DiemerNieuws

8 januari 2015

DiemerNieuws 8 januari 2015


7500 euro schade door vuurwerk

DIEMEN - Er is rond de jaarwisseling voor 7500 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Het gaat om schade aan 20 verkeersborden, 17 prullenbakken en 5 straatnaamborden. Dit heeft burgemeester Amy Koopmanschap bekendgemaakt in haar nieuwjaarstoespraak tijdens de receptie van de gemeente.

Vrijdag was de schade na een eerste onderzoek nog geschat op ongeveer 6000 euro. Vorig jaar was de schade nog 13.000 euro, het jaar daarvoor zelfs 18.0000 euro. "Ik ga ervan uit dat de beperkende afsteekregels en de handhaving daarvan hun effect beginnen te sorteren. Daar ben ik blij om. Daar moeten wij mee doorgaan", aldus Koopmanschap. Twee jaar geleden vroeg zij zich in haar nieuwjaarsspeech af of de tijd niet was aangebroken om een landelijk verbod voor (knal)vuurwerk te overwegen. Maandagavond refereerde zij hier aan. "Traditiegetrouw snijd ik het punt van het vuurwerk aan. En ik niet alleen, heeft u gemerkt. Er is volop debat over het wel of niet afsteken van vuurwerk door particulieren. Er ontstaat veel animo voor georganiseerde vuurwerkshows. We zullen zien hoe die discussie zich voortzet." Zij blikte in haar laatste nieuwjaarsspeech als burgemeester terug op 2014, waarin heel veel is gebeurd. Er waren hoogtepunten zoals de opening van Campus Diemen Zuid, winkelcentrum Diemerplein en de start van de bouw van de nieuwbouwwijk Holland Park in Bergwijkpark. Een triest dieptepunt was de gasexplosie in Beukenhorst.

Zij keek ook vooruit naar het jaar dat net van start is gegaan, vooral naar de decentralisatie op het gebied van zorg, ondersteuning, werk en inkomen. "Met de voorbereiding op de die nieuwe rol voor de gemeente zijn wij al vroeg gestart. Zo openden wij vorig jaar De Brede HOED die een belangrijke rol speelt in onze aanpak. Mede door onze tijdige voorbereiding zijn wij nu goed klaar. Onder de noemer 'Diemen, dat zijn wij' gaan we laten zien dat juist een samenhangende gemeenschap die nieuw taken goed kan oppakken. De gemeente doet een deel, de lokale partners en de burgers doen ook een deel."

Uiteraard ging zij in op haar naderende vertrek: "Ik heb er goed en lang over nagedacht, maar het besluit uiteindelijk toch met een gerust hart genomen, juist omdat dit een goed moment is om plaats te maken."

Voorzitter SV Diemen pleit voor omnivereniging sport

DIEMEN - SV Diemen-voorzitter Hans ter Horst daagt de politiek in Diemen uit om na te denken over een grote omnisportvereniging in Diemen. Ter Horst deed zijn oproep aan de lokale politiek zaterdag in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van SV Diemen.

Op sportpark De Diemen zijn diverse sportverenigingen gevestigd: voetbalclub SV Diemen, korfbalvereniging DKV Victoria, honk- en softbalvereniging TIW-Survivors en tennisvereniging TVDZ (Tennisvereniging Diemen Zuid).

Ter Horst is er voorstander van als deze verenigingen in de toekomst nauw gaan samenwerken en op termijn een omnivereniging gaan vormen, eventueel aangevuld met andere verenigingen in Diemen. Als voorbeeld noemde Ter Horst de Utrechtse vereniging Kampong. Bij die vereniging kunnen leden aan hockey, voetbal, tennis, cricket, squash en jeu de boules doen, zowel op top- als op recreatief niveau. Kampong heeft bijna 5000 leden.

Ter Horst denkt dat het vormen van een omnivereniging grote voordelen heeft. De nieuwe vereniging zal diverse takken van sporten aanbieden en uit meer mensen kunnen putten voor bestuursfuncties en de noodzakelijke vrijwilligerstaken. Als er op Sportpark De Diemen een groot nieuw clubgebouw voor de omnivereniging kan worden neergezet, is dit op termijn niet alleen efficiënter en goedkoper.

Vervolg op pagina 10.

Politie en handhavers houden vuurwerk-actie

DIEMEN - De politie en handhavers van de gemeente Diemen hebben op 31 december een speciale vuurwerkactie gehouden.

Tijdens deze actie werden 25 jongeren gecontroleerd die voor 18.00 uur vuurwerk afstaken. Deze jongeren, voor zover nog niet op de hoogte van de nieuwe afsteektijd voor vuurwerk, hebben van de politie en handhavers een keuze gekregen. Óf een alternatieve straf uitvoeren bij bureau Halt, óf vrijwillig afstand doen van het aangetroffen vuurwerk. Allen kozen voor de laatste optie. In totaal werd van 20 kilo vuurwerk afstand gedaan. Later op de avond werd in Diemen-Noord een jongen van 15 jaar door de politie aangetroffen en gecontroleerd. Dit na een melding van het afsteken van zwaar vuurwerk in de achtertuin van een woning. Niemand raakte gewond door het vuurwerk. De 15-jarige jongen is door de politie naar huis gebracht en moet binnenkort een alternatieve straf uitvoeren bij bureau Halt.

Lunchroom Omval open

'Alles naar wens?' Conshita Fer is een van de medewerkers van de nieuwe lunchroom. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Maandag opende de lunchroom in Grand Café Blauw van Theater De Omval voor het eerst de deuren.
Wat de nieuwe lunchroom bijzonder maakt, is dat er mensen werken met een verstandelijke beperking. Onder begeleiding van kok Frans Mans verzorgen zij lekkere lunches en er is iedere dag versgebakken taart. Het theater wil daarnaast ook overdag een uitgebreid en gevarieerd cultureel aanbod gaan bieden met films, workshops en lezingen. De afgelopen dagen genoten de eerste gasten in het theater van een broodje of van een kopje koffie met iets erbij. De lunchroom is open op werkdagen vanaf 11.00 uur.

26.679

inwoners had Diemen
op 1 januari 2015

DIEMEN - De gemeente houdt dit jaar weer een kerstbomen- en vuurwerkinzamelactie.

Mensen kunnen vanaf vandaag (1 januari) op diverse plaatsen in Diemen kerstbomen en vuurwerkafval inleveren. Zij krijgen per ingeleverde kerstboom of zak vuurwerkafval 0,50 euro en een lot. Bezitters van een lot maken kans op leuke prijzen.

