DiemerNieuws

28 januari 2016

DiemerNieuws 28 januari 2016


Burgemeester baalt ervan dat wethouder vertrekt

De raadsleden staan in de rij om afscheid te nemen van wethouder Maïta van der Mark. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Vorige week donderdag nam Maïta van der Mark in de gemeenteraad afscheid als wethouder voor de SP. "Ik baal ervan", zei burgemeester Erik Boog erover. Dat vatte waarschijnlijk het gevoel van de meeste aanwezigen in de raadszaal wel samen.

Door het vertrek van twee SP-leden, die wel hun zetel in de raad behouden en als Diemen Linksaf verder gaan, heeft de coalitie haar meerderheid verloren. Van der Mark heeft daarom besloten haar wethouderschap op te geven. "Politiek is hard, je hebt niet altijd alle touwtjes in handen en soms worden die door anderen doorgeknipt", zei Boog. "Helaas gaat een politieke loopbaan soms over een glibberig pad, er hoeft maar één iemand te zijn die een bananenschil neerlegt en je glijdt uit", verwoordde PvdO-raadslid Peter Prins de situatie.

Vanaf de volle publieke tribune volgden SP'ers en familie de lovende woorden voor Van der Marks werk als wethouder in de afgelopen zes jaar. "Als wethouder heeft Maïta veel bereikt op verschillende terreinen", memoreerde Boog. "Zoals versterking van het armoedebeleid, de participatiewet en voor mensen met schulden. Met het bedrijfsleven heeft zij gewerkt aan een goed ondernemersklimaat. Ook heeft zij hard gewerkt aan het mooier en leefbaarder maken van Diemen. Kijk eens naar de nieuwe speelplaatsen: kinderen in Diemen kunnen nog lang profiteren van haar wethouderschap."
"Voor de gemeenteraad en het college is een kanjer verloren gegaan", zei enig overgebleven SP-raadslid Wim van Vugt. "Maar in zes jaar is veel neergezet. Er is nu een bestuur dat dicht bij de mensen staat. Wij betreuren het besluit, maar dit is de beste oplossing. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor andere oplossingen."

Een licht geëmotioneerde Van der Mark sprak de raad nog één maal toe vanaf de spreekstoel. "Ik ben heel blij met de erkenning die ik vanavond hoor en ook de afgelopen weken van inwoners van Diemen heb gekregen. Het was een moeilijk besluit en het grijpt me aan, maar ik ben trots op wat er de afgelopen jaren bereikt is. Ik neem nu afscheid van het ambt van wethouder, maar niet van de politiek. Ik blijf betrokken."

Er komt nog een afscheidsreceptie waar burgers afscheid kunnen nemen van hun, nu voormalige, wethouder.

Partij van de Ouderen vraagt college van B en W: Waar zijn de bankjes voor voetgangers?

DIEMEN - De Partij van de Ouderen (PvdO) vraagt aandacht voor het feit dat er op de Ouddiemerlaan tussen het viaduct van het goederenspoor bij Diemen-Noord en de parkeergarage bij winkelcentrum Diemerplein geen enkel bankje meer staat.

De PvdO heeft hierover vragen gesteld aan het college van B en W. De gemeenteraad van Diemen heeft eind 2014 een motie van de fractie van de PvdO aangenomen waarin meer aandacht werd gevraagd voor voetgangers. "Recent zijn wij benaderd door inwoners die ons meldden dat er op de Ouddiemerlaan tussen het viaduct van het goederenspoor en de parkeergarage geen enkel bankje meer staat. In een geval moest een inwoner van Diemen die slecht ter been is uitrusten in een bushokje", aldus de PvdO.

Lees verder op pagina 5.

Raad stemt in met plannen Holland Park

DIEMEN - De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan voor Holland Park. Hierin is vastgelegd waaraan de bouwplannen in de toekomstige wijk moeten voldoen.

Opvallend daarin is dat, in tegenstelling tot de eerdere conceptplannen, het kantoorpand Diemer Circle aan de Eekholt blijft staan. Waarom is dat zo en wordt dat wel mooi in de nieuwe wijk?, vroegen diverse raadsleden zich af.

Lees verder op pagina 3.

6

van de 10 huizenkopers in Diemen komt uit Amsterdam

Gemengd zwemmen

Het is zomer 1941. Een groot gedeelte van de wereld gaat gebukt onder de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Ook in ons land is er na de inval van de Duitse bezetter veel veranderd. Het door de NSB genazificeerde dagblad Het Volk (zich noemende 'dagblad voor de arbeiderspartij') van 22 augustus 1941 meldt het volgende:

Gemeenteraadsvergadering Diemen.
Onder leiding van mr. L.E. Geer van Oudegein, hield de gemeenteraad gisteravond een openbare vergadering. Ter kennis van de raad was gebracht, dat in den vervolge in het zwembad 'De Diemerplas' ook gemengd mag worden gezwommen. Een raadslid meende, dat de raad indertijd had besloten, dat er niet gemengd zou worden gezwommen. B. en W. zijn hiervan nu blijkbaar afgeweken - zonder de raad erin te kennen en zonder diens sanctie. De voorzitter antwoordde, dat bij de oprichting van dit zwembad de directie had medegedeeld, dat niet gemengd zou worden gezwommen. Daarvan is de raad uitgegaan, doch een verbod, te Diemen gemengd te zwemmen, is er nimmer geweest.-
De briefwisseling omtrent het gemengde zwemmen werd daarna voor kennisgeving aangenomen. Waarvan akte.

