: sharda.balesar@diemen.nl.

Wie wil brugklassers helpen met huiswerk?

DIEMEN De organisatie School's Cool is in Diemen op zoek naar nieuwe mentoren. Door een dringend tekort staan nu veel kinderen op de wachtlijst.

School's Cool helpt kinderen bij de grote overstap van groep 8 naar het voortgezet onderwijs met persoonlijke thuismentoren. Inmiddels zijn zo al meer dan 155 leerlingen uit Diemen geholpen. De begeleiding is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 (aangemeld door de basisschool) en in de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs, die een steuntje in de rug nodig hebben waar de ouder(s) dat niet voldoende kunnen bieden. Iedereen kan mentor worden. De mentoren hebben heel verschillende achtergronden en opleidingen.

Informatie: www.schoolscoolamsterdam.nl of 020-6827007.

Hagunnankoor viert lustrum in kerk

DIEMEN Het Hagunnankoor van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden heeft zondag het 50-jarig bestaan gevierd. Dit gebeurde tijdens een speciale mis in de Sint Petrus' Bandenkerk met het thema: 'Goed zingen is dubbel bidden', motto van St. Augustinus. Het was heel druk in de kerk.

Yvonne de Haan en Wil Arp beleven een 'sprookjeshuwelijk'

Veel ondernemers hebben meegewerkt aan speciale dag

Yvonne de Haan en Wil Arp hebben vrijdag een 'sprookjeshuwelijk' beleefd. Het 'huwelijk' was georganiseerd door Pamela Giddings.

De 'bruidstaart' wordt aangesneden. Foto's: Feyona van der Molen fotografie

DIEMEN Wil en Yvonne zijn al veertig jaar een stel. Zij wonen tegenover elkaar in zelfstandige appartementen in zorgcentrum Berkenstede in Diemen-Zuid. Zij zijn echter nooit getrouwd.

Zangeres Eline Hoebe zong prachtige liedjes voor 'bruidspaar'

Pamela Giddings werkt samen met zes andere vrijwilligers in de Winkel van Sinkel in Berkenstede. Tijdens een etentje vorig jaar in Het Wapen van Diemen ontstond het idee om Wil en Yvonne een 'sprookjeshuwelijk' aan te bieden. Geen officieel huwelijk, maar daardoor niet minder romantisch. Pamela ging onmiddellijk aan de slag en vond veel personen en bedrijven bereid om hun medewerking te verlenen, onder wie burgemeester Erik Boog.

Burgemeester Boog houdt een toespraak.

Wil en Yvonne werden vrijdag aan het begin van de middag opgehaald bij Berkenstede en met een versierde bus van Cordaan naar Boerderij Langerlust gebracht waar de ceremonie plaatsvond. Hun gasten werden met een busje van Oostenrijk Touringcars gebracht. Het bruidsboeket was gratis beschikbaar gesteld door Mooy by Rick, de bloemenzaak aan de Hartveldseweg. Het werd een indrukwekkende ceremonie. Zangeres Eline Hoebe zong het lied 'Make You Feel My Love' van Adele. Daarna hield burgemeester Erik Boog een persoonlijke toespraak. Yvonne en Wil ontvingen vervolgens de ringen die zij al lange tijd dragen van de vijfjarige Avery-Rose. De ringen zijn door Püttmann Juweliers gratis opnieuw gepolijst en gegraveerd. Na toespraken van vrijwilligster Aziza Botros en casemanager Sander Cadsand van Berkenstede sloot Pamela Giddings het officiële gedeelte af. Zij overhandigde Wil en Yvonne een map met zelfontworpen cadeaubonnen van de winkeliers van winkelcentrum Diemerplein. Alles werd vastgelegd door fotografe Feyona van der Molen. Eline Hoebe zong vervolgens het lied 'All Of Me' van John Legend. Daarna was het tijd voor koffie en een bruidstaart. De enorme bruidstaart werd aangeboden door IJssalon Donatella in Diemen, in samenwerking met Besteltaart.nl. Daarna werden het 'bruidspaar' en de gasten weer terug naar Berkenstede gebracht. Pamela Giddings: "Wij hebben veel steun gekregen. Van burgemeester Erik Boog en een groot aantal ondernemers in Diemen. Parfumerie Douglas schonk een heren- en een damesparfum, de cadeaubonnen kunnen worden ingewisseld voor iets lekkers of iets leuks bij: Brasserie Drusius, Döner House, Coffeebar Bicker, Keurslagerij Vedder, Stadsbakker Jongejans, Kwalitaria Diemerplein, Slijterij Tiemessen, Bruna, Glenn's Patat en Grand Café Blauw. De mensen en bedrijven die zich hebben ingezet hebben Wil en Yvonne de mooiste dag van hun leven bezorgd."

