DiemerNieuws

9 maart 2017

DiemerNieuws 9 maart 2017


Bewoners Sniep zijn problemen met dure verwarming zat

DIEMEN - De bewoners van Plantage De Sniep ondervinden al jaren regelmatig last van het uitvallen van het verwarmingssysteem in hun woning. Bovendien zijn de bewoners, naar hun mening, erg duur uit.

De bestaande woningen in Plantage De Sniep zijn uitgerust met een warmte-koudesysteem (WKO). Ook als er geen storing is, zitten de bewoners nogal eens in de kou. "Het water komt met een te lage temperatuur uit de warmwaterkraan. Als wij het bad laten vollopen, hebben we erna drie uur lang geen warm water, maar ook geen verwarming", vertelt bewoner Gijs Manintveld. Hij richtte de Vereniging Betaalbare warmte voor de Sniep op, waarbij zich inmiddels al 100 mensen hebben aangesloten. "In de aankoopprijs van onze woning was al 10.000 euro opgenomen voor de installatie. Daarnaast huren wij, 25 jaar lang, de warmtepomp à 363 euro per jaar, betalen we 1.800 euro aan vaste kosten en het stroomverbruik van de warmtepomp. Plus extra kosten voor elektriciteit bij een storing. Een wurgcontract, want keuze hadden we niet." Energiebedrijf Eneco erkent de technische problemen van de WKO-installatie en werkt aan een oplossing. Dat de WKO en de storingen de bewoners een hoop geld kosten, betwist Eneco. "Eneco compenseert het meerverbruik aan elektriciteitskosten door een storing. De gebruikers van het systeem zijn in ieder geval niet duurder uit dan bij andere systemen." "Dat klopt niet", reageert Manintveld. "Er loopt ook een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis en de ACM tegen ENECO." Pagina 3: Weer aan het gas. Is WKO-techniek achterhaald of is dit juist terug naar af?

Metro 53 niet meer naar CS?

DIEMEN - Als het aan het GVB ligt gaat metrolijn 53, die nu nog rijdt tussen Gaasperplas en Amsterdam-CS, in de toekomst niet verder dan station Van der Madeweg. Dat zou betekenen dat Diemenaren weer een rechtstreekse verbinding met het centrum van Amsterdam verliezen.

Dat blijkt volgens AT5 uit de 'Metronet 2019 Studie' van Vervoerregio Amsterdam en het GVB. De Partij van de Ouderen (PvdO) stelt vragen hierover aan het college van B en W van Diemen. Reizigers zullen in de nieuwe plannen altijd moeten overstappen op station Van der Madeweg om naar het centrum van de hoofdstad te reizen.

Tram 9
Vorig jaar besloot het GVB al dat tramlijn 9 zodra de Noord-Zuidlijn in gebruik wordt genomen niet meer naar Amsterdam CS rijdt.

Lees verder op pagina 3.

Politie geeft Sharon een pluim voor actie

Sharon, tweede van rechts, met de pluim. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Sharon, inwoonster van Diemen, heeft woensdag een pluim ontvangen van Gerard Doornekamp, wijkagent Centrum van de politie. Ook kreeg zij een bos bloemen. Burgemeester Erik Boog was aanwezig bij de overhandiging. Sharon signaleerde eerder dit jaar dat er zakkenrollers actief waren in winkelcentrum Diemerplein. Zij besloot hen te volgen. Even later zag zij op de Ouddiemerlaan dat twee vrouwen een portemonnee van een oude dame wilden rollen. "Ik riep: 'Terug die portemonnee!' en heb toen een van die vrouwen vastgepakt. Zij is door de politie aangehouden. De andere vrouw is gevlucht."

Diemen op 9e plek onveiligste gemeenten

DIEMEN - Diemen staat op de negende plaats van de onveiligste gemeenten van Noord-Holland.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat inwoners van Amsterdam de grootste kans hebben om slachtoffer te worden van een misdrijf.

Per 1.000 inwoners werden daar in 2016 110 misdrijven gepleegd. In Ouder-Amstel en Den Helder is het iets beter gesteld met de veiligheid, maar ook daar is het aantal misdrijven hoog.

Lees verder op pagina 3.

4

meisjes van De Meeuwen behaalden een medaille

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig, maar tijdelijk zachter
De meteorologische lente staat op de kalender, maar stabiel lenteweer ontbreekt nog. Een zuidwestelijke stroming voert zachte, maar onstabiele lucht aan. Vrijdag krijgt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied enige invloed. De neerslagkansen nemen tijdelijk iets af. In het weekeinde komt een lagedrukgebied dichterbij. De kans op een bui neemt dan weer iets toe.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar vrijdag is een graadje nachtvorst mogelijk. Overdag blijft het droog met geregeld ruimte voor de zon. Er staat een matige wind tussen zuidwest en zuid. Het wordt in de middag 11 à 12 graden. Zaterdag schijnt de zon van tijd tot tijd, vooral later op de dag is er kans op een bui. Zondag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en kans op een bui. Er waait beide dagen een matige westenwind. Het wordt in het weekeinde circa 10 à 11 graden.

Trend na het weekeinde
Ook voor komende week wordt nog geen stabiel lenteweer verwacht. De westelijke stroming zwaait nog steeds de scepter met wisselvalligheid, maar af en toe passeert een uitloper van het Azorenhoog met tijdelijk afnemende buienkans. De maxima liggen meest rond 10 graden.

Weetje
De afgelopen winter was kouder dan de afgelopen drie winters, maar was met een gemiddelde van 3.8 graden aan de zachte kant. Het langjarig gemiddelde bedraagt 3.4 graden. Januari was koud, december en februari vrij zacht. De winter was met 160 mm neerslag tegen 200 mm normaal vrij droog. Ook was de winter met 210 uur aan de zonnige kant (normaal is 190 uur).

De veldwachter, de koe en de schapendieven

In de oorlog kwam het in een boerengemeente als Diemen nog weleens voor dat de boer in de ochtend moest constateren dat er weer een schaap was verdwenen van zijn weiland. Of erger: dat een schaap ter plekke was geslacht.

