DiemerNieuws

30 april 2015

DiemerNieuws 30 april 2015


Gemeente kiest voor zelfbewust marketingprofiel: 'Daarom Diemen'

DIEMEN - De gemeente kiest samen met lokale partners voor een zelfbewust profiel in de citymarketing van de plaats Diemen. De partners zullen samen de term 'Daarom Diemen' gaan hanteren.

Diemen zal zich presenteren als een prima plek om te wonen, winkelen en werken, met eigen kenmerken, een eigen schaal en een meer dan uitstekende bereikbaarheid. De nabijheid van Amsterdam is te beschouwen als een groot pluspunt. Op basis van het gekozen vertrekpunt wordt nu een activiteitenprogramma uitgewerkt. Belangrijk daarin is een actiever evenementenbeleid met meer evenementen en meer promotie van bestaande evenementen. Daarbij zullen de partijen als term 'Daarom Diemen' gaan hanteren. Voor de introductie wordt gemikt op het Loswalfestival half mei.

De marketing van Diemen is de afgelopen periode uitgewerkt in samenspraak met een groot aantal lokale partners. Ondernemend Diemen, diverse ondernemers, de ontwikkelaar van Holland Park/Campus Diemen Zuid, de eigenaar van het winkelcentrum Diemerplein, winkeliersverenigingen, culturele instellingen en verenigingen, evenementenorganisatoren, makelaars en sportverenigingen zijn betrokken.
Die inbreng heeft geleid tot een profiel waarin de ligging nabij Amsterdam als een aantrekkelijk aspect van Diemen wordt gebruikt, naast de bijzondere eigenschappen als dorp en de goede bereikbaarheid. Die kwaliteiten van Diemen worden de komende tijd verder uitgedragen bij diverse doelgroepen. Dat is niet iets wat de gemeente alleen zal doen en juist daarom vindt de gemeente het onderlinge samenspel zo belangrijk.

Wethouder Klaasse is tevreden over de nu gekozen richting: "We hebben eerst de kwaliteiten van Diemen geïnventariseerd. Daar hoeven we helemaal niet bescheiden over te zijn."

Vervolg op pagina 2.

Jongen (14) beroofd

DIEMEN - Een 14-jarige jongen uit Diemen is vorige week dinsdagavond slachtoffer geworden van een straatroof.

De jongen reed tussen 19.45 en 20.00 uur op de Overdiemerweg in de richting van de fietstunnel naar Diemen-Noord. Plotseling sprongen er drie gemaskerde mannen uit de bosjes. Zij bedreigden de jongen met een mes en dwongen hem om zijn fiets, jas en broek af te geven. Daarna vluchtten de daders.

De politie beschikt over het volgende signalement van de daders: het gaat om drie negroïde mannen, die allen tussen de 18 en 25 jaar zijn. Twee verdachten zijn tussen de 1.70 en 1.80 meter en mager, de derde verdachte is kleiner: tussen de 1.60 en 1.70 meter. Alle drie de verdachten droegen een masker en capuchon en donkere sportkleding. Zij droegen echter alle drie opvallende schoenen: twee van hen droegen grijze schoenen, de derde verdachte blauwe schoenen.

De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Boek over oorlog gepresenteerd in Saan Museum

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het boek 'Diemens Oorlog, Dorp bij Amsterdam onder Duitse bezetting' is vrijdagmiddag gepresenteerd in het Saan Museum. Het boek is een uitgave van de Historische Kring Diemen en maakt deel uit van de Blauwe Reeks waarin eerder onder andere boeken verschenen over de geschiedenis van Overdiemen en de Sniep. Burgemeester Koopmanschap overhandigde een exemplaar aan de auteurs en ereleden van de Historische Kring Diemen. De ereleden zijn ex-burgemeester Bob de Hon en Henk Teiwes. Het boek is te koop bij boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

Gewond

DIEMEN - Een 17-jarig meisje is vorige week dinsdagmiddag gewond geraakt bij een ongeluk.

Nadat zij met haar fiets de Diemerbrug was overgestoken werd zij aan het begin van Diemen-Zuid aangereden door een automobilist. Zij kwam ten val en liep een hoofdwond op.

2

overwinningen heeft SV Diemen nog nodig om kampioen te worden

'Daarom Diemen' moet uitstraling verbeteren

Vervolg van voorpagina

Wethouder Jeroen Klaasse: "Zeker, naast Amsterdam is het allemaal wat kleiner, maar we mogen zelfbewust zijn en trots op onze eigen pluspunten: de bereikbaarheid, de sociale samenhang, de verenigingen, het groen, de rust. En de nabijheid van Amsterdam kun je dan als een extra pluspunt zien. Dat beeld willen we uitdragen en versterken, voor onze huidige inwoners en bedrijven en ook voor toekomstige. Ik ben nu vooral blij dat we samen met onze partners deze aanpak kunnen kiezen. Dat geeft vertrouwen voor het vervolg."

'Daarom Diemen' wordt gebruikt om de eigen inwoners en ondernemers trots te laten zijn op hun woonplaats en de plaats waar hun bedrijf gevestigd is. Daarnaast hoopt de gemeente dat de positieve uitstraling van Diemen ook mensen die een woning willen kopen of een bedrijf willen starten Diemen in overweging doet nemen.