Van de lezers

Gruttoplein telt af
Afgelopen zaterdag was de laatste dag voor de groente- en fruitzaak. Ondernemersrisico, zullen velen roepen en ja, ondernemers lopen risico's. Bepalen zij die risico's allemaal zelf of zijn er krachten die het lot meebepalen? Leegstand lijkt haast risicoloos. Al maanden, of is het jaren, zien we het winkelcentrum langzaam ten onder gaan. Natuurlijk is er ook goed nieuws: een waar ziekenhuis heeft zich gevestigd, welteverstaan voor dieren! Maar het slechte nieuws blijft, de huren in (wijkgerichte) centra. Als een soort eiland, Diemen-Noord, ligt het daar en aan het aantal vrachtauto's per dag voor de Jumbovestiging valt de behoefte in de buurt op te maken.
Maar is een marktpartij als Jumbo de bepalende factor of er verdere behoefte is in aanbod? De vriendelijke en hardwerkende ondernemer, al dan niet met het juiste concept, ging ten onder. Iedere poging zijn concept te veranderen werd haast tegengewerkt. Indien waar, zelfs bedreigingen. Ja, dan kun je alleen maar eieren voor je geld kiezen als niemand je helpt. Wie is de volgende die zijn poorten sluit? Met lede ogen zien we het gebeuren, omdat pogingen het tij te keren ook stuitten op 'ondernemersrisico'! Mochten de plannen voor een wegtunnel bij het station doorgaan, dan markeert straks een barrière: u nadert of verlaat het eiland. Zeg maar bewonersrisico!
Sterkte Achmed, het gaat je goed!
M. van den Berg-van Troost

Driebanders gestart

DIEMEN - Het 12e driebandentoernooi in Café 't Pandje is afgelopen weekeinde van start gegaan. De eerste 24 deelnemers hebben hun partijen gespeeld en 12 spelers hebben zich voor de volgende ronde geplaatst.

Rob Muijs stuntte net als vorig jaar in zijn wedstrijd tegen oud-toernooiwinnaar Jaap Klinkhamer door met een verschil van 1 carambole te winnen. Uiteindelijk plaatste Rob zich niet voor de volgende ronde.

Nieuwkomer Lex Knapp presteerde geweldig. De Diemenaar won zijn drie partijen en heeft zich geplaatst voor de volgende ronde.

Titelverdediger Ger Spannenburg plaatste zich ten koste van zijn zoon Brian. De enige deelneemster, Ineke Kooistra, won haar drie partijen.

De volgende spelers hebben zich geplaatst voor de volgende ronde: Jaap Klinkhamer, Maikel Spannenburg, Bert Veldman, Harry Krenn, Lex Knapp, Frank Koene, Ger Spannenburg, Ton Leijsen, Richard van der Erf, Rob Colle, Ineke Kooistra en Gijs Drost.

Weerbericht

Zeer onbestendig met dikwijls veel wind, vrij zacht
Het antivriesweer is weer helemaal terug na een week met veelal lichte vorst. Het gebied van hoge luchtdruk dat het korte winterse intermezzo op gang bracht, heeft opnieuw plaatsgemaakt voor een stevige westelijke luchtstroming. Het wordt daarbij de komende dagen een komen en gaan van oceaanstoringen, met regelmatig regen, dikwijls veel wind en vrij zacht.

Donderdag, vrijdag en trend na het weekeinde
Nadat donderdag de zon veel ruimte kreeg overheerst vrijdag de bewolking. In de avond is er kans op wat regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig of hard (windkracht 6-7). Het wordt 10 à 11 graden. In het weekeinde is het halen en brengen. Het is zeer onbestendig met vooral zaterdag en deels ook zondag perioden met regen. Er blaast aldoor een (vrij) krachtige zuidwestenwind. De nachten blijven vorstvrij. De maxima schommelen rond 9 à 10 graden.

Februari start maandag onstuimig met kans op regen. Het is met 10 à 11 graden nog zacht. De westelijke stroming gaat vanaf dinsdag meanderen. De wind neemt iets in kracht af en draait tijdelijk naar noordwest. 's Nachts wordt het vriespunt benaderd, maar winters wordt het niet.

Weetje
De gemiddelde temperatuur voor januari bedraagt 3.1 graden (= het gemiddelde over de periode 1981 t/m 2010). De koudste januari van deze eeuw (tot dusver) was januari 2010 met gemiddeld -0.5 graden. Het was daarmee de koudste januari sinds 1997. Toen bedroeg de gemiddelde temperatuur -1.2 graden. Toen werd ook de laatste Elfstedentocht verreden.

Open Podium

DIEMEN - Zondag 7 februari is er weer Open Podium in Theater De Omval. Overal in het theater laten Diemenaren hun talent zien op het gebied van muziek, zang, dans, kunst en theater. Dit jaar is er ook een talentenshow.

Om 12.30 uur begint het Open Podium buiten voor het theater met een optreden van De Neuteblazers. Vanaf 13.00 uur is het programma verder binnen. Het slagwerkensemble van Muziekschool Diemen is als eerste aan de beurt. Verder op het programma: beeldende kunst, MDM jazzorkest, presentaties van Stichting Welzijn Diemen, veel muziek (waaronder een saxofoonduo en pianospel en het muziekschoolorkest), optredens van Moving Harmony en Ancora en een talentenshow. Om 16.30 is de prijsuitreiking van de talentshow. Daarna is er nog een nazit in Grand Café Blauw met muziek van jazzorkest MDM.

Badmintonteam tweede

DIEMEN - Het tweede herenteam van Badmintonvereniging Diemen is als tweede geëindigd in de regio Noord-Holland.

In september start de nieuwe competitie. Hiervoor zoekt de vereniging nog een sterke heer of meerdere sterke dames die in de derde klasse willen uitkomen. Recreanten die het leuk vinden om 's avonds te komen badmintonnen zijn ook van harte welkom.

Geen steun voor plan Ouddiemerlaan

Bewoners bieden petitie aan aan wethouder

Bewoners willen het klassieke 'laan-karakter' van de Ouddiemerlaan benadrukken. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De meeste bewoners van de Ouddiemerlaan die tussen het Van Medenbach Wakkerplein en het Diemerplein wonen, kunnen zich niet vinden in de plannen van de gemeente voor de herinrichting van dat deel van de straat. Bewoners hebben onlangs een petitie aangeboden aan de inmiddels afgetreden wethouder Maïta van der Mark.

Arian Doeser en Peter Boonstra wonen beiden met hun gezin op de Ouddiemerlaan. "Tijdens Burendag in september 2014 is er op het straatfeest door een aantal bewoners van dit deel van de straat gebrainstormd over 'de Ouddiemerlaan van de toekomst'. Het benadrukken van het klassieke 'laan-karakter' en de veiligheid waren het meest belangrijk. Veel groen (bomen), mooie lantaarnpalen en ruimte kwamen duidelijk naar voren, naast een betere situatie voor fietsers, snelheidsbeperking van de auto's (30 kilometer) en het verbieden en voorkomen van vrachtverkeer", aldus de twee bewoners.