De politie besloot te gaan posten en in de nacht van 1 november 1942 was het raak: een veldwachter lag verdekt in de weide toen het geplas van roeispanen klonk in de Ringvaart. De veldwachter verheugde zich er al op dat hij de nachtelijke roeiers, het bleken er twee te zijn, op heterdaad kon betrappen. Op het moment suprême echter struikelde een koe over de veldwachter in het weiland waarna het beest verschrikt wegvluchtte. Dat wilden de mannen in het bootje ook, maar aan de kadekant van de Diemerkade stond een collega-veldwachter die de mannen kon aanhouden. Uit hun bagage bleek overduidelijk dat de mannen van plan waren geweest een schaapje te doden. Er werd namelijk een briefje gevonden met de naam van de opdrachtgever: een bewoner van het Haarlemmerplein in Amsterdam. Diezelfde nacht nog zou hij tegen betaling van 150 gulden het schaap aan huis geleverd krijgen.

DIEMEN - De afdeling Diemen houdt woensdag 15 maart een politieke avond. Die wordt gehouden in horecazaak Roediez en begint om 19.30 uur.

Inwoners van Diemen kunnen kennismaken met wethouder Klaasse, raadsleden en andere leden van D66 in Diemen. Tevens kunnen zij de uitslagen volgen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Kandidaat-kamerlid an D66 Jan Paternotte was zaterdag op bezoek in Diemen. hij bezocht grand-café Cheers en ging daarna op straat in gesprek met inwoners van Diemen.

Nieuwe woningen Sniep gaan weer stoken op gas

Is WKO-techniek achterhaald of is dit terug naar af?

Op Plantage De Sniep wordt weer volop gebouwd, bestaande woningen hebben WKO, nieuwe woningen krijgen weer verwarming uit gas. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Hoewel het systeem van warmte-koudeopslag (WKO) was voorzien voor de hele wijk Plantage De Sniep, zullen de woningen die nog moeten worden opgeleverd toch weer worden aangesloten op het aardgasnet. En dat terwijl vorig najaar besloten is dat bijna alle woningen in Nederland vanaf 2030 de energie niet meer uit aardgas mogen halen.

"Die nieuwe bewoners hebben geluk dat ze niet vastzitten aan een wurgcontract", vindt Gijs Manintveld van de Vereniging Betaalbare warmte voor de Sniep. Toekomstig bewoner Peter Karsch koos juist voor Plantage De Sniep vanwege de belofte in de verkoopbrochures dat de wijk 'bijna klimaatneutraal' zou worden, onder meer door de WKO-installatie. "Ik zit natuurlijk ook niet te wachten op storingen en problemen, maar ik zou in ieder geval graag een keuze hebben in plaats van de enige keuze die we nu krijgen: aansluiting op het gas. Bovendien, overal hoor je dat we juist van gas af moeten, wie betaalt de kosten als we over een tijd onze installatie moeten laten ombouwen?"

"In Diemen wordt samen met Liander in kaart gebracht hoe we, onder meer om onze ambitie voor een energieneutrale gemeente in 2040 te behalen, alle woningen van het gas af kunnen halen", meldt verantwoordelijk wethouder Ruud Grondel. De gemeente steunt ook initiatieven als 'nul op de meter' en de collectieve aankoop van zonnepanelen. Evert Kuiken van Duurzaam Dorp Diemen snapt het besluit voor Plantage De Sniep niet. Hij is juist bezig zijn woning op andere energiebronnen aan te sluiten. "Om je bestaande woning om te bouwen naar een gasloze woning kost wel 35.000 euro. Andere oplossingen als zonnepanelen zijn ook kostbaar. Om over te stappen moeten eigenaren dus wel zeer gemotiveerd zijn en de noodzaak ervan inzien, als je het geld al kunt opbrengen. Nieuwe woningen weer aansluiten op het gas geeft dus een verkeerde boodschap", vindt Kuiken. "De ambitie voor duurzaamheid in Diemen is hoog, maar het beleid en de uitvoering laag en erg versnipperd."

'Nieuwe woningen weer aansluiten op gas geeft verkeerde boodschap'

Waarom wordt eigenlijk weer gekozen voor gas voor de rest van Plantage De Sniep? "Het WKO-project De Sniep voor Eneco eindigt bij 376 woningen, dit is contractueel zo afgesproken", meldt Eneco. De woningen in Plantage De Sniep worden gebouwd door ontwikkelaars BPD en Dura Vermeer. "Na lang onderzoek bleek dat de techniek ons heeft ingehaald als het gaat om duurzame verwarming en energieopwekking", melden de ontwikkelaars. "De combinatie van een gasgestookte hoogrendementsverwarming met zonnepanelen blijkt voor alle partijen efficiënter en gunstiger. Zodoende is besloten de vervolgfases niet meer op de WKO aan te sluiten." Over die zonnepanelen is overigens ook weer discussie: die zijn voorzien op de noordzijde van de daken, terwijl de zuidzijde veel meer rendement zou opleveren.

Dat de techniek ons heeft ingehaald, klopt niet, zegt Kuiken. "Terug aan het gas, dat is 20 jaar terug in de tijd. Bovendien meldde een expert mij dat een goede WKO niet duurder hoeft te zijn dan gas, wel duurzamer!"

Het besluit is drie jaar geleden vooral vanwege de kosten genomen

Zijn dan de technische problemen met de huidige WKO-installatie een reden voor het besluit? Nee, zegt wethouder Lex Scholten. "Dat besluit is drie jaar geleden al genomen. Om de gestagneerde bouw weer vlot te trekken in het project hebben we de overeenkomst met de projectontwikkelaars gewijzigd. Het had vooral erg met de kosten te maken: de prijzen van de huizen waren te hoog met de WKO-installatie." Voor Scholten is er dan ook geen reden om weer om tafel te gaan met de ontwikkelaars. "De gemeente is in deze geen partij." Dat vindt ook Grondel. "Hier stonden we voor een voldongen feit, al is het wel heel jammer. Maar voor de ambitie om energieneutraal te worden is isolatie van de woningen belangrijker dan de energiebron. En er zijn ook alternatieven."

