DiemerNieuws

14 september 2017

DiemerNieuws 14 september 2017


Diemer Festijn is goed verlopen

Yes-R trad op in de feesttent. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De 35e editie van het Diemer Festijn is uitstekend verlopen. Dit is de conclusie van René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn.

"Als organisatie leggen wij de lat altijd hoog en ik ben blij dat alles goed is verlopen. Ik heb via sociale media veel positieve reacties op het Diemer Festijn ontvangen. Uiteraard zijn er mensen die weinig of niets met het Diemer Festijn hebben. Dat is altijd zo geweest en zal ook in de toekomst zo blijven", aldus Knigge. Hij is ook tevreden over het aantal mensen dat het Diemer Festijn heeft bezocht. "Het programma was zo samengesteld dat er voor veel mensen iets te kiezen was. We hebben helaas niet elke dag mooi weer gehad. Toen ik zaterdagavond bij de feesttent was zag ik zo'n 300 tot 400 mensen buiten staan. Dat waren er vrijdagavond minder, want toen regende het." Knigge belooft dat het Diemer Festijn volgend jaar voor de 36e keer georganiseerd wordt. Ook burgemeester Erik Boog is tevreden: "Het Diemer Festijn was ook dit jaar een gezellig feest en een groot succes. Ondanks het slechte weer op sommige momenten trok de feestweek veel publiek. Wij zijn ook erg tevreden over het verloop van de feestweek. Afgezien van enkele kleine incidenten met vuurwerk in het centrum op zaterdagavond verliep de week rustig en was er een gezellige sfeer. Mijn complimenten voor de crew van het Diemer Festijn, de hulpdiensten en de gemeentelijke afdelingen die daar een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd."

Raad ziet nut van tweede sporthal

DIEMEN Het college van B en W gaat een haalbaarheidsonderzoek verrichten voor de bouw van een tweede permanente sporthal in Diemen.

Donderdag werd tijdens de informatieve vergadering van de gemeenteraad duidelijk dat er steun is voor een tweede sporthal. Er wordt voorlopig gedacht aan een tweede sporthal naast Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan. Die locatie ligt echter nog niet vast. Als er een middelbare school in Diemen komt zal dat invloed hebben op de plek van de nieuwe sporthal. Het ligt voor de hand dat de middelbare school en de sporthal dicht bij elkaar komen te liggen.

Er is al jaren een tekort aan capaciteit voor de binnensporten. Om die capaciteit uit te breiden wordt in de winterperiode sinds zeven jaar de blaashal neergezet. Die heeft echter een afschrijvingstermijn van tien jaar en is niet geschikt voor een aantal takken van sport, zoals badminton. De sportzaal in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is slechts geschikt voor een beperkt aantal zaalsporten.

Giovanni Douven, bestuurslid van handbalvereniging SV Zeeburg, die vertelde ook te spreken namens basketbalvereniging Blue Stars, volleybalvereniging Smashing '72 en korfbalvereniging DKV Victoria, gaf aan dat zijn vereniging voor wedstrijden af en toe moet uitwijken naar onder andere IJburg, de Watergraafsmeer en Amsterdam-West en dat Blue Stars maar liefst 60 procent van haar activiteiten in IJburg houdt.

5

Gemeentedag

Foto: Trudy Kroese

Het gemeentehuis was zaterdag voor een dag omgebouwd tot Gemeentecafé. Ook buiten was het druk op de kramenmarkt en de Veiligheidsdag.

11

'Roode Karel' in Diemerbrug op weg naar Rome!

Voetballers krijgen soms een bijnaam. (Ex-)Diemenaar Ronald Koeman kreeg in Spanje vanwege zijn blonde haren het lieftallige Sneeuwvlokje opgeplakt. Danny Blind kreeg pas na zijn actieve voetbalperiode de minder vleiende bijnaam Scholletje. Daarmee werd het vermogen van Blind aangeduid om overal tussendoor te glippen in omstandigheden waarin veel mensen geslachtofferd werden. In Diemen was er ooit een caféklant met de bijnaam Rooie Flip die in de loop der jaren evolueerde naar Blauwe Flip. Tsja. Er was een winkelierster met de bijnaam Scheet van Schaick, herkomst onbekend. Er was veldwachter Dikke Bobby. Er was een bokser met de bijnamen De Reus van Diemen en Joop Beton.
Maar wie was Roode Karel? Volgens eigen zeggen had Karel met een blok aan het been een voettocht naar Parijs voltooid. Overtuigend bewijs had Karel niet. In september 1910 vertrok hij volgens het Nieuws van den Dag naar Rome: "Roode Karel ving zijn tocht aan voor een herberg aan de Weesperzijde. Onderweg legde hij hier en daar nog wel eens aan. Gisteren ging de tocht tot Diemerbrug. Nu nog het traject Diemen - Rome! Dat is maar een kleinigheid voor een held."

