DiemerNieuws

20 maart 2014

DiemerNieuws 20 maart 2014


D66 grote winnaar

• PvdA krijgt de meeste zetels in Diemen • Coalitie behoudt meerderheid

Winnaars Jeroen Klaasse (D66) en Lex Scholten (PvdA) feliciteren elkaar. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - D66 (in stemmen) en PvdA (in zetels) zijn de grote winnaars in Diemen bij de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA wordt qua zetelaantal de grootste: vier zetels. D66, VVD, Leefbaar Diemen en SP komen met drie zetels in de raad, GroenLinks en Partij van de Ouderen met twee zetels en CDA met één zetel.

Hoewel de PvdA minder stemmen haalde dan D66 en ook weer moest inleveren ten opzichte van 2010, krijgt de partij door de lijstverbinding met GroenLinks toch de meeste zetels in de gemeenteraad, namelijk vier. D66 krijgt er een zetel bij en komt op drie. Ook Leefbaar Diemen en SP Diemen wonnen gisteren één zetel en komen op drie zetels. VVD en GroenLinks moeten ieder één zetel inleveren: de VVD komt op drie zetels en GroenLinks op twee. CDA consolideert één zetel. Nieuwkomer Partij van de Ouderen komt met twee zetels in de raad. De andere nieuwkomer, Sociaal Diemen, behaalde niet genoeg stemmen om in de gemeenteraad te komen. De huidige coalitie van PvdA, GroenLinks, SP en D66 behoudt een meerderheid in de gemeenteraad: 12 van de 21 zetels.

23.00 uur
Even voor 23.00 uur kon burgemeester Koopmanschap gisteravond al de definitief voorlopige uitslag bekendmaken. Het aantal stemmen voor de drie grootste partijen lag erg dicht bij elkaar. D66 kreeg 1573 (887 in 2010) stemmen, PvdA 1516 (1933 in 2010) en VVD 1502 (2050 in 2010).

Twee lokale partijen doen het goed

Hoewel de PvdA dus in absolute zin behoorlijk wat stemmen verloor, krijgt de coalitiepartij toch de meeste zetels in de raad. Naast D66 won ook coalitiepartner SP flink (1216 stemmen tegenover 845 in 2010). De vierde coalitiepartij, GroenLinks, moest deze keer inleveren: zij kregen 1021 stemmen, 211 stemmen minder dan vier jaar geleden en dat kost ze één zetel in de gemeenteraad.

Ook Leefbaar Diemen kwam gisteren als winnaar uit de bus: de partij kreeg 1226 stemmen (1082 in 2010) en krijgt drie zetels in de gemeenteraad.

Nieuwkomers
Van de twee partijen die deze keer voor het eerst meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen komt Sociaal Diemen niet in de gemeenteraad. De partij behaalde 244 stemmen, niet voldoende voor een zetel. De andere nieuwkomer, de Partij van de Ouderen, kreeg 985 stemmen, goed voor 2 van de 21 zetels.

De opkomst was gisteren iets hoger dan in 2010: 49,14% van de kiesgerechtigde Diemenaren bracht een stem uit.

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen maakt duidelijk dat de landelijke trend hier niet volledig gevolgd is. Dit blijkt uit het feit dat de PvdA in Diemen qua stemmenaantal de tweede grootste partij is en de meeste zetels behaalde, terwijl de partij landelijk behoorlijk moest inleveren.

De lokale partijen Leefbaar Diemen en Partij van de Ouderen deden het goed, overeenkomstig de landelijke trend.

Vanmiddag wordt bekend of er kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen. Morgen wordt de officiële uitslag vastgesteld door het Centraal Stembureau.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen op pagina 3 en 5.

Jongen krijgt vuistslag van fietser

DIEMEN - Een wielrenner heeft een 13-jarige jongen uit Diemen mishandeld. De politie zoekt getuigen.

De jongen fietste vorige week maandag met een vriend in een groep naar school. Toen zij rond 07.45 uur over de Overdiemerweg reden, fietste een wielrenner hen tegemoet. Toen hij de groep passeerde sloeg hij de jongen met zijn vuist in het gezicht. De vuistslag kwam op de neus van de jongen terecht. De politie beschikt over het volgende signalement van de wielrenner: het gaat om een man van tussen de dertig en veertig jaar die een zwart fietspak en een zwarte helm droeg. Hij reed op een zwarte fiets. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem).

20664

kiesgerechtigden konden gisteren in Diemen naar de stembus

EDOG speelt De Jantjes

DIEMEN - EDOG brengt vrijdag en zaterdag de beroemde Nederlandse musical De Jantjes op de planken.

De hele week wordt er al hard gewerkt om de sporthal aan de Prins Bernhardlaan om te toveren tot het Diemer Operette Theater. De Jantjes is de eerste Nederlandse musical en werd in 1922 voor het eerst opgevoerd. EDOG maakt er anno 2014 een feestje van, waarbij iedereen mag meezingen met de bekende liedjes uit de musical.
De Jantjes - Dries, Manus en Toon - zijn drie onafscheidelijke vrienden uit de kleurrijke Amsterdamse Jordaan en in de buurt beter bekend als de Dolle, de Schele en Blauwe Toon. Na het afzwaaien bij de marine valt het leven als gewone burgers ze zwaar tegen. Ze tekenen voor het KNIL en worden uitgezonden naar Nederlands-Indië.

Alle informatie over de voorstellingen en het bestellen van kaarten is te vinden in de agenda van het Diemer


Nieuws.

Van de lezers

Groen in Diemen
Afgelopen zondag, het was mooi weer, liep ik achter het nieuwe winkelcentrum langs richting de nieuwe brug over de Diemerkade. Hierbij viel op hoeveel ruimte en groen er gecreëerd is met speelse bruggetjes en eilandjes waardoor het centrum van Diemen een heel open karakter krijgt. Het verbaast mij altijd weer hoe er op plekken, die ik al ken vanuit mijn jeugd, de omgeving zo ruimtelijk kan veranderen. Dank je wel, gemeente Diemen!
Helaas zijn de tegenstanders van het winkelcentrum, en met name degenen die zo fel geageerd hebben omdat het stukje groen naast de Albert Loethoelieflat verdween, nu niet in staat om iets positief te zeggen over het groenbeleid van de gemeente Diemen. Er zit beweging in het winkelcentrum, het binnenpleintje rond de roltrappen is erg gezellig, de omgeving verandert. Kortom: er zit beweging in Diemen.
Erik Damman

Verkiezingsstrijd
Mijn mond viel open vanmiddag. Op mijn mat lag een reclamefolder van GroenLinks. Dit lijkt mij een actie die niet strookt met hun gedachten over het milieu. Of zie ik dat verkeerd.
Vervolgens, in de middag natuurlijk, even boodschappen doen in ons heerlijke nieuwe winkelcentrum. Natuurlijk weet ik ook dat de SP het af en toe hoog in zijn bol heeft, maar om dan de ballonnen in de lichtmasten te hangen, gaat mij dan ook wel weer te ver. Is hier trouwens een vergunning voor aangevraagd?
Met andere woorden: de verkiezingsstrijd is losgebarsten. Maar GroenLinks en SP, maakt u zich geen zorgen. Ik heb gisteren niet op u gestemd. Een hele prettige dag en we wachten het af. Met vriendelijke, gestemde groeten.
J.W.B. de Monchy

