DiemerNieuws

9 januari 2014

DiemerNieuws 9 januari 2014


Nieuwjaarsreceptie in gemeentehuis

Foto: Trudy Kroese

De gemeente hield maandagavond de nieuwjaarsreceptie. Ondanks de hevige regen hadden veel mensen de moeite genomen om naar het gemeentehuis te komen. De sfeer was ontspannen en de aanwezigen vermaakten zich uitstekend, wisselden de beste wensen uit en namen het laatste nieuws met elkaar door. Er werd genoten van de hapjes en de drankjes. Een verslag van de nieuwjaarsreceptie is te vinden op de pagina's 6 en 7.

'Samen doen we het behoorlijk goed'

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap heeft in haar speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente mensen opgeroepen om initiatieven en activiteiten te ontwikkelen die tot gevolg hebben dat het Diemerplein een leuke en gezellige ontmoetingsplek kan worden.

De burgemeester stond vooral stil bij wat er goed gaat in Diemen. Uiteraard besteedde zij ook aandacht aan minder goede zaken.

De burgemeester is van mening dat 2013 Diemen veel goeds heeft opgeleverd: de Campus Diemen Zuid, de verdere ontwikkeling van winkelcentrum Diemerplein, de facelift van de groene omgeving van het winkelcentrum, de vele initiatieven op het gebied van groen en duurzaamheid van scholen, bedrijven en particulieren, de ontwikkeling van Plantage De Sniep, de bouw van de brede school in Diemen-Noord, het speelterrein aan het Van Markenplantsoen, het oplopende aantal deelnemers van Burgernet en de inzet van de vele vrijwilligers in Diemen.

Zij gaf ook toe dat er ook in Diemen aanleidingen zijn voor geklaag. Als voorbeelden noemde zij het parkeerbeleid, te weinig toezicht, overlast van wegwerkzaamheden en de schade die is aangericht door het afsteken van vuurwerk. Zij trok de conclusie dat in het algemeen al te veel negativiteit niet nodig is. Koopmanschap is trots op de vitale, dynamische en levendige gemeenschap. "Die trots moeten wij samen juist meer uitdragen. Onze tweejaarlijkse burgerpeiling laat keer op keer zien dat we in Diemen meer dan gemiddeld tevreden zijn. Dat is niet voor niets. Laten we daar niet te bescheiden in zijn. We doen het samen behoorlijk goed, dat mag best wat ruimer doorklinken en u bent daar ook allemaal ambassadeur in", aldus Koopmanschap. Zij riep alle inwoners van Diemen om tijdens de komende twee verkiezingen (Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen) vooral hun stem uit te brengen. Zij hoopt dat het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 (48.8) wordt overtroffen.

Vervolg op pagina 5.

Sociaal Diemen wil klankbord zijn

DIEMEN - Ray Pengel (63) is lijsttrekker van de partij Sociaal Diemen die op woensdag 19 maart voor het eerst deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. Pengel is momenteel lid van de gemeenteraad namens de eenmansfractie Pengel.

Ray Pengel kwam in maart 2010 in de gemeenteraad namens de PvdA. Hij verkreeg zijn zetel op basis van voorkeurstemmen. In het najaar van 2013 maakte het bestuur van de PvdA in Diemen bekend dat Pengel geen plek zou krijgen op de kandidatenlijst van die partij voor de verkiezingen in maart. Pengel besloot toen uit de fractie van de PvdA te stappen, maar gaf zijn zetel in de gemeenteraad niet op. Hij besloot tot de verkiezingen door te gaan als eenmansfractie. Pengel is momenteel druk bezig met het samenstellen van de kandidatenlijst van Sociaal Diemen. Daarnaast werkt hij aan het verkiezingsprogramma. "Er komen minimaal drie mensen op de kandidatenlijst. Wij hopen tijdens de verkiezingen zeker één zetel te bemachtigen." De lijsttrekker van Sociaal Diemen geeft aan waar de nieuwe partij voor staat:

Vervolg op pagina 3

13 mille schade door vuurwerk

DIEMEN - In Diemen is rond de jaarwisseling voor een bedrag van bijna 13.000 euro schade aangericht in de openbare ruimte. Het betrof hier schade aan onder meer papierbakken en straatnaam- en verkeersborden.

Dit vertelde burgemeester Amy Koopmanschap maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Het bedrag dat aan schade werd aangericht ligt lager dan tijdens de vorige jaarwisseling. Vandalen richtten toen voor 18.000 euro schade aan. Hoewel de burgemeester 'een beetje tevreden' is dat de schade dit jaar lager is uitgevallen dan een jaar eerder, is zij ontstemd over het gedrag van sommigen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van vorig jaar vroeg zij zich hardop af of het inmiddels geen tijd wordt om een landelijk verbod op het afsteken van (knal)vuurwerk te overwegen. Dit jaar constateerde ze: "De oproep om vuurwerkschade te melden heeft goed gewerkt en het vuurwerkverbod heeft nu onder veel burgemeesters weerklank gevonden en ik begrijp dat zelfs de Tweede Kamer er van doordrongen raakt dat er nodig iets moet gebeuren aan dat zware vuurwerk."

32

is de plek die Diemen inneemt op de lokale
duurzaamheidsmeter

Open Podium in De Omval

DIEMEN - Diverse culturele verenigingen uit Diemen laten zondag 19 januari van zich horen en zien tijdens het derde Open Podium in theater De Omval met korte, afwisselende optredens.

Het hele gebouw wordt vanaf 12.30 uur overgenomen door leerlingen van de Muziekschool Diemen, zingende mannen en vrouwen van de koren Voice Female, Ancora en Carpe Diem, de blazers van de Diemer Harmonie en de enthousiaste dansers van Black & White. Ook zijn er workshops van lokale beeldend kunstenaars. Theatergroep Diemen presenteert het Open Podium.

Het Open Podium start om 13.00 uur met een spectaculair optreden van de slagwerkgroep van de Muziekschool Diemen. De zaal gaat al open om 12.30 uur en de toegang is gratis.

Koeienboot

Foto: Historische Kring Diemen

Behalve de belangstelling van dagjesmensen kende Diemen ook veel doorgaand verkeer, zowel over de weg als over het water. Veel schippers onderbraken echter hun reis in Diemerbrug om daar een van de vele tapperijen te bezoeken. De enige boot die niet door iedereen in Diemen vol vreugde werd begroet was de zogenaamde 'koeienboot'. Die kwam elke zaterdag langs en meerde af bij de kade bij de Hartveldsebrug (die toen nog de Ouddiemerlaan en de Ouderkerkerlaan met elkaar verbond). Ook nadat deze boot weer was vertrokken stonk het daar volgens tijdgenoten "nog een uur in de wind". Vooral de gasten van café Vervetjes, die heerlijk op het terras aan de Weespertrekvaart met een prachtig uitzicht over de polders van Diemen-Zuid van de zon zaten te genieten, hadden er veel last van. Het andere terras aan de straatkant bood ook geen oplossing. Met het sterk toegenomen autoverkeer en het frequenter rijden van de tram werd het lawaai ondragelijk. Op warme zomeravonden was het helemaal bar en boos. Dan kwamen er soms honderden fietsers en vele auto's ongeveer gelijktijdig terug uit 't Gooi op weg naar Amsterdam. Het was dan zo druk in het centrum van Diemerbrug dat de politie de zaak in goede banen moest leiden.

