DiemerNieuws

26 mei 2016

DiemerNieuws 26 mei 2016


Diemen houdt geld Wmo over

DIEMEN - Net als in bijna negen van de tien andere gemeenten in Nederland houdt Diemen geld over van het Wmo-budget over 2015. Te zuinig geweest? "Nee!", zegt verantwoordelijk wethouder Ruud Grondel. "We hebben wel goed gekeken naar wat er nodig was, maar nergens echt gesneden in voorzieningen voor dagbesteding, begeleiding en ondersteuning."

2015 was financieel een spannend jaar. De gemeente moest nieuwe taken op zich nemen op het gebied van Zorg, Jeugd en Participatie. Voor de Jeugd is het beschikbare budget licht overschreden, maar voor de Participatie is er een overschot en ook voor de Wmo is er een aanzienlijk bedrag over. Reden hiervoor is dat er minder is uitgegeven dan er budget is overgeheveld van het Rijk.

Is Diemen te zuinig geweest? Nee!", zegt Grondel. "We hebben gewoon begroot wat we krijgen van het Rijk, dat was minder dan daarvoor werd uitgegeven aan deze voorzieningen en wij hebben het vertaald in een verlaging naar de instellingen die de voorzieningen leveren. Op huishoudelijke zorg hebben we niet verder beknibbeld. We hebben wel goed gekeken naar wat er nodig was, maar relatief weinig gesneden in uren." Diemen liep al voorop met het De Brede HOED-team, waardoor zaken in het Sociale Domein efficiënter georganiseerd kunnen worden. In 2015 zijn daarnaast onder meer de lunchroom in De Omval geopend en in het Huis van de Buurt 't Kruidvat veel nieuwe activiteiten gestart als dagbesteding.

Toch blijft er geld over. De theorie achter de overheveling van de taken was dat gemeenten het efficiënter zouden kunnen regelen. "Dat kan pas vanaf 2016 werken, pas nu is de overgangsregeling over waardoor cliënten tijdelijk recht hielden op dezelfde voorzieningen als voor 2015. De enige conclusie is dat er voor 2015 mensen waren die geen of minder gebruik maakten van hun indicatie. De vraag is dan waar dat geld toen gebleven is." Waar zal het overschot aan besteed worden? In principe vloeit een overschot terug naar de algemene reserve van de gemeentelijke begroting. Maar het college heeft wel voorstellen om de financiële ruimte te besteden aan transformatieprojecten in 2016.

Lees verder op pagina 3.

Lijn 9 rijdt na opening Noord/Zuidlijn niet meer naar Centraal Station

DIEMEN - Lijn 9 rijdt vanaf het moment dat de Noord/Zuidlijn in gebruik wordt genomen hoogstwaarschijnlijk niet meer door naar het Centraal Station. Lijn 9 krijgt dan een route via Alexanderplein, Weteringschans en Leidseplein met een eindpunt in Amsterdam-West.

Wethouder Lex Scholten van Verkeer & Vervoer geeft aan dat de verbinding tussen Diemen, het centrum van Amsterdam en het Centraal Station goed blijft. Overstappen op het Alexanderplein of via de metrostations Weesperstraat of Vijzelgracht is dan wel nodig.

De komst van de Noord/Zuidlijn betekent voor Amsterdam niet alleen een nieuwe verbinding van Noord naar Zuid en vice versa. Het luidt tevens de komst in van een sterker en sneller netwerk, onder en boven de grond. Het metrosysteem wordt steeds meer de ruggengraat van het netwerk, omdat dit systeem veruit het snelst de meeste reizigers per rit kan vervoeren en geen last heeft van de drukte op straat en daar zelf ook geen drukte veroorzaakt.

Het onder- en bovengrondse openbaar vervoer gaat beter op elkaar aansluiten door de komst van de Noord/Zuidlijn, waardoor passagiers sneller naar meer bestemmingen kunnen reizen. Meer trams tussen Oost en West, minder trams en bussen naar het Centraal Station en een hoogfrequente Noord/Zuidlijn waarmee passagiers in een kwartier van Noord naar Zuid reizen. Hiermee wordt de bereikbaarheid van Amsterdam verbeterd. Wel zullen veel reizigers vaker moeten overstappen. Over de komende veranderingen raadpleegt het GVB niet alleen reizigersorganisaties, de gemeente Amsterdam, Diemen, stadsdelen en de Stadsregio Amsterdam, maar ook de bewoners van Amsterdam en de regio. Zij kunnen hierover informatie vinden op de website www.gvb.nl. Lijn 9 rijdt al meer dan 100 jaar vanaf het Centraal Station naar Amsterdam-Oost (later ook Watergraafsmeer). In 1990 werd lijn 9 doorgetrokken naar De Sniep in Diemen. Inwoners van Diemen kunnen in de toekomst gebruik blijven maken van de trein en metro, die voor een directe verbinding met het Centraal Station zorgen.

Politie houdt man aan na mishandelen van twee vrouwen

DIEMEN - De politie heeft vorige week woensdagmiddag in het centrum van Diemen een man aangehouden die kort daarvoor twee vrouwen had mishandeld.

De politie kreeg een melding binnen dat een man een vrouw had aangevallen die haar kind in de armen vasthield. Nadat de vrouw meerdere malen in haar gezicht was geslagen, wist zij de woning van een buurvrouw in te vluchten.

De man heeft vervolgens ook de buurvrouw aangevallen. Toen politieagenten ter plaatse arriveerden bleek de man te zijn gevlucht. De politie wist de man even later alsnog aan te houden.

Toen de man werd gefouilleerd bleek hij een wapen op zak te hebben, namelijk een 'creditcardmes'. Dit is een uitklapbaar mes dat zo groot is als een creditcard. Dit wapen is volgens de Wet Wapens en Munitie verboden.

