DiemerNieuws

25 juni 2015

DiemerNieuws 25 juni 2015


Zeven dancefestivals in Diemerbos deze zomer

DIEMEN - In het Diemerbos worden deze zomer zeven festivals gehouden. Het is de tweede jaar in successie dat er in het Diemerbos dancefestivals worden gehouden.

Het gaat om vier festivals in juli (twee weekeinden), twee festivals in augustus (een weekeinde) en een festival in september.

Het festivalseizoen in Diemen gaat op zaterdag 18 juli van start met 22Fest, een nieuw festival van de organisatie 22TRACKS. Op zondag 19 juli wordt Vunzige Deuntjes gehouden, dit festival vond vorig jaar ook in het Diemerbos plaats. Zaterdag 25 juli is het de beurt aan Klamme Handjes. Dit festival met house en techhouse werd vorig jaar eveneens in het Diemerbos gehouden. Het Liquicity Festival 2015 (drum & bassmuziek) is op zondag 26 juli het laatste festival van die maand. Ruim een maand later zijn er weer twee festival in het Diemerbos: op zaterdag 29 augustus wordt het Wonderland Festival gehouden en op zondag 30 augustus het Valrave Festival. Het festivalseizoen in het Diemerbos wordt op zaterdag 5 september afgesloten met het Zeezout Festival.

Het initiatief om in het Diemerbos festivals te houden bleek vorig jaar een succes te zijn. De festivals trokken elk duizenden jongeren uit de regio en andere delen van het land. Voor de meeste bezoekers was het de eerste kennismaking met het Diemerbos en Diemen. De bezoekers van de festivals zorgden niet voor overlast. Wel kwamen er bij de gemeente klachten binnen over geluidsoverlast. Staatsbosbeheer was eveneens tevreden over het verloop van de festivals in het Diemerbos. De festivals leverden Staatsbosbeheer bovendien inkomsten op die hard nodig zijn na de bezuinigingen.

Op heterdaad betrapt

DIEMEN - Twee verdachten zijn aangehouden vlak na een inbraak bij de slijterij aan de Arent Krijtsstraat. Twee anderen in Diemen-Noord na een poging tot diefstal van een bromfiets.

Het was niet de eerste keer dat de zaak in de Arent Krijtsstraat doelwit was van inbrekers de afgelopen tijd. Toen de politie in de nacht van zondag 21 juni na een melding over een inbraak bij de winkel op onderzoek uitging, werd in eerste instantie niemand aangetroffen. Maar in de wijk even verderop vonden de agenten een auto met twee verdachten erin en de buit uit de winkel.

De verdachten, een 49-jarige man uit Almere en een 46-jarige vrouw uit Amsterdam, zijn aangehouden. Onderzocht wordt of zij ook betrokken zijn geweest bij eerdere inbraken in dezelfde winkel.

Bromfiets
Een nacht later zagen getuigen hoe twee jongens een bromfiets probeerden te stelen en belden 112 met een duidelijk signalement. Agenten troffen de twee 16-jarige verdachten aan op de Ouddiemerlaan. De jongens uit Amsterdam en Rotterdam zijn aangehouden.

De vijver is voor een deel gedempt voor de werkzaamheden. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Omdat er gewerkt moet worden aan de dakbedekking van de onderste verdieping is een deel van de vijver achter winkelcentrum Diemerplein gedempt.
De dakbedekking moet hersteld worden om lekkage in de ruimten eronder, waar Albert Heijn en een technische ruimte gevestigd zijn, te voorkomen. Er was nog geen lekkage.
Nu de vijver gedempt is, kan eerst de staat van de dakbedekking onderzocht worden.
De werkzaamheden gaan zeker een paar weken duren. De ingang van het winkelcentrum bij het Mandelapark blijft tijdens de werkzaamheden toegankelijk.

31

kratten vol boodschappen leverde de actie voor De Voedselbank zaterdag op

Feest in Sparkle Style

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De winkel bestaat 2 jaar, is uitgeroepen tot gezelligste winkel van Diemen en is in de race voor de titel 'Beste zelfstandige winkelier'. Redenen genoeg voor een feestje bij Sparkle Style in winkelcentrum Diemerplein.

In 2013 opende de speciaalzaak voor cadeauartikelen en woonaccessoires de deuren. Nu prijkt op de deur het vignet 'Gezelligste winkel van Diemen'. Een titel die de winkel verdiende door stemmen van klanten. "Ik denk dat de mensen het gezellig bij ons vinden, omdat we in de winkel een huiskamergevoel uitstralen. Dat horen we ook van onze klanten", vertelt eigenaresse Karen Veenendaal. "We verkopen ook koffie om lekker in de winkel op te drinken en een praatje bij te maken, en mensen nemen ook wel eens koffie-to-go mee. In die twee jaar hebben we een vast klantenbestand opgebouwd. Wij denken altijd met de klant mee en we doen vaak wat extra's. Veel mensen bezuinigen toch op dingen, maar wij zijn onderscheidend en letten op kwaliteit. Daarnaast zijn we heel actief op sociale media. Op Facebook hebben we inmiddels al 8000 likes." Sparkle Style is ook in de race voor de titel 'Beste zelfstandige winkelier 2015-2016'. "Elke klant krijgt een kaartje mee om op ons te stemmen en dat gaat heel goed."

Vrijdag 26 juni viert Sparkle Style een feestje om dit allemaal te vieren, met leuke acties, een tombola met mooie prijzen en een mooie goodiebag.

