DiemerNieuws

15 december 2017

DiemerNieuws 15 december 2017


Nieuwbouw op Punt de Sniep

Punt de Sniep gezien vanaf de Muiderstraatweg. Foto: Ontwikkeling: ABC Vastgoed & NED REIM, Ontwerp: KCAP.

DIEMEN Op Punt de Sniep komen 202 huurwoningen in de vrije sector, een horecazaak met een ruim terras, een gemeenschappelijk ruimte en een haventje.

Punt Sniep Diemen BV heeft de plannen voor de wijk dinsdagavond gepresenteerd in Schuilkerk De Hoop. Er komen in totaal tien gebouwen van vier, vijf, zeven en negen verdiepingen. De hoogste gebouwen komen aan de kant van het spoor te liggen. Op de begane grond van het gebouw dat het dichtst bij de Diemerbrug ligt komt de horecazaak. De wijk wordt bereikbaar via twee bruggen: een brug voor voetgangers aan het begin en een brug voor auto's en fietsers. Die laatste brug komt ter hoogte van de Prins Bernhardlaan te liggen. Er komt een parkeerkelder met 182 parkeerplaatsen voor bewoners en daarnaast 52 parkeerplaatsen voor bezoekers. De parkeerplaatsen voor bezoekers komen vlak bij de brug ter hoogte van de Prins Bernhardlaan te liggen. Het haventje wordt aan de kant van de Muiderstraatweg aangelegd. Het wordt een duurzame wijk met veel ruimte en groen.

Punt Sniep Diemen BV (een ontwikkeling van ABC Planontwikkeling BV en NED REIM)) is nu in gesprek met een aannemer en verwacht dat de bouw van Punt de Sniep in het tweede kwartaal van 2018 kan beginnen. De verwachting is dat de bouw 2,5 jaar gaat duren.

Vesteda gaat de woningen verhuren.

Blauwe zone wordt uitgebreid

DIEMEN De blauwe zone in Diemen wordt volgend jaar uitgebreid met de Anne Frankwijk, Spoorzicht, een deel van Roggekamp, Dalkruid/Pijlkruid/Kleefkruid en een deel van Knoopkruid. Dit heeft het college van B en W besloten.

De gemeenteraad heeft op 30 november de nieuwe criteria voor de beoordeling van petities over parkeren vastgesteld. Die hebben tot gevolg dat als 51 procent van de huishoudens in een wijk voorstander is van een blauwe zone, die ook in die wijk wordt ingevoerd.

Het college van B en W heeft de petities die onlangs in de genoemde wijken zijn gehouden beoordeeld op basis van de nieuwe criteria. In alle genoemde wijken is een meerderheid voor de invoering van de blauwe zone: Anne Frankwijk (60%), Spoorzicht (84%) en een deel van Roggekamp en Dalkruid/Pijlkruid/Kleefkruid/deel Knoopkruid (95%).

Voor de petitie van Polderland geldt dat er op dit moment niet genoeg steun voor invoering van de blauwe zone is.

Bewoners van de wijken waarin de blauwe zone wordt ingevoerd kunnen ontheffing aanvragen. Deze kost 96 euro per twee jaar.

Opening Diemer December Dagen

DIEMEN De Diemer December Dagen worden op donderdagavond 14 december officieel geopend. De feestelijke bijeenkomst op het plein voor het gemeentehuis duurt van 19.00 tot 20.00 uur.

Burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Nilaya Holwijn ontsteken de lichtjes in de boom.

Hagunnan koor en EDOG zullen een aantal kerstliedjes ten gehore brengen waarbij iedereen gezellig mee kan zingen.

5

Brandweer

Foto: Eric Willemsen

Het aantal beroepskrachten van de brandweer dat tijdens de dagdienst aanwezig is in de kazerne wordt uitgebreid van vier naar zes.

3

Kerstactiviteiten in winkelcentrum Diemerplein

De kerstboom zorgt voor veel sfeer. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Winkeliersvereniging Diemerplein zorgt op de zaterdagen 16 en 23 december voor een echte kerstsfeer in winkelcentrum Diemerplein.

Zaterdag 16 december is er van 12.00 tot 16.00 uur livekerstmuziek, glittertattoo schminken voor de kinderen en gratis glühwein en warme chocolademelk. Het muzikale trio Kings en Queen zorgt voor gezellige en swingende kerstmuziek. De groep werkt met een verplaatsbare geluidsinstallatie en zal op verschillende locaties in het winkelcentrum spelen.

Ook op zaterdag 23 december zijn er tussen 12.00 en 16.00 uur diverse activiteiten. Er rijdt een kersttreintje door het winkelcentrum, er zijn optredens van de Diemer Harmonie (om 13.00 en 14.00 uur) en op het Diemerplein worden van 11.00 tot 17.00 uur de winterspelen gehouden.

Zondag 24 december is er een extra koopzondag. De winkels in het winkelcentrum zijn open van 12.00 tot 17.00 uur. De supermarkten Deen en Albert Heijn hebben hun eigen openingstijden.

