DiemerNieuws

22 december 2016

DiemerNieuws 22 december 2016


Burgemeester wil meer bevoegdheden cameratoezicht

DIEMEN - Als de gemeenteraad vanavond akkoord gaat met het vaststellen van de gewijzigde algemene plaatselijke verordening (APV) krijgt burgemeester Erik Boog meer bevoegdheden voor het inzetten van cameratoezicht.

De gemeenteraad sprak vorige week tijdens de informatieve raadsvergadering over het voorstel van het college van B en W om de APV te wijzigen. De gewijzigde APV geeft de burgemeester de bevoegdheid om als dat in het belang van de handhaving van de openbare orde noodzakelijk is, te besluiten om voor een bepaalde duur camera's in te zetten voor toezicht op een openbare plaats. Het gaat hier niet langer om het plaatsen van alleen vaste camera's, maar ook om mobiele camera's. Boog vertelde de leden van de gemeenteraad dat hij zorgvuldig om zal gaan met de bevoegdheid van het inzetten van cameratoezicht. Hij zal in eerste instantie kiezen voor maatregelen als meer politie-inzet, en pas daarna voor cameratoezicht.

De gewijzigde APV geeft de burgemeester ook de bevoegdheid voor het uitbreiden van actief sluitingsbeleid van panden. Nu kan de burgemeester woningen voor korte of langere tijd sluiten als daar veel drugs en eventueel wapens worden aangetroffen. Sinds november 2015 heeft Boog deze maatregel elf keer toegepast. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de gewijzigde APV krijgt de burgemeester ook de bevoegdheid om openbaar toegankelijke ruimtes te sluiten als daar (vuur)wapens worden aangetroffen, er sprake is van illegaal gokken, er gediscrimineerd wordt of als er andere ernstige inbreuken op de openbare orde plaatsvinden of dreigen.
Lees verder op pagina 5

Nieuwe route lijn 9 is definitief

DIEMEN - Lijn 9 rijdt met ingang van 22 juli 2018 definitief niet meer door naar het Centraal Station. Dit blijkt uit de vervoerplannen die Stadsregio Amsterdam heeft vastgesteld.

Lijn 9 rijdt met ingang van 22 juli 2018, de dag dat de Noord/Zuidlijn volgens planning in gebruik wordt genomen, van De Sniep in Diemen naar Sloterdijk in Amsterdam-West. Reizigers met bestemming Centraal Station kunnen dan op het Alexanderplein in Amsterdam overstappen op een andere tram, of elders op de route van lijn 9 overstappen op de metro of de Noord/Zuidlijn. Ook kan op het station in het centrum van Diemen de trein worden genomen, of op station Diemen-Zuid de metro.

De gemeenteraad nam begin december een motie aan waarin de regioraad werd verzocht de verandering van de route van lijn 9 niet door te zetten. Die motie werd in de regioraad verworpen met zes stemmen voor en veertig tegen.

Wie wordt de Diemenaar van 2016?

DIEMEN - Wie volgt Serve the City Diemen op als Diemenaar van het Jaar? De jury van deze award buigt zich binnenkort over de laatste drie overgebleven kandidaten en volgende week weten we wie de Diemenaar is van 2016.

Veel mensen en organisaties zorgen in Diemen voor mooie, goede, ontroerende, aansprekende, belangwekkende en spraakmakende activiteiten. Mensen en organisaties die er met hun inzet voor zorgen dat ons dorp er mooier op wordt. Zo aan het eind van het jaar willen wij één van hen in het zonnetje zetten op onze voorpagina. Vorig jaar reikten we de allereerste award voor Diemenaar van het Jaar uit aan Serve the City.
De redactie heeft alle kranten van 2016 nog eens goed nagelezen en een lijst van genomineerden opgesteld. Daarbij golden enkele criteria, waarvan de belangrijkste zijn dat de persoon of organisatie iets uitzonderlijks heeft gedaan in eigen kring en voor Diemen, daarmee anderen inspireert en bijdraagt aan een positieve uitstraling van Diemen.

Jury
Dat leverde een longlist van kandidaten op, waaruit de redactie een shortlist van drie genomineerden heeft geselecteerd aan de hand van alle criteria. Die shortlist wordt voorgelegd aan de jury. Om een breedgedragen keuze te kunnen maken, stelden we een gemêleerde jury samen, bestaande uit Tinka Veninga, voorzitter van Serve the City Diemen, Hans Püttmann, voorzitter van de winkeliersvereniging van het Diemerplein en onze eindredacteur Ingrid van Vlijmen. Zij gaan zich buigen over de drie nominaties, welke criteria het zwaarst moeten wegen en wie uiteindelijk de prijs moet verdienen.

De winnaar krijgt de bijbehorende award, want wat is een prijs zonder een fysiek aandenken? In onze krant van 29 december maken we de winnaar bekend.

Alvast in kerstsfeer met meezingconcert

Het Hagunnankoor uit Diemen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Sint Petrus' Bandenkerk was zondag al helemaal in kerstsfeer. Tijdens het traditionele kerstconcert in de kerk traden dit jaar vier koren op: het Mariakoor uit Volendam, the Free Willies uit Amstelveen en uit de eigen parochie het Hagunnankoor en het La Stanza dameskoor. Meezingen mocht en dat deden de bezoekers dan ook.

Rond kerst zijn er extra vieringen en diensten, zowel in de Sint Petrus' Bandenkerk als in De Ontmoeting. Kerstavond is de Kerstommegang door Diemen. Op pagina 10 is alle informatie te vinden.

Winterspelen

DIEMEN - De Winterspelen worden op vrijdag 23 december gehouden.

Het evenement voor kinderen en tieners duurt van 14.00 tot 20.00 uur.

71

kinderen deden mee aan de Santa Run op het Diemerplein

Zwemmer Fergil Hesterman presteert goed

IJskoud kampioen

DIEMEN - Zwemmer Fergil Hesterman scoorde goed bij twee internationale competities ijszwemmen.
Zaterdag wist hij in Hradec Kralove in Tsjechië in water van 1,4 graden tussen de stukken ijs naar de eerste plek te zwemmen. Zondag veroverde Hesterman in de Nieuwe Donau in Wenen de tweede plaats.

Weerbericht

In het kerstweekeinde wisselvallig en zacht, veel wind
Er is deze december nog weinig regen gevallen. Het weer wordt dan ook gedomineerd door hogedrukgebieden. De gemiddelde luchtdruk bedraagt tot dusver 1026 hPa, tegen 1015 hPa normaal. Daar komt met de kerstdagen in zicht verandering in. Oceaandepressies gaan het weer bepalen. De kans op regen neemt toe bij een stevige zuidwester en het wordt zachter.

Vrijdag + het kerstweekeinde
In de nacht naar vrijdag is er kans op nachtvorst. Overdag is het droog met nu en dan zon. Later op de dag neemt de bewolking toe. Het kerstweekeinde verloopt groen en wisselvallig. Er is vrij veel bewolking met af en toe regen. Soms klaart het op. De zuidwestenwind zwelt aan tot krachtig en aan zee tot hard of stormachtig. De nachten zijn vorstvrij. Overdag wordt het circa 10 à 11 graden. Op 2e kerstdag kan het iets vaker opklaren met kans op een bui.

