DiemerNieuws

17 juli 2014

DiemerNieuws 17 juli 2014


Werk aan spoor

Foto: Trudy Kroese

Afgelopen weekeinde werd er opnieuw gewerkt aan het spoor bij het NS-station in het centrum. Er reden geen treinen tussen Amsterdam Muiderpoort en Weesp. Reizigers konden gebruik maken van bussen die door de Nederlandse Spoorwegen waren ingezet. Automobilisten konden zondag geen gebruik maken van de spoorwegovergang en werden omgeleid. Andere weggebruikers konden af en toe de spoorwegovergang oversteken.

Plan voor camera's in Bergwijkpark

DIEMEN - De gemeente werkt aan een plan om een cameranetwerk in Bergwijkpark aan te leggen. Voorwaarde is echter wel dat het bedrijfsleven een bijdrage van minimaal 150.000 euro beschikbaar stelt. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over dit voorstel van B en W.

Het plan voor cameratoezicht is het gevolg van een wens van het bedrijfsleven op Bergwijkpark en de wens van de gemeente om kosten te besparen. De camera's zouden in de plaats moeten komen van de huidige inzet van werknemers van een particulier beveiligingsbedrijf. De gemeenteraad heeft vorig jaar het budget voor beveiliging van dit in Diemen-Zuid gelegen gebied teruggebracht tot 30.000 euro per jaar.

De gemeente onderzoekt nu of de ondernemers op Bergwijkpark een financiële bijdrage willen leveren voor cameratoezicht. Het college van B en W heeft inmiddels vastgesteld dat cameratoezicht technisch en juridisch haalbaar is indien uitgegaan wordt van een vast cameranetwerk en aansluiting wordt gezocht bij de Centrale Camera Toezichtruimte (CCTR) in Amsterdam. Dat is de uitkijkruimte van de gemeente Amsterdam, met toezicht van de politie en een directe link met de meldkamer van de politie.
Het college van B en W stelt de gemeenteraad dan ook voor om in te stemmen met de aanleg van een cameranetwerk onder voorbehoud van financiële medewerking van het bedrijfsleven van minimaal 150.000 euro en de financiële consequenties voor de gemeente te betrekken bij de behandeling van de begroting voor 2015.

Sinds 2003 huurt de gemeente voor het gebied Bergwijkpark een beveiligingsbedrijf in om de criminaliteit terug te dringen. Die preventie heeft een positief effect gehad, maar is zeer kostbaar. In het gebied zijn verder veel nieuwe ontwikkelingen gaande met de komst van de Campus Diemen Zuid en de plannen om een deel van het kantorengebied om te vormen tot een woonwijk. Op de campus is zeven dagen per week 24 uur per dag beveiliging. Daarnaast heeft de politie van het wijkteam Diemen een politiepost op de campus.

Kinderen gezinnen met bijstand mogen gratis naar Kinderzomerspelen

DIEMEN - Kinderen van gezinnen die rond moeten komen van een bijstandsuitkering kunnen dit jaar voor het eerst gratis meedoen aan de Kinderzomerspelen. Dit heeft tot dusver een positief effect gehad op het aantal bezoekers van het evenement voor kinderen die in Diemen naar de basisschool gaan.

Danny Post is algemeen coördinator van de Kinderzomerspelen. Hij werkt in opdracht van Stichting Welzijn Diemen dat het evenement in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran ook dit jaar organiseert.

"Kinderen van gezinnen die rond moeten komen van een bijstandsuitkering kunnen drie weken lang een gratis weekkaart voor de Kinderzomerspelen krijgen. Daarnaast mochten zij gratis mee met één van de twee uitstapjes die wij hebben georganiseerd. De gemeente heeft hiervoor een bedrag beschikbaar gesteld. Wij zijn erg blij met dit initiatief van de gemeente en hopen dat de gemeente volgend jaar opnieuw geld beschikbaar stelt. De Kinderzomerspelen zijn lang geleden begonnen om vooral kinderen van wie de ouders geen geld hadden om met vakantie te gaan de kans te bieden om zich in de schoolvakantie te vermaken."

Danny Post vertelt dat de gemeente alle gezinnen met kinderen tot twaalf jaar die rond moeten komen van een bijstandsuitkering ruim voor de start van de Kinderzomerspelen een brief heeft gestuurd waarin de regeling werd uitgelegd. Ook werd hen duidelijk gemaakt hoe zij aan gratis weekkaarten voor hun kinderen konden komen. "In een aantal gevallen ging het om één kind per gezin, maar er zijn ook gezinnen waarvan meer kinderen gebruik maken van deze regeling. Ik heb zelf contact gezocht met Gerda Smit van de Stichting Voedselbank Diemen. Die stichting heeft inzicht in welke gezinnen rond moeten komen van weinig geld. Via Gerda zijn wij bij een aantal gezinnen terecht gekomen die ook schriftelijk van de regeling op de hoogte zijn gebracht. De respons op het initiatief van de gemeente is groot."

Danny Post geeft aan dat er bewust voor is gekozen om de kinderen die de Kinderzomerspelen gratis mogen bezoeken maar één van de twee uitstapjes aan te bieden. "Met de uitstapjes kunnen altijd zo'n honderd kinderen mee. Wij wilden dat er ook plek tijdens de uitstapjes zou zijn voor de kinderen van wie de ouders wel voor het bezoek aan de Kinderzomerspelen betalen."