Gevaarlijk vischboertje

Wie zo'n fraaie en onschuldige prentbriefkaart met "Groeten uit Diemen" kreeg toegestuurd, kon onmogelijk vermoeden dat het vaak verre van pluis was onder de rook van Amsterdam, men name in Diemerbrug en de omliggende gemeenten. De editie van de Gooi- en Eemlander van 23 februari 1918 meldde het volgende, zeer verontrustende nieuws: "Woensdag werd door de politie te Watergraafsmeer een van ouds doch niet best bekend staand Huizer vischboertje aangehouden, welke aldaar de burgers een kar gerookte schol te koop aanbood voor 1 cent per stuk. De politie vertrouwde èn vischboer èn zijn gerookte schol niet, nam hem en zijn kar, onder een hoeraatje van het publiek, mede naar het politieposthuis aan de Linnaeuskade. De keurmeester werd ontboden, welke de heerlijke (?) gerookte schol afkeurde en dadelijk liet vernietigen. Het Huizer boertje probeerde zich te verontschuldigen, door te zeggen, dat hij die schol had verkocht voor varkensvoer aan een boer te Diemen voor ƒ 1,25 per wagen, doch het publiek, dat zulks hoorde, riep: 'Neen leelijke kerel, die vuile rommel wou jij ons in de maag stoppen."
Voor het geval werd proces-verbaal opgemaakt, maar de krant vermeldde niet de naam van de Diemense boer.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig en iets kouder weer
Donderdag startte de astronomische lente. Een hogedrukgebied schoof ten zuiden van het land door richting Duitsland. De wind draaide daardoor donderdag naar het zuiden, werd aflandig. Zo werd het een fraaie lentedag. Vanaf vrijdag liggen echter regenzones klaar die vanuit het westen gaan binnentrekken. We komen daarna in polaire lucht met kans op maartse buien.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdagochtend neemt de bewolking toe. In de loop van de dag gaat het enige tijd regenen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Het wordt 10 à 11 graden. In het weekeinde stroomt met een strakke westenwind koudere polaire lucht binnen. Er vallen enkele buien, lokaal met hagel. Af en toe schijnt de zon. Zondag waarschijnlijk iets vaker dan zaterdag. De nachtelijke minima schommelen rond 2 graden. Overdag wordt slechts met moeite de 10 graden gehaald.

Trend na het weekeinde
Door luchtdrukstijging neemt de buiigheid tijdelijk af. De temperatuur blijft in deze eerste week van de astronomische lente iets onder de norm. De maxima schommelen rond 10 graden. Er bestaat kans op nachtvorst. Vanaf het midden van de week wordt het wisselvalliger.

Weetje
'Een droge maart en een natte april is de boeren naar hun wil', zegt een oude weerspreuk. Dat geldt voorlopig voor deze maart, want er is nog weinig regen gevallen. Bovendien is deze maart zeer zonnig en zeer zacht verlopen. Al zo'n zes dagen in deze maand is de maximumtemperatuur boven de 15 graden gekomen. Zoveel lentedagen voor de 21e maart is bijzonder.

Diefstal uit woning

DIEMEN - Een onbekende heeft vrijdag tussen 20.45 en 21.45 uur ingebroken in een woning aan Slijkschelp.

De dader heeft waarschijnlijk het keukenraam aan de voorkant van de woning opengebroken. Uit de woning werden diverse goederen weggenomen, waaronder computers, geld en een spelcomputer.

De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 (Misdaad Anoniem).

Drie inzittenden van auto aangehouden

DIEMEN - De politie heeft zaterdag rond 11.45 uur drie inzittenden van een auto aangehouden, omdat die als gestolen geregistreerd stond.

Politieagenten zagen de auto op de Daalwijkdreef rijden. Het viel de agenten op dat het op het voertuig aanwezige kenteken veel te oud was voor het model Polo. Er werd een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat het kenteken was afgegeven voor een Daewoo. De Polo bleek als gestolen geregistreerd te staan bij de politie in Rotterdam. De recherche onderzoekt de zaak.

PvdA gaat met alle partijen om tafel

VVD wacht de onderhandelingen af

Rosali Herder (Leefbaar Diemen) is blij met de zetelwinst. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - PvdA-lijsttrekker Lex Scholten gaat vanaf vandaag met alle andere fracties in de gemeenteraad praten over de vorming van een nieuwe coalitie.

"De uitslag van de verkiezingen maakt duidelijk dat de inwoners van Diemen het beleid van deze coalitie waarderen. De lijstverbinding met GroenLinks heeft als resultaat dat wij vier zetels hebben behaald." Scholten vindt het van belang om met een hart voor Diemen te besturen en belangrijke dossiers als Plantage De Sniep en Bergwijkpark goed af te handelen.

D66-lijsttrekker Jeroen Klaasse: "Wij hebben een zetel gewonnen en hebben de meeste stemmen gekregen, maar omdat wij geen lijstverbinding zijn aangegaan, hebben wij geen vierde zetel gekregen." Klaasse gaf aan dat er diverse mogelijkheden zijn: doorgaan met de huidige coalitie of een andere combinatie vinden, bijvoorbeeld met de VVD. D66 heeft nog niet aangegeven wie de wethouderskandidaat van de partij is. De VVD kwam vier jaar geleden als grootste partij uit de bus. "Wij hebben nu maar 14 stemmen minder dan de PvdA. Maar omdat wij geen lijstverbinding zijn aangegaan hebben wij nu drie zetels", aldus lijsttrekker Brigitte Wielage. De VVD wacht de onderhandelingen af.
Maïta van der Mark, lijsttrekker van de SP, is tevreden over de winst van een zetel. "Ik ben blij met de uitslag. De inwoners van Diemen hebben vertrouwen in de SP. Daarnaast is er ook waardering voor het werk van deze coalitie." GroenLinks verloor een zetel, maar lijsttrekker Gepke Uiterdijk is blij dat de coalitie de meerderheid houdt.

Burgemeester Koopmanschap las even voor 23 uur de uitslag voor. Foto: Trudy Kroese

'De inwoners van Diemen waarderen het beleid van deze coalitie'

 

Ook Rosali Herder (Leefbaar Diemen) was zeer blij met de winst van een zetel. "Wij gaan er weer met volle kracht tegenaan. Wij zetten ons in voor jong én oud." De Partij van de Ouderen debuteert met twee zetels in de gemeenteraad van Diemen. "Onze partij doet voor het eerst in Diemen mee, dus deze twee zetels zijn pure winst." Het CDA houdt een zetel in de gemeenteraad. Lijsttrekker Janneke de Graaff komt in de raad. Zij verwacht veel van de samenwerking met het nieuwe CDA-team. Sociaal Diemen haalde geen zetel. "De tijd die wij hadden was tekort", aldus lijsttrekker Ray Pengel.

Opkomst in Diemen iets hoger dan in 2010

Stemmen in De Brede HOED. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het opkomstpercentage was gisteren in Diemen 49,14%. 10.033 Diemenaren brachten een geldige stem uit.

In totaal waren er 10.134 stemmen, waarvan 49 ongeldig en 52 blanco. In 2010 ging 48,8 procent van de kiesgerechtigde Diemenaren naar de stembus. Er werden toen in totaal 9.373 geldige stemmen uitgebracht.
De absolute stijging van het aantal stemmers is voor een groot deel het gevolg van de groei van het aantal inwoners van Diemen. Doordat in de afgelopen vier jaar het inwonertal boven de 25.000 is gestegen, zijn er ook meer zetels te verdelen: 21 in plaats van 19.

Luchthal

DIEMEN - Vrijwilligers van sportverenigingen in Diemen en personeel van de gemeente breken zaterdagochtend de luchthal weer af. Zij beginnen rond 8.30 uur met het werk op de accommodatie van handbalvereniging SV Zeeburg.

Elk najaar en voorjaar kan de gemeente rekenen op een aanzienlijk aantal vrijwilligers van de Diemense sportverenigingen die helpen bij het neerzetten en neerhalen van de luchthal. Dat zijn ook vrijwilligers van sportverenigingen die zelf geen gebruik maken van de luchthal. De luchthal werd dit jaar twee keer opgezet. Dit was nodig omdat de luchthal in december zwaar beschadigd werd door een hevige storm. De wind veroorzaakte toen diverse scheuren in de luchthal. De grootste scheur was zeven bij twee meter. Daarnaast raakte ook de buitenste folielaag beschadigd.
De luchthal zorgt in de winter voor voldoende zaalcapaciteit in Diemen.

Verboden wapenbezit

DIEMEN - De politie heeft vorige week dinsdagmiddag een automobilist aangehouden in verband met verboden wapenbezit.

