DiemerNieuws

11 augustus 2016

DiemerNieuws 11 augustus 2016


'Ecologische schade Diemerbos valt mee'

DIEMEN - Een delegatie van de Vrienden van het Diemerbos, natuurvereniging IVN Diemen en Staatsbosbeheer heeft vrijdag een schouw gedaan in het deel van het Diemerbos waar tijdens de laatste twee weekeinden van juli festivals zijn gehouden.

Tom Witkamp van de vereniging Vrienden van het Diemerbos was aanwezig tijdens de schouw. "De ecologische schade aan het Diemerbos bos valt mee. De organisatie had tijdens de festivalperiode een deel van het gras afgedekt met platen. Het gras is hierdoor plat gaan liggen. Ons is verteld dat het gras vanzelf weer herstelt. Ook is er een vrachtauto weggezakt in de bodem. Met behulp van een touw dat tussen twee bomen was gehangen is de vrachtwagen weer los getrokken. De twee bomen zijn hierbij beschadigd geraakt."

Tijdens de festivals die vorig jaar werden gehouden is er ook schade aan het Diemerbos ontstaan. Een aantal van die beschadigde plekken is nog niet hersteld.

Geld
Witkamp is van mening dat de organisatie van de festivals, Staatsbosbeheer en de gemeente er alles aan hebben gedaan om de schade aan het bos te beperken. "Staatsbosbeheer krijgt minder geld van de overheid en heeft de inkomsten van de festivals nodig om onderhoud aan het bos te kunnen plegen."

Lees verder op pagina 2.

Het aanbieden van grofvuil kan beter

DIEMEN - De wijze waarop grofvuil in een aantal gevallen wordt aangeboden blijft een bron van zorg. Dit zegt wethouder Jeroen Klaasse, die verantwoordelijk is voor het afval.

De gemeente biedt haar inwoners diverse mogelijkheden om grofvuil aan te bieden. Zij kunnen het afval naar het recycleplein brengen. Er kan dan om een legitimatiebewijs worden gevraagd om vast te stellen of de aanbieder van het afval inderdaad in Diemen woont.

Ook is het mogelijk om het grofvuil een keer per week op woensdagochtend te laten ophalen. Dit dient dan uiterlijk dinsdag per telefoon of per e-mail te worden gemeld bij afvalbedrijf Meerlanden. Het grofvuil dient dan dinsdagavond op de met Meerlanden afgesproken plek langs de weg te worden geplaatst.

Tuinafval
Tuinafval wordt elke maandag opgehaald. Ook daarvoor dient een afspraak te worden gemaakt met Meerlanden.

Wethouder Klaasse: "Er komen regelmatig klachten binnen van inwoners van Diemen die zich eraan storen dat er grofvuil op andere dagen dan de ophaaldag op straat wordt gelegd. Als er echt veel grofvuil op straat ligt, haalt Meerlanden dat zo snel mogelijk op. Maar in feite wordt slecht gedrag dan beloond. Het komt ook voor dat mensen op dinsdagavond of woensdagochtend grofvuil op straat zien liggen en hun eigen grofvuil erbij leggen zonder een melding te doen of te controleren of een van de buren een melding heeft gedaan. Personeel van de gemeente probeert overtreders van de regels die gelden voor de afvalinzameling en het aanbieden van grofvuil altijd te achterhalen. Als hun identiteit kan worden vastgesteld kan dit leiden tot een boete."

Grofvuil aanmelden
Inwoners van Diemen die grofvuil willen laten ophalen kunnen dit telefonisch aanmelden: 020-3144888. Ook is het mogelijk om het online aan te melden. Dit kan via de website www.diemen.nl ('Afval' aanklikken).

Rataplan verhuist in 2017 naar ander pand

DIEMEN - Kringloopwinkel Rataplan verhuist in 2017 van het huidige pand aan de Weesperstraatweg 118 naar het pand aan de Weesperstraatweg 140.

Kringloopwinkel Rataplan opende in maart 2012 de deuren in het huidige pand. De kringloopwinkel is een groot succes. Veel bezoekers kopen er tweedehands artikelen tegen een aantrekkelijke prijs. Ook neemt Rataplan goederen in van particulieren. De goederen kunnen langs worden gebracht of na een afspraak door personeelsleden van Rataplan worden opgehaald.