Twee inbrekers opgepakt

DIEMEN - Twee mannen die vrijdag 11 juli probeerden in te breken in een woning aan de Maanzaaderf werden daarbij betrapt. Ze zijn na aanwijzingen van voorbijgangers en met hulp van de politiehelikopter opgepakt.

Rond 17.00 uur probeerden de inbrekers binnen te komen door het slot in de voordeur te forceren. Een voorbijganger zag dat en belde de politie. De verdachten reden weg op een scooter. Een verdachte kon al snel worden aangehouden op de Wisselwerking. Op zoek naar de tweede verdachte is de politiehelikopter ingezet, die deze man in het vizier kreeg. Hij probeerde nog weg te komen maar kon in de buurt van station Diemen-Zuid toch worden aangehouden.

Op woensdag 9 juli was een andere woning in Diemen-Zuid het doelwit van inbrekers. Zij hadden aan een half uurtje genoeg om de woning aan de achterzijde open te breken. Buren hoorden het gerucht tussen 9.00 en 9.30 uur en belden de politie. Of er iets weggenomen is, is nog niet bekend.

101

Kinderen gingen woensdag met de Kinderzomerspelen naar de Linnaeushof

Weerbericht

Zeer warm, in het weekeinde kans op onweer
Smaakmaker voor de komende dagen is een hogedrukgebied boven de Noordzee dat zich in het weekeinde richting Scandinavië verplaatst. Vanuit het zuidwesten komt vervolgens een frontale buienzone naderbij gekoppeld aan een Atlantisch lagedrukgebied. Er is kans op onweer en tijdelijk enige afkoeling. Zeer waarschijnlijk herstelt het zomerweer zich nadien.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt de zon volop. Er waait een matige zuidoostenwind. In de middag wordt het 28 à 29 graden. Ook zaterdag is het aanvankelijk zonnig. Later op de dag komt er stilaan wat meer bewolking. Er is kans op een onweersbui. Het wordt tropisch warm met 30 graden of iets hoger. In de nacht naar zondag en overdag neemt de kans op een donderbui verder toe. Zondag wordt het circa 25 graden. De matige zuidoostenwind draait zondag naar zuidwest.

Trend na het weekeinde
Het zomerweer herstelt zich snel na het onweer. Dit gebeurt dankzij het hogedrukgebied dat positie houdt boven Scandinavië. De wind blijft daardoor aflandig, noordoost tot oost. Zonneschijn overheerst, met slecht een kleine buienkans. Het wordt 25 graden of iets hoger.

Weetje
Krijgen we deze zomer een hittegolf? Juli 2013 was zeer warm met van 21 t/m 27 juli een officieel landelijke hittegolf. De eerste hittegolf sinds de record warme juli van 2006. Voor een hittegolf moet het minstens vijf dagen achtereen 25 graden of meer worden, waarvan drie boven 30 graden. Daarvoor is een stabiele zomerperiode nodig en dat is er nog niet helemaal.

De Nachtwacht in Diemen

Vroeger werden de politietaken verricht door een schout. Overdag kon deze rekenen op de waakzaamheid van de dorpsbewoners. 's Nachts was dat moeilijker als dieven en vagebonden in het donker op pad waren.

Om die reden werden in het begin van de 18e eeuw nachtwachten aangesteld. Bij toerbeurt dienden zes volwassen mannen als nachtwakers: twee in Diemen (het huidige Ouddiemen en Diemen-Noord), twee in Diemerbrug (het huidige Diemen-Centrum en Diemen-Zuid) en twee in het Buitengebied (Overdiemen en Stammerdijk). Zij moesten iedere nacht vier keer een ronde door hun gebuurte doen om 'toe te zien, of in 't oog lopende omstandigheden plaats hebben en of er geen vreemde persoonen bij de weg loopen'. Kwamen zij inderdaad een verdacht persoon tegen, dan was de instructie: "Wanneer dezulke geen voldoende berigt geven of andersints suspect (verdacht) zijn, dezelve moeten worden aangehouden en in verzekerde bewaring worden genomen tot aan den morgen".

Bij problemen rond de aanhouding kregen de wachten het advies flink lawaai te maken. Elke ingezetene van Diemen had de plicht de wacht onmiddellijk te hulp te schieten. De volgende ochtend, als het licht was, kwam de schout om nader onderzoek te doen.

Indiase Dans in het Noorderlicht

Foto: Sandy Grishaver-Kalisingh

DIEMEN - In januari zijn in het Noorderlicht Indiase danslessen begonnen. Vlak voor de zomervakantie gaven de kinderen in kleurrijke kostuums hun allereerste uitvoering.

"De bevlogen Indiase dansdocente Aartie Jagmohan is een veelgevraagde Indiasedanschoreografe. Ze haalt het beste in haar leerlingen naar boven en geeft ze behalve Indiase danstechniek ook vreugde en passie voor de Indiase cultuur mee", vertelt Sandy Grishaver. Haar kinderen hebben de lessen met veel plezier gevolgd.