De politie hield de man op Landlust aan tijdens een controle van voertuigen. Uit informatie van de politie bleek de man eerdere antecedenten te hebben met betrekking tot de Wet Wapens en Munitie. Tijdens controle bleek dat de man een busje pepperspray in zijn jaszak had. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.
De verdachte heeft in het kader van het 'lik-op-stukbeleid' een transactievoorstel van Justitie gekregen: 310 euro. De verdachte is hiermee akkoord gegaan.

Vrouw gerold

DIEMEN - Onbekenden hebben vorige week dinsdagochtend tussen 10.30 en 12.00 uur een 76-jarige vrouw gerold.

De vrouw had diverse winkels in winkelcentrum Diemerplein bezocht. Later merkte zij dat zakkenrollers hadden toegeslagen. De daders ontvreemdden onder meer haar portemonnee.

De 21 gekozen raadsleden van Diemen

Dit zijn ze, de 21 kandidaten die gisteren door u zijn gekozen in de gemeenteraad van Diemen. Toch is dit waarschijnlijk niet helemaal de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad. Mochten één of meerdere van deze personen tot wethouder worden benoemd, stappen ze meteen weer uit de raad. Hun zetel komt dan beschikbaar voor een partijgenoot. Ook is er nog geen rekening gehouden met eventuele voorkeurstemmen. Om helemaal correct te zijn: formeel is de uitslag nog 'voorlopig'. De definitieve uitslag volgt over enkele dagen. De gemeenteraad is gekozen voor vier jaar.

Installatie
Op donderdag 27 maart worden de raadsleden geïnstalleerd.

Politie: let op zakkenrollers

Zakkenrollers zijn regelmatig actief in Diemen

Bezoekers van de markt dienen alert te zijn op zakkenrollers. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De politie krijgt de laatste tijd regelmatig aangiften van zakkenrollerij binnen. De zakkenrollers opereren het liefst op plekken waar zich veel mensen bevinden, zoals winkelcentrum Diemerplein en de wekelijkse markt die op woensdag op het Diemerplein plaatsvindt. De politie wijst erop dat mensen zelf veel kunnen doen om het werk van zakkenrollers moeilijker te maken. Politieman Marco Verduin geeft een aantal tips.

Zakkenrollers gaan altijd gewiekst te werk. Soms werken zij alleen, maar meestal zijn zij met meerderen. Zij slaan in een winkel of supermarkt vliegensvlug toe en maken gebruik van de slordigheid van een slachtoffer die bijvoorbeeld een tas niet goed heeft afgesloten. Voor een zakkenroller is het dan een koud kunstje om een portemonnee of een ander voorwerp uit de tas te grissen.

Alert zijn
Soms proberen zakkenrollers een slachtoffer af te leiden. Recent werd iemand op het Diemerplein benaderd door twee mannen. Zij vroegen hem naar een garagebedrijf in de buurt. Voor de man het wist slaagde een van de zakkenrollers erin om de portemonnee in de zak van de man te bereiken. Dit had echter niet het gewenste resultaat, want de man was eerder slachtoffer geweest van zakkenrollers en had zijn portemonnee met behulp van een touwtje vastgemaakt aan zijn broek. Marco Verduin geeft aan dat zakkenrollers het liefst op plekken actief zijn waar het druk is of waar mensen snel het overzicht verliezen. "Zakkenrollers slaan vaak toe op de markt of in drukke winkels. Maar ook op een roltrap of op een bus- of tramhalte. Op een roltrap passeren mensen elkaar op korte afstand. En ook als mensen in of uit een bus of tram stappen ontstaan situaties waarvan zakkenrollers kunnen profiteren. Het is dus zaak altijd op te blijven letten."

Zakkenrollers slaan vooral toe op plaatsen waar zich veel mensen ophouden

Pinautomaat
Hij benadrukt dat mensen zeer alert moeten zijn als zij geld opnemen bij een pinautomaat. Zakkenrollers proberen de pincode af te kijken en trachten dan op een later moment, bijvoorbeeld in een winkel of op de markt, de portemonnee met pinpas van het slachtoffer te ontvreemden. Doordat zij dan over de pincode beschikken kunnen zij meteen de rekening leeghalen. "Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat anderen de pincode niet kunnen zien. Dat kan door je hand voor de pinpas te houden. En als de pinpas verdwenen is, moet deze onmiddellijk worden geblokkeerd. Dus meteen telefonisch contact opnemen met de bank."
Mobiele telefoons zijn een geliefd doelwit van zakkenrollers. Verduin adviseert iedereen om zijn of haar IMEI-code te noteren en op een veilige plek te bewaren. De IMEI-code staat meestal op de verpakking van de mobiele telefoon en is verder te vinden door op de telefoon achtereenvolgens op de toets met het sterretje en daarna op de toets met het hekje te drukken, vervolgens de cijfers 06 in te toetsen en daarna weer het hekje. Dan verschijnt de IMEI-code op het scherm van de telefoon. "Als een telefoon is gestolen en wij de beschikking hebben over de IMEI-code kunnen wij de telefoon vrijwel onbruikbaar maken door er een sms-bombardement op los te laten. Dat is ook mogelijk als er een nieuwe simkaart in de telefoon is gedaan. Door zo'n sms-bombardement kan de telefoon niet meer worden verkocht."

Via de website www.politie.nl/onderwerpen/zakkenrollen kunnen tips worden gevonden die ervoor zorgen dat zakkenrollers niet kunnen toeslaan.

zaterdag 22 maart

Cabaret in De Omval

To tweet or not to tweet? That is the question! Ik Facebook, dus ik besta. Harry Glotzbach houdt in 'Aandachtsgeil' een zoektocht naar wat ons bezielt om ons hele hebben en houwen op straat te gooien voor een beetje aandacht. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Stille Omgang

Vanuit de Sint Petrus' Banden pastorie wordt meegedaan aan de Stille Omgang in Amsterdam. Na de koffie om 21.00 uur is er vanaf 21.30 uur een Eucharistieviering met het Hagunnan-Allegriakoor. Om 22.40 uur gezamenlijk vertrek met lijn 9 naar het Spui waar om 23.00 uur de Stille Omgang begint. Om 24.00 gaat het weer gezamenlijk terug naar Diemen waar de avond om 00.20 uur in de pastorie wordt afgesloten met een kort gebed en het versterken van de inwendige mens met een hapje en een drankje.

Compost

Bewoners van Diemen kunnen bij de gemeentewerf aan Landlust een gratis zak compost ophalen. Met deze jaarlijks terugkerende actie wil Meerlanden bewoners bedanken voor hun inspanningen om organisch en gft-afval gescheiden aan te leveren. De zak compost kan, tegen vertoning van de bon uit het DiemerNieuws van 20 maart, worden opgehaald op zaterdag 22 maart tussen 10.00 en 15.00 uur, maandag 24 maart van 9.00 tot 12.00 uur en woensdag 26 maart tussen 13.00 en 15.00 uur.

NLdoet

Ook de wijkcentra van SWD doen mee met NLdoet. In het Huis van de Buurt Noorderlicht kunnen de bewoners van 9.00 tot 12.00 uur de handen uit de mouwen steken. Samen met leden van de Rotaryclub Diemen zal het wijkcentrum een schoonmaakbeurt krijgen. Vele handen …. In wijkcentrum 't Kruidvat zijn bewoners van 11.00 tot 14.00 uur van harte welkom om te zorgen dat het gebouw weer spic en span is. De koffie staat klaar.

20 en 25 maart

Film in De Omval

'Philomena' vertelt het waargebeurde verhaal van Lee, een zwangere vrouw in het Ierland van de jaren vijftig. Een hartverwarmend komisch drama dat op diverse filmfestivals door zowel pers als publiek omarmd werd. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 21 maart

Creatief Diemen

Van 19.00 tot 22.00 uur geven Mary en Ilona een creatieve workshop in inspiratiecentrum El'sina. Het thema is Pasen en met vilt kunnen er versieringen voor aan een paastak worden gemaakt. Kosten € 19,95, aanmelden voor 18 maart via workshopindiemen@gmail.com of 06-38025284.