"Na de presentatie van de plannen op 8 december 2015 waren wij er niet van overtuigd dat de gemeente zich realiseert wat de bewoners vinden van deze ingrijpende herinrichting van de straat. Het leek ons daarom goed om een inventarisatie te maken en die aan de gemeente kenbaar te maken." Arian Doeser: "De gemeente dringt overal in Diemen de rol van de auto terug. Maar hier wil de gemeente juist extra parkeerplaatsen aanleggen. Dat past niet in dat beleid." De bewoners zijn van mening dat het voorlopig ontwerp, waarin aan beide kanten van de straat parkeervakken zijn gepland, zal leiden tot onveilige verkeerssituaties en een onrustig straatbeeld. De auto's zijn (te) nadrukkelijk aanwezig en het plan om de stoep aan de kant van de huizen met even nummers smaller te maken heeft tot gevolg dat kinderen er niet meer kunnen spelen en mensen met een kinderwagen of scootmobiel minder ruimte zullen hebben.

Bewoners: geen parkeerplaatsen aan beide kanten van straat.

Meeste huishoudens steunen petitie

Stelling
"Wij hebben voor duidelijkheid gekozen door elk huishouden te laten aangeven of zij het eens zijn met de volgende stelling: 'De situatie houden zoals deze nu is met parkeren aan één zijde en een brede stoep aan de andere zijde'."

De uitkomst is dat 29 huishoudens het eens zijn met de stelling, twee huishoudens neutraal zijn, één huishouden het oneens is met de stelling en één huishouden het formulier niet heeft ingevuld. Naast de stelling konden mensen van een zestal andere punten aangeven of ze deze onderschrijven. De belangrijkste resultaten zijn: minder dan de helft van de huishoudens is voorstander van fietsen in twee richtingen. Veel mensen hechten belang aan nieuwe bomen, nieuwe straatverlichting en nieuwe bestrating. Bijna de helft van de bewoners vindt het belangrijk om de groenbak te verplaatsen naar de stoep voor De Schakel en de extra parkeerplaatsen te verplaatsen naar de oprit waar vroeger het postkantoor stond en/of de plek waar in het voorstel nu 10 fietsnietjes staan ingetekend.

Bewoners willen huidige situatie handhaven

Kort nadat wethouder Van der Mark de petitie had ontvangen trad zij af. "Maar onze complimenten voor het feit dat ons nu al, zij het telefonisch, is toegezegd dat de bezwaren van de bewoners serieus worden genomen en dat er een nieuw plan komt waarbij de huidige situatie behouden blijft. Dus met parkeren aan één zijde van de straat en een brede stoep aan de andere zijde", aldus Doeser.

Holland Park

vervolg van voorpagina

Verantwoordelijk wethouder Lex Scholten legde uit dat de plannen flexibel blijven voor ontwikkelingen van de markt. "De projectontwikkelaars hebben zelf een kantoor nodig en merken dat er behoefte ontstaat aan kleinschalige kantoorruimte in die omgeving. Als dat zo is zou het een goede aanvulling op de wijk zijn, met gemengd wonen en werken."

Sociale woningmarkt
In de plannen staat verder dat 30% van de woningen bestemd moet zijn voor de sociale woningmarkt, zowel huur als koop. Daar vallen ook de studentenwoningen op de Campus Diemen Zuid onder. Scholten gaf aan dat de ambitie is om meer ruimte te maken voor sociale woningbouw. "Op termijn is er nog grond van De Key beschikbaar waar nu de containerwoningen staan en er is ook nog grond van de gemeente zelf. Juist door Holland Park is de kans groter dat de gemeente straks weer middelen heeft om hier sociale woningbouw te realiseren."

Vijver achter winkel-centrum nog gedempt

DIEMEN - Vanwege een lekkage in de onderste verdieping van het winkelcentrum is een deel van de vijver achter het Diemerplein vorig jaar juni gedempt. Het werk zou enkele weken in beslag nemen, maar na meer dan een half jaar is de vijver nog steeds niet terug.

Diemenaar Ton Schipper uitte zijn ongenoegen hierover in de gemeenteraad vorige week. In zijn bijdrage verwoordde hij het zo: "Een rigoureuze afgraving en ontmanteling van een prachtige waterpartij, omringd door een roestige stalen damwand met daaromheen een stelletje rochelende pompen die continu trachten zowel het hoofd als het dak van Albert Heijn boven, respectievelijk onder water te houden. Hoe lang moeten wij hier nog tegenaan kijken?"

Niet tevreden
Volgens een woordvoerder van de gemeente volgt de gemeente de ontwikkeling scherp. "Niemand is blij met de huidige situatie. De reparatie van het dak van de parkeergarage is echter geen gemeentelijke zaak, maar is voor de eigenaar en de aannemer. Nu ingrijpen zou grotere schade laten ontstaan en dat acht de gemeente onwenselijk en ook juridisch betwistbaar. Hoe vervelend het ook is, we moeten accepteren dat het nog enige tijd zo blijft totdat er een goede oplossing is gevonden."

Burgemeester leest peuters voor tijdens voorleesontbijt

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Geboeid luisterden de peuters van kinderdagverblijf Hakim woensdagochtend naar het verhaal dat burgemeester Erik Boog voorlas. In het kader van de Nationale Voorleesdagen waren de kinderen in de bibliotheek te gast voor een voorleesontbijt. De burgemeester las voor uit het Prentenboek van het Jaar 'We hebben er een geitje bij'. "Het was heel leuk, de kinderen waren eerst wat stil, maar de burgemeester las zo leuk voor dat ze al snel meededen", vertelt Tosca, pedagogisch medewerker van Hakim.

10 jaar sporten voor vrouwen aan de Rode Kruislaan

Women's Joy bestaat dit jaar 10 jaar

Ook voor kinderen zijn er leuke lessen bij Women's Joy. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Sportschool Women's Joy bestaat dit jaar 10 jaar. Eigenaresse José Daniels opende in 2006 het sportcentrum voor vrouwen. Inmiddels zijn er ook lessen voor kinderen.

