DiemerNieuws

16 juli 2015

DiemerNieuws 16 juli 2015


Eerste twee dancefestivals in het Diemerbos

Het Diemerbos wordt ingericht als festivalterrein. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De eerste twee van in totaal zeven dancefestivals in het Diemerbos vinden komend weekeinde plaats. Het festivalseizoen start zaterdag 18 juli met 22fest, een dag later wordt het festival Vunzige Deuntjes gehouden. De festivals zullen veel jonge bezoekers aantrekken. Vooral van buiten Diemen.

22fest wordt georganiseerd door het toonaangevende online muziekplatform 22tracks.

Kleurrijk

Met een melting pot aan muziekgenres, kleurrijke aankleding, ontspannen sfeer en een festivallocatie tussen de bomen in het groene Diemerbos, slaat 22tracks een brug tussen alles wat elektronisch, tropisch, hiphop, alternatief en soulvol is, belooft de organisatie.

Tropische sfeer
Vincent Reinders, oprichter van 22tracks en mede-organisator van het festival: "Electropical is de naam van onze derde stage en geeft precies aan wat 22fest is. Een laidback festival met een tropische sfeer die via dj's en live-acts ook terugkomt in Afrikaanse funk, latin en reggae. Dit gemengd met een stedelijke, vooruitstrevende vibe die terugkomt in elektronische stijlen als house, drum&bass en natuurlijk ook hiphop, R&B en beats."

Het festival biedt een mix van de beste beloftes uit binnen- en buitenland. Al eerder werden binnenlandse talenten als Falco Benz, Sevdaliza, Gallowstreet en De Nachtdienst aangekondigd. Ook rijzende sterren uit toonaangevende Europese steden worden gepresenteerd. De Londense oogappels van Gilles Peterson (Jon Phonics) en Dimensions Festival (Henry Wu) spelen voor het eerst in Nederland. Househeld Kong (Studio Brussel) sluit het festival af samen met Chicago-icoon Daniel Wang en de Nederlandse Detroit Swindle.

Solo-optreden
Kers op de taart is het exclusieve optreden van rapper Sef op 22fest. Hij geeft zijn eerste solo-optreden op een festival.

Zondag 19 juli wordt het festival Vunzige Deuntjes gehouden. Ook vorig jaar vond dit festival plaats in het Diemerbos. Het festival trok veel bezoekers en was een succes.

Lees verder op pagina 3

Bewoners Diemen-Noord moeten vier weken omrijden deze zomer

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Het viaduct van de Ouddiemerlaan wordt aangepakt. Van 27 juli tot 24 augustus is de onderdoorgang onder de A1 daarom afgesloten. Vooral lastig voor bewoners van Diemen-Noord, die moeten omrijden naar het centrum.

Het werk aan het viaduct is onderdeel van werk aan de Diemerpolderweg, de Vogelweg en een deel van de Ouddiemerlaan. Er worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd, zo is er een verzakking die moet worden opgelost, en nieuw asfalt aangebracht. Het hele project duurt volgens planning tot de derde week van september.

Vakantie
Vooral de afsluiting van het viaduct heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van Diemen-Noord. In de periode dat er onder het viaduct gewerkt wordt is Diemen-Noord voor automobilisten namelijk niet via de Ouddiemerlaan bereikbaar. De gemeente heeft er bewust voor gekozen de werkzaamheden onder het viaduct in de zomervakantie te laten uitvoeren. Zodat de groep bewoners die overlast ondervindt kleiner is, zo laat de gemeente in een brief aan de bewoners weten. Voetgangers en (brom)fietsers, de bus en de nood- en hulpdiensten kunnen wel gewoon onder het viaduct door. Er worden verkeersregelaars ingezet om alles in goede banen te leiden.

Om de overlast verder te beperken wordt het werk in gedeeltes uitgevoerd. Eerst dus de Ouddiemerlaan tot 24 augustus en de Vogelweg, die volgens planning 14 augustus weer open gaat. Daarna wordt tot de derde week van september de Diemerpolderweg in twee fasen aangepakt. Alles onder voorbehoud, dat onvoorziene omstandigheden als slecht weer geen roet in het eten gooien.

Auto kwijt

DIEMEN - De politie heeft vorige week in Diemen een automobilist aangehouden die te veel alcohol had gedronken. De auto van de man is in beslag genomen.

Het was de derde keer dat de man werd betrapt terwijl hij met te veel alcohol op achter het stuur had plaatsgenomen. Na de eerste keer besloot de rechter het rijbewijs van de man voor bepaalde tijd in te vorderen. Binnen deze periode is de man opnieuw aangehouden wegens het rijden onder invloed van alcohol. De man werd verplicht om een alcoholcursus te volgen.