In september starten de lessen weer. Er zijn plannen om dan ook Indiase dansles voor volwassenen te starten. Meer informatie: Sandy@Grishaver.nl.

Tassendief

DIEMEN - Een vrouw die via Marktplaats tassen wilde verkopen, is bij een afspraak in Diemen vorige week donderdag van drie tassen beroofd.

De 18-jarige vrouw gaf de dader op station Diemen-Zuid één van de tassen die zij bij zich had om te laten zien, waarna de dader de andere tassen uit haar handen rukte en er vandoor ging.

"Op zich verstandig om voor een afspraak met een onbekende koper een drukke plek te kiezen", zegt een woordvoerder van de politie. "Een winkelcentrum was nog beter geweest en wij adviseren om altijd iemand mee te nemen."

Nog twee maanden wachten

Fietsers en voetgangers die van het Reigerpad naar de Rozenburglaan willen, moeten nog twee maanden omlopen en -rijden. De bouw van een nieuwe brug naast de oude, die in maart werd afgesloten omdat hij niet meer veilig was, heeft vertraging opgelopen. "Op de gewenste locatie lagen kabels en leidingen die niet waren voorzien", meldt de gemeente. De nieuwe brug komt nu, vanuit Diemen gezien, iets verder links naast de oude brug te liggen. Het fietspad wordt omgelegd. "Voordeel hiervan is dat de 'knik' weggaat waardoor het veiliger wordt." Naar verwachting is de nieuwe brug er half september.

Tandarts Haack stopt na 40 jaar met haar praktijk in Diemen

Praktijk overgedragen, Haack werkt nog 1 dag per week

Tandarts Koster (links) neemt de praktijk over van tandarts Haack.

DIEMEN - Veertig jaar lang werkte tandarts Heleen Haack in Diemen. In 1974 begon ze in de Ziekenfondspraktijk, die had je toen nog. Nu wil ze het rustiger aan gaan doen en heeft ze afscheid genomen van haar eigen praktijk. Tandarts Sebelia Koster neemt de praktijk over.

Toen de Ziekenfondspraktijk werd opgeheven, startte Haack met twee collega's een groepspraktijk in de Jan Bertsstraat: Tandartsengroepspraktijk Diemen. Daar heeft ze 25 jaar met veel plezier gewerkt. Helemaal afscheid van Diemen neemt Haack nog niet: ze blijft een dag per week in de praktijk werken. "Ik ben heel blij dat ik parttime als tandarts kan blijven werken", vertelt ze. "Ik kijk ernaar uit om meer tijd te hebben voor mijn kleinkind en om mijn hobby, schilderijen maken, uit te breiden."

Haack's opvolger Sebelia Koster nam de afgelopen drie jaar waar in de groepspraktijk, een bekend gezicht voor de patiënten dus. Koster is al 12,5 jaar tandarts. "Het is fijn om nu een eigen praktijk te starten. Tijdens mijn waarneming hier heb ik al veel leuke patiënten ontmoet."

In de groepspraktijk werkt Koster samen met twee collega-tandartsen en twee mondhygiënistes. "Assistente Edith Roemburg is al 21 jaar de vaste baken in de behandelkamer. Haar vrolijkheid en gezelligheid wordt ook door de patiënten gezien. Mijn collega's en ik hebben onze eigen patiënten maar het is prettig om te kunnen overleggen en kennis te delen."

Koster is als tandarts breed opgeleid. "Ik behandel -ook- graag kinderen, maar alle patiënten zijn me even lief. Mensen vinden het vaak niet zo leuk om naar de tandarts te gaan en ik zorg voor een prettige en veilige sfeer. Daar leent dit pand zich ook heel goed voor, vanuit de behandelkamer hebben patiënten uitzicht op onze mooie achtertuin."

Diemen zakt 10 plaatsen op ranglijst

DIEMEN - In het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar 'de beste gemeenten van Nederland', staat Diemen op plaats 107.

Elsevier vergelijkt de 403 gemeenten op zaken als voorzieningen, economie en werk, groen en natuur en bereikbaarheid. Diemen daalt al jaren op de algemene ranglijst en die daling zet dus door. Vorig jaar stond de gemeente op de 97e plek, in 2009 stond Diemen nog op plaats 10.

Toch scoort Diemen niet op alle onderwerpen slecht, al zal de nabijheid van Amsterdam wel van invloed zijn op de zeer goede scores voor plusvoorzieningen als historisch decor, horeca en luxe winkels en het culturele aanbod. Ook op het gebied van economie en werk en bereikbaarheid doet Diemen het volgens het onderzoek zeer goed. Een lage score is er voor zaken als rust en ruimte, overlast en misdaad. Qua woonlasten blijft Diemen boven het landelijk gemiddelde uitsteken.

OnderOns

Mitchell Post
22 jaar
Coördinator Kinderzomerspelen
Diemenaar sinds zijn geboorte

Hoe verlopen de Kinderzomerspelen?
"Supergoed. De eerste week is het heel druk geweest, de tweede week iets minder. Ik ga ervan uit dat veel mensen nu op vakantie zijn. Ik denk dat met name vaders hebben gewacht met op vakantie gaan tot het moment dat het WK-voetbal was afgelopen. De sfeer is enorm leuk, ook onder de begeleiders. Wij hebben er dit jaar veel nieuwe begeleiders bijgekregen."

