DiemerNieuws

28 april 2016

DiemerNieuws 28 april 2016


Raad akkoord met plan Oost-West-as

DIEMEN - Het duurt nog wel even voor de eerste schop de grond in gaat aan de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg, ofwel de Oost-West-as. Maar met de unanieme steun van de gemeenteraad voor het voorlopig verkeerstechnisch ontwerp is wel weer een stap gezet. Naar verwachting starten de werkzaamheden volgend jaar.

Over de nieuwe inrichting van deze belangrijkste oost-west-verbinding in Diemen is lang gepraat. In 2013 al werden omwonenden en andere betrokkenen gevraagd mee te denken over de herinrichting van de wegen, nu deze toch opgeknapt moeten worden. En toen het voorlopig plan er was, was er veel om te doen. Bewoners van De Sniep en de Hartveldseweg klommen in de pen en spraken de gemeenteraad toe met hun bezwaren. Raadsleden stapten op de fiets om de route zelf te rijden en opperden verschillende nieuwe ideeën, al dan niet op basis van de inbreng van de bewoners.

Het raadsbesluit werd nog eens een maand uitgesteld, maar ligt er nu. Enkele opvallende punten:

Van de 31 parkeerplaatsen aan de Muiderstraatweg die zouden verdwijnen, blijven er 12 toch bestaan en aan de Burgemeester Bickerstraat en Ouddiemerlaan komen er twee plekken bij.

De geplande verplaatsing van de tramhaltes aan de Hartveldseweg gaat door, ondanks bezwaren van omwonenden die extra geluidsoverlast en verontreiniging vrezen.

Het meest werd er gesproken over het deel van de Oost-West-as ter hoogte van Plantage De Sniep. Bewoners pleitten ervoor om de straten De Wissel en De Trekschuit niet open te stellen voor autoverkeer. Een meerderheid van de gemeenteraad was het daarmee eens. Hoewel dit officieel niet onder het project Oost-West-as valt, werd het onderwerp toch in de discussie meegenomen en een motie erover aangenomen, maar of dit ook werkelijk de straten autovrij houdt? Voorlopig wel. Maar mocht het in de toekomst nodig zijn de straten toch te ontsluiten voor autoverkeer dan moet dit eenvoudig te realiseren zijn. Wethouder Scholten merkte hierbij nog aan dat De Wissel hoe dan ook open moet als de woningen daar gebouwd zijn, omdat deze anders niet bereikbaar zijn. Iets waar raad en college tegen die tijd dan nog eens over discussiëren, zo werd afgesproken.

Lees verder op pagina 3.

Spoedgeval: boete van 379 euro voor fout parkeren; maar gemeente betaalt

DIEMEN - De 'starheid' waarmee het parkeerbeleid in Diemen wordt gehandhaafd stoort veel inwoners van Diemen. Ray van Schaffelaar is een van hen. Hij kreeg een fikse parkeerboete toen hij voor een spoedbezoek aan de dokter bij De Brede HOED fout parkeerde. Goed nieuws voor Ray: de gemeente neemt deze kosten nu op zich.

Een aantal weken geleden werd Ray gebeld met de mededeling dat bij zijn 12-jarige zoon op school in Diemen een elleboog uit de kom was geschoten en dat hij met grote spoed naar de school in het centrum van Diemen moest komen. Hij bedacht zich geen moment, stapte in de auto en haalde zijn zoon op van school. Ray bracht zijn zoon, die het uitgilde van de pijn, naar de huisarts in De Brede HOED. Hij parkeerde de auto vlak voor het gebouw. "Even later werd ik door de assistent van de dokter op de hoogte gesteld dat een handhaver een bekeuring voor mij uitschreef. Ik haastte me naar buiten en inderdaad was de dame van Handhaving bezig om mij te bekeuren. Ik stond geparkeerd op de invalidenplaats voor de deur van De Brede HOED. Ik vertelde de handhaver dat het een spoedgeval was met een kind dat gillend van de pijn bijna flauwviel en dat ik in paniek naar binnen was gegaan. Ondanks het feit dat ik heel aardig bleef en haar de ernst van de situatie uitlegde had zij geen enkel begrip voor de situatie en printte de bon uit."

Ray ontving een bekeuring van maar liefst 379 euro en besloot bezwaar aan te tekenen. Dat is inmiddels afgewezen. "Het is helemaal niet mijn bedoeling om de werkneemster van Handhaving in een kwaad daglicht te stellen. Zij doet immers haar werk. Maar ik vind dit een star beleid. Er was hier sprake van een noodsituatie."

Lees verder op pagina 5.

Minister Asscher bezoekt Noorderbreedte

Minister Asscher in de Noorderbreedte. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dinsdag een bezoek gebracht aan brede school Noorderbreedte. Hij vertelde dat er overeenstemming is tussen het Rijk en de VNG over de inzet van extra geld om te stimuleren dat zo veel mogelijk kinderen toegang krijgen tot peuterspeelzalen. Het leek hen leuk dit goede nieuws bij het bezoek aan een kleinere gemeente te vertellen. En aangezien wethouder Ruud Grondel in een speciale wethoudersgroep zit die zich bezighoudt met de stimulering van voor- en vroegschoolse educatie, kwamen ze op Diemen uit.

Vrouw gewond door beet van hond

DIEMEN - Een 36-jarige vrouw is vorige week woensdagochtend ter hoogte van de Nesciobrug door een hond gebeten. Zij is hierdoor gewond geraakt.