De officier van justitie heeft nu besloten om zijn voertuig in beslag te nemen. Het voertuig is verbeurd verklaard. Dit houdt in dat de man zijn voertuig niet meer terugkrijgt. Binnenkort zal de man zich moeten verantwoorden voor de rechter.

Aannemers Beukenhorst vervolgd

DIEMEN - Het OM in Amsterdam heeft besloten twee bedrijven te vervolgen die betrokken waren bij de graafwerkzaamheden bij Beukenhorst die op 4 september 2014 tot een gasexplosie hebben geleid.

Het gaat om de aannemer en de onderaannemer. De bedrijven wordt verweten onvoldoende zorgvuldigheid te hebben betracht bij de graafwerkzaamheden.

Bij de gasexplosie waren raakten vijftien mensen gewond en kwamen twee mensen om het leven: de kraanmachinist en een medewerkster van woonstichting De Key die bij een van de bewoners op bezoek was. De kraanmachinist was door de onderaannemer ingehuurd om de daadwerkelijke graafwerkzaamheden te verrichten.

Inschrijven voor kramen-markt van Diemer Festijn

DIEMEN - Tijdens de slotdag van het Diemer Festijn op zaterdag 12 september zal er weer een kramenmarkt worden georganiseerd. Naast een kramenmarkt voor ideologische instellingen en verenigingen bestaat er dit jaar ook weer de mogelijkheid om als particulier in te schrijven voor een kraam.

Belangstellenden dienen zich voor 1 augustus in te schrijven.

De afgelopen jaren was het door de aangescherpte regels niet meer mogelijk om ook voor particulieren een kramenmarkt te organiseren. De Stichting Diemer Festijn en de gemeente hebben dit als een gemis ervaren.

Lees verder op pagina 3

2

keer gingen kinderen van Kinderzomerspelen naar KidZcity

Van de lezers

Brood
Ik wandel geregeld met mijn hondje langs de uitlaatplaats parallel aan de spoorbaan en Ooievaarpad. Het verbaast c.q. ergert mij, dat daar de laatste dagen grote hoeveelheden brood, croissants e.d. tussen het struikgewas worden gestort. Deze verdwijnen echter niet in de magen van de vogels, maar in die van onze honden. Vogels kunnen momenteel voldoende voedsel vinden en onze honden hebben dit brood niet nodig. Bovendien trekt het allerlei ongedierte aan, waaronder ratten.
Eerder in de tijd vonden we langs dit pad stukjes (gebakken?) schuimrubber, voorzien van een heerlijk smaakje. Een hondje heeft daarvan gegeten en heeft hierdoor gedurende drie dagen niet gegeten en gedronken. Gelukkig had het diertje op een gegeven moment veel gras gegeten, zodat de rommel via natuurlijke weg het lichaam kon verlaten. Voor hetzelfde geld was dit minder goed afgelopen. Vanzelfsprekend staat er geen naam bij. Daarom zou ik degene, die zulke (wan)praktijken erop nahoudt, dringend willen verzoeken hiermee te stoppen.
Sylphia van Odenhoven

Diemen Internationaal Nieuws

In het nieuwste tijdschrift van de Historische Kring Diemen wordt beschreven hoe een voetballer van de Diemer Voetbal en Atletiek Vereniging, zoals SV Diemen vroeger heette, opwachting maakte in de kolommen van een Amerikaanse krant op Sumatra.
Het komt niet vaak voor dat Diemen wordt genoemd in een Amerikaanse krant. In de editie van 31 oktober 1934 van de Nederlandstalige krant 'Onze Toekomst', bestemd voor Nederlandse emigranten in de regio Chicago, lazen we in de rubriek "Nederlandsch Nieuws" het volgende bericht:

Het te Diemen gevonden trommeltje met ƒ 7.500.
Naar men zich wellicht herinnert, werd indertijd in een voortuintje aan de Ouderkerkerlaan te Diemen een trommeltje met ƒ 7.500 gevonden, dat daar moest zijn neergeworpen door 'n Chinees, die langs den tuin liep te venten. De wettelijke termijn, waarbinnen de eigenaar van het trommeltje zich moest aanmelden, is verstreken en zoo werd het den vinder, den heer D. Buitenhuis te Diemen, door den burgemeester, bij wien het trommeltje werd gedeponeerd, ter hand gesteld. Een goede dag voor den gelukkige vinder.
Ook werd dit belangrijke bericht in een aantal kranten in Nederlands Indië (het huidige Indonesië), zoals het 'Bataviaansch Nieuwsblad', het 'Soerabaijasch Handelsblad' en de 'Indische Courant' gepubliceerd.

Weerbericht

Vrijdag zomers warm, in het weekeinde enige afkoeling
Na enkele vrij sombere en koele dagen warmde de atmosfeer donderdag flink op. Tussen een gebied van hoge luchtdruk boven Centraal Europa en een lagedrukgebied boven Ierland wordt met een zuidelijke hoogtestroming subtropische lucht aangevoerd. De warmte keert tijdelijk terug. In het weekeinde wordt de stroming westelijk en minder warm met een enkele bui.

