DiemerNieuws

2 maart 2017

DiemerNieuws 2 maart 2017


Meer mensen kunnen gebruik maken van een starterslening in Diemen

DIEMEN - De gemeenteraad heeft de nieuwe Verordening Startersleningen Diemen vastgesteld. Voortaan kunnen ook mantelzorgers van buiten Diemen en terugkerende Diemenaren gebruik maken van een starterslening.

Mensen die voor het eerst een eigen woning kopen, kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een starterslening die door de gemeente wordt verstrekt. De starterslening bestaat uit 20 procent van de koopsom met een maximum van 45.000 euro. De starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar. De eerste drie jaar daarvan betaalt degene die de starterslening is aangegaan geen rente en aflossing. Als het inkomen van de lener na die drie jaar is gestegen, wordt er begonnen met het betalen van rente en aflossing. Als dat niet het geval is kan er een hertoetsing worden aangevraagd, waarna er maandlasten worden betaald die passen bij het inkomen.

7,5 miljoen
De gemeente wil tot een maximum van 7,5 miljoen euro aan startersleningen verstrekken. Dat is geen jaarbudget, maar de optelsom van alles wat tot nu toe verstrekt is. Vijf miljoen euro is in de afgelopen jaren inclusief januari en februari van dit jaar verstrekt. De resterende 2,5 miljoen is dus wat nog overblijft. Daar kan de gemeente enkele jaren mee vooruit.

Mantelzorgers
Er werden door fracties in de gemeenteraad twee amendementen ingediend die werden aangenomen. De Partij van de Ouderen en Leefbaar Diemen dienden een amendement in dat het mogelijk maakt dat mensen van buiten Diemen die mantelzorg verlenen aan een inwoner van Diemen in aanmerking komen voor een starterslening voor het kopen van een woning. Zij dienen wel aan een aantal eisen te voldoen. De VVD stemde tegen dit amendement.

Terugkerende Diemenaren
Een amendement van de PvdA, D66 en Leefbaar Diemen dat het mogelijk maakt dat voormalige inwoners van Diemen eveneens in aanmerking komen voor een starterslening werd ook aangenomen. Zij moeten in de afgelopen vijftien jaar ten minste acht jaar in Diemen ingeschreven hebben gestaan. De achterliggende gedachte is dat veel inwoners van Diemen de gemeente verlaten vanwege studie of werk, maar hier graag terugkeren. Als de aanvraag door twee mensen wordt gedaan moet minimaal een van de aanvragers aan de eisen voldoen. Dit amendement werd unaniem aangenomen.

Een stap te ver
De fractie van de VVD stemde tegen de verordening. Johan Jägers, raadslid van de VVD: "Het amendement dat tot gevolg heeft dat ook in Diemen actieve mantelzorgers in aanmerking komen voor een starterslening ging de fractie van de VVD een stap te ver. Dit omdat er geen zicht is op de omvang van deze doelgroep. Verder is het onduidelijk welke nadere regelgeving hierop van toepassing zou moeten zijn en hoe hierop zou moeten worden gehandhaafd. Iemand die enkele maanden lang wekelijks zijn vader in Diemen helpt met boodschappen doen, doet uitstekend werk. Maar moet dat ook betekenen dat hij daarmee in aanmerking komt voor een starterslening in Diemen? En is het dan ook niet net zo belangrijk dat onderwijzers of wijkverpleegkundigen die in Diemen werken een starterslening kunnen krijgen? Daarin voorziet het amendement niet."

Politie houdt overvallers vrouw (95) aan

DIEMEN - De politie heeft donderdag kort voor middernacht in Den Haag twee jongens van 16 en een 30-jarige man aangehouden die ervan worden verdacht vorige week woensdagmiddag een 95-jarige vrouw in haar woning in het centrum van Diemen te hebben overvallen.

De drie mannen overvielen de vrouw in haar woning aan het Oranjeplantsoen. Een van de mannen belde bij de woning aan en deed zich voor als pakketbezorger. Toen de vrouw de deur opendeed, drong de man de woning binnen en bedreigde haar. De man mishandelde de vrouw omdat zij niet niet snel genoeg haar persoonlijke eigendommen afstond. Tijdens de mishandeling kwamen er nog twee mannen de woning binnen. Zij verlieten later met de buit de woning. De politie Amsterdam kwam de mannen op het spoor na intensief speurwerk. Het vermoeden bestaat dat het trio nog meer overvallen heeft gepleegd.

Johann Grünbauer presenteert boek

Johann Grünbauer met VVD senator Sybe Schaap die het boek presenteerde. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Ondernemer Johann Grünbauer heeft zijn boek 'Dissidenten en Vredessjoemelaars. Memoires van een rechtse '68-er over Charta '77' gepresenteerd. Hij deed dit vrijdagmiddag in grand café Blauw in De Omval. Tijdens zijn ingenieursstudie raakte hij bevriend met mensen van de Tsjecho-Slowaakse dissidentenbeweging Charta '77. Daarnaast werkte hij undercover voor de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu AIVD). Hij doet verslag van gebeurtenissen die in de jaren 60 en 80 van de vorige eeuw hebben plaatsgevonden. Het boek is verkrijgbaar bij Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

5

Diemense kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen

Mad Tea Party bij Voice Female

Foto: Terry Donleben

DIEMEN - Zondag 5 maart organiseert theaterkoor Voice Female een Mad Tea Party. Met veel thee, taart en ook theater.

Optredens zijn er, natuurlijk, van de zangeressen van Voice Female, maar ook van jonge zangers en Diemense muzikale families.