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en koel

September is niet altijd een nazomermaand, zoals vorig jaar met op 13 en 14 september nog twee tropische dagen met 31 graden. Het septemberweer verloopt dit jaar ronduit nat en koel. Een venijnige storing zorgde woensdag voor de eerste herfststorm. De luchtdrukverschillen namen daarna af. Dat betekent minder wind, maar het blijft eerst nog onbestendig en koel.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag neemt de zuidwestenwind verder in kracht af tot matig. Af en toe schijnt de zon, met ook nog kans op enkele buien. Het is koel met een maximum van 15 graden. In het weekeinde is het wisselend bewolkt met vooral zaterdag kans op enkele buien. Zondag wordt het aantal buien kleiner. Er komt wat meer ruimte voor de zon. Er waait een matige zuidwestenwind. De nachtelijke minima liggen rond 7 graden, overdag oplopend naar een magere 15 à 16 graden.

Trend na het weekeinde

Geleidelijk breidt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied zich over het Noordzeegebied uit. Eerst is het nog licht wisselvallig met een mix van zon, wolken en af en toe een bui. Later in de week neemt de kans op droog weer toe. De temperatuur stijgt dan naar rond 18 graden.

Weetje

De zomer was warm met een gemiddelde van 17.7 graden (normaal: 17.0 graden). Dat komt geheel voor rekening van juni. Alleen juni was warmer dan normaal. Er kwamen in juni 8 zomerse dagen (25+) voor. In juli waren dat er 5 en in augustus 4. In totaal leverde de zomer 17 zomerse dagen tegen 21 normaal. De warmste dag dit jaar was 27 mei met 32 graden.

Theater de Omval opent seizoen met voorproefjes

De theaterzaal loopt vol voor de seizoenspresentatie.

DIEMEN Dinsdagavond gaven vijf artiesten die later dit seizoen optreden in Theater de Omval een voorproefje van hun voorstelling.

De seizoensopening van het theater trok een volle zaal. De bezoekers kregen naast de optredens een demonstratie van de nieuwe led-lichtinstallatie. En dat alles smaakte naar meer; het wordt een mooi theaterseizoen.

www.theaterdeomval.nl

Werkzaamheden tweede fase Bergwijkpark van start

Werkzaamheden vinden gefaseerd plaats

DIEMEN - De volgende fase van de werkzaamheden in het oostelijk deel van Bergwijkpark gaat van start.

Campus Diemen Zuid wordt uitgebreid. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De werkzaamheden betreffen onder andere het tweede deel van de verlaging van de Bergwijkdreef. Deze wordt ook verlegd richting de Gooiseweg.

Het verlagen en verleggen van deze weg is nodig voor het verder inrichten van de wijk Holland Park en de directe omgeving. Binnen het gebied waar de Bergwijkdreef wordt verlegd, wordt in de toekomst een nieuw park gerealiseerd. Dit park komt centraler te liggen ten opzichte van de nieuwe wijk Holland Park en de campus. Daarnaast vinden ook werkzaamheden plaats in verband met het uitbreiden van de campus in Diemen-Zuid. De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats.

Voordat de nieuwe weg kan worden aangelegd, vindt al een aantal voorbereidende werkzaamheden plaats in het park. Een deel van het park wordt hiertoe vanaf half september afgesloten en is dan niet meer voor publiek toegankelijk. Dit deel wordt ingericht als bouwterrein voor werkzaamheden aan Holland Park, ontsluitingswegen en de uitbreiding van de campus. In oktober 2017 worden bomen verwijderd om het park geschikt te maken als bouwterrein. Een omleidingsroute wordt ingesteld voor fietsers en voetgangers. Deze omleiding wordt met borden aangegeven. Met het nieuwe park wil de gemeente stimuleren dat het park hét centrale ontmoetingspunt wordt voor alle bewoners en bezoekers van de nieuwe wijk. Naar verwachting is het nieuwe park in 2019 gereed.