Milieu

Rataplan levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het milieu. Een groot deel van het personeel van Rataplan betreft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sfeer
Gert-Jan Dekker, directeur van Rataplan Kringloopwinkels: "Het nieuwe pand is ongeveer twee keer zo groot als ons huidige pand. Wij kunnen dus meer artikelen kwijt. Daarnaast is er meer parkeerruimte voor onze klanten. Het nieuwe pand wordt ingericht in de sfeer van de zaak van Rataplan in de Generatorstraat in Amsterdam."

Lees verder op pagina 2.

Succesvolle Kinderzomer-spelen afgesloten

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Kinderzomerspelen zijn vrijdagmiddag afgesloten met de playbackshow. Diverse kinderen toonden op het podium in de sportzaal van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran hun talenten en lef. Er waren veel ouders en andere familieleden van de kinderen aanwezig. Ook was er een kinderdisco. De muziek ging aan en de voetjes gingen van de vloer. De Kinderzomerspelen waren dit jaar opnieuw succesvol. De kinderen en de begeleiders hebben genoten. Meer over de Kinderzomerspelen op de website www.diemernieuws.nl.

3

bekerduels speelt SV Diemen in voorbereiding op seizoen seizoen 2016-2017

Ecologische schade Diemerbos

Het festival 22Fest. Foto: Trudy Kroese

Vervolg van voorpagina.

"Mij lijkt het een goed idee om een kaartje voor de festivals iets duurder te maken, bijvoorbeeld twee euro. Die inkomsten kunnen dan gebruikt worden voor het herstellen van de schade in het Diemerbos", aldus Witkamp.

Janny Gerrits van IVN Diemen heeft ook deelgenomen aan de schouw. "De organisatie heeft heel erg haar best gedaan om de schade aan het bos zo veel mogelijk te beperken, maar ik ben nog steeds van mening dat er te veel festivals in het Diemerbos worden gehouden. Ik vind dat het Diemerbos er in de eerste plaats is om te recreëren, te joggen en de hond uit te laten."

Op zaterdag 23 juli werd het festival 22Fest gehouden, een dag later vond het festival Liquicity plaats. In het laatste weekeinde van juli werd het tweedaagse festival Vunzige Deuntjes gehouden. Op zaterdag 3 september vindt het festival Zeezout plaats.

Een negatieve primeur voor Diemen?

Wordt Diemen de eerste Nederlandse gemeente die een bijzonder monument moet afvoeren van de lijst van Rijksmonumenten? Als we het moeten geloven, is het herstelplan van de pastorie van de Sint-Petrus' Bandenkerk aan de Hartveldseweg afgeblazen. De pastorie, die door achterstallig onderhoud van de afgelopen jaren dreigt te vervallen, leek gered door de verkoop aan de Stichting Stadsherstel. Het plan om de pastorie geheel te restaureren en gedeeltelijk een nieuwe functie te geven, blijkt gedwarsboomd door het bisdom.

Om bijzondere bouwwerken voor het nageslacht te behouden, kent Nederland een monumentenwet die ervoor zorgt dat bepaalde huizen, molens, bruggen of ander bouwwerken in de openbare ruimte in aanmerking komen voor een status als rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument. Mede dankzij het werk van de Historische Kring Diemen en de Stichting Stadsherstel kreeg een aantal bijzondere bouwwerken in Diemen een monumentenstatus. Zo werd in 1997 de pastorie benoemd tot rijksmonument. De pastorie is ontworpen door Adrianus C. Bleijs, een leerling van de beroemde architect P.J.H. Cuypers, en werd in 1882 in gebruik genomen.

Diemen, met de traditie van kaalslag en slopen van oude boerderijen en huizen, zal toch wel iets geleerd hebben van het verleden?

Weerbericht

Afnemende neerslagkans, geleidelijk warmer
Een gebied van hoge luchtdruk heeft zich boven de Atlantische Oceaan teruggetrokken. Dat heeft de luchtstroming doen kantelen naar het noordwesten. Daarmee stroomt uitgesproken koele lucht richting Noordzeegebied. Vanaf vrijdag en het weekeinde schuift een uitloper van de hoge luchtdruk naderbij. De buienkans neemt af en de temperatuur gaat geleidelijk stijgen.