Het theaterkoor brengt eind dit jaar weer een nieuwe voorstelling op de planken met het thema 'Joie de Vivre'. Het belooft weer een prachtig afwisselend programma te worden, verklapt het koor vast. Voice Female is op allerlei manieren bezig om geld in te zamelen om de voorstelling mogelijk te maken. De Mad Tea Party in basisschool De Ark in Diemen-Zuid op 5 maart is daar één van.

Een kaartje kost 10 euro, meer informatie is te vinden op voicefemale.nl.

Van de lezers

Complimenten
Woensdag 22 februari jl. is onze hoogbejaarde buurvrouw (95) met geweld in haar huis in Diemen overvallen. Nadat ze ons (de buren) had gewaarschuwd, hebben wij onmiddellijk de politie gebeld. Binnen een mum van tijd was deze ter plaatse. De politie heeft alles op alles gezet om een drietal lafhartige mannen op te sporen en te arresteren. Vrijdag 24 februari hoorden we dat in de nacht van donderdag op vrijdag in Den Haag (!) de vermoedelijke daders zijn opgepakt. Inmiddels is ook bekend geworden dat het om de daadwerkelijke daders gaat.
Dames en heren van de politie, onze welgemeende complimenten voor deze snelle en succesvolle aanpak. Wat ook te prijzen valt is dat de politie, maar ook de gemeente Diemen, zo veel aandacht aan het slachtoffer besteedt.
Familie C. de Lugt

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, vrij zacht
De westelijke luchtstroming draait ook deze week op volle toeren. Aan de zuidflank van het sturende lagedrukgebied boven Zuid-Scandinavië trekt een lange parade van randstoringen en fronten richting Noordzeegebied. Daardoor blijft het sterk wisselvallig en soms winderig met een vrij grote neerslagkans. Het is vrij zacht, maar van vroeg lenteweer is nog geen sprake.

Vrijdag + het weekeinde
Vrijdag schijnt eerst af en toe de zon. Geleidelijk neemt de bewolking toe met kans op enige regen of motregen. Het wordt 10 graden. Er waait een matige, naar zuidoost krimpende wind. In het weekeinde wordt vrij veel bewolking verwacht. Er vallen enkele buien, soms regent het een tijdje, af en toe schijnt de zon. Er waait een matige wind tussen zuid en zuidwest. De maximumtemperatuur wordt zaterdag 11 à 12 graden, zondag iets lager, rond 9 graden.

Trend na het weekeinde
Vanaf dinsdag lijkt de neerslagkans af te nemen. Er ontwikkelt zich een hogedrukzone boven Scandinavië en de Noordzee. Met een naar noordoost draaiende wind komt er meer zon. De maxima liggen dicht bij 10 graden, maar de nachten worden koud met kans op lichte vorst.

Weetje
Ondanks enkele dagen met vorst en sneeuw rond de 10e van de maand was februari met een gemiddelde van 5.1 graden zacht (normaal is 3.3 graden). Door het wisselvallige weer in de tweede helft was februari ook vrij nat (72 mm tegen 55 normaal). Ook was februari somber met slechts 58 zonuren tegen 85 normaal. Recordzonnig was februari 2003 met 158 zonuren.

Dokter Hartman als eerste hulp (2)

Je spreekt bij een arts niet van zijn finest hour. Daarvoor was Ties Hartman ook een te betrokken en zorgzame arts in Diemen. Toch was het wel een speciale gewonde waarvan hij melding kreeg op 29 november 1937. Iemand die de namen van de Diemense huisartsen Hartman, Balfoort en Van Gemert deed belanden op de voorpagina's van alle landelijke en regionale bladen. Voor de automobilisten op dit uur van de morgen leek het business as usual op de Muiderstraatweg. Een journalist: "Zij zagen wel den verwoesten wagen aan den kant van den weg, doch dit was voor hen een zoo gewoon schouwspel dat zij doorreden zonder eenig idee wie de bestuurder van de vernielde auto was." Voor de drie Diemense artsen die inmiddels chirurg Knapper van het Burgerziekenhuis erbij hadden gehaald, was het zeer duidelijk wie de bestuurder was: niemand minder dan prins Bernhard himself die roekeloos hard door Diemen had gescheurd en op een zandauto was geknald. In de loop der jaren werd het verhaal over een ernstig gewonde prins tijdens koninklijke borreluurtjes steeds heftiger. De waarheid was echter dat de Diemense huisartsen een lichte hersenschudding hadden geconstateerd.

Rob Verheuvel (PvdA) legt fractievoorzitterschap neer

Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN - Rob Verheuvel heeft het fractievoorzitterschap van de PvdA neergelegd. Nico Portegijs is de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad.

Verheuvel geeft aan dat hij zijn besluit heeft genomen vanwege gezondheidsredenen. Hij laat weten dat hij wel lid blijft van de fractie van de PvdA in de gemeenteraad. Verheuvel benadrukt dat hij het raadswerk heel graag doet.

In maart 2018 zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.

Youki Overkleeft is een 'rising star' op musical.ly

Iedere nieuwe video krijgt duizenden likes vanuit de hele wereld

Youki post vier of vijf video's per dag. Op een schooldag wat minder en in het weekend wat meer. :

door Marieke van Veen

DIEMEN - Ze wordt getipt als 'rising star'. Elke keer als Youki Overkleeft (14) een video post op musical.ly heeft ze binnen de kortste keren duizenden likes vanuit de hele wereld. Maar liefst 315.000 fans én een kroontje heeft de 'muser' uit Diemen inmiddels, terwijl ze overdag gewoon in de schoolbanken van het Weesper Vechtstede College zit.