Vrijdag en het weekeinde
In de nacht naar vrijdag raakt het bewolkt. Er is kans op een bui. Overdag schijnt de zon geregeld. Het kwik loopt op naar 27 of 28 graden. De zuidenwesten- tot zuidenwind is matig van kracht. In het weekeinde wordt de wind westelijk. Er stroomt minder warme lucht binnen, mogelijk in de nacht naar zaterdag vooraf gegaan door een (onweers)bui. Verder is de zon geregeld van de partij met enkele stapelwolken. Het wordt in het weekeinde 21 à 22 graden.

Trend na het weekeinde
De temperatuur vertoont een golvend patroon. Maandag stijgt het kwik opnieuw. Dinsdag tot iets boven de 25 graden met zonnige perioden.Vanaf woensdag lijkt het met een westelijke stroming opnieuw af te gaan koelen met kans op een bui. Het wordt dan circa 21 graden.

Weetje
Juli wordt ook wel hooimaand of oogstmaand genoemd. De laatste julimaanden waren zeer warm, zowel in 2013 (19.2 graden) als in 2014 (19.8 graden). Het langjarig gemiddelde voor juli bedraagt 17.9 graden, het gemiddelde van maximum + minimum. De warmste juli ooit was juli 2006 met 22.3 graden gemiddeld. Er kwamen die maand twee hittegolven voor.

Jumbo Diemen-Zuid actie voor scheiden glas

DIEMEN - Als het aan de ondernemer Kees Vlaanderen van supermarkt Jumbo Diemen-zuid ligt, gaat er meer glas in de glasbak. Daarom wordt in zijn winkel op vrijdag 17 juli de campagne Glas in 't Bakkie gevoerd.

Vlaanderen: "Met deze actie moedigen we onze klanten aan al het glas te scheiden. Alleen dan kan het hergebruikt worden." Om klanten te stimuleren meer glas in de glasbak te gooien zal de supermarkt vrijdag bezoek krijgen van een campagneteam van Glas in 't Bakkie. Het team gaat klanten wijzen op het belang en het gemak van het scheiden van glas. Glas mag namelijk voortaan met dekseltjes en voedingsrestjes in de glasbak. 'Leeg is schoon genoeg', is het credo. Ook reikt het campagneteam gratis stevige tassen uit waarmee het glas naar de glasbak vervoerd kan worden. Vlaanderen: "Wij dragen het Super Supermarkt Keurmerk (SSK), wat staat voor lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemerschap. Een belangrijk thema is afvalinzameling en -reductie, waartoe ook het scheiden van afval behoort."

Nieuw uniform voor Diemense Boa's

Foto: Trudy Kroese

Vanaf deze week dragen de drie buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa's) van de gemeente Diemen een nieuw uniform. De minister van Veiligheid en Justitie heeft besloten dat alle Boa's eenzelfde uitstraling moeten hebben. Dit betekent dat Boa's overal in Nederland hetzelfde uniform gaan dragen. Dankzij dit nieuwe uniform is een Boa als zodanig beter herkenbaar voor hulpdiensten en voor de burger. Het nieuwe uniform is in samenwerking met het ministerie door de Vereniging Nederlandse Gemeenten ontwikkeld.

Getuigen van inbraak krijgen een pluim van de politie

Verdachten door hulp getuigen aangehouden

Tim en Joy kregen een pluim en een bloemetje van de politie.

DIEMEN - Door het snelle optreden van twee getuigen zijn de verdachten van zeker een en wellicht meerdere inbraken bij de slijterij aan de Arent Krijtsstraat aangehouden. De getuigen Tim en Joy werden vorige week door de politie in het zonnetje gezet.

Bij de slijterij is zeker vijf maal ingebroken. Toen Tim op een nacht weer glasgerinkel hoorde, aarzelde hij geen moment en holde de straat op. Joy belde ondertussen met 112. De verdachte sprong in een auto met draaiende motor en reed weg. Door het snelle optreden van de twee getuigen vond de politie de auto in een wijk even verderop terug, met de verdachten en de buit uit de winkel.

De teamchef en wijkagent van politie Diemen bedankten Tim en Joy vorige week voor hun oplettendheid en inzet, waardoor de verdachten konden worden aangehouden. Een van de verdachten zit nog vast, de ander is door de rechter voor dit moment in vrijheid gesteld. Onderzocht wordt of zij ook betrokken zijn geweest bij eerdere inbraken in dezelfde winkel.