Zomerfestival Diemerplein

DIEMEN - Winkelcentrum Diemerplein viert vrijdag en zaterdag het Zomerfestival.

Vrijdag 26 juni is er een gezellige braderie met tientallen kramen en muziek op het plein. In de avond treden de bekende zangers Dario en Nico Landers op. Ook is er een terras met biertap en wijnproeverij van Brasserie Drusius. De horecagelegenheden op het plein hebben allerlei aanbiedingen. In het winkelcentrum staan kramen met aanbiedingen van de winkeliers en voor de kinderen is er de Kids Fun Car met ballonnen, limonade en schmink.

Zaterdag staan activiteiten centraal met het thema Kunst in Sport. Er zijn spectaculaire demonstraties Bossaball en een workshop Kangoofun. Een voetbaljongleur laat zijn kunsten zien. Op het podium optredens van Ajaxzanger Joop Leeuwendaal en popgroep Seven Days. Om 20.30 uur is er een gratis optreden van cabaretier Dolf Jansen. In het winkelcentrum ook weer de aanbiedingentafels van de winkeliers. Kinderen kunnen meedoen met het beschilderen van een metersgroot schilderij.

Weerbericht

Zonnige perioden, nu en dan een bui, hogere temperatuur
Zondag begon de kalenderzomer, maar dat ging niet gepaard met warm zomerweer. Met drie zomerse dagen tot nu toe is de balans mager, maar de koelte raken we kwijt. Het Azorenhoog breidt zich naar het Europese vasteland uit. Wij blijven aan de noordflank ervan. Daar voert een (zuid)westelijke stroming warmere lucht aan, maar er kan nog steeds een bui vallen.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het eerst droog met zonneschijn, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe met kans op een regen- of onweersbui. Bij een matige zuidwestenwind wordt het circa 23 graden. Zaterdag is het opnieuw wat koeler bij zo'n 19 graden. De westenwind wakkert aan tot vrij krachtig, later in kracht afnemend tot matig. In het weekeinde is het wisselend bewolkt met zon en stapelwolken met zaterdag nog kans op een bui. Zondag wordt het 20 à 21 graden.

Trend na het weekeinde
Boven Centraal Europa stijgt de luchtdruk. In combinatie met dalende luchtdruk boven de Britse eilanden is de stroming zuid tot zuidwest. Er is ruimte voor de zon met kans op een bui. Vanaf dinsdag worden voluit zomerse temperaturen verwacht van rond 25 graden en hoger.

Weetje
Er is sprake van droogte. Door wat regen de laatste dagen vermindert de voorjaarsdroogte nu geleidelijk. Zo droog als in het kurkdroge voorjaar van 1976 is het echter niet. Toen viel van maart tot half juni amper 80 mm regen tegen ruim 200 mm normaal. Nu is dat circa 145 mm. In 1976 volgde ook een kurkdroge en snikhete zomer. Daar zijn nu geen aanwijzingen voor.

De Openbare Lagere School (3)

In de afgelopen jaren zijn er in Diemen-Centrum, Diemen-Noord en Diemen-Zuid heel wat nieuwe scholen gebouwd. In 1814 kreeg Diemerbrug, toen dat het centrum van Diemen werd, de eerste openbare lagere school. Omdat deze school net over de brug in een gewoon woonhuis was gevestigd, werd er in 1839 aan het Jaagpad (later genummerd als Prins Hendrikkade 20-24), een grotere lagere school met een woning voor het schoolhoofd gebouwd.
In 1861 bedroeg het aantal leerlingen circa 40 tot 50 kinderen en in 1880 ongeveer 70. In 1881 werd het record van 90 leerlingen gehaald. Toen ook deze school duidelijk te klein bleek, kwam er aan de Ouderkerkerlaan een nieuwe school met 5 leslokalen. De oude school werd woonhuis.
De nieuwbouw werd op 22 februari 1883 aanbesteed. Het werd gebouwd door C. en G. Verweij uit Mijdrecht en Uithoorn. In november van hetzelfde jaar werd er in de voorgevel een zandstenen gedenksteen geplaatst, gemaakt door de beeldhouwers Van der Bossche en Crevels te Nieuwer Amstel. Het nieuwe schoolgebouw ging op 4 januari 1884 feestelijk open. De leerlingen hadden de school geheel versierd. Uiteraard werden de schoolkinderen getrakteerd op 'krentenbollen, biscuits en chocolademelk'.

Kinderzomerspelen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Ouders van kinderen die willen deelnemen aan de Kinderzomerspelen kunnen op woensdag 1 en donderdag 2 juli al weekkaarten en kaarten voor een of twee uitstapjes kopen. Kaarten kunnen op beide dagen van 11.00 tot 15.00 uur worden gekocht in de hal van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

De Kinderzomerspelen voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar worden dit jaar van maandag 6 juli tot en met vrijdag 24 juli gehouden in het sportcentrum in Diemen-Zuid. De eerste twee woensdagen zijn er uitstapjes naar de Linnaeushof en KidZcity in Utrecht. Voor deze uitstapjes dient een apart kaartje te worden gekocht, van 17 euro per stuk. Weekkaarten voor week 1 en week 2 kosten 21 euro, een weekkaart voor week 3 28 euro.

Stichting Welzijn Diemen organiseert de kinderzomerspelen en is nog op zoek naar vrijwilligers die een of meerdere weken willen helpen tijdens het evenement. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen naar info@stichtingwelzijndiemen.nl.

