DiemerNieuws

12 april 2018

DiemerNieuws 12 april 2018


Drie partijen praten over coalitie

DIEMEN Vertegenwoordigers van GroenLinks, D66 en de PvdA hebben dinsdag- en woensdagavond de eerste van zes geplande gesprekken gevoerd die tot een nieuwe coalitie moeten leiden.

GroenLinks (vijf zetels), D66 (vier zetels) en PvdA (drie zetels) hebben een ruime meerderheid in de gemeenteraad: twaalf van de 21 zetels. De drie partijen vormden de laatste jaren de coalitie. Als de drie partijen eruitkomen betekent dit een voortzetting van de huidige coalitie. Bij de gesprekken zijn naast formateur Ruud Grondel, Jorrit Nuijens en Nicole van Engelen namens GroenLinks aanwezig, Jeroen Klaasse en Kai de Haan namens D66 en Lex Scholten en Sofie Kuilman namens de PvdA. GroenLinks-fractievoorzitter Nicole van Engelen hoopt dat de drie partijen tijdens het reces in de eerste week van mei het coalitieprogramma kunnen schrijven. "Wij willen daarna de andere partijen in de gemeenteraad de kans geven om zich tijdens een informatieve raadsvergadering uit te spreken over het coalitieprogramma. Dat geeft hen de kans om met toevoegingen of wijzigingen te komen die eventueel worden overgenomen. Dat kan bijvoorbeeld middels amendementen tijdens de besluitvormende gemeenteraadsvergadering waarin het college geïnstalleerd wordt. Op deze manier wordt ook meer zichtbaar wat door anderen is toegevoegd."

10

Onduidelijkheid oplevering woningen Holland Park

DIEMEN De gemeente weet nog niet of het faillissement van Bouwgroep Moonen gevolgen heeft voor de oplevering van een deel van de woningen in Holland Park.

Dit schrijft wethouder Lex Scholten in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente heeft het bericht ontvangen dat Bouwgroep Moonen sinds woensdag 4 april 2018 failliet is. Een faillissementsaanvraag hiervoor is vorige week woensdag ingediend bij de rechtbank. Het bedrijf had diverse woningbouwprojecten in Amsterdam, Noord-Brabant en ook Diemen (deel van Holland Park) in uitvoering.

Deze projecten liggen nu, in afwachting van een mogelijke doorstart, stil, aldus Scholten. "Hoewel wij de ontstane situatie betreuren en het vervelend vinden voor alle betrokken partijen, heeft de gemeente geen rol in deze onfortuinlijke zaak. Het is nog niet duidelijk of dit tot een vertraging leidt met betrekking tot het opleveren van de woningen in Holland Park. Van de opdrachtgever, Bergwijkstadspark BV, hebben wij begrepen dat zij verzekerd zijn voor deze situatie. Op dit moment wordt gewerkt aan een oplossing, maar meer details zijn nu nog niet bekend."

Reünie in basisschool De Ark

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Oecumenische basisschool De Ark heeft vrijdag een reünie voor oud-leerlingen en oud-leerkrachten gehouden. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben de aanwezigen herinneringen opgehaald. De reünie maakte deel uit van de activiteiten die in het teken stonden van het 40-jarig bestaan van de school in Diemen-Zuid.

5 aanhoudingen alcoholcontrole

DIEMEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een alcoholcontrole gehouden. De politie heeft vijf automobilisten aangehouden omdat zij te veel alcohol hadden gedronken.

De politie heeft op verschillende locaties in Diemen 153 automobilisten laten blazen. Het betrof voornamelijk bestuurders van personenauto's. De politie heeft vijf automobilisten meegenomen naar het politiebureau, waar nader onderzoek heeft plaatsgevonden. Tegen hen is een zaak opgemaakt voor het rijden onder invloed.

Een app voor kinderuitspraken

De Diemense Maribel González bedacht een handige app

5

Zaterdag modeshows in winkelcentrum Diemerplein

DIEMEN In winkelcentrum Diemerplein vindt op zaterdag 14 april een fashionevent plaats.

De mode- en modeverwante winkels van winkelcentrum Diemerplein showen in vier professionele fashionparades de nieuwe voorjaars- en zomermode. De professionele modellen laten de nieuwste dames-, heren- en kindermode zien, aangevuld met accessoires als brillen, schoenen en sieraden. De fashionparade loopt door het winkelcentrum om 12.30 uur, 13.30 uur 14.30 uur en 15.30 uur, vergezeld door gezellige livemuziek en mooie grote voorjaarssteltenlopers. Presentator Bart Juwet vertelt alles over de modewinkels en de getoonde mode.

De volgende winkels doen mee: Boeddha, Nelson Schoenen, Miss Etam, 1995 Mode & Lifestyle, Sam's Bodyfashion, Zeeman, D-Men Fashion, Kellebelle Kids, Kellebelle Damesmode, Ja, Leuk!, Basic-Line, Micha's Kids Fashion, Sparkle Style, Pearle, Hema, Püttmann Juweliers en My Time.

Meer informatie op www.diemerplein.nl.

