DiemerNieuws

9 juni 2016

DiemerNieuws 9 juni 2016


Kritiek op parkeerbeleid van bewoners B. van Tienenweg

DIEMEN - Bewoners van de Burgemeester van Tienenweg hebben kritiek op het parkeerbeleid van de gemeente. Zij kunnen hun auto dikwijls niet in de straat parkeren en moeten dan uitwijken naar een andere plek, bijvoorbeeld het parkeerterrein naast de Sint Petrus' Bandenkerk. Wethouder Lex Scholten heeft toegezegd met de bewoners in gesprek te gaan.

In de Burgemeester van Tienenweg is een blauwe zone van kracht, de naburige straten liggen in het gebied voor vergunninghouders. Bezoekers van die bewoners mogen niet in die straten parkeren (of de bewoners moeten daarvoor betalen) en wijken uit naar straten waar een blauwe zone van kracht is. De Burgemeester van Tienenweg is dan een aantrekkelijk alternatief.

Laurens de Heus, bewoner van de Burgemeester van Tienenweg, diende tijdens de vergadering van de gemeenteraad een raadsadres in met daarbij handtekeningen van de 21 huishoudens die het raadsadres steunen. Er zijn 22 huishoudens in de straat. Bewoners van de Burgemeester van Tienenweg hebben vooral tussen 17.00 en 20.00 uur problemen om een parkeerplaats in hun straat te vinden en zijn dan gedwongen om uit te wijken, meestal naar het parkeerterrein naast de kerk, een flink stuk lopen van hun woning. De Heus wees erop dat niet alleen bezoekers van bewoners in omliggende straten in de Burgemeester van Tienenweg parkeren, maar ook bezoekers van El'sina. De bewoners vrezen dat de parkeerdruk verder zal toenemen nu het Sport Medisch Centrum Diemen in de straat is geopend. Overigens vragen Marc Kaandorp en Joyce Schreuder van SMC Diemen hun patiënten om achter de woningen aan de Burgemeester Bickerstraat te parkeren.

De Heus: "Wij hebben momenteel alleen een vergunning voor parkeren in de blauwe zone. Wij willen graag dat het gebied voor vergunninghouders verder wordt uitgebreid. Dus dat ook de Burgemeester van Tienenweg deel gaat uitmaken van het gebied voor vergunninghouders. Er is sprake van dat er naast het Sport Medisch Centrum Diemen een ontsluiting voor auto's komt. Dat zal niet alleen een toename van de parkeerdruk tot gevolg hebben, maar ook tot meer sluipverkeer leiden. Een ontsluiting voor voetgangers en fietsers vinden wij prima."

Scholten is op de hoogte van de klachten van de bewoners. Hij maakte duidelijk dat de straten waar parkeren voor vergunninghouders van kracht is een buffer vormen tussen het gebied waar betaald parkeren geldt (omgeving van winkelcentrum Diemerplein) en de gebieden waar de blauwe zone van kracht is. Er is gekozen om met een systeem van vergunninghouders te werken om te voorkomen dat bezoekers van het winkelcentrum hun auto in de nabijgelegen straten parkeren. "Uit de recent door de gemeente gehouden tellingen blijkt dat het druk is, maar dat er wel altijd een plekje over is. Binnenkort wordt er vanuit de Burgemeester van Tienenweg een ontsluiting naar de parkeerplaatsen naast de begraafplaats gemaakt. Die kunnen bij drukte als overloop dienen."

89-jarige vrouw raakt te water met scootmobiel

DIEMEN - Een 89-jarige vrouw uit Amsterdam is maandagmiddag rond 13.00 uur met haar scootmobiel in het water langs de Provincialeweg geraakt. De vrouw had een hondje bij zich.

Een man die het ongeluk zag gebeuren belde onmiddellijk de hulpdiensten en ging daarna tot actie over.

Bevrijd
Hij wist het hoofd van de vrouw en haar hondje boven water te houden totdat de hulpdiensten arriveerden. De brandweer heeft de vrouw uit de scootmobiel bevrijd. Zij is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

De hulpdiensten slaagden erin om de scootmobiel uit het water te halen en hebben die bij het adres van de vrouw afgeleverd.

Smakelijk Diemen en jazzfestival druk bezocht

Quincy op het podium op het Diemerplein. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Smakelijk Diemen en het jazzfestival Duke op het Diemerplein zijn een groot succes geworden. Smakelijk Diemen werd zaterdag en zondag gehouden, Duke op het Diemerplein vond zondag plaats. Arturo Rosa Gastaldo van Limburgia en Dennis Heide van Brasserie Drusius behoren tot de mensen die Smakelijk Diemen hebben georganiseerd. Zij zijn zeer te spreken over de drukte en de sfeer. Smakelijk Diemen wordt volgend jaar opnieuw gehouden op de eerste zaterdag en zondag van juni. Op die zondag vindt dan ook de vierde editie van Duke op het Diemerplein plaats.