Heb je het WK-voetbal intensief gevolgd?
"Ik heb veel wedstrijden gezien, uiteraard alle wedstrijden van het Nederlands elftal. Vanaf de knock-outfase heb ik vrijwel alle wedstrijden gezien. Het Nederlands elftal heeft heel goed gepresteerd. Achterin speelde de ploeg gedisciplineerd en voorin hebben Van Persie en vooral Robben gebruik gemaakt van de ruimte."

Duitsland of Argentinië?
"Ik ben niet voor Argentinië en tegen Duitsland. Uiteraard praat ik hier alleen over voetbal. De Duitsers spelen voetbal zoals ik het graag zie, maar een aantal spelers van het Duitse team irriteert mij. Dan denk ik vooral aan Müller, Schweinsteiger en Boateng. Maar Duitsland is wel de terechte wereldkampioen. Vooral op basis van wat zij tijdens het hele toernooi hebben laten zien. Argentinië heeft in de finale wel een paar heel grote kansen gekregen."

Je bent jeugdtrainer bij SV Diemen.
"Ik was de afgelopen jaren samen met Alwin Aarts hoofdtrainer van de E-jeugd van SV Diemen. Vanaf volgend seizoen zijn wij samen hoofdtrainer van de C-junioren. Ik vind het heel leuk om te doen."

Wat studeer je?
"Ik studeer natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ik wil leraar natuurkunde worden. Als je afgestudeerd bent aan de universiteit wordt je eerstegraads docent. Dat is mijn doel."

Ga je nog op vakantie?
"Met mijn vriendin Savanna ga ik binnenkort naar Italië. Wij gaan Florence en Rome bezoeken."

Aanrijding Weteringweg

DIEMEN - Twee auto's zijn vrijdag vroeg in de middag op elkaar gebotst bij de afrit van de A1 op de Weteringweg.

Een automobilist die vanuit de richting Amsterdam linksaf de Weteringweg op wilde draaien richting Diemen-Noord, zag een auto van rechts volkomen over het hoofd. Hij draaide direct de weg op. De auto op de Weteringweg werd vol in de flank geraakt en schampte een verkeerspaal. De schade aan beide auto's was aanzienlijk.

Politie, brandweer en ambulance waren ter plaatse. De inzittenden van de auto's hadden wel letsel, maar konden ter plekke door het ambulancepersoneel worden geholpen.

Minder treinen

DIEMEN - Rijkswaterstaat werkt ook aankomend weekend aan een nieuwe spoorkruising bij knooppunt Diemen voor de nieuwe verbinding tussen de A1 en de A9.

Omdat de nieuwe verbindingsweg onder het spoor doorgaat, wordt naast de bestaande A9 bij het knooppunt Diemen een nieuwe spoorkruising gebouwd.

Het werk start in de nacht van vrijdag op zaterdag 19 juli om 1.00 uur en duurt tot maandag 21 juli 5.15 uur. Er worden damwanden ingetrild en buispalen in de grond geboord. Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren rijden er dit weekend minder treinen tussen Amsterdam Muiderpoort en Weesp. Het werk kan geluidsoverlast geven voor de omgeving, meldt Rijkswaterstaat.

De draagconstructie voor de onderdoorgang wordt in een aantal weekenden tussen mei en november 2014 gerealiseerd. Na dit weekend wordt er ook gewerkt in de weekenden van 18 en 19 oktober en 8 en 9 november.

Straatroof

DIEMEN - Een vrouw is vorige week van haar schoudertas beroofd in de Arent Krijtsstraat.

De vrouw stapte uit tram lijn 9 en liep de Arent Krijtsstraat in. De dader, ook een vrouw, had in dezelfde tram gezeten en volgde haar. Zij rukte ineens de tas van haar schouder en rende weg richting de Diemerkade. De dader was een vrouw van ongeveer 25 jaar, licht getint met een slank postuur. Zij droeg haar zwarte haar in een staart en was in het zwart gekleed. Ze had een opvallende bruine shoppertas bij zich.

De politie hoopt dat meer mensen het voorval gezien hebben of informatie hebben. Zij kunnen bellen met 0900-8844.

'Maak het woninginbrekers moeilijk'

Politie houdt ook dit jaar weer vakantieproject

Politie waarschuwt met tekst op trottoir voor inbrekers. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Veel inwoners van Diemen zijn onlangs op vakantie gegaan of pakken op korte termijn hun koffers. De vakantieperiode is voor inbrekers een uitgelezen moment om toe te slaan, omdat veel woningen tijdelijk niet worden bewoond.

Het is voor bewoners belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en hierdoor de kans op inbraak in de woning zo klein mogelijk te maken. Marco Verduin, woordvoerder van de politie in Diemen: "Een doorsnee-inbreker kijkt altijd waar zijn kansen liggen. Hij kijkt dus of een de bewoners thuis zijn of langere tijd afwezig zijn. Het is belangrijk om de post goed te laten verwerken. Het beste is als een buurman of buurvrouw elke dag de brievenbus leegt en de post uit het zicht in de woning legt. Als er een stapel post op een plek ligt die van buiten zichtbaar is, levert dit de inbreker belangrijke informatie op."

