DiemerNieuws

13 maart 2014

DiemerNieuws 13 maart 2014


Klaar voor de verkiezingen

DiemerNieuws lijsttrekkersdebat druk bezocht. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het DiemerNieuws lijsttrekkersdebat is goed bezocht.

Ruim honderd belangstellenden kwamen zaterdagmiddag op het debat af dat in de theaterzaal van De Omval werd gehouden. De negen lijsttrekkers van de politieke partijen die op 19 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen gingen met elkaar in debat. Het debat leverde het nodige verbale vuurwerk op.

Burgemeester Amy Koopmanschap heeft inwoners van Diemen opgeroepen om op woensdag 19 maart een stem uit te brengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast vraagt ze stemmers om iemand anders te overtuigen óók te gaan stemmen. "Zo kunnen we de opkomst nog wat verhogen. Een soort crowdfunding", zei ze. In 2010 was de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen 48,8%. Koopmanschap hoopt dat deze keer minimaal 50 procent van de kiezers in Diemen een stem uitbrengt.

In het gemeentehuis vindt op woensdag 19 maart de uitslagenavond plaats. De bijeenkomst begint om 21.00 uur. Naar verwachting wordt om 23.00 uur de tussentijdse uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt. Rond 00.30 uur volgt de voorlopige uitslag.

Zie verder op pagina 8 en 9.

EDOG speelt De Jantjes

DIEMEN - Dit jaar brengt EDOG op 21 en 22 maart de beroemde Nederlandse musical De Jantjes op de planken.

De voorstellingen van EDOG Muzikaal Theater zijn ieder jaar weer een spektakel in de tot Diemer Operette Theater omgebouwde sporthal aan de Prins Bernhardlaan. De Jantjes - Dries, Manus en Toon - zijn drie onafscheidelijke vrienden uit de kleurrijke Amsterdamse Jordaan en in de buurt beter bekend als de Dolle, de Schele en Blauwe Toon. De Jantjes is de eerste Nederlandse musical en werd in 1922 voor het eerst opgevoerd, maar is zeker niet gedateerd. In het theaterseizoen 2013 werd De Jantjes in een productie van Joop van den Ende Theaterproducties nog met groot succes gespeeld in alle grote Nederlandse theaters. EDOG maakt er een feestje van, waarbij iedereen van harte wordt uitgenodigd om de bekende liedjes uit de musical mee te zingen.

Alle informatie over de voorstellingen en het bestellen van kaarten is te vinden in de agenda van het DiemerNieuws.

Spoortunnel in zicht

DIEMEN - De kans dat er een tunnel komt onder het spoor bij het station in het centrum van Diemen is groot. Dit laat wethouder Lex Scholten van Vervoer weten.

De gemeente heeft vorig jaar een aanvraag ingediend voor opname in het Landelijk Verbeterprogamma Overwegen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Maandag is bekend geworden dat deze aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Dat betekent dat het ministerie bereid is 50 procent van de kosten te betalen. "In combinatie met gelden uit de spoorverbetering Amsterdam-Almere en een bijdrage van de Stadsregio Amsterdam is er nu voldoende geld beschikbaar", aldus verantwoordelijk wethouder Lex Scholten. "Wij gaan nu met alle partijen gezamenlijk werken aan een overeenkomst waarin de tunnel en de tijdfasering verder worden uitgewerkt." De spoortunnel gaat tussen de 25 en 30 miljoen euro kosten en kan in de periode 2016-2017 worden gebouwd. Wethouder Scholten houdt er rekening mee dat de gemeente nog enkele miljoenen moet bijbetalen. "In de komende meerjarenbegroting zullen we die gelden gaan reserveren. Dat zal wel wat moeite kosten, maar deze kans kunnen we niet laten glippen."

5

van de 9 politieke partijen in Diemen hebben
een vrouw als lijsttrekker

Politie houdt autodief aan

DIEMEN - De politie heeft zaterdag op de Ouddiemerlaan een man aangehouden die bezig was met het stelen van een personenauto.

Na een melding van een getuige troffen de agenten de verdachte aan. De man hing al half in de personenauto. De verdachte is aangehouden en ingesloten. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Bestuurster scooter gewond na botsing

DIEMEN - Een 21-jarige bestuurster van een scooter is maandagmiddag gewond geraakt na een botsing met een auto.

Het ongeluk gebeurde op de Ouddiemerlaan vlak bij de Hartveldseweg. De bestuurster van de scooter reed in de richting van de Hartveldseweg. Plotseling reed er vanuit een uitrit een 45-jarige bestuurster met haar auto de weg op. Zij zag de scooter over het hoofd, waarna er een botsing plaatsvond.

Het slachtoffer is met een dubbele breuk in haar bo


venarm per ambulance naar het AMC overgebracht. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Hond blijkt verwaarloosd

DIEMEN - De politie heeft vrijdag een verwaarloosde hond aangetroffen.

Na een melding troffen agenten de eigenaresse en de hond aan. Het dier, een bull-terriër, bleek 20 tot 25 kilo onder het gangbare gewicht te zijn. De eigenaresse is in het verleden eerder in aanraking met de politie geweest over haar hond.

Na overleg met een dierenarts zijn door de politie afspraken gemaakt met de eigenaresse van de hond. Een hondenbegeleider van de politie zal binnenkort bij de vrouw op bezoek gaan om de hond te beoordelen.

Automobilist met slok op veroorzaakt ongeval

DIEMEN - De politie heeft vorige week dinsdagavond een 67-jarige automobilist aangehouden nadat hij onder invloed van alcohol een ongeluk had veroorzaakt.

De bestuurder reed in de wijk Tapijtschelp in de richting van Kruidenhof. Bij het nemen van een bocht ging het mis en reed de bestuurder tegen een geparkeerd voertuig aan.

De man werd aangehouden. Op het politiebureau bleek hij niet in staat om mee te werken aan een ademanalyse. Er is bloed bij hem afgenomen. De man is ter ontnuchtering ingesloten. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Over de Diemerbrug naar Diemen-Zuid

De Diemerbrug vormt de schakel tussen Diemen-Zuid en het centrum. Diemen-Zuid is nooit meer los te denken van Lange Frans en Baas B die de meisjes van overal en nergens uitnodigden om mee te gaan naar "hun" Diemen-Zuid.

De Diemerbrug die er nu ligt, werd in maart 1940 in gebruik genomen. De oeroude, logische verbinding tussen de Ouddiemerlaan en de Ouderkerkerlaan werd toen verbroken. De brug kwam tegenover de Burgemeester Bickerstraat te liggen. Het werd een van de raarste kruispunten van Nederland. Vanuit Diemen-Zuid mag je niet rechtdoor naar het centrum, maar moet je eerst naar rechts en vervolgens de Ouddiemerlaan op.

Voordat de nieuwe brug er kwam, waren er in de loop van de tijd vele oude bruggen. Op de afbeelding de brug rond 1920. Een knusse brug die opgehaald werd voor het talrijke passerende scheepvaartverkeer. Met rondom veel horeca: cafés, cafeetjes en statige etablissementen. Aan de Ouderkerkerlaan stond de openbare lagere school van meester Jan Teer. Als er een grote boot vastzat bij de brug, loodste meester Teer zijn leerlingen hoogstpersoonlijk over de boot naar de overkant. Later moesten de kinderen van katholieke, gereformeerde en hervormde ouders van Diemen-Zuid naar hun scholen aan de overkant.

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig weer
Het was schitterend lenteweer zo vroeg in het jaar, met op enkele dagen een uitzonderlijk hoge temperatuur voor begin maart. De smaakmaker hiervan, een continentaal hogedrukgebied, trekt weg. Onder invloed van een Scandinavisch lagedrukgebied komt een sterke west- tot noordwestelijke luchtstroming op gang. Het wordt licht wisselvallig en geleidelijk kouder.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag draait de wind naar het westen. Er komt meer bewolking opzetten. De zon schijnt af en toe. Het blijft nog droog. Het wordt 12 graden. Zaterdag valt tijdelijk lichte regen. Later op dag klaart het wat op. De noordwestenwind wakkert aan tot vrij krachtig (windkracht 5). Ook zondag waait een voelbare, vrij gure noordwester. Het blijft dan wel meestentijds droog met af en toe zon. De minima schommelen rond 4 graden. In de middag wordt het 9 à 10 graden.

