DiemerNieuws

18 augustus 2016

DiemerNieuws 18 augustus 2016


ANBO hoopt toch activiteiten te blijven organiseren

DIEMEN - De 68-jarige afdeling Diemen van de Algemene Nederlandse Ouderenbond (ANBO) krijgt van de landelijke bond geen faciliteiten meer om activiteiten voor haar leden in Diemen te organiseren. De ANBO in Diemen hoopt dat zij op een andere wijze toch activiteiten kan blijven organiseren.

De voormalige bestuursleden H. Rademaker (penningmeester), mevrouw H. Tokkie (public relations) en mevrouw L. Eijken (ledenadministratie) geven toelichting over de stand van zaken. De landelijke ANBO is begin 2016 een nieuwe koers ingeslagen. De bond ziet zich vooral als een belangenbehartiger voor ouderen op het gebied van inkomen, wonen en gezondheid. De lokale afdelingen mogen nog wel activiteiten organiseren, maar die moeten kostendekkend zijn, vertellen zij.

Rademaker: "Wij organiseerden op drie middagen per week diverse clubs, zoals klaverjassen, volksdansen en koersballen. Daarnaast was er een creatieve groep en werden er drie bingomiddagen geregeld. De meeste bijeenkomsten vonden jarenlang plaats in De Schakel. Ook gingen we twee keer per jaar met de bus weg."

De ANBO besloot in 2016 dus anders te gaan werken. De afdeling Diemen van ouderenbond ANBO bleef de activiteiten organiseren en wist deze kostendekkend te maken door af en toe een beroep te doen op geld van de spaarrekening van de afdeling. "Wij beschikten in 2015 over een spaarpot van € 25.000. Maar dat kapitaaltje, waarop wij jaarlijks € 2.500 inteerden, heeft de landelijke bond in september 2015 ingepikt. Wij kunnen er niet meer over beschikken en kunnen daardoor de activiteiten niet kostendekkend maken."
Lees verder op pagina 5.

Pad op de Ooster Ringdijk wordt in najaar opgeknapt

DIEMEN - Het pad op de Ooster Ringdijk wordt in opdracht van de gemeente Amsterdam opgeknapt. Daarna draagt de gemeente Amsterdam het pad over aan de gemeente Diemen.

Het Ooster Ringpad ligt tussen het water van de Diemerkade en de snelweg A10. Het pad wordt gebruikt door fietsers en voetgangers, ook laten veel buurtbewoners er hun hond uit. Het pad is tevens populair bij hardlopers.

Gemeentegrens
In 1999 is de gemeentegrens tussen de gemeenten Amsterdam en Diemen ter hoogte van de A10 verschoven. Dit heeft ertoe geleid dat het pad op de Ooster Ringdijk binnen de grenzen van de gemeente Diemen ligt. Het pad is echter nog steeds eigendom van de gemeente Amsterdam, die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud en het beheer.

Het pad is hard aan een opknapbeurt toe. Het fietsdek van het pad vertoont op diverse plekken scheuren en daarnaast dienen er werkzaamheden te worden uitgevoerd om het pad te laten voldoen aan het kwaliteitsplan openbare ruimte van de gemeente Diemen.

Uitvoeren
De gemeente Amsterdam heeft als eigenaar van het pad bij de gemeente Diemen het verzoek ingediend om de werkzaamheden te mogen uitvoeren. Het college van B en W van Diemen heeft dit verzoek gehonoreerd. De gemeente Amsterdam betaalt de werkzaamheden.

Een woordvoerder van de gemeente Diemen laat weten dat de gemeente Amsterdam waarschijnlijk in het najaar met het pad aan de slag gaat. Het pad wordt ingericht als een halfverhard voetpad. Als het werk is voltooid wordt de eigendomsrechten van het (dan halfverharde) pad aan de gemeente Diemen overgedragen. De gemeente Diemen is vanaf dat moment verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van het pad op de Ooster Ringdijk.

Van Bommel verlaat in maart Tweede Kamer

DIEMEN - Tweede Kamerlid Harry van Bommel stelt zich niet herkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017.

De 54-jarige inwoner van Diemen wil na ruim 18 jaar Kamerlidmaatschap nog de kans hebben een andere functie te vervullen op het gebied van internationale betrekkingen en mensenrechten. Het Kamerlid heeft dit dinsdag medegedeeld aan fractievoorzitter Emile Roemer en partijvoorzitter Ron Meyer. Tot de verkiezingen van 2017 zal het Kamerlid gewoon actief blijven.

Les verder op pagina 2

Aanhouding na valse melding

DIEMEN - De politie heeft woensdagavond een 14-jarige jongen aangehouden naar aanleiding van een valse melding over een overval in winkelcentrum Diemerplein.

De politie kreeg een melding binnen dat er in winkelcentrum Diemerplein een overval plaatsvond.
Lees verder op pagina 3.

Kinderen leven zich uit in speeltuin

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kinderen in Diemen genieten nog steeds van de zomervakantie. In Diemen zijn niet alleen veel plekken waar jongeren kunnen voetballen, maar ook diverse speeltuinen waar kinderen zich kunnen uitleven. Deze foto is genomen in een speeltuin in Diemen-Noord. Een bewoonster, haar kinderen en een aantal andere kinderen hadden het naar hun zin. Ook volgende week hebben de leerlingen van de basisscholen in Diemen nog vakantie. Zij hopen dat het weer een beetje meewerkt. Daarna begint het nieuwe schooljaar.

Van Bommel kondigt afscheid aan

Harry van Bommel.

