DiemerNieuws

29 december 2016

DiemerNieuws 29 december 2016


Diemenaar van het Jaar

De blokhut, nu nog een maquette. Naar verwachting volgend jaar zomer klaar. Foto: Trudy Kroese

Aschwin van Wel is als voorzitter het gezicht van Scouting Diemen

DIEMEN - En de winnaar is... Aschwin van Wel, voorzitter van Scouting Diemen, is door het DiemerNieuws uitgeroepen tot Diemenaar van het Jaar 2016. Als voorzitter van Scouting Diemen zet Aschwin zich al jaren in voor de vereniging en met alle scouts voor Diemen tijdens vele evenementen.

"Dit had ik nooit verwacht", was de eerste reactie van de kersverse Diemenaar van het Jaar. Geen idee had hij toen hij, dacht hij, voor een interview over de blokhut naar het Diemerbos toog. Hij was verrast, maar ook blij met de prijs. "Ondanks dat er veel meer mensen zijn die hem ook wel zouden verdienen, ben ik er wel heel blij mee en ook om te horen dat andere mensen mijn werk blijkbaar waarderen. Als voorzitter van de scouting moet ik wel naar buiten treden, maar eigenlijk doe ik liever het werk op de achtergrond. Iemand moet het gezicht zijn, maar je doet het natuurlijk met de hele groep."

Dit jaar is de komst van de blokhut in het Diemerbos eindelijk definitief zekergesteld, ook financieel. Niet dat er in 2016 pas werk van gemaakt is, daar zijn heel wat jaren van hard lobbyen aan voorafgegaan. Al zo'n 10 jaar strijdt Scouting Diemen, met Aschwin vaak voorop, voor een eigen plek in het Diemerbos
De jury heeft veel waardering voor het werk van Scouting Diemen en voor de rol van Aschwin van Wel als voorzitter. Scouting Diemen is een belangrijke vereniging voor de jeugd in Diemen die openstaat voor iedereen en is zeer actief in de lokale gemeenschap.

Scouting Diemen is zichtbaar bij heel veel evenementen. Je ziet ze echt overal: op 4 mei bij de herdenking, bij het Loswalfestival, het Diemer Festijn, de DiemerCross, de Diemer December Dagen en de Kerstommegang. Die betrokkenheid bij de Diemense samenleving telt voor de jury zwaar.

Lees verder op pagina 2 en 3.

8

uur lang mag er rond de jaarwisseling vuurwerk
worden afgestoken

'Scouting Diemen staat open voor iedereen'

Aschwin van Wel is uitgeroepen tot Diemenaar van het Jaar 2016

DIEMEN - "Dit zag ik niet aankomen, maar ik vind het wel heel leuk", was de reactie van een verraste Aschwin van Wel, (duo)voorzitter van Scouting Diemen toen hij de award kreeg. Hij is al vrijwel zijn hele leven lid van Scouting Diemen en zet zich al jaren in voor de vereniging en voor Diemen. "Aschwin is gepassioneerd en zeer zichtbaar als vertegenwoordiger van Scouting Diemen. Vooral door zijn niet-aflatende inzet, zeg maar gerust 'pitbull-achtige vasthoudendheid' om de blokhut te realiseren. Uitzonderlijk dat iemand zich daar zo in vastbijt en dat zo lang volhoudt", vindt de jury.

De beroemde klimmuur van Scouting Diemen, hier bij het Loswalfestival. Foto: Trudy Kroese

Aschwin zet zich al heel lang in als vrijwilliger. Dat is hem met de paplepel ingegeven: Aschwin komt uit een familie waarin het verenigingsleven en de inzet voor Diemen altijd een belangrijke rol speelde. Moeder Hanneke van Wel was lang actief in de lokale politiek en zet zich de laatste jaren in als voorzitter van de parochie van Sint Petrus' Banden. Vader Cor van Wel was altijd en is nog steeds actief bij SV Diemen. "Wat Aschwin zelf als kind al geleerd heeft, geeft hij nu door aan andere Diemense kinderen en jongeren; zij voelen zich thuis bij de scouting", aldus de jury.

Aschwin (43), getrouwd met Saskia en vader van dochter Britta en zoon Mika, woont zijn hele leven al in Diemen. Werken doet hij al 21 jaar bij het Diemense bedrijf Saan. Vlak voor zijn zevende begon hij bij de scouting, mee met zijn grote broer die al lid was, net als later zusje Elise. Aschwin is altijd bij Scouting Diemen gebleven, inmiddels al ruim 10 jaar als voorzitter: eerst samen met Gert Oosting, even solo, en nu met Jeroen Saan. Heel veel veranderd is er niet, vindt hij. "In grote lijnen doen wij het eigenlijk nog steeds als hoe het in mijn kindertijd al ging. Het hoeft allemaal niet luxe. Wij bieden kinderen met de normale middelen die er al jaren zijn een leuke tijd. Dat betekent niet dat we niet met onze tijd meegaan. De computer is bijvoorbeeld niet meer weg te denken. Wij staan open voor iedereen en alles. De één is goed in dit en de ander in dat en samen kom je daar dan sterker uit. Ook kinderen met een lichte handicap zijn bij ons welkom. We proberen daar dan zo veel mogelijk rekening mee te houden. Dat lukt niet altijd helemaal, het is natuurlijk wel een buitengebeuren."