Kees Vlaanderen: 'In Diemen-Zuid woont, zo zeg ik altijd, de hele wereld'

Kees Vlaanderen is 25 jaar eigenaar van supermarkt in Diemen-Zuid

Kees Vlaanderen nam op 3 mei 1993 de Spar in winkelcentrum De Kruidenhof over. In 25 jaar veranderde niet alleen de supermarkt, maar ook het winkelcentrum ingrijpend.

Kees Vlaanderen voor zijn zaak in winkelcentrum De Kruidenhof. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Nadat Kees Vlaanderen (63) de supermarkt in 1993 had overgenomen werd de zaak na een verbouwing vanaf eind september 1993 Super De Boer. Sinds 12 oktober 2010 is het een supermarkt van Jumbo.

Toen Vlaanderen in 1993 startte was het winkelcentrum niet te vergelijken met het huidige winkelcentrum. De ingangen van de winkels lagen aan de andere kant. Nadat het winkelcentrum werd 'omgedraaid' en de ingangen van de zaken aan de kant van het parkeerterrein kwamen te liggen, werd het aantrekkelijker en sfeervoller. Diemen-Zuid heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Op de plek van de kantoren in Bergwijkpark zijn Campus Diemen Zuid en de nieuwbouwwijk Holland Park gekomen. De woonwijk groeit enorm. Vlaanderen: "Wij merken dat steeds meer bewoners van Holland Park naar onze zaak komen. De bouw van die woningen is een enorme stimulans voor ons en de andere ondernemers geweest. Wij zijn ook blij met de invoering van de blauwe zone op de parkeerplaats van het winkelcentrum."

'Jumbo heeft assortiment afgestemd op wensen van klanten'

Met de tijd mee

Vlaanderen omschrijft zijn zaak als een 'peopleswinkel'. "Wij streven ernaar dat onze klanten zich hier prettig voelen, keuze hebben uit een ruim assortiment tegen betaalbare prijzen en kunnen rekenen op een uitstekende service. Wij houden elk jaar een klanttevredenheidsonderzoek en daarin scoren onze medewerkers heel hoog." Hij vertelt dat er in Jumbo Diemen-Zuid ruim 18.000 items te koop zijn. De ondernemer heeft zijn assortiment afgestemd op de wensen van zijn klanten. "In Diemen-Zuid woont, zo zeg ik altijd, de hele wereld. Er wonen hier mensen met allerlei verschillende achtergronden. Wij hebben het assortiment in de loop der jaren aangepast en uitgebreid om alle klanten te kunnen bedienen. Wij verkopen hier veel producten uit Zuid-Amerika, Azië en landen als Marokko en Turkije. Klanten treffen bij ons heel veel artikelen aan die zij in andere filialen van Jumbo niet zullen vinden en dat wordt enorm gewaardeerd." Vlaanderen gaat met zijn tijd mee. Sinds enkele jaren wordt er bij de kassa's gewerkt met een safe-paysysteem. De bankbiljetten verdwijnen meteen in een kluis die niemand meer kan openmaken, ook Vlaanderen zelf niet. Dit komt de veiligheid ten goede. Klanten deponeren muntgeld in een apparaat aan de kassa, dat zelf uitrekent hoeveel wisselgeld er terug dient te worden gegeven.

Jumbo Diemen-Zuid is zeven dagen per week open. Van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. De openingstijden op zondag worden op korte termijn verruimd: van 10.00 tot 18.00 uur.

Meerlanden opent inschrijving Meerlandenfonds 2018

De uitreiking in 2017.

DIEMEN De inschrijving voor het Meerlandenfonds 2018 is op maandag 1 oktober van start gegaan.