Overigens zal Liander zodra de gaswet wordt aangepast en er geen verplichting meer is dat woningen moeten worden aangesloten op het aardgasnet, stoppen met het aansluiten van nieuwe woningen op het aardgasnet, maar zover is het nog niet.
De andere grotere nieuwbouwprojecten in Diemen zullen ook geen WKO-installatie krijgen. De woningen in Holland Park worden aangesloten op de stadsverwarming, die gebruikmaakt van de, gasgestookte, Nuoncentrale. De appartementen in De Diemer krijgen ook weer 'gewoon' een gasgestookte CV-ketel.

Foto: Sjoerd Stoop

Veiligheid

Vervolg van de voorpagina.

Burgemeester Erik Boog, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid: "Je ziet dat we binnen onze provincie, Amsterdam en de gemeenten rond Amsterdam te maken hebben met een hoger aantal misdrijven per inwoner. Gezien het stedelijke karakter van deze regio is dat op zich niet opvallend. En als je Amsterdam met Diemen vergelijkt zie je dat het aantal geregistreerde misdrijven per inwoner in buurgemeente Amsterdam bijna twee keer zo hoog ligt als in Diemen. Toch laten deze cijfers zien hoe belangrijk het is dat we werken aan een veiliger Diemen. Ook als je kijkt naar de recente voorvallen in Diemen. Daarom zit er ik er als burgemeester bovenop en ben ik samen met onze partners op alle terreinen ons veiligheidsbeleid aan het intensiveren. Ik zie daar nu al de eerste resultaten van: meer onderzoeken die leiden tot meer aanhoudingen, maar ook meer panden die worden gesloten vanwege ondermijnende criminaliteit. Die koers ga ik de komende jaren voortzetten."

Metro 53

Vervolg van voorpagina

Vooral bewoners van Diemen-Zuid en de toekomstige wijk Holland Park, waarvoor in de verkoopbrochures de snelle metroverbinding met het centrum van Amsterdam juist geroemd wordt, zullen last ondervinden van de plannen voor metrolijn 53. Net als werknemers die gebruik maken van de metrostations Venserpolder, Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg, denkt de PvdO. De plannen uit de 'Metronet 2019 Studie' worden verder uitgewerkt door het GVB. Het Dagelijks Bestuur en de Vervoerregio nemen later een besluit over die uitgewerkte plannen.

Maestro van Diemen

DIEMEN - De Diemer Harmonie houdt zondag 12 maart een dirigeerwedstrijd: Maestro van Diemen. Het evenement vindt plaats in Theater de Omval en begint om 20.00 uur.

Vijf kandidaten zonder dirigeerervaring gaan het tegen elkaar opnemen door de Diemer Harmonie te dirigeren. Het gaat om Peter Roest (voormalig lid van Edog), Dagmar Terpstra (theatermaker), Marinus van Dijk (oud-voorzitter winkeliersvereniging Diemerplein), Ellen van den Tol (voorzitter Muziekschool Diemen) en Steven Dijk (voorzitter Kunstzin en voormalig wethouder van Diemen). Kaarten zijn te reserveren via penningmeester@diemerharmonie.nl of zondag te koop bij de kassa.

Echtpaar Schreurs 60 jaar getrouwd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het echtpaar Schreurs-Meerleveld was vorige week woensdag 60 jaar getrouwd. Burgemeester Erik Boog kwam op bezoek met een bloemstuk en chocolade. De heer W. Schreurs en mevrouw T. Schreurs-Meerleveld hebben drie kinderen en vier kleinkinderen. Mevrouw woont al haar hele leven in Diemen, meneer sinds 1963. Zij zijn samen actief voor de afdeling Diemen van Hulp aan Roemenië. De heer Schreurs was in het verleden actief als vrijwilliger, onder meer bij het Diemer Festijn. Hij ontving in 2012 een koninklijke onderscheiding.

Burgemeester roept op om te gaan stemmen

DIEMEN - De verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden op woensdag 15 maart plaats. Inwoners van Diemen kunnen tussen 07.30 en 21.00 uur stemmen in een van de stemlokalen in Diemen. Burgemeester Erik Boog roept alle Diemenaren op om te gaan stemmen.

Boog: "Het stemrecht is een belangrijk recht. Voor het goed functioneren van een democratie is het essentieel dat we allemaal gebruikmaken van dat recht. Dan worden alle stromingen en visies straks goed vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Als je stemt kun je invloed uitoefenen op hoe het land bestuurd wordt de komende jaren. Het is goed als ook de Diemenaren hun stem laten horen. Ik roep dan ook iedereen op 15 maart te gaan stemmen. Elke stem telt."

Partijprogramma's
"Ik zie dat veel mensen nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om uit te zoeken waar de partijen voor staan. Zo kun je online de partijprogramma's vinden, gebruikmaken van stemwijzers, debatten volgen en kritische analyses lezen. Maar ik zou ook goed kijken naar wat partijen in het verleden hebben gestemd en gedaan. Dan kun je uiteindelijk tot een weloverwogen keuze komen."

Boog wijst erop dat op 15 maart in elk stemlokaal in Diemen gestemd kan worden. "Alle stembureaus zijn tussen 7.30 uur en 21.00 uur open. Neem naast je stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee. En kun je zelf niet gaan stemmen? Machtig dan iemand anders om namens jou te stemmen."

Op de website van de gemeente Diemen (www.diemen.nl) is meer informatie over de verkiezingen te vinden.

Angelo Stassen

Mede-eigenaar Cheers
41 jaar
Diemenaar sinds 2006

Foto: Oscar Borghardt

Hoe gaat het met Cheers?
"Wij zijn in mei 2016 opengegaan en het gaat boven verwachting. Wij zijn een laagdrempelige zaak en iedereen is welkom. De lunch en het diner lopen goed en ook 's avonds hebben wij het vaak druk. We hadden verwacht dat wij een langere aanlooptijd nodig zouden hebben."