Festival Kunst in Sport in centrum van Diemen

Volop activiteiten in en rond winkelcentrum en in De Omval

Tim Krabbé op kop tijdens de Ronde van Diemen in 1980. Foto: Historische Kring Diemen

DIEMEN - Het festival Kunst in Sport (KIS) wordt zaterdag 27 juni voor de eerste keer gehouden. Op het Diemerplein en in Theater De Omval zijn de hele dag en avond activiteiten die in het teken staan van kunst en sport. Bijna alles is gratis toegankelijk.

KIS maakt deel uit van het Zomerfestival dat vrijdag en zaterdag wordt gehouden. Dat festival wordt georganiseerd door winkelcentrum Diemerplein. Het festival is een initiatief van Theater De Omval en winkeliersvereniging Diemerplein. De Culturele Huiskamer van Diemen doet eveneens mee. Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater De Omval, verwacht veel van KIS en hoopt dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

Op het Diemerplein worden vanaf 9.00 uur allerlei activiteiten gehouden onder de noemer Muziek & Sport, Theater & Sport, Shoppen & Sport en Show & Sport. Zo zal zanger Joop Leeuwendaal drie keer optreden. Hij is de man van het lied 'Dappere Strijders', het clublied van Ajax dat voor elke thuiswedstrijd in de Amsterdam Arena klinkt. Ook is er een optreden van Seven Days, de band van Frans Sman, kok in Grand Café Blauw. Om 20.30 uur verzorgt cabaretier Dolf Jansen een gratis optreden, waarbij hij ongetwijfeld zal ingaan op zijn ervaringen als een van de beste marathonlopers van ons land. Na afloop zal hij de community singing leiden.

Tim Krabbé houdt vanaf 12.30 uur signeersessie in Theater De Omval

In Theater De Omval zijn vanaf 12.30 uur activiteiten op het gebied van Literatuur & Sport, Film & Sport, Muziek & Sport en Gastronomie & Sport. De hele middag is er een boekenbeurs waar veel (tweedehands) boeken over sport te koop zijn. Deze beurs wordt verzorgd door Sportboek.nl. Om 12.30 uur houdt schrijver Tim Krabbé, bekend van het wielerboek 'De Renner' en de roman 'Het gouden ei', een signeersessie. Hij publiceerde onlangs 'De veertiende etappe', waarin ook een verhaal is opgenomen over zijn deelname aan de Ronde van Diemen in 1980. De schrijver vertelt tussen 13.00 en 14.00 over zijn boeken en zijn relatie met sport. Om 14.00 uur begint de film 'Ventoux'. Die film is gebaseerd op het boek van journalist, schrijver en wielerliefhebber Bert Wagendorp. Hiervoor geldt een gereduceerde toegangsprijs van € 6,-. Sportdichter Theo Danes leest vanaf 17.00 uur voor uit eigen werk. Hij presenteert dan ook een literaire sportquiz. Vanaf 18.00 uur worden er films gedraaid die in het teken staan van Johan Cruijff.

In de galerie de Huiskamer van Diemen kunnen liefhebbers tussen 11.00 en 18.00 uur een tentoonstelling bezoeken met beeldende kunst in het teken van sport, waaronder een diashow met de mooiste kunstwerken aller tijden over sport. Uiteraard is er de hele dag een braderie in en rond winkelcentrum Diemerplein. Michiel Hatenboer, zelf een hardloper en bestuurslid van atletiekvereniging AV '23, vindt dit soort evenementen belangrijk voor Diemen: "Het is leuk dat verschillende partijen een evenement als dit samen organiseren. Winkelcentrum Diemerplein, Theater De Omval en de Culturele Huiskamer richten zich op deze wijze nadrukkelijk naar buiten toe. Diemen is een gemeente waar veel aan sport wordt gedaan en waar veel cultuurliefhebbers wonen. Wij hopen dat veel mensen Kunst in Sport komen bezoeken." Het volledige programma is te vinden op de website: www.kunstinsport.nl.

Vrijwilligers in 't zonnetje

DIEMEN - Welke vrijwilliger verdient een onderscheiding? De gemeente zoekt kandidaten voor de vrijwilligersonderscheiding 2015.

De gemeenteraad zet mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen één keer per jaar in het zonnetje. Dat kunnen mensen zijn die actief zijn in een vereniging of op school of Diemenaren die al jaren zorgen voor een ander. Ook jongeren die misschien nog niet zo héél lang vrijwilliger zijn, kunnen nu een vorm van waardering krijgen voor het leuke werk dat ze doen. Een kandidaat voordragen kan tot en met 25 september. De jury, gemeenteraadsleden Janneke de Graaff, Jeannette Pietersen, Sylvia Raveling en Rob Verheuvel, buigen zich over de aanmeldingen.

Alle informatie staat op www.diemen.nl. Daar is ook het aanmeldingsformulier te vinden. Dat is ook verkrijgbaar bij het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis.

(Niet) op de bon

DIEMEN - Vijftien bestuurders hadden mazzel vorige week. Bij een snelheidscontrole op de Weesperstraat reden zij wel te hard, maar de overtreding werd door de cao-acties van de politie afgedaan met een waarschuwing.