Vrijdag + het weekeinde
Na drie koele buiige dagen verbetert vrijdag het weer. Er zijn wolkenvelden maar de kans op neerslag neemt sterk af. Het klaart geleidelijk op. Het wordt zo'n 21 graden. Er waait een vrij stevige westenwind. Zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen en lokaal kan er nog een bui vallen. De kans is groot dat het zondag overal droog blijft met enkele wolkenvelden, maar ook zonnige perioden. Het wordt circa 20 à 21 graden. Er waait een matige westenwind.

Trend na het weekeinde
De eerste dagen van de week is het zomergevoel weer even terug bij maxima van 25 graden of iets hoger op dinsdag en woensdag. Later op woensdag of donderdag volgt waarschijnlijk onweer en valt de temperatuur terug naar circa 20 à 21 graden en wordt het licht wisselvallig.

Weetje
Het jaar 1816 wordt 'het jaar zonder zomer' genoemd. Het kwam in die zomer soms zelfs tot vorst en sneeuw. Op grote schaal mislukten oogsten met hongersnoden tot gevolg. De oorzaak was de extreem heftige vulkaanuitbarsting van de Tambora in 1815 in wat nu heet Indonesië, waardoor zonnestraling wereldwijd deels werd afgeschermd door stofdeeltjes in de atmosfeer.

Amerikaanse rivierkreeft in bos

Foto: Karin van Bruggen

DIEMEN - Een inwoonster van Diemen wandelt elke ochtend met haar hond in het Diemerbos. De laatste tijd treft zij Amerikaanse rivierkreeftjes aan.

"Van de week had mijn hond zo'n beestje in zijn bek. Ik heb die kreeft toen uit zijn bek gehaald. De laatste paar maanden zie ik die kreeften dikwijls, vrijwel elke keer als ik mijn hond uitlaat." De Amerikaanse rivierkreeft komt pas dertig jaar in Nederland voor. Ze zitten vooral in stil of langzaam stromend water. Zij gaan in het bos op zoek naar voedsel.

Rataplan gaat verhuizen

Het pand aan de Weesperstraat 140.

Vervolg van voorpagina.

Dekker vertelt dat Rataplan het pand aan de Weesperstraat 140 gaat huren van de huidige eigenaar. "De eigenaar gaat het pand verbouwen en daarna kunnen wij erin. Ik verwacht dat dat een halfjaar tot driekwartjaar gaat duren. Wij gaan zeker niet voor 2017 naar het nieuwe pand."

Volgende week: finale monsterklus A1

Nieuwe deel van de A1 tussen Diemen en Muiderberg klaar

Impressie van het nieuwe aquaduct bij Muiden, dat over anderhalve week al deels opengaat. Foto: Rijkswaterstaat

DIEMEN - De handtekening werd vijf jaar geleden gezet door de minister. De eerste vrachtwagen met zand werd 'pas' eind 2013 gelost en over minder dan een maand razen we al met zijn allen over de nieuwe A1 langs Muiden naar Diemen. Het weekend van 19 tot en met 22 augustus is de grote finale van jaren bouwen aan de snelweg A1.

Wie naar cijfers kijkt zou er bijna van gaan duizelen. In 2011 tekent minister Schultz van Haegen voor wat tot dan de grootste opdracht voor wegenbouw is in Nederland: het project Schiphol-Amsterdam-Almere: een hele rits aan enorme wegenbouwprojecten tussen Schiphol en Almere om de doorstroming te verbeteren. Een rechtstreeks gevolg van het niet doorgaan van de snelweg A6/A9 langs Weesp en de verwachte groei van Almere.

Het project bestaat uit 63 km weguitbreiding, de renovatie van 5 grote knooppunten, 130 nieuwe of aangepaste viaducten, bruggen of anderszins. Kosten? 4,7 miljard euro.

In het cruciale weekend worden deze drie belangrijke bouwwerken in gebruik genomen.

In één weekend viaduct, aquaduct en spoorbrug in gebruik genomen

Een van de belangrijkste bouwputten is de A1 langs Diemen, Muiden en Weesp: 23 km weguitbreiding, 138 km nieuw asfalt, 60 nieuwe viaducten waaronder vier grote: de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, het aquaduct bij de Vecht, de spoorbrug bij Muiderberg en de Hollandse Brug bij Muiderberg. En dat voor iets meer dan 900 miljoen euro. In een razend tempo gaat de bouw in 2013 van start.