De politie laat weten dat moeder, kind en buurvrouw het naar omstandigheden goed maken.

De politie is nog bezig met het onderzoek.

Brandweer krijgt bezoek van Mirthe

Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Kinderburgemeester Mirthe Chung ging afgelopen maandag op bezoek bij de brandweer. Eerder nam Mirthe ook al een kijkje achter de schermen bij de politie in Diemen. Mirthe was het afgelopen jaar de eerste kinderburgemeester van Diemen. Maar aan het einde van dit schooljaar zit haar termijn erop en dus wordt er een nieuwe kinderburgemeester gezocht. Kinderen van 11 of 12 jaar die volgend schooljaar in groep 7 of 8 zitten en die taak wel van Mirthe willen overnemen, kunnen voor 13 juni een sollicitatiebrief sturen naar Linda Scherpenzeel van de gemeente Diemen via linda.scherpenzeel@duoplus.nl.

64,44

euro kost een nieuw paspoort in Diemen voor mensen
van 18 jaar en ouder

Smashing '72 presteert goed tijdens Smashbal Battles

Yara Kluiters, Luna Beyenne en Dustin Boltrop (libero jong Oranje). Foto: Smashing '72

DIEMEN - Op het terrein voor het Olympisch Stadion werden onlangs de Smashbal Battles gehouden. Volleybalvereniging Smashing '72 was met 7 teams afgevaardigd in de drie leeftijdscategorieën: onder 11 jaar, 11 tot 14 jaar en 14 tot 18 jaar. Twee teams behaalden de tweede plaats. Het duo Yara Kluiters-Luna Beyenne behaalde de eerste plaats. Er deden 35 teams mee.

Bij de jongste categorie deed het duo Karlijn van der Hoeven-Jemma van der Vlugt mee. In de categorie 11-14 jaar werden de winnaars van vorig jaar, Céline Besiktasliyan-Emma de Lange, in de halve finales verslagen door de uiteindelijke kampioenen Yara Kluiters-Luna Beyenne. In de finale wonnen zij van het duo Femke Findhammer-Elisa Steen, ook al een team van Smashing. In de categorie 14-18 drongen Rianne Bocxe en Sophie Meurs niet door tot de finales. Het duo Maya van Noort-Michelle de Jonge trad moedig aan in de finale, maar verloor van een boomlange tegenstander en eindigde op de tweede plaats. De finalisten ontvingen een medaille van de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg en de kampioenen een beker van Dustin Bontrop, speler van jong Oranje.

Weerbericht

Wisselvallig weekeinde, enige stijging van temperatuur
De week begon koel en nat door een stagnerend koufront tussen koele lucht ten westen en warme lucht ten oosten van Nederland. Geleidelijk bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op boven Scandinavië, terwijl boven Midden Europa een gebied van lage druk de scepter gaat zwaaien. Daarmee wordt de stroming oostelijk en wordt het warmer, maar tegelijk onstabiel.

Vrijdag en het weekeinde
Zo zonnig de eerste helft van mei was, zo somber is de tweede helft. Zowel donderdag als vrijdag is er eindelijk wat meer ruimte voor de zon. Later op vrijdag is er kans op een bui. Het wordt 20 à 21 graden. In het weekeinde is er periodiek ruimte voor wat zonneschijn, maar er kunnen zich vooral in de middag en avond buien ontwikkelen. Zondag meer uitgebreid en lokaal met onweer. Er waait een matige oost- tot noordoostenwind. Het wordt circa 22 graden.

Trend na het weekeinde
Op de laatste dagen van mei vallen nog enkele buien. De temperatuur valt terug naar 17 à 18 graden. Vanaf woensdag krijgt een Noord-Atlantisch hogedrukgebied grip op het weer. Met een noordoostenbries is het meest droog met zon en wolkenvelden bij circa 20 graden.

Weetje
Mei is vernoemd naar de Griekse godin Maia, de moedergodin van de vruchtbaarheid. Mei is een groeizame maand, mits het warm en zonnig genoeg is en er voldoende regen valt. Die combinatie is normaal in mei. Mei is de gemiddeld zonnigste maand van het jaar met normaal circa 210 zonuren. Mei 1989 was zelfs de zonnigste maand aller tijden met 331 zonuren.

Vrijstelling van stempelen

In de jaren dertig was er een grote werkloosheid in Nederland. Elke dag moesten werklozen de vernederende gang naar het stempellokaal maken om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering, ook in Diemen. Met het vooruitzicht van de geboorte van prinses Beatrix in januari 1938 had burgemeester De Geer van Oudegein blijkbaar een groot probleem. Moesten de werklozen nou wel of niet stempelen op de aankomende dag van de blijde gebeurtenis? Zo had ieder mens zijn eigen problemen. Het dagblad De Tijd van 18 januari meldde dat "burgemeester jhr. mr. de Geer van Oudegein van Diemen, zich schriftelijk tot het ministerie van Sociale Zalen had gewend, met de vraag, of de steuntrekkende werkeloozen op den aanstaanden nationalen feestdag al dan niet vrijgesteld konden worden van de verplichting om te doen stempelen." Uit Den Haag kwam het verlossende telefoontje: het gemeentebestuur mocht zelf beslissen. De burgemeester besloot toen vrijstelling van stempelen te verlenen op de feestdag ter ere van de blijde gebeurtenis. Een genereus gebaar voorwaar. Daarna kregen de werklozen in Weesp, Weesperkarspel en Muiden ook vrijstelling van stempelen. Met dank aan de burgemeester van Diemen.

Dani van Dijk presteert goed tijdens EK karten

Foto: Gijs Kaligis

DIEMEN - Dani van Dijk (12) uit Diemen is tijdens de eerste race van het BeNeLux kampioenschap karten op de derde plaats geëindigd bij de Minimaxrijders.