Muziek in De Omval

Ruim 35 jaar na hun eerste optreden komen de drie oprichters van de groep Purper bijeen voor een ongedwongen samenzijn met liedjes en acts van toen en nu. Erik Brey, Haye van der Heyden en Jan Dagevos spelen 'Toen we jongens waren'. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 17,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Potje van de Buurt

In wijkcentrum 't Kruidvat staan vandaag heerlijke stamppotten (zuurkool en/of boerenkool) op het menu. U kunt om 12.30 uur aan tafel en samen met buurtbewoners genieten van een smaakvolle maaltijd. Aanmelden bij Anneke Dekker: 020-6953224.

vrijdag 21 maart en zaterdag 22 maart

NLdoet

Op 21 en 22 maart steken vele Nederlanders de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Wie aan de slag wil, kan de projecten in Diemen vinden op www.nldoet.nl.

De Jantjes

Dit jaar brengt EDOG de beroemde Nederlandse musical De Jantjes op de planken. De voorstellingen beginnen vrijdag en zaterdag om 20.00 uur, de zaal gaat een uur eerder al open. Kaarten kosten € 19,- en zijn verkrijgbaar via penningmeester@edog.nl of het formulier op www.edog.nl. Telefonisch kan ook: 020-6326265 of 06-46170561.

zondag 23 maart

Ontbijtbios in De Omval

Lekker ontbijten op zondagochtend en daarna genieten van een mooie film. Dit keer met de film Philomena. Schuif om 10.00 uur aan voor een lekker ontbijt. De film begint om 11.00 uur. 'Philomena' vertelt het waargebeurde verhaal van Lee, een zwangere vrouw in het Ierland van de jaren vijftig. Ontbijt inclusief filmkaartje kost € 16,-. Cinevillers betalen alleen het ontbijt. Alleen de film bezoeken kan ook. Reserveer voor 22 maart uw OntbijtBios via horeca@theaterdeomval.nl en de filmtickets via www.theaterdeomval.nl.

Film in De Omval

American Hustle is een misdaadfilm van David O. Russell waarin twee oplichters in de jaren zeventig samenwerken met de FBI om corrupte politici in de val te lokken De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Filateliebeurs

De Diemense filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 9.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 0,50. Meer informatie bij Loek en Gonny Verschut, 020-6942002.

maandag 24 maart

Filmmiddag

In het Huis van de Buurt Noorderlicht draait de film 'Meet the parents' met Robert De Niro. De komedie gaat over verpleger Greg die met kleuterleidster Pam Byrnes wil trouwen. In haar familie is het traditie dat de aanstaande echtgenoot vader Byrnes om de hand van zijn dochter vraagt. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: € 2,50 ( inclusief thee/koffie).


woensdag 26 maart

Film in De Omval

American Hustle is een misdaadfilm van David O. Russell waarin twee oplichters in de jaren zeventig samenwerken met de FBI om corrupte politici in de val te lokken De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Bingo

Er wordt weer een gezellige bingo georganiseerd in zorgcentum De Diem. Aanvang 14.30 uur, de zaal is open om 14.00 uur. Deelnemen kost € 2,-, voor bewoners van De Diem € 1,-. inclusief koffie of thee.

donderdag 27 maart

Film in De Omval

The Wolf of Wall Street vertelt het waargebeurde verhaal van effectenmakelaar Jordan Belfort. In de jaren negentig bedenkt de ambitieuze Belfort een niet-zo-legale manier om exorbitant veel geld te verdienen met de aandelenhandel. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Lezing PCOB

PCOB Diemen organiseert in De Schakel een lezing met de titel 'Mysterieus Myanmar, het land van goud'. Martin Idem vertoont een film over het voor velen nog mysterieuze Myanmar, vroeger Birma, met prachtige beelden van het land en van de diverse (berg)volken die er wonen. In de film is er ook veel aandacht voor het boeddhisme. Aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur.

vrijdag 28 maart

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Muziek in De Omval

Niki Romijn schetst met Bird een muzikaal portret van een vrouw die zich aan het keurslijf van de Victoriaanse moraal weet te ontworstelen door te gaan reizen. Een adembenemend theaterconcert met liedjes over vrijheid, verre reizen en vreemde Victoriaanse verschijnselen. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 29 maart

Cabaret in De Omval

De finalistentour van Cameretten brengt altijd het grootste talent op het gebied van cabaret en stand-up comedy. Ook dit jaar is stand-up en dan in bijzonder Comedytrain (Toomler) vertegenwoordigd met de winnaar van zowel de jury- als de publieksprijs Patrick Laureij. Overige finalisten zijn Rundfunk ("Beeldend, fysiek en absurdistisch") en Fuad Hassen ("een ontwapenend verhaal"). Camaretten begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 14,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 30 maart

Kamermuziek

In de serie Kamermuziek in De Hoop vandaag Café Dansant met The Thrilling Thirties. De drie bevlogen musici nemen u mee terug in de tijd naar het betoverende nachtleven van het Parijs en Berlijn uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de zaal (open om 14.30 uur) of te reserveren via 020-3317135 of vriendenvandehoop@planet.nl.

maandag 31 maart

De zorg de baas

Op woensdagmiddag 23 april start in El'sina een nieuwe cursus 'De Zorg de Baas', bedoeld voor mantelzorgers in Diemen die overbelast zijn of overbelast dreigen te raken en hier iets aan willen doen. De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten en wordt gegeven door Markant, Centrum voor Mantelzorg. Een kennismakingsgesprek gaat vooraf aan deelname. Mantelzorgers kunnen zich vanaf nu opgeven bij Markant, tel. 020-8868800 of 06–52414649 (dinsdag t/m vrijdag). Deelname is gratis.

'TVDZ is een vereniging met een eigen sfeer'

TVDZ viert op 29 maart het dertigjarig bestaan

Tennisvereniging Diemen Zuid viert op zaterdag 29 maart het dertigjarig bestaan. De vereniging viert dit lustrum met een open dag op haar accommodatie op Sportpark De Diemen. Tevens wordt er een receptie voor genodigden en een feestavond voor leden gehouden. Voorzitter Hans de Jong (57) vertelt over de vereniging.

Voorzitter Hans de Jong (vierde van links) en een aantal leden van TVDZ. Foto: Trudy Kroese

Aan het begin van de jaren 80 kwam een aantal bewoners van Diemen-Zuid op het idee om een tennisvereniging op te richten. Een van hen was Winny Gontha. Zij dachten dat er ruimte was op een stuk grond naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid. De gemeente ging echter niet akkoord omdat die ruimte gereserveerd was voor de bouw van twee basisscholen (De Venser en De Ark).

De tennisliefhebbers uit Diemen-Zuid speelden aanvankelijk vrijblijvend hun partijen. Indoor, zowel in het sportcentrum in Diemen-Zuid als op de banen in Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan. Op 1 april 1984 werd TVDZ officieel opgericht. De vereniging beschikte op dat moment nog niet over een eigen accommodatie.

TVDZ kon in die periode terecht op de velden van handbalvereniging SV Zeeburg en korfbalvereniging KVD. Hoewel de tennisvereniging blij was met het gebaar van deze verenigingen bleef het doel om een eigen accommodatie in gebruik te kunnen nemen. Op 1 april 1986 kreeg TVDZ een voorlopig onderkomen op Sportpark De Diemen bij voetbalclub Sporting Amsterdam. Tijdens de viering van het vijfjarig bestaan in 1989 werd de officiële opening van het tenniscomplex verricht. Een volgende mijlpaal vond plaats op 10 februari 1994 toen erelid Winny Gontha de eerste paal voor het nieuwe clubhuis in de grond sloeg. Het clubhuis werd in mei van dat jaar geopend door burgemeester Bob de Hon.

