DiemerNieuws

2 april 2015

DiemerNieuws 2 april 2015


Kamer eist opheldering storing centrale Diemen

Het hoogspanningsstation Diemen is dubbel uitgevoerd, toch viel vrijdag de stroom uit. Foto: Christian Pfeiffer

DIEMEN - Wat was de oorzaak van de stroomstoring bij Tennet in Diemen, waarom was er geen back-up en moeten er maatregelen worden getroffen voor de toekomst? Dat wil de Tweede Kamer weten van minister Kamp van Economische Zaken naar aanleiding van de grote stroomstoringen van afgelopen vrijdag. De oorzaak lag in de hoogspanningscentrale van Tennet aan de Overdiemerweg in Diemen.

Tennet heeft al een intern onderzoek opgestart naar de oorzaak van de storing en daarnaast opdracht gegeven voor een extern onderzoek. Het was een van de grootste stroomstoringen in ons land: rond de één miljoen huishoudens zaten zonder stroom en het dagelijks leven werd die ochtend flink in de war geschopt. De storing zelf was binnen een uur verholpen, maar de gevolgen voor een groot deel van Nederland waren groot. Treinen stonden stil, winkels moesten dicht, werk viel stil, schoolklassen werden naar huis gestuurd, omroepen en ziekenhuizen schakelden over op noodstroom, verkeerslichten vielen uit, het mobiele telefoonverkeer had het moeilijk, liften bleven steken en het vliegverkeer naar Schiphol moest uitwijken.

Samenloop
Dat alles was volgens Tennet het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden. Het bedrijf meldt het volgende. "Het hoogspanningsstation Diemen is dubbel uitgevoerd, hetgeen betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Vrijdag zijn bij een omschakeling - in verband met werkzaamheden - beide helften gedurende een korte periode gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure. Op dat moment (om 09.37 uur) is er vermoedelijk een kortsluiting opgetreden in het hoogspanningsstation, waarna beide helften (lijnen en transformatoren) automatisch zijn afgeschakeld. Deze beveiliging is bedoeld om bij een kortsluiting te voorkomen dat er meer componenten kapot gaan."

Waarom andere centrales de stroom niet konden overnemen, blijft onduidelijk. Volgens Tennet lukte het om het station binnen het uur weer in bedrijf te nemen. Vervolgens zijn de gekoppelde provinciale distributienetten weer operationeel gemaakt en kon netbeheerder Liander de elektriciteitsvoorziening lokaal weer herstellen.

Uiteraard viel ook in Diemen zelf de stroom uit, lees verder op pagina 3.

Mannen laten minderjarige meisjes werken als prostituee

DIEMEN - Vier mannen die ervan worden verdacht dat zij minderjarige meisjes als prostituee hebben laten werken stonden dinsdag voor het eerste voor de rechter.

De meisjes moesten klanten ontvangen in de studentenflats aan de Rode Kruislaan. De politie kwam de zaak op het spoor toen er tijdens een onderzoek werd gestuit op een profiel van Angel op Kinky.nl. Het meisje bleek pas zeventien jaar oud. Later werd ook een vijftienjarig meisje opgespoord. De meisjes zouden tussen de zomer 2013 en mei 2014 vanuit studentenflats aan de Rode Kruislaan hebben gewerkt.

3

punten voorsprong heeft koploper DKV Victoria op concurrent

Veel belangstelling voor motor van vliegtuig

De motor in het Saan Museum.

DIEMEN - Op 12 juni 1943 verongelukte de Wellington Mark X bommenwerper 'HE-154' van de Royal Australian Air Force. Het toestel stortte neer in het weiland van boer Cornelis Hennipman in de Overdiemerpolder.

De goed geconserveerde motor van het vliegtuig is onlangs door de beheerders overgedragen aan de Stichting Saan Museum van de Koninklijke Saan B.V. Bezoekers van de open dag van het Saan Museum konden de motor zondag bezichtigen.

Actie CDA: cliënten voedselbank dagje weg

CDA-bestuurslid Krijn Piening in Blanckendaell.

DIEMEN - Maar liefst vijftig cliënten van Voedselbank Diemen hebben afgelopen zaterdag een volledig gratis dag kunnen doormaken in dierentuin Blanckendaell. Ook het vervoer heen en terug was voor hen gratis omdat er door Oostenrijk Touringcars B.V. een bus gratis ter beschikking was gesteld, inclusief een chauffeur.

Op initiatief van Janneke de Graaff, fractievoorzitter CDA Diemen, werd aan inwoners en ondernemers van Diemen gevraagd kaarten voor dit evenement te kopen en deze via Gerda Smit van de Voedselbank Diemen te doneren aan gezinnen die dit zelf niet kunnen betalen.

Dat is gelukt en dus ging er zaterdag een volle bus op weg naar Tuitjenhorn. Het weer werkte niet mee, maar dat kon de pret niet drukken. Ook niet omdat er een meisje meereisde dat door iedereen in de bus werd toegezongen omdat ze die dag 8 jaar was geworden.

In het dierenpark, dat niet erg groot maar wel bijzonder knus is, kreeg iedereen ook nog een lunch aangeboden en velen hebben gebruikgemaakt van het treintje dat rondreed. Ondanks het mindere weer was het een geslaagde dag dankzij deze CDA-actie.

Nummer 100: Met dank aan ....

