DiemerNieuws

30 juni 2016

DiemerNieuws 30 juni 2016


Oplossing in zicht voor kraakpand A. Krijtsstraat

DIEMEN - Arent Krijtsstraat nummer 1. Het pand op de hoek met de Hartveldseweg staat al tien jaar leeg, is meermaals gekraakt en een doorn in het oog van velen. Maar er lijkt nu een oplossing te komen.

Eigenaar Jan de Jager is samen met een grote projectontwikkelaar druk bezig met een plan voor woningen op de plek van het gewraakte pand. "Iedereen is wel klaar met dat gebouw, ik niet in de laatste plaats", zegt De Jager. Twee jaar geleden probeerde hij het ook al met een hotel, tevergeefs. "Nu zijn we structureel goed onderweg, het ziet ernaar uit dat we het van de grond krijgen. Gelukkig is de markt beter dan twee jaar geleden en banken lenen makkelijker uit voor woningbouw dan voor een hotel, bovendien is de rente natuurlijk laag."
Wat voor woningen er komen, is nog niet bekend. "Er is ontzettend veel vraag van met name jonge mensen naar woningen, maar we hebben nog geen besluit genomen." De Jager is samen met de projectontwikkelaar en de gemeente bezig met de voorbereidingen. "Het gebouw moet gesloopt worden, dat vraagt nogal wat voorbereiding. De krakers hebben van alles achtergelaten. Bankstellen, koelkasten, fietsen, het moet er nog uit, en dat moet allemaal gescheiden afgevoerd worden, een behoorlijke kostenpost ook. Pas daarna kan ik onderzoek laten doen, naar de aanwezigheid van asbest bijvoorbeeld, ook een van de eisen voor de sloop."

Het college van B en W stelt de gemeenteraad vanavond voor om de benodigde procedures voor onder meer het aanpassen van het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en geluidsregelgeving in één regeling, en dus sneller, af te handelen. Dat gebeurt vaker bij dit soort projecten.
Lees verder op pagina 3

Diemen houdt bijna 3 miljoen euro over

DIEMEN - Het economische tij zit mee en Diemen profiteert daar flink van: de gemeente houdt 2.845.000 euro over op de jaarrekening van 2015. Het college stelt de gemeenteraad vanavond voor om dat geld voor een deel te gebruiken en verder in de algemene reserve te storten.

Een gunstige ontwikkeling, omdat de reservepositie van Diemen er uiteindelijk beter van wordt, vindt wethouder van financiën Lex Scholten. "Het is altijd goed om een beetje fatsoenlijke reserves te hebben. In zware tijden moet je de reserves aanspreken, dat hebben we ook gedaan, en op het moment dat het goed gaat zoals nu moet je zorgen dat de reserves weer toenemen."

Het overschot is vooral te danken aan een aantal incidentele meevallers. In de loop van het jaar bleken de uitkeringen uit het gemeentefonds door herberekeningen hoger en de rentelasten lager. Daarbovenop ging het ineens snel met de bouw in Holland Park en Plantage De Sniep, waardoor de inkomsten uit omgevingsvergunningen hoger uitvielen dan verwacht. Tot slot bleef er veel geld over in het sociaal domein, van tevoren een heel onzekere factor, omdat per 1 januari 2015 taken van het Rijk werden overgeheveld naar de gemeente en er bezuinigd moest worden. Er waren minder bijstandsuitkeringen en met name in de Wmo bleef geld over (800.000 euro).

Het overschot vloeit grotendeels naar de algemene reserve, maar het college van B en W stelt de gemeenteraad vanavond wel voor een deel door te schuiven naar projecten in 2016: peuterspeelzaalwerk, transformaties in het sociaal domein waarvoor 2016 een belangrijk jaar is waarin nog veel moet gebeuren, het project Gezondheid In De Stad en groot onderhoud van begraafplaatsen Rustoord en Gedenk te Sterven. Totaal 245.000 euro.

Daarnaast stelt het college voor een tegenvaller in de al afgeronde werkzaamheden aan de Visseringweg/Weesperstraat à 445.540 euro te dekken met een aanvullend krediet. De algemene reserve groeit naar ruim 11 miljoen euro.

Lees verder op pagina 5

Pot met km-aanduiding mag voorlopig

DIEMEN - Bewoners van de zuidkant van Plantage De Sniep hebben grote potten met planten op diverse plaatsen in hun wijk geplaatst met daarop stickers met km-aanduiding. En hoewel dat eigenlijk niet mag, mogen de potten van de gemeente voorlopig blijven staan.

De potten zijn neergezet om het autoverkeer op een leuke manier te attenderen op de toegestane snelheid. "In de wijk spelen veel kinderen op straat. Sommige automobilisten rijden hard. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren", aldus een van de bewoners. De gemeente wil pas naar de verkeersveiligheid kijken als de wijk helemaal af is, zo kregen ze te horen. De bewoners kwamen daarom zelf in actie. "Zomaar voorwerpen op de openbare weg plaatsen, mag echter niet, onder meer vanuit oogpunt van de verkeersveiligheid", aldus een woordvoerder van de gemeente. Na een goed gesprek mogen de potten toch tijdelijk blijven.

Kersenboom krijgt extra lokalen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op het schoolplein van brede school de Kersenboom in Plantage de Sniep werden maandag de eerste noodlokalen neergezet. Het gaat goed met de school. Directeur Caroline Naumovski startte in 2010 met vijf leerlingen en door de financiële crisis groeide het leerlingaantal een tijdje langzaam. Maar de nieuwbouwwijk is weer volop in ontwikkeling. Daaardoor neemt het aantal leerlingen toe en de school is inmiddels uit haar jasje gegroeid. Om dat op te vangen staan er de komende twee schooljaren vijf noodlokalen op het schoolplein. In 2018 krijgt De Kersenboom een nieuw schoolgebouw.

1120

deelnemers doen deze week mee aan de avondvierdaagse

Motorrijder gewond

Motorrijder zwaar gewond bij ongeval

DIEMEN - Bij een verkeersongeval op de Weesperstraat bij de kruising met de Provincialeweg is zaterdag een 36-jarige motorrijder uit Almere zwaar gewond geraakt.