In het Diemernieuws van donderdag 7 december is er huis-aan-huis een speciale wenskaart verspreid. De winkeliers van Diemerplein en de bibliotheek delen ook wenskaarten uit. Op de wenskaart kan een speciale kerstwens voor een Diemens goed doel of een speciaal iemand geschreven worden. De wenskaart kan opgehangen worden in de speciale kerstboom die in winkelcentrum Diemerplein staat. Dit kan tot en met 24 december.

Een onafhankelijke jury selecteert de vier beste, mooiste en leukste wensen. Deze worden vermeld op de Facebookpagina's van Daarom Diemen en Diemerplein en in het DiemerNieuws. Op de Facebookpagina van Daarom Diemen kan iedereen op een van de wensen stemmen. De wens die de meeste stemmen krijgt wordt vervuld. De uitslag wordt bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Diemen.

Meer informatie op www.diemerplein.nl.

Burgemeester H. Dallingaschool

In 1953 werd de bouw van de Openbare Lagere School Burgemeester H. Dallinga aan het Schoolpad en de Jan Bertsstraat voltooid. De bouw van deze school was zeer noodzakelijk, want de enige openbare lagere school in Diemen was inmiddels bijna 70 jaar oud. Deze school aan de Ouderkerkerlaan werd in 1884 gebouwd. Reeds in 1949 adviseerde de onderwijsinspecteur om deze school te vervangen door nieuwbouw. Helaas vond de toenmalige Diemense burgemeester H. Dallinga, een voorstander van een moderne openbare lagere school, een onwillige, in meerderheid kerkelijke gemeenteraad tegenover zich. Hij bewoog hemel en aarde, maar pas na Kamervragen en een uitspraak van de Raad van State werd het besluit voor de bouw van een nieuwe school genomen. Als locatie koos men de plaats waar voordien een gedeelte van het Diemense Lunapark had gestaan.

De oorspronkelijk vier leslokalen waren spoedig te weinig en de school moest dan ook in 1955 en 1956 worden uitgebreid tot een totaal van acht leslokalen. Op 16 januari 1957 was de bouw gereed en kon de officiële opening plaatsvinden. Burgemeester Dallinga was inmiddels overleden, maar de school kreeg uit dank zijn naam.

Weerbericht

Wisselvallig met een temperatuur rond 5 graden
Een lagedrukgebied lag zondag en maandag boven West-Frankrijk. De westelijke stroming werd daardoor tijdelijk geblokkeerd. Met een noordoostenwind stroomde koude lucht binnen. Opdringende fronten van het lagedrukgebied zorgden vanuit het zuiden voor veel sneeuw. Het laag trekt verder naar Scandinavië waardoor de stroming westelijk wordt. Met die aanlandige wind wordt het minder koud.

Vrijdag + het weekeinde
In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Overdag loopt de temperatuur op naar 4 à 5 graden. Er kan een winters getinte bui vallen in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw. Af en toe schijnt de zon. Dit weerbeeld geldt in grote lijnen ook voor het weekeinde. In de nacht kan het een graadje vriezen. Overdag wordt het circa 5 graden. Er staat overwegend een matige westenwind.

Trend na het weekeinde
Maandag valt nog een bui, maar met het naderbij komen van een Atlantisch hogedrukgebied nemen de neerslagkansen af. Met een zwakke tot matige zuidwestenwind liggen de maxima rond 6 à 7 graden, in de nacht dicht bij het vriespunt. Het is meest droog met af en toe zon en kans op mist of lage wolken.

Weetje
Er was zondag en maandag sprake van flinke sneeuwval. Ook in december 2012 kwam het rond de 7e die maand korte tijd tot sneeuwval van betekenis. In de koude december van 2009 viel meer sneeuw. Op 20 december 2009 viel 20 cm, dat tot de kerstdagen bleef liggen. Een dik pak sneeuw (20-40 cm) viel in de ijzige december van 2010. Dat bleef vrijwel de gehele maand liggen.

Oudste inwoner (101) viert verjaardag

De burgemeester feliciteert de oudste inwoner van Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Burgemeester Erik Boog heeft maandagochtend mevrouw Huijmans-Goedemans bezocht om haar met haar verjaardag te feliciteren.

Mevrouw Huijmans-Goedemans is 101 jaar geworden en is de oudste inwoner van Diemen.

Zij woont in zorgcentrum Berkenstede.

Aantal beroepskrachten brandweer wordt uitgebreid

Volgend jaar zijn er overdag zes brandweerlieden aanwezig

Het aantal beroepsbrandweerlieden dat tijdens de dagdienst aanwezig is in de kazerne in Diemen wordt verhoogd van vier naar zes.

Nu zijn er overdag nog vier beroepskrachten aanwezig. Foto: Eric Willemsen

DIEMEN De inzet van extra beroepskrachten tijdens de dagdiensten moet de paraatheid van de brandweer in Diemen verhogen. Dit heeft burgemeester Erik Boog aan de gemeenteraad laten weten.