"Groeten uit Diemen" wil ter viering van de honderdste aflevering van deze rubriek zijn grote dank uitbrengen aan een groot aantal particulieren en instellingen. In de afgelopen jaren heeft de Beeldbank van de Historische Kring Diemen talloze Diemense fotokaarten en ansichtkaarten, c.q. prentbriefkaarten, gescand voor het archief. Uit dit omvangrijke digitale bestand maakt ook het DiemerNieuws via deze rubriek dankbaar gebruik. De inmiddels afgebeelde prentbriefkaarten (en die nog zullen volgen) zijn onder meer afkomstig uit de collecties van Carel Kaskens, Peter Voorhuyzen, John Haen, Hans Goedhart, Taco ten Dam, Henk Teiwes, Hans Bocxe en de families Kooning, Van der Meer, Tetteroo, Middel, Staver, Smit en anderen. Ook is er geput uit de archieven van het Gemeentelijk Archief Diemen, het Saan Museum te Diemen en de vele publicaties van Frits Reurekas. De collectie ansichten van de Historische Kring Diemen zelf is nog in opbouw. Naast een aantal aankopen werd de basis van de HKD-collectie gevormd door schenkingen van leden. Dankzij de gewaardeerde giften van één enkel kaartje tot en met dozen vol groeit de HKD-collectie gestaag. Wat deze rubriek betreft: op naar de tweehonderdste aflevering!

Weerbericht

Afnemende neerslagkans, temperatuur iets onder normaal
Vanaf woensdag gaat het 'maart roert zijn staart' weer over in 'aprilse grillen'. Toch lijkt het voor de paasdagen een stuk vriendelijker te ogen. Dit dankzij een hogedrukgebied boven de Britse eilanden. Die ligging veroorzaakt een noordelijke wind. Het wordt rustiger met meer zonneschijn. De neerslagkansen nemen af. De temperatuur komt evenwel nog niet op stoom.

Vrijdag + het paasweekeinde
In de nacht naar vrijdag is het eerst helder met kans op vorst aan de grond. Overdag neemt de bewolking toe met soms enige regen. Het wordt omstreeks 8 graden. Vanaf zaterdag waait een overwegend matige noordenwind. Zaterdag kan er eerst nog een buitje vallen. Stilaan komt er meer ruimte voor de zon. De paasdagen verlopen droog met zonnige perioden. Het blijft nochtans erg fris met grote kans op nachtvorst. In de middag wordt het 9 à 10 graden.

Trend na het paasweekeinde
De kans is groot dat hogedrukgebieden een belangrijke stempel op het weer blijven drukken. De zon doet geregeld goede zaken. Er is slechts een kleine kans op een bui. De temperatuur loopt op naar circa 12 à 13 graden. De nachten blijven koud met kans op vorst aan de grond.

Weetje
Pasen kan vallen tussen 22 maart en 25 april op de zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. Het paasweer toont grote verschillen. De vrij zonnige Pasen van 2013 verliep koud met slechts 4 graden. In de nacht vroor het -5 graden. Tijdens Pasen 2008 viel sneeuw. Op 1e paasdag 2014 werd het echter 21 graden. Recordwarm was Pasen 2011 met 26 graden.

Van de lezers

Lantaarn
5 maart jl. plaatste u een stukje in de krant van een enthousiaste mevrouw. Zij had 's ochtends gebeld over een kapotte lantaarn, 's avonds deed hij het weer. Alle hulde voor de medewerkers van de afdeling verlichting die dit klusje zo snel geklaard hadden.
Onze ervaring is helaas anders. Ook wij hebben die bewuste 3 maart gebeld over een niet werkende lantaarn."Wij zullen het doorgeven", was het antwoord. We zijn ruim 2 weken verder, maar onze lantaarn doet het nog steeds niet. We hebben hierover ook enkele mails verzonden; geen enkele reactie. Dit is de enige lantaarn in ons laantje, dus over veiligheid gesproken...
Familie De Lugt, Diemen

Jongeren vermaken zich tijdens toernooi. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - You mad bro en Squad van Diemen hebben vorige week het Cruyff Court 6 tegen 6 in Diemen-Noord gewonnen. Het evenement was mede georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen.

You mad bro won het toernooi voor de jongens, Squad van Diemen won bij de meisjes. De teams mogen een jaar lang met trots de titel Cruyff Court kampioen van Diemen dragen. Daarnaast plaatsten de teams zich voor de kwartfinale die op woensdag 1 april in Volendam is gehouden. De winnaars van dit toernooi plaatsen zich voor de halve finale. De finale wordt in Amsterdam gehouden.

Niet alleen de kampioenen kregen een beker uitgereikt, het team Real Diemen bij de jongens en The Kicking Cats bij de meisjes hebben een Respect Award gekregen. Dit vanwege hun sportieve gedrag tijdens het toernooi.

Stroom valt uit, gemeente en veel winkels sluiten

Maar kapster en dierenwinkel werken gewoon door

Vrijdagochtend rond 10.30, Winkelcentrum Diemerplein is dicht vanwege de stroomstoring. Foto: Oscar Borghardt

vervolg van de voorpagina

DIEMEN - Ook Diemen zelf zat afgelopen vrijdagochtend bijna 2,5 uur zonder stroom. Door een storing in de hoogspanningscentrale in Diemen viel de stroom in een groot deel van het gebied rond Amsterdam uit. Ook in Diemen zelf viel overal de stroom uit. Stoplichten werkten niet meer, liften bleven hangen en treinen stonden stil. Ook de trams reden niet.

De stroomstoring begon rond 9.40 uur. Kort daarna konden veel mensen ook geen gebruik meer maken van hun mobiele telefoon. Dit was afhankelijk van bij welke provider zij een abonnement hebben afgesloten. De winkels in Diemen sloten de deuren. Filiaalmanager Paul van Diemen van Albert Heijn in Diemen: "Wij hebben een ontruimingsplan. Dat plan wordt uitgevoerd voor de veiligheid van de klanten en ons personeel." De ingangen van het winkelcentrum werden gesloten. Het personeel van de winkels restte niets anders dan rustig af te wachten en lekker te praten met collega's. In Salon van Diemen en Basic Line werden kaarsjes aangestoken. Kapster Marjolein werkte gewoon door en verzorgde het kapsel van een klant. Dierenwinkel Dierenfestijn bleef gewoon open. "Er zijn toch een paar klanten binnen geweest. Die hebben hun aankopen cash afgerekend", aldus een verkoopster. "Op het moment dat de stroom uitvalt werken de pinautomaten niet meer.