Rond 16.45 uur reed de motor achter een auto vanuit de richting van bedrijventerrein Verrijn Stuart naar de Provincialeweg. De bestuurder van de auto, een 46-jarige man uit Amsterdam, maakte ineens een U-bocht. De motorrijder zag dat te laat en raakte de auto in de flank aan de bestuurderszijde.

De motorrijder had ernstig letsel opgelopen en is met spoed in de ambulance onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. De automobilist meldde ook klachten te hebben en is ook naar een ziekenhuis gebracht. Omdat de politie vermoedde dat er bij de bestuurder van de auto ook sprake was van alcoholgebruik, wordt ook dat onderzocht in het onderzoek van de Verkeersongevallenanalyse.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en tamelijk koel
Een Noord-Atlantische lagedrukgebied zwaait komende dagen onverminderd de scepter. Het is de gangmaker van een westelijke stroming. Oceaanstoringen vinden dan zonder hinder hun weg naar het Noordzeegebied. Het gevolg is een wisselvallig scenario. Het is relatief koel met een meest voelbare zuidwester. Waarschijnlijk verandert aan deze situatie voorlopig weinig.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt met nu en dan zon en vooral in de loop van de dag kans op een bui. Het wordt zo'n 19 graden. Zaterdag zijn er enkele wolkenvelden met kans op een bui maar ook perioden met zon. Ook zondag is er eerst ruimte voor de zon. Later op de dag volgt meer bewolking met kans op regen. Het wordt in het weekeinde 18 à 19 graden. Dat is vrij koel voor een zomermaand. Er waait alle dagen een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Trend na het weekeinde
De kans is groot dat het vrij wisselvallige weertype in grote lijnen wordt voortgezet. Wel lijkt de zuidwestenwind iets in kracht af te nemen. De maximum temperatuur ligt in het algemeen op of rond 19 graden. Het langjarig gemiddelde (normaal) voor begin juli bedraagt 22 graden.

Weetje
Vorig jaar beleefden we van 30 juni t/m 5 juli de 40e hittegolf sinds 1901. Door veranderde meetinstrumenten en verplaatsingen ervan, zijn de moderne metingen niet meer vergelijkbaar met vroeger, stelt het KNMI. Veel oude hittegolven zijn daarom geschrapt. Die van vorig jaar is nu de 24e . Zomer 1947 was de warmste zomer (nu nummer 6). Warmste is nu zomer 2003.

Daarom Groeten uit Diemen

Simon van Blokland, de nestor van de Nederlandse prentbriefkaartenliefhebbers, leerde ons lang geleden waarom prentbriefkaarten historische documentjes zijn. De afbeeldingen leren je over het straatbeeld, het verkeer, de huizen, de mensen, de mode, de verlichting en nog veel meer uit andere tijden.

Als Simon op een beurs of een rommelmarkt een kaartje van Diemen tegenkomt, verrast hij bij thuiskomst nog wel eens zijn vrouw Miep van Blokland-Saan. In de gemakkelijke stoel even genieten van het vroegere Diemen. Al ziet Simon zelf het allerliefst een onbekend oud plaatje van de Amsterdamse Nieuwmarkt.

De afbeelding hierboven is een 'klassieke' Groeten-uit-kaart. Uit elk gat en elke stad kon je vroeger de groeten doen in plaats van een selfie te appen. Dit is een van de laatste Groeten uit Diemen-kaarten. Een zesluik: zes kleine afbeeldingen op een kaart. Zo te zien ging het de fotograaf vooral om groen. Dus een grasstrook langs de Hartveldseweg, de Petruskerk met een stukje groene leilinde bij de tramhalte, bomen voor het gemeentehuis, een groen puntje Sniep, veel groen in Diemen-Noord en jawel, bomen, grasstrook en de tuinen in Diemen-Zuid. Groene groeten uit heel Diemen.

Diemer Harmonie geeft openluchtconcert

In 2014 was het eerste openluchtconcert. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Maandag 4 juli geeft de Diemer Harmonie een openluchtconcert op Campus Diemen-Zuid.

Het is de tweede keer dat de Diemer Harmonie speelt op de Campus.

De 45 leden van de harmonie spelen, onder leiding van vaste dirigent Vincent van den Bijlaard, een licht en swingend programma. Om van te genieten op een bankje op het plein of op een van de terrassen op de Campus.

Het gratis openluchtconcert begint maandag om 19.30 uur.

Kramenmarkt Diemer Festijn

DIEMEN - Tijdens de slotdag van het Diemer Festijn op zaterdag 10 september 2016 zal er weer een kramenmarkt worden georganiseerd. Er zijn nog kramen beschikbaar.

Van 6 t/m 10 september is het weer feest aan de Ouddiemerlaan tijdens de 34e editie van het Diemer Festijn. Op de laatste dag is de traditionele kramenmarkt en daar is nog plek.
Op de website van het Diemer Festijn, www.diemer-festijn.nl, is het inschrijfformulier te downloaden. Ook bij de receptie in het gemeentehuis is een inschrijfformulier op te halen, daar kan het ingevulde formulier ook weer worden afgegeven of het kan gestuurd of gemaild worden naar de organisatie van het Diemer Festijn. De inschrijvingsperiode sluit op 1 augustus 2016.

Winkeldief trekt mes

DIEMEN - Een winkeldief die zaterdagmiddag werd betrapt in de Jumbo in Diemen-Zuid, trok bij zijn aanhouding door de bedrijfsleider een mes.

Rond 13.45 uur zag een medewerker van de supermarkt dat de man, een 56-jarige Amsterdammer, de kassa wilde passeren met artikelen uit de winkel zonder te betalen.

Toen de man werd gevraagd of de medewerkers even in zijn tas mochten kijken, liet hij alles vallen en wilde de winkel uitlopen. Dat werd hem belet.
Mes
De man bleek een mes in zijn hand te hebben en er ontstond een worsteling. Een omstander, een 51-jarige man uit Amsterdam, probeerde de verdachte vrij te krijgen, maar dat lukte niet. De opgetrommelde politie hield beide mannen aan en nam het mes in beslag.