Trend na het weekeinde
Onder invloed van een sterke westelijke luchtstroming blijft het tamelijk wisselvallig. Rond het begin van de astronomische lente (20 maart) wordt vrij veel wind verwacht. De maximumtemperatuur daalt naar rond 7 à 8 graden. Tijdelijk neemt ook de kans op maartse buien toe.
Weetje
'Maart roert zijn staart', luidt het gezegde. Dat geeft de grilligheid van het maartweer aan. Vorig jaar vroor het op 11 maart de gehele dag. Tot en met begin april bleef het te koud. Op 4 maart 2005 viel een dik pak sneeuw en vroor het -14 graden. Nog geen 2 weken later, op 16 maart 2005, werd het net als afgelopen zondag +19 graden, maar dat was recordvroeg.

Diemenaren doen mee aan Stille Omgang

DIEMEN - Leden van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden doen op zaterdag 22 maart mee aan de Stille Omgang in het centrum van Amsterdam.

Belangstellenden verzamelen zich vanaf 21.00 uur in de kerk Sint Petrus' Banden voor een inloop met koffie. Om 21.30 uur begint de eucharistieviering met het Hagunnan-Allegriakoor. Voorgangers zijn pastor Han Hartog en pastor Leo Nederstigt. Om 22.40 uur wordt er gezamenlijk met lijn 9 naar het Spui in Amsterdam vertrokken. Na het lopen van de Stille Omgang wordt er rond 24.00 uur weer vertrokken

naar Diemen. Daarna zijn er in de pastorie een afsluitend gebed en een hapje en een drankje.

Voor mensen die voor het eerst aan de Stille Omgang deelnemen zijn er pelgrimsinsignes beschikbaar.

Grand Café Berlin op campus is aanwinst

Horeczaak richt zich niet alleen op studenten

Genieten in Grand Café Berlin. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Grand Café Berlin op Campus Diemen Zuid is sinds het najaar van 2013 open. De horecazaak is een verzamelplaats voor veel van de ruim zeshonderd studenten die inmiddels in de appartementen op de campus wonen. Maar manager Marco Nooder richt zich ook nadrukkelijk op andere inwoners van Diemen en inwoners van Amsterdam-Zuidoost.

Wie voor het eerst bij Grand Café Berlin binnenstapt zal aangenaam verrast zijn. Het eerste gedeelte van de zaak is het gedeelte waar je dagelijks vanaf 10.00 uur wat kunt drinken. Vanaf 12.00 uur kan er de lunch worden gebruikt. Aan het begin van de avond kan er worden gedineerd: Berlin heeft een kleine kaart en een plateservice. Rond 20.00 uur sluit dit gedeelte van de zaak en kun je doorlopen naar het café. Dat ademt de sfeer uit van een groot bruin café. Je kunt plaatsnemen op een van de krukken aan de bar of een plekje zoeken op een stoel bij een van de vele tafels of in een van de mooie brede banken. Je kunt er ook voor kiezen om poolbiljart, tafelvoetbal of darts te spelen. In de gang tussen het gedeelte dat overdag open is en het café en in het café zelf hangen fraaie zwart-witfoto's van vooral de steden Berlijn, Londen en New York. De foto's trekken onmiddellijk de aandacht en zorgen voor een prettige sfeer.

Marco Nooder: "Veel van wat je hier ziet is bezig aan een tweede leven: de houten vloer is afkomstig van een boerderij, de grote banken stonden vroeger in een Ierse pub en de bar is via Marktplaats gekocht. De apparatuur in de keuken is ook al eerder elders gebruikt. Uiteraard hebben wij die apparatuur grondig schoongemaakt."

Zwart-witfoto's van steden zorgen voor extra sfeer in de zaak

Berlin is eigendom van het bedrijf SAB Catering. Nooder is verantwoordelijk voor de horeca-afdeling van twee zaken van het bedrijf. Hij is bedrijfsleider van Berlin en van een zaak in Noord-Holland. Nooder en zijn personeelsleden streven ernaar om de gasten een prettige dag en avond te bezorgen. De bar heeft iets weg van een huiskamer, waar mensen op hun gemak vele uren kunnen doorbrengen. Wel een grote huiskamer overigens.

"Wij zijn in september opengegaan en veel van de studenten die op de Campus Diemen Zuid wonen komen hier regelmatig. Er komen op de campus in de loop van dit jaar nog meer studenten wonen, dus ik ga ervan uit dat het nog drukker wordt. Vijf van de mensen die hier werken zijn studenten die op de campus wonen. Dat is een mooie bijkomstigheid. Mensen uit de buurt weten ons steeds beter te vinden: bewoners van Diemen-Zuid en Amsterdam-Zuidoost. Ook krijgen wij personeelsleden van bedrijven uit de buurt binnen."

Nooder hoopt ook meer feesten en partijen in het cafégedeelte te organiseren. "Wij kunnen in dat deel van de zaak zo'n 350 gasten kwijt en wij zullen ons de komende tijd nadrukkelijk profileren als een zaak met de mogelijkheid voor feesten en partijen."

Enkele weken geleden was de bar van Berlin het decor van de studentenavond van de afdeling Diemen van D66. Studenten van de campus luisterden naar het debat van de democraten en namen ook deel aan de discussie. Voor een aantal mensen was het een prettige kennismaking met de sfeervolle horecazaak die een aanwinst is voor Diemen.

Wandelen voor onderwijs op Internationale Vrouwendag

Deelneemsters aan de Malala-loop. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Vrouwen uit Diemen maakten afgelopen zaterdag, Internationale Vrouwendag, een wandeling om aandacht te vragen voor meisjes overal ter wereld die niet naar school kunnen, omdat ze meisje zijn.

De Malala-loop, geïnspireerd op de Afghaanse Malala Yousafzai die graag naar school wilde en daarom werd neergeschoten, werd georganiseerd door PvdA Diemen. Bij de Ontmoeting, waar ook een bijeenkomst in het kader van Internationale Vrouwendag was, sloten meer vrouwen zich aan. Terug in De Omval discussieerden de vrouwen verder over inkomensongelijkheid en het belang van onderwijs.

Kamerlid VOS (GroenLinks) in Berlin

DIEMEN - Marijke Vos, Eerste Kamerlid van GroenLinks, brengt op donderdagavond 13 maart vanaf 19.00 uur een bezoek aan Grand Café Berlin op de Campus Diemen Zuid. Inwoners van Diemen kunnen haar dan ontmoeten.

Groen Links Diemen besteedt de laatste week voor de verkiezingen veel aandacht aan de toekomst van de thuiszorg. Een flink aantal Diemenaren heeft inmiddels een handtekening gezet onder de zorgpetitie van GroenLinks waarin het kabinet wordt gevraagd de bezuinigingen op de thuiszorg terug te draaien. Een paar steunkousen aantrekken mag bijvoorbeeld niet meer dan 90 seconden duren. GroenLinks nodigt iedereen uit dit op zaterdag 15 maart zelf eens te proberen. GroenLinks fietst dan door Diemen.

Fred Teeven (VVD) in Diemen

DIEMEN - VVD-staatssecretaris van Justitie Fred Teeven ondersteunt zaterdag de campagne van de VVD in Diemen.

Teeven, die in het verleden in Diemen woonde, is tussen 09.00 en 10.00 uur in winkelcentrum Diemerplein aanwezig en zal dan flyers uitdelen.

Carpe Diem zingt met Bende van Beuving

Een bijzonder optreden in De Omval afgelopen vrijdagavond. Het Diemense koor Carpe Diem trad op met de Bende van Beuving. De voorstelling 'Klap van de korenmolen' wordt overal met een plaatselijk zangkoor gespeeld. Carpe Diem heeft genoten van het optreden, net als Ernest Beuving zelf: "Het was een superavond, het koor deed het geweldig. De energie kwam mooi bij elkaar in humor, ontroering, muzikaliteit en echtheid. Ik kom graag nog eens terug naar Diemen met mijn nieuwe voorstelling 'Skoren'. Als Carpe Diem dan weer mee wil doen, zijn ze van harte welkom."