Hij wijst erop dat het van groot belang is dat mensen voordat zij op vakantie gaan hun buren informeren. En als de verhoudingen goed zijn kunnen buren elkaars woning in de gaten houden en zaken regelen zoals het opruimen van de post en het aan doen van verlichting en die later weer uit doen. Dit voorkomt dat inbrekers de conclusie trekken dat een woning langere tijd niet bewoond is. Steeds meer mensen zijn actief op sociale media als Facebook en Twitter. Met name gebruikers van Facebook gaan nogal eens gemakzuchtig om met de informatie die zij prijs geven. Zij laten via Facebook weten wanneer zij op vakantie gaan of plaatsen vlak na aankomst op de vakantiebestemming een foto, vaak nog met de toevoeging hoe lang zij op hun vakantieadres zullen verblijven. "Je moet er heel goed op letten wat je op Facebook plaatst. Het is belangrijk om informatie af te schermen en het is nooit verstandig om via Facebook te laten weten wanneer je op vakantie gaat, of aan te geven dat je op vakantie bent. Je weet nooit wie die informatie te zien krijgt."

Opletten met informatie over vakantie op Facebook

De politie houdt ook dit jaar weer een vakantieproject. Inwoners van Diemen kunnen op het politiebureau een kaart ophalen waarop aangegeven kan worden wanneer zij met vakantie gaan. De politie besteedt tijdens de surveillance extra aandacht aan de woningen waarvan bekend is dat de bewoners op vakantie zijn. Op de kaart geven mensen eveneens de gegevens op van een of meerdere contactpersonen die door hulpdiensten kunnen worden benaderd in het geval van inbraak of andere calamiteiten, zoals wateroverlast. Het project Samen Veilig Diemen, waarbij de gemeente, politie, brandweer en GGD samenwerken, werpt ook vruchten af. De bijeenkomsten voor bewoners in de diverse wijken zijn druk bezocht en de politie heeft samen met duidelijk herkenbare vrijwilligers de buitenkant van diverse woningen onderzocht op inbraakgevoeligheid. In de loop van dit jaar worden nog meer woningen bezocht. Bewoners krijgen vervolgens informatie over de beoordeling van hun woning en kunnen hier hun voordeel mee doen. Verduin: "De samenwerking met de vrijwilligers gaat erg goed, Wij hopen dat een aantal vrijwilligers ook na afronding van het project actief kan blijven als extra ogen en oren van de politie. Indien bewoners geïnteresseerd zijn om ook actief bij te dragen aan een veiligere en leefbaardere omgeving, worden zij verzocht zich per e-mail via oov@diemen.nl o.v.v. vrijwilliger aan te melden als vrijwilliger bij de politie en/of gemeente. Zij dienen er rekening mee te houden dat er pas na 10 augustus contact wordt opgenomen in verband met de vakantieperiode."

dinsdag 22 juli

Zwangerschapsyoga

In Yoga Studio Diemen is iedere dinsdag van 18.30 tot 20.00 uur een zwangerschapscursus. Het zijn 11 lessen in de groep en een privéles voor het ouderpaar. De cursus is op maat, starten kan ook in de zomervakantie. Meer informatie: www.yogadiemen.nl.

tot vrijdag 25 juli

Sportcentrum Duran

Tijdens de vakantieperiode heeft Sportcentrum Duran gewijzigde openingstijden. De openingstijden voor het recreatief zwemmen zijn: zondag en maandag van 10.00 tot 14.00 uur, dinsdag van 07.00 tot 09.00 uur, van 12.00 tot 14.00 uur en van 19.30 tot 21.00 uur. Woensdag kan er van 10.00 tot 12.00 uur gezwommen worden en donderdag van 07.00 tot 09.00 uur, van 12 tot 14 uur en van 19.30 tot 21.00 uur. Vrijdag is het zwembad van 10.00 tot 12.00 uur open voor Meer Beweging Voor Ouderen en volwassenen. Het zwembad is ook van 12.00 tot 14.00 uur geopend. Op zaterdagen is het zwembad gesloten.

Kinderzomerspelen

Jongeren uit Diemen van zes t/m twaalf jaar die naar de basisschool gaan kunnen zich drie weken lang vermaken in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Op verschillende plekken in het sportcentrum kunnen zij zich uitleven met theater, creatief en sport en spel. Op dinsdag en donderdag wordt er gezwommen, ervaren zweminstructeurs zullen toezicht houden. Er wordt een playbackshow gehouden en de kinderen maken twee uitstapjes. De dagen beginnen om 10.00 uur en eindigen om 15.30 uur. Op de drie maandagen zullen de kassa's om 9.30 uur open gaan, i.v.m. de verkoop van de weekkaarten. Het hek gaat om 10.15 dicht, daarna kunnen de kinderen pas weer tijdens de pauze van 12.15 tot 13.00 uur binnenkomen. Tussen de middag wordt er met iedereen gegeten in het sportcentrum, eten of zakgeld moet zelf meegenomen worden. In het weekend zijn er geen kinderzomerspelen.

donderdag 17 juli

Scheidingsspreekuur

Het scheidingsspreekuur van MaDi zal niet plaatsvinden in Theater De Omval, maar in het kantoor De Brede Hoed, tegenover het politiebureau. Een advocaat en een maatschappelijk werker zullen informatie en advies delen. Het inloopspreekuur is gratis. 18.00 tot 19.00 uur. In de maand augustus is er geen scheidingsspreekuur in Theater De Omval en Gezondheidscentrum Diemen-Zuid.