Weerbericht

Geleidelijk minder wisselvallig en kouder
Begin deze week kwam het januariweer even in een heuse voorjaarsstemming. Atlantische depressies veroorzaken al enige tijd strakke zuid- tot zuidwestenwinden met aanvoer van zeer zachte lucht uit de omgeving van de Azoren. Aan die luchtdrukverdeling komt langzaam een einde, waardoor er een overgang plaatsvindt naar rustiger, droger en minder zacht weer.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt. Het klaart soms breed op. Het blijft droog. Er waait een matige westenwind. Het nachtelijk minimum ligt rond 4 graden. Overdag wordt het 8 graden. Zaterdag is het meest bewolkt. Er kan af en toe lichte regen vallen. Zondag blijft het droog met af en toe zonneschijn. Er waait in het weekeinde een zwakke tot matige wind, draaiend naar zuidelijke richting. Het wordt 5 à 6 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht.

Trend na het weekeinde
Boven Scandinavië ontstaat een hogedrukgebied. De wind wordt daardoor oostelijk. Met die continentale wind stroomt koudere lucht binnen met lichte vorst in de nacht en overdag een paar graden boven nul. Begin komende week kan er wat regen of (natte) sneeuw vallen.
Weetje
Maandag steeg de temperatuur naar een voorjaarsachtige 14.5 graden. Dat was een dagrecord (zachtste 6 januari) en een decaderecord (de eerste 10 dagen van januari). Het was ook de op een na hoogste temperatuur ooit in januari gemeten. Alleen op 13 januari 1993 werd het bij 15.1 graden nog iets zachter. Toen stormde en regende het. Maandag scheen ook de zon even.

Van de lezers

Verdrietig
Wat word ik daar verdrietig van als ik op kerstavond in het DiemerNieuws lees dat een groepje meiden die met heel goede bedoelingen een mooi doel willen steunen, Serious Request, winkelcentrum Diemerplein uit worden gestuurd.
Nu begrijp ik wel dat niet iedereen zomaar gebruik kan maken van het winkelcentrum om een optreden of ander soort actie te doen, maar soms moet iemand toch ook zijn hart laten spreken en dingen oogluikend toestaan. Meiden, wat zullen jullie ouders trots op jullie zijn met deze mooie opbrengst.
Diemen, Yvonne Kop

Ruim 60 prijswinnaars Winkel & Win actie

Diemen – Meer dan 60 mensen vielen afgelopen zondag in de prijzen tijdens de grote prijsuitreiking van de actie Winkel & Win van winkelcentrum Diemerplein.

Tijdens de spaaractie zijn er duizenden spaarkaarten ingeleverd. Alle prijswinnaars hadden een uitnodiging gekregen om naar de prijsuitreiking te komen, maar welke prijs ze hadden gewonnen werd pas bij de uitreiking bekendgemaakt. De prijzen zijn mogelijk gemaakt door de winkeliers van het Diemerplein. De superhoofdprijs, een LED TV, werd gewonnen door de heer Bansie. Mevrouw Raat mag een minuut gratis shoppen, mevrouw Goldewijk won een mooi horloge en mevrouw Tuininga een tablet.

Tijdens de uitreiking werden nog extra prijzen getrokken. Vijf gelukkigen kunnen voor € 50,- gaan winkelen in het winkelcentrum, mevrouw Verkaik won zelfs € 500,- shoptegoed.

HVD komt al lang op voor belangen huurders

Erelid Henk Rademaker was een van de eerste actievoerders

De flats aan de Rode Kruislaan werden aan het eind van de jaren 60 opgeleverd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De positie van huurders staat onder druk en is steeds vaker onderwerp van discussie binnen de politiek. Henk Rademaker (78), voormalig voorzitter van Huurdersvereniging Diemen (HVD), volgt de discussies op de voet. Hij is erelid van de vereniging.

Rademaker en zijn gezin kwamen in 1969 in een net opgeleverde flat aan de Rode Kruislaan te wonen. Hij woont er nog steeds naar tevredenheid. Die flat was toen eigendom van Woningbouwvereniging Diemen Vooruit, daarna van Woonstichting Patrimonium en de laatste jaren van Woonstichting Rochdale.

Diemen Vooruit, opgericht op 30 december 1913, zou nu een eeuw bestaan hebben. Bekende namen uit het stichtingsbestuur waren onder anderen huisarts C.J. der Kinderen als voorzitter en D.J. den Hartog als secretaris. We vinden ze terug in de huidige straatnamen in Diemen.

Huurders gingen met slaapzak naar kantoor Diemen Vooruit

Rademaker was een van de huurders die zich kwaad maakten over de vaak defecte centrale verwarmingen en de gebrekkige isolatie van de flatwoningen aan de Rode Kruislaan. Een aantal huurders waren het in 1980 meer dan zat, pakten hun slaapzak en bezetten het kantoor van Diemen Vooruit op de begane grond van de flat aan de Albert Loethoeliestraat. "De voorzitter van Diemen Vooruit, Henk de Wild uit Diemen, nam contact met ons op en vroeg ons te vertrekken omdat de mensen van de woningbouwvereniging niet meer konden werken", herinnert Rademaker zich. Het overleg met Diemen Vooruit leverde het door de Huurdersvereniging Diemen gewenste resultaat op: de centrale verwarmingen werden gemaakt en verbeterd en de bewoners kregen ook inzicht in de berekening van de stookkosten. In een aantal gevallen kregen zij geld terug. Verder overleg had tot resultaat dat de woningen in de loop der jaren geïsoleerd werden en van dubbel glas werden voorzien.