Women's Joy is een niet te grote sportschool waar het ook gezellig is; José kent iedere sportster bij naam. "Persoonlijke aandacht, dat is waar het om draait. Dat is in alle lessen bij ons zo. Over het algemeen hangt er bij ons een heel relaxte sfeer, dat vinden de deelneemsters prettig. Sommigen blijven gezellig een bakje koffie drinken na de les; dat is heel gezellig, maar er wordt wel hard gewerkt, hoor." Zumba aerobic, bodyshape, pump, step, kettlebells en pilates: het kan allemaal bij Women's Joy. Voor meisjes en jongens zijn er balletlessen en streetdance.
Wie een les wil uitproberen hoeft niet meteen een abonnement te nemen. Losse lessen of een 10-rittenkaart kan ook. "Daarnaast bied ik volgende week gratis proeflessen aan voor kinderen. Ballet op woensdag 3 februari en streetdance op zaterdag 6 februari." In de agenda elders in deze krant meer informatie over de proeflessen.

Leif Petersen

32 jaar
Diemenaar sinds juli 2015
Makelaar in Diemen

Je woont zelf nog maar kort in Diemen, bevalt het?
"Wij wonen in Plantage De Sniep, een leuke, kindvriendelijke wijk met voor ieder wat wils. Het bevalt ons goed."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik woon samen en ben net drie maanden vader van een dochter. Ik sport graag: hardlopen, snowboarden, tennis en fitness."

Favoriete stek in Diemen?
"De kinderboerderij en winkelcentrum Diemerplein."

Winter of liever snel lente?
"Ik kies winter, en dan sneeuw voor wintersport."

Stad of dorp?
"Ik ben echt een stadsmens. We komen uit Amsterdam, dus Diemen is wel dorps, maar alle voorzieningen zijn er en je bent zo in de stad."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met Darwin zou ik wel eens van gedachten willen wisselen over de evolutietheorie."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een potje poker."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Mijn kantoor uitbreiden."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik van culinair eten houd."

Je kunt niet zonder?
"Mijn vriendin."

Waar kun je je druk over maken?
"Om mensen die alles negatief inzien."

Waar kun je hard om lachen?
"Cynische humor, dat mag best hard zijn."

Diemen mist nog…
"Een bioscoop met de nieuwste commerciële films."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan pakte ik een parkeerprobleem aan: wij kunnen niet voldoende vergunningen voor de blauwe zone kopen voor onze medewerkers."

Wat is je levensmotto?
"Leef de dag en maak ervan wat je ervan kunt maken."

Bankjes in centrum

Vervolg van voorpagina

"Kennelijk zijn de bankjes verdwenen bij de aanleg van de rotonde en de herinrichting van de Ouddiemerlaan tussen de rotonde en de brug bij de parkeergarage bij winkelcentrum Diemerplein. Er is bij de aanleg van de rotonde ook een aantal bomen verdwenen. Ook daar stellen inwoners vragen over", aldus de PvdO.

De PvdO wil van het college van B en W weten hoeveel bankjes (en op welke locatie) er hebben gestaan tussen het viaduct van de goederenspoorlijn en de parkeergarage aan de Ouddiemerlaan, welke bezwaren er zijn om de bankjes terug te plaatsen of een voldoende aantal nieuwe bankjes neer te zetten, hoeveel bomen er zijn verdwenen voor het aanleggen van de rotonde en de herinrichting van de Ouddiemerlaan tussen de rotonde en de parkeergarage en welke bomen al kunnen worden teruggeplaatst voordat nieuwbouwcomplex De Sfinx aan de Ouddiemerlaan is gebouwd en voordat de ondertunneling bij het NS-station plaatsvindt.

Mooist versierde tuin en balkon

Een zwaar prijzenpakket voor de winnaars. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wie had de afgelopen decemberdagen de mooist versierde en verlichte tuin of balkon?

In het kader van de Diemer December Dagen schreef de gemeente de wedstrijd Diemen straalt uit. De mooist versierde tuin en balkon waren beide te vinden in Diemen-Noord. De voortuin van meneer en mevrouw Van Ree viel in de prijzen, net als het balkon van mevrouw Van Staa. Maandag kregen de winnaars in het gemeentehuis hun prijs van wijkwethouder Jeroen Klaasse.

Auto-diefstallen

DIEMEN - Binnen een paar dagen tijd is tweemaal ingebroken in auto's die geparkeerd stonden aan de Diemerkade.

De eigenaar van een BMW die zijn auto op 19 januari om 22.00 uur parkeerde, ontdekte de volgende ochtend om 08.15 uur dat het hele middenconsole en het stuur uit de auto gesloopt waren. Een paar dagen later, op 24 januari, ontdekte een andere autobezitter dat zijn auto opengebroken was. Iets weggenomen was er niet, want er lag niets in de auto.

Aan de Diemerdreef werd zondag 24 januari een auto gestolen. De bolide was om 12.30 uur geparkeerd en bleek 's avonds verdwenen.

Inbraken

DIEMEN - Twee woningen en een café zijn de afgelopen week doelwit geworden van inbraak.

Aan Zeezigt zagen buren op 21 januari rond 14.50 uur de deur open staan. Uit de woning bleek een kluisje weggenomen te zijn. Rond 15.00 uur was het raak aan de Rode Kruislaan. Sieraden en merkkleding zijn daar weg.

Een getuige meldde de politie zondagochtend rond 07.00 uur dat er ingebroken werd in een café aan de Hartveldseweg. De inbrekers waren door een ingeslagen raam wel binnen geweest, maar zijn zonder buit weer weggegaan.