Weerbericht

Vanaf het weekeinde overwegend droog, vrij warm

Met soms een bui, zon en temperaturen boven normaal is het groeizaam lenteweer. Bepalend voor het weer is enerzijds hoge luchtdruk boven Scandinavië en anderzijds lage luchtdruk boven Spanje. Dit veroorzaakt een aflandige oostenwind. De invloed van het hogedrukgebied neemt vanaf het weekend toe. Er komt geleidelijk meer zon en de temperatuur stijgt opnieuw.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele buien. De temperatuur in de middag ligt op 16 à 17 graden bij een matige zuidwestenwind. In het weekeinde is het overwegend droog. Zowel zaterdag als zondag zijn er perioden met zon. Er waait een matige, naar noordoost draaiende wind bij een middagtemperatuur van 19 à 20 graden. Dat is ruim boven normaal. Het langjarig gemiddelde voor half april ligt op zo'n 13 graden als maximum.

Trend na het weekeinde

Boven de noordelijke Noordzee en Scandinavië ontwikkelt zich een nieuw hogedrukgebied. Na een enkele bui op maandag blijft het daardoor vrijwel overal droog. Het is overwegend zonnig bij een meest matige oostenwind. De temperatuur stijgt tot ruim boven de 20 graden.

Weetje

Het normale ofwel gemiddelde maximum stijgt in april van 12 graden aan het begin van de maand naar 15 graden eind april. Ook wordt het gemiddeld vier dagen in april meer dan 20 graden. Vorig jaar was dat alleen op 9 april, maar toen was het op 30 en 31 maart al 22 graden geweest. Topper is april 2007 met 14 dagen boven 20 graden, waarvan 7 boven 25 graden.

Pinksteren in Diemen rond 1900 (1)

Het is natuurlijk leuk om te weten dat Gerard Reve als jongeman wel eens plaatsnam op de houten banken achter in de Sint-Petruskerk aan de Hartveldseweg in Diemen terwijl zijn oude vader in Betondorp 'Das Kapital' doornam. Een collega-auteur uit vroegere tijden, de chroniqueur van het Amsterdamse volksleven rond 1900 Justus van Maurik, voert Diemen ook regelmatig op in zijn verhalen. Al als kleine jongen is hij geboeid door het dorp Diemen dat in de verte ligt. Hij staat dan met zijn vader op de toren van de Oude Kerk die wijst naar de torens in de verte. En warempel: ook Diemen. Niet naar de Sint-Petrus, maar naar de indrukwekkende toren van de Hervormde Kerk aan de Ouderkerkerlaan.

Als in de jaren rond 1900 Pinksteren naderde, steeg de feestkoorts in de Amsterdamse Jordaan langzaam. Tweede pinksterdag was traditioneel de dag voor veel Jordanezen om eens lekker los te gaan buiten de stad. De horeca in de Watergraafsmeer en Diemen stond ze met open armen op te wachten. Justus van Maurik, schrijver van de mooiste Amsterdamse taferelen uit zijn tijd, beschreef ze als de "Pinksterblommen" uit de volkswijken en hun feest dat "behoort tot de genoegens van den minderen man".

Kunstroute van Diemen: twee dagen genieten van kunst

Er doen dit jaar 61 kunstenaars mee

De Kunstroute van Diemen wordt op zaterdag 21 en zondag 22 april gehouden. Het evenement wordt georganiseerd door Kunstzin Diemen.

De jongste deelnemer Joris Boelens werkt aan zijn schilderij 'Water'.

DIEMEN Kunstzin Diemen is de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen. Voorzitter Steven Dijk blikt vooruit naar het culturele evenement.

De Kunstroute van Diemen werd in 2003 voor het eerst gehouden. Het is een evenement dat om de drie jaar plaatsvindt. Sinds 2009 organiseert Kunstzin Diemen (opgericht in 2007) de Kunstroute van Diemen met steun van de gemeente. Er doen dit jaar 61 kunstenaars mee die op diverse locaties in Diemen exposeren. Dijk: "De centrale expositie is in het gemeentehuis. Daar hangt werk van alle kunstenaars die aan de kunstroute deelnemen. Bezoekers kunnen in het gemeentehuis de expositie bezoeken en vervolgens naar de andere locaties gaan waar wordt geëxposeerd. Alle locaties zijn op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend."

Bijzondere locaties

Er wordt geëxposeerd op een aantal bijzondere locaties

Dijk is van mening dat er dit jaar op een aantal bijzondere locaties wordt geëxposeerd. "Plekken die ik wil noemen zijn de pastorie aan de Hartveldseweg, zorgcentrum De Diem in de Arent Krijtsstraat en El'sina aan de Burgemeester van Tienenweg. Daarnaast vind ik het leuk dat Luc Houweling meedoet en in zijn atelier in de Burgemeester de Kievietstraat exposeert. Hij is een beeldend kunstenaar die sinds kort in Diemen woont. Maar ik ben ook heel blij met de kunstenaars die iedere drie jaar meedoen, zoals Liedje de Rooij, Afra Laan, Joke Janssen en Els de Does." Joris Boelens (13) is met afstand de jongste deelnemer aan de kunstroute. Hij richt een expositie in met schilderijen in de woning aan de Gerard Burghoutweg 32 waar zijn moeder en hij wonen. Hij zal tijdens de Kunstroute van Diemen ook schilderijen maken en eigen werk verkopen. De middelbare scholier hoopt voldoende geld te verdienen voor de aanschaf van computeronderdelen. Hij gaat zelf een computer bouwen. Zijn moeder Els de Does doet ook mee aan de kunstroute. Allard Faas, die samen met zijn vrouw Cora de pastorie huurt van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden, exposeert dia's die hij heeft geprojecteerd op muren met scheuren. Daarnaast werkt hij die dagen aan het Project #13InDiemen, waarvoor hij tijdens de Daarom Diemen Challenge een geldbedrag heeft ontvangen. Jongeren van 13 of die rond de zomervakantie 13 jaar worden kunnen op beide dagen gratis een foto laten maken. "Met een selectie daarvan ga ik van de zomer een aantal portretten schieten voor de expositie. Ik zoek jongeren van allerlei pluimage: donker, licht, beugel, bril, dun, dik, knap, maar dat zijn ze allemaal; ik geloof namelijk niet dat er lelijke mensen zijn."

