DiemerNieuws

6 september 2018

DiemerNieuws 6 september 2018


Onderzoek explosie nog bezig

DIEMEN In de flat Beukenhorst in Diemen-Zuid heeft in de nacht van donderdag op vrijdag rond 02.15 uur een explosie plaatsgevonden. Het gaat vermoedelijk om een handgranaat. De politie wilde woensdag nog steeds niet bevestigen dat het om een handgranaat gaat.

De explosie vond plaats op één hoog voor de deur van een appartement van het flatgebouw. De ramen van de woning en de woningen eromheen zijn gesprongen. Er is niemand gewond geraakt. De bewoners van de flat zijn enorm geschrokken. In opdracht van Woonstichting De Key zijn vrijdag nieuwe ramen geplaatst in de woningen waarvan de ruiten waren gesprongen of beschadigd. Burgemeester Erik Boog: "Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, wel zijn we allemaal natuurlijk enorm geschrokken. De politie doet uitgebreid onderzoek. Er wordt veel gespeculeerd over het voorval, maar we moeten oppassen met het trekken van voorbarige conclusies. Alle mogelijke scenario's worden serieus onderzocht. Ook als gemeente zitten we er bovenop." In september 2014 vond er een gasexplosie in Beukenhorst plaats. Hierbij kwamen twee personen om het leven: een kraanmachinist en een medewerkster van De Key. Ook raakten er 15 mensen gewond.

De politie is nog bezig met het onderzoek en is daarom terughoudend met het verstrekken van informatie. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen: 0900-8844.

Werkzaamheden Bergwijkdreef

DIEMEN In verband met werkzaamheden is er vanaf maandag 10 september geen doorgaand verkeer mogelijk over de Bergwijkdreef in Diemen-Zuid.

Doorgaand verkeer wordt met borden omgeleid via de Dalsteindreef. De haltes van buslijnen 44 en 287 op de Bergwijkdreef komen tijdelijk te vervallen. De bussen worden omgeleid. Deze omleidingen duren naar verwachting tot 19 november.

Fietsers en voetgangers kunnen tot eind oktober gebruikmaken van de huidige verbindingen. Daarna gaan ze gebruikmaken van de routes langs de verlegde dreef. Deze routes blijven een paar jaar in gebruik tot de bouw van de blokken 22 en 23 van Holland Park is afgerond.

Er wordt volop gewerkt aan het omleggen en verlagen van de Bergwijkdreef.

Veiligheidsdag op zaterdag 8 september

DIEMEN Op zaterdag 8 september wordt op de D.J. den Hartoglaan tussen de brandweerkazerne en het politiebureau de Veiligheidsdag gehouden. De Veiligheidsdag duurt van 10.30 tot 16.00 uur.

De brandweer en politie zijn aanwezig met verschillende voertuigen en materieel.

De brandweer en politie geven informatie en demonstraties. Op deze dag kunnen inwoners van Diemen ook gratis hun kentekenplaten laten popnagelen.

Medewerkers van de ambulancedienst geven uitleg over het reanimeren met een AED. Vrijwilligers van Samen Veilig vertellen meer over hun werk. Ook medewerkers van de Dierenambulance Amsterdam, de Nederlandse Brandwondenstichting en Veilig Verkeer Nederland geven informatie en advies.

Diemer Festijn feestelijk geopend

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het Diemer Festijn is woensdag begonnen. Nadat burgemeester Erik Boog de 36e editie van het Diemer Festijn officieel had geopend, begon de Rabobank Kindermiddag in de feesttent. Dit bestond uit een optreden van De Sesamstraat Show. 's Avonds waren er optredens van artiesten in de tent. Het Diemer Festijn duurt tot en met zaterdag.

Bijzonder werk

Diemense Ruth van den IJssel begeleidt samen met Francien Bisschop ouders die hun pasgeboren baby verloren.

11

Cornelis van Marken (1716-1799)

Arent Krijts, Jan Berts, Gerardt Burghout, Johan Cousset, Johan van Soesdijk, Nicolaas Lublink, Paulus Emtinck, Rijk Castelijn. Allen waterbestuurders uit een ver verleden naar wie een straat vernoemd is. Sommige bewoners van het Van Markenplantsoen willen mogelijk weten wie die persoon was naar wie dit plantsoen per raadsbesluit van 29 juli 1961 werd genoemd. De onvolprezen publicatie 'Bruggen, wijken en straten in het oude en nieuwe Diemen' van Frits Reurekas en Rien van Elderen geeft een gedeeltelijk antwoord: "Cornelis van Marken was afwisselend schout, schepen en burgemeester van Weesp. Van 1732-1775 had hij landerijen in Weesp en werd daarom gekozen tot hoogheemraad van Zeeburg en Diemerdijk." Dit waterschap werd in 1437 uit noodzaak opgericht naar aanleiding van de rampzalige Sint Elizabethsvloed van 1421, die bijna het hele westen van ons land onder water zette. Vanaf 1727 werd er vergaderd in het prestigieuze Gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk (thans een Rijksmonument). De huidige rechtsopvolger van het waterschap is het Hoogheemraadschap Amstelland. Kennelijk heeft het toenmalige gemeentebestuur Van Marken menen te moeten bedanken als hoogheemraad(bestuurder) van het waterschap voor het behouden van droge voeten van de Diemense inwoners in de achttiende eeuw.