'Nu merk je hoe afhankelijk wij van de moderne techniek zijn'

"De meeste klanten betalen via de pin. Het heeft dus weinig zin om open te blijven", aldus een andere ondernemer. "Op een moment als dit merk je hoe afhankelijk wij van de moderne techniek zijn geworden."

Het gemeentehuis en het zwembad in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran gingen eveneens dicht. De zuiveringsinstallatie van het zwembad werkte niet meer. Het Recycleplein van de gemeente bleef open. Daar kon gewoon worden doorgewerkt. Opmerkelijk was het om te zien dat ruim een uur na het begin van de stroomstoring een aantal passagiers nog op de tramhalte bij de Schoolstraat stond. Het had weinig zin, want de tram kwam toch niet.

Stokbroodje
Kort voor 12.00 uur deden de liften en de roltrappen in winkelcentrum Diemerplein het weer. Een minuutje daarna brandde de verlichting weer. Een klant kocht een stokbroodje bij Vinny's Bakery. Tijdens het afrekenen deed de pinautomaat het nog niet. Geen probleem, de klant beloofde zaterdagmorgen te betalen. Paul van Diemen legde uit dat Albert Heijn niet meteen open ging. Personeel van de supermarkt ging eerst de temperatuur van diverse artikelen controleren om ervoor te zorgen dat er alleen artikelen die aan de strenge kwaliteitseisen voldoen in de schappen lagen. Ook werd gecheckt of alle apparatuur en pinautomaten weer werkten. Pas daarna ging de supermarkt weer open.

De inwoners van Diemen hadden nog geluk dat de stroom weer zo snel terug was, in Haarlem duurde het bijvoorbeeld tot laat in de middag voordat alles weer draaide. Ook het treinverkeer bleef lang ontregeld. Inwoners van Diemen die naar Amsterdam, Schiphol of het Gooi wilden konden de hele dag en avond geen gebruikmaken van de trein. Pas zaterdagochtend reden de treinen weer volgens de dienstregeling.

Politie zoekt slachtoffers berovingen

DIEMEN - De politie is op zoek naar slachtoffers van een afperser die actief is via verschillende sekssites. Een van de slachtoffers werd in Diemen beroofd.

In september 2014 is een onderzoek gestart naar aanleiding van een straatroof. Een man werd beroofd nadat hij afgesproken had via een contactadvertentie op de site www.kinky.nl. Uit onderzoek is gebleken dat dit slachtoffer waarschijnlijk niet het enige slachtoffer is van de daders. Het onderzoeksteam roept dringend mensen die ook beroofd zijn via sekssites op om zich te melden.

Advertentie
De advertentie waarop het slachtoffer had gereageerd luidde: 'Mila heerlijke exotische dame'. Het slachtoffer kreeg een dame aan de telefoon die zich voordeed als Mila. Het slachtoffer en deze vrouw spraken af op een locatie ergens in Diemen. De afspraak was dat het slachtoffer eerst door een man werd gecheckt voordat het slachtoffer gebruik kon maken van de diensten van de vrouw. Hierbij moest het slachtoffer ook het afgesproken geld overhandigen. Na op de afgesproken locatie te zijn aangekomen, werd het slachtoffer benaderd door een man. Het slachtoffer belde voor de zekerheid met de vrouw om te vragen of deze man de persoon was waarmee zaken gedaan moest worden. Zij bevestigde dat deze man haar belangen behartigt. De man die namens Mila optrad, zei dat het slachtoffer niet moeilijk moest doen en dat hij het geld gewoon af moest gegeven. Het slachtoffer zag dat de dader zijn shirt omhoog deed en zag in zijn broeksband de kolf van een pistool zitten. De dader trok het pistool een stukje uit zijn broeksband om zijn bedreiging meer kracht bij te zetten. Het slachtoffer schrok, voelde zich zeer bedreigd en gaf de man het geldbedrag dat was afgesproken met de dame van de advertentie. De dame in kwestie is inmiddels aangehouden.

Mensen die over meer informatie over deze zaak beschikken kunnen contact opnemen met de politie. Opsporingstiplijn: 0800-6070. Anoniem bellen kan ook: Misdaad Anoniem: 0800-7000. De politie zal aangiften discreet behandelen.

Stalen liftconstructies afgeleverd bij Beukenhorst

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Maandag is begonnen met het plaatsen van de stalen constructie voor de nieuwe lift van de flat aan Beukenhorst.

Het gaat om vier stalen delen van elk zeven bij vier meter. Ze werden per vrachtwagen van Bilthoven naar Diemen vervoerd.

Dit gebeurde onder begeleiding van verkeersregelaars.

Leerlingen treden op in Theater De Omval

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Theater De Omval was zondagochtend gevuld met leerlingen van de groepen 5 en 6 van De Venser en De Nieuwe Kring. De Diemer Harmonie gaf een concert in de vorm van een muzikale quiz. Het concert vormde het slotstuk van het project 'De Muzikale Fruitmand'. Dit project bestond uit drie delen. Kinderen maakten tijdens muzieklessen kennis met blaas- en slagwerkinstrumenten en mochten de instrumenten vervolgens vrijdag uitproberen tijdens de instrumentenparade in De Omval. Zondag was de voorstelling. Het project was een samenwerking met de Muziekschool Diemen.

Afscheid burgemeester op 13 mei

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap neemt op woensdag 13 mei afscheid van Diemen.

Op die dag zullen burgers en organisaties in Diemen in de gelegenheid worden gesteld om afscheid te nemen van hun burgemeester. Vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur vindt er in het gemeentehuis een openbare afscheidsreceptie plaats voor iedereen die de burgemeester nog de hand wil schudden.

Informeel
Het zal op verzoek van de burgemeester vooral een informele avond worden, die zich afspeelt in de hal, de raadzaal en de trouwzaal. Daarbij zullen er door diverse Diemense organisaties optredens worden verzorgd. Het is de bedoeling dat de avond een Franse sfeer heeft.

