DiemerNieuws

7 juni 2018

DiemerNieuws 7 juni 2018


Raad stelt coalitieakkoord vast

DIEMEN De gemeenteraad heeft vorige week het coalitieakkoord van GroenLinks, D66 en PvdA vastgesteld. De oppositiepartijen VVD, Leefbaar Diemen, Ouderenpartij Diemen, CDA en Ons Diemen stemden tegen.

De oppositiepartijen wilden aanvankelijk het coalitieakkoord ter kennisgeving aannemen en tijdens de stemming de raadszaal verlaten en dus geen stem uitbrengen. Toen burgemeester Erik Boog dit ter ore kwam, wees hij de oppositiepartijen op artikel 32 in de Gemeentewet. "Zij wilden het stuk ter kennisgeving aannemen, maar dat kan niet. Als je aanwezig bent in de raadszaal moet je voor of tegen een besluit stemmen. En het voorgestelde besluit betrof instemming met het coalitieakkoord. Vanuit de Gemeentewet is er een verplichting voor raadsleden om deel te nemen aan de besluitvorming. Daar kan maar in zeer beperkte gevallen van afgeweken worden. Het verlaten van de zaal om stemming te ontlopen was hier geen mogelijkheid", aldus de burgemeester.

Na een korte schorsing wilden de oppositiepartijen een amendement indienen waarin stond dat het coalitieakkoord niet zou worden vastgesteld maar ter kennisgeving zou worden aangenomen. De drie coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA gingen hiermee niet akkoord, waarna de oppositiepartijen tegen stemden.

3

Boog: 'Geen draagvlak en noodzaak voor coffeeshop of wietwinkel'

DIEMEN Burgemeester Erik Boog ziet geen draagvlak en noodzaak voor een coffeeshop of wietwinkel in Diemen. Volgens hem biedt het gemeentelijk beleid hier ook geen ruimte voor. Vorige week gaven twee inwoners van Diemen in het DiemerNieuws aan een coffeeshop of wietwinkel in Diemen te willen starten.

Boog: "Ik ben voor een duidelijker drugsbeleid in Nederland en ik vind het goed dat er landelijk wordt gekeken of de teelt en verkoop van softdrugs beter kan worden geregeld en uit het criminele circuit kan worden gehaald. Maar volgens mij is er geen breed maatschappelijk draagvlak voor de vestiging van een coffeeshop of wietwinkel in Diemen."

Gemeenteraad

"En tot nu toe heeft de meerderheid van de gemeenteraad zich ook nooit positief uitgelaten over een verkooppunt van softdrugs in onze gemeente. In ons gemeentelijk beleid is er daarom ook geen ruimte voor gecreëerd. Dat heeft er ook mee te maken dat Amsterdam met zo veel coffeeshops zo vlakbij is. Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid zie ik ook geen noodzaak om nu binnen de gemeentegrenzen een coffeeshop te starten. Sterker nog: de vraag is of de leefbaarheid van Diemen wordt versterkt door nu in een van onze buurten een verkooppunt te realiseren. Ik denk van niet. Volgens mij zijn er belangrijkere zaken in Diemen waar wij ons op moeten richten."

Nuloptiebeleid

In 1998 nam de gemeenteraad van Diemen het besluit om in Diemen een 'nuloptiebeleid' te voeren. Dit houdt in dat het gemeentelijk beleid erop gericht is om bedrijven waarvan de exploitatie (mede) gericht is op de verkoop van en/of handel in softdrugs volledig te weren. Dit beleid is sindsdien niet door de gemeenteraad gewijzigd.

Onderscheiding

Foto: Trudy Kroese

Oud-wethouder Ruud Grondel heeft tijdens zijn afscheidsreceptie de Zilveren Diemer Speld ontvangen. Burgemeester Boog speldde de onderscheiding op.

5

Twee evenementen op Diemerplein zijn goed bezocht

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Afgelopen weekeinde waren er twee evenementen op het Diemerplein. Zaterdag en zondag was er het culinaire evenement Smakelijk Diemen, zondag werd het jazzfestival Duke op het Diemerplein gehouden. Het was de vijfde editie van het jazzfestival.

