DiemerNieuws

7 januari 2016

DiemerNieuws 7 januari 2016


Weer vernielingen rond de jaarwisseling

DIEMEN - Tijdens de jaarwisseling zijn op diverse plekken in Diemen vernielingen aangericht. De gemeente schat dat er voor 6500 euro aan schade is aan gemeentelijke eigendommen.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er onder andere diverse papierbakken, verkeersborden, een bank en een zoutbak zijn vernield. De gemeente had in de dagen voor de jaarwisseling containers en papierbakken afgesloten.

De brandweer meldt dat er branden zijn geblust in containers, onder meer op de hoek van de Hartveldseweg en de Raadhuisstraat in het centrum en aan de Vogelweg in Diemen-Noord. Ook werden diverse afvalbakken vernield, onder meer in Diemen-Zuid.
Vuurwerkafval
Op de ochtend van nieuwjaarsdag lag er op veel plekken in Diemen vuurwerkafval op straat. Maar een aantal mensen heeft na het afsteken van het vuurwerk het vuurwerkafval meteen opgeruimd.

Op nieuwjaarsdag waren jongeren al vroeg bezig om vuurwerkafval op te rapen en te verzamelen in vuilniszakken. Zij kunnen vuurwerkafval en kerstbomen sinds nieuwjaarsdag tot en met vanmiddag (donderdag 7 januari) inleveren bij het recycleplein van de gemeente en op plekken in de verschillende wijken van Diemen.

Jongeren krijgen voor elke ingeleverde kerstboom of zak met vuurwerkafval 50 eurocent en een lot. Met het lot maken zij kans op leuke prijzen.

Portegijs: coalitie kan doorgaan met gedoogsteun

DIEMEN - De coalitiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en SP praten vanavond (donderdag) over de gesprekken die PvdA-fractievoorzitter Nico Portegijs onlangs heeft gevoerd met de vijf fracties die geen deel uitmaken van de coalitie. "Ik ben van mening dat de huidige coalitie door kan gaan met gedoogsteun", aldus Portegijs.

Twee leden van de fractie van de SP, Miek Wijnbergen en Leo Smits, stapten in december 2015 uit de fractie van de SP en maken sindsdien als fractie van Diemen Linksaf deel uit van de gemeenteraad.

De coalitie is hierdoor de meerderheid in de gemeenteraad kwijtgeraakt. PvdA (vier zetels), D66 (drie zetels), GroenLinks (twee zetels) en SP (een zetel) hebben een zetel minder dan de partijen die geen deel uitmaken van de coalitie: VVD (drie zetels), Leefbaar Diemen (drie zetels), Partij van de Ouderen (twee zetels), Diemen Linksaf (twee zetels) en CDA (een zetel).

Rapport
Portegijs: "Ik heb vorige week afzonderlijk met vertegenwoordigers van de vijf fracties die geen deel uitmaken van de coalitie gesproken. Ik heb een rapport gemaakt met de titel 'De politieke verhoudingen in Diemen'. In dat rapport staat onder meer hoe het verder moet gaan. Dat rapport gaan wij donderdagavond met de coalitiepartijen bespreken. Diemen Linksaf heeft mij tijdens ons gesprek expliciet verteld het beleid van de coalitie te willen steunen. Ik heb begrepen dat de PvdO en het CDA alle voorstellen op inhoud zullen beoordelen."

Wethouders
Een van de gevolgen van een minderheidscollege kan zijn dat Maïta van der Mark aftreedt als wethouder. Die partij kan immers nog maar steunen op één zetel (Wim van Vugt). Het college van B en W zou dan verder gaan met drie in plaats van vier wethouders. Portegijs: "Maar dat is een besluit dat wij in de eerste plaats aan de SP overlaten."

Politie houdt verdachte aanranding aan

DIEMEN - De politie heeft zondagmiddag een man uit Diemen aangehouden die verdacht wordt van aanranding van een vrouw.

De politie kreeg zondag rond 13.30 uur een melding binnen van een vrouw die onzedelijk was betast op het fietspad bij de Albert Loethoelistraat in het centrum van Diemen. De 21-jarige vrouw uit Amsterdam liep daar met haar hond toen de man plotseling verscheen en haar betastte. De vrouw belde de politie en gaf een goed signalement van de dader door. Politieagenten zagen later voor het winkelcentrum Diemerplein een man lopen die exact voldeed aan het signalement. De man is aangehouden en is voor verhoor overgebracht naar de zedenpolitie. Het gaat om een 37-jarige inwoner van Diemen.

Hennep-plantage opgerold

DIEMEN - De politie heeft dinsdag in een pand aan de Stammerdijk in Diemen een hennepplantage aangetroffen.

De politie ging na een melding op onderzoek uit. Agenten hoorden in het pand een afzuiginstallatie. Met behulp van een warmtemeter kwamen zij de hennepplantage op het spoor. Er waren geen verdachten in het pand aanwezig. De recherche onderzoekt de zaak.

Borrelen en netwerken tijdens receptie

Netwerken tijdens receptie in Schuilkerk De Hoop. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - In Schuilkerk De Hoop vond maandagavond de nieuwjaarsreceptie van de gemeente plaats. De receptie werd druk bezocht. Het was een uitgelezen moment om elkaar het beste voor 2016 te wensen, contacten te onderhouden en nieuwe contacten op te bouwen. De hapjes en drankjes waren heerlijk en werden geserveerd door personeel van een cateringbedrijf uit Diemen. Erik Boog hield zijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Diemen. Hij keek achterom naar 2015 en blikte vooruit op 2016. De toon van zijn toespraak was positief.

