DiemerNieuws

23 december 2014

DiemerNieuws 23 december 2014


Bewoners: 'Het wordt donker in Knoopkruid'

door Oscar Borghardt

DIEMEN - Bewoners van Knoopkruid 2 tot en met 74 dienen in januari een zienswijze in tegen de aanvraag voor de vergunning voor de bouw van torenflats die deel gaan uitmaken van het nieuwbouwplan in Bergwijkpark-Noord.

De verontruste bewoners zijn tegen het plan om hoge torenflats te bouwen vlak achter het spoorwegtalud dat tegenover de woningen ligt. Age Anema en Jan Verhagen (niet de gymnastiekleraar) geven toelichting namens de bewoners. Zij wonen beiden al lange tijd met hun familie in de wijk in Diemen-Zuid.

Anema: "Twee van de vijf torens die worden gebouwd zullen het woongenot in dit deel van Knoopkruid aantasten. De torens, die 50 meter hoog en 38 meter breed worden, zorgen ervoor dat het zonlicht onze tuinen en woningen niet meer zal kunnen bereiken: het wordt donker in Knoopkruid. Daarnaast wordt ons uitzicht aangetast, wordt onze privacy minder en daalt de waarde van de woningen." Verhagen: "Wij zijn per se geen actiegroep en zijn ook niet tegen de ontwikkeling van Bergwijkpark. Maar behalve dat die torens ons woongenot aantasten, vinden wij de omvang van die nieuwe wijk veel te groot. Het wordt een soort mierenhoop. Er komen op 45 hectare 3000 woningen. Op IJburg, dat veel groter is, staan minder woningen.

Vervolg op pagina 2.

Toch extra geld voor huishoudelijke hulp

door Ingrid van Vlijmen

DIEMEN - Het budget voor huishoudelijke hulp is voor de komende twee jaar in Diemen toch ruimer dan voorzien. De gemeente heeft van het Rijk budget gekregen voor de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage.

Gemeenten moeten flink op het Wmo-budget inleveren. Het ministerie van Sociale Zaken stelde dit najaar echter extra budget beschikbaar voor gemeenten en zorgaanbieders die snel met een goed plan kwamen. Op die manier sleept Diemen 240.000 euro extra binnen: 120.000 euro voor 2015 en nog eens 120.000 euro voor 2016.

"Het doel van het extra budget is om banen in de huishoudelijke zorg te behouden", legt wethouder Ruud Grondel uit. "Er is nu alleen gesubsidieerde huishoudelijke hulp beschikbaar, maar geen markt waar mensen zelf huishoudelijke hulp kunnen vinden. Dat willen wij gaan bieden. De vorm wordt nu verder uitgewerkt, maar het zal lijken op de 'Witte Werkster'."

De huishoudelijke hulp is aanvullend op de gewone huishoudelijke hulp die mensen met een Wmo-indicatie krijgen. "Deze regeling zal al gelden voor mensen met een lichte Wmo-indicatie, bijvoorbeeld leeftijd, en we willen dat uitbreiden naar mantelzorgers."

Speciale website
Grondel verwacht dat het plan begin volgend jaar helemaal is uitgewerkt en dat Diemenaren met een indicatie dan via een speciale website de extra huishoudelijke hulp kunnen aanvragen bij gecontracteerde aanbieders. De regeling kan worden ingezet als aanvulling op de gewone huishoudelijke hulp, maar ook bijvoorbeeld voor een grote schoonmaak, was- en strijkservice of tuinonderhoud. De gemeente betaalt € 12,50 en de aanvrager € 10,- voor een uur.

Ook na 2016
Het extra budget is nu toegekend voor twee jaar. En dan?
"Bij succes zal het extra budget ook na 2016 beschikbaar blijven, dat heeft staatssecretaris Van Rijn toegezegd", aldus Grondel.

Kerst-ommegang

DIEMEN - Op kerstavond, woensdag 24 december, vindt de Kerstommegang weer plaats. De Kerstommegang wordt georganiseerd door vrijwilligers van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden.

De Kerstommegang begint om 17.00 uur op het plein bij het gemeentehuis. De tocht gaat via het Diemerplein (apotheek), de Ouddiemerlaan, het Van Medenbach Wakkerplein, de Burgemeester van Tienenweg en de kerk De Ontmoeting naar het plein voor de kerk Sint Petrus' Banden. Daar zullen deelnemers een levende kerststal aantreffen. Tijdens de tocht wordt op een aantal plaatsen gestopt en wordt een stuk van het kerstverhaal verteld. Tijdens de optocht zullen dieren meelopen. De Neuteblazers uit Diemen zullen de Kerstommegang muzikaal begeleiden.

De Kerstommegang is voor leerlingen van de basisscholen en hun ouders. Kinderen mogen verkleed meelopen en een lampion of een ander lichtje meenemen. De organisatie hoopt dat mensen langs de route extra lampjes aansteken of fakkels in hun tuin laten branden. De Kerstommegang wordt voor de derde keer in Diemen gehouden. De afgelopen twee jaar was de Kerstommegang een groot succes en liepen er veel mensen mee.

Prettige kerstdagen

Leerlingen van basisschool De Venser gaven vorige week een kerstoptreden voor bewoners van Berkenstede.

DIEMEN - Nog twee dagen en dan is het Kerstmis. Deze krant ligt daarom vandaag al bij u op de mat, twee dagen eerder dan anders. Ook volgende week kunt u het DiemerNieuws, in verband met Oud en Nieuw, al op dinsdag verwachten. Op de Diemense basisscholen werd vorige week al kerst gevierd. Leerlingen van groep 1 tot en met 5 van basisschool De Venser gaven een kerstoptreden voor de 'opa's en oma's van Berkenstede. Op andere scholen werd kerst vast gevierd met een kerstdiner bij kaarslicht of een kerstspel. Foto's hiervan zijn te vinden op www.diemernieuws.nl.
De redactie van het DiemerNieuws wenst u prettige feestdagen.