De politie onderzoekt de winkeldiefstal en de betrokkenheid van de omstander die de aanhouding probeerde te belemmeren.

Ouddiemerlaan middelpunt viering HKD

Wie herkent de dames op de foto in de Ouddiemerlaan?

Wie zijn de dames op deze foto? Foto: HKD

DIEMEN - Wie zijn toch die dames op het bordes voor de oude boerenleenbank/de Raiffeisenbank aan de Ouddiemerlaan? De foto die onlangs werd gevonden dateert uit begin jaren '70 denkt Ad Saan, voorzitter van de Historische Kring Diemen (HKD). Maar wie erop staan weten ze niet, en zoals altijd zoekt de HKD juist zoveel mogelijk informatie bij de foto. Liefst voor de viering van het 25-jarig bestaan van de vereniging op zaterdag 17 september.

Want de Ouddiemerlaan vormt het middelpunt van de viering van het jubileum van de HKD. En de Raiffeisenbank (nu Rabobank) en de Ouddiemerlaan, die hoorden lang onlosmakelijk bij elkaar. "De Ouddiemerlaan is bovendien de belangrijkste verbinding van noord naar zuid door Diemen en al eeuwenoud", vertelt Ad Saan. Daarom komt de HKD dit jaar ook met twee specials over de Ouddiemerlaan. Het eerste tijdschrift kwam in maart uit, het tweede komt dit najaar.

Zaterdag 17 september is er een programma voor alle Diemenaren in en rond de Ouddiemerlaan. Er zijn rondleidingen door de laan en is er open huis in een aantal bijzondere panden: de mooiste en oudste huizen, een unieke boerderij en authentieke bedrijven. Van zuid naar noord:

Op nummer 19 opent De Oude Smidse uit 1749 waar tot 1975 op ambachtelijke wijze gesmeed werd, de deuren. Even verderop zat de Raiffeisenbank (nu nummer 25).

Op de hoek met het Van Medenbach Wakkerplein, open huis op nummer 27. Het huis werd rond 1890 in opdracht van veehouder Cornelis Oostenrijk (geboren in 1832, Diemen) gebouwd.

De Schakel, waar nu ook het onderkomen van de HKD is, was ooit de School met den Bijbel waarvan de ingang aan de Ouddiemerlaan lag, en is deze dag open. Ook het voormalige woonhuis van hoofdmeester Bredschneijder van die school wordt opengesteld en de familie is er om te vertellen over hun tijd daar.

In winkelcentrum Diemerplein is een fototentoonstelling te zien over de Ouddiemerlaan.

Nabij NS-station Diemen-Centrum zet de Joodse Begraafplaats de poort op een kier. Vanwege de Sabbat is de begraafplaats beperkt toegankelijk, maar voor de gelegenheid toch open. Verder noordwaarts, op begraafplaats Gedenk te Sterven geeft Wiard Krook een rondleiding. Ook het witte baarhuisje is die middag van binnen te bezichtigen.

In het wijkje Oud Diemen staat boerderij Vredehof, voorzitter Ad Saan woont er nu zelf. De voorgevel is nog authentiek en stamt uit 1774. "Toen wij het kochten in 1999 had het 10 jaar leeg gestaan en hadden er 10 jaar krakers in gewoond. Maar veel oude kenmerken waren er nog, tot de bedstee aan toe. Helaas was de sloper sneller dan ik, binnen een week was alles weg, terwijl ik een aantal zaken graag had bewaard. Wat ik op 17 september wel kan laten zien is veel historische informatie en fotomateriaal, onder meer uit de tijd dat de krakers erin zaten.

Helemaal aan het noorder uiteinde van de Ouddiemerlaan, aan het Amsterdam-Rijnkanaal, kan het schitterende ponthuis bezocht worden.

Wie dat allemaal wil zien, en wie wil dat nou niet, heeft een lange wandeling voor de boeg. "Ja, het is een lange laan", zegt Saan. "Gelukkig rijdt er ook een pendelbus van de firma Oostenrijk tussen de noord- en zuidzijde van de Ouddiemerlaan."

Maar wie zijn nou die dames op de foto? "We hebben de foto al laten zien aan medewerkers van de huidige Rabobank, maar daar hadden ze geen idee. We hopen dat een van de lezers zichzelf herkent of iemand anders die op de foto staat. Alle informatie is welkom en kan gestuurd worden naar email@historischekringdiemen.nl."

Krijtsstraat

Vervolg van de voorpagina

De Jager wil de buurt al in een vroeg stadium betrekken bij de plannen. "Bij al onze projecten laten we buurtbewoners meedenken. Ook kunnen we dan zorgen wegnemen, over extra parkeerdruk bijvoorbeeld. Voor dit gebouw zullen we regelen dat er parkeergelegenheid komt op eigen terrein."

De Jager is opgelucht dat er nu schot zit in de zaak. "Als de voordeur van het nieuwbouwpand open gaat, kan ik eindelijk zeggen: het is klaar. In 10 jaar heb ik zoveel decepties gehad op momenten dat we dachten dat we er waren. Maar nu is er een oplossing in zicht, dat is echt wel realistisch."

Benefiet Diemer Zonne-straaltje

DIEMEN - De Stichting Diemer Zonnestraaltje houdt op zaterdag 9 juli het zomerfestival 2016. Het evenement vindt plaats bij horecazaak Het Wapen van Diemen en duurt van 13.00 tot 23.00 uur.

De Stichting Diemer Zonnestraaltje zet zich in om kinderen te helpen die ernstig ziek zijn en voor gezinnen waar de financiën een cadeau of dagje uit niet toelaten, maar die wel een zonnestraaltje kunnen gebruiken. Onlangs deed de stichting een fiets en een laptop cadeau aan een leerling van basisschool De Ark in Diemen-Zuid. Het meisje kampt met gezondheidsklachten.