De automobilisten reden maximaal 80 kilometer per uur, op de Weesperstraat is 50 kilometer per uur toegestaan. Vijf anderen reden harder dan 80 kilometer per uur en zij krijgen wel een boete. Eén automobilist moest zijn rijbewijs inleveren: de 18-jarige man uit Bussum reed na correctie 102 kilometer per uur, meer dan 50 kilometer te hard. Ook een bromfietser kreeg een boete, voor rijden zonder rijbewijs.

Opgelicht

DIEMEN - Een dame uit Diemen is vorige week het slachtoffer geworden van pinpasfraude.

Toen zij in de supermarkt met haar pinpas wilde betalen, lukte dat niet. Pas toen zag zij een sms van haar bank dat de pas geblokkeerd was omdat er met een andere, nieuwe pas geld van haar rekening was opgenomen en gepind voor een totaalbedrag van 3500 euro. Het bleek dat iemand via een zogenaamde phishingmail haar gegevens had weten te krijgen. In de valse mail stond een link waar de gedupeerde op had geklikt. De politie waarschuwt dat banken nooit zulke e-mails versturen en dat mensen dit soort berichten moeten verwijderen en hun bank op de hoogte stellen.

Vinny's Bakery wordt Stadsbakker Jongejans

DIEMEN - Vanaf maandag gaat Vinny's Bakery in winkelcentrum Diemerplein door als Stadsbakker Jongejans.

De reden dat eigenaar Vincent Winkler na twee jaar afstand doet van de zaak in Diemen is dat hij te druk is met zijn andere bedrijven. "Dat is de enige reden, het gaat in Diemen goed, daar ligt het niet aan. Deze gelegenheid deed zich voor en omdat de nieuwe eigenaar en ik al jaren samenwerken, weet ik dat de zaak goed wordt voortgezet. De medewerkers blijven gewoon in de winkel werken."

Sigi Sjoerdsma is de nieuwe eigenaar. Nieuw in Diemen, maar niet nieuw in het bakkersvak. "Stadsbakker Jongejans opende in 1926 de eerste winkel in Amsterdam. We komen graag naar het Diemerplein, het is een mooi winkelcentrum. Het assortiment wordt uitgebreid, we staan bekend om ons ambachtelijk brood en gebak."

Zaterdag wordt de winkel omgebouwd, maar blijft wel open. "'s Morgens kopen mensen dus hun brood nog bij Vinny's, 's middags bij Jongejans", zegt Sjoerdsma.

Jong en oud steekt handen uit de mouwen voor StC

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op diverse plekken in Diemen waren afgelopen zaterdag 66 vrijwilligers actief voor Serve the City (StC) Diemen. De jongste was 2,5 jaar, de oudste 79. Burgemeester Erik Boog was te gast en keek mee bij verschillende projecten. Leden van de Jongerenraad maakten de omgeving rond station Diemen-Centrum en de Rode Kruislaan schoon. "Wij vonden de projectdag ontzettend leuk en de vuilprikactie was een succes", vertelt Alysa Sinke van de Jongerenraad. "Wellicht melden wij ons in de toekomst weer aan." De volgende projectdag is op 7 november.

Vrijwilligers Samen Veilig gezocht

DIEMEN - De gemeente, politie en brandweer zijn op zoek naar inwoners van Diemen die zich willen inzetten als vrijwilliger voor het project Samen Veilig.

Wekelijks worden vrijwilligers ingezet tijdens diverse acties of projecten. Voorbeelden daarvan zijn: de controle van woningen tijdens de actie Samen Veilig, ondersteuning bij diverse (verkeers)controles, de recente actie om zakkenrollerij onder de aandacht te brengen en de Veiligheidsdag tijdens het Loswalfestival.

Vrijwilligers moeten minimaal achttien jaar oud zijn, goed ter been zijn en over communicatieve vaardigheden beschikken. Potentiële vrijwilligers moeten een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen overleggen en worden uiteraard door de politie gescreend. Van politievrijwilligers wordt gevraagd dat zij minstens acht uur per week beschikbaar zijn: het gaat om minimaal twee shifts van vier uur. Zij krijgen een opleiding, waaronder een cursus EHBO en een brandpreventiecursus. De vrijwilligers werken onder leiding van professionele politieagenten. Voor meer informatie of aanmelden: Team TBJZ van de gemeente, Rob Kooij, 020-3144665 of r.kooij@diemen.nl of Marco Verduin van de politie, marco.verduin@politie.nl.

2200 euro ingezameld voor blokhut Scouting Diemen

Haringparty Café 't Pandje succesvol

Vrolijke gezichten bij de haringparty. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - De haringparty in Café 't Pandje is een groot succes geworden. Er kwam maar liefst 2200 euro binnen die is geschonken aan Scouting Diemen. De sfeer was prettig en de vele aanwezigen genoten van de haring en de drankjes.

De familie Beijnes van Café 't Pandje organiseerde de haringparty voor het derde jaar in successie. De haring was geleverd door haringboer Johan van Leijenhorst aan de Hartveldseweg. Café 't Pandje en Van Leijenhorst stelden het eerste vaatje haring dat werd geveild beschikbaar.

Eerste vaatje
Entertainer Martin Williams was ook dit jaar veilingmeester. Het eerste vaatje werd gekocht door het bedrijf Autoschade Service Karnekamp Amsterdam, het tweede vaatje werd gekocht door de eigenaar van het Amsterdamse bedrijf Pott Change. Ook kochten enkele aanwezigen losse haringen. De haring en de giften die bezoekers in de collectebus van Scouting Diemen deponeerden leverden in totaal iets meer dan 2000 euro op. Café 't Pandje rondde het bedrag af op 2200 euro.

Blokhut
Aschwin van Wel, voorzitter van Scouting Diemen, toonde zich enorm blij met het initiatief van Café 't Pandje. "Dit is geweldig. Wij hebben vandaag heel veel geld gekregen en daar zijn wij heel blij mee. Wij willen iedereen bedanken."
Scouting Diemen reserveert het geld voor de bouw van een blokhut in het Diemerbos. Dit jaar kreeg de vereniging een stuk grond in het Diemerbos.

"Wij gaan ervan uit dat de blokhut er over vier jaar staat. Wij hebben daarvoor 200.000 euro nodig. Wij hebben al geld gereserveerd en houden allerlei acties om aan het benodigde bedrag te komen", aldus Van Wel.

Popeye start tweede groep in Diemen-Noord

DIEMEN - Buitenschoolse opvang Popeye gaat uitbreiden met een tweede groep in Diemen-Noord.

De benodigde vergunningen zijn binnen en er zijn al voldoende kinderen aangemeld om de tweede groep te starten. Popeye startte in augustus vorig jaar een eerste naschoolse opvanggroep in Huis van de Buurt het Noorderlicht. Daarmee kon de organisatie na drie jaar weer kinderen uit Diemen-Noord opvangen in de wijk zelf. "Dat is prettig voor ouders en ook voor de kinderen. Als ze oud genoeg zijn om zelfstandig dingen te ondernemen in hun eigen buurt, kan dat en bij ons zijn ook vriendjes uit de buurt welkom om te komen spelen", vertelt Heleen van Kuik van Stichting Popeye. De eerste groep is inmiddels al helemaal vol en er is een wachtlijst ontstaan. "Dat is erg vervelend voor de ouders en we zijn dan ook blij dat we na de zomer met een tweede groep kunnen beginnen."

Charl Oostheim

Diemenaar sinds 1985
53 jaar, teamcoördinator Wmo Backoffice gemeente Amsterdam

Foto: Eline Vedder

Je bent trainer bij sv Zeeburg, vroeger ook gehandbald?
"Nee nooit. Mijn dochter Sterre handbalt en de vereniging zocht nog een trainer voor de tweede avond. Ik geef conditietraining aan de E-jeugd. Het leukste aan trainer zijn vind ik dat je de speelsters steeds beter ziet worden."

De leukste plek in Diemen?
"Dat is het pleintje voor ons huis bij Griend. Er is altijd veel gezelligheid met de buren en er worden regelmatig buurtbarbecues gehouden. Laatst zijn we nog gaan voetgolfen."

En, gewonnen?
"Het ging vooral om de gezelligheid en het plezier voor de kinderen."

Wat zijn je hobby's?
"Ik houd van voetbal, ook al voetbal ik niet meer bij een vereniging. Ik lees ook graag een boek. Het boek 'Ik ben Pelgrim' van Terry Hayes raad ik iedereen aan, heel actueel!"

Chic uit eten of zelf koken?
"Het liefst ga ik uit eten met mijn vrouw Bianca. Als het nodig is kan ik zelf ook wel wat lekkers koken. Het leukste om te maken is pasta."

Favoriete muziek?
"Ik luister graag naar U2, Coldplay en R.E.M."

Nog vakantieplannen?
"We gaan binnenkort met het gezin en de hond twee weken naar Frankrijk. We gaan vaker naar Frankrijk omdat het goed te doen is met de auto. Je kunt veel van het land ontdekken, elk gebied is weer anders."

Stad of dorp?
"Ik kom uit Amsterdam en werk bij het Waterlooplein, dus ik houd meer van de stad. Hectiek, drukte, mensen en plezier, dat hoort er allemaal bij."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou een jaar stoppen met werken om met het gezin de wereld te ontdekken. We willen graag nog een rondreis maken door Vietnam."

Een dag burgemeester, wat doe je?
"Ervoor zorgen dat we meer mensen bij het handballen kunnen betrekken."

Actie voor AGO-bad

DIEMEN - De Partij van de Ouderen (PvdO) is een actie gestart om het AGO zwembad te behouden.

De partij is een online petitie gestart. Als Amsterdam stopt met de subsidie aan het AGO zwembad, moet het bad de deuren sluiten. Het zwembad biedt unieke speciale voorzieningen voor gehandicapten en er zwemmen veel mensen uit Amsterdam. Vorige week bezochten raadsleden uit Amsterdam en Diemen van de PvdO en andere partijen het AGO-bad op initiatief van Peter Prins, fractievoorzitter van de Diemense PvdO. De online petitie van de PvdO is te vinden via petities24.com/stop-bezuiniging-ago-zwembad.

Hennepkwekerij opgerold

DIEMEN - In Diemen-Noord is op 16 juni een volledige hennepkwekerij aangetroffen door de politie.

De planten zijn vernietigd, het onderzoek loopt nog.

Diemense kampioenen van 2015

SV Diemen zondag 1, kampioen van de vierde klasse.

DIEMEN - Diemen heeft veel sportverenigingen. Ook wonen er in de gemeente diverse beoefenaars van individuele sporten.

Diverse verenigingen konden dit jaar een of meerdere teams feliciteren die een kampioenschap in de wacht hadden gesleept. Het ging hier niet alleen om standaardteams, maar ook om andere seniorenteams en jeugdteams. Ook waren er individuele sporters die een titel of medaille wisten te bemachtigen.

