DiemerNieuws

1 september 2016

DiemerNieuws 1 september 2016


Blauwe zone bij deel flat aan Rode Kruislaan ingevoerd

DIEMEN - Vanaf vandaag is er op een aantal parkeerterreinen bij de flat aan de Rode Kruislaan een blauwe zone van kracht. Het gaat om de parkeerterreinen die het dichtst bij het NS-station liggen.

Bewoners van het eerste deel van de Rode Kruislaan kregen steeds meer moeite om een parkeerplaats dicht bij hun woning te vinden. De parkeerterreinen worden ook gebruikt door forensen en bezoekers van de binnenstad van Amsterdam. Wethouder Lex Scholten, verantwoordelijk voor het parkeerbeleid: "De gemeente heeft diverse klachten binnengekregen en daarna tellingen verricht. Daaruit bleek dat meer dan 90 procent van die parkeerplaatsen vrijwel altijd bezet is. 90 procent is de norm die wij hanteren om het besluit te nemen een blauwe zone in te stellen." De gemeente wilde ook op de overige parkeerterreinen bij de flat een blauwe zone instellen. Maar omdat daar de norm van 90 procent bezetting niet was vastgesteld, kregen de bewoners het verzoek of zij ook een blauwe zone wilden. Als 80 procent van de bewoners ja had gezegd was die blauwe zone er gekomen. Die meerderheid werd niet gehaald. Maar ook de parkeerterreinen die verder van het station liggen, staan dikwijls bijna vol. De verwachting is dat de invoering van de blauwe zone bij het eerste deel van de flat tot gevolg heeft dat de parkeerdruk op de overige parkeerterreinen bij de flat nog groter wordt. Het is een bekend verschijnsel. Op het moment dat de gemeente in een gebied een blauwe zone invoert verplaatst de parkeerdruk zich. Bewoners van een naburige wijk krijgen dan problemen om een plek voor hun auto te vinden en dienen dikwijls een verzoek in voor het invoeren van een blauwe zone.
Lees verder op pagina 5.

ZeeZout sluit festivalseizoen in het Diemerbos af

DIEMEN - Het festivalseizoen in het Diemerbos wordt op zaterdag 3 september afgesloten met het festival ZeeZout. Het evenement duurt van 12.00 tot 23.00 uur.

Maandag is begonnen met de inrichting van het evenemententerrein aan het begin van het Diemerbos. Het terrein is afgezet met hekken en is niet toegankelijk voor reguliere bezoekers. Het Diemerbos is bereikbaar via een alternatieve route die via omleidingsborden wordt aangegeven. De gemeente wijst erop dat op zaterdag 3 september het parkeerterrein bij de hoofdingang van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg is afgesloten. Het is het derde weekeinde van deze zomer dat er in het Diemerbos een festival plaatsvindt. Op zaterdag 23 juli werd het festival 22Fest gehouden, een dag later vond het festival Liquicity plaats. Op zaterdag 30 en zondag 31 juli werd het tweedaagse festival Vunzige Deuntjes gehouden.

Klachten
Tijdens de vorige festivals kwam er bij de organisatie en de gemeente een aantal klachten binnen over geluidsoverlast. Het betrof in een aantal gevallen klachten van inwoners van Amsterdam-Zuidoost en Weesp. De gemeente laat weten dat mensen die tijdens het festival ZeeZout overlast ervaren hun klacht kunnen melden via www.festivaloverlast.nl of een e-mail kunnen sturen naar info@festivaloverlast.nl. In dringende gevallen kan ook telefonisch contact worden opgenomen via telefoonnummer 020-31 44 899.

Politie zoekt getuigen van straatroof

DIEMEN - De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof die maandagmiddag rond 15.00 uur heeft plaatsgevonden op de Bergwijkdreef in Diemen-Zuid.

Een vrouw liep over de Bergwijkdreef in de richting van het tankstation van BP. Zij werd plotseling van achteren benaderd door een man. Hij legde zijn hand over de mond van de vrouw en trok haar telefoon uit haar hand. De vrouw kwam ten val.

Daarna rende hij weg in de richting van winkelcentrum Kruidenhof. De politie beschikt over het volgende signalement van de dader. Het gaat om een man met een donkere huidskleur van tussen de 25 en 35 jaar. Hij is tussen de 1.80 en 1.90 meter lang. Hij droeg een witte jas of vest, een blauwe spijkerbroek en sportschoenen met een witte zool.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Plezier tijdens mini-Olympische Spelen

Verspringen in de zandbak. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Ongeveer 25 kinderen hebben woensdagmiddag deelgenomen aan de mini-Olympische Spelen op het plein voor Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid.

De Olympische Spelen startten met het volkslied. Daarna waren er vijf disciplines: sprint, volleybal, verspringen (in de zandbak op het plein), kogelstoten met jongleerballen en een quiz die in het teken stond van de Olympische Spelen.
Alle deelnemers toonden veel inzet en hadden het goed naar hun zin. De mini-Olympische Spelen werden georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen.

2

oefenduels speelden dames
SV Zeeburg afgelopen week

Venserpoldermolen of Molen van Portengen eeuwenoud

Op een kaart van Beeldsnijder uit 1593 staat al een molen afgebeeld op de plaats van de Venserpoldermolen, alias de Vensermolen, alias de Molen van Portengen. Jacob Olie hield er stil in 1890 om de molen voor eeuwig voor ons vast te leggen. De Molen van Portengen was een 'landmark': in de wijde omtrek te zien en een richtpunt voor de wandelaar die van verre kwam.