Wat zijn jouw hobby's?
"Darten en voetbal kijken. Ik heb al 25 jaar een seizoenkaart voor Ajax. Ik ging als jongen al naar De Meer. Af en toe ga ik naar een uitwedstrijd in het buitenland. Deze week ben ik bij de wedstrijd van Ajax in Kopenhagen."

Waar doe je jouw inkopen?
"Als het even kan in Diemen. Als ik bijvoorbeeld een broek wil kopen doe ik dat hier in het winkelcentrum. Ik vind dat de ondernemers in Diemen elkaar moeten helpen."

Je bent in Amsterdam geboren, trekt de stad nog?
"Ik ben opgegroeid in Amsterdam-Oost. Ik heb op de Plantage Parklaan en later op de Mauritskade gewoond. Ik ga regelmatig naar Amsterdam, meestal naar het centrum."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Eigenlijk van alles, dat heb ik ook met films. Ik luister graag naar Nederlandstalige muziek, maar ook naar andere soorten muziek. Ik ga regelmatig naar concerten. Ik heb onder anderen Michael Jackson en Robbie Williams gezien."

Je bent vader. Hoe ervaar je Diemen voor kinderen?
"Als heel goed. Diemen is een prettige leefomgeving, ook voor kinderen. Er zijn veel plekken waar zij kunnen spelen, zoals op het Van Markenplantsoen, er zijn veel scholen en er worden regelmatig dingen voor kinderen georganiseerd. Ook is het veilig voor kinderen."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen hebben?
"Met Johan Cruijff. Dat kan helaas niet meer. Ik zou bewust niet met hem over voetbal praten. Ik denk dat hij ook over andere zaken een interessante mening had."

Voorjaarsexpositie Kunstzin Diemen in gemeentehuis

Er hangen 29 werken van 21 kunstenaars

Een bezoeker bekijkt een kunstwerk. Foto: Kunstzin Diemen

DIEMEN - Kunstzin Diemen houdt tot 30 maart de jaarlijkse voorjaarsexpositie in het gemeentehuis van Diemen. Dit jaar zijn er 29 werken van 21 Diemense kunstenaars te zien. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur en op donderdag tot 19.30 uur.

Steven Dijk, voorzitter van Kunstzin Diemen, is zeer tevreden over de kwaliteit. "Het getoonde werk bestaat uit schilderijen, textiel, beelden en foto's. Een echte opening is er niet, maar op donderdag 16 maart is er ter gelegenheid van de tentoonstelling een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis waar burgemeester Boog het woord zal voeren."

Die bijeenkomst is van 19.00 tot 20.00 uur.

Tien jaar
Kunstzin Diemen is de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen en heeft zo'n 40 leden. De vereniging, die vorig jaar het tienjarig bestaan vierde, is zeer actief in Diemen. Kunstzin Diemen houdt elk jaar een voorjaarsexpositie in het gemeentehuis en in het najaar tijdens de Open Monumentendagen een expositie in Schuilkerk De Hoop. Leden van Kunstzin Diemen exposeren ook regelmatig op andere plekken in de gemeente, zoals in woon- en zorgcentrum De Diem.

Kunstzin Diemen is tevens de organisator van de Amateurkunstprijs Diemen. De vereniging van beeldend kunstenaars doet dit in opdracht van de gemeente.

Kunstroute Diemen
Kunstzin Diemen organiseert elke drie jaar de Kunstroute Diemen. Kunstenaars stellen dan hun atelier open voor geïnteresseerden. Dit evenement trekt altijd veel belangstellenden. De volgende Kunstroute Diemen wordt in het voorjaar van 2018 gehouden.

D66 houdt bijeenkomst

DIEMEN - De afdeling Diemen van D66 houdt woensdag 15 maart een politieke avond. Die wordt gehouden in horecazaak Roediez en begint om 19.30 uur.

Inwoners van Diemen kunnen kennismaken met wethouder Klaasse, raadsleden en andere leden van D66 in Diemen. Tevens kunnen zij op de televisie in de zaak de uitslagen volgen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Kandidaat-Kamerlid van D66 Jan Paternotte was zaterdag op bezoek in Diemen. Hij bezocht grand café Cheers en ging daarna op straat in gesprek met inwoners van Diemen.

Liesbeth van Tongeren (GL) bezoekt Diemen

DIEMEN - Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks brengt op dinsdagmiddag 14 maart een bezoek aan Diemen.

GroenLinks heeft in Diemen een intensieve huis-aan-huiscampagne gevoerd. Liesbeth van Tongeren en leden van de afdeling Diemen van GroenLinks trekken 14 maart vanaf 16.30 uur door Diemen. Zij eindigen bij station Diemen-Zuid en op de Campus Diemen Zuid. Zij sluiten de campagne om 18.00 uur af met een borrel in grand café Berlin op Campus Diemen Zuid.

Liesbeth van Tongeren staat op de zesde plaats van de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Liesbeth is bekend om haar betrokkenheid bij duurzame ontwikkelingen. Ook het openbaar vervoer en innovatief en sociaal ondernemen vallen binnen haar werkgebied: "Fossiele brandstoffen zijn uit de tijd. Groene energie heeft de toekomst."

'Ik ben mijn vader voorgoed kwijt, ik heb ook levenslang'

Nu levenslang ter discussie staat, hebben de moordenaars van Michelles vader zicht op vrijheid

DIEMEN - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft vorige week woensdag een adviescommissie ingesteld die gaat toetsen of levenslanggestraften na 25 jaar detentie zouden kunnen terugkeren in de samenleving. De 17-jarige Michelle van Zon uit Diemen kun je niet kwader krijgen. In 2005 werd haar vader Jan van Zon doodgeschoten in een café in Rotterdam. Drie van de vier daders hebben levenslang gekregen. Dat deze mannen in 2030 kans maken om vrij te komen is voor haar onverteerbaar.

Michelle van Zon blijft ervoor knokken dat de moordenaars van haar vader nooit meer vrij komen.