Hij werd in die race ook de beste rookie. De race werd in het Belgische Genk gehouden.

Dani van Dijk werd onlangs al de beste rookie tijdens de laatste wedstrijd van het Nederlands kampioenschap op het circuit van Hahn. Tijdens de race in Genk liet de jonge Diemenaar opnieuw zien dat hij een groot talent is en een mooie toekomst voor zich heeft.

Rustoord maakt zich op voor herdenking

Herdenking wordt op 10 juni voor de vijfde keer gehouden

De herdenking in juni 2014. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op begraafplaats Rustoord vindt op vrijdagavond 10 juni de jaarlijkse herdenking van overledenen plaats. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Bestuursleden van Belangenvereniging Begraafplaats Rustoord Ko Oostenrijk (voorzitter) en Marianne Berkelaar (secretaris) vertellen over de herdenking.

Marianne Berkelaar: "De Diemer Harmonie opent de bijeenkomst om 20.00 uur met muziek. Daarna wordt door Pete Pronk en Bette Westera een gedicht voorgedragen en een vertelling gedaan en speelt de Diemer Harmonie nog een keer. Burgemeester Erik Boog zal tijdens de herdenking aanwezig zijn en de bijeenkomst afsluiten. Als het goed weer is wordt de bijeenkomst op de begraafplaats gehouden, bij slecht weer wijken we uit naar de aula op de begraafplaats." De herdenking wordt voor de vijfde keer gehouden en trekt elk jaar meer belangstellenden. Vorig jaar waren er 35 belangstellenden.

Begraafplaats Rustoord ziet er fraai en sfeervol uit. Dat is wel eens anders geweest. De belangenvereniging werd in 1990 opgericht en stoorde zich aan de staat van de begraafplaats. De begraafplaats zag er slecht uit en het onderhoud was ondermaats. Ko Oostenrijk: "In 2010 heeft de gemeente de begraafplaats gekocht van de voormalige eigenaar. De gemeente exploiteert de begraafplaats en zorgt voor het onderhoud. Er is de afgelopen jaren veel achterstallig onderhoud verricht en de begraafplaats ziet er nu mooi uit. De gemeente heeft het begrafenistechnische gedeelte en de administratie uitbesteed aan de Nieuwe Ooster."

De begraafplaats ziet er mooi en sfeervol uit

Monumentenstatus
Oostenrijk vertelt dat er jaarlijks gemiddeld dertig begrafenissen op Rustoord plaatsvinden. Dit is inclusief de begrafenissen van moslims die op een apart deel van de begraafplaats worden begraven. De faciliteiten zijn uitstekend: er is een fraaie aula en na afloop kan er koffie worden gedronken in de koffiekamer. Belangenvereniging Begraafplaats Rustoord hoopt dat de begraafplaats binnen niet al te lange tijd de status van gemeentemonument krijgt. "De gemeente is daar mee bezig en ik heb begrepen dat het er goed uitziet", aldus Ko Oostenrijk. "Als Rustoord een monument wordt is dat alleen maar goed. Dit garandeert dat het onderhoud ook in de toekomst op peil blijft." Twee begraafplaatsen in Diemen hebben al de status van monument. De Joodse begraafplaats is een rijksmonument, Gedenk te Sterven is een gemeentelijk monument.

Marinekoor de Baksmaten oefent in De Schakel

Het koor Baksmaten.

DIEMEN - Marinekoor de Baksmaten repeteert sinds kort elke dinsdagavond in De Schakel in Diemen.

Het koor bestaat uit 22 zangers, twee accordeonisten en een dirigent. De meeste leden zijn voormalige mariniers of matrozen. Het koor zingt een gevarieerd repertoire, waaronder zeemansliederen. Het koor oefende maar liefst 18 jaar in de kazerne op Kattenburg in Amsterdam. Door de sluiting van die kazerne moest de Baksmaten op zoek naar een andere plek. De leden van het koor zijn zeer te spreken over De Schakel. Drie leden wonen in Diemen. Website: www.baksmaten.nl.

WMO

Vervolg van voorpagina

Grondel: "Wij vinden dat we niet streng hebben gesneden in de voorzieningen, maar dat wil niet zeggen dat we ook op het niveau zitten waar we willen zijn, we willen het aanbod nog beter maken. We moeten afwachten hoe 2016 gaat lopen. Het is nog heel veranderlijk, dus dat moet allemaal nog blijken." Verdere ontwikkeling van het De Brede HOED-netwerk, praktijkondersteuning voor huisartsen en ouder-kindcoaches worden door het college genoemd om te bekostigen uit wat overblijft van 2015. Grondel vult aan: "Het Rijk heeft de regels voor de eigen bijdrage indertijd veranderd. We hebben al een verlaging voor een deel van de taken doorgevoerd in januari en overwegen nu om die eigen bijdrage weer wat te verlagen. Ook zullen we budget dat overblijft uit de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage terug laten vloeien naar huishoudelijke zorg, waarschijnlijk om tarieven aan instellingen voor huishoudelijke zorg te verhogen. Per 2017 komt er een nieuwe aanbestedingsronde, het zou kunnen dat we dan ook kijken naar tarieven van andere instellingen, al hebben die niet heel hard geprotesteerd."

Huisarts Grundmeijer overleden

DIEMEN - Op 19 mei is Hans Grundmeijer overleden. Tot zijn pensioen in 2012 was hij 37 jaar huisarts in Diemen-Zuid.

Hij startte de praktijk, later Gezondheidscentrum Diemen-Zuid, in 1975 samen met zijn vrouw, die wijkverpleegkundige was en met studievriend Bart Schweitzer. Hij zou zijn patiënten gaan missen, sommige kende hij al 37 jaar, vertelde Hans Grundmeijer in het interview in deze krant dat hij bij zijn afscheid in 2012 gaf.

