DiemerNieuws

31 maart 2016

DiemerNieuws 31 maart 2016


500 woningen erbij op Campus Diemen Zuid

De parkeergarage maakt plaats voor appartementen en kamers. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - De Campus Diemen Zuid wordt flink uitgebreid. Dit zijn de eigenaar van de campus Greystar en de gemeente Diemen overeengekomen. Er komen 200 extra studentenappartementen, 300 hotelkamers voor short stay en 300 huurwoningen voor starters op de woningmarkt. Het nieuwbouwproject komt op de plek van de parkeergarage die nu nog naast de campus staat.

Campus Diemen Zuid werd 1,5 jaar geleden in gebruik genomen. Er zijn momenteel 960 luxe appartementen voor studenten en voorzieningen zoals een sportschool, horecazaken en een kleine supermarkt van Albert Heijn. De campus is een groot succes. Er is een wachtlijst voor studenten die er een appartement willen huren.

Campus Diemen Zuid is met name zo'n succes door de kwaliteit en de luxe uitvoering van de appartementen, de voorzieningen, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de fiets en de veiligheid. Er zijn zeven dagen per week 24 uur per etmaal huismeesters op de campus aanwezig en er is tevens cameratoezicht. Lex Scholten, projectwethouder Bergwijkpark: "Greystar zal de parkeergarage van de huidige eigenaar kopen en vervolgens slopen. Daarna kan de campus worden uitgebreid. Studenten moeten binnen een bepaalde termijn nadat zij zijn afgestudeerd hun studentenappartement op de campus verlaten. Wij verwachten dat een aantal van hen woonruimte kan vinden in een van die 300 woningen voor young professionals." De bewoners van de 300 woningen krijgen waarschijnlijk een tijdelijk huurcontract. Dit moet de doorstroming bevorderen.

Kerk in de verkoop?

DIEMEN - Het bisdom Haarlem-Amsterdam vindt de verkoop van de pastorie van de Sint Petrus' Bandenkerk een uitgelezen kans om ook de kerk te verkopen. Dat werd duidelijk tijdens een bezoek aan Diemen onlangs.

De verkoop van de pastorie aan Stadsherstel Amsterdam kan daarom nog steeds niet beklonken worden. Vorig najaar had de verbouwing tot zes appartementen, waarvan er een als pastorie zal worden ingericht, al moeten beginnen. Het parochiebestuur heeft aan het bisdom laten weten de kerk niet kwijt te willen. Het bisdom overlegt deze week en het parochiebestuur verwacht vrijdag het besluit.

Oost-West-as

DIEMEN - De gemeenteraad wacht nog een maand met het besluit over het voorlopig verkeerstechnisch ontwerp van de Oost-West-as. De meeste fracties vonden dat zij te weinig tijd hadden gekregen om de plannen goed te kunnen beoordelen, zo bleek vorige week in de raad.
Lees verder op pagina 5

1

zege hebben dames van
De Meeuwen nodig om kampioen te worden

Van de lezers

Hondenpoep (1)
Door de Vlinderwijk lopen naar ons winkelcentrum in Diemen-Noord. Op iedere meter ligt een drol. Het aantal hondenuitwerpselen in onze wijk neemt gestaag toe. Aan een passerende hondenbezitter vraag ik wat hij vindt van de hondenpoep op straat en het fietspad. Ook hij vindt het niet oké en laat me zijn opruimzakjes zien. De man vertelt dat iedere hondenbezitter verplicht is om deze drollen op te rapen en netjes thuis weg te gooien.
Op de terugweg zie ik een andere man met een hondje. Aan hem de vraag of hij de hondenpoep opruimt. "Nee", en een heleboel onnodige negatieve informatie volgt. Het is duidelijk dat je mensen niet kunt aanspreken op hun wangedrag, dat wordt namelijk niet gewaardeerd.
Nu las ik in het DiemerNieuws een artikel gewijd aan hondenbelasting. Ik vind dat eigenaren van honden een belasting zijn als zij niet de uitwerpselen van hun dieren netjes opruimen. Misschien is het een idee om de hondenbezitters die hondenbelasting betalen te voorzien van gratis opruimzakjes. En met het restant van deze belastinginkomsten kan het wangedrag van enkele baasjes worden aangepakt. Straf zou geen geldboete moeten zijn, maar het schoonmaken van de volgepoepte straat.
Karin de Vries

Hondenpoep (2)
Wij wonen met veel genoegen in Diemen-Zuid. Er is veel groen. Op de grasvelden zouden onze kinderen heerlijk kunnen spelen. Daar zijn ze onder anderen voor bedoeld, toch? Maar helaas, Diemen-Zuid heeft een groot verdriet. In het DiemerNieuws stond het stuk 'Leefbaar Diemen blijft tegen hondenbelasting'. Daarin zegt Rosali Herder van Leefbaar Diemen dat hondenbezitters vrijwel altijd een zakje bij zich hebben om de hondenpoep van hun hond op te ruimen. Dat zou kunnen kloppen. Maar opruimen gebeurt nauwelijks. Hoe komt anders al die hondenpoep op het gras? Iedereen weet het, hondenpoep is echt echt heel smerig! Je kan er flink ziek van worden. Ik snap Rosali helemaal, ik ben voor! Voor het afschaffen van de hondenbelasting, als die niet gebruikt wordt voor de hondenbezitters maar voor andere doeleinden. Honden horen erbij. Ik begrijp heel goed dat mensen met een smalle beurs ook graag een hondje willen, dat het alleenstaande ouderen gezelschap biedt. Maar kinderen horen er ook bij! En kinderen willen spelen op al die lappen gras in Diemen-Zuid. Ik roep dan ook Leefbaar Diemen op om niet alleen de strijd aan te gaan tegen de hondenbelasting, maar ook tegen de hondenpoep. Zo maken we Diemen leefbaar. Voor jong en oud.
Madeleine Kukic

Referendum
Onlangs ontving ik het officiële informatieve blad van onze gemeente, Diemen Info. Ik was enigszins geschokt toen mij op de een-na-laatste pagina het artikel over het referendum onder ogen kwam. De gemeente is van mening dat het onderwerp dermate complex is dat wij, burgers van Diemen, enige uitleg behoeven. De afspraken in het referendum zijn wel heel erg gekleurd uitgelegd. De betutteling ten top en tevens dient een gemeente zich van stemadvies te onthouden. Bestuurders, schaam je!
Hermien de Lange

Weerbericht

Enkele dagen droog met zonneschijn
Met april op de kalender ontwikkelt zich boven de Noordzee een gebied van hoge luchtdruk. Dat trekt vervolgens richting Oostzeegebied. De wind draait naar het zuiden. Vanaf zondag stijgt de temperatuur boven de 15 graden. De weersverbetering oogt niet erg stabiel. Later op zondag en daarna neemt de invloed van Atlantische lagedruk weer toe met kans op een bui.