Jazz met een Cubaans accent

Jazzpianist Ramón Valle uit Diemen tourt over de hele wereld

DIEMEN - Jazzpianist Ramón Valle (51) wordt wel 'een van de grootste hedendaagse pianisten' genoemd. Hij werd geboren in Cuba, maar woont inmiddels al 20 jaar in Nederland. Jazzmuziek kreeg hij met de paplepel ingegoten: zijn vader was trompettist in een jazzorkest. Na een muziekopleiding in Cuba werd het talent van Ramón al snel ontdekt tijdens vele optredens in Cuba en daarbuiten. Solo, maar ook met beroemde jazzorkesten als Irakere. Hij speelde op prestigieuze festivals als London Jazz, North Sea Jazz, Havana Jazz en Montreux Jazz. Met zijn trio speelt hij de komende tijd in New York, Atlanta en Pittsburg. En daarna Diemen? Ramón is er wel voor in.

Thuis in Diemen: 'In mijn studio komen de vriendjes van mijn kinderen ook vaak even muziek maken.' Foto: Trudy Kroese

Zat de muziek er bij jou als kind ook al in?
"Ik herinner me uit mijn jeugd dat we met vrienden voor ons huis zaten en muziek maakten met zelfgemaakte drums en zongen. Mijn eerste instrument was een trompet. Mijn vader was trompettist in een jazzorkest en mijn zus speelde klassieke piano, dus ik hoorde altijd muziek om me heen. Soms speelde ik mee met de musici uit mijn vaders orkest als ze bij ons thuis kwamen repeteren en ik las boeken over muziek. In Cuba is er sowieso veel muziek in het dagelijks leven, perfect voor kinderen om in op te groeien. Net als met leren spreken neemt een kind ook met muziek over wat hij hoort."

Je studeerde in Havanna aan het conservatorium Escuela Nacional de Arte en trad daarna op in diverse landen. Wat bracht je naar Nederland?
"Ik speelde voor het eerst in Amsterdam, een pianosolo in Paradiso. Toen besloot ik in Nederland te blijven; ik voelde me goed in Amsterdam. Terug in Cuba vertelde ik mijn moeder meteen dat dat de plaats was waar ik wilde zijn. Tijdens een volgende tour in Europa ben ik in Nederland gebleven. Veel musici van mijn generatie gingen naar Amerika. Maar de mensen in Amsterdam stonden meer open voor mijn muziek. Ik merkte aan het publiek dat zij ook hielden van variaties. Hier kon ik mijn eigen geluid ontwikkelen."

Was het makkelijk om in Nederland te wennen?
"Nou, nee. Het leven was heel anders en ik merkte dat reizen wel iets anders is dan ergens wonen. Dan blijkt dat het niet zo makkelijk is. Het eerste jaar was heel moeilijk voor me, vooral met het weer had ik moeite. Ik ging eens op de fiets naar een feest, maar op de hoek van de straat had ik al zulke koude handen dat het pijn deed en besloot ik terug naar huis te gaan en onder de dekens gaan liggen om warm te worden.
Nu woon ik al bijna 20 jaar in Nederland. Je went aan het land en het land moet ook aan jou wennen. Het bevalt me hier ook zo goed vanwege de mentaliteit van de mensen. Mensen proberen open-minded te zijn; alleen al dat ze het proberen is heel belangrijk. Hier wonen veel musici uit verschillende landen en kom je veel nieuwe muziek tegen. Het is belangrijk voor mij om die verschillende invalshoeken te zien. Ik spreek veel mensen uit de klassieke én de moderne muziek en dat heeft ook weer invloed op mijn eigen muziek."

Je woonde lang in Amsterdam. Waarom werd het uiteindelijk Diemen?
"Het besluit hing ook af van waar ik mijn grote vleugel kwijt zou kunnen, haha. Ik heb op zolder een studio, daar staat mijn Steinway. Ik kan oefenen, stoor er niemand mee en heb de vrijheid om op ieder moment te spelen. In de huiskamer staat een piano, daar kan ik ook met koptelefoon op repeteren. Na de geboorte van ons eerste kind gingen mijn vrouw en ik rondkijken waar we konden wonen. In Diemen hadden we de ruimte, niet alleen voor de piano's, maar ook voor kinderen. Eerlijk gezegd had ik nog wel mijn twijfels, maar toen mijn bassist dit huis in Diemen zag, vroeg hij of ik gek was om daar twijfels over te hebben."

Ramón tijdens een optreden in het Bimhuis in Amsterdam. Foto: Hans Speekenbrink

'Het zou erg leuk zijn om eens in Diemen te spelen'

Diemen, dat lijkt wel heel ver weg van al die grote steden waar je optreedt.
"Het is compleet anders. Maar ik houd van de relaxte, ontspannen sfeer hier in Diemen, Speciaal voor mijn kinderen Fabio (8) en Dayla (6). Hier kunnen ze veilig buiten spelen. Ik heb het gevoel dat mijn kinderen veel muziek in zich hebben. Fabio speelt drums en piano en Dayla houdt van dansen en zingen en wil piano leren spelen. Mijn vrouw Marret is mijn steun en toeverlaat bij alles, ik zou niet weten hoe ik het zonder haar allemaal zou kunnen regelen. Zij maakt mijn, soms wilde, ideeën waar."

Wat is dat voor muziek, jouw muziek?
"Ik speel een nieuwe vorm van moderne jazz: niet exact de Latin Jazz, maar ik ben een jazzmusicus met een Cubaans accent. Ik componeer muziek en treed op, solo of met anderen. In 1993 kwam mijn eerste cd uit: 'Levitando'. Levitando is mijn signatuurnummer, dat kent iedereen in Cuba en ook in de rest van de wereld. Vorig jaar is mijn nieuwste cd uitgekomen, 'Take Off'. Het is de tiende of elfde, ik ben de tel kwijt. Daarop doe ik wat ik nog niet eerder had gedaan: ik speel composities van anderen; popmuziek, maar dan in een eigen bewerking. Stevie Wonder, Michel Legrand en 'Hallelujah' van Leonard Cohen bijvoorbeeld. Het idee om veel mensen te bereiken van verschillende leeftijden en muziekachtergronden sprak me aan. Soms creëren mensen een cliché over jazz, nu kunnen mensen zien dat jazz voor iedereen is en niet alleen maar moeilijke muziek die je echt moet begrijpen."