DIEMEN - Harry van Bommel heeft woensdag zijn fractiegenoten en directe collega's de volgende toelichting op zijn vertrek gegeven: "Tegen de tijd dat we in 2017 verkiezingen hebben, ben ik bijna 55. Als ik in mijn werkzame leven nog iets anders wil doen dan fulltimepoliticus zijn, dan heb ik nu nog de kans om van koers te wijzigen. Ik heb ruim 18 jaar met geestdrift en overtuiging deel uit mogen maken van de volksvertegenwoordiging en dat waren fantastische jaren. Ik heb zes kabinetten vanuit de Kamer zien vallen en ik heb twee geweldige referendumcampagnes gevoerd. Namens mijn partij heb ik vanaf 1998 consequent een stem mogen geven aan onze opvattingen tegen oorlog en onbezonnen militaire interventie en voor Europese samenwerking in plaats van de vorming van een Europese superstaat. Nu wordt het tijd voor een volgende stap waarbij ik me zal richten op werkzaamheden op het gebied van internationale betrekkingen en/of mensenrechten", aldus Van Bommel.

Rijksmonument 509010

Particulieren, instellingen en/of overheidsinstellingen kunnen bijzondere gebouwen (of interessante bouwkundige objecten aan de openbare weg) aanmelden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapen. Na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek kunnen dergelijke bouwwerken door deze dienst aan haar minister van OCW worden voorgedragen om te worden benoemd tot rijksmonument. In 1998 werd ook de historische rk-pastorie aan de Hartveldseweg 24 aan de lijst van rijksmonumenten toegevoegd.

Bij de verlening van een bij de wet beschreven beschermde status als rijksmonument behoort een uitgebreide beschrijving van het object of het complex. Helaas zijn veel van de vermelde bouwkundige termen in zo'n verslag niet erg duidelijk voor buitenstaanders. Als we een bouwhistoricus van de Rijksdienst moeten geloven bestaat de Diemense pastorie: "(...) uit een vierkant grondplan van twee bouwlagen onder een samengesteld dak bestaande uit een zadeldak met achterschild in het verlengde van de risalerende trapgevel rechtsvoor, en tegen het linker zijschild hiervan een lager afgeplat tentdak, beide gedekt met gesmoorde kruispannen." enz.

Wie zelf kennis wil nemen van de beschrijvingen van alle rijksmonumenten in Diemen: http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/.

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig, in het weekeinde iets koeler
Een lange periode met droog en zonnig weer zit er deze zomer niet in. Wederom trekt een zone van hoge luchtdruk snel naar het oosten weg. Het bracht enkele droge en vrij zonnige dagen. De honneurs worden vanaf vrijdag weer overgenomen door een lagedrukgebied. De eerst aflandige wind wordt dan weer aanlandig. Het wisselvallige zomerweer keert terug.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag schijnt de zon nu en dan. Geleidelijk neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. Later op de dag neemt de kans op een bui toe. Het wordt nog zo'n 24 à 25 graden. In het weekeinde is het wisselvallig. Het is sterk wisselend bewolkt. De zon schijnt af en toe, maar de neerslagkans is gestegen naar 60-70%. Dat maakt de kans op enkele buien vrij groot. Er waait een vaak stevige zuidwestenwind. Het wordt 20 à 21 graden.

Trend na het weekeinde
De verwachtingen zijn vrij onzeker. Mogelijk wordt het weer warmer, maar volgens de laatste weerkaarten lijkt de kans het grootst dat het licht wisselvallig is met zon, wolken en soms een bui. De zuidwestenwind neemt in kracht af. De maxima liggen rond normaal, 22 à 23 graden.

Weetje
Deze zomer telt tot dusver 13 zomerse dagen (21 normaal). Dat zijn dagen met een maximum van 25 graden of hoger. Een mooiweerdag is een dag met minstens 50% zon, minder dan 0.2 mm neerslag en een bovennormale temperatuur. Deze zomer telt tot dusver slechts 7 mooiweerdagen. Toppers waren zomer 2013 (27) en zomer 2003 met 37 mooiweerdagen.

Muzikale middag in De Schakel

De Baksmaten.

DIEMEN - In De Schakel wordt op zondag 21 augustus van 14.00 tot 17.00 uur een muzikale middag gehouden. Er treden diverse artiesten op.

De muzikale middag wordt georganiseerd door de Algemene Schakel Vereniging (ASV).

Zanger Martin Williams en The Swinging M's zingen liedjes uit de 'oude doos'. Zeemanskoor de Baksmaten zingt meezingers. Martin Williams is in Diemen opgegroeid en treedt regelmatig in Diemen op. Alle leden van de Baksmaten hebben een verleden bij de marine. Het koor repeteert sinds enkele maanden in De Schakel en treedt voor het eerst in Diemen op.

De zaal gaat om 13.30 uur open. De toegang is gratis. Leden van De Algemene Schakel Vereniging hebben voorrang. Vol is vol.

De koffie en thee zijn die middag gratis en drankjes kosten slechts 1 euro.

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof die vrijdagochtend rond 04.45 uur heeft plaatsgevonden.

Een vrouw zat op een bankje van een bushalte op de Ouddiemerlaan bij het NS-station in het centrum van Diemen te wachten. Er kwamen twee mannen op een scooter aan. De man die achterop zat stapte af en wekte de indruk dat hij op een informatiebord keek. Hij kwam plotseling op de vrouw af en rukte haar tas met geweld van haar schouder. De twee mannen gingen er met de scooter vandoor. De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Vakantiestilte op Campus Diemen Zuid

Niet alle studenten zijn op vakantie

De zomerse aanblik van de campus. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op de Campus Diemen Zuid is het minder druk dan tijdens andere tijden van het jaar. De studenten die er wonen genieten van hun vakantie. Hoewel veel studenten dus op vakantie zijn of bij hun ouders logeren, zijn er ook studenten die gewoon op de campus zijn gebleven.

Het is vrijdagmiddag. Het weer heeft weinig weg van de zomer en doet eerder aan de herfst denken. Het is niet druk op de campus, maar zeker niet uitgestorven. In grand café Berlin is een flink aantal tafels bezet. De gasten van de zaak genieten van een lunch of een drankje. Er zit zelfs iemand op het terras. Ook op het terras van pizzeria Margherita Tutta La Vita zitten klanten. Enkele genieten van een ijsje.

