DiemerNieuws

31 juli 2014

DiemerNieuws 31 juli 2014


Er wordt al gevoetbald op Cruyff Court

Foto: Trudy Kroese

In park De Omloop in Diemen-Noord is een Cruyff Court aangelegd. Het voetbalveld is aan Diemen aangeboden door Adam Maher (toen AZ, nu PSV), die enkele jaren geleden als talent van het jaar een plek mocht aanwijzen waar het Cruyff Court zou komen. Hij koos voor Diemen, de plaats waar hij is opgegroeid. Hoewel het Cruyff Court pas in september officieel wordt geopend, wordt het veld al gebruikt door jongeren die een balletje willen trappen.

De Nuonweg is dan toch afgesloten

DIEMEN - De Nuonweg is in de nacht van vorige week donderdag op vrijdag afgesloten voor verkeer. Tegelijkertijd werd de Fortdiemerdamweg opengesteld voor het verkeer.

De voorzieningenrechter heeft donderdagmiddag het verzoek tot voorlopige voorziening van Hypermarkten Holland BV (Maxis) afgewezen en dus bleef het verkeersbesluit om de Fortdiemerdamweg open te stellen overeind. Tegelijkertijd werd volgens afspraak de tijdelijke openstelling van de route via de Overdiemerweg op het Nuonterrein beëindigd.

"Wij zijn tevreden over de uitspraak. Die is in lijn met de verwachting dat het om een zorgvuldig besluit ging. Het betekent dat de Fortdiemerdamweg als gepland open is gegaan en dat de tijdelijke route via de Overdiemerweg op het Nuonterrein zoals afgesproken weer is afgesloten. Het verkeersbesluit is te beschouwen als het sluitstuk van een langjarig proces, waarbij de gemeente Diemen in samenspel met onder meer de gemeente Amsterdam voor IJburg een goede tweede verkeersontsluiting heeft gerealiseerd. Ook Stadsregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en Nuon hechten aan de afronding van dat proces volgens de afspraken die zijn gemaakt", aldus een woordvoerder van de gemeente Diemen.

De deur voor Muiden blijft een klein beetje op een kier staan. "Diemen blijft bereid om te praten over de mogelijkheden van een toekomstige openstelling van het gedeelte van de Overdiemerweg op het Nuonterrein. Wat Diemen betreft is aanpassing van de huidige inrichting alleen verantwoord op basis van een nieuw inrichtings- en bestemmingsplan, zoals voor het huidige ontwerp van de oostelijke verkeersontsluiting van IJburg. De gemeente Diemen hecht aan zorgvuldigheid. Voor een zinvol gesprek over aanpassing van de bestaande afspraken moeten er onderzoeken worden gedaan en moeten er rapporten en adviezen van andere overheden liggen zodat de verkeerskundige, juridische en financiële consequenties goed in beeld zijn."

Vervolg op pagina 2.

Bewonersvereniging Buitenlust houdt enquête over blauwe zone

DIEMEN - Bewonersvereniging Buitenlust is bezig met een enquête onder de bewoners over de parkeersituatie in de wijk. De bewoners wordt onder meer gevraagd of zij behoefte hebben aan het instellen van een blauwe zone in de wijk of daar tegenstander van zijn.

Bewonerscommissie Buitenlust heeft onlangs een buurtbrief aan de bewoners gestuurd, waarin de voor- en nadelen van het invoeren van een blauwe zone in de wijk uiteen zijn gezet. Tevens werd aangegeven wanneer de enquêteurs langs zouden komen en wanneer de tweede ronde van de enquête zou starten (deze week). Dit in verband met de afwezigheid van bewoners wegens vakantie.

Op basis van de resultaten van de eerste ronde blijkt dat de meeste bewoners die aan de enquête hebben deelgenomen tegen het invoeren van een blauwe zone in Buitenlust zijn.

Er is in Diemen veel te doen over het parkeerbeleid. Tijdens inloopavonden in 't Kruidvat in Diemen-Zuid en het gemeentehuis over het voornemen van het college van B en W om de blauwe zone in Diemen-Zuid en het centrum van de gemeente uit te breiden, waren veel tegenstanders aanwezig.

De gemeente stelt bewoners van de wijken waar mogelijk een blauwe zone komt in de gelegenheid om na de zomer hun mening te geven. De gemeente houdt dan een digitaal opiniepanel. Bewoners kunnen dan voor- of tegenstemmen. De gemeente neemt naar verwachting in september een besluit over het uitbreiden van de blauwe zone in Diemen-Zuid en het centrum van Diemen.

In Buitenlust is op dit moment nog geen sprake van parkeeroverlast. Bewoners van die wijk kunnen vrijwel altijd een parkeerplaats vinden. Veel bewoners zien op dit moment dan ook geen noodzaak om in hun wijk een blauwe zone in te voeren. Zij moeten dan voor de ontheffing betalen en bezoekers moeten gebruikmaken van een blauwe kaart of de bezoekerspas van een bewoner gebruiken. De kans is echter aanwezig dat op het moment dat in een aangrenzende wijk als Spoorzicht een blauwe zone van kracht wordt, langparkeerders naar Buitenlust zullen uitwijken.

De resultaten van de enquête worden aan wethouder Lex Scholten aangeboden.

Diemenaar aangehouden voor meerdere straatroven

DIEMEN - De politie heeft op donderdag 24 juli een 18-jarige inwoner van Diemen aangehouden op verdenking van drie gewelddadige straatroven. Ook roept de politie mensen die mogelijk ook slachtoffer zijn geworden, op om aangifte te doen.

In de late avond van woensdag 23 juli werden tussen 22.00 uur en 23.15 uur drie straatroven gepleegd in Watergraafsmeer. De berovingen vonden plaats op de Rozenburglaan en de Middenweg. Bij de straatroven werd één slachtoffer bedreigd met een wapen. Een ander werd mishandeld en het derde slachtoffer viel op de grond tijdens de beroving. Op basis van het signalement en nader onderzoek, kon de politie op donderdag 24 juli een 18-jarige man uit Diemen aanhouden. Hij zit vast. De politie onderzoekt of de verdachte wellicht bij nog meer straatroven betrokken is. De politie acht de kans aanwezig dat er nog meer mensen slachtoffer zijn geworden van een straatroof, of een poging daartoe, in Watergraafsmeer op die late woensdagavond. Daarom roept zij slachtoffers op om aangifte te doen. Zij kunnen een afspraak maken via 0900-8844.

3

meisjes wonnen playbackshow Kinderzomerspelen

De Nuonweg is dicht voor verkeer

Foto: Christian Pfeiffer

Vervolg van voorpagina

"In de brief die we al in februari aan de gemeente Amsterdam stuurden, staat dat wat ons betreft helder geformuleerd", aldus de woordvoerder van de gemeente Diemen.

De Nuonweg is al jarenlang onderdeel van een felle strijd. Eerst was de weg dicht. Toen werd de weg tijdelijk opengesteld om IJburgers de kans te geven de wijk te verlaten richting Muiden. Onder meer de Maxis profiteerde daar enorm van. Omdat IJburg niet echt een winkelcentrum heeft, gebruikten IJburgers de weg om in Muiden boodschappen te doen. Ook scholieren uit Muiden die naar school in IJburg fietsen gebruikten de weg veel. Toen bekend werd dat de weg weer dicht moest, leverde dat een storm van protest op. Tevergeefs, blijkt nu.