Trend na het kerstweekeinde
Na de kerstdagen neemt de invloed van depressies weer af. Een hogedrukgebied krijgt zoals dikwijls deze maand wederom de overhand. De neerslagkansen nemen af. Het wordt rustig weer met zonneschijn, lokaal mist of lage bewolking en minder zacht met kans op nachtvorst.

Weetje
Een groene kerst komt veel vaker voor dan een witte kerst. Het is een landelijke witte kerst als er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt. De afgelopen 100 jaar gebeurde dat slechts zevenmaal.De laatste maal in 2010, maar ook in 2009 was de kerst landelijk wit. In 2015 was het juist een lenteachtige kerst met een recordhoog maximum van bijna 15 graden.

De Diemense periode van Hebe Kohlbrugge

Na haar vrijlating in 1945 uit het concentratiekamp Ravensbrück ging Hebe Kohlbrugge rechtstreeks naar Diemen. Om precies te zijn: naar Jeanne de Wild aan de Ouderkerkerlaan. 'Tante Jeanne', zoals de vele verzetsstrijders haar noemden, ontving Hebe als een verloren dochter. Tante Jeanne was tot het laatste moment van de bezetting de stille facilitator van ondergronds werk tegen de Duitse bezetter. In haar drukkerij kwam in 1942 de illegale Vrij Nederland van de pers. Van de mannen die erbij waren, waren Henk Hos en Wim Speelman doodgeschoten, Arie van Namen gevangen gezet en Andries IJsendijk afgevoerd naar Duitsland. Hebe Kohlbrugge: "Tante Jeanne was niet bepaald het type dat je je kunt voorstellen bij een verzetsstrijder. Integendeel, ze was een lieve en hartelijke vrouw." Hebe Kohlbrugge was kind aan huis aan de Ouderkerkerlaan. Bij tante Jeanne en soms bij de familie Saan aan de Prins Hendrikkade werkte zij aan dossiers van het verzet. Gemeenteambtenaar Reinier Ruigrok van der Werve kwam de dossiers halen en brengen van het raadhuis met een afgedekte kruiwagen. Daar werden de dossiers heimelijk bewaard in de kelder. Hebe Kohlbrugge overleed vorige week op 102-jarige leeftijd.

Sparkle Style de beste

DIEMEN - Sparkle Style in winkelcentrum Diemerplein is verkozen tot Beste Zelfstandige Winkelier van Noord-Holland.

Van 1 september tot en met 30 november beoordeelden ruim 13.000 consumenten de 60 deelnemende zelfstandige winkeliers. Op 2 december werden de elf provinciewinnaars bekendgemaakt. Sparkle Style ging er in Noord-Holland, net als vorig jaar, met de eerste plaats vandoor.

Tweede van Nederland
Vorige week werd bekend dat Sparkle Style, de lifestylewinkel van Karen Veenendaal en Joachim Velleman, op de tweede plaats van heel Nederland geëindigd is.

Blij met sloop pand Arent Krijtsstraat

Werkzaamheden gaan een week of vijf duren

De sloop van het pand in de Arent Krijtsstraat is nu echt begonnen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Er is deze week begonnen met de sloop van het gebouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg. Op de plek van het voormalige kantoorpand komt een appartementencomplex.

Het pand met het adres Arent Krijtsstraat 1 was lange tijd de werkplek van werknemers van achtereenvolgens AVVL en Yarden. Op het dak stond de tijd-temperatuurklok waarop door velen een blik werd geworpen. Er zijn door de jaren heen diverse nieuwbouwplannen voor de plek van het pand gepresenteerd. Een van die plannen was de bouw van een hotel.

Anderhalve week geleden is begonnen met het ontruimen van het pand. Eigenaar Jan de Jager: "Twee weken geleden zijn er op woensdag 24 mensen in het pand aangetroffen en vorige week maandag twaalf mensen. Er lag ontzettend veel rommel in het gebouw die inmiddels is verwijderd. Denk aan matrassen, resten van etenswaren, maar ook uitwerpselen. Wij hebben er ook veel fietsen aangetroffen. Ik heb geen idee wie die fietsen in het gebouw heeft gezet."

Jan de Jager: 'Er lag ontzettend veel rommel in het gebouw'

Vorige week zijn er al diverse ruiten van het pand verwijderd, maandag is gestart met de sloop van een deel van de gevels. "Er wordt een wand tussen het pand en de Arent Krijtsstraat geplaatst om ervoor te zorgen dat er geen materiaal van het pand op het trottoir, fietspad en de weg terecht komt. Daarna kan er begonnen worden met de sloop van dat deel van het gebouw. Ik verwacht dat de sloop eind januari, begin februari afgerond is, maar dat hangt ook af van het weer."

De Jager is blij dat de sloop van het pand is begonnen. "We zijn hier ontzettend lang mee bezig geweest en ik zal blij zijn als het moment is aangebroken dat wij de grond kunnen overdragen aan de projectontwikkelaar. Ik vind het jammer dat het zo is gelopen. In het verleden zaten er vier studenten antikraak in het gebouw. Zij onderhielden het gebouw. De studenten moesten van de gemeente uit het pand vertrekken. Daarna hebben er lange tijd krakers in gezeten die het pand hebben uitgewoond. Die krakers mochten er van de gemeente wel blijven wonen. Dat heb ik altijd vreemd gevonden. Wat is het verschil tussen studenten die er antikraak wonen en krakers? Als die studenten er in hadden mogen blijven wonen was het pand minder verwaarloosd en had de buurt minder overlast ervaren."

Boog: 'Strenger handhaven op overlast vuurwerk'

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog roept alle inwoners van Diemen op om verantwoordelijk om te gaan met vuurwerk en de regels te respecteren. Tegen mensen die de regels overtreden wordt strenger opgetreden dan in voorgaande jaren.

Het is toegestaan om vuurwerk af te steken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Boog: "De gemeente Diemen gaat strenger handhaven op vuurwerkoverlast. Wees dus gewaarschuwd. Jongeren tussen 12 en 18 jaar die vuurwerk afsteken voor 31 december 18.00 uur verwijzen wij in principe door naar bureau HALT. Verder worden er boetes uitgedeeld voor het afsteken van niet-particulier vuurwerk en vuurwerk buiten de toegestane tijden. Dit zijn boetes vanaf 100 euro. Het afsteken van illegaal vuurwerk is een misdrijf, dus dat kan zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Ook kent Diemen vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld bij verzorgingshuizen en bij de kinderboerderij. Daar mag nooit vuurwerk worden afgestoken. Laten we er samen gezellige en veilige feestdagen van maken."

Opruimen
De gemeente verzoekt inwoners om het afval van vuurwerk op te ruimen of in ieder geval te verzamelen en op een plaats langs de straat te leggen waar personeel van de afdeling Wijkbeheer makkelijk bij kan. Vorig jaar hadden velen aan het verzoek van de gemeente gehoor gegeven en lagen er op diverse plaatsen in Diemen stapels vuurwerkafval.

Volle zaal voor Indiase dans in De Omval

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het publiek deed mee met een Indiase dans op het toneel van Theater De Omval zaterdagavond.