Opening

De Kunstroute van Diemen wordt op donderdagavond 19 april officieus geopend. Wethouder van Cultuur Jeroen Klaasse opent die avond om 19.00 uur de expositie die in het gemeentehuis is ingericht. Dit zal gebeuren tijdens een feestelijke bijeenkomst. De expositie bestaat uit werk van alle kunstenaars die dit jaar aan de kunstroute meedoen.

Daarom Duurzaam Diemen wil meedenken

DIEMEN Initiatiefgroep Daarom Duurzaam Diemen wil graag met de lokale politiek meedenken over het invullen van het duurzaamheidspact. Dit schrijft Daarom Duurzaam Diemen in een brief aan de gemeenteraad en formateur Ruud Grondel.

Daarom Duurzaam Diemen heeft op 6 maart tijdens haar verkiezingsdebat het 'Actieplan 2030' gepresenteerd. "Wij waren blij dat tijdens het verkiezingsdebat door alle partijen steun werd uitgesproken voor een 'duurzaamheidspact' om het actieplan uit te voeren. Uiteraard willen wij daar een actieve bijdrage aan leveren. En het lijkt ons een goed moment om dat in deze fase, waarin het nieuwe college wordt geformeerd, te laten weten", aldus Daarom Duurzaam Diemen.

Daarom Duurzaam Diemen heeft een coördinatiegroep gevormd die bewaakt dat de vaart erin blijft. "Ook wil deze groep zich inspannen om meer Diemenaren te bewegen tot duurzaam denken en doen. Daarom Duurzaam Diemen wil graag bij de politiek aanschuiven en meedenken over het invullen van het duurzaamheidspact en hoe we elkaar kunnen helpen om de acties te realiseren."

GroenLinks NH wil onderzoek lightrail

DIEMEN Met een sneltram of metro van Amsterdam Muiderpoort naar Weesp, Bussum en Hilversum. Het is een van de lightrail-verbindingen die de Statenfractie van GroenLinks in Noord-Holland graag ziet ten oosten van Amsterdam.

De provincie Noord-Holland moet een actieve rol gaan spelen in het ontwikkelen van een lightrailnetwerk van snelle metro-achtige voertuigen, stelt de partij. Ze heeft daarom een initiatiefvoorstel ingediend voor een onderzoek naar de mogelijkheden. Ook een verbinding van IJburg naar Almere, onder het IJmeer door, moet bij dat onderzoek betrokken worden.

De regio dreigt dicht te slibben en mensen zijn steeds langer onderweg om op hun werk te komen, stelt GroenLinks. De partij ziet mogelijkheden voor meerdere lightrail- of metrolijnen van de Noordzeekust tot aan het Gooi, veelal inpasbaar binnen bestaande ov-routes.

Diemense maakt app om kinderuitspraken te bewaren

Maribel González heeft nog veel meer plannen voor de app.

DIEMEN Hoe bewaar je al die leuke uitspraken, versprekingen en foto's van je kinderen voor later? De Diemense Maribel González Zwart, zelf moeder van vier kinderen, bedacht daar een app voor: KidsQuote.

Blijkbaar iets waar ouders echt op zaten te wachten: de app werd vorige week gelanceerd en binnen 24 uur hadden zich al honderden ouders geregistreerd, in Nederland én daarbuiten.

Zelf weet González er alles van. "Toen ik elf jaar geleden beviel van een tweeling merkte ik dat het in de hectiek van alledag niet altijd lukt om waardevolle momenten zó te bewaren dat ze terug te vinden zijn. Omdat ik wel altijd een mobiel bij me had, gebruikte ik Facebook om leuke uitspraken en mijlpalen te delen en om ze voor mezelf te vereeuwigen. Inmiddels heb ik vier kinderen en is niet alleen de hectiek, maar ook de hoeveelheid memorabele momenten toegenomen. Zo kwam ik op het idee van KidsQuote: een veilige app waarmee je dierbare momenten, foto's en video's kunt bewaren, delen en terugvinden." Veilig, omdat de gegevens versleuteld worden geüpload en ouders daarna kunnen kiezen of ze deze delen via sociale media of niet.