In december 2007 kreeg de romp van de Diemense Venserpoldermolen aan de Venserkade de status van rijksmonument. In de beschrijving van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed lezen we: "(...) dat de molen in 1704 werd gebouwd en was ingericht als poldermolen voor de bemaling van de Venserpolder. De molen werd in 1934 onttakeld. De molenromp kreeg nu een functie als electrisch gemaal met woning." Als waardering staat in de monumentbeschrijving vermeld: "(...) dat de molenromp van algemeen belang is vanwege de bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkantige poldermolen uit het begin van de 18e eeuw. En vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis."

Weerbericht

Zonnige perioden, in het weekeinde toenemend wisselvallig
Met september op de kalender gaat de meteorologische herfst in, maar het weer houdt nog wel nazomerse trekken. Een licht meanderende westelijke stroming bepaalt het weer. Daarin vindt een snelle afwisseling plaats van hoge- en lagedrukgebieden. In het weekeind bereikt het front van een lagedrukgebied het Noordzeegebied. Vooral zondag neemt de neerslagkans dan toe.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag schijnt de zon geregeld. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 22 à 23 graden. In het weekeinde neemt de wisselvalligheid geleidelijk toe. Zaterdag schijnt de zon af en toe. Er komt wat meer bewolking. Er kan lokaal een bui vallen. Zondag neemt de bewolking verder toe met enige tijd regen. Later op de dag klaart het wat op. De matige zuidwestenwind draait zondag naar west en neemt iets in kracht toe. Het wordt in het weekeinde 21 à 22 graden.

Trend na het weekeinde
In grote lijnen verandert er niet veel. Een zuidwestelijke stroming bepaalt het weerbeeld. Het is licht wisselvallig met een mengelmoes van zonneschijn, wolkenvelden en soms wat regen. De maximumtemperatuur van 22 à 23 graden ligt iets boven normaal voor begin september.

Weetje
De meteozomer van 2016 was met een gemiddelde max/min-temperatuur van 17.7 graden warm te noemen. Normaal is 17.0 graden. De zomer staat daarmee op de 10e of 11e plaats op de lijst warmste zomers. Warm betekent niet automatisch ook zonnig en droog. De zomer was nat en haalde dankzij de zonnige 2e augustushelft ongeveer de normale hoeveelheid zonuren.

Peuter in Zicht

DIEMEN - Voor ouders en verzorgers van kinderen van een tot vier jaar begint op 14 september weer de cursus Peuter in Zicht.

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten met de onderwerpen: Informatie over de ontwikkeling van een peuter; Hoe ondersteun je en geef je een veilige basis?; Hoe stimuleer je de ontwikkeling van je kind?; Hoe stuur je het gedrag van je kind?; Eten, slapen en zindelijkheid; Druk en dwars gedrag.

De methode Positief Opvoeden is verwerkt in deze cursus. De cursus wordt gegeven in samenwerking met de gemeente Diemen door Henny van Emmerik, pedagogisch adviseur van De Brede HOED. Aanmelden: 020-5555848 of hvemmerik@ggd.amsterdam.nl. De cursus is gratis.

Laatste werkdag Ad Saan

Ankie en Ad Saan.

DIEMEN - Ad Saan heeft vrijdag voor het laatst gewerkt bij het familiebedrijf Koninklijke Saan.

Ad gaat na ruim 40 jaar dienstjaren genieten van zijn vervroegd pensioen. Vrijdagmorgen werden hij en zijn vrouw Ankie door collega's opgehaald met een oude wagen van Saan. Op het werk werden zij getrakteerd op een ontbijt. Op 15 september is er nog een afscheidsfeest.

SWD presenteert jaarverslag

De eindshow van de naschoolse activiteiten van de SWD.

DIEMEN - De Stichting Welzijn Diemen (SWD) presenteert op woensdag 7 september in het Huis van de Buurt 't Kruidvat de resultaten van 2015.

SWD blikt niet alleen terug op het vorige jaar, maar kijkt ook naar de toekomst. Samen met medewerkers en publiek wordt de stand van zaken besproken. Meepraten? Aanmelden kan via secretariaat@welzijndiemen.nl, o.v.v. 'aanwezig op 7/9' en het aantal personen. De presentatie begint om 19.30 uur.

Mooie voorstellingen en nieuwe stoelen in De Omval

Directeur Annabertha Veninga blikt vooruit op theaterseizoen

Annabertha Veninga in de vernieuwde zaal. De nieuwe tribune, nu nog ingeklapt, wordt op 15 september voor het eerst gebruikt. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het nieuwe theaterseizoen barst bijna los in Theater De Omval. In de programmakrant die deze week uitkomt, is het hele programma te vinden. Directeur en programmeur Annabertha Veninga blikt vooruit op 'veel mooie voorstellingen', waarvan de theaterbezoeker kan gaan genieten vanuit een nieuwe stoel in een aangename temperatuur. De zaal is deze zomer namelijk helemaal opgeknapt met een nieuwe tribune en airconditioning.