Tijdens de benefietbijeenkomsten zijn er tal van activiteiten: jong en oud kan een glamourfoto van zichzelf laten maken, er is een loterij, er zijn suikerspinnen te koop en in de pannakooi op het plein naast Sportcentrum Wethouder F.B Duran wordt een pannatoernooi gehouden. Op het podium voor Het Wapen van Diemen treden artiesten op: Niels Bode, Davy Miller, Dennis van Veen, Danny Braaf, Dario, Falloney Byron, Ramon Beense, Wesley Meurs, Valentijn Buitenhek, Kay van Raamsdonk en Joop Tertaas.

Abri vernield

DIEMEN - Een 15-jarige Diemenaar heeft in de nacht van zaterdag op zondag een ruit van een abri bij station Diemen-Centrum ingegooid.

Rond 00.30 uur zag een getuige dat de jongen, die met een groep over de Ouddiemerlaan liep, een voorwerp door het glas van de abri gooide. De getuige belde direct 112. Toen de politie kwam ging de jongen ervandoor maar werd al snel gevonden en ingerekend.

Weer volop bedrijvigheid op Landlust

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op boerderij Landlust aan de rand van het Diemerbos aan de Stammerdijk is weer volop bedrijvigheid. Er wordt gewoond en Cordaan biedt er dagbesteding en werk voor mensen met een beperking. Onder meer in de kwekerij en de theetuin. Hoog tijd voor een feestelijke opening. Samen met mevrouw Struik, die tot 2007 in de boerderij woonde, plantten wethouder Ruud Grondel, Eelco Damen en Han Steketee van Cordaan en Lidy van der Schaft, directeur wonen van eigenaar woonstichting De Key de eerste fruitbomen in de tuin.

Winkel van Sinkel organiseert steeds meer activiteiten

Veel Diemenaren bezoeken winkel in Berkenstede

Bewoners maken een uitstapje.

DIEMEN - Het gaat goed met de Winkel van Sinkel in woon- en zorgcentrum Berkenstede. De winkel bestaat alweer ruim twee jaar en de vrijwilligers kunnen steeds meer activiteiten voor de bewoners van Berkenstede organiseren.

De Winkel van Sinkel is een initiatief van Pamela Giddings en Caroline van Wageningen. Zij krijgen hulp van nog zes vrijwilligers. Mensen kunnen spullen bij de winkel inleveren die vervolgens worden verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om activiteiten voor de bewoners te organiseren en diverse afdelingen op te leuken, bijvoorbeeld met nieuwe planten op de balkons en rondom de vijver.

Pamela Giddings: "De Winkel van Sinkel is inmiddels bekend in Diemen, er komen veel mensen uit het dorp bij ons langs. Voor mensen die revalideren in Berkenstede is de winkel ook een uitkomst; juist wanneer je niet mobiel bent is het fijn om er even rond te kunnen snuffelen of gezellig een praatje te maken." In mei maakten bewoners een leuk uitstapje naar Happitaria, een pop-up restaurant in Amsterdam. "Oostenrijk Touringcars heeft toen gratis een bus met chauffeur beschikbaar gesteld voor het vervoer van de bewoners. Wij zijn door Amsterdam gereden. Dat was erg leuk, want diverse mensen zagen de buurt waar zij vroeger hebben gewoond. We hebben met z'n allen heerlijk gegeten. Burgemeester Erik Boog en zijn vriendin Wahida zijn vaste bezoekers bij de activiteiten van de winkel. Zij gingen ook mee met het etentje."

De openingstijden zijn: maandag van 10.00-12.30, dinsdag: 10.00-14.00 uur, woensdag: 11.00-1400 uur, donderdag en vrijdag: 10.00-15.00 uur. En op zaterdag van 13.00-15.00 uur. De vrijwilligers hopen dat meer bedrijven in Diemen af en toe willen helpen bij activiteiten van de Winkel van Sinkel. Informatie: pamela.giddings@gmail.com.

Henny Faber

Basklarinettist en secretaris bij de Diemer Harmonie
67 jaar
Diemenaar sinds 1995

Altijd al muziek gespeeld?
"Nee, ik ben begonnen rond mijn 45e. Tweede kans voor volwassenen noem ik het altijd."

Waarom bij de Diemer Harmonie?
"Ik wilde dus een instrument leren bespelen en ben eens gaan kijken op hun repetitieavond. Twee jaar later zat ik in de Diemer Harmonie. Mijn eerste concert was een schitterende ervaring."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik ben gepensioneerd dus kan mijn eigen tijd invullen. Ik heb een paar jaar voor mijn ouders gezorgd die ook in Diemen woonden. Naast de Diemer Harmonie fiets ik veel en geniet ik van mijn kleinkinderen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
" 'De taarten van Marie' van Claire Sandy. Komisch boek."

Beste nummer ooit?
"De soundtrack van de film Leonard Cohen 'I'm your man'."

Welke poster hing er boven je bed?
"Dat is een guilty pleasure: Cliff Richard. We hebben het dan wel over eind jaren 50."

Favoriete stekje in Diemen?
"De Omval waar de harmonie repeteert en waar we daarna altijd nog wat blijven drinken in het Grand Café.

Strijkers of blazers?
"Als harmonielid moet ik natuurlijk blazers zeggen maar de cello vind ik ook een prachtig instrument."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
Met mijn vader.

Waar kun je erg om lachen?
"Om de strip Dirk Jan."

Waar kun je je druk over maken?
"Dat het zo moeilijk is om nieuwe leden voor de harmonie te vinden."

Wat is je levensmotto?
"Doe wat je wilt als dat binnen je vermogen ligt, stel niet uit."

Als je een dagje burgemeester was...
"Zou ik meer muziekonderwijs mogelijk maken op de basisscholen. Hoe jonger je begint, hoe makkelijker je het leert. Nu spreek ik uit ervaring."

