DiemerNieuws

17 december 2015

DiemerNieuws 17 december 2015


Vertrek raadsleden SP: Coalitie verliest meerderheid

DIEMEN - Raadsleden Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits hebben besloten zich af te scheiden van de SP Diemen en verder te gaan als de fractie Diemen Linksaf. Daarmee verliest de coalitie van PvdA, D6, GroenLinks en SP de meerheid in de gemeenteraad: zij hebben nog 10 van de 21 zetels over.

Bij de gemeenteraadsvergadering vanavond zullen de twee raadsleden al onder de nieuwe naam meevergaderen. Wim van Vugt is nog het enige SP-raadslid. Helemaal onverwacht komt het vertrek uit de fractie niet. Al verschillende keren was tijdens raadsvergaderingen duidelijk merkbaar dat de fractieleden van SP Diemen het onderling niet eens waren.

"We herkennen ons niet meer in het democratische en sociale gehalte van de SP", meldt Wijnbergen. "Het ontbreekt de laatste tijd aan een goede samenwerking, er is geen goede sfeer meer om ons werk voort te zetten voor de SP. Leo Smits en ik hebben daarom deze moeilijke, emotionele beslissing genomen. We hebben ook ons lidmaatschap van de SP opgezegd. Diemen Linksaf moet een nieuwe partij worden in Diemen."

Voor het college van B en W staat de vraag centraal hoe zij het rest van de raadsperiode een stabiel bestuur kan houden nu zij in de raad geen meerderheid van zetels meer heeft. "Dit draagt niet bij aan de stabiliteit. Als mensen uit partijen stappen leidt dat altijd tot instabiliteit. Voor de gemeente, inwoners, organisatie en politiek is stabiel bestuur wel van groot belang", aldus wethouder Lex Scholten. "De twee vertrekkende raadsleden hebben het college laten weten zich nog wel in het coalitieakkoord te kunnen vinden en dus het beleid van het college te blijven steunen; dat nemen we voor kennisgeving aan."
Lees verder op pagina 5

'Klussers' duperen bewoners

DIEMEN - Bewoners van een pand in het centrum van Diemen zijn het slachtoffer geworden van Engelse 'klussers'. Door aandacht te vragen voor de handelswijze van deze klussers hopen zij te voorkomen dat anderen eveneens het slachtoffer worden.

Vorige week meldden de klussers, die Engels spraken, zich bij de woning van de familie. Zij vertelden de bewoners dat het dak van de woning niet in orde was en boden aan om het dak te herstellen. "De klussers boden aan om een offerte te doen voor het werk dat gedaan moest worden", aldus de bewoonster.

Agressief
"Tijdens het werk zijn ze zeer agressief aan de slag gegaan en hebben zij alle dakpannen van het dak gehaald, zodat wij met een open dak zaten. Vervolgens kwamen ze met een offerte waarbij ze beloofden dat zij geen aanbetaling nodig hadden. Maar toen ze eenmaal bezig waren met de reparatie wilden ze toch een aanbetaling voor de te halen materialen."

Vogelnest
"De tweede dag zat het werk zogenaamd tegen. In ons geval door een vogelnest onder dakpannen met als gevolg, volgens hen, hogere kosten. Er moest extra materiaal gehaald worden waarvoor weer een aanbetaling nodig was. Toen wij twijfelden om te betalen dreigden ze het dak open te laten en niet verder te gaan met het werk. De baas van het stel is erg manipulatief, brutaal en heeft een grote mond."

Cash
"Donderdag zou het werk afgemaakt worden: de dakpannen zouden worden geplaatst. Ook daarvoor wilde de baas een aanbetaling. Alles bij elkaar vroeg hij twee keer zo veel als bij de eerste offerte. Elke aanbetaling wilde hij cash hebben. Helaas hebben wij ons door deze gladde prater laten oplichten en zitten nu met een open dak zonder dakpannen."

"Nadat ze het geld hadden ontvangen zijn ze niet meer komen opdagen. Telefonisch zijn ze ook niet meer te bereiken. Ze geven zich uit als de firma Everest Roofline, niet te vinden via internet."
Aangifte
De bewoonster laat weten dat zij inmiddels aangifte heeft gedaan bij de politie. "Deze week komt er een dakdekker om de schade te herstellen. Het geld dat wij aan de Engelse klussers hebben gegeven zijn wij, vrees ik, helaas kwijt."

Politie: reageer alert bij inbraak

DIEMEN - De politie laat weten dat er recent veel woninginbraken in Diemen hebben plaatsgevonden. De politie vraagt mensen alert te zijn en bij verdachte omstandigheden contact op te nemen via telefoonnummer 112.

"Het komt helaas regelmatig voor dat inbrekers in een woning in Diemen inbreken. Dit ondanks alle extra inspanningen van onder meer de politie", aldus een woordvoerder van de politie.

Snel 112 bellen
"Wat de politie opvalt is dat men bij verdachte geluiden en/of verdachte personen niet altijd direct de politie belt, zelfs niet als men in de eigen woning inbraakgeluiden hoort. Als de politie later alsnog via 112 in kennis wordt gesteld, is dat vaak te laat. Het inzetten van een helikopter en speurhonden heeft dan vaak ook geen zin meer. Het resultaat is dan dat de dader er ongestraft met de gestolen spullen vandoor is gegaan. Wij verzoeken mensen bij verdachte personen en/of geluiden van inbraak direct 112 te bellen. Misschien rijdt of loopt de politie op dat moment wel in uw straat en kan deze direct actie ondernemen."

Burgemeester opent Diemer December Dagen

Kerstsfeer voor het gemeentehuis. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft donderdagavond de lichtjes in de kerstboom op het voorplein van het gemeentehuis ontstoken. De burgemeester heeft hiermee de Diemer December Dagen geopend.
Er waren veel belangstellenden naar het plein gekomen. Het koor Voice Female zong kerstliedjes en Scouting Diemen deelde warme chocolademelk en glühwein uit in een speciale 'Daarom Diemen'-mok. Kinderen konden onder begeleiding van leden van Scouting Diemen broodjes bakken. Hoewel het koud was en er veel wind stond, genoten de aanwezigen en was de sfeer leuk.

Krant komt eerder

DIEMEN – In verband met de feestdagen verschijnen de komende edities van het DiemerNieuws eerder, namelijk op 23 en 30 december.

