DiemerNieuws

5 oktober 2017

DiemerNieuws 5 oktober 2017


Hockey of honkbal op Sportpark?

DIEMEN Voor de nieuwe hockeyvereniging is veel animo, maar nog geen plek in Diemen. Daar wordt naarstig naar gezocht en er lijkt schot in te komen.

Vandaag (donderdag) stelt het college van B en W aan de gemeenteraad voor om verhuizing van honkbalvereniging TIW-Survivors naar sportpark Middenmeer in Amsterdam te onderzoeken. Dat zou in één klap ruimte maken voor twee hockeyvelden en het zo gewenste vierde veld voor SV Diemen. Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken: "De hockeyclub is een mooi burgerinitiatief. Er zijn al ruim 140 inschrijvingen, dat geeft wel aan dat er animo is en dat wil je wel faciliteren als gemeente. Er zijn meer plekken overwogen, maar op al die plekken stuit je op problemen."

"Honkbal is ook belangrijk, zij moeten een goede plek krijgen", benadrukt Klaasse. "Maar de realiteit is dat het een relatief kleine vereniging is met een groot beslag op de ruimte."
Voor TIW-Survivors zelf is verhuizing niet nodig, zij zitten nu goed. Toch zijn zij flexibel en willen wel meewerken aan een verhuizing als dat goed is voor de gemeente. Maar wel binnen Diemen, bleek uit een raadpleging van de leden dinsdagavond. Vanavond zullen ze de gemeenteraad dan ook vragen om ook andere locaties binnen Diemen te onderzoeken. Zelf denken zij dan aan de driehoek Muiderstraatweg/Weteringweg.

Lees verder op pagina 13

Spoor-onderdoorgang in 2023 open

DIEMEN In april 2023 kunnen de eerste automobilisten, fietsers en voetgangers door de spooronderdoorgang aan de Ouddiemerlaan.

Dat staat in het plan van aanpak van ProRail. In het najaar van 2020 beginnen volgens datzelfde plan de daadwerkelijke uitvoeringswerkzaamheden voor de tijdelijke voorzieningen en de aanleg van de spooronderdoorgang. Dit is ruim drie jaar later dan oorspronkelijk de planning was. Wethouder Scholten heeft de gemeenteraad laten weten dat hij er nog eens bij ProRail op zal aandringen dat de startdatum wat Diemen betreft niet nog verder moet worden opgeschoven.

De gemeenteraad stemde in met het projectkrediet van 15,2 miljoen euro voor de spooronderdoorgang. Dat is de helft van de totale kosten, de andere helft betaalt het Rijk. Van het projectkrediet van Diemen komt 13,5 miljoen euro uit een subsidie van de Vervoerregio en 1,7 miljoen euro van de gemeente zelf.

Als de spooronderdoorgang er is, moet ook het stationsgebied heringericht worden. De gemeente Diemen wil daarbij inwoners intensief betrekken.

Lerarenstaking

DIEMEN De leerkrachten van alle scholen in Diemen staken vandaag, de leerlingen zijn vrij. Hoe wordt dat opgevangen?

Buitenschoolse opvang KMN Kind en Co biedt extra opvang aan, overigens wel tegen betaling of het inleveren van een vakantiedag. Ze maken er een leuke dag van met een pyjamaparty en halloweenactiviteiten. Bij Stichting Popeye is ervoor gekozen om alleen opvang te bieden als ouders het echt niet anders kunnen regelen.

Het Duranbad rekent erop dat er meer kinderen komen zwemmen.

3: Alain Bains van St. OOP.

Kinderburgemeester slaat eerste bal HC Diemen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Onder het oog van heel veel jonge spelers in het clubtenue van de nieuwe hockeyclub Diemen (HC Diemen), pushte kinderburgemeester Marit Engelberts zondag de bal het doel in. Het was de officiële start van de trainingen van de nieuwe sportvereniging, nu nog bij Athena in Amsterdam. HC Diemen is het resultaat van een burgerinitiatief.

Wereldwinkel

Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Wereldwinkel Diemen bestaat 20 jaar en dat wordt zaterdag 7 oktober gevierd met een groot feest op het Diemerplein.

11

Volgdienst bij politie

Foto: Politie Diemen Ouder-Amstel

DIEMEN In de nacht van zaterdag op zondag liet de nachtdienst van de politie Diemen Ouder-Amstel zich volgen via Facebook. De volgers keken mee met een drukke, afwisselende dienst.

Het begon met een huiselijke twist, zonder gewonden gelukkig. In de loop van de dienst kwamen er onder meer nog een inbraak in een woning, een zedenzaak, overlast van jeugd en geluid en diverse aanrijdingen voorbij, waarbij soms ook alcohol in het spel was. Door de grote drukte in Amsterdam moest het team ook daar assisteren. De kogelwerende vesten moesten aan, want het ging om een vechtpartij waarbij een vuurwapen gezien was.

Voor wie het allemaal nog wil nalezen: de berichtjes staan bij het evenement Poldoa Volgdienst op Facebook.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, aan de koude kant

In contrast met afgelopen jaren is de herfst dit jaar zeer onbestendig. Donderdag trekt weer een actieve randstoring over met regen en wind. Ook nadien staat het weer onder invloed van een lagedrukgebied boven Noord-Europa. Het blijft onbestendig, maar in het weekeinde neemt de westenwind sterk in kracht af. De temperaturen liggen met 13 à 14 graden aan de lage kant.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er kunnen enkele buien vallen. De wind neemt stilaan in kracht af. Het wordt 14 graden. Zaterdag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. Zondag schijnt af en toe de zon met ook kans op enkele buien. Er waait een tot matig afnemende wind tussen noordwest en zuidwest. Het is met een maximum van 13 à 14 graden aan de koude kant. Het langjarig gemiddelde voor begin oktober bedraagt 16 graden.