Lees verder op pagina 3.

5

teams deden mee aan het zaalvoetbaltoernooi
in de luchthal

Diemenees of Diemenaar

In het gemeentehuis staat officieel geregistreerd waar u geboren bent en waar u nu woont. De onlangs verschenen Bosatlas van Amsterdam is een fascinerend boek. In de rubriek 'Geboren Amsterdammers' blijkt dat slechts 41% van de huidige bewoners van Amsterdam er geboren is. De vraag is nu of je de huidige bewoner ook Amsterdammer mag noemen als die er niet geboren is. De Bosatlas lost dat op door iedereen die er woont Amsterdammer te noemen.

In Diemen is 48% van de bewoners geboren in Amsterdam. Vaak vinden zij zichzelf meer Amsterdammer dan veel huidige bewoners van Amsterdam. Zelfs zij die er alleen werden geboren in het ziekenhuis en opgroeiden in Diemen voelen een innige band met hun geboortestad. Raar, maar waar. De al vele generaties in Diemen aanwezige medemens heeft dat beter doorgehad dan de makers van de Bosatlas. Met een schuin oog naar de Hagenees en Hagenaar onderscheidde hij al in een vroeg stadium een Diemenees van een Diemenaar. Geboren in Diemen: Diemenees. Geboren buiten Diemen en woonachtig in Diemen: Diemenaar. Het is daarom dan ook niet geheel duidelijk waarom het typisch Diemense chocolaatje een 'Diemenaartje' wordt genoemd en geen 'Diemeneesje'.

Weerbericht

Wisselvallig en eerst nog vrij zacht
Een Noord-Europees hogedrukgebied voert met een oostenwind koude vrieslucht aan, maar de kou bereikte ons net niet. De winter klopte aan de deur, maar na een koude woensdag zette donderdag een actieve oceaandepressie de aanval in op de vrieskou. Met een stevige zuidwester wordt de kou uit het hele land verdreven. Er volgt wisselvallig en vrij zacht weer.

Vrijdag en het weekeinde
Vrijdag is het wisselend bewolkt met later op de dag weer wat regen. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 7 graden. Zaterdag wisselt bewolking af met enkele opklaringen. Er kan lokaal een bui vallen. In de nacht naar zondag slibt de lucht weer dicht en valt er regen, overdag gevolgd door af en toe zon en soms een bui. Er waait een matige tot vrij krachtige zuid- tot zuidwestenwind. De minima liggen rond 4 graden. Overdag wordt het 7 à 8 graden.

Trend na het weekeinde
De Noordzeedepressie trekt naar Scandinavië. Het is wisselvallig en eerst vrij zacht. Later in de week ruimt de wind naar noord(west). Er stroomt dan koude poollucht het Noordzeegebied binnen met enkele hagel- of natte sneeuwbuien. In de nacht kan het lokaal licht vriezen.

Weetje
Het jaar 2015 was met een gemiddelde temperatuur van 10.9 graden wederom een warm jaar. Normaal is 10.1 graden. Recordwarm blijft 2014 met 11.7 graden. Het jaar 2015 was zeer zonnig met 1850 uur zon tegen 1600 uur normaal. In deze eeuw was alleen 2003 zonniger. 2015 was ook een nat jaar met in onze regio 1015 mm neerslag tegen 875 mm normaal.

Voice Female: 'Alle Tijd'

Voice Female is klaar voor de nieuwe voorstelling. Foto: Edward Jacobs

DIEMEN - In de nieuwe voorstelling 'Alle Tijd' neemt theaterkoor Voice Female het publiek mee in een verhaal over hoe de tijd ons leven bepaalt, over het oneindige, de seizoenen, de herinneringen en de confrontaties.

'Alle Tijd' is dit weekend te zien in Theater De Omval: zaterdag 9 januari om 20.30 uur en zondag 10 januari om 14.30 uur. Er zijn nog kaarten, die zijn te bestellen via aberger.voicefemale@gmail.com.

Proosten op het nieuwe jaar in De Hoop

Nieuwjaarsreceptie van de gemeente druk bezocht

De Hoop was helemaal vol tijdens de nieuwjaarsreceptie. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - Een nieuwe locatie dit jaar, maar net als andere jaren druk bezocht: de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Diemen. In Schuilkerk De Hoop wensten veel Diemenaren uit allerlei geledingen elkaar het beste voor 2016. Erik Boog hield zijn eerste nieuwjaarsspeech als burgemeester van Diemen en ook als Diemenaar; sinds november woont hij in het dorp. Hoop, trots en verbinding waren de kernwoorden in zijn rede.

Vooral veel vertegenwoordigers van de Diemense (sport)verenigingen en organisaties en ondernemers namen de gelegenheid te baat om elkaar, de leden van de gemeenteraad en de wethouders en burgemeester gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook leden van de jongerenraad waren aanwezig. "Wij hopen dat in 2016 weer nieuwe jongeren de jongerenraad willen komen versterken", vertelde Alysa Sinke, de vicevoorzitter van de jongerenraad. Achter in de zaal acht mensen van de brandweer in Diemen. "Wij gaan straks een oefening doen, maar vinden het leuk en belangrijk om ons gezicht hier even te laten zien. Wij waren ook bij de afscheidsreceptie van burgemeester Koopmanschap aanwezig en zijn toen door heel veel mensen aangesproken over zaken die betrekking hebben op brandveiligheid."