(Sport)verenigingen en goede doelen uit Diemen, Aalsmeer, Amstelveen, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen kunnen voor een bijdrage uit het Meerlandenfonds in aanmerking komen door een project online in te schrijven. Voor goede doelen is de maximale bijdrage € 2.500 en voor (sport)verenigingen maximaal € 1000. Dit jaar heeft Meerlanden weer een bedrag van € 55.000 in het fonds gestort om (sport)verenigingen en goede doelen te ondersteunen.

Uitreiking op 13 december

De sluiting van de inschrijving is 1 november 2018. Begin december ontvangen de aanvragers bericht over toekenning dan wel afwijzing. De uitreiking van het Meerlandenfonds is op 13 december 2018. "Meerlanden staat midden in de maatschappij. Wij zorgen samen met bewoners, bedrijven en gemeenten voor fijne buurten, waar het prettig wonen en werken is. Vrijwilligers van goede doelen en (sport)verenigingen werken hier ook hard aan mee. Daarom steunen wij hun initiatieven met ons Meerlandenfonds", zegt Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden. "Dit jaar zullen wij nog meer kijken naar hoe verenigingen en goede doelen zich bezighouden met het verbeteren van milieu en buurt en het bevorderen van welzijn van mensen. Uiteindelijk zijn we samen verantwoordelijk voor die prettige leefomgeving. Ik roep daarom ook alle vrijwilligers op om een aanvraag te doen uit het Meerlandenfonds."

Inschrijven: www.meerlanden.nl/inschrijven

Reglement: www.meerlanden.nl/Over_Meerlandenfonds

Kinderburgemeesters op bezoek

Landelijke dag voor kinderburgemeesters in gemeentehuis Diemen

Kinderburgemeester Nilaya Holwijn en burgemeester Erik Boog. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Op zaterdag 6 oktober ontvangen burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Nilaya Holwijn in het gemeentehuis van Diemen een delegatie van kinderburgemeesters uit het hele land. De kinderburgemeesters worden begeleid door een afvaardiging uit de betreffende gemeente.

In Nederland komen steeds meer kinderburgemeesters. Gemeenten vinden het belangrijk om bijvoorbeeld door middel van kinderraden en het aanstellen van kinderburgemeesters kinderen in hun gemeente een stem te geven en mee te laten denken en praten over zaken die hen aangaan.

Het is de derde keer dat er een landelijke dag voor kinderburgemeesters wordt georganiseerd. Dit keer is Diemen de gastgemeente.

Deze landelijke dag staat in het teken van ontmoeten en het uitwisselen van ideeën. Ook wordt er gewerkt aan een plan voor elke gemeente waar een kinderburgemeester actief is.

Gekeken wordt hoe kinderen die extra hulp nodig hebben in die gemeente beter ondersteund kunnen worden. Sam& (samenvoorkinderen.nl) en de aangesloten fondsen helpen de kinderen met het maken van dit plan. Ook wordt het belang van kinderrechten onder de aandacht gebracht door Kinderrechten.nu. Volgens deze stichting beginnen kinderrechten met goede kinderparticipatie. De dag eindigt met een workshop 'Vloggen' zodat de kinderburgemeesters straks hun lokale initiatief en het proces daar naartoe op beeld kunnen zetten. De presentatie is in handen van acteur, presentator en zanger Tim Douwsma.

Nilaya Holwijn is de derde kinderburgemeester van Diemen. Zij is de opvolger van Marit Engelberts, die op haar beurt weer de opvolger was van Mirthe Chung, die de eer had om de eerste kinderburgemeester van Diemen te zijn.

Zaterdag is er weer een projectdag van Serve the City Diemen.

Donderdag 4 oktober

Film: 'Given'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

De zesjarige Given vertrekt met zijn ouders en zusje op wereldreis. Ruim een jaar lang trekken ze door 15 verschillende landen. Entree € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Vrijdag 5 oktober

Lezing 'Graancirkels'

10.00 uur | De Schakel

Aan de hand van prachtig beeldmateriaal wordt door Annemieke Witteveen verteld over het fenomeen graancirkels. € 5,- inclusief koffie. Info: 06-24528317.

Theaterconcert: Leonie Meijer

20.30 uur | Theater de Omval

Leonie Meijer heeft in het theater een plek gevonden waar haar liedjes, haar stemgeluid en haar persoonlijkheid helemaal tot hun recht komen. Entree € 17,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Zaterdag 6 oktober

Oudpapieractie

8.30 uur | De Ontmoeting

Vrijwilligers halen in heel Diemen oudpapier op.

Serve the City projectdag

10.00 uur | Berkenstede

Doe mee met een van de zes verschillende projecten. Aanmelden: www.stcdiemen.nl.

Zaterdicht - Poëziewerkplaats

14.00 uur | OBA Diemen

Lees en schrijf gedichten met Matthijs Laan en Katelijne Brouwer; deze keer is het thema 'Vriendschap'. Aansluitend is er een voordracht waar u zelf ook aan kunt deelnemen. Meldt u zich dan wel van tevoren aan.

Zondag 7 oktober

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is mw. C. Verkerk uit Amstelveen.

Knuffeldag

10.00 uur | Kinderboerderij

Kistkeuring van konijnen, duiven en cavia's. De dieren van de kinderboerderij mag je van dichtbij benaderen en aaien, je kunt je laten schminken, ponyrijden en spelen op het springkussen.

Bingo Noorderlicht

13.30 uur | Het Noorderlicht

Een boekje voor vijf rondes kost € 7,50. Er zijn ook halve boekjes en losse kaartjes. Informatie: 06-19776374.

Jeugdtheater: 'Eendje'

14.00 uur | Theater de Omval

Dobber komt in het radioprogramma van Pia. Dobber is geboren als eend, maar hij weet niet of hij wel een eend is. Is hij niet een mens? Of iets ertussenin? Voor kinderen vanaf 5 jaar. Entree € 10,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Dinsdag 9 oktober

Schildercursus

11.00 uur | Het Noorderlicht

Ervaren docente Marja Kortekaas start een schildercursus voor jong en oud. Kosten € 50,- voor 10 lessen, inclusief materialen. Aanmelden: 06-24528317.

Oefenuur OBA

15.00 uur | OBA Diemen

Oefen zelf met taal, rekenen of computeren. Op je eigen niveau en in eigen tempo, de begeleider helpt je op weg. Meedoen is gratis.

InloopKoorPlus+

20.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Heerlijk een avond liederen zingen uit de hele wereld. Informatie: marjonbar@gmail.com.

Brei Erbij!

20.00 uur | De Verbinding

Voor ervaren en onervaren breiers. Elke dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur. Kosten: een bijdrage van € 3,- voor koffie, thee en koek, ter plaatse te voldoen.

Film: 'Given'

20.00 uur | Theater de Omval

De zesjarige Given vertrekt met zijn ouders en zusje True op wereldreis. Entree € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Woensdag 10 oktober

Cursus 'Verliesverwerking'

13.30 uur | De Brede HOED

Heeft u een dierbare verloren door een overlijden? Het verwerken van verlies hoeft u niet alleen te doen. Op woensdag 7 november 2018 start de cursus 'Verliesverwerking'. Acht bijeenkomsten om de week op woensdag van 13.30-15.30 uur. Aanmelden kan via j.poppes@madizo.nl of m.ackerman@madizo.nl.

Winst voor dames SV Zeeburg

Ploeg mikt op titel in zaalcompetitie

SV Zeeburg rondde na rust goed af. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg is de competitie in de hoofdklasse van de zaalcompetitie goed begonnen. De handbalsters uit Diemen wonnen thuis met 24-15 van KSV. Bij rust was de stand 11-8.

Het eerste damesteam heeft een goede voorbereiding achter de rug met een trainingsweekend in Limburg, zware bos -en zaaltrainingen, drie oefenwedstrijden en leuke teamuitjes.

Het weekend voor de eerste competitiewedstrijd zijn de dames en staf naar de Amsterdam Dungeon geweest en hebben ze een leuke middag gehad bij JumpSquare Amsterdam, waar ze zich hebben uitgeleefd op de vele trampolines.