Trend na het weekeinde

Na een iets rustiger en minder buiige maandag neemt vanaf dinsdag de onbestendigheid weer toe. Ook de rest van de week is het wisselvallig met af en toe zon, bewolking en soms regen. De maximumtemperatuur schommelt rond 14 graden, later in de week mogelijk iets hoger.

Weetje

September was koel en nat met een normaal aantal zonuren. De gemiddelde temperatuur was 13.7 graden (normaal is 14.5 graden). Er kwamen geen zomerse dagen voor van 25+ graden tegen drie normaal. In onze regio viel 147 mm regen tegen 70 mm normaal. Het was de natste september sinds 2001. Toen viel er 177 mm. September 2006 was het droogst met 8 mm.

In 18 uur 37746 fietsen over de Hartveldschebrug (1)

Foto: HKD

Op zondag 7 augustus 1938 namen Amsterdammers massaal de fiets om te genieten van het prachtige zomerweer. Het zonnetje deed de temperatuur oplopen tot 27 graden. De automobilist, de motorrijder en het fietsende gewone volk gingen een dagje genieten. 37746 fietsers telde Rijkswaterstaat bij de Hartveldsebrug in Diemerbrug. Verreweg de meeste fietsers waren op weg naar 't Gooi. De stad uit, een briesje door de haren en even de zorgen in Amsterdam latend. Op en rond de Diemerbrug sloegen groepjes Diemense boeren in hun zondagse kleren het tafereel gade. Af en toe riepen ze wat naar de stadse meid.
De Zutphensche Courant van 2 januari 1940 bracht dit schokkende nieuws, een kleine vier maanden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, naar buiten. Waarom hield Rijkswaterstaat dit soort belangrijke feiten zo lang onder de pet? vragen velen zich af. Dat lag voornamelijk aan de aantallen en de snelheden van het gemotoriseerd verkeer. Het aantal auto's was in korte tijd met 16% toegenomen, het aantal bussen met 40% en het aantal motorrijders met 60%. Met gemiddelde snelheden van rond de 80 km 'raasde' het verkeer door Diemen. Daar moest iets aan gedaan worden.

Beleefdag Diemerbos

Foto: Petra Snijders

DIEMEN Wie vonden het nou leuker? De vaders of de kinderen? Tijdens de eerste Beleefdag in het Groen in het Diemerbos werd er in ieder geval druk hutten gebouwd.

Zondag was er een Beleefdag in het Groen in het Diemerbos om mensen kennis te laten maken met wat er allemaal te doen is.

Zo gaf boswachter Marieke Schatteleijn, bekend van het tv-programma 'BinnensteBuiten', een lezing, kon er meegewandeld worden met een Natuurwijzer en een wandelcoach en werd getoond hoe de Groengroep van zorginstelling Cordaan het Diemerbos beheert.

Hutten

En hutten bouwen dus. Een activiteit voor kinderen, maar ook de vaders werkten vol overtuiging aan de hutten, die zij vroeger zelf vast ook graag bouwden.

Dames van Smashing '72 verliezen

DIEMEN Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft ook de tweede competitiewedstrijd verloren.

De volleybalsters uit Diemen verloren in Warmenhuizen met 3-1 van Dinto. De setstanden waren 25-19, 27-25, 25-23 en 23-25. Smashing '72 verloor een week eerder de competitie-ouverture tegen Amsterdam. In Sporthal Diemen bleken de bezoeksters sterker dan het team uit Diemen: 1-3. De setstanden waren 16-25, 12-25, 22-25 en 25-19.

Het eerste damesteam van Smashing' 72 komt uit in de promotieklasse A. De ploeg heeft na tweede duels twee punten en staat op de tiende plaats. Het eerste damesteam van Smashing '72 speelt op zaterdag 7 oktober thuis tegen Clam Dycke. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 16.00 uur. Clam Dycke heeft na twee wedstrijden drie punten en staat op de negende plaats.

Basisscholen zijn kwetsbaar als er een leerkracht uitvalt

Stichting OOP heeft net voldoende leerkrachten

Ook in Diemen gaan de basisschoolleraren vandaag staken voor een hoger salaris en lagere werkdruk. Stichting OOP ondersteunt de staking.

Alan Bains van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Alan Bains is directeur-bestuurder van de Stichting Onderwijs Primair (OOP). De stichting is verantwoordelijk voor de basisscholen Noorderbreedte, De Octopus, De Kersenboom en De Venser in Diemen en De Grote Beer in Duivendrecht.

Bains: "Wij hebben bij deze vijf scholen in totaal 88 formatieplaatsen die worden ingevuld door 115 mensen. De reden hiervan is dat veel van onze leerkrachten parttime werken." De Stichting Openbaar Onderwijs Primair heeft de beschikking over net voldoende leerkrachten om alle groepen van de vijf basisscholen les te geven. Maar de stichting is kwetsbaar op het moment dat een leerkracht ziek wordt of om een andere reden uitvalt. Bains: "Er speelt een aantal zaken. Wij hebben te maken met diverse leerkrachten die na een lange loopbaan op school met pensioen zijn gegaan of binnenkort met pensioen gaan. Aan de andere kant zie je dat de pabo's de laatste jaren relatief weinig nieuwe leerkrachten afleveren. Dat is het gevolg van het aanzien van het beroep van leerkracht van de basisschool, het salaris, de werkdruk en de beperkte mogelijkheden om door te groeien. Leerkrachten moeten ook steeds meer administratieve werkzaamheden verrichten. Dat komt omdat het Rijk steeds meer resultaten wil meten. Maar niet alles is te meten. Het beroep van leerkracht houdt veel meer in dan lesgeven. Alle leerkrachten hebben hun sterke punten. De een is pedagogisch heel sterk, de ander kan heel goed verhalen vertellen. Iedereen heeft in zijn jeugd wel een leerkracht gehad waar hij of zij veel van heeft geleerd en met plezier aan terugdenkt."