Brievenbus
De burgemeester heeft aangegeven dat ze zelf geen geschenken wil ontvangen, maar liever een aantal Diemense goede doelen wil ondersteunen. Op een later moment zal worden aangegeven hoe dat vorm krijgt, maar er zal op de receptie ook een brievenbus geplaatst worden voor bijdragen en schriftelijke afscheidsgroeten.

De burgemeester zal op dinsdag 12 mei afscheid nemen van de gemeenteraad. Op 19 mei is dan de installatie van de nieuwe burgemeester.

Gezondheidscentrum opent dependance op campus

Ook buurtbewoners zijn welkom in dependance

Bezoekers van de opening van het gezondheidscentrum. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op Campus Diemen Zuid is vorige week de dependance geopend van het Gezondheidscentrum Diemen-Zuid. Het gezondheidscentrum aan de Dalstijndreef 3035 richt zich primair op de studenten die op de campus wonen.

Gezondheidscentrum Diemen-Noord en Diemen-Zuid zijn twee aparte stichtingen. Tom Fresen is directeur van de gezondheidscentra in Diemen. Hij vertelt dat huisarts Diaz twee maal per week spreekuur houdt in de dependance. Ook psycholoog Fopma en sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Dekker houden er spreekuur. Tom Fresen: "De dependance richt zich specifiek op de zorgbehoeften van de studenten. Dat is ook de reden dat de psycholoog en de sociaal-psychiatrisch verpleegkundige er werken. Psychosociale problematiek komt namelijk relatief veel voor bij deze groep. Ook zijn we bezig met aandacht voor safe seks en delen we onder andere folders uit met gratis condooms."

"Bij ons is enige tijd geleden het verzoek binnengekomen om een dependance op de campus te vestigen. Het idee achter het verzoek was dat de studenten voor heel veel zaken op de campus terecht moeten kunnen. Wij twijfelden aanvankelijk, maar hebben toch gehoor gegeven aan het verzoek, mede omdat er in de toekomst een nieuwe wijk in Diemen-Zuid komt: Holland Park. De huidige dependance kan dan een buurtfunctie vervullen. Maar ik denk dat er in de toekomst voor dat gebied een groter gezondheidscentrum nodig is." Hoewel de dependance zich vooral richt op de studenten die op de campus wonen zijn ook andere bewoners van Diemen-Zuid welkom. "Dokter Diaz houdt twee maal per week spreekuur in de dependance. Patiënten kunnen kiezen of zij naar haar spreekuur in de dependance gaan of naar haar spreekuur in Gezondheidscentrum Diemen-Zuid."

Krijn Piening

62 jaar
Bestuurslid CDA en kerkrentmeester De Ontmoeting
Inwoner van Diemen sinds 1970

Foto: aangeleverd

De Sint Petrus' Banden of de Ontmoeting?
"Beide. Het zijn allebei gebouwen die in het teken staan van het geloof. De Sint Petrus' Banden is een kerkgebouw in de katholieke stijl. De Ontmoeting is in 1937 als een gereformeerde kerk gebouwd en heeft een andere stijl."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik verzamel euromunten en postzegels, ik ben lid van postzegelvereniging De Zegelaars. Daarnaast lees ik veel en kijk graag televisie."

Waar doe je boodschappen?
"In winkelcentrum Diemerplein. Ja, ik vind het goed dat Deen erbij is gekomen. De consument heeft daardoor meer keuze. Ik vind het winkelcentrum trouwens geen plek waar je naartoe gaat als je niets hoeft te kopen. Dat geldt wel voor de winkelcentra in Amstelveen, Amsterdam-Noord en de Amsterdamse Poort. Daar ga ik naartoe om te winkelen."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Diverse soorten, waaronder country & western. Favoriete artiesten zijn onder anderen Johnny Cash, Creedence Clearwater Revival en The Dubliners."

Kom je veel in Amsterdam?
"Als ik uitga en om te winkelen. Ik vind het prettig om dicht bij Amsterdam te wonen. We hebben wel de lusten van de stad, maar niet de lasten."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Diemen-Noord en dan vooral de Kanaaldijk. Daar wandel ik en laat ik de hond uit. Als het weer het toelaat."

Als je een dag burgemeester van Diemen was....
"Zou ik met het ambtelijk apparaat om tafel gaan zitten en die mensen ervan overtuigen dat zij het voor de burger doen en niet andersom. Ik heb vaak te maken met het ambtelijk apparaat, mede omdat ik actief ben bij onder meer de Wereldwinkel Diemen. En als ik dan op het gemeentehuis kom heb ik weleens het idee dat ze denken 'daar heb je hem weer'. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Inbraak in Het Wapen van Diemen

DIEMEN - Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken in Het Wapen van Diemen.

De inbrekers vernielden een ruit aan de achterkant van de horecazaak in Diemen-Zuid en drongen binnen. Zij doorzochten de zaak en ontvreemdden diverse goederen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Zakkenroller slaat toe

DIEMEN - Een 71-jarige vrouw is vorige week dinsdag in een supermarkt in winkelcentrum Diemerplein het slachtoffer geworden van een zakkenroller.

De vrouw had haar tas aan een boodschappenwagen gehangen en even onbeheerd gelaten. Bij de kassa merkte zij dat haar portemonnee was gestolen. De politie adviseert mensen alert te blijven en goed op hun spullen te letten.

Geslaagde slotmanifestatie van project De Muzikale Fruitmand

Foto: Trudy Kroese


DIEMEN - Zondagochtend werd Theater De Omval gevuld met enthousiaste kinderen van de groepen 5 en 6 van basisscholen de Venser en de Nieuwe Kring en hun ouders. De Diemer Harmonie gaf een concert in de vorm van een muzikale quiz waarbij de kinderen leuke prijzen konden winnen. Het concert vormde het slotstuk van het project de Muzikale Fruitmand. Dit project bestond uit 3 delen. Eerst maakten de kinderen kennis met blaas- en slagwerkinstrumenten tijdens muzieklessen op school. Daarna mochten ze de instrumenten uitproberen tijdens de instrumentenparade vrijdag in De Omval. Het project is een samenwerking met de muziekschool Diemen en werd gesponsord door de Rabobank, het Meerlandenfonds en het Prins Bernhard Fonds.