'Ik ben nog niet rijk, maar ik hoef geen vakken te vullen'

Voor wie het nog niet wist: musical.ly is een lipsync-app en een sociaal medium ineen. Lipsync staat voor lipsynchronisatie, een soort playbacken dus. Je kiest uit de muziekbibliotheek een liedje en maakt een videoclipje met danspasjes en (veel!) gebaren. En dan maar hopen op veel hartjes.

Sinds wanneer ben jij een muser?
"Eigenlijk pas sinds een jaar. De app was al een hype voordat ik 'm downloadde. Maar toen was ik wel meteen verkocht."

Youki hoort bij de favorieten en heeft
al 315.00 fans

Hoeveel video's post jij per dag?
"Vier of vijf. Op een schooldag wat minder en in het weekend wat meer. Maar wat je te zien krijgt, zijn alleen de clipjes waar ik zelf tevreden over ben. Soms doe ik een clipje wel tien keer opnieuw."

Hoe kom je aan 315.000 fans?
"De organisatie achter musical.ly kijkt zelf ook mee naar wat er zoal gepost wordt en als ze een bepaald clipje heel creatief of bijzonder vinden, dan wordt dat gefeatured - uitgelicht, zeg maar. Toen dat bij een van mijn filmpjes gebeurde, ging het heel snel. Het clipje werd opeens heel vaak bekeken en ik kreeg er ook veel volgers bij. Hierdoor ging het rollen. Ik heb inmiddels al zo'n 17 features gehad en ik heb een 'crown' gekregen, wat betekent dat je bij de favorieten hoort. Dat is wel heel tof."

Hou je wel genoeg tijd over voor school?
"Ja hoor, op school gaat het prima. De clipjes duren ook maar 15 seconden, dus zelfs als het een paar keer misgaat kost het niet zo veel tijd. Ik neem ook wel eens clipjes op het Vechtstede College op, tijdens de pauze op het schoolplein bijvoorbeeld. Ook wel grappige filmpjes samen met vriendinnen. Niet alles wat ik post is serieus, dat hoeft ook niet."

Wat hoop je hiermee te bereiken?
"Ik hoop op een gegeven moment zo bekend te zijn dat ik dansworkshops kan geven. Ik word soms al herkend! Ik moest laatst in Arnhem zijn, daar wezen meisjes op straat naar me en ik hoorde ze praten over musical.ly. Even later stond er een reactie op de app: 'We liepen net langs je!' Heel raar."

Je hoopt dus dat dit je uiteindelijk werk gaat opleveren?
"Ik verdien er nu ook al geld mee. Ik ben aangesloten bij een bureau dat mij zo nu en dan inschakelt als er een tv-programma of zoiets gepromoot moet worden. Ik spoor mijn volgers dan in een filmpje aan om naar dat programma te kijken en daar krijg ik geld voor."

Veel geld?
"Nou, ik ben nog niet rijk, maar ik hoef geen vakken te vullen in de supermarkt. En ik verdien mijn geld met iets wat ik heel leuk vind. Dansen is mijn grote passie."

Lipsync is een soort playbacken? Gaan we je ooit horen zingen?
"Ik kan niet zingen. Zo jammer."

Ik zag laatst een meisje op een bankje zitten. Ze had een koptelefoon op en luisterde naar muziek. Zonder dat ze het zelf in de gaten had maakte ze lipsync-gebaren. Doe jij dat ook?
"Zo vaak. In de trein zitten mensen soms weleens heel raar naar me te kijken, haha."

Weg eerder klaar, wel overlast

DIEMEN - Het werk rond knooppunt Diemen wordt eerder afgerond dan verwacht. Dat laat Rijkswaterstaat weten.

Het werk zou pas rond de kerstdagen klaar zijn, maar kan nu al voor de zomer helemaal worden afgerond. Er wordt de komende maanden extra werk verzet om dat te realiseren. Maar dat heeft ook een nadeel: tot de zomer komt er nog veel overlast en ander ongemak aan. Ook op de A9 Gaasperdammerweg worden extra maatregelen genomen, daar om de bouw van de Gaasperdammertunnel volgens planning te laten verlopen. Komend weekend zijn er al afsluitingen. Alle werkzaamheden staan op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Suggesties voor Diemerbos

DIEMEN - Het Diemerbos verdient meer aandacht. Dat vinden vijf studenten van Hogeschool Inholland die een filmpje maakten over het bos.

In het filmpje, dat de studenten maakten in opdracht van hun school en van Daarom Diemen, worden een aantal mooie plekken in het bos getoond. Maar vooral wordt de kijker opgeroepen om suggesties te posten om het bos nog aantrekkelijker te maken. En daar wordt flink op gereageerd. Het filmpje en de reacties zijn te zien op de pagina van Daarom Diemen op Facebook.

Verdachte uitgeleverd door Ierland

DIEMEN - Ierland heeft vorige week de 35-jarige N.F., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moordaanslag op Peter Raap in Diemen in november 2015, uitgeleverd aan Nederland.

De verdachte is vrijdagmiddag voor twee weken in bewaring gesteld. F. wordt niet alleen verdacht van betrokkenheid bij de poging tot liquidatie, maar ook van witwassen en paspoortfraude. De strafzaak tegen vijf verdachten in het onderzoek Tandem dat is ingesteld na de poging tot liquidatie, wordt in april door de rechtbank Amsterdam behandeld. De zaak tegen F. zal los daarvan worden behandeld.

Eigen buurt-moestuintje voor kinderen

DIEMEN - Kinderen uit de buurt van buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder krijgen de kans om een eigen moestuintje te onderhouden.

Sweetgrass in de Polder bij Polderland in Diemen-Zuid bestaat al drie jaar en ook voor de kinderen van de buurt wordt nu ruimte gemaakt. Tijdens de actie NLdoet op 11 maart zullen de tien verhoogde moestuinbakken worden aangelegd. Kinderen die mee willen doen moeten zich voor 11 maart aanmelden via lecompostier@gmail.com.