De brandweer in Diemen maakt deel uit van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Die gaat over de brandweer in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Boog is als burgemeester van Diemen lid van het bestuur van de Veiligheidsregio. De brandweer in Diemen draait net zoals die in andere relatief kleine plaatsen in de regio voor een groot deel op vrijwilligers. Tijdens de dagdiensten zijn er altijd beroepskrachten aanwezig in de kazerne. Door dit aantal volgend jaar van vier naar zes uit te breiden, neemt de paraatheid toe. Boog geeft aan dat de brandweer voldoet aan de wettelijke normen. "De wettelijke norm is dat de brandweer maximaal achttien minuten na een melding op de plek van bestemming dient te zijn. Die norm wordt in Diemen gehaald. Maar wij willen sneller kunnen optreden in de regio en willen dat ook voor de toekomst garanderen. Daarom gaan we dit doen." In het verleden werkten veel vrijwilligers van de brandweer dicht bij de kazerne. Zij konden na een brandmelding snel in de kazerne zijn en vervolgens uitrukken. Tegenwoordig werkt een aantal vrijwilligers verder van de kazerne. Op het moment dat zes brandweerlieden hun plek in een brandweerauto hebben ingenomen, kan er worden uitgerukt. De aanwezigheid van zes beroepskrachten in de kazerne garandeert dat er altijd een brandweerauto snel kan uitrukken. De brandweer Amsterdam-Amstelland kan de uitbreiding van het aantal beroepskrachten in een aantal kazernes zoals Diemen realiseren door het flexibel inzetten van personeel.

Burgemeester Erik Boog. Foto: Trudy Kroese

Brandweer gaat beroepskrachten flexibel inzetten

Aanlegplaatsen Plantage de Sniep uitgebreid

DIEMEN De sloepenhaven aan de Slagbaai bij Plantage de Sniep wordt uitgebreid met 28 nieuwe ligplaatsen. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.

Op dit moment zijn er al 28 ligplaatsen die door vergunninghouders mogen worden gebruikt. Ook de 28 nieuwe plekken zijn alleen voor vergunninghouders.

Wethouder Lex Scholten, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Plantage de Sniep, is tevreden. "Er is veel belangstelling voor deze aanlegplaatsen; we hebben een door de notaris vastgestelde wachtlijst van 63 belangstellende Diemenaren. Met deze uitbreiding kunnen we een flink deel nu een plaats aanbieden. Daarnaast draagt het haventje bij aan een levendige uitstraling van de entree van Diemen." De nieuwe ligplaatsen komen onder aan het talud van de Provincialeweg. Aan het begin van het kanaal worden borden geplaatst om aan te geven dat afmeren is voorbehouden aan vergunninghouders. Van 1 april tot 1 november mogen de bootjes in het water liggen en in de winter moeten ze worden verwijderd. Volgens planning starten de werkzaamheden begin volgend jaar, zodat de ligplaatsen voor het nieuwe vaarseizoen gereed zijn. Omwonenden en mensen op de wachtlijst worden binnenkort schriftelijk geïnformeerd.

100 sociale huurwoningen Plantage de Sniep

DIEMEN Als de gemeenteraad op donderdag 21 december akkoord gaat met het plan Het Pontveer op Plantage de Sniep komt er een appartementencomplex met 50 sociale huurwoningen en 50 middeldure huurwoningen.

Het Pontveer komt vlak bij de keerlus van lijn 9 te liggen. De sociale huurwoningen krijgen een parkeernorm van 0,9 per woning, de middeldure huurwoningen een parkeernorm van 1,1 per woning. Op de plek van de keerlus van lijn 9 worden nog eens 50 sociale huurwoningen en 50 middeldure huurwoningen gebouwd. De keerlus wordt vergroot om ruimte voor woningbouw te realiseren.

Vijf verenigingen ontvangen geld uit Meerlandenfonds

De cheques zijn uitgereikt. Foto: Meerlanden.

DIEMEN Vijf verenigingen uit Diemen hebben vorige week donderdag een bijdrage ontvangen uit het Meerlandenfonds.

Het gaat om Bewonersvereniging Beukenhorst (600 euro), het Loswalfestival (556 euro), Vluchtelingenwerk SVAZ locatie Diemen (524 euro), de Diemer IJsclub (443,75 euro) en Tennisvereniging Diemen Zuid (310 euro). Het geld werd vorige week donderdagmiddag uitgereikt in de Witte Kerk in Nieuw-Vennep. Er waren diverse leden van de verenigingen in Diemen aanwezig. Ook wethouder Ruud Grondel was aanwezig. Tijdens de elfde editie van het Meerlandenfonds kregen 112 goede doelen en verenigingen in Nederland een bijdrage. Het ging in totaal om 50.000 euro. Het Meerlandenfonds steunt al elf jaar lang goede doelen en (sport)verenigingen in Nederland. Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden: "Wij zetten ons elke dag in voor een duurzame en prettige werk- en leefomgeving voor iedereen in de regio. Daarbij zijn de inspanningen van goede doelen en verenigingen onmisbaar. Het is daarom elk jaar weer een feest om de cheques uit te reiken."