In de periode tussen 1979 en 1982 was Huurdersvereniging Diemen de grote animator achter de weigering van veel bewoners van de flats aan de Rode Kruislaan om huurverhogingen te betalen. Dit in verband met het gebrekkige onderhoud door Diemen Vooruit. Rademaker: "De huurders betaalden de oude huurprijs aan de verhuurder en het bedrag dat zij aan de huurverhoging kwijt zouden zijn geweest werd door ons op een geblokkeerde rekening gezet. Dit voor het geval de huurders de huurverhoging alsnog moesten betalen. De huurcommissie stelde ons in 1982 in het gelijk en de huurders van wie het geld op de geblokkeerde rekening was gestort kregen dit terug. Mensen die vanaf het begin aan de actie hadden meegedaan ontvingen 1.300 gulden. Ja, dat was een flink bedrag." Huurdersvereniging Diemen is nog steeds een actieve vereniging. Een groot deel van de huurders in de flats Rode Kruislaan, Henri Dunantlaan/Harmonielaan en Albert Loethoelistraat is lid. Het bestuur en de leden zetten zich in voor de huurders. Zo worden misstanden en klachten bij de juiste instanties gedeponeerd, zoals verhuurders en de gemeente. Zaken die met de verhuurders worden besproken zijn het onderhoud van de woningen en de algemene ruimten die door alle bewoners worden gebruikt, zoals de trappenhuizen en de liften. Met de gemeente wordt regelmatig gesproken over het onderhoud van de openbare ruimte en de inzameling van het afval.

Nieuwe partij mikt op 1 zetel

Vervolg van voorpagina

"Wij willen een bijdrage leveren aan een eerlijke en solidaire samenleving, een rechtvaardige en duurzame leefomgeving, een samenleving van betrokkenheid, waarin niets en niemand over het hoofd wordt gezien en een samenleving waar eenieder aan meedoet, arm en rijk geen onderscheid maken", aldus Pengel.

Pengel: "De basis van Sociaal Diemen is de wijk en de buurt. Het persoonlijk contact met de burger in de buurt is daarom heel erg belangrijk. Luisteren en de stem van de burger laten horen in de raad. Dat is de plaats waar de burger gehoord moeten worden. Het sociale gezicht van Diemen laat ons niet koud. Sociaal Diemen is er voor mensen die graag de handen uit de mouwen steken en mee willen doen. In de komende periode zal dit hard nodig zijn: veel taken van het Rijk komen op de schouders van de gemeente te liggen. Het is daarom belangrijk dat de burger meedoet. Niemand mag aan de kant blijven staan. In deze moeilijke tijd is een sociaal fundament van grote waarde. Wij moeten voor elkaar zorgen. Diemen moet ook in deze moeilijke tijd van bezuinigingen sociaal blijven. Sociaal Diemen neemt niets weg maar voegt toe." Pengel maakt duidelijk dat Sociaal Diemen een klankbord voor de burgers wil zijn, ook voor de burgers die niet echt in beeld zijn. In de periode voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 viel Pengel op door zijn actieve en zichtbare manier van campagne voeren. Hij was dikwijls op straat aanwezig en legde contact met veel inwoners van Diemen. Zijn campagne leverde hem zoveel voorkeurstemmen op dat hij raadslid voor de PvdA werd. Hij is van plan om ditmaal op eenzelfde manier campagne te voeren. Hoewel hij na een conflict uit de fractie van de PvdA is gestapt, heeft hij niets tegen die partij. Hij kan zich nog steeds vinden in de beginselen van de sociaal-democraten en sluit eventuele samenwerking met de PvdA na de verkiezingen zeker niet uit.

Nieuwjaarsreceptie van ouderenbond ANBO

Bezoekers brengen een toost uit op 2014. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De afdeling Diemen van de ouderenbond ANBO heeft donderdagmiddag een nieuwjaarsreceptie gehouden in De Schakel.

Veel leden van de bond maakten van de gelegenheid gebruik om elkaar een voorspoedig 2014 te wensen en samen een glaasje te drinken. Helaas was er ook slecht nieuws. Voorzitter Dolf Vonk treedt binnenkort af om gezondheidsredenen. Zijn werk wordt momenteel tijdelijk overgenomen door Cor de Best. Tijdens de jaarvergadering in maart wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Cor de Best is kandidaat om de rol van preses op zich te nemen.

Diemerbrug afgesloten

DIEMEN - Door een fabricagefout laat het pas aangelegde wegdek van de Diemerbrug los.

De aannemer gaat vanaf donderdag 9 januari het wegdek gedeeltelijk vervangen. Hierdoor is de Diemerbrug van donderdag 9 januari 07.00 uur tot en met zaterdag 10 januari 09.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid over de Venserbrug. Fietsers en voetganger kunnen de brug wel gebruiken.

Brandweerman ontvangt onderscheiding

Foto: Trudy Kroese

Burgemeester Amy Koopmanschap heeft de versierselen van het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau opgespeld bij brandweerman Dave de Vos. Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de brandweer, die zondag in de kazerne in Diemen werd gehouden. Dave de Vos is sinds 1993 actief als vrijwilliger bij de brandweer. In de loop der jaren heeft hij als vrijwilliger vele functies vervuld binnen de brandweer. Behalve bij de operationele kant heeft hij zich ook verdienstelijk gemaakt als instructeur, begeleider en coach.

De Brede Hoed maandag officieel geopend

Nieuwe werkplek huisartsen en hulpverleners 

De opening van de Brede HOED trok veel belangstellenden. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Brede HOED is maandagochtend officieel geopend. Dit gebeurde tijdens een feestelijk ontbijt dat druk werd bezocht.

De vier huisartsen Groen, Van Grieken, Teszler en Bruinsel zijn sinds 10 december al gevestigd in De Brede HOED. Dat geldt ook voor hun assistenten en de praktijkondersteuners, de kinderfysiotherapeut en de kinderlogopedist. Sinds maandag zijn ook diverse eerstelijnhulpverleners en het Wmo-loket in het pand gevestigd.

Onder de eerstelijnhulpverleners die in De Brede HOED zijn gevestigd zijn afdelingen van de Stichting Welzijn Diemen (de vrijwilligersvacaturebank en Wonen Plus), welzijnsinstelling Madi (ouderenadviseur, sociaal raadsvrouw, maatschappelijk werk), Cordaan en de Amstelring voor de thuiszorg, twee verloskundigen, de organisaties Vida en Nova, een diëtist, een overgangsconsulente, twee ergotherapeuten, het steunpunt huiselijk geweld, het steunpunt Mantelzorg, een logopediste en de schoolbegeleidingsdienst van het ABC. Ook het Ouder en Kind Centrum van de GGD heeft met het consultatiebureau, de jeugdgezondheidszorg en de opvoedadviseur ruimte in De Brede HOED.

Namens de gemeente zijn ook de consulenten van de Wmo verhuisd naar De Brede HOED.

Alle huisartsen en de eerstelijnhulpverleners zijn gevestigd op de begane grond van het pand. Daarboven zijn 35 huurwoningen voor de vrije sector gebouwd. Ongeveer de helft van die woningen is inmiddels al verhuurd.

De wethouders Grondel en Scholten spraken namens de gemeente hun waardering uit voor de Brede HOED.

De Brede HOED is een aanwinst waarvan veel inwoners van Diemen gebruik zullen maken.

Manon Klijn

Assistente in het Ouder en Kind Centrum, sinds maandag
in De Brede HOED
47 jaar, Diemenaar sinds 1994

Waar komen we jou tegen in De Brede HOED?
"Aan de balie bij de ingang, samen met mijn nieuwe collega van het Centraal Service Punt."