Danny Post

49 jaar
Algemeen coördinator Kinderzomerspelen
Diemenaar sinds geboorte

Ben je tot dusver tevreden over het verloop van de Kinderzomerspelen?
"Jazeker. Wij zijn dit jaar met een grote groep begeleiders. Ik geniet van het speelplezier van de kinderen en van de sfeer binnen onze groep van begeleiders."

De familie Post is bekend in Diemen.
"Mijn ouders zijn Tinus en Elly Post, mijn oom en tante zijn Hans en Clara Post. Mijn vader, oom en tante zijn bij veel mensen bekend door hun activiteiten bij SV Diemen."

Doe je aan sport?
"Nee, maar ik ga wel vaak kijken als mijn zoon Mitchell voetbalt. Hij speelde afgelopen seizoen in het vierde zondagteam van SV Diemen. Volgend seizoen gaat hij bij De Meer in Amsterdam voetballen."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik luister graag naar muziek die door Radio 538 wordt gedraaid. Hedendaagse popmuziek."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik beschouw mijn werk als hobby. Ik werk als elektricien. Daarnaast zijn de Kinderzomerspelen en het Loswalfestival hobby's. Ik ben actief bij het Loswalfestival.

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"De speelplaats op het Van Markenplantsoen, achter winkelcentrum Diemerplein. Als mijn kleinzoon iets ouder is ga ik daar vaak met hem spelen."

Diemen of Weesp?
"Ik heb acht jaar buiten Diemen gewoond, waarvan drie jaar in Weesp. Ik vind Weesp een leuke stad. Daar heb je elk jaar het Sluis- en bruggenfeest, hier worden het Diemer Festijn en het Loswalfestival. gehouden. Ik vind Diemen toch leuker. Het zal ermee te maken hebben dat ik in Diemen veel mensen ken."

Wat is jouw favoriete vakantieland?
" Dat heb ik niet. Ik neem elke zomer vier weken vrij voor de Kinderzomerspelen. Ik ga soms een weekeinde weg, meestal naar België."

Betoncentrale officieel heropend

Foto: Arlette Hauzer

DIEMEN - De betoncentrale van Cementbouw op bedrijventerrein De Sniep is vorige week woensdag officieel heropend. Twee betonmixers trokken een doek weg en onthulden daarmee het logo van het bedrijf op de centrale. De betoncentrale was toe aan vervanging om te kunnen voldoen aan de vraag uit de regio, vooral voor de verbreding A1-A6 Diemen-Almere. De oude centrale is afgebroken en de grotere, modernere 'slapende' centrale van Rijswijk is over het water verplaatst naar Diemen. De betoncentrale was al begin april in gebruik genomen.

Kramen-markt

Vervolg van voorpagina

De gemeente en de organisatie van het Diemer Festijn hebben nog eens gekeken naar de mogelijkheden binnen de huidige regelgeving. De organisatie ziet mogelijkheden om de huidige opzet van de kramenmarkt uit te breiden zodat er nu ook de optie is om als particulier een kraam te huren.

Belangstellenden kunnen op de website van het Diemer Festijn een inschrijfformulier voor de kramenmarkt downloaden (www.diemer-festijn.nl). Het is mogelijk om bij de receptie in het gemeentehuis een inschrijfformulier op te halen. De kosten van het huren van een kraam zijn 30 euro. Het inschrijfformulier moet voor 1 augustus 2015 per post zijn ontvangen door de organisatie. Het is ook mogelijk om het formulier, ingevuld, af te geven bij de receptie in het gemeentehuis.

Festivals

Vervolg van voorpagina

Een aantal inwoners van Diemen heeft kritiek geuit op de toename van het aantal festivals dat in het Diemerbos wordt gehouden. Zij vinden dat de festivals voor overlast zorgen. Ook zijn zij van mening dat de festivals tot gevolg hebben dat er afval in het bos wordt achtergelaten en dat veel reguliere gebruikers minder van het bos kunnen genieten. Een online petitie om het aantal festivals vanaf 2016 tot twee te beperken is tot dusver door 446 sympathisanten ondertekend.

Inbraken in auto's

DIEMEN - In de nacht van dinsdag op woensdag zijn op het parkeerterrein bij het NS-station ruiten van diverse auto's ingeslagen.

Het is onbekend wat er uit de auto's is gestolen. In de nacht van vorige week donderdag op vrijdag zijn op het parkeerterrein van het station van zeven auto's de ruiten ingeslagen en zaken uit de auto's gestolen.

Houseparty beëindigd

DIEMEN - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegale houseparty beëindigd.

De houseparty vond plaats onder het spoorviaduct op de Muiderstraatweg, vlakbij het Diemerbos. Politieagenten stelden vast dat er voor de houseparty geen vergunning was afgegeven en beëindigden het feest.