Diemenaar van het Jaar
Burgemeester Erik Boog hield zijn eerste nieuwjaarsspeech in Diemen. Hij blikte terug op 2015, een bewogen jaar volgens hem waar woorden als angst, cynisme en tegenstellingen centraal stonden. Maar hij vervolgde al snel met verhalen over hoop, trots en verbinding. Hij refereerde daarbij ook aan de verkiezing van Serve the City Diemen (StC) tot Diemenaar van het Jaar 2015. "Ik heb al vele mooie voorbeelden van kleine én grote gebaren van menselijke vriendelijkheid gezien die mij in ieder geval hoop geven. Zoals het werk van de vrijwilligers van StC en alle deelnemers van de vele projecten die zij organiseren. En wat zo mooi is, is dat zo veel kinderen meedoen. Dat belooft wat voor de toekomst. Terecht dat StC door het DiemerNieuws als Diemenaar van het Jaar is gekozen", zei hij. In juni 2015 maakte hij zelf al kennis met het werk van StC tijdens een projectdag van de vrijwilligersorganisatie.

Ook de brandweer kwam vlak voor een oefening even langs.

Daaromdiemen.nl gelanceerd tijdens receptie

Voorzitter Tinka Veninga van StC Diemen vertelde dat ze veel positieve reacties heeft gekregen op de verkiezing. "Vanavond hier, maar ook via internet, in winkels en op het schoolplein word ik vaak gefeliciteerd. Ik zeg dan steeds dat de prijs natuurlijk voor alle vrijwilligers is. Ik hoop dat deze prijs (nog) meer mensen inspireert om zich in 2016 aan te melden voor een van onze projecten. Het eerste project is al op 23 januari en op 4 juni en 5 november zijn er weer twee grote projectdagen." Boog heeft inmiddels ook al veel andere vrijwilligers in Diemen ontmoet, vertelde hij. "De inzet van al die vrijwilligers geeft hoop. Hoop voor nu, hoop voor de toekomst."

Trots
"Trots ben ik op de ontwikkelingen in Diemen en de resultaten die zijn geboekt in 2015", zei Boog. Hij noemde daarbij de extra taken die de gemeente er per 1 januari 2015 bij kreeg op het gebied van zorg en werk en inkomen, het nieuwe sportbeleid en het meerjarenprogramma milieu. Daarnaast had Boog aandacht voor de herinrichting van de verschillende buurten, de realisering van veel nieuwe speelplekken voor de jeugd en de bouw van duizenden nieuwe woningen de komende jaren in Plantage De Sniep, de Sfinx aan de Ouddiemerlaan en Holland Park.

Veel felicitaties voor Diemenaar van het Jaar Serve the City

Daaromdiemen.nl
"Voor u staat ook een burgemeester die trots is op Diemen. U weet als geen ander hoe fijn het is om in Diemen te wonen, maar we hebben als Diemenaren nog wat zendingswerk te verrichten. De meeste Diemenaren weten inmiddels wel wat bedoeld wordt met 'Daarom Diemen'. Ik vertel het als burgemeester ook graag aan anderen. Voor diegenen die Diemen nog niet zo goed kennen presenteren we vandaag een nieuwe website: daaromdiemen.nl. Die ondersteunt onze citymarketing en is het platform om de pluspunten van Diemen te laten zien."
Wethouder Jeroen Klaasse van citymarketing lanceerde daarna met een druk op de knop de nieuwe website daaromdiemen.nl.

Te veel alcohol

DIEMEN - De politie heeft vorige week dinsdagmiddag een 67-jarige bestuurster van een auto aangehouden omdat zij te veel alcohol had gedronken.

Agenten zagen de vrouw rond 17.00 uur rijden op Laagland in Diemen-Zuid. De auto viel op omdat de lichten gedoofd waren en de auto door de straat slingerde en diverse stoepranden raakte. De agenten lieten de auto stoppen omdat zij vermoedden dat de bestuurster te veel had gedronken. Een blaastest bevestigde dat vermoeden en de vrouw werd aangehouden. Verder onderzoek wees uit dat zij inderdaad veel meer had gedronken dan is toegestaan bij het besturen van een voertuig.

Het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd en zij kreeg een rijontzegging van zes uur. Zij moet een cursus rijvaardigheid bij het CBS afleggen. De kosten van ruim duizend euro zijn voor haar rekening. Als zij de cursus niet met succes aflegt wordt haar rijbewijs ongeldig verklaard.

Gelijkspel SV Zeeburg

DIEMEN - Het eerste damesteam van SV Zeeburg heeft zaterdag voor eigen publiek gelijkgespeeld tegen HVBS/Fidelitas: 17-17.

De handbalsters uit Diemen wisten dat het een zware wedstrijd zou worden en waren behoorlijk nerveus. Dat was ook duidelijk te zien in het spel van SV Zeeburg. Er werd veel balverlies geleden, hetgeen voor rommelige aanvallen zorgde waar de geroutineerde ploeg van HVBS van profiteerde. De bezoeksters gingen dan ook met een 10-12 voorsprong de rust in.

Voor SV Zeeburg was het duidelijk: de zenuwen moesten onder controle worden gehouden en er moest hard worden gewerkt. Langzamerhand knokte SV Zeeburg zich terug. De ploeg kwam een minuut voor tijd gelijk: 17-17.

Schmid in 'Groen Licht'

DIEMEN - Diemenaar Markus Schmid was afgelopen maandagavond te zien in het nieuwe programma 'Groen Licht' van de Vara.

Schmid, zeer actief in Duurzaam Dorp Diemen, is campagneleider groene stroom bij WISE (World Information Service on Energy). In het programma vertelde hij over de voordelen van het overstappen op groene stroom. Het programma is terug te zien via programma.vara.nl/groenlicht.

