DiemerNieuws

23 oktober 2014

DiemerNieuws 23 oktober 2014


Voetbaltoernooi op Cruyff Court

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord vond donderdag een voetbaltoernooi plaats voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Het voetbaltoernooi werd georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen. De deelnemers toonden hun technische vaardigheid en strijdlust. Het Cruyff Court is een aanwinst voor de jeugd van Diemen die de accommodatie intensief gebruikt.

Ondernemer baalt van bekeuringen

door Oscar Borghardt

DIEMEN - Personeel en leveranciers van Expert Diemen in winkelcentrum Diemerplein worden de laatste anderhalf jaar regelmatig geconfronteerd met bekeuringen omdat zij op het plein achter de winkel laden en lossen. Gert en Hester Hassing, eigenaars van de zaak, zijn kwaad en verwachten dat de gemeente meehelpt naar het zoeken van een oplossing.

Gert Hassing: "Wij zitten hier sinds het begin van het winkelcentrum, dus ruim 40 jaar. In het verleden konden wij altijd zonder problemen achter onze winkel lossen en laden. Dat gebeurt diverse keren per dag. Vrachtauto's brengen de artikelen naar de winkel en wij laden die artikelen vervolgens weer in de bestelauto om die bij de klanten af te leveren."

De situatie is inmiddels veranderd. Aan de achterkant van de winkel van Expert Diemen ligt nu een plein dat verboden is voor auto's. "Wij hebben indertijd met de gemeente de afspraak gemaakt dat onze auto's die op het plein lossen en laden gedoogd zouden worden. Maar sinds anderhalf jaar krijgen wij regelmatig bekeuringen van de boa's (bijzondere opsporingsambtenaren), gemiddeld een keer per maand. Het gaat dan om een bedrag van 90 euro. De reden dat wij in dit pand zijn blijven zitten is dat er achter onze winkel een plek voor laden en lossen is. De gemeente heeft ons laten weten dat de auto's op het plein achter Albert Heijn moeten gaan staan. De afstand tussen die plek en onze winkel is te groot om zware apparatuur te verslepen. Dat is geen doen."

Hassing heeft zelf een oplossing aangedragen: "Ik heb de gemeente voorgesteld om mij een van de parkeerplaatsen voor de woningen op de Ouddiemerlaan tussen de Prinses Beatrixlaan en de D.J. den Hartoglaan toe te wijzen. Die parkeerplaats ligt dicht bij de winkel. De gemeente wil dit echter niet omdat die parkeerplaatsen gebruikt worden door bezoekers van het winkelcentrum. In de praktijk staan die parkeerplaatsen vaak leeg of worden die bezet door bestelauto's."
Vervolg op pagina 2

Peuterspeelzaal de Dolfijn vanaf maandag in basisschool De Octopus

DIEMEN - In basisschool De Octopus in het centrum gaat op maandag 27 oktober peuterspeelzaal de Dolfijn van start. De peuterspeelzaal van Stichting Welzijn Diemen (SWD) is de opvolger van de 4 Heemskinderen die tot eind deze week in De Schakel is gevestigd.

De Octopus heeft vanaf maandag een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang in het gebouw. Die laatste twee zijn van de organisatie KMN Kind & Co.

Met al deze partijen wordt het concept brede school in De Octopus steeds meer vorm gegeven op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie en doorgaande leerlijnen.

Man op Muider- straatweg van tas beroofd

DIEMEN - Een 53-jarige man is dinsdagavond op de Muiderstraatweg van zijn tas beroofd.

De man had gedineerd bij een restaurant aan de Muiderstraatweg. Nadat hij de zaak had verlaten stak hij de Muiderstraatweg over omdat hij zijn auto daar geparkeerd had.

Scooter
Plotseling verscheen er een scooter waarop zich twee mannen bevonden. Een van de mannen griste de schoudertas van de schouder van het slachtoffer. In de tas bevonden zich onder meer een portemonnee, een rijbewijs en een betaalpas.

De daders vluchtten met hun scooter in de richting van Amsterdam.

Het slachtoffer kon geen duidelijk signalement van de daders aan de politie geven.

Getuigen
De politie is op zoek naar getuigen of mensen die meer informatie over dit misdrijf hebben. Zij worden verzocht contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

1

uur wordt de klok
zondagochtend
om 03.00 uur teruggezet

Weerbericht

Vrij rustig en licht wisselvallig
Na een paar onstuimige dagen kwam de atmosfeer weer snel tot bedaren. Het weer wordt de komende dagen bepaald door een zone van hoge luchtdruk ten oosten van Nederland en een frontale zone met bewolking boven de Noordzee. Met een matige zuidwestenwind is het licht wisselvallig en vrij rustig herfstweer met een normale temperatuur voor eind oktober.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt eerst de zon af en toe. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en vooral in de avond gaat het enige tijd regenen. Er waait een matige zuidelijke wind. In de nacht naar zaterdag regent het nog af en toe. In de ochtend wordt het stilaan droog. Het klaart langzaam op. Zondag is het overwegend droog. Naast bewolking is er ook ruimte voor een portie zonneschijn. Bij een matige zuidwestenwind wordt het in het weekend circa 15 graden.

Trend na het weekeinde
Na het weekeinde blijft de luchtdruk boven het Europese continent hoog. De invloed van oceaandepressies reikt tot de Noordzee. Fronten ervan brengen soms regen. Nu en dan klaart het op. Bij een meest matige zuidwestenwind ligt het maximum eerst rond 15 à 16 graden.