'Het is belangrijk dat veel mensen kunnen reanimeren'

EHBO geeft als sinds 1951 cursussen in Diemen

DIEMEN - De EHBO in Diemen leidt al sinds 1951 inwoners van Diemen op. Duizenden mensen hebben in die jaren hun EHBO-diploma gehaald en vervolgcursussen gedaan. Een gesprek met voorzitter Monique Koppies en instructeurs Hester Becx en Tyrone de Wit.

Cursisten oefenen geconcentreerd. Foto: Trudy Kroese

Monique Koppies is al twintig jaar voorzitter van de afdeling Diemen van de EHBO. De achtergrond van haar contact met de EHBO is bizar. "Onze dochter zat op ballet bij Lucia Marthas. Als er uitvoeringen waren reed de man van Lucia de kinderen er altijd heen. Toen onze dochter een keer een uitvoering in Breukelen had, kreeg de man van Lucia in de sporthal een hartaanval. Er zaten ongeveer 400 mensen in die sporthal, maar niemand kon hem helpen. Hij is in de sporthal overleden. Ik besloot mij aan te melden bij de EHBO, heb mijn diploma's gehaald en ben uiteindelijk voorzitter geworden. Toen ik bij de EHBO kwam was die nog gehuisvest in een noodlokaal van een school in de Prinses Beatrixlaan. De instructeurs waren Iet en Gerrit van der Veen."

De EHBO-lessen vinden elke donderdagavond plaats in De Omval. Van oktober tot en met maart zijn er beginnerscursussen en cursussen voor gevorderden. Ook zijn er cursussen kinder-EHBO, gericht op ouders en verzorgers van kinderen. De afdeling Diemen houdt op verzoek ook workshops en geeft opleidingen binnen bedrijven of instanties. De vrijwilligers van de EHBO zetten zich dikwijls in tijdens evenementen in Diemen, zoals het Diemer Festijn en het Loswalfestival.

Hester Becx: "Tijdens de beginnerscursus leren cursisten allerlei belangrijke zaken, zoals het verzorgen van wonden en reanimeren. Het is belangrijk dat veel mensen kunnen reanimeren, want een partner of omstanders zijn vaak eerder bij een slachtoffer dan de hulpdiensten. Zelf heb ik vier keer iemand gereanimeerd die een hartinfarct had gekregen. Drie mensen hebben het helaas niet overleefd, maar de vierde persoon heb ik kunnen redden. Dat was in een Albert Heijn in Amsterdam. Tijdens de lessen kinder-EHBO leren cursisten specifieke zaken over kinderen. Ook bijvoorbeeld het herkennen van ziektes."

Overleg tijdens cursus van de EHBO. Foto: Trudy Kroese
EHBO is altijd aanwezig tijdens Loswalfestival. Foto: Trudy Kroese

EHBO geeft op verzoek opleidingen binnen bedrijven

Monique Koppies werkte tot haar pensionering als baliemedewerkster en bode in het gemeentehuis van Diemen. Zij was door haar functie dikwijls aanwezig tijdens vergaderingen van de gemeenteraad. Als ambtenaar heeft zij diverse keren collega's of bezoekers van het gemeentehuis kunnen helpen door het verlenen van eerste hulp. "Ik herinner mij dat er tijdens een gemeenteraadsvergadering een man van een verslagbureau onwel werd. Hij bleek te zijn getroffen door een hartinfarct. Ik heb toen eerste hulp verleend en daarna is dokter Van Grieken erbij gekomen. Die man heeft het gelukkig overleefd."

Hester Becx werkt fulltime bij de EHBO en geeft in diverse plaatsen les. Haar collega Tyrone de Wit werkt bij een kinderdagverblijf in Amsterdam en geeft op parttime basis EHBO-les. Zij geeft bijvoorbeeld les aan haar collega's in kinderdagverblijven in Amsterdam.

'In een noodsituatie lijkt het alsof een minuut een uur duurt'

Op initiatief van Monique Koppies hebben alle medewerkers van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran een EHBO-diploma gehaald. "De gemeente neemt voor functies in het sportcentrum bij voorkeur mensen aan die al in het bezit zijn van een EHBO-diploma. Maar er worden ook cursussen aan nieuwe werknemers gegeven. Instructeur René Stuten geeft de lessen in het sportcentrum zelf", aldus Monique. Bij veel bedrijven werken mensen die het diploma BHV (Bedrijfshulpverlening) hebben gehaald. Die opleiding is echter nauwelijks te vergelijken met een EHBO-opleiding. Tyrone de Wit. "Als iemand een brandwond oploopt moet je die niet behandelen met koud water, maar met lauw water. Dat leren cursisten die deelnemen aan een BHV-cursus. Tijdens een EHBO-cursus leren cursisten dat ook, maar tevens waarom die behandeling moet worden toegepast. Een EHBO-opleiding is niet alleen veelomvattender, maar zorgt tevens voor verdieping." Monique, Hester en Tyrone zijn er voorstander van dat zo veel mogelijk mensen een EHBO-opleiding volgen. Dat kan levens redden. "Als er iets is gebeurd en mensen wachten op de hulpdiensten, dan lijkt het vaak of er veel tijd verstrijkt. In een noodsituatie lijkt het alsof een minuut een uur duurt. Het is dan prettig als er mensen zijn die in de periode voordat de hulpdiensten arriveren eerste hulp kunnen verlenen", legt Tyrone uit. Hester benadrukt dat het van groot belang is dat mensen die eerste hulp verlenen een opleiding hebben gevolgd en kennis van zaken hebben. "Om een voorbeeld te geven: als iemand iets gebroken heeft is het in sommige gevallen juist verstandig om niets te doen en te wachten op de hulpdiensten. Als iemand die geen opleiding heeft gevolgd het slachtoffer oppakt, kan de situatie juist verergeren."