Vrijdag + het weekeinde
In de nacht naar vrijdag is er kans op lichte nachtvorst. Overdag volgen er zonnige perioden. Het blijft droog. In de middag wordt het 11 à 12 graden. Zaterdag zijn er perioden met zon bij een maximum van 14 à 15 graden. Ook zondag is het lenteweer. De temperatuur stijgt naar 17 of 18 graden. Er schuift later op de dag mogelijk wat meer bewolking binnen met kans op een bui, maar de zon schijnt ook geregeld. Er waait een meest matige zuiden- tot zuidoostenwind.

Trend na het weekeinde
De eerste dagen van de nieuwe week is het nog aangenaam lenteweer met een maximum van 16 à 17 graden. Het is licht onstabiel. Er is een mix van wolken en zonneschijn met kans op een bui. Later in de week daalt de temperatuur en neemt de neerslagkans verder toe.

Weetje
De middag van 2e paasdag verliep onstuimig. Een herfststorm in de lente werd gezegd, maar ook in de lente komen stormen voor, zelfs ook zware stormen. Van de 55 zware stormen in de laatste 100 jaar kwamen er 10 voor in de lente en 17 in de herfst. De meeste zware stormen deden zich in de winter voor (27). Vorig jaar op 25 juli kregen we ook een zware zomerstorm.

Onderlangs, waar Johan Cruijff Faas Wilkes was

Foto: HKD

Betondorp. Voor één keer. Diemen en Betondorp, wat scheelt 't. Voor de jongens van 65+ van vandaag was voetbal in de jaren zestig drie dingen: elke dag op straat of op het veldje, op woensdagmiddag bij de club en op zondag kijken bij het eerste van de club. Elke buurt had ze, overal waren ze: veldjes, landjes waar de jongens van de straat elke dag voetbalden. Jassen werden doelpalen en de verwoede discussies gingen over "tegen de paal" en "wel of niet over" de onzichtbare lat. En de jongens van de veldjes in Oost wisten het: bij Ajax voetbalt er eentje, dat wordt een hele grote, die kan alles. Het veldje van Johan was aan het Onderlangs, waar de jongens van Betondorp voetbalden. De meeste voetbalden bij TWM, maar die kleine speelde bij Ajax. Op het veldje aan het Onderlangs was die kleine uit de Weidestraat Faas Wilkes. Al was Ajax aan de overkant zijn club, Faas was zijn idool. Vijf jaar later waren alle jongetjes op de velden van Amsterdam Cruijffie. De oude Cruijff sprak: "Buiten spelen zou een vak moeten zijn op school."

Diemenaren staan stil bij overlijden Johan Cruijff

Johan Cruijff groeide op 'om de hoek' van Diemen

Tweede paasdag bij het ouderlijk huis van Johan Cruijff in Betondorp. Een jochie van nu - en de gedachten aan dat jochie van toen. Foto: André Verheul

door Oscar Borghardt

DIEMEN - Johan Cruijff is donderdag 24 maart op 68-jarige leeftijd in Barcelona overleden. Hoewel het bekend was dat hij ernstig ziek was, kwam zijn overlijden toch als een schok. Er werd die dag veel over de beste Ajacied aller tijden gesproken. Johan Cruijff was meer dan een voetballer. Hij wordt door velen gezien als een Nederlands icoon. Voor veel oudere mensen was hij een jeugdidool, maar ook jongeren die geboren werden nadat JC zijn laatste wedstrijd had gespeeld, kennen hem. Een aantal inwoners van Diemen staat stil bij de voormalige Nummer 14.

Jan Eilander, zanger van de popgroep Trio Bier, publiceerde enkele jaren geleden een voetbalboek voor jongeren. Johan Cruijff was bereid gevonden om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen bij voetbalclub WVHEDW in de Watergraafsmeer. Cruijff werd belaagd door cameraploegen. Er was weer eens iets aan de hand bij Ajax en de pers wilde de mening van JC weten. Uiteraard gaf hij die graag. Geheel tegen zijn gewoonte in had hij die middag weinig tijd om handtekeningen uit te delen. Diemenaar Leo van Bochove was een van de aanwezigen. "Nadat Cruijff met de pers had gesproken liep hij langs. Hij vroeg mij of ik ook een handtekening wilde. Ik zei: Nee hoor, geef mij maar een hand. Cruijff gaf mij toen een hand. Ik vond het een mooi gebaar."

Natasha Verheij: 'Johan was altijd vriendelijk en verbeeldde zich niets'

Natasha Verheij en haar man Cor Mooij zijn eigenaar van horecazaak Het Wapen van Diemen. In de jaren negentig beheerden zij een aantal jaren de kantine van sportvereniging VVGA, die vlak bij het Ajax stadion lag. Veel Ajacieden bezochten de kantine. "Zoals Bobby Haarms en af en toe ook Johan Cruijff. Cruijff dronk dan een kop koffie en at soms ook een broodje bal. Hij was een heel normale en sympathieke man. Hij maakte altijd even een praatje met ons. Johan Cruijff was altijd vriendelijk en verbeeldde zich niets. Ik vind het heel erg dat hij is overleden", aldus Natasha Verheij.

Fred Sterkenburg uit Diemen. "Ik heb de opkomst van Johan Cruijff en de tijd van het Gouden Ajax in het stadion meegemaakt. Ik heb Cruijff wel eens gesproken. Dat was in de tijd dat de spelers voor het Ajax stadion trainden en dat iedereen hen kon aanspreken en een praatje kon maken. Inderdaad een heel andere tijd dan nu. Ik vind het heel erg dat Johan Cruijff is overleden. Ik merkte donderdag dat zijn dood enorm veel impact heeft. De hele wereld kende Johan Cruijff. Mijn vrouw en ik wonen in Diemen-Zuid op een adres met nummer 14. Sinds donderdag betekent mijn huisnummer heel veel voor mij." Silviane Hunt van de Sint-Petrusschool: "Het is een troost om te ervaren hoe Johan Cruijff gewaardeerd werd door de kinderen van onze school. Wij voelen ons geëerd om zijn naam verder te mogen dragen in de vorm van een Schoolplein14."