Toch zit het er al bijna op. In het cruciale weekend van 19 augustus wordt een groot deel van de nieuwe A1 in gebruik genomen. Rijkswaterstaat stelt de rijbanen van het aquaduct voor verkeer uit Diemen richting Muiderberg open, tegelijkertijd met de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen, de nieuwe verbinding tussen de A9 en de A1.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor veel overlast

In die week wordt ook het treinverkeer tussen Amsterdam en Almere een hele week stilgelegd. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek geschoven. Eerder deze lente maakte de brug al de oversteek van de bouwplaats naar een tijdelijke plek boven de snelweg A1, naast de oude spoorbrug. Daar is de brug verder afgebouwd. In die bewuste week is het stilleggen van het treinverkeer nodig om de oude spoorbrug af te breken en de nieuwe spoorbrug vervolgens op de fundamenten te schuiven.

Rijkswaterstaat wil het liever allemaal in één heel heftig weekend proppen dan verschillende afsluitingen over verschillende weken. Een maand later gaat het aquaduct de andere kant op 'open', dus voor verkeer richting Diemen.

Dan komt er definitief een einde aan het wachten voor de open brug op de A1. Ondanks de tegenvallende groei van Almere blijft de verwachting dat het aquaduct gaat uitgroeien tot een van de meeste drukke stukken snelweg van Nederland. Op dit moment rijden er elke dag nog 185.000 auto's en andere voertuigen over dit gedeelte van de A1. Dat moeten er in 2030 ruim 307.000 zijn. Na de ingebruikname van de nieuwe A1 wacht een nieuwe monsterklus: het afbreken van de oude snelweg. Op de plek waar nu nog alle auto's rijden komt natuur. Daarvoor moet eerst al het asfalt worden afgebroken en weggevoerd. Al het werk rondom Diemen, Muiden en Weesp moet in 2020 klaar zijn. Het hele project tussen Schiphol en Almere in 2026.

Verdachte liquidatie ook verdacht van lossen van schoten in Diemen

DIEMEN - De 34-jarige Randall D., die volgens justitie betrokken was bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom, zou eind mei hebben geschoten na afloop van een feest in Diemen.

Dit meldt Het Parool. Bij de schietpartij raakte niemand gewond. Justitie wil D. vervolgen voor wapenbezit en bedreiging. De schoten vielen op maandag 30 mei om 0.400 uur na afloop van een feest op de Visseringweg op bedrijventerrein Verrijn Stuart. De politie hield kort daarna op de Daalwijkdreef in Amsterdam-Zuidoost drie verdachten aan. Het ging om twee mannen van respectievelijk 29 en 34 jaar uit Amsterdam en een vrouw van 36 jaar uit Vlaardingen.

Politie zoekt getuigen van inbraak bij New Look Optiek

DIEMEN - Bij opticien New Look Optiek in de Arent Krijtsstraat is in de nacht van zondag op maandag rond 04.50 uur ingebroken.

De daders hebben het ruit van de zaak aan de Johan Coussetstraat met stoeptegels ingegooid. Er zijn diverse zonnebrillen gestolen. De daders hebben veel vernielingen aangericht. De schade is enorm. Het was de tweede inbraak binnen een maand bij New Look Optiek.

De politie is op zoek naar getuigen van de inbraak of personen die over meer informatie beschikken. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844. Het is ook mogelijk om informatie anoniem door te geven: 0900-7000.

Gestolen auto gevonden bij controle

DIEMEN - De politie heeft vorige week donderdag tijdens een surveillance bestuurders en hun voertuigen gecontroleerd.

Tijdens de controle van een voertuig bleek dat er diezelfde dag aangifte was gedaan van diefstal van dat voertuig. De bestuurder is aangehouden.

Hij bleek ook zonder rijbewijs achter het stuur te hebben plaatsgenomen.

Een automobilist die werd gecontroleerd bleek nog een boete van ongeveer 1000 euro te hebben openstaan. De persoon heeft de boete meteen betaald.