Winny Gontha en burgemeester Bob de Hon openden in 1994 het nieuwe clubgebouw van TVDZ. Foto: TVDZ

TVDZ heeft zo'n 350 leden

TVDZ bleef door de jaren heen vooruit kijken. In maart 2004 werd gestart met de vernieuwing van het totale tennispark op Sportpark De Diemen. In mei van dat jaar werd de nieuwe accommodatie geopend door de toenmalige wethouder van Sport Nico Portegijs. Sindsdien beschikt de vereniging over een uitstekende accommodatie met zes allweather kunstgrasbanen, een oefenkooi en een clubhuis.

Hans de Jong is al jaren lid van de vereniging. "Ik tenniste in het verleden met vrienden op de banen op het Linnaeushof in Amsterdam. Op een bepaald moment beviel het ons daar niet meer, omdat de banen slechter werden en het steeds duurder werd. Ik ben toen bij de twee tennisverenigingen in Diemen gaan kijken en de sfeer bij TVDZ beviel mij heel goed. Ik kon meteen gaan tennissen en had ook snel leuk contact met de leden."

Leden kunnen twaalf maanden per jaar op de banen van TVDZ spelen

De voorzitter is tevreden over de vereniging. "Wij hebben zo'n 350 leden van wie de meeste uit Diemen komen. Er zijn ook leden van elders. Een van onze leden woont in Den Haag maar werkt in Diemen. Hij gaat na het werk een balletje slaan op een van onze banen."

Diemen telt met ATVD en TVDZ twee tennisverenigingen. De Jong is van mening dat beide verenigingen naast elkaar kunnen bestaan. "Het zijn twee verschillende verenigingen met elk een eigen sfeer. Bij ATVD is er de mogelijkheid om KNLTB-competitie te spelen, bij ons niet meer. Wij zijn sinds het begin van dit seizoen geen lid meer van tennisbond KNLTB. Wij hadden nog maar één team dat in competitieverband uitkwam en vonden het lidmaatschap van de bond te duur geworden. Overigens zijn ongeveer zeventig van onze leden ook lid van ATVD. Zij tennissen van het voorjaar tot en met de herfst bij ATVD en tennissen in de winter bij ons. Door onze zes kunstgrasbanen kan er bij ons ook in de winter worden getennist. Alleen als het flink heeft gevroren kan er even niet worden gespeeld."

Als voorzitter van TVDZ sprak De Jong enkele maanden geleden in tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Er lag een plan om het schenken van sterke drank bij sportverenigingen aan banden te leggen. Dat plan is inmiddels van tafel. "TVDZ heeft veel leden die overdag tennissen en het leuk vinden om na afloop in het clubgebouw of op het terras een drankje te nemen. Sommigen drinken dan graag een borrel. Het is helemaal niet nodig om allerlei regels in te stellen. Onze leden en het bestuur nemen hun verantwoordelijkheid. Dat geldt voor alle verenigingen in Diemen."

Leden van TVDZ kunnen twaalf maanden per jaar recreatief spelen. Daarnaast zijn er door het seizoen heen allerlei activiteiten: uitwisselingstoernooien, het populaire ouder-kindtoernooi en in de wintermaanden het oliebollentoernooi en het snerttoernooi. "Het is ook mogelijk tennisles te volgen. Onze tennisleraar Fred Groen is al vanaf het begin bij de vereniging betrokken."

TVDZ viert het dertigjarig bestaan op zaterdag 29 maart met een open dag waar iedereen welkom is. Van 10.00 tot 12.00 uur is er een open jeugdtoernooi waaraan ook niet-leden kunnen meedoen, dus neem al je vriendjes en vriendinnetjes mee! TVDZ-lid DJ Sven zorgt voor de muziek. Tussen 12.00 en 13.00 uur is clown Fransie aanwezig en kan er genoten worden van patat en kroketten. Tussen 13.00 en 14.00 uur worden gasten ontvangen tijdens een receptie in het clubgebouw. Trainer Fred Groen geeft tussen 14.00 en 15.00 uur een gratis tennisclinic op de banen van de vereniging. Tussen 15.00 en 17.00 uur is er een open toernooi voor volwassenen en zorgt DJ Sven opnieuw voor de muziek. Van 17.00 tot 19.00 uur is er een buffet voor leden en genodigden. Dan zal Cor Hoop van het Zwanenkoor optreden. Het lustrum wordt afgesloten met een feestavond waar DJ Rob en DJ Michiel zullen optreden.

Aantrekkelijke aanbieding

Tennis Vereniging Diemen Zuid heeft een aantrekkelijk aanbod voor mensen die willen tennissen.

Wie op zaterdag 29 maart tijdens de open dag lid wordt van de vereniging betaalt voor de rest van het jaar slechts 99 euro contributie. De reguliere contributie bedraagt 196 euro per jaar. 

Voorzitter Hans de Jong: "Wij hopen dat veel mensen zich tijdens de open dag inschrijven als lid van onze vereniging. Het is een aantrekkelijke aanbieding. De aanbieding geldt overigens alleen voor mensen die vorig jaar geen lid zijn geweest."

Jeugd Victoria oefent op veld

Korfballers beginnen aan veldcompetitie

Jeugdige korfballers zetten zich in. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - De teams van DKV Victoria beginnen weer aan de veldcompetitie.

Nu de temperaturen weer oplopen vinden de korfballers het prettig dat zij de zaal hebben verlaten en weer in de buitenlucht kunnen spelen. Afgelopen zaterdag speelden de B1 en B2 een oefenwedstrijd op het veld. Beide teams wisten hun wedstrijd te winnen van KZ en gaan dus vol goede moed starten aan de veldcompetitie.

Het eerste team van DKV Victoria kwam afgelopen weekeinde niet in actie. De ploeg hervat de veldcompetitie op zondag 30 maart met een thuisduel tegen HBC 1, aanvang 14.30 uur.

DKV Victoria staat op de tweede plaats van de ranglijst en hoopt lijstaanvoerder Aurora te kunnen achterhalen en een gooi te doen naar de titel.

Borstbeeld

In Nederland staan diverse standbeelden van voetballers en trainers. Het gaat dan meestal om beelden van sporters die inmiddels zijn overleden. Voorbeelden zijn Bobby Haarms (Amsterdam), Coen Moulijn (Rotterdam) en Abe Lenstra (Heerenveen).

Bij het stadion van Manchester United staan fraaie beelden van George Best, Denis Law en Bobby Charlton; zij staan gebroederlijk naast elkaar. Zij zijn iconen van Manchester United uit de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig. George Best is overleden. Na een leven vol vrouwen (onder wie dames die Miss World zijn geweest) en drank overleed hij in 2005 op 59-jarige leeftijd. Law en Charlton leven nog. Een jaar of vijftien geleden trok ik een hele middag op met een in Suriname geboren kunstenaar en zijn chauffeur. De man had een prachtig borstbeeld van Johan Cruijff gemaakt. Het was een afbeelding van de Cruijff uit het begin van de jaren zeventig. Een slank gezicht en lang haar. We reden met het beeld naar Betondorp en stopten bij het huis in de Akkerstraat waar Cruijff de eerste jaren van zijn leven heeft gewoond. De kunstenaar liet het beeld aan buurtbewoners zien. Zij waren enthousiast.

Het leek ons even een goed idee om het beeld op het dak van de woning in de Akkerstraat te laten plaatsen. Maar dan zou het beeld snel verdwijnen, was onze gedachte. Andere opties voor een plek voor het borstbeeld waren de nieuwbouwwijk Park De Meer, waar vroeger het Ajax-stadion stond, of het toenmalige stadsdeelkantoor in de Linnaeusstraat. In dat gebouw was vroeger het Burgerziekenhuis gevestigd waar Johan Cruijff werd geboren. Nu is het een hotel. De kunstenaar wilde, naar ik mij herinner, tienduizend gulden voor het beeld hebben. Een schappelijk bedrag, vond ik als leek op het gebied van kunst.

