DiemerNieuws

18 januari 2018

DiemerNieuws 18 januari 2018


Verdachte bekent aansteken brand

DIEMEN Gilermo I. heeft bekend dat hij een van de twee mannen is die de brand in de flat aan de Rode Kruislaan 19 juli vorig jaar heeft aangestoken. Dat stelt het Openbaar Ministerie.

Dinsdag diende de eerste pro-formazitting tegen een van de drie verdachten van het aansteken van de brand: Gilermo's zus Simona I, die in de studentenflat woonde. Gilermo I. zou gezegd hebben dat de bal nu bij de anderen ligt. Wie dat zijn wil hij niet zeggen, maar volgens het OM is dat duidelijk: Simona en medeverdachte Rachid V. Gilermo I. en Rachid V. moeten vandaag (donderdag) verschijnen voor hun pro-formazittingen.

Het OM is ervan overtuigd dat Simona heeft geprobeerd de verzekering op te lichten. Ze was de nacht van de brand niet thuis, maar deed de volgende dag al meteen aangifte van de brand. De aangifte was nodig om de schade bij de verzekering te kunnen claimen. "Maar enkele spullen zijn wonderwel aan de vlammen ontsnapt. Deze zijn vervolgens wel aanwezig in haar nieuwe huis", aldus het OM. De vrouw zwijgt nog in de zaak.

Bij de brand op 19 juli vorig jaar kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Zijn vriendin en nog een tweede slachtoffer raakten zwaargewond als gevolg van de brand. Het OM: "Als gevolg van het handelen van verdachte is er iemand overleden. En laten we niet de zwaargewonden vergeten, één van hen is voor altijd blind aan één oog."

Twee woningen gesloten na vondst van hennepplantage

DIEMEN Op last van burgemeester Boog zijn op 10 januari 2018 twee woningen gesloten. De sluiting is voor een periode van drie maanden, op grond van de Opiumwet.

In een woning aan de Prinses Beatrixlaan zijn ruim 400 hennepplanten aangetroffen en werden drie verdachten aangehouden. In een woning aan de Piet Mondriaansingel in Holland Park zijn circa 200 hennepplanten aangetroffen. De woning, een pas opgeleverd appartement, werd niet bewoond. Beide hennepplantages zijn op 10 januari ontdekt na tips van buurtbewoners en werden meteen gesloten.

De aanwezigheid van een hennepkwekerij kan leiden tot onveiligheid voor de omgeving vanwege overlast, brandgevaar en de aanzuigende werking op criminele activiteiten. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om deze situatie te beëindigen zijn de woningen per direct voor drie maanden gesloten.

Oorzaak ongeval spoorweg mankement aan auto

DIEMEN De auto die vorige week woensdagavond op de overweg in Diemen-Centrum werd geramd, was op de spoorwegovergang stil blijven staan door een mankement. De twee inzittenden konden de auto op tijd verlaten en bleven ongedeerd.

Dat meldt de politie Diemen Ouder-Amstel.

Rond 21.15 uur reden de twee inzittenden uit Amsterdam van Diemen-Centrum in de richting Diemen-Noord.

3

Nieuwbouw

Er is veel belangstelling voor het nieuwbouwproject The Post in het centrum. Op 29 januari is er een informatieavond in Theater de Omval.

9

Kinderen ontvangen prijzen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Wethouder Klaasse en kinderburgemeester Nilaya Holwijn hebben de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de inzamelingsactie van kerstbomen en vuurwerkafval: Andy Dubelaar, Jesper van Wonderen, Nathan van Krevelen, Thijs van Wonderen, Ezra Timmers, Lars Klene (niet aanwezig) en Sven en Youri van Es (niet aanwezig).

Weerbericht

Enkele winterse buien, kans op lichte vorst in de nacht

Donderdag trekt een uitdiepende randstoring over de Noordzee met een zuidwesterstorm aan de kust met zware windstoten. Verder enige tijd regen en een oplopende temperatuur. Vrijdag en zaterdag vallen nog enkele buien. Nadien komt vanuit het westen een gebied van hogedruk dichterbij, maar droger weer is van korte duur. Zondag is er kans op lichte vorst in de nacht.

Vrijdag + het weekeinde

Na een onstuimige donderdag neemt vrijdag de westenwind in kracht af tot matig. Er vallen enkele buien met regen, hagel of natte sneeuw. Het wordt 4 graden. Ook in het weekeinde blijven de neerslagkansen vrij groot. Zaterdag vallen nog enkele winters getinte buien. Het wordt 4 à 5 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht en is het vrij helder. Zondag is het eerst droog. In de loop van de dag toenemende bewolking met kans op regen of natte sneeuw.

Trend na het weekeinde

Er lijkt opnieuw een zuidwestelijke stroming op gang te komen met wederom verzachting. De wisselvalligheid met van tijd tot tijd regen neemt in de loop van de week verder toe. Nu en dan klaart het op. De maximumtemperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 10 graden.