Schapenweide in Diemen-Noord weer vol schapen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Schapenweide heeft nieuwe bewoners: op het stukje gras staat sinds vorige week een kudde schapen; van steen welteverstaan. In de volksmond heeft het veldje aan het begin van Diemen-Noord op de hoek van de Diemerpolderweg en de Vogelweg al jaren de naam Schapenweide. Voor de Stichting Oud Diemen reden om te onderzoeken of er ook een paar 'echte' schapen konden komen. Dat was om praktische redenen geen optie. Daarom staan er nu stenen schapen, gemaakt van granieten zwerfstenen.

Try-Out voor bouwopleiding bij Bouwmensen Amsterdam

Er is weer veel plek voor leerlingen in de bouw

Michel Stuijt zit nu in het tweede jaar van de opleiding tot timmerman.

DIEMEN - Klaar op het vmbo of de havo en nog op zoek naar een vervolgopleiding? Misschien is de bouw dan wel iets. Niet echt een richting die veel schoolverlaters aantrekkelijk lijken te vinden, terwijl er wel heel veel vraag is naar bouwlieden.

Het kan verkeren: door de economische crisis was het de afgelopen jaren vrijwel onmogelijk om opleidingsplekken te vinden voor jongeren die in de bouw willen. Maar dat is nu heel anders: bouwbedrijven hebben het weer druk en opleidingsinstituut Bouwmensen Amsterdam kan in augustus maar liefst 40 nieuwe leerlingen plaatsen. Op 30 mei is er een open dag, en jongeren tussen de 16 en 20 jaar die echt willen ervaren hoe werken in de bouw is, kunnen op 11, 12 en 13 juli meelopen tijdens de try-outdagen voor de bouw.

"Mensen die geen idee hebben wat de opleiding bij Bouwmensen inhoudt, kunnen dan drie dagen bij ons meekijken", vertelt directeur René Cossé. "Ja, ook havisten, voor hen is er de mogelijkheid de vierjarige opleiding in drie jaar af te ronden." Naast een dag in de werkplaats van de opleiding worden er ook leuke excursies georganiseerd bij bouwprojecten in Amsterdam en omgeving. "Je moet natuurlijk wel een beetje handig zijn en technische aanleg hebben, maar het allerbelangrijkste bij ons is de motivatie. Wij leiden mensen op tot allround timmerlieden, echt de schapen met de vijf poten die in de bouw onmisbaar zijn", aldus Cossé. "Daarna kunnen zij zich nog specialiseren in nieuwbouw, renovatie en restauratie en in de avonduren zelfs hun aannemerspapieren halen. Er zijn nu al aannemers en uitvoerders die hier als 16-jarige begonnen zijn en ons om leerlingen vragen. Er is gelukkig weer enorm veel vraag naar leerlingen in de bouw en wij willen al die plekken graag invullen."

Aanmelden voor de try-outdagen kan via bouwmensenamstdam.nl.

Paul Germans

Gepensioneerd, vrijwilliger bij De Ontmoeting
Diemenaar sinds 1979

Wat was je beroep?
"Ik was leerkracht op de basisschool. Ik heb bijna in alle groepen lesgegeven. De laatste 29 jaar was ik leerkracht en intern begeleider op De Ark in Diemen- Zuid."

En nu helemaal geen school meer?
"Het is heerlijk om vrij te zijn, maar ik loop nog wel regelmatig De Ark binnen. Deze week ga ik mee met het schoolkamp van groep 7. Dat moet net als voorgaande jaren weer heel gezellig worden."

En druk bij De Ontmoeting?
"Ik ben organist, help iedere maand mee met oud papier ophalen en zit in de commissies voor de bingomiddagen en de jaarlijkse bazaar. Ik ben trouwens ook vrijwilliger bij De Diem."

Wanneer mogen de oude kranten weer aan de weg?
"Op zaterdag 4 juni. Om 9.30 uur staan we bij onze eerste klanten voor de deur."

Met hulp van Serve the City.
"Dat is fantastisch. Er is altijd veel hulp nodig, we zijn met een zeer trouwe, maar wel kleine groep."

Hoe zit 't eigenlijk met je geheugen?
"Ik denk dat dat nog redelijk goed is. Begin april was ik bij het spel Max geheugentrainer op tv te zien en op een enkel foutje na ging het best goed. Ik won de tablet."

Favoriete stekje in Diemen?
"Het Diemerbos."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn overleden ouders. Ik zou hen graag willen laten zien hoe het leven nu is en hoe ons gezin is uitgebreid met drie heerlijke kleinkinderen."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Een heerlijk bord nasi, klaargemaakt door mijn vrouw."

Daarom Diemen.
"Ik heb zo'n beker gekregen bij een kerstborrel vorig jaar."

Als je een dagje burgemeester was...
"Zou ik een gesubsidieerd winkelpand in het winkelcentrum regelen voor de Wereldwinkel."

Geen gewonden bij brand in studenten-woning

DIEMEN - In een studentenwoning aan de Bergwijkdreef in Diemen-Zuid is vrijdag aan het einde van de middag brand uitgebroken.

De bewoners hadden achter in het appartement een kaars neergezet. Toen zij even naar buiten waren gegaan viel de kaars om en vatten de gordijnen vlam. De brandweer en de politie waren snel ter plaatse. Het vuur was bijna gedoofd door de sprinklerinstallatie. De brandweer heeft het vuur volledig geblust.

Er zijn geen gewonden gevallen en de bewoners van de studentenwoning hebben geen rook ingeademd. Wel is er in de woning veel water- en rookschade.