350

ijsjes werden er zaterdag door kinderen gratis afgehaald
bij Limburgia

Van de lezers

Lijn 9
Ik ben het roerend eens met A.W. Renaud. Voor een bezoek aan Het Nationale Ballet is het voor mij bijna een tocht van deur tot deur. Waarom moet een zo prachtige rechtstreekse route naar het Amsterdamse uitgaanscentrum al op het Alexanderplein worden onderbroken? Iedereen zal het wel uit zijn hoofd laten om per auto daarheen te gaan. Als lijn 9 ook nog een bijdrage zou leveren aan het interne vervoer in Diemen dan zou een halte aan het eind van De Sniep voor de hand liggen. De rails naar de GVB-werkplaats liggen er al. Doortrekken naar de Bijlmer zou mooi zijn. Er is veel meer personenverkeer tussen Diemen en Amsterdam-Zuidoost dan men zich realiseert.
Alfons Ruitenbeek, Diemen
Lijn 9 (2)
Hiermee wil ik ook reageren op het bericht over de (toekomstige?) route van lijn 9. Van deze lijn maak ik veel gebruik en vele senioren met mij. De halte is vlak bij de seniorenappartementen. Laat dit aub niet gebeuren. Moeten we nog meer overstappen, en dan wachten op de volgende. Als senior valt het niet altijd makkelijk om van openbaar vervoer te wisselen. De bus naar Amsterdam-Noord is er ook sinds enige jaren niet meer. Heer Scholten (wethouder), denk aub goed na bij dit besluit. Laat ons niet in de kou staan. Wij willen nog naar Amsterdam-Centrum, Centraal Station en van de cultuur genieten. Heer Scholten, protesteer aub.
Mieke, Diemen

Dochter Vervetjes jaagt dieven weg

Foto: HKD

"In den nacht van Vrijdag op Zaterdag hebben dieven getracht hun slag te slaan in het Bondscafé van den heer Vervetjes te Diemen. Door opschuiven van een raam, dat toegang tot de koffiekamer geeft, wisten zij het huis binnen te komen. De dochter des huize, die leven hoorde, begaf zich naar beneden, waarop de dieven het hazenpad kozen. Tot op heden is van hen nog niets bekend."

Het bovenstaande bericht stond in de Nieuwe Tilburgse Courant van 21 juli 1908. Soms moet je het Diemense nieuws van verre halen. Op de prentbriefkaart met het doorkijkje ter hoogte van de Hartveldseweg, zien we rechts Café Vervetjes met de oude inrijstal voor paarden. Oorspronkelijk was deze horecagelegenheid De Vergulde Wagen genaamd. Rechts op de achtergrond staat het logement Huis ten Rust (van de heer Piël), dat reeds in 1606 in de archieven wordt vermeld. Aan de overzijde van de Hartveldseweg bevond zich een zogenaamde 'overtuin' waarin zich een kegelbaan bevond. De uitspanning behoorde bij Huis ten Rust. Medio 1938 werden al deze panden afgebroken vanwege de bouw van de nieuwe Diemerbrug en de verbreding van de Hartveldseweg.

Weerbericht

Afnemende zomerwarmte, toenemend wisselvallig
Het hardnekkige lagedrukgebied boven Midden-Europa vult langzaam op. Boven de Noord-Atlantische oceaan is de luchtdruk hoog. De stroming is dan noordelijk. Het wordt minder warm. In de loop van het weekend komt na lange tijd geleidelijk de westelijke stroming weer op gang. De kans op neerslag neemt dan toe. Het wordt ook koel voor de tijd van het jaar.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt de zon af en toe, maar er volgt geleidelijk meer bewolking. Later die dag neemt de kans op wat regen toe. De noordwestenwind is zwak tot matig. Voor zaterdag wordt een mix van zon en bewolking verwacht met kans op wat regen Ook zondag is het onbestendig met kans op enkele buien. Soms klaart het op. Er waait een meest matige wind, draaiend naar zuidwest. Het kwik blijft zowel vrijdag als in het weekeinde steken bij circa 19 graden.

Trend na het weekeinde
We hebben te maken met een depressie boven het Noordzeegebied. De kans op neerslag is groot. Het is koel met een maximum van 17 à 18 graden. Aan het eind van de week krimpt de stroming van zuidwest naar zuid. De temperatuur stijgt dan iets, maar het blijft wisselvallig.

Weetje
De gemiddelde temperatuur van de meteolente 2016 was met 9.5 graden exact normaal, maar de temperatuur toonde pieken en dalen. Maart en april waren vrij koud. Mei was gemiddeld warm. Door de zeer zonnige eerste meihelft mag de lente vrij zonnig genoemd worden. Met 165 mm regen was de lente vrij nat. Regen viel vooral in maart en april. Mei was vrij droog.

Muziekschool

DIEMEN - Zaterdag 11 juni zet De Muziekschool Diemen tussen 14.00 en 16.30 uur de deuren van Theater De Omval wijd open voor iedereen die interesse heeft om muziek te maken.

Jong en oud zijn welkom om kennis te komen maken met docenten en instrumenten. Meteen aanmelden voor de lessen in het nieuwe seizoen kan zaterdag ook. Nieuw in het aanbod volgend jaar: digitaal componeren en muziekles voor baby's en kleuters. Meer informatie is te vinden op muziekschooldiemen.nl.