Het DiemerNieuws toont deze week een aantal foto's van teams en individuele sporters die recent een titel hebben behaald. Dit overzicht is niet volledig, er zijn meer teams en individuele sporters die kampioen zijn geworden.

DKV Victoria, kampioen van de veldcompetitie.
1e jeugdteam TTV Diemen.
D-meiden SV Zeeburg.
Jeugdteam Smashing '72, beachvolleybal.
Cindy Peroti (DGV), districtskampioen.
Veteranen SV Diemen.
Jeugd SV Zeeburg, kampioen beachhandbal.
Medaillewinnaars van De Meeuwen.
F1 van SV Diemen.
Dion Fuijkschot, Chantal den Turk en Dominique DeBonis van De Meeuwen.

De meeste sporters houden nu een zomerstop. Dit geldt overigens niet voor de honkballers en softballers van TIW-Survivors.

De meeste sporters beginnen over ruim een maand weer aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het DiemerNieuws hoopt dat alle sportverenigingen en individuele sporters volgend seizoen opnieuw veel plezier hebben en veel successen zullen boeken.

Workshops met een beetje meer

Talentontwikkeling staat voorop in de naschoolse workshops van SWD

Groot feest aan het einde van de show. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Een spetterende eindshow in De Omval. Daarmee sloten de kinderen die de afgelopen periode hebben meegedaan aan een van de naschoolse workshops van Stichting Welzijn Diemen (SWD), hun cursussen af.

SWD organiseerde het afgelopen schooljaar drie dagen per week naschoolse workshops voor leerlingen van De Ark, De Venser en De Octopus. De kinderen schreven zich in voor een cursus die zij zelf leuk vonden. Creative Arts bijvoorbeeld, waar aan een schilderij werd gewerkt, knutselen bij 'Do it yourself', koken, een workshop beauty of een journaal maken bij 'De baas van het journaal'. Tijdens de naschoolse workshops konden de kinderen niet alleen praktische dingen leren, maar ook zichzelf ontwikkelen. "Talentontwikkeling staat voorop in de elf verschillende cursussen", vertelt Mario Semeleer, coördinator van SWD. "Gedurende een reeks workshops, die doorgaans zeven weken duurt, werken de kinderen aan een thema. Wij hebben kinderworkshops voor kinderen uit groep 4, 5 en 6 en tienerworkshops voor kinderen uit groep 7 en 8."

Een team van studenten van de opleidingen pedagogiek en toegepaste psychologie begeleidden de kinderen hierbij. "Zo konden we ook werken aan de persoonlijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen via hun talenten door de kracht van de kinderen aan te spreken in plaats van in te zoomen op mogelijke problemen. We hebben veel kinderen zich enorm zien ontwikkelen gedurende de workshops."

'De kinderen leven echt toe naar de eindshow'

Workshops met een beetje meer dus en ook nog eens erg leuk, getuige de belangstelling. In de laatste reeks van het schooljaar deden 85 kinderen mee. "We hebben ook veel positieve reacties gekregen van de gemeente, de scholen en de ouders", vertelt Semeleer. "En van de kinderen zelf natuurlijk. Sommige kinderen deden zelfs aan meerdere cursussen tegelijk mee, op verschillende dagen van de week. De workshops en zeker de eindshow zijn een bekend fenomeen geworden. Ze leven echt toe naar de eindshow aan het einde van een workshopreeks."

Eindshow
Deze laatste eindshow was een voorstelling waarin alle workshops in het verhaal een plek hadden gekregen. Het in de studio door de kinderen zelf opgenomen journaal werd vertoond op het grote scherm en vormde de leidraad. Op het podium presenteerden de jonge journaalpresentatoren het programma verder en konden alle kinderen in scènes laten zien wat zij geleerd hadden. Echt een show gemaakt door kinderen voor kinderen. Mascotte Jack keek mee, net als veel ouders, burgemeester Erik Boog en wethouder Jeroen Klaasse. De Omval zat helemaal vol.

Aan het einde van de show was het groot feest met confetti, een diploma en een presentje voor ieder kind.

Voor de workshops is SWD een samenwerking aangegaan met de drie basisscholen. "Daarnaast organiseren we in de loop van het jaar altijd evenementen als Expeditie Diemen op de nationale buitenspeeldag, De Orange Games en de grote Talent Show; daaraan kunnen kinderen van alle scholen in Diemen meedoen", aldus Semeleer.

Na de vakantie start SWD weer met een nieuwe reeks naschoolse workshops op de drie basisscholen.

donderdag 25 juni

Openluchtconcert

Het Louis Swing Dance Orchestra geeft een optreden op het Kruidenhofplein. Kinderen en ouders van de Venster en de Ark en buurtbewoners zijn welkom. 13.30 tot 15.00 uur.

