DiemerNieuws

23 juli 2015

DiemerNieuws 23 juli 2015


Eerste twee festivals in Diemerbos goed verlopen

DIEMEN - De gemeente en Staatsbosbeheer zijn tevreden over het verloop van de twee festivals die afgelopen weekeinde zijn gehouden in het Diemerbos. Zaterdag vond het festival 22fest plaats, zondag Vunzige Deuntjes. Er zijn nauwelijks klachten binnengekomen.

Wethouder Jeroen Klaasse was zaterdag ongeveer een uur aanwezig op het festival 22fest. Hij werd er rondgeleid door een ambtenaar handhaving.

"De sfeer vond ik wel prettig, mede dankzij mooi weer en de mooie locatie rondom het water. Er zijn bij de gemeente geen klachten over de festivals binnengekomen. Wij hebben beide dagen het geluid gemeten en de analyse van die metingen volgt binnenkort", aldus de wethouder.

Boswachter Eric van Gerrevink van Staatsbosbeheer is eveneens tevreden. "Wij hebben de ingangen van de festivalterrein bewust vlak bij de ingang van het Diemerbos geplaatst. Vorig jaar gingen bezoekers van festivals dwalen door het bos. Nu niet. Het gevolg hiervan is dat het meeste afval ook binnen het festivalterrein is gebleven. De schoonmaakploeg verdient complimenten. De mensen van de schoonmaakploeg hebben ook gedurende de festivals schoongemaakt. Zij beschikten over een bootje om afval uit het water te halen. De bezoekers konden op het festivalterrein rond het water lopen. Dat zorgde voor een speciale sfeer."

Lees verder op pagina 3

Nog veel ruimte voor aanvragen dienstencheques huishoudelijke hulp

DIEMEN - Sinds mei dit jaar kunnen Diemenaren met een WMO-indicatie en mantelzorgers gebruik maken van dienstencheques voor extra huishoudelijk hulp. Met een eigen bijdrage van € 7,50 per uur kan de extra hulp worden ingekocht. Er is nog veel ruimte in het budget voor 2015.

Diemen heeft van het Rijk budget gekregen voor de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT), 120.000 euro voor 2015 en nog eens 120.000 euro voor 2016. Het doel van het extra budget is om banen in de huishoudelijke zorg te behouden. De regeling kan worden ingezet als aanvulling op de gewone huishoudelijke hulp voor mensen met een WMO-indicatie die al huishoudelijke hulp krijgen en is ook bestemd voor mantelzorgers.

In totaal is er dit jaar ruimte voor 8000 uur extra huishoudelijke hulp in Diemen. Geld dat niet wordt besteed, vloeit terug naar het Rijk en dat zou zonde zijn, vindt Nafize Sener van Algemeen Thuiszorgbureau Diemen (ATZB), één van de vier aanbieders in Diemen. Ook Amstelring, Cordaan en T-zorg bieden huishoudelijke hulp via de dienstencheques aan. ATZB kreeg tot nu toe vijf aanvragen. "Misschien weten mensen niet van het bestaan van de regeling of wat er mogelijk is. Mensen die al huishoudelijke hulp krijgen via hun WMO-indicatie kunnen met deze vouchers eens iets extra's laten doen, een grote keukenschoonmaak bijvoorbeeld. Maar ook mantelzorgers mogen van deze hulp gebruik maken, voor in het huis van degene die ze verzorgen of in hun eigen huis, als ze daar door de mantelzorg niet voldoende aan het huishouden toekomen." De mantelzorgers moeten wel bekend zijn bij de gemeente via de Brede HOED.

Dat er in Diemen nog niet zoveel aanvragen zijn is niet zo vreemd, aldus een woordvoerder van de gemeente. "De ondertekening van de contracten heeft pas halverwege mei plaatsgevonden, toen pas was duidelijk hoe de regeling ingevuld moest worden."

Lees verder op pagina 3

Sport en spel voor volwassenen

DIEMEN - Op het grasveld bij sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid worden drie woensdagmiddagen sport- en spelactiviteiten voor volwassenen gehouden.

De activiteiten vinden plaats op woensdag 29 juli, en 5 en 19 augustus, steeds van 14.00 tot 16.00 uur.

De sport- en spelactiviteiten worden georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen (SWD).

Dolf Vonk (ANBO) overleden

DIEMEN - Dolf Vonk is op dinsdag 14 juli op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was tot enkele jaren geleden voorzitter van de afdeling Diemen van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). Vonk was al enige tijd ziek.

Cor de Best is voorzitter van de afdeling Diemen van de ABNO. Hij is de opvolger van Dolf Vonk. "Dolf heeft zich enorm ingezet voor de afdeling Diemen van de ANBO. Samen met zijn vrouw Carrie. Dolf was de ANBO. Hij was een enorm betrokken persoon."
Ex-wethouder Nico Portegijs deelt de mening van De Best. Portegijs onderhield als wethouder contact met Vonk.