Weerbericht

Nogal wisselvallig en vrij koel

Tussen het Azorenhogedrukgebied en een andere boven Scandinavië wringt zich een klein lagedrukgebied dat zich donderdag afsnoert boven het Noordzeegebied. Er stroomt dan koele polaire lucht over onze omgeving met kans op neerslag. Vrijdag en in het weekend doolt het lagedrukgebied rond boven de Noordzee met kans op enkele buien, maar ook zonneschijn.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Het is met een maximum van 17 graden vrij koel voor begin september. De wind is westelijk en soms vrij krachtig. Ook in het weekend is het wisselvallig. Er is tamelijk veel bewolking met kans op enkele buien. Er is ook af en toe ruimte voor zonneschijn. Zaterdag waait er een krachtige zuidwestenwind, zondag iets afnemend tot matig. Zaterdag wordt het 17 à 18 graden, zondag een graadje hoger.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde trekt het lagedrukgebied noordwaarts en komt het weer onder invloed van uitlopers van het Azorenhoog, De wisselvalligheid neemt dan iets af. Er is eerst nog kans op een bui, maar mogelijk volgen enkele droge dagen later in de week. Het wordt circa 20 graden.

Weetje

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18.9 graden was zomer 2018 recordwarm. De voorheen warmste zomer was die van 2003 met 18.6 graden. Normaal is 17.0 graden. De zomer was zeer droog maar door regen in augustus was het geen record. Met 750 zonuren was de zomer zeer zonnig, vooral juli. Alleen de zomers van 1947, 1959 en 1976 waren zonniger.

Prayer Course

DIEMEN Vrouwen uit Diemen en Duivendrecht van alle christelijke achtergronden kunnen de komende weken in gesprek gaan over het gebed en hun gebedsleven verdiepen in de Prayer Course.

De Prayer Course bestaat uit zes interactieve bijeenkomsten op basis van het Onze Vader, die vanaf 13 september iedere veertien dagen gehouden worden. Het is een initiatief van de Geestelijke Groeigroep, een groep christelijke vrouwen. "De cursus staat open voor vrouwen van 18 tot 99 jaar uit Diemen en Duivendrecht met een christelijk geloof. We hopen dat we een breed palet aan christelijke achtergronden bij elkaar kunnen brengen", vertelt Tinka Veninga. Aan iedere bijeenkomst gaat een maaltijd vooraf. Er zijn geen kosten aan verbonden. Algemene informatie over de cursus: alphanederland.org/prayercourse/. Voor vragen en/of aanmelden: Tinka Veninga (tinka@veninga.net of 06-27035919).

Weerzien met klasgenoten

Eerste schooldag de Octopus.

DIEMEN De basisscholen in Diemen zijn maandag weer begonnen. De leerlingen hebben zes weken vakantie gehad.

Voor de kinderen was het leuk om hun klasgenootjes en leraren weer te zien. Voor de kinderen die voor het eerst naar school gaan was het natuurlijk extra spannend.

De foto toont de eerste schooldag op De Octopus in het centrum van Diemen. Directeur Gaby Etman heette alle kinderen en hun ouders van harte welkom. De Octopus is dit jaar gestart met bijna driehonderd leerlingen. Voor de Kersenboom in de wijk Plantage de Sniep was het maandag een speciale dag. De leerlingen kregen voor het eerst les in het nieuwe schoolgebouw. Maandagmiddag was er tevens een open dag voor de ouders van de leerlingen en buurtbewoners.

Woonvisie: aandacht voor sociale en middelhoge huur

In de keerlus van lijn 19 komt een appartementencomplex met onder meer een aantal sociale huurwoningen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De gemeenteraad bespreekt volgende week donderdag de Woonvisie 2018-2023. In het stuk wordt een overzicht gegeven van de woonsituatie in Diemen, richting gegeven aan het woningbouwprogramma en wordt het volkshuisvestingsbeleid geformuleerd. Wethouder Lex Scholten van Wonen gaat in op een aantal zaken die in de Woonvisie 2018-2023 staan.

Scholten: "De woningmarkt van Diemen maakt deel uit van de woningmarkt van Groot-Amsterdam, met alle problemen van dien. Deze regio is heel populair bij woningzoekenden. Het gevolg hiervan is dat de prijzen van koopwoningen de laatste jaren enorm zijn gestegen. Om een voorbeeld te geven: toen wij vier, vijf jaar geleden met Holland Park begonnen waren de woningen moeilijk te verkopen. Nu worden de woningen in die wijk voor enorme prijzen verkocht."