Weetje
Men spreekt van een 'warme dag' als de maximum temperatuur 20 graden of meer bedraagt. Jaarlijks komen gemiddeld 85 'warme dagen' voor. Dit aantal neemt met de opwarming van het klimaat toe. Het laagst aantal 'warme dagen' in deze eeuw was 77 in 2012. Dit jaar waren het er 110, gelijk aan 2006. Dat is niet ver van het record van 2003 met 116 'warme dagen'.

Vrij vischwater!

In Diemen was van het traditionele 'oudste beroep ter wereld' geen sprake: het waren fatsoenlijke vissers en jagers. Althans volgens Van Ollefen, de stad- en dorpsbeschrijver en een onzer voorgangers die in de 18e eeuw al plaatjes met praatjes maakte. Een conflictje over visserij kon dan ook af en toe niet uitblijven. De rechtbankverslaggever van De Tijd schrijft op 11 januari 1906:

"In November van het vorige jaar vischten twee personen in een schuitje met een vischnet in het gedeelte der Keulsche vaart, dat ligt tusschen de Ringvaart van de Watergraafsmeer en den driesprong bij de muziektent in het water te Diemerbrug, waar de vaart van Muiden in de Keulsche vaart komt. Tegen de visschers werd toen proces-verbaal opgemaakt, aangezien zij wel een vischakte hadden, doch verklaren moesten geen vergunning om te visschen van den eigenaar te hebben."

"Donderdag jl. waren zij nu ter zake dier overtreding ter terechtzitting van het eerste kantongerecht hier ter stede gedagvaard, doch het O.M. deelde bij de behandeling dezer zaak mede, dat het de vervolging introk op grond dat niet kon worden uitgemaakt, wie als eigenaar van dat gedeelte vaarwater te beschouwen is."

Bekeuringen Expert

Vervolg van voorpagina

Hassing begrijpt niets van de opstelling van de gemeente. "Iedereen weet dat ondernemers het op dit moment heel zwaar hebben. Ik had verwacht dat de gemeente hier begrip voor zou kunnen opbrengen. Maar in plaats daarvan kunnen wij steeds een flinke bekeuring betalen."

"Op het Diemerplein is na de herinrichting parkeren niet toegestaan. Er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving. Tegen overtreding treden we dan ook op", aldus een woordvoerder van de gemeente Diemen.

"Voor een aantal winkeliers en leveranciers is de situatie complexer. Laden en lossen zou aan de achterzijde bij het Van Markenplantsoen plaats moeten vinden, maar dat blijkt erg onhandig. Om die reden zijn we tolerant bij bevoorrading van winkels aan het plein als zich dat beperkt tot laden en lossen, maar ook dan gelden regels. De gemeente is nu bezig om spelregels voor parkeerontheffingen op het Diemerplein op te stellen, zodat winkeliers en hun leveranciers kunnen laden en lossen. Wij gaan ervan uit dat dit met ingang van 1 januari 2015 zal ingaan."

'Diemerplein moet gezelliger worden'

Studenten houden pitches over toekomst winkelcentrum Diemerplein

Winkelcentrum Diemerplein zou meer een ontmoetingsplek moeten worden, zo concluderen studenten van Inholland. Archieffoto

door Oscar Borghardt

DIEMEN - Winkelcentrum Diemerplein moet gezelliger worden en de ondernemers kunnen meer gebruik maken van de technische mogelijkheden.

Dit is de uitkomst van pitches waarin vijf groepen studenten van de opleiding Leisure Management van de Hogeschool Inholland duidelijk hebben gemaakt hoe zij winkelcentrum Diemerplein in 2020 zien. Marinus van Dijk, voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein en wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken waren bij de presentaties in de Hogeschool Inholland aanwezig. De studenten hebben een aantal bezoekers van winkelcentrum Diemerplein geïnterviewd. Het beeld dat uit die interviews naar voren is gekomen, is dat veel bezoekers het winkelcentrum ongezellig vinden, zich storen aan de leegstand en van mening zijn dat het winkelcentrum niet meer de functie van ontmoetingsplek heeft. De eerste groep studenten presenteerde het concept 'de kas'. In het winkelcentrum moet een kas komen waar groenten en fruit worden verbouwd, bezoekers workshops kunnen volgen en elkaar kunnen ontmoeten. Mensen moeten er lekker kunnen eten en drinken. De kas zorgt voor een groene en duurzame uitstraling van het winkelcentrum.

'Komst tweede supermarkt zal enorme stimulans zijn'

De tweede groep studenten kiest voor 'authenticiteit en een oud-Hollandse sfeer.' Kortom de ouderwetse gezelligheid dient terug te keren. Dit kan door de aankleding te veranderen, bijvoorbeeld door oud-Hollandse lantaarns te plaatsen en de gevels van de winkels aan te passen. Een Diemerplein-app is belangrijk als marketinginstrument.

De derde groep studenten maakt zich sterk voor een groen winkelcentrum. Het winkelcentrum krijgt de uitstraling van een tuin en bezoekers kunnen deelnemen aan seizoensgebonden workshops. Zonnepanelen moeten zorgen voor energie en een duurzaam imago.

De vierde groep studenten heeft voor het concept 'de wereld' gekozen. Dit moet benadrukken dat Diemen een multiculturele gemeente is. In het winkelcentrum dienen alle continenten van de wereld terug te komen. Het assortiment wordt uitgebreid en gevarieerder. Een Diemerplein-app moet zorgen voor een communitygevoel.

De vijfde groep studenten heeft als thema 'nostalgie en digitalisering'. Ook bij hen staat de gezelligheid voorop. Maar zij spelen ook in op de verwachte trend dat mensen in de toekomst alleen iets kopen als zij het echt nodig hebben. Actief winkelen en online consumeren moeten beter op elkaar worden afgestemd. Mensen kunnen bijvoorbeeld iets online bestellen en dat dezelfde dag of de dag erop in de winkel afhalen.