Start proef met nieuwe container gft-afval

Vergrote opening maakt inwerpen gft-afval makkelijker

Wethouder Grondel neemt de container in gebruik. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wethouder Ruud Grondel van Milieu heeft maandagmiddag de eerste container voor groente-, tuin- en fruitafval met een vergrote opening in gebruik genomen.

Deze container staat op Mariënburg, tegenover huisnummer 432 in het zuidelijk deel van nieuwbouwwijk Plantage De Sniep. In tegenstelling tot andere gft-containers in Diemen hoeft deze container niet met een sleutel te worden geopend. De vergrote opening vergemakkelijkt het inwerpen van groente-, fruit- en tuinafval.

"Dit type container wordt als proef geplaatst op het zuidelijk deel van Plantage De Sniep. We toetsen of door deze maatregel het gescheiden aanbieden van gft-afval toeneemt: het maakt het aanbieden van gft-afval in ieder geval een stuk eenvoudiger. Is de proef een succes, dan worden geleidelijk alle oude gft-containers vervangen door dit nieuwe type. Ik weet dat veel bewoners hun gft-afval best willen scheiden, als dat maar op een eenvoudige manier kan. Met de nieuwe containers voor het gft-afval is de eerste stap gezet. Daarnaast gaan we met een klankbordgroep van bewoners en belangenverenigingen om tafel om te bekijken welke maatregelen we nog kunnen nemen om het scheiden van al het afval eenvoudiger te maken en te stimuleren", aldus Grondel.
In Diemen wordt het huisvuil gescheiden ingezameld: restafval in (rol)containers en gft-afval in containers die op centrale plekken in de wijk staan. De containers voor het gft-afval zijn afgesloten met sloten. Op verzoek kunnen bewoners een sleutel en een gft-emmertje krijgen. In de praktijk is gebleken dat de opening van de huidige containers eigenlijk te klein is om de emmertjes goed te kunnen legen. Ook functionere de containers niet altijd naar behoren. De gemeente verwacht dat met het nieuwe type container deze problemen tot het verleden behoren.

Carla Bout

30 jaar bij EDOG,
Souffleur bij De Jantjes
(21 en 22 maart op de planken)
67 jaar, Diemenaar sinds 1976

 

Ken je nu alle teksten uit je hoofd?
"Niet van alle rollen, al blijft er wel ontzettend veel hangen als je zo lang aan een voorstelling werkt. De liedjes kan ik wel uit mijn hoofd meezingen."

Maar dan fluisterend?
"Nee hoor, uit volle borst. Van waar ik zit, hoort toch niemand dat."

Welk liedje is je favoriet?
"Alle liedjes zijn leuk, echte Amsterdamse liedjes, je kent ze allemaal. Mensen in de zaal mogen ook meezingen. Maar 'Als ik in mijn klamboe lig te dromen' en 'Terang Boelan' zijn wel de allermooiste."

Musical of operette?
"Mijn hart gaat toch uit naar de operette, ik zong tot een paar jaar geleden in het koor als alt."

Favoriete operette?
"'Im Weissen Rössl', de jubileumvoorstelling van vijf jaar geleden. Toen heb ik hem in de zaal gezien, in 1991 speelde ik er zelf in mee."

Favoriete plekje in Diemen?
"In en om ons huis en het parkje in Diemen-Zuid waar we de hond uitlaten.

Beste eigenschap?
"Ik kan met iedereen overweg."

Trots op?
"Mijn kinderen. Mijn man en ik worden dit jaar voor het eerst opa en oma."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een kopje soep, ik ben gek op soep."

Wat is je grote droom?
"Nog eens naar Australië om mijn achternicht te bezoeken. Ze is precies even oud als ik en we hebben een heel hechte band."

Als je een dagje burgemeester was...
"...zou Ik het parkeerbeleid in het centrum van Diemen veranderen. Als je voor een cursus in De Omval moet zijn en niet ver kunt lopen, moet je zoveel betalen dat het clubje wel erg duur wordt."

Ga je stemmen?
"Jazeker, op Rosali Herder van Leefbaar Diemen."

Politie pakt inbrekers

DIEMEN - De politie heeft vorige week maandagavond drie mannen aangehouden die kort daarvoor hadden ingebroken in een woning aan het Naarderzandpad in de wijk Plantage De Sniep.

Getuigen hadden gezien dat de mannen na de inbraak waren weggereden in een zwarte Citroën. Na een uitgebreid onderzoek troffen agenten het voertuig en de drie verdachten aan. De drie mannen in de leeftijd tussen de 22 en 24 jaar zijn aangehouden.

Posteractie PvdA

DIEMEN - De PvdA verspreidt deze week huis-aan-huis een poster met haar Hart voor Diemen-logo.

Wie de poster voor het raam hangt maakt kans op een van de vier prijzen van 100 euro kooptegoed in winkelcentrum Diemerplein.

PvdA-lijsttrekker Lex Scholten: "Wij vinden het leuk als je in Diemen kunt zien dat er binnenkort verkiezingen zijn. Posters en aanplakborden helpen daarbij. Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen op 19 maart gaan stemmen. Met veel posters gaat dat vast lukken."

D66 in wijken

DIEMEN - Vertegenwoordigers van D66 bezoeken zaterdag tussen 12.00 en 13.00 uur de winkelcentra in Diemen-Noord en Diemen-Zuid.

Vanaf 16.00 uur zijn zij aanwezig in De Omval en belangstellenden kunnen vragen stellen. Om 16.15 uur worden de winnaars van de fotowedstrijd van D66, 'Een eigen gezicht van Diemen', bekendgemaakt.

Posters Leefbaar Diemen afgescheurd

DIEMEN - De afgelopen weken zijn er diverse keren posters van Leefbaar Diemen van de verkiezingsborden in Diemen gescheurd.

Rosali Herder, lijsttrekker van Leefbaar Diemen: "De posters zijn van verkiezingsborden in diverse wijken van Diemen gescheurd. Leden van onze partij gaan elke maandagavond langs alle verkiezingsborden in gemeente. En als er weer eens een poster van onze partij is vernield, wordt die onmiddellijk vervangen."

Herder heeft geen idee wie de posters heeft vernield en begrijpt ook de reden niet. "Wel vind ik de sfeer rond de gemeenteraadsverkiezingen agressiever dan in het verleden. Bij partijgenoten van mij zijn e-mails binnengekomen met een agressieve toon over mij. Ik vind dat erg jammer."

Leefbaar Diemen is zaterdag aanwezig in winkelcentrum Diemerplein.

Lijsttrekkers van partijen Diemen kruisen degens

DiemerNieuws lijsttrekkersdebat in De Omval trekt veel belangstellenden

DIEMEN - De lijsttrekkers van de negen partijen die op woensdag 19 maart in Diemen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen gingen zaterdag in De Omval met elkaar in debat. Het DiemerNieuws lijsttrekkersdebat werd goed bezocht en stond onder leiding van Ingrid van Vlijmen en André Verheul van het DiemerNieuws. De lijsttrekkers debatteerden op basis van drie stellingen.

Ingrid van Vlijmen in gesprek met Brigitte Wielage. Lex Scholten en Ray Pengel wachten op hun beurt. Foto: Trudy Kroese

Lokale lasten en bezuinigingen
Het eerste debat ging tussen Brigitte Wielage (VVD), Lex Scholten (PvdA) en Ray Pengel (Sociaal Diemen). De stelling was: 'Op het gebied van bezuinigingen en belastingen is niets taboe'.

Brigitte Wielage (VVD) benadrukte dat Diemen wat betreft de lokale belastingen tot de vijf duurste gemeenten in Nederland behoort en de hoogste afvalstoffenheffing van het land in rekening brengt. De VVD vindt dat het maximum bereikt is en dat de lokale belastingen zeker niet verder mogen stijgen. Liever nog zien de liberalen die omlaag gaan. De VVD wil dat de gemeente zich gaat richten op kerntaken. Dus doen wat zij moet doen en goed opletten op de uitgaven. Bezuinigingen op veiligheid, sport en onderwijs zijn wat betreft de VVD taboe.