Nieuw park komt centraler te liggen

Woon-werkgebied

Het uitbreiden van de campus omvat het realiseren van drie woongebouwen op de locatie van het huidige parkeerterrein en de voormalige – inmiddels gesloopte – parkeergarage naast de campus. Deze woongebouwen worden gebouwd voor studenten en 'young professionals'. Het gaat in totaal om ca. 800 studio's en één- en tweekamerappartementen. Daarnaast wordt ook een inpandige parkeergarage gebouwd op de hoek Dalsteindreef/Bergwijkdreef. In 2007 heeft de gemeenteraad van Diemen besloten tot herontwikkeling van het westelijk deel van Bergwijkpark tot een gemengd woon-werkgebied met voorzieningen en met een groene uitstraling. Het is het gebied noordoostelijk van de Gooiseweg, tussen de Daalwijkdreef en het spoor. De eerste fase van deze herontwikkeling is toen de ontwikkeling van een studentencampus naar Amerikaans model geweest. Op de Campus Diemen Zuid wonen inmiddels meer dan 1.000 studenten.

Holland Park

Ook het realiseren van Holland Park is in volle gang. De herontwikkeling van het park sluit hier ook bij aan. Op termijn verdwijnt het huidige park aan de zijde van de Gooiseweg, omdat deze locatie is gereserveerd voor het realiseren van woningbouw. De gemeenteraad van Diemen heeft hier eerder een besluit over genomen. Inmiddels wonen de eerste bewoners al in Holland Park en naar verwachting worden de laatste woningen in 2020 opgeleverd.

SP doet niet mee in Diemen

DIEMEN De SP doet in 2018 niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Dit heeft het bestuur van de landelijke SP besloten.

Hans van Heijningen, partijsecretaris van de SP Nederland: "Dit besluit is genomen omdat de structuur van de afdeling van de SP in Diemen niet stabiel is en de afdeling de zaken niet op orde heeft. Een commissie van acht mensen van de SP is langs alle 160 afdelingen van de partij in Nederland geweest en heeft samen met onze lokale mensen de plussen en minnen op een rij gezet. Voor Diemen is besloten om niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen."

De SP startte na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 met een fractie van drie raadsleden in de gemeenteraad: fractievoorzitter Wim van Vugt, Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits. Maïta van der Mark begon aan haar tweede periode als wethouder. Eind 2015 ontstond er een conflict binnen de fractie. Wijnbergen en Smits stapten uit de fractie en gingen verder als DiemenLinksaf. Dit had tot gevolg dat SP-wethouder Van der Mark in januari 2016 aftrad.

Grondel vertrekt in voorjaar

DIEMEN Ruud Grondel (GroenLinks) stopt aan het einde van de huidige raadsperiode, in maart 2018, als wethouder. Grondel is dan twaalf jaar wethouder geweest.

Grondel heeft zijn besluit onlangs genomen en dit aan het bestuur en de fractie van GroenLinks in Diemen verteld. "Ik doe dit werk met veel plezier, maar vind het tijd om te stoppen. Het is goed voor Diemen als er nieuwe mensen komen." Grondel werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 wethouder. Het college van B en W bestond naast hem uit burgemeester Amy Koopmanschap en de wethouders Lex Scholten (PvdA) en Leo Worm (VVD). Na de raadsverkiezingen van 2010 keerde Grondel terug als wethouder met Koopmanschap, Scholten en Maïta van der Mark (SP) en Jeannette Pietersen (D66) in het college van B en W.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 begon Grondel aan zijn derde periode als wethouder, weer met Koopmanschap, Scholten en Van der Mark en met Jeroen Klaasse (D66). In 2016 werd burgemeester Koopmanschap opgevolgd door de huidige burgemeester Erik Boog.

Historische trams zijn in trek tijdens Open Monumentendagen

Veel belangstelling voor een ritje met historische tram. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Tijdens de Open Monumentendagen waren er zaterdag en zondag diverse activiteiten in Diemen.

Veel inwoners van Diemen maakten zaterdag of zondag een ritje in een van de historische trams. Die trams brachten ook veel bezoekers naar de activiteiten in Diemen. Steven Dijk, voorzitter van Kunstzin Diemen, de vereniging die een tentoonstelling hield in Schuilkerk De Hoop: "Als er een historische tram stopte, kwamen daar steeds mensen uit die onze tentoonstelling bezochten. Wij stonden dit jaar voor het eerst in het programma van de Open Monumentendagen in Amsterdam. Wij hebben in totaal ongeveer 300 bezoekers ontvangen."

Ad Jansen, vrijwilliger van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden, vertelt dat zo'n 250 mensen de kerk hebben bezichtigd. "Vooral gezinnen waren ruim vertegenwoordigd. Zij stapten uit de historische tram en liepen naar binnen. Er was een speurtocht voor de jeugd uitgezet. Wat mij betreft rijden er elk jaar tijdens de monumentendagen historische trams naar Diemen."

Op de foto

Tussen de 450 en 500 belangstellenden bezochten afgelopen weekeinde DePastorie op de Hartveldseweg. Allard Faas en Cora Bronkers die de pastorie tijdelijk huren gaven informatie over het fraaie pand. Twee fotografen zetten mensen desgevraagd op de foto. Zij maakten gebruik van de wetplatetechniek. Dit leverde prachtige en sfeervolle foto's op.

De Oude Smidse trok ook dit jaar veel bezoekers. Het was de laatste keer dat bewoners Barend Klarenbeek en Irene Swier de mensen tijdens de Open Monumentendagen ontvingen. Zij gaan het gemeentelijk monument verkopen en verhuizen eind dit jaar naar Bonaire.

Tweede sporthal

Vervolg van voorpagina.

Veel sportverenigingen in Diemen zien hun ledenaantal stijgen door het groeiende aantal inwoners van Diemen, de toenemende populariteit van sport in het algemeen en de aantrekkingskracht van een aantal sporten door internationale successen. Handbal is hiervan een goed voorbeeld.

De VVD wil in de besluitvorming ook andere ontwikkelingen op sportgebied betrekken, zoals de mogelijke aanleg van een extra veld op Sportpark De Diemen voor SV Diemen en TIW-Survivors en de eventuele oprichting van een hockeyvereniging.

Leefbaar Diemen ziet een plek voor een nieuwe sporthal dicht bij Bergwijkpark. De Partij van de Ouderen denkt dat het mogelijk is om een sporthal te bouwen op het grasveld naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid.

Handbalvereniging SV Zeeburg zou graag zien dat de nieuwe sporthal wordt geïntegreerd in het nieuwe clubgebouw van de vereniging dat vorig jaar is geopend. Douven vertelde dat SV Zeeburg met één veld kan volstaan. Handbal wordt steeds meer een zaalsport. Zo speelt het eerste damesteam alleen nog in de zaalcompetitie.

Middelbare school

DIEMEN De Open Schoolgemeenschap Bijlmermeer (OSB) heeft het college van B en W laten weten graag met het gemeentebestuur te willen praten over de vestiging van een nevenvestiging van de school in Diemen.

Wethouder van Onderwijs Jeroen Klaasse gaat de komende maanden met de directie van de OSB rond de tafel zitten om over zaken te praten als een mogelijke locatie van de school en het budget dat nodig is voor de vestiging van de school. De eerste schatting is dat een middelbare school een investering van zo'n 10 miljoen euro met zich meebrengt. De gemeente krijgt overigens van het Rijk jaarlijks een bedrag per leerling van de eventuele middelbare school. Klaasse maakt duidelijk dat een eventuele middelbare school naar verwachting de volgende afdelingen zal krijgen: vmbo-t, havo en bij voorkeur ook vwo.

De wethouder wil voor het einde van het jaar een speciale avond organiseren voor de gemeenteraad en vertegenwoordigers van de OSB.

Wim Bohnenn

Presentator Diemer Festijn
35 jaar inwoner van Diemen

Foto: Trudy Kroese

Hoe is het met jouw stem?
"Het gaat goed met mijn stem. Ik heb geen gevolgen ondervonden van de presentatie van het Diemer Festijn. Ik heb heel veel plezier in het presenteren en ik heb mijn stem niet hoeven forceren. Dan slijt mijn stem niet. Nee, ik doe niets om mijn stem te onderhouden."

Wat zijn jouw hobby's?
"Sport in het algemeen. Ik sport tegenwoordig twee keer per week bij Dax van de Velden bij GYM020 in Diemen. Ik sport 1 op 1, ik doe aan personal training. Verder bezoek ik veel sportwedstrijden voor mijn werk bij De Telegraaf. Mijn favoriete sport is voetbal en ik ben liefhebber van Ajax en het Nederlands elftal."

Welke wedstrijd die je hebt bezocht heeft de meeste indruk gemaakt?
"Dat was de finale van het wereldkampioenschap voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Ik heb toen Nelson Mandela gezien. Nederland verloor die wedstrijd met 1-0 van Spanje. Dat was doodzonde."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Drusius in winkelcentrum Diemerplein. Drusius heeft een goede keuken en ik zit er altijd heel prettig. Ik ontmoet er de mensen die ik graag wil ontmoeten."

Wie betekenen het meeste voor je?
"Mijn kinderen en mijn kleinkinderen."

Jouw favoriete vakantieland?
"Bali. Ik ben daar vaak geweest. Het is een plek waar ik de accu kan opladen."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik vind het huidige beleid van de gemeente goed. Er worden echt stappen gemaakt. Vroeger was Diemen een slaapdorp. Dat is nu niet meer het geval. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerd."

Cursus positief opvoeden gaat van start

DIEMEN In De Brede HOED start op woensdag 20 september een cursus positief opvoeden.

De cursus bestaat uit acht sessies. Er wordt gestart met vier bijeenkomsten op de woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Daarna zijn er drie telefonische afspraken van 30 minuten en een slotbijeenkomst op 8 november in De Brede HOED. De cursus wordt gegeven door de GGD. De cursus is bedoeld voor ouders met een of meerdere kinderen tot 12 jaar met gedragsproblemen thuis, op school of in de omgang met leeftijdsgenoten. Er wordt gewerkt volgens de methode Triple P. Ouders leren de oorzaken van gedragsproblemen bij kinderen te herkennen en hoe zij gewenst gedrag bij kinderen kunnen stimuleren. Voor informatie of aanmelden kan contact worden opgenomen met Henny van Emmerik van de GGD, tel 06-13328932 of hvemmerik@ggd.amsterdam.nl.

Nieuwe kinderraad geïnstalleerd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De nieuwe kinderraad van Diemen is maandag geïnstalleerd. De twaalf aanwezige kinderen van groep 7 en 8 van de Diemense basisscholen legden de belofte af en werden daarmee officieel kinderraadslid voor dit schooljaar. Daarna gingen de leden van de kinderraad op de foto met burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Marit Engelberts.

Diemer Festijn: muziek, feest en een huwelijksaanzoek

De bezoekers van het Diemer Festijn hebben genoten van de sfeer en de optredens van artiesten. Ook dit jaar was er speciale aandacht voor de jongste Diemenaren en de senioren. De leden van de Diemer Festijn Crew hebben zich enorm ingezet en ervoor gezorgd dat iedereen op een prettige manier kon genieten van het Diemer Festijn.

Huwelijksaanzoek tijdens concert Glennis Grace. Foto: Aram Goudsmit

DIEMEN Tijdens het Diemer Festijn traden er weer veel artiesten op. Veel bezoekers bezochten de tent, andere bleven liever voor de tent staan en volgden de optredens via het videoscherm.

Het instituut huwelijk speelde dit jaar een belangrijke bijrol tijdens het Diemer Festijn. Burgemeester Erik Boog maakte tijdens de seniorenmiddag bekend dat hij zijn vriendin Wahida Amier tijdens hun vakantie in India ten huwelijk heeft gevraagd. Zij gaan volgend jaar trouwen in Diemen. Tijdens het optreden van Glennis Grace vroeg Natalie Blokland, wijkagent in Diemen-Noord, haar vriend William ten huwelijk. "De eerste keer dat wij een date hadden gingen wij naar een optreden van Glennis Grace. Ik heb via het management gevraagd of ik tijdens haar optreden in Diemen William ten huwelijk mocht vragen", vertelt Natalie. Glennis Grace voldeed graag aan het verzoek, nodigde Natalie en William op het podium uit en zong speciaal voor het aanstaande bruidspaar het nummer 'Stay' van Rihanna.

Seniorenmiddag

Het Diemer Festijn werd afgesloten met vuurwerk.
Polonaise tijdens seniorenmiddag.
Tino Martin op het podium. Foto: Trudy Kroese
Mats (8) zit met zijn moeder en oma vooraan bij de bingo. Helaas zat een prijs er voor hem niet in.

De leden van de crew genieten elk jaar van de seniorenmiddag. Dit was ook dit jaar een van de hoogtepunten van het Diemer Festijn. Hanna en Frits zongen Amsterdamse liedjes, die uit volle borst werden meegezongen. Willeke Alberti zong gouwe ouwe meezingers. Het was heel druk. Rollators stonden in een lange rij geparkeerd voor het podium. Traditie is ook dat het mooi weer is op deze dag. Vooruit, helemaal stralend blauw was de lucht niet, maar het bleef droog en de temperatuur was aangenaam.

Peter Beense was uiteraard weer een van de favoriete artiesten van de bezoekers van het Diemer Festijn. De zanger sloot het evenement zaterdag af met een spetterende show. Daarna liep de tent leeg en gingen veel bezoekers naar de Hartveldseweg om het vuurwerk te bekijken.

Gemeentedag 2017

Prachtige, maar vooral heerlijke taarten proeven bij 'Heel Diemen Bakt'. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Iets nieuws op de gemeentedag dit jaar: afgelopen zaterdag was het gemeentehuis voor een dag omgedoopt in 'Gemeentecafé'. En verder, wel net als voorgaande jaren: Scouting Diemen en muziek op het voorplein, kramenmarkt op het Diemerplein en open huis bij de brandweer en politie.

In het gemeentehuis werd onder meer taart geproefd bij 'Heel Diemen Bakt'. Van de vijf prachtige en heerlijke taarten vond de vakjury die van Marina Rakovitch de allerlekkerste. Het publiek koos voor de taart van Ana Maria Franken.

Het weer was beter dan verwacht en ook de activiteiten buiten konden daardoor rekenen op veel belangstelling.

Dress for Success helpt sollicitanten aan de juiste outfit voor hun sollicitatiegesprek. Foto: Trudy Kroese
Marshmallows roosteren bij Scouting Diemen.
Taart proeven en beoordelen.
Hapjes van de oogst uit buurtmoestuin De Prinses op de Erwt.
Over de stellingen van de jongerenraad praatte jong én wat minder jong mee.
Op de kramenmarkt veel informatie van politieke partijen, organisaties en verenigingen. Zoals bij TVDZ, waar meteen geoefend kon worden met racket en bal.

Fergil Hesterman wint in Rusland

Zwemmer uit Diemen prolongeert titel

Fergil Hesterman imponeerde tijdens Gulf Stream Event.

DIEMEN De Diemense zwemmer Fergil Hesterman heeft voor de tweede keer in successie het Gulf Stream Event in Moermansk gewonnen. Moermansk ligt in het noorden van Rusland.

Het jaarlijkse Gulf Stream Event wordt gevierd met onder andere een zwemwedstrijd van 1200 meter waarbij de deelnemers de Kola Baai overzwemmen. De watertemperatuur lag rond de acht graden.

Baanrecord

Fergil Hesterman tikte na 15 minuten en 18 seconden zwemmen in het ijzige water als eerste aan. Hij was 19 seconden sneller dan wereldkampioen Petar Stoychev. Fergil verbeterde zijn baanrecord met maar liefst 19 seconden.

IJszwemseizoen

Fergil zwemt binnenkort zijn laatste zwemwedstrijd in open water. Daarna gaat hij zich voorbereiden op het ijszwemseizoen, dat in november van start gaat.

Duitsland

Het was het tweede zwemsucces in korte tijd voor Fergil. Vorige week won hij de tweede editie van de Weserschwim in Duitsland. De deelnemers zwommen in de stromende rivier de Weser van Rinteln naar Minden. Zij legden een afstand af van 40 kilometer. Fergil won de 'sprint' over 500 meter en mocht vervolgens vooraan starten. Hij zwom de eerste zes kilometer gelijk op met de eerste dame, ook een Nederlandse. Hierna nam hij afstand van haar en zwom de rest van de race voorop. Zijn zege kwam niet meer in gevaar.

Na 40 kilometer finishte Fergil als eerste en zette een baanrecord neer met een tijd van 4 uur, 52 minuten en 35 seconden.

Goede periode

Fergil is bezig aan een goede periode van zijn loopbaan. In 2016 en 2017 werd hij gekozen tot Sportman van het Jaar van Diemen.

Zondag 17 september open dag bij manege De Eenhoorn.

Donderdag 14 september

Schaken

18.45 uur | De Schakel

Het schaakseizoen van schaakvereniging Oosten-Toren gaat van start. Zowel bij de jeugd, vanaf ongeveer 6 tot 14 jaar, als ook bij de volwassenen zijn nieuwe leden van harte welkom. De jeugd speelt van 18.45 tot 19.45 uur, en aansluitend de senioren vanaf 20.00 uur.

Zondag 17 september

Vierkorenmis

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Eucharistieviering met de vier koren La Stanza, Allegria, Hagunnan en het PeeBee kinderkoor. Voorganger is pastor A. Tönis en diaken H. Hartog.

Kerkdienst:
'Dat smaakt naar meer'

10.00 uur | De Ontmoeting

De startzondag van het seizoen heeft als thema: 'Kerkproeverij'. Rondom de dienst zijn er diverse activiteiten, de deur staat open. Er is een rondleiding. Je kunt de dienst geheel of deels meemaken. De Protestantse Gemeente Diemen nodigt iedereen die niet of zelden in het kerkgebouw komt uit een kerkdienst bij te wonen om te 'proeven' hoe het is om te zingen, te bidden en te luisteren. Voorganger: ds M. Reinders uit Diemen.

Open Dag

12.00 uur | Manege De Eenhoorn

Open dag met diverse demonstraties waaronder beginnersles, springparcours, carrousel rijden, maar ook ponyritjes, hoefijzer versieren, de hoefsmid aan het werk, een leuke prijsvraag, korting bij inschrijving voor een proefles en tot slot een estafette met alle manegepaarden.

Maandag 18 september

Volksdansen (ASD)

13.15 uur | De Schakel

Start volksdansen (ASD) in De Schakel. Wekelijks op maandag vanaf 13.15 uur. Nieuwe deelnemers welkom.

Dinsdag 19 september

'The Big Sick'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Amerikaanse romantische komedie en semi-autobiografisch verhaal over de relatie van komiek Kumail Nanjiani (tv-serie 'Silicon Valley') en diens echtgenote Emily. Kumail speelt zichzelf in de film, Emily wordt vertolkt door actrice Zoe Kazan. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Klaverjassen (ASD)

13.15 uur | De Schakel

Herstart na zomerreces. Iedere dinsdagmiddag. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

Woensdag 20 september

Eric van Sauers -
De lief en leed tour

20.30 uur | Theater de Omval

Genre: Cabaret. Eric van Sauers excelleert in een stijl die rauw en ruw is, oprecht en ongelooflijk grappig. Hij heeft zich inmiddels ontpopt als een van de beste verhalenvertellers van dit moment. Zijn verhalen zijn hilarisch, ze schuren, ontroeren en zijn soms ook gevaarlijk. Niet zelden zul je ze nooit van je leven vergeten. Na het zeer succesvolle en fascinerende programma 'Ontroert' komt van Sauers nu om met liefde het leed te delen.

Koersballen (ASD)

13.15 uur | De Schakel

Activiteitenteam Senioren Diemen gaat weer koersballen. Wekelijkse middagbijeenkomst. Belangstellenden zijn van harte welkom.


Donderdag 21 september

'Dunkirk'

20.00 uur | Theater de Omval

Met 'Dunkirk' brengt regisseur Christopher Nolan zijn eigen originele scenario naar het grote scherm. De film opent met honderdduizenden Britse en geallieerde troepen die omringd worden door de vijand. Ze zitten gevangen op het strand, met hun rug naar de zee gekeerd. Het lijkt een onmogelijke situatie.

Vrijdag 22 september

Voorlichting psychische
gezondheid

10.00 uur | Huis van de Buurt
't Kruidvat

Voorlichting psychische gezondheid en verslavende middelen verzorgd door PuntP Preventie. Er zal op informele wijze gesproken worden over het leren omgaan met stress, somberheids- en angstklachten. Daarnaast is er ook aandacht voor de invloed van medicijnen en alcoholgebruik op de psychische gezondheid. Er is ook ruimte voor vragen en persoonlijke aandacht.

14 / 16