8/9

Weerbericht

Zonnige perioden, kans op bui, geleidelijk minder warm

Een hogedrukgebied boven de Noord-Atlantische Oceaan trekt oostwaarts. Het komt wederom boven Scandinavië te liggen. Met een aflandige wind is het opnieuw zomers warm. Boven Midden-Europa komt weer een lagedrukgebied te liggen, waarvan de invloed zich noordwaarts uitbreidt. De buienkans wordt vanuit het zuiden dan iets groter. Het wordt iets minder warm.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt half tot soms zwaar bewolkt weer verwacht met kans op enkele buien. Er zijn ook enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 25 graden. Voor het weekeinde wordt tamelijk wisselvallig verwacht met een mix van bewolking en kans op een bui en ook ruimte voor zonneschijn. De temperatuur valt met een maximum van 23 à 24 graden een fractie lager uit. Er waait vrijdag en in het weekeinde een meest matige wind noord en west.

Trend na het weekeinde

Het Scandinavisch hogedrukgebied neemt na lange tijd in betekenis af. Er vindt een overgang plaats naar een westelijke stroming met wisselvallig en vrij koel weer. Vooral maandag en deels ook dinsdag kan regen van betekenis vallen. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden.

Weetje

Op 1 juni ging de meteozomer van start. De gemiddelde temperatuur over de drie lentemaanden was 11,1 °C tegen 9,5 °C als langjarig gemiddelde. Hiermee komt lente 2018 op een derde plaats van zachtste lentes sinds 1901. Alleen in 2007 en 2014 was de lente nog iets warmer. Maart was koud, maar april zeer zacht. Mei was zelfs de warmste meimaand in minstens drie eeuwen.

Literatuur in Diemen (2)

De meest aansprekende Nederlandse schrijver die wat met Diemen had, is waarschijnlijk wel Gerard Reve. Als de kleine Gerardje van het Reve groeide hij op in de toentertijd allernieuwste uitleg van Amsterdam, officieel Tuindorp Watergraafsmeer, officieus Betondorp. In het prachtige verhaal 'De laatste jaren van mijn grootvader' haalt Reve in 1947 (een beetje vermoeiend, maar Gerard noemde zich toen Simon van het Reve) herinneringen op aan zijn opa.

Die opa was Kornelis Doornbusch en woonde in bij de familie Van het Reve. Op zondag nam grootvader de kleine Gerard mee uit wandelen. De route ging naar Diemen, waar opa in het café bij de brug steevast een borrel dronk en zijn kleinzoon een 'korstje' kreeg, de benaming van een koeksoort. Op de Hartveldseweg sloeg de angst toe bij de kleine Gerard als de Gooische Moordenaar voorbijkwam. Vooral het geluid van de bel, "die door een dwaas hamertje werd aangeslagen" en de zwarte wolken wervelend achter het gevaarte deden hem vluchten met zijn gezicht in grootvaders voorschoot. Kornelis Doornbusch droeg namelijk een grote lap zwarte stof als een soort schort, waardoor hij in het algemeen voor schoenmaker werd aangezien.

Springgroep DGV sterk tijdens finale NK

De dames werden derde op het onderdeel Airtumbling.

DIEMEN De turnsters van de Diemer Gymnastiek Vereniging hebben zaterdag een goede prestatie geleverd tijdens de finale van het NK groepsspringen in Rotterdam.

De dames behaalden op het onderdeel Airtumbling de derde plaats. Er deden 31 teams mee. Zij turnden een goed lopende en erg nette uitvoering en stegen daardoor van de zevende naar de vijfde plaats in de einduitslag.

De ploeg bestond uit: Cécile Smeets, Paula Rem, Emma van der Spek, Puck Tempelman, Celine Kohn en Pauline Picauly.

Haring proeven op markt

DIEMEN Liefhebbers van haring kunnen op woensdag 13 juni haring proeven op de markt op het Diemerplein.

Visboer Bram van Diermen van Fresh World of Fish biedt bezoekers van de markt de gelegenheid om tussen 10.00 en 15.00 uur haring te proeven.

De blokhut van Scouting is geopend en de naam is...

Grote belangstelling voor een kijkje in de blokhut

Scoutinghuis De Blokhut is de naam van het onderkomen van Scouting Diemen in het Diemerbos. Zaterdag was de officiële opening.

Oud-wethouder Ruud Grondel onthulde de naam: Scoutinghuis De Blokhut. Foto's: Denise Iris Fotografie

DIEMEN Zeker elf of misschien wel twaalf jaar (zelf weet voorzitter Aschwin van Wel het ook niet meer precies) hebben ze er bij Scouting Diemen keihard aan getrokken om hun grote droom waar te maken: een eigen stek in het Diemerbos. Zaterdag was het zover: oud-wethouder Ruud Grondel opende onder grote belangstelling het nieuwe - tweede - onderkomen van Scouting Diemen.