12

meter hoog is de kerstboom voor het gemeentehuis

Van de lezers

Festivals
Het college heeft besloten om naar aanleiding van een serie festivals de afgelopen zomer gedurende diverse weekenden in het Diemerbos eens te kijken of het afgeven van een hernieuwde vergunning wel op zijn plaats was en daar voor de komende aanvragen eerst eens kritisch naar te kijken. Als een vloedgolf van pleurisherrie baggerde men als een olifant door onze ecologische achtertuin. Dat kan en mag niet meer!
Het succes van een bezoek meten aan en/of het promoten van een prachtig stuk bos als locatie door medegebruik middels het inzetten van een portie oorverdovend lawaai, dient in onze ogen (en oren) ten sterkste te worden ontraden. Want dat dit gebruik in het geheel niet strookt met de visie van ontwerpers, tekenaars en uitvoerders die middels het Groengebied-Amstelland het toeven in een groene en lommerrijke omgeving voor Diemen mogelijk wisten te maken behoeft amper nog een nader betoog.
Het argument dat Staatbosbeheer geld nodig had om de gaten in de begroting te dichten, door de bezuinigingen veroorzaakt, kan rekenen op begrip onzerzijds. Maar niet voor iedere prijs. We houden ook geen vlooienmarkt in De Hoop of een demonstratie enerverend zaalvoetbal in de trouwzaal van het gemeentehuis. Sommige suggesties zijn te dol om over te praten. Ook het houden van festivals in een natuurgebied met de naam Diemerbos valt onder deze noemer.
Ton Schipper

Weerbericht

Zeer zacht winterweer, bewolking, overwegend droog
We krijgen te maken met een 'winterse warmtegolf'. Tussen hoge luchtdruk boven het Europees continent en een depressie ten zuiden van IJsland stroomt met een zuidwestelijke tot zuidelijke luchtstroming zeer zachte subtropische lucht in onze richting. De winter is verder weg dan ooit. Woensdag passeerde het warmtefront met regen, daarna blijft het meest droog.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag houden we veel bewolking en op een paar spatjes regen na blijft het droog. Het kan soms even opklaren. Het is zeer zacht. In de nacht koelt het met 10 à 11 graden nauwelijks af. Overdag wordt het zo'n 13 graden. Ook in het weekeinde blijft het zeer zacht. Het maximum ligt rond 12 graden. Het is eerst droog met veel bewolking met kans op af en toe zon. In de loop van zondag is wat regen mogelijk. Er waait een matige wind tussen zuidwest en zuid.

Trend na het weekeinde
Ook in de week naar kerst verandert er weinig aan de luchtdrukverdeling. Hoog blijft de luchtdruk boven Centraal Europa en laag boven de Britse eilanden en de oceaan. De stroming blijft daardoor zuidwestelijk. Het is wisselvallig en winderig met maxima rond 11 graden.

Weetje
Een temperatuur van 14 à 15 graden is voor december extreem hoog. De hoogste temperatuur in december gemeten in onze regio bedraagt 15.3 graden. Dat was op kerstavond 1977 bij een stormachtige zuidwestenwind. Extreem zacht was het ook op 5 december 2006 met 15.0 graden. Komende dagen worden die records benaderd of kunnen zelfs worden overschreden.

Struikelende stoker met rode vlag

Foto: HKD

Diemerbrug oogt rustig en vreedzaam op de kaart, maar in werkelijkheid was het altijd heerlijk druk rond de brug. Tientallen malen per dag moest de oude klapbrug open voor het drukke scheepvaartverkeer. De vele horeca rond de brug vond gretig aftrek van schippers die aanlegden aan de kade, dorpelingen en dagjesmensen. Op het kruispunt bij de Ouddiemerlaan en de Hartveldseweg moest je altijd bedacht zijn op de Gooische Stoomtram die met veel geraas en stoomwolken heen en weer reed op het traject Amsterdam-Naarden. Het gevaar werd enigszins in bedwang gehouden omdat een stoker met rode vlag op drukke punten voor de tram uitliep. Ook dat was blijkbaar niet zonder gevaar, want op een gegeven kwam de stoker te vallen waarna de machinist ternauwernood kon remmen en zijn ongelukkige collega er slechts met wat schaafwonden vanaf kwam. In 1938 ging het behoorlijk mis bij de Diemerbrug toen een aannemer zo slim was om een draad waarmee een heistelling verbonden was, te laten vieren toen de Gooische passeerde. De heistelling werd omgetrokken en een gemeenteopzichter kwam onder een omgeknalde lantaarnpaal terecht. Na behandeling in het Wilhelminagasthuis kon hij weer naar huis.

Heiwerk voor nieuwbouw De Sfinx

DIEMEN - Aan de Ouddiemerlaan worden momenteel de palen geslagen voor de nieuwbouw van appartementencomplex De Sfinx.

Nadat de omgevingsvergunning onherroepelijk was geworden en de grond vorige week is overgedragen, kan de bouw van het complex nu beginnen.

In het complex komen 98 appartementen die verhuurd worden; de huurprijzen liggen in het middensegment. Vesteda en Van Wijnen Midden B.V. ontwikkelen het project.

Hoe lang het heiwerk in beslag neemt, is nog niet bekend. De oplevering van het complex is naar verwachting eind 2016 of begin 2017.

Schrijven voor politieke gevangenen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - 85 brieven en 58 kaarten schreven de 32 deelnemers aan de schrijfactie van Amnesty International vorige week donderdag in Diemen. Het was 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. In de raadszaal schreven de deelnemers brieven aan de autoriteiten van landen waar mensen lange gevangenisstraffen uitzitten omdat zij opkwamen voor hun rechten of die van anderen. De kaarten gingen naar politieke gevangenen. Diverse Diemenaren kwamen langs om mee te schrijven, onder wie burgemeester Boog.

Voedselbank houdt winkelactie

DIEMEN - Vrijwilligers van de Voedselbank Diemen houden op zaterdag 19 december een winkelactie.

De vrijwilligers zullen die dag van 10.00 tot 17.00 bij Albert Heijn XL in winkelcentrum Diemerplein en bij het filiaal van Jumbo in Diemen-Zuid staan. De vrijwilligers van de Voedselbank Diemen krijgen steun van personeel van de Rabobank. De bankmedewerkers staan als vrijwilliger bij Albert Heijn XL.

De vrijwilligers vragen klanten om een of meerdere artikelen extra te kopen en die af te staan aan de Voedselbank Diemen. Deze artikelen worden gebruikt voor de voedselpakketten die elke vrijdag worden uitgereikt aan de cliënten van de Voedselbank Diemen. Gerda Smit, voorzitter van de Stichting Voedselbank Diemen: "De mensen van Oliebollenkraam Verwijk geven de gezinnen die cliënt bij ons zijn al jaren rond de jaarwisseling tien oliebollen. Dat wordt enorm gewaardeerd."

Kinderraad vindt veiligheid in verkeer belangrijk

Eerste bijeenkomst in gemeentehuis

De kinderraad vergadert. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kinderraad van Diemen heeft vrijdag voor het eerst een vergadering gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis. Burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Mirthe Chung waren beiden voorzitter.