Op de volgde data en plekken kunnen kerstbomen en vuurwerkafval worden ingeleverd:

Donderdag 1 januari van 12.00 tot 15.00 uur: Recycleplein aan Landlust 2.

Vrijdag 2 januari van 08.00 uur tot 16.00 uur: Recyleplein aan Landlust 2.

Zaterdag 3 januari van 12.00 tot 15.00 uur: Winkelcentrum Gruttoplein, Diemerplein naast de Diemer Apotheek en parkeerplaats Kruidenhof in Diemen-Zuid.

Maandag 5 januari van 0800 tot 16.00 uur: Recycleplein aan Landlust 2.

Woensdag 7 januari: Winkelcentrum Gruttoplein, Diemerplein naast de Diemer Apotheek, parkeerplaats Kruidenhof in Diemen-Zuid en Plantage De Sniep (Marienbrug/De Trekschuit).

Pantar zamelt van 8 januari tot en met 16 januari kerstbomen in. inwoners van Diemen kunnen jun kerstboom dan langs de openbare weg leggen.?

Weerbericht

Zeer onbestendig, zeer zacht, veel wind
Het geduld van de liefhebbers van natuurijs en sneeuw wordt danig op de proef gesteld. Na een paar rustige dagen met een graadje nachtvorst krijgt vanaf donderdag een stormdepressie ten zuiden van IJsland grip op het weer. Er komt een krachtige westcirculatie op gang. Dat proces loopt zaterdag uit op uitgesproken onstuimig weer bij een oplopende temperatuur.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag neemt de bewolking toe gevolgd door regen. Het wordt 11 à 12 graden. De wind uit zuidwest zwelt aan tot krachtig. Zaterdag wordt een uitgesproken waaidag. Het onstuimige weer bereikt een climax met aan zee kans op een westerstorm met zware windstoten. Wel klaart het geleidelijk op. Het wordt 12 graden. Zondag volgt een allegaartje van bewolking, een bui en wat zon. De westenwind bindt in tot krachtig. Met 7 graden is het minder zacht.

Trend na het weekeinde
De kans is zeer groot dat het zachte, winderige en onbestendige weer aanhoudt. Een krachtige westelijke luchtstroming blijft domineren. Die stroming jaagt een lange parade van depressies richting Noordzeegebied. De maximumtemperatuur ligt meestal tussen 5 en 10 graden.
Weetje
Het jaar 2014 was het meest vorstarme jaar sinds 1901. Er kwamen slechts 25 vorstdagen voor tegen 58 normaal. Vorstdagen zijn dagen waarop de minimumtemperatuur onder 0.0 graden ligt. IJsdagen ontbraken geheel, tegen 10 normaal. IJsdagen zijn dagen waarop ook het maximum onder 0.0 graden ligt. Het laatste jaar zonder ijsdagen was het jaar 1990.

Zandstrooien op een zomerdag...

De Muiderstraatweg in Diemen heeft in het collectief geheugen van de vaderlandse historie een onvergetelijke plaats gekregen door het auto-ongeluk waarmee Prins Bernhard in 1937 met zijn Ford V8 Cabriolet een overdonderende entree maakte in Nederland. De toedracht van het ongeluk werd breed uitgemeten in de vaderlandse pers. Om de zoveel tijd duikt het verhaal weer op met de namen van de ongelukkige vrachtwagenchauffeur Dirk Zweerus en huisarts Ties Hartman als figuranten in het koninklijke drama.

Wie de mening is toegedaan dat er daarna nooit wat gebeurde op de Diemense Muiderstaatweg, heeft kennelijk indertijd het onderstaande bericht gemist dat op 2 mei 1955 in De Telegraaf door ''een onzer verslaggevers" werd gepubliceerd.

"Op de Muiderstraatweg tussen Diemen en Muiden kon men Vrijdagmiddag een zandstrooier aan het werk zien. De eerste zomerse dag van het jaar 1955 was zo warm, dat de teer van de weg smolt en kleefde aan de wielen van honderden personen- en vrachtauto's, die de Muiderstraatweg overkwamen. Eénmaal strooien met dezelfde wagen, die 's winters bij de bestrijding van de gladheid een belangrijke rol speelt, bleek niet voldoende. Driemaal moest Rijkswaterstaat de laag zand vernieuwen om zo het zacht geworden wegdek intact te houden."

Bewoners houden nieuwjaarsborrel

DIEMEN - Bewoners van de Ouddiemerlaan tussen het Wilhelminaplantsoen en het Van Medenbach Wakkerplein hebben zaterdag een nieuwjaarsborrel gehouden.

De bewoners hielden vorig jaar een drukbezocht straatfeest. In dat deel van de Ouddiemerlaan zijn de afgelopen jaren veel nieuwe bewoners komen wonen en door het straatfeest zijn er leuke contacten ontstaan. Tijdens de nieuwjaarsborrel konden bewoners elkaar nieuwjaarswensen overbrengen en genieten van hapjes en drankjes.

Gezelligste winkel

DIEMEN - Sparkle Style in winkelcentrum Diemerplein maakt kans om uitgeroepen te worden tot gezelligste winkel van Diemen. Stemmen kan nog tot en met morgen, 9 januari.

Bij de laatste tussenstand waren vier winkels in Diemen genomineerd voor de titel, maar de cadeauwinkel stond ver bovenaan. De stemmers geven rapportcijfers voor sfeer, klantvriendelijkheid, prijs-kwaliteitverhouding en medewerkers. Stemmen via gezelligstewinkel.nl is gratis en kan een donatie van 5 eurocent per stem opleveren aan KiKa. Bovendien zijn er prijzen te winnen voor stemmers.
De gemeentewinnaars gaan door voor de provinciale en de landelijke titel van de Gezelligste Winkel van Nederland.

Veel nieuwe en leuke plannen voor het nieuwe jaar

Nieuwjaarsreceptie van gemeente druk bezocht

Veel inwoners van Diemen namen de gelegenheid te baat om elkaar en het college van B en W gelukkig nieuwjaar te wensen. Foto's : Trudy Kroese

DIEMEN - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente is maandagavond goed bezocht. Veel inwoners van Diemen waren naar het gemeentehuis gekomen om elkaar en de leden van het college van B en W een goed 2015 te wensen. Ook dit keer waren er veel bekende gezichten uit het verenigingsleven, ondernemers en anderen die betrokken zijn in de samenleving in Diemen.