Het eerste kamp in de eigen blokhut smaakt naar meer

Een groot deel van de tijd ging op aan het sparen om de droom waar te maken. Eerst moest er bovendien een eigen plek komen in de plannen voor de herinrichting van het Diemerbos. In februari 2015 hielden de scouts er al een, ijskoud, kamp. Nog zonder de blokhut, want daarvoor moest nog verder gespaard worden. De plek in het bos bleef nog een tijd leeg, maar de blokhut werd in de loop van 2017 wel al gemaakt, ver weg in Letland. In september van dat jaar kon de bouw in het bos beginnen. Dat leek wel wat op een enorme puzzel met al die genummerde boomstammen. Keihard werkten de bouwers, in weer en wind. Voor de inrichting konden mensen bijdragen met allerlei spullen, en dat werd ruimhartig gedaan.

De blokhut oogstte veel bewondering.

Afgelopen zaterdag was het moment eindelijk daar: de officiële opening. De naam 'Scoutinghuis De Blokthut' is een combinatie van drie inzendingen in de prijsvraag die Scouting Diemen had uitgeschreven: van Joan Voswijk, Marga Vosveld en Ingrid Ike. Alle leden van de Scouting kregen ter ere van het feest een nieuwe pet. Honderden belangstellenden namen een kijkje in de blokhut en iedereen was onder de indruk. Toen alle gasten weer vertrokken waren, hielden de scouts hun eerste kamp in hun eigen blokhut in het Diemerbos. Het was een groot succes en smaakt naar meer.

Benoeming wethouders

Vervolg van voorpagina.

Tevens werden de drie wethouders benoemd. Het gaat om Jorrit Nuijens (GroenLinks), Jeroen Klaasse (D66) en Lex Scholten (PvdA). Klaasse en Scholten gaan door als wethouder, Nuijens is een nieuwkomer. Hij kreeg van de gemeenteraad ontheffing om niet in te Diemen te wonen. Hij heeft echter toegezegd zo snel mogelijk naar Diemen te verhuizen.

Doordat Klaasse en Scholten weer wethouder zijn geworden kwamen er twee plaatsen vrij in de gemeenteraad. Herman Berkhout is vorige week woensdag raadslid voor D66 geworden. Hij was ook de afgelopen periode raadslid voor de democraten. Berkhout stond voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart op de derde plaats van de kandidatenlijst van de partij. Hij werd echter voorbijgestreefd door Rick Poelwijk en Jeannette Pietersen, die na voorkeurstemmen in de raad werden gekozen. Frank Geerts is vorige week woensdag raadslid voor de PvdA geworden. Hij stond op de vierde plaats van de kandidatenlijst van de PvdA. Geerts is nieuw in de gemeenteraad. Donderdag werd Frans Eerkens geïnstalleerd als raadslid voor GroenLinks. Eerkens is de tijdelijke vervanger van Yeliz Yildiz-Kaya, die zwangerschapsverlof heeft. Zij keert in het najaar terug als raadslid voor GroenLinks.

Buitenlust: actie tegen bouwplan

DIEMEN Bewoners van Buitenlust zijn een handtekeningenactie begonnen tegen de geplande bouw van woningen op het trapveld/basketbalveld in de wijk.

Het betreft een initiatief van bewonersvereniging Buitenlust. De bewonersvereniging heeft een brief aan het college van B en W geschreven waarin bezwaar wordt aangetekend tegen het plan. De bewoners van Buitenlust kregen onlangs een brief van de gemeente waarin werd vermeld dat er een haalbaarheidsonderzoek is verricht naar de mogelijkheid om op die plek woningen te bouwen. Het gaat om een gebouw met circa veertig starterswoningen en maximaal vier bouwlagen. Uit dat onderzoek is gebleken dat de bouw mogelijk is. Na de zomervakantie zal de gemeente met de buurt gaan overleggen over de precieze plek van het woongebouw en de aanleg van nieuwe speelvoorzieningen in de wijk.

Diemense zwemmers ontmoeten Ranomi Kromowidjojo

Naomi, Yamilé, Ranomi en Daan. Foto: Unicef Nederland

DIEMEN Drie leden van zwemvereniging De Meeuwen uit Diemen hebben vorige week in Den Haag topzwemster Ranomi Kromowidjojo ontmoet. Het gaat om Naomi Horstman, Yamilé van Leeuwen en Daan de Jongh.

De drie jonge zwemmers uit Diemen hadden de ontmoeting met Ranomi Kromowidjojo, die onder meer Olympische titels op haar naam schreef en ook Europese kampioenschappen en wereldtitels in de wacht wist te slepen, meer dan verdiend. Zij hebben geld ingezameld voor Unicef.

Op zondag 8 april namen de beste minioren en junioren van Nederland deel aan de Ranomi Cup. De deelnemers zwommen niet alleen heel hard, maar hebben ook veel geld opgehaald voor Unicef. De drie jonge zwemmers van De Meeuwen hebben het meeste geld opgehaald.

Daan de Jongh haalde het meeste geld op van alle deelnemers aan de Ranomi Cup: € 1.265, Yamilé van Leeuwen zamelde een bedrag van € 665 in en Naomi Horstman werd derde met een bedrag van € 530.

Syrië

"Ranomi Kromowidjojo nam tijdens de meet-and-greet alle tijd voor de kinderen. Zij vertelde de kinderen over Unicef en haar rol als ambassadeur van Unicef. Daarna heeft ze veel verteld over haar leven en zwemcarrière. Daan, Yamilé en Naomi hadden zelf veel vragen voorbereid. Ranomi heeft op alle vragen uitgebreid antwoord gegeven. De kinderen weten nu dat ze heel veel van pannenkoeken houdt, mee gaat doen met de Olympische Spelen in 2020, de schoolslag de 'stomste' slag vindt en dat het opgehaalde geld voor Unicef naar kinderen in Syrië gaat", aldus Inge de Jongh, de moeder van Daan.

Alle AOW'ers krijgen vanaf 2019 Stadspas

DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdag unaniem een motie aangenomen die tot gevolg heeft dat alle inwoners van Diemen met de AOW-gerechtigde leeftijd recht hebben op een Stadspas. Ook het coalitieakkoord sprak die intentie uit. Vanaf 2019 is er geen inkomensvoorwaarde meer van toepassing.

In 2015 nam de gemeenteraad in verband met de toen noodzakelijke bezuinigingen het besluit om de Stadspas alleen nog maar beschikbaar te stellen aan inwoners van Diemen met een laag inkomen (destijds 120% en inmiddels verruimd naar 130% van het minimuminkomen).

Dit leidde weleens tot 'vreemde' situaties. De gemeente Amsterdam verstrekt alle inwoners met een AOW-uitkering een Stadspas. Het gevolg hiervan is dat alle inwoners van Amsterdam die AOW ontvangen met korting in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran kunnen zwemmen, terwijl dit nu nog maar voor een beperkt aantal ouderen van Diemen geldt.

De motie die vorige week door alle partijen in de gemeenteraad is ondertekend en dus werd aangenomen, heeft tot gevolg dat vanaf 1 januari 2019 naast mensen die moeten rondkomen van maximaal 130 procent van het minimumloon ook alle inwoners van Diemen die een AOW-uitkering ontvangen een Stadspas mogen aanvragen. De dekking voor deze maatregel moet nog wel worden goedgekeurd en is inmiddels aangegeven in de kadernota 2019, die binnenkort wordt besproken.

Sophie Tjebbes

Psychologe, lid Daarom Duurzaam Diemen, woont 3,5 jaar in Diemen

Waarom Daarom Duurzaam Diemen?
"Ik wil graag dat mijn kinderen en kleinkinderen later prettig op de aarde kunnen blijven leven, in balans met naar verwachting negen miljard andere bewoners. Naast leefbaar voor mensen is het belangrijk dat er ruimte voor natuur met een grote diversiteit aan wilde dieren blijft."

Je bent veel bezig met duurzaam voedsel.
"De productie van vlees heeft een enorme negatieve invloed op duurzaamheid. En voor dieren betekent het een kort en vaak akelig leven. Ons gezin eet overwegend plantaardig."

Wat zijn jouw hobby's?
"Ik houd ervan om in onze tuin bezig te zijn en daar te relaxen. Daarnaast ben ik graag in gezelschap: van mijn vriend, onze zoon, familie en vrienden. Ook houd ik veel van muziek, vroeger was ik zangeres in een jazzband."

Jouw favoriete muziek?
"Als kind was ik groot fan van The Beatles. Mijn vader draaide jazz, dat vond ik aanvankelijk niets. Toen ik als student een van zijn jazzplaten opzette ben ik enorm van die muziek gaan houden. Ik houd van artiesten als Ella Fitzgerald, Third World Love, Ahmad Jamal, Louis Armstrong, John Coltrane. Zondag was ik op het jazzfestival in Diemen en ik ga graag naar het North Sea Jazzfestival."

Mooie plek in Diemen?
"Mijn tuin en mijn buurt in het centrum. Ik vind Diemen super. Het is hier rustig, de mensen zijn aardig en je zit dicht bij de reuring van Amsterdam."

Diemen voor kinderen.
"Mijn vriend en ik hebben een zoontje van bijna twee en ik ben in verwachting van ons tweede kind. Het is hier fijn voor kinderen. De kinderboerderij is leuk en in de openbare bibliotheek worden muziekactiviteiten voor kinderen georganiseerd."

Muiderstraat-weg dicht

DIEMEN Komend weekeinde wordt de laatste laag asfalt op de Muiderstraatweg gelegd. Daarvoor moet de weg ter hoogte van Plantage De Sniep wel helemaal dicht.

Vanaf vrijdagavond 8 juni 19.00 uur tot maandagochtend 11 juni 07.00 uur worden de Muiderstraatweg - tussen de Sportlaan en het viaduct - en de Keulse Vaart afgesloten. Er wordt dag en nacht gewerkt en er geldt deze hele periode ook een parkeerverbod op beide straten. De sportvelden, het zwembad en de woningen zijn wel bereikbaar voor auto's, maar er gelden omleidingsroutes die per dag verschillen. Voor fietsers en voetgangers zijn er geen omleidingen. Eind juli moet het eerste deel van de Oost-West As helemaal klaar zijn.

Buitenspeeldag op Van Markenplantsoen

DIEMEN Diemen doet mee aan de Nationale Buitenspeeldag die op woensdag 13 juni wordt gehouden.

In Diemen vindt de Nationale Buitenspeeldag die middag tussen 14.00 en 16.00 uur plaats op de speelplaats op het Van Markenplantsoen. Alle kinderen zijn welkom. De deelname is gratis. De Nationale Buitenspeeldag wordt in Diemen georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen. Buurtsportcoach Dionne Tool en twee stagiaires begeleiden de kinderen. "Wij gaan de Nationale Buitenspeeldag in Diemen op een speciale manier vormgeven. De waardes die wij als Stichting Welzijn Diemen uitdragen, komen terug in de spellen die de kinderen gaan spelen. Zij zullen verschillende activiteiten gaan doen waarin respect, samenwerking, vertrouwen en plezier centraal komen te staan", aldus Dionne Tool.

Zilveren Diemer Speld voor Ruud Grondel

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Burgemeester Erik Boog heeft vrijdag aan Ruud Grondel de Zilveren Diemer Speld uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de afscheidsreceptie van de voormalige wethouder in Theater de Omval. De Zilveren Diemer Speld wordt uitgereikt aan mensen die zich in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Grondel was twaalf jaar wethouder in Diemen.

Heerlijk eten en drinken en luisteren naar jazzmuziek

Op het Diemerplein zijn afgelopen weekeinde het culinair evenement Smakelijk Diemen en jazzfestival Duke op het Diemerplein gehouden. De organisaties van beide evenementen zijn tevreden en geven aan dat beide evenementen volgend jaar weer terugkeren op de activiteitenkalender van Diemen.

Jazz op het zonovergoten Diemerplein. Foto's: Trudy Kroese

DIEMEN Smakelijk Diemen, dat voor de derde keer werd gehouden, duurde twee dagen. Het eendaagse festival Duke op het Diemerplein stond voor de vijfde keer op het programma en vierde dus het eerste lustrum.

De eerste editie van Duke op het Diemerplein vond plaats in 2014, veertig jaar na het overlijden van jazzlegende Duke Ellington. In 2016 werd Smakelijk Diemen voor de eerste keer gehouden. Smakelijk Diemen is een festival voor fijnproevers die ook van muziek en gezelligheid houden. Bezoekers konden munten kopen en bij de diverse kramen heerlijke gerechten proeven. Uiteraard waren er ook koele drankjes te koop. Horecabedrijven Brasserie Drusius en Grand Café Cheers hadden beide op het Diemerplein een bar ingericht. Het werd zaterdag steeds drukker op het Diemerplein. De artiesten die vanaf 17.00 uur op het podium op het Diemerplein optraden brachten de sfeer erin. Onder de bezoekers waren veel Diemenaren en voormalige bewoners van de gemeente.

Danilo brengt de sfeer erin.
Genieten van de sfeer.
De flashmob tijdens Duke op het Diemerplein.
Eten, drinken en muziek.

Zondag werd de tweede dag van Smakelijk Diemen gecombineerd met Duke op het Diemerplein. Het jazzfestival werd geopend door burgemeester Erik Boog. Opvallend was dat de gemiddelde leeftijd van het publiek zondag hoger was dan zaterdag. Veel jazzliefhebbers hadden een zitplaats vlak bij het podium gezocht. De organisatie van Duke op het Diemerplein liet het eerste lustrum uiteraard niet ongemerkt voorbijgaan. Om 17.15 uur was er een flashmob. "Ik vond het geweldig. Het was druk op het plein, de mensen hebben genoten en het was schitterend weer. Tijdens de flashmob hebben veel mensen op het plein meegezongen. Wij hadden de tekst uitgereikt. De optredens van Muziekschool Diemen en Joy4jazz in het winkelcentrum hebben ook veel publiek getrokken", aldus Amy Koopmanschap, voorzitter van de Stichting Duke op het Diemerplein.

Stanley Gontha gaat naar WK

Fotograaf uit Diemen gaat voor zevende keer naar WK

Stanley Gontha in actie tijdens het EK in Frankrijk in 2016. Foto: Bernd Feil

DIEMEN Fotograaf Stanley Gontha gaat binnenkort naar het WK voetbal in Rusland. De Diemenaar is eigenaar van fotopersbureau Pro Shots.

Het is het zevende WK voetbal in successie waarbij Gontha als fotograaf aanwezig is. Gontha gaat naar vier groepsduels in Sint-Petersburg, keert daarna terug naar Diemen en reist medio juli naar Moskou voor de finale. Gontha: "Pro Shots levert door onze samenwerking met partners foto's van alle wedstrijden die tijdens het WK worden gespeeld. Ik heb er bewust voor gekozen om naar Sint-Petersburg te gaan, dat vind ik een prettiger stad dan Moskou. De duels die ik daar bezoek zijn: Rusland-Egypte, Brazilië-Costa Rica, Argentinië-Nigeria en Marokko-Iran. Ik zie dus het thuisland Rusland, Brazilië, dat zoals altijd een van de favorieten is, Argentinië met Messi en een wedstrijd waarbij veel spelers meedoen die in de eredivisie spelen. Ik verwacht dat bij Iran twee spelers meedoen die afgelopen seizoen in de eredivisie uitkwamen, in de selectie van Marokko gaat het om drie spelers." Gontha is een groot voetballiefhebber en -kenner. "Ik verwacht toch weer veel afbraakvoetbal. Tijdens het EK in 2016 zag je dat veel ploegen met een man of negen achter de bal speelden. Er wordt verdedigd zoals bij handbal. Dat maakt het spel er niet aantrekkelijker op." Hij ziet Spanje als de grote favoriet voor de wereldtitel. Daarnaast verwacht hij veel van Duitsland en Brazilië. "Ik denk dat Portugal een belangrijke outsider is. Het tijdperk van Ronaldo loopt binnenkort ten einde en het is voor Portugal dus zaak om nu te oogsten tijdens een WK." Hij vindt het uiteraard jammer dat het Nederlands elftal niet meedoet. "Een voordeel voor mijn bedrijf is dat er weinig fotografen uit Nederland naar het WK gaan. Daarnaast heb ik meer vrijheid om mijn werk te doen. Vier jaar geleden moest ik ook van alle trainingen van het Nederlands elftal foto's maken, niet echt opwindend."

De Muziekschool Diemen zet de deuren zaterdag wijd open.

7 & 12 juni

Film: 'Finding Your Feet'

20.00 uur | Theater de Omval

Wanneer 'Lady' Sandra Abbott erachter komt dat haar echtgenoot een verhouding heeft met haar beste vriendin, trekt ze bij haar oudere zus in. Dinsdag ook om 14.00 uur.

Vrijdag 8 juni

'Omgaan met dementie'

Het Noorderlicht

Belangstellenden kunnen zich voor 9 juni inschrijven voor de gratis training 'GOED omgaan met dementie', die op 20 juni wordt gegeven. Informatie: 06-24528317.

Koffie en spelletjes (2 locaties)

10.30 uur |
't Kruidvat & De Schakel

Groep 7 en 8 van De Ark nodigen iedereen uit om samen een spelletje te doen onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers. Informatie: info@stcdiemen.nl.

Herdenking Rustoord

20.00 uur |
Begraafplaats Rustoord

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst duurt van 20.00 tot 21.30 uur. De avond zal worden opgeluisterd door de Diemer Harmonie, een violiste, het voordragen van een gedicht en een toespraak van een Diemense wethouder.

Zaterdag 9 juni

Open Huis Muziekschool

13.00 uur | Theater de Omval

De Muziekschool Diemen zet de deuren wijd open voor iedereen die interesse heeft om muziek te maken. Informatie: muziekschooldiemen.nl. 13.00-15.30 uur.

Repair Café

14.15 uur | Zorgcentrum De Diem

Elke tweede zaterdag van de maand zijn de reparateurs aanwezig om uw kapotte spullen te repareren.

Zondag 10 juni

Kerkdienst

10.00 uur | De Ontmoeting

Met kinderdienst, voorganger is ds. mw M. Reinders uit Diemen.

Viering

10.30 uur | St Petrus' Banden Kerk

Woord- en communieviering met het Hagunnankoor. Voorganger is pastor H. Hartog.

Maandag 11 juni

Zumba

19.30 uur | Diemen-Noord

Maandag in Noorderlicht en woensdag in gymlokaal Diemen-Noord. Gratis proefles. Info: 06-40767409 of shezum-dance.nl.

Dinsdag 12 juni

Koffieinloop voor senioren

10.00 uur | Theater de Omval

Elke tweede dinsdag van de maand van 10.00 tot 11.00 uur. Welzijn Diemen en PCOB Diemen organiseren samen deze inloop. Aanmelden is niet nodig.

Zumba

11.15 uur | Het Noorderlicht

Elke dinsdagmorgen bewegen op gezellige en swingende muziek. Informatie: 06-24528317.

Woensdag 13 juni

Enter Inloopochtend

9.00 uur | De Schakel

Elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt uw laptop, ipad of tablet meenemen als hier problemen mee zijn. Informatie: 06-43734155.

Boodschappenbus

12.00 uur | Diemerplein

Boodschappenbus voor senioren nu elke woensdag (marktdag!) van 12.00 tot 15.00 uur. Aanmelden op dinsdag bij De Diem, tel. 020-6603300. De kosten zijn € 1,50 per retour, contant af te rekenen met de chauffeur.

Zomerbridge

19.30 uur | De Schakel

Elke woensdagavond, € 2,50 p.p. of € 3,50 p.p. voor niet-NBB-leden. Deelnemers worden zo veel mogelijk ingedeeld op kracht. Graag van tevoren aanmelden. Informatie: sansatoutbridge.nl/zomerbridge/.

Donderdag 14 juni

Film: 'Djam'

20.00 uur | Theater de Omval

De economische situatie op het Griekse Lesbos is precair, daarom gaat taverne-eigenaar Kagourgos niet zelf naar Istanboel om een motoronderdeel voor zijn boot te kopen, maar stuurt hij zijn stiefdochter, de vrijgevochten Djam. Kaarten: www.theaterdeomval.nl.

SV Diemen investeert extra in de jeugd

Ook veel aandacht voor niet-selectieteams van jeugd

SV Diemen heeft rond de 600 jeugdleden. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN SV Diemen wil een nog aantrekkelijker voetbalvereniging worden voor haar jeugdleden. De voetbalclub werkt hard aan het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding, ook voor de niet-selectieteams van de jeugd.

SV Diemen heeft zo'n 1.000 leden van wie er rond de 600 in de jeugdafdeling spelen. De club heeft maar liefst 47 jeugdteams. De technische jeugdcommissie van SV Diemen bestaat uit Cees Boot (coördinator), Metin Köse, Rob Dalmulder, Wayne Poyner en Elly Oudshoorn.

Cees Boot: "De selectieteams van de jeugdafdeling hebben goede trainers en goede begeleiders. Er is helaas echter een beeld ontstaan dat wij minder aandacht hebben voor de overige jeugdteams. Maar dat is zeker niet het geval. Wij vinden alle jeugdteams belangrijk. Vorig jaar heeft de club twaalf ouders van jeugdspelers de kans gegeven om bij de KNVB de basiscursus jeugdtrainer te volgen. Hierdoor beschikken wij nu over meer goede trainers voor de jeugdteams. Volgend seizoen bieden wij opnieuw een aantal ouders van jeugdleden of andere leden van SV Diemen de kans om die cursus te volgen. SV Diemen betaalt die cursus. Tevens zijn wij bezig met het opzetten van een cursus jeugdscheidsrechter."