Frank Perk

Werkt bij RAAP
58 jaar
Diemenaar sinds 2008

Wat is RAAP?
"RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V. is het grootste onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie, cultuurhistorie en erfgoed in Nederland."

En wat is jouw functie?
"Ik ben medewerker redactie/reprografie, maar ik ben in 1985, bij de oprichting, begonnen als veldwerker."

Wat heb jij met algen en wieren?
"Wieren zijn niet te vergelijken met de planten in de natuur en daarom vind ik ze zo interessant. Op de Nederlandse dijken groeien zo'n 300 soorten zeewier. Om ze te bestuderen reis ik regelmatig naar Zeeland."

Bijzonder zeewier?
"Een spectaculair mooi wier, zoals het felroze koraalwier. Het komt in Het Kanaal al voor bij Boulogne-sur-Mer. Ik verwacht het hier al jaren, maar het is nog niet gearriveerd."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik ben actief voor de hockeybond als begeleider van (bond)scheidrechters en ook groot voorstander van de komst van een hockeyclub in Diemen."

Wat weten mensen niet van je?
"Mijn pincode."

's Nachts wakker te maken voor?
"Eten uit India."

Beste nummer ooit?
"'Mr. Blue Sky' van ELO (Electric Light Orchestra)."

Oosterschelde of Tasmanië?
"In de Oosterschelde komen veel wieren voor, maar in Tasmanië komen veel meer zeewieren voor dan waar ook ter wereld. Het is mijn droom er ooit nog eens heen te gaan."

Als je een dagje burgemeester was...
"...maakte ik een protocol voor het groenonderhoud om het wat natuurvriendelijker te maken. De rest van de dag zou ik besteden aan het organiseren van een 'vertroeteldag' voor alle mantelzorgers in Diemen."

Santa Run en Rollator Run vrijdag op Diemerplein

DIEMEN Op vrijdag 15 december vindt de tweede editie van de Daarom Diemen Santa Run plaats. Er wordt voor het eerst ook een Rollator Run gehouden.

De Rollator Run is bedoeld voor mensen die echt afhankelijk zijn van een rollator. Zij lopen een rondje op het parcours op het Diemerplein. De Rollator Run start om 14.30 uur, deelnemers kunnen zich vanaf 14.00 uur inschrijven. De Santa Run bestaat uit twee races. Kinderen van vier, vijf en zes jaar gaan om 16.45 uur van start voor de minirun en rennen drie ronden over het parcours. Kinderen van zeven tot en met twaalf jaar starten om 17.00 uur met de maxirun van zes ronden. Inschrijven kan vanaf 16.00 uur. De warming-up begint om 16.30 uur. Na afloop is de prijsuitreiking.

De organisatie hoopt dat deelnemers aan de Santa Run zich speciaal in kerstsfeer kleden. Alle deelnemers krijgen een kerstmuts die zij mogen houden.

Deelnemers aan de Rollator Run en de mini- en maxirun kunnen zich van tevoren inschrijven via de website www.welzijndiemen.nl of door een e-mail te sturen aan d.tool@welzijndiemen.nl. Telefonisch aanmelden kan ook via nummer 06-45125494.

Diemer December Dagen

Vervolg van voorpagina.

Scouting Diemen serveert glühwein en chocolademelk. De chocolademelk en glühwein worden gratis beschikbaar gesteld voor Deen en Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein. De mok waarin de drank wordt uitgeschonken mag iedereen houden.

Kinderen kunnen bij de vuurkorf onder begeleiding van vrijwilligers van Scouting Diemen marshmallows en broodjes bakken. Aanwezigen kunnen bij de oliebollenkraam van Verwijk een gratis oliebol halen. Dit jaar is de boom weer mooi versierd met lichtjes en ballen. Ook de scholen hebben dit jaar weer hun steentje bijgedragen. Zij hebben een mooie transparante bal gevuld en versierd.

Veel belangstelling voor schrijfactie Amnesty International

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Inwoners van Diemen hebben vrijdag meegedaan aan de schrijfmarathon van Amnesty International. In het gemeentehuis schreven zij brieven en kaarten voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Ook burgemeester Erik Boog deed mee aan de actie.

Voedselbank houdt winkelactie

Vrijwilligers van de voedselbank bij Jumbo in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Stichting Voedselbank Diemen heeft zaterdag een winkelactie gehouden bij supermarkt Jumbo in Diemen-Zuid.

Klanten van Jumbo schonken artikelen die de voedselbank gebruikt voor de kerstpakketten van de cliënten. Op zaterdag 16 december vindt er opnieuw een winkelactie plaats. Vrijwilligers staan dan van 10.00 tot 16.00 uur bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein. Zij hopen dat klanten artikelen schenken.