Afgelopen zomer startte de gemeente een sollicitatieprocedure voor de eerste kinderburgemeester van Diemen. Er solliciteerden 28 kinderen. Nadat Mirthe was uitgekozen benaderde de gemeente de overige sollicitanten met de vraag of zij zitting wilden nemen in de kinderraad. 13 kinderen wilden dat graag.

Vrijdagmiddag waren ze allemaal aanwezig. De kinderen bleken goed te hebben nagedacht over hun leefomgeving. Zij maken zich zorgen over de veiligheid in het verkeer. Specifieke plekken die werden genoemd zijn de oversteekplaats op de Muiderstraatweg ter hoogte van Plantage De Sniep, het ontbreken van fietspaden bij De Nieuwe Kring en het kruispunt bij de Diemerburg. Ook willen zij nog betere speelvoorzieningen, meer sportactiviteiten tussen scholen onderling en nog meer aandacht voor groen, inclusief afvalscheiding.

Denise de Lange

24 jaar
Staflid van Scouting Diemen
Diemenaar sinds 1991

Waarom scouting?
"Sinds mijn elfde zit ik op scouting en ik ben altijd blijven hangen. Op het moment ben ik leiding bij een groep jongens van 11 t/m 14 jaar. Dat is altijd supergezellig."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik studeer aan de PABO in Utrecht. Daarnaast werk ik bij de Nelson in Diemen en bij de Amsterdam Arena. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag."

Beste kerstsong ooit?
"'Do they know it's Christmas' van Band Aid."

8-gangendiner of gourmetten?
"Gourmetten doe ik elk jaar met familie, een 8-gangendiner is ook wel eens leuk voor de verandering, haha."

Kamperen in het Diemerbos of op bezoek bij een andere scouting?
"Beide leuk. We hebben al vaak bij een andere scoutinggroep gekampeerd en nog maar één keer in het Diemerbos, dus ik kies toch voor het Diemerbos."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Zomerhitte' van Marijke Verhoeven."

Favoriete stekje in Diemen?
"De Diemerkade, daar ben ik opgegroeid."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Anton Corbijn."

Over 10 jaar...
"Dan heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt en fotografeer ik elke dag in mijn eigen studio of op locatie."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"De blauwe zak met m&m's, heerlijk!"

Daarom Diemen
"Diemen is een gezellig dorp met bijna alles wat je nodig hebt en je bent zo in Amsterdam."

Je kunt niet zonder...
"Mijn vriend, camera en telefoon."

Diemen mist nog...
"Een lama om de andere lama gezelschap te houden in de buurt van station Diemen."

Boek 'Diemens oorlog' te koop in De Schakel

DIEMEN - Leden van de Historische Kring Diemen verkopen op zaterdag 19 december het boek 'Diemens oorlog'. Het boek kost € 29,50.

Belangstellenden kunnen het boek zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur kopen in het verenigingslokaal van de Historische Kring Diemen in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46B (ingang bij de speelplaats).

Vrijwilligers Winterspelen

DIEMEN - De Winterspelen worden op dinsdag 22 december op het Diemerplein gehouden. Het evenement duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De Winterspelen worden georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en de gemeente.

De organisatie is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het opbouwen (tussen 07.00 en 10.00 uur) en/of het afbreken en opruimen (tussen 17.00 en 19.00 uur). Ook is de organisatie op zoek naar iemand die in het bezit is van een EHBO-diploma en tussen 10.00 en 17.00 uur aanwezig kan zijn. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Dionne Tool van SWD: dtool@stichtingwelzijndiemen.nl.

Cheque Meerlandenfonds voor organisaties

Wethouder Klaasse reikte de cheques uit. Foto: Meerlandenfonds

DIEMEN - Twee organisaties uit Diemen hebben dit jaar een bijdrage ontvangen uit het Meerlandenfonds: Stichting Voedselbank Diemen en Stichting Loswalfestival.

Vorige week ontvingen zij een cheque uit handen van wethouder Jeroen Klaasse. De voedselbank ontving een bijdrage van € 500,- . De organisatie van het Loswalfestival kreeg een cheque van € 650,-.
Ieder jaar stort afvalinzamelaar Meerlanden € 50.000,- in het fonds om lokale verenigingen en goede doelen te steunen.

Nieuwe oorlogsverhalen na 'Diemens Oorlog'

Bijzondere verhalen in tijdschrift Historische Kring Diemen

Brand bij de Boerenbond aan de Muiderstraatweg op 30 juni 1943. Foto: collectie GAD

door Taco ten Dam

DIEMEN - In het nieuwe nummer van de Historische Kring Diemen (HKD), 40 pagina's dik, in kleur en fraai vormgegeven, staan veel verhalen die loskwamen na het verschijnen van het boek 'Diemens Oorlog' eerder dit jaar. Zoals het verhaal dat de 82-jarige Simon Beck de HKD vertelde.

"Op een dag zul je hiervoor boeten!", schreeuwt overbuurman Zeeman door het open raam van de zwarte limousine als in 1943 de dorpsveldwachter van Diemen de familie Beck in de Jan Bertsstraat 1943 ophaalt. Zeeman is niet alleen, veel buren richten hun woedende blik op de politieman en roepen troostende woorden naar de angstige familie. Het is een van de intrigerende en onthullende verhalen uit de levensgeschiedenis van de familie Beck die Simon Beck aan de HKD ter beschikking stelde. Intrigerend, omdat het lot van een joodse familie nooit zo van dichtbij is beschreven. Onthullend, omdat tot nu toe werd aangenomen dat alleen Duitsers joodse mensen ophaalden van hun huisadres. Verschrikkelijk is het lot van hun goede vrienden en straatgenoten de families Ruben en Van Praag.

Tot nu toe onbekende foto van de intocht van de Canadezen op de Hartveldseweg ter hoogte van de afgebroken woonwijk. De huizenrij op de achtergrond is de Jan Bertsstraat. Foto: collectie S. Beck
Boerderij Oude Eigen aan de Ouddiemerlaan. Barend Koopmans beleefde er als kind de oorlogsjaren. Foto: Wiard Krook, Beeldbank HKD
Op 12 juni 1943 kwam onder anderen piloot Fletcher Green om het leven toen zijn vliegtuig boven Diemen werd neergehaald. Val Rokhar-Green, een volle nicht van Fletcher, schonk Wiard Krook als dank voor zijn diepgaande onderzoek de door haar gemaakte aquarel 'Poppies are for remembering'. Foto: Wiard Krook
Simon Beck woonde ten tijde van de oorlog in Diemen. Hij beschrijft uitgebreid de levensgeschiedenis van zijn familie. Op de foto: Anna en Camill Beck voor hun woning in de Jan Bertsstraat 40. Foto: collectie S. Beck

Oorlogskinderen
Er zijn verhalen van 'oorlogskinderen' die ieder op hun eigen manier de oorlogsjaren in Diemen beleefden. Taco ten Dam sprak met Barend Koopmans die woonde op boerderij Oud Eigen aan de Ouddiemerlaan. Als jongetje zag hij de brand bij de Boerenbond aan de Muiderstraatweg. Willem Roest, Jentje Woud en Rein Woud vertelden Jaap Haag onder andere over de treinbeschieting in Diemen op 6 september 1944 en de angstige momenten tijdens een luchtaanval van de geallieerden op de spoorbrug vlak bij het huis van de familie Roest aan het einde van de Muiderstraatweg. Henk van der Tuin schrijft over zijn bijzondere herinneringen in die barre jaren. De herinnering van Chris Ebbinkhuijsen aan een kanotochtje met een onverwachte wending is weliswaar uit de jaren 50, maar zal bij velen een herinnering oproepen aan de eigen jongensjaren.