Lex Scholten (PvdA) onderstreepte de sterke punten van Diemen, een plaats waar mensen elkaar kennen en ontmoeten en waar goede voorzieningen en accommodaties zijn. De wethouder wees erop dat Diemen door de extra inwoners die op Plantage de Sniep en op Campus Diemen Zuid zijn gaan wonen juist extra inkomsten binnenkrijgt. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Er komen dus meer mensen die aan de gemeentelijke uitgaven meebetalen. Hij vindt dat de VVD wel de lokale lasten omlaag wil brengen, maar niet aangeeft waar dit geld vandaan moet worden gehaald.

André Verheul in gesprek met Rosali Herder, Janneke de Graaff en Maïta van der Mark luisteren aandachtig. Foto: Trudy Kroese

Wel of geen tegenprestatie van mensen met bijstandsuitkering?

Ray Pengel (Sociaal Diemen) is van mening dat de bezuinigingen eerlijk moeten worden verdeeld en dat kwetsbare groepen moeten worden ontzien.

Gepke Uiterdijk (GroenLinks) vindt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, dat er op bureaucratie kan worden bezuinigd en dat het verenigingsleven in stand moet worden gehouden. Rosali Herder (Leefbaar Diemen) is van mening dat er door scherp te zijn bij gemeentelijke aanbestedingen geld kan worden bespaard. Voor Jeroen Klaasse (D66) zijn bezuinigingen op onderwijs, sport en cultuur niet bespreekbaar en hij wil de lasten niet verder verhogen. Maïta van der Mark (SP) wil evenmin hogere lokale lasten en is tegen bezuinigingen op zorg en welzijn. Janneke de Graaff (CDA) wil niet bezuinigen op veiligheid, zorg en welzijn en is van mening dat de gemeente efficiënter kan werken. Voor Peter Prins (Partij van de Ouderen) is bezuinigen op voorzieningen voor ouderen en zorg taboe.

Hoge lokale lasten leiden tot discussie

Zorg
De tweede stelling was: 'De huidige AWBZ-voorzieningen mogen niet verder worden uitgekleed'. Gepke Uiterdijk (GroenLinks), Jeroen Klaasse (D66) en Peter Prins (Partij van de Ouderen) gingen hierover in discussie. Gepke Uiterdijk (GroenLinks) gaf aan dat er in Diemen op het gebied van zorg goede dingen zijn gerealiseerd, zoals het Brede HOED-team. Zij noemde die voorziening de verdienste van haar partijgenoot wethouder Ruud Grondel. Zij denkt dat samenwerking met andere gemeenten op dit gebied verstandig is. Dat kan leiden tot een efficiëntere en goedkopere manier van werken. Zij is van mening dat niet te veel aan mantelzorgers kan worden overgelaten en dat de gemeente als het niet anders kan moet bijdragen aan de zorg voor mensen die dit echt nodig hebben. Jeroen Klaasse (D66) wil dat iedereen toegang tot zorg moet houden, maar gaf ook de aanbeveling om de zorg anders te organiseren. Gebeurt dit niet, dan is zorg op termijn niet meer te betalen. Peter Prins (Partij van de Ouderen) trok de conclusie dat de AWBZ al is uitgekleed. Ouderen hebben minder recht op thuiszorg, aldus Prins Hij vindt het niet goed dat er veel wordt afgeschoven op mantelzorgers, die daardoor overbelast raken. Hij wil dat mensen recht houden op thuiszorg.

Ray Pengel (Sociaal Diemen) is van mening dat er bij de zorg niets meer is te halen, ook Janneke de Graaff (CDA) stelde dat de zorg al is uitgekleed en dat daarop niet meer bezuinigd kan worden. Geld moet elders vandaan worden gehaald, aldus de lijsttrekker van het CDA. Maïta van der Mark (SP) waarschuwde dat niet iedereen een beroep kan doen op mantelzorg en dat er in een aantal gevallen altijd moet kunnen worden teruggevallen op professionele krachten. Voor Lex Scholten (PvdA) staat de kwaliteit van het leven voorop. De gemeente moet kijken welke zorg mensen nodig hebben en in sommige gevallen kan aan mensen die dit kunnen betalen een eigen bijdrage worden gevraagd. Brigitte Wielage (VVD) vindt dat er bij zorg goed moet worden gekeken naar hetgeen mensen echt nodig hebben en niet alleen naar waar zij recht op hebben. De overheid moet met de mensen meedenken en als er echt geen andere mogelijkheden zijn, hulp aanbieden.

Verplicht 'vrijwilligerswerk'
'Wie een bijstandsuitkering heeft, moet vrijwilligerswerk doen', luidde de derde stelling. Het debat ging tussen Maïta van der Mark (SP), Janneke de Graaff (CDA) en Rosali Herder (Leefbaar Diemen). Het CDA onderschrijft de stelling, maar wil wel dat er goed naar het individu wordt gekeken. Deze vorm van vrijwilligerswerk mag geen bestaand werk verdringen, aldus het CDA. Rosali Herder (Leefbaar Diemen), die uitsprak dat sommige mensen met een bijstandsuitkering hun dagen voor de televisie doorbrengen, is voor. Wat haar betreft mag er een tegenprestatie worden verwacht, maar voor mensen van boven de 50 jaar kan een uitzondering worden gemaakt. Dit geldt wat haar betreft eveneens voor vrouwen met een kind tot vijf jaar. Zij vindt dat mensen niet geholpen worden als zij alleen maar geld krijgen. Het CDA wil alleenstaande ouders met jonge kinderen vrijstellen van verplicht vrijwilligerswerk.

Maïta van der Mark (SP) is tegen. Zij is van mening dat veel mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering hun uiterste best doen om een baan te vinden: door te solliciteren of deel te nemen aan een re-integratietraject. De wethouder gaf tevens aan dat de gemeente veel doet om werklozen aan een baan bij lokale bedrijven te helpen. Als zij op werkbezoek gaat bij bedrijven gaat de werkmakelaar van de gemeente mee. Dit met het doel stages of banen voor mensen met een bijstandsuitkering bij het bedrijf onder de aandacht te brengen.

Brigitte Wielage (VVD) vindt dat van bijstandsgerechtigden wel mag worden verwacht dat zij hun uiterste best doen om een baan te vinden, maar dat de gemeente hen niet mag dwingen vrijwilligerswerk te doen. De VVD vindt het wel van belang dat het lonend moet zijn om te werken. Wielage wees erop dat door de toeslagen waarop sommige werkzoekenden recht hebben dit niet altijd het geval is.

Ook de PvdA wil bijstandgerechtigden niet dwingen om vrijwilligerswerk te doen. De gemeente dient werklozen te stimuleren werk te vinden en in een aantal gevallen past een bepaalde vorm van vrijwilligerswerk wel bij het re-integratietraject, aldus Lex Scholten (PvdA) Het doel blijft dat de uitkeringsgerechtigde een betaalde baan vindt.

GroenLinks is van mening dat vrijwilligerswerk echt vrijwillig moet blijven. Gepke Uiterdijk (GroenLinks) vindt wel dat werklozen die hiervoor kiezen in de gelegenheid moeten worden gesteld om vrijwilligerswerk te doen met behoud van hun uitkering. Zij vindt het ook belangrijk dat deze mensen de kans krijgen om een opleiding te volgen. Jeroen Klaasse (D66) is wel voor een verplichte tegenprestatie. Maar dit vrijwilligerswerk mag geen verdringing van bestaand werk tot gevolg hebben en werklozen dienen ook de kans te krijgen een opleiding te volgen. Sociaal Diemen deelt die mening. De partij is voor een tegenprestatie, maar die moet wel bij de cliënt passen. Peter Prins (Partij van de Ouderen) is tegen verplicht vrijwilligerswerk. De partij is voorstander van een leven lang recht om te leren en vindt dat mensen die in de bijstand zitten wel stage mogen lopen. Die stage dient echter nadrukkelijk gericht te zijn op het vinden van een betaalde baan.