Van Dijk en Klaasse waren onder de indruk van de concepten. Zij beseffen dat het moeilijk zal worden om een of meerdere concepten volledig uit te voeren. De vraag is ook of dit wenselijk is. De wens om het winkelcentrum gezelliger te maken en intensief gebruik te maken van de digitale techniek leeft bij velen. Marinus van Dijk: "Het probleem van de leegstand speelt steeds minder. Er vestigen zich steeds meer winkels in het winkelcentrum. De komst van een tweede supermarkt zal een enorme stimulans zijn. Ik hoor van klanten bij mij in de winkel dat zij de gezelligheid missen. Wij luisteren graag naar onze klanten. Delta Lloyd heeft in overleg met ons een plan ontwikkeld waarin het verblijfklimaat en comfort centraal staat. Dit plan zal in de komende maanden worden gerealiseerd."

Echtpaar Arnst viert 60-jarig huwelijk

Wethouder Klaasse en mevrouw en meneer Arnst. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het echtpaar Arnst-Van Kesteren is 60 jaar getrouwd. Zij hebben dit zondag met de familie gevierd. Maandag kwam wethouder Jeroen Klaasse op bezoek.

De heer W. Arnst (83) en zijn echtgenote A.C.A. Arnst-Van Kesteren (79) wonen al lang in Diemen. Zij woonden eerder aan de Ouderkerkerlaan in het tegenwoordige Diemen-Zuid en wonen nu al vele jaren tot volle tevredenheid in het centrum. Zondag ging het echtpaar samen met hun kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en aanhang een dagje uit met de bus. De feestelijke dag werd besloten met een heerlijk diner bij restaurant Happy China in Diemen.

Sinterklaas arriveert op zaterdag 15 november

DIEMEN - Sinterklaas heeft laten weten dat hij op zaterdag 15 november in Diemen arriveert.

De bejaarde kindervriend en zijn Pieten komen die dag om 10.30 uur aan bij de loswal in Diemen. Daarna gaat de stoet naar het Diemerplein, waar burgemeester Amy Koopmanschap Sint Nicolaas van harte welkom zal heten. Op het Diemerplein zijn die dag allerlei activiteiten voor kinderen. Het wordt een traditionele intocht met Zwarte Pieten.

Nieuwe brug bij winkel- centrum wordt in november geplaatst

DIEMEN - In opdracht van Delta Lloyd en de gemeente wordt er sinds maandag 20 oktober gewerkt aan de achterkant van winkelcentrum Diemerplein. In november wordt er een nieuwe brug geplaatst.

Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk om een goede aansluiting van de brug op het bordes achter het winkelcentrum mogelijk te maken. In de week van 10 november wordt het doorgaande fietspad in het Nelson Mandelapark afgesloten; fietsers worden met borden omgeleid. In die week wordt een grote kraan op het fietspad geplaatst. Deze kraan gaat de brug op zijn plek hijsen. Naar verwachting gebeurt dit op dinsdag 11 november.

Op dinsdag 18 november wordt de brug op feestelijke wijze in gebruik genomen. Na 18 november vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats rond de brug. Tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden kan de brug gewoon gebruikt worden.

Ubuntu
De brug krijgt de naam van de Afrikaanse filosofie Ubuntu. Die filosofie eert dat 'ik ben omdat jij bent'. Ubuntu erkent de grote diversiteit tussen mensen, maar leert dat die diversiteit er slechts kan zijn dank zij de ander.

Luchthal staat weer op veld SV Zeeburg

DIEMEN - De luchthal is weer klaar voor gebruik. Vrijwilligers van sportverenigingen in Diemen en personeel van de gemeente hebben de luchthal zaterdag geplaatst op een van de velden van handbalvereniging Zeeburg. De luchthal zorgt voor extra zaalcapaciteit voor sportverenigingen. Daarnaast biedt het sportverenigingen in Diemen de mogelijkheid om een vaste clubavond in een van de sporthallen te houden.

'Mensen vinden het prettig dat zij hier lekker kunnen zitten'

Limburgia in winkelcentrum Diemerplein geopend

Arturo en Chantal voor hun zaak Limburgia. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Limburgia heeft vorige week de deuren van de zaak in winkelcentrum Diemerplein geopend. Chantal Uitenhoorn en haar partner Arturo uit Diemen zijn de trotse ondernemers.

Arturo heeft veel ervaring in de horeca en in het ondernemerschap. Chantal bekleedde leidinggevende functies in de detailhandel. Chantal: "Limburgia maakt onderdeel uit van Bakkerij De Haas, een bedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat. Wij zijn soft-franchisehouders. Dat houdt in dat wij aan het concept van Limburgia moeten voldoen, maar de zaak ook een eigen invulling mogen geven. De koffiecorner in de zaak is daar een voorbeeld van."

60 soorten vlaai
Limburgia verkoopt vlaaien, ijs, chocolade en koffie. "Wij verkopen zo'n 60 soorten vlaaien. Klanten kunnen een hele vlaai kopen, een halve of een punt. Zij kunnen de vlaai in de koffiecorner consumeren of mee naar huis nemen. Wij hebben in de zaak ook een chocoladehoek, waar onze klanten allerlei chocolade-artikelen kunnen kopen. In de chocoladehoek is ook alcoholvrije likeur voor in de koffie verkrijgbaar", aldus Chantal.

Prettig
De koffiecorner blijkt in trek. Steeds meer bezoekers van het winkelcentrum nemen er plaats en genieten er van een kopje koffie of thee, een glas frisdrank en een stuk vlaai. "De reacties van onze klanten zijn positief, ze zijn blij dat er weer een vlaaienwinkel is gekomen. Mensen vinden het prettig dat zij hier even lekker kunnen gaan zitten", aldus Chantal.