Kadernota

Vervolg van de voorpagina

Het positieve resultaat van 2015 zal in 2016 niet herhaald worden, verwacht Scholten. "In 2016 verwacht ik dat we ongeveer op 0 uitkomen. Het kan best zijn dat een deel van de incidentele meevallers op gebied van Wmo en uitkeringen weer voorkomt, maar dat is nu nog niet te overzien. Uiteindelijk zal het Rijk ook minder geld gaan verstrekken als Diemen minder uitkeringen betaalt. Ik verwacht niet meer zulke hoge extra inkomsten uit het gemeentefonds door herberekeningen. En de ontwikkeling van Holland Park en Plantage de Sniep is vorig jaar sneller gegaan dan we dachten maar dit jaar gaat het op het tempo dat verwacht was."

In de gemeenteraad wordt vanavond de kadernota voor 2017 behandeld, met plannen voor de begroting voor volgend jaar en de jaren daarna. Heeft het positieve resultaat uit 2015 daar nog consequenties voor? Scholten: "De financiële positie van Diemen is verbeterd, dat kun je in de kadernota zien. We hebben voldoende ruimte om alle voorzieningen op een goede manier in stand te houden en de gevolgen van de groei van het aantal inwoners op te vangen. Ook als er uitbreiding nodig is van voorzieningen, denk aan een basisschool in Diemen-Zuid en sportvoorzieningen bijvoorbeeld."

Wat de lokale lasten betreft, zal het in 2017 voor de inwoners van Diemen waarschijnlijk iets minder duur uitvallen. Door een gunstig nieuw contract bij afvalverwerker Meerlanden kan de afvalstoffenheffing omlaag. Lokale belastingtarieven wil het college indexeren met 1%. Overigens levert dat de gemeente door de groei van het aantal woningen aan OZB beduidend meer op dan die 1%. De raadsfracties zullen vanavond nog hun eigen ideeën neerleggen over de besteding van het geld in 2017 en daarna. Zo heeft Leefbaar Diemen (LD) al aangekondigd de hondenbelasting te willen afschaffen, nu in de Kadernota nog goed voor 100.000 euro aan inkomsten voor de gemeente. Voor de dekking van dat bedrag laat de partij het oog vallen op de subsidies, waar best wat bezuinigd kan worden, vindt LD.

Vanavond om 20.00 uur begint de raadsvergadering waarin onder meer de jaarrekening 2015 en de kadernota 2017 besproken worden. De vergadering is live te beluisteren via www.diemernieuws.nl.

Gratis OV voor AOW'ers start vrijdag

DIEMEN - Vanaf 1 juli mogen Diemense AOW-gerechtigden met een laag inkomen gratis reizen met het openbaar vervoer van GVB.

Het gaat om een proef tot 1 juli 2017. De gemeente schat in dat ongeveer 300 mensen hiervoor in aanmerking komen. Tot nu toe heeft ongeveer de helft daarvan een gratis ov-abonnement aangevraagd.

Voor het abonnement is een persoonlijke ov-chipkaart nodig. Mensen die moeite hebben met het opladen van hun persoonlijke ov-chipkaart kunnen maandag 4 juli hulp krijgen bij het opladen van vrijwilligersorganisatie Diemen voor elkaar. Dit is van 14.00 tot 15.00 uur in de hal van het gemeentehuis.

Het gratis ov-abonnement aanvragen kan nog steeds. Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de gemeente en staat ook online op www.diemen.nl.

Poging inbraak

DIEMEN - Zondag 26 juni ontdekte een bewoonster van Graveland dat er geprobeerd was in te breken.

Het bovenlicht in de keuken stond ineens open en bleek opengebroken te zijn.

'Ik heb geleerd dat niets zeker is'

Ingrid Rering verloor een van haar dochters tijdens de tsunami in Thailand

DIEMEN - Ingrid Rering (53) uit Diemen verloor in december 2004 tijdens de tsunami in Thailand haar dochter Dominique (17). Enkele jaren later scheidde zij van haar man, de vader van Dominique en haar jongste dochter Isabelle. Ingrid maakte een loodzware periode mee, maar besloot het hoofd niet in de schoot te leggen. Zij wist haar leven een andere draai te geven en er sterker uit te komen. Zij schreef er een boek over. Ingrid heeft een eigen bedrijf waar mensen terecht kunnen voor lezingen, personal coaching en workshops.

Ingrid Rering op het balkon van haar woning in het centrum van Diemen. Foto: Trudy Kroese

In december 2004 waren Ingrid, haar man en hun dochters Dominique en Isabelle op vakantie in Thailand. Op Tweede Kerstdag werd het eiland Koh Phi Phi waar zij verbleven getroffen door een tsunami. Dominique kwam daarbij om het leven. Ingrid en haar man hadden geen andere keuze dan zo goed als het kon door te gaan met hun leven en hun dochter Isabelle te steunen.

In 2014 publiceerde Ingrid Rering het boek 'Weer boven water, 10 jaar na de tsunami', waarin zij de tien jaar die toen achter haar lagen op een indrukwekkende wijze heeft beschreven. Nu weer anderhalf jaar verder blijkt dat zij zich nog steeds verder ontwikkelt.

Ingrid, haar man (die zij in het boek consequent R. noemt) en haar dochter Isabelle gingen door een lange periode van rouw heen, maar slaagden erin langzaam overeind te komen. In de jaren die volgden kreeg Ingrid met nog meer tegenslagen te maken. In 2008 overleed haar moeder en in datzelfde jaar besloot haar man bij haar weg te gaan omdat hij verliefd was geworden op een vrouw die in de buurt woonde. Na een 'vechtscheiding', waarbij Ingrid en haar man vooral over financiële zaken spraken, verhuisde Ingrid naar een appartement in het centrum van Diemen, waar zij met haar dochter Isabelle woont. Isabelle is nu 23.

In het boek 'Weer boven water' beschrijft Ingrid hoe zij sterker uit een loodzware periode in haar leven kwam.