Voorzieningen
"Dolf Vonk en de voorzitter van de ouderenbond PCOB kwamen een paar keer per jaar bij mij langs. Wij spraken dan over zaken die betrekking hadden op de senioren in Diemen. Dolf maakte zich altijd sterk voor voorzieningen voor ouderen. Hij zette zich enorm in en kreeg de volledige steun van zijn echtgenote", aldus Portegijs.

Nauwkeurig
Portegijs vertelt dat Dolf Vonk een actief lid van de PvdA was. "Tot enkele jaren geleden controleerde hij de boeken van de afdeling Diemen van de partij. Hij controleerde de cijfers heel nauwkeurig en streng."

Duizenden jonge fietsers op weg naar het bos

Deze jongedames zijn op weg naar 22fest. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Zaterdag en zondag fietsten duizenden jongeren door Diemen. Zij waren op weg naar de festivals 22fest (zaterdag) en Vieze Deuntjes (zondag) in het Diemerbos. De meeste bezoekers kwamen uit Amsterdam en reden over de Hartveldseweg en Muiderstraatweg langs nieuwbouwwijk Plantage De Sniep naar het Diemerbos. Af en toe namen festivalbezoekers een verkeerde afslag en reden via de Diemerbrug naar Diemen-Zuid. Even later keerden zij om en namen de juiste route naar het Diemerbos.
Komend weekeinde zijn er weer twee festivals in het Diemerbos.

Politie houdt vier personen aan

DIEMEN - De politie heeft maandagavond vier personen aangehouden.

Zij hadden graffiti aangebracht op een metro op het spoor tussen de metrostations Diemen-Zuid en Verrijn Stuart.

Het GVB heeft aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak.

1,5

uur duurt de zomeravondwandeling door park Spoorzicht op 28 juli

2 centen per emmer

Foto: HKD

In 1865 was de oude Hervormde kerk zo bouwvallig geworden dat besloten werd net over de brug aan de Ouderkerkerlaan een nieuwe kerk te bouwen. De architect was P.J. Hamer uit Amsterdam. Omdat de inschrijving van de Diemense aannemer J.H. de Kieviet met ƒ 20.180,- het laagste was, werd het werk aan dit bedrijf aanbesteed. Het benodigde kapitaal voor de nieuwbouw werd voornamelijk bijeengebracht door vrijwillige bijdragen van de gemeenteleden uit Diemen, de Watergraafsmeer en de Bijlmermeer.
De eerste steenlegging, verricht door mevrouw P.D. van Tienen-de Klerk, vond plaats op 16 november 1865. De kerk was groter dan zijn voorganger. Hij werd aan de zuidzijde uitgebreid met een consistorie- of kerkkamer. Aan de oost- en westzijde werd een rij bomen geplant, die later werd vervangen door een haag.
Om bij te dragen in het onderhoud van de kerk besloot het kerkbestuur in 1882 om bij de kerk een grote ondergrondse regenbak te laten maken. Deze bak werd per jaar verpacht. Het kerkbestuur bepaalde wel dat de pachter het regenwater voor niet meer dan 2 cent per emmer mocht verkopen aan de Diemense huishoudens, "waartoe hij tweemaal per dag gelegenheid moest geven".

Van de lezers

Dancefestival
Ik heb gelezen over het protest van de omwonenden. Waar maakt men zich eigenlijk druk over?
Ik heb de beschrijving op de voorpagina gelezen. Maar ik heb er nauwelijks iets van kunnen begrijpen. "Een melting pot aan muziekgenres. 22tracks slaat een brug tussen alles wat elektronisch, tropisch, hip hop , alternatief en soulvol is" . Maar een brug naar het groene bos staat er niet bij. Ik lees verder termen als: een laidback festival, funk, latin en reggae, een stedelijke vooruitstrevende vibe, house, drum & bass, R&B en beats.
Omdat het artikel niet ophoudt met alleen voor ingewijden bekende begrippen, zal ik niet naar de live-acts komen kijken. Omdat DiemerNieuws een huis-aan-huis blad is en voor alle lezers begrijpelijk moet zijn, verzoek ik de redactie vriendelijk artikelen, die ons een "mix van de beste beloftes uit binnen- en buitenland biedt" voor plaatsing toch te beoordelen of het niet in gewoon Nederlands kan worden geschreven.
Ik hoop dat de bezoekers zich kunnen beheersen en niet zullen denken: "het afval wordt wel opgeruimd."
Alfons Ruitenbeek.
Diemen

Weerbericht

Vanaf het weekeinde wisselvalliger en te koel voor eind juli
De maand juli begon zeer warm, maar de temperatuur levert met het vorderen van de maand meerdere graden in. Atlantische depressies trekken meer richting Noordzeegebied en krijgen zo meer grip op het weer. Het wordt daardoor wisselvalliger. Met een soms stevige westen- tot noordwestenwind is het met zo'n 19 à 20 graden als maximum iets te koel voor eind juli.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het overwegend droog met geregeld zonneschijn maar in de loop van de dag komt er meer bewolking. Het wordt 20 à 21 graden. In het weekeinde neemt de wisselvalligheid toe. Zaterdag is eerst bewolkt met kans op regen. Later op de dag klaart het op. Zondag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en kans op een enkele bui. Er waait in het weekeinde een matige tot vrij krachtige westenwind. Met een maximum van 19 à 20 graden is het vrij koel.