Echtpaar viert 60-jarig huwelijk

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De heer R. de Boer en mevrouw M.A. de Boer-Bodegraven waren op 23 februari 60 jaar getrouwd. Burgemeester Erik Boog bracht het echtpaar op dinsdag 28 februari een bezoek in hun woning in het centrum van Diemen. Zij wonen al 59 jaar in Diemen. En dat naar volle tevredenheid. Het echtpaar heeft twee kinderen en drie kleinkinderen. Zij hebben hun 60-jarig huwelijk gevierd met een heerlijk diner met hun kinderen en kleinkinderen.

Diemenvoorelkaar houdt kennismakingsbijeenkomst

Bijeenkomst in het teken van sociale contacten

De vorige bijeenkomst van Diemenvoorelkaar.

DIEMEN - Diemenvoorelkaar houdt op donderdag 16 maart een kennismakingsbijeenkomst in grand café Blauw in Theater de Omval. De bijeenkomst duurt van 12.00 tot 15.00 uur.

Iedereen uit Diemen is welkom. De bijeenkomst is bestemd voor jong én oud, voor mensen die op zoek zijn naar een 'maatje' om bijvoorbeeld samen koffie te drinken, voor een praatje of om samen leuke dingen te ondernemen, maar ook voor mensen die een klusje willen doen of laten doen.

Matches
Het is de derde keer dat Diemenvoorelkaar een kennismakingsbijeenkomst houdt. De vorige twee edities waren een groot succes. Veel Diemenaren leerden elkaar kennen en er kwamen diverse matches tot stand.

SWD
Diemenvoorelkaar maakt deel uit van de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Diemenvoorelkaar legt contacten tussen inwoners van Diemen die graag (nieuwe) sociale contacten willen opdoen, of een maatje zoeken voor allerlei zaken. Dit kan het drinken van een kop koffie zijn, het begeleiden naar een arts of ziekenhuis, maar ook het doen van een klus in huis.

Aanmelden
Geïnteresseerden die de kennismakingsbijeenkomst van Diemenvoorelkaar willen bezoeken kunnen zich telefonisch aanmelden via 020-31444700 of een e-mail sturen naar info@diemenvoorelkaar.nl. Aanmelden kan ook via de website www.diemenvoorelkaar.nl. Zij kunnen zich ook van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 uur en 12.30 uur aanmelden in De Brede HOED, D.J. den Hartoglaan 8. Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 9 maart.

Deelname aan de kennismakingsbijeenkomst kost twee euro per persoon.

Elliëtte Kreek


Eigenaresse
Bijzonder Kindercoaching
43 jaar
Diemenaar sinds 1997

Wat doe je precies als coach?
"In mijn praktijk begeleid ik ouders én kinderen waarbij het even niet zo lekker loopt. Samen kijken we naar de hulpvraag en onderzoeken we waar verandering in mag komen. Het geluk van kinderen staat niet op zich. Ouders zijn onderdeel van hun levensgeluk. Het is dus zinvol om alle aspecten te bekijken, daarbij gaat het niet over goed of fout. In mijn praktijk ondersteun ik kinderen om bij zichzelf te blijven én ouders in het omgaan met hun eigen specifieke issues. Zodat ouders weer kunnen ontspannen en kinderen weer kunnen huppelen."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik ben op de eerste plaats een levensgenieter. Ik geef elke woensdag voetbaltraining aan kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking bij Only Friends in Amsterdam. Daarnaast tennis ik bij ATVD. Ik vind ATVD een leuke vereniging. Wat tennis betreft ben ik een beginneling, maar het begint te komen."

Wat is jouw favoriete plek in Diemen?
"Het Diemerbos. Ik loop daar vaak met de honden. Het Diemerbos heeft zich de laatste 20 jaar enorm ontwikkeld. Toen ik er 20 jaar geleden voor het eerst kwam stonden er bij wijze van spreken dunne stokken. Het is door de jaren heen echt een bos geworden."

Bij welke winkel kom je graag?
"Bij IJssalon Donatella in de Arent Krijtsstraat. Ze verkopen daar heerlijk ijs en de mensen die er werken zijn erg vriendelijk."

Wat kan er beter voor jongeren in Diemen?
"Veel zaken zijn hier goed geregeld. Er zijn de laatste tijd steeds meer speelplekken voor jongeren bijgekomen, bijvoorbeeld in park De Omloop in Diemen-Noord en in Diemen-Zuid. Maar voor tieners is er weinig. Er zijn tieners die graag ergens heen gaan om elkaar te ontmoeten. Denk aan een buurtsoos. Zo'n voorziening is hier niet."

Vijf Diemenaren op kieslijsten

DIEMEN - Wie op 15 maart tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op een Diemenaar wil stemmen, heeft de keuze uit vijf kandidaten van vijf verschillende partijen.

Gemeenteraadslid voor de PvdA Farida Polsbroek staat voor haar partij op de 77e plek op de kandidatenlijst. Twee Diemenaren staan in de top 10: Damiaan Reijnaers staat als vierde kandidaat op de lijst van GeenPeil en Ian van der Kooye op de zesde plek voor Artikel 1.

Hemmie Kerklingh is kandidaat voor Forum voor Democratie op plek 26. Bram Buskoop staat voor de SP op de kandidatenlijst op plek 29.

Twee gestolen scooters terug

DIEMEN - In een week tijd heeft de politie in Diemen twee keer een gestolen scooter teruggevonden.

Vorige week dinsdag vond de eigenaar zijn gestolen scooter zelf terug aan een kettingslot in Diemen-Centrum. De collega's van Team Transport Amsterdam hebben de politie een handje geholpen met het openen van het slot.

Vreemde parkeerplek
Maandag werd een gestolen scooter aangetroffen op de Rode Kruislaan in Diemen. Deze viel agenten op omdat hij op een bijzondere plaats geparkeerd stond tegen een van de flats. Na controle bleek de scooter als gestolen gesignaleerd te staan. De politie heeft hem daarom meegenomen naar het politiebureau en de eigenaar op de hoogte gesteld van het goede nieuws.

StC Diemen sluit aan bij NLdoet

DIEMEN - Tijdens de volgende projectdag van Serve the City Diemen, op zaterdag 11 maart, werkt de vrijwilligersorganisatie samen met NLdoet.

Op de website van Serve the City Diemen, stcdiemen.nl, is een overzicht te vinden van de projecten waaruit de vrijwilligers-voor-één-dag kunnen kiezen. De eerste inschrijvingen zijn al binnen, maar is er nog plek. Bijvoorbeeld om ouderen in Berkenstede of De Diem een leuke middag te bezorgen.

StC Diemen wil de dag, zoals iedere projectdag, beginnen en afsluiten met een gezellige bijeenkomst voor alle vrijwilligers.

Samen Koken, Samen Eten in Kruidvat

DIEMEN - In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid start op zondag 5 maart een nieuwe activiteit: Samen Koken, Samen Eten.

De Stichting Congada, die onder leiding staat van Sophia A-Tjak Hiwat, gaat op zondag koken voor de buurt. De activiteit duurt van 17.30 uur tot 19.30 uur. Deelnemers betalen vijf euro per persoon.

Het menu dat zondag wordt geserveerd bestaat uit een voorgerecht van cassavesoep en een hoofdgerecht van roti, kip, ei en groente.

Samen Koken, Samen Eten wordt elke eerste twee zondagen van de maand gehouden in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Geïnteresseerden kunnen zich voor zaterdag 12.00 uur aanmelden via telefoonnummer 06-27000816 of door een e-mail te sturen aan congada23@hotmail.com. Aanmelden kan ook via de Facebookpagina van de Stichting Congada.

DiemerCross: genieten en afzien in de modder

Meeste deelnemers vonden het parcours zwaar

DIEMEN - Rond de tweehonderd volwassenen en ongeveer twintig kinderen hebben zondag deelgenomen aan de DiemerCross in het Diemerbos. Het parcours was net als tijdens voorgaande edities zwaar. Ook dit jaar verloor een aantal deelnemers hun sportschoenen in de drassige modder.

Fa Adda: winnares van Gaaspcross. Foto's: Trudy Kroese

Het was zondagochtend druk bij de ingang van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg. De deelnemers en toeschouwers werden welkom geheten met muziek van dweilorkest de Neuteblazers. De muzikanten speelden klassiekers van onder anderen The Beatles en The Rolling Stones. Het kan slechter.

De deelnemers konden zich omkleden in een tent. In een andere tent werd koffie en thee geschonken. Ook kon er een broodje worden gekocht dat even verderop met een heerlijke hamburger werd belegd. Leden van Scouting Diemen bakten ook dit jaar de hamburgers. Aschwin van Wel, voorzitter van Scouting Diemen, had het duidelijk naar zijn zin. "Ik vind dit een echt lokaal evenement. Bij de organisatie zijn veel inwoners van Diemen betrokken. Dat maakt het voor mij extra leuk."

Kees van den Berg is inwoner van Diemen en lid van AV '23. Hij vertelde dat ongeveer een kwart van de leden van de atletiekclub uit de Watergraafsmeer in Diemen woont. Hij was tevreden over het aantal deelnemers. "Een aantal deelnemers heeft zich vlak voor de start ingeschreven."

Kinderburgemeester reikt prijzen uit aan winnaars van de jeugdcross.
Volwassenen starten aan Gaaspcross en Veeneikcross.
Deelnemers spoelen de modder af.

Kinderburgemeester lost
startschot voor jeugdcross

Alle atleten wisten één ding zeker: het zou een zware wedstrijd worden. Het had in de periode voor de DiemerCross geregend en dat maakte het toch al zware parcours extra lastig. De jeugdcross ging om 11.30 uur van start. Het startschot werd gelost door Marit Engelberts, de kinderburgemeester van Diemen. Zij kreeg een echt pistool aangereikt van Guus Piërlôt. Hij is bij velen in Diemen bekend als voorzitter van Hondensportvereniging Diemen. Maar hij is tevens een wapenexpert met een wapenvergunning. Hij zorgde dat het lossen van het startschot veilig verliep. Marit deed het overigens uitstekend.

De jonge deelnemers toonden karakter en liepen de jeugdcross uit. Nadat zij over de finish waren gekomen werden zij opgevangen door hun ouders en gecomplimenteerd met hun prestaties. De modder zat niet alleen aan hun schoenen en kleding, sommigen hadden zelfs modder in hun gezicht. Het was niet altijd makkelijk om de schoenen aan te houden. "Allebei mijn schoenen gingen onderweg bijna uit", lichtte een jonge deelnemer toe.

De deelnemers van de Gaaspcross (4850 meter) en de Veeneikcross (9100 meter) vertrokken om 12.00 uur. Het startschot werd gelost door wethouder van Sportzaken Jeroen Klaasse. Hij kreeg uit handen van Guus Piërlôt een revolver.

Rick Wildschut uit Diemen deed dit jaar mee aan de Veeneikcross. Hij is een ervaren hardloper en traint ook nog eens twee keer per week bij Outside Bootcamp van Samuel van Gelder. Samuel leidde ook dit jaar de warming-up. "Ik vond het opvallend dat niet alle deelnemers hebben meegedaan aan de warming-up van Samuel. Het is beter om eerst een warming-up te doen dan koud aan de wedstrijd te beginnen. Ik hoorde dat veel deelnemers het zwaar vonden. Ik vond het wel meevallen. Nee, gelukkig ben ik mijn schoenen niet verloren", aldus Rick.

Rick maakte deel uit van een groep van Outside Bootcamp die deelnam aan de DiemerCross. Er deden ook leden mee van DM Bootcamp van Dave Moen. Hij is de keeper van het eerste zondagteam van SV Diemen.

Uitslagen
De jeugdcross voor jongens tot en met 9 jaar werd gewonnen door Monne Sutorius, bij de meisjes tot 9 jaar was Maud de Jong de snelste. De jeugdcross voor jongens van 10 tot en met 12 jaar werd gewonnen door Dean Ronner. Bij de meisjes ging de eerste prijs naar Nehissa Hendriks.

De Gaaspcross bij de mannen werd gewonnen door Nicander Kemper. Bij de vrouwen ging Fa Adda als snelste over de meet. Zij won twee jaar geleden ook.

Jurian Glas was de snelste man tijdens de zware Veeneikcross. Bij de vrouwen ging de titel naar Heather Bray.

Team Papa John's gelooft erin

Broers zijn franchisehouders

Het team van Papa John's.

DIEMEN - Pizzeria Papa John's in winkelcentrum Diemerplein is nu ruim vier weken open. De franchisehouders en het personeel zijn tevreden en hebben veel leuke reacties ontvangen.

De broers Ismail el Yazidi (31) en Zakaria el Yazidi (29) zijn franchisehouders van Papa John's in Diemen. Zakaria: "Ismail en ik wonen in Amsterdam, maar hebben zes jaar in Diemen gewoond en hebben een band met deze gemeente. Mijn broer en ik hebben lange tijd bij een Italiaans restaurant in Amsterdam gewerkt. Wij hebben enige tijd geleden besloten om franchisehouder van deze zaak te worden omdat het concept ons aanspreekt. Wij maken gebruik van verse ingrediënten en dat maakt onze pizza's beter en smaakvoller dan die van andere ketens. Papa John's heeft wereldwijd maar liefst 5.000 winkels en is een van de grootste pizzaketens in de wereld. Ismail en ik hebben een speciale opleiding van drie maanden gevolgd. Die opleiding vond plaats bij Papa John's in de Rijnstraat in Amsterdam."

Verse ingrediënten
Klanten van Papa John's kunnen zelf zien hoe hun pizza wordt bereid. Er wordt een bodem van deeg gemaakt en vervolgens worden er verse ingrediënten zoals groenten aan toegevoegd. Daarna wordt de pizza in de oven gebakken. Zakaria: "Wij zijn zeven dagen per week van 11.30 uur tot 23.00 uur geopend. Klanten kunnen tot 22.30 uur telefonisch een pizza bestellen. Het is mogelijk om tot 23.00 uur een pizza af te halen. Wij hebben elke week nieuwe aanbiedingen, zoals bijvoorbeeld lunchaanbiedingen."

Koeriers
Zakaria vertelt dat Ismail en hij zo'n twintig mensen in dienst hebben, onder wie zes koeriers. De meeste personeelsleden werken parttime. "Onze koeriers leveren bestellingen af in Diemen, Duivendrecht, Amsterdam-Zuidoost en in een groot deel van Amsterdam-Oost."

Cocktailbar
De opening van Papa John's vond op maandag 30 januari plaats. Dit ging niet onopgemerkt voorbij. De eerste honderd pizza's werden gratis weggegeven en voor de zaak stond een cocktailbar. Twee ervaren bartenders serveerden heerlijke frisse cocktails en schonken stukken pizza aan klanten van het winkelcentrum.

Positieve reacties
"Wij zijn tot dusver tevreden", aldus Zakaria. "Wij ontvangen veel klanten en krijgen positieve reacties. Het team is nu volledig op elkaar ingespeeld."

'Romeo and Juliet', live uit Engeland op het filmscherm in De Omval: 3, 5 en 7 maart. Foto: Theater De Omval

donderdag 2 maart

Jongerenraad Diemen

Theater de Omval 19.30 uur

Jongerenraad Diemen zoekt nieuwe leden, tussen 15-25 jaar, wonend in Diemen. Inloopavond 19.30-21.00 uur. Aanmelden: Facebookpagina (Jongeren van Diemen) of jongerenraad@diemen.nl.

Kom Plot

Theater de Omval 20.30 uur

George van Houts speelt/vertelt/onderwijst in deze voorstelling een aantal 'conspiracies' die tientallen jaren later waarheid bleken te zijn. Geen cabaret, geen toneel, geen lezing, maar een TED-talk.

3, 5 & 7 maart

'Romeo and Juliet'

Theater de Omval 20.00 uur

Voor het eerst in De Omval: livetheater vanuit Engeland op het filmscherm. The Kenneth Branagh Company speelt een nieuwe versie van Shakespeares 'Romeo en Juliet'. Met Richard Madden, Lily James en Sir Derek Jacobi. Let op: kaarten kosten € 12,50 (kortingstarief is niet geldig).

zaterdag 4 maart

Oudpapieractie

Diemen 9.30 uur

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op.

Repair Café

't Kruidvat 14.00 uur

Eerste zaterdag van de maand Repair Café. 14.00 tot 16.30 uur. Hier kun je terecht met je defecte apparatuur. Van koffiezetapparaten tot stoomstrijkijzers, stofzuigers en dvd-spelers.

Kinder Disco

't Kruidvat 15.00 uur

Voor kinderen van 8-12 jaar. Verzin je eigen dans, probeer maar uit en swing mee. Kosten € 1,- per keer. Tot 17.00 uur.

'Waanzin'

Theater de Omval 20.30 uur

'Waanzin' is een voorstelling over een onbesuisde cowgirl die weigert verslagen te worden. Marle Brouwer in een solo in de regie van Sarah Ringoet, met muziek van Eva van Manen en met Clara Hupkes-Bovenberg als waanzinnige sidekick.

zondag 5 maart

Kerkdienst

De Ontmoeting 10.00 uur

Voorganger: ds. N. Sikkel-Wildschut uit Badhoevedorp.

1e Zondag Veertigdagentijd

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Allegriakoor, voorganger is pastor A. Tönis.

Bridge+

De Schakel 12.00 uur

Clinic van een uur van docent Nico Portegijs. 13.15 uur begint de drive van 24 spellen. Kosten € 2,50 voor ASV-leden, € 3,50 voor anderen. Aanmelden: sansatoutbridge.nl of 020-4638952.

Mad Tea Party

Basisschool De Ark 14.30 uur

Voice Female organiseert een Mad Tea Party met veel thee, taart en optredens van Voice Female zelf, maar ook van jonge zangers en Diemense muzikale families. De opbrengst is bestemd om de nieuwe voorstelling eind 2017 op de planken te brengen. Toegang €10,-. Zie ook voicefemale.nl.

Samen koken, samen eten

't Kruidvat 18.00 uur

Nieuw in 't Kruidvat van Stichting Congada. Deze week een Surinaams tweegangenmenu. Aanmelden voor zaterdag 12.00 uur via 06-27000816 of 06-50716404 of congada23@hotmail.com. Kosten € 5,-.

maandag 6 maart

Gezond bewegen 70+

Praktijk Oefentherapie
10.00 & 11.00 uur

Nieuwe groepen gaan van start. Aandacht voor de houding, soepel blijven bewegen, bevorderen van spierkracht, verbeteren van balans en optimale ademhaling. Kosten € 6,- per les, inschrijving per maand. Het wordt gegeven door een oefentherapeut Mensendieck. Aanmelden: 020-6001316.

dinsdag 7 maart

Mindfulnesstraining

Praktijk Oefentherapie 19.00 uur

Mindfulnesstraining heeft veel positieve effecten, o.a. effectiever omgaan met stress, beter omgaan met pijnklachten en een positiever zelfbeeld.

woensdag 8 maart

Creatief voor kinderen

't Kruidvat 13.00 uur

Iedere woensdag van 13.00-14.30 uur voor kinderen van 8-12 jaar. O.a. sieraden maken, kleien of tekenen. Kosten € 1,-.

donderdag 9 maart

'Lion'

Theater de Omval 20.00 uur

Een vijfjarige Indiase jongen raakt verdwaald in Calcutta, duizenden kilometers van huis. Hij overleeft veel uitdagingen voordat hij geadopteerd wordt door een Australisch echtpaar.

tot donderdag 29 juni

Expositie José van Engen

Zorgcentrum Berkenstede

In 1996 is José begonnen met beeldhouwen. Haar werk is zowel figuratief als abstract. Zij werkt het liefst met hamer en beitel en sinds kort werkt zij ook met hout.

Maarten de Jong won twee vrijkaarten voor de voorstelling 'Welkom in Partizanië' van De Partizanen in Theater de Omval op zaterdag 25 februari. Hieronder zijn recensie.

De Partizanen: Merijn Scholten en Thomas Gast.

Vrijdagmiddag verrast mijn beste vriend mij met de mededeling dat hij mij de volgende dag me neemt naar: De Partizanen - 'Welkom in Partizanië' in Theater de Omval.

Zaterdagavond komen we 10 minuten voor aanvang aan bij Theater de Omval. Het is al druk en gezellig in het restaurant. We nemen nog snel een drankje en gaan daarna de zaal in.

'Welkom in Partizanië' wordt gespeeld door het duo Merijn Scholten en Thomas Gast, twee jonge cabaretiers die je meenemen in hun samenleving Partizanië. De regel is dat er geen regels zijn. Geen verbanden en als we die toch al zien moeten we die zo snel mogelijk vergeten.

Wat volgt is een hilarische avond waarin allemaal typetjes, zang en zeer creatieve humor elkaar afwisselen. Ook de interactie met het publiek is heel leuk gedaan. Ik heb enorm genoten van de hele avond en gelachen natuurlijk. Ik kijk nu al uit naar wat zij in de toekomst brengen. Ik kom zeker terug.

Dames De Meeuwen actief in sportschool

Selectie heeft profijt van trainingen bij TrainMore

Speelsters van dames 1 van De Meeuwen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen debuteert dit seizoen in de eerste klasse. De dames draaien goed mee in de competitie en staan op de vijfde plaats. De selectie traint twee keer per week in het water van het zwembad in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran en tevens een keer per week in TrainMore in Diemen.

De selectie van dames 1 en TrainMore zijn in oktober 2016 een samenwerking aangegaan. De sportschool heeft de selectie vijftien sportabonnementen geschonken. De dames zijn in november gestart met de wekelijkse training in TrainMore. Sanne Winchester is keepster en aanvoerster van het eerste damesteam van De Meeuwen. "Wij krijgen training van personal trainer Jurjen van Leeuwen. Hij heeft voordat wij begonnen naar onze trainingen en wedstrijden gekeken en daarna een speciaal programma voor ons samengesteld. Dat programma heet Sport Specifiek. Tijdens de trainingen in TrainMore doen wij oefeningen die specifiek op waterpolo zijn gericht. De oefeningen maken bijvoorbeeld onze werparm sterker en zorgen er ook voor dat wij sneller gaan zwemmen."

Een groot deel van de selectie traint een keer per week onder leiding van Jurjen van Leeuwen. De speelsters merken dat de trainingen een positieve invloed hebben op hun prestaties tijdens wedstrijden. "De speelsters die veel bij Jurjen trainen zijn inderdaad sneller gaan zwemmen en harder gaan gooien. Ik vind het bijzonder dat de resultaten van die trainingen zo snel zichtbaar zijn", aldus Sanne. Zij is van mening dat de extra trainingen van de selectie van de dames van De Meeuwen in TrainMore een positief effect hebben op de resultaten van het team. "Wij spelen dit seizoen voor het eerst in de hoofdklasse en draaien goed mee. Dat zal zeker ook door die extra trainingen in TrainMore komen."

Het eerste damesteam van De Meeuwen speelt de eerstvolgende wedstrijd op zaterdag 11 maart. De ploeg speelt dan thuis tegen HBW/IJsselmeer. De wedstrijd in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran begint om 20.20 uur.

SV Diemen wacht zwaar duel

Ploeg speelt gelijk in vriendschappelijke wedstrijd

SV Diemen verloor eerder dit seizoen van DWS. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen speelt zondag een uitwedstrijd tegen DWS. Het duel in Amsterdam-West begint om 14.30 uur.

SV Diemen kwam zondag niet in actie omdat de KNVB een inhaalprogramma had vastgesteld. In de derde klasse C werden twee inhaalduels gespeeld. DWS won met 0-2 bij Olympia Haarlem en VVA/Spartaan verloor voor eigen publiek met 0-1 van Sporting Martinus.

SV Diemen wacht zondag een lastig duel. DWS heeft na 16 duels 26 punten en staat op de derde plaats van de ranglijst. Bloemendaal is met 36 punten lijstaanvoerder, FC Weesp staat met 35 punten op de tweede plaats. SV Diemen staat met 16 punten uit 16 duels op de elfde plaats. ASV Arsenal heeft evenveel punten als SV Diemen maar een minder doelsaldo en staat op plek twaalf. Fortius staat met 14 punten op de dertiende plaats.

VVA/Spartaan is na de nederlaag tegen Sporting Martinus nog dieper in degradatiegevaar geraakt. De ploeg uit Amsterdam heeft zeven punten. VVA/Spartaan kwam pas veertien keer in actie.

SV Diemen speelde in september 2016 thuis tegen DWS. De Amsterdammers toonden zich toen sterker en wonnen afgetekend met 2-5.

SV Diemen speelde dinsdagavond een oefenwedstrijd tegen het eerste zaterdagteam van OFC. Het team uit Oostzaan komt uit in de derde klasse. De wedstrijd eindigde in 2-2. Bij rust was de stand 1-1. Voor SV Diemen scoorden Giliano Eijken en Jesse Ringelberg. SV Diemen speelde een groot deel van de tweede helft met tien man doordat een speler was uitgevallen. De bezoekers kregen diverse kansen die niet werden benut.

SV Diemen-trainer Gerrie Breugem kan in de wedstrijd tegen DWS geen beroep doen op middenvelder Kai Minnema en aanvaller Niels Verheul. "Bij Kai is een arm uit de kom geschoten en hij wordt geopereerd aan zijn schouder. Daarna moet hij revalideren. Hij zal pas volgend seizoen weer inzetbaar zijn. Niels heeft last van een hamstring en kan zondag niet spelen. Hij sluit volgende week weer bij de groep aan."

SV Diemen hoopt snel trainers zaterdag 1 te presenteren

DIEMEN - SV Diemen hoopt op korte termijn rond te komen met twee nieuwe trainers voor de zaterdagselectie van de vereniging.

SV Diemen heeft recent besloten om na dit seizoen afscheid te nemen van trainer Robbie Huntelerslag. Na een gesprek tussen bestuurslid Peter van Rooij, een delegatie van spelers van zaterdag 1 en de trainer is besloten om na dit seizoen niet met hem verder te gaan. Huntelerslag maakt het seizoen af bij SV Diemen. Hij is sinds de zomer van 2015 trainer van de zaterdagselectie van de club.

Duo
Peter van Rooij, vicevoorzitter van SV Diemen: "Wij hopen op korte termijn een overeenkomst af te sluiten met twee trainers die als duo de zaterdagselectie gaan leiden. Wij hopen dat het eerste zaterdagteam op korte termijn goede resultaten gaat boeken."

SV Zeeburg speelt thuis tegen Berdos

DIEMEN - Het eerste damesteam ontvangt op zaterdagavond 4 maart Berdos. De wedstrijd wordt gespeeld in Sporthal Diemen en begint om 20.30 uur.

Kras/Volendam is met 31 punten uit 17 duels lijstaanvoerder in de hoofdklasse van de zaalcompetitie. Geel Zwart staat met 24 punten uit evenveel duels op de tweede plaats. SV Zeeburg staat op de derde plaats. De ploeg heeft na 17 competitiewedstrijden 22 punten. Tegenstander Berdos staat met een punt minder op de vierde positie.

Smashing '72 ontvangt Dinto

DIEMEN - Het eerste damesteam van Smashing '72 speelt op zaterdag 4 maart thuis tegen Dinto. De wedstrijd in Sporthal Diemen begint om 18.00 uur.

De volleybalsters uit Diemen wonnen hun laatste competitieduel. De dames van Smashing '72 toonden zich in Amsterdam veel sterker dan VV Amsterdam: 0-4. Smashing '72 staat op de derde plaats van de promotieklasse A.

15 / 16

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

TAXI CENTRALE DIEMEN www.taxicentralediemen.nl 020-6905858

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p. mnd info 035-6935525/06-22393323

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595