Gerard Donkers trofee voor Diemer Harmonie

DIEMEN - De Diemer Harmonie is het nieuwe jaar goed begonnen: maandagavond ontving het muziekgezelschap de Gerard Donkers trofee. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Omval kreeg voorzitter Hubert de Leeuw van de Diemer Harmonie de wisselbokaal van Joop van de Meulenreek en Hilde Belgraver, voorzitter en secretaris van de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen. De jury koos het optreden van de Diemer Harmonie als beste van de 19 orkesten die tijdens de concertwedstrijden in november in Veldhoven optraden.

Mira Groenveld

Eigenaar van Groenvelddesign creatieve workshops
48 jaar
Diemenaar sinds 1991

Wat voor workshops geef je?
"Ik geef workshops mixed media en handlettering. Bij mixed media maken de deelnemers met afbeeldingen en foto's uit (gerecyclede) tijdschriften en creatieve materialen een eigen compositie op canvas. Bij handlettering leer je de tips en trucs om zelf leuke teksten en kaarten te maken."

Verder in het dagelijks leven?
"Projectleider en adviseur raambekleding voor bedrijven en instellingen. Gelukkig getrouwd met Richard, twee kinderen en een schoonzoon. Ik hou van creatief bezig zijn, Zumba, schaatsen, skeeleren, skiën, lezen en verre reizen maken."

Woord of beeld?
"Beeld."

Goed voornemen voor 2016?
"Nieuwe creatieve workshops opzetten."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een huis laten bouwen waarin wij met onze ouders nu en later met onze kinderen dan wel vrienden gezellig oud kunnen worden."

En met 100 euro?
"Creatieve spulletjes kopen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Wat ons niet zal doden' van David Lagercrantz."

Daarom Diemen...
"Dicht bij Amsterdam, waar ik ben geboren."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Mijn tweede naam is Bianca."

Favoriete stek in Diemen?
"De Diem, waar wij met ons bootje varen."

Diemen mist nog...
"Een grand café met leuk terras."

Met wie zou je nog wel eens een gesprek willen voeren?
"Met mijn moeder, zij leeft nog maar heeft door een herseninfarct afasie en daardoor zijn goede gesprekken niet meer mogelijk."

Als je een dagje burgemeester was...
"Zou ik zorgen dat er een leuk zwemstrandje komt aan de Diem."

Poging tot inbraak in woning

DIEMEN - Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag geprobeerd om in te breken in een woning aan Meelbeskamp in Diemen-Zuid.

Een getuige heeft de politie verteld dat er op vrijdagavond rond 18.00 uur inzittenden van een zwarte auto die in de straat stond veel interesse hadden voor de woning.

Contact
Het ging om drie mannen van rond de 30 jaar en vier kinderen van 12 of 13 jaar. "Uiteraard staat het niet vast dat deze personen iets met de poging tot inbraak te maken hebben. Maar wij hadden het gewaardeerd als de persoon die die mensen in de straat heeft gezien meteen contact met ons had opgenomen. Dan hadden wij de zaak kunnen onderzoeken", aldus een woordvoerder van de politie.

SV Diemen hoopt deze maand nieuwe trainer te presenteren

Nieuwjaarsreceptie SV Diemen druk bezocht

Stijlvolle actie tijdens nieuwjaarswedstrijd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN - SV Diemen heeft zaterdag de nieuwjaarsreceptie gehouden. Ook werden er die middag twee speciale voetbalwedstrijden gespeeld.

Het eerste zaterdagteam van SV Diemen speelde tegen de Veteranen 1 45+ en het eerste zondagteam nam het op tegen een team met spelers die in het verleden in de zondag 1 speelden. Het team van voormalige spelers van zondag 1 was versterkt met ex-trainer Marc Stuut. De ploeg deed het voor rust goed en ging met een 1-0 voorsprong de rust in. Maar daarna was de pijp snel leeg en won zondag 1 met 5-1.

Voorzitter René Letteboer ging tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in op de ontwikkelingen en de toekomst van SV Diemen. SV Diemen heeft een tekort aan velden om te trainen en wedstrijden te spelen. Het bestuur denkt na over een oplossing. SV Diemen hoopt deze maand een nieuwe trainer voor het seizoen 2016-2017 te presenteren. Het bestuur heeft contact met een aantal kandidaten. De trainer wordt de opvolger van Martin van Egmond, die na dit seizoen bij SV Diemen vertrekt.

Politie houdt inbrekers aan

DIEMEN - De politie heeft vorige week woensdagavond in Diemen-Zuid twee inbrekers aangehouden.

De politie kreeg rond 21.10 uur een melding binnen dat er inbrekers actief waren bij Griend. Alerte buurtbewoners gaven de politieagenten het kenteken door van de auto waarin de verdachten waren vertrokken.

Amsterdam
De politie startte een onderzoek en trof de auto met daarin de twee verdachten later aan in de Dapperstraat in Amsterdam. De politie heeft de twee mannen aangehouden. Het betrof twee inwoners van Amsterdam van respectievelijk 22 en 19 jaar.

De politie hoopt dat meer bewoners iets gezien hebben voor of tijdens de inbraak. Eventuele getuigen wordt gevraagd contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Bestuurder botst tegen lantaarnpaal

DIEMEN - Een bestuurder van een auto is in de nacht van zaterdag op zondag op de afrit van de Gooiseweg in Diemen tegen een lantaarnpaal gebotst.

De bestuurder is door het ambulancepersoneel nagekeken en bleek ongedeerd te zijn.

De bestuurder bleek alcohol te hebben genuttigd, is door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek.