Bevalt je nieuwe werkplek?
"Heel goed, het is lekker ruim en alles is nieuw."

De ouders of de kinderen?
"De kinderen, ik vind het werken met kinderen heel leuk."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Zusje', van Rosamund Lupton."

Favoriete plekje in Diemen?
"M
ijn eigen tuin in Diemen-Noord."

Stad of dorp?
"
Ik kies toch voor de stad. Het dorp heeft wel zijn charmes maar de faciliteiten van de stad zijn wel heel prettig."

Wat is je grote droom?
"Ooit nog een huis in Portugal kopen; moet ik wel eerst een mooie prijs winnen."

Trots op...
'Mijn man, die over drie weken op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht gaat schaatsen voor Skate4air, voor onderzoek naar de ziekte Cystic Fibrosis. En op mijn twee dochters."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De bouw van de brede school in Diemen-Noord en de verbreding van de A1."

Als je een dagje burgemeester was...
"...zou ik buslijn 46 terughalen. Veel mensen op leeftijd uit Amsterdam-Oost kwamen met die bus op woensdag in Diemen boodschappen doen. Voor de jeugd onder de 18 zou ik zorgen voor een leuke uitgaansgelegenheid in Diemen."

Dagje vrij, wat doe je?
"Lekker shoppen met mijn dochters en uit eten."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Chocolade."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik 15 jaar bij een bank heb gewerkt en een aantal jaar bewust thuis ben gebleven voor de kinderen voor ik bij het OKC aan het werk ging."

'Nelson Mandela is inspiratiebron'

Vervolg van voorpagina

Burgemeester Koopmanschap stond ook stil bij het overlijden van Nelson Mandela.

"Uit zijn leven en zijn levensvisie zijn lessen te leren voor eenieder. Ik wil er één naar voren halen die ik in de huidige tijd belangrijk vind. Ik zie bij Mandela een beweging van vrijheidsstrijder, politicus en staatsman naar inspiratiebron. Een enorme en bewonderenswaardige ontwikkeling, die alleen mogelijk is als je je openstelt naar anderen, accepteert dat je menselijk bent en dat ook van anderen accepteert, respect hebt voor die ander. Als je dat doet, kun je veranderen, kun je jezelf ontwikkelen, ben je baas van je eigen toekomst en kun je uiteindelijk wellicht zelfs de wereld veranderen.
Ik vind dat een les die we ons allemaal ter harte kunnen nemen: wees bereid te veranderen en in beweging te komen, sta open voor anderen, dan maak je je eigen toekomst!"

Werk aan viaduct

DIEMEN - Morgennacht wordt er gewerkt aan het viaduct van de A1 over de Ouddiemerlaan. Uitvoerder CADICOM meldt dat enige geluidsoverlast en verkeershinder niet uit te sluiten zijn.

Er worden nieuwe liggers aangebracht boven de rijstroken van de Ouddiemerlaan voor de verbreding van het bestaande viaduct. Het werk duurt van vrijdag 10 januari 23.00 uur tot zaterdag 11 januari 5.00 uur. Het wordt 's nachts uitgevoerd om het verkeer op de A1 en de Ouddiemerlaan overdag te ontzien. Op de A1 worden richting Hengelo/Amersfoort twee rijstroken en de afrit Diemen-Noord afgesloten. Op de Ouddiemerlaan zijn tijdens het inhijsen van de liggers korte verkeersstops. Ook in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 januari zijn er werkzaamheden gepland.

AEB blijft Diemens restafval verwerken

DIEMEN - De gemeente Diemen blijft tot 2023 samenwerken met het Afval Energie Bedrijf (AEB) voor de verwerking van het restafval uit de gemeente.

Het AEB uit Amsterdam verwerkt het restafval van een aantal gemeenten in de omgeving van Amsterdam. In de verbrandingscentrale, een van de meest duurzame in Nederland, wordt het restafval omgezet in energie en warmte. Voor drie kwart van de huishoudens in Amsterdam wordt hiermee voorzien in de elektriciteitsbehoefte. Burgemeester Koopmanschap is tevreden over de verlenging van de overeenkomst. "Het is fijn dat het afvalverwerkingsbedrijf zo dicht bij Diemen is: dit houdt de transportkosten en -bewegingen beperkt. Bovendien gaan met de verlenging van deze overeenkomst de kosten van de afvalverwerking voor de gemeente Diemen omlaag."

Sneldammen

DIEMEN - De dammers van de Diemer Dam Vereniging (DDV) hebben met sneldammen de strijd om de van Tilburg Cup gestreden. Roep Bhawanibhiek bleek de sterkste van allemaal.

Eierhandel Van Tilburg was in 1931 de legendarische mede-oprichter van de DDV en wordt met het jaarlijkse sneldamtoernooi geëerd. Er werd in drie groepen fel gestreden. Door de snelle partijen was er veel hilariteit door de nodige blunders. Clubicoon Herman van Westerloo moest in de barrage Roep als sterkste erkennen. Gerrit v.d. Werff en Ramon Ramkisoen waren in hun groepen de beste.

6 / 12

Burgemeester Koopmanschap houdt haar jaarlijkse nieuwjaarsspeech. Foto: Trudy Kroese

Nieuwjaarsreceptie in gemeentehuis

Netwerken en genieten van een hapje en een drankje

Het college van Burgemeester en Wethouders schudt veel handen tijdens de nieuwjaarsreceptie. Foto: Trudy Kroese
Na de beste wensen kan er worden bijgepraat. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente is maandagavond goed bezocht. Veel inwoners van Diemen en anderen die een band met de gemeente hebben, maakten gebruik van de gelegenheid om de leden van het college van B en W en andere aanwezigen een gezond en mooi jaar toe te wensen.

De gemeente houdt elk jaar een nieuwjaarsreceptie in de hal van het gemeentehuis. En regelmatige bezoekers van de nieuwjaarsreceptie zal het opvallen dat veel mensen elk jaar aanwezig zijn: raadsleden van de diverse politieke partijen in Diemen, vertegenwoordigers van (sport)verenigingen, politie en brandweer, maar ook geïnteresseerde inwoners. Het is een uitgelezen moment om elkaar weer eens te spreken en heerlijk te netwerken.

De bezoekers van de receptie konden ook dit jaar weer genieten van drankjes en heerlijke hapjes die gemaakt waren door het Diemense bedrijf Mark's Party & Catering van Mark de Vries. Personeel van het bedrijf en medewerkers van de gemeente brachten de hapjes en drankjes rond. In de hoek van de hal zorgde MDM Jazz voor sfeervolle muziek.