Nieuw tijdschrift Historische Kring vol verhalen en oude foto's

Tien interessante verhalen uit de Diemense geschiedenis

De wandschildering van Pierre van Soest in de Grote Rietschuur (Kriekenoord) die hij in 1957 maakte. Foto: Wiard Krook

door Taco ten Dam

DIEMEN - Er is weer een nieuw tijdschrift van de Historische Kring Diemen (HKD) verschenen. Tien interessante Diemense artikelen staat er op de cover. Met veel verhalen en foto's uit de Diemense historie.

Wandschildering
Ellen van Meurs deed onderzoek naar de grote wandschildering die kunstenaar Pierre van Soest op verzoek van de bekende architect Frank van Klingeren in 1957 aanbracht in de Grote Rietschuur. Daarmee kreeg Diemen een stuk monumentale kunst waarbij het kunstwerk dus integraal onderdeel werd van de architectuur. In een helder betoog wordt de waarde en de geschiedenis van de wandschildering gedocumenteerd beschreven. De Historische Kring Diemen en Bond Heemschut Noord-Holland spannen zich momenteel in om de wandschildering van Van Soest op een monumentenlijst te krijgen.

Marrie en Dik Krabshuis in 1949 op de bakkerskar van Harry Geerlings in de Weesperstraat in Diemen-Zuid. Foto: Foto: Collectie Piet Vedder
Melkboer Klaas Kersbergen op het kruispunt van de Burgemeester De Kievietstraat en de Nicolaas Lublinkstraat in de jaren vijftig. Foto: Foto: Collectie Kersbergen
Een prachtige foto van Nicolaas de Bruijn van Diemerbrug in 1904. Links de Prins Hendrikkade en rechts de Muiderstraatweg. Foto: Foto: Collectie gemeentelijk archief Diemen

Prachtige foto's uit verschillende Diemense (familie-)archieven

Avontuur op Lemmerboot
Jaag Haag sprak met Emmy van Asselt die in januari 1945 met haar moeder, zusjes en broertjes opvarende was van de Lemmerboot Jan van Nieveen die op weg van Amsterdam naar Lemmer in aanvaring kwam met de Groningen IV. In het artikel wordt verslag gedaan van de bange, spannende momenten die de toen 14-jarige Emmy meemaakte. In een ander artikel gaat Jaap aan de hand van gevonden foto's in op een tamelijk onbekend stukje Diemense geschiedenis: de watersport op de Diem.

Bezoek van vredesactivisten
Alfons Ruitenbeek dook in zijn archief uit zijn wethoudersperiode van 1976-1986 in Diemen en schetst onder andere de achtergronden rond het bezoek van Japanse vredesactivisten aan Diemen en zijn toespraak bij de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aan Eva Furth in 1984.

Piet Vedder over het leven in de jaren vijftig in Klein Merwede

De melkboer
Door de inspanning van Willy Bulterman-Hartsink kwamen er weer prachtige foto's tevoorschijn. Dit keer uit het archief van de familie Kersbergen met hele mooie beelden van Klaas Kersbergen met paard en wagen in zijn melkwijk in Diemen.

Piet Vedder
Taco ten Dam sprak met Piet Vedder en tekende momenten op uit zijn leven. Verhalen over het leven in de jaren vijftig in Klein Merwede vlakbij het voormalige landgoed Betlem. Maar ook over zijn keuze voor een baan bij Saan en daarmee niet voor de boerderij van zijn vader en over een spannende ontruiming van kraakpanden in 1980 in Amsterdam.

Diemense Jacob Olie
Wiard Krook schetst de stand van zaken rond het onderzoek naar de fotograaf Nicolaas de Bruijn, de 'Diemense Jacob Olie'. De Bruijn was een pionier op het gebied van de dorpsfotografie en legde aan het einde van de 19e eeuw veel plekjes in Diemen en omgeving vast. De Bruijn werkte vanuit een winkelpand aan de Hartveldseweg.

Hanna Blok
In dit nummer schrijven Noor van Mens en Jaap Haag een herdenkingsartikel over Hanna Blok, medeoprichtster van de HKD, die onlangs overleed.

Nieuwe rubrieken
Verder twee nieuwe rubrieken: 'De achtergrond bij het oude nieuws', waarin Taco ten Dam dieper ingaat op nieuwsfeiten uit kranten van weleer. Zoals een artikel over de middenvoor van D.V.A.V. dat 65 jaar geleden opgetekend werd door Het Nieuwsblad voor Sumatra. Een tweede rubriek gaat in op een graf op begraafplaats Rustoord. Over Fietje de Bruijn die na haar huwelijk Sophia Adriana Lopez Suasso-de Bruijn werd en met wier legaat de bouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam mogelijk werd.

Al met al, veel prachtige verhalen en heel veel foto's in een blad dat op schitterende wijze is vormgegeven door Danielle de Graaff.

Het nieuwe tijdschrift van de HKD is te koop bij Boekhandel Bruna in het winkelcentrum.

Kinderen vermaken zich drie weken lang

Jeugd geniet tijdens Kinderzomerspelen

DIEMEN - De kinderen die de eerste anderhalve week van de Kinderzomerspelen hebben bezocht kregen te maken met wisselende temperaturen. De ene dag was het bloedheet in sportcentrum Wethouder F.B. Duran, de andere dag was het een stuk koeler.

De sporthal is deze weken helemaal voor de Kinderzomerspelen.

De bestemming van het eerste uitstapje werd vorige week woensdagochtend op het laatste moment gewijzigd. Volgens plan zouden de kinderen naar Linnaeushof in Bennebroek afreizen. Maar omdat het hard regende en er volgens de weersverwachtingen geen mooi weer op komst was, werd besloten naar het overdekte KidZcity in Utrecht te gaan.

Algemeen coördinator van de Kinderzomerspelen Danny Post: "Wij hebben dat besluit vorige week woensdagochtend genomen. Een uitstapje naar Linnaeushof was door het slechte weer geen optie. De ouders van de kinderen hadden begrip voor ons besluit."

Het plan om gisteren alsnog naar Linnaeushof te gaan kon niet doorgaan. Omdat het regende werd er opnieuw afgereisd naar KidZcity.

Welk team maakt de langste slinger?
Trefbal.
Zo snel mogelijk over het parcours tijdens de zeskamp. Foto's: Ingrid van Vlijmen

Spookhuis jaagt kinderen toch
een beetje schrik aan

Danny Post is al jaren betrokken bij de Kinderzomerspelen. Als kind deed hij enthousiast mee, later werd hij begeleider en nu is hij alweer jaren algemeen coördinator van het evenement dat wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen (SWD). Zijn zoon Mitchell Post (23) is net als vorig jaar coördinator Sport. Er zijn dit jaar twee nieuwe coördinatoren bijgekomen: Nadia Bara (22) is verantwoordelijk voor Creatief, Jill van den Berg (19) voor Theater. "Enkele van onze coördinatoren zijn gestopt omdat zij het te druk met hun werk hebben, of omdat zij het tijd vonden om plaats te maken voor jongeren. Wij waarderen hun inzet enorm en zijn blij met de komst van nieuwe mensen", aldus Danny Post.

Post en zijn mede-leidinggevenden kunnen ook dit jaar rekenen op de inzet van een groot aantal begeleiders. Sommigen lopen al jaren mee, anderen korter of zijn er zelfs voor het eerst bij. Zoë, Milco, Ezra en Nordin zijn dit jaar assistent-begeleiders. Danny Post: "Begeleiders moeten minimaal zestien jaar zijn. Zoë, Milco, Ezra en Nordin zijn daarom assistent-begeleiders en doen ervaring op. Zij hebben wat extra begeleiding nodig, maar dat doen wij graag. Vaak zie je dat assistent-begeleiders later doorgroeien naar een rol als begeleider."

Door de regen zijn
de uitstapjes omgewisseld

Dat laatste geldt voor Sascha (19) uit Diemen. "Ik ging als kind naar de Kinderzomerspelen en ben later een paar jaar assistent-begeleider geweest. Nu ben ik voor het vierde jaar achtereen begeleider. Ja, ik vind het een voordeel dat ik vroeger als kind heb meegedaan. Ik weet hoe alles werkt."

De leden van het team van de begeleiding zorgen ervoor dat alles goed is georganiseerd en de kinderen veilig kunnen spelen. Er wordt op toegezien dat geen enkel kind het sportcentrum zonder toestemming van de leiding verlaat. De sfeer onder de begeleiders is voortreffelijk. Zij eten elke middag in twee groepen samen en ondernemen ook enkele avonden activiteiten. Vorige week vrijdag was er een spookhuis in de sportzaal van het sportcentrum. Er komt veel kijken bij de inrichting van het spookhuis. Vorige week donderdagmiddag werd begonnen met de opbouw en er werd tot laat in de avond doorgewerkt. Danny Post: "Diverse mensen die in het verleden als begeleider actief zijn geweest zijn donderdagmiddag en -avond langs gekomen om het spookhuis op te bouwen. Zij hebben een leuke middag en avond beleefd. Daarna hebben wij met z'n allen gegeten. De maaltijd is gemaakt door Johan, die al jaren de lunch voor ons verzorgt. Hij is een voortreffelijke kok."

Het spookhuis was vrijdag een groot succes. Hoewel de kinderen die zich in het spookhuis waagden diep in hun hart wel wisten dat het allemaal niet echt was en dat hen weinig kon gebeuren, schrokken zij dikwijls toch. Laat dit nu net de bedoeling zijn van een spookhuis. "Bij het spookhuis heeft Danny Mica ons geholpen met zijn verlichting en apparatuur. Danielle Mica heeft ook samen met Saskia Mandersloot heerlijke suikerspinnen gemaakt voor alle kinderen. In het spookhuis was André Zuidervaart met zijn beamer en geluidseffecten onmisbaar."