Man slachtoffer van zakkenroller

DIEMEN - Een man is vrijdagmiddag tussen 16.30 en 16.45 uur het slachtoffer geworden van een zakkenroller.

Hij deed boodschappen in een supermarkt in winkelcentrum Diemerplein. Op het moment dat hij in de rij voor de kassa stond voelde hij zijn mobiele telefoon nog in zijn jaszak.

Toen hij even later thuis was merkte hij dat zijn mobiele telefoon was verdwenen. De politie waarschuwt mensen alert te zijn en waardevolle spullen goed op te bergen.

Jongeren zorgen voor overlast

DIEMEN - Een groep jongeren heeft vorige week dinsdagavond voor overlast gezorgd op de Diemerkade.

Zij bonkten op de ruiten van diverse woningen en liepen door de tuinen. De politie heeft een jongen aangehouden omdat hij zich op verboden terrein bevond. Het gaat om een 24-jarige inwoner van Uithoorn. Tegen een 17-jarige inwoner van Diemen is proces-verbaal opgemaakt omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen. De politie heeft de identiteit van de andere jongeren gecontroleerd en hen daarna weggestuurd.

De politie laat weten dat het om een groep jongeren gaat die regelmatig voor overlast zorgt op diverse plekken in Diemen.

Mannen in bezit van inbrekersgereedschap

DIEMEN - De politie heeft zaterdagavond twee mannen aangehouden die in het bezit waren van inbrekersgereedschap en een geprepareerde tas.

Politieagenten in burger zagen de mannen in Diemen-Zuid op een snorfiets rijden. De mannen zijn bekenden van de politie. De agenten zetten de achtervolging in en hielden de mannen staande bij het Waterhoenpad in Diemen-Zuid. De agenten stelden vast dat de mannen niet meer in het bezit waren van een rugzak die zij kort daarvoor nog bij zich hadden. Met hulp van speurhonden werd de rugzak later in Diemen-Zuid aangetroffen. In de rugzak vond de politie inbrekersgereedschap zoals een slotentrekker, een boormachine en schroevendraaiers. De mannen, respectievelijk 25 en 26 jaar oud, zijn aangehouden omdat zij in het bezit waren van inbrekersgereedschap. Tegen de bestuurder zijn meerdere processen-verbaal opgemaakt naar aanleiding van zijn rijgedrag.

Loswalfestival gaat vrijdagmiddag van start

Loswalfestival vindt voor negende keer plaats

DIEMEN - De negende editie van het Loswalfestival begint vrijdag. Het evenement duurt dit jaar van vrijdag 27 mei tot en met zondag 29 mei. Die laatste dag wordt de Veiligheidsdag gehouden. Daaraan werken politie, brandweer, GGD en de Dierenambulance mee. Stichting Loswalfestival is klaar voor het evenement. Uiteraard hoopt iedereen dat het weer meewerkt.

Activiteiten op het water zijn altijd in trek. Foto's: Trudy Kroese

Danny Mica is voorzitter van de Stichting Loswalfestival. Het bestuur heeft zich enorm ingezet om een aantrekkelijk en gevarieerd programma samen te stellen dat veel mensen zal aanspreken. In tegenstelling tot de vorige twee edities duurt het Loswalfestival dit jaar drie in plaats van vier dagen. De afgelopen twee jaar was er op donderdag een feestavond voor studenten die echter niet veel belangstellenden trok. De Stichting Loswalfestival heeft nu besloten de donderdag uit het programma te schrappen. Danny Mica vertelt dat de vrijdag voor een groot deel in het teken van de sport staat. Op vrijdag 27 mei gaat er om 16.00 uur een braderie van start. Ook wordt er dan een kindermarkt gehouden. Van 18.00 tot 20.30 uur is er een sportmarkt waar de sportverenigingen in Diemen zich aan de bezoekers kunnen presenteren en eventueel sportactiviteiten kunnen organiseren. Er hebben zich al veel sportverenigingen aangemeld. Guus Piërlôt van Hondensportvereniging Diemen zal op de sportmarkt aanwezig zijn en vragen over honden en andere dieren beantwoorden. Manege De Eenhoorn is eveneens aanwezig. Liefhebbers kunnen de springpaarden bekijken en zelf onder begeleiding een rondje op een paard maken.

Rond 20.30 uur wordt de Sportvereniging van het Jaar bekendgemaakt. "Alle sportverenigingen in Diemen konden een schriftelijke motivatie indienen waarin zij duidelijk konden maken waarom zij in aanmerking komen voor de onderscheiding Sportvereniging van het Jaar. Dat kunnen allerlei redenen zijn: goede prestaties, een nieuwe of verbeterde accommodatie of een bijzondere gebeurtenis. Dit is tijdens de bijeenkomst van de sportraad aan de verenigingen duidelijk gemaakt. Een jury zal de winnaar aanwijzen en op vrijdagavond 27 mei bekendmaken. De winnaar krijgt een wisselbeker én een beker die de vereniging mag houden", aldus Mica.

Sporttoppers
Ook worden de Sporttoppers van Diemen vrijdagavond bekendgemaakt. Verenigingen konden individuele sporters, teams of andere leden aanmelden als kandidaat voor de Sporttoppers van 2016. De uitverkorenen ontvangen een oorkonde. De Stichting Welzijn Diemen zal die avond het sportportaal van Diemen presenteren. Dit is een nieuwe website waarop informatie over alle sportverenigingen in Diemen is te vinden.

Ook dit jaar zullen sportverenigingen zich presenteren.
Hopen dat het weer meewerkt.

Sportvereniging van het Jaar
wordt vrijdag bekendgemaakt

Na afloop van de sportmarkt zijn er diverse optredens op het podium op de loswal. Peter Beense, Ramon Beense, Nils Bode, Dave Miller en Mark Fledderman zullen een optreden verzorgen. Deze avond is mede mogelijk gemaakt door Café 't Pandje.