Limburgia is zes dagen per week geopend: van maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 08.00 tot 20.00 en op zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur. Tijdens de koopzondag die elke eerste zondag van de maand wordt gehouden is Limburgia van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Kunstprijs wordt vanavond uitgereikt

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur reikt vanavond om 19.00 uur de Kunstprijs van de gemeente Diemen uit. De aanvang is om 19.00 uur.

De tweejaarlijkse wedstrijd is dit keer in opdracht van de gemeente georganiseerd door Kunstzin Diemen, de vereniging voor beeldend kunstenaars in Diemen.

De Kunstprijs van Diemen staat dit jaar in het teken van Diemen-Noord, dat 25 jaar bestaat. De eerste woning in die wijk werd op 1 september 1989 opgeleverd. Het is de eerste keer dat Kunstzin Diemen de wedstrijd organiseert. Het is de bedoeling dat de vereniging voor beeldend kunstenaars in Diemen ook in de toekomst verantwoordelijk wordt voor de wedstrijd.

De meeste van de 43 ingezonden werken hangen op de eerste etage van het gemeentehuis. Een klein aantal kunstwerken hangt in de hal op de begane grond.

Er zijn dit jaar twee prijzen: een prijs voor de winnaar die door de jury wordt aangewezen en een publieksprijs. Mensen die voor de publieksprijs wilden stemmen konden dit tot en met dinsdag 21 oktober doen.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 13 november.

Martin Tokkie

51 jaar
Ex-raadslid CDA
Diemenaar sinds 1987

Mis je het raadswerk?
"Nee helemaal niet. Ik kom wel eens andere voormalige raadsleden tegen en het valt ons allemaal op hoeveel vrije tijd wij opeens hebben. Ik heb genoeg te doen. Ik werk bij ABN AMRO waar ik verantwoordelijk ben voor de e-commerce. Ik ben vice-voorzitter van de personeelsvereniging van de bank, een vereniging met 12.000 leden. Daarnaast ben ik voorzitter van de vereniging Connected van de bank. Wij hebben 6.000 leden. Connected laat medewerkers van de bank kennis maken met nieuwe technieken, zoals ict, tablets en streaming muziek."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik ben een levensgenieter en ga graag uit eten en drink graag een goed glas wijn. Ik vind het heerlijk om in onze tuin te zitten en houd ook van stedentrips."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik heb een heel brede muzieksmaak. Ik luister naar alles, behalve heavy metal. Nee, ik koop geen cd's meer. Ik heb een abonnement op Spotify en thuis een systeem om muziek te streamen."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Onze tuin, daar is het rustig en geniet ik van de frisse lucht. Ik kan daar heerlijk relaxen."

In welke winkels kom je graag?
"Dat zijn er diverse. Ik kom graag in Douglas in winkelcentrum Diemerplein en bij slagerij Piepenbrock in Diemen-Zuid. Daar koop ik altijd heerlijke broodjes.¨

Wat moet er beter in Diemen?
"Wij moeten vooruit blijven denken. De uitbreiding en renovatie van het winkelcentrum is hiervan een goed voorbeeld. Ook op het gebied van de woningbouw is er ruimte voor verbetering. Er moeten vooral veel woningen worden gebouwd voor tweepersoonshuishoudens en alleenstaanden. Woningen die het mogelijk maken om gezamenlijk gebruik te maken van apparatuur als een wasmachine. Daarnaast vind ik het belangrijk om de faciliteiten voor elektrische auto's te verbeteren. Ook moet het delen van auto's worden gestimuleerd."

Sponsorloop Kind & Co voor Kika

DIEMEN - KMN Kind & Co organiseert zaterdagmiddag 8 november een sponsorloop in Diemen-Noord. De sponsorloop vindt in en rond brede school Noorderbreedte plaats.

De sponsorloop duurt van 13.00 tot 16.00 uur. De sponsorloop staat open voor deelnemers van 1 tot 101 jaar. Rondjes worden aangepast naar leeftijd. Er is daarnaast ook een verkoop van zelf geknutselde kunstwerken van kinderen van KMN Kind & Co. Zij gaan hamburgers en broodjes bakken boven een vuurkorf. Die worden vervolgens verkocht. De opbrengst van de sponsorloop gaat volledig naar Cliniclowns en Kika (Kinderen Kankervrij). KMN Kind & Co hoopt dat er zoveel mogelijk inwoners van Diemen meedoen aan de sponsorloop.

Kind & Co is verantwoordelijk voor kinderopvang en buitenschoolse opvang op verschillende locaties in Diemen.

Deelnemers kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar kmnsponsorloopdiemen@gmail.com.

Eenmalig extra geld voor minima

DIEMEN - Inwoners van Diemen met een laag loon of weinig inkomsten kunnen dit jaar aanspraak maken op een extra financiële bijdrage van de gemeente Diemen.

Het gaat hier om een maatregel van het Rijk om mensen die moeten rondkomen van een laag inkomen of afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering tegemoet te komen. Deze mensen hebben vaak moeite om rond te komen en krijgen daarom dit jaar eenmalig extra geld van de gemeente. De bedragen die door de gemeente per categorie worden verstrekt zijn: 100 euro voor een echtpaar, 90 euro voor een alleenstaande ouder en 70 euro voor een alleenstaande.

Inwoners van Diemen die denken dat zij in aanmerking komen voor de eenmalige bijdrage kunnen via de website www.laaginkomen.nl vaststellen of dat inderdaad het geval is. Via die website kunnen zij ook informatie krijgen over hoe zij de bijdrage kunnen aanvragen.