4 / 12

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Thuiskapsalon Marjon komt bij u thuis of verzorgingshuis (Diemen & omstreken). Geen voorrijkosten. Informeer naar de aantrekkelijke prijzen en mogelijkheden.
Tel.: 06-41730589 of
thuiskapsalonmarjon@
hotmail.com

Lekker voetballen op een mooi veld

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In het verleden waren voetballiefhebbers in Diemen aangewezen op de straat of grasvelden. Tegenwoordig niet meer. In Diemen liggen diverse prachtige velden waar voetballiefhebbers hun hart kunnen ophalen. Een van die velden ligt naast de kerk Sint-Petrus' Banden. Het veld wordt intensief gebruikt door kinderen, tieners en iets oudere voetballers. De heren die op deze foto staan leefden zich heerlijk uit. Ook op andere plekken liggen mooie velden, zoals het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord.

Jelle Eisinga

Lid van de Jongerenraad, zwemtrainer bij De Meeuwen, student vanaf september
18 jaar

De Olympische Spelen zijn in volle gang, volg je de zwemmers?
"Ik probeer alle sporters te volgen die ik kan volgen, vooral sporten die bij veel mensen onbekend zijn. Bij het zwemmen verwacht ik zeker goud van Ranomi Kromowidjojo."

Waarom de jongerenraad?
"Omdat ik het belangrijk vind dat er een brug is tussen de gemeenteraad en de jongeren in Diemen. Jongeren hebben zo de mogelijkheid de politiek te beïnvloeden."

Wat ga je studeren?
"Ik ga de studie Logistic Engineering doen."

Ga je deze zomer nog op vakantie?
"Ik ga met een jongerenreis op interrail naar de Balkan."

Welke landen staan nog op je wensenlijst?
"Australië en Nieuw-Zeeland, vanwege de overweldigend mooie natuur in die landen."

Voor welke tv-serie blijf je thuis?
"'The Walking Dead', een serie over een zombiewereld waarin een groep mensen probeert te overleven."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik soms een beetje verslaafd ben aan Mentos."

Daarom Diemen.
"Iedereen kent elkaar, het is een redelijk grote plaats met een dorps karakter en je zit overal dichtbij."

Diemen mist nog...
"Plekken waar jongeren samen kunnen komen."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Investeren."

Je kunt niet zonder?
"Gezelligheid, familie, vrienden en slaap."

Hoe ziet je ideale weekend eruit?
"Series kijken, sushi eten en naar een waterpolowedstrijd bij De Meeuwen kijken."

Als je burgemeester was...
"Het eerste wat ik zou aanpakken is activiteiten die voor jongeren van boven de 18 worden georganiseerd en dan echt voor de lokale jongeren. Dit stelt nog weinig voor in Diemen."

Slachtoffer bijtincident zoekt getuige

DIEMEN - Een inwoner van Diemen werd op vrijdagmiddag 22 april gebeten door een hond. Hij heeft contact opgenomen met een advocaat in Diemen om de materiële en immateriële schade die hij tijdens het bijtincident opliep te verhalen op de eigenaar van de hond.

De man had die vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan de supermarkt Jumbo in winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid. Toen hij tussen 13.00 en 13.30 uur in de richting van station Diemen-Zuid liep, kwam er een vrouw op hem aflopen die haar hond aan de lijn hield. De hond beet de man plotseling. Hij liep een bijtwond op in zijn linkerdij.

Huisarts
Hij vertelt dat het om een collie-achtige hond ging. Het slachtoffer is nadat hij gebeten werd naar de huisarts gegaan. Hij heeft inmiddels drie tetanusinjecties gekregen, een vierde injectie volgt binnenkort.

Het slachtoffer heeft contact opgenomen met advocaat R.G. Funcke in Diemen. "Wij weten wie de eigenaar van de hond is, maar willen graag in contact komen met een getuige van het bijtincident", aldus de advocaat.

Jumbo
Het slachtoffer vertelt dat op het moment dat hij door de hond werd gebeten een vrouwelijk getuige achter hem liep. Het gaat om een vrouw van Surinaamse, Caraïbische of Latijnse afkomst. Hij schat dat de vrouw tussen de 35 en 40 jaar is. Hij voegt eraan toe dat hij deze vrouw ook al had gezien toen hij boodschappen in de Jumbo deed.

Advocaat Funcke verzoekt de getuige contact op te nemen via telefoonnummer 020-6950356 of per e-mail: rgfuncke@xs4all.nl.

Automobilisten houden zich vaker aan maximumsnelheid

Gemeente heeft smileys weggehaald

Een van de smileys die langs het Wilhelminaplantsoen hing.

DIEMEN - De displays (smileys) die de gemeente op twee plekken langs het Wilhelminaplantsoen had geplaatst om automobilisten te attenderen op hun snelheid, zijn vorige week weggehaald.

De gemeente laat weten slechts over twee smileys te beschikken, die steeds op andere plekken in Diemen worden geplaatst. Bovendien werken smileys na verloop van tijd minder goed, omdat automobilisten eraan gewend raken.

Een bewoner van de Diemerkade vroeg in november 2015 aandacht voor de snelheid waarmee veel automobilisten vanaf het Wilhelminaplantsoen de Arent Krijtsstraat inreden. Hij wees erop dat bewoners vreesden dat dit tot ongelukken zou kunnen leiden. De bewoner gaf aan dat veel automobilisten harder reden dan de maximaal toegestane 50 kilometer per uur. En dat in een wijk waar veel gezinnen met kinderen en bejaarden wonen.

Hij vroeg de gemeente om maatregelen te nemen. De gemeente speelde hierop in en hing op twee plekken in het Wilhelminaplantsoen een smiley op. Automobilisten die vanaf de openbare bibliotheek in de richting van de Arent Krijtsstraat reden, konden op de smileys zien hoe hard zij reden en of het nodig was om op de rem te trappen.

Het bleek te werken, want een proef op de som leerde dat de meeste automobilisten met een snelheid van tussen de 35 en 45 kilometer over het Wilhelminaplantsoen reden. Een dissonant die op de eerste smiley zag dat hij maar liefst 67 kilometer per uur reed, trapte op de rem. De bewoner die aandacht voor de zaak had gevraagd toonde zich onlangs tevreden over het rijgedrag van de meeste automobilisten, al wijst hij erop dat er 's avonds laat en 's nachts nog vaak te hard wordt gereden. De straat heeft dan soms veel weg van een racebaan, is zijn conclusie.

Politieagenten vinden twee vermiste jongens

DIEMEN - De politie heeft dinsdagavond twee jongens van zes jaar aangetroffen die als vermist waren opgegeven.

De jongens waren voor het laatst gezien bij winkelcentrum Diemerplein. De politie startte een zoekactie en trof de jongens later aan. Zij verkeerden in goede gezondheid.

De agenten hebben de jongens met hun opgeluchte ouders herenigd. Het bleek dat de jongens op avontuur waren gegaan en daarna verdwaald waren.

Liander stuurt brieven over compensatie

DIEMEN - Een aantal inwoners van Diemen heeft onlangs een brief ontvangen van Liander waarin informatie staat over het bedrag dat zij aan compensatie ontvangen voor de stroomstoring van 21 juni.

Karen Nitschke, woordvoerder van Liander, laat weten dat niet iedereen de brief heeft ontvangen binnen de termijn van zes weken. "Heel veel huishoudens zijn geconfronteerd met de stroomstoring. Daarom ontvangen sommige mensen de brief iets later, waarschijnlijk deze week of volgende week. Daarnaast hebben we nog niet van alle energieleveranciers de bankrekeningnummers van de getroffen huishoudens ontvangen. Daarom sturen wij deze bewoners een brief waarin wij vragen om het rekeningnummer te verstrekken." De periode waarin huishoudens geen stroom hadden verschilt per wijk. Het bedrag dat Liander aan compensatie uitkeert is wettelijk geregeld en is afhankelijk van het aantal uren dat er geen stroom was.

Gemeente onderzoekt situatie buitensport

Op Sportpark De Diemen is een tekort aan ruimte

DIEMEN - De gemeente heeft een notitie opgesteld waarin de knelpunten van de buitensport zijn onderzocht en benoemd. Er zijn diverse scenario's voor de toekomst van Sportpark De Diemen geschetst. De gemeenteraad discussieert naar verwachting in september over de notitie.

SV Diemen heeft behoefte aan een extra veld. Foto: Trudy Kroese

In de notitie wordt aangegeven dat Diemen beschikt over een overcapaciteit aan tennisbanen, een tekort aan voetbalvelden en een onderbezetting bij honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. Tevens wordt er ingegaan op een mogelijk verzoek om in Diemen een hockeyvereniging op te richten.

Diemen telt twee tennisverenigingen: ATVD en TVDZ. ATVD beschikt aan de Willem de Zwijgerlaan in het centrum van Diemen over een fraai complex met 9 verlichte gravel tennisbanen en een eigen clubhuis. ATVD telde op 1 januari 2016 613 leden. TVDZ beschikt op Sportpark De Diemen over 6 allweather kunstgrasbanen en een eigen clubhuis, dat overigens is verpacht. TVDZ telde op 1 januari 2016 in totaal 345 leden.

De gemeente stelt dat de overcapaciteit zich het meest nadrukkelijk openbaart bij de TVDZ. Daar wordt immers geen KNLTB-competitie meer gespeeld en bestaat het overgrote deel van de leden uit oudere senioren die ook overdag kunnen spelen en is de bespelingsintensiteit van de banen laag, aldus de nota.

ATVD beschikt over een fraai tennispark. Foto: Trudy Kroese
De accommodatie van TIW-Survivors. Foto: Trudy Kroese

Er is geen concreet initiatief om een hockeyvereniging op te richten

De gemeente vindt dat de mate van overcapaciteit bij de tennisverenigingen vooralsnog geen reden is om in te grijpen.

Voetbalvereniging SV Diemen had op 1 januari 1060 leden, waaronder 857 jeugdleden. Hoewel de vereniging geen wachtlijst heeft voert het een restrictief toelatingsbeleid. De gemeente is van mening dat de voetbalvereniging met wat extra organisatie nog wel even voort kan met de drie kunstgrasvelden. Bijvoorbeeld door het verplaatsen van een aantal jeugdwedstrijden van de zaterdag naar de zondag.

Er kan gekozen worden uit meerdere scenario's voor sportpark

Maar door de demografische ontwikkeling die Diemen te wachten staat, zal het inwoneraantal van de gemeente oplopen en is de verwachting dat het aantal leden van SV Diemen verder zal toenemen. De gemeente hoopt dat er in de toekomst een vierde kunstgrasveld voor SV Diemen op Sportpark De Diemen kan worden aangelegd. Een mogelijkheid is om op de accommodatie van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors een veld aan te leggen dat beide verenigingen kunnen gebruiken.

De situatie van TIW-Survivors vraagt om een nadere beschouwing op de toekomst, aldus de nota. 'De geringe omvang van de vereniging in relatie tot het forse ruimtebeslag dat zij legt op het sportpark en het beperkte gebruik dat zij daar vervolgens van maakt, rechtvaardigt een nadere beschouwing op de toekomst van de vereniging op het sportpark', aldus de nota. In de nota staat dat TIW-Survivors op 1 januari 142 leden telde van wie er 50 in Diemen wonen.

De gemeente schetst een aantal scenario's voor de honk- en softbalvereniging: de huidige situatie continueren met als gevolg dat er geen ruimte komt voor een vierde kunstgrasveld voor SV Diemen, het handhaven van de vereniging met co-gebruik van een kunstgrasveld voor softbal en SV Diemen of het uitplaatsen van de vereniging. Als er voor het laatste scenario wordt gekozen komt er op het sportpark ruimte voor een vierde kunstgrasveld voor SV Diemen en andere ontwikkelingen, zoals een accommodatie voor een hockeyclub.

Er gaan al enige tijd stemmen op om in Diemen ruimte maken voor een hockeyvereniging. De gemeente heeft echter geen concreet initiatief ontvangen om in Diemen een hockeyvereniging op te richten. Bij de verenigingen HC Athena (Watergraafsmeer) en AHC IJburg spelen veel leden die in Diemen wonen, onder wie veel jongeren.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sport: "Die twee hockeyverenigingen zijn zeer succesvol, maar hebben vooralsnog geen interesse geuit om in Diemen een dependance van hun vereniging op te richten. Als er in de toekomst in Diemen inderdaad een hockeyvereniging komt, verwachten wij niet dat veel leden van Athena en IJburg die in Diemen wonen zullen overstappen naar die nieuwe vereniging in Diemen. Als er hier een hockeyvereniging komt zal het om een relatief kleine vereniging gaan met 300 tot 400 leden en een of twee velden. Meer ruimte is er niet. Als er een concreet initiatief voor de oprichting van een hockeyvereniging komt en er geen ruimte op Sportpark De Diemen is, kunnen wij een andere locatie overwegen, bijvoorbeeld Spoorzicht. Ook de hoge kosten van hockeykunstgrasvelden dienen meegenomen te worden in die overweging."

Klaasse laat weten dat de notitie is verzonden aan de besturen van de betrokken sportverenigingen. Zij hebben de gelegenheid om te reageren. Daarna wordt de - eventueel aangepaste - notitie aan de gemeenteraad voorgelegd. Nadat de gemeenteraad haar input heeft geleverd, kan er worden gestart met de nadere uitwerking van een of meerdere scenario's.

SV Diemen speelt eerste oefenduel

Selectie gaat komend weekeinde op trainingskamp

SV Diemen verloor van De Dijk 2. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De selectie van SV Diemen is bezig aan de voorbereiding op het seizoen 2016-2017. De nieuwe trainer Gerrie Breugem heeft ruim de tijd om aan zijn basisformatie te sleutelen.

De eerste training van de selectie vond plaats op maandagavond 1 augustus. Trainer Breugem kan tijdens de eerste trainingen en oefenduels nog niet over alle spelers die deel uitmaken van de A-selectie beschikken. Een aantal spelers is nog op vakantie en sluit op een later moment aan. De eerste oefenwedstrijden die zijn gespeeld zijn dan ook geen echte maatstaf.

SV Diemen speelde zondag het eerste oefenduel. Voor eigen publiek werd met 2-4 verloren van het tweede zondagteam van de Amsterdamse vereniging De Dijk. Gisteravond kwam SV Diemen thuis in actie tegen Sporting Almere.

Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 augustus gaat de selectie op trainingskamp in het Limburgse Weert. Tijdens het trainingskamp zal intensief worden getraind, maar er zal ook tijd voor ontspanning zijn. Het trainingskamp is bij uitstek geschikt om aan de teambuilding te werken.

Kort na terugkeer uit Weert staat er opnieuw een oefenduel op het programma. SV Diemen speelt op dinsdagavond 16 augustus thuis tegen het tweede zaterdagteam van Ajax. Die wedstrijd wordt gespeeld op Sportpark De Diemen en begint om 20.00 uur.

KNVB beker
Tijdens de voorbereiding speelt SV Diemen drie duels voor de KNVB beker. SV Diemen is ingedeeld in een poule met De Meer (zondag vierde klasse), Jos Watergraafsmeer (zaterdag derde klasse) en GeuzenMiddenmeer (zaterdag vierde klasse). SV Diemen speelt op zaterdag 20 augustus thuis tegen Jos Watergraafsmeer (aanvang 17.00 uur). Op woensdag 24 augustus ontvangt SV Diemen GeuzenMiddenmeer (aanvang 19.30 uur) en op zondag 28 augustus gaat SV Diemen op bezoek bij De Meer. Die wedstrijd begint om 14.00 uur. Op zondag 4 september start de competitie 2016-2017.

Het eerste zaterdagteam van SV Diemen is in het bekertoernooi ingedeeld met FC Weesp (derde klasse zondag), DRC (vierde klasse zondag) en Waterwijk (vierde klasse zondag).

Paula List maakt toch kans op Paralympics

Russische ploeg mag niet meedoen

Paula List. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - De kans is groot dat de Diemense paravolleybalster Paula List met haar team alsnog mag deelnemen aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in Brazilië.

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft zondagavond bekendgemaakt dat het Russische team niet mag deelnemen aan de Paralympics vanwege het dopingschandaal in Rusland.

Paula List en haar team verloren in maart tijdens de Intercontinental Cup in China in de finale van Rusland en grepen daardoor naast het laatste ticket voor de Paralympics. Nu het Russische team niet mee mag doen is de kans groot dat het Nederlandse team alsnog mag deelnemen aan de Paralympics.

Paula List en haar team waren op trainingskamp in het Canadese Edmonton toen het nieuws van de uitsluiting van het Russische team bekend werd. "Het is nog niet zeker dat wij mee mogen doen, maar de kans is wel heel groot. Wij zijn bezig met de voorbereiding op deelname aan de Paralympics."