Inbraak bij haringzaak Van Leijenhorst

Johan van Leijenhorst voor zijn zaak.

DIEMEN - Onbekenden hebben ingebroken bij de haringzaak van Johan van Leijenhorst aan de Hartveldseweg.

"Ik heb dinsdagochtend gemerkt dat er in mijn zaak is ingebroken. Maar ik denk dat de inbraak in de nacht van zondag op maandag heeft plaatsgevonden", aldus van Leijenhorst. "De daders hebben de rolluiken omhoog gedaan, twee ruiten ingeslagen en zijn naar binnen gegaan. Zij waren op zoek naar geld." Johan van Leijenhorst heeft dinsdag twee ruiten van zijn zaak laten vervangen.

'Ik heb de ambitie om Diemen nog veiliger te maken'

Erik Boog is ruim acht maanden burgemeester van Diemen

DIEMEN - Erik Boog werd op 19 mei 2015 geïnstalleerd als burgemeester van Diemen. In de eerste uitgave van het DiemerNieuws van 2016 blikt hij terug op de eerste acht maanden van zijn termijn als burgemeester van Diemen en kijkt hij vooruit naar 2016.

Erik Boog: 'Diemen voelt als een warm bad' Foto: Trudy Kroese

Hoe kijkt u terug op de eerste ruim acht maanden van uw burgemeesterschap?
"Ik kijk zeer positief terug op deze periode. Ik ben op een heel hartelijke wijze door de mensen in Diemen ontvangen. Voor ik hier kwam had ik al een goed gevoel bij Diemen en dat is alleen maar versterkt. Diemen voelt als een warm bad. Ik heb al snel met heel veel Diemenaren kennis kunnen maken, van jong tot oud. En sinds half november wonen we ook in Diemen. Daardoor ben ik al echt ingeburgerd. Ik doe met veel plezier mijn werk, binnen en buiten het gemeentehuis."

Net als uw voorgangers bent u een benaderbare burgemeester.
"Ik vind het belangrijk om benaderbaar en aanspreekbaar te zijn. Dat past bij deze tijd. De tijd dat bestuurders op een voetstuk werden geplaatst en afstandelijk waren ligt gelukkig achter ons. Mijn vriendin Wahida en ik vinden het leuk en belangrijk om met andere Diemenaren in gesprek te zijn. En ook op mijn spreekuur op het gemeentehuis is iedereen van harte welkom."

Als u terugkijkt op 2015, waar bent u tevreden over?
"Een van de hoogtepunten vond ik het besluit van de gemeenteraad over Holland Park en het slaan van de eerste paal voor die wijk. Holland Park is een voor Nederland ongekende transformatie. Een ander hoogtepunt vond ik de verdere ontwikkeling van Plantage De Sniep. Er komen zo meer mogelijkheden om in Diemen een leuke woning te vinden. Ook voor het behoud van onze voorzieningen is een groei van het aantal inwoners een goede zaak."

Erik Boog reikt de Zilveren Speld uit aan Marinus van Dijk. Foto: Trudy Kroese

'Ik hoop dat 2016 het jaar van
de verbinding zal zijn'

U vindt veiligheid een zeer belangrijk onderwerp.
"Ik heb de ambitie om Diemen nog veiliger te maken. Ik heb om de twee weken overleg met de twee wijkteamchefs van de politie in Diemen en overleg regelmatig met de brandweer. Ik heb geconstateerd dat we meer kunnen doen om de veiligheid te verbeteren. Daarom kom ik dit jaar met diverse maatregelen die daar een bijdrage aan kunnen leveren. Dan gaat het met name om het voorkomen en beter signaleren van criminaliteit. Maar ook om het adequater optreden bij onveilige situaties en criminele activiteiten. De eerste maatregelen om drugscriminaliteit en overlast beter te bestrijden heb ik vorig jaar reeds genomen. Op het gebied van brandveiligheid gaan we in 2016 extra aandacht besteden aan preventie, met name voor kwetsbare mensen die thuis wonen en minder zelfredzaam zijn."

Hoe kijkt u aan tegen de situatie met het pand op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg?
"Ik vind dat gebouw een lelijke puist in het dorp. Het probleem is dat de gemeente geen eigenaar van het pand is en niks kan afdwingen. Maar wij werken met de betrokken partijen wel aan een constructieve oplossing. Ik verwacht in de loop van 2016 een doorbraak. Dan kan het pand gesloopt worden en er iets moois voor in de plaats komen."

'Ik wil benaderbaar en
aanspreekbaar zijn'

U heeft onlangs de eerste Zilveren Diemer Speld uitgereikt.
"Wij vinden het als gemeentebestuur belangrijk onze waardering te tonen voor mensen die zich hebben ingezet voor Diemen of iets bijzonders voor de maatschappij hebben gedaan. De eerste Zilveren Diemer Speld is uitgereikt aan Marinus van Dijk. Hij is lang ondernemer in Diemen geweest en is ook lang actief geweest binnen winkeliersvereniging Diemerplein. Hij was een bruggenbouwer en een boegbeeld van het winkelcentrum. Hij heeft die nieuwe onderscheiding dan ook zeer verdiend."

In zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie in Schuilkerk De Hoop blikte de burgemeester vooruit op 2016. Hij hoopt dat 2016 het jaar van de verbinding zal zijn en wees erop dat twee grote projecten vragen om daadkracht en duidelijke keuzes. "Diemen heeft een unieke kans om de verbinding bij de spoorwegovergang bij station Diemen-Centrum duurzaam veilig te maken door de aanleg van een tunnel onder het spoor om Diemen-Noord en het centrum echt aan elkaar te verbinden. Gaan we die kans benutten? Kansen voor een mooier Diemen liggen er ook bij de herinrichting van de Oost-West-as, de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg."