Succes
De campus is een groot succes. Er wonen een kleine duizend studenten, die gebruik kunnen maken van veel faciliteiten en relatief dicht bij het centrum van Amsterdam wonen. "Het is nu stil, omdat veel studenten op vakantie of aan het werk zijn. Doorgaans bezoeken veel werknemers van de kantoren in de omgeving de zaken op de campus. Maar ik denk dat ook veel van die mensen op vakantie zijn", zegt een medewerker van Greystar. Dit bedrijf heeft Campus Diemen Zuid gekocht van Snippe Projecten van André Snippe, de ontwikkelaar van de campus.

Begin september keert de drukte weer terug op de campus

In sport and healthcenter Full of Life zijn diverse mannen aan het sporten. "Ja, het is hier ook rustiger dan buiten de vakantieperiode. Er komen hier veel studenten sporten, maar ook andere inwoners van Diemen en inwoners van Amsterdam-Zuidoost. Maar vanaf begin september zal het hier weer druk zijn", aldus een medewerker.

Introductiedagen
Die mening deelt Mijndert van der Ploeg, manager van Albert Heijn op de campus. "Er komen in deze periode minder mensen in de zaak. Niet alleen omdat er veel studenten weg zijn, maar ook omdat veel werknemers van de kantoren op vakantie zijn. Veel van hen komen hier in de lunchpauze binnen om iets te kopen. Wat later op de dag komen dan de studenten. Maar over enkele weken wordt het weer druk. In de eerste week van september zijn de introductiedagen van de universiteiten en andere opleidingen en een week daarna beginnen de colleges.
Ik heb er bij de planning van de werktijden van de medewerkers rekening mee gehouden dat dit een rustige periode is."

Poging inbraak Diemerplein

DIEMEN - Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag geprobeerd om in te breken in winkelcentrum Diemerpein.

Een buurtbewoner, die naar de Olympische spelen zat te kijken en daardoor nog laat wakker was, hoorde harde klappen en belde onmiddellijk de politie. De politie stelde even later vast dat de daders een deur van het winkelcentrum hadden geforceerd, maar er niet in waren geslaagd om binnen te komen. De politie startte een uitgebreide zoekactie, maar trof de daders niet aan. De politie verzoekt getuigen of personen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Jongen raakt gewond bij ongeval

DIEMEN - Een 12-jarige jongen is vorige week dinsdag gewond geraakt tijdens een ongeval op de Overdiemerweg.

De jongen fietste samen met iemand anders in de bebouwde kom over de Overdiemerweg. Toen een auto de fietsers passeerde, maakte de jongen een slingerende beweging en reed vervolgens tegen de auto aan. Hij kwam ten val en had last van zijn rug en enkel. Hij is naar een ziekenhuis vervoerd.

Inbraak Tapijtschelp

DIEMEN - Onbekenden hebben zondagavond rond 23.00 uur ingebroken in een woning aan Tapijtschelp in Diemen-Zuid.

De inbrekers klommen via een huisje in de tuin op het balkon van de woning. Zij drongen binnen en haalden de woning overhoop. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Valse melding

Vervolg van voorpagina.

De politie zette het winkelcentrum en de omgeving af. Het bleek echter om een valse melding te gaan. De politie noemt dit een LUP-melding (Loze Uitruk Politie). De politie slaagde erin om het adres van de melder te achterhalen. Hij vertelde dat een vriend van hem zijn telefoon had gepakt en de melding had gedaan. De politie hield de melder van 14 jaar aan.

Kunstenaar Kees Kasbergen exposeert in De Diem

Enkele schilderijen die deel uitmaken van de expositie. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Kees Kasbergen, lid van Kunstzin Diemen, exposeert met zijn schilderijen in De Diem.

De expositie is te zien in de hal op de begane grond van het woon- en zorgcentrum in de Arent Krijtsstraat. De expositie duurt tot en met vrijdag 28 oktober. Kunstzin Diemen is een vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen. Leden van de vereniging exposeren op diverse plekken in Diemen. Woon- en zorgcentrum De Diem is daar een van. De vereniging organiseert ook elke drie jaar de Kunstroute Diemen. De laatste kunstroute werd in 2015 gehouden.

Creatieve inloop in Kruidvat

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In Huis van de Buurt 't Kruidvat vindt elke dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur een creatieve inloop plaats. Geïnteresseerden kunnen tekenen, knutselen en allerlei spelletjes doen, zoals tafelvoetbal. Die laatste activiteit is zeer populair bij jongeren. De creatieve middag wordt georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD). De begeleiders zijn Sherida, Joke en Tjalling. De toegang is gratis.

Faye Celik

Werkt bij Judo in de bediening
19 jaar
Diemenaar sinds 1998

Judo is nu drie jaar in Diemen. Hoe lang werk je er zelf al?
"Ruim twee jaar."

Welk gerecht moeten we echt eens proeven van de kaart?
"Zelf vind ik de Ebi Tempura sushi (nummer 38), de sojabonen (nummer 50) en de ossenhaas (nummer 73) heel erg lekker."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik studeer Media Informatie en Communicatie aan de HvA. Later wil ik graag iets doen met socialmediamarketing."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Milk and Honey' van Rupi Kaur."

Welk muziekalbum laatst gekocht/gedownload?
"Het laatste album dat ik echt heb gekocht is 7/27 van Fifth Harmony."

Voor welke tv-serie blijf je thuis?
"Vanaf mijn vijftiende kijk ik al naar de serie 'Pretty Little Liars' en ik kijk nog steeds met veel plezier. Ook voor 'Orphan Black' blijf ik graag thuis."

Favoriete stekje in Diemen?
"Ik vind dat er in winkelcentrum Diemerplein altijd een gezellig sfeertje hangt, het is een plek waar je vaak bekenden tegenkomt."

Vakantieplannen?
"Samen met vriendinnen 11 dagen naar Portugal."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met Audrey Hepburn. Vroeger was ik namelijk helemaal gek van de film 'Breakfast at Tiffany's' en ook haar quotes vind ik erg inspirerend."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik slecht tegen mijn verlies kan."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een wereldreis maken en natuurlijk mijn familie heel gelukkig maken."

Je kunt niet zonder?
"Hoe cliché het ook klinkt, maar ik kan echt niet zonder mijn telefoon."