Net als vorig jaar mogen kinderen van wie ouders van een minimum inkomen moeten rondkomen gratis meedoen aan de Kinderzomerspelen. De gemeente heeft hiervoor geld uitgetrokken. Dit initiatief bleek vorig jaar een succes en heeft een vervolg gekregen.

Vrijdag kunnen bezoekers van de Kinderzomerspelen genieten van de megashow. Volgende week vrijdagmiddag wordt het evenement afgesloten met de traditionele playbackshow. De kinderen die zich die middag op het podium wagen, repeteren in de dagen ervoor hun act tot in detail, Niets wordt aan het toeval overgelaten. Ouders, andere familieleden, vrienden en bekenden van de kinderen zijn volgende week vrijdagmiddag van harte welkom om de Kinderzomerspelen te bezoeken.

Jong gezin zoekt met spoed een woning! Min. 4 kamerwoning, huur tot € 710,- met inschrijving en mogelijkheid voor huurtoeslag. Mvg Kim Roele 06-26945506

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Hoogte woontorens aangepast

Bewoners Kruidenspoor tevreden na overleg over Holland Park

André Snippe en Diego Lont. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Bewonersvereniging Kruidenspoor is tevreden over het besluit van de twee samenwerkende ontwikkelaars Snippe Projecten BV en Bouwaccent BV om de hoogte van de twee woontorens van de woonwijk Holland Park die het dichtst bij hun wijk worden gebouwd aan te passen.

Bewoners van Knoopkruid hebben zich verenigd in Bewonersvereniging Kruidenspoor. De bewoners uitten hun bezwaren tegen de geplande hoogte van de twee woontorens (vijftien woonlagen). Zij maakten duidelijk dat de woontorens hun woongenot zouden kunnen beperken: het uitzicht zou afnemen en zij zouden overlast ondervinden van schaduw.

Na overleg tussen de ontwikkelaars en de Diemense wethouder Lex Scholten werd de hoogte van de eerste woontoren in eerste instantie aangepast van vijftien naar dertien lagen. De gemeenteraad gaf vervolgens een verklaring van geen bedenkingen af. De bewoners waren echter nog niet tevreden met dit resultaat en namen opnieuw contact op met de ontwikkelingscombinatie.

Projectontwikkelaars hebben begrip voor argumenten bewoners

Diego Lont, woordvoerder van Bewonersvereniging Kruidenhof: "De ontwikkelaars hebben het initiatief genomen om met ons te gaan praten. De heer Snippe (Snippe Projecten) en de heer Verheijden (Bouwaccent) zijn bij ons in de wijk komen kijken en bleken begrip voor onze argumenten te hebben. Het overleg is heel prettig verlopen en wij hadden niet verwacht dat wij zo snel dit resultaat zouden bereiken."

In samenspraak met de bewoners is besloten om de hoogte van woontoren 1 terug te brengen van vijftien naar tien lagen en die van woontoren 2 van vijftien naar elf lagen. Het resultaat van deze aanpassingen is dat de ontwikkelaars bouwvolume te kort komen. Maar omdat dit een groot project is hopen zij dat elders in Holland Park te kunnen compenseren. De details worden later uitgewerkt.

André Snippe wijst erop dat hij het van belang vindt om een goede relatie te onderhouden met omwonenden van Holland Park. "Wij luisteren altijd naar argumenten en proberen als dat maar even kan aan hun wensen tegemoet te komen. Wij hebben veel projecten in Amsterdam gedaan. Daar heb je altijd te maken met omwonenden. Ik zeg altijd: als je in Amsterdam bouwprojecten kunt realiseren, kun je het overal."

In Holland Park komen tussen de 3.000 en 3.500 woningen. De verkoop verloopt voorspoedig. Van de woningen van blok 1 is al bijna 90 procent verkocht, van de woningen in blok 2 is al 70 procent verkocht. De woningen van toren 1 zullen naar verwachting medio september in de verkoop gaan. "Holland Park is voor Diemenaren een interessant project. Ongeveer 10 procent van onze kopers komt hier vandaan. De meeste kopers komen uit Amsterdam. Holland Park is populair vanwege de gunstige prijs, de ligging en de opzet van de wijk", aldus Snippe.