Leven duurder

'Het Rijk wil steeds meer resultaten meten'

De politiek in Den Haag praat al lange tijd over het verhogen van de salarissen voor leerkrachten van het basisonderwijs. "Er wordt gesproken over een substantiële verhoging van het salaris. Maar zo'n verhoging heeft in bijvoorbeeld Zeeland een ander effect dan in de Randstad, waar het leven veel duurder is."

De Stichting Openbaar Onderwijs Primair heeft zelf een groep invalkrachten samengesteld waarop een beroep kan worden gedaan als er een leerkracht uitvalt. "Het gaat bijvoorbeeld om gepensioneerde leerkrachten die het leuk vinden om af en toe in te vallen." Maar in een aantal gevallen ontkomen de scholen er niet aan om te anticiperen op de omstandigheden. "Als er een leerkracht afwezig is en er geen vervanger kan worden gevonden, worden de kinderen van die groep verdeeld over andere groepen. En als het echt niet anders kan, worden de kinderen naar huis gestuurd. Dat doen wij uiteraard zo min mogelijk. Dat gebeurde afgelopen cursusjaar wel al een paar keer." De leraren op basisscholen zullen op 5 oktober de hele dag staken. De meeste schoolbesturen in Nederland, zo ook OOP, ondersteunen in ieder geval de staking. De onderwijsvakbonden AOB en CNV roepen alle leerkrachten op om zich aan te sluiten bij de staking. Inzet van de staking is een hoger salaris en een lagere werkdruk voor leraren van basisscholen.

A. Krijtsstraat

DIEMEN Over een paar weken al kan de gemeenteraad zich buigen over een aangepast nieuwbouwplan voor de hoek van de A. Krijtsstraat/Hartveldseweg.

Dat zei wethouder Lex Scholten in de raadsvergadering vorige week donderdag. Het aangepaste plan zou in ieder geval voor een lager gebouw moeten zijn. Hoeveel lager? De wethouder kon daar geen concreet antwoord op geven, alleen dat het 'significant' lager zal uitvallen. De gemeenteraad stemde niet over het oorspronkelijke plan. Wel werd nog lang gediscussieerd over welke hoogte dan wel passend zou zijn op deze plek en hoe de procedure voor het aangepaste plan zou moeten verlopen. Anders dan hoe het tot nu toe is gegaan, vond een aantal raadsfracties. Voor het vervolg van de procedure wil de gemeenteraad dat bewoners al tijdens de planvorming hun mening kunnen geven en dat de stedenbouwkundige uitgangspunten worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Sloop

Het pand dat er nu nog staat, is uiterlijk 20 december weg, zo is afgesproken met de eigenaar. Een voorstel van Leefbaar Diemen en de VVD om het gebouw zolang te verpakken kreeg evenveel stemmen voor als tegen. Daar wordt volgende maand dus weer over gestemd. Als het pand dan niet al weg is.

Breinsteins Missie

DIEMEN Tijdens de Kinderboekenweek en in het Weekend van de Wetenschap verschijnt 'Breinsteins Missie', een boek van de Diemense schrijfster Ineke Fritz.

'Breinsteins Missie' is het eerste Nederlandse jeugdboek (11+) over zwaartekrachtgolven. Dit spannende boek, over misschien wel de grootste ontdekking van deze eeuw, wordt zaterdag gepresenteerd tijdens de Open Dag van Science Park Amsterdam.

De Meeuwen

DIEMEN Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft het eerste competitieduel gewonnen.

Het waterpoloteam bleek voor eigen publiek sterker dan AZVD: 9-4. Het eerste damesteam van De Meeuwen is de competitie begonnen met een 9-5 nederlaag bij Aquarijn. Zij spelen zaterdag 7 oktober thuis tegen Watervlo. De heren gaan op bezoek bij ZV Haarlem.

Bode Chris van Ling neemt afscheid van gemeente Diemen

Met koffie en cake op de Gemeentedag.

DIEMEN Nog één keer zorgen dat alle naambordjes van raadsleden, griffier, wethouders en burgemeester op de juiste plek staan. Nog één keer iedereen voorzien van de vergaderstukken. Nog één keer koffie en thee schenken, deze keer met een lekker gebakje erbij. De raadsvergadering vorige week donderdagavond was de laatste klus voor Chris van Ling als bode op het gemeentehuis van Diemen.

Als bode is Chris een bekend gezicht voor veel Diemenaren. Met zijn collega's zorgt hij dat alles op rolletjes loopt in het gemeentehuis. Niet alleen bij raadsvergaderingen, maar ook bij huwelijken, inburgeringsceremonies, op de Gemeentedag, bij de uitreiking van de vrijwilligersonderscheidingen en de koninklijke onderscheidingen, de nieuwjaarsreceptie en de herdenking op 4 mei. En dan vergeten we vast nog wel iets.

Chris gaat, na 24 jaar bij de gemeente Diemen gewerkt te hebben, met pensioen. Dat vindt hij best jammer, want eigenlijk had hij wel door willen gaan. Achter de geraniums zitten wordt het niet. Chris begint over een paar weken als chauffeur van volgwagens bij uitvaarten. "Mijn partner Frits werkt ook nog, dus ik ben blij met deze nieuwe uitdaging, het lijkt me mooi werk. Daarnaast is deze opa al ingeroosterd om ook op te gaan passen op mijn vierde kleindochter die op komst is. Daarnaast heb ik een nieuwe keuken besteld."