Diemen mist nog...
"Een plek om uit te gaan."

ANBO

Vervolg van voorpagina

"Zelfs alle contributie, ongeveer € 20.000 per jaar, gaat op aan belangenbehartiging en voorlichting. Er wordt geen jaarafdracht van € 2500 meer gegeven", aldus Rademaker. Een delegatie van de ANBO heeft een gesprek gevoerd met bestuursleden van de afdeling Diemen van Ouderenbond PCOB. De ANBO hoopt gebruik te kunnen maken van de faciliteiten van de PCOB en vanaf half september alsnog activiteiten in Diemen te kunnen organiseren. Die zullen voor de leden waarschijnlijk wel duurder worden omdat er geen geld van de eigen rekening bij kan worden gelegd. Mevrouw Tokkie en mevrouw Eijken delen de mening van Rademaker. Zij wijzen erop dat zij vaak leden van de ANBO ontmoeten die naar de activiteiten uitkijken. Voor een aantal mensen zijn de activiteiten van de ANBO het enige vermaak dat zij hebben.

Een woordvoerder van de landelijke ANBO reageert op de kritiek van de leden van de afdeling Diemen. "De ANBO heeft in 2012 de statuten gewijzigd: naast een nieuw bestuursmodel is de vereniging toen anders ingericht. De verenigingsraad heeft dat besloten. Ook zijn er nieuwe afspraken over financiën gemaakt: vanaf dat moment moesten sociale activiteiten kostendekkend zijn. Dat is afgesproken omdat slechts een deel van de leden actief was in de afdeling. Niet alle leden voelen zich aangetrokken tot sociale activiteiten. Een eigen bijdrage, sponsoring of een gemeentelijke subsidie waren en zijn oplossingen. Toen is ook afgesproken dat slapend geld moet werken. Het is nooit de bedoeling geweest om geld te sparen; ledengeld moet werken voor leden. ANBO is één vereniging en daarmee één rechtspersoon. Leden betalen contributie aan de vereniging. Het spaargeld dat de afdeling beheerde is dus spaargeld van de vereniging. 'Inpikken' is niet aan de orde. Als het spaargeld door de voormalige afdeling geoormerkt is, valt het toe aan het betreffende doel. In 2015 is inderdaad de bedrijfsvoering gecentraliseerd. Dat betekent vooral dat het hoofdkantoor de rekeningen betaalt en niet meer de afdeling zelf. Voormalige afdelingen die heel actief zijn kunnen daardoor juist méér activiteiten organiseren. Begrotingen – een combinatie van ANBO-bijdragen, eigen bijdragen en extra fondsen – kunnen ingediend worden en die worden na goedkeuring toegewezen. De activiteiten zoals genoemd kunnen in principe gewoon doorgaan, mits ze kostendekkend zijn. Inderdaad is er geen afdracht meer. Dat heeft een aantal redenen: de verantwoording van veel (maar niet alle!) afdelingen was niet in orde. Sociale activiteiten waren niet kostendekkend, zoals drie jaar eerder afgesproken. En inactieve afdelingen kregen evenveel afdracht, waardoor grote spaarrekeningen ontstonden die niet ingezet werden voor leden."

Vandaal blijft auto's in Buitenlust beschadigen

Bewoners hopen dat dader snel wordt gepakt

Kras op een auto in de wijk Buitenlust. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Diverse bewoners van de wijk Buitenlust zijn het slachtoffer geworden van vernielingen aan hun auto. Zij hopen dat de dader spoedig wordt gepakt.

Een vandaal is al enkele jaren bezig en lijkt het vooral op nieuwe auto's te hebben voorzien.

"Drie jaar geleden heb ik een nieuwe auto gekocht. Twee weken later zat er een enorme kras op de zijkant van mijn auto. Ik heb de schade toen laten repareren. De schade bedroeg 450 euro. Een paar weken daarna was er opnieuw een grote kras op mijn auto gemaakt. Die schade schatte ik op 1100 euro. Ik heb die schade maar niet laten repareren. Het slaat helemaal nergens op. Ik denk dat het een vorm van jaloezie is", aldus een bewoner van Buitenlust. Een andere bewoner vertelt dat er de afgelopen maanden ook andere buurtbewoners slachtoffer zijn geworden. "De persoon die dit doet heeft het inderdaad vooral op nieuwe auto's voorzien." Weer een andere bewoner van Buitenlust geeft aan dat er eind vorige week opnieuw een auto is beschadigd.

Poging inbraak bij De Jager

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Bij het kantoor van makelaar Jan de Jager aan het Diemerplein is in de nacht van zaterdag op zondag geprobeerd om in te breken.

Jan de Jager merkte zondagochtend dat de ruit van de deur van het kantoor was beschadigd. De daders zijn er niet in geslaagd om de ruit in te slaan. "Dit is heel vervelend, maar gelukkig zijn de personen die dit hebben gedaan er niet in geslaagd om binnen te komen. Wij zitten wel met schade en de ruit wordt vervangen", aldus De Jager.

6 / 12

Huis van de Buurt 't Kruidvat. Foto: Oscar Borghardt

vrijdag 1 april tot woensdag 31 augustus

Sieradenexpositie

Berkenstede 12.00 uur

Van 1 april t/m 31 augustus zal Janneke de Graaff in de vitrine van Berkenstede exposeren met sieraden gemaakt van edelstenen in combinatie met edele metalen. De collectie zal een gevarieerd beeld tonen van verschillende gebruikte materialen en technieken. Meer informatie: www.Zilverfling.nl.

vrijdag 1 juli tot woensdag 31 augustus

Zomertennisaanbieding bij TVDZ

Tennisvereniging Diemen Zuid

Bij TVDZ kunt u in juli en augustus 2016 goedkoop tennissen voor € 30,- met een zomerkaartje dat u kunt kopen in ons clubhuis op sportpark de Diemen, Sportlaan 7. Als u geen racket heeft, kunt u er één lenen bij de vereniging.

woensdag 13 juli tot vrijdag 30 september

Fietsplezier

SWD 14.00 uur

Fietsgroep die start vanuit Diemen. Wij fietsen een uur en in dat uur ongeveer 12 - 15 kilometer. Om mee te fietsen kunt u contact opnemen via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

dinsdag 19 juli tot zondag 4 september

Yoga

Huis van de Buurt 't Kruidvat 11.00 uur

Iedere dinsdag, laagdrempelig en in een gezellige groep. Geen aanmelding nodig, je kunt zo meedoen. Aansluitend wordt er een kopje thee gedronken en kun je aanschuiven voor de lunch. Kosten € 1,-.