Synchroonzwemmen

Archieffoto: Aram Goudsmit

DIEMEN - De afdeling synchroonzwemmen van De Meeuwen houdt op donderdag 9 juni een open training.

De training wordt in het Sportcentrum Wethouder F.B. Duran gehouden van 17.00 tot 18.30 uur. Iedereen is welkom om aan deze training gratis mee te doen en de basis van het synchroonzwemmen te leren. Zwemdiploma A en B zijn een vereiste, liefst ook C. Zowel jongens als meisjes zijn welkom.

Sport Medisch Centrum Diemen geopend

Fysiotherapeuten hebben er zin in

Mark Kaandorp en Joyce Schreuder. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Sport Medisch Centrum Diemen (SMC Diemen) aan de Burgemeester van Tienenweg 24 is op 1 juni opengegaan. Het SMC Diemen is de praktijk van fysiotherapeuten Mark Kaandorp (30) en zijn vriendin Joyce Schreuder (26).

Mark en Joyce hebben bewust voor een praktijk in Diemen gekozen. Zij hebben een woning op Plantage De Sniep gekocht en een ruimte voor een eigen gezamenlijke praktijk gevonden. Zij hebben tot voor kort beiden in loondienst gewerkt bij verschillende fysiotherapiepraktijken in Amsterdam en omgeving.

Mark Kaandorp: "De fysiotherapeuten van SMC Diemen zorgen er samen met de patiënt voor dat er herstel plaatsvindt tussen de belasting en de belastbaarheid. De visie is om niet alleen de (pijn)klacht aan te pakken, maar samen naar de oorzaak van het probleem te zoeken. Wij doen dit zodat de patiënt ook op langere termijn de effecten van de behandeling ervaart. De belastbaarheid van het lichaam van een patiënt wordt bij SMC Diemen verbeterd door een uniek ontwikkelde methode. Deze methode is ontwikkeld op basis van de ervaringen van onze therapeuten bij verscheidene praktijken en op basis van de succeservaringen van de patiënt. Tijdens de therapie wordt onder andere gebruikgemaakt van massagetechnieken. Spierweefsel dat overbelast is trekt vocht aan, waardoor de spier harder en korter wordt. Hierdoor kan een spier niet optimaal aanspannen of verlengen. Door druk uit te oefenen op de spier wordt het vocht gemobiliseerd en kan daarna via de bloedcirculatie worden afgevoerd. Deze massage is geen ontspannende massage, het zijn de zogenoemde diepe dwarse fricties (deep tissue massage)."

SMC Diemen is een praktijk voor
het hele gezin

Daarnaast is SMC Diemen gespecialiseerd in sportfysiotherapie en kinderfysiotherapie. Mark is specialist op het gebied van sportfysiotherapie waarbij hij sporters - van amateurs tot topsporters - intensief en soms dagelijks behandelt. Joyce is gespecialiseerd in kinderfysiotherapie. "Ik richt mij op baby's van 0 jaar tot tieners van 18 jaar. Ik behandel kinderen met allerlei problemen: zindelijkheidstraining, concentratieproblemen en motorische klachten zijn slechts enkele voorbeelden. Wij zijn een praktijk voor het hele gezin", aldus Joyce. Mark en Joyce hebben veel affiniteit met sport. Mark heeft op niveau gevoetbald: tot voor een jaar geleden kwam hij uit voor het eerste amateurteam van Ajax, Joyce deed onder meer aan tennis, hockey en dansen.

Feestelijke start bouw blokhut Scouting Diemen

Stafleden steken de eerste schoppen in de grond. Foto: Denise Iris Fotografie

DIEMEN - Een feestje bij Scouting Diemen in het Diemerbos zondag: de eerste schoppen gingen de grond in voor de blokhut.

Symbolisch dan: deze zomer wordt de fundering gelegd. Zondag kon iedereen de maquette bewonderen van de blokhut die er, als alles meezit, volgend jaar zomer staat. Met de actie 'Stuur Scouting Diemen het bos in' vraagt Scouting Diemen nog steun in de vorm van financiële bijdragen, wat uren meewerken door handige mensen en materialen. Scouts Bryan en Mikal kregen zondag van wethouder Ruud Grondel een prijs voor hun ontwerp voor de vuurwerkkuil, die naast de blokhut wordt aangelegd.

Politie zoekt getuigen van straatroof

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof die donderdagavond heeft plaatsgevonden.

Een 36-jarige vrouw uit Diemen liep donderdagavond rond 18.40 uur in de Alfred Nobelstraat ter hoogte van de Pater Pirestraat. Zij hoorde dat er iemand achter haar liep. Op het moment dat zij zich omdraaide trok een man haar tas van haar schouder. De dader vluchtte daarna te voet in de richting van het Van Markenplantsoen. De tas van de vrouw is later teruggevonden. Haar portemonnee ontbrak.

Signalement
De politie beschikt over het volgende signalement van de dader. Het gaat om een blanke man van ongeveer 20 jaar met blond stekeltjeshaar. Hij is ongeveer 1.80 meter en slank. Hij droeg een rode jas en een spijkerbroek. Volgens een getuige trok hij tijdens zijn vlucht zijn jas uit en droeg daaronder een grijs T-shirt.

De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Motorrijder raakt gewond bij botsing met fietser

DIEMEN - Een 23-jarige man uit Diemen is vorige week donderdagochtend gewond geraakt bij een verkeersongeluk.

De man reed die ochtend om 07.15 uur in Diemen-Zuid. Op het kruispunt bij de flat Beukenhorst kwam hij in botsing met een 13-jarige fietser uit Diemen en kwam ten val.

De motorrijder vermoedde dat hij zijn pols had gebroken en is door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De fietser bleef ongedeerd.

Vrouw heeft slok op

DIEMEN - De politie heeft vorige week een 43-jarige inwoonster van Diemen een proces-verbaal gegeven.

De vrouw zat met te veel alcohol op achter het stuur van een auto. De politie hield haar aan. Na het afnemen van bloed bleek dat de automobiliste te veel had gedronken.

Haar rijbewijs werd ingevorderd en zij kreeg een rijverbod voor tien uur.

Dreamnight at the Pool in het AGO Zwembad

Sprookjesachtige onderwaterwereld. Foto: Danique Delhez

DIEMEN - Zaterdagmiddag was het AGO Zwembad omgetoverd in een sprookjesachtige onderwaterwereld. 16 kinderen met een handicap kregen samen met hun ouders en broertjes en zusjes een onvergetelijke verwendag: zwemmen, clowns, huifbedrijden, een heuse snoezelbus en voor de broertjes en zusjes een mobiel BMX-parcours op de parkeerplaats. Het was de vierde Dreamnight at the Pool in het AGO Zwembad, mogelijk gemaakt door sponsoring. Ook brandweer Diemen was weer van de partij: veel kinderen hebben een ritje met de brandweerauto gemaakt.

Veel animo voor bijeenkomst 'speeddate' Diemenvoorelkaar

Nieuw initiatief voor leggen van sociale contacten

'Speeddaten' in De Omval.

DIEMEN - De eerste ontmoetingsbijeenkomst van Diemenvoorelkaar voor mensen die sociale contacten willen opdoen is zeer geslaagd. Dit zegt Amarens te Nijenhuis van Diemenvoorelkaar.

Ruim 30 inwoners van Diemen kwamen naar grand café Blauw in De Omval om kennis te maken met plaatsgenoten, die net als zij samen met anderen leuke activiteiten willen ondernemen of gewoon samen met iemand koffie willen drinken.

Door middel van 'speeddaten' kregen de bezoekers de gelegenheid elkaar beter te leren kennen. Na afloop van elke ronde werden er, in geval van een 'klik', gegevens uitgewisseld. Het werd een gezellige middag; de deelnemers waren enthousiast, er werd geanimeerd gepraat en er zijn leuke contacten tot stand gekomen. Er is al een tweede bijeenkomst gepland. Die wordt op donderdag 23 juni om 14.30 uur in het Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid gehouden. Voor informatie of aanmelden kan contact worden opgenomen met Diemenvoorelkaar, telefoonnummer 020-3144700.

Liza Boerma

Scholier, speelt piano bij Muziekschool Diemen
15 jaar
Diemenaar sinds haar geboorte

Op welke school zit je?
"Ik zit in 4 havo op het Vechtstede College in Weesp."

Speel je alleen piano?
"Nee, ik zing en heb mezelf een beetje gitaar leren spelen. Ook probeer ik viool te leren, maar dat is nog best moeilijk. Zaterdag is er trouwens weer een open dag van de Muziekschool in De Omval."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Het Diner' van Herman Koch. Moet ik lezen voor school, maar ik vind het ontzettend saai."

Welk album laatst gedownload?
"'Get Weird' van Little Mix. Binnenkort ga ik naar hun concert en ik wil natuurlijk alle liedjes mee kunnen zingen."

Waar kun je erg om lachen?
"De serie 'Modern Family'."

Waar kun je je druk over maken?
"Meestal ben ik heel nerveus als ik moet optreden."

Voor welke tv-serie blijf je thuis?
"Mijn zus en ik zijn verslaafd aan de serie 'Once Upon a Time'."

Favoriete stekje in Diemen?
"De Omval of mijn kamer."

Adele of Rihanna?
"Adele natuurlijk! In mijn repertoire zitten veel liedjes van Adele. Mijn vader heeft nog kaartjes proberen te krijgen voor het concert, maar dat was helaas onmogelijk."

Wat is je grote droom?
"Om later muzikant te worden. Ik wil heel graag de popopleiding op het conservatorium doen en daarna optreden over de hele wereld."

Wat weten mensen niet van je?
"Ik heb een YouTubekanaal waar ik schuil onder de artiestennaam Liz Borema. Ik probeer daar elke week een cover op te plaatsen."

Diemen mist nog…
"Een restaurantje waar ik voor muzikaal entertainment kan zorgen."

Als je een dagje burgemeester was...
"Zou ik meteen een middelbare school bouwen. Het fietsen naar Weesp ben ik nu wel een beetje zat aan het worden."

Meisje (15) raakt gewond bij ongeluk

DIEMEN - Een 15-jarige meisje uit Amsterdam is vorige week maandagmiddag gewond geraakt bij een ongeluk.

Het meisje fietste rond 16.15 uur op de Provincialeweg. Op een kruispunt kwam zij in botsing met een personenauto die bestuurd werd door een 60-jarige inwoner van Amsterdam.

Het meisje kwam ten val en is voor controle naar een ziekenhuis vervoerd. De automobilist bleef ongedeerd.

Het meisje had op het moment dat het verkeersongeval plaatsvond oordopjes in. Zij heeft de auto niet horen aankomen. Het komt vaker voor dat fietsers die oordopjes dragen of tijdens het fietsen met hun mobiele telefoon in de weer zijn betrokken raken bij verkeersongelukken.

Inschrijven voor Avond-vierdaagse

DIEMEN - De Avondvierdaagse van Diemen wordt dit jaar van dinsdag 28 juni tot en met vrijdag 1 juli gehouden.

De startplaats en de finish zijn alle vier de avonden voor horecazaak Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. Deelnemers lopen vier dagen door verschillende delen van Diemen.

Tijdens de slotavond op vrijdag 1 juli worden de deelnemers feestelijk onthaald. Er doen elk jaar veel leerlingen van basisscholen mee, veel van hen lopen samen met hun schoolgenoten.

Geïnteresseerden kunnen zich op donderdag 9 juni van 19.00 tot 21.00 uur inschrijven in Het Wapen van Diemen. De kosten bedragen € 5,50 per deelnemer.

Tuinman gezocht

DIEMEN - Diemenvoorelkaar is op zoek naar een vrijwilliger die voor abonnees de tuin kan opknappen.

Het gaat daarbij om klusjes als het wieden van onkruid, het snoeien van struiken, het gras maaien en het terras vegen. Het uitgangspunt voor iedere klus is dat deze binnen 1,5 à 2 uur is te klaren. De vrijwilliger maakt zelf een afspraak met de abonnee van Diemenvoorelkaar die hulp in de tuin nodig heeft, op een dag en tijd die de vrijwilliger uitkomt. De vrijwilliger dient affiniteit met ouderen te hebben en met plezier in de tuin te werken. Diemenvoorelkaar, telefoonnummer 020-3144700.

Geslaagde projectdag Serve the City Diemen

Foto: Liesbeth Konings

DIEMEN - Serve the City Diemen beleefde zaterdag weer een geslaagde projectdag met 60 vrijwilligers.

Vrijwilligers-voor-één-dag hielpen de vaste vrijwilligers van De Ontmoeting bij het maandelijkse rondje oud papier ophalen. Opbrengst: 2000 kg. De boodschappenactie voor de Voedselbank in een supermarkt leverde 75 kratten en dozen vol levensmiddelen op. Leden van de Diemense Jongerenraad namen bewoners van De Diem mee op een historische wandeling met de HKD door het centrum van Diemen.

Foto: Rosa van Mourik

Smakelijk Diemen en jazzfestival trekken veel publiek

Jazzpianist Ramón Valle uit Diemen trad voor het eerst op in Diemen, met zijn trio. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De hapjes en de drankjes smaakten heerlijk, het weer was schitterend en de vele aanwezigen genoten van de muziek. Smakelijk Diemen en jazzfestival Duke op het Diemerplein trokken zaterdag en zondag veel publiek naar het Diemerplein.

Diverse horecazaken uit Diemen stonden met hun stand op het Diemerplein en boden de bezoekers de kans om een heerlijk gerecht en/of lekker drankje te kopen. Dit tegen een schappelijke prijs. Er was volop keuze en alle aanleiding om de smaakpapillen te verwennen.

De sfeer was beide dagen goed en de bezoekers maakten plezier. Velen namen plaats op een van de terrassen, sommigen waagden een dansje. Zaterdagavond waren er optredens van onder anderen Dries Roelvink en Quincy, zondag traden er diverse jazzmusici op. Ramón Valle uit Diemen maakte grote indruk. Hij vond het erg leuk om nu eens in zijn eigen woonplaats op te treden, vertelde hij na afloop van het optreden.

De poppenkastvoorstellingen waren zaterdagmiddag een groot succes. Veel kinderen kwamen naar beide voorstellingen kijken. Foto: Trudy Kroese
Het Ad Out Kwartet trad op in het winkelcentrum en won de festivalprijs.
Speciaalbiertje bij Craft's Beer on Wheels. Ook Erik Winklers eigen bier was van de tap verkrijgbaar.
De Neuteblazers uit Diemen brachten de dansers op de dansvloer.
Amerikaanse hamburgers bereid achter op een Amerikaanse Ford Pickup.
De Diemer Harmonie.
Genieten van de zon en een drankje.
Dennis Heide van Brasserie Drusius schenkt drankjes in.
Muntjes halen.
Twee dagen lang genieten van hapjes en drankjes op het Diemerplein.

De organisatie was meer dan tevreden. Smakelijk Diemen was een sprong in het diepe, maar wel een geslaagde sprong. Volgend jaar wordt Smakelijk Diemen opnieuw gehouden. Dat geldt ook voor Duke op het Diemerplein.

Kunstproject wordt gewaardeerd

Op de Schapenweide staan 18 'schapen'

Bas van Mil, Ankie Saan, Ingrid Moehring, Cees en Bas van Swieten. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het kunstproject op de Schapenweide van Oud Diemen is vrijdagmiddag officieel geopend. De opening werd verricht door ambtenaar Bas van Mil en bewoonsters Ingrid Moehring en Ankie Saan.