'We kozen dit huis omdat de vleugel erin paste, en de kinderen'

Je speelt solo, maar ook in een trio, een kwartet en een kwintet en je treedt op met grote orkesten.
"Dat is iets dat ik niet zo gekozen heb, de muziek en de orkesten hebben mij gekozen, ongelooflijk. Zo werd ik gevraagd om muziek te schrijven voor een groot orkest in Israël toen ik daar met mijn trio had opgetreden. Ik zei ja, maar toen ik begon realiseerde ik me dat ik in de problemen zat: zo veel instrumenten! Ik moest naar andere instrumenten leren luisteren en ik luisterde naar composities van grote componisten als Bernstein en Stravinsky. Zo leerde ik veel over hun partituren en hun ideeën erachter en ging ze nog meer bewonderen. Met een orkest spelen is een grote stap, dan voel je je muziek tot iets reusachtigs uitgroeien en je kunt veel kleuren gebruiken. Maar in een pianosolo kan ik echt rechtstreeks uitdragen wat ik zelf wil zeggen en voel met muziek. Dan ben ik 100% vrij. Door te spelen in orkesten van verschillende omvang heb ik geleerd muziek te delen. Om te luisteren naar de anderen en ze ook de ruimte te geven."

Vanaf volgende week speel je in de Verenigde Staten, waarom daar?
"We touren met het Ramon Valle Trio, voor het trio de eerste keer in de VS. We spelen op festivals, onder andere in het Lincoln Center in New York. Daar wil iedere muzikant spelen, dus die kans hebben we gegrepen. Ik tour ook in Nederland, maar het is niet zo'n groot land met wel veel musici, dus je moet op je beurt wachten. Daarom spelen we ook veel in Duitsland en andere landen in Europa. Ook in Cuba, kort geleden nog op een jazzfestival met beroemde musici uit verschillende landen. Ik speelde er ook twee nummers met mijn neef Orlando Valle. Ik heb samen met hem al een paar concerten gedaan; iedereen vroeg om de cd, maar die hebben we nog niet, dus het wordt hoog tijd!"

New York, Atlanta, Pittsburg... wanneer is Diemen aan de beurt?
"Ik zou het heel leuk vinden om een keer in Diemen te spelen. De mensen zijn aardig, je komt elkaar vaak tegen op straat, groet elkaar. Het juiste moment moet een keer komen. De kinderen zouden erg trots zijn. Als er vriendjes komen spelen, komen ze vaak naar mijn studio en maken we muziek, kleine jamsessies. Ik geniet hier iedere dag, dus het zou erg leuk zijn om ook eens in Diemen te spelen."

vrijdag 29 januari

Aqua Disco

Aqua Disco in het Duranbad, voor kinderen tot 14 jaar. Aanvang 19.30 uur, kosten € 5,-.

Cabaret in De Omval

Dian Liesker speelde 2 jaar bij Comedy Train. In 'Aangeschoten Wild' zet Dian het belang van de waarheid af tegen de kracht van de verbeelding. De journalist versus de cabaretier. 20.30 uur. € 14,50. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Cadeauwinkel

Iedere vrijdag en zaterdag staat de bus van de Cadeauwinkel van de Wereld op het Diemerplein met veel artikelen uit o.a. India, Oeganda, Bolivia, Mexico en Swaziland.

zaterdag 30 januari

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan weer langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 08.30 uur buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

Workshop

Maak je eigen kaarten, posters of muurschildering in 2,5 uur tijdens de workshops die regelmatig worden gegeven in Galerie Diemen. Aanvang vandaag 14.00 uur. Inschrijven: restyleyourhouse@ziggo.nl.

Toneel in De Omval

Jamie Grant speelt 'LEEF!' Laura Maaskant is twintig als bij haar een ongeneeslijke vorm van kanker wordt geconstateerd. 'LEEF!' is een solovoorstelling die onverbloemd gaat over het leven met kanker, maar vooral over het leven zelf. 20.30 uur. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 31 januari

Filateliebeurs

Filatelieclub De Zegelaars houdt haar maandelijkse filateliebeurs in De Schakel van 10.00 tot 16.00 uur. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden is € 1,-. Informatie: 020-6942002.

Nieuwjaarsconcert

Gesto Antico brengt u naar de essentie van de klassieke muziek. De eerste stapjes van Haydn in het schrijven van muziek zonder de begeleiding van de basso continu die in de barokmuziek toch onmisbaar was. Daarnaast een volledig uitgekristalliseerd strijktrio van Boccherini, waar soms al een vleugje romantiek te bespeuren is. Mozarts prachtige en majestueuze 'Divertimento in Es-groot' is een bijzondere parel in het repertoire voor strijktrio. Het concert in Schuilkerk De Hoop begint om 15.00 uur. Reserveren: reservering@schuilkerkdehoop.nl of 06-81498375. Na afloop is er een nieuwjaarsborrel.

woensdag 3 februari

PCOB Enter

Elke woensdag houdt PCOB Enter in De Schakel een inloop/oefenochtend van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt uw eigen laptop, iPad of tablet meenemen als hiermee problemen zijn. Informatie en opgave voor een cursus: 06-43734155.

Rutger en Walter

Rutger en Walter geven in Theater De Omval het theatercollege 'Übermensch'. Theatercollege is een nieuw genre tussen onderwijs en theater. De nieuwe mens is in aantocht. Technologie gaat ons radicaal veranderen. We worden nóg gezonder, nóg slimmer, nóg gelukkiger. Straks zijn we allemaal übermenschen. Maar willen we dat eigenlijk wel? In 'Übermensch' gaan Rutger en Walter op zoek naar antwoorden. Ze doorkruisen de fascinerende werelden van wetenschap, filosofie, kunst en geschiedenis. 20.30 uur. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

Aikido

In februari kunnen bewoners van Diemen en omstreken, jong en oud, kennismaken met aikido: woensdag in sportcentrum Duran voor kinderen van 13.30-14.30 uur en 14.30–15.30 uur. Donderdag in gymzaal Schoolstraat 61 voor volwassenen van 18.30-20.00 uur. Kom een kijkje nemen of doe mee tijdens de open lesweken. Informatie: aikidojodiemen.nl.

zondag 7 februari

Bridge+

Bridgeclubs Sans Atout en Diemen Noord organiseren in De Schakel een bridgeclinic met als onderwerp 'Muiderberg' van docent Nico Portegijs. Aanvang 12.00 uur. Aansluitend een bridgedrive, aanvang 13.15 uur. Inschrijven of informatie: Jessica van der Wiel/Bartolo Westerveld, 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

Open Podium 2016

Muziekschool Diemen organiseert weer een Open Podium in De Omval. Diverse presentaties van verschillende kunst- en cultuurinstellingen uit Diemen op het gebied van muziek (instrumentaal en zang), dans (klassiek tot modern) en beeldende kunst (schilderkunst, fotografie, beeldhouwen). 13.00 uur. Entree gratis. Reserveren via theaterdeomval.nl.