"Ik raakte als kleuter mijn vader kwijt. Niet omdat hij iets gedaan had, maar omdat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Hij komt nooit meer terug, dat verdriet duurt levenslang. Waarom is levenslang dan wel een te zware straf voor de mannen die hem zomaar afgeslacht hebben?"

Michelle van Zon zit op de bank in het gezellige appartement in Diemen waar ze samen met haar moeder Dorien Oudshoorn woont. Op een bijzettafeltje staat een mooie foto van Jan. Dorien staat volledig achter het interview, maar kiest bij dit gesprek even voor de luwte. De strijd die ze al 12 jaar voert, eist zijn tol. Natuurlijk geldt dat ook voor Michelle, maar ze moet dit gewoon doen, vindt ze: "Ik wil met mijn verhaal mensen laten inzien dat in sommige gevallen levenslang een heel terechte en humane straf is en dat dat vooral zo moet blijven."

Levenslang in Nederland

In Nederland zitten momenteel 40 mensen levenslang vast, waarvan er 33 onherroepelijk zijn veroordeeld. In de overige zeven zaken loopt er nog een beroep. Voor het bloedbad in het Rotterdamse café Inn and Out in 2005, waarbij onder anderen Jan van Zon uit Diemen om het leven kwam, hebben Fernando P., Zé B. en Elmer P. levenslang opgelegd gekregen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vindt echter dat ook iemand die tot levenslang veroordeeld is, enig uitzicht moet houden op mogelijke vrijlating. Nu de straf hierdoor ter discussie staat, bestaat de kans dat de mannen na 25 jaar detentie in de samenleving terugkeren.

Levenslang tot aan de dood
De levenslange gevangenisstraf in Nederland staat al enige tijd ter discussie. Veel mensen denken ten onrechte dat levenslang in ons land neerkomt op zo'n 20 tot 25 jaar gevangenisstraf. In werkelijkheid is Nederland binnen Europa het enige land waarin levenslang ook daadwerkelijk levenslang is. Wie deze straf opgelegd heeft gekregen, verlaat de gevangenis pas weer tussen zes planken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vindt echter dat ook iemand die tot levenslang veroordeeld is enig uitzicht moet houden op mogelijke vrijlating. De uitzichtloosheid van levenslang wordt door sommigen gezien als niet humaan. Er bestaat weliswaar zoiets als gratie van de Koning, maar dat komt in de praktijk eigenlijk nooit voor. Met de adviescommissie reikt staatssecretaris Dijkhoff het Europees Hof de hand. Ook hoopt hij dat rechters de straf hierdoor weer durven op te leggen, want die waren daar vanwege de huidige controverse erg huiverig voor geworden.

'De mensen die levenslang hebben, hebben dat verdiend'

Geen medelijden
Of de commissie nu een zoethoudertje is of een noodzakelijk kwaad, het maakt Michelle niet uit. "In bepaalde situaties is levenslang de enige goede straf. De mensen die hiertoe veroordeeld zijn, hebben het stuk voor stuk verdiend, daar hoeven we geen medelijden mee te hebben." Met Michelle zelf hoeven we ook geen medelijden te hebben, vindt ze. Maar een fijne, onbezorgde jeugd is haar natuurlijk wel ontnomen en dat heeft zijn sporen achtergelaten. "Ik was overal 'dat meisje van wie de vader vermoord was'. Ook op het Vechtstede College in Weesp werd ik er steeds over aangesproken en niet altijd op een leuke manier. Inmiddels heb ik mijn diploma en volg ik een opleiding tot stewardess. Op mijn nieuwe school moesten we een presentatie houden over onszelf. Toen heb ik het hele verhaal in één keer verteld aan mijn nieuwe klas en mijn mentor. Ze konden het beter van mij horen dan dat er weer allemaal geruchten worden verspreid." Want van roddels en achterklap hebben ze wel last gehad, mengt moeder Dorien zich even in het gesprek. "We werden door sommige mensen in Diemen echt met de nek aangekeken destijds. Zo van: diep in de nacht doodgeschoten in een café in Rotterdam, dat zal wel een afrekening in het criminele circuit zijn geweest. Maar zoals mijn dochter al zei: Jan was op het verkeerde moment op de verkeerde plek."

November 2005
Vrijdag 18 november 2005. Jan van Zon gaat naar een verjaardagsfeest in Rotterdam. Zijn vriendin Dorien blijft thuis met hun 5-jarige dochtertje Michelle. De jarige vriend is eigenaar van uitgaansgelegenheid Inn & Out en het feest vindt dan ook plaats in dit café aan de Schiedamsesingel. Het is een gezellige avond/nacht. Als het feest op zijn einde loopt en de meeste mensen vertrekken, blijft er nog een groepje napraten. Het is dan al ver na middernacht, dus zaterdag 19 november. Plotseling dringen vier zwaarbewapende en doorgesnoven mannen de tent binnen. De man die de leiding neemt beweert dat de jarige eigenaar hem een fiks geldbedrag schuldig is en eist dat deze schuld onmiddellijk wordt ingelost. Als de kroegbaas weigert, loopt de situatie volledig uit de hand. De nog aanwezige gasten worden beroofd en vastgebonden. Maar dat is blijkbaar nog niet genoeg. Anderhalf tot twee uur lang spelen de overvallers een kat-en-muisspel met hun gevangenen, waar ze volgens verhalen van de overlevenden erg van lijken te genieten. Rond 05.00 uur komt er op een afgrijselijke manier een einde aan de gijzeling. De overvallers doen waar ze al uren mee dreigen: ze openen het vuur op de gijzelaars. Misschien omdat ze niet gemaskerd zijn en dus herkend kunnen worden, maar misschien ook wel omdat ze er 'gewoon' zin in hebben. Drie mensen komen die nacht om het leven: de 34-jarige kroegbaas Albert ('Appie') Jose Frances, de 26-jarige Naomi Verheul en de 43-jarige Jan van Zon uit Diemen. Twee andere mensen raken zwaargewond, waarvan een blijvend verlamd. De daders stichten vervolgens brand in het café en slaan op de vlucht. Drie van de vier Kaapverdiaanse verdachten worden pas weken later aangehouden in Portugal en worden uitgeleverd aan Nederland. Het Gerechtshof 's-Gravenhage legt hen op 17 juli 2009 een levenslange gevangenisstraf op. De vierde man wordt gearresteerd in Kaapverdië en is daar ook berecht. Hij krijgt 25 jaar cel, de maximumgevangenisstraf daar.

'Blijven vechten, dat is het enige dat ik voor mijn vader kan doen'

Doorgaan
Over de gruwelijke nacht is van alles te vinden op internet en in boeken: rechtbankverslagen, getuigenverklaringen, artikelen van misdaadjournalisten... Hoewel Dorien van meet af aan eerlijk tegen haar dochter is geweest, bleven sommige - te schokkende - details onbesproken of kwamen pas later aan het licht. Nu Michelle 17 is, hoort en leest ze steeds meer over de laatste uren van haar vader, die letterlijk in doodsangst moet hebben verkeerd. Dat besmeurt de weinige herinneringen die Michelle aan haar vader heeft. En hoewel ze soms beseft dat het beter zou zijn om het los te laten, kan ze dat niet. Staatssecretaris Dijkhoff werkt ook nog aan een wetswijziging voor nieuwe regels over levenslange straffen. Dat was een eis van een aantal partijen in de Tweede Kamer. De nieuwe regering, die woensdag 15 maart wordt gekozen, zal zich over deze wet gaan buigen. Michelle: "Via petities, actiegroepen en interviews blijven mijn moeder en ik vechten voor het behoud van de levenslange celstraf. Ik kan niet anders. Het is het enige dat ik nog voor mijn vader kan doen: ervoor proberen te zorgen dat zijn moordenaars nóóit meer vrij komen."

'Ik vind mijn werk superleuk'

Louise Schreuders werkt 25 jaar als peuterleidster

Louise heeft heel veel kinderen in haar groepen gehad. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Louise Schreuders was op woensdag 1 maart 25 jaar in dienst als leidster van de peuterspeelzaal in brede school Noorderbreedte. Zij heeft door de jaren heen honderden kinderen begeleid op weg naar de basisschool.

Louise groeide op in Amsterdam-Oost en woont sinds 1990 in Diemen-Noord. "Ik hoorde in 1992 van Lidy de Rijk, die hoofd was van basisschool De Duif, dat er in die school een peuterspeelzaal zou komen. Een van de oprichters was Krijn Piening. Ik heb toen gesolliciteerd en ben op 1 maart 1992 bij peuterspeelzaal de Tuimelaar begonnen."

Modern schoolgebouw
Sinds de Noorderbreedte is geopend is de peuterspeelzaal in het moderne schoolgebouw gevestigd. Dat geldt ook voor peuterspeelzaal 't Kloddertje die vroeger in basisschool 't Palet was gevestigd. De namen de Tuimelaar en 't Kloddertje worden niet meer gebruikt. Beide worden nu peuterspeelzaal Noorderbreedte genoemd.

'Opvoeden van kinderen is niet makkelijk'

Achterstanden
Louise: "Kinderen tussen de twee en vier jaar kunnen twee, drie of vier dagdelen terecht bij de peuterspeelzaal. Mijn collega's en ik laten de kinderen niet alleen maar spelen, maar werken een programma af dat erop is gericht om de kinderen voor te bereiden op de basisschool. Het is belangrijk dat eventuele achterstanden met taal, rekenen of problemen met de motoriek of op sociaal-emotioneel gebied vroegtijdig worden gesignaleerd en worden opgepakt."

"Als een kind problemen heeft met taal wordt hij of zij naar de logopedie doorverwezen. Hebben kinderen last van hun motoriek dan kan de kinderfysiotherapeut worden ingeschakeld. Het is belangrijk dat kinderen goed kunnen functioneren op het moment dat zij naar de basisschool gaan. Als een kind met bijvoorbeeld een taalachterstand naar de basisschool gaat is het eigenlijk al te laat."
Ervaringen uitwisselen
Zij geeft aan dat veel ouders van kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan in contact met elkaar komen. "Ouders kunnen ervaringen uitwisselen over bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen. Opvoeden van kinderen is niet makkelijk en vrijwel alle ouders twijfelen weleens en stellen zichzelf de vraag of zij het wel goed doen. Het is dan prettig dat zij met elkaar kunnen praten." Louise begeleidt drie verschillende groepen met elk vijftien peuters. Zij heeft door de jaren heen vele honderden peuters in haar groepen gehad. Soms komt zij kinderen, tieners of volwassenen tegen die bij haar in de groep hebben gezeten.

"Ik zie ook wel eens iemand in het DiemerNieuws staan die ik in de groep heb gehad. Vorige week stond Youki Overkleeft in de krant en recent nog ijszwemmer Fergil Hesterman. Ik vind het leuk om te lezen dat het goed met hen gaat."

Elke dag anders
Louise, moeder van twee volwassen dochters, straalt als zij over haar werk vertelt. "Ik vind mijn werk superleuk. Elke dag is anders. Ik vind het leuk om kinderen te begeleiden, hen dingen te leren, mooi om met hun fantasie mee te gaan en de kinderen te zien genieten. Ik hoop dat ik dit werk nog heel lang kan blijven doen."

'La La Land', een hedendaagse variant op de Hollywood-musical, 16 maart in Theater de Omval.

9 & 14 maart

'Lion'

Theater De Omval

Een vijfjarige Indiase jongen raakt verdwaald in de straten van Calcutta, duizenden kilometers van huis. Hij overleeft veel uitdagingen, voordat hij geadopteerd wordt door een Australisch echtpaar. Meer dan twintig jaar later besluit hij om zijn Indiase familie op te sporen via Google Earth. Aanvang 20.00 uur, dinsdag ook om 14.00 uur.

zaterdag 11 maart

'Morgen klaart het op'

Theater De Omval 20.30 uur

Pepijn Schoneveld is terug. Vlijmscherp, openhartig, absurd en soms onverwacht poëtisch. Hij vertelt, zingt en maakt grappen over alle gedachten en emoties die we diep wegstoppen, maar die we niet kunnen ontkennen.

zondag 12 maart

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Voorganger ds. L.J. Rasser uit Amsterdam. Er is een aparte dienst voor kinderen en opvang voor de kleinsten.

2e Zondag Veertigdagentijd

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord en Communie gezinsviering met het PeeBee kinderkoor. Voorganger is pastor H. Hartog.

Wandeling Pink Diemen

Diemerbos 14.00 uur

Zin om met mensen van Pink Diemen te wandelen in het Diemerbos en de Bijlmerweide? Verzamelen op de parkeerplaats aan de Muiderstraatweg (hoofdingang). De hond kan mee als die lekker kan meelopen met de groep. Aanmelden voor zaterdag 16.00 uur via pinkdiemen@gmail.com.

Maestro van Diemen

Theater de Omval 20.00 uur

Diemer Harmonie organiseert dirigeerwedstrijd. Vijf kandidaten zonder dirigeerervaring gaan het tegen elkaar opnemen door de Diemer Harmonie te dirigeren. Publiek mag met de jury en de orkestleden stemmen wie de titel Maestro van Diemen verdient. Kaarten € 10,-, t/m 16 jaar gratis, 65+ € 8,-, te reserveren via penningmeester@diemerharmonie.nl of te koop bij de kassa.

Woensdag 15 maart

Creatief voor kinderen

Kruidvat 13.00 uur

Iedere woensdag van 13:00 tot 14:30 uur creatief voor kinderen van 8-12 jaar. Bijvoorbeeld sieraden maken, kleien of tekenen. Kosten €1,-.

donderdag 16 maart

Financieel Café

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift. Het invullen van digitale formulieren. Het doorverwijzen naar andere hulpverlenende organisaties. Van 14.00-16.00 uur.

'La La Land'

Theater de Omval 20.00 uur

In deze hedendaagse variant op de klassieke Hollywood-musical, genomineerd voor 7 Golden Globes, vallen twee matig succesvolle artiesten na enige strubbelingen voor elkaar. Hun succes dreigt hen echter weer uit elkaar te drijven. Hoofdrolspelers Ryan Gosling en Emma Stone dragen 'La La Land' als een eigentijdse Fred Astaire en Ginger Rogers.

vrijdag 17 maart

Potje in De Schakel

De Schakel 12.30 uur

Op het menu staan een voorgerecht een Hollands stoofpotje met o.a. sperziebonen en als toetje kwarktaart met koffie. We gaan om 12.30 uur aan tafel, vanaf 12.15 uur kunt u naar binnen, kosten 5 euro. Aanmelden: 020-6953224 of potjevandebuurt@hotmail.com.

'Frisse Nostalgie'

Theater de Omval 20.30 uur

In 1969 leerden Haye van der Heyden en Erik Brey elkaar kennen in de brugklas van de middelbare school, om twaalf jaar later samen de groep Purper op te richten. Inmiddels staan ze al enige jaren met zijn tweeën op het toneel, nu met een prachtig en lichtvoetig muzikaal uur vol Nederlands populair cultuurgoed, opgebouwd uit hoogtepunten uit hun eerdere theaterprogramma’s. Van de mooiste en leukste amusementsliedjes van de twintigste eeuw – ruim veertig komen er in sneltreinvaart langs - tot een korte blik in de bundel van onze beroemdste gedichten, afgewisseld met korte sketches over de vrouw en het huwelijk.

zaterdag 18 maart

Cameretten Finalistentournee

Theater de Omval 20.30 uur

De strijd om de winst van Cameretten Festival 2016, dé cabaretkweekvijver van Nederland, is gestreden. De drie aanstormende cabarettalenten staan te popelen voor de finalistentournee. Laat je verrassen door vers cabarettalent en ontdek de topcabaretiers van morgen.

Stille Omgang

Sint Petrus' Bandenkerk 21.30 uur

Eucharistieviering met het Allegria en Hagunnankoor. Voorgangers pastor L. Nederstigt en diaken H. Hartog. Na de viering om ca. 23.00 uur met de tram naar het Spui om de Stille Omgang te lopen. Na terugkomst bij de kerk is er gelegenheid om na te praten in Café Het Pandje.

SV Zeeburg klopt concurrent

Handbalsters staan nu op gedeelde tweede plaats

SV Zeeburg valt aan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de thuiswedstrijd tegen Berdos met 22-19 gewonnen. Bij rust leidden de bezoeksters met 11-12.

SV Zeeburg stond voor de wedstrijd op de derde plaats van de ranglijst in de hoofdklasse van de zaalcompetitie met een punt voorsprong op nummer vier Berdos. Het was dus zaak om geen punten in te leveren.

SV Zeeburg verloor eerder dit seizoen de uitwedstrijd tegen Berdos met 20-16. De ploeg uit Diemen maakte toen een inspiratieloze indruk. SV Zeeburg wilde voor eigen publiek revanche nemen.

SV Zeeburg startte zwak in Sporthal Diemen. De thuisploeg verdedigde aanvankelijk slecht en Berdos nam een 1-4 voorsprong. Na een fantastische aanval die tot een treffer leidde, ging bij de speelsters van SV Zeeburg de knop om. SV Zeeburg begon aan een inhaalrace en kwam langszij. Maar Berdos bepaalde de ruststand op 11-12.

Tempo
In de tweede helft voerden beide teams het tempo op. SV Zeeburg slaagde er steeds vaker in om door de verdediging van Berdos heen te dringen en nam een voorsprong van vier punten. Hierna werden SV Zeeburg en Berdos op de poef gesteld omdat beide team diverse tijdstraffen van twee minuten kregen.

De slotfase van het duel was spannend, maar de vechtersmentaliteit van de speelsters van SV Zeeburg gaf de doorslag. SV Zeeburg won het duel met 22-19 en kon twee punten aan het totaal toevoegen. Na achttien duels is Kras/Volendam koploper in de hoofdklasse met 33 punten. Geel Zwart en SV Zeeburg volgen met 24 punten. Het doelsaldo van Geel Zwart is beter dan dat van de ploeg uit Diemen. Berdos staat met 21 punten op de vierde plaats. De dames van SV Zeeburg komen dit seizoen voor het eerst uit in de hoofdklasse van de zaalcompetitie en presteren goed.

Zondag gaat SV Zeeburg op bezoek bij Geel Zwart. Het wordt een cruciaal duel. De wedstrijd in 't Zand in Noord-Holland begint om 13.00 uur.

Winst voor Smashing '72

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft voor eigen publiek met 3-1 gewonnen van Dinto.

In de eerste set startte Els van Westrienen als spelverdeelster. De Diemense ploeg kon de tegenstander uit Noord-Holland met moeite volgen. Aan het einde van de set liep Dinto te makkelijk uit naar 17-22 en besliste de set met 18-25. Coach Nicole de Lange bracht in de tweede set jeugdspeelster Maya van Noort als setter in het veld en verkaste Van Westrienen naar de passer-loperpositie op de buitenkant. Smashing '72 liep het gaatje (14-16) bij 19-19 dicht en nam een voorsprong tot 22-20. Dinto sloeg hard terug en kwam gelijk, maar Smashing '72 deed er nog een schepje bovenop. Met spectaculaire acties van de verdediging en rake klappen in de aanval verzilverde de thuisclub de set: 1-1.

Puntenmachine
De Diemense puntenmachine van aanvoerster Lara Lems draaide in de derde set op volle toeren en via 11-6 werd op 16-11 Nanda Driessens ingewisseld op midden voor Merel Koopmans. Smashing '72 liep verder uit en won met 25-16. In de vierde set voerden de dames uit Diemen de druk verder op (19-9) en wonnen oppermachtig met twaalf punten verschil: 25-13. Met deze 3-1 overwinning blijft Smashing '72 op de derde plaats staan. Smashing '72 speelt vrijdagavond 10 maart een uitwedstrijd tegen VC Allvo. De wedstrijd wordt gespeeld in Topsportcentrum Almere en begint om 19.30 uur.

SV Diemen klopt DWS: 0-2

Ploeg wint duel tegen hooggeplaatste opponent

SV Diemen speelde in november met 2-2 gelijk tegen FC Weesp Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste zondagteam van SV Diemen heeft een uitstekend resultaat geboekt door de uitwedstrijd tegen de nummer drie op de ranglijst DWS met 0-2 te winnen. SV Diemen leidde bij rust met 0-1.

De ploeg van trainer Gerrie Breugem kwam op voorsprong door een treffer van Giliano Eijken. Hij benutte een penalty. Na rust stelde SV Diemen de winst veilig. Giliano Eijken maakte 0-2 op aangeven van Bright Owusu.

Breugem is uiteraard tevreden met het resultaat. "De wedstrijd werd op natuurgras gespeeld en dat was toch even wennen. Wij kwamen na tien minuten spelen op voorsprong door een terechte penalty. DWS heeft een aantal heel goede spelers en kreeg voor rust enkele kansen. Keeper Dave Moen redde twee keer uitstekend. Na rust hebben wij goed gespeeld en zijn erin geslaagd drie punten te pakken. Wij spelen nu langere tijd met een ingespeelde ploeg en het overleg tussen de spelers is goed. Het is jammer dat diverse ploegen die in de middenmoot staan zondag eveneens hebben gewonnen, anders waren wij enkele plaatsen opgeschoven op de ranglijst." SV Diemen heeft na 17 duels 19 punten en blijft op de elfde plaats staan van de derde klasse C. Maar door de overwinning bij DWS en de overige uitslagen in de poule heeft SV Diemen meer afstand genomen van de ploegen die eveneens degradatie willen voorkomen. ASV Arsenal verloor voor eigen publiek met 2-3 van VVH Velserbroek en staat met 16 punten uit 17 duels op de twaalfde plaats. Fortis verloor de uitwedstrijd tegen Olympia Haarlem (2-3) en staat voorlaatste met 14 punten uit 17 wedstrijden. VVA/Spartaan verloor de thuiswedstrijd tegen Laren '99 (3-5) en blijft hekkensluiter. De Amsterdammers hebben na 15 wedstrijden slechts 7 punten. SV Diemen speelt op zondag 12 maart opnieuw een uitwedstrijd. SV Diemen gaat dan op bezoek bij FC Weesp (aanvang 14.00 uur). FC Weesp verloor verrassend met 3-1 van Sporting Martinus en staat met 35 punten uit 17 wedstrijden op de tweede plaats. FC Weesp duelleert samen met koploper Bloemendaal om de titel in de derde klasse C. Bloemendaal ging zondag keihard onderuit bij Roda '23 (5-1) en heeft na 17 wedstrijden 36 punten.

Medailles voor synchroon-zwemsters De Meeuwen

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - De jongste synchroonzwemsters van De Meeuwen hebben zondag tijdens de miniregiowedstrijden vier medailles behaald.

De ploeg van De Meeuwen bestond uit acht zwemsters. Vier van hen wisten een medaille in de wacht te slepen. In de categorie zonder basishoudingdiploma won Alyssa Koedijk de gouden medaille en legde Anthu Nguyen beslag op de zilveren medaille. In de categorie zonder zeilbootdiploma won Reena Cullen de zilveren medaille. Sofie Gubbens en Amy Hoen van De Meeuwen zwommen eveneens goed, maar behaalden geen medaille. In de categorie zonder spagaatdiploma won Annika Egas de bronzen medaille. Beaudine en Pascale den Boer zwommen sterk in de categorie zonder balletdiploma, maar wisten geen medaille te behalen.

14 / 16

15 / 16

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd info 035-6935525/06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Te koop gevraagd: Garage (overdekt: eerste flat Tobias Asserlaan nr. 103-198)
T. 06-44708568