Wanneer kunnen we voor het eerst genieten van die nieuwe stoelen?
"Op 15 september is de eerste film, 'Café Society', en op 20 september is de officiële heropening van de zaal en de opening van ons 21e theaterseizoen. Het is inmiddels traditie: zes artiesten geven een voorproefje van hun voorstellingen die ze later in het seizoen bij ons komen spelen, en dat voor slechts 5 euro. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de theaterzaal. Ter ere van ons 20-jarig jubileum hebben we die in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe stoelen zijn heel comfortabel met een hogere rugzitting en meer beenruimte. Met de nieuwe klimaatbeheersing wordt het een stuk aangenamer in de zaal op warme en op koude dagen. Ook nieuw: bij het online bestellen van kaarten kunnen bezoekers voortaan zelf aangeven waar ze in de zaal willen zitten."

De Omval biedt altijd veel cabaretvoorstellingen. Dit seizoen weer?
"Ja, ook al zijn we geen speciaal cabarettheater, ieder jaar weten we altijd veel cabaretiers naar Diemen te krijgen. Bekende namen, maar ook minder bekende cabaretiers krijgen bij ons een kans. Micha Wertheim, Javier Guzman, Jörgen Raymann, het is maar een greep uit het programma. Maar we bieden veel meer!"

'Onze progammering is heel breed en voor
jong en oud'

Zoals?
"Onze programmering is heel breed, voor jong en oud. We hebben prachtige toneelvoorstellingen op het programma staan, van Zeelandia bijvoorbeeld, een theatergroep die geweldig toneelspel vaak combineert met mooie livemuziek. Ik ben er ook trots op dat Wart Kamps bij ons zijn voorstelling 'De Goede Richard III' komt spelen, een bijzondere voorstelling over de karaktermoord op deze nobele koning door niemand minder dan Shakespeare."

Is er ook weer aan de kinderen gedacht?
"Nou en of. In de herfstvakantie vertonen we diverse kinderfilms en wat dacht je van de toneelversie van 'De Grote Vriendelijke Reus' van Roald Dahl op 23 oktober. Voor de allerkleinsten is er op 8 januari het, inmiddels ook al traditionele, peuterfestival."

En de toegift?
"Dat is een gratis voorstelling voor iedereen die voor 1 januari 2017 kaarten heeft gekocht voor vijf of meer voorstellingen. Wij belonen onze vaste bezoekers zo met een voorstelling naar keuze uit een selectie van de voorstellingen."

Diemen kiest voor nieuwe aanpak alcoholverbod minderjarigen

DIEMEN - De gemeente Diemen gaat samenwerken met Bureau Halt zodat beter gehandhaafd kan worden op het alcoholverbod van minderjarigen tot 18 jaar. In samenwerking met de politie controleren de handhavers van de gemeente tijdens het Diemer Festijn extra op alcoholgebruik onder jongeren.

Het Diemer Festijn vindt dit jaar plaats van dinsdag 6 september tot en met zaterdag 10 september.

De samenwerking houdt in dat minderjarigen die alcohol bij zich hebben of alcohol drinken doorverwezen worden naar Bureau Halt. Dit geldt ook als een 'valse' ID wordt gebruikt of bij overtredingen die gedaan worden onder invloed van alcohol.

Het Halttraject is een pedagogische interventie. Nadat doorverwezen is naar Halt vindt een aantal gesprekken plaats met de minderjarige en zijn of haar ouders. Ouders kunnen in overleg dan kiezen voor een Halttraject waarbij een 'passende' straf wordt uitgevoerd of het betalen van een geldboete.

NIX18
Sinds 1 januari 2014 is het verboden alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Ook zijn jongeren onder de 18 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes. Dit wordt via de NIX18-campagne ook landelijk onder de aandacht gebracht. Omdat sinds 1 januari 2013 de Nederlandse gemeenten verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de Drank- en Horecawet valt ook het alcoholverbod voor minderjarigen hier onder.

Burgemeester Erik Boog: "Met het samenwerken van Bureau Halt, maar ook de politie en het Openbaar Ministerie (OM), kiest de gemeente ervoor het alcoholontmoedigingsbeleid van Diemen verder vorm te geven."

Brand in keuken van studentenflat

DIEMEN - In een gemeenschappelijke keuken van een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan is maandagavond brand uitgebroken.

Een bewoner die aan het koken was verliet de keuken, waarna er brand uitbrak. Het brandalarm ging af. De brandweer was snel ter plaatse. De schade viel mee. Een woordvoerder van de politie laat weten dat bewoners eerder rookmelders van het plafond hadden verwijderd.

Echtpaar Muller viert diamanten huwelijk

Meneer en mevrouw Muller met wethouder Jeroen Klaasse.

DIEMEN - Het echtpaar Muller-Dijkstra kreeg maandag bezoek van wethouder Jeroen Klaasse die hen kwam feliciteren met hun 60-jarig huwelijk.

Meneer (89) en mevrouw (80) Muller trouwden op 28 augustus 1956 in Diemen. Mevrouw Muller-Dijkstra herinnert zich dat het een zonnige dag was en dat er kermis was in het dorp. Beiden zijn geboren en getogen in Diemen. Het echtpaar kreeg twee zonen en heeft inmiddels vijf kleinkinderen en een achterkleinkind. Meneer Muller is al 78 jaar lid van SV Diemen, voorheen D.V.A.V. Hij en zijn vrouw zijn nog steeds actief als vrijwilligers voor de club.