Dat buitengebeuren komt niet helemaal uit de verf in het clubhuis aan de Emmastraat. Daarom zijn er al sinds 2006 plannen voor het bouwen van een dependance in de vorm van een blokhut in het Diemerbos. Eigenlijk zo lang Aschwin voorzitter is dus. Dat ging niet zonder slag of stoot. Eerst moest er een eigen plek komen in de plannen voor de herinrichting van het bos. Door de enorme volharding van de vereniging, met Aschwin steeds in de frontlinie, kwam de plek er en in februari 2014 konden we in de krant melden: 'Eindelijk plek voor Scouting in Diemerbos'. De eerste Diemense scouts hielden er een, ijskoud, kamp in februari 2015. Voor de felbegeerde blokhut moest nog verder gespaard worden. Dat deden de scouts met allerlei acties en het aantrekken van sponsors; het laatste zetje kwam in oktober dit jaar in de vorm van een subsidie van de gemeente. Als alles volgens plan verloopt, staat de blokhut er in de zomer van 2017.

De eerste schoppen (symbolisch) de grond in voor de Blokhut in het Diemerbos. Foto: Denise Iris Fotografie
Aschwin van Wel: 'Als voorzitter ben je het gezicht van de vereniging, maar je doet het natuurlijk met de hele groep.' Foto: Trudy Kroese

De blokhut is belangrijk: natuur en scouting horen juist zo bij elkaar

Natuurlijk geldt de waardering van de jury niet alleen Aschwin, maar ook al die andere vrijwilligers van Scouting Diemen die zich op allerlei manieren inzetten voor de vereniging en voor Diemen. Maar voor de jury is Aschwin wel hét gezicht van Scouting Diemen, "vooral door zijn niet-aflatende inzet, zeg maar gerust 'pitbull-achtige vasthoudendheid' om de blokhut te realiseren. Uitzonderlijk dat iemand zich daar zo in vastbijt en zo lang volhoudt."

De jury vindt het belangrijk dat de blokhut er komt omdat volgens haar natuur en scouting juist zo bij elkaar horen. Uit het juryrapport: "Deze plek zal de waardering van kinderen en jongeren voor de natuur vergroten. Alleen al doordat de kinderen dan vaker in het bos zullen komen. Ook goed voor de kinderen: de natuur biedt rust. Zo heeft de eigen plek in het bos echt een meerwaarde. De jury is wel benieuwd hoe Scouting Diemen invulling gaat geven aan het natuurbeheer in het Diemerbos als de blokhut er straks is. Wij zullen dat scherp volgen."

Scouting Diemen is betrokken bij
veel Diemense evenementen

De rol van Scouting Diemen in de lokale samenleving telde voor de jury van de Diemenaar van het Jaar ook zwaar mee. "Scouting Diemen is actief bij veel evenementen in Diemen. Je ziet ze echt overal: op 4 mei bij de herdenking, bij het Loswalfestival, het Diemer Festijn, de DiemerCross, de opening van de Diemer December Dagen en de Kerstommegang." "Er is door de winkeliers nog weleens een beroep gedaan op de scouts voor hulp bij het versieren in het winkelcentrum, en nooit tevergeefs", weet jurylid Hans Püttmann. Jurylid Tinka Veninga, voorzitter van de winnaar van vorig jaar Serve the City Diemen, ziet wel mogelijkheden voor een samenwerking met Scouting Diemen. "Scouting is er ook om iets voor anderen te betekenen. Natuurlijk doen de Diemense scouts dat door hun hulp en aanwezigheid bij al die Diemense evenementen, maar wie weet kunnen we ook eens samen een project ter hand nemen?" De reactie van de kersverse Diemenaar van het Jaar? "Natuurlijk, daar zijn wij best voor in."

Met de verkiezing van Diemenaar van het Jaar zet het DiemerNieuws de schijnwerper op de vele positieve initiatieven die Diemen rijk is, waarmee sociale binding wordt versterkt en het gevoel van trots op onze gemeente verder wordt aangewakkerd. Onze redactie nomineerde dit jaar drie kandidaten. Een onpartijdige jury, bestaande uit Tinka Veninga, voorzitter van Serve the City Diemen, Hans Püttmann, voorzitter van de winkeliersvereniging van het Diemerplein en eindredacteur Ingrid van Vlijmen, koos de uiteindelijke winnaar uit.

Kerstbomen- en vuurwerkinzamelactie

DIEMEN - Begin januari kunnen kinderen kerstbomen en vuurwerk inleveren, daarmee een leuk zakcentje verdienen en kans maken op een leuke prijs.

Inleveren kan op 1,2,3 en 5 januari op verschillende locaties. In het DiemerNieuws van 12 januari en op www.diemen.nl worden de prijswinnaars bekend gemaakt. De prijsuitreiking is woensdag 18 december. Alle informatie is te vinden op daaromdiemen.nl.

Weerbericht

Eerst droog en rustig, vanaf nieuwjaarsdag wisselvallig
De rest van dit jaar staat het decemberweer opnieuw onder invloed van een sterk blokkerend hogedrukgebied boven onze omgeving. Met een kern van rond 1045 hPa is de neerslagkans wederom zeer klein. In de loop van nieuwjaarsdag nadert het front van een lagedrukgebied. Er komt dan een noordwestelijke stroming op gang. Het wordt wisselvallig met kans op neerslag.

Vrijdag + het weekend en de jaarwisseling
In de nacht naar vrijdag vriest het licht met kans op mist. De mist zal overdag op veel plaatsen oplossen. Daar schijnt de zon. Het wordt +2 graden. Oudejaarsdag is het waarschijnlijk nog droog, evenals tijdens de jaarwisseling. Er is meer bewolking. De minima schommelen rond het vriespunt. In de loop van nieuwjaarsdag kan er regen vallen. De temperatuur stijgt tijdens oud en nieuw overdag naar 5 à 6 graden. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt toe tot matig.

Trend na het weekeinde
In de eerste week van het nieuwe jaar bepaalt een noordwestelijke stroming het weer. Het is licht wisselvallig met af en toe zon en kans op een regen-, hagel of nattesneeuwbui. In de nacht kan het licht vriezen. Overdag wordt het circa 5 graden met later in de week meer wind.

Weetje
December is na de ijzige december van 2010 voor de zesde maal op rij zacht verlopen, maar veel minder zacht dan december 2015. Toen werd het op 25 dagen meer dan 10 graden. Deze december gebeurde dat op 3 dagen. December is iets zonniger dan normaal. Met circa 25 mm neerslag (75 mm normaal) is het zeer droog, de droogste december van deze eeuw tot dusver.

Schandelijke toestanden bij de Gooische stoomtram (3)

De journalist van het socialistische blad Recht voor Allen had in december 1899 nog veel meer te vertellen over de zware en gevaarlijke omstandigheden van de werknemers van de Gooische Stoomtram Maatschappij. Niet alleen waren de werktijden van de machinist absurd lang, ook het loon was karig. Voor een werkweek van meer dan 100 uur beurde een doorsnee machinist 12 gulden, waarvan 1,50 werd ingehouden voor verplichte woonruimte. De huur stond in geen enkele verhouding tot het gebodene.

Terwijl de aandeelhouders in hun uiterst luxueuze herenhuizen een sigaartje opstaken, moest de machinist in zijn schafttijd vaak "smeeren en vuur bedienen" of "het vuur schoon maken en rangeren". Zo bleef er vaak maar een half uurtje schafttijd over. Een conducteur verdiende nog minder en was min of meer afhankelijk van fooien. Hun werktijden waren gelijk aan die van de machinisten. De Gooische moest van de directie alles vervoeren. Niet alleen passagiers, maar ook goederen. De journalist van Recht voor Allen pleit dan ook voor afzonderlijk goederenvervoer: "Het gebeurt vaak, dat de tram onderweg geruimen tijd stil moet houden om goederen in en uit te laden. De kondukteurs zien er daardoor dikwerf onzindelijk uit."

Teamuitje in Diemerbos

De juristen werkten hard in het Diemerbos.

DIEMEN - Een bijzonder teamuitje voor de juristen van Versteeg Advocaten: zij gingen aan de slag in het Diemerbos.
Er werd ontzettend hard gewerkt, maar ook gelachen en lol gemaakt, schrijft boswachter Marijke van Langen op boswachtersblog.nl. "Het is fijn om in deze kersttijd hulp te krijgen van zo'n team enthousiaste en gedreven mensen."

Kerstommegang trekt door centrum van Diemen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op kerstavond is de Kerstommegang gehouden. Veel belangstellenden liepen mee tijdens de tocht door het centrum. Er waren ook dit jaar veel verklede kinderen bij. Op verschillende plaatsen werd gestopt en werd een deel van het kerstverhaal voorgelezen. De tocht eindigde op het plein voor de Sint Petrus' Bandenkerk waar een levende kerststal was ingericht. De Kerstommegang werd georganiseerd door de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden en Scouting Diemen.

Ton Schipper was een sociale en betrokken man

Oud-wethouder Ton Schipper overleden

Ton Schipper.

DIEMEN - Mensen die al langer in Diemen wonen kenden Ton Schipper als schoenmaker in de winkel van Dr. Shoe in winkelcentrum Diemerplein. Maar hij was op veel meer terreinen actief, onder andere als raadslid en wethouder van het CDA. Ton Schipper is op woensdag 21 december op 71-jarige leeftijd overleden. Ton was al lange tijd ziek.

Ton Schipper was een vriendelijke en sociale man met veel gevoel voor humor. Hij werkte jarenlang als schoenmaker bij Dr. Shoe en was bestuurslid van winkeliersvereniging Diemerplein. Hij was raadslid voor het CDA en was van mei 2002 tot en met december 2004 wethouder namens de christendemocraten. Het college van B en W bestond verder uit de wethouders Rosali Herder en Steven Dijk (Leefbaar Diemen), Nico Portegijs (PvdA) en Han Pontman (Democraten Diemen). Bijzonder was dat maar liefst drie burgemeesters deel uitmaakten van dat college: Bob de Hon, Nico Portegijs (waarnemend) en Amy Koopmanschap. Ton Schipper was betrokken bij de lokale samenleving. Hij zette zich in voor onder meer handbalvereniging SV Zeeburg, de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB en De Zonnebloem. Ton werd lang geleden ziek, maar liet zich niet uit het veld slaan. Hij bleef actief en bezocht soms bijeenkomsten in het gemeentehuis. De laatste jaren was hij afhankelijk van een rolstoel en had hij moeite met praten. Maar dat weerhield hem er niet van om zijn mening uit te spreken. Hij stuurde regelmatig ingezonden brieven aan het DiemerNieuws. Die waren kritisch, betrokken en vaak met veel humor geschreven. Ton was getrouwd en was vader van drie dochters van wie er een is overleden. Daarnaast was hij opa van twee kleinzoons. De uitvaartdienst was gisteren in de Sint Petrus' Bandenkerk.

Bob (58) en Joke (57) Verwijk


Van de oliebollenkraam, al 35 jaar in de winterperiode, op de kermis al 65 jaar

65 jaar op de Diemer kermis?
"Bobs ouders zijn daar begonnen. Hopelijk mogen we nog vele jaren komen."

Dit jaar is er nog een 35-jarig jubileum.
"We zijn ook 35 jaar getrouwd. Twee weken na de bruiloft gingen we met onze woonwagen naar de kraam in Diemen. Dus waren we tijdelijke inwoners van Diemen, totdat dat niet meer mocht. We hebben een zoon en een dochter, onze zoon heeft hier nog op de peuterspeelzaal en één winter op de Sint-Petrusschool gezeten."

Daarom Diemen.
"We voelen ons er thuis. Leuk publiek en we hebben met velen een band. We hebben kinderen op zien groeien en ze komen nog steeds bij ons."

En jullie geven ook wel bollen weg.
"Al jaren geven we oliebollen aan de voedselbank met oudjaar. De kerstboom uit de kraam gaat naar een gezin van de voedselbank."

Lust je ze zelf nog wel eigenlijk?
"We lusten ze zelf ook heel graag. We eten ze iedere dag. We moeten toch ook de kwaliteit blijven testen, haha."

Welk nummer mag niet missen in de Top 2000?
"Voor Bob Céline Dion 'Think twice'. Joke vindt 'Hallelujah' mooi, vooral de versie van Nick Schilder."

Favoriete stek in Diemen?
"'Onze plek voor het gemeentehuis waar de kraam staat."

Wat zou je doen met een miljoen?
"We zouden leuke dingen doen en iets voor een goed doel, voor kinderen in Nederland. Plezier brengen."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen voeren?
"Met onze ouders. We hebben ze al jong moeten missen. Vooral willen we weten of we het goed doen. We zetten het werk van Bobs ouders voort."

Waar kun je om lachen?
"Onze kleinzoon van twee. Een heerlijk ventje. Wie weet neemt hij ooit onze plek over. Dat zou leuk zijn: de vierde generatie Verwijk in Diemen."

Jeugdarts wijst op gevaren van vuurwerk

DIEMEN - De Diemense jeugdarts Willemien Boland is voorstander van meer vuurwerkvrije zones en professionele vuurwerkshows. Zij hoopt dat er in de nabije toekomst een verbod komt op consumentenvuurwerk. Zij is een van de ondertekenaars van het landelijke manifest tegen vuurwerk.

Willemien Boland is actief in de beroepsvereniging AJN Jeugdartsen Nederland. "Sinds enkele jaren maken de oogartsen op 1 januari bekend wat de gevolgen zijn van het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. Er raken elk jaar veel mensen gewond, onder wie een aantal ernstig. Ieder slachtoffer van vuurwerk is er één te veel. Vooral omstanders en passanten blijken door vuurwerk geraakt te worden. De overlast voor dieren en ouderen is, net als vernielingen en materiële schade, nog steeds enorm."

Tijden
Het landelijke vuurwerkmanifest is eind 2015 online gekomen. Dit nadat in de zomer van 2014 bezorgde beroeps- en belangengroepen een petitie aan de Tweede Kamer hadden aangeboden, die mede van invloed is geweest op het beperken van de tijden waarop rond de jaarwisseling vuurwerk mag worden afgestoken.

Sinds enkele jaren mag er alleen nog vuurwerk worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Willemien Boland vindt dit een goed initiatief, maar wil dat er wordt doorgepakt. "Ik pleit daarom in de eerste plaats voor verdere bewustwording en in de tweede plaats voor het uitbreiden van vuurwerkvrije zones. Hoe lastig de handhaving van vuurwerkvrije zones ook is."

GroenLinks
GroenLinks in Zaandam heeft het initiatief genomen voor een plaatselijk manifest tegen vuurwerk. Willemien Boland: "AJN Jeugdartsen NL heeft mij, als degene die zich binnen de vereniging met het onderwerp bezighoudt en mede-initiatiefnemer van vuurwerkmanifest.nl, gevraagd om mee te denken met de Zaanse initiatiefnemers."

Willemien Boland is een van de ondertekenaars van het Zaanse manifest tegen vuurwerk. Ook voor Diemen zou zij zo'n initiatief toejuichen. Verzekeraar Achmea heeft nu ook stelling genomen tegen particulier vuurwerk en is voorstander van een algeheel verbod op particulier vuurwerk.

Professionals
Boland: "Begrijp mij niet verkeerd: ik ben dol op vuurwerk, maar dan wel vuurwerk dat wordt afgestoken door professionals. Dat voorkomt ongelukken."

Bewoners bedanken stratenmakers

Een bedankje in de vorm van een hapje en een drankje.

DIEMEN - Een aantal bewoners van de Ouddiemerlaan heeft een kerstborrel georganiseerd voor de stratenmakers van Van Raaijen.

De eerste fase van de herinrichting van de Ouddiemerlaan (centrum) is sinds vrijdag 23 december gereed.

De bewoners zijn erg tevreden over de nieuwe straat en hebben de stratenmakers bedankt met warme chocolademelk, glühwein, saucijzenbroodjes van bakker Jongejans en bitterballen.

Gemeente houdt nieuwjaarsreceptie in sfeervol gebouw De Hoop

Contacten leggen tijdens nieuwjaarsreceptie. Foto: Trudy Kroese

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente werd dit jaar in Schuilkerk De Hoop gehouden. Veel inwoners van Diemen kwamen naar het fraaie en sfeervolle gebouw aan de Hartveldseweg om de leden van het college van B en W en andere aanwezigen een gelukkig 2016 te wensen. Het was de eerste keer dat burgemeester Erik Boog in Diemen een nieuwjaarstoespraak hield. Hij keek terug op het jaar 2015, waarin hij als burgemeester van Diemen werd geïnstalleerd, en blikte vooruit naar 2016. De toon van zijn toespraak was positief. De sfeer was zoals elk jaar informeel en gezellig. De bezoekers genoten van de heerlijke hapjes en drankjes die werden geserveerd. Het fraaie interieur van De Hoop droeg bij aan een prettige sfeer.

Burgemeester Boog reikt lintjes uit tijdens Koningsdag

Burgemeester Boog met twee van de onderscheiden inwoners van Diemen. Foto: Trudy Kroese

Drie inwoners van Diemen ontvingen op Koningsdag een koninklijke onderscheiding. Twee van hen waren met een smoes naar het gemeentehuis gelokt en kregen de versierselen die bij de koninklijke onderscheiding horen opgespeld door burgemeester Erik Boog. Het ging om mevrouw A. Deckers-Kramer en mevrouw L.W. Boland. De derde persoon die uit naam van de jarige koning Willem Alexander een koninklijke onderscheiding was toegekend was Marinus van Dijk. Hij kon niet aanwezig zijn omdat hij in het buitenland van een vakantie genoot. De moderne techniek bood uitkomst. Via een mobiele telefoon werd contact gezocht met Marinus, die vervolgens door de burgemeester werd toegesproken.

Loswalfestival: drie dagen plezier voor jonge en oudere bezoekers

Gezellig op de braderie.

Het Loswalfestival vond voor de negende keer plaats. Het festival duurde drie dagen. Vrijdagmiddag waren er een braderie en een kindermarkt en 's avonds een sportmarkt. In de tent op de loswal werd de Sportploeg van het Jaar bekendgemaakt. Die prijs ging naar SV Zeeburg, dat een prachtig nieuw clubgebouw in gebruik heeft genomen en ook binnen de lijnen van zich deed spreken. Zaterdag waren er de hele dag activiteiten op de loswal en in en boven het water van de Weespertrekvaart. 's Avond waren er optredens van artiesten. Het Loswalfestival werd zondag afgesloten met de Veiligheidsdag. Het Loswalfestival wil zich in 2017 nog nadrukkelijker op de kaart zetten en heeft hiervoor extra subsidie ontvangen van de gemeente.

Muziekfestivals in Diemerbos: swingen en kritiek

Swingen in Diemerbos. Foto: Trudy Kroese

Voor het derde jaar in successie werden er muziekfestivals gehouden in het Diemerbos. Vier (twee weekeinden) festivals werden in juli gehouden, een in september. Net als het jaar ervoor waren de festivals onderwerp van discussie. De evenementen trokken veel jongeren naar Diemen, van wie er een groot aantal voor het eerst kennismaakte met het bos en de gemeente. De festivals kenden een goede sfeer en de bezoekers vermaakten zich uitstekend. Maar er was ook een keerzijde: een aantal klachten over (geluids)overlast en schade aan het bos. De gemeenteraad evalueerde later in het jaar de festivals en nam het besluit dat er in 2017 (weer) maximaal tijdens acht dagen een festival in het Diemerbos mag worden gehouden.

Diemer Festijn: kinderen en senioren worden niet vergeten

Vader Abraham tijdens de seniorenmiddag. Foto: Trudy Kroese

Het is vaste prik: elke eerste volledige week van september vindt het Diemer Festijn plaats. Er zijn (met name jonge) inwoners die er een week vrij voor nemen. Ook dit jaar was het druk in en rond de feesttent. Woensdagmiddag was er een programma voor kinderen, donderdagmiddag voor senioren. De leden van de Diemer Festijn Crew vinden de seniorenmiddag altijd een van de hoogtepunten van de feestweek. In de avonduren waren er optredens van artiesten en uiteraard was Diemenaar Peter Beense weer van de partij. Vaste presentator Wim Bohnenn ('Diemen laat je horen!') had opnieuw geen problemen om zich verstaanbaar te maken. Op de slotdag van het Diemer Festijn vond ook dit keer de Gemeentedag plaats.

Afzien in de modder in het Diemerbos tijdens de DiemerCross

Parcours is uitdaging voor hardlopers. Foto: Trudy Kroese

De DiemerCross wordt elk jaar in februari gehouden in het Diemerbos. De DiemerCross wordt georganiseerd door atletiekvereniging AV'23, die veel leden in Diemen heeft. Een flink aantal inwoners van Diemen loopt graag en fanatiek hard en het parcours van de DiemerCross is een uitdaging voor hardlopers. Tijdens de DiemerCross komen veel deelnemers de spreekwoordelijke man met de hamer tegen. Het parcours is door de modder altijd loodzwaar en veel atleten verliezen tijdens het hardlopen een of zelfs twee loopschoenen. De weersomstandigheden hebben uiteraard invloed op de wedstrijd. Er waren jaren dat de deelnemers gehinderd werden door regen of zich door de sneeuw moesten worstelen.

Acht vrijwilligers ontvangen onderscheiding

De burgemeester en de vrijwilligers die een onderscheiding ontvingen. Foto: Trudy Kroese

De vele vrijwilligers die in Diemen actief zijn, zijn onmisbaar voor de samenleving. Het gaat onder meer om mantelzorgers, mensen die de (sport)verenigingen laten draaien en mensen die actief zijn in de buurt. De gemeenteraad waardeert de inzet van vrijwilligers, van wie de meesten op leeftijd zijn. Een commissie van de gemeenteraad zet elk jaar een aantal vrijwilligers in het zonnetje. Die commissie bestond dit jaar uit Rob Verheuvel (PvdA), Sylvia Raveling (Partij van de Ouderen), Janneke de Graaf (CDA) en Jeannette Pietersen (D66). Er waren maar liefst twintig vrijwilligers voorgedragen, acht van hen ontvingen een onderscheiding tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. De raadsleden serveerden de hapjes en de drankjes.

Smakelijk Diemen en Duke op het Diemerplein

Eten en drinken op het terras. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Tijdens het eerste weekeinde van juni vonden er diverse activiteiten op het Diemerplein plaats. Op zaterdag en zondag vond Smakelijk Diemen voor de eerste keer plaats, op zondag werd daarnaast ook Duke op het Diemerplein gehouden. Het jazzfestival stond voor de vierde keer op het programma. Liefhebbers van culinaire hoogstandjes kwamen aan hun trekken tijdens Smakelijk Diemen. Ook waren er lekkere drankjes. Het was heerlijk om op de terrassen te zitten. De zondag stond in het teken van jazzmuziek. Muziekliefhebbers werden getrakteerd op een gevarieerd programma. De organisatie en de bezoekers van de twee evenementen hadden geluk, want het weer werkte mee. Smakelijk Diemen wordt in 2017 opnieuw gehouden.

Diemer December Dagen: diverse activiteiten en veel sfeer

De opening van de Diemer December Dagen. Foto: Trudy Kroese

De Diemer December Dagen werden dit jaar voor de tweede keer in successie gehouden. De festiviteiten werden officieel geopend door het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom voor het gemeentehuis. Er worden in december steeds meer activiteiten in Diemen gehouden. De Santa Run voor kinderen op het Diemerplein stond dit jaar voor het eerst op het programma en was een groot succes. De Winterspelen, eveneens op het Diemerplein, werden voor de derde keer gehouden. De Kerstommegang, georganiseerd door de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden en Scouting Diemen, trok op kerstavond door het centrum van Diemen. De Diemer December Dagen lijken een leuke en sfeervolle traditie te worden.

Kinderzomerspelen afgesloten met playbackshow

Kinderen tonen lef op het podium. Foto: Trudy Kroese

Tijdens de eerste drie weken van de zomervakantie konden kinderen die naar de basisschool in Diemen gaan weer een bezoek brengen aan de Kinderzomerspelen. Het evenement in en rond Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is niet meer weg te denken. Al decennialang gaan kinderen naar het evenement. Veel begeleiders gingen er zelf als kind heen en komen niet meer voor verrassingen te staan. Zij zorgen ervoor dat de kinderen zich op een veilige manier kunnen vermaken. Ook dit jaar waren de grote spelen, zoals het enge spookhuis en de playbackshow, trekpleisters. Tijdens de playbackshow die op de laatste vrijdagmiddag plaatsvond waren veel ouders, andere familieleden en bekenden van de kinderen aanwezig.

Historische Kring Diemen viert 25-jarig bestaan

Burgemeester Erik Boog feliciteert John Cuijpers. Foto: Trudy Kroese

De Historische Kring Diemen (HKD) vierde dit jaar het 25-jarig bestaan. De vereniging is op diverse terreinen actief en verzamelt onder meer informatie over de historie van Diemen en heeft veel publicaties op haar naam staan. Leden en genodigden vierden het lustrum in maart tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Schakel. Burgemeester Erik Boog had een verrassing voor John Cuijpers, die jarenlang voorzitter was van de HKD: hij kreeg een koninklijke onderscheiding. In september vierde de HKD het lustrum met alle inwoners van Diemen. Er werd een publieksdag gehouden, waarbij belangstellenden allerlei interessante plekken konden bezoeken. Oud-bewoners en bewoners van de Ouddiemerlaan gingen gezamenlijk op de foto.

Expositie met werk voor prijsvraag Kunstprijs Diemen geopend

Een van de inzendingen voor de Kunstprijs Diemen.

In oktober werd in het gemeentehuis de expositie van Kunstzin Diemen geopend met werk van de deelnemers aan de Kunstprijs Diemen. Kunstzin Diemen, de actieve vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen, organiseerde de prijsvraag op verzoek van de gemeente. Het thema van de Kunstprijs Diemen was dit keer 'Daarom Diemen', de term (en logo) die de gemeente al enige tijd gebruikt voor citymarketing. De deelnemers hadden met veel fantasie het thema in hun inzending verwerkt. Bezoekers van de expositie konden een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Een jury koos de drie officiële winnaars. De prijzen werden in november uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis.

2016: jaar van veel evenementen en activiteiten

Drukte tijdens winterspelen

Kinderen vermaken zich op en rond schaatsbaan

Discoschaatsen tijdens Winterspelen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het was druk tijdens de Winterspelen op het Diemerplein. De jeugdige bezoekers vermaakten zich op de ijsbaan van kunststof en de andere attracties op het Diemerplein. Veel kinderen en tieners probeerden overeind te blijven op de snowboardsimulator. Dat bleek moeilijk.

Het was de derde keer dat de Winterspelen in Diemen werden gehouden. In tegenstelling tot de eerste twee edities werkte het weer dit keer mee. Het evenement werd georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en de gemeente. De Diemer IJsclub organiseerde een aantal activiteiten.

Alle kinderen die deelnamen ontvingen een strippenkaart. Die strippenkaart ter waarde van een euro was gesponsord door de Diemer IJsclub. Hierdoor konden de kinderen gratis deelnemen aan alle activiteiten van de Winterspelen.

De kinderen bonden de kunstschaatsen onder en stapten op de ijsbaan van kunststof om plezier te maken. Veel ouders gingen met hun kinderen de ijsbaan op. Kinderen konden zich ook uitleven op een springkussen en de snowboardsimulator die op het Diemerplein stonden. Vooral die laatste attractie was in trek. Het was mooi om te zien hoe de kinderen op de snowboardsimulator stapten en hun evenwicht probeerden te bewaren. Het was een zeer moeilijke opgave. Na korte tijd werd de kansloze strijd verloren en maakten de kinderen een zachte landing in het luchtkussen.

Met de strippenkaart konden de kinderen bij een kraampje op het Diemerplein een heerlijke portie poffertjes en een beker warme chocolademelk halen. De versnaperingen waren gratis. Er stond steeds een rij voor het kraampje en de stagiaires van de SWD en vrijwilligers zorgden ervoor dat alle kinderen poffertjes en drinken kregen. Dionne Tool, buurtsportwerker van de SWD: "Er hebben ongeveer 270 kinderen deelgenomen aan de Winterspelen. Dat is een mooi aantal. Het was heel leuk. Wij hebben veel hulp gehad van leden van de Diemer IJsclub. Zij hebben bij sommige kinderen de schaatsen ondergebonden en hen op het ijs begeleid. Verder heeft de Diemer IJsclub een aantal activiteiten georganiseerd zoals een estafette, ijshockeywedstrijden, waarbij er doelen waren gemaakt met behulp van pionnen, en tikkertje spelen. De Winterspelen zijn afgesloten met discoschaatsen op de ijsbaan."

De Winterspelen worden eind december 2017 opnieuw gehouden op het Diemerplein.

'We hebben er een geitje bij', zondag 8 januari te zien tijdens het Peuterfestival in De Omval.

zaterdag 31 december

Oudejaarsdienst

De Ontmoeting 16.00 uur

Kerkdienst. Voorganger mw. drs. E.E. Aarsen - Schiering.

zondag 1 januari

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 11.00 uur

Woord- en Communieviering op nieuwjaarsdag met het Stanzakoor, voorganger is dhr. H. Peters. De tijd van deze viering is gewijzigd naar 11.00 uur.

dinsdag 3 januari

'Julius in Winterland'

Theater De Omval
11.00 & 14.00 uur

Julius woont in een weeshuis. Zoals altijd kijkt hij erg uit naar Kerstmis, want dan komt de Kerstman op bezoek. Maar wanneer de oudere jongens beweren dat de Kerstman eigenlijk het schoolhoofd is die zich heeft verkleed, verliest Julius zijn geloof in alles wat met Kerstmis te maken heeft. Tot er iets vreemds gebeurt: via een magische doos komt Julius in Winterland terecht. Daar moet hij de Kerstman zien te vinden voor de grote dag is aangebroken. Een meeslepend verhaal met een prachtige setting in de Scandinavische natuur (6+).

Goedemorgen Noorderlicht

Noorderlicht 10.00 uur

Om 10.00 uur kunt u een kopje koffie of thee komen drinken en daarna start een activiteit. De activiteit wisselt iedere week. Voorbeelden zijn: een wandeling door Diemen-Noord, een informatieve presentatie, met elkaar een nieuwsbericht bespreken of gewoon een leuk spel of een quiz doen. Na de activiteit kunt u ook nog blijven lunchen.

'Toni Erdmann'

Theater De Omval 20.00 uur

Winfried is een 65-jarige gescheiden muziekleraar die zijn vrienden en collega's vaak verbijstert met zijn voorliefde voor maffe humor en grapjes. Hij houdt van grappige pruiken en valse tanden, maar zijn dochter Ines lijkt totaal het tegenovergestelde te zijn. Zij is een verfijnde managementconsultant. Om haar op te vrolijken, duikt Winfried onaangekondigd op haar kantoor op in kostuum, als het komische personage genaamd Toni Erdmann.

woensdag 4 januari

'Julius in Winterland'

Theater De Omval 11.00 & 14.00 uur

Reserveren via theaterdeomval.nl.

'Toni Erdmann'

Theater De Omval 20.00 uur

Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 5 januari

Nieuwjaarsbijeenkomst

De Schakel 15.30 uur

PCOB Diemen nodigt haar leden en andere belangstellenden uit om onder het genot van een hapje en een drankje elkaar een goed 2017 te wensen.

Ochtend inloop

Noorderlicht 9.00 uur

Een gezellige koffie-inloop met de mogelijkheid om te sjoelen, kaarten en/of rummikuppen.

Klaverjassen

Het Noorderlicht 14.00 uur

Van 14.00 tot 16.00 uur.

'The Light Between Oceans'

Theater De Omval 20.00 uur

De meeslepende film 'The Light Between Oceans', gebaseerd op de wereldwijde bestseller van M.L. Stedman. Tom en Isabel Sherbourne bemannen een afgelegen vuurtoren voor de kust van Australië. Het is een stil en eenzaam leven voor het jonge, ongewenst kinderloze stel. Tot er na een storm een reddingsboot aanspoelt met twee mensen erin: een dode man en een kleine, springlevende baby.

Vrijdag 6 januari

Stoelgymnastiek

Het Noorderlicht 11.00 uur

Een leuke beweegactiviteit aangepast op ieders eigen kunnen. Deze les wordt gegeven door José Daniels van sportschool Women's Joy. € 10,- per maand.

zondag 8 januari

Driekoningen

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Hagunnankoor, voorganger is pastor A. Tönis.

Peuterfestival

Theater De Omval
10.00, 11.00 & 13.00 uur

Drie voorstellingen voor de allerkleinsten.

10.00 uur: 'We hebben er een geitje bij' - Malou v. Sluis (2+). Een beeldende, interactieve en intieme voorstelling over vreugde, feest, de wereld ontdekken én over een dikke buik die trappelt en geluid maakt. Met minimale middelen neemt Malou de kinderen mee in een speels verhaal over geboren worden en alles daaromheen.

11.00 en 13.00 uur: 'Jip en Janneke' - Wijnand Stomp (3+). Een zonnige familievoorstelling waarin Wijnand de twee kinderen uit de beroemde verhalen van Annie M.G. Schmidt tot leven brengt. Met persoonlijke verhalen laat Wijnand Stomp zien dat die ondeugende, vaak ruziënde buurkinderen overal kunnen wonen.

DIEMEN - Veel Diemenaren hebben de afgelopen tijd een wens voor een ander opgehangen in de speciale Wensboom in winkelcentrum Diemerplein. De jury boog zich over meer dan honderd wensen en koos er vijf die doorgaan naar de finale.

Foto: Trudy Kroese

Iedereen kan vanaf nu meestemmen om te bepalen welke wens in vervulling gaat. De volgende vijf wensen zijn genomineerd:

Wens 1
Een etentje voor een buurvrouw (en haar man) die ondanks haar eigen ziekte ook nog de zorg heeft voor haar zieke moeder.

Wens 2
Een etentje voor de medewerkers van het team Buurtzorg Diemen die door weer en wind op de fiets hun cliënten verzorgen.

Wens 3
Een vierjarig jongetje wil graag paard/pony leren rijden omdat hij later graag piet wil worden en Sinterklaas wil helpen.

Wens 4
Een leuk spellenpakket voor de deelnemers aan de dagopvang in Berkenstede.

Wens 5
Met tien ouderen van de Zonnebloem koffie met taart eten bij Limburgia.

Stemmen kan tot en met 8 januari via: www.facebook.com/DaaromDiemen/, www.daaromdiemen/wensboomactie of een stemformulier, verkrijgbaar bij de balie in de hal van het gemeentehuis.

Welke wens in vervulling gaat wordt bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Diemen op 11 januari in de foyer van Theater De Omval.

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595