DiemerNieuws

20 juli 2017

DiemerNieuws 20 juli 2017


Dode gevonden na brand in flat

Op de begane grond van een van de hoge flats aan de Rode Kruislaan brak 's nachts brand uit. Bewoners hoorden een knal. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Bij een brand in een benedenwoning van een studentenflat aan de Rode Kruislaan is woensdag is een persoon overleden. Vier mensen zijn gewond geraakt, van wie twee ernstig. Bij de evacuatie lijken missers te zijn gemaakt.

Locoburgemeester Lex Scholten heeft een onderzoek aangekondigd naar het optreden van de brandweer. "Kennelijk zijn er tijdens de evacuatie mensen achtergebleven in het gebouw. Wij vragen ons af hoe dat kan." Scholten heeft de brandweercommandant beloofd dat 'dit stevig geëvalueerd gaat worden'. De brand brak uit rond 03.45 uur. Snel was duidelijk dat er drie gewonden waren, van wie één zwaargewond. De brandweer dacht dat de flat ontruimd was. Dit bleek niet het geval. Op de 12e verdieping werd 's ochtends een persoon aangetroffen. Er is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten; de persoon bleek te zijn overleden. Daarna bleek er nog iemand in de flat te zijn achtergebleven. In de ochtend, uren na het sein 'brand meester', liep er een vrouw die bedekt was met roet de flat uit. Zij bleek zwaargewond. De brand bleef beperkt tot de begane grond. Alle bewoners moesten het 16 verdiepingen hoge gebouw verlaten. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht met brandwonden en vanwege het inademen van rook. De politie houdt er rekening mee dat de brand is aangestoken. Bewoners zeggen dat zij een ontploffing hebben gehoord.

3

DIEMEN Bij een brand in een benedenwoning van een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan in de nacht van dinsdag op woensdag is een persoon overleden. Drie mensen zijn gewond geraakt, van wie twee ernstig. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht met brandwonden en vanwege het inademen van rook.

Vlak nadat de brand ontstond werden al drie gewonden geteld, waarvan één zwaargewonde. De brandweer dacht vervolgens dat de flat ontruimd was. Later die ochtend werd een dode aangetroffen. Er werd nog geprobeerd de bewoner te reanimeren, maar zonder succes. De bewoner bleek niet de enige die woensdagochtend achterbleef in de flat. Woensdagochtend liep er ook een vrouw die bedekt was met roet de flat uit. De vrouw bleek zwaargewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

De brand, die rond 03.45 uur uitbrak, bleef beperkt tot de benedenwoning. Alle bewoners van de flat die 16 verdiepingen telt, moesten het gebouw vanwege de rook verlaten. De brand was omstreeks 04.30 uur onder controle.

De politie houdt er rekening mee dat de brand is aangestoken. Er wordt samen met de brandweer onderzoek gedaan naar de oorzaak. "De politie houdt rekening met mogelijke brandstichting en vraagt mensen die iets gehoord of gezien hebben, of die informatie hebben omtrent deze brand, zich te melden", aldus een woordvoerder tegen AT5.

Bewoners zeggen dat ze een ontploffing hebben gehoord.

Herstel kerkklok Sint Petrus' Banden gaat snel beginnen

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Er wordt binnenkort begonnen met de reparatie van de kerkklok van de Sint Petrus' Bandenkerk. De actie van de parochie om geld in te zamelen voor de reparatie is een succes geworden.

Joost van Westing is lid van het parochiebestuur. "Wij hebben contact met een bedrijf dat de reparatie kan verrichten. Het kleine analoge klokje in de motor wordt vervangen door een digitaal klokje. Hierdoor gaat de kerkklok in het vervolg ook automatisch op winter- en zomertijd. Dat moest altijd handmatig gebeuren. Wij zijn akkoord gegaan met een offerte voor de reparatie. Wij verwachten dat de reparatie dan snel kan beginnen, maar weten niet hoe lang het werk gaat duren."

De motor van de kerkklok is sinds mei defect. De klok staat hierdoor stil en luidt ook niet meer elk half uur. De klok kan wel handmatig worden geluid. Bijvoorbeeld tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals een uitvaartdienst. Afgelopen zondagmorgen werd de klok nog geluid voor aanvang van de kerkdienst. "Het parochiebestuur is heel blij met de respons op de actie. Er zijn donaties voor de reparaties gedaan en de speciale collecte bracht ook een mooi bedrag op. Ook mensen die geen lid zijn van onze parochie en weinig of nooit in de kerk komen hebben een donatie gedaan. Het blijkt dat veel mensen in Diemen betrokken zijn bij het kerkgebouw. Wij willen iedereen die de reparatie van de motor mogelijk heeft gemaakt hartelijk bedanken."

Overal op de deuren geklopt

Foto: Oscar Borghardt

Thijmen (19) woont in de door brand getroffen studentenflat. Hij vertelt wat hij meemaakte.

3

Schending der zedelijkheid in 1872

Als een wandelaar op een zonnige dag in juli 1872 thuiskomt, uit hij zijn verontwaardiging in een ingezonden brief. Die staat de volgende dag in De Standaard. Schoon genoeg heeft hij ervan dat zijn wandeling in Diemen verpest is door badende jongens en mannen vlakbij het huis Zeeburg. "Een schending der zedelijkheid." Niets meer en niets minder.