Trend na het weekeinde
Een depressie boven het noorden van de Noordzee brengt wisselvallig en soms winderig weer. Met 18 tot 20 graden is het nogal koel. Het gemiddelde (normale) maximum eind juli is 23 graden. Eind van de week verbetert het weer dankzij een uitloper van het Azorenhoog.

Weetje
Het jaar 2015 verloopt tot dusver zeer zonnig. Alle maanden verliepen zonniger dan normaal. Vooral de maand april was een zeer zonnige uitschieter. Het normale aantal zonuren bedraagt 1600 uur per jaar. Nu, half juli staat de teller op bijna 1200 uur. Daarmee heeft de zon al circa 230 uur meer geschenen dan normaal. Het zonnigste jaar was het jaar 2003 met 2021 uur zon.

Doppeninzameling

DIEMEN - Goed nieuws voor de doppeninzameling in Diemen: ook bij Deen in winkelcentrum Diemerplein kunnen nu doppen worden ingeleverd voor het goede doel. En sinds maandag is er een vierde inzamelpunt, op de gemeentewerf aan Landlust.

"Dit geeft Diemenaren de mogelijkheid om naast de inzamelpunten in Diemen Zuid (Jumbo), Noord (XAB) en Centrum (Deen) gebruik te maken van een grote container voor grote partijen" vertelt Ron Nikkessen, die de inzameling van doppen in Diemen organiseert. "Dat scheelt ook voor mij, omdat ik dan niet meer enorme partijen doppen voor de deur heb staan."
De opbrengst van de doppen gaat naar KNGF voor de opleiding van geleidehonden voor mensen met een handicap.

Actie Glas in 't Bakkie

DIEMEN - Twee jongedames hebben vrijdag bij de supermarkt Jumbo in Diemen Zuid stevige tassen uitgereikt waarmee mensen glas naar de glasbak kunnen brengen.

Het ging om de campagne 'Glas in 't Bakkie'. De supermarkt wil klanten en andere bezoekers van winkelcentrum Kruidenhof stimuleren om meer glas in de glasbak te deponeren. De dames kregen positieve reacties. Door zoveel mogelijk glas in de glasbak te storten en aan het restafval te onttrekken wordt het milieu minder belast. Glas kan worden hergebruikt.

Zestig jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse heeft maandagochtend een bezoek gebracht aan het echtpaar Van Geffen-De Jongh. Het echtpaar is 60 jaar getrouwd. De wethouder heeft het echtpaar namens het gemeentebestuur gefeliciteerd en een bos bloemen en een doos chocolade overhandigd. "Het was erg gezellig. Het echtpaar heeft in het verleden in het centrum van Diemen gewoond. Nu wonen zij in Diemen-Noord. En naar volle tevredenheid", aldus de wethouder.

Jannie Veltman

Wandelt voor de 11e keer
de Vierdaagse in Nijmegen,
zangeres bij EDOG
Diemenaar sinds 1978

Zomer, even geen EDOG?
"Nou, we gaan in augustus met een groot deel van het koor op concertreis naar Oostenrijk."

En voor die tijd?
"Veel onderweg in Nederland om op diverse plekken de Vierdaagse te lopen. We zijn begonnen in Alkmaar, toen in Apeldoorn en deze week Nijmegen. We lopen voor de 11e keer, dat betekent weer een kroontje op de medaille."

Blaren?
"Gelukkig niet."

Hotel of camping?
"We kiezen voor de camping, daar tref je meer wandelaars en is er meer reuring."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Het familieportret', van Jenna Blum."

Boek of e-reader?
"Een groot, dik boek."

Beste eigenschap?
"Glas halfvol!"

En een wat mindere?
"Ik ben een regelaarster, ik zou wel eens iets meer aan een ander over kunnen laten."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn vader, hij overleed toen ik 7 maanden zwanger was van mijn tweeling. Al zou ik alleen maar kunnen zeggen dat het allemaal goed gegaan is, ook met mijn dochter en onze kleinkinderen."

Favoriete muziek?
"Operette, musical en populair; de 3J's, Nick en Simon en de concerten van Andre Rieu."

Favoriete stekje in Diemen?
"De Omloop, mooi opgeknapt."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou niet gaan verhuizen, we wonen op een fijne plek. Wel reizen gaan maken, mijn kinderen geld geven en lekker wat ruimer leven."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik het probleem met de fietsen rond het winkelcentrum oplossen. Het is nu heel rommelig en dat is zonde van het mooie nieuwe winkelcentrum."

Sportcentrum gaat vanaf maandag drie weken dicht

Tijdens vakantie komen er minder bezoekers

Sportcentrum gaat op 17 augustus weer open. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is van maandag 27 juli tot en met zondag 16 augustus gesloten.