Tot slot
Na deze stellingen kwamen er vragen uit de zaal over andere prangende kwesties. Zo bracht iemand uit het publiek de veiligheid rond het kraakpand aan de Arent Krijtsstraat aan de orde. Hij vond dat de gemeente daar steken had laten vallen. Lex Scholten (PvdA) op wie de onvrede was gericht, verweerde zich door te zeggen dat de eigenaar van het pand zijn verantwoordelijkheden ontloopt. Een andere vraag was wat de gemeente voor met name kleine zelfstandige ondernemers doet. Uit een rondje lijsttrekkers bleek al snel dat de gemeente deze zzp'ers waar mogelijk al volop ondersteunt en dat zij dat beleid graag voortzet.

Berkenstede blijft gewoon open

'Voor de appartementen in het verzorgingshuis ontwikkelen wij een andere bestemming'

 

'Er staan geen appartementen leeg in Berkenstede.' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Verzorgingshuizen De Diem en Berkenstede zullen ook in de toekomst gewoon open blijven, maar er staan wel veranderingen op stapel: door de nieuwe regels voor mensen die lichtere vormen van zorg nodig hebben en door veranderingen in de organisatie.

Senioren in Diemen maken zich zorgen over een aantal ontwikkelingen in de zorgcentra, zo was te horen tijdens het politieke debat, georganiseerd door de ouderenbonden PCOB, ANBO en Stichting Welzijn Diemen vorige week. Zijn er inderdaad twee torens van Berkenstede al gesloten en zijn mensen uit De Diem en Berkenstede gedwongen te verhuizen? We vroegen het Hannie van Schutterhoef, directeur voor Cordaan van De Diem en Berkenstede.

Er zijn verschillende nieuwe bestemmingen voor de appartementen mogelijk

In verpleeghuis De Diem worden mensen opgenomen die langdurig zwaardere vormen van zorg nodig hebben, comapatënten en beademingspatiënten. Daar verandert door de nieuwe regels niets in. Berkenstede is een gecombineerd verpleeghuis en verzorgingshuis. Voor de 85 appartementen van het verzorgingshuis, die speciaal bestemd waren voor mensen met lichtere zorgindicaties, wordt voor de toekomst een nieuwe bestemming ontwikkeld. Voor de mensen die er nu al wonen, verandert er niets. "In het verpleeghuis van Berkenstede worden patiënten opgenomen die revalideren na een operatie of een hersenbloeding", vertelt Van Schutterhoef. "Voor die laatste vorm van specialistische zorg hebben wij een contract met zorgverzekeraar Achmea en die eist uit kwaliteitsoverwegingen dat wij een minimumaantal patiënten per jaar verplegen. Om dat te bereiken, hebben we ervoor gekozen al deze patiënten in één centrum in Diemen op te vangen en Berkenstede leent zich daarvoor het best. Om dat mogelijk te maken hebben we drie mensen gevraagd te verhuizen van Berkenstede naar De Diem. Het is mogelijk dat in de toekomst ook de coma- en beademingspatiënten in Berkenstede zullen worden verpleegd. Ook dan zullen we mensen moeten vragen te verhuizen, maar we zetten erop in dat mensen, als zij dat willen natuurlijk, in Diemen kunnen blijven."

Er veranderen dus wel dingen in Diemen, maar uiteindelijk zullen wel alle vormen van zorg binnen Diemen beschikbaar blijven. Hoe zit het nu met die leegstaande torens? "Er staan geen appartementen leeg. Wel merken we dat er nauwelijks nog wachtlijsten zijn. Deze appartementen zijn bestemd voor mensen met een lage zorgindicatie en dat is de groep die we volgens de huidige regels niet meer mogen opnemen", aldus Van Schutterhoef. "Wij zijn wel van plan een aantal van deze appartementen rechtstreeks of via woonstichting De Key te gaan verhuren, waarbij mensen gebruik kunnen maken van de alarmering en zorg van Cordaan als dat nodig is. Er zijn nog veel zaken die wij daarvoor moeten regelen; wij zijn als zorginstelling immers geen verhuurder." Een eerste stap is het huisnummerbesluit van de gemeente: om de appartementen te verhuren moesten de woningen een eigen huisnummer krijgen.

Daarnaast onderzoekt Cordaan of het mogelijk is een aantal appartementen geschikt te maken voor mensen die klaar zijn met het revalidatieprogramma en moeten wachten tot hun eigen huis is aangepast. "Het is nog onzeker of dat kan, omdat het niet duidelijk is of deze mensen wel een verblijfzorgindicatie krijgen en zo onder de AWBZ vallen. Zo niet, dan betekent dat dubbele woonlasten voor deze mensen als ze hier in een appartement gaan wonen."

Een derde optie is nog het faciliteren van nieuwe woonvormen voor senioren, waar ondere andere PCOB Diemen al met Van Schutterhoef over heeft gesproken. "Cordaan staat graag open voor ideeën waarbij de zorg samen geregeld wordt als dat nodig is."

Lijstrekkersdebat
Zaterdagmiddag 8 maart lijsttrekkersdebat in De Omval. Alle waardering voor hen, die zich hier sterk voor hebben gemaakt. Toch kan ik het niet laten enige kanttekeningen bij dit gebeuren te plaatsen. Er werd vastgesteld dat blijkens de grote opkomst de Diemenaren wel degelijk interesse hebben in wat daar in het gemeentehuis wordt besproken en beslist. Die opkomst viel nogal tegen. De zaal was ruim halfvol. Zeg zo'n honderdtwintig mensen en dat waren dan vooral aanhangers van de diverse politieke partijen en niet de Diemenaren voor wie deze debatmiddag eigenlijk bedoeld was. Vele onderwerpen passeerden de revue, maar de problemen waarmee de Diemenaren dagelijks geconfronteerd worden kwamen niet ter sprake. Laat ik twee voorbeelden noemen. De inzameling van het afval middels ondergrondse containers. De containers zijn vaak vol of defect en de gft-containers zijn volkomen onbruikbaar. Iedereen praat hierover en ergert zich, maar er gebeurt niets. Steeds meer mensen nemen het dan ook niet meer zo nauw en dumpen hun afval in een willekeurige container.
Een wijk wordt ten koste van miljoenen euro's gerenoveerd (Diemen Zuid 3, vlak bij Duivendrecht) en niemand komt na afloop van de werkzaamheden eens kijken of de werkzaamheden naar behoren verricht zijn. Ik kan er niet genoeg op hameren dat bij alle door de gemeente of door derden verrichte werkzaamheden de controle meestal uitblijft, met alle gevolgen van dien. Veel burgers zijn echt van goede wil, maar er komt een moment dat ze zeggen: 'Het is mooi geweest. Ze bekijken het maar!'
Aart Stijntjes, Diemen

Diemerplein
Als bewoner van Diemen wil ik toch een reactie geven omtrent het reilen en zeilen van ons nieuwe winkelcentrum Diemerplein. Welnu, Delta Lloyd en de gemeente dachten ons blij te maken met een nieuw winkelcentrum dat aan de hedendaagse normen en wensen zou voldoen. Uit directe gesprekken van en zelfervaringen met de bewoners en klanten van het winkelcentrum vraag ik mij af aan welke normen dit winkelcentrum voldoet voor de gewone burger. Aan dit (kleine) winkelcentrum, dat zich moet profileren en de concurrentie aan moet gaan met Maxis in Muiden, schort het een en ander. Wij vragen ons af waarom wij vier kledingzaken hebben en bijna allemaal merkwinkels. Is hier rekening gehouden met de kleine beurs? Want die zijn er genoeg in Diemen. Over de nieuwe bakker en de enige supermarkt ben ik niet tevreden. Ik verwacht van een winkelcentrum van deze omvang minimaal twee supermarkten die aan de wensen van de consument voldoen. Een concurrent laat nogal lang op zich wachten en Delta Lloyd kennende zal die er ook niet zomaar komen. Op zondag is er maar een winkel van 12.00 tot 18.00 uur open. Het is dan ook niet wonderlijk dat er nog steeds heel veel mensen uitwijken maar Maxis in Muiden waar (bijna) alles ook op zondag open is en het prettig winkelen is. Heel veel mensen in onze gemeente hebben banen die niet standaard van 9.00 tot 17.00 zijn, maar moeten ook 's avonds en in het weekend werken. Met deze mensen is geen rekening gehouden. Gemeente Diemen en Delta Lloyd, ontwaak toch uit jullie winterslaap die blijkbaar ook doorgaat in de zomer en denk wat meer aan jullie burgers.
Mede namens overige bewoners, J. da Guarda Guerreiro

DIEMEN - Bijna de helft van de kinderen uit Diemen heeft een of meerdere gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Amsterdam onder 414 kinderen van vijf en tien jaar in Diemen in het schooljaar 2011-2012, waarover de GGD nu gerapporteerd heeft. Ieder jaar krijgen ouders van kinderen op deze leeftijd een vragenlijst over de gezondheid voor de Jeugdgezondheidsmonitor.