De populariteit van deze regio heeft ook gevolg voor het aanbod van huurwoningen. Diemen kampt net als andere plaatsen in deze regio met een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen. "Diemen heeft momenteel zo'n 2.800 sociale huurwoningen", geeft Scholten aan. "In het coalitieakkoord is aangegeven dat er duizend sociale huurwoningen bij komen. In de wijk Plantage de Sniep gaat dat om 100 sociale huurwoningen die naar verwachting over enkele jaren worden opgeleverd. De oplevering van die andere sociale huurwoningen laat langer op zich wachten."

De gemeente gaat ook 600 woningen bouwen met een middelhoge huur. Dit zijn woningen met een huur tussen de 750 en 1.000 euro per maand. "In het verleden beschikten wij over voldoende huurwoningen met een middelhoge huur. Maar het probleem is dat de verhuurders de huur jaarlijks enorm verhoogden. Wij willen nu afspraken maken met de verhuurders en vastleggen dat de huur voor een periode van zeg 15 jaar middelhoog blijft. Dus niet boven een bepaalde huurprijs uitkomt."

De gemeente hoopt dat de bouw van woningen met een middelhoge huur leidt tot doorstroming vanuit sociale huurwoningen. De meeste 'scheefwoners' kunnen nu geen kant op. Als zij naar een duurdere huurwoning verhuizen worden zij jaarlijks geconfronteerd met een aanzienlijke huurverhoging. In veel gevallen zal dit binnen een aantal jaren tot problemen leiden voor deze huurders. Bij het toewijzen van leegstaande sociale huurwoningen kan de gemeente een aantal woningen aan inwoners van Diemen toewijzen. "30 procent van de sociale huurwoningen die leegkomen of nieuw worden gebouwd kunnen wij toewijzen aan mensen die in Diemen op de urgentielijst staan. Daarnaast kan nog eens 25 procent van die woningen worden toegewezen aan andere inwoners van Diemen."

De gemeente dient ook elk jaar een aantal woningen toe te wijzen aan statushouders. Hierover bestaan wel eens misverstanden onder inwoners van Diemen. Scholten legt de situatie uit. "Den Haag heeft bepaald dat elke gemeente in Nederland jaarlijks een aantal statushouders moet huisvesten. Dat aantal wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Daar hebben wij als gemeente geen invloed op. Dit jaar moeten wij veertig statushouders huisvesten. Wij zijn hierin geslaagd. Dat betekent niet dat wij daar veertig woningen voor nodig hebben. Wij geven er als gemeente Diemen de voorkeur aan om gezinnen te huisvesten. Als wij tien gezinnen van vier personen huisvesten hebben wij dus tien woningen voor statushouders nodig."

Verbeteren

Scholten geeft aan dat er een aantal voorstellen ligt om de situatie op de woningmarkt op korte termijn te verbeteren. "Wij willen met Woningstichting Rochdale afspraken maken om een aantal eengezinswoningen aan meerdere jongeren te verhuren. Dit kan voor die jongeren een tijdelijke oplossing zijn. Er zijn ook plannen om in het nieuwbouwproject in de Arent Krijtsstraat 1 een aantal woningen te reserveren waar meerdere jongeren kunnen wonen."

Campus

Op Campus Diemen Zuid komen in de tweede helft van 2019 ruim 600 woningen voor Young Professionals. Zij krijgen een huurcontract voor vijf tot zeven jaar en kunnen vervolgens naar een andere woning verhuizen.

Het college van B en W gaat de gemeenteraad voorstellen om voor nieuwe woningen een bewoningsplicht in te voeren. Het is daardoor niet meer mogelijk om deze woningen op te splitsen in diverse compartimenten en die te verhuren. "Mensen die een woning kopen om daar vervolgens kamers te verhuren kunnen veel verdienen en zijn vaak bereid om een hoog bod uit te brengen op een woning. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen van woningen stijgen. Met een bewoningsplicht kunnen wij dat voorkomen."

Tram 19 rijdt zaterdagavond niet in Diemen

DIEMEN Tram 19 rijdt op zaterdagavond 8 september vanaf 23.00 uur niet in Diemen. Bus 44 en nachtbus 287 rijden een aangepaste route.

In verband met het vuurwerk waarmee het Diemer Festijn wordt afgesloten, wordt de route van de tram vanaf 23.00 uur ingekort. Tram 19 rijdt tot het einde van de dienstregeling tot het keerspoor op de Middenweg. Dit was in het verleden het eindpunt van lijn 9. De begin- en eindhalte van lijn 19 zijn dan om 23.00 uur de haltes op de Middenweg, ter hoogte van de Brinkstraat. Bus 44, die in verband met het Diemer Festijn tot en met maandag 10 september wordt omgeleid, rijdt op zaterdag 8 september vanaf 23.00 uur tot zondagochtend 9 september een opnieuw aangepaste route: vanaf de Ouddiemerlaan, via de Martin Luther Kinglaan, Tobias Asserlaan en Arent Krijtsstraat naar de Boven Rijkersloot, vervolgens de eigen route en vice versa. De bus stopt dan niet bij Beukenhorst. De bus rijdt niet over de Diemerbrug, maar over de Venserbrug. Nachtbus 287 rijdt vanaf de Ouddiemerlaan via de Martin Luther Kinglaan, Tobias Asserlaan, Arent Krijtsstraat en Wilhelminaplantsoen naar de Burgemeester Bickerstraat en de eigen route richting Bijlmermeer.

Dierenkliniek Diemen verhuist naar A. Krijtsstraat

DIEMEN Dierenkliniek Diemen verhuist met ingang van 1 november van de Burgemeester de Kievietstraat 57 naar de Arent Krijtsstraat 24. Dit is het pand waar IJssalon Donatella was gevestigd voordat die zaak naar de overkant van de straat verhuisde.

Dierenarts Anke Kuhlmann, die ruim twintig jaar eigenaar van Dierenkliniek Diemen is, stopt op 1 november met haar werk. Dierenkliniek Diemen wordt op 1 november overgenomen door Joyce Hofman. Joyce is tevens eigenaar van Dierenkliniek Watergraafsmeer. De dierenkliniek in de Arent Krijtsstraat houdt de naam Dierenkliniek Diemen. Voor de patiënten van Dierenkliniek Diemen verandert er weinig. Zij kunnen de dierenarts in de nieuwe praktijk in de Arent Krijtsstraat bezoeken; assistente Britt verhuist mee. Ook het telefoonnummer blijft hetzelfde.

Nomineren voor buurtfondsactie Rabobank tijdens kramenmarkt

Vorig jaar kon er genomineerd worden in een tiny house. Foto: Ingrid Voet

DIEMEN De Rabobank staat op zaterdag 8 september, de slotdag van het Diemer Festijn, weer op de kramenmarkt van het Diemer Festijn. De Rabobank houdt de 'Buurtfondsactie Diemer Festijn 2018'.

Bezoekers kunnen tijdens de kramenmarkt bij de Rabobank een lokaal initiatief nomineren voor een donatie. De Rabobank maakt uit alle nominaties een selectie. Vervolgens kan er van 10 tot en met 24 september middels de Facebookpagina 'Buurtfondsactie Diemer Festijn 2018' gestemd worden. Het initiatief met de meeste stemmen ontvangt een cheque uit het Buurtfonds van € 500,-.

Nomineren kan door een video in te spreken bij de stand van de Rabobank. Mensen geven via de videoboodschap aan wie zij zijn, wie zij nomineren en de reden van de nominatie. Het kan bijvoorbeeld gaan om een stichting, initiatief of vereniging die wel een steuntje in de rug kan gebruiken voor bijvoorbeeld het organiseren van een evenement, het aanschaffen van een nieuw speeltoestel of het realiseren van een andere maatschappelijke of duurzame activiteit.

Mooier, sterker, leefbaarder

Met het Buurtfonds draagt Rabobank bij aan initiatieven die de omgeving mooier, sterker en leefbaarder maken. Meer informatie over het Rabobank Buurt- en Coöperatiefonds is te vinden op rabobank.nl/amsterdam.
De Rabobank is een coöperatieve bank. De bank reserveert een deel van de winst om de lokale omgeving te versterken. Dat doet de bank onder andere via donaties uit het Buurt- en Coöperatiefonds.

Loswalfestival

Vorig jaar stond de Rabobank met een tiny house op de kramenmarkt. De donatie ging toen naar de Stichting Loswalfestival.

Vriendendag Diemerbos

DIEMEN De Vrienden van het Diemerbos houden op zondag 9 september voor de vijfde keer een vriendendag. Het thema van deze dag is 'Bos in beeld'.

De inloop is van 10.30 tot 11.00 uur. De start van het programma is om 11.00 uur. De boswachter is aanwezig om iets te vertellen over de actualiteit. Ook Bird Brewery is aanwezig. Deze nieuwe horecaondernemer heeft ambitieuze plannen en zal met het proeflokaal in het Diemerbos een langgekoesterde wens van de gebruikers van het bos, een horecagelegenheid in het bos, in vervulling laten gaan. Na de lunch worden er samen met deskundigen foto's gemaakt, geschilderd en gedicht. Liefhebbers kunnen meedoen aan een interessante wandeling. Het programma is voor jong en oud.

Fotowedstrijd

Zoals gebruikelijk wordt er dit jaar ook weer een fotowedstrijd gehouden. Daarnaast is er ook een gedichtenwedstrijd. Foto's en gedichten kunnen worden gestuurd naar secretaris@vriendenvanhetdiemerbos.nl.

De vriendendag wordt gehouden in boerderij Landlust aan de Stammerdijk 25. De toegang is gratis. Opgeven kan via secretaris@vriendenvanhetdiemerbos.nl. De organisatie zorgt voor een lunch. In verband met de lunch wordt het op prijs gesteld als geïnteresseerden zich vooraf aanmelden.

Thérèse van Gelder

Beeldend kunstenaar
Woont sinds 9 jaar in Diemen

Vertel eens iets over jouw werk als beeldend kunstenaar.
"Ik heb eerst de academie in Rotterdam gedaan en daarna de opleiding afgemaakt aan de academie in Amsterdam. Ik werk sindsdien als beeldend kunstenaar. Ik vind het leuk om dingen te verzinnen en vervolgens te maken. Bijvoorbeeld voor jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam of De Verbinding in Diemen. Of voor een schuurtje in iemands tuin. Ik schilder voornamelijk, maar werk ook digitaal. Ik heb bijvoorbeeld digitaal het spel Zoek ABC gemaakt. Daar is later een fysiek spel van gemaakt dat in veel winkels ligt. Het zou leuk zijn als het bij Bruna in Diemen te koop zou zijn."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik loop graag met de hond. Dat zijn momenten waarop ik dingen voor mijn werk verzin. Er zijn in Diemen veel plekken waar je lekker kunt lopen, zoals het Diemerbos. Een van de redenen dat ik negen jaar geleden in Diemen ben gaan wonen is dat hier veel groen is. Ik kijk vanuit mijn woning uit op groen en er is ook elders in Diemen veel groen. Verder lees ik graag."

Welk boek lees je op dit moment?
"Ik lees meestal diverse boeken door elkaar. Nu ben ik bezig met het boek 'Swingtime' van Zadie Smith. Dat gaat over twee meisjes die dansen en vertelt hun levensloop."

Jouw beste eigenschap?
"Ik ben goedlachs."

En jouw slechtste?
"Ik ben soms knorrig."

Favoriete vakantieland?
"Italië. Ik ben vaak in Umbrië en Toscane geweest. Vorig jaar ben ik op Sicilië geweest. Dat is ook prachtig. Ik vind heel Italië mooi. Ik ga graag naar Italië of Frankrijk om buiten te schilderen."

Zondagmiddag-podium in De Schakel

DIEMEN In De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46A vindt op zondag 9 september het eerste Zondagmiddagpodium van dit seizoen plaats. De bijeenkomst duurt van 14.30 tot 16.30 uur.

Het Zondagmiddagpodium wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen (SWD). Zondag treedt de bekende zanger Jacques Vet op. Hij heeft een gevarieerd repertoire: meezingers, dansnummers en mooie luisterliedjes. De entreeprijs is vier euro per persoon. Vol is vol. De zaal gaat om 14.00 uur open.

Voor aanmelden en meer informatie kan contact worden opgenomen met Chris van Dam van SWD: 06-49637236.

SWD Diemen organiseert elke tweede zondag van de maand het Zondagmiddagpodium in De Schakel.

Zingen voor Stichting Alzheimer op markt

DIEMEN Op de markt op het Diemerplein worden op woensdag 12 september liederen gezongen om aandacht te vragen voor de Stichting Alzheimer. De aanvang is om 11.00 uur. Het evenement duurt tot 13.00 uur.

De bekende Amsterdamse Joki Beerendonk zingt vanuit haar Canta een aantal levensliederen. Zij krijgt voor deze gelegenheid steun van de Diemenaren Joop Tertaas en Cathy Hartsink.

Joop Tertaas - een zanger die regelmatig optreedt, waaronder in Diemen - en Cathy Hartsink zullen ook een aantal levensliederen zingen.

Er worden regelmatig speciale activiteiten gehouden tijdens de wekelijkse markt op het Diemerpein. Die activiteiten worden gewaardeerd door de bezoekers van de markt.

Actiegroep wil bosje op hoek Arent Krijtsstraat

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De actiegroep Comité Hoogbouw Nee wil dat er op de hoek van de Arent Krijtsstraat een klein bosje komt. De gemeenteraad nam onlangs een motie aan voor de aanleg van 'tiny forests' in Diemen. Op de plek aan de Arent Krijtsstraat staat hoogbouw gepland. Ronald Vriend van het actiecomité: "De plek is de laatste jaren een klein bosje geweest. Ik ben blij met de motie."

Voortaan elke week discozwemmen voor kinderen in het Duranbad

Sportcentrum heeft activiteitenaanbod uitgebreid

Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is na een zomerstop van drie weken maandag weer open gegaan.

Baantjes trekken kan nu op meer tijdstippen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Jos Muller, manager Sportzaken van de gemeente, vertelt dat er de afgelopen weken werkzaamheden in het sportcentrum zijn verricht. "Er is onder andere een nieuwe ketel- en boilerinstallatie geïnstalleerd waarmee het zwemwater wordt verwarmd. De nieuwe installatie is efficiënter, dus goedkoper."

Muller en zijn team streven ernaar om het aantal activiteiten elk jaar toe te laten nemen en de kwaliteit daarvan te verbeteren. "Bij de zwemlessen voor de diploma's A, B en C ligt de nadruk tegenwoordig op het beheersen van voldoende vaardigheden om jezelf in verschillende situaties te redden. Kinderen die zwemles krijgen laten wij bijvoorbeeld achterstevoren in het water vallen. Iemand die in het water valt wordt in de meeste gevallen totaal verrast. Wij vinden het ook belangrijk dat iedereen alle drie de diploma's haalt."