Deelnemers aan werkatelier richten zich op een duurzaam Diemen

Belangstellenden voor werkatelier kunnen zich aanmelden

In het Saan Museum wordt op 6 en 7 februari 2018 een werkatelier gehouden dat in het teken staat van duurzaamheid.

Leden van de initiatiefgroep. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het werkatelier over duurzaamheid is een initiatief van de initiatiefgroep Daarom Duurzaam Diemen (DDD).

In mei van dit jaar werd in Theater de Omval een duurzaamheidscafé gehouden. Een van de uitkomsten van het duurzaamheidscafé was de oprichting van de initiatiefgroep Daarom Duurzaam Diemen. Wethouder Ruud Grondel van Milieu stond aan de basis van de initiatiefgroep. De opzet van het werkatelier is dat grote en kleine initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Diemen worden gebundeld en versterkt en dat mensen nog meer bewust worden gemaakt en worden geïnspireerd.

De initiatiefgroep Daarom Duurzaam Diemen bestaat uit Liza van Zon (Van Zon Business en bestuurslid van Ondernemend Diemen), Willemien Boland (GGD-arts en Repair Café Diemen), Sophie Tjebbes (psycholoog en trainer), Dennis Lodewijks (SLIM Vastgoed Performance), Hans Vreeken (The Plumbers Installatietechniek en bestuurslid van Ondernemend Diemen), Johan van Schagen (Artsen zonder Grenzen), Joost Heinsius (Values of Culture & Creativity), Jorrit Leijting (Leijting Advies), Ruud Grondel (wethouder Duurzaamheid Diemen), Jowan Kelderman (beleidsadviseur Duurzaamheid gemeente Diemen) en Anton Mink (communicatieadviseur gemeente). De initiatiefgroep heeft zes opgaven benoemd die moeten leiden tot concrete initiatieven en projecten in Diemen. Het gaat om: remming van de opwarming van de aarde (onder andere door energieneutrale huishoudens, opslag van energie), een omslag naar een circulaire economie (slim hergebruiken van grondstoffen en materialen), versterking van de biodiversiteit (balans tussen mensen, dieren en planten), een veerkrachtige gezondheid en vitale leefomgeving, bewust produceren en consumeren (tegen voedselverspilling, duurzaam en lokaal inkopen), het vergroten van het sociaal milieubewustzijn (focus op gedrag, wat kan ik bijdragen?). Tijdens het werkatelier gaan de deelnemers aan de slag met duurzaamheid. De eerste dag staat in het teken van brainstormsessies. De tweede dag gaan werkgroepen aan de slag met concrete initiatieven en projecten. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan het werkatelier langer actief blijven voor Daarom Duurzaam Diemen. Vrijwel iedereen onderkent het belang van duurzaamheid. Het is alleen niet altijd duidelijk wat iemand zelf kan doen om aan duurzaamheid te werken. Sophie Tjebbes is erg bezig met voedsel en geeft een onthullend voorbeeld over de negatieve invloed van de veeteelt op het milieu. "Door het niet eten van een hamburger van 100 gram rundvlees bespaar je evenveel water als met een maand lang niet douchen. Als mensen minder vlees eten scheelt dat enorm aan uitstoot van CO2. Ik heb de indruk dat veel mensen al minder vlees eten. Die worden ook wel 'flexitariër' genoemd. Daarnaast is er veel winst te behalen door het verminderen van verpakkingen van voedsel." Willemien Boland ziet bij het Repair Café dat steeds meer mensen duurzaam met spullen omgaan. Hier wordt veel winst behaald. Spullen gaan langer mee, verdwijnen niet op de afvalberg en er hoeft minder te worden geproduceerd. "Ik vind het belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat zij zelf veel kunnen doen om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Neem het gebruik van blikjes: van de energie die nodig is om een blikje te produceren kun je een halve dag stofzuigen." De initiatiefnemers van Daarom Duurzaam Diemen nodigen vanuit hun eigen netwerken deelnemers uit voor het werkatelier. Wie niet vanuit zo'n netwerk wordt benaderd maar wel graag wil meedenken, kan zich aanmelden via de site van Ondernemend Diemen. Meer informatie over Daarom Duurzaam Diemen via www.ondernemenddiemen.nl en via de Facebookcommunity www.facebook.com/daaromduurzaamdiemen/.

'Als mensen minder vlees eten scheelt dat enorm'

Werkatelier moet leiden tot concrete initiatieven en projecten

Youki: 'Als je een meisje écht leuk vindt, vraag je niet om haar naaktfoto'

Vechtstede-leerlingen geven hun mening in 'Sex & Social' van NTR

Jackie Sampimo en Youki Overkleeft delen hun leven online.

door Marieke van Veen

DIEMEN In 'Sex & Social' van de publieke omroep NTR duiken bekende gezichten op. Onder meer Youki Overkleeft en Jackie Sampimon (beiden 15) uit Diemen praten hierin openlijk over hoe jongeren online met elkaar omgaan op seksueel gebied.