Ingrid heeft een eigen bedrijf voor lezingen, personal coaching
en workshops

Hoe heeft die loodzware periode jou veranderd?
"Vroeger was ik altijd bang om mensen en materiële zaken kwijt te raken. Mijn ex-man gaf mij zekerheid, dacht ik. Ook op financieel gebied. Maar ik heb geleerd dat niets zeker is. Ik heb een van mijn dochters verloren, daarna mijn moeder en ben gescheiden. Het allerbelangrijkste dat ik geleerd heb is dat bang zijn tot niets leidt. Angst is een emotie die op de toekomst is gericht. Je bent met iets bezig dat kan gebeuren, maar niet altijd hoeft te gebeuren. Het loslaten van het idee dat het leven beheersbaar zou zijn, heeft mij geholpen en uit de verlammende greep van angst gehaald. Ik voelde mij aanvankelijk slachtoffer: door het verlies van mijn dochter, later mijn moeder en mijn echtscheiding. Maar een mens kan veranderen. Ik heb 100 procent verantwoordelijkheid genomen voor mijn leven. Ik heb geleerd om te accepteren dat dingen je kunnen overkomen waardoor er vanzelf een verandering kwam en ik mij niet meer slachtoffer voelde."

In haar boek beschrijft zij diverse situaties die haar veel pijn hebben gedaan. Een van de voorbeelden die zij geeft gaat over collega's bij een vorige werkgever die achter haar rug roddelden. Ingrid heeft inmiddels geleerd om zich van dergelijke situaties minder aan te trekken dan zij in het verleden deed.

Ingrid Rering is een vrouw die
over veel wilskracht beschikt

"Achteraf heb ik begrepen dat die roddels vooral verspreid werden door één vrouwelijke collega. Die vrouw was jaloers omdat onze toenmalige mannelijke collega veel aandacht aan mij besteedde. Ja, ik zou er nu heel anders mee omgaan. Als iemand vervelend tegen mij is of een kwetsende opmerking maakt, probeer ik wel te begrijpen waarom die persoon dat doet. En of er wel of geen aanleiding voor is. Het heeft vaak te maken met jaloezie. Maar ik laat dat soort emoties tegenwoordig bij die ander. In tegenstelling tot vroeger laat ik een dergelijke emotie van een ander niet mijn probleem meer worden."

Tsunami

DIEMEN - Op Tweede kerstdag 2004 werd de wereld opgeschrikt door een grote natuurramp.

In de Indische Oceaan vond een zware zeebeving plaats die gevolgd werd door een vloedgolf (tsunami) die zich in verschillende richtingen verplaatste. Diverse landen in Zuidoost Azië werden getroffen door de tsunami, één van die landen was Thailand, waar Ingrid Rering en haar gezin op dat moment op vakantie waren.

Er vielen in totaal ongeveer 230.000 doden. De tsunami geldt als één van de grootste natuurrampen in de recente geschiedenis.

Ingrid is een vrouw die over veel wilskracht beschikt en haar leven inmiddels in eigen hand heeft genomen. Zij woont samen met haar dochter Isabelle in een veel kleiner huurhuis dan de riante koopwoning in Diemen-Noord waar het gezin in het verleden woonde. Zij heeft een eigen bedrijf onder haar eigen naam. Ze werkt als spreker, trainer en personal coach. Daarvoor heeft zij diverse opleidingen gevolgd. Tijdens lezingen vertelt zij het verhaal dat zij ook in haar boek heeft opgetekend.

Wat doe je tijdens de workshops?
"
Ik geef workshops aan groepen mensen. Bijvoorbeeld aan singles die graag een partner willen. In de meeste gevallen zijn het vrouwen. Vaak zijn die singles erg bezig met hun buitenkant. Door bijvoorbeeld af te willen vallen of zich anders te kleden zijn zij vooral bezig met wat anderen van hen vinden. Zij zijn op zoek naar bevestiging en goedkeuring van anderen. Ik probeer deze mensen te leren om hun zelfbeeld aan te passen en van zichzelf te leren houden. Als je van jezelf leert houden dan ga je keuzes maken die goed voor jou zijn. Je gaat je meer met je interne wereld bezighouden. Bevestiging van de buitenwereld is dan niet meer van belang. Het mooie van alles is: zodra je intern verandert, verandert de buitenwereld met je mee. Wat ik dan vaak teruggekoppeld krijg is, terwijl dat voor hen niet langer meer een issue is, dat men daarna juist een partner ontmoet."

Wat is het verschil tussen het geven van workshops en jouw werk al personal coach?
"Tijdens een workshop werk ik met groepen, als personal coach één op één. Tijdens workshops ontvang ik mensen die iets ingrijpend hebben meegemaakt of willen veranderen, mensen die aan zichzelf willen werken. Ook tijdens workshops werk ik dikwijls met singles die graag een partner willen. Maar ik werk ook met cliënten die bijvoorbeeld een scheiding achter de rug hebben. Een scheiding is vaak een heel ingrijpende gebeurtenis en heeft invloed op het zelfbeeld van mensen. De cliënt en ik werken samen om daar verandering in te brengen. Tijdens mijn werk als personal coach maak ik onder meer gebruik van mijn persoonlijke ervaringen, maar ook indien nodig en gewenst van technieken als mindcontrol, hypnose en mediatie."

Voor meer informatie kan de website www.ingridrering.nl worden bezocht.

Kunst in Sport in en rond De Omval

Zaterdag 9 juli is de tweede editie van het festival Kunst in Sport

De film Eddie the Eagle is gratis te zien tijdens het KIS Festival.

DIEMEN - Zaterdag 9 juli is de tweede editie van Kunst in Sport. Een festival rond Theater De Omval over alles op het raakvlak van kunst en sport.

Kunst in Sport (KIS) werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater De Omval, hoopte toen al dat het een jaarlijks terugkerend evenement zou worden, en dat wordt dit jaar in ieder geval waar gemaakt. KIS 2016 wordt geopend met een optreden van Jimmy Tigges. Hij heeft de grootste verzameling sportmuziek van Nederland met zelfs singletjes van Johan Cruijff, Wim van Hanegem en Franz Beckenbauer, waarvan hij een selectie laat horen. Om 16.00 uur geeft Tigges nog een optreden in de foyer van het theater, na de speelfilm Eddie the Eagle, een luchtige speelfilm over een Engelse kamikaze skispringer. De film begint om 14.15 uur in de theaterzaal.