20

seconden duurde het totdat de heren van De Meeuwen een treffer moesten incasseren

Bewoners Knoopkruid maken zich zorgen

Vervolg van de voorpagina.

"Wij vragen ons af hoe het met de ontsluiting en de voorzieningen gaat. Er komen in die nieuwe wijk alleen maar kleine winkels. De druk op de winkels en voorzieningen in Diemen-Zuid wordt heel groot. En veel mensen zijn hier juist gaan wonen omdat het een rustige buurt is. Niet stedelijk, maar lekker landelijk", aldus Verhagen.

Gemeenteraad
De bewoners van Knoopkruid hebben inmiddels via een e-mail alle leden van de gemeenteraad van hun bezwaren op de hoogte gebracht en zullen binnen de gestelde termijn een zienswijze indienen tegen de gevraagde vergunning.

Als de zienswijze geen effect heeft, zullen zij verdere stappen ondernemen.

Verhagen: "Wij willen dat de politiek onze klachten serieus neemt en dat dit straks niet als een hamerstuk in de gemeenteraad wordt aangenomen."

Vragen
VVD-fractievoorzitter Brigitte Wielage heeft vorige week een aantal bewoners van Knoopkruid bezocht.

Zij begrijpt dat de bewoners van de wijk zich zorgen maken over de geplande bouw van de torenflats.

De fractie van de VVD heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B en W. De liberalen vragen zich af of er niet eerst een wijziging van het bestemmingsplan aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd en of de gemeenteraad hier niet eerst mee dient in te stemmen.

Groeten uit Diemen van Trijntje

Er was een tijd dat de Groeten uit-kaarten immens populair waren. Een dorpsgezicht of een getekende wulpse dame met een ondeugende heer (Groeten uit Zandvoort!!) met de tekst Groeten uit… was elke zomer wel een keer bij de post te vinden. Een bekend boekje van Amsterdam-expert LC. Schade van Westrum met prentbriefkaarten uit grootvaders album heet niet voor niets: 'Groeten uit Amsterdam' en het bekendste prentbriefkaartenhandelshuis in Utrecht heet 'Groeten uit'.

Natuurlijk kent ook Diemen zijn Groeten uit-kaarten. Wat heet! Vanaf het allereerste begin dat Diemense fotokaarten bekend zijn, konden de Diemenaren hun 'Groet uit Diemen' verzenden. De eerste Diemen-kaarten waren waarschijnlijk het product van N. de Bruyn, fotograaf te Diemerbrug. Zo'n kaart was in wezen een 'echte foto', een contactafdruk van een glasnegatief afgedrukt op zogenaamd daglichtpapier. Nicht Trijntje kocht deze kaart en liet op 15 oktober 1899 vanuit Diemerbrug aan mejuffrouw Reus in Landsmeer laat weten dat zij heeft vernomen dat "gij gelukkig weer beter wordt". En verder ging het natuurlijk over het weer. Alsof Landsmeer heel erg ver was, schreef Trijntje: "Het is hier wel mooi weer, maar toch koud. De koeien zullen ook gauw op stal komen. Stal is al klaar."

Weerbericht

Groene kerstdagen, wisselvallig en minder zacht
Woensdag passeert het polaire front met regen, waarna vanaf de kerstdagen iets koudere polaire lucht binnenstroomt. We komen echter nog niet in winterse sferen. Zaterdag passeert een volgende depressie. Het wordt dan opnieuw onstuimig en nat. In de achterkamer van het systeem wordt het vanaf zondag geleidelijk weer kouder met kans op enkele winterse buien.

De kerstdagen en het weekeinde
Eerste kerstdag schijnt af en toe de zon. Het is wat guur met kans op een bui. Het wordt 7 graden. In de nacht naar tweede kerstdag vriest het licht. Ook overdag is het droog met kans op wat zon. Het wordt 5 graden. Er waait een matige westenwind. In de nacht naar zaterdag volgt regen, mogelijk voorafgegaan door natte sneeuw. Overdag regent het soms. De zuidenwind wakkert aan tot krachtig. Zondag vallen buien met kans op hagel of natte sneeuw bij 3 tot 5 graden.

Trend na het weekeinde
Er is kans dat het rond de jaarwisseling kouder wordt. Mogelijk ontstaat er een gordel van hoge luchtdruk boven het Europees continent. Het is dan rustig en meestal droog winterweer met soms zon en kans op mist. In de nacht vriest het licht, overdag wordt het een paar graden boven nul.
Weetje
De hype van een witte kerst is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Er bestaan afspraken over wanneer het een witte kerst is. Een paar natte sneeuwbuien maakt nog geen witte kerst. Er moet minstens een laagje sneeuw van 1 cm liggen tijdens beide kerstdagen. Dat komt gemiddeld slechts eens per 17 jaar voor. Niettemin waren beide kerstdagen wit in zowel 2009 als 2010.

Peuterfestival

De eerste theaterdag in De Omval is voor de peuters.

DIEMEN - De eerste theaterdag van 2015 in De Omval, zondag 4 januari, is gereserveerd voor de allerkleinsten met het Peuterfestival.

Joes Boonen speelt 'Dikkie Dik en de Taart'. Een kleine, sfeervolle muziekvoorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders. De voorstelling begint om 09.30 uur. Ageeth de Haan is daarna aan de beurt met 'Daar komen de dieren', een muziektheaterprogramma over het leven van jonge wilde dieren. Deze voorstelling begint om 11.00 uur.
Beide voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van twee jaar en ouder. Kaarten € 9,- per voorstelling. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

Auto's gestolen

DIEMEN - In Diemen-Zuid zijn vorige week twee auto's gestolen. Opvallend: de dieven kozen in beide gevallen voor een Volkswagen Golf.