Een hondenbezitter liet daar vier of vijf honden loslopen. Toen de vrouw daar liep, werd zij door een paar van deze honden belaagd. Een bouvier beet haar in haar been. De vrouw liep hierdoor een wond aan haar been op. Het slachtoffer maakte de man duidelijk dat hij de honden niet los moest laten lopen. De man uitte zich hierna agressief in de richting van de vrouw.

De politie laat weten dat het om een blanke man gaat met een gezet postuur. Hij droeg een leren jas.

De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

12301

verkeersovertreders uit Diemen op de bon in 2015

Sponsorzwemmen De Meeuwen succes

Foto: De Meeuwen

DIEMEN - De dames van de afdeling Synchroonzwemmen van De Meeuwen hebben onlangs hard gezwommen tijdens het sponsorzwemmen. In slechts een half uur tijd zijn door de zwemsters zo'n 400 banen gezwommen, waarmee een prachtig bedrag is opgehaald.

Trainster Marijn: "Dit is een mooi extraatje voor de afdeling. We zijn hard gegroeid, maar een paar extra leden erbij zou de afdeling nog net iets financieel gezonder en natuurlijk nog gezelliger maken." De trainster zwom zelf ook haar baantjes mee voor dit goede doel.

Geïnteresseerden kunnen bij De Meeuwen vier gratis proeflessen synchroonzwemmen volgen. "De sport is trouwens niet alleen voor jonge meisjes. Ook jongens zijn welkom en we hebben ook een hele leuke nieuwe mastergroep voor volwassenen, waarvan de leden allemaal dit jaar begonnen zijn. Iedereen kan zo instappen", aldus Marijn.

Voor meer informatie of het aanvragen van de proeflessen kan de website www.demeeuwen.nl worden geraadpleegd.

Droomwens

DIEMEN - Wensstichting Oppepper4all heeft een bijzondere wens vervuld, ditmaal voor de 69-jarige Joop uit Diemen.

Joop is al jaren groot fan van Volendam en veel Volendamse muzikanten. Dankzij de wensstichting mocht hij enkele van hen persoonlijk ontmoeten en begroeten. Het was een prachtige dag en een enorme verrassing voor de ernstig zieke Joop. Hij was er stil van.

Als eerste mocht hij, dankzij medewerking van Talpa, bij de voorbereiding van de opnames van het programma 'Zullen we een spelletje doen', Nick en Simon ontmoeten. Vervolgens ging het gezelschap naar Hotel Spaander in Volendam, alwaar Carola Smit (ex-BZN) uitgebreid de tijd nam voor Joop en zijn gevolg. Voor wensontvanger Joop kon de dag niet meer stuk.

Wensstichting Oppepper4all bestaat dit jaar 10 jaar en realiseert allerliefste - soms laatste - wensen van mensen van jong tot oud, die als gevolg van hun chronische ziekte lang niet in staat zijn geweest leuke dingen te doen. Zo hebben ze al bijna 400 wensen vervuld.

Stinkende wc's in het klaslokaal (3)

Foto: HKD

Op 18 juli 1930 ging de heer Van Heesch, weer via een ingezonden brief in Het Volk, in op het antwoord van het bestuur van Volksonderwijs afdeling Diemen over de genoemde wantoestanden bij de Diemense Openbare Lagere School aan de Ouderkerkerlaan..

"De toon van het ingezonden stuk van den heer J.H. Muller en mevr. Van Ulsen is vrij scherp en de objectiviteit is zoek. De Commissie gebruikt toch termen als 'dergelijk geschrijf, zonder eigen aanschouwing' en 'klakkeloos iets heeft neergeschreven', terwijl zij verder meer of minder de onoogelijkheid der school toegeeft, omdat er nog onoogelijker zijn. Op grond waarvan loochent de Commissie, dat mijn dochtertje verscheidende malen in den winter thuiskwam met de mededeeling, dat het erg rook van de verstopte privaten en dat deze feiten aan mij persoonlijk zijn bevestigd? Het is gemakkelijk een 'es ist nicht wahr'-artikel te schrijven na één onderzoek en te menen, dat mijn kritiek alleen destructief is, maar ik verzeker u, dat ik het ook goed meen met het openbaar onderwijs en van harte hoop, dat deze artikelen constructieve gevolgen zullen hebben op de Openbare School te Diemen."

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, iets minder koud
Het lenteweer gaat deze week door een diep dal. Het Noord-Atlantische hogedrukgebied blaast in combinatie met een lagedrukgebied boven Noord-Duitsland zeer koude poollucht diep Europa in. Het sturende lagedrukgebied trekt komende dagen noordwestwaarts waardoor de stroming draait naar west tot zuidwest. Het blijft wisselvallig, maar het wordt minder koud.

Vrijdag en het weekeinde
Het koudste Oranjefeest tot dusver was in 1970 met een maximum van 8.6 graden. Toen op 30 april. Er vielen winterse buien. Met Koningsdag was het dit jaar niet veel warmer. Zowel vrijdag als in het weekeinde is het half- tot zwaarbewolkt. Af en toe schijnt de zon. De kans op enkele buien blijft groot, voornamelijk regenbuien. In de nacht daalt het kwik naar circa 3 graden, overdag oplopend tot zo'n 12 à 13 graden. Er waait een meest matige westenwind.