De sfeer was ontspannen en overal stonden mensen met elkaar te praten. Claudia Hoogerheijde, een van de organisatoren van de Diemer Cross, die op zondag 23 februari in het Diemerbos plaatsvindt, was een van de aanwezigen. "Als het maar even kan ben ik elk jaar op de receptie van de gemeente aanwezig. Ik heb vroeger bij de gemeente gewerkt en vind het leuk dat ik hier altijd veel bekenden ontmoet. Daarnaast maak ik ook van de gelegenheid gebruik om de Diemer Cross te promoten. De inschrijving is inmiddels begonnen en er hebben zich al ongeveer 50 mensen aangemeld. Maar dat aantal zal zeker oplopen, want ook in voorgaande jaren hebben wij gemerkt dat veel mensen zich in de periode vlak voor de Diemer Cross aanmelden. Vorig jaar hadden wij ongeveer 200 inschrijvingen, inclusief kinderen en jeugd. Maar omdat het toen vlak voor de Diemer Cross had gesneeuwd, verscheen niet iedereen die zich had ingeschreven aan de start. Dit jaar hopen wij op nog meer inschrijvingen. Ik ga uit van zo'n 230 deelnemers. De Neuteblazers en Scouting Diemen verlenen dit jaar hun medewerking aan de Diemer Cross."

Voorzitter Aschwin van Wel van Scouting Diemen beaamde dat zij bij de Diemer Cross zijn dit jaar. "Wij ijveren zelf nog steeds voor een eigen plek in het Diemerbos", laat hij desgevraagd weten. Ook wijst hij op de actie Jantje Beton waar de scouts al jaren actief voor zijn. Net als vorig jaar collecteert Scouting Diemen samen met de handbalvereniging in Diemen. De collecteweek valt wel eerder dan voorgaande jaren, van 10 tot 14 februari.

Liza van Zon, bestuurslid van Ondernemend Diemen, was eveneens aanwezig. "Ik vind het belangrijk dat een bestuurslid van Ondernemend Diemen op een receptie als deze aanwezig is. Daarnaast heb ik zelf een bedrijf. Ik ben financieel adviseur. Tijdens deze receptie zal ik met diverse mensen spreken."

Jelle Maasdam, bestuurslid van Winkeliersvereniging Diemerplein blikte vooruit naar 2014. "Ik verwacht dat het dit jaar begint te borrelen, dat er nog meer leven in het winkelcentrum komt. Dat weet ik zeker, het is zo'n mooi centrum met zoveel potentie."

Danny Mica en Elwin Lindeman van de Stichting Loswalfestival stonden lange tijd in de rij om de burgemeester en wethouders een hand te kunnen geven. Zij zijn alweer druk bezig met de organisatie van het Loswalfestival, dat op vrijdag 30 mei, zaterdag 31 mei en zondag 1 juni op de loswal en de directe omgeving plaatsvindt. Het wordt de zevende editie van dit evenement, dat niet meer uit Diemen is weg te denken. "Wij vinden het belangrijk om op deze receptie aanwezig te zijn. Dit is een mooi moment om elkaar een mooi jaar te wensen en te netwerken", aldus Danny Mica.

De voorzitter van de Historische Kring Diemen John Cuijpers is ook elk jaar in het gemeentehuis aanwezig. "De Historische Kring Diemen is een van de grootste verenigingen in Diemen. Wij hebben nu rond de 500 leden en gaan dit jaar weer een aantal activiteiten organiseren, zoals een excursie naar Nijmegen. Ook blijven wij twee maal per jaar ons blad uitgeven."

Harry van Bommel, Tweede Kamerlid van de SP, had het duidelijk naar zijn zin. Hij converseerde met diverse mensen. "Als ik in de gelegenheid ben, kom ik altijd naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Het is mij niet altijd gelukt, omdat ik in het verleden een aantal keren in het buitenland was op het moment dat de nieuwjaarsreceptie werd gehouden. Ik vind de receptie altijd een mooi moment om mensen te spreken. Ik vind dat er vorig jaar veel positieve ontwikkelingen in Diemen zijn geweest. Dan denk ik aan het winkelcentrum en Campus Diemen Zuid. Ja, mij valt het ook op dat er op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente dikwijls dezelfde mensen aanwezig zijn. Dat zijn mensen die hun weg in het gemeentehuis letterlijk hebben gevonden." Van Bommel zal de campagne van de afdeling Diemen van de SP in de periode voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart ondersteunen. "Ik sta als lijstduwer op de kandidatenlijst van de SP in Diemen en zal zeker aan de campagne deelnemen. Dat heb ik in het verleden ook gedaan."

Pastor Han Hartog van de Sint Petrus' Bandenkerk is ook een vaste bezoeker van de nieuwjaarsreceptie. Hij ziet de toekomst van de kerk in Diemen positief tegemoet. "Het gebouw blijft de komende jaren open. We zijn in gesprek met andere parochies in de regio over verdere samenwerking. Dat moet via een personele unie uiteindelijk resulteren in een fusie, maar daarvoor is het nog te vroeg. De betrokkenheid van parochianen in Diemen is groot. Kijk alleen al naar de vijf koren die wij rijk zijn. Dat is een sterke bindende factor. Het kerkbezoek ligt bij ons iets boven het landelijk gemiddelde. En uit activiteiten zoals de Kerst-Ommegang blijkt dat we een levendige gemeenschap zijn."

De DiemerNieuwskenners van 2013

De drie winnaars van de DiemerNieuws Quiz hadden alle vragen goed beantwoord 

Prijswinnaars Jeroen Klaasse, Marc Lammerts en Marianne van Staa samen met Linda Frantzen van De Herberg. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Marianne van Staa, Jeroen Klaasse en Marc Lammerts zijn de DiemerNieuwskenners van 2013. Zij hadden alle vragen goed beantwoord en krijgt een diepe buiging van de redactie.

We waren op de redactie aangenaam verrast door de getoonde kennis van het Diemense nieuws door de inzenders. Zij bleken het lokale nieuws goed gevolgd te hebben het afgelopen jaar. Er waren zelfs meer mensen die ons alle goede antwoorden stuurden en dus moest er geloot worden. Marianne van Staa heeft de eerste prijs gewonnen. De tweede prijs is gewonnen door Jeroen Klaasse en Marc Lammerts is op de derde plaats geëindigd.

De drie prijswinnaars lezen het DiemerNieuws iedere week, vertelden ze bij de prijsuitreiking. Marc en Jeroen zodra de krant op de mat valt, Marianne digitaal. "Ik heb zo'n nee-nee-sticker maar wil het nieuws wel volgen. Ik woon nog niet zo lang in Diemen, drieënhalf jaar, en zo raakte ik snel ingeburgerd", vertelde Marianne. Marc woont nu zes jaar in Diemen en ook hij heeft het dorp via het nieuws in de krant snel leren kennen, gaf hij aan. Voor gemeenteraadslid Jeroen is de krant een goede bron van informatie voor zijn raadswerk.