Ook stond hij stil bij de opvang van vluchtelingen. "De gemeenteraad en het college van Diemen hebben meteen gezegd: wij willen een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen en ook een extra inspanning leveren in de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsstatus. Dat is echter niet makkelijk. Zo lopen we bij het aanbieden van eerste opvang van vluchtelingen aan tegen de criteria van het COA. Vanuit kostenoverwegingen wordt landelijk nog steeds ingezet op grootschalige opvanglocaties. Ik zou mij daarom willen aansluiten bij het pleidooi van mijn collega uit Amsterdam, Eberhard van der Laan, voor meer kleinschalige opvang passend bij de schaal van een gemeente. Het bestuursakkoord dat er nu ligt tussen de VNG en het kabinet is op dit punt nog echt te vaag. Ik roep het kabinet vanaf deze plek dan ook op snel mogelijkheden voor kleinschalige opvang te creëren. Mochten die mogelijkheden er komen dan zie ik ook kansen om in Diemen vluchtelingen op te vangen, zoals Diemen dat ook in het verleden heeft gedaan. Het liefst met een groot draagvlak onder de Diemenaren. Ik zal er in ieder geval pal voor staan en een noodzakelijke verbindende rol spelen."

Zaalvoetballers tonen talenten

Stichting Welzijn Diemen organiseert toernooi in kerstvakantie

Er werd zeer aantrekkelijk gevoetbald in de luchthal. Foto: Trudy Kroese

door Oscar Borghardt

DIEMEN - Jongeren tussen de 13 en 18 jaar konden vorige week woensdagmiddag meedoen aan een zaalvoetbaltoernooi dat in de luchthal werd gehouden. Het evenement werd georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD).

Het zaalvoetbaltoernooi zou oorspronkelijk in Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan worden gehouden, maar omdat de vloer van die sporthal gelakt moest worden werd uitgeweken naar de luchthal die op een van de velden van handbalvereniging SV Zeeburg staat.

Spelers van team van 99.99% winnen toernooi in luchthal

Vijf teams
Rens Wit is een van de buurtsportwerkers van de SWD en was verantwoordelijk voor de organisatie van het zaalvoetbaltoernooi. Hij kreeg tijdens het toernooi hulp van zijn collega Jelle de Wild. Rens Wit: "Wij hebben enige tijd geleden op Facebook een evenement aangemaakt en daar konden teams zich inschrijven. Er doen vandaag vijf teams mee, waarvan er vier uit Diemen komen en een uit Amsterdam-Oost."

Rens en zijn collega's organiseren niet alleen sportevenementen voor de jeugd in Diemen, ook zijn zij actief met het organiseren van buitenschoolse activiteiten. Die staan dikwijls in het teken van sport en talentontwikkeling.

FC Turkije
Teams die aan het zaalvoetbaltoernooi deelnamen hadden namen als FC Samuel en FC Turkije. Het eerste team was vernoemd naar een van de spelers, de naam van het tweede team verwees naar de Turkse afkomst van de spelers van dat team.
Aantrekkelijk voetbal
Er werd zeer aantrekkelijk gevoetbald. Sommige teams speelden goed positiespel op het handbalveld van SV Zeeburg en in elk team speelden meerdere talenten die over veel techniek en soms typische straatvoetbaltrucs bleken te beschikken.

De kwaliteiten van de spelers liepen uiteen. Sommige spelers bleken typische straatvoetballers te zijn, andere beschikten over kwaliteiten die beter op het veld dan in de zaal tot hun recht komen. Enkele spelers gingen er zo nu en dan stevig in en werden teruggefloten door scheidsrechter Rens.

SV Diemen
In enkele zaalvoetbalteams uit Diemen deden jonge spelers mee die uitkomen in de jeugd van SV Diemen. SV Diemen staat bekend om de goede jeugdopleiding. De spelers lieten in de luchthal zien waarom. Het team uit Amsterdam-Oost had een bijna professionele uitstraling. Alle spelers droegen een tenue dat beschikbaar was gesteld door een sponsor. De ploeg had ook een ervaren coach die vanaf de zijkant allerlei tips en aanwijzingen gaf.

Voetballiefhebber
Jelle de Wild doorliep de jeugdopleiding van SV Diemen en is nu als verdediger basisspeler bij FC Weesp dat in de tweede klasse uitkomt. Hij is een voetballiefhebber en genoot van de wedstrijden in de luchthal. "Er is een groot verschil tussen straatvoetbal en voetbal op het veld. Aan de meeste trucs die straat- en zaalvoetballers dikwijls laten zien heb je op het veld weinig. Daar zijn andere zaken belangrijk. Maar die acties zijn mooi om te zien."

99.99%
Het team van 99.99% werd winnaar van het zaalvoetbaltoernooi. Die ploeg versloeg in de finale FC Turkije met 2-0.

donderdag 7 januari

Nieuwjaarsreceptie

Het bestuur van de PCOB, afdeling Diemen houdt haar nieuwjaarsreceptie in De Schakel van 15.30 tot 17.30 uur.