Trend na het weekeinde
Het winterse karakter van het voorjaarsweer is verdwenen, maar het blijft te koud voor de tijd van het jaar. Waarschijnlijk blijft de stroming west tot noordwestelijk. De aangevoerde lucht is onstabiel. Het blijft wisselvallig met een maximumtemperatuur van circa 12 à 13 graden.

Weetje
De lente komt dit jaar moeizaam op gang. Op slechts één dag werd het krap 20.0 graden. De laatste 30 jaar zijn we gewend dat april al zomerse dagen oplevert (> 25 graden), zoals in 2007 en 2011. Winters koud aprilweer was meer dan 30 jaar terug normaler. 'Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed', zei men toen. We vallen deze lente dus enigszins terug.

Lintjesregen: drie onderscheidingen

Burgemeester reikt koninklijke onderscheidingen uit

Burgemeester Boog met mevrouw A. Deckers-Kramer en mevrouw L.W. Correa-Boland. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft dinsdagochtend drie koninklijke onderscheidingen uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap.

Burgemeester Erik Boog speldde bij mevrouw A. Deckers-Kramer de versierselen op die horen bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw L.W. Correa-Boland werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer M. van Dijk werd via een internetverbinding op zijn vakantieadres benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw A. (Alja) Deckers-Kramer ontving de onderscheiding omdat ze zich al vele jaren belangeloos inzet als vrijwilliger. Zo is ze actief als begeleider bij diverse activiteiten in zorgcentrum Berkenstede en is ze vele jaren vrijwilliger geweest in Theater De Omval in Diemen. Ook voor de Historische Kring Diemen heeft ze vele jaren vrijwilligerswerk gedaan, alsmede als collectant voor het KWF.

Verbinding met Marinus van Dijk via internet. Foto: Trudy Kroese

Burgemeester en Marinus van Dijk praten via internet

Mevrouw L.W. (Willemien) Correa-Boland werd gedecoreerd vanwege haar grote maatschappelijke verdiensten. Die liggen vooral op het gebied van de gezondheidszorg, met name die van de jeugd. Beroepshalve heeft ze zich op dat terrein al sinds 1984 verdienstelijk gemaakt, maar ook als vrijwilliger is ze zeer actief. Sinds 1999 heeft ze diverse functies vervuld binnen de beroepsvereniging Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) en een van de voorgangers daarvan. Daarbij was ze zowel bestuurlijk actief als inhoudelijk. Daarnaast is ze al ruim vijfentwintig jaar lid en voorzitter van het Medisch Adviescollege van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN).

Ook was mevrouw Correa-Boland een van de initiatiefnemers van en vrijwilliger bij het burgerinitiatief Duurzaam Dorp Diemen en het Repair Café. Tevens is zij actief voor de natuureducatiewerkgroep Diemen, de klankbordgroep Afvalinzameling en de schrijfgroep van Amnesty International.

Koninklijke onderscheiding is waardering voor inzet voor maatschappij

De heer M. (Marinus) van Dijk werd onderscheiden voor zijn inzet voor zowel het ondernemersklimaat als het culturele klimaat in Diemen. Gedurende een lange periode was hij voorzitter van Winkeliersvereniging Diemerplein, waarbij hij zich een innemende belangenbehartiger en bruggenbouwer toonde voor de ondernemers. Daarnaast is hij lange tijd bestuurslid geweest van Theater De Omval en heeft hij zich nauw betrokken getoond bij het culturele leven in Diemen. Ook was hij bestuurslid bij de Bond Detailhandel Parfumerie en van de Stichting De Witte Roos, die leefbaarheidsinitiatieven in Waterland ondersteunt.

Gelet op zijn verdiensten voor Diemen heeft de burgemeester van Amsterdam (de huidige woonplaats van Marinus van Dijk) de burgemeester van Diemen verzocht deze koninklijke onderscheiding uit te reiken. Marinus van Dijk was dinsdagochtend niet in het gemeentehuis aanwezig omdat hij van een vakantie in Marokko geniet. Via internet was er een verbinding tussen het gemeentehuis en het vakantieadres van Marinus tot stand gebracht. Hierdoor kon Marinus de toespraak van burgemeester Boog toch beluisteren en reageren.

Oost-West-as

Vervolg van voorpagina.

Openstelling van de toekomstige straat Betonijzer voor autoverkeer moet op verzoek van de raad nog onderzocht worden.

De kruising met de Prins Bernhardlaan wordt een rotonde. De tram rijdt rechtdoor over de rotonde. Een verkeersregelinstallatie gaat dat allemaal veilig regelen voor het overige verkeer.

Het doortrekken van de Muidertrekvaart, en dan met name de kosten daarvan, wordt onderzocht.

Als ook het onderzoek naar Betonijzer klaar is, is dit voorlopig verkeerstechnisch ontwerp wat wethouder Scholten betreft ook definitief. "Ik ben blij dat er nu een besluit genomen is door de raad. De volgende stap is het inrichtingsvoorstel: waar komen de bankjes, verlichting, en dergelijke." Naar verwachting kan het werk volgend jaar al beginnen. "We werken dan vanaf De Sniep naar de Middenweg toe. Het werk kan wel twee tot drie jaar duren. Er moet veel gedaan worden, ook onder de grond aan kabels, leidingen en rioleringen en deze belangrijke verkeersader kan niet helemaal dicht, dus we werken steeds aan een deel van de weg."

Partij drugs gevonden

DIEMEN - Een passant heeft vorige week woensdagavond rond 20.15 uur bij de Bergwijkdreef een partij harddrugs gevonden.