Een groot deel van het leven van jongeren speelt zich vandaag de dag online af. Via social media als Instagram en Snapchat delen ze hun leven in foto en film, vaak opgesmukt met filters. Maar het online delen van privémateriaal kan ook verkeerd uitpakken en leiden tot sexting en slutshaming. In het televisieprogramma 'Mag ik je tieten zien?' gaat Tatum Dagelet in op wat er kan gebeuren als je pikante selfie opeens niet meer privé is. Onder de naam 'Sex en Social' zijn er ook web-onlyafleveringen. Daarin spelen Youki Overkleeft en haar vrienden uit Diemen een grote rol. Youki, Jackie, Franky, Ritchie en Ziyad delen hun ervaringen en vertellen hoe ze over dingen denken.

In reallife hebben lovebirds geen idee wat ze moeten doen

Wulpse filmpjes

Begin dit jaar schreven we over Youki als 'rising star' op musical.ly. Ze had toen met haar dansvideo's 315.000 volgers. Inmiddels zijn dat er 354.000. Haar moves zijn soms sensueel, compleet met zwoele blik. Maar ze is pas 15 en deze wulpse filmpjes gaan dus wel de hele wereld over en de kijkers kunnen ook reageren. "Voor mij is het gewoon een dans, een choreografie", legt Youki in het programma uit. Met het fenomeen 'dickpick' (mannen die ongevraagd een foto van hun piemel sturen) heeft ze naar eigen zeggen nog geen ervaring. Een kennis van vriendin Jackie wel: "Zij kreeg via Snapchat filmpjes van een jongen waarop hij zich aftrok. Ze heeft hem toen geblokkeerd."

Verzoeken om naaktfoto's krijgt Youki ook (nog) niet, daar moet ze ook niet aan denken: "Als een jongen je leuk vindt en hij gaat flow met je zoeken en hij vraagt dan om naaktfoto's, dan komt het over alsof het alleen daarom gaat. Als je een meisje écht leuk vindt, vraag je daar niet om. Dat is zo respectloos."

Eerste keer juist later

Dickpicks, sexting, masturbatiefilmpjes, bij ouders lopen de rillingen nu vast over de rug. Maar het blijkt juist dat jongeren op steeds latere leeftijd seks hebben. Bij de 'eerste keer' zijn ze tegenwoordig gemiddeld 18,6 jaar. Volgens deskundigen komt dat juist door de social media, in reallife hebben de lovebirds geen idee wat ze met elkaar aanmoeten. In 'Sex & Social' bekennen Youki en haar vrienden inderdaad dat het vooralsnog blijft bij een beetje (tong)zoenen. Dat valt dan weer mee.

De afleveringen van 'Sex & Social' zijn te bekijken op NPO.nl en op YouTube.

Herstel muurwerk op 'Gedenk te Sterven'

Door het herstelwerk wordt het monument voor het nageslacht behouden. Foto: Wiard Krook

DIEMEN De afgelopen weken is gewerkt aan het muurwerk van begraafplaats Gedenk te Sterven in Diemen-Noord.

Wiard Krook van de Historische Kring Diemen over de geschiedenis van deze bijzondere begraafplaats: "Van de voormalige Mariakerk aan de Ouddiemerlaan te Ouddiemen zijn na de sloop in 1807 de funderingsmuren bewaard gebleven. Binnen het muurwerk van het schip en het koor werd toen begraafplaats Gedenk te Sterven ingericht. Medio 1994 werden de geheel verwaarloosde begraafplaats gefatsoeneerd en de afgebrokkelde muurresten weer opgemetseld." Op 5 november 2015 werd Gedenk te Sterven met baarhuisje tot gemeentelijk monument benoemd.

"In de afgelopen jaren hadden de historische funderingsresten van de voormalige Mariakerk wederom last van achterstallig onderhoud, veroorzaakt door vorst en onzorgvuldige bezoekers", aldus Krook. "De herstelwerkzaamheden aan het muurwerk werden, in opdracht van de gemeente, door een deskundig bedrijf verricht om het gemeentelijke monument voor ons nageslacht te behouden."

Voorbereiding KIS in volle gang

Kunst In Sport wordt voortaan in januari gehouden

Ellen Dikker.

DIEMEN De vierde editie van Kunst In Sport (KIS) wordt op zondag 21 januari 2018 in Theater de Omval gehouden.