De ene auto was donderdag om 13.00 uur geparkeerd aan Speenkruid. De volgende ochtend rond 9.00 uur ontdekte de eigenaar dat hij was verdwenen.

De tweede auto werd gestolen van Sint Janskruid. Deze was vrijdag net na middernacht geparkeerd en werd zaterdag rond het middaguur gemist.

Poederbus

DIEMEN - Geen brand, maar wel een leeggespoten poederbus in de parkeergarage van winkelcentrum Diemerplein afgelopen zaterdag.

Na de melding troffen brandweer en politie de lege poederbus aan op het onderste parkeerdek. Het poeder zat over 15 auto's. Daar zit veel zout in en de brandweer heeft dan ook geadviseerd de auto's zo snel mogelijk te reinigen om lakschade te voorkomen. De politie hoopt dat mensen die iets gezien hebben contact opnemen met de politie.

Kerstbingo

Foto: Jan Ronday

DIEMEN - Bewoners van De Diem en andere bezoekers genoten vorige week woensdag van een speciale kerstbingo. Vrijwilligers organiseren regelmatig een gezellige bingo in De Diem, deze laatste keer van 2014 stond helemaal in het teken van kerst.

Ajax-spelers en andere forensen in de nieuwbouw

Tijdschrift Historische Kring Diemen over 25 jaar Diemen-Noord

Boerderij Ruimzicht van de familie Van Beem, omstreeks 1934. Foto: coll. HKD

door Jaap Haag

DIEMEN - Een Ajax-buurt. Met meer dan de helft van de basisspelers uit Diemen-Noord kon je dat op een gegeven moment wel zeggen, inderdaad. Oók in de wijk zelf wordt er gevoetbald, op het schoolplein en op andere trapveldjes. Skaten, rondstruinen, van de natuur genieten of je artistieke talent ontplooien: het kan allemaal in Diemen-Noord. Toch wordt de wijk door sommigen als een wat saaie suburb gezien. Maar of dat terecht is?

Pioniers waren we
Dit najaar was het 25 jaar geleden dat de eerste bewoners hun nieuwbouwwoningen in Diemen-Noord betrokken. Pioniers waren we (ik was zelf ook zo'n vroege Diemen-Noord-bewoner). Afgezien van die eerste woningen was de wijk nog één grote zandvlakte. We moesten ons behelpen met één houten noodwinkel, toen nog van de firma Groenwoud, terwijl het eerste groepje kinderen terecht kon in de noodschool van juf Virginia Mouw en juf Lidy de Rijk, directeuren van de openbare en de oecumenische basisschool.
Protestkoe
In die begintijd was het hier dus bepaald niet saai. Maar ook daarvoor en daarna niet, zo valt te lezen in de zojuist verschenen editie van het tijdschrift van de Historische Kring Diemen. Eerst was er de wat rommelige voorgeschiedenis van de wijk, waar aanvankelijk een industriegebied gepland was. Dat riep echter verzet op. Heel wat Diemenaren wilden Diemen-Noord groen houden en in een daarvoor gehouden protestdemonstratie liep ook een koe mee! Verzet kwam er ook van de kant van de krakers die in de leegstaande boerderijen getrokken waren. En dan waren er nog de protesten tegen de vuilstort en de gifverbrandingen op de Diemerzeedijk, aan de overzijde van het kanaal.

Voorjaar 1989; de eerste heipalen voor de woningen aan de Oude Waelweg gaan de grond in. Op de achtergrond boerderij Zeldenrust (nu gezondheidscentrum). Foto: Jaap Haag
Op de begraafplaats Gedenk te sterven werden in 1990 11de/12de-eeuwse sarcofagen aangetroffen. Foto: Wiard Krook
Opgraving in 1999 van een stenen sarcofaag bij de fundering van de noordmuur van de vroegere Mariakerk door leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland. Foto: Jaap Haag
Krakersprotest tegen de sloop van Oud-Diemen. Op de achtergrond het voormalige Regthuys. Foto: fotokaart coll. Taco ten Dam
Vader Danny Blind leest in mei 1999 voor in peuterspeelzaal ít Kloddertje. Foto: Gerrit Hols
De eerste leerlingen van de twee basisscholen bij het noodschooltje. Foto: Dinie Schrijver

De eerste leerlingen van de twee basisscholen bij het noodschooltje.

Dieper graven
Wie in Diemen-Noord als archeoloog gaat graven, belandt uiteindelijk zo'n kleine duizend jaar terug in de tijd. Toen vestigden zich hier de eerste Diemenaren, eerst aan de Overdiemerweg en wat later in Diemen-Noord. In de 12de eeuw werd in het huidige Oud-Diemen een kerk gebouwd, zo lezen we, en later ook een zogenoemd rechthuis, het eerste gemeentehuis. Het archeologisch onderzoek in Oud-Diemen en rond de oude begraafplaats Gedenk te sterven kon door de eerste bewoners van het nieuwe Diemen-Noord op de voet gevolgd worden. Ook leerzaam voor de schoolkinderen, maar sommige ouders maakten hiertegen bezwaar, want een begraafplaats is geen bezienswaardigheid!

Verhalen uit het veerhuis
Verder in dit tijdschrift: het wel en wee van de vroegere boeren in Diemen-Noord, het buurthuis, het gezondheidscentrum, de natuur, het winkelcentrum, kunst en opmerkelijke architectuur. Plus een interview met de man die alles hier zag gebeuren: Cees Straver van het oude veerhuis. Het woord saai is de lezer dan allang vergeten! Echt een bewaarexemplaar, voor de gelegenheid eenmalig gratis in Diemen-Noord verspreid door de gemeente Diemen.


Het tweejaarlijkse tijdschrift van de Historische Kring Diemen is gratis voor leden (aanmelding bij het secretariaat: j.texier@chello.nl). Losse exemplaren zijn te koop bij de Bruna Boekhandel.