Hoewel er op de uitnodiging was vermeld dat de receptie van 20.00 tot 21.30 uur zou duren, stapten de eerste bezoekers al even na 19.30 uur het gemeentehuis binnen. De leden van de band Joy4Jazz waren op dat moment nog aan het inspelen voor hun optreden tijdens de receptie.

Een voordeel van vroeg op de receptie aanwezig zijn: er stond nog geen lange rij om de leden van het college de hand te kunnen schudden. Vanaf 20.00 uur werd het druk en stonden bezoekers lange tijd in de rij.

Burgemeester Koopmanschap hield een speech.
Met een drankje vooruitblikken op 2015.

'Opzet Loswalfestival is aangepast'

Danny Mica, voorzitter van de Stichting Loswalfestival, vertelde over het evenement dat dit jaar van donderdag 14 mei tot en met zondag 17 mei op en rond de loswal wordt gehouden.

"De opzet van het Loswalfestival is aangepast. De donderdag staat in het teken van de studentendag. De studentenverenigingen gaan zich dan aan het eind van de middag aan de bezoekers presenteren. Studenten die overwegen om zich bij een studentenvereniging aan te melden, kunnen dan kijken of er een geschikte vereniging voor hen bij is. Maar zij kunnen natuurlijk ook gewoon lekker feesten. Iedereen die studeert is op de donderdag welkom."

Ellen van Tol verheugt zich op verschillende voorstellingen

"De overige dagen is er geen leeftijdsbeperking. Vrijdag zijn er buiten een biologische gezondheidsmarkt en een sportmarkt waarin alle Diemense sportverenigingen en commerciële sporten zich laten zien. Denk hierbij ook aan gehandicapten- en ouderensport. Vrijdagavond hebben we de band Roel and the Gang die de jaren 70, 80 en 90 doet herleven. Zaterdagavond is er natuurlijk de Radio 538 drive-inshow en zondag wordt de Veiligheidsdag gehouden."

Nieuwe leden
Lau Demmers en Jan Poster, beiden lid van het bestuur van de Diemer IJsclub, hadden het naar hun zin. Zij hebben onlangs weer een aantal nieuwe jeugdleden kunnen inschrijven. Jan Poster: "Er zijn ongeveer tien nieuwe kinderen lid geworden van onze vereniging. Dat komt vooral door de aandacht die onze vereniging in het DiemerNieuws heeft gekregen. Maar wij hebben ook folders uitgedeeld tijdens de Winterspelen Diemen. Dat heeft ook effect gehad.

René Knigge stond achter in de rij te wachten. Hij is al jaren voorzitter van de Stichting Diemer Festijn. De stichting is al volop bezig met de organisatie van het Diemer Festijn dat van dinsdag 8 tot en met zaterdag 12 september wordt gehouden. "De voorbereiding begint altijd vroeg. Wij hebben bijvoorbeeld de tent al gehuurd en op korte termijn beginnen wij met het vastleggen van artiesten."

Steven Dijk, bestuurslid van Kunstzin Diemen, sprak met wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur geanimeerd over de Kunstroute Diemen die op 11 en 12 april plaatsvindt. De Kunstroute Diemen wordt om de drie jaar gehouden en trekt altijd veel bezoekers uit Diemen en plaatsen in de regio. "Ik vind het een leuke receptie. Alleen staan sommige mensen drie kwartier in de rij en springen andere ertussen. Ik behoor tot de laatsten, haha", aldus Dijk.

Jeugdraad
Ook veel raadsleden waren op de nieuwjaarsreceptie aanwezig om met de inwoners van Diemen op het nieuwe jaar vooruit te blikken. Kai de Haan, fractievoorzitter van D66, houdt zich naast het 'gewone' raadswerk ook bezig met de oprichting van een jongerenraad. "Er zijn al aanmeldingen voor de jongerenraad, maar er is nog plek. We willen dat de jongerenraad een goede afspiegeling vormt van alle jongeren in Diemen. Op 27 januari zullen we een informatiebijeenkomst organiseren in Theater De Omval en we hopen dan meer jongeren enthousiast te kunnen maken om zitting te nemen in de jongerenraad." De Haan hoopt verder dat de inwoners van Diemen positieve vooruitgang zullen ervaren van alle veranderingen die dit jaar plaatsvinden, vooral door de overheveling van taken van het Rijk naar de gemeente.

Ellen van den Tol is voorzitter van de Muziekschool Diemen en zingt zelf bij het koor Voice Female. Zij verheugt zich op verschillende voorstellingen het komende jaar. "Vooral maart belooft een drukke culturele maand te worden. Maar eerst is er in februari weer een open podium in De Omval. In maart geeft de Muziekschool een bijzonder concert, maar dat is nog even een verrassing en daarnaast geeft de Diemer Harmonie in samenwerking met de Muziekschool op 29 maart een speciaal concert voor twee basisscholen uit Diemen: 'De muzikale fruitmand'. Waar ik ook erg naar uitkijk is de productie die EDOG in maart op de planken brengt: 'Ja Zuster, Nee Zuster'." Voor een voorstelling van haar eigen koor Voice Female moeten we iets langer wachten. "Voice Female treedt in januari 2016 op in Diemen, we gaan in oktober eerst naar Amsterdam."

Genieten van dieren op kinderboerderij

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kinderboerderij is sinds enige tijd weer open voor bezoekers. De kinderboerderij moest ruim anderhalve maand geleden de poorten sluiten in verband met de vogelgriep. Er werden toen hekken voor de ingang van de kinderboerderij op de hoek van de Muiderstraatweg en de Prins Bernhardlaan geplaatst. Beheerder Ron van der Werf kreeg in december bericht dat de kinderboerderij vanaf 20 december weer deels open mocht. Vlak daarna volgde de melding dat bezoekers weer op de hele kinderboerderij terecht konden.

Studio B biedt klanten gevarieerd aanbod

Vitaliteitscentrum in Arent Krijtsstraat

Gladys Brunings van Studio B (Body & Balance). Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Studio B is de nieuwe naam van Rondje Gezond in de Arent Krijtsstraat 34. Eigenaresse Gladys Brunings (39) vertelt over het vitaliteitscentrum dat zich richt op vrouwen, mannen en kinderen vanaf acht jaar.