Op het stukje gras op de hoek van de Diemerpolderweg en de Vogelweg, dat ook wel de Schapenweide wordt genoemd, staat sinds enkele weken een kudde schapen. Het betreft schapen die bestaan uit graniet en een kop die van metaal is gemaakt.

John Arzbach, voorzitter van de Stichting Oud Diemen, schetste de historie van het stukje groen dat vlak tegenover brede school Noorderbreedte ligt. Hij vertelde dat de eerste bewoners al in 1993 met de toenmalige burgemeester Bob de Hon in gesprek gingen over hun wens om op het gras echte schapen te laten grazen. De komst van schapen stond in de brochure voor de verkoop van de woningen in Oud Diemen. Dit bleek echter om meerdere redenen niet mogelijk. Later besloot de gemeente om op de hoek van de Schapenweide een tijdelijk gebouw van kinderdagverblijf De Kinderkorf te plaatsen. Het plaatsen van het oranje gebouw stuitte op verzet van de bewoners. Het gebouw zou er aanvankelijk vijf jaar blijven staan, maar dat werd langer. Het bestuur van de Stichting Oud Diemen en wethouder Lex Scholten gingen rond de tafel zitten en kwamen eruit. De bewoners accepteerden dat het gebouw er langer dan de geplande vijf jaar bleef staan en kregen in ruil daarvoor een budget waarmee zij naar eigen inzicht de openbare ruimte in de buurt mooier kunnen maken. Dit heeft geresulteerd in een nieuw bruggetje, nieuwe lantaarns en het kunstproject dat vrijdag werd onthuld.

Bewoners kregen budget om wijk
fraaier te maken

John Arzbach maakte vrijdagmiddag tijdens zijn speech duidelijk dat de bewoners zeer te spreken zijn over de samenwerking met de gemeente. Vooral wethouder Lex Scholen en ambtenaren Frank Put (wijkcoördinator) en Bas van Mil kregen complimenten voor hun medewerking. Als blijk van waardering mocht Van Mil samen met Ingrid Moehring en Ankie Saan het kunstproject openen. Dit gebeurde door het 18e schaap te onthullen.

Bewoonsters Ingrid Moehring en Ankie Saan waren de trekkers van het kunstproject. Zij kwamen bij de kunstenaars Cees van Swieten en Bas van Swieten van Van Swieten Kunstobjecten uit. Deze vader en zoon uit Leersum in de provincie Utrecht hebben de 18 schapen onlangs op de Schapenweide geplaatst. De kunstwerken bestaan elk uit een granieten steen met daarop een 'schapenkop' van metaal. De granieten stenen zijn ongeveer 1,5 miljard jaar oud en zijn tijdens de laatste ijstijd vanuit het noorden van Scandinavië naar Denemarken geschoven. De stenen hebben er lang over gedaan om de afstand te overbruggen. Zij verschoven slechts 1,5 meter per jaar.

Tijdens de opening, waarbij veel bewoners en burgemeester Erik Boog aanwezig waren, werd duidelijk dat het kunstproject door veel buurtbewoners en anderen wordt gewaardeerd. Een aantal mensen is al op het verkeerde been gezet en dacht aanvankelijk dat het om echte schapen ging.

Oud Diemen is een fraaie buurt met betrokken bewoners die op een prettige manier met elkaar omgaan. Dit werd nog eens duidelijk tijdens de barbecue die na afloop van de onthulling van het kunstproject werd gehouden.

Open Huis van Muziekschool Diemen, zaterdag 11 juni in Theater de Omval. Foto: Willem Polder

donderdag 9 juni

Financieel cafe MaDi

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning, uitprinten van onder andere bankafschriften en het digitaal invullen van formulieren. 14.00-16.00 uur.

'De Helleveeg'

Theater De Omval 20.00 uur

Film gebaseerd op de succesvolle, gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden. Tiny is een pittige en imposante verschijning die alle mannen in Brabant gek weet te maken. Met Hannah Hoekstra, Benja Bruijning, Hadewych Minis e.a. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Ledenvergadering HVD

Theater De Omval 20.00 uur

De Huurders Vereniging Diemen nodigt leden en niet-leden uit om mee te praten over zaken die van invloed zijn op de woon- en leefomgeving van de complexen Henry Dunantlaan, Rode Kruislaan, Albert Loethoelistraat en Harmonielaan.

vrijdag 10 juni

Bingo

't Kruidvat 13.30 uur

Gezellige boodschappenbingo. Een bingokaartje voor 1 ronde kost 0,50 euro. Meer informatie bij Henny: 06-19776374.

zaterdag 11 juni

Repair Café

De Diem 14.00 uur

Duurzaam Dorp Diemen organiseert iedere tweede zaterdag van de maand een Repair Café tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers helpen om samen kapotte spullen te repareren. Tegelijkertijd is een Repair Café een leuke plek om bij te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Open Huis Muziekschool

Theater De Omval 14.00 uur

De Muziekschool Diemen zet van 14.00 tot 16.30 uur de deuren van Theater De Omval wijd open om iedereen die interesse heeft om op welke manier dan ook muziek te maken, te verwelkomen. Zie ook www.muziekschooldiemen.nl.