Hij heeft onmiddellijk de politie gebeld. Agenten hebben de drugs in beslag genomen. De verdovende middelen worden vernietigd. Kort voor de passant de drugs vond was een auto weggereden. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

Feestelijke bridgedrive bij jubilerend Sans Atout

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het bridgespel werd voor een keer heel anders gespeeld dan anders vorige week woensdag in De Schakel. Met een extra kleur kon de volgorde van de kaarten ineens omdraaien. Lastig! Het was dan ook geen gewone bridge-avond bij Sans Atout: de club bestond 30 jaar en dat werd gevierd. Piet van Diemen, een van de oprichters van de club, werd benoemd tot erelid en diverse actieve leden werden in het zonnetje gezet. Het gaat goed met de club, die er de afgelopen periode veel nieuwe leden bij kreeg. Alle reden voor een feestje dus.

'Daarom Diemen' is het thema van de Kunstprijs Diemen

Kunstzin Diemen organiseert evenement

Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur toont de slogan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Kunstzin Diemen, de vereniging voor beeldend kunstenaars in Diemen, organiseert dit jaar in oktober opnieuw de Kunstprijs Diemen. Het thema is dit jaar 'Daarom Diemen'.

De Kunstprijs Diemen wordt om de twee jaar georganiseerd. De gemeente besloot twee jaar geleden om de Kunstprijs Diemen door Kunstzin Diemen te laten organiseren. Dit bleek een succes. De vereniging is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen voor de editie van 2016.

Citymarketing
'Daarom Diemen' is de slogan die de gemeente Diemen en lokale partners in het leven hebben geroepen als instrument voor citymarketing. 'Daarom Diemen' wordt gebruikt bij het verstrekken van informatie en het organiseren van activiteiten die de specifieke kwaliteiten van Diemen nadrukkelijker in beeld moeten brengen: Diemen is, zo dicht bij Amsterdam, goed bereikbaar en met zijn eigen dorpse karakter een uitstekende plaats om te wonen, te werken en te verblijven. De partijen achter Daarom Diemen hopen dat deze boodschap mensen verleidt om in Diemen te komen wonen, en bedrijven uitnodigt om zich in de gemeente te vestigen, maar vooral dat Diemenaren trots zijn op hun woonplaats en dat uit willen dragen.

Expositie
Steven Dijk, voorzitter van Kunstzin Diemen: "Iedereen mag meedoen: ook mensen in Diemen die geen lid van Kunstzin Diemen zijn en mensen van buiten Diemen, zowel professionele kunstenaars als amateurs. Zolang deelnemers zich maar laten inspireren door de slogan Daarom Diemen en waar die voor staat. Alle vormen van kunst zijn toegestaan. De inzendingen hoeven pas in oktober binnen te zijn. In die maand vindt ook de expositie en de prijsuitreiking van de Kunstprijs Diemen plaats."

Boete

Vervolg van voorpagina.

Ray van Schaffelaar: "Ik had op dat moment geen keuze en wilde zo snel mogelijk met mijn zoon bij de arts zijn. Ik heb op dat moment niet gekeken of ik soms op een parkeerplaats voor invaliden had geparkeerd, een parkeerplaats die overigens vrijwel altijd onbezet is. Ik had in een situatie als deze op meer begrip gerekend."

Onbezet
Een bezoek aan het parkeerterrein voor De Brede HOED leert dat de parkeerplaats voor invaliden die ochtend inderdaad de enige parkeerplek voor het gebouw is die onbezet is. Op de overige plekken staat de auto van een arts en is een oplaadpunt voor een elektrische auto. Het lijkt Ray een goed idee om voor De Brede HOED een parkeerplaats te reserveren die alleen gebruikt mag worden door mensen die met spoed bij een arts moeten zijn.

Ray heeft inmiddels via Boetejuristen.nl hulp aangevraagd. Dit is een organisatie die werkt volgens het principe no cure no pay. Het kan ongeveer twee weken duren voordat hij verder bericht krijgt.

Vervelend
"Wij vinden het vervelend dat het zo gelopen is. De gemeente is niet betrokken geweest bij het afhandelen van het bezwaarschrift. Wij hebben dus niet de mogelijkheid gekregen de zaak nader toe te lichten; dat had wellicht tot een andere uitkomst geleid. Gezien de omstandigheden vinden wij het echter niet terecht dat een boete is opgelegd. De boete kan niet worden ingetrokken, maar de gemeente gaat er wel voor zorgen dat wij de boete betalen. Wij nemen hiervoor contact op met de betreffende meneer", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Saskia van Pelt

Voorzitter van vrouwenkoor Voice Female
59 jaar
Diemenaar sinds 1981

Favoriete Voice Female-song?
"In de theaterwereld wordt altijd gezegd dat je laatste voorstelling de mooiste is, van ons nieuwe project 'Joie de vivre' vind ik 'Nanie' van Brahms een prachtig lied."

En 'Forever Young'?
"Ik vind dat ouderenkoor Forever Young 'Forever young' van Bob Dylan erg mooi gezongen heeft."

Welk lied hoop je ooit nog eens met het koor te zingen?
" 'Erev shel shosanim' is een liefdesliedje over rozen uit Israël, waar ik heb gewoond en mijn echtgenoot heb leren kennen. Misschien zingen we het in onze volgende voorstelling."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik begeleid patiënten met een chronische ziekte in een gezondheidscentrum in Amsterdam-Zuidoost."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Ik kom terug' van Adriaan van Dis en 'Pijn' van Zeruya Shalev."