Van de kinderen in Diemen heeft 42% minstens één gezondheidsklacht, zoals problemen met de luchtwegen, huidproblemen of oorklachten. Jongens hebben wat vaker gezondheidsklachten dan meisjes. Vooral plasproblemen komen vaker bij jongens voor dan bij meisjes. Met de mondgezondheid zit het wel goed: bijna alle kinderen poetsen twee keer per dag hun tanden en gaan één keer per jaar naar de tandarts.

In Diemen heeft 18% van de kinderen overgewicht, dat is meer dan in de andere gemeenten in dit onderzoek. Bijna drie kwart van de kinderen is lid van een sportvereniging, evenveel als het landelijk gemiddelde. Ruim de helft van de kinderen beweegt per dag minstens één uur, de norm voor voldoende beweging. Daarbij wordt aangemerkt dat vijfjarigen minder lang bewegen dan tienjarigen, meisjes minder dan jongens en niet-Nederlandse kinderen minder dan Nederlandse. De meeste kinderen zitten niet langer dan twee uur per dag achter een beeldscherm (televisie, computer of gamen). Zes procent zit er meer dan twee uur achter en dat is te lang volgens de GGD.

Vrijwel alle kinderen ontbijten iedere dag. Ongeveer de helft van de kinderen drinkt te vaak gezoete drankjes als limonade of vruchtensap, namelijk meer dan twee per dag. Qua tussendoortjes doen de Diemense kinderen het goed: op 3% na eten alle kinderen minder dan drie tussendoortjes op een dag. 92% van alle kinderen in Diemen eet iedere dag fruit. Op tienjarige leeftijd zijn er wel meer kinderen die dat niet doen dan onder de vijfjarigen. 85% van de kinderen eet dagelijks groente.

Een op de zeven kinderen heeft last van sociaal-emotionele problemen. Onder tienjarigen komen deze meer voor dan onder vijfjarigen. In Diemen komen vaker gedragsproblemen voor dan in de andere gemeenten in het onderzoek.

Informatie tijdens bezoek aan De Brede HOED. Foto: Trudy Kroese

Ondernemend Diemen bezoekt De Brede HOED

DIEMEN - Ondernemend Diemen heeft dinsdagmiddag een bedrijfsbezoek afgelegd aan De Brede HOED.

Het thema van de bijeenkomst was sociaal ondernemen. Tijdens de bijeenkomst vertelde een vertegenwoordiger van De Brede HOED over de activiteiten die daar plaatsvinden. Ook presenteerden Stichting Welzijn Diemen en Chris Beekman van Mea Vota Uitvaartverzorging zich aan de aanwezigen. Beide bedrijven zijn (deels) in De Brede HOED gevestigd.

Ondernemend Diemen organiseert elke maand een bijeenkomst voor haar leden.

vrijdag 21 maart

Creatief Diemen

Van 19.00 tot 22.00 uur geven Mary en Ilona een creatieve workshop in inspiratiecentrum El'sina. Het thema is Pasen en met vilt kunnen er versieringen voor aan een paastak worden gemaakt. Kosten € 19,95, aanmelden voor 18 maart via workshopindiemen@gmail.com of 06-38025284.

Muziektheater

Ruim 35 jaar na hun eerste optreden komen de drie oprichters van de groep Purper bijeen voor een ongedwongen samenzijn met lied jes en acts van toen en nu. Erik Brey, Haye van der Heyden, Jan Dagevos spelen 'Toen we jongens waren'. De voorstelling in De Omval begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 17,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Potje van de Buurt

In wijkcentrum 't Kruidvat staan vandaag heerlijke stamppotten (zuurkool en/of boerenkool) op het menu. U kunt om 12.30 uur aan tafel en samen met buurtbewoners genieten van een smaakvolle maaltijd. Aanmelden bij Anneke Dekker: 020-6953224.

vrijdag 21 maart en zaterdag 22 maart

De Jantjes

De voorstellingen van EDOG Muzikaal Theater zijn ieder jaar weer een spektakel in de tot Diemer Operette Theater omgebouwde sporthal aan de Prins Bernhardlaan. Dit jaar brengt EDOG de beroemde Nederlandse musical De Jantjes op de planken in een meezingvoorstelling. De voorstellingen beginnen vrijdag en zaterdag om 20.00 uur, de zaal gaat een uur eerder al open. Kaarten kosten € 19,- en zijn verkrijgbaar via penningmeester@edog.nl en het formulier op www.edog.nl. Telefonisch kan ook: 020 6326265 of 06 46170561. T/m 17 maart zijn de kaarten ook af te halen op maandag- en woensdagavond in De Omval tussen 19.00 en 20.00 uur.

NLdoet

Op 21 en 22 maart steken vele Nederlanders de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Heeft uw vrijwilligersorganisatie of sportvereniging een klus te klaren? Meld u aan op www.nldoet.nl en wie weet, wordt die klus geklaard. Ook wie zelf aan de slag wil, kan zich aanmelden op www.nldoet.nl. Er komen dagelijks nieuwe activiteiten bij. Voor ondersteuning of advies bij het opzetten van een NLdoet-actie kunt u contact opnemen met Cora Verhoef van de SWD via cverhoef@stichtingwelzijndiemen.nl of 06-12620423.

De Zorg de Baas

Op woensdagmiddag 23 april start in El'sina een nieuwe cursus 'De Zorg de Baas', bedoeld voor mantelzorgers in Diemen die overbelast zijn of overbelast dreigen te raken en hier iets aan willen doen. De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten en wordt gegeven door Markant, Centrum voor Mantelzorg. Een kennismakingsgesprek gaat vooraf aan deelname. Mantelzorgers kunnen zich vanaf nu opgeven bij Markant tel. 020-8868800 of 06–52414649 (dinsdag t/m vrijdag). Deelname is gratis.

zaterdag 22 maart

Compost

Bewoners van Diemen kunnen bij de gemeentewerf aan Landlust een gratis zak compost ophalen. Met deze jaarlijks terugkerende actie wil Meerlanden bewoners bedanken voor hun inspanningen om organisch en gft-afval gescheiden aan te leveren. De zak compost kan, tegen vertoning van de bon uit het DiemerNieuws van 20 maart, worden opgehaald op zaterdag 22 maart tussen 10.00 en 15.00 uur, maandag 24 maart van 9.00 tot 12.00 uur en woensdag 26 maart tussen 13.00 en 15.00 uur.

Cabaret in De Omval

To tweet or not to tweet? That is the question! Ik facebook, dus ik besta. Harry Glotzbach houdt in 'Aandachtsgeil' een zoektocht naar wat ons bezielt om ons hele hebben en houwen op straat te gooien voor een beetje aandacht. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Stille Omgang

Vanuit de Sint Petrus' Banden-pastorie wordt meegedaan aan de Stille Omgang in Amsterdam. Om 21.00 uur begint de avond met koffie en een Eucharistieviering. Daarna gezamenlijk met lijn 9 naar het Spui waar om 23.00 uur de Stille Omgang begint. Bij terugkomst in de pastorie wordt de avond afgesloten met een kort gebed en het versterken van de inwendige mens met een hapje en een drankje.

donderdag 13 maart

Film in De Omval

Shell gaat over de zeventienjarige Shell die leeft te midden van de Schotse Hooglanden. Hier, geïsoleerd van de rest van de wereld, woont en werkt ze in het pompstation van haar vader. Nu Shell bijna volwassen is, krijgt ze aandacht van twee mannen: leeftijdgenoot Adam en de gescheiden vader Hugh. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8.-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 14 maart

Rijbewijskeuring

Senioren die een oproep hebben ontvangen voor een rijbewijskeuring kunnen vandaag terecht in wijkcentrum 't Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan. De keuring kost € 30,-. Een afspraak maakt u via telefoonnummer 06-20670105. Het keuringsformulier, de zogenaamde Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag, is verkrijgbaar bij de gemeente en via het internet op mijn.cbr.nl (inloggen via DigiD).