Weetje

Donderdag precies elf jaar geleden, op 18 januari 2007, trok een zware storm over Nederland met gemiddeld windkracht 10. Ongeveer 60% van de zware stormen komt voor in de winter, in december, januari en februari. Winterweer met langdurige vorst en sneeuw komt tenslotte minder vaak voor dan het winderige wisselvallige weer in onze overwegend zachte winters.

Betlem's ontspanning en romantiek

Foto: HKD

Op de plaats waar nu de auto's razen, heeft het naar romantiek smachtende hart niets meer te zoeken. Ach, Barend Servet, onze kleine filosoof van de jaren 70 vertolkte de waarschuwing al: "Waar moet dat heen? Hoe zal dat gaan? Waar komt die rotzooi toch vandaan?" In 1927 kwam het naar romantiek smachtende hart nog volop aan zijn trekken in 'Betlem's Ontspanning' aan de Muiderstraatweg. Het Volk: "Vooral de gondelvaart die men daar gratis een uur lang kan maken. Hij, die in zijn vrijen tijd rust en stilte zoekt, laat zich zachtkens wiegen in het aardige bootje, op de maat van het soezig geklap van de spanen in het water en de deining der rimpelende, twinkelende golfjes. Hij strijkt neer op het aardige Kurkeilandje, laaft zich daar aan een kop dampende thee en zet dan zijn tocht voort tusschen het hoog opgeschoten riet, de geurige bloemen en de traag wuivende boomen." Vele jaren later keek onze grote schrijver Nescio mijmerend over de dagen van toen naar het bos Betlem beneden aan het spoor als hij met de trein terugkeerde uit 't Gooi. En nu? "Waar toen de boterbloemen bloeiden…" Enfin.

Bingo in de supermarkt

Bingo! Foto: Corrina Hibbel

DIEMEN Ouderen uit Diemen genoten vorige week van een gezellige bingomiddag op een wel heel bijzondere locatie: midden in de Albert Heijn.

Veel klanten bleven kijken bij het onalledaagse tafereel in de winkel. De supermarkt bood de bingomiddag aan. Vrijwilligers van de Zonnebloem zorgden voor het vervoer van de gasten naar het Diemerplein en de begeleiding.
Ongeveer 55 mensen deden mee en speelden onder het genot van een hapje en een drankje voor mooie prijzen, waaronder twee grote boodschappenpakketten.

"Voor iedereen was er in ieder geval één prijsje: alle bezoekers en alle vrijwilligers kregen een doosje chocolade mee naar huis. Het was een heel geslaagde middag", vertelt Steef Voorn van de Zonnebloem.

Eerlijk delen wereldwijd

DIEMEN Bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de Cadeauwinkel van de Wereld is het motto: 'Eerlijk delen, wereldwijd'.

Eerlijk delen, hoe doe je dat in de praktijk? Over die vraag hopen de vrijwilligers van de wereldwinkel van gedachten te wisselen met andere Diemenaren. "We willen graag ontmoeting mogelijk maken tussen mensen die zich bij ons motto betrokken voelen en een platform bieden voor initiatieven op dit gebied", vertelt penningmeester Jan Rijnierse.

In 2017 vierde de wereldwinkel het 20-jarig jubileum met onder meer een actie voor schooltassen voor Syrische kinderen. Alles bij elkaar heeft die actie € 3.000,- opgeleverd en dit bedrag wordt zaterdag symbolisch aan UNICEF overhandigd.

De nieuwjaarsbijeenkomst is zaterdag 20 januari in Grand Café Blauw, van 16.00 tot 18.00 uur.

Ondermijnende criminaliteit wordt beter in kaart gebracht

Gemeente is vorig jaar gestart met pilot in Diemen-Noord

De gemeenteraad bespreekt vanavond onder andere het Jaarplan Veiligheid. De informatieve raadsvergadering begint om 20.00 uur.

Burgemeester Erik Boog: 'Ik wil in heel Diemen deze zware georganiseerde criminaliteit aanpakken.' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De gemeente Diemen gaat in 2018 de ondermijnende criminaliteit in de hele gemeente nog beter in kaart brengen door het opstellen van een zogenaamd 'ondermijningsbeeld'.

Alle gemeenten in Nederland hebben de opdracht gekregen om een ondermijningsbeeld vast te stellen. Het Rijk heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. Door het beter in kaart brengen van ondermijnende criminaliteit kan deze vervolgens ook beter worden aangepakt. Voor gemeenten ligt daarbij de nadruk op de bestuurlijke maatregelen, terwijl de politie en het Openbaar Ministerie vooral gericht zijn op de strafrechtelijke kant. De belastingdienst heeft mogelijkheden om financiële fraude en misstanden aan te pakken. Door een integrale aanpak kunnen de overheidspartners elkaar versterken in de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

Diemen is vorig jaar al gestart met een integrale aanpak om ondermijnende criminaliteit beter aan te pakken, onder andere door een pilot in Diemen-Noord. Dit onderzoek naar adresfraude en identiteitsfraude levert ook informatie op over andere criminele activiteiten. Burgemeester Erik Boog. "Tijdens de pilot in Diemen-Noord stuitten wij op ernstige zaken als mensenhandel, uitbuiting, hennepkwekerijen en woonfraude. Die zaken pakken wij met onze partners effectief op. De uitkomsten van deze pilot zullen voor de zomervakantie in de gemeenteraad worden besproken." Boog gaat ervan uit dat de pilot in Diemen-Noord een vervolg krijgt in de overige wijken van Diemen. "Ik wil in heel Diemen deze zware georganiseerde criminaliteit aanpakken. Daarvoor kunnen wij de informatie van het ondermijningsbeeld goed gebruiken."