Australië
Wiard Krook gaat in op de vele reacties op het boek 'Diemens Oorlog'. Die kwamen op straat van mensen in Diemen, maar ook van officiële instanties uit Amsterdam en het verre buitenland. Zo ontving Wiard Krook uit Australië ontroerende en dankbare brieven en mails van familieleden van de bemanning van de boven Overdiemen neergehaalde Wellington. Verder schrijft Wiard Krook over de bijzondere wegversperringen die in de oorlog aan de Muiderstraatweg stonden.
Bijzonder gedetailleerd en in duidelijke taal beschrijft Alfred Bakker het technische hoogstandje van de overbrugging van de Weespertrekvaart, de zogenaamde Schipholbrug. Bij de brug die door de oorlogsomstandigheden niet afgemaakt kon worden, richtte de Luftwaffe een Flakbatterij in. In het verhaal zijn ook herinneringen van Frits Reurekas verwerkt.

Veel nieuwe zaken
De redactie van het tijdschrift van de HKD slaagt er iedere keer weer in 'nieuwe' ontdekkingen te doen. Zo kwamen we met behulp van leden van de HKD op het spoor van het graf van Edouard de Nève op begraafplaats Rustoord en Diemens noodgeld van mei 1940. Ook een onderzoek naar de achterliggende geschiedenis van de oorlogsmonumenten in Diemen leverde voortschrijdend inzicht op, waaruit blijkt dat niet alles is zoals men lang dacht dat het was.

Er is ook weer uniek illustratiemateriaal in het tijdschrift te vinden. Uit archieven en natuurlijk uit de familiealbums. Het geheel is een uniek document dat niet alleen onmisbaar is als aanvulling op 'Diemens Oorlog', maar zeker ook interessant is voor een ieder die belangstelling heeft voor de geschiedenis van Diemen. Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna in het winkelcentrum.

Vertrek raadsleden

Vervolg van voorpagina

"De kerstperiode zullen we gebruiken om na te gaan of we nog voldoende stabiliteit hebben en hoe we dat kunnen bestendigen", vervolgt Scholten. "Daarvoor zijn veel opties mogelijk. Er zijn gesprekken nodig met alle partijen in de raad."

Zetels
Malu Lüer, waarnemend voorzitter van het bestuur van SP Diemen, weet nog niet welke consequenties het vertrek van de raadsleden heeft. "We zullen in januari als bestuur de leden vragen om in te stemmen met een verzoek aan de twee raadsleden om hun zetels aan de SP terug te geven. Bij de SP tekenen kandidaten op de lijst voor de verkiezingen een verklaring dat zij hun zetel zullen teruggeven als zij niet langer voor de SP doorgaan." Volgens de kieswet zijn Wijnbergen en Smits daartoe niet verplicht. Wijnbergen: "We willen onze zetels niet ter beschikking stellen van de SP, wij kunnen ons niet verenigen met waar de SP nu voor staat."

Kerst-activiteiten in winkel-centrum

DIEMEN - Winkeliersvereniging Diemerplein zorgt op zaterdag 19 december en koopzondag 20 december voor een echte kerstsfeer in winkelcentrum Diemerplein.

Zaterdag 19 december treedt een ensemble van de Diemer Harmonie op met kerstrepertoire. De optredens vinden om 13.00 en 14.00 uur plaats. Ook is het Diemense vrouwenkoor Voice Female zaterdag aanwezig om kerstliedjes te zingen. Voice Female treedt om 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur op op verschillende locaties in het winkelcentrum. Zondag 20 december is er kerstmuziek van de zanggroep Juice. De groep treedt tussen 12.30 en 16.30 uur op op verschillende plekken in het winkelcentrum.

Kids Corner
Er is gratis warme chocolademelk en de Diemerplein-gastvrouwen delen een kerstlekkernij uit. Na het succes van de kidscorner tijdens het bezoek van Sinterklaas zal de kidscorner er ook dit weekend zijn, zodat ouders lekker kunnen winkelen en de kinderen beziggehouden worden. De kidscorner, in de ruimte waarin voorheen Jamin gevestigd was, is open van 12.00 tot 16.00 uur. In de kidscorner kunnen de kinderen luisteren naar het verhaal van Kerstelf Elvira, knutselen, spelletjes doen en swingen op de laatste kersthits. Kinderen kunnen voor maximaal 1,5 uur opgevangen worden.

'Huisarts is een heel mooi beroep'

Jacques Groen neemt afscheid als huisarts

DIEMEN - Jacques Groen (64) stopt eind december met zijn werk als huisarts in Diemen. Hij is dan ruim 35 jaar huisarts in Diemen geweest. Hij draagt zijn praktijk in de HOED (Huisartsen Onder Een Dak) over aan David Fortuin, die al enkele jaren bij hem in de praktijk werkt.

Jacques Groen, bijna 36 jaar huisarts in Diemen. Foto's: Trudy Kroese

Jacques Groen begon zijn loopbaan als huisarts bij dokter Botzen-Gramsma in Diemen. Nadat hij enkele jaren met haar had samengewerkt nam hij in 1983 haar praktijk in de Pater Pirestraat over. In 1991 verhuisde de praktijk van dokter Groen naar de Ouddiemerlaan. De praktijk was op de begane grond van de woning gevestigd. Het gezin Groen woonde boven de praktijk. Twee jaar geleden verhuisde de praktijk van dokter Groen naar de HOED (Huisartsen Onder Een Dak), het gebouw dat deel uitmaakt van De Brede HOED. In de HOED hebben ook de huisartsen Arnoud van Grieken, Avi Teszler en Ilse Bruinsel een praktijk.