28 en 31 januari

Film in De Omval

'Publieke Werken' met Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Rifka Lodeizen e.a. Amsterdam, 1888: De getergde vioolbouwer Vedder moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Aanvang donderdag 20.00 uur, zondag 11.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

maandag 1 februari

Expositie in de Diem

David Newman, lid van Kunstzin Diemen, toont zijn sfeervolle aquarellen in zorgcentrum De Diem. De meeste zijn landschappen, maar er zijn ook stadsaanzichten. De tentoonstelling is te bekijken van 1 februari tot en met 29 april, dagelijks tussen 9.00 en 20.00 uur. Informatie: davidnewman.exto.nl.

dinsdag 2 februari

Verveer & Van Amstel

Dubbelprogramma in Theater De Omval: 'Op het laatste moment' en 'De man die ik niet wilde worden'. Roué Verveer en Kees van Amstel, elk met hun eigen voorstelling. Beiden zijn aan het bouwen aan hun voorstelling, waarmee ze uiteindelijk elk apart op tournee zullen gaan. Maar tot die tijd daar is, kunt u nog genieten van deze twee cabaretiers op één avond. 20.30 uur. € 18,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

3 en 6 februari

Open lessen

Sportcentrum Women's Joy geeft woensdag 3 februari een open proefles ballet voor kinderen vanaf 4 jaar. Meisjes en jongens die wel eens willen proberen of ballet iets voor ze is, kunnen om 16.00 uur een gratis les volgen. Op zaterdag 6 februari is er een proefles streetdance voor kinderen vanaf 6 jaar om 11.30 uur, ook deze les is gratis. Informatie of aanmelden: 06-46431166 of jonijoja@tele2.nl.

donderdag 4 februari

Film in De Omval

'Carol' met Rooney Mara, Cate Blanchett, Kyle Chandler e.a. 'Carol' ging zeer succesvol in première op het filmfestival van Cannes 2015, waar actrice Rooney Mara de prijs voor Beste Actrice won. De film is gebaseerd op de bestseller van Patricia Highsmith, auteur van 'Strangers on a Train' en 'The Talented Mr. Ripley'. 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 5 februari

Muziek in De Omval

Met de Wim Sonneveldprijs 2014 op zak brengt Flip Noorman met 'Make-Up' in zijn eerste échte avondvullende voorstelling een ode aan de leugen. Met zijn muziekstijl die het midden houdt tussen Tom Waits, Kurt Weill en Leonard Cohen, aforistische poëtische teksten en een performance-energie die je doet duizelen brengt Flip met zijn nieuwe nummers een ode aan al die leugens die een avond uit juist de moeite waard maken. 20.30 uur. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 6 februari

Oud papier

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot 9.30 uur aan de weg zetten.

tot vrijdag 29 januari

Expositie

Frans van Vuuren, lid van Kunstzin Diemen, exposeert met zijn schilderijen met het thema 'Kleurrijk Landschap' in Woon-zorgcentrum de Diem. De expositie is te bezichtigen van 2 november tot 29 januari tussen 9.00 en 20.00 uur.

tot vrijdag 26 februari

Expositie

Van 18 januari t/m 26 februari zijn in het gemeentehuis werken te zien van Yvonne Melchers uit Diemen. Er is werk uit al haar series. Ook kan daar tijdens haar aanwezigheid op de giclées van De Kleine Prinses, de stillevens en Italiaanse Taferelen worden ingetekend. De tentoonstelling is te bezoeken op werkdagen van 08.30 - 16.30 uur. Yvonne is zelf aanwezig op de expositie op woensdagen van 12.00 tot 13.00 uur, op de eerste etage.

tot maandag 29 februari

Expositie

Marja Eelman exposeert in woon-zorgcentrum Berkenstede met haar fantasierijke karakterpoppen. De expositie is dagelijks te bezoeken tussen 9.00 en 20.00 uur.

Trouwring verloren geel goud met diamant op de Diemerkade. Ring heeft inscriptie Arjen 15-06-2006. Heeft iemand de ring gevonden? Atuur e-mail aan rosette@neij.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

DKV Victoria wint

Korfballers staan in de subtop

DKV Victoria was sterker dan OKV. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste team van DKV Victoria heeft zondagmiddag voor eigen publiek gewonnen van OKV uit Oostzaan: 16-13. De korfballers uit Diemen staan nu in de subtop van de ranglijst van de zaalcompetitie.

DKV Victoria ontving in Sporthal Diemen een ploeg die volgens verwachting fel en fysiek speelde. DKV Victoria speelde goed en slaagde erin om de bezoekers fouten te laten maken waarvan kon worden geprofiteerd.

De thuisclub kwam op voorsprong en wist die uit te bouwen tot een verschil van vier punten. OKV ging minder goed spelen en dat had tot gevolg dat DKV Victoria sterker werd en de voorsprong kon vasthouden. De ploeg uit Diemen groeide in de wedstrijd en kreeg steeds meer vertrouwen.

Herhaling
De tweede helft was aanvankelijk een herhaling van de eerste helft. DKV Victoria was in de eerste fase van het tweede bedrijf de bovenliggende partij. De thuisclub wist de voorsprong vast te houden en OKV had het moeilijk.

In de loop van de tweede helft wisten de bezoekers uit Oostzaan zich terug te knokken in de wedstrijd. OKV kwam langszij bij DKV Victoria. Maar de korfballers uit Diemen toonden aan over de nodige veerkracht te beschikken en wisten de overwinning veilig te stellen: 16-13.