Fred Sterkenburg: 'Mijn huisnummer 14 betekent heel veel voor mij'

Herman Beijnes van Café 't Pandje speelde als jongen twee jaar in de jeugd van Ajax. Hij was doelman. "Tijdens de trainingen haalde de trainer er soms een jongen bij die iets ouder was dan wij. Die jongen was Johan Cruijff. Hij moest dan de oefening aan ons voordoen. Wij zagen toen al dat Johan Cruijff heel goed kon voetballen en ver zou komen." René Letteboer is voorzitter van SV Diemen. "Ik heb Johan Cruijff enkele keren in De Meer zien spelen. Ik was donderdag geschokt door zijn overlijden. Maar via de media is duidelijk geworden dat er over de hele wereld mensen geschokt waren door het nieuws van het overlijden van Johan Cruijff." Zondagmiddag 3 april wordt voor aanvang van de wedstrijd SV Diemen-KDO een minuut stilte in acht genomen om Johan Cruijff te herdenken. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Johan Remkes bezoekt Diemen

DIEMEN - Vandaag bezoekt commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes Diemen.

Het ambtsbezoek van Remkes begint met een ontvangst door het college van B en W. Remkes krijgt uitleg over de citymarketing Daarom Diemen en over de nieuwe woonwijk Holland Park, waaraan hij een bezoek brengt.

Ook de geplande spooronderdoorgang aan de Ouddiemerlaan en De Brede HOED staan op het programma. Aan het einde van het bezoek is er een ontmoeting met de gemeenteraad.

Verkeerstwist

DIEMEN - Een man is zaterdag rond 12.30 uur net ontkomen aan een opzettelijke aanrijding.

De man stond daarvoor bij een verkeerslicht achter een donkerkleurige BMW. Deze trok niet op toen het licht op groen sprong, waarna de man om de auto heen reed en zijn weg vervolgde. Daar was de bestuurder van de BW kennelijk niet van gediend en hij achtervolgde de man naar het parkeerterrein bij de Gamma. Daar stapte de man uit en zag ineens de BMW snel op zich afrijden. In een reflex sprong hij opzij en voorkwam zo een aanrijding. Ook de bestuurder van de BMW stapte uit en een hoop verbaal geweld volgde. Omstanders namen de bedreigde man mee de winkel in en belden de politie. De bedreiger vertrok toen. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Beelden overvaller

DIEMEN - De politie heeft bewakingsbeelden vrijgegeven van een overvaller op het tankstation aan de Bergwijkdreef op woensdag 17 februari. De beelden waren vorige week te zien in 'Bureau NH' op RTV NH.

De man liep met een groot mes het BP-station aan de Bergwijkdreef binnen en eiste geld van het personeel. Hij zwaaide daarbij met een mes, maar omdat het personeel zich achter kogelwerend glas bevond, kwamen zij niet in gevaar.

De politie is op zoek naar de man. Hij had tijdens de overval zijn capuchon strak om zijn hoofd gebonden, maar er is een vaag signalement van hem. De man wordt ongeveer 18 jaar oud geschat, was in het zwart gekleed en sprak slecht Engels en Nederlands.

Veel belangstelling voor Mobiele Media Lab politie

Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Dinsdag en woensdag deed het Mobiele Media Lab van de politie Diemen aan. Er werden digitale middelen als Burgernet, aangifte via internet en buurtpreventie via WhatsApp getoond en bewoners konden een enquête invullen. Burgemeester Boog was beide dagen bij de start aanwezig. In totaal bezochten ongeveer 300 mensen het lab. De politie Diemen-Ouderamstel is erg tevreden: "Wij willen iedereen in ons werkgebied digitaal gemobiliseerd krijgen. Zo kunnen wij mensen snel informeren en mensen die iets verdachts zien kunnen de politie en elkaar waarschuwen."

Ellen Kockx is verkozen tot beste mantelzorger

In het zonnetje gezet met cadeaubon en bloemen

Inez Klever feliciteert Ellen Kockx (rechts). Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Ellen Kockx is verkozen tot de beste mantelzorgster van Diemen. Dinsdag kreeg zij van Inez Klever, bedrijfsleider van Care by D.I.O. Diemen, een cadeaubon.

Ellen werd voor de verkiezing aangemeld door haar zus Petra. Al drie jaar verzorgt zij haar man Axel thuis, die na een hartstilstand ernstige hersenschade overhield en bij alles hulp nodig heeft. "Beste mantelzorger? Is dat zo?", zegt ze, nog een beetje verbaasd dat zij gewonnen heeft. "Nou, misschien een van de beste dan, er zullen veel meer mantelzorgers zijn die net als ik iemand 24 uur per dag, zeven dagen per week verzorgen, maar dat weet je vaak niet."

Week van Zorg & Welzijn
"Klanten van D.I.O. drogisterij mochten iemand nomineren en daar was dan ook massaal gehoor aan gegeven. De week van Zorg & Welzijn werd voor het vierde jaar op rij georganiseerd en Care by D.I.O. Diemen doet deze keer mee aan deze verkiezing", aldus Inez Klever. "Mevrouw Kockx, die nu zelf wel eens een hart onder de riem verdiende, kreeg een dik verdiende cheque van € 300,- van ons." Naast deze verkiezing organiseerden twee medewerkers van D.I.O een beauty-avond voor bewoners van Philadelphia in Diemen. "Er werd een nagelworkshop gegeven en ze werden mooi opgemaakt. Aan het eind van de avond kregen ze allemaal een goodiebag. De avond werd dansend afgesloten, dus het was een groot succes."

Ellen Kockx vertelt dat ze nu even naar de uitreiking kon komen, omdat er hulp was thuis. "Mijn ouders komen een keer per week een middag helpen, zodat ik er even uit kan. Ik zoek nog een mannelijke vrijwilliger die één keer per week twee uurtjes met Axel iets gezelligs wil doen, een wandeling maken bijvoorbeeld, of ergens een kop koffie drinken. Als iemand daarvoor voelt, kan hij me bereiken via ellen.kockx@gmail.com."

Tom de Bruijn

27 jaar
Diemenaar sinds 2014
Vrijwillig brandweerman in Diemen en beroeps in Hilversum

Hoe lang ben je al bij de brandweer in Diemen?
"Sinds 2014 in Diemen. Ik ben begonnen bij de brandweer in Driemond in 2009. Beide vrijwillig."

Meest bijzondere uitruk?
"Dat is toch wel de explosie bij de flat Beukenhorst."

Verder in het dagelijks leven?
"Sinds 1 februari werk ik als beroepsbrandweerman bij Brandweer Gooi en Vechtstreek op kazerne Hilversum. Ik woon samen met mijn vriendin. Daarnaast maak ik met mijn eigen bedrijf websites."

Favoriete film?
"Als er maar veel actie in zit."

Luieren of een klusje doen?
"Klusje doen."

Over 10 jaar…
"Heb ik veel van de wereld gezien."

Favoriete stekje in Diemen?
"In de zomer op het terras aan het water bij Roediez."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat een groot deel van mijn verzameling speciaalbiertjes over datum is."

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?
"Een spannende melding bij de brandweer."

Leukste jeugdherinnering?
"Vakantie met vrienden."

Daarom Diemen!
"De dorpse gezelligheid."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een wereldreis maken met mijn vriendin."