Waarom stop je als huisarts?
"Ik ben in april 1980 als huisarts in Diemen begonnen en heb dit werk bijna 36 jaar gedaan. Ik vind dat de tijd is aangebroken om andere dingen te gaan doen. Ik sport graag: hardlopen, fietsen, schaatsen, tennissen bij ATVD en voetballen bij Geuzen/Middenmeer. Ik vind het ook leuk om viool te spelen en naar muziek te luisteren en ik ben in veel zaken geïnteresseerd, waaronder cultuur, geschiedenis en talen. Ik reis ook graag. Ik heb dus genoeg te doen en ik wil de komende tijd als freelancer ook medisch werk blijven doen. Ik ben tot 2019 als huisarts geregistreerd. Een huisarts moet zich elke vijf jaar opnieuw laten registeren."

Hoe heb je het werk als huisarts in Diemen ervaren?
"Huisarts is een heel mooi beroep dat wel veel tijd en energie kost. Ik heb het met veel liefde gedaan. Je bent vrijwel altijd met je beroep bezig. Als je een patiënt op het spreekuur ontvangt moet je goed luisteren, een diagnose stellen en nadenken over de behandeling. Ik leg ook huisbezoeken af en draai een keer per maand een weekenddienst en een avonddienst. Deze diensten worden georganiseerd door de Huisartsenpost Amsterdam in het AMC. Er zijn ook nachtdiensten, maar die heb ik de laatste jaren afgekocht. Als huisarts kom je in aanraking met mensen met allerlei achtergronden en uit veel culturen. Dat vraagt vaak om een bepaalde aanpak. Uiteraard komt het voor dat je je soms afvraagt of je het werk goed hebt gedaan. Om het vak van huisarts goed uit te oefenen moet je geestelijk en lichamelijk fit zijn."

Huisartsen Jacques Groen, Ilse Bruinsel, Avi Teszler en Arnoud van Grieken vlak voor de verhuizing naar de HOED.

'Omdat wij in één gebouw werken is het makkelijker om te overleggen'

De huisartsen zijn twee jaar geleden naar de HOED verhuisd.
"In Diemen-Centrum werkten de huisartsen voorheen altijd als solist. Denk aan de huisartsen James, Miltenburg, Van Grieken en ikzelf. Je ziet dat de huisarts die als solist werkt overal verdwijnt. Huisartsen werken tegenwoordig vaak parttime en dikwijls samen met collega' s in gezondheidscentra. Ik vond het leuk om deze ontwikkeling en ook de daadwerkelijke bouw van de HOED mee te maken en te organiseren."

Jullie zijn nu bijna twee jaar in de HOED gevestigd. Hoe bevalt het?
"Het is een prettig gebouw om in te werken. De HOED is ruim en goed geïsoleerd. De huisartsen hebben er een eigen praktijk. Wij vervangen elkaar, maar dat deden wij in het verleden ook al. De huisartsen, de praktijkondersteuners en de assistenten kunnen in de HOED op een goede manier samenwerken. Omdat wij in één gebouw werken is het makkelijker om te overleggen dan in het verleden. De huisartsen overleggen vooral over de bedrijfsvoering en ook wel over medische problemen. De sfeer onder de collega's is goed en de samenwerking zal in de toekomst alleen nog meer gestroomlijnd worden. Doordat de assistenten van de huisartsen in één gebouw zitten kan een aantal werkzaamheden beter georganiseerd worden, zoals bijvoorbeeld het afnemen van bloed."

'Ik vind dat de tijd is aangebroken
om andere dingen te gaan doen'

Hoe reageren de patiënten op jouw vertrek als huisarts?
"Uit de reacties die ik van patiënten heb ontvangen heb ik begrepen dat veel van hen het niet leuk vinden dat ik ga stoppen. Maar ze snappen wel waarom ik dit besluit heb genomen."

Blijf je in Diemen wonen?
"Jazeker. Onze woning aan de Ouddiemerlaan is de afgelopen tijd grondig verbouwd. Het gedeelte op de begane grond waarin vroeger de praktijk was gevestigd is nu ook woonruimte geworden. Wij verblijven tegenwoordig vaak op de begane grond en dat is heerlijk na al die jaren wonen boven de praktijk."

David Fortuin

Huisarts David Fortuin (40) neemt op 1 januari 2016 de praktijk van Jacques Groen in de HOED over. Hij is voor de patiënten van dokter Groen al een vertrouwd gezicht.

In 2006, tijdens het laatste jaar van zijn opleiding tot huisarts, werkte David Fortuin in de praktijk van dokter Groen. Nadat hij zijn huisartsenopleiding had afgerond werkte hij twee jaar als huisarts in Australië en daarna onder andere in een gezondheidscentrum in Almere.

Sinds september 2014 werkt hij weer in de praktijk van Jacques Groen in Diemen.

Diemenaren helpen vluchtelingen in Calais

'Op 19 december gaan we opnieuw naar Calais om spullen uit te delen'

Samantha Coenraad. Foto: Family on a Mission

DIEMEN – De organisatie Family on a Mission zet zich voornamelijk in voor vluchtelingen die in het tentenkamp in de omgeving van de Noord-Franse stad Calais onder zeer moeilijke omstandigheden moeten leven. Op zaterdag 19 december gaat een aantal vrijwilligers van de organisatie weer naar Calais om noodgoederen uit te delen.

Samantha Coenraad uit Diemen is een van de vrijwilligers die de drijvende kracht zijn achter de vrijwilligersorganisatie Family on a Mission. "Mijn nichtje Wendy en haar man zijn afgelopen zomer met deze organisatie gestart. Wendy had gehoord over de ernstige situatie in Calais, waarop ze besloot naar de 'Jungle' te gaan. Ze was onder de indruk van de omstandigheden waarin de vluchtelingen daar leven. Er is een apart opvangcentrum voor vrouwen en kinderen die extra bescherming nodig hebben. Voor de mannen is alleen plek in het tentenkamp, waardoor het voorkomt dat families gescheiden worden. Omdat het opvangcentrum inmiddels ook vol is, verblijven er nu ook vrouwen en kinderen in het tentenkamp."

Samantha geeft aan dat het leven in de Jungle bijzonder zwaar is: "Mensen krijgen het steeds kouder en de hygiëne laat zeer te wensen over."

Samantha deelt kleding uit aan jongetje. Foto: Family on a Mission
Samantha helpt een aantal vluchtelingen. Foto: Family on a Mission
Vluchtelingen krijgen kleding. Foto: Family on an Mission

Organisatie hoopt op steun van inwoners
van Diemen

Sinds september is de kern van Family on a Mission uitgebreid naar tien leden en hebben er al zes bezoeken aan Calais plaatsgevonden. Samantha: "Op zaterdag 19 december gaan we opnieuw naar de Jungle om spullen uit te delen. Daar zullen we mee doorgaan zolang het nodig is."

Naast het coördineren en sorteren van gedoneerde spullen bezoeken de kernleden van Family on a Mission verschillende plekken waar vluchtelingen verblijven, zoals opvangcentra in Amsterdam, de Jungle in Frankrijk en op Lesbos (Griekenland). Hier trachten zij in de behoefte (onder andere kleding, dekens en levensmiddelen) van de vluchtelingen te voorzien.