Elmo
Zaterdag 28 mei zijn er vanaf 10.00 uur een braderie, een compacte kunstmarkt en allerlei activiteiten voor jong en oud. Er zal bijvoorbeeld een poppenkast staan en ook komt Elmo uit Sesamstraat zaterdag langs voor een meet and greet. Tevens zijn er activiteiten in en boven het water van de Weespertrekvaart. "Het exacte aanbod zal afhangen van het weer op zaterdag. Maar Scouting Diemen zal een brug van touw over het water maken. Kinderen kunnen dan naar de overkant klimmen. Ook kunnen kinderen in ballen over het water bewegen", aldus Mica. 's Avonds zijn er optredens van Dave Roelvink, DJ Manuel en Geza en Givano.

De Veiligheidsdag trekt altijd veel gezinnen naar de loswal

Het programma op vrijdag en zaterdag wordt gepresenteerd door Mart Roumen uit Diemen.

Veiligheidsdag
Zondag 29 mei wordt van 11.00 tot 17.00 de Veiligheidsdag gehouden. Hieraan wordt meegewerkt door de politie, brandweer, ambulance, dierenambulance en de Burgerharthulp. Er zijn die dag ook diverse activiteiten voor kinderen. Jessy Koch van de brandweer in Diemen is samen met zijn collega's Arthur, Benjamin en Steve nauw betrokken bij de organisatie. "Er worden door de diverse hulpdiensten demonstraties gegeven. De brandweer staat er met een auto met een ladder van 24 meter. Mensen kunnen met die ladder omhoog gaan. Dan hebben zij een mooi uitzicht. Ook hebben wij een koelbox waar mensen in mogen en kunnen ervaren hoe het is om in een ruimte met rook te verblijven. Wij zullen ook een demonstratie met een gasfles geven."

Spectaculair
Tijdens de Veiligheidsdag delen de hulpdiensten allerlei foldermateriaal en leuke artikelen uit. Voorgaande edities van de Veiligheidsdag hebben duidelijk gemaakt dat die dag bij uitstek geschikt is voor ouders en kinderen. De demonstraties zijn dikwijls spectaculair en trekken veel publiek.

'Stuur Scouting Diemen het bos in'

Eindelijk eerste schop in de grond voor de blokhut in het Diemerbos

Verkenners logeerden vorig jaar in het Diemerbos. Toen nog in een tent, volgend jaar in de blokhut?

DIEMEN - De eigen plek in het Diemerbos is er al even en de realisatie van de grote wens van Scouting Diemen, een eigen blokhut met een mooie kampvuurkuil, komt steeds dichterbij. Hoog tijd voor een open dag op 5 juni om iedereen te laten zien wat er op die plek in het Diemerbos gaat komen én om samen de eerste schop voor de bouw van de blokhut in de grond te steken; als het aan duovoorzitter van Scouting Diemen Jeroen Saan ligt, wel 100 schoppen. Dan wordt meteen het startsein gegeven voor de actie 'Stuur Scouting Diemen het bos in'.

Een eigen plek voor scouts is niet af zonder een kampvuurkuil. De jeugdleden van Scouting Diemen mochten daarvoor een ontwerp maken. De jury, bestaande uit wethouder Ruud Grondel, oud-voorzitter Gert Oosting, oud-lid en brandweerman Pim van Doorne, boswachter Koen Fousert en Scouting-staflid Fonz, koos het beste ontwerp. Het is het plan van Bryan en Mikal geworden. Een kampvuurkuil, dat is toch gewoon een kuil met een vuurtje? "Ja, dat is wel zo, maar er zijn veel manieren om dat te maken: rond of vierkant, wel of geen podium erbij. De kampvuurkuil is echt de belangrijkste plek voor ons in het bos", legt Jeroen uit. "Het een van de redenen dat we een eigen plek in het bos wilden hebben. We hebben nu ook een mooi clubhuis, maar wel in een woonwijk en een open vuur mag daar niet."

Het project kampvuurkuil zal zo snel mogelijk opgepakt worden, maar ná een ander belangrijk project: het leggen van de fundering voor de blokhut. Dat zullen de scouts als alles meezit deze zomer laten doen. Dat kost natuurlijk een hoop geld, maar dat hebben de leden van Scouting Diemen de afgelopen jaren bij elkaar gespaard uit giften en met verschillende acties. Het begon met een sponsoractie van een bank en door de jaren heen werd onder meer geld verdiend met de verkoop van de befaamde poffertjes tijdens evenementen en de collecte voor Jantje Beton. Vorig jaar was de opbrengst van de Haringparty van Café 't Pandje voor de blokhut. "We hebben veel steun gekregen", vertelt Jeroen. "Als we geen medewerking hadden gekregen van de gemeente was de plek in het bos er niet eens geweest en het ontwerp voor de blokhut wordt ons aangeboden door architect Erik van Dijk. Maar we zijn er nog niet. Daarom starten we de actie 'Stuur Scouting Diemen het bos in'. We zoeken voor de bouw van de blokhut nog hulp in de vorm van financiële bijdragen, wat uren meewerken door handige mensen en materialen. Hout bijvoorbeeld, maar ook elektriciteitsmaterialen, toiletpotten, vloertegels; alles wat je maar in zo'n gebouw nodig hebt." Na de fundering wil de club zo snel mogelijk door. "Acht jaar geleden zeiden we: we hopen dat de blokhut er over vijf jaar staat. Nu hopen we dat de blokhut er volgend jaar zomer is."

'We hopen dat de blokhut er volgend
jaar zomer is'

Zondag 5 juni kan iedereen die dat wil komen kijken in het Diemerbos. De open middag begint om 14.30 uur. De plek van Scouting Diemen ligt niet ver van de ingang van het bos aan de Muiderstraatweg. Op de open dag is ook de prijsuitreiking voor het winnende ontwerp van de kampvuurkuil.