De verwachting is dat er in de loop van augustus begonnen kan worden met de bouw van blok 1. De eerste bewoners kunnen volgens planning eind 2016 verhuizen naar hun nieuwe woning in Holland Park. De wijk Holland Park komt vlak bij Campus Diemen Zuid te liggen. De succesvolle campus is een initiatief van André Snippe. De gedachte is dat bewoners van Holland Park ook gebruik kunnen maken van voorzieningen op de campus, zoals onder meer de horecavoorzieningen en de fitnessruimte.

donderdag 16 juli

Schaken

De zomercompetitie schaken voor senioren van Schaakvereniging Oosten-Toren vindt elke donderdag plaats in gebouw de Schakel. Deelname is gratis, ook voor niet-leden. Aanvang 20.00 uur. www.oostentoren.nl.

vrijdag 17 juli

Jeugdtheater

'De draad van Alexander' is een voorstelling gespeeld door Ton Meijer, voor kinderen vanaf zes jaar. De voorstelling vertelt het verhaal van de jonge Alexander die met zijn handen alles kan maken waar hij over droomt. Een fiets, een monster, een gek dier. Toch mist er iets, want hoe kan hij iets maken dat leeft. De voorstelling is om 15.00 uur te zien in OBA Diemen. Toegang is gratis voor bezoekers met OBA-pas en Stadspas. Anders € 5,-. Reserveren wordt dringend aangeraden: diemen@oba.nl of 020-6902353.

Recreatief Zwemmen

Zwembad Duran werkt deze zomer met een aangepast rooster. Volwassenen en ouderen zijn tussen 10.00 en 12.00 uur welkom om vrij te zwemmen, inclusief Seriorenfit. Van 12.00 tot 14.00 uur is iedereen welkom om recreatief te zwemmen. Kosten: € 4,70. Stadspashouders, kinderen tot 17 jaar, 65+ en studenten betalen € 3,90. Kinderen tot 12 betalen € 3,20.

zondag 19 juli

Recreatief zwemmen

Tussen 10.00 en 14.00 uur is het zwembad Duran open om recreatief te zwemmen.

maandag 20 juli

Recreatief zwemmen

Tussen 10.00 en 14.00 uur is het zwembad Duran geopend om vrij te zwemmen.

dinsdag 21 juli

Recreatief zwemmen

Van 7.00 tot 9.00 uur en tussen 12.00 en 14.00 uur is het zwembad Duran geopend om vrij te zwemmen.

woensdag 22 juli

Aan Tafel!

Iedere woensdag kan er gezellig samen gegeten worden. In verband met de verbouwing van Huis van de Buurt 't Kruidvat in juli en augustus in Berkenstede. Tussen 16.30 en 19.00 uur kunt u aan tafel. De chefkok maakt samen met zijn team van cliënten een gezonde driegangenmaaltijd voor € 3,50. Aanmelden op maandag en dinsdag bij Herman Moerbeek, 06-23330577.

Recreatief zwemmen

Tussen 10.00 en 12.00 uur is het zwembad Duran geopend om vrij te zwemmen.

donderdag 23 juli

Recreatief zwemmen

Van 7.00 tot 9.00 uur en tussen 12.00 en 14.00 uur is het zwembad Duran geopend om vrij te zwemmen.

iedere maandag en dinsdag

Zomerinloop

Elke maandag en dinsdag in juli en augustus, van 14.00 tot 16.00 uur: inloop met allerlei activiteiten. Zin in een praatje, een kop koffie of thee, en een spelletje? Kom dan naar Berkenstede, Berkenplein 304. Informatie bij Cora Verhoef: 06 55622536.

iedere woensdag en vrijdag

Huis van de Buurt

Iedere woensdag en vrijdag in juli en augustus zijn er van 10.00 tot 16.00 uur in Berkenstede verschillende activiteiten. Het programma is afhankelijk van het weer en de wensen van de bezoekers. Zittend bewegen of schilderen bijvoorbeeld. Informatie: Wendy Bastiani, 06-11330655.

iedere zondag

Historische wandeling

Historische Kring Diemen organiseert iedere zondag een wandeling van Fort Diemerdam naar kringenwetboerderij De Zeehoeve. Tijdens de wandeling geeft voorzitter John Cuijpers uitleg over Fort Diemerdam en de functies van de verschillende bouwwerken, waaronder munitiebunkers en geschutsopstelplaatsen. De wandeling duurt een uur en deelname is gratis. Bij wisselvallig weer zijn stevige schoenen aanbevolen. Aanvang 15.00 uur.

maandag 27 juli

Uitstapje

Het Huis van de Buurt gaat op pad. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur. € 2,50. Informatie en opgeven bij Danielle.Maas@roads.nl of 06-11346829.

27 juli tot 16 augustus

Duranbad gesloten

Zwembad Duran is van 27 juli tot en met 16 augustus gesloten voor groot onderhoud.

woensdag 29 juli

Kom In Beweging

Op het grasveld bij sportcentrum Duran worden tussen 14.00 en 16.00 uur allerlei sport- en spelactiviteiten gehouden. Informatie bij buurtsportcoach Dionne Tool: 06-45125494.

zaterdag 1 augustus

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.