Family on a Mission hoopt ook op de steun van veel inwoners van Diemen en omgeving. "Wij hebben momenteel behoefte aan warme kleding zoals winterjassen en goede warme (met name voor heren) schoenen. Wij hopen dat mensen die thuis kleding en schoenen over hebben die aan ons willen doneren. Ook zijn wij op zoek naar nieuw ondergoed en nieuwe sokken, waarbij we hopen dat mensen die voor ons willen kopen. Dat hoeft niet duur te zijn. Op zeer korte termijn zal onze organisatie een officiële stichting zijn en dan mogen wij ook gelddonaties ontvangen."

"Inwoners van Diemen die kleding en/of schoenen willen doneren, kunnen via de website (www.familyonamission.org), via de Facebookpagina van Family on a Mission of via e-mail (info@familyonamission.org) contact met ons opnemen. We doen ons best om binnen twee dagen te reageren. Donaties kunnen eventueel ook opgehaald worden."

Family on a Mission krijgt al steun van basisschool De Ark in Diemen-Zuid. Samantha: "Twee van mijn kinderen zitten daar op school. Directeur Rob Dekker heeft ouders van de leerlingen een e-mail gestuurd en informatie gegeven over ons initiatief. Wij hopen dat ook de gemeente ons initiatief wil steunen door een steentje bij te dragen. Zo hopen we bijvoorbeeld op een opslag- en sorteerplek voor de aan ons gedoneerde spullen."

SV Zeeburg klopt Havas

Dames blijven lijstaanvoerder

SV Zeeburg was sterker dan Havas. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondag de thuiswedstrijd tegen Havas gewonnen: 32-14. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 18-7.

Koploper SV Zeeburg ontving in Sporthal Diemen een team dat niet echt tot de verbeelding sprak. De coach van de club uit Diemen waarschuwde zijn speelsters er echter voor om de tegenstander vooral niet te onderschatten. Havas verloor de meeste duels in de zaalcompetitie steeds met een klein verschil.

De dames van SV Zeeburg bleken goed naar de coach te hebben geluisterd en speelden vanaf de eerste seconde fel en fanatiek. Dit leidde tot veel mooie en snelle aanvallen. Aan de andere kant zat de verdediging van SV Zeebug goed dicht.

Waar SV Zeeburg vorige week nog meeging in het langzamere spel van de tegenstander, bleef de ploeg nu juist in een hoog tempo spelen. Het gevolg was dat de thuisclub de bezoekers op een aanzienlijke achterstand zette. Bij de rust had SV Zeeburg al een ruime voorsprong opgebouwd: 18-7.

Na de hervatting oefende SV Zeeburg een andere aanvalsvorm. Die speelwijze liep echter wat stroef. Er werd nauwelijks gescoord door SV Zeeburg, maar omdat de verdediging nog steeds goed dicht zat, vielen er ook weinig doelpunten aan de andere kant. Na 10 minuten werd het systeem van de aanval weer omgezet. SV Zeeburg speelde offensief weer op dezelfde wijze als in de eerste helft. Dit had het gewenste resultaat: SV Zeeburg begon meteen weer te scoren en liep uit naar een 32-14 overwinning.

SV Zeeburg staat na de zege op Havas op de eerste plaats in de zaalcompetitie. Het team uit Diemen heeft alle zeven wedstrijden gewonnen en heeft 14 punten. SV Zeeburg speelt zondag een uitwedstrijd tegen Leidsche Rijn. De wedstrijd in de Europahal in Vleuten begint om 16.40 uur.

SV Diemen boekt knappe overwinning op AGB: 4-1

DIEMEN - SV Diemen heeft zondagmiddag voor eigen publiek gewonnen van AGB: 4-1. Bij rust was de stand gelijk: 1-1.

De bezoekers uit Amsterdam kwamen in de eerste helft op voorsprong: 0-1. Nog voor de pauze maakte Manolito Joren gelijk: 1-1. Na de hervatting bezorgden Giliano Eijken, Dennis van Bree en Shaquille Djairin SV Diemen een knappe 4-1 overwinning.

SV Diemen staat nu op de vierde plaats van de derde klasse C. OSV is koploper. De ploeg uit Oostzaan heeft 27 punten uit 13 duels. ASV Arsenal staat op de tweede plaats. De club uit Amsterdam-Zuid kwam eveneens 13 keer in actie en heeft 26 punten. AGB staat op de derde plaats. Die ploeg heeft 24 punten, maar speelde pas 11 competitieduels. SV Diemen heeft 22 punten uit 13 duels.

Voor SV Diemen en de meeste andere clubs is de winterstop aangebroken. De spelers van SV Diemen trainen vanavond (donderdag) nog en kunnen het daarna een paar weken rustig aan doen. De eerste training van het nieuwe jaar vindt plaats op dinsdagavond 5 januari 2016.

Zondag is er een inhaalprogramma. AGB speelt dan thuis tegen DSOV. Bij een overwinning deelt AGB de eerste plaats met OSV.

DKV Victoria verliest nipt van koploper Dubbel Zes

DIEMEN - DKV Victoria heeft zondag voor eigen publiek nipt verloren van koploper Dubbel Zes: 15-17. Bij rust stond de ploeg uit Diemen nog met 11-5 voor.

De korfballers uit Diemen begonnen sterk. De thuisclub kwam al snel op voorsprong. Dubbel Zes had het aanvankelijk moeilijk en dit leidde tot frustratie bij de spelers van de bezoekers. Bij rust leidde DKV Victoria met 11-5. Na de hervatting kende de ploeg uit Diemen een zwakke periode. DKV Victoria maakte in die fase slechts een treffer, terwijl Dubbel Zes zevenmaal scoorde. De stand kwam hierdoor op 12-12. Nu waren het de spelers van DKV Victoria die de frustratie voelden. De ploeg van Dubbel Zes had het ritme gevonden en schoot uit alle standen raak. Dubbel Zes kwam op voorsprong en wist het duel met 15-17 te winnen.
DKV Victoria speelt zondag opnieuw een thuisduel. De ploeg ontvangt dan Furore. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 16.25 uur.

SV Diemen en Martin van Egmond aan einde van seizoen uit elkaar

Martin van Egmond Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen en trainer Martin van Egmond gaan aan het einde van dit seizoen uit elkaar. Dit heeft het bestuur van SV Diemen woensdag bekendgemaakt.