7 en 12 januari

Film in De Omval

'Le tout nouveau testament' met Pili Groyne, Benoit Poelvoorde, Catherine Deneuve e.a. God bestaat; hij woont in Brussel samen met zijn vrouw en zijn dochter Ea. Via zijn computer regelt hij alles op aarde. Aanvang donderdag 20.00 uur, dinsdag 14.00 en 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 8 januari

Bingo

In het Huis van de Buurt het Kruidvat wordt een gezellige boodschappenbingo gehouden van 13.30 tot 16.00 uur. Een bingokaartje voor een ronde kost 50 eurocent. Informatie: 06-19776374.

zaterdag 9 januari

Workshops

Op 9 januari start weer een serie van 5 workshops Body, Soul & Mindfulness in de Brede Hoed. Met oefeningen uit mindfulness, NLP en lichaamswerk leren cursisten het beste uit zichzelf te halen. De workshops zijn 9 en 23 januari, 6 en 20 februari en 12 maart. Telkens van 10.00 tot 13.00 uur of van 14.30 tot 17.30 uur. Informatie: www.karinbaddane.nl/workshops.

Repair Café

Duurzaam Dorp Diemen organiseert een Repair Café in De Diem, tussen 14.00 en 17.00 uur. Vrijwilligers helpen kapotte spullen te repareren. Meer informatie: www.duurzaamdorpdiemen.nl.

9 en 10 januari

Voice Female

In de nieuwe voorstelling 'Alle Tijd' neemt Voice Female het publiek mee in een verhaal over hoe de tijd ons leven bepaalt, over het oneindige, de seizoenen, de herinneringen en de confrontaties. Het verhaal wordt verteld in wisselende scènes en aan de hand van liedjes en liederen uit zowel heden als verleden. Theater de Omval, aanvang zaterdag 20.30 uur, zondag 14.30 uur. Kaarten (à € 12,50) zijn te bestellen via aberger.voicefemale@gmail.com.

dinsdag 12 januari

Muziek op Schoot

Muziekschool Diemen start een muziekcursus voor (groot)ouders/verzorgers die graag met hun kind willen zingen en muziek maken. De cursus wordt vanaf 12 januari gegeven in Theater De Omval, iedere dinsdag van 9.45-10.30 en van 10.45-11.30 uur. Voor kinderen van 8 maanden tot 4 jaar. Aanmelden: info@muziekschooldiemen.nl.

Yoga

Iedere dinsdag geeft Delilah Hatha Yogales in buurtcentrum het Noorderlicht in Diemen-Noord. 19.30-20.45 uur. Een proefles kost € 5,-. Aanmelden en/of informatie: 06-50266143 of 06-55413760.

Bridgecursus

Bridgeclub Sans Atout organiseert een starterscursus bridge in De Schakel op de dinsdagavond vanaf 12 januari. Docent is Nico Portegijs. De cursus kost € 60,- voor twaalf lessen inclusief het cursusboek. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Inschrijven: 020-4638952 of bridge@boekservices.nl.

woensdag 13 januari

Pubercursus

De cursus 'Beter Omgaan met Pubers' begint weer op woensdag 13 januari. Er zijn zes bijeenkomsten in De Brede Hoed, iedere woensdag van 19.30 tot 21.30 uur. Voor ouders van kinderen tussen 12 en 18 jaar. Aan de orde komen de onderwerpen veranderingen in de puberteit, ruzie voorkomen en grenzen stellen en straffen. De cursus wordt gegeven door Carien Ruijter, pedagogisch adviseur van De Brede Hoed en er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden: cruijter@ggd.amsterdam.nl.

Ronald Goedemondt

Ronald Goedemondt speelt in Theater de Omval 'Geen sprake van'. Zijn zesde voorstelling bevat ongetwijfeld weer een onnavolgbare stroom van goed geplaatste grappen. Aanvang 20.30 uur. € 16,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

donderdag 14 januari

Film in De Omval

'Son of Saul'. Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Hongaars-Joodse gevangene in het concentratiekamp, en onderdeel van het Sonderkommando. Saul werkt in het crematorium, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Aanvang 20.00 uur. € 8,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

vrijdag 15 januari

Potje van de Buurt

Het eerste Potje van de Buurt in De Schakel van 2016. Om 12.30 uur kan iedereen aan tafel, kosten € 5,-. Op het menu staat winterkost: erwtensoep met roggebrood en katenspek, flensjes en koffie na. Wie mee wil eten moet zich even opgeven bij Anneke Dekker, 020-6953224, liefst voor woensdag 13 januari.

zaterdag 16 januari

Torn en Innemee

Kees Torn en Onno Innemee spelen in De Omval 'Eraf met dat dak!' Torn en Innemee zijn de twee dikste pijlers onder het hedendaagse cabaret. Behalve hilarisch zal hun programma o.a. wetenschappelijk zijn, opzienbarend, tegendraads, schrijnend, indringend, muzikaal en onvergetelijk. 20.30 uur. € 17,-. Reserveren via theaterdeomval.nl.

En verder

Expositie

Magda Wieclawska toont een deel van haar nieuwe kunstwerken, gemaakt in 2015, in de etalage van winkelcentrum Diemerplein (naast Happy China). Deze keer zijn het landschappen en stillevens in impressionistische en expressionistische stijlen. De tentoonstelling is te bekijken tijdens de openingstijden van het winkelcentrum. Contact: www.freespiritgallery.nl.

Die schaatsen hoeven voorlopig niet uit het vet, zegt de weerman

Pieter de Blois waagt zich aan een wintervoorspelling

Weerman Pieter de Blois kijkt hoeveel neerslag er gevallen is. Foto: Bob Awick

DIEMEN - Wie de weerberichten van Pieter de Blois elke week leest, heeft al vernomen dat de winter tot nu toe opvallend zacht is. Is dat een voorbode voor de rest van het seizoen? Wij vroegen Pieter of hij zich aan een wintervoorspelling wilde wagen. Hij beantwoordde ook meteen nog wat andere vragen. Zo geeft hij eerlijk toe dat hij er met een voorspelling ook wel eens faliekant naast zit.