Waarom moet de vele wandelaars "die zich daar na zoo snikheete dagen aan een koel avondwindje komen verfrisschen dit genot onmogelijk worden gemaakt?" Wat er nou precies aan de hand is geweest blijft een raadsel. Hadden de mannen geen zwemkleding aan? Of was een blote arm of een bloot been in die dagen al uit den boze? We weten het niet, want de verontwaardigde briefschrijver meldt ons slechts "dergelijke toonelen". De lezer van 1872 weet dan blijkbaar genoeg. Zelfs de zondag is niet heilig meer. "Men had althans mogen hopen dat de rustdag, de eenige dag, die menigeen ter ontspanning rest, niet door zulke onzedelijke tooneelen zou ontwijd worden. Maar de vele wandelaars kunnen getuigen dat de politie zich ook gisteren weder weinig om het handhaven der verordeningen bekreunde. Wij dringen ernstig op beter toezicht aan."

Weerbericht

Wederom wisselvallig en gematigd zomerweer

Het weer deze julimaand is wisselend maar met geregeld ook zomerweer. Deze week zorgde een zich rap verplaatsend hogedrukgebied voor enkele zomerse dagen. Na de broeierig warme woensdag is er grote kans op onweer en volgt afkoeling. Nadien is het wisselvallig met kans op buien. Dankzij een uitloper van het Azorenhoog is de buienkans vrijdag tijdelijk klein.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt droog weer verwacht met enkele zonnige perioden. Het wordt 22 graden. In het weekeinde is het wisselvallig met soms ruimte voor de zon maar er drijven ook wolken over met kans op enkele buien. In de loop van zondag neemt de neerslagkans verder iets toe. Er waait een meest matige zuidwestenwind. Het normale maximum voor eind juli bedraagt 23 graden. De maximum temperatuur tussen 20 en 23 graden ligt daar iets onder.

Trend na het weekeinde

Boven de Noordzee en Zuid-Scandinavië ligt een rondtollend lagedrukgebied. Het is daardoor wisselvallig met een mix van zonneschijn en wolken met kans op enkele buien. Met een matige westenwind en een maximum van circa 19 à 20 graden is het vrij koel voor eind juli.

Weetje

De periode 20 juli tot 20 augustus is de gemiddeld warmste tijd van het jaar. Het worden de Hondsdagen genoemd. De heldere ster Sirius in sterrenbeeld Grote Hond komt dan gelijk op met de zon en is daarom niet zichtbaar. Warm broeierig weer is karakteristiek. 'Hondenweer' is trouwens afgeleid van de oud Nederlandse woord 'ondeweer', dat slecht weer betekent.

Amber van der Meij pakt zilver

DIEMEN De Diemense Amber van der Meij (16) is afgelopen weekeinde met haar team tweede geworden tijdens het wereldkampioenschap beachhandbal U17 in Mauritius.

Amber werd uitgeroepen tot beste verdedigster van het WK. Vorige maand werd het team in Zagreb Europees kampioen, net als in 2016.

'We hebben overal op de deuren geklopt'

Thijmen is een van de bewoners van de door brand getroffen flat. Foto: Oscar Borghardt

DIEMEN De bewoners van een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan werden in de nacht van dinsdag op woensdag in hun slaap overvallen door de brand die was uitgebroken op de begane grond van het gebouw.

Student Thijmen (19) woont op de achtste verdieping van de door brand getroffen studentenflat. "Ik werd wakker door een brandgeur. Eerst dacht ik nog dat er iemand aan het barbecuen was, of zo. Vlak daarna werd er door iemand van mijn afdeling op de deur van mijn kamer geklopt. Hij riep dat er brand was. Ik heb snel mijn telefoon gepakt en ben de gang op gegaan. We hebben op de deuren van de kamers in de gang geklopt en geroepen dat er brand was. We konden niet via het trappenhuis naar buiten, want er kwam rook onder de deur van het trappenhuis vandaan. Wij zijn via de brandtrap naar beneden gegaan."

Thijmen is duidelijk aangedaan door hetgeen er is gebeurd, maar vertelt zijn verhaal op een kalme en heldere manier. "Er kwamen steeds meer mensen uit de flat naar buiten. Bewoners van andere flats kwamen naar ons toe en brachten flessen met water en dekens. Wij konden in een ruimte in een van de andere flats gaan zitten." De studenten zijn te spreken over de opvang van de gemeente. De gemeente zette bussen in en vervoerde de studenten naar het gemeentehuis, waar zij werden opgevangen door ambtenaren. In de trouwzaal van het gemeentehuis waren er koffie, thee en broodjes. Later kwamen er ook mensen van woonstichting De Key naar het gemeentehuis. Loco-burgemeester Lex Scholten, ambtenaren en personeel van De Key gaven de bewoners steeds een update van de stand van zaken. In de loop van woensdagmiddag konden alle bewoners, behalve die van de begane grond, naar hun kamer om wat spullen op te halen. Ze mogen niet in hun huis blijven en moeten elders een slaapplek zien te vinden. Het terrein bij de flat is afgezet en wordt bewaakt door beveiligers met honden om inbraak te voorkomen. Andere bewoners van de Rode Kruislaan verzorgden woensdag voor de gedupeerden een maaltijd in Theater De Omval. Veel bewoners van de andere studentenflats boden de studenten een tijdelijke slaapplaats in hun kamer aan.