In onderling overleg is er gezamenlijk besloten het contract van Van Egmond niet te verlengen. Bestuurslid Technische Zaken van SV Diemen Robin Ternede: "Voor velen zal dit besluit misschien als een verrassing komen gezien de stand op de ranglijst. Als promovendus presteren we boven verwachting en gaan we met 22 punten als de nummer 4 de winterstop in. Als bestuur kijken wij echter naar meer aspecten dan alleen de huidige prestaties. Wij kijken uiteraard ook naar de lange termijn. Ondanks dat Martin prima werk levert en ook nog eens prima presteert, vinden wij dat er een bepaalde chemie ontbreekt tussen Martin en de spelersgroep. Ook Martin zelf erkent dit. Aangezien SV Diemen ambitieus is en graag naar de 2e klasse wil, menen wij dat dit ons op de lange termijn kan gaan opbreken. Vandaar dit besluit." De club gaat zich gedurende de winterstop rustig oriënteren en gaat op zoek naar een opvolger voor Van Egmond.

Martin van Egmond bevestigt het verhaal van het bestuur van SV Diemen. Hij laat weten dat hij het seizoen als trainer van SV Diemen afmaakt.

Dames Smashing '72 winnen in Haarlem

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft zaterdag de uitwedstrijd tegen Spaarnestad met 1-3 gewonnen.

De volleybalsters uit Diemen toonden zich in Haarlem de sterkste ploeg. Smashing '72 won de eerste drie sets: 24-26, 19-25 en 22-25. Pas daarna kon Spaarnestad iets terugdoen en won de thuisclub de vierde set met 25-18.

Vierde plaats
Het eerste damesteam van Smashing '72 doet het dit seizoen goed in de promotieklasse B. De ploeg heeft na negen duels 23 punten en staat op een zeer verdienstelijke vierde plaats.

Supporters
De dames van Smashing '72 spelen op zaterdagmiddag 19 december de laatste competitiewedstrijd van dit jaar. De ploeg speelt dan thuis tegen Wilhelmina. De wedstrijd wordt in Sporthal Diemen gespeeld en begint om 16.00 uur.
De spelers en de technische staf van het eerste damesteam van Smashing '72 hopen dat er veel supporters naar de wedstrijd komen kijken.

De Meeuwen wint

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft met 8-3 gewonnen van ZV De Bron.

Door doelpunten van onder anderen Marith Roelen (2x) kwam de stand op 3-0. Na tweede periode was het 4-1. Daarna ging De Meeuwen experimenteren met een aantal nieuwe aanvalstechnieken. In de laatste periode ging De Meeuwen het eigen spel spelen en door twee prachtige doelpunten van Tessa Coumou eindigde de wedstrijd in 8-3.
De heren van De Meeuwen verloren van koploper De Vaart. De eerste periode ging met 0-2 verloren door onder andere een strafworp. In de tweede periode deden de heren uit Diemen iets terug: 1-2. Hierna was het echter weer de uitploeg die verder uitliep: 1-4. In de derde periode scoorde De Meeuwen uit een overtalsituatie; 2-4. Na dit doelpunt was het De Vaart dat uitliep: 2-5. In de laatste periode werd het 3-8.

Het logo op de trui (boven) lijkt wel erg op het logo op Elfi's blog. Foto: ElfiSelfie.nl

DIEMEN - De 21-jarige blogster Elfi Voorhuis uit Diemen zag tot haar grote verrassing het door haar zelf ontworpen logo van haar blog ElfiSelfie ineens terug op een kersttrui in de collectie van modeconcern H&M.

Op de trui staat een kerstelfje, met daaronder de tekst 'Elfie Selfie'. Bijna exact hetzelfde als het logo van Elfi's blog ElfiSelfie. Elfi liet het logo ontwerpen en paste het daarna naar eigen smaak nog een beetje aan. De blogster probeerde er tevergeefs zelf met H&M uit te komen. Toen ze H&M belde voor opheldering, kreeg ze in eerste instantie te horen dat het stom toeval was en dat er niets aan te doen was. Op haar blog doet ze verslag van haar gesprekken met de modeketen. Elfi had alles het liefst zonder advocaten opgelost, maar nu de media er lucht van hebben gekregen, lijkt het erop dat ze geen keuze heeft, meldt RTV NH. "Ik ben door drie advocatenkantoren benaderd die mij gratis bij willen staan als dat nodig is. En H&M belde net dat ze ook hun advocaten naar het logo willen laten kijken", aldus Elfi. Ze hoopt dat er snel een oplossing komt. "Mensen vragen nu of ik aan H&M verbonden ben, maar dat is dus helemaal niet het geval. En dat wil ik ook niet, want ik koop er eigenlijk nooit wat. Ik vind die trui ook helemaal niets."

zaterdag 19 december

Diemens Oorlog

Historische Kring Diemen geeft de gelegenheid om het boek 'Diemens oorlog' aan te schaffen in hun lokaal in De Schakel. Prijs € 29,50. Het boek geeft een eigen kijk op het leven in Diemen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Open van 11.00 tot 13.00 uur. Ingang bij de kinderspeelplaats Burg. Bickerstraat 46B.

Workshop

Op 9 januari start weer een serie van 5 workshops Body, Soul & Mindfulness in de Brede Hoed. Met oefeningen uit mindfulness, NLP en lichaamswerk leren cursisten het beste uit zichzelf te halen. De workshops zijn 9 en 23 januari, 6 en 20 februari en 12 maart. Telkens van 10.00 tot 13.00 uur of van 14.30 tot 17.30 uur. Informatie: www.karinbaddane.nl/workshops.

Diemer Harmonie

Tussen 13.00 en 15.00 uur speelt een ensemble van de Diemer Harmonie kerstmuziek in winkelcentrum Diemerplein, bij de roltrappen.

Niet Schieten!

'Kusje erop?' Het is tijd voor nieuwe helden! U vraagt, Niet Schieten levert! Maar wat is een held? Iemand die naar zichzelf durft te kijken. Mensen lijken dat moeilijk te vinden en daarom doen de mannen van Niet Schieten! dat vóór u. 20.30 uur. € 17,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 20 december

Filateliebeurs

Filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: Loek en Gonny Verschut, 020-6942002.

ComputerClub Minerva

Bijeenkomst van ComputerClub Minerva in buurtcentrum het Noorderlicht. 11.00 tot 14.00 uur, dit is tevens een kerst- en eindejaarsreceptie.

James Bond

De nieuwste James Bond 'Spectre' in Theater De Omval. Daniel Craig keert terug als de legendarische Britse geheime agent James Bond in alweer de 24e editie van de filmreeks. 11.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Bingo

In Huis van de Buurt het Kruidvat wordt een gezellige kerstbingo gehouden van 13.30 tot 17.00 uur. Informatie: Henny, 06-19776374.

