DiemerNieuws

28 juli 2016

DiemerNieuws 28 juli 2016


Verkoop pastorie Sint Petrus' Banden van de baan

De pastorie naast Schuilkerk De Hoop, die wel door Stadsherstel is opgeknapt. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Een enorme tegenslag voor de parochie van de Sint Petrus' Bandenkerk. Hoewel iedereen het erover eens was dat de verkoop van de pastorie aan Stadsherstel een goed plan was, gaat het niet door.

Stadsherstel zou het gebouw opknappen en er vijf appartementen en een ruimte voor de parochie in maken. Zou... want vorige week besloot Stadsherstel de stekker uit het project te trekken. De allerlaatste stap, de formele goedkeuring van het bisdom in Haarlem om de verkoop te bezegelen, liet te lang op zich wachten.

De zaak was in 2014 eigenlijk al beklonken. Het bisdom wilde begin dit jaar alleen nog even een gevalideerd taxatierapport van de pastorie. Een formaliteit, zo leek het. Stadsherstel had voldoende vertrouwen in de goede afloop en begon vast met een aantal bouwvoorbereidingen, waaronder het vergunningentraject. Maar de gemeente Diemen kon daarmee pas verder als de verkoop formeel rond zou zijn. En daar zit hem nu de kneep. Half juni was het gevalideerde taxatierapport gereed, met dezelfde taxatiewaarde als de eerdere taxatie op basis waarvan de verkoop was geregeld. Een kwestie van stempeltje erop, zou je denken. Maar het bisdom heeft laten weten dat zij pas op 30 augustus een besluit kan nemen.
En dat is te laat. Michiel van der Burght, directeur van Stadsherstel, heeft in een brief aan de parochie uitgelegd waarom hij nu heeft moeten besluiten met het project te stoppen. Een speciale Stadsherstel-subsidie was de financiële kurk onder het project. Voorwaarde daarvoor was wel dat het casco in 2016 afgemaakt zou zijn. Dat lukt simpelweg niet als pas na 30 augustus kan worden gestart. Door de reactie van het bisdom heeft Van der Burght er nu bovendien een stuk minder vertrouwen in dat de verkoop doorgaat. Het parochiebestuur heeft het bisdom nog gevraagd sneller een besluit te nemen, maar kreeg nul op het rekest.

Stadsherstel betreurt het zeer, laat Van der Burght in de brief aan de parochie weten. Het parochiebestuur, dat afgelopen zondag de parochieleden geïnformeerd heeft na de wekelijkse mis, is geschrokken. "Zonder de Stadsherstel-subsidie is het een onbetaalbaar project, net als het voor onszelf is", zegt voorzitter Hanneke van Wel.

Op pagina 11: Hoe moet het nu met de pastorie?

Airconditioning en nieuwe tribune in theaterzaal

DIEMEN - De grote zaal van Theater De Omval wordt deze zomer gerenoveerd. Er komt een nieuwe tribune met comfortabele stoelen en er wordt een systeem voor airconditioning aangebracht.

Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater De Omval: "De Omval bestaat nu zo'n 25 jaar. De eerste vijf jaar stonden er stoelen achter elkaar op enkele verhogingen in de zaal. Daarna kwam er een tribune met 180 stoelen, maar die voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het is echt tijd geworden om een nieuwe tribune te plaatsen. Op de tribune komen stoelen die veel comfortabeler zijn. De oude, in de loop der jaren wat doorgezakte, stoelen waren vooral geschikt voor bezoekers van theatervoorstellingen. De nieuwe zijn ook geschikt om op een prettige manier naar films te kijken."

In de nieuwe stoelen kijk je ook comfortabel naar een lange film

"Bezoekers zitten tijdens het kijken naar een film minder actief in een stoel dan wanneer zij naar een theaterstuk kijken", legt Hatenboer uit. "Wij zijn de afgelopen jaren steeds meer films gaan draaien en veel nieuwe films duren langer dan twee uur en dan heb je wel wat comfort nodig. Er komt ook nog een stoel bij. De tribune biedt na de verbouwing plaats aan 181 bezoekers." Twee weken geleden zijn de stoelen uit de theaterzaal verwijderd en is de oude tribune, die ook niet helemaal stabiel meer was af te stellen, afgebroken.

Bezoekers van Theater De Omval zullen het beamen. Van het late voorjaar tot en met de vroege herfst is het vaak heel warm in de theaterzaal. "Er is nu een luchtbeheersingssysteem in de zaal, maar dat voldoet niet meer", geeft Hatenboer aan.

Het was vaak heel warm in de theaterzaal

"Er komt nu een systeem voor airconditioning dat ervoor zorgt dat het het hele jaar aangenaam zal zijn in de theaterzaal. De gemeente heeft geld beschikbaar voor het aanleggen van een systeem voor airconditioning en voert ook de regie over het project. Daar hebben wij niet de expertise voor."

Lees verder op pagina 5.

Weinig klachten over geluids-overlast festivals

DIEMEN - Er zijn relatief weinig klachten binnengekomen over de twee festivals die afgelopen weekeinde in het Diemerbos zijn gehouden.

Zaterdag kwamen er vijf klachten over geluidsoverlast binnen. Het ging om klachten van inwoners van Amsterdam-Zuidoost. Zondag kwamen er twee klachten binnen van inwoners van Weesp. Overigens dienden twee inwoners van Amsterdam zaterdag een klacht in omdat zij hun hond niet konden uitlaten in het Diemerbos.

Een woordvoerder van de organisatie van de festivals laat weten dat mensen van de organisatie op zaterdag en zondag zijn langsgegaan bij de personen die hebben geklaagd over geluidsoverlast. "Er zijn bij die woningen geluidsmetingen verricht. De uitkomst was dat het om lage geluidswaarden ging."

Komend weekeinde is er opnieuw een, tweedaags, festival in het Diemerbos: op zaterdag 30 en zondag 31 juli wordt het festival Vunzige Deuntjes gehouden. De gemeente heeft de vergunning voor Vunzige Deuntjes verleend en zal net als tijdens de festivals 22Fest en Liquicity controleren of de regels worden nageleefd.

600

flessen water zijn er vorige week gedronken tijdens Kinderzomerspelen

Een roekeloze oude dame bij de dokter in Diemen

Als je op leeftijd bent, moet je geen gekke dingen doen. Maar die wijsheid was niet besteed aan een 67-jarige dame die in 1905 van het balkon van de rijdende Gooische Stoomtram sprong toen ze in Muiden was vergeten uit te stappen. "Zij smakte met het achterhoofd op rails," stond er in de krant. "Zij kwam heel ongelukkig met haar hoofd op straat terecht,"' schreef Bep de Boer in zijn boek "In het spoor van de Gooische tram" dat hij opdraagt aan alle slachtoffers van de Gooische Moordenaar. Hoe dan ook, "de in haar bloed badende ongelukkige" werd verbonden met de gordijntjes van de stoomtram terwijl de conducteur telegrafeerde naar station Diemen. De dokter aldaar vond het nutteloos de vrouw verder naar het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis te vervoeren. Wel opende zij even haar ogen toen de dokter haar ontdeed van enkele gouden sieraden. Ze sloot de ogen weer toen men haar verzekerde dat alles in goede handen kwam. De Boer noteert in zijn boek: "Ze was in Diemen in goede handen bij de dokter." Helaas houdt hier verhaal op, zowel in de krant als in het boek van Bep de Boer.

Eerste kraamcadeau van burgemeester voor Martijn Snoijs

Foto: Trudy Kroese

"Hoera, weer een nieuwe Diemenaar geboren. Dat hoort een felicitatie van de gemeente bij", zo vindt burgemeester Erik Boog. Daarom krijgen voortaan alle kersverse ouders in Diemen een felicitatiekaartje van de burgemeester en een slabbetje met het logo van Daarom Diemen.

Burgemeester Erik Boog reikte deze week het eerste kraamcadeau uit aan de heer Snoijs tijdens de aangifte van de geboorte van zijn zoontje Martijn Cornelis Eduardus in het gemeentehuis van Diemen. Net als de heer Snoijs krijgen alle ouders vanaf heden bij de geboorteaangifte van hun baby in het gemeentehuis dit cadeautje mee. Is de baby niet in Diemen geboren, dan ontvangen de ouders deze attentie per post van de afdeling Burgerzaken.

Daarom Diemen
Via de citymarketingcampagne Daarom Diemen is Diemen volop bezig met het ontwikkelen van middelen en activiteiten om de kwaliteiten van Diemen meer zichtbaar te maken. Het kraamcadeau is hier een onderdeel van. Ook de Diemenaren zelf worden hierbij betrokken. "En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen", aldus burgemeester Erik Boog.

Martijn Snoijs werd donderdag 21 juli thuis in Diemen geboren. De kleine, moeder, vader en zusje maken het goed.

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig, gematigde temperatuur
Na een koele start kwam halverwege deze julimaand de zomer goed op stoom. Inmiddels zijn er 8 zomerse dagen geteld (25+ graden) tegen 10 normaal. Deze week zakt het zomerweer wat in omdat de westelijke stroming sterker wordt. De wisselvalligheid neemt toe. In het weekend schuift een uitloper van het Azorenhogedrukgebied naderbij. De buienkans neemt dan iets af.

Vrijdag + het weekeinde
Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er kunnen enkele buien vallen. Af en toe schijnt de zon. Er waait een tot vrij krachtig aanwakkerende zuidwestenwind. Zaterdag en ook zondag is het wisselend bewolkt met wat langere droge perioden en iets meer ruimte voor zonneschijn. Er kan lokaal een bui tot ontwikkeling komen. Er waait een matige westenwind. De minima schommelen rond 13 graden. In de middag wordt het dagelijks circa 20 graden.

Trend na het weekeinde
Met augustus op de kalender verandert komende week in grote lijnen eerst nog weinig. Het is licht wisselvallig Nederlands zomerweer met afwisselend zon en wolken en af en toe een bui. Er waait een soms stevige zuidwesten- tot westenwind. De maxima liggen rond 21 graden.

Weetje
De periode van circa 20 juli tot 20 augustus staat bekend als de 'hondsdagen'. De heldere ster Sirius in sterrenbeeld 'Grote Hond' komt in die periode gelijk op met de zon en is daardoor niet zichtbaar. Het is de (gemiddeld) warmste periode van het jaar. In deze juli ging het ook die kant op. Deze week levert de temperatuur weer iets in. De zomer van 2016 blijft grillig.

Foto: Politie Diemen-Ouderamstel

DIEMEN - Politie en brandweer zijn woensdagochtend vroeg uitgerukt nadat er een melding was ontvangen dat er aan de Stammerdijk een auto in het water lag.

Er startte onmiddellijk een zoekactie naar inzittenden van de auto. In het voertuig en in het water werden geen personen aangetroffen. Het voertuig is uit het water getakeld.

Politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Veel sfeer tijdens festival 22Fest in het Diemerbos

22Fest en Liquicity trappen festivalseizoen af

Lekker dansen op tafel.

DIEMEN - Afgelopen weekeinde werden de eerste twee festivals van het seizoen in het Diemerbos gehouden. Zaterdag was 22Fest, zondag Liquicity. Het DiemerNieuws bracht zaterdagmiddag een bezoek aan 22Fest.

Zaterdag aan het einde van de middag fietsten vele jongeren over de fietspaden van de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg. Zij waren op weg naar het Diemerbos. Een groot aantal van hen keek tijdens het fietsen op het scherm van de mobiele telefoon. Dit om te kijken of zij de juiste route naar het bos namen. Een enkeling sloeg vlak na het eindpunt van lijn 9 linksaf en reed door nieuwbouwwijk Plantage De Sniep. Een omweg. Ter hoogte van Sportpark De Diemen reden zij de wijk weer uit en arriveerden bij het bos. De fietsenstallingen bij de ingang van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg werden intensief gebruikt. Diverse bezoekers maakten gebruik van het openbaar vervoer. Zij stapten uit bij het eindpunt van lijn 9 en liepen verder naar het Diemerbos. Andere festivalgangers maakten gebruik van een van de pendelbussen die werden ingezet.

Een stukje voorbij de entree van het Diemerbos was de ingang van het festivalterrein. Bezoekers die al over een kaartje beschikten konden via de ingang aan de linkerkant naar binnen. Er waren zaterdagmiddag overigens nog kaarten voor 22Fest te koop. Aan de rechterkant was een speciale ingang voor muzikanten, andere mensen die een functie tijdens het festival hadden en genodigden. De inhoud van tassen en kleding van alle bezoekers werd gecontroleerd door mensen van een beveiligingsbedrijf. Zij waren vriendelijk en deden hun werk secuur. Enkele politiemensen van het team Diemen-Ouderamstel waren aanwezig.

Genieten van muziek, sfeer en zon. Foto's: Trudy Kroese

Veel bezoekers hadden duidelijk veel aandacht besteed aan hun outfit

22Fest, dat ook vorig jaar in het Diemerbos werd gehouden, is een festival dat zich niet richt op de jongste festivalgangers. De gemiddelde leeftijd was naar schatting rond de 25 jaar. Maar er waren ook diverse veertigers en zelfs enkele vijftigers. Een aantal bezoekers had hun kinderen meegenomen.

De sfeer tijdens het festival was uitstekend. De meeste bezoekers hadden duidelijk veel aandacht besteed aan hun outfit, bij weinigen ontbrak een modieuze zonnebril. De bezoekers praatten, dansten, namen een drankje en haalden eten bij een van de vele kraampjes. Het aanbod op de drie podia was divers. Veel bezoekers trokken van podium naar podium. Ook bewonderden zij het fraaie Diemerbos, dat het festival extra sfeer gaf.

Het aanbod op de drie podia was divers

Het was zaterdagmiddag erg warm in het Diemerbos. Bij de plekken waar kranen stonden was het druk. De festivalbezoekers hingen onder de kraan om water te drinken of maakten hun gezicht nat. De organisatie had met alles rekening gehouden. Ook waren er voldoende toiletten.

Twee dames uit Diemen bezochten voor de eerste keer een festival in het Diemerbos. "Wij hebben 22Fest uitgekozen omdat dit festival zich niet alleen op een heel jong publiek richt, maar ook op iets oudere bezoekers. De sfeer is prettig en ontspannen. De mensen zijn erg vriendelijk. De meeste muziek vinden wij ook leuk."

De volumeknoppen van de geluidsinstallaties waren gelukkig niet volledig opengedraaid. Het was mogelijk om niet ver van het podium een gesprek te voeren. En dat zonder oordoppen!

Wmo-vervoer in Diemen

DIEMEN - De gemeente Diemen heeft samen met de gemeente Ouder-Amstel en Uithoorn een nieuw contract voor het Wmo-vervoer afgesloten, voorheen de Servicetaxi. De gemeente heeft een contract afgesloten met de firma Munckhof waarbij de lokale vervoerder firma Verhoef het Wmo-vervoer in Diemen gaat verzorgen.

Het Wmo-vervoer Diemen biedt vervoer van deur tot deur voor inwoners van Diemen die niet (meer zo gemakkelijk) met het gewone openbaar vervoer kunnen reizen. Wethouder Ruud Grondel: "Ik ben blij dat een lokale partij het vervoer gaat uitvoeren. In de afgelopen periode zijn er meer klachten binnengekomen bij de gemeente over het vervoer. In de komende periode zullen we dan ook goed volgen of het vervoer gaat rijden zoals het hoort te rijden."

Alle huidige gebruikers van de Servicetaxi hebben een brief met een nieuwe pas en een folder met de spelregels van het Wmo-vervoer ontvangen.

Onduidelijk-heid over tarief parkeren

DIEMEN - Via sociale media is onlangs het bericht verspreid dat mensen die hun auto achter winkelcentrum Diemerplein parkeren op plekken waar betaald parkeren van kracht is alleen nog een dagkaart van 25,50 euro kunnen kopen. De gemeente stelt dat hier sprake is van een misverstand.

Een man plaatste een bericht op Facebook waarin hij aangaf dat hij via de parkmobielapp voor de parkeerplaats had betaald en er na 35 minuten winkelen achterkwam dat hij alleen nog maar een dagkaart kon activeren, kosten: 25,50 euro. Hij maakte duidelijk winkelcentrum Diemerplein voortaan te mijden.

Misverstand
Een woordvoerder van de gemeente reageert: "Vervelend dat meneer voor een dagkaart heeft betaald. De informatie die hij verspreidt, is echter onjuist. Achter het winkelcentrum (het rondje bij de Deen) geldt betaald parkeren. Mensen betalen bij de automaat of met een parkeerapp per minuut. Parkeert iemand bijvoorbeeld naast de speelplaats op het Van Markenplantsoen dan staat hij of zij in het vergunningengebied. Daar kan alleen worden geparkeerd met een dagkaart. Dat staat op het bord aangegeven. Op de telefoon verschijnt ook de melding 'dagkaart € 25,50' als er in of op de grens van dit gebied wordt geparkeerd."

4 / 12

Thuiskapsalon Marjon komt bij u thuis of verzorgingshuis (Diemen & omstreken). Geen voorrijkosten. Informeer naar de aantrekkelijke prijzen en mogelijkheden. Tel.: 06-41730589 of
thuiskapsalonmarjon@hotmail.com

TE HUUR verwarmde garagebox 26 m2 Sinnigvelderstr Weesp v.v. elektra, verlichting en elektrische roldeur. € 225 p/mnd. Info spaartopper@zonnet.nl of 06-537 23 637

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Echtpaar Tijhuis viert 60-jarig huwelijk

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het echtpaar Tijhuis-van der Kreeft was zondag maar liefst 60 jaar getrouwd. Burgemeester Erik Boog bracht maandagmiddag een bezoek aan het echtpaar in de woning in Diemen-Zuid. De familie Tijhuis heeft altijd een sterke band met de gemeente onderhouden. De heer Tijhuis was in het verleden bode bij de gemeente Diemen en ondercommandant bij de lokale brandweer. Burgemeester Boog kwam niet met lege handen. Hij had een bloemstuk en een doos met chocolade bij zich.

John Haen

Actief bij Historische Kring
Diemen en mede-organisator reünie handbal SV De Meer
69 jaar, Diemenaar sinds 1990

Foto: Ingrid van Vlijmen

Wat is dat voor reünie?
"Op 2 september voor alle oud-handballers van SV De Meer, daar zitten ook veel Diemenaren bij."

Zelf ook handballer?
"Nee, ik was voetballer bij SV De Meer, gevoetbald met Louis van Gaal, Harry Vermeegen, Maarten Spanjer en Leo Driessen. Ik beheer het hele archief van de club."

De geschiedenis bewaren, dat doe je ook bij de HKD. Hoe?
"Frans Wagenaar en ik archiveren (scannen) de knipselkrant van de HKD. Verder werk ik mee aan de viering van 25 jaar HKD op 17 september."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik was 40 jaar hoekman/handelaar/specialist op de Amsterdamse Effectenbeurs. Gestopt met werken op mijn 55e. Kom tijd tekort sinds ik niet meer werk voor money."

Welk boek ben je aan het lezen?
"'Johan Cruijff in Barcelona' van Edwin Winkels."

Beste nummer ooit?
"'Bloed, Zweet en Tranen' van André Hazes."

Favoriete vakantiebestemming?
"Texel."

Verzameling
"Ik verzamel en digitaliseer ansichten van Diemen, Betondorp, Watergraafsmeer en Amsterdam-Oost. Ook oude effecten en oude advertenties van winkels; die laatste lever ik aan Het Geheugen van Oost."

Wat zou je willen terugdraaien?
"De gulden naar de euro, veel is twee keer zo duur geworden."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Japans eten, spareribs en ijs."

Daarom Diemen
"Het is hier prettig wonen."

Diemen mist nog...
"Een betere, moderne bioscoop."

Als je een dagje burgemeester was...
"Zou ik kijken of ik via Den Haag wat voor de gepensioneerden kan verbeteren. Al ruim 10 jaar zitten we op de nullijn."

Albert Heijn Campus 'dementievriendelijk'

Winkel wil mensen met dementie kunnen helpen

Arie van den Boom van AH krijgt de solidariteitssticker van Yvonne Krol.

DIEMEN - Albert Heijn op de Campus Diemen Zuid mag zich 'dementievriendelijk' noemen.

Samen met 30 andere bedrijfs- en teamleiders van andere Albert Heijnvestigingen volgde assistentmanager Arie van den Boom een training over dementie. "Bij ons staat een goede dienstverlening voorop. Het aantal ouderen dat bij ons boodschappen doet, stijgt. Zo ook het aantal incidenten. We wilden meer te weten komen over dementie zodat we mensen met deze hersenziekte kunnen herkennen en weten op welke manier wij hun het beste kunnen helpen."

Herkenbare situaties
In korte sketches bootsten gespecialiseerde trainers situaties na die je in de supermarkt tegen kunt komen. Heel herkenbaar uit de praktijk voor de deelnemers: mensen die hun partner zijn kwijtgeraakt in de winkel, mensen die maar blijven praten bij de servicebalie terwijl de rij wachtenden alsmaar groter wordt, die in paniek raken omdat ze hun fietssleutel niet meer kunnen vinden en zelfs ongegeneerd in hun BH gaan zoeken, of mensen die vergeten te betalen en agressief worden als je zegt dat ze nog moeten afrekenen. Van den Boom: "Tijdens de training hebben we geleerd dat we veel kunnen bereiken met geduld, rust en vriendelijkheid. We kregen de tip om contact op te nemen met het netwerk rondom de persoon met dementie. In de dorpen en kleinere steden hebben we nog het ons-kent-onsgevoel. Als een oudere klant extra aandacht nodig heeft omdat er nogal eens wat verkeerd gaat, regelen we dat met de familie. Maar in grotere steden kennen wij niet alle klanten meer persoonlijk. Ook daar willen we deze mensen blijven helpen." De Diemense Albert Heijn-vestiging kreeg na de training de solidariteitssticker 'dementievriendelijk' uit handen van Yvonne Krol, bestuurslid bij Alzheimer Nederland afdeling NW-Veluwe.

Inge Splinter voltooit vierdaagse

DIEMEN - Inge Splinter uit Diemen heeft voor de elfde keer de Vierdaagse van Nijmegen voltooid. Zij liep elke dag 50 kilometer.

"Ik loop altijd met Fred van der Ven. Maar omdat hij last had van een blessure heeft hij dit jaar samen met zijn vrouw Joke veertig kilometer per dag gelopen. Wij zijn elkaar tijdens het wandelen wel een paar keer tegen gekomen. Het was zeer warm tijdens de vierdaagse. Ik ben elke dag om 04.00 uur begonnen met lopen. Donderdag had ik het moeilijk. Dat kwam waarschijnlijk omdat ik al dagen lang in de warmte had gelopen en last kreeg van een gebrek aan slaap. Vrijdag was net noodweer, maar toen wij bij de finish kwamen was het weer opgeknapt."

Inge is een ervaren wandelaar en had zich goed voorbereid op de hoge temperaturen. "Ik heb veel water, sportdranken, cola en appelsap gedronken. Ook heb ik veel soep gegeten."

Renovatie theaterzaal

Vervolg van de voorpagina.

Het nieuwe theaterseizoen in De Omval begint op 20 september. Bezoekers treffen dan een vernieuwde theaterzaal aan.

Wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur onderschrijft het belang van airconditioning in de theaterzaal van De Omval. "Het is tijdens voorstellingen inderdaad dikwijls heel warm. De deur naar het parkeerterrein wordt soms opengezet, maar toch blijft het benauwd. Wij hebben Theater De Omval aangeboden om een systeem voor airconditioning te betalen. Stichting De Omval betaalt de nieuwe tribune en de stoelen uit eigen middelen."

Politie zoekt getuigen van poging inbraak

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een poging tot inbraak in een woning aan de Hofstedenweg in Diemen-Noord.

Een bewoner zag zaterdagavond rond 20.00 uur twee jongeren in de tuin van de woning, die gehurkt bij het raam zaten. Nadat de bewoner het raam had geopend sloegen beide jongens op de vlucht.

Getuigen
De politie is op zoek naar getuigen of mensen die meer van de poging tot inbraak afweten. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844.

Kinderen aangetroffen op gevaarlijk bouwterrein

DIEMEN - Politieagenten hebben maandag kinderen aangetroffen op een gevaarlijk bouwterrein op bedrijventerrein Eekholt in Diemen. Een getuige had contact met de politie opgenomen.

De kinderen zijn door de agenten staande gehouden om hun identiteit vast te stellen. De kinderen zijn na een goed gesprek naar huis gestuurd.

Holland Park
Op dit moment is bedrijventerrein Eekholt een groot bouwterrein. Er wordt druk gewerkt aan het nieuwbouwproject Holland Park.

Rondom het terrein staan grote hekken. Ook wordt er gewaarschuwd voor drijfzand. Het terrein betreden is strafbaar en tevens zeer gevaarlijk, laat de politie weten.

Kinderen genieten tijdens Kinderzomerspelen

De begeleiders waken over de veiligheid van de kinderen

DIEMEN - De Kinderzomerspelen zijn bezig aan de tweede week. De organisatie van het evenement voor kinderen uit Diemen die naar de basisschool gaan, is tevreden over de eerste anderhalve week. Het was druk, de sfeer was uitstekend en het weer liet weinig te wensen over.

Kinderen zijn in het spookhuis onder de indruk van spoken. Foto: Trudy Kroese

De begeleiders van de Kinderzomerspelen verwelkomden vorige week maandagochtend veel bekende gezichten in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Veel kinderen gaan immers elk jaar een of meerdere weken naar het evenement. Er waren ook nieuwe kinderen die voor het eerst naar de Kinderzomerspelen gingen.

De Kinderzomerspelen worden elk jaar georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Algemeen coördinator Danny Post, coördinator Sport Mitchell Post en coördinator Creatief Isa Rongen en coördinator Theater Roos Houben sturen de begeleiders aan, van wie er een groot aantal al jaren meedraait. Dit jaar is er ook een aanzienlijk aantal stagiaires van het ROC actief als begeleider.

Elke ochtend verzamelen de kinderen zich in de grote sporthal van het sportcentrum. Mitchell Post vertelt hen dan wat er die dag op het programma staat. De kinderen kunnen zich vervolgens heerlijk uitleven. De veiligheid van de kinderen staat voorop. De begeleiders staan voortdurend met elkaar in contact via portofoons en wisselen de laatste informatie uit. In de hal van het sportcentrum zitten altijd enkele begeleiders die ervoor zorgen dat kinderen het sportcentrum niet kunnen verlaten.

Vermaak tijdens de zeskamp. Foto: Jan Ronday
Deelnemers zijn creatief bezig. Foto: Oscar Borghardt

Tijdens het uitstapje naar de Linnaeushof steeg het kwik boven de 30 graden

Elke dinsdag- en donderdagmiddag wordt er gezwommen. De zweminstructeurs en de begeleiders staan langs de kant van het zwembad en houden alle kinderen scherp in de gaten. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Een diploma of geen diploma, elk kind moet elke dinsdag of donderdag eerst een stuk zwemmen in het ondiepe bad. Bij de geringste twijfel over de zwemcapaciteiten wordt het kind niet toegelaten in het diepe zwembad.

Ook dit jaar waren er in de eerste twee weken uitstapjes. Vorige week woensdag gingen de kinderen met twee bussen naar de Linnaeushof in Heemstede en gisteren werd er een bezoek gebracht aan KidZcity in Utrecht. Er kunnen tijdens uitstapjes maximaal honderd kinderen mee. Ouders moeten voor de uitstapjes extra betalen. Tijdens de twee uitstapjes waren er geen activiteiten van de Kinderzomerspelen in het sportcentrum. Volgende week is er geen uitstapje en zijn er vijf dagen activiteiten van de Kinderzomerspelen.

De eerste week zijn er 600 flessen water doorheen gegaan

De grote spellen die elke vrijdag worden gehouden zijn elk jaar trekpleisters. Afgelopen vrijdag konden de kinderen huiveren in het spookhuis. Morgen is er de megashow en op de laatste vrijdagmiddag wordt de traditionele playbackshow gehouden.

De begeleiders en andere vrijwilligers, onder wie Danny en Danielle Mica en de broers Van Westing en Zuidervaart, bouwden donderdagmiddag en -avond het spookhuis op. Kinderen die het spookhuis vrijdagmiddag bezochten konden heerlijk huiveren. Het spookhuis zag er prachtig uit en de begeleiders zorgden via onder andere geluiden en 'rook' voor de nodige schrikeffecten. Uiteraard wisten alle kinderen dat het om een spel ging en dat er niets kon gebeuren.

Kinderen die liever niet naar het spookhuis gingen deden iets anders: voetballen op het veld van het sportcentrum of lekker bezig zijn met creatief in de twee hallen waar de squashbanen zijn.

Het was warm tijdens de eerste week van de Kinderzomerspelen. De begeleiders speelden hier uiteraard op in. Danny Post: "Wij halen elke dag bij een supermarkt een groot aantal flessen met water. De eerste week zijn er wel 600 flessen doorheen gegaan. Het is belangrijk dat kinderen tijdens hoge temperaturen voldoende drinken. Wij zien daar ook op toe. Na elk spel of sportactiviteit kunnen de kinderen in de kleedkamers van de sporthal water drinken. Maar kinderen kunnen uiteraard ook aan een begeleider om een fles water vragen en krijgen die dan."

Tijdens het eerste uitstapje naar Linnaeushof in Heemstede was het de warmste dag van het jaar. Het kwik kwam boven de dertig graden uit. "Wij organiseren elk jaar een uitstapje naar een onoverdekte en overdekte attractie. De Linnaeushof is in de buitenlucht, KidZcity overdekt. Als het de eerste woensdag slecht weer was geweest hadden wij kunnen uitwijken naar KidZcity", aldus Post.

Dat was dit jaar niet nodig. Hoewel het bloedheet was genoten de kinderen in de Linnaeushof. De begeleiders hielden de kinderen goed in de gaten en waren ook in het attractiepark goed herkenbaar aan hun T-shirt met daarop het logo van de Kinderzomerspelen (KZS). De begeleiders hadden veel flessen met water meegenomen en de meeste ouders hadden zich ook op de hoge temperaturen voorbereid en hun kinderen drinken meegegeven.

Hoe moet het nu met de pastorie?

Verkoop aan Stadsherstel was enige optie om pastorie te redden

De pastorie naast de Sint Petrus' Bandenkerk aan de Hartveldseweg. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Van moeizaam proberen de pastorie zelf te redden naar euforie over de oplossing in de vorm van verkoop aan Stadsherstel tot de deceptie dat het allemaal toch niet doorgaat. Het parochiebestuur van de Sint Petrus' Banden heeft er echt alles aan gedaan om het karakteristieke gebouw uit 1882 te redden. En nu? Kan de pastorie nog op tijd gered worden van verval?

'Pastorie van Sint Petrus Banden gered' stond groot op de voorpagina van het DiemerNieuws op 12 juni 2014. Door achterstallig onderhoud dreigde het pand helemaal te vervallen en originele details verloren te gaan. Naast funderingsproblemen moet alles worden aangepakt om de pastorie, die ouder is dan de kerk zelf, te redden. Al jaren probeerde het parochiebestuur de middelen te vinden om het gebouw in eigen beheer te restaureren, maar het lukte niet de 1 miljoen euro die daarmee gemoeid is, bij elkaar te brengen. Met de verkoop aan Stadsherstel was het gebouw gered. Toen eind van dat jaar bekend werd dat Stadsherstel ook nog eens een subsidie van 3 ton voor rijksmonumenten kon krijgen, leek er helemaal geen vuiltje meer aan de lucht. De pastorie verhuisde eind 2015 vast naar Berkenstede zodat het werk zou kunnen beginnen. Alles wees erop dat er in 2016 mensen zouden wonen in de vijf appartementen die in de pastorie gebouwd zouden worden, naast een ruimte voor de pastorie.

Begin dit jaar werd het nog even spannend toen het bisdom na een bezoek aan Diemen de verkoop van de pastorie wilde koppelen aan verkoop van de kerk. Maar al snel kwam het verlossende bericht dat de kerk van de Diemense parochie mocht blijven en de pastorie verkocht kon worden aan Stadsherstel. Toch is dat niet gelukt.

Kan de pastorie, ouder dan de kerk zelf, nog op tijd gered worden van verval?

Om het project financieel mogelijk te maken kon Stadsherstel aanspraak maken op een speciale Stadsherstelsubsidie, maar dan moest het werk aan het casco wel eind dit jaar klaar zijn. Dat lukt niet als er pas na 30 augustus begonnen kan worden met de vergunningaanvragen. "Daarmee is de financiële kurk onder het project weggeslagen", aldus Michiel van der Burght, directeur van Stadsherstel. "Wat ons betreft is het momentum voorbij." Stadsherstel heeft wel toestemming het casco op te knappen zonder extra vergunning, maar dat kan pas starten als het funderingsherstel achter de rug is, legt Van der Burght in de brief aan de parochie uit. Er zou een bestemmingsplanwijziging nodig zijn voor enkele geplande veranderingen en een vergunning voor funderingsherstel. Dat is een behoorlijk omvangrijke procedure die lang kan duren, weet Van der Burght uit ervaring, ook al had Stadsherstel, in goed vertrouwen dat de verkoop wel rond zou komen, vast een aanvraag gedaan voor funderingsherstel. Maar de gemeente Diemen wil pas verder na een formele koopovereenkomst. Overigens: zelfs bij een definitief besluit van het bisdom vorige week nog zou het allemaal niet meer op tijd gelukt zijn.

En nu? "Ik weet het niet. Wij zijn hier al zes jaar mee bezig en hebben alle mogelijkheden onderzocht", zegt Hanneke van Wel, voorzitter van het parochiebestuur. "De verkoop aan Stadsherstel was de enige optie. Wij konden zelf slechts aanspraak maken op een kleine subsidie. Stadsherstel kan andere subsidies krijgen als professionele organisatie voor monumentenbehoud. Na de vakantieperiode gaan wij in het parochiebestuur de situatie verder bespreken."

Schilderijen van Kees Kasbergen, vanaf maandag 1 augustus te zien in De Diem.

donderdag 28 juli

Juridisch advies

Huis van de Buurt 't Kruidvat

Heeft u juridische problemen? Wilt u bezwaar maken tegen een besluit? Bel voor gratis juridisch advies naar 't Kruidvat, 06-50716404. SWD kan u dan in contract brengen met advocaat Levon Palanciyan voor een afspraak.

Fietsles

't Kruidvat 13.30 uur

Zou je willen leren fietsen? SWD begint op het plein voor 't Kruidvat met de basisprincipes van het fietsen. Een eigen fiets is een vereiste, de les is gratis.

Zumba

't Kruidvat
9.00 uur

Elke dinsdag en donderdag geeft Anant Zumba, een fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans. Kosten € 1,-.

Creatieve inloop

't Kruidvat 10.30 uur

Iedere donderdag van 10.30 tot 12.00 uur creatieve inloop met Kitty en Joke, onder het genot van een kopje koffie of thee. Kosten € 1,-.

Schilder- en tekenworkshop

't Kruidvat 12.00 uur

Ieder donderdag schilder- en tekenworkshop met Marcelle. Kosten € 1,-.

zondag 31 juli

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met samenzang, voorganger is pater G. Noom.

Fort Diemerdam

Fort Diemerdam 12.30 uur

Dit jaar is de Stelling van Amsterdam twintig jaar UNESCO Werelderfgoed. Fort Diemerdam viert de verjaardag mee met gratis rondleidingen en theater. 12.30 uur: historische rondleiding. 15.00 uur: familietheater en muziek. 16.00 uur: historische wandeling.

maandag 1 augustus

Yoga 55+

't Kruidvat 9.00 uur

Iedere maandagochtend yoga voor 55-plussers met Esje Heera. € 1,-.

Wandelplezier Doorstappers

Diemen 10.00 uur

Wandelgroep die rondom Diemen haar wandelingen loopt. Wij lopen een uur en in dat uur ongeveer 5-6 kilometer. Om mee te lopen kunt u contact opnemen met Joep van Weerdenburg via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

vanaf 1 augustus

Expositie

De Diem 12.00 uur

Kees Kasbergen, lid van Kunstzin Diemen, exposeert met zijn schilderijen. Hij probeert een brug te slaan tussen hemzelf en zijn schilderij met veel inzicht en een bijzondere kleurgebruik.

dinsdag 2 augustus

Muziekvoorstelling Dikkie Dik

OBA Diemen 10.30 uur

Een kleine sfeervolle muziekvoorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders. Het verhaal wordt opgebouwd rond een levensgroot boek met originele Dikkie Dik-tekeningen van Jet Boeke. Gratis voor OBA-leden, niet-leden € 5,-. Reserveren verplicht: 020-6902353.

Yoga

't Kruidvat 11.00 uur

Iedere dinsdag, laagdrempelig en in een gezellige groep. Geen aanmelding nodig, je kunt zo meedoen. Kosten € 1,-.

Gezellige lunch

't Kruidvat 12.00 uur

Iedere dinsdag een gezamenlijke lunch. Gezellig, geheel verzorgd en je kunt zo aanschuiven. Kosten € 1,-.

Creatieve Inloop

't Kruidvat 14.00 uur

Gratis creatieve inloop van 14.00 tot 16.00 uur met Sherida, Joke en Tjalling.woensdag 3 augustus

Eten met de Buurt

't Kruidvat 17.00 uur

Elke woensdag van 17.00 tot 18.30 uur een lekker 3-gangenmenuutje. Kosten € 3,50. Graag reserveren voor woensdag 12.00 uur bij 't Kruidvat, 06-50716404.

Zomerbridge

De Schakel 19.30 uur

Bridgeclubs Sans Atout en Honneur organiseren op de woensdagavonden zomerbridge tot en met 17 augustus. Kosten: € 2,50 per persoon. Inschrijven voor de avonden van Sans Atout: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl. Voor de avonden van Honneur: 020-7853742 of aad@telfort.nl. Meer informatie: sansatoutbridge.nl.

Fietsplezier

Diemen 14.00 uur

Fietsgroep van SWD die start vanuit Diemen. Wij fietsen een uur en in dat uur ongeveer 12 - 15 kilometer. Om mee te fietsen kunt u contact opnemen via 06-37487978 of j.vanweerdenburg@welzijndiemen.nl.

donderdag 4 augustus

Financieel café MaDi

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprintenvan officiële documenten en het invullen van digitale formulieren.