De bezoekers, waaronder burgemeester Erik Boog en zijn vriendin Wahida Amier, die enorm houdt van deze dansvorm, beloonden de dansers met een staande ovatie.
De leerlingen van Dansschool Natya Sudha van Chrada Sheoratan, in prachtige, kleurrijke kleding, toonden de van oorsprong tempeldans in allerlei vormen en ook in combinatie met taekwondo en moderne dans. Danseressen en één dansertje van klein (de jongste was 5 jaar) tot groot stonden daarbij samen op het podium.

Nepbezorger belt aan bij echte bezorger

DIEMEN - De politie kreeg dinsdagavond een melding dat er vermoedelijk een nepkrantenbezorger actief was in Diemen-Zuid.

Krantenbezorgers gaan deze periode met kaartjes langs de deuren om bewoners fijne feestdagen te wensen. Maar sommigen maken daar misbruik van.

De nepkrantenbezorger kwam dinsdag met zijn kaartjes aan de deur bij de echte krantenbezorger. Deze heeft de kaartjes van de nepkrantenbezorger afgepakt en daarna de politie gebeld. Helaas heeft de politie de oplichter niet meer aangetroffen. De politie adviseert bewoners om in geval van twijfel altijd naar een legitimatiebewijs van de bezorger te vragen.

Woning is sfeervol versierd

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De bewoners van Gersthove 39 in Diemen-Zuid maken al jaren veel werk van de kerstversiering. Een deel van de versiering staat bij het raam van de woning. Elk jaar komt er meer bij. Veel mensen die langslopen genieten van de sfeervolle kerstversiering. De bewoners hebben ook aan de kinderen gedacht. Zij hebben vlak voor het raam een trappetje geplaatst. Kinderen die erop klimmen hebben zo goed zicht op de kerstversiering.

Frank Post

Actief voor Scouting Diemen en Sint Petrus' Banden
52 jaar, Diemenaar sinds zijn geboorte (8 jaar in Amsterdam)

Wat doe je bij Scouting?
"Ik ben nu leider bij de kabouters (meisjes van 7 tot 11 jaar)."

En bij de kerk?
"Ik ben eens per maand koster en help sinds kort bij de onderhoudsgoep kerkhof."

En dat komt samen in de Kerstommegang?
"Ja, daar bouw ik met de scouting de kerststal op, weer het echte scoutinghandwerk."

Beschrijf jezelf in 5 woorden
"Loyaal, vriendelijk, meestal vrolijk, soms mopperig."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Dat vreemde in mijn hoofd' van Orhan Pamuk, maar ben er nog niet uit of ik zijn schrijfstijl ga volhouden."

Beste kerstnummer ooit?
"'Christmas was a friend of mine', Fay Lovsky; origineel en melancholiek."

5-gangendiner of gourmetten?
"5-gangendiner met goede wijn."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Mijn tante Christilla, lid van een kloosterorde. Zij zette onder meer een ziekenhuis op in Jakarta en deed opvang van verslaafden in Heerlen."

Leukste jeugdherinnering.
"Spelen in de polder (nu Diemen-Noord) en de bouw (Ruimzicht)."

Wat zou je doen met een miljoen?
"De pastorie kopen en restaureren tot mooi woonhuis."

Je kunt niet zonder?
"Vrienden."

Daarom Diemen.
"Het heeft nog iets dorps maar wel alle voorzieningen dichtbij. We moeten wel oppassen dat het dorpse met nog meer groei niet verloren gaat."

Diemen mist nog…
"Een oud centrum, maar dat valt niet terug te draaien."

Als je burgemeester was...
"Dan zou ik stoppen met nog meer hoogbouw en ons schaarse groen en nog schaarsere monumenten beschermen."

Kunstgras veilig

DIEMEN - Het RIVM heeft geconcludeerd dat sporten op kunstgras met rubbergranulaat verantwoord is. Wethouder Jeroen Klaasse van Sport hoopt dat het onderzoek alle onzekerheid ook in Diemen wegneemt. De rubberkorrels van een veld in Diemen zelf worden nog onderzocht in een ander onderzoek.

"Het onderzoeksrapport is vrij eenduidig, ik zie nu geen aanleiding om als gemeente op basis van dit rapport actie te ondernemen. Ik hoop wel dat dit onderzoek alle onzekerheid wegneemt, maar de gemeente Diemen blijft de discussie volgen."

Monster
In het RIVM-onderzoek is geen veld uit Diemen opgenomen, maar er zijn wel monsters genomen voor het onderzoek van VACO en de Vereniging Band en Milieu. "Wij hebben ons hiervoor aangemeld", aldus Klaasse. "Begin december is er een monster genomen, de uitslag van dat onderzoek komt waarschijnlijk in de loop van januari. Ik verwacht geen ander resultaat dan uit het onderzoek van RIVM gekomen is. Wij hebben als gemeente bij de aanleg van de velden ook niet gekozen voor het goedkoopste product."

Nieuwe velden
Bij de aanleg van nieuwe velden zal Klaasse wel overwegen een ander product dan rubbergranulaat te gebruiken. "Bij de aanleg van het Cruyff Court in Diemen-Zuid en eventueel een nieuw veld voor voetbal in combinatie met honkbal gaan we wel kijken wat de optimale match is van bespeelbaarheid, gezondheidsrisico's en veiligheid voor we een bepaald product kiezen."

Diemerbos weer bereikbaar aan beide zijden van de A9

Nieuwe fietstunnel is vrijdag geopend

De nieuwe tunnel. Foto: Katarina Hartgers

DIEMEN - In het Diemerbos is vrijdag een nieuwe fietstunnel geopend. Fietsers en voetgangers kunnen na lange tijd weer beide delen van het Diemerbos aan weerszijden van de A9 bereiken.

De nieuwe verbinding verbindt de Diemense kant van het bos met de Driemondse zijde aan de andere kant van de A9.

De opening was net op tijd voor de georganiseerde lichtjeswandeling vanuit Driemond door het feeëriek verlichte bos zaterdagavond, die ook door de tunnel voerde. Een mooi gezicht was het: alle wandelaars en kinderwagens met lichtjes. Van de tunnel wordt ook overdag al goed gebruikgemaakt. Niet alleen door fietsers en wandelaars, de eerste paarden zijn ook al door de tunnel gegaan, zo is te lezen op de Facebookpagina van de Vrienden van het Diemerbos.

In april 2017 gaat ook de iets noordelijker gelegen bestaande fietstunnel weer open en in juni 2017 opent Rijkswaterstaat een fietstunnel en een fietsbrug aan de noordzijde van knooppunt Diemen.

Camera-toezicht uitgebreid

Vervolg van de voorpagina.

Het ziet ernaaruit dat de fracties in de gemeenteraad donderdag akkoord gaan met de gewijzigde APV. De fractie van D66 wil dat de burgemeester de gemeenteraad periodiek informeert over wanneer er mobiel cameratoezicht wordt ingezet, wat de reden hiervan is en welke resultaten het heeft opgeleverd. De VVD krijgt regelmatig vragen van inwoners van Diemen die verzoeken of de gemeente in sommige gevallen gebruik kan maken van cameratoezicht en de fractie van de PvdA vertelde in het verleden een motie te hebben ingediend voor cameratoezicht tussen station Diemen-Zuid en de woonwijk bij het station. De toenmalige burgemeester Koopmanschap gaf toen aan dat dat juridisch niet mogelijk was.