Favoriete stekje in Diemen?
"Theater De Omval vlak voor een optreden van ons koor, de rest van de tijd het Diemerbos 's ochtends vroeg."

Vijfgangendiner of patatje-met?
"Een salade met dat patatje."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn demente moeder. Ik zou het graag nog eens over vroeger willen hebben."

Waar kun je je druk over maken?
"Over het onrecht in mijn directe omgeving en de grote wereld."

Wat is je levensmotto?
"'Regelen en ontregelen'."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een mooie reis maken met degenen die mij lief zijn, een spaarpotje op de bank zetten en met de rest een muziekproject opzetten voor kinderen die het nodig hebben."

Als je een dagje burgemeester was...
"Zou ik prijzen uitreiken voor de groenste voortuin en zo minder beton en meer groen willen stimuleren."

Hulp bij administratie

DIEMEN - Welzijnsinstelling Madi houdt een keer per maand een bijeenkomst waar mensen hulp kunnen krijgen bij het ordenen van hun administratie. De bijeenkomsten vinden in De Brede HOED plaats.

"Sommige mensen hebben papieren liggen waar zij niet doorheen komen, papieren die nodig geordend moeten worden. Wat kan er weg en wat kan of mag niet weg? Tijdens de maandelijkse bijeenkomst van Madi kunnen mensen samen met een vrijwilliger hun administratie uitzoeken en samen netjes ordenen. Het resultaat is dat er overzicht ontstaat en alle belangrijke papieren in één map zitten, die vervolgens kan worden bijgehouden", aldus een medewerker van Madi. Meer informatie of aanmelden bij Janina Poppes van Madi. Zij is op maandag-, woensdag- en donderdagochtend tussen 8.30 en 12.30 uur aanwezig in De Brede HOED. Zij is op die dagen en tijdstippen ook bereikbaar via telefoonnummer 020-3144700.

Vrijwilligers Loswalfestival gezocht

DIEMEN - De Stichting Loswalfestival is op zoek naar vrijwilligers.

Er is vooral behoefte aan mensen die op donderdag 26 mei kunnen helpen met de opbouw en op maandag 30 mei met het afbreken en opruimen. Ook is er behoefte aan vrijwilligers die het leuk vinden om activiteiten te begeleiden, zoals spelletjes voor kinderen. De minimumleeftijd voor vrijwilligers is 16 jaar.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar loswalfestival@gmail.com.

Het Loswalfestival duurt van vrijdag 27 mei tot en met zondag 29 mei. Op die laatste dag wordt de Veiligheidsdag gehouden.

Fort Diemerdam op 5 mei open

Verhalen over onderduikers en verzet onder de neus van Duitse soldaten

In de fortwachterswoning werden zeker vier onderduikers verborgen. Foto: Historische Kring Diemen

DIEMEN - Op 5 mei op Fort Diemerdam een bijzondere herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Op het fort werden onderduikers verborgen in de fortwachterswoning, onder de neus van de Duitse soldaten die daar gestationeerd waren. Verhalen over die tijd worden op 5 mei verteld op de plekken waar het allemaal gebeurde.

Ieder jaar worden in Amsterdam op 4 en 5 mei onder de noemer Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten gehouden op historische locaties: in woonkamers, klaslokalen, cafés of zolders worden dan verhalen verteld over het Joodse leven of over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bewoners van nu stellen hun huis even open om te herinneren en te herdenken op de plek waar de geschiedenis letterlijk heeft plaatsgevonden. Ook op Fort Diemerdam wordt dat dit jaar gedaan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de fortwachterswoning van Fort Diemerdam meerdere onderduikers verborgen door de familie Klop: Rinah Pomeranz, Gideon Cahen, Bep Bremer en mevrouw Busschbach. Rinah was blond en ging gewoon nog naar school in Diemen in het begin. De anderen hadden een Joods uiterlijk en moesten op het terrein van het fort blijven. Wanneer er Duitsers in de buurt waren, bleven ze binnen. "De verhalen zijn heel bijzonder", vertelt Esther Shaya, die deze herdenking op Fort Diemerdam samen met de Historische Kring Diemen (HKD) organiseert. "Mevrouw Busschbach, een oude dame van 86 jaar, overleed tijdens de oorlog en moest begraven worden. En dat alles onder de neus van de Duitse soldaten die in het fort gestationeerd waren. Hoe ze dat hebben gedaan wordt op 5 mei verteld door John Cuijpers van de HKD." John interviewt om 10.00 uur ook de zoon van Gideon, Barak Cahen, over de onderduiktijd van zijn vader. Rinah Barzilai-Pomeranz woont nu in Israël en vertelt vanaf 11.00 uur via Skype over haar onderduikperiode in de fortwachterswoning.

'Korte herdenkingen op de plaats waar verzet gepleegd werd, dan wordt het heel concreet'

Deze verhalen zijn te beluisteren in restaurant Puur op Fort Diemerdam. Burgemeester Erik Boog opent het programma daar om 10.00 uur.

's Middags vanaf 13.00 uur worden korte en bijzondere verzetsverhalen uit Diemen verteld in de Zeehoeve, gelegen naast het fort. Wiard Krook van de HKD vertelt er over de geallieerde bommenwerper die achter de boerderij neerstortte in 1943. Piet Saan vertelt over het verzetswerk van zijn ouders en de betekenis van het familiebedrijf Saan voor het verzet. Ronald van Gelder interviewt Leo Arends over het illegale werk waar zijn ouders bij betrokken waren.