Voor meer informatie over de cursussen van de EHBO kan op werkdagen tussen 12.00 en 16.00 uur worden gebeld met telefoonnummer 06-36523927.

Wijk Centrum-West wordt fraaier

Bewoners praten mee over reconstructie van buurt

De Schoolstraat, een van de straten in Centrum-West.

DIEMEN - Bewoners de wijk Centrum-West mochten onlangs ideeën aandragen voor de reconstructie van de openbare ruimte in hun wijk. Dit gebeurde tijdens een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst in brede school De Octopus. Veel bewoners waren op de bijeenkomst afgekomen.

Het betreft het deel van het centrum van Diemen dat wordt begrensd door de Arent Krijtsstraat, de Hartveldseweg, de Ouddiemerlaan en het Wilhelminaplantsoen. Die vier straten maken dus geen deel uit van het gebied waarop de reconstructie van toepassing is.

De reconstructie van de Ouddiemerlaan maakt bijvoorbeeld deel uit van een ander project van de gemeente waarmee later aan de slag wordt gegaan.

Meepraten
Bewoners uit de wijk konden meepraten over verschillende facetten: verkeer en parkeren, groen en bomen en bijzondere plekken.

Een probleem in de wijk is dat een aantal straten op heipalen is aangelegd. Onder die straten hebben zich 'kruipruimten' gevormd. Dit komt door de zachte veengrond. De gemeente zal de situatie per straat bekijken en kijken wat de beste oplossing is.

Ook zullen er plekken in de wijk worden gereserveerd voor het plaatsen van afvalcontainers. Een belangrijk item, want veel bewoners willen geen container pal naast hun woning omdat die voor overlast kan zorgen, waaronder stank en ongedierte.

Parkeerplaatsen
Duidelijk werd dat het huidige aantal parkeerplaatsen in de wijk Centrum-West gehandhaafd blijft. Ook wordt er gestreefd om in de wijk een speelplaats aan te leggen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. De straten en het straatmeubilair, zoals lantaarnpalen, zullen mooier worden en meer aansluiten bij de architectuur van de buurt.

De gemeente heeft er bewust voor gekozen om bewoners over hun wijk te laten nadenken en ideeën aan te dragen. Dit is gebruikelijk bij de voorbereiding van de herinrichting van een buurt.

Een aantal aanwezigen in De Octopus nam deel aan workshops waarin kon worden ingegaan op details van de herinrichting van de openbare ruimte in de wijk.

Ontwerpen
De projectleider van de gemeente vertelde dat de gemeente achtereenvolgens een schetsontwerp, een voorlopig ontwerp en een definitief ontwerp voor de wijk Centrum-West zal maken. Bewoners zullen steeds kunnen inspreken. Het college van B en W stelt uiteindelijk het definitief ontwerp vast. De verwachting is dat de uitvoering van de werkzaamheden in 2017 van start gaat. Een jaar later moet de herinrichting gereed zijn.

vrijdag 10 april

Grenzen stellen

Moeite met nee zeggen, een te volle agenda en angst voor afwijzing? De workshop Grenzen stellen in Studio Body & Balance helpt aanwezigen hiermee omgaan. 9.30 tot 12.00 uur. € 35,-. Arent Krijtsstraat 34.

Hartengoud

Creatieve workshop hartengoud voor jong en oud in de lunchroom van Theater De Omval. Gratis inloopatelier op vrijdagmiddag onder begeleiding van Toeticolori waarin iedereen zijn of haar hartenwens kan vormgeven. Op 19 juni wordt er een groot kunstwerk van gemaakt dat te zien is in De Omval. 10 en 24 april, 8 en 22 mei, 5 en 19 juni. 15.00-17.00 uur.

Muziektheater LOS

De meiden van LOS gaan in dit muzikale cabaret verder, sneller en harder dan ooit. De mens heeft een onnavolgbaar talent voor destructie: alles gaat kapot of raakt beschadigd. Gooi je het dan weg, of ga je het maken? 20.30 uur. € 16,-. Theater De Omval. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 11 april
Repair Café


DDD organiseert een Repair Café in De Diem, tussen 14.00 en 17.00 uur. Dat is in principe kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

woensdag 1 april

SuuS zingt TooN

SuuS, Suzan Seegers, zingt TooN in De Omval. De musicalster is inmiddels als soloartiest doorgebroken. Suus zong tijdens haar eerste solotournee een enkel lied van Toon Hermans. Op veler verzoek wijdt zij nu een complete voorstelling aan haar beroemde streekgenoot. 20.30 uur, € 15,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 2 april

Koffie-inloop

Van 9.30 tot 12.00 uur kan iedereen voor een kopje koffie naar binnen lopen in Het Noorderlicht.

Muzieklezing

Musicoloog Wout Strootman geeft in bibliotheek Diemen een muziekhistorische lezing over Antonio Vivaldi en de haat-liefdeverhouding met zijn geboortestad Venetië. De lezing wordt geïllustreerd met muziekfragmenten uit het rijke oeuvre van de componist. 10.00-12.00 uur. Toegang met OBA of Stadspas € 5,-, normaal € 10,-. Reserveren aanbevolen via die@oba.nl of 020-6902353.

Kamercollege

Joris Baas, consultant User Centered Design geeft een kamercollege bij OostWestWelzijn. Persona's en scenario's 2.0, verbeter je diensten door je actief in te leven in je klanten. Aanvang 20.00 uur, entree € 12,-. Aanmelden via Oostwestwelzijn.com.

Film in De Omval

De donkere komedie 'Birdman' draait om Riggan Thomson (Michael Keaton), die ooit beroemd werd als de iconische superheld Birdman. Daarna wilde het succes niet meer komen. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 3 april

Navolging in de kunst

SWD organiseert de dialezing 'Navolging in de kunst' door Simon Giling in De Schakel. Hoe ver mag je als kunstenaar gaan in het natekenen of naschilderen van een foto? Er wordt o.a. aandacht besteed aan de schilders Luc Tuymans en Rob Scholte die veel werk van collega-kunstenaars hebben gekopieerd. 10.00 – 12.00 uur, € 3,-. Meer informatie bij Cor de Best: 06-54678741.