Bewoners Plantage De Sniep vieren feest

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Bewoners van het zuidelijke deel van Plantage De Sniep hebben zaterdag het jaarlijkse buurtfeest gehouden. Er waren veel belangstellenden op afgekomen, onder wie een groot aantal kinderen. Voor jong en oud waren er veel activiteiten en diverse workshops. De kinderen konden zich heerlijk uitleven. Zij mochten bijvoorbeeld meerijden in een brandweerauto en een ritje door de buurt maken. Uiteraard waren er ook veel lekkere hapjes en drankjes.

Voedselbank Diemen tevreden met Food Factory

Binnenkort wordt bord op gevel geplaatst

Vrijwilliger Rudolf Kolumbus aan het werk. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Voedselbank Diemen is sinds vrijdag gevestigd in de Food Factory aan Landlust 1. Dit is het gebouw dat in het verleden dienstdeed als jongerencentrum de Diemer Factory.

Gerda Smit, voorzitter van Stichting Voedselbank Diemen. "Wij zijn heel blij met ons nieuwe onderkomen. Het is er comfortabel en schoon. Het pand is ook goed bereikbaar. Wij hadden verwacht dat een aantal cliënten moeilijkheden zou hebben om de Food Factory te vinden, maar dat was gelukkig niet het geval. Wij zijn ook bereikbaar met het openbaar vervoer: bus 44 stopt hier in de buurt. Ons voormalige pand aan de Verrijn Stuartweg was niet bereikbaar met het openbaar vervoer."

De Food Factory is binnenkort goed herkenbaar. De Stichting Voedselbank Diemen heeft een bord met de naam van het pand besteld. Dit bord wordt op de gevel geplaatst.

Cliënten van de voedselbank brachten vrijdagmiddag voor de eerste keer een bezoek aan de Food Factory. Vrijwilligers van de voedselbank, onder wie Rudolf Kolumbus, hadden de voedselpakketten samengesteld en reikten die uit aan zo'n zestig cliënten.

Auto
Een aantal cliënten was vrijdagmiddag met de auto naar de Food Factory gekomen. "Daar krijgen wij vaker vragen over", geeft Gerda Smit aan. "Enkele cliënten van ons hebben een auto vanwege een medische indicatie. De overige auto's zijn niet van cliënten, maar van familieleden, vrienden of buren die de cliënten helpen om de voedselpakketten af te halen. Tijdens intakegesprekken brengen wij de financiële situatie van onze cliënten in kaart. Zij moeten aan bepaalde criteria voldoen om in aanmerking te komen voor voedselpakketten."

Blauwe zone

Vervolg van voorpagina.

Een bewoonster van een flatwoning aan de Rode Kruislaan die verder van het station ligt en waar dus geen blauwe zone is ingevoerd, heeft begrip voor de invoering van de blauwe zone. "Ik heb een eigen garage en heb dus geen probleem om een plek voor mijn auto te vinden. Maar voor mensen die bij mij op bezoek komen geldt dat wel. Ik verwacht dat dit nog erger wordt nu er op de parkeerterreinen dicht bij het station een blauwe zone is ingevoerd." Er zijn nog geen bezoekerspassen voor bewoners van de Rode Kruislaan. "Dit komt doordat de webshop waar mensen parkeerproducten kunnen kopen vernieuwd wordt. Dit hoeft overigens geen probleem te zijn, want er is een mogelijkheid voor bezoekers om te parkeren in de blauwe zone met de parkeerschijf die maximaal twee uur geldig is. Ook is onze ervaring dat het aanvragen van een bezoekerspas meestal later plaatsvindt. We zijn ook bezig met een nieuwe bezoekersregeling waarbij mensen zich ook via een app kunnen aanmelden. Begin oktober is daar meer duidelijkheid over", aldus een woordvoerder van de gemeente. Voor oudere bezoekers of mensen die slecht ter been zijn en die langer dan twee uur willen blijven, kan het ontbreken van bezoekerspassen een probleem zijn.

Prikkelarme kermis

DIEMEN - De kermisexploitanten die tijdens het Diemer Festijn in Diemen staan houden op donderdagmiddag 8 september van 16.00 tot 17.30 uur een prikkelarme kermis.

Een prikkelarme kermis houdt in dat de muziek zacht staat, er geen flitslichten en harde toeters zijn en de attracties op een lage snelheid draaien. Alleen op de momenten dat de attracties gestart worden en stoppen zullen er harde geluiden zijn. Veel kinderen genieten van de kermis, maar er zijn ook kinderen die extra gevoelig zijn voor prikkels, zoals harde geluiden en felle lichten. De kermisexploitanten en de Stichting Diemer Festijn vinden het belangrijk om deze kinderen in ieder geval een middag de kans te geven om van de kermis te genieten. De Stichting Diemer Festijn heeft enige tijd geleden bericht ontvangen dat op dinsdag 6 september alle attracties op de kermis een euro zouden kosten. René Knigge, voorzitter van Stichting Diemer Festijn: "Nu blijkt dat de meeste attracties die dag een euro kosten, maar niet alle. Er zullen ook attracties zijn die korting geven of die gewoon de reguliere prijzen hanteren. Ik baal ervan dat wij verkeerde informatie hebben ontvangen, die wij vervolgens in ons programmablad en op de poster hebben geplaatst."

Lara Lems

Lid van de Diemer Festijn Crew
21 jaar
Geboren en getogen in Diemen

Kijk je al uit naar het Diemer Festijn?
"Ja, het is een groot feest. Met de crew bouwen we er zelf ook een feestje van."