Het sportcentrum is vorig jaar begonnen met een zwemvolgsysteem. Ouders kunnen inloggen en zo in hun computer de vorderingen van hun kinderen zien. Dit systeem wordt veel gebruikt en is populair bij ouders.

Voortaan elke week discozwemmen. Foto: Trudy Kroese

Het sportcentrum is vorig jaar begonnen met een zwemvolgsysteem

Sinds de start van het nieuwe seizoen kan er op meer tijdstippen banen worden gezwommen. Het gaat om de volgende tijden: op maandag van 16.00 tot 18.00 uur, op dinsdag van 07.00 tot 09.00 uur en 16.00 tot 18.00 uur, op woensdag van 16.30 tot 18.00 uur, op donderdag van 16.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 17.00 tot 18.00 uur. "Er is nu de mogelijkheid om banen te zwemmen op momenten dat er A-zwemles wordt gegeven. Uiteraard in een deel van het zwembad waar geen les wordt gegeven. Ouders van wie de kinderen zwemles krijgen kunnen dan zelf ook zwemmen tegen gereduceerd tarief. Dat is leuker dan langs de kant te zitten. Daarnaast zijn veel van die extra tijden waarop nu banen kunnen worden gezwommen aantrekkelijk voor mensen die werken. Zij kunnen na afloop van hun werk lekker gaan zwemmen."

Schuimzwemmen

'Wij vinden het belangrijk dat iedereen de drie diploma's haalt'

Vanaf 21 september kunnen kinderen tot 14 jaar elke vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur discozwemmen. "Wij hebben gemerkt dat het discozwemmen steeds populairder is geworden. Tot afgelopen seizoen was er één keer per maand op vrijdag discozwemmen, daarvoor zelf nog veel minder frequent. Wij hebben gemerkt dat er steeds meer kinderen op discozwemmen afkomen en daarom is het voortaan elke vrijdag. Af en toe zal discozwemmen een speciaal thema hebben, bijvoorbeeld schuimzwemmen."

Herinneringsdag en aandachtsboekje voor ouders die baby verloren hebben

In vier jaar tijd begeleidde Ima afscheidszorg al 200 gezinnen

In het aandachtsboekje van Ima afscheidszorg zijn de persoonlijke verhalen rond de dood van pasgeboren kinderen samengebracht.

Ruth van den IJssel (links) richtte in 2014 Ima op met Francien Bisschop. Foto: Paulien van Gijn

DIEMEN In 2014 richtte de Diemense Ruth van den IJssel samen met Francien Bisschop Ima afscheidszorg op. Zij begeleidden in die vier jaar al 200 ouders die hun pasgeboren baby verloren. Deze zomer organiseerden ze voor de derde keer een Herinneringsdag en werd een bijzonder boekje uitgebracht: een aandachtsboekje met persoonlijke verhalen van ouders, zorgprofessionals en de medewerkers van Ima zelf.

Ima betekent 'mama' en 'in het heden'. Ruth en Francien startten met Ima omdat zij vonden dat ouders die een pasgeboren kindje verliezen gespecialiseerde aandacht verdienen. En die geven zij deze ouders in een heel heftige periode waarin welkom heten en afscheid nemen samenkomen. "Over hoe de uitvaart van je ouders eruit zou moeten zien, denk je misschien weleens na. Maar vrijwel niemand zal van tevoren nadenken over de uitvaart van een pasgeboren kindje", vertelt Ruth. Hoe die begeleiding vorm krijgt, is iedere keer anders. "Wij leveren altijd flexibele zorg, afgestemd op waar de ouders behoefte aan hebben. Dat kan heel intensief zijn, maar dat hoeft niet. Er zijn mensen die heel duidelijk laten merken dat ze juist wat minder begeleiding willen hebben. Onze eigen ervaring met het verlies van een baby en de vele ouders die wij de afgelopen vier jaar begeleid hebben, helpt daarbij. Maar we zijn wel een professionele organisatie die ouders op deze momenten met veel expertise begeleidt. Bij Ima afscheidszorg werken zeven vrouwen uit het hele land die allemaal op hun eigen manier ervaring hebben met het verlies van een baby'tje."

De ervaringen van ouders, zorgprofessionals en de medewerkers van Ima zelf zijn nu samengebracht in een aandachtsboekje met persoonlijke verhalen, dat online te lezen is. Omdat het voor ouders die een kind verloren hebben prettig kan zijn om andere ouders te ontmoeten, organiseerden Ruth en Francien deze zomer voor de derde keer een Herinneringsdag. Een dag die voor de ouders helemaal in het teken staat van hun overleden kindje. "Dit jaar was er een inspirerende en hoopgevende lezing van Suzan Hilhorst en trad de Australische zangeres Coby Grant op. Zij zong onder meer het nummer 'Winterbear', een liedje dat zij schreef voor een gezin waarvan een zoontje dood geboren werd. Heel bijzonder dat zij er was. Het is fijn om samen te zijn op deze dag en ervaringen en herinneringen te kunnen delen. Dit willen we ieder jaar blijven doen: ouders geven aan hier enorm naar uit te kijken."