Kamercollege

Theatermaker en docent Jacqueline Hulleman geeft een kamercollege bij OostWestWelzijn. Onderwerp: Spreken Zonder Stress. 20.00 uur, entree € 6,-. Aanmelden via Oostwestwelzijn.com.

vrijdag 26 juni

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Ventoux in De Omval

'Ventoux' is een Nederlandse boekverfilming over vier vrienden die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen. Een trip waar loodzware ernst en slap geouwehoer moeiteloos worden afgewisseld. Totdat hun jeugdvriendin zich meldt en het verleden naar boven komt. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren: www.theaterdeomval.nl

zaterdag 27 juni

Kunst In Sport

Om 14.00 uur wordt in Theater De Omval de film 'Ventoux' vertoond. De film 'Ventoux' is onderdeel van het festival Kunst In Sport (KIS) Diemen 2015, dat wordt georganiseerd in samenwerking met winkelcentrum Diemerplein. KIS is gewijd aan alles op gebied van film & sport, literatuur & sport, muziek & sport en beeldende kunst & sport. KIS Diemen wordt 's avonds afgesloten met theater & sport in de vorm van een gratis optreden van cabaretier-hardloper Dolf Jansen op het Diemerplein en het zingen van sportliederen. Voor meer informatie zie www.kunstinsport.nl. Een kaartje voor de film Ventoux kost € 6,-.

zondag 28 juni

Waterbeestjes

Werkgroep Spoorzicht houdt de kinderexcursie 'waterbeestjes': ga mee op zoek naar kikkers, torren en andere beestjes in sloten en vijvers. Voor kinderen samen met een (groot)ouder. Aanmelden: natuurindiemen@gmail.com. € 2,- per persoon. 14.00-15.30.

Saan museum

Het Saan Museum is vandaag weer open tussen 13.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. In het Saan Museum komt de ruim 117-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven.

Toneel: Help ik leef

'Help ik Leef' is een muzikale en acrobatische komedie over een egocentrische kankerpatiënt. Theatergroep Alaska Unlimited doorbreekt met dit stuk twee taboes, namelijk dat om kanker niet gelachen mag worden en dat je niet mag zeggen dat een kankerpatiënt onuitstaanbaar kan zijn. De worsteling van patiënt Hans en het effect hiervan op zijn vrouw Annet wordt in deze humoristische voorstelling verbeeld. Voor (ex-)kankerpatiënten, hun naasten en hulpverleners in de oncologische zorg zijn toegangskaarten met 50% reductie te verkrijgen. De voorstelling is om 16.00 uur te zien in De Omval. Kaarten kosten tussen de € 4,- (groepsticket) en € 10,- en zijn te reserveren via: www.alaskaunlimited.nl.

maandag 29 juni

Slotconcert

Het seizoen 2014/2015 wordt afgesloten met een slotconcert. De Diemer Harmonie, Theaterkoor Voice Female en Het Diemer Orkestje verzorgen kleine optredens. Het concert vindt plaats in De Omval en begint om 20.00 uur. De entree is gratis.

Woonvorm

Vereniging de Latei houdt een informatieavond voor mensen die geïnteresseerd zijn in een nieuw op te zetten woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking of een autismestoornis in Diemen. Een paar ouders uit Diemen willen voor hun kinderen met een beperking zelf een kleinschalige woonvorm opzetten waar de bewoners een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Het initiatief, de regie en zeggenschap ligt bij de groep zelf: de bewoners en/of hun ouders. De zorg op maat zal gezamenlijk worden ingekocht. De Latei ondersteunt het initiatief met raad en daad. 20.00 tot 22.00 uur in het Huis van de Buurt 't Kruidvat. Toegang gratis. Aanmelden of informatie: Ada Bolder, info@deLatei.nl of 06–31688800.

woensdag 1 juli

Zomerbridge

Zomerbridge in De Schakel van 19.30 tot 23.00 uur, zaal open 18.30 uur. Entree € 2,50. Informatie en inschrijving 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

Zomertennis

Sporters die nu een zomerstop hebben kunnen in de maanden juli en augustus voordelig tennissen bij TVDZ. Voor een zomertenniskaartje van € 30,-, te koop in het clubhuis aan de bar, mag je twee maanden elke dag tennissen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

zaterdag 4 juli

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf half tien in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

SV Diemen heeft selectie voor seizoen 2015-2016 rond

Vertrek Kevin Kroese is aderlating voor het team

De beslissingswedstrijd tussen SV Diemen en SV Ouderkerk Foto: Michelle de Haas

DIEMEN - SV Diemen heeft de selectie voor het seizoen 2015-2016 rond. Er is een aantal spelers vertrokken, terwijl er nieuwe spelers zijn aangetrokken.

SV Diemen werd afgelopen seizoen na een bloedstollende beslissingswedstrijd tegen SV Ouderkerk kampioen van de vierde klasse F. SV Diemen won het beslissingsduel in Amstelveen met 1-0 en komt derhalve volgend seizoen weer uit in de derde klasse. Er is het een en ander veranderd. Trainer Marc Stuut is na één seizoen gestopt als trainer. Hij kon zijn taken als trainer en coach van SV Diemen niet langer combineren met zijn drukke werkzaamheden en privéleven. De opvolger van Marc Stuut is Martin van Egmond, afgelopen seizoen trainer van SV Ouderkerk.