Boot wijst erop dat de club het van belang vindt dat jeugdspelers bij SV Diemen blijven. "Het komt uiteraard voor dat jeugdspelers door betaaldvoetbalclubs worden gescout en aangetrokken. Dat kunnen wij niet tegenhouden en wij begrijpen ook wel dat die jeugdspelers voor zo'n club kiezen. Maar wij willen niet dat jeugdspelers naar een andere amateurclub gaan. Het komt voor dat ouders denken dat het gras bij een andere amateurclub groener is dan bij SV Diemen. Maar dat is zeker niet het geval. Door nog meer in de jeugd te investeren willen wij de jeugdleden voor de club behouden."

Ajax

SV Diemen is een club die heel goed staat aangeschreven en dat geldt zeker ook voor de jeugdafdeling. SV Diemen heeft bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst met Ajax. Boot wijst erop dat SV Diemen over uitstekende faciliteiten voor de jeugd beschikt. "Het streven is om te blijven investeren om de faciliteiten voor de jeugd, zoals het niveau van de trainingen, te blijven verbeteren. Spelers kunnen hier prestatief en recreatief voetballen. Dat geldt voor zowel de senioren als de jeugd. Wij zijn ook een sociale vereniging. Wij vinden het belangrijk dat de leden het naar hun zin hebben en hechten veel belang aan normen en waarden. Als die worden overschreden spreken wij mensen daarop aan. Iedereen moet zich hier prettig voelen. SV Diemen is een club voor en door Diemenaren, waarbij de deur natuurlijk altijd openstaat voor mensen die een positieve bijdrage willen leveren."

In de jeugd van SV Diemen hebben door de jaren heen diverse spelers gespeeld die later in het profvoetbal terecht zijn gekomen. Diverse spelers die nu als prof actief zijn speelden als jongen korte tijd of iets langer in de clubkleuren van SV Diemen. Voorbeelden zijn Guus Til, Jeremy Helmer, Adam Maher, Rayen Babel en Tom Overtoom. Maar ook in de jeugdafdelingen van clubs als Ajax, AZ en PSV voetballen spelers die in het verleden voor SV Diemen speelden. "SV Diemen is ook de komende twee seizoenen partnerclub met ster van Ajax. Dit is de hoogste categorie en daar zijn we erg trots op. De samenwerking houdt onder meer in dat er bijeenkomsten plaatsvinden die in het teken staan van het technisch beleid, dat Ajax-trainers trainingscursussen aan SV Diemen geven en dat jeugdteams van SV Diemen deelnemen aan jeugdtoernooien van Ajax. Ook kan SV Diemen profiteren van de expertise van Ajax op het gebied van video-analyse en sponsoring. Metin Köse is namens SV Diemen contactpersoon voor Ajax. Wij zijn momenteel in onderhandeling met voetbalschool Balcontrole NL over naschoolse trainingen op ons sportpark. Onze jeugdleden kunnen dan op vrijdag na schooltijd meedoen aan de voetbaltrainingen van Balcontrole NL op onze velden. Zij moeten die trainingen zelf betalen, maar de jeugdleden van SV Diemen krijgen wel voorrang en korting", aldus Boot.

Heren 1 ATVD pakt titel en promoveert

Erik Capiau, Martijn Stolwijk, Michiel Bloem, Léon Ellermeijer, Willem van Voorst, Pedro Azcoitia en Alex Garcia.

DIEMEN Het eerste herenteam van ATVD is zaterdag voor eigen publiek kampioen geworden van de eerste klasse. De ploeg uit Diemen speelde met 3-3 gelijk tegen De Vliegende Hollander uit Amstelveen.

Het eerste herenteam kwam voor de tweede opeenvolgende keer in de voorjaarscompetitie van de KNLTB uit in de eerste klasse van het district IJmond. Door de komst van enkele versterkingen kon het team dit jaar de doelstelling bijstellen van lijfsbehoud naar promotie. Nadat de eerste vier wedstrijden werden gewonnen, werd deze doelstelling realistisch. Tijdens de zevende speeldag moesten er minimaal twee punten worden gehaald in het duel met de nummer twee De Vliegende Hollander. Na de enkelpartijen stond het 3-1 voor ATVD en was het kampioenschap een feit. Na deze vreugde werden de beide dubbelpartijen verloren, waardoor de einduitslag 3-3 werd. Ook het tweede Heren 35+ team en Gemengd 2 op zondag werden kampioen. Het team van heren 1 van ATVD bestaat uit Léon Ellermeijer, Willem van Voorst, Erik Capiau, Pedro Azcoitia, Martijn Stolwijk, Alex Garcia Ferrero en Michiel Bloem.