Ik legde het aan een wethouder van Stadsdeel Oost voor, die een groot voetballiefhebber en ras-Ajacied is. Hij zou het intern bespreken. Dat was het laatste dat ik erover hoorde. Ik ben altijd benieuwd gebleven wat er met het beeld is gebeurd.

Arsenal is te sterk voor SV Diemen: 3-1

DIEMEN - SV Diemen heeft de uitwedstrijd tegen ASV Arsenal met 3-1 verloren. Alle doelpunten vielen voor rust.

SV Diemen is er dus niet in geslaagd om de twee recente overwinningen een passend vervolg te geven. SV Diemen leek meteen vanaf de aftrap de leiding te nemen. Van Asselt vond Van Bree die de bal teruglegde op Stobbelaar die na twintig seconden leek te scoren. Om onbegrijpelijke redenen nam de scheidsrechter echter het vlagsignaal van de grensrechter van Arsenal over en zo werd een voor iedereen glaszuiver doelpunt afgekeurd.

In plaats van een 0-1 voorsprong voor SV Diemen stond er ineens een 3-0 voorsprong voor de thuisploeg op het bord. Aan de hand van Raymond Alexandre, die eerst zelf een mooie actie afrondde en vervolgens Ter Bruggen in staat stelde te scoren, denderde Arsenal in korte tijd over SV Diemen heen. Toen SV Diemen ook nog een ongelukkige penalty tegen kreeg die beheerst werd benut door Said Saidi Amor, leek een afstraffing in de maak.

SV Diemen kreeg na een dramatisch verlopen eerste kwartier weer wat meer grip op het spel en Arsenal liet de teugels wat vieren. Arsenal geloofde het wel en zakte terug, waardoor SV Diemen veel ruimte kreeg om te voetballen. Het lukte SV Diemen nauwelijks om het verdedigende blok van Arsenal te ontregelen. Vlak voor rust wist SV Diemen dan toch iets terug te doen toen na een mooi opgebouwde aanval van Moelee, die met een steekbal Stobbelaar wist te lanceren die vrij voor de keeper netjes wist binnen te schieten.

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld met een SV Diemen dat probeerde terug in de wedstrijd te komen en Arsenal dat niet meer hoefde. De thuisploeg bleef vrij makkelijk op de been en werd zelf nog het meest gevaarlijk in de counter, waarbij doelman Moen nog twee keer prima wist te redden op pogingen van Alexandre en Amor. SV Diemen ontbeerde de echte scherpte en het geluk om nog echt gevaarlijk te worden. Zo won de thuisploeg verdiend en zal SV Diemen in de resterende wedstrijden punten moeten pakken om in de derde klasse te blijven.

Smashing nadert ontknoping

DIEMEN - Afgelopen weekend deden de dames van het eerste team van volleybalvereniging Smashing '72 wat er gedaan moest worden: uit tegen VCC in Wormer winnen. Met 3-1 werd VCC opzij gezet.

Na twee sets stond het echter 1-1. Deze ongeloofwaardige tussenstand werd door de dames uit Diemen in hun voordeel omgebogen (22-25). In de vierde set werd korte metten gemaakt met VCC, zonder dat er een volledig rondje werd doorgedraaid (5-25). Het setje dat de dames achterlieten in Wormer heeft niet tot een verschil in de uitgangspositie geleid voor de ontknoping op 29 maart in Diemen tegen v.v. Amsterdam, dat met 4-0 won van MOVE uit Edam.

Koploper Smashing heeft nog steeds aan een 3-2 overwinning op nummer 2 Amsterdam genoeg om het kampioenschap twee wedstrijden voor het einde van de competitie binnen te halen. Deze week spelen beide teams elk nog één wedstrijd: Amsterdam ontvangt Zaanstad (7e plaats) en Smashing speelt een uitwedstrijd tegen Croonenburg (10e plaats) uit Castricum.

SV Zeeburg verliest derby

DIEMEN - Dames 1 van SV Zeeburg heeft in Weesp met 20-17 verloren van We Have DS1.

De wedstrijd was vanaf het eerste fluitsignaal heel hard, snel en fanatiek. De dames van We Have kwamen snel op een voorsprong, maar Zeeburg kon aanhaken. Met een stand van 11-7 in het voordeel van We Have gingen de teams de rust in. Tijdens de teambespreking in de rust werd een pittig gesprek gevoerd door de coach met de dames van Zeeburg over waarop zij zich in de tweede helft moesten focussen.

In de tweede helft van de wedstrijd was Zeeburg weer, net als in de eerste helft, erg sterk in de verdediging. Hiermee hebben de dames dan ook het aantal doelpunten van We Have kunnen beperken. De aanval liep daarentegen niet elke keer even gesmeerd. Het was af en toe rommelig en We Have blokte veel schoten van afstand. Zeeburg heeft de lichte achterstand niet in kunnen ihalen en verloor de wedstrijd met 20-17.

De Meeuwen promoveert

DIEMEN - Het waterpoloteam van dames 1 van De Meeuwen is gepromoveerd. De ploeg won de uitwedstrijd tegen VZV 2 met 8-4.

De Meeuwen wist dat een overwinning op VZV promotie tot gevolg zou hebben. De ploeg uit Diemen boekte een eenvoudige overwinning. Debutante Willemijn Barendregt was meteen succesvol. Zij benutte een strafworp. Ook als De Meeuwen de resterende competitieduels verliest, wordt er gepromoveerd.

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Kinderaikido tegen pesten Weerbaarheid, zelfverdediging, zelfverzekerd, fysieke en mentale balans. Reageer op tijd en geef je kind op voor deze niet-agressieve vorm van krijgskunst.
www.aikidojodiemen.nl

Kinderdans maandag Dorpshuis Duivendrecht. Wil je peuter of kleuter dansen als een prins of prinses? En die van 8 echt dansen zoals in videoclips? dansjeblij@gmail.com 06-55750330

Spraytanning bij u thuis of op locatie. Een mooie stralende bruine teint in slechts 10 minuten tijd. Voor info of afspraak bel 06-45399739

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Letselschade opgelopen? U ontvangt gratis juridische hulp via tel.: 035-58 82 489 / www.advocatenkantoorvan
berk.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

PEDICURE komt aan huis, tevens reparaties kleding en gordijnen, haal-en-brengservice 06-42161131

Liza van Zon heeft de ambitie om met haar bedrijf te groeien

Liza van Zon: 'Als je in een moeilijke tijd met een bedrijf start kan het alleen maar beter gaan. Foto: Trudy Kroese

door Oscar Borghardt

DIEMEN - Liza van Zon uit Diemen is zelfstandig ondernemer en specialist op het gebied van debiteurenbeheer. Tevens is zij bestuurslid van Ondernemend Diemen.

Van Zon studeerde aan de Hotelschool en heeft onder andere gewerkt bij een Marriott Hotel in de Schotse hoofdstad Edinburgh, maar ook bij de gerenommeerde restaurants Le Garage en De Kas. Zij besloot echter verder te studeren en begon aan de opleiding Management, Economie en Recht aan de Hogeschool van Amsterdam. "Na mijn opleiding en na ruim acht jaar te hebben gewerkt bij een gerenommeerd creditmanagementbedrijf in Amsterdam was het moment aangebroken om mijn vleugels uit te slaan. Ik had het gevoel dat ik bij dat bedrijf uitgeleerd was en wilde graag mijn droom als zelfstandig ondernemer waarmaken. Alle kennis en ervaring die ik had opgedaan wil ik delen met ondernemers uit heel Nederland. Daarom ben ik in oktober 2012 begonnen met de voorbereidingen daarvan, zoals het ontwikkelen van mijn website www.vanzonbusiness.nl. Begin 2013 was ik echt klaar om van start te gaan en ondernemers te ondersteunen."

Liza van Zon is een netwerker pur sang

Van Zon Business helpt ondernemers met alle vragen rondom het beheer van debiteuren: het inhuren van een incassobureau, het verbeteren van het debiteurenproces of tijdelijk administratief personeel vinden voor een drukke periode. Daarnaast kunnen ondernemers Van Zon ook inhuren voor tijdelijke ondersteuning bij onderbezetting op de afdeling debiteurenbeheer.