"Ik vind het fascinerend hoe op het fort onderduikers werden verborgen, terwijl er ook Duitse soldaten gestationeerd waren. Wij weten van vier onderduikers, maar het schijnt dat er wel meer geweest zijn. Ik hoorde van de dochter van de familie Klop dat de Duitsers dachten dat aan de overkant van het IJsselmeer Engeland lag. Vader Klop hield dat verhaal maar al te graag in stand." De herdenking op 5 mei is ook, juist, geschikt om kinderen mee te nemen, zegt Esther. "Kleine, korte herdenkingen op de plaats waar iemand woonde of waar verzet gepleegd werd. Dan wordt het heel concreet."

Meer informatie is te vinden op www.openjoodsehuizen.nl.

Een sprookje, maar dan anders. Theatergroep Diemen speelt 'Lang & Gelukkig' in De Omval, 30 april en 1 mei.

donderdag 28 april

PCOB Diemen

De Schakel 14.00 uur

Nostalgische middag: met behulp van dvd’s worden vele succesnummers van Wim Sonneveld ten gehore gebracht. Meezingen is zeker niet verboden. Leden van PCOB Diemen en ANBO Diemen en andere senioren zijn van harte welkom.

'Room'

Theater De Omval 20.00 uur

'Room' is het aangrijpende verhaal over de onvoorwaardelijke liefde tussen een moeder en haar zoontje die onder de meest hartverscheurende omstandigheden proberen te overleven. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 29 april

Aqua Disco

Duranbad 19.30 uur

Aqua Disco in het Duranbad, voor kinderen tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

29 april tot 29 mei

Actie Amnesty

OBA Diemen

In de openbare bibliotheek in Diemen kunt u uw handtekening zetten op de petitielijst van Amnesty International om aandacht te vragen voor het lot van kwetsbare vluchtelingen. Dit kan ook online via https://www.amnesty.nl.

30 april en 1 mei

Theatergroep Diemen

Theater de Omval 20.00 uur

Theatergroep Diemen bestaat dit jaar 15 jaar en is daarom de uitdaging aangegaan om het familiestuk 'Lang & Gelukkig' van Don Duyns te spelen. 'Lang & Gelukkig' is een sprookje met allerlei sprookjesfiguren die allemaal één ding willen: lang en gelukkig leven. Kaartjes kunt u reserveren op www.theatergroepdiemen.nl of 06-33929527. Kaartjes kosten € 12,50 per stuk en twee voor € 20,-. Aanvang 1 mei om 14.00 uur.

zondag 1 mei

Diemen Leefstijl Challenge Wandeling+

Diemerbos 11.00 uur

Doel: elkaar stimuleren meer te bewegen. Tijdens deze wandeling van ongeveer 5 km, afgewisseld met wat lichte oefeningen, kun je ervaren dat bewegen heel prettig en gezellig is. Deelname gratis. Wel even aanmelden: www.facebook.com/diemenleefstijlchallenge of mira@wellnessprojects.nl.

Bingo

Het Noorderlicht 13.30 uur

De laatste bingo van dit seizoen. Gezellige sfeer, leuke prijzen. Informatie: Martine de Vries, 06-13512008.

maandag 2 mei

Fitterst 2.0

Huis van de Buurt 't Kruidvat

Op maandag 2 mei starten Joep en Alwin de nieuwe editie van Fitterst. 10 weken lang bewegen en voedingsadvies. Maandag 13.00 - 14.00 uur, donderdag 15.30 - 16.30 uur. Kosten voor het gehele programma zijn € 12,50 inclusief 2 maaltijden. Aanmelden: jvanweerdenburg@stichtingwelzijndiemen.nl.

dinsdag 3 mei

'Room'

De Omval 14.00 & 20.00 uur

'Room' is het aangrijpende verhaal over de onvoorwaardelijke liefde tussen een moeder en haar zoontje die onder de meest hartverscheurende omstandigheden proberen te overleven. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

woensdag 4 mei

Herdenking

Gemeentehuis 19:00 uur

De officiële herdenkingsbijeenkomst begint in het gemeentehuis, met een toespraak van burgemeester Boog en het voorlezen van de gedichten van leerlingen van de Diemense basisscholen. Muzikale omlijsting door het Stanza dameskoor. Aansluitend kransleggingen bij het herdenkingsmonument op het plein achter het gemeentehuis door het gemeentebestuur, comité Diemen 40-45 en de veteranen. Iedereen die bloemen wil leggen is uitgenodigd. De Diemer Harmonie speelt bij het monument van 19.45 uur tot de twee minuten stilte. Na afloop koffie in het gemeentehuis.

donderdag 5 mei

Open Joodse Huizen
en Huizen van Verzet

Fort Diemerdam 10.00 uur

Tijdens WOII zijn in de fortwachterswoning van Fort Diemerdam onderduikers verborgen. Hierover wordt verteld door de zoon van onderduiker Gideon Cahen en via Skype door onderduikster Rinah Pomeranz in restaurant Puur. 's Middags worden korte en bijzondere verzetsverhalen uit Diemen verteld in de Zeehoeve, gelegen naast het fort. Informatie: www.openjoodsehuizen.nl.

vrijdag 6 mei

Tablet Café

OBA Diemen 18.30 uur

Heeft u een iPad of tablet? Bent u enthousiast of vindt u het best lastig? Iedere eerste vrijdag van de maand kunt u tips en trucs uitwisselen onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger. Vrije inloop.