Speelplaats Sint-Petrusschool heet nu Hans Hornstraplein

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Burgemeester Amy Koopmanschap en Hans Hornstra hebben vrijdagochtend het naambordje van het Hans Hornstraplein onthuld. Dit is de nieuwe naam van de speelplaats van de Sint-Petrusschool. Hans Hornstra heeft afscheid genomen van de school waar hij ruim 42 jaar heeft gewerkt. Hij was leraar en daarna directeur van de school in het centrum van Diemen.

Veiling voor Voedselbank Diemen levert 1110 euro op

Winkeliersvereniging Diemerplein houdt actie

Veilingmeester Marinus van Dijk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De veiling die winkeliersvereniging Diemen zondag voor Voedselbank Diemen heeft gehouden heeft ruim 1100 euro opgeleverd. De veiling van de Rembrandtreproducties, een schilderij van de Diemense kunstenares Magda Wieclawska en een schilderij van de Cultuurkamer van Diemen bracht 860 euro op. De winkeliersvereniging heeft na de veiling 250 euro aan Voedselbank Diemen geschonken.

Winkeliersvereniging Diemerplein heeft door het organiseren van de veiling benadrukt dat zij het werk van Voedselbank Diemen van groot belang vindt. De winkeliersvereniging waardeert de inzet van de vrijwilligers van de voedselbank die elke vrijdagmiddag in het uitgiftepunt in Diemen-Zuid voedselpakketten aan cliënten uitreiken.

Marinus van Dijk, voorzitter van Winkeliersvereniging Diemerplein, vertolkte zijn rol als veilingmeester met verve. Hij zorgde voor een goede sfeer en trachtte de aanwezigen in het winkelcentrum te verleiden om leuke bedragen te betalen voor de vele prachtige kunstwerken. Hij kreeg assistentie van Willeke van der Krogt.

Gerda Smit, voorzitter van Stichting Voedselbank Diemen, is enorm blij met het initiatief van de winkeliersvereniging en de hoge opbrengst van de veiling. "Wij hebben momenteel bijna 80 cliënten en kunnen dit geld heel goed gebruiken, onder andere voor het winkeltje waar onze cliënten goedkope artikelen kunnen aanschaffen."

Silvia Schijffers

52 jaar
medewerker bij Vinny's Bakery
Diemenaar sinds 1995

Vliegen de kerstbroden over de toonbank?
"Vanaf afgelopen donderdag zeker, veel klanten komen langs voor een van onze kerstbroden. We hebben trouwens ook al oliebollen."

Jullie hebben dus meerdere soorten kerstbrood? Welke is favoriet?
"Het superkerstbrood met amarenakersen, noten en dubbel spijs. Mensen die dat brood vorig jaar gegeten hebben, komen daar voor terug. Maar we hebben ook een gewoon kerstbrood met spijs en speltkerstbrood, dat is erg in op het ogenblik."

Favoriete kerstfilm?
"'The Sound of Music'."

Vijfgangendiner of gourmetten?
"Gourmetten, dat gaan we eerste kerstdag ook doen."

Welke poster hing er boven je bed?
"Die van Spargo."

Favoriete plekje in Diemen?
"Ik vind het Diemerbos heel erg mooi."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn vader, die is nu al 12 jaar geleden overleden. Ik zou wel eens willen weten hoe hij nu naar de wereld zou kijken en naar hoe het met ons gaat."

Trots op?
"Op mijn gezin en op mijn moeder die het leven na het overlijden van mijn vader heel goed heeft opgepakt. Ze is erg ondernemend en doet van alles."

Je beste eigenschap?
"Ik probeer altijd vriendelijk te zijn, ook als ik eens mijn bui niet heb."

En je slechtste?
"Ik heb heel weinig geduld en raak gauw gestrest."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een vakantiereisje."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan zou ik proberen om Diemen nog gezelliger te maken, al worden er al steeds meer gezellige evenementen georganiseerd gelukkig. En ik zou zorgen dat het veilig blijft."

Geen windmolens

DIEMEN - Het is niet gelukt Provinciale Staten ervan te overtuigen om het plaatsen van windturbines in het Diemerbos toch mogelijk te maken.

Vorige week stemde Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland in met het besluit van Gedeputeerde Staten waarin de Diemense locatie niet was opgenomen. In een brandbrief had Diemen gevraagd om het plaatsen van windturbines in het Diemerbos toch mogelijk te maken. "Dat is dus niet gelukt. Het wachten is nu op de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015. Wij hopen dat er daarna een coalitie komt die windturbines in het Diemerbos alsnog mogelijk maakt", aldus wethouder Ruud Grondel.

Meldpunt huren

DIEMEN - De afdeling Diemen van de SP heeft een meldpunt huren geopend.

De SP heeft signalen ontvangen van inwoners in Diemen die de huur (bijna) niet meer kunnen opbrengen, meldt de afdeling Diemen van de SP. De afdeling heeft zich aangesloten bij een landelijke actie van de SP. De partij maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de huur, door de huurverhogingen of doordat mensen hun inkomen zien dalen. Ook hoort de SP graag de ervaringen van mensen van wie de hypotheek 'onder water staat'. De SP hoopt dat Diemenaren reageren met hun ervaring op dit gebied om dit te gebruiken voor haar beleid. Alle informatie is te vinden op www.diemen.sp.nl.

Portemonnee

DIEMEN - Een dame op leeftijd, die vorige week donderdag in de Albert Heijn haar portemonnee kwijtraakte, heeft hem weer terug.

Een andere dame vond de portemonnee, met haar ID-pas, bankpasjes en andere passen er nog in, in haar brievenbus en bracht hem naar de politie. De portemonnee is waarschijnlijk gerold. De eigenaresse miste alleen een klein geldbedrag.