'Het brandalarm ging af en de brandweer moest ons bevrijden'

Na 10 jaar op de gemeentewerf werd Chris huismeester op het gemeentehuis. "Daarbij was ik ook marktmeester en zorgde ik dat iedere week alle kramen gevuld waren met een mooi, gevarieerd aanbod. Maar die taak werd bij anderen neergelegd. De laatste jaren zorgde ik samen met mijn collega's Dabney, die ook bode is, en Bert en Monique van de repro-afdeling die bijspringen als het nodig is, dat alles in het gemeentehuis goed werkt. Een leuke ploeg, ik ga ze enorm missen. Bij huwelijken zorgen wij dat alle benodigde papieren er zijn en dat alles op de juiste manier getekend is. Dat gaat weleens bijna fout. En ik zorg al jaren voor de kerstversiering in het gemeentehuis. Daar kreeg ik altijd veel complimentjes voor." Dat blijkt wel: bij een speech aan het einde van de raadsvergadering vorige week vroeg burgemeester Boog of Chris daarvoor niet toch terug wil komen.

Nu is het hoofdstuk Diemen afgesloten. Nog één anekdote: "Acht jaar geleden, de vorige griffier was er nog en vroeg mij na de gemeenteraadsverkiezingen iets speciaals te doen bij de installatie van de nieuwe raadsleden: gebak serveren met vuurwerk. Ik kwam aanlopen met het gebak op de kar en net toen ik de zaal in liep, gingen in de hal de rookmelders af en vlak achter me sloten automatisch de deuren van de raadszaal. Er was niets aan de hand natuurlijk, maar de brandweer moest ons komen bevrijden; het bleef nog lang onrustig die avond."

Sandra Poorthuis

Zingt bij Voice Female
59 jaar, Diemenaar sinds 1982

Hoe lang zing je al?
"Dit jaar vieren we 20 jaar Voice Female (VF) dat ik samen met zes andere vrouwen heb opgericht. Met sommige vrouwen zing ik al meer dan 30 jaar."

Favoriete VF-song?
"'Superwoman' van Alicia Keys. In 2018 komt er een 'The Best of VF' met alle favoriete nummers van door de jaren heen."

Verder in het dagelijks leven.
"Ik werk als hoofd Communicatie & Marketing bij het ROC van Amsterdam, ik lees graag en geniet enorm van mijn drie kleinkinderen waar ik elke week een dag op pas."

Welke poster hing er boven je bed?
"Che Guevara, mijn held, al vond ik het ook een mooie poster en een mooie man."

Favoriete stekje in Diemen?
"Het Diemerbos."

Met wie had je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met Annie MG Schmidt. Alhoewel ik ook wel een beetje bang voor haar zou zijn. Ze was niet heel erg aardig geloof ik, maar wel ontzettend goed."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat verklap ik hier niet. Maar wie mijn guilty pleasures wil weten: tijdens onze nieuwe voorstelling in december worden de guilty pleasures van heel VF onthuld."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een hazelino (toch een guilty pleasure verklapt)."

Je kunt niet zonder?
"Mijn dierbaren natuurlijk en mijn telefoon, hoe erg ook."

Als je burgemeester was...
"Dan zou ik een serieus gesprek aangaan over de programmering van het Diemer Festijn. Een geweldig initiatief, maar de programmering is eigenlijk elk jaar hetzelfde en biedt maar een beperkt publiek vertier."

Griezelen op het schoolplein

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Kinderboekenweek is gisteren op basisschool De Octopus begonnen met een schoolplein vol griezelige figuren. Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar 'Gruwelijk eng'. Daarom mocht iedereen gruwelijk eng verkleed naar school komen. Tot 13 oktober zijn er op de scholen en ook in de Bibliotheek Diemen allerlei activiteiten in het kader van de Kinderboekenweek.

Nuonweg

DIEMEN Nu de gemeenteraad heeft besloten dat ook zij geen bezwaar meer heeft tegen het openstellen van de Nuonweg, is de gemeente Amsterdam aan zet.

Na een serie onderzoeken naar de gevolgen van openstelling en de toezegging dat Amsterdam alle kosten, ook van mogelijke schadeclaims, op zich neemt, is de weg nu vrij om Diemen te verzoeken de bestemming van de weg te wijzigen. Daar besluit de Diemense gemeenteraad uiteindelijk over.

Bij openstelling moet ook een veilige route worden gemaakt voor fietsers. De gemeenteraad nam vorige week vast een motie aan waarin de voorkeur wordt gegeven aan een fietstunnel. D66 vroeg twee weken eerder al of voor deze weggebruikers de weg niet vast open kan voor het bestemmingsplan gewijzigd is, zodat met name scholieren in de winter een kortere route hebben. Wethouder Lex Scholten gaf aan dat dit niet veilig is. "Zij moeten de Fortdiemerdammerweg oversteken en dat kan pas veilig als er verkeerslichten zijn. Amsterdam gaat die kruising pas aanpassen als er een besluit is genomen over de bestemmingsplanwijziging."

Enquête over afval

DIEMEN Kort geleden vonden Diemenaren een flyer op de mat met de vraag om mee te werken aan een enquête over afvalinzameling. De gemeente wil graag weten wat er goed gaat en wat beter kan.

Het verzoek kwam weliswaar door de brievenbus, de enquête kan alleen via internet worden ingevuld. Dat kost ongeveer vijf minuten en de antwoorden worden anoniem verwerkt. Deelnemers kunnen onder meer hun mening geven over het scheiden van afval, de kosten, hoever ze bereid zijn te lopen om afval gescheiden te kunnen inleveren en hoe tevreden zij zijn over de afvalinzameling in Diemen.

Meedoen kan nog tot 16 oktober via afvalbeleidDiemen.nl.

Afrit S113 dicht

DIEMEN Afrit 1 op de A9 Gaasperdammerweg, S113 Kromwijkdreef, is vanaf vrijdag 6 oktober 10 dagen afgesloten.

Van vrijdag 6 oktober 22.00 uur tot maandag 16 oktober 05.00 uur is de afrit afgesloten voor het verkeer van de A9 uit de richting Diemen. Het verkeer wordt omgeleid via af- en oprit 2, S112 Gooiseweg.

Paddenstoelenexcursie, zaterdag 7 oktober.

Vrijdag 6 oktober

'Gruwelijke sprookjes'

15.00 uur | OBA Diemen

PLAY-IN van de Diemer Harmonie, zondag 8 oktober.

Gebaseerd op het boek 'Gruwelijke rijmen' van Roald Dahl. Gespeeld door het promoteam van jeugdtheaterschool TIJ. Voor stoere durfals van zes jaar en ouder. Reserveren: diemen@oba.nl of 020-6902353.

Tabletcafé

18.30 uur | OBA Diemen

Heeft u een iPad of tablet? Bent u ook zo enthousiast of vindt u het best lastig? Kom dan naar het Tabletcafé! U kunt ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Een ervaren vrijwilliger is aanwezig om u te helpen. 18.30-20.00 uur.

Clifton Braam -
'Twee landen, één liefde'

20.30 uur | Theater de Omval

Clifton praat over de verschillen tussen Surinamers en Nederlanders zoals hij die door de jaren heen ervaart. Maar tegelijkertijd de overeenkomsten die we hebben. Is er echt een verschil in denken, leven, genieten, praten en doen? Als je het allemaal op een grappige wijze bekijkt, kom je tot de conclusie dat er misschien meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Hilarische, maar toch serieuze ontdekkingen, en verrassend herkenbaar.

Zaterdag 7 oktober

Oudpapieractie

9.30 uur | De Ontmoeting

Zaterdag 7 oktober halen vrijwilligers van de Protestantse Kerk de Ontmoeting vanaf half tien in geheel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

Paddenstoelenexcursie

10.00 uur | Bushalte
NS-station Diemen

Werkgroep Spoorzicht organiseert een paddenstoelenexcursie. Start bij de parkeerplaats aan de noordkant van NS-station Diemen (Centrum). De herfst is vroeg dit jaar. Kom kijken naar zalmzwammen, pekstelen en judasoren. Neem een spiegeltje mee. Trek stevig, liefst waterbestendig schoeisel aan, want het is soms wat zompig. Bij voldoende belangstelling vertrekt een aparte groep voor ouders met kinderen. Kosten: vrijwillige bijdrage voor de onderhoudspot van het park. Informatie: werthof.home.xs4all.nl.

Cadeauwinkel van de Wereld 20 jaar!

11.00 uur | Diemerplein

Cadeauwinkel van de Wereld/Wereldwinkel viert het 20-jarig jubileum met een fairtradecafé, fairtrademarkt, wereldspellen en optredens op het Diemerplein. 11.00-18.00 uur.

Herman in
een bakje geitenkwark

20.30 uur | Theater de Omval

Herman in een bakje Geitenkwark is een ervaring die je leven verandert: een podium gevuld met de eigenzinnige humor, samenzang en bedenksels van vier jongens, en, als belangrijkste van alles, met jouw fantasie.

Zondag 8 oktober

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger: mevr. H. Smeulers uit Zwijndrecht.

Viering

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Woord- en communieviering met het Hagunnankoor. Voorganger is pastor H. Hartog.

Wandeling Pink Diemen

14.00 uur | Nesciobrug

Wandeling door het Diemerpark naar de Vijfhoek. Verzamelen op de Nesciobrug. We wandelen door het park naar Fort Diemerdam, pauzeren bij paviljoen Puur en kunnen nog even verder de Vijfhoek in.

PLAY-IN Diemer Harmonie

16.30 uur | Theater de Omval

Naast een orkestrepetitie o.l.v. Vincent van den Bijlaard worden workshops verzorgd door drie leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Om 16.30 uur gratis concert.

Dinsdag 10 oktober

'Aquarius'

14.00 & 20.00 uur |
Theater de Omval

Een prachtig portret van een even kwetsbare als sterke vrouw die een zowel mysterieuze als beangstigende en zenuwslopende confrontatie aangaat.

Woensdag 11 oktober

Andermans Veren -
Er mag zoveel niet

20.30 uur | Theater de Omval

Een muzikale trip langs de mooiste theaterliedjes van Nederland rond het thema 'Fout en stout, want er mag zovéel niet'. Roddelen, elkaar het leven zuur maken, vreemdgaan, te veel drinken, stelen; het mag niet, maar het heeft wel prachtige liedjes opgeleverd.

Donderdag 12 oktober

'Maudie'

20.00 uur | Theater de Omval

Sally Hawkins ('Blue Jasmine') en Ethan Hawke ('Boyhood') schitteren in dit ontroerende drama van regisseur Aisling Walsh. De film volgt het indrukwekkende levensverhaal van Maud Lewis en haar verrassende ontwikkeling tot bekende volksschilder.

Vrijdag 13 oktober

Van der Laan & Woe - Uitverkocht

20.30 uur | Theater de Omval


Filmavond

19.30 uur | De Ontmoeting

De film 'Lion' wordt bekeken en onder het genot van een drankje en hapje wordt erover nagepraat. Inloop vanaf 19.30 uur. De film start om 20.00 uur.

Zaterdag 14 oktober

Boeken & Platenmarkt

11.00 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

U kunt in onze Kerk terecht voor vele boeken en platen. Ook het boek waar u al lang naar zoekt kunt u hier vinden.

Repair Café Diemen

14.15 uur | De Diem

Elke tweede zaterdag van de maand zijn de reparateurs van Repair Café weer aanwezig om uw kapotte spullen te repareren. Dit onder het genot van een kopje koffie of thee. Onze slogan: weggooien kan altijd nog! Een eigen bijdrage is niet verplicht.

Spijkers - 'Spijkers II'

20.30 uur | Theater de Omval

In 2015 maakte Joost Spijkers zijn debuut als zanger. Samen met zijn 5-koppige band van wereldformaat gooide hij meteen hoge ogen en werd genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs, het beste theaterlied van 2015. Nu gaat Spijkers verder: nog rauwer, eerlijker en ontroerender.

Diamanten huwelijk

Het was gezellig met de burgemeester op bezoek. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Zaterdag 30 september was het precies 60 jaar geleden dat meneer en mevrouw Van Koningsveld-Kemper in het huwelijk traden. Die dag werd gevierd met een feestje in Boerderij Langerlust; maandag kwamen burgemeester Erik Boog en zijn verloofde Wahida Amier het diamanten stel feliciteren.

Mevrouw (78) en meneer (79) Van Koningsveld leerden elkaar al heel jong kennen in de speeltuin in de Indische Buurt in Amsterdam waar zij woonden. Er was een klik en zij kregen verkering. Die is ook nog even verbroken geweest, maar toen meneer in dienst zat en per brief weer verkering vroeg, duurde het niet lang voor het stel zich verloofde en ging trouwen. Zij startten inwonend bij de ouders van meneer, verhuisden heel vaak en kwamen ruim 40 jaar geleden in Diemen wonen. Dat was wel even wennen, vertelt mevrouw Van Koningsveld. "Ik woonde in een volkswijk en ging voor mijn gevoel naar een koudekakbuurt." Toch wende het snel en nu willen ze nooit meer weg uit Diemen.

Oma-soep

Het echtpaar genoot van het bezoek van de burgemeester en zijn verloofde en gaf ook nog wat tips voor een lang en gelukkig huwelijk. En? "Als je elkaar weleens achter het behang wilt plakken, gaat de een gewoon even de tuin in en de ander naar boven. Dan komt het vanzelf weer goed." Vervelen doet het echtpaar zich geen dag. Meneer is heel vaak op de kinderboerderij te vinden, mevrouw doet aan damesgym, leest dikke boeken, puzzelt graag en maakt kaarten. De twee dochters, twee zonen en tien kleinkinderen komen vaak langs. Vooral op zaterdag is het vaste prik: dan is er 'oma-soep'. "Het is dan een volle boel, heel gezellig."

Het motto van de jarige Wereldwinkel: 'Eerlijk delen, wereldwijd'

Wereldwinkel Diemen wil ook een platform bieden voor Diemense initiatieven

Al 20 jaar staat hij op het Diemerplein: de bus van de Wereldwinkel Diemen. En dat wordt zaterdag 7 oktober gevierd met een groot feest.

Voorzitter Els Nuisker, Jan Rijnierse, Hannie van Hoek en Relie voor de inmiddels turquoise winkelbus.

DIEMEN De bekende bus van de Wereldwinkel Diemen veranderde een paar keer van kleur in de 20 jaar van haar bestaan. Wat gebleven is: een winkel vol unieke artikelen van over de hele wereld met een verhaal. Producten die je met een gerust hart kunt kopen, omdat er een eerlijke prijs voor betaald is. Maar de Wereldwinkel Diemen is anno 2017 veel meer dan alleen de winkelbus.

De Wereldwinkel Diemen is deel van de Stichting Vrijwilligerscollectief Het Elsengroen en heet ook wel Cadeauwinkel van de Wereld. De bekende bus werd in 1997 in gebruik genomen. Inmiddels is de bus prachtig turquoise en staat hij nog steeds iedere vrijdag en zaterdag op het Diemerplein. Als je de bus binnenstapt, weten de vrijwilligers ook de verhalen te vertellen van de producten die op de planken staan. "Die verhalen erachter zijn voor ons erg belangrijk", vertelt Hannie van Hoek, medewerker van het eerste uur. Relie, die deze middag in de bus 'dienst' heeft, voegt toe: "Van veel van onze producten bestaat er maar één. Alle kunst is met de hand gemaakt, je koopt dus iets unieks."
Wat inmiddels niet meer zo uniek is, zijn de Fair Trade Food artikelen. "Die kun je nu overal wel kopen, en dat is op zich een goede zaak", vertelt penningmeester Jan Rijnierse. "Het betekent wel dat wij er minder van verkopen en dat is natuurlijk jammer, want wij besteden de winst, in tegenstelling tot de andere winkels, aan voorlichting, educatie en kleinere, Diemense initiatieven. Dat zijn projecten die onderwijs en gezondheid in verre landen bevorderen. Zo hebben we bijvoorbeeld vorig jaar bijgedragen aan de Stichting Jolifant, voor een project in Thailand waarin niet alleen olifanten werden bevrijd van hun zware werk, maar ook de mensen geholpen werden die daardoor hun werk verloren, onder meer door ze werk te geven als verzorgers. Het gaat er bij ons om dat een project iets doet voor mensen en onze doelstelling van eerlijk delen ondersteunt. Zo hebben we ook bijgedragen aan een onderwijsproject in Ghana en Habitat for Humanity." Er wordt gecontroleerd of het geld goed terecht komt. "Mensen gaan er zelf heen en kunnen dat zelf zien."

In de toekomst zou Het Elsengroen nog meer een platform willen bieden voor dit soort lokale initiatieven en mensen verbinden. "Voor thema's als duurzaamheid, vluchtelingen, milieuproblematiek in combinatie met eerlijke handel, gezondheid en onderwijs willen we ons inzetten en voorlichting geven. Aan initiatieven als vorig jaar op basisschool De Nieuwe Kring, waar kinderen een eigen wereldwinkeltje openden en heel succesvol runden, zouden we graag vaker meewerken."

'Onze kunstartikelen zijn met de hand gemaakt, je koopt dus iets unieks'

Stichting Het Elsengroen is met haar tijd meegegaan: er is een nieuwe website en een Facebookpagina. De ambities zijn groot, maar alles wordt gedaan door vrijwilligers. "Wij vormen een club van mensen die zich betrokken voelen met mensen die in armoede leven en hun verantwoordelijkheid nemen. Meer mensen zijn zeer welkom. Voor die sociale media kunnen we bijvoorbeeld echt iemand gebruiken om dat op zich te nemen", aldus Hannie.

Zaterdag 7 oktober wordt het 20-jarig bestaan gevierd met een groot feest op het Diemerplein, dat om 11.00 uur begint. In en om een grote tent is van alles te doen. Kinderen kunnen met een strippenkaart meedoen aan spellen uit tien verschillende landen en kunnen een aardigheidje winnen. Er is veel bijzondere muziek, van salsa-a-capella en de kleinste fanfare tot wereldmuziek. De Wereldwinkel verbindt haar jubileum aan een actie van Unicef: 'Geef een schooltas, laat Syrische kinderen leren'. Voor 10 euro kun je zo een schooltas met inhoud doneren.

Het feest is voor iedereen: spellen voor kinderen en veel muziek

Meer informatie is te vinden op elsengroen.nl en de Facebookpagina Cadeauwinkel van de Wereld-Wereldwinkel Diemen.

Nog een keer in oude clubkleuren bij DKV Victoria

Oosterpark-Moksi (AKC Victoria, aangevuld met familieleden). Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Ter ere van het 100-jarig bestaan werd zaterdag in het jubileumtoernooi bij DKV Victoria nog een keer gespeeld in de 'oude' clubkleuren van de verenigingen waaruit de vereniging in de loop der tijd is opgebouwd.

Veertien teams van leden en oud-leden speelden zaterdag mee. De huidige selectie van DKV Victoria won het toernooi. Na een barbecue was er feest, opgeluisterd door de Diemense zanger Sven Versteeg.

Zondag, de officiële verjaardag van de club, was er een receptie voor leden, vertegenwoordigers van andere sportverenigingen uit Diemen en het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. De club kreeg diverse cadeaus: van de bond een luchtfoto van het complex, van de leden een zelfgemaakt kunstwerk en van de gemeente een korfbal met een cheque van 500 euro. "Wij zijn van plan de bijdrage van de gemeente te besteden aan een activiteit voor de jeugd", vertelt voorzitter Richard Groenveld.

Ina Lückeplein

De vereniging kan rekenen op de inzet van veel vrijwilligers. Mevrouw Ina Lücke bijvoorbeeld. Zij is al 57 jaar betrokken bij de vereniging, heeft altijd - vroeger met haar man - veel gedaan voor de vereniging en komt nog steeds vaak kijken. Als symbool voor alle actieve vrijwilligers werd zij vereerd met een eigen pleintje bij het clubhuis.

Het feestweekend werd afgesloten met een etentje voor de vrijwilligers.

Volgende wedstrijd

De selectie van DKV Victoria had dit weekend van de bond vrijstelling gekregen voor de competitie. Zaterdag 7 oktober speelt DKV Victoria 1 thuis tegen DSO, aanvang 15.30 uur.

TIW-Survivors bespreken opties

Wat TIW-Survivors betreft hoeven ze niet weg. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Als de honkballers verhuizen naar Sportpark Middenmeer is er in één klap een oplossing voor HC Diemen en SV Diemen, denkt wethouder Jeroen Klaasse. Maar wat vinden de honkballers zelf eigenlijk? De leden van TIW-Survivors werden dinsdagavond geraadpleegd.

TIW-Survivors staat in beginsel niet onwelwillend tegenover een verhuizing, maar niet naar Sportpark Middenmeer. "Vooropgesteld: wij hoeven niet weg. We hebben een mooie accommodatie. De velden moeten wel nodig worden gerenoveerd", zegt voorzitter Gregor Rossen. "Als verhuizen beter is voor de hele gemeente, willen we daar best aan meewerken. Maar niet naar de Watergraafsmeer. We zijn een Diemense vereniging, hebben de nodige grote honkballers voortgebracht en verliezen zo de binding met Diemen. Een fors aantal leden geeft aan te willen stoppen als we Diemen verlaten. Daarnaast hebben wij afspraken met BSO Kind en Co voor een sport-BSO bij ons. Bovendien kennen wij de situatie op Sportpark Middenmeer. Volgens ons is daar onvoldoende ruimte voor ons naast OVVO, dat daar al zit. En parkeren is er een ramp."

Er is nog een belangrijke reden om in Diemen te willen blijven. "Honkbalvereniging Bantopa uit Amsterdam- Zuidoost heeft vanaf 1 november geen plek meer. Zij zouden graag naar Diemen komen en dan, als we moeten verhuizen, samen met ons en de Marshalls uit Zuidoost een accommodatie betrekken aan de Muiderstraatweg/Weteringweg. Dat is voor hun leden veel beter bereikbaar dan Sportpark Middenmeer. Samen hebben we dan 300 leden en iedere week krijgen we wel een paar nieuwe aanmeldingen." Deze locatie was overigens ook een optie voor HC Diemen, maar realisatie van een sportcomplex zou daar onzeker zijn en veel tijd kosten.

Burgemeester trapt af

Pupil Ilan nam de bal keurig aan en maakte een goal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Bij de eerste thuiswedstrijd van het eerste elftal van SV Diemen werd zondag de aftrap gedaan door een bijzondere speler: burgemeester Erik Boog.

De burgemeester, in pak en met ambtsketting om, passte de bal naar 'pupil van de week' Ilan Boot. De zevenjarige speler van JO8-1 nam de bal aan, dribbelde naar het doel van Roda '23 en... goal! Helaas voor het eerste van SV Diemen telde deze goal niet mee in de einduitslag; ze verloren de wedstrijd met 1-7. "Heel jammer natuurlijk", zegt bestuurslid Robin Ternede. "Meestal brengt een goal van een pupil van de week geluk. Ilan, kleinzoon van hoofd jeugdopleidingen Kees Boot, deed het in ieder geval heel goed. Leuk dat de burgemeester er was en eens kon zien hoe druk het bij ons is op zondag."

"Tot de rust gingen de ploegen nog gelijk op", blikt Robin terug op de wedstrijd. Bij een stand van 1-2 gingen de teams naar de kleedkamer. "In de eerste 10 minuten van de tweede helft kregen we echter twee goals tegen en werd er ook nog eens een doelpunt van ons afgekeurd vanwege buitenspel. De trainer koos toen voor een gewaagde wissel en dat loonde helaas niet." Zondag heeft het team een goede kans op revanche: thuis tegen Wijk aan Zee, voorlaatste op de ranglijst.

HC Diemen

Vervolg van de voorpagina.

"Verhuizing naar sportpark Middenmeer zou een oplossing zijn; uitgangspunt is wat ons betreft wel dat het een 'zachte landing' moet worden voor de honkballers, met goede en voldoende faciliteiten", zegt Klaasse. Op Sportpark Middenmeer wordt al gehonkbald en daar lijkt ruimte te zijn voor de honkbalvereniging uit Diemen. "Ik heb een goed gesprek gehad met Eric van der Burg, de Amsterdamse wethouder van Sportzaken. Ook hij staat positief tegenover de komst van TIW Survivors naar Sportpark Middenmeer. Mocht er niet voldoende ruimte zijn op de bestaande honkbalvelden dan staat hij ook positief tegenover uitbreiding. Het sportpark is bovendien ook voor Diemense honkballers een goede, nabije optie. Het is niet ver van het centrum van Diemen en uitstekend bereikbaar."

Diemen verliest bij een verhuizing wel een sport. "Dat is op zich natuurlijk jammer, maar we krijgen er ook weer een sport voor terug met de hockeyclub. Feit is dat er veel meer mensen hockeyen in Nederland. Als wethouder Sportzaken vind ik het vooral van belang dat zo veel mogelijk mensen een sport kunnen beoefenen, en dat kan zo. Daarnaast willen we de band met TIW-Survivors wel behouden, bijvoorbeeld door ze hun plek in de Sportraad van Diemen te laten houden en de vereniging gebruik te laten maken van binnenvoorzieningen in Diemen. Daarnaast zullen we via de sportcoaches en clinics voor schoolkinderen banden onderhouden en hebben we afgesproken te proberen om buurtveldjes ook geschikt te maken om honkbal en softbal op te spelen."

Hoe snel zou alles kunnen gaan? "Als deze route lukt, kan het heel snel gaan. De honkbalvelden moeten worden omgebouwd naar twee hockeyvelden en een voetbalveld; een kantine en kleedkamers zijn er al."

Rotaryclub Diemen zet de luiken open voor nieuwe leden

Leden van de Rotaryclub graag bereid om de handen uit de mouwen te steken

De Rotaryclub Diemen bestaat 20 jaar. De club is op zoek naar nieuwe leden. Voorzitter Jolande van der Wiele vertelt over de Rotaryclub Diemen.

Jolande van der Wiele: 'Wij organiseren activiteiten die betrekking hebben op de samenleving.' Foto's: Trudy Kroese

DIEMEN Jolande van der Wiele woont in Soest. Zij is opgegroeid in Diemen. "Mijn ouders hadden de drukkerij en boekwinkel Dijkman. Later heeft mijn broer Dick de zaak overgenomen. Hij is overleden. Via Dick ben ik met de Rotaryclub Diemen in contact gekomen. Ik bezocht in 2013 een open avond en ben toen lid geworden. Sinds 1 juli ben ik voorzitter van de Rotaryclub Diemen."

Bijeenkomsten van de Rotaryclub zijn ook gezellig en nuttig

De Rotaryclub Diemen heeft momenteel 13 leden. Zij komen elke dinsdagavond van 18.00 tot 20.00 uur bij elkaar in Het Wapen van Diemen. Ongeveer een keer in de zes weken is er een gastspreker en wordt een bepaald thema behandeld. Van der Wiele: "De Rotaryclub Diemen is dienstbaar aan de lokale samenleving. Wij organiseren activiteiten die betrekking hebben op de samenleving. Wij doen bijvoorbeeld als vrijwilliger mee aan de actie NLdoet. De leden van de Rotaryclub zijn graag bereid om de handen uit de mouwen te steken. Maar de bijeenkomsten van de Rotaryclub zijn ook gezellig en bieden een kans om te netwerken."
De Rotaryclub Diemen bestond in juni twintig jaar. De gastsprekers die een bijeenkomst van de Rotaryclub Diemen bezoeken geven dikwijls nuttige informatie. Ex-burgemeester van Diemen Amy Koopmanschap is sinds enige jaren lid van de club. "Tijdens een van die bijeenkomsten heeft een gastspreker verteld over big data en Instagram. Ik ben actief in de organisatie van jazzfestival Duke op het Diemerplein. Wij hebben de kennis die ik daar heb opgedaan gebruikt tijdens de voorbereiding van het festival." De Rotaryclub Diemen streeft ernaar om met beide benen in de samenleving van Diemen te staan. Er wordt elk jaar een jaarplan opgesteld waarin wordt aangegeven welke activiteiten er georganiseerd worden. "Leden van de Rotaryclub Diemen hebben aan het eind van het seizoen in het Noorderlicht in Diemen-Noord eten en drinken geserveerd aan de bezoekers. Na verloop van tijd stopt zo'n project en kiezen wij voor andere activiteiten", aldus Koopmanschap.

Eten en drinken serveren in het Noorderlicht was een van de activiteiten.

De Rotaryclub Diemen is op zoek naar nieuwe leden. Van der Wiele: "Iedereen kan in principe lid worden. Maar wij zijn wel op zoek naar mensen die zich dienstbaar willen opstellen en een hands-on-mentaliteit hebben." De Rotaryclub Diemen houdt op dinsdag 10 oktober een bijzondere bijeenkomst. Die avond zal er een hoogleraar filantropie en vrijwilligerswerk vertellen over vrijwilligerswerk. Ook niet-leden zijn die avond van harte welkom. Maar omdat het aantal plaatsen beperkt is, dienen zij zich vooraf aan te melden via e-mail rotarydiemen@gmail.com.