Een lotusbloem in Diemen

Toen de Canadese bevrijders in mei 1945 via Diemen naar Amsterdam trokken, was er nauwelijks genoeg te eten. Diemen is zijn bevrijders altijd dankbaar gebleven, wat leidde tot vele contacten. Als de Canadezen in latere jaren Diemen bezochten, keken zij uit naar een heerlijke maaltijd bij het Chinese restaurant Ling Hong aan de Ouddiemerlaan.

De wieg van eigenaar Raymond Ho stond in Hongkong. Als jonge jongen trok hij de wijde wereld in. Na twee jaar Japan zette hij koers richting Europa. Hij had het in Nederland zo goed naar zijn zin dat de terugreis naar Hongkong voorlopig uitgesteld werd. Hij voorzag in zijn onderhoud door te werken in de keukens van Chinese restaurants. Maar hij gaf zijn oren en ogen goed de kost en in 1978 ging zijn grote wens in vervulling: een eigen zaak. Dat was in Diemen, in de Burgemeester Bickerstraat, gevolgd door een verhuizing in 1985. Toen opende burgemeester Anneke van Dok de splinternieuwe zaak naast 't Pandje waarmee dit stukje Ouddiemerlaan de kleinste horecaboulevard van Nederland werd. In 1988 ontmoette Raymond zijn latere vrouw Yuk Lan Wong, nog immer de charmante gastvrouw van Ling Hong.

Weerbericht

Licht wisselvallig zomerweer
Het blokkerende hogedrukgebied boven Scandinavië heeft plaatsgemaakt voor een uitloper van een Atlantische hogedrukgebied. Dat beïnvloedt het weer tijdelijk gunstig. De wind is echter aanlandig geworden. Het is nu geen blokkerende situatie meer waardoor fronten van een oceaandepressie dichterbij kunnen komen. Vanaf het weekeinde wordt het wisselvalliger.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt met geregeld zonneschijn. Het blijft overwegend droog. Het wordt 23 à 24 graden. Zaterdag neemt de wisselvalligheid toe. Waarschijnlijk laat de zon zich eerst nog zien, maar de bewolking neemt toe. Er kunnen enkele buien vallen. Het wordt 25 graden bij een matige zuidenwind. Zondag wordt afwisselend zonneschijn en bewolking verwacht. Er is kans op een bui. Bij een matige zuidwestenwind wordt het zo'n 23 graden.

Trend na het weekeinde
Boven het Noordzeegebied bevindt zich een vlak lagedrukgebied. Het blijft licht wisselvallig met afwisselend zon en soms een bui, bij een zwakke tot matige zuidwestenwind. De maxima schommelen rond 23 graden.

Weetje
Maandag viel er 40 tot 50 mm regen in onze regio. Dat is een grote neerslaghoeveelheid voor een etmaal. Het werd veroorzaakt door een golvend koufront dat zich van de Britse eilanden naar Frankrijk verplaatste. Daardoor kromp de wind op grote hoogte naar het zuidoosten. Terwijl de bovenlucht zeer warm werd, stroomde aan de grond juist koele lucht binnen.

DiemerNieuws op strand Ibiza

Diemenaar Marco Kerk was onlangs op vakantie op het eiland Ibiza en nam het DiemerNieuws mee. Hij genoot daar van de zon en de sfeer. Hier leest Marco de krant op het strand.

Mogen wij ook met u mee op vakantie? Zo werkt het: stop het DiemerNieuws in uw koffer en neem hem mee op vakantie. Maak ter plaatse een leuke foto van uzelf en/of uw medereizigers met het DiemerNieuws tegen een herkenbare achtergrond. Mail de afbeelding naar de redactie van deze krant via redactie@diemernieuws.nl.

Het register in de hal van het gemeentehuis.

Condoleanceregister in gemeentehuis

DIEMEN - Inwoners van Diemen kunnen het condoleanceregister voor nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne tekenen. Het register is in de hal van het gemeentehuis te vinden.

Het gemeentehuis is van 8.30 tot 16.30 uur geopend. Daarnaast is het mogelijk het digitaal landelijk condoleanceregister te tekenen. Dit is te bereiken via www.condoleance.nl.

Boekenafdeling Rataplan trekt veel geïnteresseerden

Klant heeft keuze uit een groot en gevarieerd aanbod

Peter Borst op de boekenafdeling van Rataplan. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Kringloopwinkel Rataplan aan de Weesperstraat 118 in Diemen wordt druk bezocht. Onder de artikelen die gretig aftrek vinden zijn boeken, die uiterst scherp geprijsd zijn. Het assortiment aan boeken is enorm en divers.

Kringloopwinkel Rataplan werd op 1 maart 2012 geopend en wordt druk bezocht door inwoners van Diemen en klanten uit de regio. Rataplan is weleens omschreven als een echt warenhuis waarvan het assortiment elke dag verandert.

Alle artikelen kunnen zes dagen per week bij Rataplan worden ingeleverd, legt assistent-bedrijfsleider Peter Borst uit: van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Dat geldt dus ook voor boeken.

Kringloopwinkel Rataplan.

Boeken kunnen zes dagen per week worden ingeleverd

De boeken worden net als alle andere artikelen aan de zijkant van het gebouw ingeleverd. Vanaf dat moment ontfermen Reinald en Gerard zich over de boeken. Zij werken als vrijwilliger op de boekenafdeling van de kringloopwinkel.

Er wordt een selectie gemaakt van de boeken die in de kringloopwinkel te koop kunnen worden aangeboden. Boeken die in een te slechte staat verkeren halen de winkel niet en worden gerecycled. Boeken die wel geschikt zijn voor de verkoop worden door Reinald en Gerard geprijsd en van het weeknummer voorzien waarna ze in de boekenkast wordengeplaatst in het souterrain van de kringloopwinkel in afwachting van geïnteresseerde klanten.

Bij kringloopwinkel Rataplan merken ze weinig van ontlezing

Reinald: "De boeken kosten tussen de 25 eurocent en 2,50 euro. Een uitzondering daargelaten. Als er sprake is van een bijzonder boek, zoals een eerste druk, ligt de prijs soms iets hoger, maar blijft altijd betaalbaar. De boeken blijven in de regel een week of vijf in de boekenkasten staan. Boeken die dan nog niet zijn verkocht gaan naar de uitverkoopafdeling die te vinden is op de begane grond, vlak bij de ingang van Rataplan. De boeken in de uitverkoop kosten 25 eurocent, vijf boeken voor een euro. Daar zitten soms heel aardige boeken bij. Als boeken drie weken op de uitverkoopafdeling hebben gelegen worden deze gerecycled."

Gerard geeft een rondleiding over de boekenafdeling. Er staan inderdaad heel veel boeken, keurig gerangschikt op onderwerp: geschiedenis, reizen, godsdienst, sport, kunst enz. Ook liggen er stripboeken en diverse tijdschriften. Ook veel exemplaren van het tijdschrift Ons Amsterdam die voor een prikje te koop zijn. Er zijn ook speciale planken met Engelse en Duitse boeken.