Creatieve Inloop

Huis van de Buurt 't Kruidvat 14.00 uur

Gratis creatieve inloop van 14.00 tot 16.00 uur. Gezelligheid en uiteraard ook tekenen, knutselen en spelletjes doen met Sherida, Joke en Tjalling.

maandag 25 juli tot maandag 26 september

Wandelplezier Doorstappers

Theater De Omval 10.00 uur

Wandelgroep die rondom Diemen haar wandelingen loopt. Wij lopen een uur en in dat uur ongeveer 5-6 kilometer. Om mee te lopen kunt u contact opnemen met Joep van Weerdenburg via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

donderdag 28 juli tot zondag 4 september

Zumba

Huis van de Buurt 't Kruidvat 9.00 uur

Elke dinsdag en donderdag geeft Anant Zumba. Een fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans. Kosten € 1,-.

Creatieve inloop

Huis van de Buurt 't Kruidvat 10.30 uur

Iedere donderdag van 10.30 tot 12.00 uur creatieve inloop met Kitty en Joke. Een gezellige groep dames maakt allerlei werkstukjes onder het genot van een kopje koffie of thee. Kosten € 1,-.

maandag 1 augustus tot vrijdag 28 oktober

Kees Kasbergen exposeert in de Diem

De Diem 12.00 uur

Kees Kasbergen, lid van Kunstzin Diemen, exposeert met zijn schilderijen in de Diem. Hij probeert een brug te slaan tussen hemzelf en zijn schilderijen met veel inzicht en een bijzondere kleurgebruik.

dinsdag 16 augustus tot zondag 4 september

Gezellige lunch

Huis van de Buurt 't Kruidvat 12.00 uur

Iedere dinsdag een gezamenlijke lunch. Gezellig, geheel verzorgd en je kunt zo aanschuiven. Kosten € 1,-.

donderdag 18 augustus

Financieel café MaDi

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift en het invullen van digitale formulieren. 14.00-16.00 uur.

Nederlandstalige Zomer HitKwis

Huis van de Buurt 't Kruidvat 19.00 uur

Van 19.00 tot 22.00 uur kwis in het Huis van de Buurt 't Kruidvat. U speelt in teams van 4 tot 5 personen. Er worden verschillende Nederlandstalige muziekfragmenten afgespeeld die ooit in de Top 40 hebben gestaan. U en uw team moeten de naam van de artiest en de titel van het lied raden. U maakt kans op de felbegeerde HitKwis-bokaal! U kunt zich individueel of per team aanmelden. Kosten 5 euro per team. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Paul Heskamp, 06-50716404, p.heskamp@welzijndiemen.nl.

zondag 21 augustus

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang, voorganger is pastor A. Tönis.

Bingo

Huis van de buurt 't Kruidvat 13.30 uur

Gezellige prijzenbingo van 13.30 tot 17.00 uur. Een boekje voor 5 rondes kost € 7,50. Halve boekjes zijn ook verkrijgbaar. Meer informatie: 06-19776374.

Meezingen-mag-middag

De Schakel 14.00 uur

Zeemanskoor de Baksmaten zingt de kelen rauw. De Swinging M's zingen Frank Sinatra-songs. Leden welkom en niet-leden ook. Aanvang 14.00 uur en de zaal is open vanaf 13.30 uur.

maandag 22 augustus tot zondag 4 september

Yoga 55+

Huis van de Buurt 't Kruidvat 9.00 uur

Iedere maandagochtend van 09.00 tot 10.00 uur yoga voor 55-plussers met Elsje Heera. Bewegingsoefeningen waardoor je je lichaam en je geest beter leert beheersen. € 1,-.

woensdag 24 augustus tot zondag 4 december

Eten met de Buurt

Huis van de Buurt 't Kruidvat 17.00 uur

Elke woensdag van 17.00 tot 18.30 uur een lekker 3-gangenmenuutje. Heb je dieetwensen? Geen probleem, geef deze dan aan ons door. Kosten € 3,50. Graag reserveren voor woensdag 12.00 uur bij 't Kruidvat, 06-50716404, in verband met de boodschappen.

donderdag 25 augustus tot zondag 4 september

Schilder- en tekenworkshop met Marcelle

Huis van de Buurt 't Kruidvat 12.00 uur

Ieder donderdag schilder- en tekenworkshop van 12.00 tot 14.00 uur met Marcelle. Een kans om te durven en vrij bezig te zijn. Kosten: 1 euro.

Fietsles

Huis van de Buurt 't Kruidvat 13.30 uur

Van 13.30 tot 15.30 uur. Zou je willen leren fietsen? SWD begint op het plein voor het 't Kruidvat met de basisprincipes van het fietsen. Een eigen fiets is een vereiste, de les is gratis.

vrijdag 26 augustus

Psycho Neurobics Sigfa Holland

Huis van de Buurt 't Kruidvat 19.00 uur

Stichting Sigfa Holland, Psycho Neurobics seminair in 't Kruidvat. Wat is Psycho Neurobics? Wilt u groeien in uw spiritualiteit? Wilt u weten of uw chakra's open zijn? Contact: sigfaholland@gmail.com, 06-85768118 of mevr. R.Sital, 06-8434407. Kosten: een vrijwillige bijdrage.

zaterdag 27 augustus

Bevo Glaskunst Atelier VOF

Bevo Glaskunst Atelier VOF 11.00 uur

1-daagse kennismakingscursus glasfusen. Maak kennis met het materiaal glas en de benodigde gereedschappen. Leer glas snijden, ovenplaten voorbereiden, ovenstookschema opmaken en zelf een glaspaneeltje maken. Ontdek hoe spannend en inspirerend het materiaal glas is. Data: 27 augustus en 3 september. Tijd: 11.00-16.00 uur. Voor informatie: info@bevoglaskunst.nl of bellen naar 020-6655212. Gratis parkeren op het terrein.

zondag 28 augustus

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communieviering met samenzang, voorganger is mw. J. Kronenberg.