Kan het nog een barre winter worden?
"Die kans is klein. De eerste wintermaand december liet het winterweer het afweten. Er zijn verschillende records gesneuveld, zoals de warmste 17e december ooit. De hoogste temperatuur gemeten in december bedraagt 15.3 graden op kerstavond 1977, tijdens een stormachtige zuidwestenwind uit de subtropen. De wind stroomt dan zo snel dat de lucht geen tijd heeft om af te koelen op weg naar het noorden. Hoge temperaturen moeten in de winter van deze snelle, warme luchtaanvoer komen en niet van de zon. Die staat in de winter te laag boven de horizon en geeft nauwelijks warmte."

Kunnen onze schaatsen al uit het vet?
"Volgens het meest gebruikte weermodel is er 80% kans op een zachte tot zeer zachte winter met weinig vorst en sneeuw. Wellicht vergelijkbaar met de winter van 2014, de op een na zachtste winter sinds 1901, alleen de winter van 2007 was nog iets zachter. Maar je kunt altijd voor verrassingen komen te staan. Zo verliep de winter van 2011 aanvankelijk ook zeer zacht. Eind januari sloeg het ineens om. In de eerste helft van februari was er zelfs sprake van een officiële koudegolf. Als de vorst toen een week langer had aangehouden had er mogelijk een Elfstedentocht verreden kunnen worden, zoals in 1985 en 1986 toen dit ook pas eind februari plaatsvond. Toch denk ik dat er ook een kans bestaat dat het abnormaal koude oceaanwater in het noordelijke deel bij IJsland leidt tot een sterk hogedrukgebied aldaar. Dan zouden we geen westenwinden maar noorden- of zelfs noordoostenwinden kunnen krijgen met kans op serieuze winterkou. De schaatsen hoeven voorlopig nog niet uit het vet, maar ik houd een slag om de arm."

Pieter in het kort

* Woont op IJburg
* Werkt bij de gemeente Amsterdam
* Was docent aardrijkskunde in het voortgezet onderwijs
* Coördinator School's Cool in Diemen
* Presenteert sinds 1985 het weer op Radio Weesp
* Schrijft weerberichten voor kranten van Enter Media
* Bestudeert en interpreteert meerdere malen per dag diverse weerkaarten
* Wordt een wandelende weer-encyclopedie genoemd

Op de schaats op de natuurijsbaan in Diemen in januari 2013. De kans is deze winter niet groot, maar wie weet?
Sneeuw zorgde in 2013 voor sfeervolle plaatjes, maar ook voor overlast.

'De maand december was veruit de warmste december ooit'

Wat was de koudste winter ooit?
"De gemiddelde temperatuur in de winter bedraagt 3.3 graden. Er waren in de 20e eeuw acht winters met een gemiddelde temperatuur van onder het vriespunt (minder dan 0.0 graden). Dat zijn (zeer) strenge winters. De koudste winter was die van 1963 met gemiddeld -3.0 graden, gevolgd door 1947 met -2.4 graden. Enkele meer recente strenge winters en tevens de gemiddeld koudste winters van de laatste 50 jaar waren die van 1979 en 1996, respectievelijk -0.8 graden en -0.1 graden. De koudste winter deze eeuw was de winter van 2009- 2010, tevens de sneeuwrijkste winter sinds 1979. Er wordt nu door vorst- en/of sneeuwliefhebbers geklaagd dat we tegenwoordig geen winter meer hebben, maar vrij recent hebben we nog vijf winters op rij gehad met serieuze winterkou. De winters van 2009 tot en met 2013 hadden allemaal minstens één vorstperiode waarin geschaatst kon worden en waarin ook sneeuw viel. Zowel in 2009 als in 2010 hadden we een witte kerst. Tweemaal achter elkaar is uniek."

Is de winter lastig te voorspellen?
"Niet moeilijker dan een zomer. In het algemeen zijn de lente en herfst wat lastiger, het weer gedraagt zich tijdens die seizoenen vaak grilliger. Dat is niet altijd zo, de zomer van 2015 was bijvoorbeeld uitermate grillig. In de koele, maar droge en vrij zonnige lente van 2015 was het weer juist stabieler, en daarmee makkelijker te voorspellen."

'Misschien komt er in 2016 nog wat winterkou vanuit het noorden'

Zit je er wel eens compleet naast?
"Jazeker, voorspellen van het weer op de wat langere termijn kan anders uitvallen dan eerst gedacht. Het weer wordt primair bepaald door de positie van hoge- en lagedrukgebieden en de luchtstromingen die de ligging van deze systemen tot gevolg heeft. Het komt ook wel eens voor dat fronten van lagedrukgebieden onverwachts versnellen of juist vertragen als gevolg van verandering van processen in de atmosfeer. Het kan daarom voorkomen dat een regengebied eerder of later overtrekt dan voorspeld."

Vind jij de winter een fijn seizoen?
"Niet mijn favoriet, maar elk seizoen boeit me. Zachte winters vind ik wat saai of er moet iets bijzonders gebeuren zoals een zeer zware storm of orkaan, zoals op 25 januari 1990 tijdens ook een zeer zachte winter. Boeiend kunnen ook lenteachtige temperaturen zijn, die niet alleen aangenaam maar ook bijzonder zijn, zoals in deze decembermaand al voorkwam."

14 / 16

15 / 16

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Praktijk voedinggezond. Als u moeite heeft met afvallen. Ik begeleid u d.m.v. gezonde voeding en leefstijl
www.voedinggezond.nl of bel
06-41220132