Reinald schat dat er meer dan 10.000 boeken op een koper wachten. "Wij merken dat er vooral veel interesse is voor wat ik even 'het goede boek' noem: literatuur, boeken over cultuur en kunst, maar ook thrillers. Verder zijn bijbels altijd heel snel weg. Dat is wel te begrijpen, want een nieuwe bijbel kost een aanzienlijk bedrag, terwijl bijbels bij ons voor weinig geld kunnen worden gekocht."

Gerard heeft een goed inzicht in de klanten die geïnteresseerd zijn in boeken. "De meeste mensen die boeken kopen zijn iets ouder, het begint bij een jaar of dertig. Wat mij wel opvalt is dat de jongere klanten vooral Engelstalige boeken kopen, iets oudere klanten vooral Nederlandstalige boeken."

Het valt hen op dat er nauwelijks boeken worden binnengebracht die heel recent zijn uitgegeven. "De nieuwste boeken die wij binnenkrijgen zijn drie of vier jaar geleden uitgegeven. Nu zien wij boeken binnenkomen die in 2010 en 2011 in de winkel lagen", legt Reinald uit.

Bij Rataplan merken ze weinig van de ontlezing of de opkomst van het digitale boek. Reinald: "Ik denk dat veel mensen het nog steeds prettig vinden om een echt boek in hun handen te houden. Je leest in bed prettiger in een boek dan tekst vanaf een e-reader. Maar misschien doen mensen hun boeken wel weg omdat zij veel digitale boeken lezen." Reinald zelf leest nog maar weinig. In het verleden las hij graag literatuur en biografieën, vooral over geschiedenis. Gerard is nog steeds een fervent lezer. Hij leest graag thrillers. "Mijn favoriete auteurs zijn Tess Gerritsen en Peter Asper; die laatste is een Belgische schrijver."

De Toversteen overgenomen en blijft open

DIEMEN - De Toversteen gaat door. Het kinderdagverblijf en naschoolse opvang is per 1 augustus overgenomen door Brood & Spelen Kinderopvang BV.

De Toversteen dreigde aanvankelijk eind deze maand de deuren te moeten sluiten vanwege het faillissement van Estro. Brood & Spelen Kinderopvang BV neemt vijf locaties van Estro over, waaronder De Toversteen.

Door de overname van DeToversteen door Brood & Spelen Kinderopvang BV blijft het kinderdagverblijf aan de Rode Kruislaan en dus behouden de kinderen en de ouders de vaste locatie met de vertrouwde gezichten. De pedagogisch medewerkers krijgen bij Brood & Spelen een nieuw contract aangeboden.

De medewerkers van De Toversteen en de ouders van de kinderen die het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang bezoeken zijn inmiddels geïnformeerd over de overname. De reacties op het nieuws waren enthousiast.

Containers en warm weer

DIEMEN - Bij warm weer kunnen de gft-containers onaangenaam gaan ruiken. De gemeente geeft een aantal tips om dit te voorkomen.

De gemeente adviseert om geen vochtig afval in de gft-containers te deponeren. Het is beter om vochtige etensresten eerst te laten uitlekken en gemaaid gras een dagje te laten drogen. Snel bedervende etensresten als vlees en vis kunnen in een krant worden verpakt. Een andere mogelijkheid is composterende plastic zakken of papieren zakken te gebruiken. De gft-containers worden zes keer per jaar schoongemaakt. De eerstkomende schoonmaakbeurt is in de week van 4 augustus.

Docent Hogeschool Inholland omgekomen bij vliegramp

DIEMEN - Karin Bras (53), docent Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs aan de Hogeschool Inholland in Diemen, is omgekomen bij de vliegramp in Oekraïne.

De inwoonster van Amsterdam was samen met haar man Theo Kamsma (54) en hun zoon Guo Kamsma (11) op weg naar Indonesië.

Regen veroorzaakt overlast

Foto: Jan Ronday

De hevige regenval heeft maandag op diverse plaatsen in Diemen voor overlast gezorgd. De regen zorgde ervoor dat automobilisten voorzichtig aan moesten doen, zoals hier op de hoek van het Wilhelminaplantsoen en de Schoolstraat. Ook bewoners hadden te maken met wateroverlast in hun woning of tuin. Veel inwoners van Diemen bleven vooral in de ochtend thuis. Voetgangers en fietsers die toch de straat op moesten, droegen regenkleding en een paraplu.

Scouting sluit erfpacht-contract af voor kavel Diemerbos

DIEMEN - Stichting Scouting Diemen en Staatsbosbeheer hebben onlangs het erfpachtcontract ondertekend voor de kavel in het Diemerbos. Scouting Diemen gaat op die kavel activiteiten organiseren en hoopt daar over vijf jaar over een blokhut te beschikken.

Aschwin van Wel, voorzitter van Stichting Scouting Diemen: "In opdracht van de projectleider van Staatsbosbeheer wordt de kavel nu gebruiksklaar en bouwrijp gemaakt. Dat houdt onder meer in dat er een aantal bomen worden gekapt. De gemeente zal voor ons de nutsvoorzieningen aanleggen."

De scouts krijgen een plek vlak bij de ingang van het Diemerbos. De locatie werd in februari onthuld door Aschwin van Wel en wethouder Ruud Grondel. Dit gebeurde vlak voor de Diemer Cross. Hieraan vooraf ging een periode van zes jaar waarin Scouting Diemen overleg voerde met Staatsbosbeheer en de gemeente Diemen over de wens om in het Diemerbos over een eigen plek te beschikken.

Scouting Diemen wil op de kavel een blokhut bouwen. Aschwin van Wel geeft aan dat de blokhut ongeveer 200.000 euro gaat kosten. Scouting Diemen hoopt dit bedrag via sponsors en donateurs bijeen te krijgen. In 2008 hield Scouting Diemen al de eerste acties voor de blokhut in het Diemerbos. Dat geld is voor de blokhut vastgezet en zal nu worden gebruikt om eerst een klein sanitairgebouw te bouwen. Er komt een toiletvoorziening en kampeergelegenheid voor de groepen van Scouting Diemen en ook andere scoutinggroepen. Ook wordt er een kampvuurkuil aangelegd.

Jonge Diemenaar wordt jeugdtrainer bij AFC

Ronald Appelboom tweede DiemerNieuws WK-pool

Ronald Appelboom ontvangt de prijs van een medewerkster van Jumbo.

DIEMEN - Ronald Appelboom (17) is tweede geworden van de DiemerNieuws WK-pool. Hij heeft de prijs, waardebonnen van 200 euro van Jumbo Diemen-Zuid, in ontvangst genomen. Hij is vanaf aankomend seizoen trainer van de F-selectie van AFC.

Hij voetbalde in het verleden in de selectieteams van SV Diemen. Op 13-jarige leeftijd werd hij jeugdtrainer van de F3. Het jaar daarna werd hij hoofdtrainer van de F-selectie, samen met Tony Castejon. De laatste twee jaar heeft hij die functie in zijn eentje uitgeoefend. Hij trainde en coachte de F1 en was daarnaast ook verantwoordelijk voor de andere selectieteams. Op 15-jarige leeftijd stopte Ronald met voetballen.