Vanuit Diemen beheert González de gratis app, die al in vijf talen vertaald is. "Er is ook al veel vraag vanuit moeders buiten Nederland. De reacties zijn lovend, daar ben ik natuurlijk erg blij mee." En KidsQuote zal blijven ontwikkelen, belooft González. "Er zullen telkens nieuwe en nog leukere functionaliteiten bij komen. Denk aan de mogelijkheid om de momenten te bundelen in een boekje of er met een paar klikken een video van te maken. Ook heb ik plannen om een KidsQuote 500 te organiseren."

kidsquote.net

Mascotte Diemo jarig

DIEMEN Diemo, de mascotte van Daarom Diemen, viert op zaterdag 21 april zijn eerste verjaardag. Het feest vindt plaats op het Diemerplein en duurt van 13.00 tot 15.00 uur.

Diemo nodigt alle kleine kinderen in Diemen uit om samen met hem zijn verjaardag te vieren. Er zullen diverse activiteiten zijn en natuurlijk is er wat lekkers te eten en te drinken. Zo zijn er een springkussen en stormbaan, kunnen kinderen blik gooien, piratenkop gooien, stok vangen en kunnen zij worden geschminkt. Ook is DJ Khadrix aanwezig die voor leuke muziek zal zorgen. Natuurlijk kunnen kinderen op de foto met Diemo, knutselen en meedoen aan een kleurwedstrijd. In samenwerking met Albert Heijn kunnen kinderen ook cupcakes versieren en limonade melken uit een 'echte' koe.

Diemo vindt het leuk als kinderen verkleed naar zijn feestje komen. Degene die het mooist is verkleed wint toegangskaartjes voor Monkeytown.

Martine de Graaf

Eigenares van bedrijf De Koffervis, inwoonster van Diemen sinds 2001

Wat doet De Koffervis?
"Ik verhuur themakoffers voor kinderen van ongeveer vijf tot en met acht jaar. Zij kunnen dan thuis op een leuke manier hun verjaardag vieren. Ik heb koffers met vier thema's: 1001 Nacht, Heksen en Tovenaars, Prinsessen en Piraten. Er is veel belangstelling voor de koffers. Daarnaast geef ik ook stoelmassage vanuit ons huis in de Burgemeester Bickerstraat."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik lees veel, ga graag naar de film, ik hou van koken en lang tafelen met familie en vrienden en ik vind het leuk om op markten te zoeken naar oude designspullen."

Welk boek lees je momenteel?
"Een boek met alle verhalen van Hans Dorrestijn. Je wordt er niet echt vrolijk van, maar het zijn erg mooie verhalen."

De laatste film die je hebt gezien?
"'The Shape of Water'. Dat was in de bioscoop Pathé Arena in Amsterdam-Zuidoost."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik hou van verschillende stijlen, maar vooral oude soul en funk hebben de voorkeur, bijvoorbeeld Earth, Wind & Fire, Marvin Gaye en James Brown."

En jouw favoriete vakantieland?
"Ik hou erg van Toscane in Italië. Daar vind je een mix van natuur en cultuur. En wij hebben een familievakantiehuis op Texel; daar kom ik al meer dan dertig jaar, maar het blijft heerlijk."

Wat kan er beter in Diemen?
"Ik had graag gezien dat onze kinderen, inmiddels 15 en 18, in Diemen naar de middelbare school hadden gekund. Onze dochter is van de middelbare school af en studeert nu fysiotherapie, onze zoon gaat naar het Vechtstede College in Weesp."

Filmavond duurzaam eten

DIEMEN In samenwerking met Theater de Omval organiseert Sophie Tjebbes van Daarom Duurzaam Diemen op 18 mei een filmavond in het teken van duurzaam eten.

Omdat Sophie met dit initiatief een prijs tijdens de Daarom Diemen Challenge won, kunnen bezoekers gratis naar de film.

Om 20.00 uur de film 'Cowspiracy' vertoond. Vooraf kunnen bezoekers een heerlijk duurzaam diner nuttigen in Grand Café Blauw (11,95 euro). Na afloop van de film maakt Marloes Boere van ProVeg kort een vertaling van de film naar de Nederlandse situatie.

Gratis tickets zijn te bestellen via www.theaterdeomval.nl of telefonisch: 020-6001897.

Historische Kring zoekt verhalen

DIEMEN De Historische Kring Diemen hield zaterdag in De Schakel een 'koffieklets'.

Mensen met belangstelling voor de historie van Diemen konden binnenlopen en verhalen vertellen of vragen stellen. De Historische Kring is nog op zoek naar verhalen en foto's uit het verleden van Diemen

Inschrijven voor Cruyff 6 tegen 6 toernooi

DIEMEN Teams van jongens en meisjes van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen doen op woensdag 25 april mee aan het Cruyff 6-tegen-6-toernooi.

Het toernooi wordt gehouden op het Adam Maher Cruyff Court in park De Omloop. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation. De winnaars plaatsen zich voor de kwartfinales die in mei ook in Diemen worden gehouden. De winnaars daarvan plaatsen zich voor de halve finales in Hoorn. De finale wordt gespeeld in Den Helder.

Teams kunnen zich inschrijven door een inschrijfformulier te downloaden via www.welzijndiemen.nl of aan te vragen via r.wit@welzijndiemen.nl. De uiterste inschrijfdatum is woensdag 18 april.