Slechte weer blijft uit, vrijmarkt komt later op gang

Het werd toch nog lekker druk op de vrijmarkt in Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Als Koningsdag 2016 iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat het voorspellen van het weer niet eenvoudig is. De voorspellingen hadden het over kou, regen, hagel en wind. Het was inderdaad fris en er viel in de ochtend af en toe een regenbui, maar de zon scheen en in de loop van de ochtend werd het steeds drukker op de vrijmarkt in het centrum van Diemen.

In voorgaande jaren was het al heel vroeg druk op de vrijmarkt en sloegen koopjesjagers hun slag. Dit jaar waren er minder mensen die hun spullen te koop aanboden en veel van hen namen pas in de loop van de ochtend een plek in. Karin en haar dochter Loes staan elk jaar voor de Sint-Petrusschool. Dit jaar kozen zij ervoor om aan de andere kant van de Ouddiemerlaan te gaan staan, onder de luifel van winkelcentrum Diemerplein. "Wij waren er al heel vroeg omdat wij een overdekte plek wilden hebben. Wij verkopen voornamelijk kleding en gereedschap. Het meeste gereedschap was al heel vroeg verkocht", aldus Karin.

Ronald en zijn vrouw waren al voor 08.00 uur op de vrijmarkt te vinden: "Ik ga elk jaar vroeg naar de vrijmarkt en koop dan allerlei spullen, meestal kleding. Maar je weet hoe het werkt: vaak koop je spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, haha. Het is kouder dan in voorgaande jaren, maar het weer valt mij nog mee. Wij gaan vanmiddag naar Amsterdam, ik denk naar de Hogeweg", aldus Ronald.

Zinne en haar moeder Myrthe.
Drie jongens vieren Koningsdag.
Servies kapot gooien is altijd leuk.
De vrijmarkt kwam later op gang dan in voorgaande jaren.
Lekker hossen op luchtkussen.

Het was mooi om te zien dat de vrijmarkt niet alleen een plek is waar overbodige spullen tegen een vaak zachte prijs van eigenaar wisselen, maar ook een die uitnodigt tot creativiteit. Zinne en haar moeder Myrthe stonden op het Diemerplein. Zinne had een glazen bak met water gevuld en daarin een klein bakje geplaatst. Bezoekers mochten proberen om een of meerdere muntstukken in het bakje te deponeren. Een voltreffer leverde het dubbele van de inzet op. Gelukkig mikten de meesten naast het bakje. Iets verderop mochten liefhebbers in ruil voor een kleine bijdrage een of meerdere stukken servies in een kartonnen doos kapot gooien. Velen maakten gebruik van deze buitenkans. Je kunt het beter op de vrijmarkt doen dan in de keuken. Uiteraard waren de vrijwilligers van het Loswalfestival aanwezig. Zij verkochten suikerspinnen en gaven kinderen de kans om zich op een luchtkussen uit te leven. De opbrengst wordt gebruikt om het festival te organiseren.

Het optreden van de Diemer Harmonie ging niet door. Dit besluit was dinsdag al genomen in verband met de weersvoorspellingen.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi naar/van Schiphol € 30,-. Diemen en Amsterdam-Oost. 06-26984855

Intensieve Massage voor Hardnekkige Rugklachten. Ook Sportmassage 06-18701953

Kinderfeestjes, zeer origineel met pony-huifkar vanuit Driemond. 06-18701953

Gevr. vr. voor huishoudelijk werk, NL sprekend, wit tarief tussen 9 en 12 uur per maand. Tel.: 06-49240477

Voetreflexologie geeft verlichting bij allerlei klachten. Tel.: 020-6902240

SV Zeeburg boekt zege

Handbalsters revancheren zich

SV Zeeburg zet Legmeervogels onder druk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondag voor eigen publiek met 22-11 gewonnen van Legmeervogels. SV Zeeburg blijft lijstaanvoerder in de eerste klasse A van de veldcompetitie.

Het team van SV Zeeburg had de overwinning hard nodig, want de afgelopen twee competitieduels gingen verloren. De handbalsters uit Diemen moesten toen hun meerdere erkennen in Tornado en Havas. SV Zeeburg heeft na 11 duels 18 punten. Tornado staat op de tweede plaats. Die ploeg heeft 16 punten, maar kwam pas 9 keer in actie. Havas staat met 12 punten uit 9 duels op de derde plaats. Er speelden zondag veel teams van SV Zeeburg thuis. Voor elke wedstrijd van de senioren werd een minuut stilte in acht genomen voor Fred van der Heijden, een prominent lid van SV Zeeburg. Hij overleed op zondag 10 april. De dames hadden zich zondag ingesteld op een wedstrijd met hagel, regen, natte sneeuw en storm, maar uiteindelijk viel dit alles mee. Een paar druppels tijdens de eerste helft, maar verder bleef het droog en scheen zelfs de zon. De dames van SV Zeeburg begonnen de eerste helft redelijk goed en kwamen op een kleine voorsprong. Daarna werd het spel rommelig en gehaast en in de verdediging werd niet goed gecommuniceerd. Daardoor kon Legmeervogels bijblijven en zelfs gelijkkomen. Ruststand: 10-10. Dit moest natuurlijk veel beter. De dames van SV Zeeburg moesten met meer tempo en druk gaan spelen in de aanval en in de verdediging meer communiceren en een stuk feller zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Legmeervogels heeft maar één keer kunnen scoren doordat de verdediging goed dicht zat .En ook het aanvalsspel verliep beter. Hierdoor kon SV Zeeburg uitlopen naar een eindstand van 22-11.