Ima kreeg duizend euro van Monuta om te helpen de Herinneringsdag te organiseren. Foto: Silvia van de Gein

'Ouders geven aan dat ze enorm uitkijken naar de Herinneringsdag'

www.ima-afscheidszorg.nl

Open Monumentenweekeinde

Veel activiteiten op diverse locaties

Ook in de Sint Petrus' Bandenkerk, de pastorie en Schuilkerk De Hoop is veel te doen. Foto: Ingrid Voet

DIEMEN Tijdens het Open Monumentenweekeinde op zaterdag 8 en zondag 9 september zijn er diverse activiteiten in Diemen.

Schuilkerk De Hoop is op beide dagen van 12.00 tot 16.00 uur geopend met een tentoonstelling van Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars. Op zondag 9 september start er om 14.00 uur een geschiedenisquiz, georganiseerd door de Historische Kring Diemen en Kunstzin Diemen.

Het Saan Museum aan de Weesperstraat is op zondag 9 september van 13.00 tot 16.00 uur geopend.

De Historische Kring Diemen nodigt mensen uit om op zaterdag 8 september tussen 11.00 en 14.00 uur langs te komen in haar ruimte in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46 A. Onder het genot van een kopje koffie kunnen belangstellenden oude films en foto's bekijken, herinneringen ophalen en hun verhalen vertellen aan leden van de Historische Kring Diemen.

Fort Diemerdam aan de Overdiemerweg 37 is op zaterdag 8 en zondag 9 september open van 10.00 tot 18.00 uur. Er zijn op zaterdag (11.00 en 13.00 uur) en zondag (13.00 en 15.00 uur) rondleidingen die starten bij Paviljoen Puur. Op beide dagen is er een tentoonstelling in de bunkers. Paviljoen Puur is op zondag 9 september van 12.00 tot 18.00 uur geopend. Er zijn die dag diverse activiteiten: om 13.00 uur en 14.30 uur kindertheater. De Diemer Harmonie geeft om 14.00 uur een concert op Fort Diemerdam.

De Sint Petrus' Bandenkerk opent zondag 9 september de deuren. Om 10.30 uur begint de mis en daarna is de kerk de hele dag open en worden er rondleidingen gegeven. De naastgelegen pastorie aan de Hartveldseweg 24 is zondag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur open. Er is gelegenheid om het gebouw te bezichtigen en familieportretten te laten maken in de prachtige kamers van de pastorie.

Zaterdag 8 september: Veiligheidsdag. Foto: Ingrid Voet

t/m 8 september

Diemer Festijn

Ouddiemerlaan

De 36e editie van het Diemer Festijn met veel optredens, donderdag de seniorenmiddag en zaterdag bingo. Het feest wordt zaterdag afgesloten met een groot vuurwerk op de Venserkade.

Donderdag 6 september

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Gratis spreekuren voor mensen die problemen hebben met hun werkgever, verhuurder of met overheidsinstanties. Informatie: Carrilho, 06-31063039.

Zaterdag 8 september

Cadeauwinkel van de Wereld

9.00 uur | Diemerplein

Ook dit jaar aanwezig op het Diemer Festijn met vele artikelen uit het assortiment van de wereldwinkel, zoals dromenvangers, kaarsen uit Swaziland en fietsjes uit de Filipijnen.

Veiligheidsdag

10.30 uur | D.J. den Hartoglaan

Tussen de brandweerkazerne en het politiebureau informatie en demonstraties van de brandweer, politie, ambulancedienst, Samen Veilig, de Dierenambulance Amsterdam, de Nederlandse Brandwondenstichting en Veilig Verkeer Nederland.

Koffieklets bij HKD

11.00 uur | De Schakel

De deuren gaan open voor iedereen die belangstelling heeft voor de historie van Diemen. Foto's en verhalen uit het verleden van ons dorp zijn welkom. Gelijktijdig staan we ook op de kramenmarkt van het Diemer Festijn.

Repair Café

14.15 uur | De Diem

Elke tweede zaterdag van de maand zijn de reparateurs aanwezig om uw kapotte spullen te repareren onder het genot van een kopje koffie. Eigen bijdrage gewaardeerd, maar niet verplicht.

Zondag 9 september

Viering

10.30 uur | St Petrus' Bandenkerk

Woord- en communiegezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is pastor H. Hartog.

Geschiedenisquiz

14.00 uur | Schuilkerk De Hoop

Kunstzin Diemen en de Historische Kring Diemen organiseren een geschiedenisquiz over Diemen, Nederland en Europa, gepresenteerd door Steven Dijk. Deelname is gratis. Aanmelden bij info@historischekringdiemen.nl.