Het sportcentrum sluit al een aantal jaren tijdens de laatste drie weken van de zomervakantie van de leerlingen van de basisscholen in Diemen. Jos Muller, manager Sportzaken van de gemeente Diemen: "Het sportcentrum is de eerste drie weken van de zomervakantie beperkt open. Vanaf maandag 27 juli sluit het centrum voor drie weken. Er komen tijdens de zomervakantie van de basisscholen weinig bezoekers naar het sportcentrum. Mensen gaan op vakantie of recreëren in de buitenlucht. De sluiting van drie weken is een bezuinigingsmaatregel. Maar we gebruiken die periode ook om onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Dit jaar wordt het gebouwbeheersysteem aangepast. Dit is een systeem dat onze mensen vanaf elke plek de mogelijkheid biedt om toegang te krijgen in het computersysteem van het sportcentrum. Dat kan nodig zijn als er bijvoorbeeld een storing is." In het verleden werd de periode waarin het zwembad in de zomer gesloten was een aantal jaren achtereen gebruikt om het zwembad te renoveren. Het betrof onder meer de vloer van het zwembad en de kleedruimten.

Sportcentrum Wethouder F.B. Duran opent de deuren weer op maandag 17 augustus.

"Er is veel belangstelling voor het zwemmen. Het tijdstip waarop vrouwen kunnen zwemmen wordt gewijzigd: maandag vanaf 09.30 uur in plaats van vanaf 10.00 uur. Wij bieden mensen vanaf augustus de mogelijkheid om ook op dinsdag recreatief te zwemmen. Wij gaan ook een proef doen met discozwemmen voor volwassenen. Wij beginnen hiermee op vrijdagavond 11 september. Mensen vanaf 25 jaar kunnen dan van 21.30 tot 23.30 uur meedoen aan discozwemmen", aldus Jos Muller.

Jumbo Diemen Zuid opent pickuppoint

DIEMEN - In de supermarkt Jumbo in Diemen Zuid wordt op dinsdag 28 juli een pickuppoint voor online bestellingen geopend.

Inwoners van Diemen Zuid en omgeving kunnen hun boodschappen eenvoudig bestellen via www. jumbo.com en de bestelling vervolgens ophalen bij de speciale balie in de winkel. Kees Vlaanderen van Jumbo Diemen Zuid kijkt ernaar uit om klanten kennis te laten maken met de nieuwe service: "Bij alles wat we doen staat de klant centraal. Met het pickuppoint komen we tegemoet aan de wens van onze klanten om overal en op elk moment boodschappen te kunnen doen. Of dit nu in de winkel of online is. Uiteraard bieden we ook bij het ophalen van online bestellingen de persoonlijke service die klanten van ons gewend zijn." Het pickuppoint is van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 16.00 uur tot 20.00 uur. Op zaterdag van 09.00 uur tot 20.00 uur.

22fest in Diemerbos

Vervolg van voorpagina

Staatsbosbeheer heeft een pad aangelegd om mensen de kans te geven ook op dagen dat er festivals in het bos worden gehouden hun hond uit te laten. "Het gaat om een tijdelijk pad. Mensen kunnen over dit pad om het festivalterrein heen lopen."

De boswachter heeft enkele klachten ontvangen. "Het ging om een klachten van enkele mensen die zich hebben gestoord aan het feit dat zij dronken mensen hebben zien lopen. Ik ben op het volkstuincomplex in Driemond geweest. Daar hebben mensen muziek gehoord. Maar op veel plekken buiten het bos was de muziek nauwelijks hoorbaar."

Diensten-cheques

Vervolg van voorpagina

Alle mensen die gebruik kunnen maken van de dienstencheques hebben een brief gekregen.

De gemeente heeft gekozen voor een eigen bijdrage van € 7,50 per uur. "In eerste instantie was het niet mogelijk om een lagere eigen bijdrage te vragen dan €10,- maar in april heeft het Rijk dit bedrag verlaagd naar €5,-. Diemen heeft ervoor gekozen om dit bedrag te middelen om de cheque beschikbaar te maken voor een grotere groep mensen door de lagere eigen bijdrage."

Politie houdt verdachten van diefstal bromfiets aan

DIEMEN - De politie heeft vrijdagavond twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij een bromfiets hebben gestolen in de omgeving van Campus Diemen Zuid.

Beveiligers van het studentencomplex schakelden de politie in nadat zij in de gaten hadden dat drie mannen een bromfiets stalen.

De verdachten probeerden op de fiets te ontkomen. Politieagenten kregen de verdachten in het vizier en zetten de achtervolging in. Na een relatief korte achtervolging werden twee van de drie verdachten klem gereden. Daarna probeerden beide verdachten ieder een kant op de vluchten. Een van de verdachten werd vlak daarna aangehouden in de bosschages. De andere verdachte werd op het Zilvermeeuwpad aangehouden. De derde verdachte is ontkomen.