SV Zeeburg begon redelijk zenuwachtig en de wedstrijd liep in de eerste 10 minuten gelijk op. De verdediging van SV Zeeburg stond niet als een huis. De aanval ging met vlagen goed, maar er werd te vaak en te snel zonder succes op doel geschoten. Pas toen het 8-8 stond, kon SV Zeeburg een aantal keer de bal onderscheppen en iets uitlopen. Bij rust was de stand 11-8 in het voordeel van de thuisploeg. SV Zeeburg speelde na de hervatting beter. De verdediging stond prima en aanvallend werd er beter afgerond. KSV was verdedigend vaak te laat, waardoor SV Zeeburg een aantal penalty's mee kreeg. Mede door de goede aanvallen kon SV Zeeburg uitlopen naar een verschil van 7 punten. SV Zeeburg speelde in de laatste fase van de wedstrijd slordig. KSV kon nog een paar doelpunten maken doordat SV Zeeburg vaak met 4 of 5 speelsters stond, maar de zege van de ploeg uit Diemen kwam niet in gevaar. SV Zeeburg speelt op zaterdag 6 oktober een uitwedstrijd tegen VVW. De wedstrijd in Wervershoof begint om 20.10 uur. VVW wist ook de eerste competitiewedstrijd te winnen.

SV Diemen verliest uitduel tegen IVV: 4-1

SV Diemen speelde de laatste tien minuten met tien man.

DIEMEN SV Diemen heeft zondag de uitwedstrijd tegen IVV verloren: 4-1. Bij rust was de stand gelijk: 1-1.

SV Diemen kwam op voorsprong door een treffer van Marco Moelee. Na een vrije trap van Chris Kommers kopte hij binnen. IVV maakte gelijk door een inzet die van richting werd veranderd.

Na de hervatting kwam IVV op een 2-1 voorsprong. Tien minuten voor tijd viel Maxim Stefels geblesseerd uit. De trainer van SV Diemen Mark Steur had al drie keer gewisseld en SV Diemen ging met tien man op jacht naar de gelijkmaker. IVV sloeg in de 82e en 90e minuut toe en bepaalde de eindstand op 4-1. SV Diemen, dat de eerste competitiewedstrijd met 0-1 verloor van Sporting Martinus, heeft nog geen punten. IVV, ZSGOWMS en Sporting Martinus hebben alle na twee duels zes punten en delen de koppositie.

Zondag

SV Diemen speelt zondagmiddag thuis tegen VSV uit Velserbroek. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur. VSV heeft na twee duels drie punten.

Nederlaag dames De Meeuwen

DIEMEN Het eerste damesteam van De Meeuwen is de competitie met een nederlaag begonnen. De waterpolosters uit Diemen verloren in Amsterdam de uitwedstrijd tegen De Dolfijn: 4-2.

De selectie van trainer Tim Niessen bestaat uit dertien speelsters. Er zijn drie nieuwe speelsters bij gekomen.

De Meeuwen startte onwennig tegen het fysiek sterke team van De Dolfijn. De thuisclub nam al snel een 2-0 voorsprong. De ploeg uit Diemen kwam langzaam op stoom. Jane Mauw en Alieke Vos scoorden voor De Meeuwen.

Winst

De Dolfijn bleek over de sterkste ploeg te beschikken en stelde de winst veilig: 4-2.

De dames van De Meeuwen, die uitkomen in de tweede klasse A, spelen op zaterdag 6 oktober een thuiswedstrijd tegen KZC. De wedstrijd in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran begint om 20.20 uur.

Heren

Het eerste herenteam van De Meeuwen, dat eveneens uitkomt in de tweede klasse A, speelt op zaterdag 6 oktober de eerste wedstrijd van het seizoen. De heren spelen eveneens thuis tegen KZC. De wedstrijd begint om 21.10 uur.

Dames Smashing '72 verliezen van Compaen

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de uitwedstrijd tegen Compaen verloren: 3-2.

De volleybalsters uit Diemen begonnen in Oostzaan uitstekend aan de wedstrijd. Smashing '72 won de eerste twee sets met respectievelijk 19-25 en 14-25.

Compaen won de derde (25-17) en vierde set (25-16) en trok de stand gelijk. In de vijfde set wist de thuisploeg de winst veilig te stellen: 15-7. Smashing '72, dat vorige week de competitie-ouverture tegen Tevoko met 3-2 won, heeft na twee duels vijf punten.

Het eerste damesteam van Smashing '72 speelt op zaterdag 6 oktober thuis tegen Wham Wham. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 15.00 uur.