Diemen mist nog…
"Een normale bakker."

Hoe ziet je ideale vakantie eruit?
"Een actieve en relaxvakantie."

Waar kun je erg om lachen?
"Droge humor."

Als je een dagje burgemeester was...
"Dan pakte ik het parkeerbeleid aan."

Wat is je levensmotto?
"Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd."

Oost-West-as

Vervolg van voorpagina

Op de publieke tribune zaten bewoners van Plantage De Sniep die ervoor pleiten om twee straten in de wijk niet open te stellen voor verkeer, zoals in de plannen staat. Een aantal fracties gaf aan positief te staan tegenover een voorstel om een van de straten, De Wissel, wel open te stellen voor gemotoriseerd verkeer, maar de andere straat, De Trekschuit, gesloten te laten. Een compromis waar ook de Sniepbewoners eventueel wel mee kunnen leven, zeiden ze na de vergadering bij monde van Joris van Oudenhoven. "Maar liever nog beide straten niet open voor autoverkeer. We voelen ons nu gehoord en serieus genomen en hopen op een positieve uitkomst volgende maand."

De bewoners hadden het college en de gemeenteraad uitgenodigd op tweede paasdag, tijdens het paaseieren zoeken voor de kinderen in de wijk. CDA-raadslid Janneke de Graaff kwam langs. "Ik was voor de vergadering al eens gaan kijken hoe de situatie was, maar vond de uitnodiging heel sympathiek en kon zo ook de bewoners spreken. Ik begrijp het pleidooi om De Trekschuit gesloten te houden voor autoverkeer heel goed. Over De Wissel moet ik nog even nadenken. Alle belangen moeten afgewogen worden."

Straatroven

DIEMEN - Een half uur na elkaar zijn vorige week dinsdag in Diemen-Zuid twee straatroven gepleegd.

Bij de ingang van de boxen onder de flat aan Beukenhorst werd rond 17.00 uur een 46-jarige vrouw beroofd van haar tas. Zij kreeg een duw waardoor ze ten val kwam en haar hand en pols bezeerde. In de tas zaten onder meer medicatie, geld en een mobiele telefoon. De dader heeft zij niet goed kunnen zien.

Rond 17.30 werden drie jongens uit Diemen in een steeg tussen Polderland en Binnenpolder omsingeld door drie mannen van 20-30 jaar oud. Zij sommeerden de jongens hun telefoons af te geven. Twee jongens zagen kans om weg te rennen, maar een 15-jarige jongen werd vastgehouden terwijl een van de daders een mes trok. Daarop gaf hij zijn telefoon af. De daders stapten aan het einde van de steeg in een zwartkleurige auto en reden weg richting Ringkade. Het signalement van de daders: de dader met het mes had een lichtgetint, Hindoestaans uiterlijk, een mager postuur en was rond 1.65 meter lang. De tweede dader had een donkere huidskleur, kort haar, was van Antilliaans-Surinaamse afkomst, 1.80 meter lang en droeg opvallende Nike Airmax schoenen. De derde dader had een donkere huidskleur, Afrikaans uiterlijk, was rond 1.75 meter lang met een breed postuur en droeg een trainingspak van het merk Adidas.

Clinics voor zwemmers van De Meeuwen

Foto: De Meeuwen

DIEMEN - De wedstrijdzwemmers van De Meeuwen krijgen in maart en april vier speciale techniekclinics van Europees kampioen bij het masterzwemmen Edwin van Norden.

Van Norden is onder de indruk van het enthousiasme van de zwemmers: "Een leuke, leergierige ploeg talentvolle zwemmers, waarmee het fijn werken is." Het is de bedoeling dat de clinics de zwemselectie van De Meeuwen nog een stapje verder vooruit helpen. Dat kunnen ze goed gebruiken, want de doelstelling dit jaar is lijfsbehoud in de hoogste districtsklasse van het zwemmen. Ondanks een aantal tegenslagen bij de afgelopen competitieronde lijkt deze doelstelling nog steeds haalbaar. Op 9 april vindt in Amersfoort de finale van de competitie plaats. "Als al onze zwemmers beschikbaar zijn en er tijdens de wedstrijd geen onverwachte diskwalificaties plaatsvinden, moet het lukken om boven de degradatiestreep te eindigen", aldus hoofdtrainer Rémon Hofstee.

Metrostations krijgen een opknapbeurt

Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg komen in 2017 aan de beurt

DIEMEN - Zestien metrostations van de Oostlijn van de metro worden gerenoveerd. Dinsdag 29 maart is gestart met station Holendrecht. De metrostations Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg zijn in 2017 aan de beurt. Station Verrijn Stuartweg wordt dan zes weken gesloten, station Diemen-Zuid blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

Diemen-Zuid. Foto: GroepA

De Oostlijn van de metro werd in 1977 in gebruik genomen. Het GVB rijdt op de Oostlijn met twee lijnen. Lijn 53 rijdt tussen Centraal Station en Gaasperplas, lijn 54 verbindt het Centraal Station met het Gein. De metrostations zijn hard aan een opknapbeurt toe. De stations zijn na de renovatie mooier, lichter en ruimer en moeten tevens het gevoel van veiligheid van de reizigers vergroten. Architectenbureau Group A heeft het ontwerp gemaakt. Aannemer Hegeman + doet de uitvoering voor 57 miljoen euro.

Marlo de Kat maakt deel uit van het Projectteam Stationsrenovatie Oostlijn dat verantwoordelijk is voor de renovatie van de metrostations. "Er worden vijf ondergrondse stations en elf bovengrondse stations gerenoveerd. Het gaat om een omvangrijk project dat bijna twee jaar gaat duren. Er is op 29 maart een start gemaakt met station Holendrecht, de stations Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg worden pas aan het einde van het project gerenoveerd. In september 2017 wordt begonnen met de renovatie van station Verrijn Stuartweg, station Diemen-Zuid volgt begin november van dat jaar."

Projectteam Stationsrenovatie Oostlijn probeert de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken, maar toch moeten reizigers die gebruik maken van de stations Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg in het najaar van 2017 rekening houden met enig ongemak. "Station Verrijn Stuartweg heeft slechts één ingang en wordt in het najaar van 2017 voor een periode van zes weken gesloten. Reizigers worden dan per bus naar naastgelegen metrostations vervoerd. Doordat station Diemen-Zuid twee ingangen heeft, blijft het station tijdens de werkzaamheden geopend voor reizigers. Er zal steeds een van de twee ingangen worden afgesloten. Reizigers kunnen dan gebruikmaken van de andere ingang. Welke ingang het eerst wordt afgesloten is nog niet bekend", aldus Marlo de Kat.