21 juli tot 15 september

Expositie

Paula Rooney exposeert in het gemeentehuis. Sinds 1981 is deze Diemense werkzaam als zelfstandig kunstenaar. Zij maakt collages en gebruikt daarvoor vooral Japanse transparante stoffen, die ze soms beschildert. Inspiratie haalt Rooney uit oude geschriften en wandschilderingen. Daarnaast maakt ze strand- en duinlandschappen in pastel en aquarel. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

zaterdag 26 juli

Klamme Handjes Festival

In het Diemerbos wordt een festival gehouden, georganiseerd door Klamme Handjes. Er zullen drie verschillende stages zijn, waar house, techhouse, maar ook soul gedraaid wordt. 12.00 tot 23.00 uur. Tickets te koop via de Facebookpagina van Klamme Handjes. Het evenement is 18+.

26 juli tot 17 augustus

Sluiting Duran

Sportcentrum Duran is in de periode van 26 juli t/m 17 augustus gesloten.

zondag 27 juli

Festival

Het festival Vunzige Deuntjes vindt dit jaar plaats in het Diemerbos. Tussen 11.00 en 23.00 uur kunnen aanwezigen op drie verschillende stages genieten van verschillende dj's. Kaarten zijn te koop via de Facebook pagina van Vunzige Deuntjes.

vrijdag 1 augustus

Tablet Café

Ook in de zomerperiode wordt elke eerste vrijdag van de maand een Tablet Café gehouden in bibliotheek Diemen. Ervaringen en kennis over tablets en iPads worden gedeeld, om zo handige tips en trucs samen te stellen. De avond wordt begeleid door medewerkers van de bibliotheek. Tijd: 18.30 tot 20.00 uur. Iedereen kan binnen lopen en er is iets te drinken. Deelname is gratis.

2 en 3 augustus

Festival

Het nieuwe festival Wild und Frei houdt zijn eerste editie in het Diemerbos. Het belooft een uniek en divers festival te worden, waarbij de beleving van de bezoekers centraal staat. Zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur, zondag van 13.00 tot 23.00 uur. Het evenement is 18+. Kaartverkoop gaat via de Facebookpagina van Wild und Frei.

tot maandag 1 september

Koffie-inloop

De koffie-ochtend op donderdag in het Noorderlicht gaat de hele zomer door, iedereen is welkom van 09.30 tot 12.00 uur. Het Huis van de Buurt in het Noorderlicht is tot 1 september gesloten.

tot donderdag 25 september

Expositie

Guido La Rooij exposeert zijn schilderijen in Zorgcentrum De Diem. De expositie bestaat uit een groter werk bij binnenkomst en achttien kleinere. Zeven dagen per week kan de expositie bekeken worden, tussen 09.00 en 20.00 uur.

maandag 1 september

Indiase dansles voor kinderen

Vanaf september start het tweede Indiase dansseizoen in wijkcentrum Noorderlicht, mits er voldoende aanmeldingen zijn. De lessen zullen gehouden worden op vrijdag, van 16.15 tot 17.15 uur. De lessen zijn voor kinderen van drie t/m twaalf jaar en worden gegeven door Indiase dansdocente Aartie Jagmohan. Ze haalt het beste in haar leerlingen naar boven en geeft ze behalve Indiase danstechniek ook vreugde en passie voor de Indiase cultuur mee. Informatie: Sandy@Grishaver.nl.

vrijdag 5 september

Tablet Café

Voor mensen met een tablet of iPad wordt in de bibliotheek Diemen een Tablet Café gehouden. Tijdens het café kunnen ervaringen uitgewisseld worden en tips gedeeld. Medewerkers van de bibliotheek begeleiden de avond en belangstellenden kunnen gratis binnen lopen. Van 18.30 tot 20.00 uur.

De veiligheid van de kinderen staat voorop

Kinderzomerspelen in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran druk bezocht

DIEMEN - De Kinderzomerspelen worden dit jaar goed bezocht. De bezoekers kunnen vandaag en morgen en volgende week nog deelnemen aan het evenement dat in en rond Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid wordt gehouden. De Kinderzomerspelen worden al jaren georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen (SWD).

Schrikken in het spookhuis. Foto: Trudy Kroese

Het is een donderdagochtend. In de hal van het sportcentrum ontvangen algemeen coördinator Danny Post en diverse begeleiders de kinderen, van wie er veel door hun ouders naar het sportcentrum zijn gebracht. Kinderen die over een weekkaart beschikken kunnen doorlopen, kinderen die een dagkaart willen kopen rekenen contant af. Marilse en Jacqueline, beiden inwoonster van het centrum van Diemen, hebben net hun zonen afgezet bij het sportcentrum. De zoon van Marilse is acht jaar en dit jaar voor het eerst aanwezig tijdens de Kinderzomerspelen. "Mijn zoon vindt het hier erg leuk, ook het zwemmen op de dinsdag- en donderdagochtenden. Ja, hij kan goed zwemmen; hij heeft twee zwemdiploma's. Jacqueline vertelt dat ook haar zoon zich uitstekend vermaakt. De negenjarige jongen is eveneens een zwemliefhebber. De Kinderzomerspelen zijn goed georganiseerd en de kinderen vermaken zich. Mijn zoon komt hier veel vriendjes uit de buurt tegen."

De kinderen gaan deze ochtend zwemmen. Danny Post en de andere begeleiders informeren bij de ouders of de kinderen zelf of zij over een zwemdiploma beschikken. Kinderen die niet kunnen zwemmen krijgen een stempel op hun arm. Maar een zwemdiploma of niet, alle kinderen moeten bewijzen dat zij over voldoende zwemvaardigheid beschikken. Een badmeester van het sportcentrum laat alle aanwezige kinderen in het ondiepe bad een stuk zwemmen. Kinderen die inderdaad goed genoeg kunnen zwemmen, mogen daarna naar het diepe bad en kunnen meedoen aan de spelletjes en later vrij zwemmen. Een klein aantal kinderen zal zich deze ochtend in het ondiepe bad moeten vermaken.

Danny Post krijgt dit jaar steun van drie andere coördinatoren: Elwin Lindeman (Theater), Yentl Molenaar (Creatief) en zijn zoon Mitchell Post (Sport en Spel). Daarnaast is er een groot aantal begeleiders aanwezig, van wie er velen al lange tijd meedraaien. Diverse begeleiders gingen vroeger zelf als kind naar de Kinderzomerspelen.

Elke dinsdag- en donderdagochtend zwemmen.
Kinderen lunchen buiten.

Ook dit jaar zijn er twee uitstapjes gemaakt

In het diepe bad worden vijf spelvormen gehouden, waaronder waterpolo, sla de bal en een spel waarbij de kinderen over matten die in het water zijn gelegd moeten proberen om de overkant te bereiken. De kinderen zijn verdeeld over tien groepen, waarvan er steeds twee aan een van de vijf spellen deelnemen. Na verloop van tijd schuiven zij een stukje op in het water en kunnen zij beginnen aan een ander spel. Uiteraard staat de veiligheid voorop. Langs de kant van het water staan vele begeleiders die de kinderen geen moment uit het oog verliezen. Zij moedigen de kinderen aan en helpen hen zo nu en dan uit het water. Twee badmeesters van het sportcentrum hebben zich op strategische plekken langs het diepe bad opgesteld en verliezen de kinderen geen moment uit het oog. Zij dragen de eindverantwoordelijkheid voor de veiligheid in en rond het zwembad. Het ondiepe bad is via een scherm gescheiden van het diepe bad. De kinderen die in het ondiepe bad onder toezicht spelen kunnen dus niet naar het diepe bad gaan.

Danny Post is tevreden over de opkomst. Het initiatief van de gemeente om kinderen van ouders die rond moeten komen van een bijstandsuitkering een gratis weekkaart te geven en hen de kans te bieden om deel te nemen aan een van de twee uitstapjes heeft zeker een positief effect op het aantal bezoekers. De volgorde van de uitstapjes is veranderd. De eerste woensdag zouden de kinderen naar Linnaeushof in Bennebroek gaan, gisteren naar KidZcity. Danny Post: "Linnaeushof is een attractie in de open lucht, KidZcity is overdekt. Ik heb vorige week dinsdagmiddag via internet op Buienradar gekeken en toen bleek dat het woensdag lang ging regenen hebben we besloten om niet naar Linnaeushof te gaan, maar naar KidZcity. Ik heb ons bij Linnaeushof afgemeld en KidZcity laten weten dat wij woensdag langs zouden komen. Dat was gelukkig geen probleem. De ouders heb ik woensdagochtend geïnformeerd. Zij konden onze beslissing begrijpen."

Een aantal begeleiders ging als kind naar de Kinderzomerspelen

Rond twaalf uur zijn de kinderen uitgezwommen. Zij gaan met een aantal begeleiders lunchen op de speelplaats achter het sportcentrum. Danny Post laat weten dat de kinderen die middag heerlijk buiten kunnen spelen. Dat biedt de begeleiders de kans om in de grote sporthal het spookhuis in te richten en uitvoerig te testen. Ook dit jaar zijn Danny en Daniëlle Mica van de partij tijdens de grote spelen. Het spookhuis is elk jaar een van de meest populaire attracties tijdens de Kinderzomerspelen.

Dit geldt ook voor de playbackshow waarmee de Kinderzomerspelen traditioneel worden afgesloten. De playbackshow vindt dit jaar plaats op vrijdagmiddag 25 juli van 13.00 tot 15.30 uur. Ook dit jaar zullen de deelnemende artiesten zich grondig voorbereiden. Ouders, andere familieleden en vrienden en bekenden van de kinderen die aan de Kinderzomerspelen deelnemen zijn die middag van harte welkom.

10 / 12

Hans Püttmann van Püttmann Juweliers overhandigt het horloge aan Yolanda Bosch.

DIEMEN - Yolanda Bosch (57) is winnaar geworden van de DiemerNieuws WK-pool. Ronald Appelboom is tweede geworden Martien Compier legde beslag op de derde plaats. Geen van drieën stond voor aanvang van de finale tussen Duitsland en Argentinië op de eerste plaats. Dat was Noah Berkeboom die echter buiten de top drie eindigde.

De nummers 1, 2 en 3 van het klassement hadden alle drie voorspeld dat Duitsland in de finale van Argentinië zou winnen. Yolanda had tevens voorspeld dat Nederland de troostfinale van Brazilië zou winnen. Yolanda en Martien ontvingen dinsdagmiddag hun prijzen. Voor Yolanda was er een fraai horloge dat beschikbaar is gesteld door Püttmann Juweliers in Winkelcentrum Diemerplein. Martien ontving een waardebon van 100 euro die beschikbaar is gesteld door Jumbo Diemen-Zuid. De nummer twee van het eindklassement, Ronald Appelboom, was nog niet in staat om zijn prijs in ontvangst te nemen. Hij ontvangt binnenkort een waardebon van 200 euro van Jumbo Diemen-Zuid.

Yolanda Bosch deed samen met haar man Willem en zoons Gaby en Kevin mee aan de DiemerNieuws WK-pool. "Wij zijn alle vier voetballiefhebbers en ik vind het wel grappig dat ik hoger dan mijn man en zonen ben geëindigd. Kevin heeft elke dag op de site van het DiemerNieuws gekeken en wist zaterdag al dat als Duitsland de finale zou winnen ik als eerste zou eindigen. Maar als Argentinië wereldkampioen was geworden, was ik geloof ik als vijfde of zesde geëindigd. Toen Duitsland de finale had gewonnen twijfelde ik geen moment. Een kwartier na afloop van de finale was de definitieve uitslag van de DiemerNieuws Wk-pool op de website te zien en bleek dat ik inderdaad gewonnen had."

Kees Vlaanderen van Jumbo in Diemen-Zuid overhandigt de waardebon aan Martien Compier.

Martien Compier is leraar op de A. Bekemaschool in Duivendrecht. Leerlingen attendeerden hem erop dat hij hoog in het klassement stond. Vanaf dat moment volgde hij de website van het DiemerNieuws intensief. "Ik heb voorspeld dat Nederland er na de achtste finale uit zou liggen. Nederland heeft goed gepresteerd en is veel verder gekomen dan ik dacht. Ik had overigens graag gezien dat Nederland de finale tegen Duitsland had gespeeld. Ik denk dat we kans hadden gehad om wereldkampioen te worden."

Compier is lid van SV Diemen. "Ik heb vooral in het eerste zaterdagteam gespeeld. Ik was middenvelder en heb met dat team een leuke tijd beleefd. Ik heb een enkele keer in zondag 1 gespeeld, maar dat mag geen naam hebben. Tegenwoordig doe ik mee met 7 tegen 7."

Dames 1 van TIW-Survivors.

DIEMEN - De dames van TIW-Survivors zijn zomerkampioen geworden.

De softbalsters uit Diemen hadden in de laatste duels voor de zomerstop geen genade voor de tegenstanders die bijna bibberend het veld op kwamen. Dat de dames van TIW-Survivors een klasse te laag zijn ingedeeld, is inmiddels wel duidelijk. De laatste tegenstander dacht dit te kunnen oplossen door een onrechtmatige speelster mee te nemen die ook wel een aardig balletje kan gooien, maar lid is van een andere vereniging en ook nog eens onder een valse naam wilde spelen. Maar het softbalwereldje is niet zo groot en voor de wedstrijd was al enige onrust te beproeven. Toen er tijdens de wedstrijd daadwerkelijk gebruik van haar gemaakt wilde worden, werd de wedstrijd stilgelegd en kon de speelster het speelveld verlaten. De toon was helaas gezet en de tegenpartij maakte het ook niet gezelliger door insinuaties vanuit de dugout en spelbederf in het veld.

De dames van TIW-Survivors staan nu ongeslagen aan kop: de sterkste tegenstander van deze competitie is al twee keer verslagen en komt de dames uit Diemen niet meer tegen. Er zijn na de zomerstop nog acht wedstrijden te spelen. De eerste wedstrijd is op 20 augustus. Dan speelt TIW-Survivors bij Onze Gezellen. Dat team komt op 22 augustus naar Diemen.

DIEMEN - Tennisvereniging Diemen Zuid (TVDZ) heeft ook dit jaar een zomeraanbieding.

Twee maanden tennissen in juli en augustus voor maar 30 euro per persoon. Het zomerkaartje is te koop aan de bar van het clubhuis.

Ook is het nu voordelig om jaarlid van TVDZ te worden. Nu lid worden tot eind 2014 kost 75 euro voor een volwassene, voor de jeugd is de prijs 50 euro. TVDZ houdt op 24 augustus het jaarlijkse barbecuetoernooi. Dat toernooi staat bekend om de gezelligheid.

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Wiver Logistiek zoekt flexibele verhuizers en chauffeurs die aan willen pakken, bel 020-8208766 of mail je CV naar diemen@wiver.nl