128 zwemliefhebbers voltooien zwemvierdaagse van Diemen

Zwemmers trekken baantjes tijdens zwemvierdaagse. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Alle 128 deelnemers van de zwemvierdaagse van Diemen hebben donderdagavond de finish bereikt en een medaille ontvangen. Het sportevenement werd ook dit jaar georganiseerd door zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen uit Diemen.

De zwemvierdaagse werd dit jaar al vroeg in het jaar gehouden. Vorig jaar vond het zwemfestijn begin juni plaats, kort voordat de avondvierdaagse van Diemen van start ging. Het aantal deelnemers was hoger dan vorig jaar. Toen verschenen 109 zwemmers aan de start in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. De Meeuwen kon een beroep doen op veel vrijwilligers. Zij hielden toezicht tijdens het zwemmen en deelden elke avond na afloop fruit en drinken uit, dat gratis beschikbaar was gesteld door supermarkt Deen in winkelcentrum Diemerplein. De geste van Deen werd erg gewaardeerd door de deelnemers en de organisatie. Leden van De Meeuwen reikten donderdagavond ook de medailles uit. Deelnemers tot 10 jaar zwommen elke dag 250 meter, zwemmers van 10 jaar en ouder 500 meter. Meer meters zwemmen mocht ook. Daar draaiden veel deelnemers hun hand niet voor om. "Nee, ik vond het niet zwaar, ik heb elke avond meer meters gezwommen", aldus een jonge deelnemer.

SV Diemen wint uitduel tegen AGB: 0-1

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen AGB met 0-1 gewonnen. Die stand was al bij rust bereikt. Het doelpunt van SV Diemen werd gemaakt door Giliano Eijken. De aanvaller rondde knap af na een mooie aanval van de bezoekers.

SV Diemen stond zondag een lastig duel te wachten. Voor het begin van de 23ste speelronde stonden AGB en ASV Arsenal samen aan kop. SV Diemen, dat eerder dit seizoen al met 4-1 van AGV had gewonnen, bekroonde een goede wedstrijd met drie punten. AGB miste echter een aantal kansen.

ASV Arsenal speelde voor eigen publiek met 1-1 gelijk tegen KDO. De Amsterdammers zijn met 49 punten koploper van de derde klasse C. AGB volgt op een punt. SV Diemen staat op de derde plaats. De ploeg van trainer Martin van Egmond heeft 44 punten. OSV verloor met 5-2 bij SV Ouderkerk en staat met 40 punten op de vierde plaats.

AGB, DSOV, SV Diemen en ASV Arsenal staan alle vier met 13 punten aan kop van de ranglijst voor de derde periode. De winnaar van die periode mag deelnemen aan de nacompetitie. SV Diemen speelt zondag 1 mei thuis tegen Hercules Zaandam. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

DKV Victoria verliest van koploper Swift: 13-19

DIEMEN - DKV Victoria heeft zondag voor eigen publiek verloren van koploper Swift: 13-19. De korfballers uit Diemen blijven op de voorlaatste plaats staan van de derde klasse H in de veldcompetitie.

DKV Victoria, dat vorige week dinsdagavond nog een goede prestatie boekte door met 10-13 te winnen bij DSO, wist dat er zondag een zware wedstrijd wachtte. Swift is koploper van de derde klasse H en lijkt op weg om kampioen te worden.

De korfballers uit Diemen moesten hun meerdere erkennen in de Amsterdammers 13-19. Swift is met 21 punten uit 11 wedstrijden koploper in de derde klasse H. De ploeg heeft een ruime voorsprong op DSO, dat na 11 competitiebeurten 15 punten heeft. DKV Victoria staat met 7 punten uit 11 wedstrijden op de zevende en voorlaatste plaats. Furore is hekkensluiter. Die ploeg heeft na elf competitiebeurten slechts 4 punten. Purmer heeft 8 punten en Sporting West 9 punten. DKV Victoria zal er alles aan doen om degradatie te ontlopen. De korfballers uit Diemen spelen nog tegen Furore.

F5 van SV Diemen pakt titel

De selectie van de F5 van SV Diemen. Foto: SV Diemen

DIEMEN - Het team van de F5-junioren van SV Diemen is kampioen geworden.

De ploeg kwam tien keer in actie. Er werd zeven keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en een keer verloren. Het doelsaldo is imponerend: 66 voor en 15 tegen. De trainers en spelers zijn trots op de mooie prestatie die is geleverd.

Dames van Smashing '72 winnen slotduel

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de competitie afgesloten met een 1-3 overwinning bij US. De setstanden waren 21-25, 20-25, 25-12 en 19-25.

VCH is kampioen geworden in de promotieklasse B. Die ploeg behaalde in 22 wedstrijden 96 punten. VV Amsterdam eindigde op de tweede plaats. De Amsterdammers behaalden 92 punten. Smashing '72 heeft een verdienstelijke derde plaats in de wacht gesleept. De volleybalsters uit Diemen zijn op 63 punten geëindigd. Spaarnestad is vierde geworden. Die ploeg behaalde 61 punten. Het was het tweede seizoen dat het eerste damesteam van Smashing '72 uitkwam in de promotieklasse B.