Jazz ontmoet klassiek

In Grand Café Blauw in Theater De Omval begint om 14.30 uur een gratis optreden van The Four Sounds en MDM. The Four Sounds is een blaaskwartet dat speciaal voor de gelegenheid een paasprogramma speelt met vierstemmige koralen van Bach. Kwartet MDM heeft een bijzondere samenstelling: Sam Molly trompet, Gilbert Elstak altsaxofoon, Armando Cairo tenorsaxofoon en Wim Amerongen sousafoon. MDM speelt de muziek van Charles Mingus, Duke Ellington en Thelonious Monk. De combinatie van jazz en klassiek belooft een interessante muzikale ontmoeting te worden.

zaterdag 4 april

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

dinsdag 7 april

Film in De Omval

De donkere komedie 'Birdman' draait om Riggan Thomson die ooit beroemd werd als de iconische superheld Birdman. Daarna wilde het succes niet meer komen. 20.00 uur, € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

woensdag 8 april

Dansles voor babys en dreumesen

Op woensdag om 10.30 uur is er weer een Boekstartbijeenkomst in OBA Diemen. Te gast is deze keer Mama is Lief, met een echte dansles voor baby's en dreumesen. Beertje Beer begroet alle kinderen met een liedje. Er wordt een boekje voorgelezen en dan begint de dansles. Met dansen, zingen en bewegen op de muziek. Voor baby's (0-2 jaar) en hun (groot)ouders/verzorgers. Toegang met OBA-pas gratis, normaal € 5,-. Reserveren noodzakelijk via diemen@oba.nl of 020-6902353.

Robert Jan Stips

Robert Jan Stips speelt in De Omval RJSolo. Stips speelde onder andere in Golden Earring, NITS, Gruppo Sportivo en bij Freek de Jonge. Dit seizoen komt Robert Jan naar het theater en doet een greep uit zijn meer dan 300 liedjes en speelt en zingt ze in verrassende versies op het instrument waar de meeste liedjes ook op 'geboren' zijn: puur aan de piano. 20.30 uur, € 13,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 9 april

Veteranenbijeenkomst

Veteranenbijeenkomst voor alle veteranen uit Diemen en omstreken in De Schakel, 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.30 uur.

2 januari tot 30 april

Expositie

In De Diem zijn schilderijen te zien van Carolien Oedekerk. Abstracte en figuratieve kunst, een feest in kleur. De expositie is dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 20.00 uur.

SV Diemen overtuigt: 10-1

Club blijft lijstaanvoerder

SV Diemen maakte korte metten met Zuidoost United. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - SV Diemen heeft de thuiswedstrijd tegen Zuidoost United met dubbele cijfers gewonnen: 10-1. Bij rust leidde SV Diemen met 2-0. De wedstrijd werd in de stromende regen gespeeld. Eerder dit seizoen verloor SV Diemen de uitwedstrijd tegen Zuidoost United.

SV Diemen blijft door deze overtuigende overwinning lijstaanvoerder in de vierde klasse F. Concurrent SV Ouderkerk won voor eigen publiek met 5-2 van Sporting Martinus. SV Diemen heeft na 21 duels 53 punten en een doelsaldo van 92-18. SV Ouderkerk heeft 51 punten uit 20 duels en een doelsaldo van 92-30. De doelpunten van SV Diemen werden gemaakt door Dennis van Bree (4x), Marco Moelee (2x), Bright Owusu, Joren Manolito, Kevin Kroese en Mark Stobbelaar.

Alles of niets
SV Diemen-trainer Marc Stuut: "Bij Zuidoost United is het meestal alles of niets. Die ploeg speelde zondag in een laag tempo en wij gingen daar in de eerste helft in mee. Hoewel wij in de eerste helft op een 2-0 voorsprong kwamen, was ik niet tevreden over het vertoonde spel." In de rust wees Marc Stuut zijn spelers erop dat zij na de hervatting hun eigen spel moesten spelen en een hoog tempo moesten hanteren.

SV Diemen maakte na de hervatting korte metten met de bezoekers uit Amsterdam-Zuidoost en won uiteindelijk met 10-1. SV Diemen heeft maar liefst 92 doelpunten gemaakt en gaat af op de 100 treffers. Marc Stuut: "Het is jammer dat wij eerder in dit seizoen onnodig hebben verloren bij Zuidoost United en SC Buitenveldert. Het gevolg van dat puntenverlies is dat als SV Ouderkerk zondag de inhaalwedstrijd wint, wij een punt achter staan."

Inhaalduels
SV Diemen komt zondag niet in actie. De KNVB heeft voor het weekeinde van Pasen inhaalduels op het programma gezet. Concurrent SV Ouderkerk speelt voor eigen publiek een inhaalduel tegen Ankaraspor.

Kopballen

De hoofden van sommige voetballiefhebbers zitten vol met nutteloze kennis. Het zijn vrijwel altijd mannen die een deel van hun brein hebben gereserveerd voor voetbalfeiten. Toegegeven: als de aandacht in de jeugd meer gericht was geweest op de studie in plaats van op voetbal, dan was het leven (in de ogen van anderen) een stuk succesvoller geweest. Maar wellicht minder leuk.

De voetbalkennis wordt niet zelden op het werk, op de tribune of aan de bar geëtaleerd in de vorm van quizvragen.

Onlangs luidde de vraag: in hoeveel Europa Cup I-finales maakte Ajax een doelpunt via een kopbal. Het antwoord luidde: drie. Een bevriende Ajax-supporter die bij twee van die drie finales aanwezig was hoefde geen vijf seconden na te denken en gaf het juiste antwoord.