Jeroen hoopt dat zo veel mogelijk leden, ouders van leden, oud-leden en iedereen die geïnteresseerd is samen de eerste schoppen in de grond komen steken voor de bouw van de blokhut. "Wel even je eigen schep meenemen!"

Aquadisco in het Duranbad, vrijdag 27 mei. Foto: Trudy Kroese

donderdag 26 mei

PCOB Diemen

De Schakel 14.00 uur

Ds. Luuk Wieringa gaat in gesprek over actuele vragen rond 'Nederland en de moslims'. Leden van PCOB Diemen en ANBO Diemen en introducees zijn welkom.

'Monsieur Chocolat'

Theater De Omval 20.00 uur

Het waargebeurde verhaal van de legendarische clown Chocolat, de eerste zwarte circusartiest van Frankrijk, die grote successen beleefde in de tijd van de belle époque in Parijs. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 27 mei

Aqua Disco

Duranbad 19.30 uur

Aquadisco in het Duranbad, voor kinderen tot 14 jaar. Aanvang 19.30 uur, kosten € 5,-.

zaterdag 28 mei

Ophalen oud papier

Diemen 08.30 uur

De vrijwilligers van de lokale omroep RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen.

Soepel door de overgang

't Noorderlicht 10.30 uur

Workshop gericht op het verlichten van overgangsklachten. Je leert een op de overgang gerichte yogaserie, ademhalingsoefeningen, meditatie, diepe ontspanning en krijgt voedingsadviezen. Aanmelden bij Delilah Brouwer, 06-50266143. Kosten: €12,50.

Workshop Auralezen

Centrum Elsina 13.45 uur

Nieuwsgierig naar hoe dat nou werkt, zo’n aurareading? In deze ervaringsgerichte workshop maak je kennis met de beginselen van het auralezen, ontdek je wat jouw sterkste intuïtieve 'kanaal' is en je leert te ‘zappen’ tussen je innerlijke zintuigen. Kosten: € 35,-. Aanmelden: www.intuitie-in-praktijk.nl of 06-16552044.

zondag 29 mei

Postzegelbeurs

De Schakel 10.00 uur

Filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs van 10.00 tot 16.00 uur. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Viering Sacramentsdag

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Hagunnan jongerenkoor. Voorganger is pastor A. Tönis.

'Monsieur Chocolat'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

Het waargebeurde verhaal van de legendarische clown Chocolat. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 1 juni

PCOB Enter

De Schakel 9.00 uur

De laatste inloop/oefenochtend van dit seizoen is woensdag 29 juni. Op woensdag 7 september starten de inloopochtenden. Ook kunt u zich nu al opgeven voor de Cursus Windows 10 voor beginners (start: dinsdag 6 september). Informatie: 06-43734155.

Bijeenkomst over opvoeden

De Brede HOED 20.00 uur

Carien Ruijter verzorgt een informatieve bijeenkomst met als thema 'Zelfvertrouwen en sociale vaardigheden'. Wat heeft een kind nodig om met anderen om te gaan en te kunnen vertrouwen op zichzelf. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden: cruijter@ggd.amsterdam.nl of 020-5555848.

donderdag 2 juni

'Spotlight'

Theater De Omval 20.00 uur

Winnaar van de Oscar voor Beste Film. In het indrukwekkende filmdrama stuit de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe op een zedenzaak binnen de katholieke gemeenschap die uiteindelijk een van de grootste schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis werd. Met Mark Ruffalo, Michael Keaton e.a. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 4 juni

Serve the City Diemen

Diverse locaties in Diemen.

Een dag vol projecten om samen eenmalig met anderen naar de inwoners in Diemen en hun omgeving om te zien. De projecten variëren van sociaal tot praktisch. Dit keer o.a. BBQ en een actie voor de Voedselbank. Op www.stcdiemen.nl/projecten zie je welke projecten er zijn en kun je je opgeven.

tot zondag 29 mei

Actie Amnesty

OBA Diemen

In de openbare bibliotheek in Diemen kunt u uw handtekening zetten op de petitielijst van Amnesty International om aandacht te vragen voor het lot van kwetsbare vluchtelingen.

En verder

De Diem

Danielle van der Horst, lid van Kunstzin Diemen, exposeert tot en met 31 juli met haar kleurrijke schilderijen.

Berkenstede

Janneke de Graaff exposeert tot en met 31 augustus met sieraden gemaakt van edelstenen in combinatie met edele metalen.

DKV Victoria voorkomt degradatie

Ploeg uit Diemen is sterker dan Furore: 19-17

DKV Victoria zet Furore onder druk. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - DKV Victoria heeft zondag de thuiswedstrijd tegen Furore met 19-17 gewonnen. De korfballers uit Diemen hebben zich door deze overwinning gehandhaafd in de derde klasse.

Vorig jaar werd DKV Victoria rond deze fase van het seizoen kampioen in de vierde klasse. De ploeg promoveerde naar de derde klasse. De doelstelling voor dit seizoen was duidelijk: handhaving in de derde klasse. DKV Victoria is hierin geslaagd na de overwinning op Furore.

Hekkensluiter
DKV Victoria stond voor de wedstrijd tegen hekkensluiter Furore op de voorlaatste plaats. De ploeg had het dus in eigen hand. Het was zaak om te winnen, want alleen de laatste ploeg op de ranglijst degradeert naar de vierde klasse.