Echtpaar Van der Vegt 60 jaar getrouwd

DIEMEN - De heer en mevrouw Van der Vegt waren op dinsdag 20 december zestig jaar getrouwd. Wethouder Jeroen Klaasse kwam op bezoek om het echtpaar te feliciteren.

De heer en mevrouw Van der Vegt wonen al lang in Diemen. De heer Van der Vegt werkte in het verleden als kraandrijver in de Amsterdamse haven en is al jaren vaste supporter tijdens thuiswedstrijden van zondag 1 van SV Diemen. Mevrouw Van der Vegt is huisvrouw en zorgde voor de drie kinderen (Herman, Theo en Martien).

Kerstommegang door centrum

Evenement is een mooie traditie geworden

Ook dit jaar staat er een levende kerststal op het plein voor de kerk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het is een mooie traditie die door veel mensen in Diemen wordt gewaardeerd: de Kerstommegang die al jarenlang op kerstavond in Diemen plaatsvindt.

De Kerstommegang wordt ook dit keer georganiseerd door de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden en Scouting Diemen en richt zich op alle kinderen uit Diemen. Maar uiteraard mogen volwassenen ook meelopen. Ook dit jaar zullen er diverse dieren in de stoet meelopen.

De organisatie hoopt dat kinderen zich verkleden als personen die in het kerstverhaal voorkomen: Maria, Jozef, een engel of een koning. Daarnaast rekent de organisatie erop dat bewoners die langs de route wonen voor versiering als kaarsen, vuurkorven en andere kerstattributen zorgen. De deelnemers verzamelen zich zaterdagmiddag om 16.45 uur bij het gemeentehuis. Daar zal het Diemense dweilorkest de Neuteblazers kerstmuziek ten gehore brengen. De voormalige wethouder van Diemen Maïta van der Mark zal om 17.00 uur een stuk uit het kerstverhaal voorlezen, waarna de deelnemers kerstliederen zullen zingen.

Lokale bedrijven zijn sponsors van de Kerstommegang

Levende kerststal
Een kinderkoor van de Sint Petrus' Banden zal de Kerstommegang tijdens de hele route muzikaal begeleiden. Leden van Scouting Diemen begeleiden de kerstommegang eveneens en zorgen voor de opbouw van de levende kerststal voor de kerk Sint Petrus' Banden.

De deelnemers aan de Kerstommegang steken vervolgens de Ouddiemerlaan over naar grand café Cheers op het Diemerplein, waar voor het terras het tweede deel van het kerstverhaal wordt voorgelezen door een van de deelnemers. Cheers zorgt voor versnaperingen voor de grote en kleine 'pelgrims'. Via de Ouddiemerlaan gaat de optocht naar café 't Pandje waar Zoë Timmers het vervolg van het kerstverhaal zal voorlezen. De volgende stopplaats is het Van Medenbach Wakkerplein waar Liedje en Marijke zullen zingen. Het vervolg van het kerstverhaal wordt daar voorgelezen door Gina Miltenburg.

Via de Burgemeester Van Tienenweg gaat de Kerstommegang naar kerk de Ontmoeting waar Sjaak Groot een stuk uit het kerstverhaal zal voorlezen. Onder het luiden van de kerkklokken bereikt de Kerstommegang daarna het plein voor de Sint Petrus' Banden waar de dieren die met de Kerstommegang meelopen zich bij de rest van de levende kerststal zullen voegen. Hier leest pastor Han Hartog het laatste deel van het kerstverhaal voor en zullen de deelnemers worden onthaald op glühwein en chocolademelk van 't Pandje en hartige hapjes van Roediez.

Ad Jansen, vrijwilliger van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden is al jaren betrokken bij de organisatie van de Kerstommegang. "De horecabedrijven Cheers, 't Pandje en Roediez sponsoren in natura, Café Mell, de eigenaar van bloemenstal Mooi by Rick! en Johan van Leijenhorst van de haringzaak op de Ouddiemerlaan leveren een financiële bijdrage. Daarnaast is er ook een aantal anonieme sponsors. Wij zijn heel blij met de steun van deze lokale bedrijven en andere sponsors. Maar uiteraard ook met de medewerking van Scouting Diemen en de Neuteblazers."

'Toni Erdmann', 3 en 4 januari in Theater De Omval.

zaterdag 24 december

Kerstommegang door Diemen

Sint Petrus' Bandenkerk 16.45 uur

Om 16.45 verzamelen voor het gemeentehuis. 17.00 uur vertrekt de stoet deelnemers met dieren naar de St. Petrus' Bandenkerk.

Kerstviering

Sint Petrus' Bandenkerk 20.00 uur

Eucharistieviering met het Allegriakoor. Pater G. Noom gaat voor.

Kerstnachtdienst

De Ontmoeting 22.00 uur

Voorganger: mw. ds. C. Verkerk.

Nachtmis

Sint Petrus' Bandenkerk 22.30 uur

Eucharistieviering met het Hagunnankoor. Pastor A. Tönis gaat voor.

zondag 25 december

Kerstviering

De Ontmoeting 10.00 uur

Voorganger: mw. ds. A. Schrage - Buitenbos.

Kerstviering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Stanzakoor. Pastor A. Tönis gaat voor, diaken is H. Hartog.

dinsdag 27 december

Conditie voor mannen

Gymzaal 21.00 uur

Ouderwets conditietrainen voor mannen vanaf 35 jaar die ongedwongen en met plezier willen bewegen. Gratis try-outles van 21.00 tot 22.00 uur. Voor aanmelden mail naar ad@overkleeft-coaching.nl.

woensdag 28 december

Bingo

Zorgcentrum De Diem 14.30 uur

Feestelijke bingomiddag met een hapje en een drankje als afsluiting van het jaar 2016. € 2,50, voor bewoners € 1,50.

zaterdag 31 december

Oudejaarsdienst

De Ontmoeting 16.00 uur

Voorganger mw. drs. E.E. Aarsen-Schiering.

zondag 1 januari

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 11.00 uur

Woord- en communieviering met het Stanzakoor, voorganger is dhr. H. Peters.

dinsdag 3 januari

'Julius in Winterland'

Theater De Omval 11.00 & 14.00 uur

Julius woont in een weeshuis. Zoals altijd kijkt hij erg uit naar Kerstmis, want dan komt de Kerstman op bezoek. Maar wanneer de oudere jongens beweren dat de Kerstman eigenlijk het schoolhoofd is die zich heeft verkleed, verliest Julius zijn geloof in alles wat met Kerstmis te maken heeft. Tot er iets vreemds gebeurt: via een magische doos komt Julius in Winterland terecht. Daar moet hij de Kerstman zien te vinden voor de grote dag is aangebroken. Een meeslepend verhaal met een prachtige setting in de Scandinavische natuur (6+).

'Toni Erdmann'

Theater De Omval 20.00 uur

Winfried is een 65-jarige gescheiden muziekleraar die zijn vrienden en collega’s vaak verbijstert met zijn voorliefde voor maffe humor en grapjes. Hij houdt van grappige pruiken en valse tanden, maar zijn dochter Ines lijkt totaal het tegenovergestelde te zijn. Zij is een verfijnde managementconsultant. Om haar op te vrolijken, duikt Winfried onaangekondigd op haar kantoor op in kostuum, als het komische personage genaamd Toni Erdmann.

woensdag 4 januari

'Julius in Winterland'

Theater De Omval 11.00 & 14.00 uur

Reserveren via theaterdeomval.nl.

'Toni Erdmann'

Theater De Omval 20.00 uur

Reserveren via theaterdeomval.nl.
donderdag 5 januari

Nieuwjaarsbijeenkomst

De Schakel 15.30 uur

PCOB Diemen nodigt haar leden en andere belangstellenden uit om onder het genot van een hapje en een drankje elkaar een goed 2017 wensen.

'The Light Between Oceans'

Theater De Omval 20.00 uur

De meeslepende film 'The Light Between Oceans', gebaseerd op de wereldwijde bestseller van M.L. Stedman. Tom en Isabel Sherbourne bemannen een afgelegen vuurtoren voor de kust van Australië. Het is een stil en eenzaam leven voor het jonge, ongewenst kinderloze stel. Tot er na een storm een reddingsboot aanspoelt met twee mensen erin: een dode man en een kleine, springlevende baby.

zondag 8 januari

Driekoningen

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Eucharistieviering met het Hagunnankoor, voorganger is pastor A. Tönis.

Peuterfestival

Theater De Omval
10.00, 11.00 & 13.00 uur

Drie voorstellingen voor de allerkleinsten.

10.00 uur: We hebben er een geitje bij - Malou v. Sluis (2+)
11.00 en 13.00 uur: Jip en Janneke - Wijnand Stomp (3+)

Kinderen genieten tijdens Santa Run

71 deelnemers rennen over parcours op Diemerplein

Deelnemers Santa Run in actie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Daarom Diemen Santa Run is een groot succes geworden. Er deden in totaal 71 kinderen mee aan de Santa Run. 29 kinderen van vier tot zeven jaar deden mee aan de Mini Santa Run en 42 kinderen aan de Maxi Santa Run. Beide wedstrijden gingen over een parcours op het Diemerplein.

De kinderen verzamelden zich rond 16.00 uur op het Diemerplein en ontvingen hun startnummer en een kerstmuts met lampjes. Veel ouders en andere aanwezigen kregen tot hun grote vreugde ook een kerstmuts en droegen die met trots. De Santa Run was georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en de gemeente. Er was een mooi parcours op het Diemerplein uitgezet dat met hekken en linten was afgesloten. De kinderen konden ongestoord lopen.

Kort voor het begin van de Santa Run gingen de kinderen en de leden van de organisatie op de foto. Het was een mooi gezicht om de kinderen met een kerstmuts op het hoofd te zien stralen. Veel kinderen hadden hadden het nodige werk besteed aan hun kerstoutfit. Daarna was het tijd voor de warming-up die werd geleid door buurtsportcoach Dionne Tool. Zij stapte op een klein podium en deed de oefeningen voor aan de kinderen. Er werd vooral gedanst. Uit de luidsprekers klonk kerstmuziek en de kinderen dansten en sprongen enthousiast mee. De deelnemers aan de Mini Santa Run verzamelden zich voor de startstreep. Wethouder Jeroen Klaasse van Sport richtte kort het woord tot de aanwezigen en sprak de hoop uit dat de Daarom Diemen Santa Run het begin is van een jaarlijkse traditie. Nadat de wethouder met de kerstbel had geluid, gingen de kinderen van start. De Mini Santa Run bestond uit drie ronden, twee buurtsportcoaches liepen mee als voorloper. Na twee ronden stapten zij opzij en gingen de kinderen voor de plaatsen op het podium. Daarna was het de beurt van de kinderen vanaf zeven jaar die aan de Maxi Santa Run deelnamen. Wethouder Klaasse gaf opnieuw het startsein door met de kerstbel te rinkelen. De Maxi Santa Run bestond uit maar liefst zes ronden. De twee voorlopers liepen de eerste drie ronden aan de leiding.

Dames SV Zeeburg spelen gelijk

Team staat op verdienstelijke tweede plaats

De dames van SV Zeeburg 1. Foto: Doug van Leeuwen

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft in de uitwedstrijd tegen Cometas gelijkgespeeld. Het werd in Leeuwarden 25-25. Bij rust leidden de handbalsters uit Diemen met 13-14.

Het resultaat was teleurstellend, want SV Zeeburg had vooraf gerekend op de volle winst tegen de laaggeklasseerde tegenstander uit de hoofdstad van Friesland. SV Zeeburg begon scherp en liep al snel uit naar een voorsprong van vier punten. De dames van Cometas lieten het er niet bij zitten en vochten zich terug in de wedstrijd. Bij rust was het verschil nog maar één treffer in het voordeel van SV Zeeburg.

SV Zeeburg ging na rust weer goed van start. De bezoekers speelden snel en offensief en Cometas maakte veel verdedigende overtredingen, waardoor diverse speelsters tijdstraffen van twee minuten kregen. SV Zeeburg profiteerde van de overtalsituaties en liep uit maar een voorsprong van vier punten.

Daarna miste SV Zeeburg diverse kansen en wist Cometas langszij te komen. Twee minuten voor tijd had de thuisclub zelfs een voorsprong van twee punten. Maar SV Zeeburg toonde aan over veerkracht te beschikken en wist alsnog een punt veilig te stellen: 25-25. Het eerste damesteam maakt een goed seizoen door in de hoofdklasse van de zaalcompetitie. Nadat de ploeg vorig jaar kampioen werd van de eerste klasse van de zaalcompetitie werd besloten om met het team alleen nog maar in de zaalcompetitie uit te komen. Vorig seizoen was het eerste damesteam nog actief in de zaalcompetitie en de veldcompetitie.

Tweede plaats
De dames van SV Zeeburg hebben na elf duels zeventien punten en staan op de tweede plaats. Koploper KRAS/Volendam heeft twee punten meer. Dit is een knappe prestatie, want SV Zeeburg speelt voor het eerst in de hoofdklasse. Daarnaast heeft trainer/coach Doug van Leeuwen het lange tijd zonder een aantal basiskrachten moeten doen, onder wie aanvoerster Dionne Tool. SV Zeeburg speelt op zaterdag 7 januari thuis tegen Tornado. De wedstrijd wordt gespeeld in Sporthal Diemen en begint om 19.30 uur.

Dames van De Meeuwen winnen derby

Dames De Meeuwen presteren goed. Foto: De Meeuwen

DIEMEN - Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Jaws Amsterdam met 3-9 gewonnen.

De wedstrijd tussen Jaws uit Amsterdam-Oost en De Meeuwen was bijzonder, want vorig seizoen streden de twee teams in de tweede klasse om het kampioenschap. De titel werd toen gewonnen door de ploeg uit Diemen. Er waren dus nog flink wat onuitgesproken emoties tussen beide clubs. Er zaten veel supporters van de thuisclub op de tribune in Sportfondsenbad Oost.

Na de eerste periode stond het gelijk: 1-1. Ook in de tweede periode waren de teams aan elkaar gewaagd, maar Sophia Lunenburg zette De Meeuwen op een 1-2 voorsprong. In de derde periode ging de ploeg van De Meeuwen los. Jaws Amsterdam kwam conditioneel tekort en door prachtige doelpunten van Amy Waardenburg, Renske Sterrenburg en Tessa Coumou kwam de stand al snel op 2-7 in het voordeel van De Meeuwen. Elf seconden voor tijd schoot Suzanne Portegijs de bal keihard langs de doelman van Jaws Amsterdam en bepaalde de eindstand op 3-9 in het voordeel van de ploeg uit Diemen.

Het eerste damesteam van De Meeuwen heeft de eerste seizoenshelft in stijl afgesloten en staat nu op de derde plaats van de eerste klasse A. ZPC Amersfoort is met dertig punten uit tien duels lijstaanvoerder. Aquarijn staat met 27 punten uit evenveel duels op de tweede plaats, De Meeuwen volgt met negentien punten uit tien duels op een verdienstelijke derde plaats van de ranglijst. De dames van De Meeuwen genieten nu van de winterstop. Zij hervatten de competitie op zondag 14 januari met een uitwedstrijd tegen Oceanus. Dat duel begint om 19.05 uur.

Het eerste herenteam van De Meeuwen speelde vorige week al het laatste duel voor de winterstop. Het team staat op de vierde plaats van de derde klasse C. De heren komen eveneens op zondag 14 januari weer in actie. De ploeg gaat dan op bezoek bij BZC Brandenburg. De aanvang van de wedstrijd is om 17.05 uur.

Een lichtpuntje van Buurtzorg

Buurtzorg Nederland bestaat 10 jaar

Foto: Pim van Doorne

DIEMEN - Voorbijgangers in het centrum kregen zaterdag van de medewerkers van Buurtzorg Diemen een 'lichtpuntje' om het tienjarig bestaan van Buurtzorg Nederland te vieren.

Het lichtpuntje is er om door te geven aan iemand die dat nodig heeft in deze donkere dagen voor kerst.

De Buurtzorgmedewerkers hadden 200 lichtpuntjes meegenomen en die waren allemaal snel op. "Het was een groot succes. Binnen drie kwartier waren alle lichtpuntjes al onderweg naar mensen die het nodig hebben", aldus Paula Schiermeier van Buurtzorg Diemen.

Buurtzorg Nederland bestaat 10 jaar. In 2009 startte ook in Diemen een Buurtzorgteam. Daar zijn nu tien Buurtzorgers actief.

In januari komt er nog een feestje in De Schakel voor de cliënten en hun mantelzorgers in Diemen om het tienjarig bestaan van Buurtzorg te vieren. De Diemense Buurtzorgmedewerkers treden dan zelf op en er wordt samen gezongen.

Film en Peuterfestival in de kerstvakantie

'Julius in Winterland'.

DIEMEN - In de tweede week van de kerstvakantie kunnen kinderen lekker naar de film en het theater. In Theater De Omval draait de film 'Julius in Winterland' voor de wat grotere kinderen en voor de allerkleinsten is er weer een Peuterfestival.

'Julius in Winterland' is de titel van de film voor kinderen vanaf 6 jaar. Julius woont in een weeshuis. Zoals altijd kijkt hij erg uit naar Kerstmis, want dan komt de Kerstman op bezoek. Maar wanneer de oudere jongens beweren dat de Kerstman eigenlijk het schoolhoofd is die zich heeft verkleed, verliest Julius zijn geloof in alles wat met Kerstmis te maken heeft. Tot er iets vreemd gebeurt: via een magische doos komt Julius in Winterland terecht. Daar moet hij de Kerstman zien te vinden voor de grote dag is aangebroken. Julius in Winterland draait dinsdag 3 januari om 11.00 uur en 14.00 uur en woensdag 4 januari om 11.00 uur en 14.00 uur.

Zondag 8 januari is het theater open voor de allerkleinsten tijdens het Peuterfestival, inmiddels een traditie in De Omval begin januari. Om 10.00 uur begint voor kinderen van twee jaar en ouder 'We hebben er een geitje bij' door Malou van der Sluis. Een beeldende, interactieve en intieme voorstelling over vreugde, feest, de wereld ontdekken én over een dikke buik die trappelt en geluid maakt. Met minimale middelen neemt Malou de kinderen mee in een speels verhaal over geboren worden en alles daaromheen.

'We hebben er een geitje bij'.
'Jip en Janneke'.

Om 11.00 uur en 13.00 uur speelt Wijnand Stomp de voorstelling 'Jip en Janneke'. Een zonnige familievoorstelling waarin Wijnand de twee kinderen uit de beroemde verhalen van Annie M.G. Schmidt tot leven brengt. Met persoonlijke verhalen laat Wijnand Stomp zien dat die ondeugende, vaak ruziënde buurkinderen overal kunnen wonen. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

Bejaarde dame bestolen van portemonnee

DIEMEN - Een bejaarde dame is vrijdagmiddag op de Tureluurweg in Diemen-Noord bestolen van haar portemonnee.

De vrouw had haar rollator geparkeerd in het portiek van het pand waarin zij woont en pakte de post uit de brievenbus. Een onbekende man liep met haar mee naar binnen en heeft de portemonnee uit de tas van de vrouw gestolen, die aan haar rollator hing. De man is daarna via de galerij weggerend.

Politieagenten hebben de vrouw na de diefstal naar haar woning gebracht, gerustgesteld en haar familie ingelicht. Later op de dag zijn de agenten teruggekomen en heeft de vrouw aangifte gedaan.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Regus Diemen trekt veel lokale ondernemers

Sebastiaan Leis: 'Flexibiliteit is ons fundament.' Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Twee jaar geleden opende Regus de locatie Diemen op de Campus Diemen Zuid. Nu is zeker 75% van de werkplekken bezet. En opvallend: met veel lokale ondernemers, meer dan in andere vestigingen van Regus in Amsterdam.

Regus is een wereldwijde aanbieder van flexibele kantoorruimte: 3000 vestigingen in 900 steden in 120 landen, waarvan 73 in Nederland. In Amsterdam zijn 15 locaties. De doelstelling voor 2017 is om het aantal Nederlandse vestigingen met 35 locaties uit te breiden, vertelt Sebastiaan Leis, area manager Zuid-Oost van Regus. Naast Diemen heeft hij de leiding over de vestigingen Arena en Business Park. "Dat is ambitieus in deze tijd waarin je echt je best moet doen om klanten te trekken. Onze klanten vind je ook niet op straat. Wij moeten het vooral hebben van contacten via via."

Regus Diemen heeft 93 werkplekken, voor een uur, een dag, een week, een maand of jarenlang. Van een bureau in de Business Lounge tot een kantoor voor 20 mensen. Of meer, dan gaat er gewoon een wandje uit. "Flexibiliteit is ons fundament", aldus Leis. "Ondernemers moeten immers ook flexibel zijn." Ondernemers kunnen zeven dagen per week, 24 uur per dag op hun werkplek bij Regus terecht. Een parkeerplek erbij huren kan ook.

De Campus biedt
veel voordelen

Zzp'ers maken vooral gebruik van de Business Lounge, met banken, zitjes, een algemene keuken en als je wilt een vaste werkplek. "Een tussenstap voor veel zzp'ers is het Virtual Office. Zij werken van huis uit, maar de telefoon wordt hier opgenomen met hun bedrijfsnaam en ze kunnen hier klanten ontvangen. Met weinig budget een professionele uitstraling."

Het gaat goed in Diemen. "We zitten voor 75% vol en gaan richting 85%. Dat is voor Regus voldoende." Diemen trekt, meer dan de andere locaties die Leis leidt, veel lokale ondernemers. "Die zijn heel divers: consultants, recruiters, advocaten, een reisbureau, maar ook grotere ondernemingen die internationaal zaken doen. De Diemense vestiging is, met de geweldige bereikbaarheid met de auto en het openbaar vervoer, wat locatie betreft samen met Arena de beste", vindt Leis. "En toch liggen de prijzen bij ons iets lager dan elders in Amsterdam."

De Campus biedt meer voordelen. "Het leeft, met de supermarkt en de restaurantjes. Binnenkort heb ik een afspraak met eigenaar Koen Rooks van de sportschool. Ik zou wel iets samen willen doen: een sportschoolabonnement voor mensen die bij ons een werkplek huren, of andersom een werkplek voor een dag voor sporters." Na een jaar de focus op grotere, internationale bedrijven heeft Leis zich voor 2017 voorgenomen nog meer lokale bedrijven aan te trekken. "Het plan ligt al bij het hoofdkantoor."

Tuk Tuk Factory wil met de E-Tuk de wereld bestormen

Het team van Tuk Tuk Factory in Diemen. Foto: tuktukfactory.com

DIEMEN - Tuk Tuk Factory uit Diemen, naar eigen zeggen de grootste maker en distributeur van E-Tuks (elektrische tuktuks) ter wereld, kan de vraag nauwelijks aan. Het bedrijf wil groeien en daarvoor is kapitaal nodig. Daarom geeft het bedrijf via MKB-beurs NPEX obligaties uit.

Directeur Ronald Vos en zijn team weten zeker: ze gaan met de E-Tuk de wereld bestormen. De E-Tuks worden steeds populairder. De vraag is nu al groter dan de kleine 40 tuktuks die maandelijks in de fabriek in Thailand van de band komen. De krachtige accu, die in de werkplaats in Diemen wordt ingebouwd, wordt eenvoudig opgeladen via een stekker in het stopcontact en er wordt een behoorlijke snelheid mee gehaald. "Misschien wel het geheim van het succes."

Succesverhaal
Vier van de vijf E-Tuks gaan naar het buitenland. Vos trekt - weliswaar voorzichtig - de vergelijking met het succesverhaal van Tesla, het elektrische autowonder op vier wielen. "De E-Tuk heeft er slechts drie, maar net zoals de Tesla past deze Hollandse versie van de tuktuk naadloos in het tijdsbeeld van een vervoermiddel dat het klimaat niet schaadt en bijdraagt aan schoner vervoer. We gaan naar een productie van 6000 E-Tuks per jaar", voorspelt Vos. Het bedrijf moet dus groeien en daarvoor is kapitaal nodig. Een obligatielening via het handelsplatform van NPEX, de MKB-Beurs van Nederland, moet daarvoor zorgen.

Foto: Trudy Kroese

Energieloket moet energie besparen makkelijker maken

Foto: Trudy Kroese

Lokale bedrijven helpen graag

Keurslagerij Piepenbrock al 25 jaar een begrip in Diemen-Zuid

Leden van ANBO en PCOB krijgen altijd 20 procent korting

Fred en Corrinne Piepenbrock. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Keurslagerij Piepenbrock is op vrijdag 6 januari 2017 25 jaar in winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid gevestigd. Klanten ontvangen die dag maar liefst 25 procent korting op hun aankopen. Eigenaars Fred Piepenbrock (56) en zijn vrouw Corrinne (49), die in het verleden 21 jaar in Diemen hebben gewoond, hebben het goed naar hun zin in Diemen en doen graag iets terug voor de gemeenschap.

Fred volgde een zesjarige opleiding tot slager en werkte aanvankelijk in loondienst bij een slager in de wijk Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost. In januari 1992 kreeg hij de kans om de slagerij van de heer Woorts in winkelcentrum Kruidenhof over te nemen. "De winkels lagen toen nog aan de andere kant van de straat", legt Fred uit. "Het winkelcentrum is vijftien jaar geleden omgedraaid. De huidige situatie is veel beter, want automobilisten die langsrijden zien de winkels liggen. Maar wat mij betreft wordt op het parkeerterrein een blauwe zone ingevoerd. Dan kunnen onze klanten makkelijker een parkeerplek vinden." Keurslagerij Piepenbrock trekt klanten uit heel Diemen. "Wij staan bekend als een goede, maar ook dure slager. Dat eerste klopt, want kwaliteit staat bij ons op de eerste plaats. Maar wij zijn zeker niet duur, en dat weet ik omdat ik dikwijls onze prijzen vergelijk met die van andere zaken."

Het assortiment van Keurslagerij Piepenbrock is ruim en divers. "Wij verkopen bijvoorbeeld veel verse kant-en-klaarmaaltijden die wij zelf maken en ook onze belegde broodjes zijn in trek. Het Parool heeft onze hamburger tot beste van Amsterdam en omgeving uitgeroepen en voor onze rookworst hebben wij een internationale prijs gekregen. Wij leveren ook lunches aan bedrijven in de regio en verzorgen voor een aantal bedrijven de catering. Daarnaast komen ook werknemers van bedrijven uit de buurt in de middagpauze een broodje halen."

Fred en Corrinne doen graag iets terug voor de lokale gemeenschap. Het bedrijf sponsort de tennisverenigingen ATVD en TVDZ in Diemen. Daarnaast is het bedrijf sponsor van voetbalclubs TOG in Amsterdam-Oost en SV 's Graveland, de woonplaats van Fred en Corrinne. In het verleden waren zij sponsor van SV Diemen. De kans is aanwezig dat dit in de toekomst weer zal gebeuren. Senioren die lid zijn van de ouderenbonden ANBO en PCOB krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart van de bond altijd twintig procent korting bij Keurslagerij Piepenbrock: "Het gaat hier vaak over mensen die al lange tijd klant bij ons zijn, zij hebben ons groot gemaakt. Veel ouderen hebben het financieel ook niet makkelijk."

Fred en Corrinne kijken positief naar de toekomst. Door de oplevering van Campus Diemen Zuid is het aantal klanten toegenomen. Zij verwachten dat het aantal klanten verder zal toenemen na de oplevering van de woningen in nieuwbouwwijk Holland Park.

Energieloket moet energie besparen makkelijker maken

Wethouder Ruud Grondel lanceerde 23 november samen met collega-wethouders het Energieloket. Foto: Patrick Hesse, visionquest

DIEMEN - Huiseigenaren uit Diemen en zeven andere gemeenten in de regio Amsterdam, Amstelland en Meerlanden kunnen via het Regionale Energieloket eenvoudig aan de slag met energiebesparing en duurzame energie-opwekking voor hun woning.

Huiseigenaren kunnen op het onlineplatform een HuisScan doen om te bepalen wat de beste energiebesparende maatregelen zijn voor hun woning. Zij zien direct wat de verwachte kosten en opbrengsten zijn van maatregelen zoals zonnepanelen en isolatie, inclusief mogelijkheden voor subsidies en financieringsmogelijkheden. De kennisbank van het energieloket geeft inwoners ook informatie over allerlei andere maatregelen zoals isolatie, HR++-glas, zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.

Wethouder Ruud Grondel (Duurzaamheid): "Veel woningeigenaren willen best energiebesparende maatregelen nemen, maar zien al snel door de bomen het bos niet meer: 'Al dat uitzoekwerk en dat gedoe!' Het energieloket ontzorgt woningeigenaren optimaal bij alle stappen."

Woensdag 11 januari
Nieuwjaarsreceptie Gemeente, 20.00 uur Foyer Theater de Omval
Info: gemeente*

Donderdag 19 januari
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Donderdag 16 februari
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Maandag 20 februari
Algemene Ledenvergadering Ondernemend Diemen (OD) met spreker
Info: www.ondernemenddiemen.nl
        
Donderdag 16 maart
Open Coffee Diemen, derde donderdag van de maand, 9.00-10.30 uur bij Bicker (Diemerplein)
Info: LinkedIngroep Open Coffee Diemen

Maandag 3 april
OD-diner met spreker
Info: www.ondernemenddiemen.nl

Donderdag 20 april
Bestuurlijk overleg Gemeente – Winkeliersvereniging Diemerplein
Info: gemeente*

Vooraankondiging:
Dinsdag 14 november
Vaart in Diemen
Info: www.ondernemenddiemen.nl en gemeente*

Komend voorjaar, data nog te bevestigen*:
- Werkgroep Bergwijkpark
- Overleg Keurmerk Veilig Ondernemen Winkelcentrum Diemen Noord
- Bedrijvenpanel Verrijn Stuart
- Bedrijvenpanel Stammerdijk Sniep
- Bestuurlijk overleg Ondernemend Diemen - gemeente

Info: gemeente Diemen, mw. P. Arendse (tel: 020-3144790, e-mail: priscilla.arendse@diemen.nl)

Lokale bedrijven helpen graag

Voedselbank Diemen kan op veel steun rekenen

Winkelactie bij Jumbo Vlaanderen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Veel bedrijven in Diemen tonen hun betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. De Stichting Voedselbank Diemen en de organisaties van evenementen doen dikwijls met succes een beroep op het lokale bedrijfsleven.

De Stichting Voedselbank Diemen hield zaterdag weer een winkelactie bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein en Jumbo in winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid. Vrijwilligers van de Voedselbank Diemen verzochten klanten van de twee supermarkten om een of meerdere artikelen extra te kopen en die te schenken aan de voedselbank. Veel klanten reageerden positief op het verzoek van de voedselbank.

"De respons was fenomenaal", aldus Gerda Smit, voorzitter van de Stichting Voedselbank Diemen. "We hebben tussen de 130 en 140 kratten met artikelen ingezameld. Wij zijn enorm blij met de steun die wij krijgen. Wij bestaan nu tien jaar en ik zou mij kunnen indenken dat mensen het wel een beetje hebben gezien. Maar het tegendeel is het geval. Veel inwoners van Diemen leven met ons mee en steunen onze acties."

Gratis fruit en drinken van Deen tijdens zwemvierdaagse 2015.

De voedselbank heeft ook een gift van 750 euro ontvangen van Shell in Diemen-Noord. "Met dat geld hebben wij bij de Jumbo in Diemen-Noord artikelen gekocht voor in de kerstpakketten van onze cliënten", aldus Smit.

Supermarkten
De supermarkten ontvangen regelmatig verzoeken om de helpende hand te bieden. Dikwijls worden die verzoeken gehonoreerd. Een recent voorbeeld was de opening van de Diemer December Dagen op donderdag 8 december. Tijdens de bijeenkomst voor het gemeentehuis, waar onder meer de lichten van de kerstboom werden ontstoken, was er voor aanwezigen een gratis glaasje glühwein en warme chocolademelk. Twee supermarkten lieten zich hier van hun beste kant zien: Albert Heijn had de glühwein kosteloos beschikbaar gesteld, supermarkt Deen de chocolademelk. Tijdens de Daarom Diemen Santa Run was supermarkt Deen opnieuw sponsor. Na afloop van zowel de Mini Santa Run als de Maxi Santa Run was er voor elke deelnemer een flesje water.

In het verleden kon de organisatie van de Kinderzomerspelen ook altijd een beroep doen op de supermarkten in Diemen. En tijdens de zwemvierdaagse die elk jaar door zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen wordt georganiseerd, heeft Jumbo in Diemen-Zuid dikwijls drinken en fruit beschikbaar gesteld. Ook supermarkt Deen heeft dit gedaan, bijvoorbeeld tijdens de zwemvierdaagse van 2015.

Bedrijven als Koninklijke Saan en Oostenrijk Touringcars BV helpen vaak tijdens grote evenementen. Zo zorgt het touringcarbedrijf er elk jaar tijdens de seniorenmiddag op de donderdag van het Diemer Festijn voor dat de bewoners van de zorgcentra De Diem en Berkenstede naar de feesttent worden vervoerd en na afloop weer naar huis worden gebracht. De senioren ontvangen die middag een lekkernij bij de koffie of thee die gratis beschikbaar wordt gesteld door Schoolcatering Diemen. De seniorenmiddag wordt elk jaar gesponsord door de Diemer Apotheek. Koninklijke Saan is altijd bereid om voor transport van spullen te zorgen.

Kerstommegang
Maar ook andere bedrijven in Diemen zijn dikwijls bereid om in natura of via een financiële bijdrage lokale activiteiten te steunen. De Kerstommegang, die op zaterdag 24 december wordt gehouden, kan bijvoorbeeld rekenen op steun van de horecazaken Cheers, 't Pandje, Roediez en Café Mell en van bloemenkiosk Mooi by Rick! en de haringkiosk van Johan van Leijenhorst, beide aan de Hartveldseweg.

Nog een mooi voorbeeld: Holland Optical Company in Diemen heeft eerder dit jaar de kinderen van twaalf tot en met achttien jaar van cliënten van de Voedselbank Diemen een gratis oogmeting laten doen. Kinderen die een bril nodig hadden, kregen die gratis.

De lijst is niet volledig, maar toont wel aan dat de betrokkenheid van de lokale ondernemers belangrijk is en wordt gewaardeerd.

Verkiezing

DIEMEN - Ondernemers hebben nog tot en met 15 januari de tijd om zich aan te melden voor de provinciale ondernemersverkiezing.

In 2016/2017 vindt de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland voor de elfde keer plaats. De titel Beste Onderneming van Noord-Holland is dé erkenning voor ondernemerschap en omvat ook nog eens een prijzenpakket ter waarde van € 5.000. Alle informatie is te vinden op ovnh.nl.

19 / 20

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595