Wandel- en fietsverbindingen in Diemerbos worden verbeterd

Belangstellenden geïnformeerd tijdens bijeenkomst in zorgboerderij Landlust

DIEMEN - In het Diemerbos worden op dit moment diverse projecten uitgevoerd. Ook de komende jaren zullen er diverse werkzaamheden in en rond het Diemerbos plaatsvinden. Leden van de Projectgroep Diemerbos hebben de Vrienden van het Diemerbos en andere geïnteresseerde gebruikers van het bos onlangs over de ontwikkelingen in het bos geïnformeerd tijdens een bijeenkomst in zorgboerderij Landlust.

Het Diemerbos wordt intensief gebruikt. Foto Trudy Kroese

Het Diemerbos wordt door steeds meer mensen uit de regio gebruikt. Onder hen zijn veel inwoners van Diemen. Liefhebbers van de natuur gaan er wandelen of op een andere manier recreëren. Sportieve bezoekers lopen er hard of fietsen, anderen laten hun hond uit in de delen van het bos waar dit is toegestaan. Kinderen kunnen er heerlijk spelen en regelmatig vinden er verjaardagspartijtjes van kinderen plaats in het Diemerbos. In het Banjerbossie zijn de afgelopen jaren diverse plekken ingericht waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven.
Dit jaar hebben er diverse evenementen in het Diemerbos plaatsgevonden zoals de DiemerCross en de festivals die tijdens twee weekeinden in de zomer werden gehouden. Tijdens die festivals maakten veel jonge mensen uit Diemen en de regio voor het eerst kennis met het prachtige stadsbos. Een aantal van hen was aangenaam verrast door de schoonheid en de sfeer van het bos en vertelde van plan te zijn er snel eens terug te komen.

Projecten 2014-2020
De gemeenten Diemen en Amsterdam, Staatsbosbeheer, Groengebied Amstelland en stadsdeel Amsterdam Zuidoost hebben op 15 april 2014 een de Samenwerkingsovereenkomst Diemerbos getekend. Doel van de overeenkomst is om gezamenlijk te komen tot een goed ingericht en goed beheerd Diemerbos. In de samenwerkingsovereenkomst zijn ook diverse uit te voeren projecten opgenomen voor de periode 2014-2020. Die projecten moeten zorgen voor een betere toegankelijkheid van het bos en een vergroting van de natuurwaarde. De projecten moeten tot gevolg hebben dat er nog meer mensen een bezoek aan het Diemerbos zullen brengen.

Fiets
Veel bezoekers gaan te voet of met de fiets naar het Diemerbos. De faciliteiten voor wandelaars en fietsers worden verbeterd. In en rond het Diemerbos komen diverse nieuwe wandel- en fietspaden. Op dit moment wordt er gewerkt aan een wandelverbinding tussen het Diemerbos en zorgboerderij Landlust aan de Stammerdijk. Bezoekers van het bos kunnen dan makkelijk naar de zorgboerderij lopen om daar in de theetuin een drankje en een hapje te gebruiken. De theetuin opent komend voorjaar haar deuren. Het wandelpad moet volgens planning deze maand gereed zijn.

Veel speelmogelijkheden voor kinderen. Foto Ingrid van Vlijmen
De DiemerCross is een populair evenement. Foto Trudy Kroese

Het Diemerbos wordt door steeds meer mensen bezocht

Van 2015 tot 2017 wordt de fietsverbinding tussen het centrum van Diemen en het Diemerbos verbeterd. Het betreft hier de fietsroute langs de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg in de bebouwde kom en het stuk van de Muiderstraatweg vanaf de natuurijsbaan van de Diemer IJsclub naar de ingang van het Diemerbos. Fietsers die gebruik maken van deze fietsverbinding kunnen in de toekomst eerder het bos inrijden dan nu het geval is. Zij hoeven dan niet meer door te rijden tot aan de parkeerplaats bij de ingang van het bos aan de Muiderstraatweg. Enkele werkzaamheden voor de verbetering van deze fietsroute worden op dit moment al uitgevoerd omdat er gewerkt wordt aan een busbaan op een deel van de Muiderstraatweg.

Ook komt er een fietspad in het Diemerbos naar de een nieuwe onderdoorgang bij Rijksweg A9. Die onderdoorgang komt ten zuiden van de huidige onderdoorgang te liggen. In verband met een Europese subsidieaanvraag worden de fietspaden al in 2015 aangelegd. Totdat de nieuwe onderdoorgang in 2016 gerealiseerd is, maakt het fietspad aan de westzijde deel uit van de omleidingsroute. Het fietspad aan de oostzijde zal pas worden geopend wanneer de onderdoorgang gereed is en ook het nieuwe fietspad parallel aan de A9 richting Stammerdijk in gebruik is genomen.

Ook de natuurwaarde van het Diemerbos wordt verbeterd

IJburg
Tevens wordt er een fietspad aangelegd in de richting van IJburg. De route van dit fietspad zal van de Uyllanderbrug via knooppunt Diemen naar de noordzijde van het bos lopen en daar aansluiten op het bestaande netwerk van fietspaden in het bos. Bezoekers van nieuwbouwwijk IJburg kunnen het Diemerbos in de toekomst dus makkelijker bereiken.