Reconstructie wijk uitgelezen kans voor een erfgoedstudie

Ronald van Gelder wil bodem onder onderheide straten centrum-west onderzoeken

Onder de onderheide weg ziet het er nu zo uit. Foto: Ronald van Gelder

DIEMEN - Nu de wijk centrum-west bijna aan de beurt is voor een grootscheepse reconstructie, is er ook weer aandacht voor een uniek kenmerk van deze wijk: sommige straten zijn onderheid. Een wijk op palen dus. Uniek in Nederland, voor zover bekend is slechts een andere weg, de N 210 in de Krimpenerwaard onderheid en gefundeerd. Bij een inspectie ter voorbereiding op de reconstructie is gebleken dat de wegen, en ook de funderingen, in de wijk toe zijn aan onderhoud. Enerzijds zonde als deze unieke situatie daarmee verdwijnt, anderzijds een uitgelezen kans om de bodem onder de straten eens goed te onderzoeken. Vindt Ronald van Gelder. Hij gaat er zelfs een erfgoedstudie aan wijden aan de Vrije Universiteit.

Verhalen

Voor zijn onderzoek is Ronald van Gelder op zoek naar (oud-)bewoners van Diemen centrum-west, die herinneringen hebben aan de onderheide straten van die buurt. Verhalen, foto's of misschien wel voorwerpen van onder de straat, alles is welkom. Hij wil graag in contact komen met mensen die als kind of (jong)volwassene onder deze straten door zijn gekropen. Schrijf naar: info@schoolstraatdiemen.nl of naar Ronald van Gelder, Schoolstraat 41, 1111 BP Diemen.

Het onderheien van de straten in centrum-west is een idee uit de koker van de Diemense gemeentearchitect Jan de Boer. 'De Nieuwe Buurt', zoals de wijk in de jaren 30 genoemd werd, moest in korte tijd op de zachte veengrond van Diemen gebouwd worden. Om de effecten van het inklinken van de grond te voorkomen, bedacht hij om niet alleen de huizen, maar ook de straten te onderheien. Dat heeft gewerkt: waar elders in Diemen de straten elke 20 jaar opgehoogd moeten worden, wordt in centrum-west na 80 jaar voor het eerst aan reconstructie gedacht. Maar nu zijn de straten wel aan een ingrijpende renovatie toe. Ook de fundering is niet meer veilig. In de eerste plannen van de gemeente wordt de wijk vanaf 2016 waar nodig opgehoogd en de onderheide wegconstructie verwijderd.

Cultureel erfgoed
Zonde, vindt Schoolstraatbewoner Ronald van Gelder. "Deze wijk is uniek, wat mij betreft zouden gemeente en hogere overheden de 'Nieuwe Buurt' tot cultureel erfgoed moeten verklaren. De gemeente is zich van deze status zeker bewust en staat positief tegenover de gedachte om het aanwezige Diemens cultureel erfgoed zoveel mogelijk te behouden. Diemen heeft niet veel, dus moet hier zuinig op zijn. Misschien is behoud van alle wegen uiteindelijk onmogelijk, maar ik zou het goed vinden voor het Diemens erfgoed als we een substantieel deel kunnen behouden en daarmee kunnen laten zien dat wij trots zijn op de unieke zaken in ons dorp."

Steuntje in de rug voor Ronald: de Historische Kring Diemen wil een monumentencommissie instellen, mede om aanwezig Diemens erfgoed, bijtijds, te kunnen beoordelen en te behouden.

De onderheide Paulus Emtinckweg begin jaren dertig. Foto: Collectie HKD
Het schootsveld in de Tweede Wereldoorlog langs de Hartveldseweg. Foto: mw. A. Magrijn-Hooiveld, Diemen
De kolossale toegangspoort van het Lunapark halverwege de Jan Bertsstraat (1931). Foto: Collectie HKD
Leden van de 'Vereniging van Hoofden van Gemeentewerken in de Provincie Noord-Holland' worden begin jaren dertig rondgeleid door de Diemense burgemeester mr. A.J. de Wolff op de locatie waar een onderheide betonweg wordt aangelegd. Foto: Collectie HKD

'De 'Nieuwe Buurt' zou cultureel erfgoed moeten worden'

Leuk natuurlijk, maar wat heb je aan zo'n uniek stukje Diemen, onzichtbaar onder de grond? "We zouden dat 'ondergrondse' zichtbaar kunnen maken, via periscopen bijvoorbeeld, of zelfs een klein stukje openstellen voor publiek. Dan kun je denken aan een tentoonstelling van gevonden spullen en een kijkje bieden in de werking van de bodemlagen en het microleven onder de grond."

De onderheide wegen zullen echter hoe dan ook aangepakt moeten worden. En nu de straten na 80 jaar open komen te liggen, biedt dat een uitgelezen kans om de bodem te onderzoeken, meent Ronald. Daar zouden wel eens veel interessante zaken verborgen kunnen liggen in de, door de fundering erboven ,onaangetaste grond. "Voor de Tweede Wereldoorlog heeft er een Lunapark op hetzelfde gebied gestaan, in de oorlog hebben mensen op de vlucht de onderheide straten gebruikt om zich te verschuilen voor de Duitsers. Onder sommige straten hebben mensen goederen verstopt en enkele onderheide straten zijn door de bezetter volgegooid met puin, in het kader van het creëren van een schootsveld." Ronald denkt dat ook in dat puin nog interessant materiaal zou kunnen zitten: het zou wel eens puin kunnen zijn van de huizen die daarvoor gesloopt zijn. Dat er interessante zaken gevonden kunnen worden is niet ondenkbaar: in de jaren '50 van de vorige eeuw vond een schooljongen een goed geconserveerde koeienwervel uit de 12e eeuw, bij een slootje iets ten noorden van de Duikersloot. In diezelfde jaren werd in een achtertuin aan de Ouddiemerlaan oud ijzer gevonden, afkomstig van het Lunapark en 20 jaar later in de tuin van de school aan het Schoolpad een contra-gewicht van een kermisattractie.
Ronald wil daarom, in nauwe samenwerking met de gemeente Diemen en de afdeling Erfgoedstudies van de Vrije Universiteit, als de straten openliggen, in de bodem van de 'onaangetaste' onderheide straten onderzoeken of er nog historisch waardevolle materialen kunnen worden gevonden. "Om mogelijk dieper en verder in ons verleden te kunnen kijken."

Dat er interessante zaken liggen
is niet ondenkbaar

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Man 61+ zoekt reis begeleiding voor bus, auto, trein of vliegreizen. 06-84662756

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Pedicure ook aan huis, gezichtsbehandelingen/hotstonemassage. Website: trudyvankampensalon.nl

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

Publiek geniet in Diemerbos van festival 22fest

Bezoekers vinden 22fest aanwinst

DIEMEN - Afgelopen weekeinde vonden de eerste twee festivals van dit seizoen plaats in het Diemerbos. Het festivalseizoen in Diemen werd zaterdag geopend met 22fest, zondag werd het festival Vunzige Deuntjes gehouden. Het DiemerNieuws bezocht zaterdag 22fest.

Live optredens op grote podium. Foto's: Trudy Kroese

Zaterdag in de namiddag: steeds meer jonge mensen fietsen over de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg. Zij zijn op weg naar het Diemerbos om het festival 22fest te bezoeken. Bij het eindpunt van lijn 9 op De Sniep stappen festivalgangers uit. Zij kijken op hun telefoon om hun verdere route te bepalen. Zij moeten nog een minuut of tien lopen om de ingang van het Diemerbos te bereiken.

De meeste bezoekers van 22fest komen op de fiets. Zij stallen hun fiets in de fietsenstalling bij het bos. Wij passeren de pers- en gasteningang en stuiten op een professionele bewaker. Of wij hasj en wiet bij ons hebben. Nee, is het antwoord. De man zegt ons te geloven. Wij lopen het mooie pad in het begin van het bos af en bereiken het festivalterrein.

Publiek
Het publiek is niet heel jong, de meesten zijn twintigers en een aantal schatten wij begin dertig. Er lopen ook enkele ouderen rond. Het publiek bestaat uit hippe en veel mooie mensen. De meesten hebben veel zorg aan hun zomerse outfit besteed.

Praten, lachen en dansen.
Genieten van muziek en sfeer.

'22fest heeft in ieder geval de harten van mijn vriendengroep gestolen'

22fest is uitstekend georganiseerd. Bij een loket kopen wij acht munten voor 22 euro. Bij de bar worden wij snel en prettig geholpen. Voor een glas bier dienen wij een munt in te leveren. Er is gratis water voor iedereen en de toiletten zijn makkelijk te bereiken.

Nieuwe muziek
Het festival is georganiseerd door het Amsterdamse bedrijf 22tracks. 22tracks is een online muziekdienst die het doel heeft om muziekliefhebbers kennis te laten maken met nieuwe muziek. Uiteraard zijn er podia waar dj's muziek draaien, maar er is ook een podium waar bands live spelen. De Franse band Vandou Game kan ons bekoren. De muzikanten spelen felle funk en gitarist/frontman legt makkelijk contact met het publiek.

'De sfeer is heel relaxed en het festival is goed georganiseerd'

De sfeer is zeer prettig. Bij de diverse podia is het druk. Mensen praten met elkaar, lachen veel en - vooral jongedames - dansen. Er wordt gedronken, een sigaretje gerookt en genoten van de prachtige omgeving. Het Diemerbos wordt door veel bezoekers als een prima locatie voor een festival gezien. De serene sfeer van het bos lijkt in de bezoekers te sluipen. Elke vorm van agressie ontbreekt.

Relaxed
Barend en Irene zijn inwoners van Diemen. Zij genieten van het festival. "De sfeer is heel relaxed en het festival is goed georganiseerd. Je kunt overal bij, er is genoeg ruimte en de muziek is goed. De mensen hier zijn aardig", aldus Barend.

Irene en Barend kennen de kritiek van een aantal Diemenaren op het grote aantal festivals dat dit jaar in het Diemerbos wordt gehouden. Barend en Irene bezoeken het bos dikwijls om hun hond uit te laten. Barend: "Ik heb begrepen dat er vorig jaar een hond is doodgereden door een vrachtwagen. Dat is heel vervelend. Maar er is nu een nieuw pad in het bos aangelegd dat de mensen kunnen gebruiken als zij hun hond uitlaten. Zij kunnen dan om het festivalterrein heenlopen."

Geslaagd debuut
Yordi Yamali uit Diemen heeft van het festival genoten. "Wat mij betreft heeft 22fest een bijzonder geslaagd debuut gemaakt in het festivallandschap. De organisatie heeft iets nieuws toegevoegd aan het aanbod. Het merendeel van de bestaande festivals is, per genre, een herhaling van zetten wat betreft het aanbod. Bij 22fest was het muziekaanbod even gevarieerd als het publiek, hetgeen mijn inziens altijd belangrijk is voor een goede sfeer. Het was tevens mijn 'thuisdebuut' in het Diemerbos. Een prachtig stuk natuurgebied, uitstekend geschikt voor dit evenement. Het was dan ook leuk om veel Diemenaren te treffen."
"Recent heb ik iets meegekregen over een nieuw opgestarte actie om festivals (deels) tegen te gaan in het Diemerbos. Voor mensen die graag naar deze mooie locatie gaan in hun vrije weekenden snap ik de zorg dat dit in de zomermaanden te vaak niet mogelijk zal zijn. Ik denk dat de gemeente er goed aan doet om iedere bewoner zo tevreden mogelijk te houden. Alleen hoop ik dat ze goed kijken naar het aanbod en hier geen loting van maken. 22fest is een leuke toevoeging voor een heel breed scala aan inwoners. Ik zou dan ook alle inwoners van Diemen adviseren een bezoekje te brengen aan een volgende editie van dit festival. Ook mensen die normaliter geen festivals bezoeken."

"22fest heeft in ieder geval de harten van mijn vriendengroep gestolen. Als ik nog een wens naar de organisatie mag uitspreken: meer hip-hop. Dan kan ik met zekerheid zeggen dat de top-2 van de festivals voor de aankomende jaren in Amsterdam en omstreken Appelsap en 22fest zijn."

Enith Brigitha in Hall of Fame

Voormalige zwemster geëerd voor haar verdiensten voor de zwemsport

Enith Brigitha behaalde diverse titels.

DIEMEN - Enith Brigitha (60) is onlangs opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten. Brigitha werkt al ruim vijf jaar als zweminstructrice in sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen.

De op 15 april 1955 in Curaçao geboren zwemster werd opgenomen in de ISHOF vanwege haar prestaties en verdiensten voor de zwemsport. Zij deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen: in 1972 in München en in 1976 in Montreal. In Montreal behaalde zij op de 100 meter vrije slag en 200 meter vrije slag een bronzen medaille. Daarnaast behaalde zij diverse nationale titels.

Enith Brigitha: "Twee jaar geleden vierde de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) het 125-jarig bestaan. Bruce Wigo, de president van ISHOF, was daarbij aanwezig en heeft tijdens de receptie die toen werd gehouden verteld dat hij zich er sterk voor zou maken dat ik zou worden opgenomen in de International Swimming Hall of Fame. Begin dit jaar hoorde ik dat het rond was."

Brigitha behaalde tijdens Olympische spelen in Montreal twee bronzen medailles

De ceremonie vond niet plaats in Fort Lauderdale, maar in Santa Clara in Californië. De ISHOF gaat verhuizen naar de staat Californië. Er wordt gezocht naar een goede locatie.

"Mijn man Jan en ik zijn met het vliegtuig naar San Francisco gereisd. Wij zijn een paar dagen in Santa Clara geweest waar wij de ceremonie hebben bijgewoond. Als je in de Internationale Swimming Hall of Fame wordt opgenomen krijg je een plek waar bezoekers allerlei informatie over je kunnen krijgen. Er is aangeven welke prestaties je hebt geleverd. Ook hangen er foto's en kunnen bezoekers video-opnamen zien. De ceremonie duurde drie dagen. Shirley Babashoff, die tijdens de 200 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen in 1976 de zilveren medaille behaalde, heeft mij de sjerp overhandigd."

Enith Brigitha hield tijdens de ceremonie in Santa Clara een speech. Die vond plaats op een bijzonder moment, zo stelde zij achteraf vast. "Op het moment dat ik die speech hield, dat was op 21 juni, werd in Nederland mij kleinzoon Mason geboren. Dat was dus heel bijzonder."

Enith Brigitha behaalde in Montreal twee bronzen medailles. Het hadden eigenlijk medailles van een ander metaal moeten zijn. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag de zilveren medaille. De Amerikaanse Shirley Babashoff behaalde zilver op de 200 meter vrije slag. Later is vast komen te staan dat de beide medaillewinnaars uit de DDR jarenlang doping hebben gebruikt en eigenlijk gediskwalificeerd hadden moeten worden. Enith Brigitha heeft dus recht op een gouden en zilveren medaille, Shirley Babashoff op een gouden plak.

Na de bijeenkomst in Santa Clara hielden Enith Brigitha en haar man Jan enkele weken vakantie in de Verenigde Staten.