Scherper
DKV Victoria en Furore werkten op Sportpark De Diemen een spannend duel af. DKV Victoria was scherper en veel afvallende ballen waren voor de thuisploeg. Daar haalde de ploeg vooral in de eerste helft veel energie uit. Er zat vuur in de ploeg uit Diemen. Dat leverde een wedstrijd op die leuk was om naar te kijken, ook omdat Furore zich niet zomaar gewonnen bleek te geven. De gevechten onder de paal en in het voorveld waren hard en fair. Beide ploegen ontliepen elkaar niet veel. DKV Victoria speelde voor de overwinning en deed daar alles voor, behalve de genadeklap uitdelen. Daardoor bleef het verschil rond de twee, drie punten. De tweede helft was erg spannend. Het verschil was lange tijd niet meer dan drie punten. Furore kwam in de tweede helft zelfs op gelijke hoogte, waardoor het enorm spannend werd.

Juiste mensen
Maar door sterk spel en het vinden van de juiste mensen kwam DKV Victoria toch weer op voorsprong en trok de thuisploeg de wedstrijd weer naar zich toe: 19-17.

De korfballers uit Diemen sluiten het seizoen zondagmiddag af met een derby tegen Sporting West. De wedstrijd in Westerpark begint om 14.30 uur.

Jeugdleden HC Fritz genieten van kamp

44 kinderen en 11 begeleiders gingen mee naar Drenthe

De ploeg van judovereniging HC Fritz. Foto: HC Fritz

DIEMEN - De jeugdleden van judovereniging HC Fritz uit Diemen zijn onlangs voor de 25e keer op kamp gegaan. De begeleiders en de jeugdleden brachten enige dagen door in Elburg in een blokhut van de scouting en hebben een bezoek gebracht aan het attractiepark Drouwenerzand in Drenthe.

Hanneke Fels, voorzitter en sensei (lerares) van HC Fritz: "Wij zijn met 44 kinderen en 11 begeleiders op kamp geweest. Wij zijn er 25 jaar geleden mee begonnen. Het is heel leuk om een kamp te organiseren en de kinderen genieten ervan. Wij zorgen ervoor dat alle kinderen die lid zijn van HC Fritz mee op kamp kunnen. Ouders leveren een financiële bijdrage voor hun kind en de vereniging legt er voor ieder kind een geldbedrag bij."

Het kamp staat niet in het teken van judo. "De eerste twee keer namen wij judomatten mee. Die werden in een vrachtauto vervoerd. Maar het bleek dat er tijdens het kamp maar één keer aan judo werd gedaan. Wij zaten toen wel met vieze matten en stinkende judopakken. Daarna hebben we besloten om tijdens het kamp geen judo meer te doen."

Hoewel het weer tegenzat hebben de kinderen en de begeleiders genoten van het kamp. "We hebben gezwommen, een bezoek gebracht aan attractiepark Drouwenerzand in Drenthe en hebben minigolf gespeeld."

130 leden
Het gaat goed met judovereniging HC Fritz. De vereniging heeft zo'n 130 leden van wie het overgrote deel jeugdlid is. De jongste leden zijn drie jaar. De judolessen worden gegeven in het gymnastieklokaal in de Schoolstraat. Er wordt drie dagen per week lesgegeven: woensdagmiddag, vrijdag aan het einde van de middag en zondag. Veel kinderen blijven lang lid om zich te bekwamen in de judosport. Hanneke Fels geeft aan dat judo niet alleen een sport is die mensen leert om zichzelf te verdedigen. Tijdens lessen leren de leerlingen ook op een goede manier te vallen. Daarnaast is de sport ook goed om lenig te worden en te blijven en wordt er aan de conditie gewerkt.

SV Zeeburg wint bij Dynamo

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondag de uitwedstrijd tegen Dynamo gewonnen: 21-31.

Hoewel er regen was voorspeld bleef het droog en konden Dynamo en SV Zeeburg er een leuke wedstrijd van maken.

In de beginfase van de wedstrijd lag het tempo hoog. SV Zeeburg pakte een voorsprong. Met mooie afstandsschoten werd keer op keer het doel gevonden. De verdediging van de ploeg uit Diemen zat vrij goed dicht. De ruststand was 10-16 in het voordeel van SV Zeeburg.

Verdediging
In de rust werd afgesproken dat er in de aanval minder gehaast en slordig gespeeld moest worden en dat er een nieuwe verdedigingsvorm uitgeprobeerd zou worden met het oog op volgend seizoen. Hierdoor stond de verdediging nog wat onwennig en vielen er af en toe gaten, waardoor Dynamo kon scoren. Maar het aantal doelpunten van de thuisclub bleef beperkt en omdat SV Zeeburg gewoon bleef scoren werd na 60 minuten een eindstand van 21-31 bereikt.

SV Zeeburg speelt zondag thuis tegen Lotus. De wedstrijd begint om 12.15 uur.

Het Groot Tafeltennis-spellen Toernooi

DIEMEN - Tafeltennisvereniging Diemen organiseert op zaterdag 4 juni het Groot Tafeltennisspellentoernooi. Het toernooi vindt plaats in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en duurt van 15.30 tot 17.00 uur. De inloop start om 15.00 uur.

Het spelletjestoernooi is toegankelijk voor leerlingen van de groepen 3, 4 en 5 van basisscholen in Diemen, Duivendrecht en IJburg die dit schooljaar onder schooltijd clinics hebben gevolgd bij Tafeltennisvereniging Diemen. Deelname is gratis.

Geïnteresseerden dienen zich voor vrijdag 27 mei aan te melden.

Dit kan door een e-mail te sturen (naam, leeftijd, schoolgroep) naar Dionne Tool van Stichting Welzijn Diemen: dtool@stichtingwelzijndiemen.nl of naar pmolenaar@sportserviceamsterdam.nl. Het is ook mogelijk de gegevens via WhatsApp/sms te sturen naar Dionne Tool 06-45125494 of Paul Molenaar 06-46552484.

19 / 20

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595