1971: Ajax-Panathinaikos, Londen, 2-0. Piet Keizer passeerde de rechtsback van de Griekse kampioen buitenom en gaf een loepzuivere voorzet op midvoor (tegenwoordig zeggen we spits) Dick van Dijk die raak kopte: 1-0. Invaller Arie Haan bepaalde de eindstand in de tweede helft op 2-0.

1972: Ajax-Internazionale, Rotterdam, 2-0 De voorzet was opnieuw van Piet Keizer. Hij nam een vrije trap vanaf de linkerkant en Johan Cruijff kopte binnen: 2-0. JC opende eerder in die wedstrijd de score.

1973: Ajax-Juventus, Belgrado, 1-0. Het was de derde Europa Cup I-finale die Ajax in successie won. Het was overigens de slechtste van de drie. Centrale verdediger Horst Blankenburg gaf een diepe bal op Johnny Rep. De jonge rechtsbuiten, die in die wedstrijd in plaats van Sjaak Swart speelde, kopte de bal achter doelman Dino Zoff. De Italiaanse keeper werd negen jaar later als 40-jarige (!) wereldkampioen met Italië. Ajax won een keer de Europa Cup II. In 1987 speelde het door Johan Cruijff gecoachte team tegen Lokomotive Leipzich uit Oost-Duitsland. Ajax won met 1-0. Marco van Basten kopte raak.

Dames van SV Zeeburg winnen bij Lotus: 9-19

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de eerste wedstrijd van de veldcompetitie gewonnen. De handbalsters uit Diemen wonnen in Hoofddorp van Lotus: 9-19.

SV Zeeburg opende de wedstrijd met een mooi doelpunt vanaf de cirkel. Na enige tijd maakte de thuisclub gelijk. De dames van SV Zeeburg kwamen vrij makkelijk door de verdediging van Lotus heen en maakten een aantal mooie doelpunten. Ook de verdediging stond vrij goed en de keepster pakte een paar mooie ballen. Toch werden er ook nog veel ballen slecht gevangen en over het doel geschoten. De ruststand was 6-9 in het voordeel van de bezoekers. De verdediging van Lotus pakte SV Zeeburg in het begin van de tweede helft hard aan, maar de bezoekers liepen snel uit en konden de zege veilig stellen. Halverwege de tweede helft werd er een paar aanvallen in een 4-2-opstelling geprobeerd. Dit houdt in dat er met 2 cirkels werd gespeeld. Dit liep niet erg lekker, maar was goed om te oefenen.

Dames van De Meeuwen spelen gelijk

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft de uitwedstrijd tegen Zwemvereniging Utrecht met een gelijkspel afgesloten: 3-3. Het eerste herenteam verloor thuis van koploper De Fuut: 1-7.

De dames speelden een spannend duel. Halverwege stond de thuisclub met 3-2 voor. In de derde periode gaf de scheidsrechter de thuisclub drie strafworpen. Keepster Sanne Winchester maakte deze strafworpen onschadelijk. Na een prachtige actie van Tessa Coumou bepaalde De Meeuwen de eindstand op 3-3. De heren ontvingen zaterdag koploper De Fuut. Voor De Fuut stond de wedstrijd in het teken van het binnenhalen van het kampioenschap. In de eerste periode lag de organisatie goed bij De Meeuwen en de tegenstander had hier moeite mee. Aan beide kanten waren er kansen, maar die werden niet afgemaakt. De gasten kwamen op een 0-1 voorsprong na een uitgespeelde overtalsituatie. In de tweede periode kwam De Meeuwen langszij door een afstandsschot. Uit opnieuw een overtalsituatie kwam De Fuut opnieuw op voorsprong; 1-2. In de derde periode liep De Fuut uit naar een onoverbrugbare voorsprong door sneller om te schakelen dan De Meeuwen en de kansen te benutten: 1-5. In de laatste periode waren er wat misverstanden onderling voorin bij De Meeuwen en hier profiteerden de gasten van: 1-7.

DKV Victoria boekt knappe zege tegen concurrent

DIEMEN - DKV Victoria heeft de eerste wedstrijd van het tweede deel van de veldcompetitie gewonnen. De korfballers uit Diemen wonnen voor eigen publiek van de directe concurrent Zaandam Zuid: 8-7. DKV Victoria is lijstaanvoerder in de vierde klasse J.

Door de regen en wind verliep de wedstrijd stroef. Veel ballen gleden uit de handen en de meeste kansen werden om zeep geholpen omdat er simpelweg geen grip op de bal was. DKV Victoria leidde bij rust met 4-2. Na de rust werd er meteen gescoord en werd het gat groter. Toch kwam de overwinning in gevaar omdat de bezoekers vier keer scoorden. De laatste paar minuten waren daardoor heel spannend. Maar DKV Victoria slaagde erin de winst veilig te stellen.

DKV Victoria is lijstaanvoerder en heeft drie punten voorsprong op Zaandam Zuid. Zondag spelen de korfballers uit Diemen een uitwedstrijd tegen HBC. De wedstrijd in Beverwijk begint om 14.30 uur. DKV Victoria zal de punten moeten pakken.

Smashing '72 verliest van kampioen

DIEMEN - Het eerste damesteam van volleybalvereniging Smashing '72 verloor zaterdag van Gemini uit Hilversum. Gemini heeft deze competitie alle wedstrijden met ruime cijfers gewonnen op één verloren vijfsetter na.

De Hilversumse dames hadden aan één setwinst genoeg om zich kampioen van de promotieklasse te mogen noemen. Meteen na de eerste set was dat een feit (25-17). In de overwinningsroes werd meteen ook de tweede set door Gemini binnen getikt (25-9). In de derde set werd het toch nog een wedstrijd en liet Smashing '72 zien dat de ploeg het ook tegen een kampioen kan opnemen (25-23). In de laatste set keken beide ploegen uit naar het eindsignaal (25-11). De winnaars waren na de wedstrijd erg te spreken over het sportieve gebaar van de Diemense dames die hen feliciteerden met een fles champagne. Ondanks het verlies behoudt Smashing '72 de zesde plaats in de competitie.