Gemeente houdt integrale controle op industrie-terrein Verrijn Stuart

DIEMEN De gemeente heeft vorige week woensdag een integrale controle uitgevoerd bij een aantal bedrijven op industrieterrein Verrijn Stuart.

Bij de controle waren de gemeentelijke toezichthouders Openbare ruimte, Milieu en Brandveiligheid en Bouwtoezicht betrokken en de politie/AVIM, brandweer, inspectie SZW, UWV en RDW.

Klachten

De gemeente Diemen krijgt al langere tijd klachten van overlast op industrieterrein Verrijn Stuart. Het gaat om parkeeroverlast, overlast bij laden en lossen, blokkeren van in- en uitritten, brandonveiligheid en vervuiling van de omgeving. Ook is bij de controle onderzocht of er sprake is van ongeoorloofde praktijken in de bedrijfsvoering.

Ondernemersklimaat

Door de overlast worden omliggende bedrijven in hun bedrijfsvoering belemmerd. Het college van de gemeente Diemen wil met de controle bereiken dat de overlast stopt en het bedrijventerrein en het ondernemersklimaat aantrekkelijk blijft zodat ook andere ondernemers zich in Diemen willen vestigen.

Resultaten

De gemeente Diemen verwacht dat over enkele weken de resultaten van de controle bekend zijn.

Schuim-machine bij discozwemmen

DIEMEN In Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid wordt op vrijdagavond 21 juli weer discozwemmen gehouden. De aanvang is om 19.30 uur.

Het is de laatste keer voor de zomervakantie van de scholen dat deze activiteit wordt georganiseerd.

De disco is voor kinderen tot 14 jaar. Deelnemers betalen 5,00 per persoon.

Het belooft een spektakel te worden, want er is dit keer een schuimmachine in het zwembad. Er zal vrijdagavond dan ook een kleine schuimparty ontstaan.

Feest van Vluchtelingenwerk Diemen in 't Kruidvat

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Vluchtelingenwerk Diemen heeft zaterdag een feest gehouden in Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Er waren vluchtelingen, vrijwilligers en buurtbewoners aanwezig. De aanwezigen genoten van de sfeer, muziek en lekkere hapjes en drankjes. Stichting Welzijn Diemen organiseerde activiteiten voor kinderen.

Sponsorzwemmen leerlingen De Kersenboom levert 1850 euro op

Leerlingen van De Kersenboom trekken hun baantjes. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 van brede school De Kersenboom hebben vorige week woensdagochtend gezwommen voor de spierziekte ALS.

Het sponsorzwemmen vond plaats in het AGO Zwembad dat vlak bij de school ligt. Het evenement werd door De Kersenboom en Francien Haex van het AGO Zwembad georganiseerd. De actie heeft 1350 euro opgeleverd. Een klant van het zwembad vult dit bedrag aan met 500 euro.

Zo'n 55 leerlingen van de basisschool namen vanaf 08.30 uur een duik in het water van het zwembad. Zij trachtten zoveel mogelijk baantjes te zwemmen, want elk voltooide baantje leverde een geldbedrag op van hun sponsors; ouders, andere familieleden, buren en vrienden en bekenden. Uiteraard stond de veiligheid van de kinderen op de eerste plaats Francien Haex en haar collega's stonden langs de kant en lieten geen enkele kind aan hun aandacht ontsnappen. Ook Caroline Naumovski, directeur van De Kersenboom, de leerkrachten en ouders waren aanwezig om de verrichtingen van de kinderen te volgen.

Louise Klaasen

Eigenaar van praktijk voor remedial teaching 'Klasse' in Diemen-Centrum, Diemenaar sinds 1983

Wat doe je in jouw praktijk?
"Ik begeleid kinderen van 4 tot en met 13 jaar, leerlingen van de basisschool en de brugklas. Ik geef lessen in onder andere lezen, spelling en rekenen, precies op maat van de leerling. Ik zie snel waar het probleem ligt en speel daar precies op in met al mijn kennis en met de speciale materialen die ik ter beschikking heb."

Je bent nu even invalkracht op de Sint-Petrusschool in Diemen.
"Ja, ik blijf altijd leerkracht! Ik heb heel lang in het onderwijs gewerkt, onder andere als remedial teacher. Eén van de scholen waar ik heb gewerkt, was De Venser in Diemen. Ik vind het leuk om de laatste dagen van het schooljaar heel even op de Sint-Petrusschool te werken. Mijn lessen waren dit jaar wat vroeger afgelopen; ik had veel achtstegroepers en die bereiden zich voor op hun afscheid."

Wat zijn jouw hobby's?
"Zingen en nordic walking. Een clubje nordic walkers verzamelt zich elke zaterdag om 09.00 uur bij het station Diemen-Centrum. Wij lopen bijvoorbeeld naar het Diemerbos. Wij gaan ook vaak met de auto naar een andere plaats om daar te gaan lopen."

Wat is jouw favoriete muziek?
"Ik houd van close harmony en van koormuziek."

En jouw favoriete winkel?
"Albert Heijn in het winkelcentrum. Dat is een winkel waar ik dikwijls boodschappen doe."

Wat kan er beter in Diemen?
"Het is al vaker gezegd: betaalbare woningen voor jongeren. Mijn oudste dochter is 27 en heeft in het buitenland gestudeerd. Nu woont zij weer bij mij in huis, maar ze zou natuurlijk graag zelfstandig wonen."

Auto in de brand in Diemen-Noord

DIEMEN Op de oprit van een woning aan de Klipperweg in Diemen-Noord is zondagochtend vroeg een auto uitgebrand.

De brandweer van Diemen heeft de brand geblust. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie is bezig met het onderzoek.

De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Politie houdt onderbroeken-dief aan

DIEMEN De politie heeft vorige week donderdagochtend een dief van onderbroeken aangehouden.

De man had toegeslagen in de Hema in winkelcentrum Diemerplein. Personeel van de Hema belde onmiddellijk met 1-1-2.

De politie zocht de omgeving af en zag op de Martin Luther Kinglaan een man lopen die voldeed aan het opgegeven signalement. Agenten hielden de man aan. Uit onderzoek bleek dat de man meerdere onderbroeken had gestolen. Personeel van de Hema heeft aangifte van diefstal gedaan.

Valse identiteit

In het cellencomplex bleek de man ongewenst vreemdeling te zijn en werd tevens duidelijk dat hij al een tijd gebruik maakt van een valse identiteit. Na onderzoek van de recherche is de man overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Gebakken sponzen gevaar voor honden

DIEMEN De politie heeft de afgelopen tijd meerdere meldingen ontvangen over gebakken sponzen.

De gebakken sponzen zijn op verschillende plekken in Diemen gevonden. Vaak betrof dit een plek waar mensen hun hond uitlaten. De sponzen worden door 'dierenhaters' gebakken in (frituur)vet. De kans bestaat dat een hond de sponzen ziet als een lekker hapje met alle gevolgen van dien. De politie verzoekt mensen die gebakken sponzen aantreffen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Wormenhotel bij Akkerland geopend

De opening van het wormenhotel. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Wethouder Jeroen Klaasse heeft bij Akkerland een wormenhotel voor compostwormen geopend.

In Diemen is het scheiden van gft-afval nog een grote uitdaging. Bewoners kunnen met behulp van een wormenhotel zelf compost maken. De gemeente hoopt meer mensen te inspireren om het gft-afval op duurzame wijze te behandelen en goed te scheiden van het restafval. Het wormenhotel is geplaatst door Rowin Snijder, die al meerdere wormenhotels heeft geplaatst.

Italiaanse sfeer tijdens zomerfeest in De Diem

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN In zorgcentrum De Diem is vorige week woensdag een zomerfeest gehouden. Het thema was dit jaar 'Carnaval in Venetië'. De aanwezigen genoten van een Italiaanse lunch. Er was muziek van Opera Familia. De bewoners, bezoekes en het personeel van De Diem waren enthousiast over het zomerfeest.

Kinderzomerspelen starten maandag

Een mooie lokale traditie met een ijzersterke formule

Kinderen hebben plezier zich tijdens Kinderzomerspelen. Foto: Ingrid van Vlijmen

DIEMEN De kinderzomerspelen vinden dit jaar plaats van maandag 24 juli tot en met vrijdag 11 augustus. Het evenement voor kinderen in Diemen die naar de basisschool gaan wordt ook dit jaar in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran gehouden.

Het is een mooie lokale traditie met een ijzersterke formule. Elk jaar kunnen kinderen in Diemen de eerste drie weken van de zomervakantie van het basisonderwijs meedoen aan de Kinderzomerspelen. Zij kunnen meedoen aan creatief, theater, sport en grote spellen. De Kinderzomerspelen duren dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.30 uur. Op de dinsdag- en donderdagochtend wordt er gezwommen in het zwembad van het sportcentrum. Kinderen die niet willen zwemmen kunnen op deze ochtenden niet meedoen aan de Kinderzomerspelen. Alle kinderen moeten eerst proefzwemmen in het ondiepe bad. Pas als zij hebben aangetoond dat zij goed kunnen zwemmen mogen zij het diepe bad in. Tijdens het zwemmen wordt er toezicht gehouden door de zweminstructeur van het zwembad en de vrijwilligers van de Kinderzomerspelen.

Ook dit jaar zijn er twee uitstapjes. Op woensdag 26 juli is er een uitstapje naar Linnaeushof in Bennebroek en op woensdag 2 augustus een uitstapje naar KidZcity in Utrecht. Er zijn op die twee woensdagen geen Kinderzomerspelen in het sportcentrum. De Kinderzomerspelen worden georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen. Danny Post is ook dit jaar algemeen coördinator. Hij krijgt hulp van de coördinatoren Mitchell Post (sport), Laurens van Westing (theater) en Emma Krenn (creatief) en een aantal begeleiders. Veel van hen draaien al jaren mee tijdens de Kinderzomerspelen en beschikken dus over veel ervaring. Het is leuk voor de kinderen dat zij veel vertrouwde gezichten herkennen. Kaarten kosten zeven euro per dag. Een weekkaart kost 28 euro.

donderdag 20 juli

Kinderzomerspelen
Kaartverkoop

Sportcentrum F.B. Duran
14:00 uur

De Kinderzomerspelen beginnen op 24 juli. Vandaag kunnen van 14.00 tot 17.00 uur weekkaarten en kaarten voor de twee uitstapjes worden gekocht.

Zomeractiviteiten

Wijkcentrum het Noorderlicht 10:00 uur

Iedere donderdag kunnen belangstellenden deze zomer tussen 10.00 en 14.00 uur spelletjes komen spelen en lekker lunchen. De kosten bedragen €2,- per keer. Aanmelden: Cora Verhoef, 06-55022938.

Financieel Café

OBA Diemen 14:00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven en reageren bij Woningnet, uitprinten van officiële documenten, het invullen van digitale formulieren en doorverwijzen naar andere hulpverlenende organisaties. 14.00-16.00 uur.

vrijdag 21 juli

Lezing klassieke muziek

Bibliotheek Diemen 10:00 uur

Klassieke muziek voor iedereen. Het vioolconcert in D grt.t. van Ludwig van Beethoven, lezing door W. Strootman. Toegang gratis voor OBA leden, € 5,- voor niet-leden. Reserveren gewenst, tel: 020- 6902353.

Discozwemmen

Sportcentrum F.B. Duran
19:30 uur

Discozwemmen voor kinderen tot en met 14 jaar.

zondag 23 juli

Kerkdienst

De Ontmoeting 10:00 uur

Voorganger Ds L. Wieringa uit Amsterdam.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10:30 uur

Eucharistieviering met samenzang. Voorganger is Pastor A. Tönis.

maandag 24 juli

Zomeractiviteiten

Wijkcentrum het Noorderlicht 12:00 uur

Zomers geluk. Na de lunch laten Henny en Chantal de balletjes rollen tijdens een spannende bingo. Prijs € 3,50, inclusief bingokaart. Aanmelden: Cora Verhoef, 06-55022938. In wijkcentrum het Noorderlicht vinden tot en met 28 augustus elke maandag en donderdag diverse activiteiten plaats die in het teken staan van het thema vakantie. De activiteiten worden georganiseerd door werknemers en vrijwilligers van de Stichting Welzijn Diemen. Iedere donderdag kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 14.00 uur spelletjes komen spelen en lekker lunchen. De kosten bedragen twee euro per keer. De activiteiten op maandag vinden tussen 12.00 en 16.00 uur plaats en kosten 3,50 euro per keer.

woensdag 26 juli

Bingomiddag

Zorgcentrum De Diem 14:30 uur

Aanvang 14.30 uur, de zaal is open v.a.14.15 uur. Deelnemen kost €2,50, voor bewoners €1,50.

donderdag 27 juli

Zomeractiviteiten

Wijkcentrum het Noorderlicht 10:00 uur

Iedere donderdag kunnen belangstellenden deze zomer tussen 10.00 en 14.00 uur spelletjes komen spelen en lekker lunchen. De kosten bedragen €2,- per keer. Aanmelden: Cora Verhoef, 06-55022938.

zondag 30 juli

Kerkdienst

De Ontmoeting 10:00 uur

Kerkdienst. Voorganger Ds. Bellwinkel uit Leiden.

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10:30 uur

Woord en Communieviering met samenzang. Voorganger is Mw. J. Kronenberg.


En verder

Expositie

Zorgcentrum Berkenstede

Schilderijen van Henny Gertenaar. Dagelijks geopend van 9:00 tot 20:00 uur

Amber van der Meij pakt zilver tijdens WK beachhandbal

DIEMEN De Diemense Amber van der Meij (16 jaar) is afgelopen weekeinde met haar team tweede geworden tijdens het wereldkampioenschap beachhandbal U17 in Mauritius.

Amber werd uitgeroepen tot beste verdedigster van het WK.

Vorige maand werd het team in Zagreb Europees kampioen (net als in 2016).

DIEMEN De Sint-Petrusschool heeft vrijdag de traditionele Brugpieperdag gehouden.

Er waren allerlei activiteiten voor de leerlingen van groep 8, die over een kleine twee maanden naar de middelbare school gaan.

Leerlingen konden op het schoolplein bijvoorbeeld vast wennen aan het fietsen door weer en wind.

Vijftien winnaars van de loterij beklommen trappen van kerktoren

'Ik mis het geluid van de kerkklok'

Vijftien mensen mochten zaterdagmiddag de toren van de kerk Sint-Petrus' Banden beklimmen.

Bezoekers krijgen uitleg over de motor van de klok. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De kerkklok van de Sint Petrus' Banden kerk is defect. De klok staat stil en luidt niet meer. Het parochiebestuur startte onlangs een actie om geld in te zamelen voor reparatie van de kerkklok. Veel mensen deden een donatie of schonken geld tijdens een speciale collecte. De mensen die geld hebben geschonken konden via loting meedingen om de kerktoren te mogen beklimmen.

Via een houten trap werd de ruimte bereikt waar de kerkklok hangt

Peter Prins is gemeenteraadslid van de Partij van de Ouderen. Hij is geen kerkganger, maar woont in de buurt van de kerk en besloot daarom een donatie te doen. "Ik mis het geluid van de kerkklok. Daarnaast is de kerk een landmark in het centrum van Diemen. Daar kan geen gebouw van elf verdiepingen tegenop. Ik ben ook geïnteresseerd in klokken, want mijn vader was een horlogemaker die ook grote klokken repareerde. In het buitenland heb ik de torens van diverse kerken beklommen." De vijftien winnaars van de loterij gingen zaterdag naar boven onder begeleiding van leden van het parochiebestuur. Zij liepen via een stenen trap naar boven en kwamen in de ruimte waar de motor van de kerkklok staat. Een van de bestuursleden gaf uitleg. Een deel van de motor is defect en daardoor staat de kerkklok stil en luidt deze niet automatisch elk half uur. De kerkklok kan wel met de hand worden geluid, bijvoorbeeld tijdens een begrafenis. Via een houten trap werd vervolgens de ruimte bereikt waar de kerkklok hangt. Herman was een van de vijftien mensen die boven was geweest. "Nee, ook ik ben geen kerkganger, maar woon hier in de buurt, in de Burgemeester Bickerstraat." Ook Herman mist het geluid van de kerkklok. "Als ik langs de kerk loop kijk ik altijd even op de kerkklok en weet dan hoe laat het is. Dat kan nu niet."

De kerkklok van de kerk Sint Petrus' Banden. Foto: Trudy Kroese

Nieuwe initiatiefgroep in Diemen wil duurzaam denken en doen versnellen

'Uiteindelijk wil je dat zoveel mogelijk bewoners kunnen meedoen'

De initiatiefgroep Samen Sneller Duurzaam Diemen wil duurzame initiatieven versnellen en versterken. Wethouder Ruud Grondel nam het initiatief.

Wethouder Ruud Grondel van Milieu. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Wethouder Ruud Grondel van Milieu organiseerde in mei een Duurzaamheidscafé in Theater de Omval waar vijftig genodigden op afkwamen. Tijdens deze avond bleek er voldoende draagvlak voor een initiatiefgroep.

De initiatiefgroep Samen Sneller Duurzaam Diemen werd vervolgens opgericht. De groep bestaat uit een mix van betrokken inwoners en ondernemers, vertegenwoordigers van (maatschappelijke) organisaties zoals Duurzaam Dorp Diemen, professionals en beleidsadviseurs van de gemeente. Samen willen zij een beweging op gang brengen om alle duurzame initiatieven die er al zijn te versnellen en te versterken en de juiste partijen met elkaar te verbinden. De eerste stap is een gezamenlijk actieplan.

Ruud Grondel: "We hebben met partners de afgelopen periode al mooie resultaten bereikt op het vlak van duurzaamheid. Zo hebben dankzij inkoopacties voor zonnepanelen en isolatie zo'n 300 Diemenaren hun woning geïsoleerd of van duurzame energie (1.786 panelen) voorzien. Er is een Regionaal Energieloket opgericht waar inwoners terecht kunnen voor vragen. Tien Diemenaren kregen een maatwerkadvies Nul op de Meter en gaan de eerste stappen zetten. Rochdale onderzoekt de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op de flat aan de Henri Dunantlaan. Voor onze eigen gebouwen en de openbare verlichting staat energiebesparing en duurzame energie inmiddels hoog in het vaandel. Kortom: er gebeurt van alles. Het initiatief ligt tot nu toe veelal bij de gemeente. Nu is het tijd om de bestaande initiatieven te verbinden, het netwerk uit te breiden en een vliegwieleffect te bereiken. Daar gaat deze initiatiefgroep voor zorgen."

Zonnepanelen zijn gemeengoed aan het worden.

De initiatiefgroep heeft aantal thema's benoemd voor een actieplan

Expertise genoeg

De initiatiefgroep zit nog in de startfase en is bezig met het formuleren van een gezamenlijke missie. "Dat is belangrijk", zegt initiatiefgroep-deelnemer Joost Heinsius. "Want uiteindelijk wil je dat zoveel mogelijk bewoners kunnen meedoen met een onderwerp dat voor hen van belang is en waarmee zij een kleine of grote bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid." Ook Ondernemend Diemen doet mee. Bestuurslid Liza van Zon: "Ik vind het belangrijk om bij dit initiatief aan te haken. Duurzaamheid is een onderwerp dat veel ondernemers raakt. Wij hebben in ons brede netwerk van bedrijven expertise genoeg en kunnen onze contacten inzetten om de gezamenlijke ambities op het vlak van duurzaamheid te helpen realiseren."

De eerste activiteit van de initiatiefgroep is de organisatie van het Werkatelier Samen Sneller Duurzaam Diemen later dit jaar. Dit wordt een groot evenement waar inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties, de politiek en de gemeentelijke organisatie een gezamenlijk actieplan maken. Dus een plan waarbij het vanzelfsprekend is om er mee aan de slag gaan.

De groep heeft al een aantal thema's benoemd voor het actieplan, te weten: isoleren van woningen; duurzaam opwekken en opslaan van energie; aardgasloos; bewust inkopen, consumeren en produceren, zo lokaal mogelijk; circulaire economie; groen & biodiversiteit; veiligheid, gezondheid, luchtkwaliteit. Ook wil de initiatiegroep zich sterk maken voor meer bewustwording en communicatie rondom duurzaamheidsinitiatieven, onder andere door het organiseren van ontmoetingen en coaches. Ook wordt gedacht aan concrete ideeën zoals een 'Nul op de meter wijk', collectief zonneveld/dak of duurzaamheidshuis.

Zonnepanelen

Wethouder Grondel geeft aan dat Nul op de meter inhoudt dat de energie die een huishouden opwekt gelijk staat aan de energie die wordt verbruikt. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Steeds meer bezitters van woningen plaatsen zonnepanelen op het dak en wekken hun eigen energie op. Grondel geeft aan dat de gemeente tijdens overleg met woningcorporatie het plaatsen van zonnepanelen op complexen met huurwoningen ter sprake brengt.

Dertien betonnen liggers voor de volgende vijf brugdelen over de Gaasp

Provincialeweg in augustus paar dagen afgesloten

Liefhebbers van spectaculaire bouwklussen kunnen de komende periode hun hart weer ophalen bij het viaduct over de Gaasp.

De assen staan al, nu de brugdekken nog. De komende vier weken staan er weer spectaculaire hijsklussen gepland. Foto: André Verheul

DIEMEN Dertien betonnen liggers liggen klaar om van Friesland naar de Stammerdijk te worden getransporteerd. Vanaf 24 juli tot en met 30 juli en van 14 tot en met 21 augustus worden ze over de Gaasp gehesen.

Daar vormen ze de basis voor het noordelijke deel van de kruising van de verbrede A9 met de Gaasp. Vorig jaar werden ook al van die grote betonnen onderdelen op hun plek gehesen. Dat was voor het eerste deel van de snelwegbrug. De afgelopen maanden zijn aan de Diemer zijde de pijlers (assen) voor een tweede brug aangebracht. Deze brug krijgt vijf brugdekken. Elk dek wordt opgebouwd met dertien betonnen liggers. De liggers worden gemaakt in Friesland. De langste liggers (50 meter) komen op een ponton via de Gaasp naar de bouwplaats, de andere komen via de Provincialeweg. Grote hijskranen leggen de liggers op hun plek op de brug.

Van 24 tot en met 30 juli worden de liggers gehesen vanaf de Stammerdijk. Als de werkzaamheden uitlopen, bijvoorbeeld door harde wind, wordt doorgewerkt op zaterdag 29 en zondag 30 juli. Door werkzaamheden aan de brug in Driemond is de Stammerdijk al afgesloten voor verkeer. Alleen bewoners met een ontheffing van de gemeente Diemen mogen over de Stammerdijk rijden. Zij kunnen langs de werkzaamheden van IXAS. Alleen tijdens hijsbewegingen wordt het verkeer tijdelijk stilgezet. Dit duurt maximaal 20 minuten.

Veel bekijks bij deel 1 in februari 2016. Foto: Trudy Kroese

De langste liggers zijn 50 meter en komen aan per schip

Daarna verplaatst het werk zich naar de Provincialeweg. Op maandag 14 en dinsdag 15 augustus wordt er gehesen voor het brugdeel naast de weg en kan het verkeer langs het werk rijden. Van woensdag 16 tot en met maandag 21 augustus zijn de liggers aan de beurt die over de Provincialeweg komen. Om dat veilig uit te kunnen voeren, is de Provincialeweg van woensdag 16 augustus 6:00 uur tot en met zondag 20 augustus 22:00 uur (en als het werk uitloopt tot en met maandag 21 augustus 22:00 uur) ter hoogte van de brug over de Gaasp voor al het verkeer afgesloten. Er staan gele borden met een omleidingsroute. Wie de hijsklus wil aanschouwen kan op veilige afstand terecht. De werklui die deze klus uitvoeren, maken lange dagen: het hijsen is, ook in het weekeinde, van 7.00 tot 19.00 uur.

Los van deze werkzaamheden, is de Provincialeweg verderop (vanaf de inrit Gaasperplas bij Langerlust) de hele zomer afgesloten vanwege het werk bij Driemond. Daar wordt een nieuwe kruising gemaakt en wordt de Geinbrug vervangen. Die werkzaamheden duren tot eind augustus.

Weg naar Driemond nog tot eind augustus afgesloten

Isa Ternede gaat naar EK onder de 17

Handbalster uit Diemen komt uit voor Amsterdamse vereniging VOC

Isa Ternede schiet met overtuiging op doel.

DIEMEN Isa Ternede (16) uit Diemen maakt deel uit van de selectie van het Nederlands handbalteam voor speelsters van onder de 17 jaar. Het team neemt van 22 tot en met 29 juli deel aan het European Youth Olympic Festival (EYOF) in de Hongaarse stad Györ en doet van 10 tot en met 20 augustus mee aan het EK U17 in Slowakije.

Isa komt uit een sportieve familie. Haar moeder Jolanda Breugem heeft op hoog niveau gehandbald. Zij speelde voor de Amsterdamse vereniging Volewijckers in de eredivisie en werd kampioen van Nederland. Ook kwam zij vier keer uit voor het Nederlands team. Haar vader Robin Ternede voetbalde onder meer in het eerste zondagteam van SV Diemen en is momenteel bestuurslid van de zondagselectie van SV Diemen. Haar oom Gerrie Breugem is trainer van SV Diemen.

Topclub

Isa trainde op zesjarige leeftijd enkele keren mee met de jeugd van de Diemense handbalvereniging SV Zeeburg. Zij bleek de sport leuk te vinden en meldde zich aan bij VOC in Amsterdam-Noord. VOC staat voor Volewijckers Oriënt Combinatie. De fusieclub speelt de thuisduels in Sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord. VOC is een topclub. Afgelopen seizoen werd het eerste damesteam landskampioen.

De rechtshandige Isa speelt het liefst als mid-opbouw of linker-opbouw. Afgelopen seizoen speelde zij afwisselend in de B1 en de A1 van VOC. Komend seizoen speelt zij in de A1 en gaat ook met de selectie van dames 1 meetrainen.

Mentaliteit

Isa geeft aan dat handbal een snelle en soms harde sport is waarbij de mentaliteit van groot belang is. "Eerder dit seizoen miste ik tijdens een wedstrijd een kans. Toen ik even later naar de bank liep, zei een speelster van de tegenpartij iets over die kans die ik had gemist. Ik heb alleen maar naar haar gelachen en haar verder genegeerd."

De talentvolle handbalster maakt sinds enige tijd deel uit van de selectie van het Nederlands team voor speelsters onder de 17 jaar. "Ik mocht meedoen met trainingen voor talenten in Sportcentrum Papendal. Wij begonnen met zo'n 120 meisjes. Er vielen steeds meer speelsters af. Ik ben definitief gekozen in de selectie van 14 speelsters die naar de EYOF in Györ gaat. Wij verblijven daar in een mooie accommodatie. Onze chef de mission is ex-zwemmer Pieter van de Hoogenband. Na dat toernooi wordt er nog een speelster aan de selectie toegevoegd voor het EK in Slowakije."

Het Nederlands team onder de 17 jaar ontmoet in de groepsfase van het EK in Slowakije sterke tegenstanders. Het gaat om Duitsland, Rusland en Oostenrijk.

Studeren

Isa studeert Marketing en Communicatie aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam. Vanaf komend seizoen gaat er veel in het leven van Isa veranderen. Zij gaat dan van zondagavond tot vrijdagmiddag naar de Handbal Academie in Papendal. Zij keert op vrijdagmiddag terug in Diemen, traint 's avonds met haar team van VOC en speelt op zondag een wedstrijd voor de club uit Amsterdam. Haar opleiding vervolgt zij aan de Johan Cruyff Academie in Nijmegen.

Isa is ambitieus. Zij wil goed presteren tijdens de toernooien in Hongarije en Slowakije. Zij hoopt volgend seizoen indruk te maken als speelster van de A1 van VOC en op termijn door te stromen naar het eerste team. Isa is ook volgend seizoen nog speelgerechtigd voor het Nederlands team onder de 17 jaar. Zij hoopt dat zij in de toekomst een kans krijgt in Oranje U19 en daarna Jong Oranje. Uiteraard is haar wens om later uit te komen voor het Nederlands team en in de voetsporen te treden van haar moeder.

Buitenland

Isa heeft ook al ambities voor de iets langere termijn. Zij hoopt op een profloopbaan in het buitenland. De sterkste competities van Europa zijn die van Denemarken, Duitsland en Hongarije.

Diemen in beker tegen Waterwijk

SV Diemen neemt bekertoernooi serieus. Foto: Jan Ronday

DIEMEN De KNVB heeft de loting verricht voor de poulefase van het bekertoernooi.

Het eerste zondagteam van SV Diemen, dat uitkomt in de derde klasse, ontmoet derdeklasser Waterwijk uit Almere en vierdeklassers Forza Almere en Majella Domstad uit Utrecht. Een aantal bekerwedstrijden wordt tijdens de periode waarin clubs zich voorbereiden op de competitie gespeeld. Maar net als vorig seizoen neemt SV Diemen het bekertoernooi serieus en zal er alles aan doen om de volgende ronde te bereiken. Alleen de winnaar van de poule plaatst zich voor de eerste knock-outronde.

Het eerste zaterdagteam van SV Diemen, dat in de vierde klasse speelt, is gekoppeld aan de derdeklassers De Meer en Kadoelen en aan vierdeklasser CTO' 70. Een interessante loting, want de wedstrijden tegen De Meer uit Amsterdam-Oost en CTO '70 uit Duivendrecht zijn derby's. Voor de derde-, vierde- en vijfdeklassers heeft de KNVB gekozen om de zaterdagclubs en zondagclubs niet bij elkaar in te delen zodat iedere club op haar vaste wedstrijddag kan spelen.