Gladys nam de zaak twee jaar geleden over en heeft de afgelopen jaren steeds meer activiteiten aan het aanbod toegevoegd. De nieuwe naam Studio B (Body & Balance) dekt het aanbod beter dan de oude naam. Zij geeft aan wat de klanten van Studio B kunnen verwachten: Hatha yoga, zumba gold, boksen, pilates, circuittraining, bodyshape, meditatie, zumba fitness, Kundalini yoga, aarden en opladen, (stress)coaching, voedingsadvies, hormoonbalans en massage. Diverse zzp'ers met allen hun eigen kracht, passie en persoonlijkheid bieden in Studio B hun diensten aan op het gebied van vitaliteit, gezondheid, geluk en energie.

Gladys: "Van maandag tot en met vrijdag kunnen onze klanten terecht in Studio B voor lessen en cursussen die volgens een vast rooster worden gegeven. Binnenkort starten onder anderen de cursussen afslanken, overgang en overgewicht en de boksclinic voor vrouwen en kinderen. Tevens geven wij regelmatig workshops van één of meer dagen. Deze worden op de website aangegeven."

Gladys coördineert het team van zzp'ers dat de lessen en cursussen verzorgt. Daarnaast blijft zij zich bezighouden met coaching en massage. De inrichting van vitaliteitscentrum Studio B verschilt veel van die van Rondje Gezond. "Wij richten ons in Studio B niet langer meer alleen op vrouwen. Ook mannen en - voor sommige lessen - kinderen zijn van harte welkom. Ik denk dat wij een ruim en gevarieerd aanbod voor onze klanten hebben. Het doel is dat klanten bij ons aan hun lichamelijk en geestelijke welzijn werken."

Dupe van 'babbeltruc'

DIEMEN - Een bewoner van het centrum van Diemen is op dinsdag 30 december slachtoffer geworden van een 'babbeltruc'.

Twee meisjes belden rond 19.30 uur bij de woning aan en vertelden de bewoner dat hun ouders een appartement aan de overkant hadden gekocht en dat zij kennis wilden maken. De bewoner liet de meisjes binnen. Toen zij weer waren vertrokken, merkte de bewoner dat zij een portemonnee en pinpas hadden ontvreemd. Kort daarvoor hadden twee meisjes bij een andere woning in de buurt met een smoes aangebeld. Toen zij binnen waren rook de bewoner onraad en stuurde de meisjes weg. Deze bewoner miste geen goederen. Weer eerder hadden de meisjes bij nog een andere woning in het centrum aangebeld. De bewoner besloot de deur niet open te doen. De politie roept mensen op om alert te zijn en altijd onmiddellijk met de politie te bellen: 0900-8844.

Anita Winchester

49 jaar
NLP-coach en -trainer
Diemenaar sinds 1999

Voornemen voor 2015?
"Nóg meer met mijn passie bezig zijn: mensen te begeleiden op hun pad naar zelfverwerkelijking zodat ze, volledig in hun kracht, kunnen zijn wie ze écht zijn."

Zoals binnenkort met de workshop Body, Soul & Mindfulness.
"Ja, samen met Karin Baddane, lichaamsgericht therapeut en trainer. Op vijf middagen geven we vanaf 16 januari in De Brede HOED een combinatie van ontspannende mindfulness en juist actieve, lichaamsgerichte, inzicht gevende oefeningen. Dat alles natuurlijk vooral in een heel gezellige sfeer."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De biologie van de overtuiging' van celbioloog professor Bruce Lipton."

Welke poster hing er boven je bed?
"Een dansposter, want ik was vroeger, heel lang geleden, danseres."

Mediteren of dansen?
"Lekker dansen! Zumba op de sportschool of een avondje helemaal losgaan in de disco."

Favoriete stek in Diemen?
"De markt. Ik vind het altijd zo gezellig er overheen te lopen."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik vroeger bij Penny de Jager danste. In die tijd werd er in de danswereld neergekeken op werken in de show/musicalbusiness. Gelukkig is dat nu anders."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn overleden opa. Hij was een enorme levensgenieter en is nog steeds een soort innerlijke mentor voor me."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Asperges met Hollandaisesaus zoals mijn zoon Mike (die kok is) het bereidt."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik volg het nieuws van zwemvereniging De Meeuwen. Mijn dochter is keeper in het waterpoloteam en fanatíek!"

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik een spetterend Latindance-event organiseren in het Diemer bos."

Politie pakt dader op van brute straatroof

DIEMEN - De politie heeft op 22 december 2014 tijdens een controle een 18-jarige Amsterdammer aangehouden als verdachte van een straatroof in Diemen.

Op 10 augustus 2014 is een 24-jarige man het slachtoffer geworden van een gewelddadige straatroof op de Venusschelp. Hierbij is het slachtoffer met een hard voorwerp tegen zijn achterhoofd geslagen, waardoor hij op de grond terecht kwam. Op de grond liggende, is het slachtoffer nog meerdere malen tegen zijn hoofd geschopt door de dader. Het slachtoffer is vervolgens beroofd van zijn telefoon, waarna de dader is gevlucht.

Brand in woning Arent Krijtsstraat

DIEMEN - In een woning in de Arent Krijtsstraat is woensdag 31 december vlak voor middernacht brand uitgebroken. De brandweer had het vuur snel onder controle.

De bewoners waren op het moment van de brand niet thuis. Wel waren er twee honden in de woning aanwezig. Personeel van de dierenambulance heeft de honden naar een opvangplek vervoerd. De brand is volgens getuigen ontstaan doordat er een vuurpijl in de richting van de woning was afgestoken. De politie is nog bezig met het onderzoek.

Historische Kring nu in De Schakel

DIEMEN - De Historische Kring Diemen (HKD) is zaterdag verhuisd naar De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat. Voorzitter John Cuijpers laat weten dat het nieuwe onderkomen van de Diemense vereniging binnenkort officieel wordt geopend.

De Historische Kring Diemen beschikte lange tijd over een ruimte in de brandweerkazerne. De vereniging moest daar weg vanwege de geplande verbouwing van de brandweerkazerne.

Sinds 1 maart 2014 was HKD gevestigd in een container aan de Muiderstraatweg. De verhuizing naar De Schakel is mogelijk gemaakt door medewerking van de gemeente Diemen. HKD heeft in De Schakel beschikking over de ruimte die in het verleden werd gebruikt door de peuterspeelzaal.

Cuijpers: "De firma Koninklijke Saan heeft ons zaterdag gratis naar de Schakel verhuisd. Wij zijn daar heel blij mee."

'Een dieptepunt was de gasexplosie in Beukenhorst'

Burgemeester is aan haar laatste maanden in Diemen begonnen

DIEMEN - Amy Koopmanschap is aan haar laatste maanden als burgemeester van Diemen begonnen. In mei legt zij haar functie neer. De burgemeester blikt terug op 2014, dat een veelbewogen jaar was. Tevens kijkt zij vooruit naar het huidige jaar 2015.

Amy Koopmanschap: 'Over een paar jaar heeft Diemen meer dan 30.000 inwoners. Dat geeft wel aan dat Diemen een aantrekkelijke gemeente is.' Foto: Trudy Kroese

Hoe kijkt u terug op 2014?
"Het is een apart jaar geweest met bijzondere momenten, positieve uitschieters en een dieptepunt. Positief zijn altijd de gemeenteraadsverkiezingen; dit keer in maart. Wij gingen van 19 naar 21 zetels. De Partij van de Ouderen, die voor het eerst aan de verkiezingen deelnam, kwam met twee zetels in de gemeenteraad. Dat is bijzonder. D66, Leefbaar Diemen en de SP hebben in Diemen gewonnen, de VVD en GroenLinks verloren. Voor Diemense begrippen was er snel een nieuwe coalitie, met een nieuwe wethouder in het college. Ik zie die uitslag van de verkiezingen als een waardering voor wat wij in Diemen hebben gedaan. Bijzonder moment was verder de officiële opening van de Campus Diemen Zuid met minister Blok. In diezelfde omgeving is in 2014 onder de naam Holland Park een start gemaakt met een nieuwe woonwijk. Beide ontwikkelingen zijn een mooie impuls voor Diemen."

"Een dieptepunt was de gasexplosie in Beukenhorst. Die is erg hard aangekomen. Het was voor veel mensen de schok van hun leven. Een aantal mensen was ontredderd, een aantal kan nog steeds niet terug naar huis. Zij hebben tijdelijke woonruimte in Diemen of dicht in de buurt van Diemen gekregen. Wij zoeken samen met De Key een oplossing voor mensen die nu tijdelijke woonruimte hebben."

Hoe kijkt u terug op de reactie van de gemeente op de explosie?
"De explosie vond plaats op een donderdag, een werkdag. Hierdoor konden veel mensen van de gemeente snel ter plaatse zijn. Veel bewoners van Beukenhorst gingen naar woon- en zorgcentrum Berkenstede. De sporthal werd vanaf vrijdag als opvangcentrum gebruikt. Wij hebben als gemeente gezorgd voor de veiligheid van mensen en zo veel als mogelijk geholpen met de opvang. Ik sprak onlangs de baas van het marinecomplex in Amsterdam. Hij was tevreden dat er daar snel opvangplekken voor bewoners van Beukenhorst konden worden geregeld. Die explosie en de nasleep ervan waren echt een domper in het jaar."

Burgemeester Koopmanschap leest de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen voor. Foto: Trudy Kroese

'Ik blijf wel werken, maar niet meer fulltime'

Eind augustus maakte u bekend dat u vertrekt als burgemeester van Diemen. Hoe is daarop gereageerd?
"Veel mensen hebben mij verteld dat zij het jammer vinden dat ik vertrek, maar zij snappen het wel. Ik zou op 1 maart weggaan, dan ben ik 12 jaar burgemeester van Diemen. Op verzoek van de gemeenteraad en de commissaris van de Koning van Noord-Holland blijf ik langer. Het is de bedoeling dat mijn opvolger op 19 mei wordt geïnstalleerd. Veel dingen doe ik voor het laatst als burgemeester, zoals het openen van het Diemer Festijn en het leiden van de begrotingsvergadering van de gemeenteraad. Daar herinneren mensen mij nu aan."

37 sollicitanten burgemeester Diemen

Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Diemen hebben 37 personen gesolliciteerd, onder wie 12 vrouwen en 25 mannen. Van deze kandidaten hebben of hadden 23 personen een fulltime functie in het (lokaal) openbaar bestuur, 10 personen hebben een functie daarbuiten en 4 personen hebben geen functie. Onderverdeeld naar politieke richting: Onbekend/ geen: 11, PvdA: 9, VVD: 8, CDA: 5, D66: 3 en GroenLinks: 1. De fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad vormen de vertrouwenscommissie en voeren sollicitatiegesprekken met de meest geschikte kandidaten.

U heeft een drukke baan.
"Als burgemeester van Diemen werk ik veel. Als het maar even kan houd ik de zaterdag vrij, maar een deel van de zondag is voor het lezen van stukken. Maar alle wethouders en de leden van de gemeenteraad lezen stukken in hun vrije tijd."

'Diemen is een heel leuke gemeente waar ontzettend veel gebeurt'

U stopt niet met werken.
"Nee, zeker niet. Naast mijn functie als burgemeester van Diemen werk ik ook voor de Raad van Europa. Ik hoop dat ik dat soort werk kan blijven doen. Daarnaast heb ik de commissaris van de Koning laten weten dat ik beschikbaar ben om in een andere gemeente als tijdelijke burgemeester in te vallen. Als ik als burgemeester van Diemen stop ben ik 63. Ik blijf wel werken, maar niet meer fulltime."

Wat gaat u met die extra vrije tijd doen?
"Ik ga buiten Diemen wonen, maar kan nog niet zeggen waar. Ik wil meer tijd besteden aan wandelen, beeldhouwen en tennissen. Ik blijf lid van tennisvereniging ATVD. Daarnaast wil ik vaker naar de film gaan en tentoonstellingen bezoeken."

Bent u van Diemen gaan houden?
"Zeker. Ik heb Diemen de afgelopen twaalf jaar leren kennen. Diemen is qua uiterlijk niet de mooiste gemeente van Nederland, maar Diemen is wel een heel leuke gemeente waar ontzettend veel gebeurt. De ligging dicht bij Amsterdam is natuurlijk fijn en Diemen groeit nog steeds. Wij hebben nu meer dan 26.000 inwoners. Door de nieuwe wijk in Bergwijkpark komen daar ruim 3.000 mensen bij en ook op Plantage De Sniep komen er mensen bij. Over een paar jaar heeft Diemen meer dan 30.000 inwoners. Dat geeft wel aan dat Diemen een aantrekkelijke gemeente is."

De DiemerNieuwskenner van 2014: Helma Sikking

Glenn Yiu overhandigt namens eigenaar Liang van restaurant Judo de prijs aan DiemerNieuwskenner Helma Sikking en echtgenoot Jan. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Helma Sikking is de DiemerNieuwskenner van 2014 geworden. Zij had alle antwoorden goed. Samen met echtgenoot Jan nam zij haar prijs in ontvangst: een geheel verzorgd diner voor vier personen bij restaurant Judo.

"Ik ben heel verrast dat ik gewonnen heb", zei Helma toen ze de prijs kreeg in restaurant Judo. "Ik heb best een tijdje zitten puzzelen, er stonden een paar moeilijke vragen in de quiz. Die vragen over De Meeuwen en over de locatiemanager van De Diem, die moest ik echt opzoeken, hoor. En die vraag over hoe vaak trainer Marc Stuut van SV Diemen bij Ajax op de bank heeft gezeten ook. Ik heb de tip die erbij stond ter harte genomen en via de website diemernieuws.nl de kranten van het afgelopen jaar doorgeploegd." Met de vragen die over politiek gingen kon Jan haar helpen, vertelt hij. "Maar die vraag over Piet van Diemen, die heeft zo veel gedaan, hij had overal wel een medaille voor kunnen krijgen."

"We zijn erg blij met deze prijs en verheugen ons op het etentje", vertelt Helma. Over wie het echtpaar meeneemt als zij van de prijs, een etentje voor vier personen immers, gaan genieten, gaan ze nog even nadenken.

Hoe vaak zat Marc Stuut op de reservebank bij Ajax? Foto: Yannick uit den Boogaard
Piet van Diemen kreeg een medaille voor zijn werk voor De Zegelaars. Foto: Trudy Kroese
Het thema van het Diemer Festijn was in 2014: Wild Wild West. Foto: Trudy Kroese
De DiemerCross werd natuurlijk gelopen in het Diemerbos. Foto: Trudy Kroese
Ontvangst Sinterklaas. Foto: Trudy Kroese
Kiezen nieuwjaarskaart. Foto: Trudy Kroese
Uitreiking Vrijwilligersonderscheidingen. Foto: Trudy Kroese
Uitslag gemeenteraadsverkiezing. Foto: Trudy Kroese

Hoe goed was u op de hoogte van wat er het afgelopen jaar in Diemen gebeurde? De juiste antwoorden vindt u hier.

1: Voor hoeveel euro schade werd er in Diemen rond de jaarwisseling 2013-2014 aangericht?
A: 13.000 euro

2: Bij welke kerkgemeenschap is Ad Jansen vrijwilliger?
B: De Sint Petrus' Banden

3: Elke tweede zondag organiseert Stichting Welzijn Diemen het Zondagmiddagpodium voor senioren. Waar vindt het evenement plaats?
A: De Schakel

4: Ook dit jaar vond de DiemerCross plaats. Waar wordt dit evenement gehouden?
B: In het Diemerbos

5: Welke partij deed dit jaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen?
B: Democraten Diemen

6: TVDZ vierde dit jaar een lustrum. Wie is de voorzitter van de tennisvereniging?
C: Hans de Jong

7: Piet van Diemen kreeg een gouden medaille van de KNBF. Ter ere waarvan?
B: Hij was 35 jaar penningmeester van de eveneens 35 jaar oude postzegelvereniging De Zegelaars

8: Het Diemer Orkestje gaf een jubileumconcert in verband met het 20-jarig bestaan. Waar vond dit concert plaats?
A: In De Omval

9: Waar was de startplek van de Avondvierdaagse?
A: Bij Het Wapen van Diemen

10: Het station in het centrum bestond 40 jaar. In 1993 stuurden burgemeester De Hon en de politiechef van Diemen supporters van FC Utrecht terug. Wie was die chef van de politie?
B: Guus Setz

11: Het nieuwe college van B en W telt vier wethouders. Wie woont er niet in Diemen?
A: Ruud Grondel

12: Wie werd de nieuwe eigenaar van de pastorie van de Sint Petrus' Bandenkerk?
B: Stichting Stadsherstel

13: Wie was winnaar van de DiemerNieuws WK-poule?
C: Yolanda Bosch

14: Wie was de algemeen coördinator tijdens de Kinderzomerspelen?
C: Danny Post

15: Woon- en zorgcentrum De Diem nam afscheid van haar locatiemanager. Wat is haar naam?
B: Wilma van Beek

16: Hoe vaak zat SV Diemen-trainer Marc Stuut op de reservebank tijdens een wedstrijd van het eerste van Ajax?
B: 3 keer

17: Het Diemer Festijn heeft elk jaar een thema. Wat was dit jaar het thema?
B: The Wild Wild West

18: De Meeuwen vierde het 75-jarig bestaan. Sinds wanneer is de vereniging in Diemen gevestigd?
C: 1980

19: Brede school Noorderbreedte in Diemen-Noord werd officieel geopend. Wie is directeur van die school?
B: Frans Verstrate

20: Wie heeft dit jaar de Kunstprijs van de gemeente Diemen gewonnen?
B: Marga Looijschelder

21: Waar ligt de Ubuntubrug?
C: In het Nelson Mandelapark

22: Welke minister heeft Campus Diemen Zuid officieel geopend?
C: Stef Blok

23: SV Diemen speelde de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop tegen CTO '70. Wat was de uitslag?
B: 6-0

24: Hans Hornstra nam afscheid als directeur van een basisschool in Diemen. Van welke school?
A: Sint-Petrusschool

Bonusvraag:
Burgemeester Koopmanschap neemt in 2015 afscheid. Dat betekent dat zij in 2014 al een aantal maal voor het laatst als burgemeester optrad. Bij welke gelegenheid waren deze 'laatste keren'?

A: 4) Ontvangst Sinterklaas
B: 1) Kiezen nieuwjaarskaart
C: 2) Uitslag gemeenteraadsverkiezingen
D: 3) Uitreiking Vrijwilligersonderscheiding

Nieuwjaarsduels SV Diemen

Receptie van voetbalclub goed bezocht

Duel tussen zondag 1 en oud-spelers. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - Spelers die vroeger uitkwamen voor het eerste zondagteam van SV Diemen hebben zaterdagmiddag gewonnen van de huidige zondagselectie: 2-1.

Spits Martien van der Vegt maakte beide treffers voor het team van oud-spelers. Het eerste zaterdagteam won diezelfde middag met 9-7 van de veteranen van de club. Beide wedstrijden maakten deel uit van het programma van de nieuwjaarsreceptie van SV Diemen.

Tijdens zijn nieuwjaarsspeech ging voorzitter Hans ter Horst in op de situatie van de club. Afgelopen voorjaar degradeerde SV Diemen naar de vierde klasse. Een aantal maanden eerder waren het bestuur van de club en trainer Robin Ernest overeengekomen om de samenwerking na afloop van vorig seizoen te beëindigen. Robin Ernest is opgevolgd door Marc Stuut.

Jeugd
SV Diemen draait dit seizoen bovenin mee in de vierde klasse. De ploeg werd kampioen van de eerste periode en staat op een gedeelde derde plaats. De ambitie is om dit jaar de titel te pakken en volgend seizoen weer in de derde klasse uit te komen. Ter Horst noemde het een goede zaak dat er dit seizoen diverse jeugdspelers zijn doorgestroomd naar de A-selectie. De club besteedt veel geld en energie aan de jeugdopleiding en het doel is dat talentvolle jeugdspelers een kans krijgen.

Ter Horst was blij met de grote opkomst tijdens de nieuwjaarsreceptie en hoopt dat meer leden van de vereniging aanwezig zullen zijn bij toekomstige algemene ledenvergaderingen. "Vandaag is er een hoge opkomst en het zou goed zijn als wij ook veel leden zien bij de algemene ledenvergadering. Het is jammer dat er tijdens die bijeenkomsten slechts tussen de 30 en 40 leden aanwezig zijn. Het gaat dan wel om vergaderingen waar belangrijke besluiten worden genomen, zoals het vaststellen van de contributie", aldus Ter Horst.

Dames 1 van SV Zeeburg pakken winst

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen DSOV uit Vijfhuizen gewonnen: 27-18. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 12-7.

SV Zeeburg ontving een tegenstander die onder aan de ranglijst stond en was erop gebrand om de punten te pakken. SV Zeeburg ging voortvarend van start. De verdediging zat goed dicht en de ploeg liet snelle aanvallen zien.

De thuisploeg liep al vrij snel uit naar een 6-1 voorsprong. Het leek een makkelijke wedstrijd te worden. Maar SV Zeeburg viel enige tijd terug en daardoor kon DSOV terugkomen tot 7-6. SV Zeeburg herpakte zich snel. De thuisploeg speelde minder slordig en er kwam weer meer druk op het doel van de bezoekers. SV Zeeburg liep uit en ging de rust in met een voorsprong van 12-7.

In de tweede helft speelde SV Zeeburg bij vlagen weer zeer verzorgd handbal in een hoog tempo. De nieuwe verdedigingsvorm werkte ook goed. Het werd in de tweede helft niet meer spannend. SV Zeeburg was de bovenliggende partij en won overtuigend met 27-18. SV Zeeburg heeft belangrijke punten behaald, de ploeg is weer een plaatsje gestegen op de ranglijst.

SV Zeeburg gaat zondagmiddag op bezoek bij US1. Die ploeg staat op de tweede plaats van de ranglijst van de zaalcompetitie. De wedstrijd in sporthal De Pijp in Amsterdam begint om 15.30 uur.

Renovatie tennispark ATVD ligt op schema

Er worden 9 nieuwe gravelbanen aangelegd.

DIEMEN - Ruud Minnema, vicevoorzitter van Algemene Tennisvereniging Diemen (ATVD), stond tijdens zijn nieuwjaarsspeech vooral stil bij de renovatie van het tennispark van de vereniging, die momenteel in volle gang is.

Op het tennispark aan de Willem de Zwijgerlaan worden negen nieuwe gravelbanen met een verbeterde drainage aangelegd. De banen 5 tot en met 9 zijn al bijna gereed, de overige banen volgen binnenkort. De twee tennisbanen die voor het clubgebouw liggen zijn een kwartslag gedraaid. Hierdoor beschikt de club binnenkort over een centre court. Bezoekers in het clubgebouw en op het terras hebben daardoor goed zicht op de wedstrijden die op die twee banen worden gespeeld. Het zicht op alle banen wordt beter. Ook worden er nieuwe paden aangelegd als gevolg waarvan alle banen beter bereikbaar worden. Tevens komt er een minicourt voor jonge tennissers en speelvoorzieningen voor kinderen.

Minnema gaf aan dat de aannemer medio februari klaar is met de aanleg van de tennisbanen. Daarna wordt de renovatie van het tennispark voltooid. De vernieuwde accommodatie van ATVD wordt medio maart officieel geopend. De aanleg van de nieuwe banen heeft tot gevolg dat het seizoen van ATVD voortaan langer kan duren: van 1 maart tot 1 december.

Net als andere tennisverenigingen kampt ATVD met een afname van het aantal leden. Het bestuur van ATVD gaat ervan uit dat ATVD met de aanleg van de 9 nieuwe tennisbanen klaar is voor de toekomst en daardoor ook nieuwe leden zal aantrekken. ATVD wil mede door de aanleg van het minicourt en de speelvoorzieningen nog meer uitstralen dat tennis een familiesport is; terwijl ouders een wedstrijd spelen of naar tennis kijken kunnen hun kinderen zich elders op het tennispark vermaken.

Daarnaast zal ATVD ook starten met het begeleiden van talentvolle jeugd middels een jeugdselectiebeleid. Talentvolle jeugdspelers kunnen hierdoor bij de vereniging blijven of zich aansluiten.

Sportomnivereniging
in Diemen biedt
volop kansen

Vervolg van voorpagina

Het sportpark kan dan ook anders worden ingericht en er ontstaat ruimte voor extra velden. Wellicht komt er dan ook plaats voor een hockeyvereniging in Diemen. De fractie van de VVD in de gemeenteraad van Diemen vroeg vorig jaar aan het college van B en W om uit te zoeken of het mogelijk is dat er zich in Diemen een hockeyvereniging vestigt.

De vereniging van Ter Horst heeft inmiddels de grenzen van de groei bereikt. SV Diemen beschikt over een prachtige accommodatie waarin de gemeente veel geld heeft geïnvesteerd. Maar de club heeft wel te maken met een gebrek aan ruimte. SV Diemen heeft bijna 1100 leden, van wie de overgrote meerderheid in de jeugd speelt. SV Diemen heeft geen ruimte meer om nieuwe jeugdleden aan te nemen.

Discussie
De oproep van Ter Horst aan de politiek om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor het vormen van een omnivereniging moet vooral worden gezien als een signaal om de discussie in de politiek en bij sportverenigingen in Diemen aan te wakkeren. De voorzitter van SV Diemen heeft geen concrete plannen, maar kijkt vooral naar de toekomst. Veel sportverenigingen in Diemen hebben moeite om voldoende goede kandidaten te vinden voor bestuursfuncties en zitten krap in de vrijwilligers.

TVDZ houdt nieuwjaarsreceptie

DIEMEN - Tennisvereniging Diemen Zuid (TVDZ) houdt op zondag 11 januari een nieuwjaarsreceptie. De bijeenkomst vindt plaats in het clubgebouw van de vereniging op Sportpark De Diemen en begint om 15.00 uur.

Voorzitter Hans de Jong laat weten dat alle leden uitgenodigd zijn. Maar ook mensen die overwegen om lid te worden en kennis willen maken met de vereniging zijn van harte welkom. Bezoekers kunnen genieten van een drankje en een hapje en prettige muziek.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

De expositie ART4NATURE in de CULTURELE HUISKAMER is verlengd tot februari.
Kunstenaars die willen deelnemen aan ART DIEMEN 2015 kunnen zich aanmelden in de galerie. Opening 1 februari.

zaterdag 10 januari

Repair Café

DDD organiseert een Repair Café in De Diem, 14.00 -17.00 uur. Vrijwilligers repareren kleine artikelen zoals elektronica, speelgoed en huishoudelijke apparaten. Dat is in principe kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen halen overal in Diemen oud papier op. Al het papier dat om 8.30 uur op de stoeprand staat, wordt meegenomen.

zondag 11 januari

Film in De Omval

'Gone Girl' met Ben Affleck, Rosamund Pike en Neil Patrick Harris. 'Gone Girl', gebaseerd op de gelijknamige bestseller, onthult de geheimen van het moderne huwelijk. 11.30 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Zondagmiddagpodium

Het duo Carmen is te gast op het Zondagmiddagpodium van de SWD in De Schakel. Het duo bestaat uit Maurits (piano en zang) en Caroline (zang/accordeon/viool). Zij brengen sfeer en plezier met hun nostalgische en dansbare muziek en spelen vele bekende hits, afgewisseld met zigeunermuziek. 14.30–16.30 uur, € 3,50. Informatie: Rens Tas, 06–22563192.

maandag 12 januari

Aqua Fauna

Wekelijkse bijeenkomst in De Schakel met vandaag 'Alles over zandsoorten en een veilig gebruik van je elektrische hulpmaterialen'. Aanvang 20.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom, entree gratis.


Yoga en Pilates

Elke maandag, dinsdag en donderdag worden er yoga- en pilateslessen gegeven bij Studio B. In de week van 12 tot 16 januari zijn er proeflessen voor € 5,-. Informatie: 06-41214007 of www.rondjegezond.nl.

dinsdag 13 januari

Sneak Preview

Zo halverwege het theaterseizoen is het tijd voor een tweede sneak preview in De Omval. De Getergde Mannen, Eric Koller, Piepschuim en Robert Jan Stips laten een stuk van hun voorstelling zien. 20.30 uur, € 5,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Inloop 't Kruidvat

Vandaag wordt het samenwerkingsconvenant Huis van de Buurt 't Kruidvat ondertekend. Om dit te vieren is iedereen welkom van 15.00 tot 16.30 uur. Ook zijn er voor jong en oud activiteiten. Informatie: Cora Verhoef : 06-12620423.

Karate

Karatevereniging Ryounkai geeft iedere dinsdag karateles in Diemen. 19.30 tot 21.00 uur in de dojo aan Kwikstaart 1. Inlichtingen: Rob Leijen, 06-50628175 of www.ryounkai.nl.

donderdag 15 januari

Film in De Omval

'The Disappearance of Eleanor Rigby' is een tweeluik over een relatiecrisis, elk gefilmd vanuit het perspectief van man en vrouw. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Aikido

Tijdens de open lesweken tussen 15 januari en 15 februari kan kennisgemaakt worden met Aikido. Voor kinderen zijn de lessen op woensdag in sportcentrum Duran: 13.30-14.30 en 14.30–15.30. Voor volwassenen op donderdag in gymzaal Schoolstraat: 18.30-20.00. Informatie: www.aikidojodiemen.nl.

vrijdag 16 januari

Cabaret in De Omval

'Tot nu toe' is alweer de derde solovoorstelling van Pieter Jouke. 20.30 uur, € 13,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Inspiratieworkshop

In de workshop 'Body, soul and mindfulness' kun je leren omgaan met stress, luisteren naar de stem van je lichaam en gezondere keuzes maken met een mix van oefeningen uit mindfulness en NLP en lichaamswerk. Trainers Karin Baddane en Anita Winchester verzorgen de workshop vijf vrijdagmiddagen van 14.00 tot 16.15 uur in De Brede HOED. Kosten € 150,- voor vijf workshops. Informatie: 06-46667526 of 06-21606345.

Potje van de buurt

In Huis van de Buurt 't Kruidvat staat vandaag een Hollands stoofpotje met rundvlees, aardappelen en groente van het seizoen met een toetje en koffie toe op het menu. Kosten € 5,-, om 12.30 uur aan tafel. Aanmelden uiterlijk woensdag 15 januari bij Anneke Dekker, 020-6953224.

donderdag 8 januari

Film in De Omval

'Gone Girl' met Ben Affleck, Rosamund Pike en Neil Patrick Harris. 'Gone Girl', gebaseerd op de gelijknamige bestseller, onthult de geheimen van het moderne huwelijk. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Nieuwjaarsreceptie

PCOB afdeling Diemen houdt haar nieuwjaarsreceptie in De Schakel. 15.30-17.30 uur.

vrijdag 9 januari

Nieuwjaarsreceptie

ANBO Diemen houdt een nieuwjaarsreceptie in De Schakel voor iedereen. 13.30 tot 16.00 uur.

Bingo

Nieuwjaarsbingo in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Om 14.00 uur gaan de balletjes rollen. € 0,50 per ronde, er zijn leuke prijzen te winnen. Informatie: Henny, 06–19776374.

woensdag 14 januari

Lezing

Om 20.00 uur is Margriet Brandsma te gast in de bibliotheek om te vertellen over haar boek 'Vluchtcode Vlinder'. Ook de hoofdpersonen uit dit waargebeurde verhaal zullen aanwezig zijn. 'Vluchtcode Vlinder' gaat over liefde, verraad en mensenhandel in de tijd van de DDR. Toegang met OBA-pas € 5,-,normaal € 10,-. Reserveren gewenst: die@oba.nl of 020-6902353.

tot donderdag 30 april

Expositie

In De Diem zijn schilderijen te zien van Carolien Oedekerk. Abstracte en figuratieve kunst, een feest in kleur. De expositie is dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 20.00 uur.