De nieuwskenners lezen het DiemerNieuws iedere week

Marianne stuurde haar antwoorden heel snel in. "Ik zag de quiz in de online krant en vond het zo leuk dat ik meteen alles heb laten vallen waar ik mee bezig was en de quiz ben gaan maken. Veel antwoorden wist ik wel maar ik moet bekennen dat ik sommige vragen wel moest opzoeken. Gelukkig heeft het DiemerNieuws een handig en volledig archief." Ook de andere twee prijswinnaars vertelden dat ze niet alle antwoorden zomaar wisten. "Ik vond de bonusvraag vooral moeilijk, de vragen over politiek waren mij natuurlijk wel bekend", aldus Jeroen. Marc vond de vraag over het lintje voor de burgemeester een echte instinker. Voor Marianne was de vraag over wie de nieuwe directeur van basisschool 't Palet is, het moeilijkst. Voor Marc, die twee kinderen heeft, was dat nou weer een makkelijke.

Marianne heeft een lunch voor twee in restaurant De Herberg gewonnen. "Je ziet mij snel terug", zei zij na de prijsuitreiking tegen eigenaresse Linda Frantzen die de prijs beschikbaar stelde. Jeroen, die twee vrijkaarten won voor een voorstelling in Theater De Omval weet nog niet welke voorstelling het wordt. "Ik denk een cabaretvoorstelling, daar ga ik graag heen." Marc is blij met het verzorgingspakket van parfumerie Douglas. "Het zijn allemaal heerlijke badproducten, daar kan iedereen in ons gezin gebruik van maken."

woensdag 15 januari

Cursus 'Beter Omgaan met Pubers'

Op woensdag 15 januari 2014 begint deze cursus voor ouders van kinderen tussen 12 en 18 jaar weer. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten waarin onderwerpen aan de orde komen als veranderingen in de puberteit en ruzies voorkomen en oplossen. De cursus wordt gegeven door pedagogisch adviseur Carien Ruijter in De Brede HOED, er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden via 020-5555848 of cruijter@ggd.amsterdam.nl.

Huiswerkhuis

Anne-Mieke Veldman start weer nieuwe lessen. Zo is er op woensdagmiddag Engels voor leerlingen uit groep 6/7 en Nederlands bijspijkeren voor groep 8 en brugklassers. Voor alle niveaus is er Engels eindexamenvoorbereiding. Op donderdag starten bij voldoende aanmeldingen cursussen Engels voor beginners en gevorderden. Ook privéles is mogelijk. Meer informatie: 06-40661709 of annemiekeveldman@yahoo.com.

Lezing

Schrijver Geert Kimpen is te gast in bibliotheek Diemen. Zijn lezing is dit keer gebaseerd op de hoofdpersoon van zijn gelijknamige nieuwe roman: Prins Filettino. Een zelfbenoemde prins die zijn Italiaanse dorpje omtovert in een voortvarende gemeenschap met een nieuwe visie op geld, verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Kortom: een romantisch antwoord op de crisis, dat Geert Kimpen juist vandaag de dag graag wil laten horen. Lezing in samenwerking met boekhandel Bruna. Toegang met OBA-pas of Stadspas € 5,-, normaal € 10,-. Reserveren aanbevolen, dat kan via die@oba.nl of 020-6902353.

donderdag 9 januari

Nieuwjaarsreceptie PCOB

De PCOB, afdelíng Díemen nodigt iedereen uit voor haar nieuwjaarsreceptie. Deze wordt gehouden van 15.30 tot 17.30 uur in De Schakel.

Tekenen en schilderen

Anne Melisandra de Groot start een 12-weekse cursus tekenen en schilderen voor beginners en gevorderden. De lessen worden gegeven in De Omval van 13.30 tot 15.30 uur. Er wordt gewerkt in verschillende technieken en materialen, vanuit verschillende materialen. Meer informatie: 06-41511037.

9 en 12 januari

Film in De Omval

The Young en Prodigious T.S. Spivet is een film van Jean-Pierre Jeunet. Het 12-jarige genie T.S. Spivet woont met zijn familie op een ranch in Montana. Op een dag krijgt hij een telefoontje van het Smithsonian in Washington. Voor één van zijn uitvindingen heeft hij de prestigieuze Baird-prijs in de wacht gesleept en hij mag die in ontvangst nemen op een prijsuitreiking. Aanvang donderdag 20.00 uur en zondag 11.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

vrijdag 10 januari

Toneel in De Omval

Ingeborg Elzevier, Kitty Courbois en Sigrid Koetse spelen in de nieuwe komedie 'La Paloma'. Twee oude dames leven een deel van het jaar in een zomerhuisje in het bos. Weg uit die drukke en onoverzichtelijke stad. Het lijkt een vredig bestaan, maar dan verschijnt hun oudste zuster ten tonele. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 18,50.

zaterdag 11 januari

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen halen overal in Diemen oud papier op. Al het papier dat om 8.30 uur op de stoeprand staat, wordt meegenomen.

zondag 12 januari

Zondagmiddag Podium

De Diemense zanger Jacques Vet treedt weer op in gebouw de Schakel. Hij zorgt voor een portie meezingers, dansnummers en ook een aantal mooie luisterliedjes. Iedereen is van harte welkom op deze gezellige middag die duurt van 14.30 tot 16.30 uur. Entree € 3,-. Meer informatie bij Rens Tas: 06-22563192.

maandag 13 januari

Inloop creatief

Elke maandag is er van 9.00 tot 12.00 uur een creatieve inloop met textiel in gebouw De Omval. Naaien, breien, haken en borduren: een deskundige helpt u op weg. Kosten € 3,50 per keer (inclusief koffie/thee). Meer informatie bij Cora Verhoef : 06-12620423.

dinsdag 14 januari

Sneak preview

Op deze dinsdagavond kunt u genieten van een voorproefje van vijf voorstellingen die nog naar De Omval komen dit seizoen. De bende van Beuving, Ellen Dikker, Jeffrey Spalbur, Niki Romijn en Ronald Snijders komen vast een stukje van hun voorstelling spelen. Entree € 5,-, aanvang 20.30 uur.

Voelsprietencafé

Kunst- en Cultuurnetwerk Diemen houdt haar maandelijkse Voelsprietencafé in De Omval. Aanvang 20.30 uur.

Chi Kung

Vanaf vandaag start een nieuw kwartaal Chi Kung in El'sina. Er zijn plaatsen vrij. Voor meer informatie: Erik Wormhoudt via zhanzhuang@live.nl of via www.zhanzhuangchikung.nl.

dinsdag 14 januari

Kundalini Yoga

In Yoga Studio Diemen start een nieuwe cursus Kundalini Yoga met Annie Douma op dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur. Aanmelden via 020-4165078. Eerst meer informatie? Kijk op www.yogadiemen.nl.