Make It Happen

Theater De Omval 20.00 uur

'Men's Edition' met als thema 'A tribute to gospel greatest'. Met muziek van onder anderen Andrae Crouch, The Winans, The Hawkins e.a. Begeleid door de Amazing make it happen-band wordt dit theaterconcert wederom een spektakel voor jong en oud. Met Dwight Dissels (1Heart), Brandon Delagraentiss (Soul of Motown), Shelton Telesford (Chapel), Gilbert Thera (re:connect). €15,-. Reserveren via goodvibesevents.nl.

zondag 12 juni

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communieviering met samenzang. Deze viering wordt muzikaal begeleid door een combo. Voorganger is pastor H. Hartog

Kamercollege

OostWestWelzijn 15.30 uur

De Magie Van Het Maken, uit de ervaringen van Kiki Heesels (theatermaakster, 40 jaar in het vak). Informatie: OostWestWelzijn.com.


dinsdag 14 juni

'De Helleveeg'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

Film gebaseerd op de succesvolle, gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden. Tiny is een pittige en imposante verschijning die alle mannen in Brabant gek weet te maken. Met Hannah Hoekstra, Benja Bruijning, Hadewych Minis e.a. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.


woensdag 15 juni

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Bridgeclubs Sans Atout en Honneur organiseren op de woensdagavonden Zomerbridge tot en met 17 augustus. Kosten € 2,50 per persoon. Inschrijven voor de avonden van Sans Atout: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl. Voor de avonden van Honneur: 020-7853742 of e-mail aad@telfort.nl.

donderdag 16 juni

'El abrazo de la serpiente'

Theater De Omval 20.00 uur

Het Amazonegebied, begin 20ste eeuw. De tijd waarin nieuwe gebieden in kaart worden gebracht en lokale volkeren worden onderdrukt. Hier vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen twee ontdekkingsreizigers en een sjamaan, die samen beginnen aan een levensgevaarlijke tocht door de jungle. In adembenemende zwart-wit cinematografie. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 17 juni

Het Potje in De Schakel

De Schakel 12.30 uur

Op het menu staan een aspergesoep, zomerstamppot, toetje en koffie toe. De kosten zijn € 5,-. Om 12.30 uur aan tafel, opgeven kan tot woensdag 15 juni bij Anneke: 020-695324 of potjevandebuurt@hotmail.com.

En verder

De Diem

Danielle van der Horst, lid van Kunstzin Diemen, exposeert tot en met 31 juli met haar kleurrijke schilderijen.

Berkenstede

Janneke de Graaff exposeert tot en met 31 augustus met sieraden gemaakt van edelstenen in combinatie met edele metalen.

Clubkampioenschappen ATVD beginnen

Tennisvereniging hoopt op veel publiek langs de banen

Een duel tijdens de clubkampioenschappen van vorig jaar. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De clubkampioenschappen van tennisvereniging ATVD starten op zaterdag 11 juni. De finales worden op zondag 19 juni gespeeld. De clubkampioenschappen voor de jeugd van ATVD worden in dezelfde periode gespeeld.

Nadia Zandwijken, Janneke Schippers en Léon Ellermeijer organiseren de clubkampioenschappen van ATVD. De clubkampioenschappen van ATVD duurden in het verleden twee weken, nu is ervoor gekozen om het toernooi in een kortere tijd af te werken.

Leon Ellermeijer: "Wij hebben gemerkt dat veel leden het lastig vinden om twee weken beschikbaar te zijn voor de wedstrijden van de clubkampioenschappen. Het toernooi duurt nu ruim een week, waarbij er wedstrijden in twee weekeinden worden gespeeld."

Tijdens de clubkampioenschappen kunnen leden van ATVD uitkomen in drie categorieën: enkelspel, dubbelspel en mixeddubbelspel. Net als tijdens voorgaande edities worden de spelers op basis van sterkte in poules ingedeeld. Dit houdt in dat alle tennissers op ongeveer gelijkwaardige tegenstanders stuiten. Doordat er in poules wordt gespeeld spelen alle deelnemers meerdere wedstrijden. Er is ook dit keer een toernooi voor jeugd tot en met 17 jaar. "Wij verwachten dat er zo'n 130 spelers meedoen, dat is zo'n dertig procent van de seniorleden van ATVD. Tijdens de clubkampioenschappen staat het vriendschappelijke karakter voorop. Het is leuk om tegen mensen van je eigen vereniging te spelen. Er kunnen tijdens de clubkampioenschappen geen punten voor de ranking worden verdiend. Tijdens het open toernooi is dat wel het geval", aldus Léon Ellermeijer. Op het terrein van ATVD staat sinds kort een caravan. De leden van de organisatie zullen tijdens de clubkampioenschappen in deze caravan aanwezig zijn en het toernooi in goede banen leiden. ATVD hoopt dat er tijdens de clubkampioenschappen veel belangstellenden komen kijken. De finales worden onder andere afgewerkt op het centrecourt, dat uit twee banen bestaat die vlak voor het clubgebouw liggen. Vanuit het clubgebouw en vanaf het terras is het uitzicht op het centrecourt uitstekend.

SV Zeeburg eindigt op tweede plaats

Handbalsters sluiten mooi seizoen af

De wedstrijd SV Zeeburg-Legmeervogels, eerder in dit seizoen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg is tweede geworden in de eerste klasse van de veldcompetitie. Tornado is met twee punten voorsprong kampioen geworden. SV Zeeburg won zondag de laatste competitiewedstrijd. De handbalsters uit Diemen waren in de uitwedstrijd tegen DSOV veel sterker: 9-31.

De handbalsters uit Diemen kunnen op een goed seizoen terugkijken, want eerder dit jaar werd het team kampioen in de zaalcompetitie. SV Zeeburg stond aan het einde van het eerste deel van veldcompetitie op de eerste plaats en hoopte ook de veldtitel in de wacht te slepen.

De ploeg verloor na de hervatting van de veldcompetitie van Tornado en Havas, twee sterke ploegen met teams in de hoofdklasse.

Belangrijker
Dionne Tool, aanvoerster van het eerste damesteam van SV Zeeburg: "Wij vinden de zaalcompetitie belangrijker dan de veldcompetitie. Vanaf volgend seizoen komt dames 1 van SV Zeeburg niet meer uit in de veldcompetitie. Daarvoor zijn twee redenen: de zaalcompetitie in de hoofdklasse overlapt de veldcompetitie met vier weken en daarnaast loop je veel kans op blessures tijdens wedstrijden op het veld. Onze plaats in de veldcompetitie wordt volgend seizoen ingenomen door het team van dames 2, dat in de veldcompetitie als dames 1 gaat spelen."

Voorbereiding
Trainer/coach Doug van Leeuwen van het eerste damesteam van SV Zeeburg geeft aan dat dames 1 vanaf het begin van het volgende seizoen een intensieve voorbereiding wacht op het zaalseizoen. "Wij gaan elk weekeinde een oefenduel spelen, in sommige weekeinden zelfs twee duels, op zaterdag en zondag. Er gaan geen spelers weg, maar komen er wel enkele bij. De selectie wordt dus nog breder."
Mixedtoernooi
Het officiële seizoen van SV Zeeburg zit erop. Zondag houdt de club op het eigen complex een mixedtoernooi. Hier doen 14 teams van SV Zeeburg aan mee. Het weekeinde erop doet een aantal teams van SV Zeeburg mee aan een toernooi in Beek in Limburg.

Nieuwe spelers SV Diemen

DIEMEN - Spelers in het amateurvoetbal kunnen tot en met 15 juni overstappen naar een andere club. Een week voor het sluiten van de termijn voor de overschrijving is duidelijk dat de selectie van SV Diemen er volgend jaar anders gaat uitzien.

Manolito Joren en Tim de Jong gaan naar de amateurafdeling van Ajax. Quincy Molly en Mitchell de Vries vertrekken naar AGB. Pierre Tosch, die afgelopen seizoen enkele keren voor het eerste van SV Diemen uitkwam, speelt volgend seizoen voor het vierde amateurteam van Ajax. Hij blijft wel actief als jeugdcoördinator bij SV Diemen. Het is nog niet zeker of aanvaller Dennis van Bree bij SV Diemen blijft. SV Diemen heeft tot dusver zeven nieuwe spelers aangetrokken: verdediger Jelle de Wild en spits Niels Verheul komen over van FC Weesp. Beiden speelden vroeger in de jeugd van SV Diemen. Middenvelder Jordan Gemert komt van ZSGO en middenvelder Fouad Dahmani komt van VVA Spartaan. Beide spelers speelden in het verleden voor SV Diemen. Emre Ekinci en Burak Karakurt komen over van Ankaraspor, keeper Jente van Dijk komt over van WVHEDW. Daarnaast worden ook weer vijf talentvolle A-junioren uit de eigen jeugd aan de selectie toegevoegd: Tijs Ernest, Rowen Buis, Bram Schreuder, Chris Zaide en Wesley ten Veen. Bestuurslid Technische Zaken Robin Ternede: "Zoals elk jaar streven wij ernaar om het verloop in de selectie te beperken; dus ongeveer evenveel spelers toevoegen als dat er weggaan. Enerzijds omdat we geen duiventil willen worden, maar een herkenbare selectie willen houden, anderzijds om de A-junioren uit de eigen jeugd ook de kans te geven om door te stromen." Bij SV Diemen staat volgend seizoen een nieuwe trainer voor de groep: Gerrie Breugem. Hij komt over van De Meteoor. Trainer Martin van Egmond verruilt SV Diemen voor TOG.

SV Diemen: talentendag voor meisjes

DIEMEN - SV Diemen houdt op zaterdag 18 juni een talentendag voor meisjes.

Meisjes die tussen 2002 en 2009 zijn geboren kunnen meedoen aan de talentendag. Voor meer informatie kan de website van SV Diemen worden bezocht: www.svdiemen.nl/nieuws/28-05-schrijf-je-voor-de-meisjes-talentendag. Voor extra informatie of aanmelden kun je mailen naar talentendagdiemen@hotmail.com.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595