Maandag 10 september

Beauty-inloop

11.00 uur | Het Noorderlicht

Elke maandag zijn een schoonheidsspecialiste en pedicure in het wijkcentrum aanwezig om allerlei behandelingen aan senioren te geven. Kosten: een vrijwillige bijdrage.

Woensdag 12 september

Computerinloop

9.00 uur | De Schakel

Elke woensdagmorgen helpen de vrijwilligers van PCOB-Enter met problemen met uw laptop, iPad of tablet. Informatie: 06-43734155.

Donderdag 13 september

Prayer Course

19.00 uur | 't Kruidvat

Samen met vrouwen uit Diemen - Duivendrecht in gesprek over gebed en zo je gebedsleven verdiepen. Zes interactieve bijeenkomsten o.b.v. het Onze Vader. Maaltijd inbegrepen. Kosten: geen. Algemene informatie: www.alphanederland.org/prayercourse. Aanmelden: Tinka Veninga, tinka@veninga.net, 06-27035919.

Zaterdag 15 september

Concert: Florieke Beelen

15.00 uur | Schuilkerk De Hoop

Samen met bariton Hans Pieter Herman en pianist Maurice Lammerts van Bueren heeft Florieke Beelen een cd opgenomen met vier van Schumanns meest geliefde duetten en de prachtige cyclus 'Myrten'. De cd wordt gepresenteerd in Schuilkerk De Hoop. Voor dit concert dient u zich online aan te melden via floriekebeelen.com.

Tot 27 september

Expositie

09.00 uur | Berkenstede

José van Engen en Diny Boot exposeren met beelden. Dagelijks open van 09.00 - 20.00 uur. José en Diny zijn beiden lid van Kunstzin Diemen.

Veel sfeer tijdens 50+-toernooi ATVD

Recordaantal deelnemers 50+-toernooi ATVD

Er werden mooie en spannende wedstrijden gespeeld. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Tennisvereniging ATVD heeft voor de derde keer in successie het 50+-toernooi voor haar leden gehouden. Er deden 110 deelnemers mee. Het toernooi werd georganiseerd door Marcella Droog, lid van ATVD.

De deelnemers van zeventig jaar en ouder speelden een apart toernooi dat overdag werd afgewerkt. De overige deelnemers speelden hun partijen in de avonduren. Droog: "Maar veel mannen van boven de zeventig hebben ervoor gekozen om hun wedstrijden ook 's avonds te spelen. Dat vonden zij gezelliger."

Knock-out

Aanvankelijk was het de bedoeling dat alle deelnemers over poules zouden worden verdeeld en minimaal twee wedstrijden zouden afwerken. Maar door het grote aantal deelnemers bleek dit niet mogelijk. Een aantal deelnemers kwam daardoor uit in een knock-outtoernooi.

Het toernooi zou aanvankelijk tot en met zaterdag duren. Op die dag werden de meeste finales gespeeld. Maar vanwege de drukke agenda van een aantal finalisten moeten er nog een aantal finales worden afgewerkt.

Arie van Os

Marcella Droog is zeer tevreden over het verloop van het toernooi. "Er deden meer leden mee dan tijdens de voorgaande twee edities. Het was ook heel gezellig. Veel leden bleven na afloop van hun wedstrijden op het terras zitten en genoten van de sfeer."

"Woensdagavond konden de wedstrijden niet doorgaan vanwege de regen. Die wedstrijden zijn op een later moment in de week gespeeld. Wij gaan het toernooi volgend jaar voor de vierde keer organiseren. Ik wil vooral mijn waardering uitspreken voor Arie van Os. Hij was elke dag en avond aanwezig en heeft zich opnieuw een uitstekende gastheer van de vereniging getoond."

SV Diemen speelt gelijk in bekerduel tegen Zeist: 2-2

SV Diemen deelde de punten in het eerste bekerduel tegen Zeist. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen heeft voor eigen publiek in het eerste bekerduel met 2-2 gelijkgespeeld tegen Zeist. Bij rust leidden de bezoekers met 0-1. De doelpunten van SV Diemen werden gemaakt door Elwin Jansen en Jesse Ringelberg (strafschop). Verdediger Jelle de Wild kreeg een rode kaart.

SV Diemen is voor de districtsbeker ingedeeld met Zeist (vierde klasse), AFC IJburg (vijfde klasse) en Roda '46 (derde klasse). Die laatste twee clubs ontmoetten elkaar zondag in IJburg. De bezoekers uit Leusden wonnen met 0-2.

De ploeg van de nieuwe trainer Mark Steur speelt deze maand nog twee bekerwedstrijden. Op zondag 9 september speelt SV Diemen uit tegen Roda '46 en op zondag 16 september gaat de ploeg op bezoek bij AFC IJburg. Dat laatste duel is een derby. De winnaar van de poule plaatst zich voor de volgende ronde.

Steur: "De bekerduels zijn onderdeel van de voorbereiding op de competitie. Maar uiteraard willen wij door in het bekertoernooi."