Tijdens het evenement worden de Diemense sporters van het jaar bekendgemaakt. Er is een programma met muziek, cabaret en interviews. Het festival is verplaatst van de zomer naar januari, omdat de winter zich meer leent voor een bezoek aan het theater en het begin van het nieuwe jaar beter geschikt is voor een terugblik op het sportjaar. Tijdens KIS 2018 is er extra aandacht voor voetbal en kunst. Henk Hofstede, zanger van de bekende popgroep The Nits, komt op de gala-avond optreden met een speciaal programma rond het lied J.O.S. Days, over zijn jeugd aan de rand van het veld van de gelijknamige voetbalvereniging uit de Watergraafsmeer. Cabaretière Ellen Dikker laat in haar show zien hoe het familieleven helemaal overhoop wordt gegooid als haar zoon wordt geselecteerd door Ajax. De roemruchte club uit de Johan Cruijff Arena staat ook centraal in enkele korte interviews. De presentatie is weer in handen van Steven Dijk. De gala-avond is gratis toegankelijk en bezoekers hoeven niet te reserveren. Als onderdeel van het festival draait op zondagmiddag 21 januari om 14.00 uur in Theater de Omval ook de film 'Borg/McEnroe', over de legendarische strijd tussen twee van de grootste tennisiconen van de vorige eeuw. Belangstellenden kunnen al reserveren voor de voorstelling via www.kunstinsport.nl of www.theaterdeomval.nl. Op woensdagmiddag 17 januari organiseert het Landelijk Kenniscentrum voor Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) om 13.00 uur in het kader van Kunst In Sport in Theater de Omval het minicongres 'Beleid voor de vrije tijd'. Tijdens deze bijeenkomst voor politici, ambtenaren en bestuurders van verenigingen is er veel aandacht voor de toegevoegde waarde van cultuur en sport. Ook de Stichting Welzijn Diemen levert een bijdrage aan deze middag. Alle informatie over KIS 2018 is te vinden op www.kunstinsport.nl.

Kerstconcert met diverse koren in de Sint Petrus' Banden, 17 december.

Vrijdag 15 december

Hulp kerstmarkt

10.00 uur | Berkenstede

Wie helpt Serve the City om de bewoners van Berkenstede te laten genieten van een Dickens kerstmarkt in het zorgcentrum? Geef je op via stcdiemen.nl/projecten.

Zaterdag 16 december

Gezellig kerststukjes maken

10.30 uur | Sierpeerhof

De licht verstandelijk beperkte bewoners van de Sierpeerhof willen graag hun woonkamer in kerstsfeer brengen. Wie helpt ze via Serve the City door samen kerststukjes te maken en kerstversiering aan te brengen in de woonkamer. Geef je op viastcdiemen.nl/projecten.

Zondag 17 december

Postzegelbeurs

10.00 uur | De Schakel

Filatelieclub De Zegelaars, 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken volop aanwezig. Ook advies over uw ‘vergeten’ verzameling albums. Entree voor niet-leden € 1,-. Meer informatie: 020-6942002.

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

3e Advent. Voorganger: ds. M. Reinders uit Diemen.

Viering 3e Advent

10.30 uur | Sint Petrus' Bandenkerk

Eucharistie gezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger: pastor A. Tönis.

Kerstconcert

14.30 uur | Sint Petrus' Bandenkerk

Kerstconcert met gemengd koor Carpe Diem, vrouwenkoor Ancora, het Stefanuskoor uit Amsterdam-Noord en het Allegriakoor uit de Sint Petrus' Banden. De toegang is vrij.

Maandag 18 december

Kerstarrangement

11.00 uur | Wijkcentrum
het Noorderlicht

Deze maandag staat helemaal in het teken van kerst. 11.00 uur koffie drinken met wat lekkers, 11.30 uur kinderen komen kerstliedjes zingen, 12.00 uur kerstbrunch, 13.30 uur kerstbingo. Kosten € 4,- (alles inbegrepen).

Dinsdag 19 december

'The Square'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Een modern museum stelt een nieuwe installatie tentoon. Een ruimte waar geen regels zijn en alles kan. Een provocerende satire op de kunstwereld waarin de grenzen van politieke correctheid, artistieke uiting en de vrijheid van meningsuiting met veel humor worden onderzocht.Woensdag 20 december

Bingomiddag

14.30 uur | Zorgcentrum De Diem

Gezellige bingomiddag. De zaal is open v.a.14.15 uur. Deelnemen kost € 2,50 p.p., voor bewoners € 1,50 p.p.

'Ik denk aan je'

15.30 uur | OBA Diemen

Denk jij ook weleens terug aan iemand? Vaak denken we tijdens de feestdagen terug aan de dierbaren waar we afscheid van hebben moeten nemen en is het gemis groot. Op deze dag brengt Stage & Stories samen met jou een ode aan hen die niet meer in je leven zijn.

Donderdag 21 december

'C'est La Vie'

20.00 uur | Theater de Omval

Een ongecompliceerde komedie van het regisseursduo achter 'Intouchables' met een prachtige hoofdrol voor de Canadese steractrice Suzanne Clément.

Zaterdag 23 december

Diemer Harmonie

13.00 uur | Diemerplein

Een ensemble uit de Diemer Harmonie speelt om 13.00 en om 14.00 uur in winkelcentrum Diemerplein bekende kerstmuziek.

En verder

Expositie

Zorgcentrum De Diem

Larisa Volodimerova uit Diemen exposeert tot en met 29 januari schilderijen met het thema 'Kleurrijk'. Iedere dag te bezoeken tussen 09.00 en 20.00 uur.