Wat ga je doen?
"Helpen opbouwen en afbreken en ik sta achter de bar. Dit wordt mijn vierde jaar."

Waar moeten we zeker heen?
"Glennis Grace. En op zaterdag is de afsluiting altijd leuk, de vrijdag ook. Eigenlijk moet je gewoon iedere dag komen!"

Lange Frans of Peter Beense?
"Moeilijke keuze, maar dan toch Peter Beense."

Verder in het dagelijks leven?
"Ik studeer Human Resourcemanagement en ik werk in een supermarkt. Daarnaast speel ik volleybal in de Dames 1 bij Smashing."

Favoriete stekje in Diemen?
"Het Pandje om uit te gaan en Judo of Hachi als ik uit eten ga."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik weddingplanner wil worden."

Zelf al trouwplannen?
"Ooit wel eens, dat ga ik helemaal zelf regelen natuurlijk."

Over 10 jaar…
"Heb ik een eigen huis in Diemen, kinderen en ben ik of HRM'er of weddingplanner."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met mijn opa die overleden is. Hij heeft de oorlog meegemaakt en gevaren op zee."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Voor chocolade en sushi."

Waar kun je erg om lachen?
"Om spontane gekkigheid."

Waar kun je je druk over maken?
"Onzekerheid als iets niet gaat zoals ik dat wil."

Diemen mist nog…
"Uitgaansmogelijkheden voor wat jongere mensen, al komt er steeds meer in Diemen."

Als je burgemeester was...
"Liet ik starterswoningen bouwen."

Back to School Kids Day in winkelcentrum

DIEMEN - In winkelcentrum Diemerplein is op zaterdag 3 september een Back to School Kids Day. Het evenement duurt van 12.00 tot 16.00 uur.

Kinderen die van spelen met lego houden kunnen meebouwen aan een grote legotoren die in het winkelcentrum gebouwd wordt. De toren wordt opgebouwd op verdieping -1 bij de entree van de parkeergarage. Als de toren gaat groeien worden de bouwers op een steiger geplaatst en mogen ze met een passende klimgordel en zekerheidslijn naar boven om verder te bouwen. Voor de hele kleintjes en om eventuele wachttijden door te komen staan er legotafels in het winkelcentrum waar ook volop gebouwd kan worden. Op het plein voor het winkelcentrum komt een grote klimrots te staan waar kinderen onder begeleiding in kunnen klimmen. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur is er een meet & greet met prinses Elsa, Anna en Olaf. Kinderen kunnen hen een handje geven en met hen op de foto.

Trainer Gerrie Breugem tevreden over voorbereiding

SV Diemen mikt op eindklassering in top 5 en periodetitel

DIEMEN - Gerrie Breugem (47) is sinds het begin van dit seizoen trainer van de zondagselectie van SV Diemen. SV Diemen start de competitie in de derde klasse C zondag met een thuiswedstrijd tegen VVA Spartaan. De wedstrijd begint om 15.00 uur. Breugem mikt met SV Diemen op een eindklassering in de top 5 en hoopt een periode te winnen. De periodewinnaars strijden aan het einde van het seizoen in de nacompetitie om promotie. Een nadere kennismaking met een trainer die over veel ervaring beschikt.

Gerrie Breugem, trainer van SV Diemen. Foto: Trudy Kroese

De in Amsterdam geboren Gerrie Breugem voetbalde voor Oriënt, ZPC, Stormvogels, opnieuw ZPC, NFC, DWV en opnieuw Oriënt. Hij stopte op 35-jarige leeftijd met voetballen. Nadat hij bij enkele clubs actief was geweest als jeugdtrainer was Breugem vervolgens trainer van De Meteoor, SC Voorland, HBOK en opnieuw De Meteoor. Breugem is de zwager van Robin Ternede, bestuurslid Technische Zaken van de zondagselectie van SV Diemen. Zij hebben samen gevoetbald en later was Breugem trainer van Ternede bij SC Voorland en HBOK.
Wat is jouw beeld van SV Diemen?
"Robin en ik praatten in het verleden al regelmatig over SV Diemen, ik kon mij dus al een beeld van de club vormen. De gemeente Diemen ken ik ook. Ik ga bijvoorbeeld wel eens een avondje naar het Diemer Festijn."

Jeugdspelers

Wat vind je van de selectie die je tot je beschikking hebt?
"Er is een behoorlijk aantal spelers vertrokken onder wie Dennis van Bree, Manolito Joren, Quincy Molly en Tim de Jong. Maar er zijn nieuwe spelers voor in de plaats gekomen en ook een aantal jeugdspelers is doorgestroomd naar de selectie. De selectie bestond tijdens de voorbereiding uit 38 spelers. Voor twee teams, zondag 1 en zondag 2, heb je toch wel 35 spelers nodig. Renato Tuur is trainer van het tweede zondagteam. Wij voeren veel overleg."

SV Diemen won zondag van De Meer.

'Het zou ideaal zijn als ik met een vaste kern kan werken'

Ga je met een vaste kern werken?
"Ik wil graag gaan werken met een A-selectie die bestaat uit een keeper en 15 spelers. De tweede keeper zal in de meeste gevallen in het tweede zondagteam spelen. Het zou ideaal zijn als ik met een vaste kern kan werken, maar je krijgt tijdens een seizoen altijd te maken met blessures en schorsingen."

SV Diemen speelde tijdens de voorbereiding naast oefenduels ook drie bekerduels. Die werden alle gewonnen. SV Diemen won thuis met 4-3 van zaterdagderdeklasser Jos Watergraafsmeer, was vervolgens veel te sterk voor zaterdagvierdeklasser GeuzenMiddenmeer (10-0) en won zondag de uitwedstrijd bij zondagvierdeklasser De Meer met 2-3. SV Diemen heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van het bekertoernooi. De loting van de volgende ronde van het bekertoernooi vindt binnenkort plaats.
Trainingskamp

'Ik houd van verzorgd
en aanvallend voetbal'

Hoe kijk je terug op de voorbereiding?
"Positief. De spelers en ik moesten natuurlijk even aan elkaar wennen, maar dat is snel gegaan. Het is een voordeel geweest dat wij tijdens de voorbereiding al snel een trainingskamp in Weert hebben gehouden. Ik ben tevreden over de wedstrijden die wij hebben gespeeld. Dat wij de drie bekerduels hebben gewonnen is prettig."

Tegenstanders

SV Diemen komt in de competitie uit in de derde klasse C. De ploeg treft een aantal oude bekenden en een aantal nieuwe tegenstanders. Net als vorig seizoen stuit SV Diemen opnieuw op ASV Arsenal, de ploeg die vorig seizoen tweede werd achter kampioen AGB maar er in de nacompetitie niet in slaagde promotie af te dwingen, SV Ouderkerk, Roda '23 en Fortius. SV Diemen is tevens ingedeeld met streekgenoot FC Weesp.
De overige ploegen die in de derde klasse C uitkomen zijn: Bloemendaal, DWS, Laren, Olympia Haarlem, SV Ouderkerk, Roda '23, Schoten en Velserbroek.

Hoe wil je met SV Diemen gaan spelen?
"Ik houd van verzorgd en aanvallend voetballen. Dus vanuit de verdediging, via het middenveld de aanval opzoeken. Maar ik ben er ook voorstander van om variatie in het spel aan te brengen. Er zal zo nu en dan directer worden gespeeld. Het aantal aanvallers dat ik opstel staat niet vast. Ook dat kan variëren. Daarmee kun je de tegenstander verrassen."

Rustiger

Wat voor type coach ben je?
"Ik ben een stuk rustiger dan een jaar of tien geleden. Toen was ik soms een opgewonden standje en ging ik regelmatig met de scheidsrechter in discussie. Dat doe ik niet meer, omdat het toch geen zin heeft. Ik probeer tijdens de wedstrijd rustig te coachen. Ik geef voor de wedstrijd in de kleedkamer aanwijzingen en praat tijdens de warming-up soms nog even een op een met een paar spelers. In de rust praat ik altijd met de groep."

Wie zijn de favorieten in de derde klasse C?
"Ik denk dat ASV Arsenal weer bovenin mee gaat draaien. Die ploeg is vorig jaar tweede geworden. Verder verwacht ik ook veel van Roda '23. Negen van de vijftien ploegen die wij in de competitie treffen zijn tegenstanders die 'nieuw' zijn. SV Diemen heeft de laatste jaren niet tegen die clubs gespeeld. Ik heb van een aantal van die ploegen nog geen goed beeld. Maar uiteraard zorg ik ervoor dat ik voordat wij tegen die ploegen spelen over genoeg informatie beschik. Ik heb een assistent-trainer, Nick van der Bunt, meegenomen. Hij zal regelmatig tegenstanders bekijken en analyseren."

't Kruidvat start met dagbesteding

Mensen met lichte vorm van alzheimer kunnen deelnemen aan activiteiten

Karin Kooistra en Paul Heskamp in 't Kruidvat.

DIEMEN - In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid start op woensdag 21 september dagbesteding voor mensen met een lichte vorm van alzheimer en andere kwetsbare groepen, zoals mensen met weinig of geen sociale contacten. Het betreft een pilot die tot 1 januari 2017 duurt.

De dagbesteding is een initiatief van de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en Cordaan. Paul Heskamp is in dienst van de SWD en is coördinator Huis van de Buurt 't Kruidvat. Daarnaast is hij ook verpleegkundige. "Veel mensen met alzheimer die nog zelfstandig wonen en hulp krijgen van thuiszorg en mantelzorgers hebben een indicatie om naar de dagbesteding in Berkenstede of De Diem te gaan. Wij richten ons op mensen met een beginnende vorm van alzheimer die een lichte indicatie of geen indicatie hebben. Wij gaan hen vanaf 21 september elke woensdag dagbesteding aanbieden. Het gaat om twee dagdelen. In de ochtend vinden er activiteiten plaats die vooral gericht zijn op bewegen en er wordt koffie gedronken. Na de lunch zijn er muzikale activiteiten. Er is dan een smartlappenkoor met een zangeres en een muzikant die keyboard speelt. Wij richten ons vooral op de gezonde kant van mensen: we doen dus een beroep op wat zij nog kunnen en weten. Maar ook mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn, zijn van harte welkom. De individuele begeleiding staat voorop, dus wij houden de groep klein. Het programma duurt van 10.00 tot 15.30 uur. De kosten bedragen een euro per dagdeel. De lunch kost ook een euro. Iemand die aan het ochtend- en middagprogramma deelneemt en de lunch gebruikt betaalt dus in totaal drie euro."

Veel ervaring
Paul vertelt dat de bezoekers van de dagopvang worden begeleid door Karin Kooistra van Cordaan en Danielle Hendriks van de SWD. Karin die in het verleden bij woon- en zorgcentrum Berkenstede werkte heeft veel ervaring met dagbesteding voor mensen met alzheimer. "Het is belangrijk dat mensen met een lichte vorm van alzheimer blijven bewegen en hun geheugen blijven trainen. Tijdens het ochtendprogramma zal er veel aandacht zijn voor bewegen en geheugentraining. Daarnaast kan ik tijdens de dagbesteding in de gaten houden hoe het ziektebeeld van de deelnemers zich ontwikkelt en kan ik daarop inspelen", aldus Karin.
Paul geeft aan dat de dagbesteding de mantelzorgers van de deelnemers kan ontlasten. "Het verlenen van mantelzorg is zwaar en kost veel tijd. Door de dagbesteding aan te bieden kunnen wij de mantelzorgers een dag per week ontlasten. Daarnaast hopen wij dat mantelzorgers ook eens langskomen, want wij hebben veel informatie over de ziekte alzheimer en kunnen mantelzorgers doorverwijzen naar de juiste instanties." Karin vertelt dat deelnemers aan de dagbesteding indien nodig van huis kunnen worden opgehaald en na afloop weer naar huis kunnen worden gebracht. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een busje van Cordaan. Het vervoer is gratis.

'Dagbesteding kan mantelzorgers van deelnemers ontlasten'

Zij verzoeken mensen die willen deelnemen aan de dagbesteding zich vooraf aan te melden. Paul Heskamp is bereikbaar via telefoonnummer 06-52 03 34 31 of e-mail: P.Heskamp@welzijndiemen.nl. Karin Kooistra via telefoonnummer 06-12 66 84 46 of e-mail: kkooistra@cordaan.nl.

Open dag bij manege De Eenhoorn op 11 september. Foto: Trudy Kroese

donderdag 1 september

Muzieklessen

Muziekschool Diemen

Je kunt je aanmelden voor lessen in De Omval op prachtige instrumenten van blokfluit tot harp, zang en digitaal componeren en trompet. Altijd al in een orkest willen spelen? Zie www.muziekschooldiemen.nl of bel met 06-48833806.

Financieel café MaDi

OBA Diemen 14.00 uur

Voor hulp bij het aanvragen van DigiD, inschrijven bij Woningnet en reageren op een woning. Uitprinten van officiële documenten en het invullen van digitale formulieren.

vrijdag 2 september

Tabletcafé

OBA Diemen 18.30 uur

Heeft u een iPad of tablet? In het Tabletcafé kunt u ervaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads. Een ervaren vrijwilliger is aanwezig om u te helpen. 18.30-20.00 uur.

Discozwemmen

Sportcentrum Duran 19.30 uur

Aquadisco voor kinderen tot 14 jaar. Kosten € 5,-.

zaterdag 3 september

Oud papier

Diemen 9.30 uur

Vrijwilligers van de Protestantse kerk de Ontmoeting halen vanaf 9.30 uur in heel Diemen oud papier op.

zondag 4 september

Viering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Woord- en Communieviering met het Hagunnankoor, voorgangers zijn pastor H. Hartog en mw. M. v. Gaalen.

Bridge+

De Schakel 12.00 uur

De eerste Bridge+ van het nieuwe seizoen plaats, het onderwerp is 'Het afspelen van troefcontracten', docent is Nico Portegijs. Om 13.15 uur begint de drive van 24 spellen. Kosten € 2,50 voor ASV-leden en € 3,50 voor anderen. Aanmelden: www.sansatoutbridge.nl/contact/contact-formulier of 020-4638952.


maandag 5 september

Mediteren

't Kruidvat 19.45 uur

Iedere maandagavond wordt er gemediteerd in de traditie van Thich Nhat Hanh, de wereldberoemde boeddhistische zenleraar uit Vietnam die mindfulness naar het Westen bracht. Inloop vanaf 19.45 uur. Aanvang 20.00 (stipt). Vrijwillige bijdrage met een minimum van € 1,-. Inlichtingen: mediterenindiemen@gmail.com of 06-41665900.

dinsdag 6 september

Juridisch advies

Huis van de Buurt 't Kruidvat

Heeft u juridische problemen? Bel voor gratis juridisch advies naar 't Kruidvat, 06-50716404. De SWD kan u dan in contract brengen met advocaat Levon Palanciyan.


Nederlandsetaalles

't Kruidvat 13.30 uur

Elke dinsdag Nederlands oefenen in een gespreksgroep. Ook kan de basisleergang Nederlands gevolgd worden. Deelname is gratis.

XTraining try-outles

Wellness Projects 19.30 uur

Ontdek bootcampen en ervaar dat sporten tegelijkertijd intensief en leuk kan zijn. Aanmelden: ad@overkleeft-coaching.nl.

woensdag 7 september

Inloopochtend PCOB Enter

De Schakel 9.00 uur

Iedere woensdag. Ook kunt u zich opgeven voor de Cursus Windows 10 voor beginners, 06-43734155.

Eten met de Buurt

't Kruidvat 17.00 uur

Elke woensdag een lekker 3-gangenmenuutje. Kosten € 3,50. Reserveren voor woensdag 12.00 uur bij 't Kruidvat, 06-50716404.

donderdag 8 september

Tablet Café

Berkenstede 14.00 uur

Hier kunt u tips en trucs uitwisselen en handigheidjes van andere gebruikers overnemen. Er zijn deskundige begeleiders aanwezig. Vergeet vooral niet uw eigen tablet mee te nemen! Eens per twee weken op donderdag van 14.00-16.00 uur. Deelname gratis, u hoeft zich niet aan te melden. Contact: Noelia Sosa Santana, 020-3443400 of erusthoven@cordaan.nl.

Afslank Challenge

Wellness Projects 20.00 uur

Gratis bijeenkomst over afslanken. Aanmelden: 06-53809261 of mira@welnessprojects.nl.

zaterdag 10 september

Repair Café Diemen

Zorgcentrum De Diem 14.00 uur

Iets kapot? Zonde om het meteen weg te gooien en een nieuwe te kopen. Vrijwilligers kijken of het alsnog gerepareerd kan worden.

zondag 11 september

Open dag De Eenhoorn

Manege De Eenhoorn 11.00 uur

Demonstraties, ponyritjes en hoefijzerknutselen.

Fort Diemerdam

Fort Diemerdam 12.30 uur

Feest op het fort met de Diemer Harmonie en historische rondleidingen. Toegang gratis.

ATVD houdt zaterdag open dag

Iedereen kan zaterdagmiddag gratis tennissen

Tennissers in actie tijdens toernooi voor 50+. Inzet: Marcella Droog en haar man Nico Droog. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Tennisvereniging ATVD houdt op zaterdag 3 september de ATVD Friends & Family Day. Die middag is iedereen van 14.00 tot 17.00 uur welkom op het tennispark van de vereniging aan de Willem de Zwijgerlaan 4 om vrijblijvend kennis te maken met ATVD en de tennissport.

De Friends & Family Day is een open dag waar iedereen welkom is, dus ook geïnteresseerden die geen banden met de vereniging hebben. Joke Bouma, voorzitter van ATVD: "Er zijn die middag allerlei activiteiten voor jong en oud. Er kunnen ouder-kindpartijtjes worden gespeeld. Dat houdt in dat een ouder en een kind het opnemen tegen een ander team dat uit een ouder en een kind bestaat. Verder is er een tennisclinic, een ballenkanon en een springkussen voor de jeugd. Wij richten ons op alle leeftijden: vanaf kinderen van een jaar of vijf tot en met senioren. Wij beschikken over voldoende rackets. Bezoekers van de Friends & Family Day dienen wel sportschoenen mee te nemen."

ATVD hield vorige week voor het eerst een toernooi voor leden van 50-plus. "Dat is een groot succes geworden. Er deden zo'n honderd leden mee. De leden van 70 jaar en ouder speelden voornamelijk overdag, de overige leden van 50 jaar en ouder 's avonds. Een van de leuke facetten van het 50-plustoernooi was dat tijdens dubbelpartijen veel leden met elkaar speelden die dat niet eerder deden. Er waren dus verrassende combinaties. We hebben enorm veel geluk gehad met het weer. Het was warm, maar 's avonds was het op ons terras lekker koel. Wij willen dit toernooi volgend jaar opnieuw organiseren. Het toernooi was georganiseerd door Marcella Droog", aldus Bouma.

ATVD telt ruim 600 leden en is een actieve vereniging. De club organiseert elk jaar evenementen zoals de clubkampioenschappen en het open toernooi. Er kan bij ATVD zowel recreatief als prestatief worden getennist. Een aantal teams van de vereniging doet mee aan de competitie van tennisbond KNLTB. ATVD besteedt ook veel aandacht aan de jeugd.

ATVD beschikt over een fraai tennispark in het centrum van Diemen. Er zijn negen banen die kunnen worden verlicht, een minicourt voor de jeugd en een clubgebouw met een ruim terras.

SV Zeeburg bereidt zich voor op competitie

Dames 1 komt alleen nog uit in zaalcompetitie

Training van dames SV Zeeburg.

DIEMEN - De selectie van het eerste damesteam van SV Zeeburg is begonnen met de voorbereiding op de competitie 2016-2017. Het team komt komend seizoen alleen nog uit in de zaalcompetitie.

Trainer/coach Doug van Leeuwen had de speelsters verzocht om in de zomermaanden voor zichzelf te trainen. Daar was gehoor aan gegeven. Ook was het mogelijk om in de vakantieperiode elke maandagavond op het veld van de vereniging aan krachttraining te doen.

SV Zeeburg heeft al twee oefenduels gespeeld. Donderdag werd de uitwedstrijd tegen DSOV met 12-32 gewonnen. Zondag speelde SV Zeeburg bij Aristos in Amsterdam. De handbalsters uit Diemen wonnen met 12-24.

De zaalcompetitie begint op 9 oktober. SV Zeeburg zal tot de start van de competitie intensief trainen en veel oefenduels spelen. SV Zeeburg werd afgelopen seizoen kampioen in de eerste klasse van de zaalcompetitie. Komend seizoen komt de ploeg uit in de hoofdklasse.

15 / 16

*brocante*antiek*retro* elke 1e zat. v/d maand loodsverkoop 11-17 uur. =zaterdag 3 september Koninginneweg 66, K'hoef www.inboedelsenzo.nl

Gezocht vr. Huish. hulp, WIT tarief 12 uur in de maand. Tel: 06-49.240.477

Vlooienmarkt Muiden 4 sept. Winkelcentrum Maxis, Pampusweg 1 DonEvents.nl 0294-237320

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595