16 en 21 januari

Film in De Omval

La vie d'Adèle, zo puur en eerlijk kom je ze zelden tegen in de bioscoop. De winnaar van de Gouden Palm, over een meisje dat ontdekt dat ze lesbisch is en zich in haar eerste liefde stort, is betoverend in zijn realisme. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

vrijdag 17 januari

Bridgecursus

Bridge Club Diemen Noord organiseert vanaf vrijdag 17 januari een beginnerscursus bridge. Het zijn 12 bijeenkomsten in Het Noorderlicht van 13.30 tot 16.00 uur. Deelname kost € 65,- voor 12 lessen, inclusief het cursusboek Bridge in een flits 1. Na de lessen kunnen cursisten lid worden van de bridgeclub en spelen op donderdagavond in een aparte beginnerslijn met extra begeleiding. Meer informatie en aanmelden bij Irma Blits, 020-6981261 of irmablits@live.nl.

Traces

De jonge formatie Ti-an-guis (spreek uit tie-an-kiez) is een kersverse ster aan het wereldmuziekfirmament. De vijf muzikanten, afkomstig uit Mexico, Brazilië, Portugal en Kroatië, ontmoetten elkaar op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en waagden de sprong naar het terra incognita van de wereldmuziek. Traces is daarvan het eerste, welklinkende resultaat. De Omval, aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 15,-.

Potje van de Buurt

Op vrijdag 17 januari is er in wijkcentrum 't Kruidvat het Potje van de Buurt. Op het menu: rode kool, aardappelen en hachee. U kunt om 12.30 uur aan tafel en samen met buurtbewoners genieten van een smaakvolle maaltijd. Aanmelden bij Anneke Dekker: 020–6953224.

zaterdag 18 januari

Cabaret

Karin Bruers & Henk van Straten vormen samen een onwaarschijnlijk duo. Zo schelen zij twintig jaar, vijf liter tatoeage-inkt en twee borsten. Anderzijds vullen zij elkaar grandioos aan. In hun voorstelling Geniet er maar van (met als bedenkelijke ondertitel: te laat voor geen kinderen) verkennen ze de pieken en vooral ook dalen van hun ouderschap en dissen zij smeuïgheden op uit hun eigen kindertijd. De Omval, aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 16,50.

Chi Kung Workshop

Bij OostWestWelzijn wordt een Chi Kung workshop gegeven. Meer informatie op oostwestwelzijn.com.

zondag 19 januari

Dansmiddag

De beentjes kunnen weer van de vloer tijdens de (stijl)dansmiddag in wijkcentrum Noorderlicht. De middag duurt van 14.30 tot 17.30 uur. Meer informatie bij Wil Walraven: 020-3680522.

Open podium

In Theater De Omval vandaag het Open Podium waar diverse Diemer culturele verenigingen zich laten horen en zien. Muziekschool Diemen, de koren Voice Female, Ancora en Carpe Diem, de blazers van de Diemer Harmonie en de dansers van Black & White geven korte, afwisselende optredens. Ook zijn er workshops van lokale beeldend kunstenaars. De presentatie is in handen van Theatergroep Diemen. De middag start om 13.00 uur. De zaal gaat open om 12.30 uur en de toegang is gratis.

woensdag 22 januari

Cabaret

Ronald Snijders komt met 'Een andere show' naar De Omval. Wie houdt van absurdisme is bij Ronald Snijders volledig thuis. Hij presenteert een groots opgezette split-personalityshow. Het showballet, de kandidaten, de gastartiesten en de gestoorde nieuwsbulletins, het komt allemaal uit zijn hoofd. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost €14,-.

23 en 28 januari

Film in De Omval

La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino is een weelderig vormgegeven film, veelvuldig vergeleken met Fellini's beste werk. Jep is 65 geworden en blikt terug op zijn leven. Ooit schreef hij een succesvolle roman. Nu is hij journalist en begeeft hij zich in de hoogste kringen. Hij vraagt zich af wat de waarde is van de feesten en de vrouwen. Is dit zijn wereld? De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

vrijdag 24 januari

Toneel

Diana Dobbelman & Bruni Heinke spelen vandaag in De Omval 'Het gaat nog'. De twee zusters Ellen en Kitty, inmiddels in de zeventig, willen door samen te gaan wonen de eenzaamheid voorkomen. De een is pas weduwe geworden en de ander is al lang gescheiden. Hun nostalgisch idee van samenwonen wordt overschaduwd door de realiteit dat ze allebei al een leven achter de rug hebben. Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost €17,50.

zaterdag 25 januari

Cabaret

'Er is geen plan B' heet de voorstelling die Soundos vandaag in De Omval speelt. Deze show wordt de enige waarin ze haar geheimen gaat delen. Geheel op haar eigen manier: eerlijk, energiek en niet onbelangrijk, met een lach! Aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50.

zondag 26 januari

Kamermuziek

In de serie Kamermuziek in De Hoop vandaag The Spirit of Gambo: vier viola da gamba's. Artistiek leider is Freek Borstlap, één van de internationaal toonaangevende viola da gamba-spelers. Het gezelschap speelt 'Reis om de wereld in 12 toonsoorten'. Aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de zaal (open om 14.30 uur) of te reserveren via 020-3317135 of vriendenvandehoop@planet.nl.

donderdag 30 januari

Film in De Omval

In de Japanse film Like Father, Like Son krijgt de hardwerkende architect Ryota uit het gezin Nonomiya een telefoontje van het ziekenhuis met de melding dat zijn zesjarig zoontje bij de geboorte per vergissing werd verwisseld. Idem voor de Saiki-familie, met drie kinderen. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-.

vrijdag 31 januari

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Cabaret

Na vier avondvullende voorstellingen mag Jeffrey Spalburg zichzelf gerust een Baas noemen. Maar zeg nou eerlijk: Wie is er nog baas? Wie heeft het nog echt voor het zeggen? Als je eigen kinderen je de baas zijn en je je chef mag 'jij en jouwen'? In 'Baas' zegt Jeffrey waar het op staat, zonder gemaar. De Omval, aanvang 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50.

10 / 12

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Karatever. Ryo Un Kai start vanaf 7 jan. www.ryounkai.nl. Lft. vanaf 14 jr.

SV Diemen trapt 2014 af

Vereniging heeft behoefte aan meer vrijwilligers

Zondag 1 van SV Diemen nam het op tegen een team van voormalige spelers. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - SV Diemen is 2014 begonnen met een nieuwjaarsbijeenkomst op Sportpark De Diemen.

Geheel volgens de traditie van de vereniging werden er zaterdagmiddag twee wedstrijden gespeeld. Tegelijkertijd speelde de zondagselectie van de club tegen een team met spelers die in het verleden deel uitmaakten van de zondagselectie en nam het eerste zaterdagteam van de club het op tegen de veteranen van SV Diemen.