SV Zeeburg verliest van US

Handbalsters staan nog steeds op tweede plaats

Een speelster van SV Zeeburg schiet op doel. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Het eerste handbalteam van SV Zeeburg heeft zondag de thuiswedstrijd tegen US met 26-28 verloren. De handbalsters uit Diemen blijven op de tweede plaats van de hoofdklasse van de zaalcompetitie staan.

De wedstrijd in Sporthal Diemen ging in de eerste helft gelijk op. De speelsters van SV Zeeburg wisten de kansen af te maken, maar gaven de speelsters van US veel ruimte om te schieten. Ook US wist het doel te vinden. Bij rust leidden de dames uit Diemen met 14-13.

Kansen

In de tweede helft verzuimde SV Zeeburg een aantal kansen af te maken. US profiteerde hiervan en wist op voorsprong te komen. SV Zeeburg keek bijna de hele tweede helft tegen een achterstand aan. De ploeg uit Diemen slaagde erin langszij te komen (19-19). In de slotfase liep US opnieuw uit en pakte de volle winst: 26-28.

Favoriet

Koploper Geel Zwart heeft alle tien de competitieduels gewonnen. De ploeg heeft twintig punten. Geel Zwart is de grote favoriet voor de titel in de hoofdklasse van de zaalcompetitie.

SV Zeeburg heeft dertien punten uit tien duels en staat op de tweede plaats. SEW, US en Cometas delen de derde plaats op de ranglijst. Die drie teams hebben na tien duels twaalf punten. SV Zeeburg gaat op zaterdag 16 december op bezoek bij VZV. De wedstrijd wordt gespeeld in sporthal 't Zijveld in de Noord-Hollandse gemeente 't Veld. De wedstrijd begint om 19.00 uur. Het is de laatste competitiewedstrijd van het eerste damesteam van SV Zeeburg voor de winterstop. VZV staat met acht punten uit tien duels op de negende plaats. SV Zeeburg gaat voor de winst.

Gemeente wil huur TIW-Survivors opzeggen

De accommodatie van TIW-Survivors. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Het bestuur van TIW-Survivors maakt zich zorgen over het voornemen van de gemeente om met ingang van 1 januari 2019 de huur van de accommodatie op te zeggen.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken: "De huurovereenkomst van de velden loopt steeds een jaar, maar die van het clubgebouw steeds vijf jaar. Die overeenkomst loopt op 1 januari 2019 af. Wij moeten een huurovereenkomst een jaar van tevoren opzeggen. Wij zijn voornemens om de huurovereenkomsten op te zeggen om onze handen vrij te hebben voor de herinrichting van Sportpark De Diemen." De kans is aanwezig dat TIW-Survivors Sportpark De Diemen moet verlaten om plaats te maken voor een accommodatie voor Hockeyclub Diemen en een vierde veld voor SV Diemen. TIW-Survivors krijgt dan een plek in Amsterdam of op Spoorzicht.

Klaasse: "De gemeenteraad zal een besluit nemen over een plek voor TIW-Survivors. In de loop van 2018 gaan wij praten hoe wij de accommodatie van TIW-Survivors in 2019 gaan regelen."

Nederlaag voor dames van De Meeuwen

DIEMEN Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft zaterdagavond voor eigen publiek met 6-11 verloren van ZV De Zaan.

De dames ontmoetten in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran een sterke opponent. ZV De Zaan staat tweede op de ranglijst van de 1e klasse A. De bezoeksters bleken sterker dan De Meeuwen.

Het waterpoloteam uit Diemen heeft het dit seizoen lastig. De Meeuwen heeft na tien competitieduels vijf punten en staat op de tiende plaats van de ranglijst. Zaterdagavond 16 december speelt De Meeuwen een uitwedstrijd tegen DWT. De wedstrijd in Haarlem begint om 20.50 uur.

DWT staat met negen punten uit tien duels op de negende plaats; de dames van De Meeuwen hopen op een goed resultaat.

Nederlaag Smashing '72

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de uitwedstrijd tegen Move met 3-1 verloren.

Smashing '72 startte goed en won de eerste set met 23-25. Daarna sloeg de ploeg uit Edam toe en won drie sets op rij: 25-15, 25-16 en 25-22. Smashing '72 staat nu op de vierde plaats van de promotieklasse A.

De ploeg van coach Nicole de Lange speelt op vrijdag 15 december een uitwedstrijd tegen Madjoe. De wedstrijd in sporthal De Drecht in Enkhuizen start om 21.00 uur.

SV Diemen speelt thuis tegen SDZ

DIEMEN SV Diemen speelt zondagmiddag 17 december een thuiswedstrijd tegen SDZ. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

Trainer Gerrie Breugem en zijn selectie hadden zondag onverwachts een vrije dag. De KNVB had vanwege het slechte weer het volledige amateurvoetbal afgelast.

SV Diemen moet zondag aan de bak, want SDZ is koploper in de derde klasse C. De ploeg heeft na tien duels 23 punten.