9 punten
DKV Victoria heeft na 9 duels 9 punten en staat in de subtop. De achterstand op de beide koplopers Dubbel Zes en Crescendo bedraagt slechts 3 punten. DKV Victoria gaat zondagmiddag op bezoek bij Crescendo. De wedstrijd in Leiden begint om 16.00 uur.

Milan Post geeft gasttraining aan jeugd van TIW-Survivors

Milan Post en de jeugd van TIW-Survivors. Foto: TIW-Survivors

DIEMEN - TIW-Survivors is onlangs met de wintertrainingen begonnen. De eerste training van de jeugd vond plaats in de luchthal.

De jeugdleden van TIW-Survivors stond een grote verrassing te wachten. Oud-jeugdlid Milan Post gaf een gasttraining aan de jeugdige honkballers van de vereniging in Diemen. Milan speelt voor de Milwaukee Brewers in de Verenigde Staten. De carrière van de uit Diemen afkomstige Post is nu al zeer indrukwekkend. Al op jonge leeftijd leek Post een mooie toekomst tegemoet te gaan. Maar liefst negen clubs uit de Major League hadden interesse in de talentvolle Nederlandse catcher, die via TIW-Survivors en de honkbalacademy Amsterdam Diamonds uiteindelijk in 2012 zijn debuut maakte voor L&D Amsterdam in de Nederlandse hoofdklasse. Alles leek mee te zitten. Totdat bij hem op zestienjarige leeftijd reuma werd geconstateerd. Hierdoor kon Milan Post een jaar niet honkballen.

Milan Post is hersteld van reuma en heeft een kans gekregen om in de Verenigde Staten te spelen. Hij heeft onlangs een zevenjarig contract getekend bij de Milwaukee Brewers. De jonge honkballer hoopt op een mooie loopbaan in de Verenigde Staten.

SV Diemen wint bij Buiksloot: 1-3

DIEMEN - SV Diemen is de tweede helft van de competitie goed van start gegaan. SV Diemen won de uitwedstrijd tegen Buiksloot met 1-3. Bij rust leidde de ploeg van trainer Martin van Egmond met 0-2.

SV Diemen kan terugkijken op een goede eerste helft van de competitie. Het was dan ook zaak om deze lijn na de winterstop door te trekken. SV Diemen toonde zich in Amsterdam-Noord beter dan Buiksloot. De bezoekers kwamen voor de pauze op voorsprong door treffers van Manolito Joren en Giliano Eijken.

Na de pauze scoorde Buiksloot. Dit doelpunt bracht de spanning terug in de wedstrijd. Aanvaller Dennis van Bree bepaalde de eindstand op 1-3 in het voordeel van SV Diemen.

Vierde plaats
SV Diemen heeft na 14 duels 25 punten en staat op de vierde plaats in de derde klasse C. ASV Arsenal staat derde met 27 punten uit 14 wedstrijden. AGB en OSV delen de koppositie en hebben beide 28 punten. OSV kwam 14 keer in actie, AGB speelde pas 13 wedstrijden.

SV Diemen speelt zondag een thuiswedstrijd tegen Zwanenburg, dat op de voorlaatste plaats staat. De wedstrijd op Sportpark De Diemen begint om 14.30 uur.

SV Zeeburg moet nederlaag incasseren

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft de uitwedstrijd tegen HVBS/Fidelitas met 22-21 verloren. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen nog met 8-11. SV Zeeburg blijft koploper.

SV Zeeburg speelde een goede eerste helft en leidde bij rust met 8-11. SV Zeeburg kwam na rust slecht uit de kleedkamer. De concentratie was minder en de thuisclub kon hierdoor terugkomen. Een kwartier voor het einde stond het gelijk en daarna vielen de doelpunten om en om.

HBVS/Fidelitas trok echter aan het langste einde en wist de zege veilig te stellen: 22-21.

SV Zeeburg heeft na 10 duels 17 punten. HVBS/Fidelitas heeft evenveel punten, maar kwam een keer meer in actie. Westsite staat op de derde plaats. Die ploeg heeft 16 punten uit 11 duels. SV Zeeburg speelt zaterdag 30 januari thuis tegen Westsite. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 19.30 uur.

Dames van De Meeuwen winnen van Jaws: 5-4

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft voor eigen publiek gewonnen van Jaws: 5-4. Het team blijft door deze overwinning koploper. Het eerste herenteam ging onderuit bij BZC Brandenburg.

De dames van De Meeuwen ontvingen als koploper de nummer 2 van Jaws. De dames uit Diemen liepen tegen een 0-2 achterstand aan. Daarna vocht de ploeg van De Meeuwen zich terug. Het werd 2-2, 3-3 en 4-4.

In de laatste periode wist De Meeuwen Jaws te bedwingen: 5-4. De Meeuwen blijft na deze overwinning koploper.

De heren van De Meeuwen waren in de eerste periode even sterk als thuisploeg BZC Brandenburg. In de tweede periode werd het al snel 3-1 voor de thuisploeg. De Meeuwen deed hierna iets terug: 3-2. Uiteindelijk eindigde de tweede periode in een 4-2 voorsprong voor BZC Brandenburg. In de derde periode kwam De Meeuwen via een strafworp nog terug tot 4-3. Daarna wist BZC Brandenburg De Meeuwen haar wil op te leggen en de punten te pakken: 6-3.

Smashing '72 verliest

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 heeft de uitwedstrijd tegen koploper VV Amsterdam met 4-0 verloren. De setstanden waren 25-15, 25-22, 25-20 en 25-23.

De volleybalsters uit Diemen wisten dat zij in Amsterdam een zware wedstrijd tegemoet gingen. Die verwachting kwam uit, want VV Amsterdam wist de wedstrijd afgetekend te winnen: 4-0.

VV Amsterdam heeft 56 punten uit 13 duels en is koploper in de promotieklasse B. Smashing '72 doet het goed. De ploeg heeft na 13 wedstrijden 35 punten en staat op de vijfde plaats.

Zaterdag 30 januari ontvangt het eerste damesteam van Smashing '72 VV Utrecht, dat op de negende plaats staat. De wedstrijd wordt in Sporthal Diemen gespeeld en begint om 17.00 uur.