SV Diemen is een vereniging die het goed doet. Eind vorig jaar kon de club het 1.000ste lid inschrijven. Het ging om een jeugdspeler. De club heeft een goede jeugdopleiding waarin veel geld en energie wordt geïnvesteerd. SV Diemen vindt het belangrijk om een club te zijn waar zowel prestatief als recreatief kan worden gevoetbald.

Voorzitter Hans ter Horst is tevreden over de opkomst van meer dan 300 mensen. De voorzitter stond tijdens zijn speech stil bij de leden die vorig jaar zijn overleden. Ook besteedde hij aandacht aan het vervangen van clubblad De Treffer door een website. "Hier kunnen leden zelf een bijdrage opzetten. Uiteraard wordt er wel gefilterd." Het gemeentelijk horecabeleid, waarover de gemeenteraad binnenkort een besluit neemt, stelde Ter Horst ook aan de orde. Als de huidige plannen doorgaan moet de bar een uur na de laatst gespeelde wedstrijd of afgewerkte training dicht. Weinig leden van de club hebben daar begrip voor.

Hans ter Horst wees ook op de belangrijke inbreng van vrijwilligers. De vereniging kan rekenen op de inzet van een groep vrijwilligers van wie er veel al op leeftijd zijn. "Wij hebben behoefte aan meer vrijwilligers. Als er zich in de nabije toekomst geen nieuwe vrijwilligers aanmelden, kan er een situatie ontstaan dat wij voor bepaalde werkzaamheden, zoals het schoonmaken van het clubgebouw, een professioneel bedrijf moeten inhuren. Dat kost geld en zal tot gevolg hebben dat de contributie omhoog gaat. En dat willen de leden natuurlijk niet."

Eusébio

De voormalige Portugese voetbalgrootheid Eusébio is afgelopen weekeinde op 71-jarige leeftijd overleden. Hij speelde met Benfica een legendarische Europa Cup I-finale in Amsterdam en kwam in Europees verband vijf maal tegen Ajax uit.

De in het Afrikaanse land Mozambique geboren voetballer maakte furore tijdens de Europa Cup I-finale van 1962. Benfica en Real Madrid speelden onder leiding van de Amsterdamse scheidsrechter Leo Horn een van de meest legendarische finales. Benfica won met 5-3, Eusébio scoorde twee maal.

In het seizoen 1968-1969 stuitten Ajax en Benfica op elkaar in de kwartfinale van het Europa Cup I-toernooi. In een ondergesneeuwd Olympisch Stadion won Benfica met 1-3. Ajax leek uitgeschakeld. De Amsterdammers namen echter revanche en wonnen in Lissabon eveneens met 1-3. Er was een beslissingswedstrijd nodig. Ajax en Benfica speelden die wedstrijd in Stade de Colombes in Parijs. Er reisden zo'n dertigduizend supporters van Ajax mee naar de hoofdstad van Frankrijk. De wedstrijd werd op woensdagmiddag gespeeld en op de televisie uitgezonden. Er zaten ook veel kinderen voor de buis. Na 90 minuten was er niet gescoord, maar in de verlenging sloeg Ajax keihard toe. De Zweed Danielsson maakte twee treffers, Cruijff scoorde één keer. In de halve finale schakelde Ajax Spartak Trnava uit Tsjecho-Slowakije uit. Maar in de finale was het ervaren AC Milan te sterk: 4-1. In het seizoen 1971-1972 ontmoetten Ajax en Benfica elkaar in de halve finale van het Europa Cup I-toernooi. Benfica had een ronde eerder Feyenoord uitgeschakeld. In Lissabon vernederden de Portugezen de Rotterdammers: 5-1. De dubbele krachtmeting tussen de houder van de Europa Cup I Ajax en Benfica sprak niet echt tot de verbeelding. In Amsterdam won Ajax met 1-0 door een kopbal van rechtsbuiten Swart. Tijdens de return in Lissabon werd niet gescoord. Ajax won dat seizoen voor de tweede maal in successie de Europa Cup I. In de finale werd in Rotterdam gewonnen van Internazionale: 2-0. Cruijff maakte beide doelpunten.

Voorzitter ATVD: 'We moeten het samen doen'

DIEMEN - De Algemene Tennis Vereniging Diemen (ATVD) heeft zondag de nieuwjaarsreceptie gehouden. Joke Bouma, sinds december voorzitter van de vereniging, legde tijdens haar speech de nadruk op het feit dat de leden het samen moeten doen.

"Het streven van de ATVD is groei: in het aantal leden en vrijwilligers! Dit lijkt in deze tijd ambitieus, maar daarvoor zetten wij de sterke punten van de vereniging in. Zo hopen wij onze kansen te pakken. Zo heeft de ATVD vijf fantastische tennisleraren die de lessers op elk niveau kunnen bedienen, een prachtig park in het hart van het dorp, een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten, waardoor er voor iedereen een plekje is bij de vereniging. Daarnaast zijn wij trots op onze vrijwilligers die de ruggengraat van de vereniging vormen en de continuïteit waarborgen. Met meer leden en vrijwilligers staat de ATVD ook de komende jaren garant voor een sterke en gezellige tennisvereniging", aldus Bouma.

Examens hondensport

DIEMEN - Hondensportvereniging Diemen (HSVD) heeft onlangs weer examens afgenomen. De examinator was Guus Piërlôt, voorzitter van de vereniging.

Er deden 22 mensen met hun puppy aan het examen mee, een record. Zestien behaalden het diploma. Aan het examen elementaire gehoorzaamheid I deden 14 mensen en hun hond mee. De beste resultaten waren voor Han Saan uit Diemen en de heer Meester. Aan het examen elementaire gehoorzaamheid II deden vier mensen en hun hond mee.

Jeugdteams Smashing '72 presteren op NOJK

Het team van speelsters tot 12 jaar.

DIEMEN - Drie jeugdteams van volleybalvereniging Smashing '72 speelden afgelopen weekeinde wedstrijden tijdens het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap (NOJK) voor een plaats in de halve finales.

De Meisjes D deed mee in de categorie voor speelsters jonger dan 12 jaar. In een sfeervolle sporthal in Apeldoorn zagen de meegereisde supporters dat de Diemense ploeg alle zenuwen van zich af speelde tegen de veel langere tegenstanders en uiteindelijk vijfde werd. Niet genoeg voor een finaleplaats, maar het enthousiasme was er niet minder om.

Het team van meisjes jonger dan 16 jaar behaalde de derde plaats, evenals de selectie voor meisjes jonger dan 18 jaar. Beide teams zijn niet door naar de finales.

DIEMEN - SV Diemen speelt zondagmiddag 12 januari een oefenwedstrijd tegen AS '80.

De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.00 uur. Het oefenduel maakt deel uit van de voorbereiding op de tweede seizoenshelft die op zondag 19 januari begint. De oefenwedstrijd is voor trainer Robin Ernest een mooie gelegenheid om te zien hoe zijn ploeg uit de winterstop is gekomen.

Lees ook