Handletteringworkshop

Atelier Groenvelddesign 13.00 uur

Door middel van oefenen en schetsen leer je een aantal technieken van handletteren. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een zelfgemaakte kaart of illustratie. Kosten € 25,- incl. materiaal. Info: www.groenvelddesign.nl.

dinsdag 30 augustus

Filmavond in onze tijdelijke Pastorie/Secretariaat

Pastorie Sint Petrus' Banden 19.30 uur

In onze tijdelijke pastorie/secretariaat in Berkenstede 304 vertonen wij de film 'Pay it Forward'. In de pauze en na afloop is er gelegenheid om met elkaar over de boodschap van deze film te praten.

donderdag 1 september

Financieel café MaDi

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift en het invullen van digitale formulieren. 14.00-16.00 uur.

vrijdag 2 september

Tabletcafé OBA Diemen

OBA Diemen 18.30 uur

Heeft u een iPad of tablet? Bent u ook zo enthousiast of vindt u het best lastig? Kom dan naar het Tabletcafé! U kunt ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Een ervaren vrijwilliger is aanwezig om u te helpen. 18.30-20.00 uur.

zaterdag 3 september

Oud papier

9.30 uur

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Workshop mindfulness

Praktijk voor oefentherapie Diemen 10.00 uur

Druk in je hoofd, gepieker en last van stress? Volg de workshop Mindfulness en ervaar de rust van aandachtstraining. Een kennismaking via lichaamsoefeningen, aandachtsoefeningen en informatie. Kosten: € 20,-. Info: www.oefentherapiediemen.nl of 020-6001316.

zondag 4 september

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communieviering met het Hagunnankoor, voorgangers zijn pastor H. Hartog en mw. M. v. Gaalen.

dinsdag 6 september

XTraining Diemen, GRATIS try-outles

Wellness Projects 19.30 uur

Ontdek dat ook jij kunt bootcampen, en ervaar dat sporten tegelijkertijd intensief en leuk kan zijn. Bootcampen zorgt voor een goede conditie, meer kracht en stimuleert het afslankproces. Aanmelden via: ad@overkleeft-coaching.nl.

woensdag 7 september

Inloop/oefenochtend PCOB Enter

De Schakel 9.00 uur

Op woensdag 7 september a.s. start onze inloop/oefenochtend weer. Ook kunt u zich opgeven voor de cursus Windows 10 voor beginners. Tel. 06-43734155.

donderdag 8 september

Gezond bewegen 70-plus

Praktijk voor oefentherapie Diemen 12.00 uur

Er wordt aandacht besteed aan de houding, soepel blijven bewegen, bevorderen van spierkracht, verbeteren van balans en optimale ademhaling. En op speelse wijze aandacht voor reactievermogen en hersengymnastiek. Specifiek voor deze leeftijd wordt er niet op de grond geoefend maar staand en op de stoel. De lessen kosten € 6,- per les en inschrijving is per maand. Het wordt gegeven door een ervaren oefentherapeut mensendieck. Info en aanmelden in de Praktijk voor oefentherapie Diemen, Burg. Bickerstraat 17, tel. 020-6001316.

GRATIS info workshop Afslank Challenge

Wellness Projects 20.00 uur

Afvallen door normaal te doen; het kan en ik ga je uitleggen hoe tijdens deze gratis bijeenkomst.

zaterdag 10 september

Workshop auralezen

Centrum Elsina 13.45 uur

Kijken met je ogen dicht - Workshop auralezen. Nieuwsgierig naar hoe dat nou werkt, zo’n aurareading? En wist je dat je daarvoor geen kleuren hoeft te (leren) zien? Laat je verrassen door wat je bewust kan aanvoelen. In deze ervaringsgerichte workshop oefen je via allerlei technieken, aanwijzingen en opdrachten met de beginselen van het auralezen. Ter afsluiting geef je elkaar een korte auralezing. Bij mooi bijna-herfstweer in de tuin! Deelname: € 35,- (incl. koffie/thee, lekkers en lesmateriaal). Meer info en aanmelden: www.intuitie-in-praktijk.nl of 06-16552044.

zondag 11 september

De Talentenvijver

De Talentenvijver

Ben jij of ken jij 1 van de 10 personen die de kans krijgt om een half jaar lang exclusief een kijkje te krijgen binnen de lidbedrijven van de VAZO? De Talentenvijver is bestemd voor jongeren die graag het bedrijfsleven in willen maar helaas nog geen baan hebben kunnen vinden. De Talentenvijver is een ambitieus initiatief om 10 jonge mensen, met een ondernemende instelling, ervaring op te laten doen binnen de participerende lid-bedrijven. Ben jij een mbo of hbo’er van 18 – 27 jaar en wil jij • werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling? • op een vooruitstrevende manier richting geven aan je werk en je loopbaan? Dan is de Talentenvijver zeker iets voor jou. In dit vernieuwende programma word je in 6 maanden tijd begeleid en uitgedaagd om eens goed naar jezelf als persoon en als professional te kijken. Je wordt getraind en gekoppeld aan verschillende gerenommeerde stagebedrijven, zoals BMW, BDO en Rabobank. Het programma start in september 2016. Hier lees hier meer over de Talentenvijver: http://vazotalentenvijver.nl/ Doe je ook mee? Schrijf je nu in! http://www.graceacademie.nl/…/vazo-talentenvijver-zoekt-10-…

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistie gezinsviering met het PeeBee kinderkoor, voorganger is pastor A. Tönis.