Verrijn Stuartweg. Foto: GroepA
Ook de omgeving van de metrostations wordt opgeknapt. Foto: Trudy Kroese

Reizigers moeten rekening houden met enig ongemak

De omgeving van de stations Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg heeft de laatste jaren een ingrijpende ontwikkeling doorgemaakt. Vlak bij station Diemen-Zuid is Campus Diemen Zuid gebouwd. Hier wonen zo'n duizend studenten. De kantoren in Bergwijkpark, waarvan de meeste al lange tijd leeg stonden, zijn recent gesloopt of worden binnenkort gesloopt. Op die plek wordt Holland Park gebouwd, een woonwijk met 3000 woningen. Ook komen er diverse voorzieningen in die wijk.

Drukker en veiliger
Na de oplevering van Campus Diemen-Zuid, ruim anderhalf jaar geleden, is het rond station Diemen-Zuid veel drukker geworden. Mede hierdoor is het gevoel van veiligheid toegenomen. Holland Park zal voor nog meer reuring in de omgeving van het metrostation zorgen en het gevoel van veiligheid verder doen toenemen.

Station Diemen-Zuid blijft tijdens werkzaamheden geopend

Marlo de Kat: "Tijdens de renovatie worden onoverzichtelijke hoeken in de stationshallen gesloopt. In de toekomst zullen de hallen van deze twee stations veel lichter en overzichtelijker zijn. Dit moet het gevoel van veiligheid bevorderen. Ook het doorbreken van plafonds waardoor een vide ontstaat, geeft reizigers die in de toekomst op het perron van Verrijn Stuartweg staan een veiliger gevoel. Er is zo meer zicht vanaf het perron naar de straat."

De liften in de stations zullen voor het grootste deel uit glas bestaan. In transparante liften voelen mensen zich veiliger en de liften blijven ook schoner. Er wordt veel aandacht besteed aan het verfraaien van de stations. Veel wanden worden opnieuw betegeld en de verf wordt van het beton verwijderd. Het beton wordt weer in de oorspronkelijke staat gebracht.

De service aan de reiziger is van optimaal belang. Daarom worden de apparaten om de OV-kaart op te waarderen en de SOS-zuil samengebracht in één wand in de stationshal. Meestal aan de rechterkant van de poortjes.

Marlo de Kat: "Wij werken ook aan het veiliger en overzichtelijker maken van de omgeving van de metrostations. Daarbij overleggen we ook regelmatig met de gemeente. In Diemen gebeurt er al veel rond de metrotoegangen. Doordat we er samen aan werken heeft dat veel effect. Wij hebben bijvoorbeeld bij diverse stations de massieve betonnen fietskluizen weggehaald, zodat er meer plaats is voor fietsenrekken."

2018
In april 2018 moet de renovatie van alle 16 stations langs de Oostlijn zijn afgerond.

De gemeente heeft in het onlangs gepresenteerde Jaarprogramma veiligheid 2016 aangegeven extra aandacht te schenken aan de stationsgebieden in Diemen. In combinatie met de renovatie van Diemen Zuid en Verrijn Stuartweg zullen de stations en de omgeving ervan er over ruim twee jaar veel moderner uitzien.

Meer informatie over het renoveren van de metrostations: www.wijnemenjemee.nl.

ATVD rekent op mooi seizoen

Algemene Tennisvereniging Diemen houdt kennismakingstoernooi

Voorzitter Joke Bouma op het tennispark van ATVD. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het gaat goed met de Algemene Tennisvereniging Diemen (ATVD). De vereniging heeft 630 leden, de accommodatie aan de Willem de Zwijgerlaan is fraai en modern, het aantal activiteiten neemt toe en er zijn volop plannen voor de toekomst. Voorzitter Joke Bouma vertelt over de vereniging.

ATVD begon het seizoen 2016 anderhalve week geleden met het openingstoernooi. Het is een van de jaarlijkse evenementen van de vereniging. Andere evenementen zijn onder andere de clubkampioenschappen, het open toernooi, toss-avonden en de inloop voor kinderen op de woensdagmiddag. Ook komen er uitwisselingstoernooien met Tie-Breakers, De Meer en VVGA, verenigingen waarmee ATVD een goede band heeft. Bouma: "Tijdens toss-avonden kunnen geïnteresseerden bij ATVD langskomen en meespelen. Zij kunnen dan ervaren of tennis een sport voor hen is. Kinderen vanaf zes jaar kunnen op de woensdagmiddagen van 15.00 tot 17.00 binnenlopen en vrijblijvend tennissen. Zij dienen zelf sportschoenen bij zich te hebben, rackets kunnen zij van de club lenen. Er is dan ook een tennisleraar aanwezig." Leden van ATVD kunnen prestatief en recreatief spelen en lessen volgen. De vereniging heeft vier gediplomeerde tennisleraren in dienst. "Wij zijn lid van de tennisbond KNLTB. Dit maakt het voor onze leden mogelijk om in de competitie uit te komen. Wij hebben negen banen van gravel, de beste ondergrond voor tennis, en een jeugdcourt."

G-tennis
ATVD is een vereniging die maatschappelijke betrokkenheid belangrijk vindt. Zo biedt de vereniging G-tennis aan voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij worden tijdens het tennis begeleid. ATVD toont zich bereid mee te doen aan naschoolse activiteiten voor leerlingen van de basisscholen in Diemen. Bouma: "Wij vragen onze leden om drie keer per jaar een bardienst in ons clubhuis te draaien. Dit heeft tot gevolg dat wij kosten besparen en de contributie laag kunnen houden. Bardiensten zijn voor veel van onze leden een goede gelegenheid om de vereniging goed te leren kennen en in contact te komen met leden die zij anders weinig of nooit tegenkomen. Wij zijn een vereniging met veel vrijwilligers. Hun inzet wordt enorm gewaardeerd. ATVD is een toegankelijke vereniging die ernaar streeft dat iedereen zich hier thuis voelt."

De accommodatie van ATVD is de laatste jaren enorm verbeterd. In 2008 werd het nieuwe clubhuis geopend, vorig jaar werden de negen nieuwe en verlichte banen in gebruik genomen. De twee banen voor het clubhuis werden 'horizontaal' aangelegd, met als gevolg dat er nu een centre court met twee banen is. Mensen die in het clubhuis of op het zonnige terras verblijven hebben een riant uitzicht op de partijen op deze twee banen. ATVD zet in op 12 maanden tennis per jaar. Dit vraagt wel om onderzoek naar mogelijke overkapping van banen en onderzoek onder de leden. Een werkgroep gaat aan de slag. ATVD is een sportvereniging die zichzelf uitstekend kan bedruipen. Door een scherp financieel beleid heeft ATVD veel geld kunnen uittrekken om de accommodatie te verbeteren. De hoofdsponsor van ATVD is sinds 2015 Robeu Sport, de sportzaak in winkelcentrum Diemerplein. De vereniging houdt op vrijdag 1 april het Leer ATVD kennen-toernooi. Belangstellenden zijn die avond vanaf 19.00 uur welkom.