Om 16.15 uur wordt in de foyer een bijzondere tentoonstelling van sportkunst geopend, samengesteld door Cor Verschut van ART-DE-COR. Daarna geeft sporthistoricus Jurryt van de Vooren een lezing over de geschiedenis van de kunst op de Olympische Spelen gevolgd door een debat over de zin of onzin van kunstwedstrijden. Tussen 1912 en 1948 kon je namelijk niet alleen bij de 100 meter sprint goud winnen, maar ook bij het schilderen.

Eerste Diemense sporter van het Jaar wordt op
KIS bekend gemaakt

Twee speciale korte films besluiten het middagprogramma: eerst Oriental Odyssey, de film over de Diemense Teakwondoka Mattho Mandersloot. Daarna een voorvertoning van een korte film van het Internationaal Sport Film Festival Amsterdam.
Rond 18.30 uur is het tijd om koolhydraten te stapelen op het terras van Grand Café Blauw, niet alleen voor sporters, maar ook voor niet-sporters wordt daar voor een schappelijke prijs een heerlijke maaltijdsalade geserveerd (te reserveren via theaterdeomval.nl).

Als de weergoden het festival goed gezind zijn gaat het programma 's avonds verder op een speciaal podium naast De Omval (en bij slecht weer in de theaterzaal). Om 19.30 uur geeft hardloper/schrijver Abdelkader Benali een optreden, onder andere over zijn sportromans Marathonloper en Zandloper.

Daarna wordt, voor het eerst, de Diemense sporter van het jaar bekendgemaakt. Diemenaren konden kandidaten voor deze onderscheiding voordragen. Die kandidaten moeten in Diemen wonen en tussen 1 juni 2015 en 1 juni 2016 een aansprekende sportieve prestatie hebben geleverd. Wethouder van Sport Jeroen Klaasse, initiatiefnemer voor deze nieuwe onderscheiding, zal de prijs uitreiken.

KIS Diemen 2016 wordt om 20.30 uur afgesloten met een voorstelling van Op Sterk Water, waarin het beste improvisatiecabaret van Nederland zich gaat storten op de sport en de, nu al, traditionele samenzang.

Steven Dijk, ex-wethouder, ex-sportman en kunstenaar, doet de presentatie van KIS 2016. Tijdens het hele festival is er een stand van Sportboek.nl, een website met de beste sportboeken, sportfilms, sportkunst en sportmuziek aller tijden.

Het KIS festival is van 14.00 tot 22.00 uur en alle programma-onderdelen van het festival zijn gratis toegankelijk. Meer informatie is vinden op kunstinsport.nl.

Vrijdag 8 juli discozwemmen in het Duranbad. Foto: Trudy Kroese

zaterdag 2 juli

Oud papier

Diemen 9:30 uur

Zaterdag 2 juli wordt weer papier opgehaald in heel Diemen. Foto: Liesbeth Konings

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

zondag 3 juli

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10:30 uur

Eucharstieviering met het Allegriakoor, voorganger is Pater Noom

maandag 4 juli

Openluchtconcert

Campus Diemen 19:30 uur

Voor de tweede keer in haar geschiedenis geeft de Diemer Harmonie een gratis toegankelijk openluchtconcert op Campus Diemen Zuid. U kunt een licht en swingend programma verwachten, waarbij het symfonisch blaasorkest onder leiding staat van vaste dirigent Vincent van den Bijlaard. Als het weer een beetje meezit is het heerlijk toeven op de omringende terrassen.

dinsdag 5 juli

Gezond bewegen voor 70 +

Oefentherappiepraktijk 10:30 uur

Wekelijkse lessen bewegen onder leiding van een oefentherapeut Mensendieck. De lessen zijn gericht op behoud van beweeglijkheid, spierkracht, evenwicht en ademhaling. Groepen van maximaal 10 deelnemers, kosten € 6,- per les. Aanmelden 020-6001316 of info@oefentherapeidiemen.nl.

woensdag 6 juli

Zomerbridge

De Schakel 19:30 uur

Bridgeclubs Sans Atout en Honneur organiseren op de woensdagavonden Zomerbridge van 25 mei tot en met 17 augustus. Kosten € 2,50 per persoon. Inschrijven voor de avonden van Sans Atout bij Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, telefoon 020-4638952, e-mail bridge@boekservices.nl. Voor de avonden van Honneur bij Aad Stuurman, telefoon 020-7853742, e-mail aad@telfort.nl. Meer informatie: sansatoutbridge.nl.

donderdag 7 juli

Gezond bewegen voor 70+

Oefentherapiepraktijk 10:30 uur

Wekelijkse les van 10.30 tot 11.20 uur gericht op soepelheid gewrichten, onderhouden spierkracht, goede balans en optimale ademhaling. Onder leiding van een oefentherapeut Mensendieck. Groepsgrootte maximaal 10 deelnemers, kosten € 6,- per les. Aanmelden 020-6001316 of info@oefentherapiediemen.nl.

Financieel café MaDi

OBA Diemen 14:00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprinten van officiële documenten, bijvoorbeeld een bankafschrift en het invullen van digitale formulieren. 14.00-16.00

Zangpresentatie

Muziekschool Saskia Paërl
18:00 uur

Zang met muzikale begeleiding van leerlingen van zangpedagoge Saskia Paërl wordt aan u gepresenteerd. Entree € 5,- per persoon. Informatie: 020-6931889.

vrijdag 8 juli

Aqua Disco

Duranbad 19:30 uur

Aqua disco in het Duranbad, voor kinderen tot 14 jaar. Aanvang 19.30 uur, kosten € 5,-.