Chipknip uit parkeer- automaten

DIEMEN - Voor een parkeerkaartje uit de parkeerautomaten kan vanaf 1 januari 2015 niet meer met de Chipknip betaald worden.

De parkeerautomaten worden hiervoor in de week voor 1 januari omgebouwd. Betalen kan daarna nog met PIN of via de mobiele telefoon.

DiemerNieuws Quiz 2014

DIEMEN - Als trouwe lezer van het DiemerNieuws is het vast een makkie, deze tweede DiemerNieuwsquiz. En als u niet zo'n heel gulzige nieuwsconsument bent, kunt u er een leuke uitdaging in zien. We halen elke maand van het afgelopen jaar twee opvallende nieuwsfeiten terug en u kunt controleren of u daar nog iets van weet. Om een beetje te helpen geven we er drie antwoordmogelijkheden bij.

Een kleine voetnoot: in september beheerste de afschuwelijke explosie in Beukenhorst het nieuws, met twee dodelijke slachtoffers tot gevolg. De bewoners worden nog steeds geconfronteerd met de nasleep en de bewoners van 32 huizen kunnen zelfs nog niet terug naar hun eigen huis. Geen onderwerp voor een nieuwsquiz vonden wij.

Voor dé DiemerNieuwskenner van 2014 is een mooie prijs beschikbaar: een geheel verzorgd diner voor vier personen bij restaurant Judo. Als u daarop kans wilt maken, stuur dan uw antwoorden vóór maandag 5 januari 2015 naar redactie@diemernieuws.nl. Wie de meeste vragen goed heeft, wint (eventueel na loting). De winnaar wordt 8 januari bekendgemaakt in het DiemerNieuws. Voor de juiste antwoorden moet u ook tot dan wachten.

Veel plezier bij het invullen van de DiemerNieuwsquiz.

Februari

Foto: Trudy Kroese

3: Elke tweede zondag organiseert Stichting Welzijn Diemen het Zondagmiddagpodium voor senioren. Waar vindt het evenement plaats?
A: De Schakel
B: De Omval
C: Berkenstede

4: Ook dit jaar vond de DiemerCross plaats. Waar wordt dit evenement gehouden?
A: In Park De Omloop
B: In het Diemerbos
C: In Park Spoorzicht

April

Foto: Trudy Kroese

7: Piet van Diemen kreeg een gouden medaille van de KNBF, ter ere waarvan?
A: Hij was jarenlang raadslid, voor twee partijen, in de gemeenteraad
B: Hij was 35 jaar penningmeester van de eveneens 35 jaar oude postzegelvereniging De Zegelaars
C: Hij was een van de initiatiefnemers van de Vrijwilligersonderscheiding

8: Het Diemer Orkestje gaf een jubileumconcert in verband met het 20-jarig bestaan. Waar vond dit concert plaats?
A: In De Omval
B: Op het plein voor het gemeentehuis
C: In de Sint Petrus' Bandenkerk

Mei

9: Waar was de startplek van de Avondvierdaagse?
A: Bij Het Wapen van Diemen
B: Bij Café 't Pandje
C: Bij De Herberg

10: Het station in het centrum bestond 40 jaar. In 1993 stuurden burgemeester De Hon en de politiechef van Diemen supporters van FC Utrecht terug. Wie was die chef van de politie?
A: Jack Tulen
B: Guus Setz
C: Ad Smit

Juni

Foto: Trudy Kroese

11: Het nieuwe college van B en W telt vier wethouders. Wie woont er niet in Diemen?
A: Ruud Grondel
B: Jeroen Klaasse
C: Maïta van der Mark

12: Wie werd de nieuwe eigenaar van de pastorie van de Sint Petrus' Bandenkerk?
A: De gemeente Diemen
B: Stichting Stadsherstel
C: Bisdom Haarlem

Augustus

Foto: Yannick uit den Boogaard

15: Woon- en zorgcentrum De Diem nam afscheid van haar locatiemanager. Wat is haar naam?
A: Miep Westerbeek
B: Wilma van Beek
C: Hanneke van Wel-Karbet

16: Hoe vaak zat SV Diemen-trainer Marc Stuut op de reservebank tijdens een wedstrijd van het eerste van Ajax?
A: Nooit
B: 3 keer
C: 15 keer

Januari

Foto: Trudy Kroese

1: Voor hoeveel euro schade werd er in Diemen rond de jaarwisseling 2013-2014 aangericht?
A: 13.000 euro
B: 50.000 euro
C: 99.000 euro

2: Bij welke kerkgemeenschap is Ad Jansen vrijwilliger?
A: De Ontmoeting
B: De Sint Petrus' Banden
C: De Schuilplaats

Maart

Foto: Trudy Kroese

5: Welke partij deed dit jaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen?
A: Partij van de Ouderen
B: Democraten Diemen
C: Leefbaar Diemen

6: TVDZ vierde dit jaar een lustrum. Wie is de voorzitter van de tennisvereniging?
A: Jos Muller
B: Guus Piërlôt
C: Hans de Jong

Juli

Foto: Trudy Kroese

13: Wie was winnaar van de DiemerNieuws WK-poule?
A: Ronald Appelboom
B: Steven Dijk
C: Yolanda Bosch

14: Wie was de algemeen coördinator tijdens de Kinderzomerspelen?
A: Johan Zuidervaart
B: Danny Mica
C: Danny Post

September

Foto: Trudy Kroese

17: Het Diemer Festijn heeft elk jaar een thema. Wat was dit jaar het thema?
A: Kerst
B: The Wild Wild West
C: Mooie vrouwen en drank

18: De Meeuwen vierde het 75-jarig bestaan. Sinds wanneer is de vereniging in Diemen gevestigd?
A: 1946
B; 1966
C: 1980

Bonusvraag

Burgemeester Koopmanschap neemt in 2015 afscheid. Dat betekent dat zij in 2014 al een aantal maal voor het laatst als burgemeester optrad. Bij welke gelegenheid waren deze 'laatste keren'?