Open dag Vereniging Manege De Eenhoorn

Vereniging Manege De Eenhoorn 11.00 uur

Op zondag 11 september vindt de jaarlijkse open dag bij Vereniging Manege De Eenhoorn plaats. Tijdens de dag zijn er demonstraties van manegeruiters en van professionals van buitenaf. Ook zijn er ponyritjes en kun je je creativiteit kwijt tijdens het hoefijzerknutselen.

Fort Diemerdam

Fort Diemerdam 12.30 uur

Feest op het fort met de Diemer Harmonie en historische rondleidingen. Toegang gratis.

maandag 12 september tot maandag 12 december

Groepsles mensendieck oefentherapie

Praktijk voor oefentherapie Diemen 13.30 uur

Op maandagmiddag 12 september start van 13.30 tot 14.30 uur de groepsles Mensendieck voor 50-plussers. Er wordt aandacht besteed aan de houding, soepelheid in de gewrichten, bevorderen van spierkracht en aandacht voor ademhaling en ontspanning. De nieuwe lesperiode start maandag 12 september 2016 en loopt door tot en met maandag 12 december voor 14 weken. Kosten hele lesperiode € 133,-. Aanmelden via www.oefentherapiediemen.nl of 020-6001316.

Het ponthuis is grotendeels nog authentiek

Uit het tweede jubileumtijdschrift van 25-jarige HKD over de Ouddiemerlaan

De Historische Kring Diemen bestaat 25 jaar. De twee tijdschriften die de HKD dit jaar uitbrengt, hebben als onderwerp de Ouddiemerlaan. In het voorjaar verscheen het eerste nummer over deze oeroude weg door Diemen. In september verschijnt het tweede nummer. In het DiemerNieuws alvast een kijkje vooruit met enkele fragmenten van het artikel dat Petra van Barneveld schreef over het ponthuis in Diemen. Het ponthuis staat er sinds 1893. Een plaatje, in neorenaissance-stijl. Petra sprak met Cees en Joke Straver, de bewoners van het ponthuis.

De beschadigde rail van de veerwagen Foto: Cees Straver

'Gijs langs de weg'
Aan tafel in de keuken steekt Cees van wal: eigenlijk kan hij eindeloos doorpraten. Over elk huis dat in het laatste stuk van de Ouddiemerlaan staat of stond weet hij wel wat. Of over de ontwikkeling van het gebied richting de Watergraafsmeer, het Flevopark of juist de andere kant op richting Overdiemen. Of dat altijd zo is geweest, vraag ik hem. Nee, zijn interesse voor de historie van zijn buurt is pas op latere leeftijd ontstaan: door de dood van zijn vader Gijs. Die woonde in de rechterwoning van het dubbele woonhuis, aan de overkant van de weg, toen Ouddiemerlaan 200. Hij was kantonnier: hij hield toezicht op de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal en de dijkwegen, vanaf de Oranjesluizen tot aan Weesp. 'Gijs langs de weg' werd-ie wel genoemd. In 1976 werd hij geschept door een auto en overleed.

De onderste steen boven

De HKD heeft nog een vraag aan de lezers van het DiemerNieuws over een ander huis aan de Ouddiemerlaan. De huidige eigenaar van de Ouddiemerlaan 27, Frans Baltzer, vond in 2010 tijdens het opknappen van zijn huis twee meter diep onder de grond, naast de ingang van het huis, een bijzondere steen. Een 'tweede eerste steen', in 1883 op 17 april gelegd door de achtjarige ANTONEJUS KORTE Az. En dat terwijl men ervan uitgaat dat het huis dateert uit 1890.

De vraag is wat dat voor steen kan zijn? Niemand is er tot op heden achtergekomen hoe die steen daar terecht is gekomen of waarom die daar is neergelegd. Wie enig idee heeft over de herkomst van de steen of nuttige andere informatie kan geven, wordt uitgenodigd te reageren via email@historischekringdiemen.nl.

In die tijd liep de A1 dwars door Diemen, wat nu de Hartveldseweg is. De drukte op deze snelweg was er een om te willen vermijden. Dus dat deden de mensen die vanaf de kant van Amsterdam-Noord kwamen en richting het Gooi wilden: zij namen een sluiproute, en dat was de Kanaaldijk. Op sommige dagen reden daar wel 3.200 auto's per dag. Door het ongeluk met Gijs Straver werd de dijkweg afgesloten voor autoverkeer.

Het einde van de pont
Cees (geboren in 1948) groeide op aan de Ouddiemerlaan 200. Altijd buiten, slootje springen, zwemmen in het (toen een stuk smallere) kanaal, voetballen bij de schotbalkenloods van de Merwedekanaalsluis, de knusheid van een kleine woongemeenschap, aan de rand van Diemen. De kapper op Kamp Zeeburg was dichterbij voor Cees. Tegenover het huis van Cees stonden nog wat woningen en in het ponthuis woonde Aris van de Meent, de pontwachter. Op nummer 202 woonde Peet Peereboom, de pontknecht. De pont over het kanaal was eigenlijk een veerwagen: een bijzonder soort pontveer dat niet vaart, maar over op de bodem van het kanaal gelegen rails rijdt.
Toen Aris met pensioen ging op z'n 65e, werd er een opvolger gezocht. Die zoektocht stopte echter al snel: een van de rails waar de pont over reed werd beschadigd door het slepende anker van een schip. De keuze was toen repareren of stoppen met de pont. Het speelde al een tijdje: moest de pont blijven rijden of niet? De pont werd vooral gebruikt door de boeren die hun land aan de overkant hadden. En Henk Griffioen, de eigenaar van het natuurzwembad aan de overkant, 't Plashuis, was er ook wel blij mee. Toen aan de overkant het recht van overpad verdween door de herverkaveling van het gebied werd besloten de pont buiten werking te stellen.