Recessie
Zij is haar bedrijf gestart in een periode van recessie. Zij ziet dat zelf overigens als een voordeel. "Als je in een moeilijke tijd met een bedrijf start kan het alleen maar beter gaan. Je schrikt dan niet meer van een eventuele tegenslag. Maar ik ben tevreden over hoe mijn bedrijf zich tot dusver heeft ontwikkeld."

Van Zon is benaderbaar, doortastend en een netwerker pur sang. Zij heeft veel geleerd tijdens de jaren dat zij in de hotelwereld en de horeca werkte. "Ik heb daar geleerd om met allerlei mensen om te gaan. Ik leg daardoor heel makkelijk contact met mensen. Netwerken is belangrijk om aan nieuwe klanten te komen. Ik ben bestuurslid van Ondernemend Diemen en lid van Vazo, de bedrijvenvereniging in Amsterdam-Zuidoost. Ook mond-tot-mondreclame is in mijn werkveld heel belangrijk, maar ik doe ook aan koude acquisitie. Dat houdt in dat ik bedrijven opbel en vraag of zij een opdracht voor mij hebben. Het komt voor dat je van de 100 keer dat je belt 99 keer een afwijzing krijgt. De honderdste keer levert vaak wel een opdracht op. Ik kan goed met een afwijzing omgaan, dat hoort bij mijn werk."

Ambitieus
Zij is een ambitieuze ondernemer en hoopt de komende jaren met haar bedrijf te groeien. Dit zal tot gevolg hebben dat zij mensen in dienst zal nemen en ook voor een plek zal moeten zorgen waar haar bedrijf de activiteiten verder kan ontplooien.

Bakkerij 't Stoepje staat met veel plezier op Diemerplein

Yvonne Schaap is ooklid van de marktcommissie Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kraam van bakkerij 't Stoepje staat elke woensdag op de wekelijkse markt op het Diemerplein. Ook op zaterdag kunnen klanten bij de kraam terecht.

Yvonne en Wim Schaap uit Spakenburg zijn franchisehouder bij 't Stoepje en werken met veel plezier in Diemen. Zij werken samen met een aantal collega's. "Wij vinden het publiek in Diemen erg leuk. De mensen zeggen hier waar het op staat en zijn bovendien trouw. Wel vind ik het jammer dat er geen directe busverbinding met Amsterdam-Oost meer is, want wij krijgen veel klanten uit Betondorp, onder wie veel oudere mensen", aldus Yvonne. 't Stoepje verkoopt brood, koek en gebak. "Wij zien wel dat de interesse in onze producten de afgelopen jaren veranderd is. Speltbrood is bijvoorbeeld in trek. De consument wil tegenwoordig een gezond en eerlijk product. Dat is de reden waarom wij veel biologisch brood verkopen."
Goede contacten
Yvonne is lid van de marktcommissie en overlegt regelmatig met winkeliersvereniging Diemerplein en de gemeente. De contacten tussen de verschillende partijen zijn goed, de ondernemers in het winkelcentrum en de marktkooplieden versterken elkaar. "Ik vind het wel jammer dat hier in het centrum betaald parkeren is ingevoerd, zeker nu het winkelcentrum nog niet helemaal vol is. Daar had de gemeente beter mee kunnen wachten."

Angelique Lombarts: Campus Diemen Zuid is een goede
ontwikkeling

Kennismaken met de mondhygiënist

'Wij geven producten en diensten een gezicht'

Marlijn van der Lans: 'Wij zijn van alle markten thuis bij Villa Grafica' Foto: Trudy Kroese

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Dit jaar viert Marlijn van der Lans haar 12,5-jarig jubileum als zelfstandig ondernemer in Diemen: in 2002 startte zij haar bedrijf Villa Grafica. Het bureau voor grafisch ontwerp en webdesign begon als eenmanszaak in het kantoor van haar vader, Wim Pel Productions aan de Verrijn Stuartweg. Al na een jaar werd Villa Grafica een b.v. en nog een jaar later kwam het eerste personeelslid in dienst. Villa Grafica telt nu zeven medewerkers. Na een stuk of wat verhuizingen op het industrieterrein werken zij nu in een ruim en modern kantoor met veel hout en het dieprood van de rode peper uit hun eigen logo, nog steeds op de Verrijn Stuartweg.

Die rode peper, waar staat die voor?
"Een rode peper is lekker pittig en zo 'hot' zijn onze ontwerpen ook. Je hebt er, net als van vormgeving, maar een klein beetje van nodig voor een groot effect."

Villa Grafica heeft een uitgebreide portfolio, ik zie zelfs spellen in jullie vitrine. Kun je eens wat meer vertellen over jullie werk?
"Wij zijn van alle markten thuis en heel sterk in grafisch werk. We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van producten op entertainmentgebied: filmposters, dvd-covers, advertenties. Zo ontwerpen we veel uitingen van filmdistributeurs. We maken brochures voor verschillende bedrijven en catalogi voor bijvoorbeeld uitgevers en ook boekomslagen. Hearst, voorheen Quote, is een klant van het eerste uur. Wij maken tijdschriften zoals Belle, PrimaOuders en de Tourgids voor het AD. Ook kleinere projecten vinden we heel leuk, een huisstijl ontwerpen voor een beginnend ondernemer of geboortekaartjes ontwerpen bijvoorbeeld. Wat wij doen is diensten en producten van onze opdrachtgevers een gezicht geven. Juist voor beginnende ondernemers is dat ook belangrijk om in te investeren en wij bieden dat aan voor een schappelijke prijs. Het is zo leuk om iets tastbaars in handen te hebben van waar je als beginnend ondernemer al zo lang aan werkt. Daarmee kunnen ondernemers zich echt op de kaart zetten.
De ondernemer is vrij in wat hij verder doet met de ontwerpen die hij van ons afneemt, maar ik blijf graag betrokken om te adviseren hoe dat ontwerp zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Ik word vooral blij van opdrachten waarbij ik uit het niets iets kan creëren en waarbij door de samenwerking met de opdrachtgever een enorme energie ontstaat en 1+1 3 is. Daarvoor moet je je enorm inleven in de opdrachtgever en meedenken in het beslissingsproces. Het moet mooi zijn, maar ook werkbaar. Niet alleen in het begin, maar ook op de langere termijn."

Je woont zelf niet in Diemen, waarom dan hier een bedrijf?
"Dat is min of meer bij toeval zo gekomen omdat mijn vader hier een bedrijf had. Het was ook heel prettig om als beginnend ondernemer van hem advies te krijgen over zaken als de boekhouding bijvoorbeeld. Ik vind het prettig hier in Diemen en de locatie is ideaal: we zitten heel centraal, dicht bij het openbaar vervoer en parkeren is hier gratis. Wij konden met de ontwikkelaar van dit pand, waar voorheen de Kwantum Hallen zat, meedenken en beslissen over de inrichting van het kantoor. In dit pand zitten meer creatieve bedrijven bij elkaar. Zo werken we ook veel voor 'Kamer met uitzicht' met wie we ons kantoor delen."

'Ik vind het heel goed als Diemense ondernemers elkaar opdrachten gunnen'

Vind je het belangrijk dat Diemense ondernemers elkaar opdrachten gunnen?
"Ik vind het heel goed als Diemense bedrijven elkaar opdrachten gunnen. Zo hebben wij bijvoorbeeld de huisstijl ontworpen voor lokale ondernemer Liza van Zon en bedrijvenvereniging Ondernemend Diemen. Voor de gemeente leggen we nu de laatste hand aan een website voor de vrije kavels op Plantage De Sniep, die binnenkort online gaat. Als we drukwerk uitbesteden, vragen we ook offertes aan bij lokale drukkers. Dat je zo dicht bij elkaar zit, is een groot voordeel. Je bent er zo om een drukproef te bekijken of even te overleggen over een ontwerp."

Hoe doorstaat Villa Grafica de economische crisis?
"Door heel hard te werken. Marketing is vaak een van de eerste dingen waar bedrijven op bezuinigen. Gelukkig zit er wel weer een stijgende lijn in de economie, maar hoe snel gaat het? En we moeten ook onder ogen zien dat dit het nieuwe nu is, met minder grote budgetten voor marketing en communicatie. Wij werken dus keihard om vaste klanten te behouden, maar ook om uit te breiden en onszelf te blijven ontwikkelen. Van voornamelijk print bieden we ook ontwerpen voor mobiele en online uitingen. Daarin is zoveel gaande. We zijn niet alleen creatief, maar ook technisch sterk. De basis blijft hoe de kernboodschap van een bedrijf in al haar uitingen zo goed mogelijk naar voren komt. Wij zijn snel en flexibel en dat is in deze tijd een voordeel. Wij kunnen een scherpe prijs-kwaliteitverhouding bieden."

Donderdag 20 maart
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand 9.00 – 10.30 bij Beanthere
Info: LinkedIn groep Open Coffee Diemen

Vrijdag 21 maart
Workshop Aanbesteden
Info: Ondernemend Diemen (www.ondernemenddiemen.nl)

Dinsdag 8 april
Ondernemersontbijt
Info: Ondernemend Diemen (www.ondernemenddiemen.nl)

Donderdag 17 april
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand 9.00 – 10.30 bij Beanthere
Info: LinkedIn groep Open Coffee Diemen

Dinsdag 13 mei
Bedrijfsbezoek
Info: Ondernemend Diemen (www.ondernemenddiemen.nl)

Donderdag 15 mei
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand 9.00 – 10.30 bij Beanthere
Info: LinkedIn groep Open Coffee Diemen

Dinsdag 10 juni
Ondernemersontbijt
Info: Ondernemend Diemen (www.ondernemenddiemen.nl)

Donderdag 12 juni
Bestuurlijk overleg gemeente – Winkeliersvereniging Diemerplein

Donderdag 19 juni
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand 9.00 – 10.30 bij Beanthere
Info: LinkedIn groep Open Coffee Diemen

Data voor komend voorjaar nog te bevestigen (*):
· Bestuurlijk overleg gemeente – Ondernemend Diemen
· Werkgroep Veiligheid Bergwijkpark
· Bedrijvenpanel Verrijn Stuart
· Bedrijvenpanel Stammerdijk Sniep
· Werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Verrijn Stuart
· Werkgroepen KVO winkelcentra

(*): info: gemeente via mw. P. Arendse, tel 020 3144790 (vrij afw), p.arendse@diemen.nl

'Campus Diemen Zuid is een goede ontwikkeling'

Angelique Lombarts: 'Op het gebied van City Marketing moet de gemeente vooral de sterke punten benadrukken.'

door Oscar Borghardt

DIEMEN - Angelique Lombarts (51) is lector City Marketing & Leisure Management (Vrijetijdsmanagement) aan de Hogeschool Inholland in Diemen. Zij heeft een duidelijke visie over hoe de gemeente Diemen zich nog nadrukkelijker op de kaart kan zetten.

Een aantal jaren geleden gaf Lombarts tijdens een bijeenkomst van Ondernemend Diemen in Veilinghuis De Eland een lezing over citymarketing. Zij stelde toen dat de gemeente veel meer kon en moest doen om het profiel van Diemen te versterken. "In vergelijking met een aantal jaren geleden is Diemen zichtbaarder geworden, maar het kan nog beter. Campus Diemen Zuid is een heel goede ontwikkeling. Hierdoor zijn er veel nieuwe en jonge mensen in Diemen komen wonen. De campus trekt ook veel aandacht elders in het land. Het is belangrijk om de campus en de rest van de gemeente met elkaar te verbinden. Dat kan bijvoorbeeld door elke vrijdagmiddag een borrel te organiseren waar studenten en vertegenwoordigers van bedrijven uit Diemen elkaar kunnen ontmoeten."

Campus Diemen Zuid trekt veel aandacht Foto: Aram Goudsmit

"Het winkelaanbod in Diemen is ook verbeterd. Verder heeft Diemen heel veel openbaar groen. Ik ben van mening dat er meer met het groen kan worden gedaan. Het lijkt mij een goed idee om meer evenementen in het Diemerbos te organiseren. Daar zullen veel mensen op afkomen. Ik begrijp dat er altijd mensen zullen zijn die geen voorstander zijn van evenementen in het Diemerbos. Voor gezinnen in Diemen is het belangrijk dat er goede speelplaatsen zijn die goed worden onderhouden, terwijl het groen door alle inwoners van Diemen wordt gebruikt."

Bereikbaarheid
Lombarts is van mening dat Diemen veel sterke kanten heeft: de bereikbaarheid via de weg en het openbaar vervoer (trein, tram, metro en bus) en de prijzen van de huizen die lager liggen dan in een wijk als de Watergraafsmeer in Amsterdam. "Het is voor de inwoners van Diemen een voordeel dat Amsterdam dichtbij ligt. Mensen maken gebruik van voorzieningen als ziekenhuizen, de twee universiteiten, het winkelaanbod van de binnenstad en de horeca."

Lombarts vindt dat Diemen niet moet willen concurreren met Amsterdam. De mensen die in de binnenstad van Amsterdam uitgaan hebben geen behoefte om in Diemen uit te gaan. Zij is van mening dat samenwerking met Amsterdam op bepaalde gebieden grote voordelen voor Diemen kan hebben. "De afdeling amsterdam inbusiness van de gemeente Amsterdam doet er alles aan om bedrijven over te halen om zich in Amsterdam te vestigen. Daar kan Diemen haar voordeel mee doen. Voor bepaalde bedrijven kan Diemen een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn, mede door de goede bereikbaarheid."

Sterke punten
Op het gebied van City Marketing vindt zij dat de gemeente vooral de sterke punten moet benadrukken. Een duur logo of een slogan heeft volgens haar weinig zin.

"De gemeente moet in de pers en contacten naarbuiten uitstralen dat zij veel te bieden heeft, zoals het wooncomfort, het groen en de bereikbaarheid. Diemen moet nog aantrekkelijker worden voor wandelaars en fietsers. Ik denk dat het goed is als hier oplaadpunten voor boten en elektrische fietsen komen. Een aanlegsteiger in de Weespertrekvaart zal tot gevolg hebben dat meer recreanten op het water de gemeente bezoeken."

'Voor bepaalde bedrijven kan Diemen een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn'

Kennismaken met de mondhygiënist

Foto: Trudy Kroese

Deze week is het 'de week van de mondhygiënist'. Mondhygiëniste Bronwyn Brouwer heeft sinds 2008 een praktijk aan de Ouddiemerlaan 12A. Inmiddels heeft ze een vaste patiëntenkring opgebouwd, maar Brouwer denkt dat meer mensen, en ook kinderen, profijt kunnen hebben bij een bezoek aan de mondhygiënist.

Het thema van deze week is gezond tandvlees. Brouwer heeft gisteren al een open middag gehouden en doet dat vandaag tussen 15.00 en 18.00 uur weer. "Iedereen is dan welkom voor een gratis tandvleescheck en mondzorgadvies en een rondleiding in de praktijk. Wij hebben kaartjes gemaakt waarop mensen kunnen lezen wat het cijfer dat mondhygiënisten en tandartsen hun tandvlees geven, betekent." Brouwer grijpt de actieweek ook aan om mensen kennis te laten maken met een nieuwe methode om de tanden schoon te maken. "Met Air Polish gebruiken we water en een nieuw poeder dat beduidend minder schadelijk is voor je tanden. Plak en aanslag worden verwijderd en je tanden krijgen weer hun eigen, natuurlijke kleur. Het is niet bleken, maar je tanden zien er wel frisser en witter uit. Het is een prettige ervaring en doet helemaal geen pijn", verzekert Brouwer.