Er zijn vijf spelers bij SV Diemen vertrokken: Kevin Kroese, Leroy Kroese, Mark Stobbelaar, Pierre Tosch en Foaud Dahmani. Kevin Kroese speelt volgend seizoen voor Assendelft, zijn broer Leroy keert terug naar TOG. Ook Mark Stobbelaar gaat naar TOG. Pierre Tosch is gestopt met voetballen en wordt trainer van de B1 van SV Diemen. Fouad Dahmani gaat voor VVA Spartaan spelen.
Middenvelder Kevin Kroese was afgelopen seizoen een van de bepalende spelers van SV Diemen en had een belangrijk aandeel in de titel. Kroese woont echter in Wormerveer en gaat bij een club voetballen die dichter bij zijn woonplaats speelt. Zijn broer Leroy was afgelopen seizoen tweede keeper achter Dave Moen. Leroy Kroese speelde echter de nodige duels en was in het beslissingsduel tegen SV Ouderkerk van grote waarde. In blessuretijd redde hij toen twee keer op schoten van aanvallers van SV Ouderkerk. Mark Stobbelaar ondervond afgelopen seizoen veel hinder van blessures, maar speelde toch veel duels. Pierre Tosch was in het veld de absolute leider en een steunpilaar in de defensie. Fouad Dahmani is een voormalige A-junior die afgelopen seizoen is doorgebroken.

Pierre Tosch is gestopt en gaat B1 trainen

De selectie van SV Diemen is aangevuld met Mostafa Benouda die van Swift is overgekomen, Mustapha el Maanni die vorig seizoen voor Chabab speelde, Romario Ommen die afgelopen seizoen actief was voor Buiksloot en Edmund Sno die van Real Sranang is overgekomen. Benouda kan zowel rechtsbuiten als linksbuiten spelen, El Maanni kan als rechtshalf of centraal op het middenveld spelen ('nummer 10'), Ommen is spits en Sno is rechtsbuiten. Daarnaast is de verwachting dat een aantal A-junioren doorstroomt. Giliano Eijken en Imad el Jakgnouni zijn de meest talentvolle A-junioren.

De Luxe Burger wint beker tijdens bedrijventoernooi Ondernemend Diemen

De teams op het veld van SV Diemen.

DIEMEN - Vorige week woensdag traden teams van veel Diemense bedrijven aan tijdens het tweede voetbaltoernooi voor bedrijven van Ondernemend Diemen. Het team van De Luxe Burger ging met de beker naar huis.

Op de grasmat van SV Diemen namen de teams van onder andere ING, Ruad, The Plumbers, De Luxe Burger, Mark's Party en Catering, Routz en de gemeente Diemen het tegen elkaar op.

Enthousiast
Alle deelnemers waren weer erg enthousiast en hebben genoten van het toernooi. "Alle teams hebben aangegeven dat ze volgend jaar weer meedoen en zij willen ook collega-ondernemers uit Diemen enthousiasmeren voor het toernooi van volgend jaar", vertelt Liza van Zon van Ondernemend Diemen.

Beker
Al redelijk snel in het toernooi zag het ernaaruit dat het team van de ING of De Luxe Burger de beker zou gaan winnen. Uiteindelijk won De Luxe Burger.

Bij dit toernooi stond sportiviteit voorop. Als er een bedrijf was met te weinig spelers stonden collega-bedrijven spelers af, zodat iedereen een volwaardig team had.

Hulp
"Natuurlijk konden wij dit alles niet regelen zonder de hulp en de inzet van SV Diemen en alle vrijwilligers", aldus Liza van Zon. "Door hun goede zorgen heeft iedereen een geslaagde avond gehad."


Jonge waterpoloërs 7e op NK

DIEMEN - De jonge waterpoloërs van de Jeugd E van De Meeuwen zijn op het Nederlands Kampioenschap als zevende geëindigd.

Het NK werd eerder deze maand gehouden in Hilversum. De Jeugd E, dat zijn spelers onder de 11 jaar, deed mee omdat ze derde waren geworden in de reguliere competitie.

Verloren en gewonnen
Na twee verloren wedstrijden, tegen de uiteindelijke nummers 6 en de kampioen, won het team twee wedstrijden. Het was niet genoeg voor een plek op het podium, maar het team mag zich wel zevende van Nederland noemen.

Het volgende seizoen is erop gericht om door te groeien en De Meeuwen hoopt met de Jeugd E weer mee te doen aan een mooi kampioenschap.

Open toernooi bij ATVD

DIEMEN - Genieten van een mooie tenniswedstrijd? Bij ATVD is dit weekend het finaleweekend van het Robeu Sport Diemen Open toernooi.

Behalve spelers die lid zijn van ATVD doen ook spelers van andere verenigingen mee. De finales van het open toernooi vinden plaats op zaterdag 27 en zondag 28 juni. ATVD hoopt dat er veel belangstellenden naar het tennispark komen om de wedstrijden te bekijken.

Zomertennis bij TVDZ

DIEMEN - Sporters die nu een zomerstop hebben, kunnen gebruikmaken van het zomertenniskaartje van TVDZ om de zomermaanden toch te sporten.

Voetballers, korfballers, handballers en andere sporters die nu een zomerstop hebben kunnen in de maanden juli en augustus bij TVDZ tennissen voor € 30,-. Het zomertenniskaartje is te koop in het clubhuis aan de bar. Daarmee mag twee maanden lang elke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat getennist worden.

Oppas gezocht voor 2 kinderen van 8 en 10 jaar, voor de maandag en de dinsdag van 14:00 tot 18:00 uur. Start vanaf het nieuwe schooljaar. Reactie graag sturen naar: dhengelberts@gmail.com

Te huur: GARAGE Emmastraat 34 Diemen Afm. 5 x 2.60m. Geen nutsvoorzieningen. Huurprijs € 155,- p.m.
(3 mnden borg) Inl. via AMEO 020-6001600

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur: Garage in Diemen,
€ 125,- per maand. avond:
06-57560918 / 020-6981538

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921