De eerste keer dat de veerwagen werd gebruikt. Rechts op de achtergrond het Ponthuis. Foto: Cees Straver
De opa van Cees Straver als brugwachter, op de achtergrond het brughuis. Foto: Cees Straver
Luchtfoto van het einde van de Ouddiemerlaan waar links nog net het ponthuis te zien is. Foto: Cees Straver
Het ponthuis. Foto: Petra van Barneveld
De mysterieuze 'tweede eerste steen'. Foto: HKD
De naam in de muur gekerfd: P.F. Poorts pontknecht (1907). Foto: Petra van Barneveld

De koop
Cees en Joke Straver trokken in 1969 met toestemming van Rijkswaterstaat in het ponthuis. Het huis stond op de lijst om gesloopt te worden. Het had tenslotte geen functie meer. Er speelden daarbij plannen om het gebied achter het ponthuis om te bouwen tot industrieterrein. Al jaren werden boeren uitgekocht en boerderijen gesloopt en het was dus niet helemaal logisch dat er een paar woonhuizen aan het einde van de laan zouden blijven staan. Totdat er meer duidelijkheid kwam in dat verhaal woonden Cees en Joke in het huis. Ze huurden het via de Domeinen van Rijkswaterstraat en door hun bewoning werd het niet gekraakt. Toen in 1980 duidelijk werd dat er geen industrieterrein zou komen maar een woonwijk, kregen ze het aanbod van Rijkswaterstraat het huis te kopen. Dat hebben ze toen direct gedaan.

Authentiek
Het huis is grotendeels nog authentiek. De sfeer van vroegere tijden hangt er nog. Of zou dat door al die geanimeerde verhalen over vroeger komen? Uiteraard zijn er aanpassingen aan het huis gedaan. Soms puur praktisch, soms om juist die oude stijl te benadrukken. Luiken bij de ramen boven, een nieuw klompenhok (omdat het oude houten hok verrot was), hergebruik van oude tegeltjes. Heel vroeger waren de kamers nog een meter hoger, vertelt Cees. Maar toen zij erin kwamen waren de plafonds al verlaagd. Ze hebben nog even gekeken of er een mooi plafond met ornamenten onder zat, maar dat was niet het geval. De beslissing het zo te laten was toen makkelijk: de kamers waren nu al 3 meter hoog. De alkoof die ze aantroffen, die zeker als bedstee was gebruikt, bouwden ze om en is nu een gezellig hoekje in hun woonkamer.

10 / 12

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Thuiskapsalon Marjon komt bij u thuis of verzorgingshuis (Diemen & omstreken). Geen voorrijkosten. Informeer naar de aantrekkelijke prijzen en mogelijkheden.
Tel.: 06-41730589 of
thuiskapsalonmarjon@
hotmail.com

Trainer tevreden over trainingskamp

SV Diemen verliest van zaterdagteam Ajax

Fel duel om de bal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft dinsdagavond van het tweede zaterdagteam van Ajax verloren: 2-3.

Het was de derde oefenwedstrijd in voorbereiding op de competitie 2016-2017. Eerder speelde SV Diemen tegen De Dijk 2 (2-4) en Sporting Almere (2-1). Ook deze wedstrijden werden op Sportpark De Diemen gespeeld.

Trainingskamp
De zondagselectie van SV Diemen is van vrijdag tot en met zondag op trainingskamp in het Limburgse Weert geweest. Trainer Gerrie Breugem is heel tevreden over het verloop van het trainingskamp: "Wij waren met 25 man. 22 spelers en drie begeleiders, onder wie Philip Oomstee, die het trainingskamp weer perfect georganiseerd heeft."

Teambuilding
Er is goed getraind en aan teambuilding gewerkt, geeft Breugem aan. "Wij kwamen vrijdag aan en hebben toen een voetbalquiz gedaan. De jongens zijn 's avonds een uurtje Eindhoven in geweest. Zaterdag is er twee keer getraind, om 10.30 uur en 14.30 uur. De ochtendtraining was behoorlijk zwaar. Zaterdagavond zijn we Eindhoven in geweest, ja toen ben ik wel meegegaan. Zondagochtend hebben we gezamenlijk ontbeten en zijn daarna naar huis gegaan."

Serieus
SV Diemen werkt binnenkort drie bekerduels af, die deel uitmaken van de voorbereiding. Breugem neemt die duels zeer serieus. "Ik wil doorgaan in het bekertoernooi. Wij spelen tegen een zondag vierdeklasser en twee zaterdag derdeklassers. Wij moeten die wedstrijden winnen. Maar uiteraard zullen wij tijdens die wedstrijden ook een aantal zaken uitproberen voor de competitie."

Bekerprogramma
SV Diemen speelt op zaterdag 20 augustus thuis tegen Jos Watergraafsmeer (aanvang 14.30 uur). Op woensdag 24 augustus ontvangt SV Diemen GeuzenMiddenmeer (aanvang 19.30 uur) en op zondag 28 augustus gaat SV Diemen op bezoek bij De Meer. Die wedstrijd begint om 14.00 uur. Op zondag 4 september start de competitie 2016-2017. SV Diemen speelt dan thuis tegen VVA Spartaan. Die wedstrijd begint om 15.00 uur.

AV '23 houdt clinic voor Middenmeerloop

Middenmeerloop gaat deels door Diemen

Trainen voor Middenmeerloop. Foto: Kees van den Berg

DIEMEN - Atletiekvereniging AV '23 start eind deze maand met de Middenmeerclinic ter voorbereiding op de Middenmeerloop die op 30 oktober wordt gehouden. Het parcours van de Middenmeerloop gaat deels door Diemen-Noord en het centrum van Diemen. AV '23 heeft veel leden uit Diemen.

De clinic begint op maandag 29 augustus om 19.30 uur op en rond de 400 meteratletiekbaan van AV '23 aan de Radioweg 89 in de Watergraafsmeer. De Middenmeerclinic is een traject van negen trainingen voor lichtgevorderde en gevorderde lopers. Om goed mee te kunnen doen moeten zij in staat zijn om tenminste vijf kilometer achter elkaar hard te lopen. Ervaren hardlooptrainers geven negen maandagavonden lang een inspirerende looptraining. De trainingen zijn afgestemd op je eigen niveau. Je leert hoe je verantwoord en lekker kunt hardlopen.

Deelname aan de Middenmeerclinic kost 70 euro, inclusief inschrijving voor de Middenmeerloop. Aanmelden kan via de website www.av23.nl.