Politiek speeddaten

Om zwevende kiezers te helpen bij het maken van een keuze of voor vragen en suggesties aan kandidaat-raadsleden is er de gelegenheid om te speeddaten met hen. In Grand Café Blauw kunnen inwoners van Diemen van 20.00 uur tot 21.00 uur in een aantal korte rondes vragen stellen aan (kandidaat-)raadsleden van alle politieke partijen in de gemeenteraad. Belangstellenden kunnen zo binnenlopen, vooraf aanmelden is niet nodig.

Cabaret in De Omval

Emilio Guzman speelt 'Een dunne dekmantel'. Emilio wordt ook wel Socialio genoemd. Hij is vriendelijk, bindend en bovenal conflictvermijdend. Maar nu heeft Guzman geen zin meer om gelaten toe te kijken. Socialio is boos! De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 15,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 15 maart

Serve the City

StC Diemen gaat samen met mensen die begeleiding bij het wonen krijgen vanuit HVO Querido naar het Tropenmuseum. Zij zoeken nog begeleiders. Het bezoek duurt van 11.00 tot 15.30 uur. Meer informatie op www.stcdiemen.nl.

Muziek in De Omval

Wat zou er gebeurd zijn als The Beatles na hun laatste album Abbey Road gewoon bij elkaar waren gebleven? De Beatles tributeband Her Majesty -met in de gelederen de populaire singer-songwriter Bertolf - fantaseert hierover tijdens het swingende theaterconcert 'Back to Abbey Road'. Het concert begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 15,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 16 maart

Computerclub

Computerclub Minerva houdt de maandelijkse bijeenkomst in Het Noorderlicht, van 11.00 tot 14.00 uur. Het thema van deze maand: ondersteuning voor Windows XP stopt in april 2014.

Toneel in De Omval

Albertine de Kanter, Annelies van der Bie en Stef Feld spelen 'Slotakkoorden'. Niet één, maar twee voorstellingen. 'Naar Padua' over het huwelijk van een middelbaar echtpaar dat zijn beste tijd heeft gehad. 'Dicht bij jou' gaat over een ouder echtpaar waarvan de vrouw dementeert. De voorstelling begint om 14.00 uur, een kaartje kost € 19,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

maandag 17 maart

Modepresentatie

Fashion Plus geeft in het Huis van de Buurt Noorderlicht een modepresentatie. Vanaf 14.00 uur laten medewerkers de nieuwste collectie zien en wordt er aandacht besteed aan het maken van meer combinaties. Entree is vrij.

woensdag 19 maart

Muziek in De Omval

Beppe Costa, bekend muzikant, acteur en componist, speelt 'Vroeger was ik kosmonaut'. Costa speelde in diverse programma's. Dit is zijn tweede soloprogramma. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 13,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Boekstart

Om 10.30 uur is er in bibliotheek Diemen weer een Boekstartbijeenkomst. Margriet Prins en Liselotte Goezens verzorgen een muzikale workshop voor baby's en dreumessen en hun (groot)ouders/verzorgers. Er is aandacht voor het lezen van boekjes en het zingen van liedjes. Toegang € 5,-, gratis met OBA-pas. Het is raadzaam om te reserveren via die@oba.nl of 020-6902353.

donderdag 20 maart

Veteranen

De eerste bijeenkomst van de Diemense Veteranen in 2014 zal worden gehouden op donderdag 20 maart in de grote zaal van De Schakel. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur en er is ruim de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen. Ook de herdenking op 4 mei en de kranslegging zullen aan de orde komen.

20 en 25 maart

Film in De Omval

'Philomena' vertelt het waargebeurde verhaal van Lee, een zwangere vrouw in het Ierland van de jaren vijftig. Een hartverwarmend, komisch drama dat op diverse filmfestivals door zowel pers als publiek omarmd werd. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 23 maart

Ontbijtbios in De Omval

Lekker ontbijten op zondagochtend en daarna genieten van een mooie film. Dit keer met de film Philomena. Schuif om 10.00 uur aan voor een lekker ontbijt. De film begint om 11.00 uur. 'Philomena' vertelt het waargebeurde verhaal van Lee, een zwangere vrouw in het Ierland van de jaren vijftig. Ontbijt inclusief filmkaartje kost € 16,-. Cinevillers betalen alleen het ontbijt. Alleen de film bezoeken kan ook. Reserveer voor 22 maart uw OntbijtBios via horeca@theaterdeomval.nl en de filmtickets via www.theaterdeomval.nl.

Film in De Omval

'American Hustle' is een misdaadfilm van David O. Russell waarin twee oplichters in de jaren zeventig samenwerken met de FBI om corrupte politici in de val te lokken De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

woensdag 26 maart

Film in De Omval

'American Hustle' is een misdaadfilm van David O. Russell waarin twee oplichters in de jaren zeventig samenwerken met de FBI om corrupte politici in de val te lokken De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

donderdag 27 maart

Film in De Omval

'The Wolf of Wall Street' vertelt het waargebeurde verhaal van effectenmakelaar Jordan Belfort. In de jaren negentig bedenkt de ambitieuze Belfort een niet zo legale manier om exorbitant veel geld te verdienen met de aandelenhandel. De film begint om 20.00 uur, een kaartje kost € 8,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

vrijdag 28 maart

Aqua Disco

Zwemmen en swingen in het Duranbad: discozwemmen van 19.30 tot 21.30 uur voor jongeren tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

Muziek in De Omval

Niki Romijn schetst met 'Bird' een muzikaal portret van een vrouw die zich aan het keurslijf van de Victoriaanse moraal weet te ontworstelen door te gaan reizen. Een adembenemend theaterconcert met liedjes over vrijheid, verre reizen en vreemde Victoriaanse verschijnselen. De voorstelling begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 14,50. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zaterdag 29 maart

Cabaret in De Omval


De finalistentour van Cameretten brengt altijd het grootste talent op het gebied van cabaret en stand-up comedy. Ook dit jaar is stand-up en dan in bijzonder Comedytrain (Toomler) vertegenwoordigd met de winnaar van zowel de jury- als de publieksprijs, Patrick Laureij. Overige finalisten zijn Rundfunk ("Beeldend, fysiek en absurdistisch") en Fuad Hassen ("Een ontwapenend verhaal"). Camaretten begint om 20.30 uur, een kaartje kost € 14,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

zondag 30 maart

Kamermuziek

In de serie Kamermuziek in De Hoop vandaag Café Dansant met 'The Thrilling Thirties'. De drie bevlogen musici nemen u mee terug in de tijd. Naar het betoverende nachtleven van het Parijs en Berlijn uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Aanvang 15.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de zaal (open om 14.30 uur) of te reserveren via 020-3317135 of vriendenvandehoop@planet.nl.

SV Diemen wint opnieuw

SV Diemen behaalt zes punten uit laatste twee duels

SV Diemen was te sterk voor DSS. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - SV Diemen heeft voor de tweede keer in successie gewonnen. De ploeg van trainer Robin Ernest won zondagmiddag voor eigen publiek van DSS: 5-2. Bij rust leidde SV Diemen met 2-0.

In een prachtig lentezonnetje heeft Diemen de winst op RKDES, twee weken geleden, een goed vervolg kunnen geven. De thuisploeg ging flitsend van start tegen middenmoter DSS: met snel positiespel en vroeg druk zetten werden de gasten uit Haarlem teruggedrongen.