Weggehaald uit de Weesperstraat, overleden in Bergen Belsen

Op 27 april vond een herdenking plaats in Bergen Belsen. In mei 1945 kreeg mevrouw Van Ulsen uit de Weesperstraat 58 in Diemen-Zuid het bericht dat haar man daar was overleden. Eind 1942 werd hij van huis gehaald en zijn vrouw leefde jarenlang in onwetendheid over zijn lot. In 1958 werd in het plantsoen aan het begin van de Hartveldseweg een oorlogsmonument geplaatst ter herinnering aan de barre dagen van de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Strumphler Tideman toonde zich even niet op de hoogte van de slachtoffers die in Diemen te betreuren waren. Trijntje van Ulsen-Broersma uit de Weesperstraat, oorlogsweduwe, haalde in een brief hard uit naar de burgemeester: "Bent u zich ervan bewust welk leed u veroorzaakt bij de nabestaanden van de oorlogsslachtoffers?" De burgemeester maakte beschaamd zijn excuses.

Vorige week verscheen het boek 'Diemens oorlog'. Burgemeester Amy Koopmanschap noemde het boek 'een oorlogsmonument voor Diemen'. In het boek wordt ook de metaalarbeider Willem Frederik Nicolaas van Ulsen uit de Weesperstraat gememoreerd in het hoofdstuk 'Principiële en moedige mensen in Diemen' (pagina 160). Van huis gehaald in Diemen, ver weg in Bergen Belsen gestorven. Een verzetsheld. Dat we hem nooit zullen vergeten.

Weerbericht

Eerst droog en koel, vanaf zondag wisselvallig en zachter
Met een Noordzeedepressie op weg naar Noord Europa is het deze week wisselvallig. Zoals Koningsdag zijn er 'meevaldagen' met meer ruimte voor de zon en meest droog. Eerst hebben we te maken met vrij koude polaire lucht. De temperatuur blijft daardoor nog achter op het 'normale' niveau van 16 graden voor begin mei. Vanaf zondag wordt die temperatuur bereikt.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag wisselen zonnige perioden af met stapelwolken. Er waait een matige noordenwind. Het wordt 12 graden. Zaterdag bestaat er net als vrijdag slechts een kleine buienkans, maar het blijft meest droog en de zon schijnt geregeld. Er is kans op nachtvorst. Overdag loopt de temperatuur op naar zo'n 13 graden. Zondag is het meest bewolkt met kans op regen. Het wordt dan met 15 à 16 graden wel zachter. De zuidwestenwind neemt toe tot vrij krachtig.

Trend na het weekeinde
Ook maandag kan het deels nog regenachtig zijn. Daarna wordt het iets minder wisselvallig met wat vaker zonneschijn, maar de kans op een bui blijft aanwezig. De minima vallen hoger uit. De maxima bereiken waarden van 15 à 17 graden, vanaf woensdag mogelijk iets hoger.

Weetje
De temperatuur in 2015 spreekt tot dusver weinig tot de verbeelding. Januari was vrij zacht, maar in februari en maart was de gemiddelde temperatuur vrijwel gelijk aan 'normaal'. Ook de gemiddelde temperatuur in april wijkt nauwelijks af van de normale waarde. Met normaal wordt bedoeld het gemiddelde maximum en minimum over het tijdvak 1981 t/m 2010.

F7-SV Diemen pakt titel

DIEMEN - De F7 van SV Diemen is voorjaarskampioen geworden. In de kampioenswedstrijd werd met 14-0 gewonnen van Tos Actief F6.

In de overige wedstrijden van de competitie had de F7 met meer tegenstand te maken en werden wedstrijden vaak maar met één doelpunt verschil gewonnen. Ondanks de tegenstand is het de F7 gelukt om alle wedstrijden te winnen. Daarbij hebben alle spellers van het zevental een of meer doelpunten gemaakt. Op de foto boven: Rinaldo, Tim, Tim, Keano, Yordi, Kees. Onder: Lucatoni, Rowie, Shivan en Brighten. Bas Kip ontbreekt op de foto.

Jeugd geniet van The Orange Games

DIEMEN - In Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan zijn zaterdagmiddag The Orange Games gehouden.

Het was de eerste keer dat The Orange Games in Diemen werden gehouden. Dionne Tool van Stichting Welzijn Diemen (SWD) is tevreden. "Het was heel leuk. Wij hopen dat er tijdens een volgende editie nog meer jongeren op af komen."

Diverse stagiaires van SWD hielpen tijdens The Orange Games.

Actie Amnesty op 4 mei

DIEMEN - Amnesty International luidt in Diemen op 4 mei de noodklok voor bootvluchtelingen.

Net als overal in Nederland worden in Diemen op 4 mei de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en oorlogen daarna. In overleg met de gemeente Diemen en het Comité 1940-1945 in Diemen vraagt Amnesty International dit jaar ook aandacht voor de mensenrechten van de bootvluchtelingen voor de Europese kust. Amnesty International wil dit probleem onder de aandacht brengen bij alle Europese lidstaten met het dringende verzoek om o.a. zoek- en reddingsacties op zee uit te breiden om nog meer verdrinkingsdoden te voorkomen. Daarom verzamelt Amnesty International na de dodenherdenking handtekeningen in de hal van het gemeentehuis.

Twee Diemenaren krijgen lintje tijdens lintjesregen

Poster en Bleker beiden al tientallen jaren actief als vrijwilliger

Jan Poster, burgemeester Amy Koopmanschap en Henk Bleker. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN – Een koninklijke onderscheiding voor twee Diemenaren tijdens de lintjesregen dit jaar: Jan Poster en Henk Bleker kregen vrijdagochtend in het gemeentehuis een lintje opgespeld door burgemeester Amy Koopmanschap en zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

"Rond deze periode kijken we in Diemen meestal om ons heen om te zien of er mensen zijn die we in het zonnetje willen zetten vanwege hun bijdragen aan de gemeenschap. Ik mocht er daarvan de afgelopen twaalf jaar al veel van ontmoeten en ook vandaag mag ik dat weer doen", zei Koopmanschap aan het begin van de bijeenkomst in het gemeentehuis afgelopen vrijdag. Voor de laatste keer reikte zij als burgemeester van Diemen de lintjes uit.

De twee Diemenaren die dit jaar tijdens de lintjesregen werden geëerd, zetten zich beiden al heel lang in voor verschillende organisaties. Jan Poster is al 30 jaar bestuurslid van de Stichting Diemer Festijn. "Zo'n evenement vraagt heel veel inspanningen. Daarom zijn we als lokale gemeenschap zo dankbaar dat er ieder jaar weer mensen zijn die hun tijd en inzet aan dat feest geven. Jan Poster doet dat al vele, vele jaren als vrijwilliger, met veel energie, met grote betrokkenheid", vertelde de burgemeester. Voor de Diemer IJsclub is hij nog langer als bestuurslid actief, al 40 jaar. In die rol is hij vooral de organisator van het jeugdschaatsen op de Jaap Edenbaan. Ook is hij lid van de Sportraad Diemen en voorzitter van de regionale Jeugdcommissie Jaap Eden. '''Een parel voor de vereniging' wordt hij genoemd", aldus Koopmanschap. Daarnaast weet Jan Poster ook nog tijd te vinden voor vrijwilligerswerk in Theater De Omval.

In het zonnetje
vanwege bijdragen
aan gemeenschap

Henk Bleker is sinds hij in 1969 zijn EHBO-diploma haalde als vrijwilliger actief, vooral binnen de afdeling Amsterdam van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO en vanaf 1988 als voorzitter van het district Noord-Holland van die vereniging. "Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor de vereniging en ging niet opzij voor een extra functie als de vereniging daar om vroeg. Gedreven en enthousiast, zo wordt zijn bijdrage gekenschetst", zo vertelde de burgemeester. Naast het werk voor de EHBO-vereniging is Henk Bleker voorzitter van de VvE Berkendaal, waar hij woont. Daarnaast is hij ook al ruim 25 jaar actief als penningmeester van de Stichting Sociaal Voorzieningenfonds Gemeentepersoneel Amsterdam.

Oversteek-plaatsen beter zichtbaar door led-verlichting

DIEMEN - De gemeente heeft ledverlichting op zonne-energie met een duurzame behuizing in een aantal oversteekplaatsen bij het Diemerplein geplaatst.

Bij de gemeente zijn veel klachten binnengekomen over het slecht zichtbaar zijn van de voetgangersoversteekplaatsen bij het Diemerplein. "De openbare verlichting ter plaatse voldoet aan alle normen die daarvoor zijn, maar voetgangers hadden het gevoel dat ze slecht zichtbaar waren", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Vorige week dinsdag en woensdag heeft de gemeente de oversteekplaatsen nabij de Rabobank en de Ouddiemerlaan aangepast. Als de gemeente positieve reacties van inwoners krijgt, zullen er meer oversteekplaatsen in Diemen op dezelfde wijze worden aangepast.

Burgernet nu ook via e-mail

DIEMEN - Deelnemers aan Burgernet in Diemen krijgen voortaan ook berichten per e-mail.

Tot nu toe werden Burgernetacties telefonisch doorgegeven via een spraak- of sms-bericht. Vorig jaar is een start gemaakt om behalve spraak- en sms-berichten ook e-mailberichten over veiligheidsincidenten te versturen om het bereik en het succes van Burgernet te vergroten. Vanaf vorige week kan dit ook in Diemen.

E-mailberichten over veiligheidsincidenten in de buurt worden verzonden nadat een incident heeft plaatsgevonden. Het gaat - anders dan bij de Burgernetberichten via de telefoon - om zaken waarvoor geen acute actie nodig is. De politie helpen kan via de antwoordknop in het e-mailbericht. Indien de informatie aanknopingspunten bevat voor verder onderzoek zal de politie contact met de melder opnemen.

PCOB ontvangt veel belangstellenden

Het symposium in De Ontmoeting.

DIEMEN - De bijeenkomst waarmee het 25-jarig bestaan van de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB werd gevierd heeft veel belangstellenden getrokken. De bijeenkomst vond vorige week woensdagmiddag plaats in De Ontmoeting.

Tijdens een symposium werd ingegaan op de vraag hoe senioren langer vitaal en gezond thuis kunnen wonen. Na het symposium was er een receptie voor leden van de ouderenbond en genodigden. Loek Stomps, waarnemend voorzitter en secretaris van de afdeling Diemen van de PCOB, was zeer tevreden over de opkomst tijdens de viering van het lustrum.

Inbraak

DIEMEN - Onbekenden hebben tussen zondagavond 22.00 en maandagochtend 02.30 uur ingebroken in een woning aan de Rode Kruislaan.

De inbrekers forceerden het slot van de voordeur, doorzochten de woning en namen spullen en geld mee.

Global Dance Centre geopend

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Op Campus Diemen Zuid is zaterdag het Global Dance Centre geopend. Het is de grootste urban dansschool van Nederland. Op het terrein van de campus was een podium geplaatst. Diverse acts traden op: B-Brave, Aliyah Kolf, TP4Y en Ayden. Er kwamen veel belangstellenden op de opening af: naast de bewoners van Campus Diemen Zuid ook mensen van elders uit Diemen en plaatsen in de regio.

Diemenaren maken bedevaart

DIEMEN - Acht parochianen uit Diemen vertrekken op zaterdag 2 mei vanuit de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden op bedevaart naar Rome. Zij maken deel uit van een groep van 800 pelgrims die vanuit Bisdom Haarlem-Amsterdam naar Rome reizen.

De pelgrims worden begeleid door de twee Haarlemse bisschoppen en de koorschool van de Sint Bavokerk in Haarlem. Drie dames uit Diemen hebben auditie gedaan voor het pelgrimskoor, een gelegenheidskoor dat samen met het kathedrale koor de mis op zondag 3 mei in de Sint Pietersbasiliek in Rome zal ondersteunen.

Anja Zwaan uit Diemen is een van de drie parochianen uit Diemen die voor het pelgrimskoor is geselecteerd. "Wij zingen niet alleen in de Sint Pietersbasiliek, wij zingen ook met het pelgrimskoor in meerdere kerken in Rome. Het koor maakt de bedevaart voor ons extra speciaal, maar is niet de hoofdzaak van onze reis."

Afscheidsexpositie burgemeester Koopmanschap

Expositie in gemeentehuis duurt tot 5 juni

De opening van de expositie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Beeldhouwer Willem Harbers heeft donderdagavond in het gemeentehuis de afscheidsexpositie van burgemeester Amy Koopmanschap geopend. De beeldententoonstelling met werk van de burgemeester zelf wordt geflankeerd door schilderijen van Liedje de Rooij. De expositie is tot 5 juni te bezichtigen op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur.

Er was veel belangstelling voor de opening van de expositie. Veel inwoners van Diemen weten dat burgemeester Koopmanschap een kunstliefhebber is. Zij heeft de afgelopen twaalf jaar veel exposities in Diemen geopend en bezocht en mocht ook alle vijf de kunstroutes openen die in Diemen hebben plaatsgevonden.

Slechts weinigen wisten dat de burgemeester al lange tijd beeldhouwt. Een kleine tien jaar geleden begon de burgemeester met beeldhouwen. Zij kwam via een vriendin in aanraking met deze vorm van kunst en ging aan de slag. Zij krijgt elke week les van Willem Harbers in MK24 in Amsterdam. Als zij maar even tijd kan vinden gaat zij thuis aan de slag. "Nee, ik heb geen atelier. Ik beeldhouw thuis in de ambtswoning."

Op de expositie die de toepasselijk de naam 'Afscheid' heeft gekregen zijn ook schilderijen te zien van de Diemense kunstenaar Liedje de Rooij. De Rooij en de burgemeester leerden elkaar kennen tijdens de voorbereiding van de eerste Kunstroute Diemen in 2003. De Rooij was een van de organisatoren van die kunstroute. De Rooij schildert vooral in haar atelier in Amsterdam, maar zij stelde haar woning diverse keren open voor publiek tijdens de kunstroute. Willem Harbers vertelde tijdens de opening van de expositie dat hij verwacht dat de burgemeester na haar vertrek uit Diemen meer tijd zal vinden om te beeldhouwen en mooi werk zal afleveren.

Nathalie Akkerman

19 jaar
Staflid bij Scouting Diemen, student aan de Pabo
Diemenaar sinds haar geboorte

Welke groep scouts begeleid je?
"Ik begeleid meiden van 7-11 jaar, de Kabouters.

Zelf ook Kabouter geweest?
"
Ja, ik ben zelf altijd jeugdlid geweest, vanaf mijn vijfde."

Laatst waren de regionale scoutingwedstrijden.
"De PaRoBa, voor de gidsen en verkenners. Het was superleuk. Scouting Diemen is jammer genoeg niet in de prijzen gevallen, maar voor de meesten was het de eerste keer dus ik ben toch erg trots op ze."

Favoriete stek in Diemen?
"De trimbaan bij het spoor."

Niet het Diemerbos?
"Waar wij onze eigen plek hebben, haha. Ik kijk uit naar het eerste kampvuur daar."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Toen ik je zag' van Isa Hoes."

Leukste jeugdherinnering
"Bij het sluisje op de dijk met vrienden lekker samen genieten van de zon en zwemmen."

Je beste eigenschap?
"Ik ben direct."

En je slechtste?
"Soms kan ik negatief zijn."

Trots op?
"Mijn moeder, omdat zij altijd heel positief is en altijd doorzet, dat bewonder ik."

Over 10 jaar...
"Dan heb ik mijn eigen klas en woon ik nog steeds in Diemen in mijn eigen huisje met mijn hondje Noa."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een bootje kopen om lekker met de familie in te varen en heel veel shoppen."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een leuk feestje met leuke vrienden."

Je kunt niet zonder?
"Mijn telefoon."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik een soort festival organiseren met allemaal scoutingactiviteiten zodat iedereen een dag kan zien hoe leuk scouting is."

Postzegel Diemen 70 Jaar Bevrijd

DIEMEN - De Diemense postzegelvereniging De Zegelaars heeft een persoonlijke zegel 'Diemen 70 Jaar Bevrijd' uitgegeven.

Op de zegel prijkt een bekende foto van Canadese bevrijders die begin mei 1945 door Diemen rijden en feestelijk worden onthaald. Mooi in de postzegelverzameling, maar de zegels kunnen ook gewoon gebruikt worden om brieven mee te frankeren. Een velletje met tien zegels is te koop voor 10 euro voor niet-leden van De Zegelaars. Wie het bedrag overmaakt op rekeningnummer NL49INGB0002404932 krijgt het velletje thuisbezorgd.

Pasar Malam Diemerplein

DIEMEN - Komend weekend organiseert het Diemerplein een Pasar Malam.

Er is een gevarieerd aanbod aan Oosterse en Aziatische artikelen en hapjes en drankjes uit Pakistan, Thailand, India en Indonesië. Overal is gezellige Indonesische muziek en dans te horen en te zien. Diverse winkeliers van winkelcentrum Diemerplein hebben een koopjestafel met artikelen en speciale aanbiedingen.
De Pasar Malam is zaterdag 2 mei open van 10.00 tot 16.00 uur en op koopzondag 3 mei van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Theatergroep Diemen speelt 'Verliezers'

DIEMEN - Theatergroep Diemen speelt op 30 en 31 mei in Theater De Omval het blijspel 'Verliezers' van Ton Davids. Kaarten kunnen nu al gereserveerd worden.

Het stuk gaat over vreugde en verdriet. Alle bewoners van de Diamantstraat in Diemen winnen miljoenen. Behalve de familie Van Gorp op nummer 14, want zij hebben geen loten. Als troost krijgen zij de reality soap 'Verliezers' aangeboden en de cameraploeg trekt in hun woning. Er ontstaan verwarrende en chaotische situaties, waarin iedereen probeert het beste ervan te maken. Worden de winnaars echt gelukkiger met hun vele geld? En het gezin Van Gorp, zijn zij de verliezers of bepaalt het lot toch anders?

Het stuk is te zien op zaterdag 30 mei om 20.00 uur en zondag 31 mei om 14.00 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.theatergroepdiemen.nl of 06-33929527.

Op zoek naar koopjes op vrijmarkt

Koningsdag 2015: koud, droog en gezellig

DIEMEN - Diemen heeft maandag Koningsdag gevierd. Het was gezellig druk op de vrijmarkt in het centrum. Het was weliswaar fris, maar gelukkig bleef het droog.

Jong en oud geniet van vrijmarkt. Foto: Trudy Kroese

Veel mensen gingen al midden in de nacht naar het centrum van Diemen om een goede plek uit te zoeken. Er was veel rommel van zolder en uit de schuur gehaald, die meestal tegen een scherpe prijs werd verkocht. We liepen een stukje op met een leuke dame. Uiteraard was zij - zoals zo veel dames - op zoek naar schoenen. Zij slaagde binnen tien minuten en kocht een paar fraaie schoenen. Zij hoefde slechts vier euro af te rekenen.

Even verderop zat een man op de grond. Hij spitte door een stapel boeken van Suske en Wiske heen. "Onze zoon verzamelt boeken en allerlei attributen van Suske en Wiske. Ik heb altijd een lijstje bij me met de nummers van de boeken die hij nog mist." Even later kocht hij een stapeltje stripboeken.

Laura en Myrthe zaten al vanaf vroeg in de ochtend vlak bij De Omval. Zij hadden het koud, maar waren blij dat zij een plekje in de zon hadden kunnen bemachtigen. De opbrengst van hetgeen zij verkochten was voor de kinderen bestemd.

Optreden van Diemer Harmonie. Foto: Trudy Kroese
Op zoek naar koopjes op de vrijmarkt. Foto: Trudy Kroese
Melissa en haar familie hebben het naar hun zin.
Oranjesfeer op de vrijmarkt.

We besloten even een lekkere bak koffie te halen bij koffiezaak Bicker op het Diemerplein. De eigenaar en eigenaresse hadden de meeste tafels en stoelen voor een dag opgeborgen om ruimte maken voor de klanten. Voor de toonbank stond zo nu en dan een flinke rij. De bak sterke koffie was heerlijk. Het was mooi om te zien dat heel veel kinderen het enorm naar hun zin hadden op de vrijmarkt. Een flink aantal van hen hielp hun ouders met het aanprijzen en verkopen van spullen.

Vlak bij de parkeergarage stond Melissa samen met haar vader, moeder en schoonzuster. Zij stonden er vanaf half zes. Alle kinderkleding die zij verkochten was al vroeg in de ochtend verkocht. "Er kwam een Afrikaanse dame langs die de kleding heeft gekocht. Zij stuurt die kleding op naar Afrika", aldus Melissa.

Wij ontmoetten een andere leuke dame. "Ik heb net twee paar laarzen gekocht van het merk Palladium. Bij elkaar kostten die slechts vijf euro." Waar veel mannen vooral iets met (onder meer) voetbal en bier lijken te hebben, ligt de interesse van veel vrouwen elders. "Ik ben geïnteresseerd in schoenen en tassen. Maar ik heb net ook een krabplank gekocht voor mijn kat."

In de loop van de middag werd het stiller op de vrijmarkt. Na afloop gingen sommige mensen naar huis om even uit te rusten, andere besloten Koningsdag af te sluiten met een borrel. Personeel van de gemeente ging onmiddellijk aan de slag in het centrum. Zij ruimden de rommel op en maakten de straten weer schoon. Hier was veel waardering voor van de inwoners van Diemen.

Leerlingen actief voor Diemen

Lespilot kan herhaald worden op andere scholen in Diemen en Nederland

Eerst in de klas leren over het thema armoede.

DIEMEN - Oud-Hollandse liedjes zingen met ouderen, vuil prikken, helpen bij de voedselbank en koffie-ochtenden organiseren voor eenzame mensen: kinderen van basisschool De Ark hielpen met deze projecten onder leiding van Serve the City Diemen (StC) en stagiaires van Stichting Welzijn Diemen (SWD).

Bij 'Just Do It Diemen', waar jongeren tussen 13 en 18 jaar maatschappelijke projecten mochten bedenken en uitvoeren, ontstond het idee om zoiets ook met scholen te doen. "In deze lespilot wilden we kinderen meenemen in de gedachte van StC: omzien naar je omgeving en samen Diemen maken", vertelt Tinka Veninga van StC Diemen. "Voor stagiaires van SWD bleek het een mooie verdiepingsstage om de lessen te bedenken en te geven en de kinderen te begeleiden bij de uitvoering van de projecten. Drie vliegen in één klap, want tijdens de eindprojecten werd ook echt iets gedaan voor inwoners van Diemen."

Alle groepen van De Ark kregen twee lessen in een thema, waarna de kinderen werden meegenomen naar een afsluitend project. De jongste twee groepen gingen aan de slag met het thema 'Ouderen'. Zij knutselden in de klas een lentebloem en oefenden oud-Hollandse liedjes. Ten slotte bezochten de kleuters bewoners van de zorgcentra De Diem en Berkenstede om de bloemen te brengen en de liedjes te zingen.

Kleuters zingen liedjes in Berkenstede.
Helpen bij voedselbank Diemen.
Groep 7 en 8 organiseerden koffie-ochtenden.
Vuil prikken om je omgeving mooi te houden.

'We hopen dat zij dit in de toekomst vaker doen'

Voor groep 3 en 4 was het thema 'Je omgeving'. Zij leerden over een mooie omgeving en hoe afval die ontsiert. Op school werd geknutseld met afval en met door de gemeente uitgeleende vuilprikkers werd de omgeving van de school helemaal ontdaan van restafval. "Ik heb in Minecraft nu ook een prullenbak gemaakt", vertelde een leerling na afloop.

Groep 5 en 6 dachten na over armoede, niet alleen ver weg maar ook dicht bij huis en het verschil daartussen. Zij zamelden in de klas voedsel in, waarbij ze zelf mochten bedenken hoe ze dat konden doen en hielpen een paar uur bij de Voedselbank Diemen. "In de klas stond een krat, maar dat was in geen enkele groep genoeg", vertelt Tinka. "Om alles naar de voedselbank te kunnen brengen moest ik zelfs een auto lenen, want drie meisjes hadden met een actie bij Albert Heijn een auto vol artikelen ingezameld."

Groep 7 en 8 gingen aan de slag met het thema 'Eenzaamheid'. Zij maakten een uitnodiging voor iemand uit hun omgeving waarvan zij dachten dat hij of zij eenzaam was. In Het Kruidvat en De Schakel werden koffie-ochtenden georganiseerd voor deze mensen. "De kinderen namen wat lekkers mee en iedere keer kwamen er meer bezoekers", vertelt Tinka. "Ik heb geleerd om met oudere mensen om te gaan", was de reactie van een leerling toen hij een dame had uitgenodigd voor de koffie-ochtend.

Gisteren werd voor de laatste keer vuil geprikt door kinderen uit groep 3 en 4 en is het project afgesloten. "De Ark en SWD zijn enthousiast en wij ook", aldus Tinka. "En het project kan zo herhaald worden op andere scholen. Er zijn lesbrieven gemaakt voor leerkrachten. En wij hebben met de leerkrachten beoordeeld of de lessen leerzaam en afwisselend genoeg waren. 17 klassen, 416 kinderen, hebben op de een of andere manier kennisgemaakt met het werk van StC en hebben zich ingezet voor Diemen. Zij hebben gezien hoe je met een klein gebaar mensen blij kunt maken. We hopen natuurlijk dat zij dit in de toekomst vaker doen."

30 april en 5 mei

Film in De Omval

De misdaaddrama 'A Most Violent Year' speelt zich af in het corrupte en gevaarlijke New York van 1981. Abel Morales probeert zijn stookoliebusiness en familiezaak op een integere, correcte manier verder uit te breiden. Wanneer zijn chauffeurs dagelijks worden aangevallen en Abel op het punt staat een cruciale investering te maken, komt hij voor het eerst in een morele grijze zone terecht en dreigt hij van het rechte pad af te dwalen. 20.00 uur. € 8,-.

vrijdag 1 mei

Navolging in de kunst

SWD organiseert de dialezing 'Navolging in de kunst' door Simon Giling in De Schakel. Hoe ver mag je als kunstenaar gaan in het natekenen of naschilderen van een foto? Er wordt o.a. aandacht besteed aan de schilders Luc Tuymans en Rob Scholte die veel werk van collega-kunstenaars hebben gekopieerd. 10.00 – 12.00 uur, € 3,-. Meer informatie bij Cor de Best: 06-54678741.

Tablet Café

In bibliotheek Diemen wordt twee keer per maand een Tablet Café gehouden om ervaringen uit te wisselen en tips en trucs te delen over tablets en iPads. Hoe installeer je een app, wat is werken in de cloud of hoe lees je je mail op je tablet? Het Tablet Café is open van 18.30 tot 20.00 uur. Net als in een echt café kan iedereen gewoon even binnen lopen en is er iets te drinken. De deelname is gratis.

Toneel in De Omval

Servaes Nelissen stuit op een kast met ruim honderd poppen van zijn vader, poppenspeler Jan Nelissen. Van de poppen is niet veel meer over. Servaes besluit een voorstelling te maken waarin zijn vader nog één keer tot leven komt. Humor en tragiek liggen naast elkaar in een mengvorm van toneel, cabaret, poppenspel en mime. 20.30 uur. € 15,-.

zaterdag 2 mei

Hollandse kunst

Galerie Diemerplein op de hoek van het winkelcentrum krijgt een nieuwe naam: Dutch Arts Embassy. Van daaruit worden kunstenaars gepromoot bij Nederlandse vestigingen in het buitenland. De lancering gebeurt op 2 mei om 16.00 uur met de opening van de expositie Art Holland Collection. Kunst met typisch vaderlandse symbolen als tulpen, koeien, molens en landschappen.

Meral's Harem

Meral Polat, Beppe Costa en de mannen van meer dan duizend nachten bundelen hun muzikale en theatrale krachten in het theaterconcert 'Meral's Harem'. De muziek neemt luisteraars mee naar een antiek paleis in Boedapest, zandweggetjes in Toscane en het Nederland van nu. 20.30 uur. € 15,-.

zondag 3 mei

Carpe Diem

Carpe Diem, het gemengd seniorenkoor van Diemen, geeft van 15.00 tot 17.00 uur een voorjaarsconcert in De Omval. Een programma vol musical- en filmmuziek, begeleid door Hans van der Meer op keyboard. Kaarten à € 7,50 verkrijgbaar aan de kassa.

maandag 4 mei

Dodenherdenking

Om 19.00 uur begint de dodenherdenking in het gemeentehuis van Diemen. Na een welkomstwoord door mevrouw Kronenberg-Heijne van Comité Diemen 1940-1945 zijn er voordrachten van leerlingen van Diemense basisscholen. Mevrouw de Vries van Comité gedeporteerde Joden Diemen 1940 - 1945 en burgemeester Koopmanschap houden een toespraak. Ensemble Vivace zingt diverse stukken. De bijeenkomst in het gemeentehuis eindigt met samenzang van het Wilhelmus. Daarna gaat het gezelschap naar buiten voor de kranslegging. Vlak voor de twee minuten stilte speelt de Diemer Harmonie 'The Last Post'.

woensdag 6 mei

Cabaret in De Omval

Voor een keer komt Rooyackers, Kamps & Kamps, de legendarische cabaretgroep, na vijf jaar weer bij elkaar voor een grootse en genante voorstelling. 20.30 uur. € 17,-.

donderdag 7 mei

Juridisch spreekuur

Iedere eerste en derde donderdag van de maand geven twee advocaten uit Diemen van kantoor Palanciyan gratis juridisch advies in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Iedereen met elke willekeurige juridische vraag is van 16.30 tot 18.30 uur welkom. De spreekuren zijn gratis te bezoeken en u kunt zonder afspraak binnenlopen. Meer informatie: 06-12620423.

Film in De Omval

In 'Still Alice' is de hoofdpersoon gelukkig getrouwd, moeder van drie volwassen kinderen en een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze zich realiseert dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. 20.00 uur, € 8,-.

vrijdag 8 mei

Hartengoud

Creatieve workshop hartengoud voor jong en oud in de lunchroom van Theater De Omval. Gratis inloopatelier op vrijdagmiddag onder begeleiding van Toeticolori. 15.00-17.00 uur.

zaterdag 9 mei

Repair Café

DDD organiseert een Repair Café in De Diem, tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers repareren kleine artikelen zoals elektronica, speelgoed en huishoudelijke apparaten. Dat is in principe kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Cabaret in De Omval

Bij elke relatie komt een groot aantal nieuwe, soms ongeschreven regels kijken. Margriet Bolding vertelt hierover in haar cabaretvoorstelling. Bolding wordt geroemd om haar eigenzinnige humor en ontroerende liedjes. 20.30 uur. € 14,-. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Nederlaag SV Zeeburg

Tornado blijkt maatje te groot

SV Zeeburg speelde een aantrekkelijk duel. Foto: Bastiaan Miché

DIEMEN - Het eerste damesteam van handbalvereniging SV Zeeburg heeft zondag de thuiswedstrijd tegen Tornado 1 verloren: 24-33. Bij rust leidden de bezoekers met 15-22.

SV Zeeburg wist dat Tornado een lastige tegenstander was. Die ploeg was in de zaalcompetitie op de derde plaats geëindigd. De handbalsters uit Diemen waren dus gewaarschuwd.

Het werd een aantrekkelijk duel. Vanaf het begin werd er door beide teams snel handbal gespeeld. Beide ploegen lieten mooie aanvallen zien en het duel ging aanvankelijk gelijk op. De aanvallen van SV Zeeburg liepen goed en de speelsters volgden de aanwijzingen van de coach goed op. De verdediging van de thuisclub speelde echter net niet fel genoeg, waardoor Tornado te makkelijk tot scoren kon komen en zo langzaam uitliep naar een ruststand van 15-22.

Feller
In de rust werd door SV Zeeburg afgesproken om na de hervatting een ander verdedigingssysteem te spelen en om feller te gaan verdedigen. Dit wierp zijn vruchten af. Tornado had meer moeite om door de verdediging van de thuisclub heen te komen. In de aanval werd er zorgvuldiger gespeeld hetgeen tot minder balverlies leidde. Doordat de dames van SV Zeeburg tot het einde van de wedstrijd hard bleven werken en en voor elke bal bleven vechten werd het verschil tussen beide teams in de tweede helft niet veel groter.

Een goede en leuke wedstrijd van beide kanten leidde uiteindelijk tot een eindstand van 24-33 voor Tornado. Een uitslag die gezien de hoge klassering van de tegenstander in de zaalcompetitie zeker geen slecht resultaat is voor SV Zeeburg.

De dames van SV Zeeburg zijn nu twee weken vrij. De volgende wedstrijd is op zondag 17 mei thuis tegen Fulmen/Fidelitas. Die wedstrijd begint om 12.50 uur.

Koninginnedag

Net als tijdens Koninginnedag (30 april) was het ook tijdens Koningsdag (27 april) enorm druk in Amsterdam. Half Nederland lijkt jaarlijks naar de hoofdstad te komen om deel te nemen aan de festiviteiten. Het is niet voor te stellen dat de gemeente Amsterdam akkoord zou gaan met een thuiswedstrijd van Ajax op de dag dat de vorst de verjaardag viert.

In de jaren 60 lag dit anders. Koninginnedag werd toen ook in Amsterdam ingetogener gevierd dan nu. Op 30 april 1969 (de verjaardag van koningin Juliana) speelde Ajax thuis tegen FC Twente. Het was een topper die de mensen die die dag in De Meer aanwezig waren zich ook nu nog zullen herinneren. FC Twente-speler Eddy Achterberg miste toen namens de bezoekers een enorme kans. Zijn mislukte doelpoging kwam bekend te staan als 'misser van het jaar'. De in Utrecht geboren speler ging alleen op Gert Bals af, passeerde de doelman en schoot vervolgens naast het lege doel!

Ajax maakte een bijzonder seizoen door. De Amsterdammers wisten zich te plaatsen voor de Europa Cup I-finale. Die wedstrijd werd op 28 mei 1969 kansloos verloren. AC Milan was in Estadio Santiago Bernabeu in Madrid veel sterker: 4-1.

Op 3 november 1968 ging Ajax op bezoek bij FC Twente. De Tukkers wonnen in stadion Diekman met maar liefst 5-1. Aanvaller Dick van Dijk scoorde drie keer. De return op Koninginnedag 1969 was volgens veel voetballiefhebbers de mooiste competitiewedstrijd van het seizoen. Ajax won met 2-0 door treffers van Piet Keizer en Sjaak Swart. Beide doelpunten werden na rust gemaakt. Ajax werd dat seizoen geen kampioen. Landskampioen Feyenoord behaalde drie punten meer dan Ajax, dat als tweede eindigde.

In de zomer van 1969 nam Ajax Dick van Dijk over van FC Twente. Twee jaar later beleefde Van Dijk zijn mooiste moment in het shirt van Ajax. Hij opende de score in de Europa Cup I-finale tegen Panathinaikos. Ajax won die wedstrijd in het Londense Wembley stadion met 2-0.

SV Diemen wint topper

SV Diemen-spits Dennis van Bree in actie. Foto: Michelle de Haas

DIEMEN - SV Diemen heeft de cruciale uitwedstrijd tegen SV Ouderkerk gewonnen: 1-2. Bij rust leidde SV Diemen met 0-1. SV Diemen heeft door deze overwinning de koppositie in de vierde klasse F overgenomen van SV Ouderkerk en heeft nu twee punten voorsprong op die ploeg. Beide teams komen deze competitie nog twee keer in actie.

Er was de afgelopen weken door beide teams naar deze onbetwiste topper toegeleefd.

SV Diemen had bij de KNVB het verzoek ingediend om de arbiter te laten assisteren door twee grensrechters die geen binding met een van beide clubs hebben. SV Diemen trok de onpartijdigheid van de vaste grensrechter van SV Ouderkerk in twijfel. Hij wordt gezien als de twaalfde man van de thuisclub. De voetbalbond honoreerde het verzoek van SV Diemen.

Druk
Het was enorm druk op het sportpark van SV Ouderkerk. Veel supporters van SV Diemen waren met de auto of fiets naar Ouderkerk afgereisd om hun ploeg te steunen.

Sfeer
Er heerste veel sfeer. Supporters van de thuisclub staken voor aanvang van het duel vuurwerk af. De kantinemedewerkers van SV Ouderkerk hadden het enorm druk. Ook de supporters van de bezoekende club lieten zich het bier goed smaken. SV Ouderkerk zal een mooie omzet hebben gedraaid.

De ploeg van trainer Marc Stuut wist dat er drie punten moesten worden binnengesleept. SV Diemen had voor rust het beste van het spel en kwam op voorsprong via een fraaie treffer van middenvelder Kevin Kroese. Na de hervatting bood SV Ouderkerk meer weerstand. De thuisclub slaagde erin om gelijk te maken.

Vrije trap
SV Diemen wist de drie punten te pakken. Aanvaller Dennis van Bree schoot een vrije trap op prachtig wijze achter de doelman van SV Ouderkerk. In de slotfase ging de thuisclub op jacht naar de gelijkmaker. De scheidsrechter liet tot ontstentenis van SV Diemen wel erg lang doorspelen. Maar de defensie van SV Diemen onder leiding van centrale verdediger Pierre Tosch hield stand.

Scherp
SV Diemen-trainer Marc Stuut was blij met de overwinning, maar zette zijn ploeg onmiddellijk weer op scherp. SV Diemen speelt zondag uit tegen CTO '70. De wedstrijd begint om 14.00 uur. Als die ploeg in Duivendrecht wordt verslagen kan SV Diemen het karwei op zondag 10 mei afmaken in de thuiswedstrijd tegen Fortius. Stuut en de spelers weten dat een misstap grote gevolgen kan hebben. SV Ouderkerk heeft maar twee punten minder en een beter doelsaldo dan SV Diemen.

DKV Victoria wint uitduel

DIEMEN - DKV Victoria heeft de uitwedstrijd tegen WWSV gewonnen: 10-25.

Aanvankelijk leek het een moeilijke wedstrijd te worden. WWSV verdedigde achter en dat is meestal lastig. Bijkomend nadeel was dat er op een zware grasmat werd gespeeld.

In de eerste paar minuten werd duidelijk dat de korfballers uit Diemen erop gebrand waren om een goed resultaat te behalen. De wedstrijd ging in het begin redelijk gelijk op, maar DKV Victoria besloot gas te geven en het verschil was al snel acht punten. WWSV gaf zich gewonnen en DKV Victoria maakte er een leuke pot van. Ondanks het natte gras en het achter verdedigen van de thuisclub ging het spel snel en leek het wel een zaalwedstrijd.

DKV Victoria is komend weekeinde vrij.

15 / 16

Woonr. gezocht: alleenst. werkende man, 50+, zkt. kamers, deel van woning of zomerhsje. Buitengebieden gn. bezwaar. Tussen 9-19 uur, 06-38115814

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Hebt u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroep
bussum@hotmail.com.