Strijden om de eer tijdens pubquiz van Vivos

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Vivos heeft vrijdagavond een pubquiz gehouden in Het Wapen van Diemen. Er deden acht teams mee. Het team 'Het is weer weekend, hè' werd winnaar van de pubquiz. De pubquiz heeft 293 euro opgeleverd. Vivos is de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking en onderhoudt een vriendschapsband met het plaatsje Nandaime in Nicaragua.

Wie bedenkt mooiste naam voor blokhut?

Scouting Diemen laat alle Diemenaren meedenken

De bouw van de blokhut van Scouting Diemen vordert gestaag. Hoog tijd om het gebouw ook een naam te geven. Iedereen mag meedenken.

De blokhut in het Diemerbos is opgebouwd met boomstammen. Foto's: Denise Iris Fotografie

DIEMEN De blokhut van Scouting Diemen in het Diemerbos staat er, het bouwteam is nu druk bezig om de binnenkant verder af te werken. En dat schiet zo hard op dat er zelfs al besloten is wanneer de blokhut officieel geopend wordt: zaterdag 2 juni. Voordat het zover is, moet er nog heel wat werk verzet worden en, ook niet onbelangrijk: het gebouw moet een naam krijgen.

"Iedere zaterdag wordt er geklust door een team van vrijwilligers. Als je in de buurt bent, ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen", vertelt Loes Hekkenberg van Scouting Diemen. Om de blokhut in te kunnen richten heeft Scouting Diemen een onlinewensenlijst gemaakt. "Mensen kunnen daar bijdragen aan allerlei spullen, van limonadebekers tot een wastrog. Voor ieders portemonnee dus." Scouting Diemen spaart nog voor zonnecollectoren en zoekt een bedrijf dat wil helpen dit betaalbaar te realiseren.

Naast al het bouwwerk rest nog een detail: Scouting Diemen wil de blokhut ook een mooie naam geven en heeft daarvoor een prijsvraag uitgeschreven. Alle inwoners van Diemen mogen meedenken en iedereen mag één naamsuggestie inleveren. Een jury, met mensen die direct betrokken zijn bij het initiatief en de bouw van de blokhut, kiest de meest originele naam. Loes Hekkenberg: "Mocht er onverhoopt geen passende naam worden ingeleverd, dan bedenkt Scouting zelf een mooie naam, maar de vereniging rekent op de creativiteit van de Diemenaren. De winnende naam krijgt een mooie plek op de blokhut. De prijswinnaar ontvangt bovendien een uitnodiging voor de officiële opening van de blokhut en een mooi cadeau."

Ook de binnenkant krijgt steeds meer vorm.
Het bouwteam werkt hard om de blokhut helemaal af te maken.

De blokhut in het Diemerbos wordt op 2 juni officieel geopend

Een naam inleveren kan tot 5 mei per e-mail via blokhutscouting@gmail.com. Vermeld naast de naam voor de blokhut je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Meer informatie en de wensenlijst: www.scoutingbouwteenblokhut.nl.

Loswalfestival presenteert programma

Drie dagen lang activiteiten voor jong en oud

Baas B en Brutus treden op tijdens Loswalfestival.

DIEMEN De Stichting Loswalfestival heeft het programma bekendgemaakt voor de elfde editie van het Loswalfestival. Het Loswalfestival vindt plaats op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 mei.

De Stichting Loswalfestival streeft er elk jaar naar om een programma samen te stellen waar zowel jong als oud iets van hun gading treft. Met name tijdens het dagprogramma op vrijdag en zaterdag en tijdens de Veiligheidsdag trekt het evenement veel gezinnen. Het thema van het Loswafelfestival is dit jaar: 'Fout weekend'. Op vrijdag 25 mei zijn er vanaf 17.00 uur diverse activiteiten voor jong en oud, zoals een braderie, een kindermarkt en een sportmarkt. Op de sportmarkt kunnen kinderen schaatsen op een kunstijsbaan en honkballen in een slagkooi. Kinderen kunnen ook Diemo ontmoeten, de mascotte van Daarom Diemen. 's Avonds zijn er optredens van Trafassi-man ('Kleine wasjes grote wasjes'), Baas B en Brutus ('Mee naar Diemen-Zuid' ), DJ Jody Bernal ('Que Si Que No') en Ouwe Jongens Krentenbrood (gekozen tot DJ Party-act van Nederland). Zaterdag 26 mei zijn er de hele dag en avond activiteiten, waaronder een grotere braderie en activiteiten op en rond het water van de Weespertrekvaart. Zo is er een poppentheater voor de kleintjes, een kinderbingo voor kinderen tot 14 jaar en een minidisco. Scouting Diemen bevestigt weer een touwbrug over de Weespertrekvaart en daarnaast kunnen kinderen in bootjes varen en zich uitleven op een stormbaan en in waterballen. Zaterdagavond is er vanaf 20.30 uur Q Music: De Party Hoe Fouter Hoe Beter en een optreden van Deff Rhymes. Op zondag 27 mei, de slotdag van het Loswalfestival, wordt traditioneel de Veiligheidsdag gehouden. Hieraan wordt medewerking verleend door onder meer de politie, brandweer, GGD en dierenambulance. De blusboot Jan van der Heijden is er ook, evenals Veilig Verkeer Nederland die met een simulator aanwezig is, en een bus van de Mobiele Eenheid van de politie.

Stick-Up Indofood is al in trek bij klanten

Isabel, Timon, Chris en Nadine in Stick-Up Indofood. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Stick-Up Indofood aan de Ouddiemerlaan 15 is vorige week donderdag opengegaan. Broer en zus Chris en Nadine Hanssens zijn eigenaars van het eetcafé Stick-Up Indofood en zijn blij met het grote aantal gasten en de positieve reacties.

Chris (36) en Nadine (45) zijn opgegroeid in Amsterdam-Zuidoost, waar zij beiden met hun gezinnen nog steeds wonen. Hun ouders zijn geboren in Indonesië. Chris en Nadine hebben al op jonge leeftijd van hun moeder Daniëlle leren koken en hebben daardoor een passie voor Indisch eten ontwikkeld. In 2015 hebben zij Stick-Up Indofood opgericht in World of Food in Amsterdam-Zuidoost. Zij hadden de wens om een tweede zaak te openen en zijn blij dat zij nu een vestiging in Diemen hebben. De afgelopen maanden is het pand grondig verbouwd en het resultaat mag er zijn. De zaak is warm en sfeervol ingericht; Richard, de vader van Chris en Nadine, heeft de decoratie voor zijn rekening genomen.

Nadine: "Wij zijn een Indisch eetcafé 2.0. Onze inrichting is niet traditioneel Indisch, maar ook niet heel modern. Wij hebben drie pijlers op ons menu staan: saté van de grill, rendang, dat is een pittige rundstoof die deel uitmaakt van onze nasi rames minirijsttafel en makreel pepsang. Dat is hete makreel die gestoofd wordt in banaanblad. Mensen krijgen bij de gerechten gado gado, nasi of bami en lontong, dat is kleefrijst. Wij staan ook bekend om onze huisgemaakte sambal. Het recept is van Chris en mij. Wij gaan binnenkort potjes sambal in de zaak verkopen. De prijs van onze gerechten ligt tussen de € 10,- en € 13,50. Binnenkort komt er ook een rijsttafel op het menu te staan. Die gaat € 18,- per persoon kosten, maar dan staat wel de tafel vol heerlijke gerechten." Stick-Up Indofood is een eetcafé met 32 zitplaatsen dat van dinsdag tot en met zondag van 16.00 tot 21.00 uur is geopend. Het is ook mogelijk om maaltijden af te halen. Er kan ook telefonisch worden besteld, dat is mogelijk tot 20.30 uur. Chris en Nadine zijn blij met de reacties van de klanten. "Wij komen uit Amsterdam-Zuidoost en vinden de Amsterdamse mentaliteit zeer prettig. Wij hebben al gemerkt dat de mentaliteit in Diemen echt Amsterdams is. De mensen zijn open en direct."

'Wij staan bekend om onze huisgemaakte sambal'

Chris en Nadine beginnen dagelijks al rond 10.00 uur met de voorbereiding en het koken. Zij krijgen in Stick-Up Indofood hulp van hun collega's Timon en Isabel, die ook bij hen in World of Food werken. Chris en Nadine zijn nog op zoek naar mensen die in de bediening willen werken.

Rammelbakkenrace naar Praag

Danny Kok en Arjan Driessen rijden in Volvo 850

Danny Kok en Arjan Driessen hebben de auto flink 'opgepimpt'. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Danny Kok en Arjan Driessen uit Diemen doen mee aan de tweede editie van de Rammelbakkenrace. Zij zijn op zondag 8 april in Breda vertrokken, rijden naar het keerpunt in de Tsjechische hoofdstad Praag en keren op zaterdag 14 april weer terug in Breda.

Danny en Arjan zijn geen specifieke autoliefhebbers, maar vinden het leuk om mee te doen. Danny Kok: "Arjan is een goede vriend van mij en hij zag enige tijd geleden een advertentie voor deelname aan de Rammelbakkenrace. Het leek ons leuk om mee te doen."

De auto's van de deelnemers aan de Rammelbakkenrace moeten aan een aantal criteria voldoen. De auto mag op z'n laatst in 1999 zijn gebouwd en niet meer hebben gekost dan 750 euro. Daarnaast moet de auto worden 'opgepimpt'.

Arjan en Danny hebben de auto flink opgepimpt en daarbij hulp gekregen van hun kinderen. "Arjan en ik rijden tijdens de Rammelbakkenrace in een Volvo 850. We hebben onder andere de motorkap wit geschilderd en er vlammen op aangebracht. Ook hebben wij een groot logo van Heineken op de auto aangebracht, mooie zwaailichten geplaatst en een imperial op het dak bevestigd", aldus Danny.
Danny: "Er doen 76 auto's en 168 personen mee aan de Rammelbakkenrace. In de meeste auto's zitten twee deelnemers en in een aantal auto's drie. Wij rijden via Duitsland en Oostenrijk naar Tsjechië. In Praag is het keerpunt en vervolgens rijden wij via Polen en Duitsland weer terug naar Breda. De deelnemers rijden elke dag een stuk en overnachten daarna in tentjes op een camping."

De deelnemers kunnen elke dag punten verdienen door ludieke acties uit te voeren. "Wij horen elke ochtend de route die wij moeten afleggen. En dan worden ook de locaties bekend waar wij bepaalde opdrachten moeten uitvoeren om punten te verdienen."

Film 'The Post', donderdag 12 en dinsdag 17 april in Theater de Omval.

Vrijdag 13 april

Hatha Yoga lessen

10.15 uur | Schoolstraat

Voor alle leeftijden. Houdingen worden met duidelijke aanwijzingen rustig en veilig opgebouwd en aangenomen. Informatie: 06-50266143 of info@asmarayoga.nl.

Yoga voor overgangsklachten

11.45 uur | Schoolstraat

Unieke yogacursus voor klachten gerelateerd aan de overgang en/of burn-out. Informatie: 06-50266143 of info@asmarayoga.nl.

Pieter Verelst

20.30 uur | Theater de Omval

Met 'Mijn broer en ik' won Verelst tijdens het Groninger Studenten Cabaret Festival zowel de persoonlijkheids- als de juryprijs.

Zaterdag 14 april

Voorproefje
'Duke op het Diemerplein'

13.00 uur | OBA Diemen

Louis Tavecchio, Ellington-kenner, houdt een lezing over het belang van Duke Ellington. Het muzikale gedeelte is in handen van jazzorkest MDM. Toegang gratis.

Repair Café

14.15 uur | Zorgcentrum De Diem

Elke tweede zaterdag van de maand zijn de reparateurs aanwezig om kapotte spullen te repareren onder het genot van een kopje koffie of thee.

Fred Delfgaauw

20.30 uur | Theater de Omval

In zijn nieuwe solovoorstelling 'Paradijsvogels' sleept Delfgaauw het publiek op onnavolgbare wijze mee in de wereld van kluizenaars en theatrale grootheden.

Zondag 15 april

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger: mw. ds. M. Reinders uit Diemen.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Voorganger: pater Noom.

Computerinloop Noorderlicht

10.00 uur | Het Noorderlicht

Vrijwilligers helpen met al uw computervragen. Het is handig als de eigen computer meegenomen wordt. Informatie: 06-28127579.


Bingo 't Kruidvat

13.30 uur | 't Kruidvat

Prijzenbingo: boekje voor 5 rondes € 7,50, ook halve boekjes en losse kaartjes. Informatie: 06-19776374.

Dinsdag 17 april

Naaiklusjesservice

10.00 uur | Het Noorderlicht

Voor eenvoudige naaiklusjes zoals het aanzetten van een knoop of het naaien van een zoom. Vrijwilliger Chernor (opleiding genoten op het gebied van kledingmaken) helpt.


Film: 'The Post'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Waargebeurd drama met hoofdrollen voor Meryl Streep en Tom Hanks over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant en een redacteur. Reserveren: www.theaterdeomval.nl.

InloopKoorPlus+

20.00 uur | St Petrus' Banden Kerk

Liederen zingen uit de hele wereld. Informatie: marjonbar@gmail.com.

Donderdag 19 april

Samen lezen met je kind

10.30 uur | OBA Diemen

Hoe begeleid je je kinderen bij het lezen voor school? Hoe lees je je kinderen voor? En hoe leer je ze zelf goed te lezen? Al deze vragen en meer komen aan bod in de drie workshops die gegeven worden door Nosheeba - zelf moeder van twee kinderen - de Voorleesexpress en de Stichting Welzijn Diemen.

Taalcafé

13.00 uur | 't Kruidvat

Wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten.

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Gratis spreekuur voor mensen die juridische problemen hebben. Informatie: 06-31063039.

Film: 'The Insult'

20.00 uur | Theater de Omval

Een incident tussen twee mannen leidt tot een zaak van nationaal belang waarin de Libanese burgeroorlog een schaduw op de hedendaagse maatschappij werpt. Reserveren: www.theaterdeomval.nl.

Grondel: Onderzoek voortzetten coalitie

Vervolg van voorpagina.

Ruud Grondel heeft vorige week in zijn rol als informateur het advies gegeven om te onderzoeken of GroenLinks, D66 en de PvdA een coalitie kunnen vormen. Dit betekent een voortzetting van de huidige coalitie.

Stabiel

"Mijn overwegingen daarbij zijn dat deze coalitie met twaalf zetels stabiel is en er geen sprake is van een 'overbodige' partij (in zetelaantallen). Ik merk op dat er andere zetelcombinaties mogelijk zijn die bestuurlijk en inhoudelijk zeker deel uit zouden kunnen maken van de coalitie, maar dat de combinatie waarin dit mogelijk is altijd zal leiden tot óf elf zetels óf vier partijen, waarvan één zetelmatig boventallig. Ik constateer tussen deze drie partijen meer dan afdoende inhoudelijke synergie en programmatische overeenkomsten", zo lichtte de demissionair-wethouder van GroenLinks zijn advies toe.

Samenspraak

Grondel: "Ik adviseer daarnaast om voor, tijdens en na vaststelling van het programma-akkoord in samenspraak te blijven met alle partijen in de raad."

Nederlaag SV Diemen

Ploeg speelt zondag tegen VVH Velserbroek

SV Diemen hield 75 minuten stand.

DIEMEN SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen het sterke Roda '23 met 3-0 verloren. Bij rust was de stand nog 0-0.

De ploeg van trainer Gerrie Breugem wist dat in Amstelveen een lastige wedstrijd wachtte. Roda '23 is aan een sterk seizoen bezig en staat op de tweede plaats van de derde klasse C.

Breugem vertelt dat zijn ploeg een goede wedstrijd heeft gespeeld. "Het is tot een kwartier voor tijd 0-0 gebleven. Wij startten met twee A-junioren in de basis: Wout Holthuizen en Mike Reiziger. Zij hebben het heel goed gedaan. Vlak voor Roda '23 de score opende, kregen wij een grote kans. Een schot van Mike Reiziger stuitte helaas via de onderkant van de lat terug in het veld. Meteen daarna opende Roda '23 de score en daarna volgden nog twee doelpunten."

9e plaats

SV Diemen staat na de nederlaag tegen Roda '23 op de negende plaats. De ploeg heeft na 21 duels 26 punten. Alliance '22 heeft evenveel punten als SV Diemen, maar een lager doelsaldo en staat op de tiende plaats. United Davo is elfde (21 uit 21), Wijk aan Zee nummer twaalf (20 uit 20), VVH Velserbroek (14 uit 21) nummer dertien en Spaarnwoude (12 uit 21) staat op de veertiende en laatste plaats. De ploeg die onderaan eindigt degradeert naar de vierde klasse. De nummers twaalf en dertien zijn veroordeeld tot de nacompetitie. SV Diemen speelt op zondag 15 april een thuisduel tegen het laaggeplaatste VVH Velserbroek. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur. Als de ploeg van Gerrie Breugem dat duel wint en Wijk aan Zee voor eigen publiek verliest van koploper SDZ, wordt het verschil negen punten en is SV Diemen nagenoeg zeker van nog een jaar in de derde klasse.

Geen titel voor dames SV Zeeburg

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg is geen kampioen geworden in de hoofdklasse van de zaalcompetitie.

Voor de laatste speelronde van de competitie konden de handbalsters uit Diemen alleen nog hopen op een klein wonder. Concurrent Geel Zwart stond twee punten voor op SV Zeeburg en alleen bij een nederlaag van de ploeg uit 't Zand kon SV Zeeburg nog kampioen worden.

Geel Zwart wist echter zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Westfriesland SEW overtuigend te winnen: 18-28. Dit betekende dat Geel Zwart het kampioenschap kon vieren en naar de tweede divisie is gepromoveerd. SV Zeeburg sloot de competitie zondagmiddag af met een thuiswedstrijd tegen Maedilon. De wedstrijd werd gespeeld in Sporthal De Weeren in Amsterdam-Noord. Hoewel de dames uit Diemen wisten dat er geen zicht meer was op de titel, slaagden zij erin om hun concentratie vast te houden en pakten de winst: 22-18. SV Zeeburg is op de tweede plaats van de hoofdklasse van de zaalcompetitie geëindigd. De achterstand op Geel Zwart bedraagt slechts twee punten.

Smashing '72 houdt Smashing Saturday

DIEMEN Op zaterdag 14 april worden er in Sporthal Diemen 34 competitiewedstrijden van Smashing '72 gespeeld. Het is volleybalvereniging Smashing'72 gelukt om voor 18 van de 21 wedstrijdteams de duels op dezelfde dag in hun thuishal te krijgen.

Van 9.30 tot 19.00 uur wordt er gevolleybald. In de ochtend alle wedstrijden van de Minicompetitie (CMV niveau 5) van speelkern Amsterdam. Vanaf het middaguur zijn de aspiranten- en seniorenteams aan de beurt. Het eerste herenteam staat op de vierde plaats en speelt om 15.00 tegen koploper Keistad uit Amersfoort. Het eerste damesteam staat op de derde plaats en neemt het om 17.00 op tegen hekkensluiter Madjoe uit Enkhuizen. Na afloop van de wedstrijddag organiseert Smashing '72 een gezellige feestavond met een gevarieerd programma in Laterr in Sporthal Diemen met onder andere een pubquiz en een dj.

Jonge zwemmers zamelen geld in

Op de foto: Daan (links, blauwe badmuts), Loukman, Sophia, Naomi en Yamilé. Foto: De Meeuwen

DIEMEN Op de slotdag van de Swim Cup die zondag in het Haagse Hofbad werd gehouden werd Unicef-ambassadeur Ranomi Kromowidjojo verrast met een vette cheque van 18.800 euro voor Unicef.

De Olympisch kampioene was 'beduusd' over het hoge geldbedrag dat ruim 400 kinderen bij elkaar hadden gezwommen tijdens de Ranomi Cup.

Flink bedrag

Ook uit Diemen kwam een mooie bijdrage. Drie jonge inwoners van Diemen die lid zijn van zwemvereniging De Meeuwen hebben een flink bedrag ingezameld. Daan de Jongh zorgde in zijn eentje voor een bedrag van 1.265 euro voor Unicef. Verder haalden Naomi Horstman en Yamilé van Leeuwen van De Meeuwen ook veel geld op voor Unicef bij sponsors en deden ook Sophia Wu en Loukman Bouayad mee aan deze leuke wedstrijd.

Ranomi Kromowidjojo is al jaren ambassadeur van Unicef en sinds vorig jaar naamgever van de Ranomi Cup. Deze wedstrijd werd gezwommen tijdens de pauze van de Swim Cup in Den Haag.