Scouting
Scouting Diemen heeft sinds dit jaar een eigen plek in het Diemerbos. Deze plek ligt vlak bij de ingang van het bos aan de Muiderstraatweg. De grond op die plek wordt momenteel bouwrijp gemaakt. Daarna verzorgt de gemeente Diemen de aansluiting op nutsvoorzieningen en kan Scouting Diemen een keet met sanitaire voorzieningen plaatsen en voorzieningen die het mogelijk moeten maken dat leden van Scouting Diemen en andere scoutinggroepen op die plek kunnen kamperen. In de toekomst hoopt Scouting Diemen er een permanente accommodatie te bouwen: de Blokhut. Scouting Diemen is hiervoor geld aan het sparen, onder meer door inzamelingsacties te houden.
De natuurwaarde van het Diemerbos wordt ook verbeterd. Het gaat hier onder meer om plaggen. Dit is het verwijderen van de voedselrijke bovenlaag van de bodem en verbreding van de waterlopen in het moerasgebied in het noordoostelijk deel van het bos, het aanbrengen van natuurvriendelijke oevers en een IJsvogelweidewand.

Faunatunnel
Er worden twee faunapassages bij de provinciale weg aangelegd. Ook komt er komt een verbinding tussen het Diemerbos en de Bijlmerweide voor kleine zoogdieren en amfibieën, een faunatunnel onder de provinciale weg en een fauna-uittreedplaats langs de Weespertrekvaart en de Gaasp. In de Gemeenschapspolder wordt een natuurgebied gerealiseerd ter compensatie van natuur die verloren gaat bij verbreding van snelwegen rondom het Diemerbos. Het gaat hier om een activiteit van Rijkswaterstaat die de komende winter wordt uitgevoerd door Dienst Landelijk Gebied.

Vier eenakters op één avond

Theatergroep Diemen organiseert het zesde eenakterfestival in De Omval

Michelle, Marianne, Anja, Eric van TGD spelen de eenakter De gelukzak.

DIEMEN - Zaterdag 1 november organiseert Theatergroep Diemen (TGD) voor de zesde keer een eenakterfestival in theater De Omval. De acteurs uit Diemen spelen natuurlijk zelf een eenakter en hebben drie andere theatergroepen uitgenodigd om ook een eenakter op te voeren. Regisseur Phyllis Buijsman hoopt dat veel mensen komen kijken.

Het stuk dat TGD op de planken brengt is 'De gelukzak' van Frits Criens. Een bestaand stuk, bewerkt door Phyllis. "De gelukzak is een oud stuk. Het is nu een echt Amsterdams stuk geworden. Ik ben groot fan van 't Schaep met de vijf pooten en heb het in die richting bewerkt. Qua sfeer en kostuums zit er ook veel in van De Jantjes, er is zelfs muziek uit de musical in het stuk verwerkt." Michelle Drijfhout, Marianne Ockeloen, Anja Aartsen en Eric Burek spelen het stuk over de zussen Neel en Miep, die een winkeltje runnen. Om financieel de eindjes aan elkaar te knopen hebben ze hun achternicht Tonnie als huurder in huis genomen. Dan komt het bericht dat hun verloren gewaande neef Chris naar Amsterdam komt. Er blijkt iets merkwaardigs met hem aan de hand te zijn.

Theatergroep Eglentier komt met de eenakter 'Niets'. Het stuk is geschreven door Jos Ahlers, die het samen met Nel Moerman ook speelt. Het stuk begint met een lege ruimte. Het licht is ijskoud. In de ruimte bevindt zich een man. Er gebeurt even niets. Een vrouw valt binnen. Wie zijn deze mensen?

'Het wordt een mooie avond, ik hoop dat veel mensen komen kijken'

Jean Koning speelt 'Etonne-Moi' van Feedy'Rhead. Zwitserland 1940. Sergei Djaghilev is al 11 jaar dood, maar nog dagelijks praat Vaslav Nijinsky in alle eenzaamheid met de man die van hem de grootste danser ooit maakte. Over dagelijkse dingen als oorlog, kunst en muziek. Maar evenveel haalt hij herinneringen op aan een carrière vol hoogtepunten, seksueel onbegrip en zijn eigen goddelijkheid.

Theatergroep Pheng uit Almere was vorig jaar ook al op het Diemense eenakterfestival. 'Sssst' gaat over Joost, een man van middelbare leeftijd, die niet meer kan werken. Hij leeft alleen in zijn huis met al zijn spullen. Maar het is altijd druk in zijn hoofd en hij doet er alles aan om de stilte op te zoeken. Edgar Buijsman tekent voor de regie en Phyllis is in dit stuk als actrice actief, naast Ria Philippo, Ineke van Dam en Elbert Kooy. "Het is wel veel maar als het je hobby is, is het helemaal niet erg", zegt Phyllis. Zij is al zeven jaar lid van TGD, speelde in diverse stukken en regisseert nu voor het eerst een stuk. "Dat was wel spannend. Ik heb geen opleiding maar wel veel acteerervaring. Ik betrek de spelers in De gelukzak overal bij, we doen het echt met zijn vijven, tot het lichtplan aan toe. Het regisseren is me heel goed bevallen, dat wil ik best vaker doen, maar het spelen blijft wel op nummer een staan."

Phyllis hoopt dan ook dat het lekker druk wordt in de zaal. "Het wordt een mooie avond met vier mooie stukken." Net als andere jaren heeft TGD een deel van de eenakter voor het eerst op de Gemeentedag gespeeld. "Dat was ontzettend succesvol, we hadden twee keer een volle zaal. Toen speelden we alleen het eerste bedrijf, dus kom nu om ook het laatste bedrijf te zien, dan gebeurt er iets verrassends. We eindigen met een lied uit De Jantjes, dus iedereen gaat vrolijk de zaal uit", belooft ze.

Het Eenakterfestival begint zaterdag 1 november om 20.00 uur. Alle vier de voorstellingen zijn te zien met één kaartje, dat 10 euro kost. Kaarten zijn te bestellen via www.theatergroepdiemen.nl of zijn op de avond zelf te koop, de kassa gaat een uur voor aanvang open.

vrijdag 24 oktober

Bridge

Vanaf vrijdag 24 oktober organiseert Bridgeclub Diemen Noord in het Noorderlicht een vervolgcursus bridge. 13.30 tot 16.00 uur. Voor bridgers die al een basisniveau hebben, maar hun kennis en techniek willen vergroten. Informatie of aanmelden: Mw. I Blits, 020-6981261 of irmablits@live.nl.

Voedselbank

De hele maand oktober houdt de Voedselbank een actie bij de Jumbo in Diemen Zuid. Elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Sta Sterk

Vanaf vrijdag 24 oktober starten er weer Sta Sterk-trainingen. In de groep voor kinderen van 6-8 jaar (van 15.30-16.30 uur) zijn nog enkele plekken vrij. Kinderen kunnen aangemeld worden via de ouder&kindcoach, de intern begeleider of rechtstreeks bij Larros Support. Informatie: info@larrossupport.nl of 06-44076995.

zaterdag 25 oktober

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. Het papier moet om 8.30 uur buiten staan, want dan gaan de teams op pad.

Boekenmarkt

Van 11.00 tot 14.30 uur boekenmarkt in de pastorie van Sint Petrus' Banden. Boeken, stripverhalen, romans, detectives en kunstboeken.

Mathilde Santing

Mathilde Santing in concert. Alle registers worden open getrokken. Gitaar, drum en bas, samen met de haar zo kenmerkende stem, vormen een krachtig statement, waarin jazz en pop elkaar moeiteloos vinden. 20.30 uur, €18,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 26 oktober

Middenmeerloop

De 55e editie van het hardloopevenement de Middenmeerloop. Bij deze jaarlijkse herfstklassieker van atletiekvereniging AV'23 kunnen deelnemers kiezen uit een 5 en 10 kilometerloop. De langste afstand gaat dwars door Diemen. Inschrijven via Middenmeerloop.nl of tot 20 minuten voor de start in de kantine van AV'23.

Kindertheater

Tweeater/Meneer Monster Gruffalo komt naar De Omval voor kinderen vanaf 3 jaar. Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van zijn staart tot aan zijn enge kop. Wie kent hem niet? 11.00 uur, €8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Topmusici in De Hoop

Het Quimias Trio speelt met hoboïste Pauline Oostenrijk in Schuilkerk De Hoop. Zij spelen muziek van Benjamin Britten en Mozart, maar ook een Strijktrio van Jacques Goudappel (1911-1995). Deze onbekende Nederlandse componist woonde en werkte vanaf 1942 in Winschoten. In 2012 werden zijn manuscripten (her)ontdekt. Aanvang 15.00 uur, kaarten zijn vanaf 30 minuten voor aanvang te koop aan de zaal. Meer informatie: www.schuilkerkdehoop.nl.

Saan Museum

Het is, voor de laatste keer dit jaar, open dag bij het Saan Museum, waar de geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven komt. Historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen van vroeger. 13.00 tot 16.00 uur, Weesperstraat 78-82, toegang gratis.

Zegelaars

Filateliebeurs in De Schakel van 9.00 tot 16.00 uur van filatelieclub De Zegelaars. Handelaren en 5- en 10-centsboeken zijn volop aanwezig. Ook kunt u advies krijgen over uw 'vergeten' verzameling albums op zolder. Entree voor niet-leden 50 cent. Informatie: 020-6942002.

dinsdag 28 oktober

Film in De Omval

In Fading Gigolo speelt Woody Allen een berooide boekhandelaar die zijn vriend overhaalt om zich als gigolo te verhuren. 20.00 uur, €8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

woensdag 29 oktober

Pubquiz

Vivos houdt een pubquiz in Het Wapen van Diemen. Aanvang 20.00 uur. Deelname €2,50. De opbrengst van de pubquiz wordt door Vivos gebruikt voor activiteiten in Nandaime. Inschrijven: www.vivos.nl.

Cabaret in De Omval

Oeloek komt naar Diemen met de nieuwe voorstelling Prille Roest, waarin onhandige figuren stuntelen tot kunst verheffen. 20.30 uur, €16,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Bingo

Gezellig bingo spelen in zorgcentrum de Diem. Start 14.30 uur. Deelname €1,- voor bewoners en € 2,- voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Dat is inclusief koffie of thee.

donderdag 30 oktober

Veteranen

Bijeenkomst van de Diemense Veteranen in de grote zaal van De Schakel. 14.00 tot 16.00 uur. Er is ruim de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen.

Film in De Omval

Psycho, de klassieker van Hitchcock, achtte de regisseur zelf als 'een van zijn amusantste films'. 20.00 uur, €8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 31 oktober

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Cabaret in De Omval

Vrijspraak is de tweede avondvullende voorstelling van Rayen Panday. Wat doe je als je bent vrijgesproken van al je verplichtingen? 20.30 uur, €15,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

SV Diemen verliest bekerduel

Trainer Marc Stuut laat groot aantal basiskrachten buiten de ploeg

SV Diemen hield een uur stand tegen VSV. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - SV Diemen heeft zondag voor eigen publiek het bekerduel tegen VSV verloren: 1-4. Alle doelpunten werden na rust gemaakt.

SV Diemen-trainer Marc Stuut had een groot aantal basisspelers rust gegeven. De jonge ploeg van SV Diemen hield in de eerste helft stand, maar moest toezien hoe de tweedeklasser VSV na de hervatting de winst greep.

Stuut heeft voor het seizoen duidelijk gemaakt dat de competitie prioriteit heeft. Tegen VSV bleven doelman Moen en spelers Van Asselt, Tosh, Ringelberg, Kloosterman, Saam, Moelee, Stobbelaar en Kevin Kroese negentig minuten langs de kant. Een aantal spelers had de afgelopen periode weinig speelminuten in het eerste team gekregen. Zij verschenen tegen VSV aan de aftrap. Onder hen waren veel jonge spelers die vorig jaar nog bij de A-junioren speelden.

Stuut: "De spelers hebben het goed gedaan. Ik wist dat de A-junioren het ongeveer een uur zouden kunnen volhouden. Dat is ook uitgekomen. Het verschil tussen jonge spelers en volwassen spelers van een tweedeklasser bleek na dat uur groot."

Na een 0-0 ruststand liep VSV na de hervatting uit naar 1-4. De treffer van SV Diemen kwam op naam van Gianno dos Passos. Stuut en zijn selectie richten zich nu weer volledig op de competitie. SV Diemen is na zes wedstrijden lijstaanvoerder. De eerste periode bestaat uit acht duels. SV Diemen speelt in de eerste periode nog twee duels: een uitwedstrijd tegen Nautilus en thuis tegen Sporting Martinus. "We spelen zondag een uitwedstrijd tegen Nautilus in Amstelveen. Hoewel Nautilus laag staat verwacht ik een moeilijke wedstrijd. Het is belangrijk dat wij zondag winnen. Dan volgt een week later in de thuiswedstrijd tegen Sporting Martinus een finale. In die wedstrijd zullen wij moeten proberen om de eerste periode te winnen."

De wedstrijd tegen Nautilus begint om 14.00 uur.

Jeugd

Als supporter van Ajax en liefhebber van mooi voetbal was er tijdens de wedstrijd Barcelona-Ajax niet veel te genieten. Barcelona speelde voor rust goed en toonde aan veel beter te zijn dan Ajax.

Vreemd is dit niet. Commentator Frank Snoeks kwam met een uitstekende analyse. Het Ajax van mei is beter dan het Ajax van oktober. Ajax raakt elk jaar de beste spelers kwijt. Spelers die het niveau van de eredivisie zijn ontstegen vertrekken naar een club die uitkomt in een sterke competitie in het buitenland. Geef die spelers eens ongelijk.

Trainer Frank de Boer en zijn technische staf mogen elk jaar proberen om weer een nieuw team te smeden dat kanshebber is voor de titel. Nationaal is dat uitstekend gelukt; Ajax is vier keer in successie landskampioen geworden. Op Europees niveau is het een ander verhaal. Waar een club als Barcelona er moeiteloos in slaagt om de beste spelers vast te houden en de selectie jaarlijks kan versterken met nieuwe topspelers (Luis Suárez), moet Ajax elk jaar met een jonge en onervaren ploeg de Champions League in. De kans dat de poulefase wordt overleefd is klein. Het verschil tussen een club als Ajax en Europese topclubs wordt elk jaar groter.

's Middags speelden de A1 van Barcelona en Ajax in het kleine stadion naast Camp Nou een wedstrijd in de UEFA Youth League. Het werd 2-2 en daarmee kreeg Ajax veel te weinig. De jonge Ajacieden speelden zoals een supporter van Ajax dat graag ziet: aanvallend, snel, met veel techniek en de nodige flair. Ajax troefde de tegenstander op alle fronten af en leidde bij rust met 0-2. Na de hervatting kwam Barcelona dichterbij en nadat Ajax met tien man was komen te staan, maakte de Catalanen gelijk. Aan die treffer ging een misverstand tussen twee verdedigers en de doelman van Ajax vooraf. De A1 van Ajax bulkt van het talent. Een aantal spelers zal snel debuteren in de hoofdmacht. Maar ook zij zullen al enkele jaren later kiezen voor een club in Spanje, Engeland of Duitsland.

Jeugdteams van DKV Victoria pakken titel

De F1 van DKV Victoria.

DIEMEN - Een aantal jeugdteams van korfbalvereniging DKV Victoria heeft de titel in de veldcompetitie in de wacht gesleept.

De F1, E1, D1 en de C2 toonden zich de sterkste in de veldcompetitie. De B1 is tweede geworden in de tweede klasse. Een knappe prestatie. De B1 is het jeugdteam van DKV Victoria dat het hoogst speelt.

Ook het eerste team van DKV Victoria is winterkampioen geworden. Dat team toonde zich het sterkst tijdens de veldcompetitie. DKV Victoria bereidt zich voor op de zaalcompetitie en speelt op 1 november de eerste oefenwedstrijd. Opponent is dan De Vinken.

De D1 van DKV Victoria.
De E1 van DKV Victoria.

Alle teams van DKV Victoria beginnen binnenkort aan de competitie in de zaal.

Smashing speelt thuis

DIEMEN - Het eerste damesteam van volleybalvereniging Smashing '72 speelt zaterdag een thuiswedstrijd tegen US. De wedstrijd in sporthal Diemen begint om 17.00 uur.

Het team van Smashing '72 komt dit jaar in de promotieklasse B uit. De ploeg blijkt uitstekend mee te kunnen draaien op dit hoge niveau. Smashing '72 heeft 15 punten uit vier duels en staat op de derde plaats van de ranglijst. Gemini is lijstaanvoerder en behaalde in vier duels maar liefst twintig punten. VCH staat op plek twee en heeft 17 punten. VCH kwam echter een keer meer in actie dan de volleybalsters uit Diemen.

De technische staf en de speelsters van het eerste damesteam hopen dat er zaterdag veel supporters aanwezig zijn op de tribune van de sporthal aan de Prins Bernhardlaan.

15 / 16

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS klachten? Maak dan snel een afspraak. www.ackrufy.nl / tel: 0294-785331

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl