DiemerNieuws

28 juni 2018

DiemerNieuws 28 juni 2018


Auto ramde gevel na achtervolging politie

Foto: Stephanie Berentsen

DIEMEN De 26-jarige man die vorige week woensdag met zijn auto de gevel ramde van café-restaurant The Best Snack aan Kruidenhof was gevlucht voor de politie.

Een dag nadat de glazen pui van het restaurantgedeelte van het snackrestaurant geramd werd, was het in het afhaaldeel ernaast alweer 'business as usual'. Patat en snacks bakken in het vet, buurtbewoners halen hun bestelling op. Maar helemaal gewoon is het niet. Het restaurant is donker, de pui is dichtgetimmerd met hout. De eigenaar vertelt dat het nog wel een paar weken duurt voordat het glas geleverd kan worden om de pui te herstellen. Ook in het restaurant moet in ieder geval een muur worden hersteld. Woensdagavond kon hij net op tijd naar het andere deel van zijn zaak komen toen hij werd gewaarschuwd dat de auto eraan kwam.

De man die woensdag de gevel van het restaurant ramde, was staande gehouden door agenten die vermoedden dat hij onder invloed was van alcohol of andere middelen. De man kreeg een rijverbod opgelegd, maar wist toch zijn auto weer in te stappen en weg te rijden. Bij een achtervolging raakte de politie de man kwijt. Ze vonden hem weer toen hij met zijn auto door de gevel van het restaurant was gereden. De man was gewond, maar kon ter plaatse worden behandeld en werd aangehouden. In het restaurant zaten, volgens de eigenaar, vier klanten. Twee van hen raakten ook lichtgewond.

Bewoners Buitenlust bezorgd en boos

DIEMEN Bewoners van Buitenlust zijn boos en bezorgd over de plannen die de gemeente lijkt te hebben voor sociale woningbouw op het sportveld in hun wijk.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een drukbezochte bijeenkomst voor bewoners in het gemeentehuis. "Ik heb er slapeloze nachten van", meldde een bewoonster. Een andere bewoner is niet blij met het voornemen omdat het nieuw te bouwen appartementencomplex zo ongeveer in zijn achtertuin gebouwd zou worden en hij alle privacy en zonlicht kwijt is. "Zonnepanelen op het dak hebben dan ook geen zin meer." "De gemeente bezorgt een folder Diemen Groen en vervolgens wordt met dit plan het enige stukje groen in de wijk opgeofferd, hoe rijmen jullie dat?", was de reactie van een andere bewoner. De buurtbewoners zijn niet alleen ongerust, maar vooral boos.

In een brief die de gemeente eind mei aan de bewoners van Buitenlust stuurde, was de indruk gewekt dat een plan voor woningbouw op het sportveld in hun wijk al helemaal geregeld was, buiten de bewoners om. Ten onrechte, meldt de gemeente in een tweede brief aan alle bewoners van Buitenlust waarin ook excuses worden aangeboden. In deze brief legt de gemeente uit dat ambtenaren op enkele locaties onderzoek doen naar de haalbaarheid van sociale woningbouw, waarvan Buitenlust er één is. "Het onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid van woningbouw op deze plek is nog niet af", meldt wethouder Lex Scholten, die dinsdag ook aanwezig was bij de bewonersbijeenkomst. "Als het zover is gaan we met de buurt in gesprek, dat zal na de zomer zijn." Ook andere locaties in Diemen worden onderzocht, zoals De Venser, Griend, Holland Park en de Harmonielaan.

Gerust zijn de Buitenlustbewoners er niet op. Zij hebben een werkgroep opgericht en overwegen juridische hulp in te schakelen.

Drie nieuwe straten vernoemd naar sporthelden

Foto: Patrick Hesse

DIEMEN Diemen is sinds vorige drie lanen rijker: de Fred Lunstroolaan, de Gerrit Smitlaan en de Piet Troosterlaan, genoemd naar Diemense sporthelden. Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken onthulde de straatnaamborden samen met de dochters van Gerrit Smit en Piet Trooster en de zoon en weduwe van Fred Lunstroo.

11

Samen actief

Foto: Sherida Macintosh

Chivani (11 jaar) organiseert de eerste Diemer Doe Dag, samen met de sportcoaches.

13

Weerbericht

Overwegend zonnig en warm, aanhoudend droog

Ook in de laatste dagen van deze kurkdroge junimaand wordt geen neerslag verwacht. Garant daarvoor staat een gordel van hoge luchtdruk die zich uitstrekt vanaf de Britse eilanden via de Noordzee tot boven Scandinavië. Met een noordoostelijke stroming wordt dan onverminderd droge continentale lucht aangevoerd. De maxima liggen rond of iets boven de 25 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is meest vrij zonnig en droog. Mogelijk trekken er enkele wolkenvelden over. Het wordt circa 23 à 24 graden bij een matige noordenwind. Met de maandovergang van juni naar juli is het in het weekeinde droog en zonnig zomerweer. Met een matige wind tussen oost en noordoost ligt de temperatuur nog iets hoger met maxima tussen 25 en 28 graden. Het zijn echter geen zwoele of klamme nachten. De minimumtemperatuur ligt rond 11 à 12 graden.

Trend na het weekeinde

Aanvankelijk houdt het fraaie zomerweer aan. De maxima liggen rond 27 graden. Halverwege de week neemt het hogedrukgebied boven Scandinavië stilaan in kracht af. De stroming neigt dan aanlandig (westelijk) te worden. De warmte neemt langzaam af en er is kans op een bui.

Weetje

In onze regio is in juni slechts 7 mm neerslag gevallen, in het landelijk hoofdstation in de Bilt 12 mm. De normale hoeveelheid ofwel het langjarig gemiddelde bedraagt circa 65 mm. Het is daarmee een recorddroge junimaand. Ook juni 2006 en 2010 staan in de top 10 van droogste junimaanden met 18 mm neerslag. In de zeer natte juni van 2016 viel circa 140 mm neerslag.

De brugwachter

Van oudsher kent het waterrijke gebied in en rond Diemen uiteraard een aantal bruggen. De bekendste zijn tegenwoordig de Diemerbrug en de Venserbrug die de verbinding van Diemen-Centrum met Diemen-Zuid vormen.

De brugwachter was in vroeger jaren een bekende dorpsfiguur. Het was blijkbaar altijd een ontspannen kijkspel om de brugwachter zijn werk te zie doenn en de passerende boten gade te slaan. Voor de automatisering was het trouwens geen licht werk om die brug open te krijgen. Daarna hengelde de brugwachter met het bekende klompje aan een touw het schutgeld binnen. Bekend is de anekdote van de kwajongens bij de Diemerbrug die de brugwachter van huis haalden omdat er een schip aankwam. Bij het passeren bleek het om een stuk hout met een kaars te gaan. Vandaag de dag worden de Venser- en Diemerbrug vanuit het brugwachtershuis bij de Venserbrug bediend. Dat zorgt vooral bij de Diemerbrug nog weleens voor uitzonderlijke situaties. Vaak heeft er een heer dienst die op afstand verkeersdeelnemers met een metalen stem toespreekt: "Wilt u de brug vrijmaken?" En regelmatig trekken ongeduldige fietsers en voetgangers zich even niets aan van bel en rood licht.

Hulp gevraagd voor collectes

DIEMEN Voor de huis-aan-huiscollectes voor KWF Kankerbestrijding en het Prinses Beatrix Spierfonds in september vragen de organisaties hulp.

Al vele jaren gaan zo'n 70 vrijwilligers in Diemen op pad voor de collecte van KWF Kankerbestrijding. Voor de komende collecteweek, van 3 tot en met 8 september, zoekt de afdeling Diemen nog twee (aspirant-)wijkhoofden en aspirant-collectanten. Samen met een ervaren collectant doe je dan ervaring op voor een volgend jaar. Informatie en aanmelding via kwf.nl/vrijwilligersfuncties.

Ook het Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten. Deze organisatie collecteert van 9 tot en met 15 september in Diemen. Het Prinses Beatrix Spierfonds krijgt geen overheidssteun en is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Aanmelden via 070-3607607, collecte@spierfonds.nl of prinsesbeatrixspierfonds.nl/wordcollectant.

Kampioenen gezocht voor een eregalerij

Bij DKV Victoria werden maar liefst 17 teams kampioen.

DIEMEN Het sportseizoen 2017/2018 is zo goed als klaar. Het DiemerNieuws is benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@diemernieuws.nl. Leeftijd, categorie en soort sport doen er niet toe.

Vermeld in het kort iets over het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De bedoeling is om binnenkort in het DiemerNieuws een eregalerij met kampioenen te publiceren.

Dans, zang, muziek, eten en drinken bij Wereldfestival

Wereldfestival vindt zondag 8 juli plaats op Van Markenplantsoen

Het Daarom Diemen Wereldfestival vindt op zondag 8 juli plaats op het Van Markenplantsoen. Het Wereldfestival duurt van 12.00 tot 21.00 uur.

Van Snelle.

DIEMEN Bezoekers kunnen genieten van dans, zang en muziek. Er zijn ook activiteiten voor kinderen. Bij de kraampjes en foodtrucks zijn hapjes en drankjes uit alle windstreken te koop.

Brasserie Drusius zet net als vorig jaar een bar neer op het plein. Het Wereldfestival werd vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd en trok tussen de 500 en 700 belangstellenden die erg enthousiast waren over het programma en de sfeer. Er waren ook veel bezoekers van buiten Diemen op het evenement afgekomen. Het Wereldfestival wordt georganiseerd door de Stichting Roots and Wings in samenwerking met Daarom Diemen en OnPoint Dancelab van Anthony Pinas. Ruth Nahumury, Ingrid Baars en Khadija El Hour-Houssni vormen samen het bestuur van de Stichting Roots and Wings. Het Wereldfestival begint om 12.00 uur met een set van de jonge getalenteerde DJ Khadrix uit Diemen. Burgemeester Erik Boog zal om 13.45 uur het festival officieel openen.

De locatie op het Van Markenplantsoen bleek vorig jaar uitstekend te voldoen als festivalterrein. Ingrid Baars: "Wij kunnen dit jaar, in samenwerking met de Stichting Welzijn Diemen, weer gebruikmaken van De Verbinding. Wij kunnen in dit gebouw de artiesten ontvangen en bezoekers kunnen gebruikmaken van de toiletten. Er is ook een speelplaats voor kinderen. Terwijl de ouders van het festival genieten kunnen de kinderen lekker spelen." Ruth Nahumury: "Wij hopen dat het Wereldfestival nog drukker en leuker wordt dan tijdens de eerste editie." Anthony Pinas vertelt dat er diverse optredens zijn van dansgroepen, waaronder OnPoint Dancelab. Ook zijn er dansworkshops: voor kinderen een afrodanceworkshop om 13.00 uur en voor volwassenen een kizombaworkshop om 17.00 uur en een salsaworkshop om 20.15 uur. De kizombaworkshop wordt verzorgd door wereldkampioen kizomba Chamalo. Anthony Pinas: "Ik heb bewust uiteenlopende muziekstijlen geprogrammeerd om zo tegemoet te komen aan de wensen van ons multiculturele publiek." Onder de artiesten die optreden zijn One Revolution Band (reggae), New Sensa Band (kaseko), Dakka Fantasia (dakka marrakchia), Motivaciones (salsa) en artiesten van de BYD studio van Anthony Pinas. Rapformatie Van Snelle won in maart de finale van FunX Talent-Next Generation en is net als vorig jaar weer van de partij. Ook is er een optreden van de populaire rapper Lauwtje.

Dakka Fantasia.

Het volledige programma is te vinden op www.wereldfestivaldiemen.nl.

Straten blijven voorlopig dicht

DIEMEN In Plantage De Sniep blijft voor het verkeer in de straten De Trekschuit en De Wissel voorlopig alles zoals het nu is. Als het aan de gemeenteraad ligt tenminste.

De gemeenteraad besloot dat tijdens de raadsvergadering. Op de publieke tribune ook deze keer veel belangstellenden. Weliswaar was een grote meerderheid tegen het openstellen van beide straten vanuit de zuidzijde (Muiderstraatweg) voor gemotoriseerd verkeer, zoals het college voorstelt. Maar hoe het dan wel moet, daarover verschilden de meningen. Er was een lange schorsing en druk overleg tussen de partijen voor nodig om tot een breed gedragen compromis te komen.

En dat is het vooruitschuiven van een definitief besluit. De meeste partijen willen het namelijk voorlopig zo laten als het in 2016 in een motie was geregeld: uitstel van openstelling van de straten vanaf de Muiderstraatweg en er weer over praten als het echt nodig is. En dat is volgens deze partijen nu nog niet. Dus werd weer een motie van dezelfde strekking ingediend, en aangenomen. Unaniem onderschreven alle raadsleden het voorstel om de speelterreinen af te bakenen zodat er een duidelijke afbakening komt ten opzichte van de fietspaden en wegen.

Overigens, de gemeenteraad heeft nu wel heel lang gepraat over dit besluit, wettelijk zijn verkeersbesluiten een bevoegdheid van het college van B en W, niet van de gemeenteraad. Wethouder Lex Scholten laat weten dat hij en het college zich nog beraden over het besluit. "Het is van belang dat er op korte termijn duidelijkheid komt, omdat we dat nodig hebben voor het ontwerp van de openbare ruimte en om de maatregelen te kunnen bepalen die nodig zijn voor de geluidsbelasting van geplande appartementengebouwen bij de keerlus van de tram en Het Pontveer. Maar ik vind het ook belangrijk dat de verkeerslast in de wijk evenredig verdeeld wordt."

Afval

DIEMEN Diemenaren hebben vorig jaar 230 kilo restafval weggegooid. Dat is meer dan de gemiddelde 184 kilo in het hele gebied waar afvalverwerker Meerlanden actief is.

Er werd ook het nodige afval gescheiden: per persoon werd 12 kilo gft, 34 kilo papier, 7,4 kilo pmd/kunststof, 16 kilo glas, 3,2 kilo textiel en 1,1 kilo klein chemisch afval in de daarvoor bestemde bakken gedaan.

Crowdfundingsactie voor speeltoestellen Kersenboom

Nu nog een zandvlakte, maar straks een mooi schoolplein.

DIEMEN Bij een mooie nieuwe school hoort ook een mooi nieuw schoolplein, met leuke speeltoestellen. Daarvoor houdt brede school De Kersenboom een crowdfundingsactie. 75% van het benodigde bedrag is al binnen, maar de school hoopt voor de zomervakantie genoeg geld te hebben om alle gewenste speeltoestellen te kunnen aanschaffen.

De Kersenboom start na de zomervakantie het nieuwe schooljaar in het nieuwe gebouw. Als de crowdfunding voldoende geld opbrengt, en op tijd, kunnen de leerlingen ook meteen spelen op de nieuwe speeltoestellen. Er staat al een mooi bedrag op de teller: € 5.275, bijeengebracht door 101 donateurs. "De crowdfundingsactie loopt tot het einde van het schooljaar en we hopen dat we dan de benodigde 7000 euro bij elkaar hebben", vertelt Joanna Koppenol, een van de ouders die de actie organiseert.

Er zijn in samenwerking met de architect van de nieuwbouw workshops georganiseerd in de klassen. De kinderraad (groep 6, 7, 8) heeft op basis hiervan vastgesteld waar de meeste behoefte aan is: klimmen, schommelen, parcours, glijbaan, zandbak, boomhut. De keuze is gevallen op drie speeltoestellen waarop de kinderen heerlijk kunnen spelen, klimmen, klauteren en glijden. Niet alleen de kinderen die in BS de Kersenboom naar school of de naschoolse opvang gaan trouwens. "De wijk Plantage de Sniep wordt doorkruist door een drukke weg, de Muiderstraatweg. Voor de kinderen die wonen aan de kant van de wijk waar de school staat, zijn er nu nog nauwelijks speelvoorzieningen. Buiten schooltijden kunnen de kinderen uit de buurt ook op het schoolplein spelen."

De crowdfundingsactie is te vinden op geefonderwijs.nl.

Leo Smits

Raadslid voor Leefbaar Diemen, woont twaalf jaar in Diemen

Wat doe je voor werk?
"Ik ben copywriter bij LeasePlan Digital. Ik ben verantwoordelijk voor de Engelse teksten van het bedrijf. Ik heb van mijn vierde tot mijn tiende jaar in Sydney in Australië gewoond en ben daardoor tweetalig."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik lees graag en vind het leuk om op de computer dingen uit te zoeken. Daarnaast fiets ik graag met mijn vrouw en zing ik in het Hagunnankoor van de Sint Petrus' Bandenkerk."

Ben je sportliefhebber?
"Ik ben toen ik in Australië woonde begonnen met voetballen. Toen wij in Nederland terug waren ben ik in Amsterdam gaan voetballen. Ik heb samen met mijn broer voor Meerboys en Zeeburgia gespeeld. Op een gegeven moment was ik er klaar mee. Ik ben toen fanatiek gaan skateboarden. Tussen mijn zestiende en twintigste heb ik wel drie tot vier uur per dag aan skateboarden gedaan. Toen ik rechten ging studeren aan de UvA ben ik gaan boksen in het sportcentrum van de universiteit. Dat heb ik mijn hele studieperiode gedaan."

Volg je het WK voetbal?
"Ja, dat doe ik samen met mijn twee zonen van 17 en 12 jaar. Mijn oudste zoon denkt dat Frankrijk wereldkampioen wordt, mijn jongste zoon en ik denken dat Argentinië de wereldtitel pakt."

Jouw favoriete plek?
"Onze woning in het centrum van Diemen. Daar ligt ons hart."

Waar ga je uit?
"Het echt wilde stappen is er niet meer bij. Met mijn vrouw ga ik weleens naar Theater de Omval en soms ga ik iets drinken in Café 't Pandje of Grand Café Cheers."

Lunch als bedankje

Foto: Trudy Kroese

Lunch als bedankje

DIEMEN Een verrassing voor medewerkers groenonderhoud van Pantar: zij kregen woensdag een lunch en applaus in basisschool de Ark. De kinderen van groep 3 en 4 hebben les gehad over het werk van Pantar en hadden de aula mooi versierd. Vrijwilligers van Serve the City Diemen bereidden de lunch. Medewerkers van het hoofdkantoor van Pantar hielpen mee met serveren.

Diemenvoorelkaar zoekt tuinvrijwilliger

DIEMEN Diemenvoorelkaar is op zoek naar een vrijwilliger die mensen wil helpen bij het onderhouden van tuinen.

Amarens ten Nijenhuis van Diemenvoorelkaar: "We zijn op zoek naar iemand die het leuk vindt om tuinklussen te doen. Wij zoeken iemand om samen met onze tuinman grotere tuinen van ouderen te onderhouden of zelfstandig kleine tuinen op te knappen. De vrijwilliger bepaalt zelf op welke dag of tijd hij of zij aan de slag gaat. Een klus in de tuin duurt maximaal 1,5 uur. De vrijwilliger kan tuingereedschap lenen van de tuinman van Diemenvoorelkaar. Het is belangrijk dat de vrijwilliger het Nederlands goed beheerst." Aanmelden kan telefonisch via nummer 020-3144700 (maandag t/m donderdag van 09.30-12.30 uur), via de mail: info@diemenvoorelkaar.nl of via de hulpvraag op www.diemenvoorelkaar.nl.

Wild-kampeerders Omloop

DIEMEN Diverse wandelaars hebben het ook al gemeld: in Park De Omloop overnachten regelmatig mensen.

Wijkagent van Diemen-Noord, Natalie Blokland, vertelt op Facebook dat zij meerdere malen personen slapend heeft aangetroffen aan het einde van het park onder de A10. Deze overnachters hadden bijvoorbeeld met een tent en een slaapzak een eigen onderkomen gecreëerd. De openbare weg als slaapplaats gebruiken is strafbaar, maar geeft volgens Blokland ook overlast. "Het schrikt bezoekers van het park af en de slapers laten veel afval en andere goederen achter."

De politie zal vaker in het park langsgaan om de slapers in kaart te brengen en waar mogelijk een proces-verbaal geven.

Johan Cruijff Entrada

DIEMEN Rijden we in de toekomst vanaf de Hartveldseweg Amsterdam in via de Johan Cruijff Entrada? Als het aan een groep bewoners en ondernemers uit Amsterdam-Oost ligt wel.

Zij willen een deel van de Middenweg - van de ring tot aan de Kruislaan - omdopen tot Johan Cruijff Entrada. Ook sportpark Voorland zou in het voorstel een andere naam krijgen: Sportpark Johan Cruijff. Van enkele bewoners van de Hartveldseweg zou de Johan Cruijff Entrada best mogen worden doorgetrokken naar Diemen en zou ook de Hartveldseweg die naam mogen krijgen. Overigens was Cruijff in de jaren 60 weleens te vinden aan de Hartveldseweg, in sigarenzaak Valk.

Beloning voor gouden tip

DIEMEN Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 20.000 euro voor de gouden tip over de liquidatie van Vincent Jalink.

Jalink werd in 2016 op de Klipperweg in Diemen-Noord vermoord. In 2017 werd een man uit Amsterdam aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie.
Het OM heeft ook nog anderen als verdachte in beeld, maar tegen hen is de zaak nog niet concreet. Op beelden die door de politie gepubliceerd zijn, kunnen twee daders onderscheiden worden.

Feest en geld voor het goede doel

Bij het Zomerfestival is ruim 5.500 euro ingezameld

De sfeer zat er zaterdag goed in bij de vele optredens. Denise Iris Fotografie

DIEMEN Naast een gezellig feest heeft het Zomerfestival bij het Wapen van Diemen zaterdag ook een mooi bedrag opgeleverd voor het goede doel.

Natasha Verheij van het Wapen van Diemen vertelt dat er ruim 5.500 euro is ingezameld voor de Stichting Finding A cure For Hunter Syndrome van Wendy Timar uit Diemen. Een mooi bedrag, al had Verheij gehoopt nog wat meer geld aan de stichting te kunnen overhandigen. "Het was wat minder druk van vorig jaar, maar de sfeer zat er goed in. De hele opbrengst van de activiteiten gaat naar het goede doel, en je hoopt natuurlijk dat dat zo veel mogelijk is." Diverse artiesten traden belangeloos op in de tent die door het Diemense bedrijf Wetskin beschikbaar was gesteld en er werden een veiling, loterij en bingo gehouden.

Volgend jaar komt er weer een Zomerfestival en ook dan is de opbrengst van de activiteiten voor een goed doel. Mensen die een goed doel willen voordragen, kunnen dat tot eind dit jaar doen via info@hetwapenvandiemen.nl.

Veel grote namen in Theater de Omval

Javier Guzman komt 2 keer naar Theater de Omval. Foto: Chloe Leenheer

DIEMEN In Theater de Omval staan na de zomer weer veel mooie voorstellingen en grote namen op het programma. Het belooft een druk theaterseizoen te worden: er zijn nu al zo veel kaarten verkocht dat dit de beste seizoensstart ooit is.

In Theater de Omval is ook volgend seizoen zoals altijd veel ruimte voor cabaret, met veel bekende namen zoals Youp van 't Hek, Marc-Marie Huijbregts, Lebbis en Javier Guzman. Het theater maakt ook weer ruimte voor aanstormend cabarettalent. Een tip van Richard Zuidgeest van Theater de Omval: "We openen het nieuwe theaterseizoen op dinsdag 18 september met vijf artiesten die een voorproefje geven van hun voorstelling. Je kunt dan kennismaken met Fabian Franciscus, Victor Louis van Es, Bodil de la Parra, Ludique en Oldenhermanns."

Een kleine greep uit wat er nog meer te zien is volgend seizoen: muziek van Leonie Meijer en Marcel de Groot, kindertheater over de bekende boekenserie 'De waanzinnige boomhut' en 'Dikkie Dik' voor de allerkleinsten, en toneel met Esther Scheldwacht en Kees Hulst (bekend van 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen').

Reserveren kan nu al, via de website, maar ook via WhatsApp. "Wij zijn het eerste theater waar dat kan", vertelt Zuidgeest. "Kaarten bestellen, vragen over voorstellingen, of weten welke film er draait: het kan allemaal via WhatsApp."

Het programma voor volgend seizoen is al te vinden op theaterdeomval.nl. WhatsApp: 06-12342538.

Madelief wint prijs rebus

DIEMEN Madelief Slingerland heeft de prijs gewonnen voor de rebus in het Daarom Diemen Magazine.

Veel mensen stuurden de juiste oplossing in van de rebus uit het magazine dat in maart huis-aan-huis is verspreid.

De gelukkige winnares is Madelief Slingerland, zij is 8 jaar. Samen met haar broertje Mees nam zij haar prijs in ontvangst bij haar favoriete kabelbaan op een van de mooie speelplekken van Plantage de Sniep. "Ik ben heel blij met mijn cadeau en ik ga volgende keer zeker weer meedoen", zei Madelief.

Zilver en brons voor Diemenaren op NK Atletiek

DIEMEN Mooie resultaten voor Diemense sporters op het Nederlands kampioenschap atletiek afgelopen weekeinde in Utrecht.

Joshua Record is hink-stapspringer en wist op dat onderdeel de tweede plaats te bereiken. Hij kwam nog geen 20 centimeter tekort voor het goud.

Kogelslingeraar Sander Stok won brons met een kogel van 7,26 kilogram.

Iris de Ruiter, die vorig jaar een bronzen plak wist te halen op de meerkamp, werd dit jaar vijfde.

Opnieuw straten vernoemd naar Diemense sporthelden

Straten Plantage de Sniep krijgen naam sporthelden

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken heeft vorige week donderdag de straatnaamborden van drie Diemense sporthelden onthuld.

Dineke de Wit bewondert het straatnaambord van de Piet Troosterlaan.

DIEMEN Opnieuw zijn drie straten in Plantage De Sniep genoemd naar Diemense sporthelden. De namen van Gerrit Smit, Piet Trooster en Fred Lunstroo zijn nu vereeuwigd in drie lanen nabij, heel toepasselijk, Sportpark Diemen.

Vier andere Diemense sporthelden hadden al een straat in Plantage De Sniep: Iet van Feggelen, Jaap Havekotte, Jan Bredius en Joop Niemans. "Het is uniek, deze straatnamen zul je niet in andere gemeenten vinden", aldus Jaap Haag van de straatnamencommissie. "Dit laat zien dat we in Diemen een mooi sportklimaat hebben", vindt Klaasse.

Fred Lunstroolaan

Dochter Anneke Smit onthult met wethouder Klaasse het straatnaambord 'Gerrit Smitlaan'. Foto's: Patrick Hesse

Een bijzonder eerbetoon voor de Diemense sporthelden

Erwin Lunstroo, de zoon van Fred Lunstroo (1943-2011) vertelde onder het straatnaambord van de Fred Lunstroolaan over zijn vader, die 58 jaar actief was in het Diemense sportleven. Fred Lunstroo werd in 1953 lid van DVAV, de voorloper van SV Diemen. Hij begon in de jeugdafdeling en speelde later vooral in het tweede en derde elftal en de veteranen. Hij heeft zich altijd enorm ingezet voor de vereniging. Hij was jeugdleider van het team van zoon Erwin en werd in 1994 lid van het bestuur. In 1996 werd hij penningmeester en in 1999 volgde hij Jaap Manshanden op als voorzitter, tot 2002 in de dubbelfunctie voorzitter/penningmeester. Hij was ook voorzitter van de Diemense sportraad en vervulde bestuurlijke functies voor de KNVB. Fred Lunstroo kreeg voor zijn vele vrijwilligerswerk het predicaat erevoorzitter van SV Diemen, als eerste in de geschiedenis van de club, een gouden KNVB-speld en een koninklijke onderscheiding. Erwin Lunstroo vertelde dat de familie trots is dat er nu een laan genoemd is naar zijn vader. "Een bijzonder eerbetoon en Fred zou trots geweest zijn op deze locatie, aan de Sportlaan, waar hij enkele keren per week overheen ging op weg naar zijn geliefde SV Diemen." Extra bijzonder: "Even verderop ligt de Joop Niemanslaan. Fred is het kleine neefje van Joop Niemans."

Gerrit Smitlaan

Piet Trooster voltooide vijf keer de Elfstedentocht

Gerrit Smit (1916-2011) was voetballer bij DVAV. Zijn dochter Anneke Smit vertelde dat haar vader Gerrit Smit een geboren Diemenaar was en altijd in Diemen heeft gewoond, behalve tijdens en na de oorlogsjaren tot 1958, tot spijt van hem en zijn vrouw. Hij maakte deel uit van het eerste elftal van DVAV en speelde in het team dat in 1949 kampioen werd. Gerrit maakte zich 'wereldberoemd' in Diemen door vlak voor tijd 2-1 te scoren met een strafschop tegen Madjoe, waardoor DVAV bij de KNVB kwam. "Mijn vader was 17 jaar toen hij debuteerde als linksbinnen in het eerste van DVAV en 37 toen hij stopte met zijn actieve voetbalcarrière. Een bestuursfunctie wilde hij niet, maar een clubman is hij altijd gebleven: op allerlei manieren actief voor het clubblad en tot op hoge leeftijd bezocht hij wedstrijden van SV Diemen." Jarenlang schreef Gerrit Smit onder het pseudoniem Gejes in het clubblad De Treffer over de club en de vrijwilligers. Hij wordt omschreven als 'een lokale grootheid voor DVAV'.

Piet Troosterlaan

Dineke de Wit-Trooster, dochter van Piet Trooster (1912-1987) onthulde samen met Klaasse het straatnaambord van haar vader. Piet Trooster was een schaatser die zeven keer mocht starten in een Elfstedentocht en maar liefst vijf Elfstedentochtkruisjes in zijn bezit had. Hij voltooide de Elfstedentocht in 1940, 1941, 1947, 1954 en 1956. Zijn hoogste klassering bereikte hij in 1941. Hij finishte toen als dertiende. In 1942 moest hij opgeven vanwege bevriezingsverschijnselen en in de barre tocht van 1963 werd hij zeer tegen zijn zin van het ijs gehaald omdat hij volgens de jury niet tijdig de finish zou halen. Gerrit Smit reed ook vele andere tochten en wedstrijden, waaronder de alternatieve Elfstedentocht in Finland. Naast al dat schaatsen speelde Piet Trooster honkbal bij Quick en was een verwoed voetballer die vanaf zijn jeugd tot zijn dood lid was van de Amsterdamse vereniging Zeeburgia, waar hij op oudere leeftijd tot erelid benoemd werd, vertelde zijn dochter. "Symbolisch is hij nu weer verenigd met zijn vriend Jaap Havekotte, naar wie hier ook een straat vernoemd is."

Kinderen en ouders samen actief

Chivani organiseert op zaterdag 7 juli de eerste Diemer Doe Dag

Chivani hoopt dat veel kinderen, en hun ouders, meedoen aan de Diemer Doe Dag. Foto: Sherida Macintosh

DIEMEN Ze is pas, pardon ál, 11 jaar, maar Chivani Macintosh Henshuys is een veelzijdige dame. Ze heeft haar eigen kledinglijn, danst en ze organiseert op zaterdag 7 juli samen met de buurtsportcoaches de eerste Diemer Doe Dag.

Het was haar moeder Sherida die Chivani wees op een artikel in het DiemerNieuws over de Daarom Diemen Challenge. "Bedenk jij eens iets leuks", zei mijn moeder, en dat heb ik toen gedaan", vertelt Chivani. Ze dacht aan een 'Diemen Got Talent' - "maar dat is zo cliché" - en samen met haar zus aan een modeshow - "maar ik ben niet zo'n modepop". Toen bedacht ze dat het leuk zou zijn om kinderen eens achter Fortnite (computergame, red.) vandaan te krijgen en samen met hun ouders te laten sporten. Het idee voor de Diemer Doe Dag was geboren.

Chivani was het enige kind met een idee voor de Daarom Diemen Challenge, maar de jury vond haar idee zo leuk dat zij een extra aanmoedigingsprijs uitloofde. Geen geldbedrag, maar hulp van de buurtsportcoaches van de Stichting Welzijn Diemen om haar evenement uit te voeren. Ook wethouder Jeroen Klaasse is heel enthousiast over Chivani's plan en verricht de officiële opening van de Diemer Doe Dag. Zaterdag 7 juli is het zo ver.
Kinderen uit groep 6, 7 en 8 die in Diemen wonen mogen meedoen, met hun ouders. Het evenement begint om 12.00 uur swingend met een optocht geleid door een brassband, van Theater de Omval naar de sporthal aan de Prins Bernhardlaan. Daar wordt de opening van de Diemer Doe Dag verzorgd door dansgroep Once Upon a Time. Daarna begint het sportgedeelte waarbij de teams handbal, voetbal, korfbal en hockey spelen. Als het mooi weer is, kan er buiten ook nog slagbal worden gespeeld. Via een app kan iedereen meedoen aan een Diemer Kennisquiz, want Chivani vindt het leuk om sport en kennis te combineren. Moeder Sherida organiseert een bingo met leuke prijzen. De dag wordt in stijl afgesloten met een afterparty waar een dj de muziek verzorgt. De winnende teams krijgen een plekje aan heuse vip-tafels met een hapje en een drankje en een cadeautje.

Chivani heeft al veel hulptroepen voor de Diemer Doe Dag. "Mijn moeder en buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit zijn mijn grootste hulpen en ik krijg ook veel hulp van familie en vrienden." Maar ze doet ook heel veel zelf. Ze ontwierp het kleurige logo voor het evenement en maakte samen met haar moeder een mooie flyer. Met Dionne gaat ze alle basisscholen langs om in groep 6, 7 en 8 te vertellen over het evenement en ze heeft een Instagramaccount voor het evenement gemaakt.

De eerste aanmeldingen voor de Diemer Doe Dag zijn al binnen. Chivani hoopt dat veel kinderen zich van tevoren aanmelden, zodat de teams alvast gemaakt kunnen worden. "Ze kunnen zich aanmelden met hun ouders, maar met een oom of tante of opa of oma mag ook, of alleen als dat niet lukt." Wie op 7 juli aangestoken door de vrolijke muziek van de brassband alsnog mee wil doen, kan zich dan ook nog inschrijven in de sporthal.

Aanmelden: mail je naam, school en klas naar d.tool@welzijndiemen.nl. Instagram: diemerdoedag.

Natuurwandeling op 30 juni. Kattenstaart met Landkaartje (zomerkleed). Foto: Petra Kerkhof

28 & 29 juni en 3 juli

Film: 'Isle of Dogs'

Theater de Omval

De gloednieuwe animatiefilm van Wes Anderson ('Fantastic Mr. Fox', 'Moonrise Kingdom', 'The Grand Budapest Hotel') over een Japans eiland voor viervoeters. Aanvang 28 juni en 3 juli: 20.00 uur. Vrijdag 29 juni, speciaal voor de jeugd aanvang 19.00 uur. Kaarten: wwww.theaterdeomval.nl.

Zaterdag 30 juni

Meidenvoetbaldag

11.00 uur | SV Diemen

SV Diemen organiseert van 11.00 uur tot 14.00 uur een meidenvoetbaldag voor meisjes geboren tussen 2000 en 2005. De lunch wordt verzorgd. Aanmelden: vrouwenmeisjes@svdiemen.nl.

Diemerzeedijk in bloei

11.00 uur | Nesciobrug

Natuurwandeling door het Diemerpark. Wie door dit gebied loopt, waant zich haast in de duinen. Het kalkrijke zand en de vele konijnen zorgen voor een bijzondere en bloemrijke omgeving, waar zelfs wilde tijm voorkomt. De wandeling start aan de voet van de Nesciobrug, 11.00-13.30 uur. Kosten: vrijwillige bijdrage. Informatie en evt. aanmelden: natuurindiemen@gmail.com.

Zondag 1 juli

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Voorganger is ds. W.H. Brouwer, Diemen-Duivendrecht.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pastor A. Tönis.

Saan Museum

13.00 uur | Saan Museum

In het museum komt de 120-jarige geschiedenis van Koninklijke Saan tot leven. Te zien zijn onder meer historische auto's en kranen, talloze foto's, oude onderhoudsboeken en gereedschappen.

Maandag 2 juli

Beauty-inloop

11.00 uur | Het Noorderlicht

Schoonheidsspecialiste en pedicure zijn aanwezig om senioren in de watten te leggen met het geven van allerlei behandelingen tegen een vrijwillige vergoeding. Informatie: 06-24528317.

Dinsdag 3 juli

Stoelyoga

9.30 uur | Het Noorderlicht

Stoelyoga is een milde bewegingsvorm op de stoel en is voor iedereen geschikt, ongeacht leeftijd, lenigheid of conditie. € 1,50 per keer. Mannen zijn extra welkom. Informatie: 06-24528317.

Woensdag 4 juli

Boodschappenbus

12,00 uur | Diemerplein

Boodschappenbus voor senioren, elke woensdag (marktdag!) van 12.00 tot 15.00 uur. Aanmelden op dinsdag, tel. 020-6603300. Kosten € 1,50, contant af te rekenen bij de chauffeur.

Zomerbridge

19.30 uur | De Schakel

Deelnemers worden zo veel mogelijk ingedeeld op kracht. Aanmelden: sansatoutbridge.nl/zomerbridge/.

Donderdag 5 juli

Taalcafé

13.00 uur | 't Kruidvat

Wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten.

Diemer Hulp

16.00 uur | 't Kruidvat

Gratis spreekuur voor mensen die juridische problemen hebben. Informatie: 06-31063039.

Zaterdag 7 juli

Repair Café

14.00 uur | 't Kruidvat

Wij zijn er voor reparaties aan kleinhuishoudelijke apparaten, speelgoed en elektronische apparatuur. 14.00 uur tot 16.30 uur.

Zondag 8 juli

Speuren in de sloot

13.30 uur | Natuurpark Spoorzicht

Kinderexcursie 'Waterbeestjes in Spoorzicht'. Ga mee op zoek naar kikkers, torren en andere beestjes. Kosten: 2,50 per persoon, 13.30 - 15.00 uur. Groepsgrootte: max. 10 kinderen en hun ouders. Aanmelden bij natuurindiemen@gmail.com. Locatie wordt per mail bekendgemaakt. Informatie: werthof.home.xs4all.nl/water/index.html.

Van de dojang naar de literatuur

Mattho Mandersloot stopt met wedstrijdteakwondo

Lange tijd combineerde Mattho Mandersloot topsport met studie. Nu kiest hij voor de literatuur. Foto: Riley Bathauer Photography

DIEMEN Mattho Mandersloot heeft een moeilijk besluit genomen: hij stopt met wedstrijdteakwondo. De Diemenaar zette jarenlang alles op alles om zijn grote droom, wereldkampioen worden, te verwezenlijken. Hij wist zelfs een plek te bemachtigen in de school van een beroemde grootmeester in Zuid-Korea. Maar nu is het tijd om zich te richten op zijn andere passie: literatuur vertalen.

"Het is een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb gemaakt", vertelt Mattho in een uitgebreide brief aan zijn volgers. Hij legt daarin zijn besluit uit, ook, of misschien wel juist, voor de mensen die hem, bijvoorbeeld via crowdfunding, hebben geholpen om zijn droom waar te maken. "Het voelt als het afsluiten van een cruciaal, vormgevend hoofdstuk. Want dat is wat taekwondo voor me heeft betekend: het heeft me gevormd. Puur en alleen omdat ik ooit mijn jongensdroom achterna durfde te gaan, om een taekwondowereldkampioen te worden, ben ik een blije doorzetter geworden. Alles wat ik sindsdien voor elkaar heb gebokst, heb ik aan die houding te danken." Maar de droom is uitgedroomd. "De eerlijkheid gebiedt te zeggen: wat taekwondo betreft is dat nu zo. Niet omdat ik mijn doorzettingsvermogen kwijt ben. Ook niet omdat ik erachter ben gekomen dat de droom niet te verwezenlijken is - zelfs al was dat zo, en waarschijnlijk is het zo - hoe 'gekker' de droom, hoe beter. Nee, simpelweg omdat ik niet meer wakker word met de gedachte: ik wil wereldkampioen taekwondo worden."

Dat is voor Mattho geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. "Ik word nog altijd wakker vol energie en enthousiasme, alleen met een andere gedachte: ik wil literair vertaler worden. Na me eerst volledig te hebben gestort op een sport waarvoor ik eigenlijk geen echte aanleg had, zoals mijn trainers zullen beamen, besloot ik iets te gaan studeren waarvoor ik wel een knobbel heb: taal. Een paar jaar lang is het gelukt om toptaekwondo en studie te combineren (Mattho studeerde klassieke talen en vertaalwetenschappen in Londen, red.). Met al het moois dat Londen en haar bruisende studentenleven te bieden heeft, vergde dat een ijzeren wil. Maar als sporter vierde ik hoogtij: om Nederland twee keer te mogen vertegenwoordigen op de Universiade, in 2015 in Gwangju en in 2017 in Taipei, en daar een 16e plek te behalen (van de wereld!), ik zal het nooit vergeten. Desalniettemin, ik ben er langzaam wat voor gaan voelen om de tweestrijd op te geven en opnieuw 100% van mijn tijd en aandacht in één richting te sturen. Literair vertalen is een carrière die me ligt, die me bevalt, die me roept. En ik ben er bezeten van geraakt dankzij taekwondo. Het is tijd om er volledig voor te gaan."

Mattho benadrukt in zijn open brief dat hij het diepste respect heeft voor alle meesters en mede-atleten die hij heeft leren kennen. Ook van buiten de taekwondowereld heeft Mattho veel steun gekregen om zijn droom waar te maken, waaronder ook vele Diemenaren die hem via crowdfunding steunden om in Zuid-Korea te kunnen gaan wonen en trainen. "De mensen die geloofden in mijn verhaal, en er zelfs een documentaire over maakten of me vroegen het in speechvorm te gieten en me een TEDx podium gaven. En bovenal, vrienden en familie. Het duurde nogal een tijdje voordat ik zelf vrede had met deze hele beslissing, vanwege het knagende gevoel dat ik al die steun op een of andere manier zou 'schenden'. Dankzij de wijsheid van mijn moeder en vader, en van een altijd inspirerend zusje, heb ik dat gevoel overwonnen: als ik werkelijk zo dol ben op vertalen, heb ik alleen mezelf te schenden door er niet voor te gaan."

Dat Mattho een knobbel voor taal heeft, is wel duidelijk. Hij gaat op uitnodiging in Oxford studeren voor zijn Master in Korean Studies en hij heeft een belangrijke vertaalwedstrijd gewonnen: de World Literature Today Translation Prize. Zijn vertaling van het korte verhaal 'Zopor' van de Nederlandse schrijver Jamal Ouariachi is door WLT online gepubliceerd.

De documentaire 'Oriental Odyssey' van Stephane Kaas is te zien op vimeo.com/215397074.

Émile Fouzaï zwemt naar zilver op het NK

Vlnr: Maarten Bzroskowski, Émile Fouzaï, Cas Verstegen en Mats Meyer.

DIEMEN De jonge Diemense zwemmer Émile Fouzaï heeft een zilveren medaille gewonnen bij de Nederlandse Junioren- en Jeugdkampioenschappen lange baan in Eindhoven.

In een spannende strijd lukte het de 12-jarige Émile de tweede plaats te behalen op zijn favoriete afstand: de 200 meter vlinderslag.

Émile is leerling van groep 8 van de Sint-Petrussschool en traint vaak en hard. Dat werpt dus zijn vruchten af. Afgelopen winter won hij een bronzen medaille op de 200 meter vlinderslag bij de kampioenschappen korte baan. Het was deze keer opnieuw een spannende race, maar het lukte Émile net niet om zijn concurrent in de laatste meters te verslaan.

Zes afstanden

Émile had zich op acht afstanden geplaatst maar deed mee aan zes afstanden in Eindhoven: 100 vlinderslag, 400 vrije slag, 200 wisselslag, 100 vrije slag, 200 vlinderslag en 400 wisselslag.

De medailles werden uitgereikt door TeamNL-zwemmer Maarten Bzroskowski.