Kerstconcert

Kerstconcert met samenzang in de Sint Petrus' Bandenkerk m.m.v. het Allegriakoor, Carpe Diem, la Stanza en en de Freewillies. Aanvang 14.30 uur, de kerk is open vanaf 14.00 uur. Toegang gratis, maar er wordt na afloop een collecte gehouden die is bestemd voor de restauratie/renovatie van de kerk.

dinsdag 22 december

Muziek op Schoot

Muziekschool Diemen start een muziekcursus voor (groot)ouders/verzorgers die graag met hun kind willen zingen en muziek maken. Kinderen genieten van muziek en het zingen van liedjes, vooral samen. Wil je je liedrepertoire om met je kind te zingen uitbreiden, ben je de tekst van sommige liedjes vergeten of ontbreekt het je aan handigheid in het samen muziek maken? Dan is deze cursus Muziek op Schoot zeker geschikt. Er wordt veel gespeeld, gedanst en er wordt gebruik gemaakt van eenvoudige instrumenten en andere materialen: van ballen tot badeendjes, van treintjes tot kikkers. De cursus wordt vanaf 12 januari gegeven in Theater De Omval, iedere dinsdag van 9.45 - 10.30 en van 10.45 – 11.30 uur. Kosten: € 95,- per kind, voor kinderen van 8 maanden tot 4 jaar. Aanmelden: info@muziekschooldiemen.nl.

Winterspelen

Van 10.00 tot 17.00 uur Winterspelen op het Diemerplein, georganiseerd door de gemeente i.s.m. SWD.

Janes Bond

De nieuwste James Bond 'Spectre' in Theater De Omval. Daniel Craig keert terug als de legendarische Britse geheime agent James Bond in alweer de 24e editie van de filmreeks. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 24 december

Kerstommegang

Van 17.00 tot 18.00 uur ook dit jaar op kerstavond de kerstommegang voor kinderen. Start om 17.00 uur bij het gemeentehuis. Langs de route wordt op diverse locaties een deel van het kerstverhaal verteld en samen kerstliederen gezongen. De Neuteblazers zullen de tocht muzikaal begeleiden. Deelnemers kunnen zelf lampionnetjes en lichtjes meebrengen. Met de stoet lopen ook dieren mee, waaronder een kameel. Bij de Sint Petrus' Bandenkerk is een levende kerststal en worden de deelnemers aan de kerstommegang onthaald op warme chocolademelk en glühwein. Er staat ook een groene 'Wensbus'. Daarin mag ieder kind een kaartje met een wens erop instoppen, met iets wat je iemand anders toewenst. De helft van de ingeleverde kaartjes gaat naar de Ontmoeting en de andere helft naar de St. Petrus' Banden en al die wensen worden tijdens de vieringen met Kerstmis meegenomen in de voorbeden van beide kerken. Je mag thuis zelf al een kaartje-met-wens maken, maar er zullen ook op het plein kaartjes zijn die je ter plekke kunt beschrijven. Ook worden de wensen meegenomen naar de gezamenlijke Oecumenische Viering van beide kerken op zondag 24 januari.

Kerstviering

Kerstviering in de Sint Petrus' Bandenkerk: om 20.00 uur is er een woord- en communieviering met diaken Han Hartog. Jongerenkoor Hagunnan verzorgt de muzikale omlijsting.

Nachtmis

Om 22.30 uur is de Nachtmis in de Sint Petrus' Bandenkerk m.m.v. het Stanzakoor. Voorganger is pastor A.H. Tönis.

Kerkdienst

Kerstnachtdienst in De Ontmoeting, met medewerking van het Interkerkelijk Koor Watergraafsmeer. Schoolstraat 8, aanvang 22.00 uur. Voorganger ds. M.A. de Hoog.

zondag 3 januari

Peuterfestival

De eerste theaterdag van het nieuwe jaar is in De Omval traditiegetrouw voor de jongste theaterbezoekers tijdens het peuterfestival. Om 09.30 uur begint Babette Jane met 'Baby's in concert'. Met eigengemaakte liedjes en bijzondere instrumenten neemt zij ouders en baby's mee in een muzikale ervaring. De muziek is afgestemd op de jonge oren en beleving van kinderen van 8 tot 18 maanden. Om 10.30 uur begint 'Een reis naar de oase' voor kinderen vanaf 2 jaar. Zing mee, spring hoog of maak je klein, dans snel of langzaam en zwaai uitbundig met je armen in de lucht. Samen met de dieren van het Kwetterbos maakt Babette Jane een avontuurlijke muzikale reis naar de oase. Een bijzondere plek waar de chocoladeletters en ijsjes aan de bomen groeien en waar alle dieren elke dag feestvieren. Voor kinderen vanaf 3 jaar komen Pim en Pom naar De Omval. De Toren van Geluid vindt het een grote eer om een voorstelling te mogen maken over de bekende poezen Pim en Pom van Mies Bouhuys en Fiep Westendorp. 'Pim en Pom - Anders dan anders' is een grappige voorstelling vol met vrolijke liedjes en live gespeelde geluiden. En natuurlijk mag het jeugdige publiek ook meedoen. Aanvang 12.00 uur. Kaarten € 10,- per voorstelling. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 17 december

Kerstconcert

Jazzorkest MDM geeft een kerstconcert in grand café Blauw in Theater De Omval. MDM speelt stukken van Charles Mingus, Duke Ellington en Thelonious Monk. Het concert begint om 16.00 uur. Toegang is gratis. Diezelfde avond draait in de grote filmzaal de nieuwe James Bond film 'Spectre'. De film begint om 20.00 uur. Voor de film kunnen bezoekers dineren in grand café Blauw. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

James Bond

De nieuwste James Bond 'Spectre' in Theater De Omval. Daniel Craig keert terug als de legendarische Britse geheime agent James Bond in alweer de 24e editie van de filmreeks. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 18 december

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kassa open om 19.00 uur. Kosten € 5,-.

woensdag 23 december

Pubercursus

De cursus 'Beter Omgaan met Pubers' begint weer op woensdag 13 januari. Er zijn zes bijeenkomsten in De Brede Hoed, iedere woensdag van 19.30 tot 21.30 uur. Voor ouders van kinderen tussen 12 en 18 jaar. Aan de orde komen de onderwerpen veranderingen in de puberteit, ruzie voorkomen en grenzen stellen en straffen. De cursus wordt gegeven door Carien Ruijter, pedagogisch adviseur van de Brede Hoed en er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden: cruijter@ggd.amsterdam.nl.

vrijdag 25 december

Kerkdienst

Op 1e kerstdag kerkdienst in De Ontmoeting, aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. J.A. Verkerk.

Eucharistieviering

Om 10.30 uur is er een Eucharistieviering in de Sint Petrus' Bandenkerk m.m.v.het Allegriakoor. Voorganger is pastor A.H. Tönis.

19 / 20

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht GRATIS
opgehaald!

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs inkl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar SCOOTER
DUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt, 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Praktijk voedinggezond. Als u moeite heeft met afvallen, ik begeleid u d.m.v. gezonde voeding en leefstijl www.voedinggezond.nl of bel 06-41220132