Pilot Diemen-Noord moet vervolg krijgen
in andere wijken

Het ondermijningsbeeld is een gezamenlijke inspanning van gemeente, politie, belastingdienst, Openbaar Ministerie en het RIEC (Regionaal Informatie en Expertisecentrum). Het geeft een integraal beeld van de informatie, kennis en inzichten rondom (risico's voor) ondermijnende criminaliteit in Diemen en de criminele netwerken die daarbinnen actief zijn. Daarnaast geeft het een beeld van de aard en werkwijze van criminelen, de betrokkenheid van faciliteerders en de gelegenheden die de maatschappij biedt voor het plegen van dergelijke activiteiten, waar de overheid geen of slecht zicht op heeft. Hierbij gaat het in het bijzonder om de vraag wie de criminele kopstukken zijn, gelegenheidsstructuren en hoe vermenging met de bovenwereld plaatsvindt. Een ondermijningsbeeld bevat tevens een beschrijving van de aard en omvang van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit in de gemeente en de regio. Daarnaast wordt alle informatie van de RIEC-partners verzameld en wordt inzichtelijk gemaakt hoe de ondermijnende criminaliteit beter kan worden aangepakt. Eind 2018 zal op basis van de dan beschikbare lokale ondermijningsbeelden een regionaal beeld worden opgemaakt ten behoeve van de landelijke doelstelling om tot een landelijk ondermijningsbeeld te komen.

Ongeval spoorweg-overgang

Vervolg van voorpagina.

Op het midden van de spoorwegovergang bleef de auto door een nog onbekend gebrek stilstaan. Op dat moment naderde van beide richtingen een trein.

De bestuurder en zijn passagier konden net op tijd hun auto verlaten, voordat de wagen met hoge snelheid werd geraakt door de eerste trein. Een paar seconden later ramde de tweede trein uit de andere richting, ook met hoge snelheid, het stilstaande voertuig.

Wonder boven wonder is er niemand gewond geraakt, meldt de politie. Het spoor is nog de hele avond afgesloten geweest voor opruimwerkzaamheden en onderzoek. Alle treinreizigers zijn met bussen naar hun eindbestemming gebracht.

Harry van Bommel neemt programma PvdA Diemen in ontvangst

DIEMEN De PvdA presenteert op dinsdag 23 januari in Theater de Omval haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De avond begint om 20.30 uur.

Lex Scholten, lijsttrekker van de PvdA, zal het programma toelichten en overhandigen aan Diemenaar en ex-parlementslid Harry van Bommel (6882 dagen parlementslid voor de SP). Daarna gaan Van Bommel en Scholten met de aanwezigen in discussie over nut en noodzaak van linkse politiek in de gemeente Diemen.

Sociaal

Lex Scholten: "Sinds 2010 hebben we in Diemen een links georiënteerd bestuur. Daarmee zijn we goed en sociaal door de crisis gekomen. De financiële positie van Diemen is nu weer uitstekend. Dat geeft mogelijkheden voor een extra progressieve impuls. Dat betekent meer aandacht en geld voor sociale woningbouw, duurzaamheid, groen en werk voor iedereen." De avond wordt om rond 21.30 uur afgesloten met een hapje en een drankje.

Het programma 'Diemen, een prettige plek voor iedereen' is vanaf 24 januari te lezen op www.diemen.pvda.nl.

Meedenken over muur-schildering in De Verbinding

Een idee van de invulling van de muurschildering. Foto: SWD

DIEMEN Thérèse van Gelder, beeldend kunstenaar en inwoner van Diemen, gaat een muurschildering maken in De Verbinding op het Van Markenplantsoen. De naam van de muurschildering is 'Diemen aan Zee'.

De Verbinding is een nieuwe locatie van de Stichting Welzijn Diemen (SWD) waar verschillende (buurt)activiteiten gaan plaatsvinden.

Twee schetsen

Van Gelder heeft twee schetsen gemaakt: schets 1 is een kale schets van het strand en de zee, schets 2 is een voorbeeld van hoe de muurschildering ingevuld kan worden. De Stichting Welzijn Diemen biedt inwoners van Diemen een kans om mee te denken over de invulling van 'Diemen aan Zee'. Zij kunnen ideeën aandragen. Hierbij kan worden gedacht aan mensen, dieren of dingen aan zee, maar ook aan iets heel anders dat juist vreemd is om op een strand aan te treffen. Ideeën kunnen tot uiterlijk 1 februari worden aangeleverd door een e-mail te sturen aan d.tool@welzijndiemen.nl. Reageren onder het Facebookbericht van Daarom Diemen mag ook.

Ouderenpartij Diemen houdt haar naam

DIEMEN Even leek het erop dat de Ouderenpartij Diemen, voorheen Partij van de Ouderen Diemen, misschien onder weer een andere naam mee moest gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Maar woensdagmiddag 10 januari besliste de Raad van State dat de partij de naam kan behouden.

De Amsterdamse Partij van de Ouderen had bezwaar tegen de naam Ouderenpartij Diemen, omdat deze te veel zou lijken op 'Partij van de Ouderen' (PvdO).

De PvdO Amsterdam had daarom bij de Raad van State een beroepschrift ingediend tegen het Centraal Stembureau van de gemeente Diemen. Het Centraal Stembureau heeft de nieuwe naam eind december geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Raad van State oordeelde vorige week woensdag dat er voldoende onderscheid is tussen de twee namen en stelde de PvdO Amsterdam in het ongelijk.

De zittende gemeenteraadsleden van de PvdO in Diemen hebben in de raadsvergadering van 23 december afstand genomen van deze partijnaam en zijn verder gegaan als Ouderenpartij Diemen. "Met de oprichting maken we duidelijk dat we een eigen Diemense ouderenpartij willen zijn die losstaat van en onafhankelijk is van de Amsterdamse PvdO", vertelt fractievoorzitter en lijsttrekker Peter Prins van Ouderenpartij Diemen.

Overigens is het ook nog mogelijk dat er toch een PvdO meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen, als de Amsterdamse PvdO hier alsnog een kandidatenlijst indient. "Dan weet iedereen dat dit geen Diemense partij is. We hebben in Diemen een - bijna natuurlijke - weerstand tegen Amsterdammers die in Diemen de dienst willen uitmaken", aldus Prins.

Guy van Nifterik

Student Europese Studies aan de UvA, voorzitter van de jongerenraad
20 jaar, Diemenaar sinds 2016

Verder in het dagelijks leven?
"Ik werk naast studie en jongerenraad bij 'This is Holland', een nieuwe attractie in Amsterdam-Noord."

Waarom zit je in de jongerenraad?
"Om makkelijker problemen bij jongeren te vinden en ze proberen op te lossen. Jongeren zijn volgens mij te weinig vertegenwoordigd in de politiek en bij ons kunnen ze eenvoudig hun mening kwijt."

Tijd voor een jongerenpartij?
"Jongeren kunnen zich altijd inschrijven bij een politieke partij, maar een partij die voor jongeren opkomt met jonge leden: dat is het hele idee achter de jongerenraad."

Favoriete stek in Diemen?
"Klinkt gek, maar ik houd ervan om op de trein te wachten op het station. Dan voel ik mij vrij omdat ik in feite alle kanten op zou kunnen gaan. En fietsen door het Diemerbos."

Laatst gedownload?
"Spotify, dat ik nog steeds niet had. Lekker een paar liedjes uit mijn jeugd gedownload."

Daarom Diemen
"Een zeer praktische gemeente en een vredesparadijs naast het grote en drukke Amsterdam."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Johan Cruijff, voor zijn bijzondere visie op het voetbal."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik best wel van koken houd en mijn recepten vaak een succes zijn, maar ook wel een groot drama."

's Nachts wakker te maken voor?
"Een vliegticket naar een willekeurige bestemming. Of voor een lekkere nasi rames."

Wat gaat goed in Diemen?
"Jongeren hebben heel veel ruimte om te kunnen sporten."

En wat niet?
"Diemen mist nog altijd een middelbare school."

Kerkbalans

DIEMEN De actie Kerkbalans gaat op zaterdag 20 januari van start.

Vanaf 20 januari tot zaterdag 3 februari halen in heel Nederland 40.000 vrijwilligers van 2000 kerken geld voor hun plaatselijke kerk op. Ook in Diemen gaan de vrijwilligers van de Sint Petrus' Bandenparochie weer op pad om de parochianen te vragen om een bijdrage.

Meer informatie: www.sintpetrusbanden.nl/.

Onderscheiding voor Döner House Diemen

Sedat Sahin met de award. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN Döner House Diemen aan het Diemerplein 192 is door Thuisbezorgd NL uitgeroepen tot beste restaurant van Diemen op het gebied van thuisbezorging.

Eigenaar Sedat Sahin heeft de award in ontvangst genomen. "Ik ben hier heel blij mee. Deze prijs is het resultaat van hard werken door ons team in de zaak en al onze bezorgers. Bij Döner House in Diemen werken in totaal acht bezorgers die allen hun uiterste best doen om de bestellingen op tijd bij onze klanten te brengen. En als het zo uitkomt bezorg ik zelf ook."

Repair Café: spullen zijn weer als nieuw

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In zorgcentrum De Diem werd zaterdagmiddag het Repair Café gehouden. Spullen, waaronder huishoudelijke artikelen, die kapot waren gegaan werden door vrijwilligers gerepareerd. De gerepareerde artikelen kunnen weer een tijd mee. Door de inzet van het Repair Café krijgen veel spullen een tweede leven.

Veel belangstelling voor nieuwbouwproject in centrum

Op de plek waar vroeger het postkantoor stond komen tien koopwoningen

Op maandag 29 januari wordt in Theater de Omval een informatieavond gehouden over het nieuwbouwproject The Post.

De achterkant van de woningen aan het Wilhelminapantsoen. Foto's: DID Vastgoedontwikkeling BV

DIEMEN The Post is de naam van het nieuwbouwproject in het centrum van Diemen. Op de plek waar vroeger het postkantoor stond komen tien koopwoningen. De informatieavond op 29 januari in Theater de Omval duurt van 19.00 tot 20.30 uur.

The Post is een samenwerking van Aalberts Ontwikkeling BV en DID Vastgoedontwikkeling BV. Makelaar Jan de Jager in Diemen zal de verkoop van de woningen doen.

Tien woningen

De woningen aan de Ouddiemerlaan.

De woningen gaan tussen de 535.000 en 675.00 euro kosten

De Jager: "Het gaat om tien woningen met een oppervlakte van tussen de 140 en 175 vierkante meter. De woningen gaan tussen de 535.000 en 675.00 euro kosten. Het betreft woningen op eigen grond."

De Jager legt uit dat er vier woningen op de Ouddiemerlaan komen en zes woningen op het Wilhelminaplantsoen. "De woningen die op de Ouddiemerlaan worden gebouwd krijgen aan de achterkant een tuin. De bewoners van die vier woningen kunnen via een afsluitbare in- en uitgang op de Ouddiemerlaan de parkeerplaats achter hun woning bereiken en daar hun auto parkeren. De zes woningen aan het Wilhelminaplantsoen krijgen alle een fraai en ruim terras op het zuiden op de eerste verdieping. Die bewoners parkeren hun auto onder het terras van hun woning. Ook zij kunnen hun parkeerplaats bereiken via de in- en uitgang aan de Ouddiemerlaan. In die zes woningen aan het Wilhelminaplantsoen komt ook ruimte voor economische activiteiten van de bewoners. Je kunt dan denken aan mensen die een bedrijf aan huis hebben. Dat is overigens geen verplichting. De bewoners kunnen die ruimte ook gebruiken als woonruimte."

Woningen komen op een aantrekkelijke locatie in het centrum

Aantrekkelijke locatie

De Jager wijst erop dat het complex The Post op een aantrekkelijke locatie komt te liggen. "Midden in het centrum van Diemen en vlak bij winkelcentrum Diemerplein. En omdat de bewoners van de zes woningen aan het Wilhelminaplantsoen vanuit huis zakelijke activiteiten kunnen ontplooien zorgt dit ook voor extra levendigheid in de directe omgeving."

Veel belangstelling

Er is veel belangstelling voor de woningen. Er hebben zich via de website al meer dan 200 belangstellenden aangemeld. Het gaat vooral om inwoners van Diemen en Amsterdam. Zij zijn op 29 januari van harte welkom, krijgen dan informatie over het project en kunnen uiteraard vragen stellen. Maar ook mensen die zich niet hebben ingeschreven zijn welkom. "Ik ben blij dat dit project er komt en dat wij als makelaarskantoor de verkoop gaan doen."

Diemense Sporters van het Jaar tijdens Kunst In Sport 2018

Zondagavond 21 januari gratis cabaret, muziek en sport in Theater de Omval

In Theater de Omval wordt op zondag 21 januari het festival Kunst In Sport (KIS) gehouden.

Henk Hofstede speelde voor JOS Watergraafsmeer. Foto: JOS Watergraafsmeer

DIEMEN Tijdens Kunst In Sport (KIS) Diemen 2018 in Theater de Omval kunnen bezoekers genieten van gratis cabaret en muziek over sport door twee gerenommeerde artiesten: Ellen Dikker en Henk Hofstede. Het evenement staat ook in het teken van de beste Diemense sporters van het afgelopen jaar.

De organisatie van KIS Diemen heeft inmiddels de nominaties bekendgemaakt voor de Diemense sportprijzen van 2017. Tijdens het sportgala zullen de genomineerden in het zonnetje worden gezet en zullen de Sportman, Sportvrouw, Sporttalent en Sportploeg van het Jaar uit Diemen worden bekendgemaakt. De presentatie van de avond is weer in handen van de Diemense oud-voetballer (SV Diemen), oud-wethouder en kunstenaar Steven Dijk.

Nadat kort is teruggekeken op de wedstrijd Ajax-Feyenoord laat Ellen Dikker in haar show zien hoe het familieleven helemaal overhoop wordt gegooid als haar zoon wordt geselecteerd voor de jeugdafdeling van Ajax. De cabaretière zal daarna ook worden geïnterviewd over haar boek 'De kleine Messi'.

De tennisfilm Borg/McEnroe wordt vanaf 14.00 uur vertoond

Henk Hofstede is bekend als zanger van popgroep The Nits. Hij speelt tijdens Kunst In Sport een speciaal programma rond zijn bekende lied J.O.S. Days, dat gaat over zijn jeugd aan de rand van het veld van de gelijknamige voetbalvereniging uit de Watergraafsmeer.

Genomineerden

Korfbalvereniging DKV Victoria krijgt onderscheiding

De genomineerden voor de prijs van Diemense Sportman van het Jaar zijn de winnaar van vorig jaar Fergil Hesterman - wereldtopper in het ijszwemmen, Sander Stok - Nederlands kampioen kogelslingeren en Joshua Record - winnaar van de zilveren medaille tijdens het NK hinkstapspringen.

Ook bij de dames is de winnaar van vorig jaar weer genomineerd: Paula List is lid van het Nederlands zitvolleybalteam. Haar opponenten zijn Iris de Ruiter - de op twee na beste zevenkampster van Nederland en Helga Vuur - Nederlands kampioene korte survivalrun.

De genomineerde Diemense sporttalenten zijn Dani van Dijk - Nederlands jeugdkampioen karten, Amber van der Mey - lid van het Nederlands beachhandbalteam en de meisjes onder dertien jaar van SV Diemen - voetbalkampioen in hun klasse.

De strijd om de titel Sportploeg van het Jaar gaat tussen het biljartteam van Café 't Pandje Oud Diemen - vijfde bij het NK driebanden, het eerste damessoftbalteam van TIW-Survivors - kampioen van 4e klasse A, en de winnaar van vorig jaar: het eerste damesteam van handbalvereniging SV Zeeburg.

Prijs van verdienste

De eerste Prijs van verdienste voor de Diemense sport wordt zondag uitgereikt aan korfbalvereniging DKV Victoria, die in 2017 honderd jaar bestond. Dit is een nieuwe onderscheiding voor een uitzonderlijke bijdrage aan de Diemense sport.

Het Diemense sportgala begint op 21 januari om 20.00 uur in Theater de Omval. Om 14.00 uur draait op die dag in het kader van KIS de tennisfilm 'Borg/McEnroe'. Kaarten voor beide evenementen kunnen worden gereserveerd via Kunstinsport.nl en Theaterdeomval.nl.

Programma Kunst in Sport:

20.00 uur: Opening. 20.10 uur: Cabaret van Ellen Dikker over de invloed van de topsport op haar gezinsleven. 20.35 uur: Interview over het dagelijks leven van de Ajacied. 20.45 uur: Pauze. 21.00 uur: Muziek van Henk Hofstede (The Nits), een speciaal optreden rond zijn lied J.O.S. Days. 21.25 uur: Bekendmaken van de Diemense sporters van 2017.

Naar een eerlijke, duurzame economie

Jowan Kelderman, Daarom Duurzaam Diemen

Jowan Kelderman: 'Ook de gemeente-organisatie wil in 2030 klimaatneutraal zijn.'

DIEMEN Op 6 en 7 februari brengt Daarom Duurzaam Diemen zeventig mensen samen in het Saan Museum om in een werkatelier samen een actiegerichte duurzaamheidsagenda voor Diemen te maken. Een van de initiatiefnemers is Jowan Kelderman.

Kelderman werkt bij de gemeente en wil meehelpen om van duurzame ideeën van inwoners, bedrijven en organisaties een succes te maken. "Als kind kreeg ik via mijn ouders en school te horen over arme landen, samen delen, het belang van vrede, goede voeding en zorg voor het milieu. Toen ik in boeken over planten en dieren las en het nieuws begon te volgen via (jeugd)journaal en krant kwamen er bij mij zorgen over de toekomst van de mensheid en de planeet. Daarom besloot ik me te gaan richten op duurzaamheid. In mijn eigen leven, maar ook met mijn studie en werk."

Duurzaamheid bij de gemeente

Vorig jaar heeft het college van B en W de volgende speerpunten benoemd: energie, klimaat en circulaire economie. "De gemeente heeft als doel om in 2040 een energieneutrale gebouwde omgeving te realiseren. De gemeente-organisatie zelf wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Op gemeentelijke gebouwen zijn zonnepanelen geïnstalleerd en energiebesparende maatregelen doorgevoerd. De oude tl-buizen in het gemeentehuis zijn vervangen door energiezuiniger ledverlichting die automatisch uitschakelt bij afwezigheid. Het afval wordt gescheiden. In vier jaar is er al bijna 17% energie bespaard in de gemeentelijke gebouwen en ruim 13% bij de openbare verlichting. De elektriciteit wordt duurzaam ingekocht met garanties van oorsprong van Nederlandse windenergie."

Wat kun je zelf doen

Ook zelf kun je veel doen, zegt Kelderman. "Kies voor een duurzame bank en verzekeraar en een groene energieleverancier. Woningeigenaren kunnen meedoen aan collectieve inkoopacties die de gemeente organiseert en informatie opvragen via het regionale energieloket. Babette Porcelijn is dit jaar begonnen met een publiekscampagne 'Think big act now' op Facebook waarin je stap voor stap geholpen wordt om duurzaam te leven. Wil je je binnen de gemeente Diemen inzetten of heb je zelf een idee? Laat het mij weten en doe mee met het werkatelier Daarom Duurzaam Diemen."

De documentaire 'Borg/McEnroe', 21 januari in Theater de Omval.

Donderdag 18 januari

Taalcafé

13.00 uur | 't Kruidvat

Wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten en Nederlanders om kennis te maken met vluchtelingen en andere migranten. Begeleid door Vluchtelingenwerk en Kruidvat.

Vrijdag 19 januari

Theatergroep Suburbia -
'Eenzame begeerte'

20:30 uur | Theater de Omval

De broeierige eerste ontmoeting op het strand tussen een jonge man en vrouw. Twintig jaar later en duizenden verwijten verder leven ze een giftig huwelijk.

Zaterdag 20 januari

Jochem Nooyen - 'Influence'

20.30 uur | Theater de Omval

Een cabareteske en magische voorstelling over reclames.

Nieuwjaarsbijeenkomst

16.00 uur | Grand café Blauw

De Cadeauwinkel van de Wereld, 16.00-18.00 uur. Thema: 'Eerlijk delen Wereldwijd'.

Zondag 21 januari

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is mw. E.E. Aarsen-Schiering.

Viering

10.30 uur | Sint Petrus'
Bandenkerk

Woord- en communieviering met het Allegriakoor. Voorganger is mw. J. Kronenberg.

Bingo

13.30 uur | 't Kruidvat

Prijzenbingo, 13.30 -17.00 uur. Boekje € 7,50. Ook halve boekjes en losse kaartjes. Informatie: 06-19776374.

Borg/McEnroe

14.00 uur | Theater de Omval

Tennis. 1980: de Zweed Björn Borg, nummer één op de wereldranglijst tegen het nieuwe Amerikaanse talent John McEnroe.

KIS Gala-avond

20.00 uur | Theater de Omval

Cabaret van Ellen Dikker, muziek van Henk Hofstede (The Nits) en de bekendmaking van de Diemense sportprijzen van 2017. Entree gratis, reserveren: kunstinsport.nl/gala-avond.

Dinsdag 23 januari

Boodschappenbus

11.00 uur | Diemerplein

Voor ouderen, elke dinsdag en donderdag 11.00-15.00 uur, voor het boodschappen doen op het Diemerplein. Aanmelden de dag ervoor bij De Diem, 020-6603300.

Roué Verveer - Murth Mossel

20.30 uur | Theater de Omval

Twee toppers samen op tournee om te werken aan hun komende programma. Verveer aan de voorstelling 'Heppie de peppie' en Mossel aan 'Pauwer'.

Woensdag 24 januari

Voorleesontbijt met Diemo

9.30 uur | OBA Diemen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen samen met Diemo de eend bij een heerlijk ontbijtje genieten van het verhaal 'Ssst, de tijger slaapt'.

OBA Diemen

11.00 uur | OBA Diemen

Op 24 en 25 januari kun je meepraten over de activiteiten in de bibliotheek. Ook mag je talenten, verhalen en ideeën delen met andere Diemenaren.

P!nk Diemen!

19.30 uur | Grand café Blauw

Iedere vierde woensdag van de maand. Voor en door homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender, ruimdenkende, zich afvragende en interseksuele mensen in Diemen.

Eddy Zoëy band

20.30 uur | Theater de Omval

Samen met zijn formidabele band laat Eddy álle iconische Nederlandstalige liedjes horen.

Donderdag 25 januari

Lezing PCOB

14.00 uur | De Schakel

Mw. Mandy Khonraad, oefentherapeut Mensendieck geeft een lezing over acute pijn en chronische pijn. Voor alle senioren van Diemen.

Lotte leest voor

15.15 uur | OBA Diemen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen leest actrice Lotte Lohr, o.a. bekend van Sesamstraat, het prachtige verhaal 'Ssst! De tijger slaapt' voor. Voor kinderen van 2 - 6 jaar.

SV Zeeburg wint afgetekend

Ploeg blijft op tweede plaats staan

SV Zeeburg maakte 32 treffers. Foto: Jan Ronday

DIEMEN Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zondagmiddag in Sporthal Diemen overtuigend gewonnen van Aalsmeer 2: 32-18. Bij rust leidde de thuisploeg met 13-6.

SV Zeeburg, dat eerder in deze competitie de uitwedstrijd tegen Aalsmeer 2 met acht punten verschil wist te winnen, wilde voor eigen publiek een grote uitslag neerzetten. De thuisclub ging goed van start en liep al snel uit naar een 8-2 voorsprong. Het tempo lag redelijk hoog en Aalsmeer 2 had moeite met het vinden van het net. In de laatste fase van de eerste helft kon Aalsmeer 2 iets dichterbij komen. SV Zeeburg leidde bij rust met 13-6.

In de rust was de boodschap van de coaches duidelijk: goed verdedigen, zorgen dat de tegenstander niet via breaks gevaarlijk kon worden en minder aanvallende fouten maken. SV Zeeburg begon niet sterk aan de tweede helft. Achterin speelde de ploeg slordig en de keepster van Aalsmeer 2 wist veel ballen te stoppen. Maar SV Zeeburg herstelde zich. De thuisploeg onderschepte veel ballen en ging in hoog tempo over Aalsmeer 2 heen. SV Zeeburg won afgetekend: 32-18.

Tweede plaats

SV Zeeburg blijft na de overwinning op Aalsmeer 2 op de tweede plaats van de hoofdklasse van de zaalcompetitie staan. De dames uit Diemen hebben na 13 competitieduels 19 punten. Het verschil met koploper Geel Zwart blijft groot. Die ploeg heeft na 13 duels 25 punten. SV Zeeburg staat drie punten voor op SEW en Cometas. Die ploegen hebben na 13 duels 16 punten. Het eerste damesteam van SV Zeeburg speelt op zondag 21 januari opnieuw een thuisduel. De ploeg ontvangt dan Meervogels 1. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 13.45 uur.

Fergil Hesterman pakt weer prijzen

Fergil Hesterman zwom zich in Polen en Duitsland in de prijzen.

DIEMEN De Diemense ijszwemmer Fergil Hesterman heeft afgelopen zaterdag in het Poolse Katowice de Ice Combo gewonnen.

Hesterman werd 's ochtends tweede tijdens het Pools kampioenschap op de 1000 meter. 's Middags won hij tijdens de Czech Cup de 1000 meter. De resultaten van beide wedstrijden telden mee voor de Ice Combo, die door Hesterman werd gewonnen. In Katowice was de watertemperatuur 2,3 graden en vroor het 1 graad.

Duitsland

Een week eerder deed Hesterman in het Duitse Veitsbronn mee aan de Duitse kampioenschappen ijszwemmen. Op de 1000 meter eindigde hij als eerste. Hij had een voorsprong van 89 honderdsten seconden op de wereldkampioen Petar Stoychev. Op de 500 meter moest hij het opnemen tegen de Duitse favoriet Christof Wandratsch. Deze wist hij na een voortvarende start de gehele race achter zich te houden. Fergil Hesterman prolongeerde zijn titel. De temperatuur van het water was 3,9 graden.

Driebanden-toernooi gaat van start

DIEMEN In Café 't Pandje gaat komend weekeinde de veertiende editie van het Open Kampioenschap Driebanden van Diemen van start.

De 32 deelnemers zijn na loting verdeeld over acht poules.

Poule A: Alex Hertogs, Hans Visser, Fons van Beijnhem en Ben de Wit. Poule B: Leo van den Berg, Ad Stend, Raoul Stangenberger en Beppie Braam. Poule C: Eddie Bertens, Frans Zuidwijk, Rob Muijs en Marcel Klinkhamer. Poule D: Leo van Bochove, Loek van Vliet, Jan Nooij en Harry Krenn. Poule E: Jaap Krop, Piet van Beckum, Gijs Drost en Peter Schaper. Poule F: Ger Stolk, Ton Leyesen, Peter Kulsdom en Henk Meijer, Poule G: Jan Brasser, Peter Smam, Joep Kruikemeier en Frank Koene, Poule H: Richard van der Erf, Rob Collé, Evert Niesing en Fred Staphorius.

De wedstrijden in de groepen A tot en met D worden op zaterdag 20 januari gespeeld, de wedstrijden in de groepen E tot en met H op zondag 21 januari. De deelnemers moeten allen een verschillend aantal caramboles maken. Hierdoor hebben ook minder sterke spelers de kans om zich voor de volgende ronde te plaatsen.

De nummers 1 en 2 van elke poule plaatsen zich voor de knock-outfase die op vrijdagavond 26 januari wordt gespeeld. De acht biljarters die overblijven spelen op zaterdag 27 januari om de titel.

Het toernooi wordt georganiseerd door Jan Nooij en Tom van der Sluis van Biljartvereniging Oud Diemen/'t Pandje.

Heren van De Meeuwen winnen

DIEMEN Het eerste herenteam van De Meeuwen heeft de eerste competitiewedstrijd na de winterstop gewonnen. De waterpoloploeg uit Diemen won de uitwedstrijd tegen DWT met 7-8.

De ploeg staat op de vierde plaats in de derde klasse B. Het eerste herenteam van De Meeuwen speelt op zaterdagavond 20 januari een thuisduel tegen IJsselmeer. De wedstrijd in Sporthal Wethouder F.B. Duran begint om 20.20 uur. Het eerste damesteam van De Meeuwen hervat zaterdag de competitie met een uitduel tegen Het Y. Die wedstrijd begint om 18.30 uur.