Het Saan Museum is zondag 3 april open. Foto: Saan Museum

31 maart en 5 april

'The Revenant'

De Omval 20.00 en 14.00 uur

De nieuwe film van de regisseur van 'Birdman' en 'Biutiful' ­­is een meeslepende en overweldigende avonturenfilm, geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. € 8,-.

vrijdag 1 april

Computerles

't Kruidvat 13.00 uur

De leerlingen van groep 7 en 8 van De Ark nodigen buurtbewoners uit. Samen achter uw zelf meegenomen laptop, tablet of smartphone. Organisatie i.s.m. Serve the City Diemen, info@stcdiemen.nl of 020-3641924 (Tinka Veninga).

Leer ATVD-kennen toernooi

Tennisvereniging ATVD 19.00 uur

Belangstellenden zijn vanaf 19.00 uur welkom.

Martijn Hillenius

Theater de Omval 20.30 uur

In 'De man in bonus' gaat Martijn op zoek naar het geheim van de voorspoed. Met hilarische muzikale acts, rake typeringen en scherpe overdenkingen neemt hij u mee op zijn zoektocht. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

1 april tot 31 augustus

Sieradenexpositie

Berkenstede 12.00 uur

Janneke de Graaff exposeert met sieraden gemaakt van edelstenen in combinatie met edele metalen. De collectie toont een gevarieerd beeld van verschillende gebruikte materialen en technieken. Meer informatie: www.Zilverfling.nl.

zaterdag 2 april

Oud papier

9.30 uur

Vrijwilligers van de protestantse kerk de Ontmoeting halen in heel Diemen oud papier op.

Schilderworkshop

Atelier Jop Art 13.00 uur

Onder begeleiding een eigen kunstwerk maken, werken met acrylverf en mix media. Inlichtingen: 06-24733299.

Tom Vanstiphout

Theater de Omval 20.30 uur

Prachtige songs en verhalen over het leven, gitaarwerk van de bovenste plank en een heldere stem. Soms virtuoos maar steeds raak. € 15,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zondag 3 april

Eucharistieviering

Sint Petrus' Bandenkerk 10.30 uur

Op 'Beloken Pasen' wordt de paasweek afgesloten met een Eucharistieviering met samenzang. Voorganger: pater G. Noom.

Expositie

Saan Museum 13.00 uur

Eerste open dag van het Saan Museum in 2016. 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is zoals altijd gratis.

Pieter Tiddens

Theater de Omval 14.00 uur

Voor jeugd 6+: Het opa en oma diploma. Is het moeilijk om opa of oma zijn? Wat moet je kunnen? Moet je ervoor leren? Of lukt je het gewoon, als je het wordt? € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

maandag 4 april

Gezellige ochtend

't Kruidvat 11.00 uur

De leerlingen van groep 7 en 8 van De Ark nodigen buurtbewoners uit om elkaar te ontmoeten en samen spelletjes te doen onder het genot van een kopje koffie en thee met wat (zelfgemaakt) lekkers. Organisatie i.s.m. Serve the City Diemen, info@stcdiemen.nl of 020-3641924 (Tinka Veninga).

dinsdag 5 april

Kamercollege

OostWestWelzijn 20.00 uur

Voetreflexzones ontdekken bij jezelf of bij elkaar. Na een korte theoretische presentatie de praktijk beoefenen. Volg de handen van Marja van der Schilt en oefen op jezelf of elkaar. Informatie: OostWestWelzijn.com.

donderdag 7 april

Veteranenbijeenkomst

De Schakel 14.00 uur

PCOB Diemen organiseert een bijeenkomst voor alle veteranen. Tot 16.00 uur.

'Anomalisa'

Theater de Omval 20.00 uur

Stop-motion animatiefilm geschreven door Oscarwinnaar Charlie Kaufman ('Being John Malkovich', 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind'). € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

zaterdag 9 april

Natuurwerkdag Diemerbos

Muiderstraatweg 10.00 uur

Vrijwilligers gaan drie broeihopen in het Diemerbos aanleggen. Er zijn ongeveer 15 vrijwilligers nodig. Kinderen vanaf ca. 7 jaar kunnen meedoen onder leiding van hun ouders. De boswachter en IVN-Diemen zorgen voor gereedschap, koffie en warme chocolademelk. Tot ca. 13.00-14.00 uur. Aanmelden: ivndiemen@gmail.com.

Repair Café

De Diem 14:00 uur

Duurzaam Dorp Diemen organiseert iedere tweede zaterdag van de maand een Repair Café, tot 17.00 uur. Samen met vrijwilligers spullen repareren. Informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

Twee vrijkaartjes voor een voorstelling in Theater De Omval winnen en uw recensie in het DiemerNieuws? Dat kan bij 'Blind erin en o zo gelukzalig eruit' van De Nachtgasten op zaterdag 16 april.

Hoe? Als u wordt uitgenodigd om deze keer onze recensent te zijn voor 'Mijn Avondje Omval' kunt u eerst samen van de voorstelling genieten en schrijft u daarna in een kort verslag (van ongeveer 200 woorden) wat u van de avond vond, met een leuke foto. Uw recensie wordt gepubliceerd in het DiemerNieuws.

Stuur voor dinsdag 12 april een e-mail met uw naam naar mijnavondjeomval@theaterdeomval.nl. Zet in het onderwerp 'vrijkaarten Nachtgasten'. U hoort dan zo snel mogelijk of u de vrijkaarten hebt gewonnen.

Dames De Meeuwen spelen om titel

Een overwinning op De Ham is voldoende voor kampioenschap

De selectie van De Meeuwen. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Het eerste damesteam van de waterpolo-afdeling van De Meeuwen maakt zich op voor de kampioenswedstrijd in de tweede klasse A. De Meeuwen speelt op zaterdag 2 april thuis tegen De Ham. De wedstrijd vindt plaats in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran begint om 20.25 uur.

De Meeuwen is royaal koploper. De ploeg heeft na 19 duels 51 punten. Jaws staat op de tweede plaats met 43 punten uit 19 wedstrijden. HBW (SG) heeft 41 punten, maar kwam pas 18 keer in actie Een overwinning levert drie punten op. Als De Meeuwen zaterdagavond van De Ham wint, heeft de ploeg op 54 punten. Jaws en HBW (SG) kunnen nooit op zo veel punten uitkomen. De Meeuwen is dan kampioen. De Meeuwen maakt een uitstekend seizoen door: de ploeg is nog ongeslagen. Zestien wedstrijden werden gewonnen, drie keer werd er gelijkgespeeld. De selectie traint twee keer per week onder leiding van trainer Marcel Wijngaard en assistent-trainer Rilano Sitters in het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran, op maandag- en woensdagavond.

Viering
De Meeuwen spelen na het cruciale duel tegen De Ham nog twee competitieduels. Op 9 april gaat de ploeg op bezoek bij ZV De Bron en op zaterdag 16 april wordt de competitie afgesloten met een thuisduel tegen HBW (SG). Ook als het team op zaterdag 2 april al kampioen wordt, is de officiële viering van de titel na afloop van de slotwedstrijd tegen HBW (SG).

In verband met Pasen trainden de dames van De Meeuwen deze week alleen op woensdagavond. De ploeg zal zaterdag niets aan het toeval overlaten en vanaf de eerste minuut geconcentreerd moeten spelen. De trainers en de speelsters van De Meeuwen weten dat De Ham geen tegenstander is om te onderschatten. In december won De Meeuwen de eerste ontmoeting met slechts een punt verschil. Het werd in Wormerveer 7-8. De ploeg zal zaterdag moeten omgaan met de spanning. Aanvoerster Sanne Winchester: "Wij zijn sinds een aantal weken echt met het kampioenschap bezig. Ik denk dat wij voor de wedstrijd tegen De Ham zenuwachtig zullen zijn."

TVDZ: tennis en gezelligheid

TVDZ houdt zondag open dag

Leden TVDZ op de baan. Foto: Yannick uit den Boogaard

DIEMEN - Tennisvereniging Diemen Zuid (TVDZ) houdt op zondag 3 april de jaarlijkse open dag. Vanaf 10.00 uur kan iedereen langskomen op het tennispark van TVDZ aan de Sportlaan op Sportpark De Diemen en kennismaken met de vereniging. De open dag duurt tot 17.00 uur

TVDZ bestaat 32 jaar. De vereniging werd op 1 april 1984 opgericht door een aantal enthousiaste tennisliefhebbers van wie de meesten toen in Diemen-Zuid woonden. Een van de oprichters was Winny Gontha.

TVDZ maakte aanvankelijk gebruik van de velden van handbalvereniging SV Zeeburg en later van de velden van korfbalvereniging KVD. In 1986 kreeg de vereniging een tijdelijke plek op Sportpark De Diemen en in 1989 verhuisde de tennisclub naar de huidige plek op Sportpark De Diemen. TVDZ beschikt op de Sportlaan over een accommodatie met zes tennisbanen van kunstgras, een oefenkooi en een gezellig clubgebouw. Er wordt het hele jaar door getennist, zowel overdag als 's avonds. TVDZ heeft zo'n 350 leden.

Hans de Jong, voorzitter van TVDZ: "Wij zijn een vereniging waarvan veel leden iets ouder zijn geworden. Wij zijn op zoek naar jeugdleden en jongvolwassenen, maar uiteraard is iedereen welkom tijdens onze jaarlijkse open dag. Dus als het buikje weer gegroeid is tijdens de winter: kom dan op een leuke manier in beweging en ga lekker tennissen." De Jong geeft aan dat belangstellenden zondag vrijblijvend kunnen tennissen, maar ook kunnen deelnemen aan een proefles van de trainer van de club.
Aanbieding
?De Jong: "Tijdens de open dag geldt ook een aanbieding: senioren kunnen op die dag lid worden tot 31 december 2016 en betalen hiervoor slechts 99 euro. Jeugdleden kunnen zich op deze dag inschrijven en betalen tot het einde van het jaar 2016 slechts 50 euro."
Goede sfeer
Hij typeert TVDZ als een vereniging waar een goede sfeer van groot belang is. "Bij TVDZ gaan tennis en gezelligheid hand in hand. Natuurlijk willen wij als we op de baan staan ook winnen, maar het gaat bij TVDZ vooral om het gezellig en gezond samenzijn."

SV Diemen wacht aantal zware wedstrijden in restant competitie

DIEMEN - Het verloop van de competitie in de derde klasse C is zinderend: vier clubs maken aanspraak op het kampioenschap en directe promotie naar de tweede klasse.

AGB en ASV Arsenal delen de koppositie. Beide clubs hebben na 20 duels 42 punten. SV Diemen, dat eind vorig seizoen promoveerde, doet het dit seizoen uitstekend. De ploeg van trainer Martin van Egmond heeft na 20 competitieduels 40 punten en staat op de derde plaats. OSV volgt met 39 punten uit 20 competitiebeurten.

KDO
Afgelopen weekeinde was er in verband met Pasen geen competitieprogramma. SV Diemen hervat de competitie zondag met een thuiswedstrijd tegen KDO uit Kudelstaart. De wedstrijd begint om 14.30 uur. KDO staat met 27 punten op de zevende plek van de ranglijst. In november won SV Diemen in Kudelstaart met 0-2 van KDO.

Zwaar
SV Diemen wacht in het restant van de competitie een zwaar programma. Na de thuisbeurt tegen KDO speelt SV Diemen op 10 april opnieuw thuis. De ploeg ontvangt dan ASV Arsenal. Op 24 april gaat SV Diemen op bezoek bij AGB. Op 1 mei is SV Diemen gastheer van Hercules Zaandam en op 8 mei speelt de ploeg thuis tegen SV Ouderkerk.

SV Diemen sluit de competitie op 16 mei af met een uitwedstrijd tegen OSV.

DKV Victoria speelt geen promotieduel in zaal-competitie

DIEMEN - DKV Victoria speelt geen promotieduel om een plek in de tweede klasse van de zaalcompetitie af te dwingen.

De korfballers uit Diemen verloren zondagmiddag voor eigen publiek met 16-17 van OKV.

Woensdagavond verloor DKV Victoria het uitduel tegen Crescendo met 26-19.

OKV, dat eerder ook al met 16-12 van Crescendo won, is winnaar geworden van de driekamp en gaat het promotieduel spelen.

Fashionevent in winkelcentrum Diemerplein

DIEMEN - Winkelcentrum Diemerplein staat zaterdag 2 april in het teken van de nieuwste voorjaars- en zomermode.

Verspreid door het winkelcentrum worden showblokken geplaatst waarop modellen de voorjaars- en zomermode presenteren die verkrijgbaar is in de winkels van het Diemerplein. Tussen 12.00 uur en 16.00 uur worden dames- en herenkleding, kinderkleding en modeaccessoires als schoenen, brillen en sieraden getoond. De volgende winkels doen mee: Boeddha, D-Men Fashion, Kellebelle Kids, Sam's Bodyfashion, Zeeman, Ja, Leuk!, Ja, Leuk!Man, Shoeby, Kellebelle, Robeu Sport, Basic-Line, My Time, Pearle, Micha's Kids Fashion, Nelson, Püttmann Juweliers, Sparkle Style, Hair & Beautysalon Roxanna en Salon van Diemen. De kassabonnenspaaractie loopt nog tot 1 april. Bij de winkels zijn de deelnameformulieren verkrijgbaar. Deelnemers kunnen drie kassabonnen van verschillende winkels en met een waarde van minimaal € 5,- aan het deelnameformulier bevestigen en het formulier in de rode actiebus naast de lift in het winkelcentrum deponeren. Deelnemers maken kans op een shoptegoed van € 250,-, € 100,- of € 50,- of op een van de vele prijzen die ter beschikking worden gesteld door de winkeliers. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 2 april om 14.00 uur in het winkelcentrum.

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd va 15 jr. in de horeca en/of tuin. Leuk afwisselend werk en lekker buiten. Kijk voor de locatie op www.midgetgolfbaan.nl of bel 06-53818288 (Frieda)

121/2 jaar - Kunst in Diemen ART-DE-COR.NL - Advies,
Ontwerp en Verbouwen

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

'Goed moment voor nieuwe Renault'

Kopers van een nieuwe Renault Clio kunnen tijdens de Salon de Promotion bij de Renault-dealer gratis upgraden naar een Renault Clio Estate. Dat betekent twee keer voordeel: want naast de upgrade ter waarde van € 1.500,- geldt er een extra inruilwaarde. Er is meer. Zoals de totaal nieuwe Renault Mégane. Deze dynamische middenklasser met een onderscheidend design is te bewonderen bij Arend Auto. De Salon de Promotion loopt nog tot en met maandag 28 maart 2016 (tweede paasdag). Door de extra inruilwaarde, die kan oplopen tot € 4.000,-, is dit is echt wel een heel goed moment om een nieuwe Renault te kiezen, zeggen de Renault-dealers.

Golf GTI Clubsport met soepele zesbak

Optimaal rijplezier dankzij progressieve besturing en dynamic chassiscontrol.

De Golf GTI Clubsport – de krachtigste Golf GTI ooit – is er nu ook met een handgeschakelde zesversnellingsbak.
Tot nu toe was de special edition ter ere van de 40e verjaardag van de Golf GTI – waarvan er in Nederland al ruim veertig exemplaren zijn verkocht – enkel met een 6-traps DSG-transmissie te bestellen. Maar nu komen ook de echte GTI-puristen aan hun trekken dankzij de Golf GTI Clubsport met handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze versie voltooit de sprint naar de 100 km/u in 6,3 seconden. De topsnelheid bedraagt 250 km/u.

Met een vermogen van 195 kW/265 pk en een koppel van 350 Nm is de Clubsport de krachtigste Golf GTI ooit. Bovendien kan deze Golf dankzij de boostfunctie tijdelijk zelfs 213 kW/290 pk en 380 Nm aan trekkracht leveren. Het Clubsport-onderstel zorgt samen met het elektronisch gestuurde sperdifferentieel (XDS+), de progressieve besturing en het optionele DCC (dynamic chassiscontrol) voor optimale tractie én maximaal rijplezier. De Golf GTI Clubsport met handgeschakelde zesversnellingsbak is per direct te bestellen bij de Volkswagen-dealers. De prijzen beginnen bij 42.490 euro.

Astra Sports Tourer zeer geavanceerd

Onderweg naar showroom

De nieuwe Astra Sport Tourer zit vol hoogwaardige snufjes.

De nieuwe Opel Astra Sports Tourer staat vanaf komende maand bij de dealers. Opel heeft al meer dan 130.000 orders voor de enkele maanden geleden geïntroduceerde nieuwe vijfdeurs Astra en de Astra Sports Tourer ontvangen. De afgelopen jaren is deze modelversie goed geweest voor 30 procent van de totale Astra-verkopen in Europa.

De Astra Sports Tourer is voorzien van dezelfde trendsettende kenmerken als zijn vijfdeurs evenknie. Hij is gebaseerd op een geheel nieuwe ultralichte voertuigarchitectuur, waarmee de nieuwkomer tot wel 190 kilogram lichter is dan zijn voorganger. Doordat ook de nieuwe Sports Tourer uitsluitend door de nieuwste generatie motoren wordt aangedreven, is hij vlotter en levendiger en biedt hij meer rijplezier. Tegelijk is hij zuiniger. De buitenafmetingen zijn gelijk aan die van zijn voorganger, maar toch is de nieuwe Astra Sports Tourer beduidend ruimer. Inzittenden hebben achterin zowel meer hoofd- als beenruimte.

Aan boord zijn allerlei geavanceerde veiligheids- en assistentiesystemen en andere voorzieningen aanwezig die normaliter zijn voorbehouden aan auto's in hogere segmenten. Het uiterlijk springt in het oog dankzij de elegante, atletische vormgeving. Het aerodynamische design zorgt voor een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,272 CW en daarmee is de Astra Sports Tourer net zo gestroomlijnd als de vijfdeursversie.

Nieuwe topuitvoering Suzuki Vitara

De nieuwe uitvoering is leverbaar in het meest complete uitrustingsniveau.

Suzuki introduceert een nieuwe uitvoering van de Vitara: de Vitara 1.6 diesel AllGrip TCSS ofwel Twin Clutch System by Suzuki. Deze nieuwe 6-trapsautomaat met dubbele koppeling is de eerste van Suzuki en exclusief voorbehouden aan Suzuki's compacte SUV. Met de nieuwe Vitara 1.6 diesel AllGrip TCSS is het Vitara-aanbod op volle sterkte.

De nieuwe uitvoering is leverbaar als High Executive, het meest complete uitrustingsniveau van de Vitara. Extra comfort wordt geboden door onder meer climatecontrol, cruisecontrol met stuurwielbediening, stoelverwarming vóór, een navigatiesysteem en een achteruitrijcamera. Er is ook een extrasportieve versie met de nieuwe 1.4 BoosterJet turbobenzinemotor die 140 pk/103 kW levert. De Vitara S is naar wens leverbaar met AllGrip, Suzuki's vierwielaandrijving voor extra comfort en optimale grip en veiligheid. De prijzen beginnen bij € 35.099,-.

Ford komt met groot licht dat anderen niet verblindt

Ford heeft nu een koplamp bedacht die groot licht geeft zonder andere bestuurders te verblinden. Namelijk door - hoe simpel - de lichtstralen die andere bestuurders kunnen verblinden te blokkeren. Of dat systeem een beetje goed werkt, is te testen in de nieuwe S-MAX, Galaxy en Edge, want daar is dit grootlicht beschikbaar. Het systeem werkt samen met Adaptive Front Lighting System, dat de hoek van de koplampstraal en de intensiteit aanpast op basis van o.a. snelheid, verlichting en stuurhoek.