De reden hiervoor was duidelijk: "Ik gaf toen vier keer in de week training en moest zelf drie keer voetballen. Het training geven zou ik het jaar erna nog verder kunnen uitbreiden en dus moest ik een keuze maken. En dat was een makkelijke keuze, want ik vind training geven leuker dan zelf voetballen." Vanaf aankomend seizoen zal Ronald jeugdtrainer bij AFC zijn. "AFC heeft mij benaderd om aankomend seizoen trainer te worden en ik ben op de uitnodiging ingegaan. AFC zie ik toch als een stap hoger dan SV Diemen. Ik ben bij AFC trainer van de selectie van spelers die uit 2007 komen. Ik hoop dat ik daarnaast ook mijzelf goed kan ontwikkelen. Ik besef dat ik veel personen bij SV Diemen dankbaar moet zijn voor alle hulp van de afgelopen vier jaar, mede door hen heb ik mijzelf goed ontwikkeld en kan ik nu deze stap maken."

"De afgelopen drie jaar is er steeds één jongen uit mijn team naar de jeugd van Ajax verkast, achtereenvolgens Neal Viereck, Gianni Adjiembaks en Revi Diemers, van wie de eerste twee ook uit Diemen komen. Ik hoop dat zij alle drie het hele traject goed doorlopen en later in de Arena staan."

Laurens van Westing (21)


Begeleider Kinderzomerspelen
Diemenaar sinds geboorte

Hoe zijn de Kinderzomerspelen verlopen?
"Het was wederom een heel goed jaar. Alles is verlopen zoals wij hadden gehoopt. Als ik de fouten al niet zie, moet het heel goed zijn gegaan. Ik loop al zo lang mee dat ik altijd heel snel zie als er iets fout gaat."

Wat vond je het leukste evenement?
"Het spookhuis heb ik altijd het leukst gevonden. Sinds het eerste jaar dat ik begeleider van de Kinderzomerspelen ben, ben ik de verteller in het spookhuis. Ik ben het eerste spook dat de kinderen in het spookhuis tegenkomen. Het spookhuis opbouwen is keihard werken, maar wij krijgen na afloop altijd complimenten."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Metal. Ik heb in het verleden heel veel muziek gemaakt en ik heb een jaar muziek gestudeerd. Ik heb heel lang piano gespeeld. Tegenwoordig maak ik eigenlijk te weinig muziek, ik heb er geen tijd meer voor. Nee, ik koop geen cd's, ik download muziek via internet."

Waar ga je uit?
"Ik ga voornamelijk in Diemen uit, naar 't Pandje en Laterr. Af en toe ga ik de stad in, soms na afloop van cafébezoek in Diemen. Ik ga dan meestal naar een Ierse pub in het centrum van Amsterdam, in de omgeving van het Leidseplein of het Spui."

Waar doe je boodschappen?
"Bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein. Ik vind het winkelcentrum mooi en erop vooruitgegaan. Wel vind ik het jammer dat er nog veel zaken leeg staan."

Wat is jouw favoriete vakantieland?
"Samen met mijn vriendin Rianna ben ik eerder dit jaar drie maanden in Australië geweest. We zijn langs de hele westkust getrokken. Ik vind Australië een schitterend land."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"De Loswal. Ik ben vrijwilliger tijdens het Loswalfestival. Dat is een enorm leuk evenement. Maar ik vind het Diemer Festijn ook een topevenement."

Repair Café gaat door

DIEMEN - De eerste drie Repair Cafés van Duurzaam Dorp Diemen (DDD) dit voorjaar waren zo'n succes dat de organisatie na de zomer doorgaat.

Op de eerste bijeenkomst op 12 april in De Diem zat de loop er meteen goed in: 18 mensen kwamen langs om iets te laten repareren. Het derde Repair Café op 14 juni was zelfs zo druk dat niet alle verzoeken direct konden worden afgehandeld.

DDD gaat door met de Repair Cafés in de Diem. De eerste na de zomer is op 13 september, daarna iedere tweede zaterdag van de maand. Het team hoopt dat meer vrijwilligers zich aanmelden om de Repair Cafés mogelijk te maken, zowel organisatoren als reparateurs.

Braderie op Diemerplein

DIEMEN - Op het Diemerplein vindt op zaterdag 9 augustus een braderie plaats. De braderie duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Op de braderie komen kramen te staan waar mensen hun handelswaar zullen tentoonstellen. Het assortiment is groot en varieert: van tupperware tot telefoonaccessoires en van tassen tot kristal.

Diverse ondernemers zullen zelfgefabriceerde artikelen verkopen, zoals home made jam, chutney en marmalades en zelfgemaakte kleding. Bezoekers die van lekker eten en drinken houden zullen zeker aan hun trekken komen. Er zijn Surinaamse snacks, Thais eten en loempia's. Ook zullen er biologische maïskippen verkrijgbaar zijn. De braderie wordt georganiseerd door Fresh Events.

Geïnteresseerden die een kraam willen huren kunnen contact opnemen met Fresh Events, telefoonnummer 070-338 4400, of een e-mail sturen naar info@freshevents.nl.

'Ik wil als priester dicht bij de mensen staan'

Pastor Tönis is na zijn pensioen nog actief in Diemen

Pastor André Tönis (79) gaat nog regelmatig voor in eucharistievierigen in de Sint Petrus' Bandenkerk, al is hij al ruim 14 jaar met pensioen. Pastor Tönis werd in 1935 geboren in Amsterdam. Hij groeide op in Bussum, te midden van negen broers en zussen. Al toen hij 11 jaar was, wist Tönis dat hij priester wilde worden. Vijftig jaar geleden was het zover. Toen hij in mei 1964 tot priester was gewijd in Haarlem, wachtte hem in Bussum een groots onthaal. Gezeten tussen zijn ouders werd hij in een open auto door het dorp gereden en de belangstelling was enorm. "Ik leek wel een filmster."

'Dag buurman, al helemaal klaar voor zondag?', vraagt een buurvrouw als pastor Tönis in zijn achtertuin poseert voor de foto bij dit artikel. Hij voelt zich duidelijk thuis in Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese

U ziet er eerlijk gezegd nu niet uit als een priester.
"Ik draag dat halsbandje en donkere pak al jaren niet meer, dat past niet meer bij me. Dat was in mijn jeugd, toen ik misdienaar was in de Sint Vituskerk in Bussum, wel anders. Ik voelde me geweldig in mijn rode toogje en witte superplie. Ik voelde me ook helemaal opgenomen in de gemeenschap. Pastoor de Geus, ik herinner me zijn naam zelfs nog, een grote man, was ontzettend aardig. Hij nam de jongens die op het seminarie zaten iedere zomer een dag mee uit. Toen ik vier was, verhuisden we naar Bussum, mijn familie had een bekende banketbakkerij. Mijn moeder was heel vroom en ging veel naar de kerk. Mijn vader was juist erg kritisch, ook over de pastoor en kapelaans die bij ons thuis kwamen. Ik heb van beiden wat meegekregen. Wij gingen ook vaak naar de kerk en ik heb dat nooit als negatief ervaren, dat hoorde erbij. Op school werd aangetekend of je naar de kerk was geweest."

Nog actief

Pastor Tönis kwam als gastpastor naar Diemen nadat hij met pensioen was gegaan. Hij gaat nog regelmatig voor in eucharistievieringen in de Sint Petrus' Bandenkerk. Hij verzorgt ook ieder jaar de mis rond de Eerste Communie en iedere eerste woensdag van de maand de kerkhofmis. Hij doet dat op zijn eigen wijze.
"Door het emiritaat ben ik een beetje meer los van de bisschop. Dat bevalt me wel. Als het aan mij ligt blijf ik het werk nog lang doen, maar als ik wat gebrekkig word, moeten ze het wel zeggen, heb ik afgesproken. Daarom ben ik blij dat ik in Diemen woon, er is echt een gemeenschap en ik krijg respons, ook over mijn preken."

U voelde zich zelfs zo thuis in de kerk dat u al heel jong wist dat u priester wilde worden.
"Dat wist ik al toen ik 11 jaar was. Laatst kwam ik in het klooster in Egmond nog een schoolvriend uit Bussum tegen, hij is nu monnik, en we herinnerden ons dat we altijd priestertje speelden. Toen ik 13 jaar was, ging ik naar het open college van de Kruisheren in Uden. Dat was een opleiding voor jongens die nog niet wisten of ze wereldheer of pater wilden worden. In de loop der jaren merkte ik dat je als wereldheer, dat is een priester in een parochie, dichter bij de mensen staat en dat sprak mij het meest aan. Uden was heel ver van huis voor een jongen van 13, ja. Ik zou het niemand aanraden, hoor, ik heb wel heimwee gehad. Maar als je eenmaal weer een paar dagen op het college was, ging dat over. We hadden ook een heel leuke tijd. Je had vrienden en ging sporten en wandelen.
Theologie lag me wel, maar het gymnasium vond ik erg moeilijk. Ik heb er wel wat voor over gehad om priester te kunnen worden. Na het college in Uden moest ik eerst nog een jaar naar het kleinseminarie in Apeldoorn. Daarna volgde het grootseminarie in Warmond. Daar gaf de directeur, Willebrands, die later kardinaal werd, ons colleges met veel oecumenische invloeden. Hij leerde ons over samenwerking met de protestanten en over een nieuwe geloofsbeleving. Daardoor werd mijn blik veel opener. Zo wilde ik als priester mijn bijdrage leveren."

In mei 1964 werd u tot priester gewijd, waar kwam u terecht?
"Ik werd kapelaan bij pastoor Burghout in de Martelaren van Gorkum in Amsterdam. Hij stond bekend als autoritair, maar ik kreeg als broekie van het seminarie juist de ruimte van hem om mijn ideeën uit te voeren. Dat was in de tijd van de Beatles, pater Van Kilsdonk, Gerard van het Reve: allemaal heel vernieuwend. Met een groep jongeren organiseerde ik speciale diensten, over oorlog en vrede bijvoorbeeld. Sommige oudere parochianen vonden dat maar niks en liepen zelfs weg uit de kerk. Toen zijn we die diensten maar op de zolder van het klooster van de Linnaeushof gaan houden Daarna had ik aanstellingen in Amsterdam-West, Amstelveen, Schagen en Almere. Op de ene plek voelde ik me beter thuis dan op de andere. Soms was ik kennelijk te modern voor mensen. De laatste tien jaar tot mijn pensioen was ik ziekenhuispastor in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dat gaf me zoveel voldoening. Het was wel zwaar, maar daar kom je tot je eigenlijke werk; je hebt veel meer individuele contacten met de mensen. Ook veel met mensen die niet zo kerkelijk waren. Als priester moet je luisteren naar je medemens, in deze tijd nog sterker. Ieder mens heeft de kern van het geloof, ook al zeggen ze dat ze niet gelovig zijn. Iedereen ervaart dat anders."

Pastor Tönis werd in Bussum groots onthaald na de wijding in Haarlem in 1964.

'Op mijn dertiende ging ik al uit huis om naar het college in Uden te gaan'

Wat maakt u een moderne pastor?
"Mijn opvattingen en houding gingen al snel van de spirituele naar een meer sociale kant. Dat kwam ook doordat ik na het seminarie in een parochie in de stad terechtkwam. Ik heb trouwens meteen de tweede 'o' weggestreept en heb mezelf altijd pastor genoemd. Dat past beter bij het delen van taken, een pastoor is meer een eerste verantwoordelijke. Wat mij betreft zou het priesterschap niet alleen open moeten zijn voor celibataire mannen, maar ook voor opgeleide en geschikte mannen en vrouwen, gehuwd en ongehuwd. Mijn broer, die ook priester was, heb ik getrouwd met toestemming van de kerk. Zelf heb ik wel voor het celibaat gekozen, maar dat moet een vrije keuze zijn. Bij de nieuwe paus voel ik me veel meer thuis, dat is een opleving voor de kerk. Ik was bang dat het fout zou gaan, kerken liepen leeg. Deze paus heeft veel meer oog voor het sociale aspect en de noden van de mensen."

Hoe is het met het kerkbezoek in Diemen gesteld?
"
Het kerkbezoek is in verhouding vrij goed hier, beter dan elders. De kerk blijft open, dat is een goede zaak, maar in de toekomst kijkend vraag ik me wel af hoe we dat vol moeten houden. Het gaat me wel aan het hart dat hier een parochie blijft. Het zit ook niet per se in het kerkgebouw, al vind ik het wel belangrijk om een goede plek te hebben om samen te komen, anders valt de verbinding weg. Het spirituele is heel belangrijk, maar dat kan ook in een sociale kerk waar mensen met elkaar kunnen communiceren over wat hen ten diepste beweegt. Samen naar de bioscoop brengt dat niet."

'Bij de nieuwe paus voel ik me veel meer thuis; een opleving voor de kerk'

Kinderzomerspelen zijn afgesloten

Kinderen hebben drie weken plezier gehad

Artiesten op het podium. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Kinderzomerspelen zijn vrijdagmiddag afgesloten met een playbackshow. Kinderen deden op het podium in de sportzaal van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran hun favoriete artiesten na. De inzet van de kinderen was enorm. Elwin Lindeman was presentator van de playbackshow.

Met de playbackshow kwam een einde aan de Kinderzomerspelen die drie weken hebben geduurd. Veel kinderen uit Diemen hebben zich de afgelopen drie weken uitstekend vermaakt in en rond het sportcentrum. Ook dit jaar waren er tijdens de playbackshow veel ouders, overige familieleden en vrienden van de kinderen aanwezig. Zij genoten van de optredens van de kinderen.

Elwin Lindeman presenteerde het evenement met veel gevoel voor show. Hij wist de kinderen die op het podium stapten op hun gemak te stellen. Van plankenkoorts hadden de kinderen daarna zichtbaar geen last meer. De jury bestond uit Thijmen (voorzitter), Daniëlle en Shavelie. Zij beoordeelden de optredens van de jonge artiesten nauwkeurig. Aan het einde van de playbackshow sprak Shavelie namens de jury haar bewondering uit voor de inzet en het vakmanschap van de artiesten die op het podium hadden gestaan. Uiteraard kon er maar een act als beste uit de bus komen. Dat waren de zusjes Khaycee en Niycaya en hun vriendinnetje Thalia. Zij mochten de enorme wisselbeker mee naar huis nemen.

Er waren dit jaar veel nieuwe begeleiders bij de Kinderzomerspelen

De kinderen hebben ook dit jaar gestemd voor de populairste begeleider. Deze eervolle prijs ging naar Boris.

Na afloop van de playbackshow namen de kinderen bij de uitgang van het sportcentrum enthousiast afscheid van hun begeleiders. Veel kinderen omhelsden een begeleider. En nadat de kinderen een ijsje hadden gekregen gingen zij naar hun ouders die buiten stonden te wachten. Veel kinderen zullen volgend jaar terugkomen. Dat gaat echter niet op voor de kinderen die binnenkort naar de middelbare school gaan: het was hun laatste keer. Misschien keren sommige kinderen in de toekomst terug als begeleider.

Voor de begeleiders van de kinderzomerspelen zat het werk er nog niet op. Zij maakten de sportzalen, de kleedruimtes en toiletten grondig schoon. Begeleidster Saskia Mandersloot: "Dat doen wij aan het einde van elke dag. Na de slotdag van de Kinderzomerspelen maken wij alle ruimten waar wij gebruik van hebben gemaakt nog eens extra grondig schoon. Wij willen het netjes achterlaten."

Na afloop van drie weken Kinderzomerspelen waren de coördinatoren en begeleiders voldaan, maar ook erg moe. Algemeen coördinator Danny Post blikte tevreden terug. "Wij hebben met z'n allen heel prettig samengewerkt en de kinderen hebben het heel erg naar hun zin gehad. Daar gaat het om. Het grootste organisatorische probleem was het verwisselen van de uitstapjes naar KidZcity en Linnaeushof. Dat moesten wij doen omdat het de eerste woensdag van de Kinderzomerspelen slecht weer was. Maar ook dat is gelukt. Wij hadden dit jaar veel nieuwe begeleiders in ons team. Ook zij hebben uitstekend werk geleverd."

Na afloop van de Kinderzomerspelen genoten de begeleiders van een barbecue die plaatsvond op het buitenterrein van het sportcentrum. Daarna was het tijd om even een borrel te gaan drinken. Veel begeleiders zijn volgend jaar zeker weer van de partij.

tot dinsdag 2 september

Huis van de Buurt

Het Huis van de Buurt in het Noorderlicht in Diemen-Noord is tot 2 september gesloten. De koffieochtend op donderdag gaat wel de hele zomer door. Iedereen is welkom van 09.30 tot 12.00 uur.

tot zondag 17 augustus
Sluiting Sportcentrum Wethouder F.B. Duran

Sportcentrum Duran is in de periode van 26 juli t/m 17 augustus gesloten. Het zwembad krijgt een opknapbeurt. Ook betreft het een bezuinigingsmaatregel van de gemeente.

vrijdag 1 augustus

Tablet Café

Ook in de zomerperiode wordt elke eerste vrijdag van de maand een Tablet Café gehouden in bibliotheek Diemen. Ervaring en kennis over tablets en iPads wordt gedeeld om zo handige tips en trucs samen te stellen. De avond wordt begeleid door medewerkers van de bibliotheek. Tijd: 18.30 tot 20.00 uur. Iedereen kan binnenlopen en er is iets te drinken. Deelname is gratis.

zaterdag 2 augustus

Oud Papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 09.30 uur in geheel Diemen oud papier op.

zaterdag 2 augustus en zondag 3 augustus

Festival

Het nieuwe festival Wild und Frei houdt zijn eerste editie in het Diemerbos. Het belooft een uniek en divers festival te worden, waarbij de beleving van de bezoekers centraal staat. Tijd: zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur, zondag van 13.00 tot 23.00 uur. Het evenement is 18+. Kaartverkoop gaat via de Facebookpagina van Wild und Frei.

zondag 3 augustus

Saan Museum

Het Diemense bedrijf Saan bestaat in augustus 117 jaar. Het Saan Museum is geopend 13.00 tot 16.00 uur. In het Saan Museum komt de geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven. Te zien zijn onder meer historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen van vroeger. Bezoekers zijn welkom aan de Weesperstraat 78-82 in Diemen. De toegang is gratis.

Excursie voor kinderen

VN-Werkgroep Diemen en Werkgroep Spoorzicht bieden samen deze zomer een excursie aan voor kinderen. Tijdens de excursie Waterbeestjes wordt gezocht naar kikkers, torren en andere beestjes. Prijs: € 2,- per kind, met een ouder. De start is bij station NS-Diemen, parkeerplaats noordkant en de tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Starttijd hangt af van het aantal aanmeldingen, in ieder geval na 13.00 uur. Opgeven is verplicht via natuurindiemen@gmail.com.

maandag 4 augustus

Yoga

In Yoga Studio Diemen wordt een workshop Kundalini Yoga inclusief meditatie gehouden. Aan bod komen ademhalingsoefeningen, een bepaalde serie yogaoefeningen en een meditatie, allemaal met het thema 'open je hart'. Tijd: 19.00 tot 21.00 uur, kosten € 18,00.

maandag 1 september

Indiase dansles voor kinderen

Vanaf september start het tweede Indiase dansseizoen in wijkcentrum Noorderlicht, mits er voldoende aanmeldingen zijn. De lessen zullen gehouden worden op vrijdag van 16.15 tot 17.15 uur. De lessen zijn voor kinderen van drie t/m twaalf jaar en worden gegeven door Indiasedansdocente Aartie Jagmohan. Ze haalt het beste in haar leerlingen naar boven en geeft ze behalve Indiase danstechniek ook vreugde en passie voor de Indiase cultuur mee. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en aanmelden mailen naar Sandy@Grishaver.nl.

vrijdag 5 september

Tablet Café

Voor mensen met een tablet of iPad wordt in de bibliotheek Diemen een Tablet Café gehouden. Tijdens het café kunnen ervaringen uitgewisseld worden en tips gedeeld. Medewerkers van de bibliotheek begeleiden de avond en belangstellenden kunnen gratis binnenlopen. Van 18.30 tot 20.00 uur.

woensdag 10 september

Film in De Omval

De kinderfilm 'Loenatik, te gek!' gaat over de psychiatrische patiënten Bep Brul, De Majoor, Fats, Mevrouw De Haas en Dr. Doolittle van Loenatik. Zijzijn noodgedwongen teruggekeerd in de maatschappij nadat kliniek Zonnedael is opgeheven. Zuster Ten Hoeven mist haar geliefde patiënten en zonder hen heeft ze geen doel meer in haar leven. Wanneer de 'gekken' vernemen dat de zuster ontvoerd is, komen ze in actie en beginnen een uitbundige, gevaarlijke en prettig gestoorde zoektocht. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: € 8,-.

donderdag 11 september

Film in De Omval

'A Thousand Times Good Night' vertelt het aangrijpende verhaal van oorlogsfotograaf Juliette Binoche die niet kan kiezen tussen het gevaarlijke werk in conflictgebieden en haar gezin dat thuis in doodsangst op haar wacht. Aanvang 20.00 uur, kosten € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Diemense behaalt zilver

Leonie van der Molen maakt deel uit van succesvol Oranje

Het Nederlands team met de zilveren medaille. Foto: Edwin Hoogerwerf

DIEMEN - Leonie van der Molen (27) is met het Nederlands damesteam tweede geworden tijdens het Europees kampioenschap waterpolo in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Leonie van der Molen woonde lange tijd in Diemen en begon met waterpolo bij zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen in Diemen. Zij komt nog vaak in Diemen om familie te bezoeken.

Leonie van der Molen begon op jonge leeftijd met waterpolo bij De Meeuwen. Al snel bleek dat zij over veel talent beschikte en stapte zij over naar een vereniging die hoger speelde. "Nadat ik bij De Meeuwen was weggegaan, speelde ik bij De Robben in Hilversum, daarna speelde ik voor De Ham in Wormerveer en daarna voor Nereus uit Zaandam."

Zij debuteerde al jong in het Nederlands team. Haar waterpololoopbaan in Nederland werd onderbroken omdat zij naar Hawaï vertrok. Zij studeerde in Honolulu en speelde in het waterpoloteam van de Universiteit van Hawaï.

Enkele jaren geleden keerde zij terug en ging voor UZCS in Utrecht spelen. Ook maakte zij haar comeback in het Nederlands team. "Ik ben in januari van 2013 weer met het Nederlands team gaan trainen en deed al snel weer mee aan wedstrijden. Ik heb vorig jaar deelgenomen aan het WK in Barcelona. Wij zijn toen als zevende geëindigd." Leonie van der Molen maakte deel uit van het Nederlands waterpoloteam dat in Boedapest een knappe prestatie leverde door de zilveren medaille te veroveren. Nederlands verloor de eindstrijd van Spanje met 10-5. De Spaanse dames wonnen vorig jaar in Barcelona ook de wereldtitel.

Doordat Leonie van der Molen in Hawaï verbleef, miste zij de Olympische Spelen in Peking, waar het Nederlands damesteam de gouden medaille won. Zij hoopt haar vorm de komende jaren vast te houden en zich met Oranje te kwalificeren voor de Olympische Spelen die over twee jaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro worden gehouden.

Intertoto

De bal lijkt altijd te rollen. Op het moment dat het WK voetbal in Brazilië nog aan de gang was, startten de profclubs met hun voorbereiding op het seizoen en werkten de eerste oefenduels af. In het verleden nam een aantal voetbalclubs in de zomer deel aan de Intertoto-competitie. Ajax won die competitie één keer: in 1962.

Intertoto-voetbal bood gokkers de kans om ook in de zomer hun totoformulier in te vullen. Er deden toen veel meer mensen aan de voetbaltoto mee dan tegenwoordig. Van gokken via internet had nog niemand gehoord.

Uit het boek '90 Jaren Ajax 1900-1990' van Evert Vermeer blijkt dat het toernooi dat Ajax won al in de zomer van 1961 van start ging. Ajax was ingedeeld in een poule met Malmö FF, FK Pirmasens en FC Zürich. Alle ploegen speelden thuis en uit tegen elkaar. Ajax won twee maal van FC Zürich, won en speelde gelijk tegen FF Malmö en won en verloor van FK Pirmasens. De Amsterdammers finishten als eerste met 9 punten uit 6 duels en met het prachtige doelsaldo van 26-8.

Op 27 september 1961 speelde Ajax de kwartfinale tegen First Vienna. Ajax won na verlenging met 4-3. In de halve finale stuitten de Amsterdammers op Slovan Bratislava. Ajax rekende afgetekend af met de club uit het toenmalige Tsjechoslowakije. Beide wedstrijden werden gespeeld in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

De finale van de intertoto-competitie 1961-1962 vond plaats op 26 april 1962. De plaats van de eindstrijd werd bij loting verricht door de Amsterdamse burgemeester Van Hall. Het lot was Ajax gunstig gezind, want de wedstrijd werd gespeeld in het Olympisch Stadion.

In het Olympisch Stadion ontving Ajax de grote rivaal Feyenoord, de naam van die club werd overigens toen nog met een IJ geschreven. Ajax won de finale met 4-2. Henk Groot scoorde drie keer, zijn broer Cees vond één keer het net. Aanvoerder Co Prins mocht de beker in ontvangst nemen.

Senioren WonenPlus gaan dagje uit

De senioren vlak voor vertrek.

DIEMEN - Een grote grote groep senioren van WonenPlus, onderdeel van Stichting Welzijn Diemen, ging vorige week woensdag op stap met de Museum Plus Bus naar het Boijmans van Beuningenmuseum in Rotterdam.

De Museum Plus Bus rijdt door heel Nederland en haalt senioren op vanuit hun woonplaats om ze een prettig en verzorgd cultureel dagarrangement aan te bieden. Op die dag wordt één museum van de 12 deelnemende musea bezocht. De Museum Plus Bus wordt mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij.

De luxe touringcar van de Museum Plus Bus kwam de deelnemers 's ochtends ophalen bij De Brede HOED. Een gezellige rit volgde naar Rotterdam en de chauffeur vertelde uitgebreid over alle bijzondere highligts onderweg. Na de koffie en thee werd een interessante rondleiding gegeven langs de meest prachtige schilderijen uit o.a. de late middeleeuwen. Tussen de middag genoot men van een heerlijke lunch en het uitzicht op de mooie tuin. Daarna was er tijd om op eigen gelegenheid van het museum te genieten. Na een stralende, fijne dag met elkaar bracht de Museum Plus Bus iedereen weer terug bij De Brede HOED.

Klamme Handjes is succes

Sfeer op festival was leuk en ontspannen.

DIEMEN - In het Diemerbos werden afgelopen weekeinde twee festivals gehouden. Op zaterdag Klamme Handjes, op zondag Vunzige Deuntjes. Het DiemerNieuws ging zaterdagmiddag op bezoek.

Wie zaterdagmiddag op de Hartveldseweg of Muiderstraatweg liep zag dat er iets aan de hand was. Heel veel jonge mensen gingen lopen of op de fiets in de richting van het Diemerbos waar het festival Klamme Handjes werd gehouden. Bij de ingang van het bos konden de fietsen in de fietsenstalling worden geplaatst en kon er over de voetpaden naar het festivalterrein worden gelopen.

De controle bij de ingang was streng. Alle bezoekers moesten de inhoud van hun tas en jas- en broekzakken op tafel leggen, zelfs de inhoud van een pakje sigaretten werd gecontroleerd. De professionele beveiligers waren zeer correct en vriendelijk. Bezoekers van Klamme Handjes konden genieten van de muziek die op diverse podia werd gedraaid. De sfeer was ontspannen en gezellig. Een lid van de organisatie liet in de loop van de middag weten dat er op zo'n 3.000 bezoekers werd gerekend. "De meeste bezoekers zijn tussen de 18 en 26 jaar, ik denk dat zo'n 60 procent van de bezoekers vrouw is. De sfeer is inderdaad heel ontspannen."

De verslaggever, twee keer zo oud als 26 jaar, kreeg van een aantal jonge bezoekers spontaan een high five. Twee jongens en een meisje namen geen blad voor de mond. "Heeft u pillen gebruikt, u zweet zo?" Nee, dat was niet het geval. De zweetdruppels waren het gevolg van de hitte. Zij vertelden dat zij in Gouda wonen. "Het Diemerbos is voor ons niet dichtbij, maar wel een mooie plek voor een festival. Wij gaan vandaag lekker chillen", aldus de blonde dame.

Klamme Handjes werd georganiseerd door het bedrijf Jongens van de Wereld. "Het feest is erg goed verlopen, er zijn bijna 3.000 bezoekers geweest. De sfeer was inderdaad heel leuk. Ik vond de muziek helder klinken en wij hebben ons aan de vooraf overeengekomen geluidsnormen gehouden. Ik vond het festivalterrein er heel mooi uitzien. Wij hebben het bos in zijn waarde gelaten, maar er door onze aankleding ook iets aan toegevoegd", aldus een woordvoerder van Jongens van de Wereld.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

Uw huisdier, auto, huis, bedrijf, boot, favoriete (vakantie)plekje etc, vereeuwigd in een mooie aquarel of acrylschilderij? Voor uzelf of als een prachtig cadeau? Voor inspiratie, kijk op www.oedsoffringa.nl en mail of bel 06-25088803.

Wiver Logistiek zoekt flexibele verhuizers en chauffeurs die aan willen pakken. Bel 020-8208766 of mail je CV naar diemen@wiver.nl

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Gezocht oppas en opvang kind van 5. Tel.: 0641545512

Nieuwe Passat vanaf 30 mille

De standaarduitrusting is uiteraard zeer compleet.

De nieuwe Passat komt eind november op de markt en heeft een vanafprijs van 30.190 euro. Een flink deel van de motoriseringen is per direct bestelbaar – ook met 20% fiscale bijtelling.
De standaarduitrusting van de Passat is al zeer compleet; naar wens is hij bovendien aan te kleden met een ongekend aantal innovatieve opties, desgewenst in 'bundels'. De nieuwe Passat komt op de markt in de uitvoeringsniveaus Trendline, Comfortline en Highline. Zelfs de Trendline biedt al een ruime standaarduitrusting met airconditioning, cruise control, radio met aanraakscherm, actieve hoofdsteunen, boordcomputer Plus, mistlampen met bochtverlichting, LED-achterlichten en een multifunctioneel en met leer bekleed stuur.

Op de Passat Comfortline is Front Assist met City Emergency Braking inbegrepen waarmee de Passat gevaar herkent en indien nodig autonoom remt. Ook parkeersensoren (v/a) en een automatische airco zijn standaard op de Comfortline, net als 16-inch wielen. De Passat Highline gaat nog verder. Hier is adaptieve cruise control inbegrepen, net als Top-comfortstoelen, een leren interieur, 17-inch lichtmetaal én LED-achterlichten 'high' met een opvallend 'verspringend' lichtdesign.

Nieuwe Opel Corsa zit vol verrassingen

Pittige en zuinige motor

De Corsa is al 32 jaar een succes. Dit is de nieuwste generatie.

Opel presenteert de volledig nieuwe Corsa. De vijfde generatie van Opels bestseller legt de lat flink hoger op het gebied van chassis- en aandrijftechniek en biedt een nieuwe rijervaring in het populaire B-segment.

De nieuw ontwikkelde driecilinder 1,0-liter turbobenzinemotor koppelt pittige prestaties aan een zeer gunstig brandstofverbruik, terwijl de nieuwe wielophanging en stuurinrichting garant staan voor ongeëvenaard comfort en stuurprecisie. De nieuwe Opel Corsa beleeft zijn wereldpremière op de Autosalon van Parijs (4 t/m 19 oktober). De productie start nog voor het einde van dit jaar.

De nieuwe Opel Corsa bezit alle eigenschappen om zijn 32 jaar durende succesverhaal onverstoord voort te zetten. In het uiterst competitieve marktsegment komt Opel met een dynamisch vormgegeven model met veel aandacht voor detail en een onmiskenbare uitstraling. Het interieur straalt meer kwaliteit uit, voelt ruimer aan en is voorzien van het IntelliLink-systeem.

In Europa zijn al bijna 12 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 2,8 miljoen van de huidige, vierde generatie. "De Opel Corsa heeft zijn populariteit te danken aan zijn aantrekkelijke uiterlijk, compacte formaat en optimale ruimte-indeling", zegt Opel CEO dr. Karl-Thomas Neumann. "Dankzij nieuwe technologie en een fantastische rijervaring legt de Corsa de lat nóg hoger in deze klasse. De vijfde generatie Corsa zit vol verrassingen."

Met Outlander PHEV door Aziatische jungle

In de jungle wachten bergen, moerassen en rivierdoorwadingen.

De Mitsubishi Outlander PHEV staat ingeschreven voor deelname aan een van de zwaarste crosscountryrally's ter wereld: de Asia Cross Country Rally 2014.

Een team, ondersteund door Mitsubishi Motors, doet met de hybrideauto mee aan deze rally door de Aziatische jungle. De rally vindt plaats van 9 tot en met 15 augustus en voert van Thailand naar Cambodja. De deelnemers overbruggen een afstand van 2.200 kilometer. De start is in het Thaise beachresort Pattaya. De volgende dag leidt de eerste proef naar Sakaeo. Op de derde dag passeert de rally de grens met Cambodja en loopt de route onder meer langs de hindoeïstische tempel Angkor Wat (Werelderfgoedlijst). De finish is op 15 augustus in Phnom Penh. Deelnemers en voertuigen staan bergen, jungle, moerassen en rivierdoorwadingen te wachten. Ook vorig jaar kwam een Mitsubishi Outlander PHEV uit in deze veeleisende Aziatische rally.

Twingo op toernee

De nieuwe Renault Twingo is op toer geweest door Europa. In Nederland toonde de nieuwe Renault Twingo zijn karaktervolle uiterlijk tijdens een fotoshoot in Amsterdam. Vanaf heden is de nieuwe Renault Twingo te bestellen en te bewonderen bij diverse Renault-dealers in de showroom. Op www.renault.nl/twingo-preview staat een overzicht van wanneer de nieuwe Twingo bij welke Renault dealer te bekijken is. Vanaf september staat de nieuwe Renault Twingo bij elke Renault-dealer.

Ford Fiesta Titanium X

Ford komt met een Fiesta Titanium X. Deze stijlvolle en luxueuze topuitvoering is gebaseerd op de al rijk uitgeruste Titanium en voegt naast een omvangrijke meeruitrusting een exclusief afgewerkt in- en exterieur toe. Zo zit er in de Titanium X onder meer: automatische airconditioning, startknop, verwarmbare voorstoelen en hoogwaardige lederen/stoffen bekleding met zilverkleurige of cognackleurige stiksels. De ondergrille is met chrome afgewerkt, de mistlamplijsten zijn zwartgelakt. Daarnaast is de Fiesta Titanium X voorzien van onder meer een audiosysteem met radio/CD/MP3/AUX/USB en 6 speakers. De pookknop en de handremgreep zijn met leder bekleed.