Enith Brigitha is al meer dan vijf jaar zweminstructrice in sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

Zij geeft zwemles, conditietraining en training om de zwemtechniek te verbeteren en op de donderdagmiddag lessen baby- peuter- en kleuterzwemmen.

donderdag 23 juli

Schaken

De zomercompetitie schaken voor senioren van Schaakvereniging Oosten-Toren, elke donderdag in gebouw de Schakel. Deelname is gratis, ook voor niet-leden. 20.00 uur. www.oostentoren.nl.

vrijdag 24 juli

Recreatief Zwemmen

Vrij zwemmen voor volwassenen en ouderen tussen 10.00 en 12.00 uur, inclusief Seniorenfit. Van 12.00 tot 14.00 uur is iedereen welkom om recreatief te zwemmen.

zaterdag 25 juli

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 8.30 uur buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

zondag 26 juli

Recreatief zwemmen

Tussen 10.00 en 14.00 uur is het zwembad Duran open om recreatief te zwemmen.

maandag 27 juli

Uitstapje

Het Huis van de Buurt gaat op pad. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur. € 2,50. Informatie en opgeven bij Danielle.Maas@roads.nl of 06-11346829.

27 juli tot 16 augustus

Duranbad gesloten

Zwembad Duran is van 27 juli tot en met 16 augustus gesloten voor groot onderhoud.

dinsdag 28 juli

Avondwandeling

Zomeravondwandeling door natuurpark Spoorzicht terwijl langzaam de schemering invalt. Aanvang 20.15 uur, de wandeling duurt ruim anderhalf uur. Houd rekening met muggen, waarschuwt de organisatie. Startplaats: bushalte noordkant NS-station Diemen Centrum. Kosten: vrijwillige bijdrage t.b.v. de onderhoudspot. Bij voorkeur opgeven bij natuurindiemen@gmail.com.

woensdag 29 juli

Kom In Beweging

Op het grasveld bij sportcentrum Duran worden tussen 14.00 en 16.00 uur allerlei sport- en spelactiviteiten gehouden. Informatie bij buurtsportcoach Dionne Tool: 06-45125494.

Bingo in De Diem

Vakantie of niet, er is gewoon weer een gezellige bingomiddag in zorgcentrum de Diem. Aanvang: 14.30 uur, de zaal is open om 14.00 uur. Meedoen kost 2 euro p.p. inclusief koffie/thee. Voor bewoners is dat 1 euro p.p. Iedereen is welkom en niemand gaat met lege handen naar huis.

Aan Tafel!

Iedere woensdag kan er gezellig samen gegeten worden. In verband met de verbouwing van Huis van de Buurt 't Kruidvat is het buurtrestaurant in juli en augustus in Berkenstede. Tussen 16.30 en 19.00 uur kunt u aan tafel. De chefkok maakt samen met zijn team van cliënten een gezonde driegangenmaaltijd voor € 3,50. Aanmelden op maandag en dinsdag bij Herman Moerbeek, 06-23330577.

zaterdag 1 augustus

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken voor die tijd aan de weg zetten.

Kramenmarkt

Naast ideologische instellingen en verenigingen kunnen dit jaar ook particulieren zich inschrijven voor de kramenmarkt op de laatste dag van het Diemer Festijn. Inschrijven moet vóór 1 augustus, per post naar: Diemer Festijn, postbus 191, 1110 AD Diemen. Op de website www.diemer-festijn.nl is een inschrijfformulier te downloaden. Dit formulier kan ook worden opgehaald bij de receptie van het gemeentehuis. Het huren van een kraam kost € 30,-.

zondag 2 augustus

Saan Museum

Het Saan Museum is open tussen 13.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. In het Saan Museum komt de ruim 117-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven.

iedere maandag en dinsdag

Zomerinloop

Elke maandag en dinsdag in juli en augustus, van 14.00 tot 16.00 uur: inloop met allerlei activiteiten. Zin in een praatje, een kop koffie of thee, en een spelletje? Kom dan naar Berkenstede, Berkenplein 304. Informatie bij Cora Verhoef: 06 55622536.

iedere woensdag en vrijdag

Huis van de Buurt

Iedere woensdag en vrijdag in juli en augustus zijn er van 10.00 tot 16.00 uur in Berkenstede verschillende activiteiten. Het programma is afhankelijk van het weer en de wensen van de bezoekers. Zittend bewegen of schilderen bijvoorbeeld. Informatie: Wendy Bastiani, 06-11330655.

iedere zondag

Historische wandeling

Historische Kring Diemen organiseert iedere zondag een wandeling van Fort Diemerdam naar kringenwetboerderij De Zeehoeve. Tijdens de wandeling geeft voorzitter John Cuijpers uitleg over Fort Diemerdam en de functies van de verschillende bouwwerken, waaronder munitiebunkers en geschutsopstelplaatsen. De wandeling duurt een uur en deelname is gratis. Bij wisselvallig weer zijn stevige schoenen aanbevolen. Aanvang 15.00 uur.

tot vrijdag 31 juli

Expositie

Annemarie van Bolhuis viert haar 20-jarig schildersjubileum met een overzichtstentoonstelling in Zorgcentrum de Diem. De expositie is dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 20.00 uur. Toegang gratis.

tot vrijdag 7 augustus

Joke Janssen exposeert

In het gemeentehuis is werk te zien van de Diemense kunstenaar Joke Janssen. Haar werk is zowel figuratief als abstract. Open op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur.

tot zondag 27 september

Beelden

Beeldend kunstenaar Diny Boot exposeert met een vijftal beelden in woon- en zorgcentrum Berkenstede.