En verder

tot 31 juli

Expositie

Zorgcentrum De Diem 12:00 uur

Danielle van der Horst, lid van Kunstzin Diemen exposeert met haar kleurrijke schilderijen.

tot 31 augustus

Sieradenexpositie

Berkenstede 12:00 uur

Janneke de Graaff exposeert met sieraden gemaakt van edelstenen in combinatie met edele metalen in de vitrine van Berkenstede. De collectie zal een gevarieerd beeld tonen van verschillende gebruikte materialen en technieken. Meer informatie: www.Zilverfling.nl.

Kevin Christiani verwacht veel van Europees kampioenschap

Softballer maakt deel uit van selectie Nederlands team

Kevin Christiani in actie. Foto: Mario Ruiter

DIEMEN - Kevin Christiani (29) uit Diemen maakt als pitcher (werper) deel uit van de Nederlandse softbalselectie die volgende maand deelneemt aan het Europees kampioenschap. Het toernooi vindt plaats van 11 tot en met 16 juli in het Italiaanse Montegranaro.

Kevin Christiani begon op jonge leeftijd met honkbal. Zijn vader Loek speelde in het verleden bij Giants, Survivors en TIW-survivors. Loek was ook een aantal jaren voorzitter van TIW-Survivors.

Kevin speelde in de jeugd van TIW-Survivors en kwam later uit in het eerste honkbalteam van de club. "Een jaar of zes geleden kreeg ik een blessure aan mijn schouder en kon daardoor niet meer goed bovenhands werpen. Ik ben toen gestopt met honkballen en gaan softballen. Bij softbal gooi je onderhands en dat is voor mij geen probleem."

Internationals moeten reis- en verblijfskosten zelf betalen

Ambitieus
De ambitieuze Kevin stapte begin vorig seizoen over naar DVH in Amstelveen, omdat hij inschatte dat dit zijn kansen voor een uitverkiezing voor Oranje groter zou maken. Twee jaar geleden deed hij ook al mee aan een oefentoernooi van het Nederlands softbalteam. Onlangs werd hij opgenomen in de definitieve selectie van Nederland voor het EK in Italië.
Selectie
Kevin Christiani: "De selectie bestaat uit 17 spelers. Daarnaast gaan er zes coaches en begeleiders mee naar Italië. Wij zitten in een poule met Italië, Tsjechië, Duitsland en België. In de andere groep zitten Denemarken, Groot-Brittannië, Israël, Kroatië en Zweden. Tsjechië en Denemarken zij de sterkste ploegen en maken de meeste kans om de finale te spelen."
Actie
In Frankrijk is op dit moment het Europees kampioenschap voetbal bezig. De omstandigheden van de duurbetaalde voetballers zijn niet te vergelijken met die van de Nederlandse softballers. Kevin en zijn teamgenoten moeten hun reis- en verblijfskosten zelf betalen. Zelfs het oranje tenue is voor eigen rekening. Kevin startte via zijn website een actie waarbij hij mensen vroeg om hem financieel te steunen. Met succes; hij heeft het benodigde geld binnen. Kevin Christiani en de overige leden van de Nederlandse softbaléquipe reizen op eigen gelegenheid naar Italië. "Mijn schoonmoeder, schoonvader, mijn vriendin en ik vertrekken op 9 juli. Wij rijden met de auto naar Italië. De spelers, coaches en begeleiders verblijven daar in bungalows voor vijf tot zes personen. Mijn schoonvader heeft tijdens het Europees kampioenschap een officiële functie. Hij houdt de statistieken van het Nederlands team bij."

Kevin is pas onlangs bij de selectie van Oranje gekomen. Hij hoopt als relatief onervaren international op de nodige speeltijd tijdens het EK. Hoewel hij softbal in Nederland als breedtesport omschrijft heeft zijn trainingsregime alles weg van dat van een topsporter. "Op maandag train ik bij het Nederlands team, dinsdag train ik voor mijzelf, woensdag train ik bij DVH, donderdag neem ik rust, vrijdag speel ik een wedstrijd voor mijn club, zaterdag neem ik weer rust en zondag train ik weer bij het Nederlands team." Kevin is een groot sportliefhebber. Hij heeft al jaren een seizoenkaart bij Ajax en volgt de honkbalcompetitie in de Verenigde Staten.

"Mijn schoonouders, mijn vriendin en ik zijn vorig jaar naar Amerika geweest. Wij hebben daar wedstrijden in zeven honkbalstadions gezien. Mijn favoriete club is The New York Yankees. Maar dat geldt voor veel mensen in Nederland."

Kilometers maken voor de avondvierdaagse

Deelnemers lopen vier avonden lang 5 of 10 kilometer

De eerste avond. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Vijf of tien kilometer wandelen door Diemen en omgeving. Dat doen de deelnemers aan de avondvierdaagse vier avonden achter elkaar deze week.

Dinsdag was de eerste avond. Vanaf het plein voor Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid startten de wandelaars rond 18.00 uur aan hun tocht. De routes zijn iedere avond anders en voeren langs mooie stukjes in en rond Diemen. Daarbij wordt, zeker op de routes voor de tien kilometer, ook wel eens een stukje de (gemeente)grens over, Amsterdam in, gelopen.

Stichting Diemense Avondvierdaagse organiseert het evenement. Onder de deelnemers zijn zoals ieder jaar vooral weer veel kinderen die, vaak samen met hun klasgenoten, aan de avondvierdaagse meedoen.

Vrijdagavond worden de deelnemers feestelijk onthaald. Dweilorkest De Neuteblazers uit Diemen wacht de wandelaars op bij de Diemerbrug en begeleidt hen met muziek naar de finish. Daar krijgen ze een medaille. Die avond is er ook een optreden van Niels Bode.

15 / 16

Alle geslaagde oud-leerlingen van harte gefeliciteerd! Team De Nieuwe Kring

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

*brocante*antiek*retro* elke 1e zat. v/d maand loodsverkoop 11-17 uur. Koninginneweg 66, K'hoef www.inboedelsenzo.nl ook woningontruiming. tel.
06-20777535.

VLOOIENMARKT 17 JULI, MUIDEN, W.c. MAXIS, PAMPUSWEG 1, 150 KRAMEN INFO: WWW.DONEVENTS.NL
0294-237320