Dit resulteerde al in de vierde minuut in een voorsprong toen DSS de bal verloor in de opbouw en Grifhorst spits Van Bree vond. Hij faalde niet oog in oog met de keeper: 1-0. SV Diemen was het eerste half uur veel sterker. Het elftal speelde verzorgd voetbal en wist de opbouw van DSS steeds in een vroeg stadium te ontregelen.

Het was wachten op meer treffers en die kwamen er ook. Kay Minnema wist met een goede voorzet Stobbelaar te vinden die keurig wist binnen te koppen: 2-0. In deze fase liet SV Diemen na de wedstrijd al vroeg te beslissen. Een poging van Jordan Gemert werd door de keeper uit de kruising getikt en een ogenschijnlijk geldig doelpunt van Grifhorst werd afgekeurd. Het laatste kwartier van de eerste helft liet Diemen het tempo wat zakken, maar gaf het geen echte kansen weg.

In de rust hamerde trainer Ernest op het feit dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. Dit had de ploeg begrepen, want direct na rust wist Jordan Gemert met een mooie steekpass Stobbelaar te bereiken, die langs de keeper schoot en zijn tweede treffer van de middag liet aantekenen. Toen even later Grifhorst op aangeven van Stobbelaar de 4-0 in de kruising schoot leek een monsterscore in de maak. Helaas nam SV Diemen wat gas terug en mocht DSS twee keer scoren voordat Stobbelaar met zijn derde goal van de middag de zege van wat extra glans voorzag. Door de tweede zege op rij laat SV Diemen nu twee ploegen achter zich en staat de ploeg nu op een plaats die recht geeft op deelname aan de nacompetitie. Het seizoen duurt nog zeven wedstrijden.

Victoria eindigt op zesde plaats in zaalcompetitie

DIEMEN - DKV Victoria heeft zondag de laatste wedstrijd van de zaalcompetitie gespeeld. De korfballers uit Diemen verloren in Assendelft met 19-10 van Furore. Bij rust leidde de thuisclub met 9-6.

Hoewel vanwege het weer iedereen zin kreeg om weer buiten te korfballen, moest er nog een zaalwedstrijd gespeeld worden. Bij winst zou Victoria op de vierde plaats eindigen. Een mooi resultaat. Zeker vanwege het feit dat het zaalseizoen begonnen werd met de doelstelling om zich te handhaven. Furore bleek echter vanaf het eerste fluitsignaal de scherpe partij. Er werd meteen gescoord en Victoria had niet direct een antwoord. Pas na drie doelpunten werd er tegen gescoord en toen duurde het nog even voordat de gang er inkwam bij de formatie uit Diemen. De eerste helft eindigde in een voor DKV Victoria teleurstellende 9-6 stand.

In de tweede helft wilde de ploeg uit Diemen in de achtervolging naar de gelijkmaker. Het duurde even voordat er werd gescoord, maar uiteindelijk kroop Victoria

heel even dichterbij. Er werden echter ontzettend veel fouten gemaakt, waardoor Furore gemakkelijk kon blijven aanvallen. Na tien doelpunten bleek Victoria niet meer in huis te hebben en kon de thuisploeg de voorsprong uitbouwen. Uiteindelijk werd het 19-10, als gevolg waarvan Victoria op de zesde plaats in de zaalcompetitie is geëindigd.

Hoewel de oorspronkelijke doelstelling van handhaving vrij simpel werd bereikt, is de zesde plaats toch ietwat teleurstellend. De veldcompetitie wordt echter vol goede moed hervat. In die competitie staat Victoria op de tweede plaats en is de ploeg in achtervolging op Aurora om het kampioenschap én daarmee promotie naar de 3e klasse binnen te halen.

Dames De Meeuwen winnen

DIEMEN - Na de 4-3 overwinning op Jaws 1 is het eerste damesteam van De Meeuwen vrijwel zeker van promotie.

De wedstrijd begon erg spannend. De Meeuwen kwam op voorsprong, daarna werd het 1-1, 2-1 en vervolgens 2-2. Toen maakte Vera Sonépouse een heel mooi doelpunt, dat na wat verwarring toch werd geteld door de scheidsrechter. Maar Jaws liet dit niet op zich zitten en kwam terug naar 3-3. In het laatste part scoorde Amy Waardenburg een mooi doelpunt waardoor de stand op 4-3 kwam.

Het resultaat betekent dat de dames van De Meeuwen vrijwel zeker zijn van promotie. Ze mogen nog drie van de vier resterende wedstrijden verliezen, maar zelfs dan wordt er nog gepromoveerd.

Dames SV Zeeburg handhaven zich

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft thuis met 20-16 van Nieuwegein gewonnen.

SV Zeeburg heeft zich nu definitief gehandhaafd in de eerste klasse van de zaalcompetitie.

De dames van SV Zeeburg waren vooraf overtuigd van het belang van dit duel. Bij winst zou handhaving in de eerste klasse een feit zijn en zou Nieuwegein degraderen.

De bezoekers namen al snel een 2-5 voorsprong. SV Zeeburg herpakte zich en dwong een 8-8 ruststand af. Nadat Nieuwegein op 8-9 was gekomen, stelde SV Zeeburg orde op zaken. De keepster van de thuisclub verrichtte enige belangrijke reddingen. SV Zeeburg liep uit naar 20-16 en stelde de punten veilig.

Dames Smashing '72 winnen voor 17e keer

DIEMEN - Na een rustpauze van drie weken heeft het eerste damesteam van Smashing '72 de ongeslagen status geprolongeerd. Thuis werd de nummer 4 uit de competitie, het team van Voluit uit Uitgeest, met 4-0 verslagen. Daarmee komt het aantal overwinningen op 17.

Na de moeizame eerste tien punten in het begin van de wedstrijd liep de Diemense koploper over de routiniers uit Uitgeest heen (25-19 en 25-10). In de derde en vierde set zorgde een goed georganiseerd achterveld onder leiding van libero Cheronne Clarck voor de overwinning (25-20 en 25-19).

size="10" style="background:gray;"

Directe concurrent v.v. Amsterdam leed een kostbaar verlies door een 3-1 nederlaag. Smashing loopt uit tot een voorsprong van 11 punten. In de volleybalcompetitie worden per wedstrijd vijf competitiepunten verdeeld.

Voor het veiligstellen van het kampioenschap zijn alle pijlen gericht op de confrontatie met Amsterdam op 29 maart in Sporthal Diemen. Bij de heenwedstrijd op 21 december won Smashing met 3-1. Tot dat moment werken beide ploegen elk nog twee wedstrijden af. De uitslagen van deze wedstrijd bepalen of Smashing in die wedstrijd voor het kampioenschap kan spelen.

STEM GROENLINKS 19 MAART # Joke Schenk # Nico Siffels # André Heemstra # Marcel Versteeg # Jessica van der Wiel # Nelly Bohnen # Jochem Douw # Lex Heerma van Voss # Ruud Grondel # ZIJ STEMMEN GROENLINKS OP 19 MAART

Wiver Logistiek is op zoek naar nette, flexibele verhuizers die van aanpakken weten. Ben je op zoek naar een afwisselende baan, ga dan naar
www.wiver.nl of mail je cv naar diemen@wiver.nl

STEM GROENLINKS 19 MAART # Gepke Uiterdijk # Nicole van Engelen # Monique van Schoot # Frans Eerkens # Agnieszka Rojek # Markus Schmid # Hanneke Tonkens # Ruben Smit # Ismail Rimar # ZIJ STEMMEN GROENLINKS OP 19 MAART

Definitief ontharen?
Nu betaalbaar voor iedereen!
FlitZenzo Weesp
Tel.: 06-22504620
www.flitzenzo.nl

Bent u op zoek naar een ligplaats voor uw boot, wij hebben de ideale plek voor u op 15 minuten afstand van Amsterdam! Max. afm. 7,25 meter. Huurprijs in overleg. Als u interesse heeft, stuur mij een mail op het volgende adres: postmm@hotmail.com of bel naar 06-46347636.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Taxi Centrale Diemen
020-6905858

PEDICURE komt aan huis, tevens reparaties kleding en gordijnen, haal-en-brengservice 06-42161131

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595