Foto: Trudy Kroese

Kiezen nieuwjaarskaart
Uitslag gemeenteraadsverkiezingen
Uitreiking Vrijwilligersonderscheiding
Ontvangst Sinterklaas

Foto: Trudy Kroese
Foto: Trudy Kroese
Foto: Trudy Kroese

Oktober

Foto: Trudy Kroese

19: Brede school Noorderbreedte in Diemen-Noord werd officieel geopend. Wie is directeur van die school?
A: Hans Hornstra
B: Frans Verstrate
C: Gaby Etman

20: Wie heeft dit jaar de Kunstprijs van de gemeente Diemen gewonnen?
A: Els de Does
B: Marga Looijschelder
C: Jeroen Klaasse

Foto: Yannick uit den Boogaard

23: SV Diemen speelde de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop tegen CTO '70. Wat was de uitslag?
A: 0-0
B: 6-0
C: 6-2

24: Hans Hornstra nam afscheid als directeur van een basisschool in Diemen? Van welke school?
A: Sint-Petrusschool
B: De Octopus
C: De Nieuwe Kring

Foto: Trudy Kroese

21: Waar ligt de Ubuntubrug?
A: In Park De Omloop
B: In het Diemerbos
C: In het Nelson Mandelapark

22: Welke minister heeft Campus Diemen Zuid officieel geopend?
A: André Snippe
B: Harry van Bommel
C: Stef Blok

'Grote toekomst zonne-energie'

Solar2020 is sinds juli in Diemen gevestigd

Sander en Miranda Rijk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Solar2020 BV is een bedrijf dat gespecialiseerd is in zonnepaneelsystemen. Het bedrijf van Sander en Miranda Rijk is sinds juli in een ruim pand aan de Stammerdijk 1D in Diemen gevestigd.

De opslag van het bedrijf was 20 vierkante meter te klein geworden. Sander en Miranda gingen naarstig op zoek naar een mooi bedrijfspand om hun groei-ambities verder vorm te geven. Zij zijn met Solar2020 inmiddels een middelgrote speler in Noord-Holland.

Sander: "Wij geven maatwerkadvies over zonnepaneelsystemen en geven brede informatie over de mogelijkheden. Er zijn legio mogelijkheden en verschillende configuraties van een zonnestroomsysteem. Een zonnestroomsysteem dat doordacht is ontworpen is het soort systeem waar wij graag onze naam aan willen verbinden. Zo werkt Solar2020 met een eigen ervaren installatieteam dat zorgdraagt voor een correcte plaatsing van de zonnepanelen."

Sander en Miranda hebben de taken binnen hun bedrijf verdeeld

BTW
"De vraag naar zonnepanelen komt mede voort uit de onvrede van het lage rentepercentage van circa 1 procent dat mensen van de bank op hun spaargeld krijgen. Doe een investering vanaf circa € 3.000 tot € 7.500,- en hoger kunnen de maandelijks terugkerende energiekosten kunnen met tientallen euro's per maand worden verlaagd. Daarnaast is het goed voor het milieu en is het gewoon een heel mooi product waarvan men 25 tot 30 jaar lang voordeel kan hebben. De aanschaf van zonnepanelen verdient zich binnen vijf tot zes jaar terug. Mensen die zonnepanelen kopen krijgen de BTW van 21 procent terug. Dat is nu dus heel aantrekkelijk."
Solar2020 geeft advies op maat. Het bedrijf verkoopt verschillende kwaliteitszonne-energiesystemen en streeft ernaar dat de klant de beschikking krijgt over een systeem dat het best bij de woning past: "Wij kijken uiteraard naar de positie van het dak van de woning. Als een dak op het zuiden ligt, zorgen de zonnepanelen voor het beste rendement. Zo'n 60 procent van onze klanten komt bij ons terecht op basis van referenties van andere klanten. Onze bedrijfsslogan is dan ook '100% tevredenheid'. Mond-tot-mondreclame is erg belangrijk", aldus Sander.

Hij geeft aan dat het voor de leek niet meevalt om in deze markt vergelijkingen tussen zonne-energiesystemen te maken. "Wij worden dagelijks gebeld met de vraag voor het maken van een offerte. Maar wij willen de woning van de aanvrager van binnen en buiten zien en duidelijk vaststellen wat de specifieke wensen zijn."

Sander en Miranda hebben de taken binnen hun bedrijf verdeeld. Sander is regelmatig buiten de deur om acquisitie te doen en klanten te bezoeken. Miranda zwaait de scepter over klantcontacten en draagt zorg voor de inkoop en planning.

Naam
Solar2020 is aangesloten bij de branchevereniging Uneto-VNI. De naam van het bedrijf is met zorg gekozen. 2020 is namelijk het jaar dat Nederland binnen de EU heeft afgesproken dat 14 procent van de energie moet worden opgewekt met behulp van wind- of zonne-energie. Sander is ervan overtuigd dat zonne-energie een grote toekomst heeft. "Over 10 jaar zijn zonnepanelen net zo vanzelfsprekend als destijds het aanbrengen van dubbel glas. Daarbij: waarom zou iemand nog langer voor energie betalen terwijl die gratis uit licht is op te vangen?"

dinsdag 23 december

Workshop

SWD organiseert in de kerstvakantie leuke workshops voor kinderen. Groep 4 t/m 6: 12.00-13.30 uur, groep 7 en 8: 13.45-15.15 uur. Locatie: Sportcentrum Wethouder Duran. Kosten: 1 euro per workshop. Vandaag: workshop Capoeira. Inschrijven: www.stichtingwelzijndiemen.nl.

Winterspelen

Op een ijsbaan van kunststof worden van 11.00 tot 19.00 uur activiteiten voor kinderen georganiseerd. Ook kunnen schaatsliefhebbers van alle leeftijden op diverse tijden vrij schaatsen op de baan. De kosten bedragen 1 euro per ronde. Er kunnen bij de baan ijshockeyschaatsen in alle maten worden geleend.

woensdag 24 december

Kerstommegang

Om 17.00 start de Kerstommegang op het plein voor het gemeentehuis. De tocht gaat via Diemerplein, Ouddiemerlaan, Burgemeester van Tienenweg en De Ontmoeting naar het kerkplein van de Sint Petrus' Bandenkerk. Tijdens de tocht zal het kerstverhaal worden verteld en worden er kerstliederen gezongen. De Neuteblazers zorgen voor de muzikale omlijsting. Kinderen mogen verkleed als herder, Jozef, Maria of Koning of met een lampion meelopen.

Kerstdienst

Om 22.00 uur begint in De Ontmoeting de viering van kerstnacht van de Protestantse Gemeente Diemen. Voorganger: ds. H. Nováková.

Kerstviering

Om 20.00 uur begint de kerstviering in de Sint Petrus' Bandenkerk met medewerking van het Allegria koor; voorganger is Han Hartog.

Kerstviering

Om 22.30 uur begint de Nachtmis in de Sint Petrus' Bandenkerk, met medewerking van het Hagunnan jongerenkoor; voorganger is André Tönis.

donderdag 25 december

Kerstdienst

Speciale kerstdienst van de Protestantse Gemeente Diemen in De Ontmoeting. Aanvang 10.00 uur, voorganger is ds. H. Nováková.

Kerstviering

De Viering van Eerste Kerstdag in de Sint Petrus' Bankdenkerk met het Stanza Damerskoor. Aanvang: 10.30 uur, voorgangers zijn André Tönis en Han Hartog.

zaterdag 27 december

Oud papier

De vrijwilligers van RTV Diemen gaan langs alle deuren in Diemen om oude kranten op te halen. De kranten moeten om 8.30 uur buiten staan.

zondag 28 december

Klaverjassen

Klaverjassen vanaf 13.00 uur in het Noorderlicht. € 3,50. Er is ook een tombola met mooie prijzen. Informatie: mevrouw Massink 020-6652241 of de heer Roy 06-48937220.

maandag 29 december

Workshop

SWD organiseert in de kerstvakantie leuke workshops voor kinderen. Groep 4 t/m 6: 12.00-13.30 uur, groep 7 en 8: 13.45-15.15 uur. Locatie: Sportcentrum Wethouder Duran. Vandaag: workshop beeldende kunst. Inschrijven: www.stichtingwelzijndiemen.nl.

dinsdag 30 december

Workshop

SWD organiseert in de kerstvakantie leuke workshops voor kinderen. Groep 4 t/m 6: 12.00-13.30 uur, groep 7 en 8: 13.45-15.15 uur. Locatie: Sportcentrum Wethouder Duran. Kosten: 1 euro per workshop. Vandaag: workshop 'So you think you can dance'. Inschrijven: www.stichtingwelzijndiemen.nl.

woensdag 31 december

Opvoedcursus

De cursus 'Beter Omgaan met Pubers' start weer op woensdag 14 januari 2015. Bedoeld voor ouders van kinderen tussen 12-18 jaar. Locatie: De Brede HOED. Zes bijeenkomsten, 19.30 tot 21.30 uur. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. Aanmelden: 020-5555848 of cruijter@ggd.amsterdam.nl.

zaterdag 3 januari

Oud papier

Vrijwilligers van De Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op. U kunt uw papier, karton en oude boeken tot die tijd aan de weg zetten.

zondag 4 januari

Peuterfestival

De eerste theaterdag van het nieuwe jaar is in De Omval weer gereserveerd voor de allerkleinsten tijdens het Peuterfestival. Joes Boonen speelt 'Dikkie Dik en de Taart'. Een kleine, sfeervolle muziekvoorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders. Er mag volop gezongen en geroepen worden bij nieuwe originele liedjes over Dikkie Dik. 09.30 uur, € 9,-. Ageeth de Haan is daarna aan de beurt met 'Daar komen de dieren'. Een muziektheaterprogramma over het leven van jonge wilde dieren in de ongerepte natuur met vrolijke en ontroerende liedjes. 11.00 uur, € 9,-. Beide voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van twee jaar en ouder. Reserveren via www.theaterdeomval.nl.

De Meeuwen zoekt speelsters

Dit seizoen doen twee damesteams mee aan competitie

Dames van De Meeuwen houden kerstborrel. Foto: Jan Ronday

DIEMEN - De damesafdeling waterpolo van De Meeuwen beschikt sinds het begin van dit seizoen over twee teams. Er is behoefte aan nieuwe speelsters. Sanne Winchester en Willemijn Barendregt, aanvoersters van respectievelijk het eerste en tweede team, vertellen over de vereniging.

Sanne Winchester (23) speelt ruim vijf jaar voor De Meeuwen, aanvankelijk als veldspeelster. De laatste vier jaar is zij keepster van het eerste team. Willemijn Barendregt (31) is sinds anderhalf seizoen actief voor de vereniging. Zij deed in het verleden aan handbal en roeien. Toen zij anderhalf jaar geleden weer aan een teamsport wilde gaan doen, kwam zij min of meer toevallig uit bij waterpolo, een sport die zij daarvoor nooit beoefende. "Ik heb mijn A- en B-diploma en vond het zwemmen aanvankelijk heel zwaar. Anderhalf jaar geleden heb ik een aantal zwemlessen gevolgd om aan mijn techniek te werken."

Teamgeest
Een waterpoloteam bestaat uit een keepster en 6 speelsters. Er mogen 6 wisselspeelsters aan de kant zitten. De damesafdeling van De Meeuwen heeft momenteel de beschikking over 20 speelsters, te weinig voor twee teams met een voldoende aantal wisselspeelsters. Er is plaats voor nieuwe speelsters van 15 tot 50 jaar.
Sanne en Willemijn beschrijven de damesafdeling van De Meeuwen als de meest vrouwelijke en sportieve ploeg van de regio. Nieuwe speelsters hoeven niet over ervaring of veel talent te beschikken. Enthousiasme en teamgeest worden wel belangrijk gevonden.

Sociale aspect
De dames van De Meeuwen trainen twee keer per week in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid: op zondag van 18.30 tot 19.30 uur en op woensdag van 20.45 tot 21.45 uur. De wedstrijden worden zaterdag in de namiddag of -avond gespeeld. Beide teams spelen na elkaar hun thuisduel.

Het sociale aspect speelt een belangrijke rol bij de dames van De Meeuwen. Buiten de wedstrijden worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Afgelopen vrijdagavond hielden de dames van beide teams bijvoorbeeld een kerstborrel in De Herberg in Diemen. Geïnteresseerde meisjes en dames kunnen vrijblijvend aan een training van De Meeuwen meedoen of meer informatie vinden op de website van de vereniging: www.demeeuwen.nl.

Trainer Marc Stuut is tevreden over eerste seizoenshelft SV Diemen

SV Diemen-trainer Marc Stuut. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - SV Diemen-trainer Marc Stuut is tevreden over de eerste seizoenshelft. SV Diemen staat na 13 wedstrijden op een gedeelde derde plaats. De ploeg heeft vier punten achterstand op koploper Sporting Martinus. SV Diemen heeft de eerste periode gewonnen.

Marc Stuut: "Wij zijn in alle wedstrijden de bovenliggende ploeg geweest. Wij zijn het seizoen goed gestart maar kregen na een aantal wedstrijden met diverse blessures te maken: Marc Stobbelaar, Kay Minnema, Boaz Saam en recent Kevin Kroese. Ook hebben wij Rémon van Asselt drie wedstrijden moeten missen vanwege een schorsing. Het vertrek van aanvaller Dennis van Bree naar Friesland was ook een aderlating."

Van Bree deed in de laatste twee wedstrijden voor de winterstop weer mee met SV Diemen, maar komt vanaf januari voor zijn nieuwe club in Friesland uit.

"Wij hebben in een aantal wedstrijden onnodig punten laten liggen en dan denk ik aan de nederlaag tegen Fortius en het gelijkspel tegen NFC. Wij verzuimden het om in die wedstrijden de kansen te benutten. Wij speelden goed tot aan het zestienmetergebied, maar hebben de trekker niet kunnen overhalen", aldus de trainer.

Marc Stuut gaat ervan uit dat hij bij de hervatting van de competitie op 25 januari weer over bijna alle spelers kan beschikken die de laatste wedstrijden door blessures moesten missen. Hij denkt dat alleen Kevin Kroese de eerste paar wedstrijden na de winterstop nog zal ontbreken. De middenvelder liep onlangs een blessure aan de enkel op.

De trainer is optimistisch over de titelkansen. "Wij hebben de laatste twee duels, tegen CTO '70 en Swift, met 6-0 gewonnen. Wij krijgen na de winterstop een serie van zes wedstrijden waarin wij minimaal 15 punten moeten halen. Ik hoop dat het er 18 worden. Als wij die punten pakken staan wij bij de bovenste ploegen. Vanaf dat moment begint de competitie pas echt. Dan komen de ploegen die om de titel spelen onder druk te staan. Ik denk dat mijn ploeg daar goed mee kan omgaan. Wij spelen in de slotfase van de competitie nog tegen al onze directe concurrenten om het kampioenschap. Wij hebben het dus in eigen hand."

Winst voor heren van De Meeuwen

DIEMEN - De heren van De Meeuwen hebben hun laatste wedstrijd van het jaar gewonnen. Zij klopten hun directe concurrent Zwemclub Zeist met 5-4.

Na 20 seconden stond de club uit Diemen al met 0-1 achter. Dertig seconden later was de stand weer gelijk door een fantastisch afstandsschot in de kruising. Dit begin liet zien dat beide clubs aan elkaar gewaagd waren. Vlak voor het verstrijken van de eerste periode kwam De Meeuwen op voorsprong door een snel uitgespeelde overtalsituatie.

Halverwege de tweede periode liep De Meeuwen verder uit door opnieuw een goed uitgespeelde overtalsituatie: 3-1. De Meeuwen liep aan het einde van die periode verder uit tot 4-1.

Feit
In de derde periode werd het 5-1 en leek de winst voor de thuisclub een feit. Hierna verslapte De Meeuwen. Dit had tot gevolg dat de gasten uit Zeist terugkwamen tot 5-3.

Dertien seconden voor het einde van de vierde periode werd er uit een toegekende strafworp 5-4 gemaakt, maar de winst van De Meeuwen kwam niet meer in gevaar.

De winterstop duurt tot en met 17 januari 2015.

Nederlaag voor DKV Victoria

DIEMEN - DKV Victoria heeft de uitwedstrijd tegen Sporting West met 15-10 verloren.

Door dit puntenverlies hebben de korfballers uit Diemen het jaar met twee nederlagen op een rij afgesloten.

Sporting West had bij rust een voorsprong van 9-3 en de ommekeer leek niet in de lucht te hangen voor DKV Victoria. Ook na rust kwam het vuur niet in het spel van de bezoekers. De ploeg maakte veel fouten in de defensie en ook de schotkracht liet te wensen over. DKV Victoria slaagde er niet in het gat kleiner te maken.

Terecht
Sporting West was de betere ploeg en heeft terecht gewonnen.

DKV Victoria is nu aan de winterstop begonnen. Meteen na de hervatting van de zaalcompetitie speelt de ploeg tegen lijstaanvoerder Swift, een tegenstander waarvan eerder dit seizoen nipt werd verloren.

15 / 16

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl